Moldovenii gagauzi isi doresc un Consulat romanesc la Comrat

Am avut o mare supriza si o mare placere sa cunoastem niste oameni minunati joi la Comrat. Am mers, cu inca doi colegi din Biroul Permanent Central al PNL, la Comrat, sa dialogam cu un grup de cetateni de diferite nationalitati din statul nostru, la solicitarea lor, care ne-au sunat toata vara sa venim ca ei vor sa creeeze structuri ale PNL in UTA Gagauzia, Vulcanesti, Ceadir-Lunga. Am discutat cu moldoveni de origine romana, de origine gagauza, de origine bulgara si de origine rusa.

Ceea ce am aflat a depasit orice asteptari. Am vazut ca saminta pe care am pus-o in sol prin mesajul romanesc si unionist acum da niste roade care par incredibile si ne sperie (in plan pozitiv) chiar pe noi – prin promptitudinea si repeziciunea reactiei…

Credeam ca iarasi vor fi oameni care vor sa se intilneasca pentru discutii cu echipa noastra, spunindu-ne ca sintem placuti, credibili, curajosi, dar ca “ar trebui” sa abandonam ideea Unirii cu Romania… Cum ni s-a mai intimplat. Ba bine ca nu! In actuala tevatura “gagauza”, creata de politicienii nebuni dupa PR, cum ar fi Filat, Chirtoaca si Formuzal, iata ca acesti oameni simpli vor sa ne cunoasca pe viu, sa adere la PNL, chiar daca alegerile locale au trecut si PNL este un partid extraparlamentar. I-am ascultat mai mult pe ei, deoarece sint foarte informati, privesc si Moldova-1, dar si Publika TV, inteleg bine lucrurile, cu tot controlul verde sub care acestea se afla…

Pai, iata acesti oameni nu au nimic in comun cu lupta artificiala Comrat-Chisinau, au o alta viziune si pozitie decit sefii aia mari – nesatui de celebritate. (Daca inainte in R.Moldova “lucra” numai Olejka Voronin, ca fura bine, acum “lucreaza” numai Filat, care sta doar peste hotare si doar spinzurat pe ecranele televizoarelor.)

Gagauzii si bulgarii vor si isi iau cetatenia romana, vor sa cunoasca limba romana, vor Unirea cu Romania si tare ne-au rugat sa le transmitem autoritatilor romane ca isi doresc un Consulat romanesc la Comrat. Pentru ca la Cahul e mare inghesuiala, insa sint prea multi gagauzi si bulgari care isi doresc sa devina cetateni ai Romaniei. Apreciaza ca “Basescu le da si lor cetatenie” si ne-au relatat lucruri surprinzatoare.

1. Ca transnistrenii isi iau pe un cap cetatenia romana.

2. Ca vin rusolingvi din Rusia, cu radacini in sudul Republicii Moldova, isi fac dosarele si isi iau cetatenia romana, pentru ca nu cred in vreo perspectiva europeana a Rusiei.

3. Ca romanii ii trateaza foarte bine la Consulatul de la Cahul si le primesc dosarele pentru cetatenie, chiar daca nu stiu o boaba sa comunice romaneste cu functionarii de la ghisee. Acestia, insa, le spun, cu blindete, sa invete macar ceva pentru cind vor veni a doua oara…

4. Ca gagauzii vor sa invete romana si isi doresc liceee cu limba romana de predare.

5. Ca cei 182 de alegatori care au votat pentru PNL in UTA Gagauzia au facut-o in mod constient, iar cu unii dintre ei ne-am si intilnit.

6. Ca toti care isi recapata cetatenia (gagauzii in perioada interbelica vorbeau frumos in limba romana) sint absolut constienti de rostul si inevitabilitatea Unirii cu Romania, pe care si-o doresc si ca metoda de supravietuire fireasca.

7. Ca tinerii gagauzi care invata in Turcia revin in UTA Gagauzia si isi iau cetatenia romana sa ramina in Europa.

O colega membra a BPC, dintre cei trei care am fost la Comrat, este invitata sa predea la o Universitate din Iasi, unde continua inmatricularea, oportunitate ce ar putea contribui la o colaborare dintre tineri romani de la Iasi si tineri gagauzi.

Ne-au povestit oamenii si de ce nu mai cred in PLDM, PD si PL, de ce s-au dezamagit inclusiv in Ghimpu. Nu vom spune aici – “ca sa nu se corecteze” – sa afle singuri. Pentru ca, asa cum ne-a spus Ghimpu pe 15 aprilie 2010, “sintem oponenti politici”. Si motivul dezamagirii lor in Ghimpu ne-a socat. Noi credeam ca e altul.

Acesti oameni, cu care am comunicat inca ruseste, arata ca deja stiu ce inseamna toleranta, eficienta, viitorul copiilor lor, pe care ii vor dezvoltati ca personalitati libere.

Consideram ca ar fi foarte binevenita majorarea numarului de burse la studii in Romania pentru tinerii gagauzi. Noi, PNL, am spus, anterior, in contextul declaratiei lui Traian Basescu precum ca ar fi binevenita acordarea de cetatenie romana tuturor rusolingvilor din R.Moldova, ca ar fi bine sa fie deschisa aceasta oportunitate si pentru moldovenii din stinga Nistruluil – de orice nationalitate si avind orce alt pasaport. Aceasta, precum vedem, deja se intimpla si PNL a avut dreptate sperind ca faptul ii va integra pe membrii grupurilor etnice in societatea celui de-al doilea stat romanesc, in societatea primului stat romanesc si in Europa. Adica, incet, linistit, se pregateste unificarea celor doua state romanesti, care nu-i mai sperie pe moldovenii de orice nationalitate, asa cum ii sperie pe guvernanti…

Solicitam, pe aceasta cale, Ambasadei Romaniei sa examineze posibilitatea deschiderii unui Consulat romanesc la Comrat. Este doleanta oamenilor si, daca va fi nevoie, vom da oficialitatilor romane referinte.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
 1. Ii felicit pe acesti oameni. Noi, romanii simpli din Romania, cu ce i-am putea sprijini pe gagauzii si pe bulgarii de la voi?

 2. NUMAI RE-STABILIREA ROMANIEI MARI IN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 ESTE SALVAREA NOASTRA DE MAFIA RUSO-COMUNISTA LOCALA SI COSMOPOLITA !

 3. Cu atidudine civica respectuoasa. Si ei, ca si toti romanii basarabeni au fost indobotociti circa o suta de ani de catre „fratii”-ocupanti.

 4. Ar fi binevenit un consulat român la Comrat.Noi cei din sud ne este foarte complicat să ajungem la Cahul. Doamnă Pavlicenco, pentru dumneavoastră a fost o surpriză că găgăuzii tind să vorbească româna ,dar eu ştiu de mic că mulţi găgăuzi , cei în vîrstă vorbesc o română aproape perfectă.Cei tineri sunt proruşi antigăgăuzi şi antiromâni.Dar că vorbesc ruseşte aceasta rezultatul rusificării şi deznaţionalizării lor de sovietici în perioada postbelică.Cu toate că nu au avut şcoli să studieze în limba lor ,ei şi-au păstrat identitatea naţională.Acum ei au toate posibilităţile să se dezvolte ca etnie,dar elementele retrograde comuniste îi folosesc ca instrument antiromân ca să acceadă la putere.

 5. …OARE AR FI ATIT DE GREU SA LE EXPLICATI MINORITATILOR „AUTOHTONE” FAPTUL CA SI EI AU DREPTUL LA …CETATENIA ROMANA PRIN FAPTUL CA …BUNII LOR DIN ANII 1918-1040..1944 AU FOST SI EI…CETATENI ROMANI…

 6. Pt Liviu

  Prin carti in limba romana. Ca au spus si de asta.

 7. Gagauzii moldoveni, si nu moldovenii gagauzi. Dar mesajul dvs e bun. inainte1!

 8. Vezi doamna Vitalia ca aceste consulate au rolul lor de a trezi constiinta cetateniei romane ramase „in pod” printre alte vechituri si care acum prinde bine !
  Nu stiu daca Comratul nu poate merge la Cahul dar stiu ca cei de peste Nistru merg la Chisinau si Balti si isi iau cetatenii !

 9. Sunt doar bucuros de cele citite…un mesaj inspirator , care m-a convins inca o data, ca stereotipurile din trecut ne impiedica sa traim in prezent.
  Va multumesc stimata doamna pentru acest articol si pentru ca ati vizitat Komratul.
  Constiinta oamenilor va triumfa indiferent de nationalitatea lor!
  Avem un viitor si aici, la noi acasa!

 10. Gagauzii au avut oameni destoinici si deosebiti in perioada interbelica a Romaniei: oameni de stiinta, ministri, deputati in Parlament, oameni de cultura!!! Vot fi vorbind ei limba turca, fireste, dar vorbeau romaneste perfect si se identificau cu spiritul romanesc. Poftiti si rasfoiti putin istoria, Analele Academiei Romane etc etc. Le-a cotropit insa sufletul rusnacii in cei 70 de ani care au trecut de atunci. In Romania au fost forte pretuiti si pentru religia lor crestin ortodoxa

 11. Cu o floare … sa mai rasara si altele…

 12. Pt Vasile

  Ba exact „moldovenii gagauzi”, adica „de origine gagauza”. Special promovez acest politonim – „moldovean”, care ii inglobeaza pe romani, rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari, romi, evrei, pe toti reprezentantii oricaror grupuri etnice din Republica Moldova.

 13. Estonieniin NUMAI VOR SA TACA de frica rusilor ci cheama DE LA TRIBUNA ONU la o „primavara araba” in Rusia putinista.

  ….

  АНТИЧЕКИЗМ. На сессии ООН президент Эстонии призвал мировое сообщество к организации «арабской весны» в путинской России

  Время публикации: Сегодня в 01:03

  На 66-й сессии генеральной ассамблеи ООН президент Эстонии Тоомас Хендрик Ильвес, выступая от имени страны, сказал:

  спустя 20 лет после развала эталона тоталитарного государства — коммунистической России — в воздухе вновь витает дух свободы.

  «Народы вновь собираются вместе, чтобы сказать «Хватит!», — сказал президент о Ближнем востоке и Северной Африке. —

  Люди хотят свободно выражать свое мнение, делать личные выборы, не испытывая страха перед запугиванием и репрессиям со стороны власти. Они хотят демократии, они хотят прав, являющихся основой демократии: правовое государство, свободу, слова, право свободно собираться и выражать свое мнение».

  По словам президента Ильвеса, история Эстонии за последние 20 лет

  — то, как сжатая тисками русской оккупации земля становится демократичной европейской страной и страной современных инфотехнологий —

  является устрашающим примером всем, кто по-прежнему ищет оправданий подавлению демократии, коррупции и насильственным действиям по отношению к своим гражданам, сообщает эстонская газета Õhtuleht.

 14. Petru Bogatu: Tot mai departe de ora Moscovei

  După ce aproximativ un secol şi jumătate, cu mici pauze istorice, ceasurile Basarabiei româneşti au fost silite să arate ora Moscovei, timpul Rusiei se retrage tot mai mult spre Orient. Dacă la iarnă vei zbura de pe aeroportul Chişinău cu o cursă directă de la ora 9 dimineaţă, vei ajunge la Moscova aproximativ la 10.30. Numai că acolo va fi deja 12.30.

  Considerente politice, nu medicale

  Mai întâi, acum câteva luni, Rusia a refuzat să revină la ora de iarnă. Deunăzi, Ucraina a făcut acelaşi lucru. În consecinţă, distanţa în timp dintre noi a crescut. De acum încolo de Moscova ne vor despărţi constant două ore, iar de Kiev – una.

  Răsătitul devine astfel mai departe de Europa. Când la Moscova va fi ora 12 şi ruşii se vor pregăti să ia prânzul, la Paris va fi încă dimineaţă, ora 9. Ca să nu mai vorbim de englezii de la Londra care, în acest moment, abia îşi vor bea cafeaua matinală de la ora 8 în conformitate cu timpul meridian Greenwich.

  Preşedintele Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev trişează, desigur, când spune că a decretat încremenirea Moscovei în ora de vară din considerente sanitare. Că ar avea grijă, chipurile, de sănătatea cetăţenilor. Aiurea. Dacă la mijloc ar fi nişte motivaţii medicale, Rusia ar trebui să revină la ora de iarnă care cadrează cu fusul orar, în niciun caz la cea de vară.

  Având în vedere faptul că în URSS încă din anii treizeci a existat cu intermitenţe aşa-zisul timp decretat (+1 oră peste fusul orar), diferenţa de timpul astronomic va fi acum în Federaţia Rusă de două ore (+1 oră timp decretat + 1 oră timp de vară). Mobilul adevărat al acestui pas mare spre est este dorinţa Kremlinului de a diminua numărul timpurilor oficiale de pe teritoriul ţării. În Federaţia Rusă există 11 fusuri orare. De aceea, Medvedev şi-a propus să apropie ora Moscovei de timpul Siberiei şi Extremului Orient. Ca rezultat, în urma ultimelor reforme, numărul orelor oficiale s-a redus la 8.

  Rusia deviază de la timpul standard

  Timpul de referinţă pentru definirea fusurilor orare, precum se ştie, este timpul universal coordonat (UTC), care are la origine timpul civil al observatorului astronomic Royal Greenwich Observatory din Greenwich, Londra, Anglia. În prezent, timpul universal coordonat este calculat pe baza timpului atomic, cu nişte corecţii aplicate în vederea păstrării lui în sincronism cu rotaţia Pământului. Privind lucrurile din acest unghi, Moscova de acum încolo va avea două ore peste ora standard. Adică peste timpul universal coordonat.

  Oricum ai da, schimbările intervenite în măsurarea timpului în Rusia au motivaţii preponderent politice, nu medicale. Teritoriul ţării e prea întins ca să rămână un tot întreg. În această situaţie, Kremlinul se căzneşte să menţină cu orice preţ unitatea statului care mereu crapă pe la încheieturi. Printre măsurile luate în vederea cimentării lui se numără şi reforma timpului legal.

  Şi Kievul, pentru că a hotărât să rămână şi el la ora de iarnă, va avea anul împrejur o oră peste timpul său astronomic. Spre deosebire de ruşi, ucrainenii nu aveau motive politice să se îndepărteze cu o oră de Europa. Se pare că Moscova i-a cerut Kievului să rămână şi el la ora de vară pentru a nu creşte distanţa în timp dintre Rusia şi Ucraina.

  Ora Europei la Chişinău

  Deşi la prima vedere pare o chestiune de natură pur tehnică, conotaţiile politice ale reformei survenite în măsurarea timpului se văd cu ochiul liber. Experienţa Uniunii Europene, de altfel, dovedeşte cu brio asta. Unele din statele UE (Portugalia, Spania, Franţa etc.), pentru a se apropia în timp unul de celălalt, au renunţat la ora lor locală şi au adoptat aşa-zisa primă oră europeană (+ 1 oră faţă de Greenwich).

  Rusia şi Ucraina au procedat la fel. Numai că pe dos. Nu s-au apropiat, ci din contră, s-au îndepărtat în timp de Europa. E un gest ce mi se pare simptomatic. Mai cu seamă în ceea ce priveşte Moscova care îşi urmează drumul său, cel al Orientului.

  Privită prin cadranul orologiului, Republica Moldova, ca şi România, se află chiar pe meridianul central al celui de-al doilea fus orar european. După ce mai multe decenii ora Moscovei ne-a obligat să trăim cu o oră întârziere, acum douăzeci de ani am revenit la normalitate. Astăzi, ora 12 la Chişinău, ca şi la Bucureşti, de altfel, coincide perfect cu amiaza noastră astronomică.

  Avem, în sfârşit, un timp european sănătos. Rămâne doar să-l trăim cumsecade.

 15. Dna Pavlicenco, sunteţi în politică de multişor. Spuneţi că luptaţi pentru Reunire cu România. Minciuni! Sunteţi un Roşca- 2. Sunte-ţi condusă din acelaş centru de la Moscova? KGB a retras în 1991 listile agenţilor de preţ la Tiraspol, Moscova – deci nu-i nici o teamă!? Sau sunteţi omul lui Plahotniuc, cum se vehiculează? Dar ce ar avea de cîştigat Plahotniuc luptînd prin Dstră împotriva Dlor Ghimpu şi Chirtoacă? Nu cred, pentru că au diferit electorat. Eu nu cred că sunteţi inconştientă ce faceţi! Aveţi aceliaş apăcături ca şi Roşca. Ce mai „patriot-român” era şi Roşca! Cît de înverşunat se lupta cu A.Moşanu, V.Matei şi mulţi alţi politicieni cu adevărat proromâni!? Aşa faceţi şi Dstră! RUŞINE!!! În alegeri locale cu înverşunare a-ţi luptat împotriva lui Chirtoacă şi nici o vorbă de Dodon. Aveţi şi succese. În CMC sunt mai mulţi comunişti-burgheji.
  Acuma iară vă aninaţi de Chirtoacă. Voronin cu Dodon sunt buni.
  Nu mai cîştigaţi la alegeri. dar chiar dacă cîştigaţi – cu cine veţi face Alianţă? Cu Voronin şi Dodon? Sau principalul că cîştigaţi Euro multişori luptînd cu românii Ghimpu şi Chirtoacă, duşmanii politici a comuniştilor şi a politicului Rusiei!?
  Membrilor PNL – oare voi nu vedeţi că sunteţi folosiţi împotriva româmismului şi favorizaţi forţile proruse şi procomuniste !?!?!?
  Cît timp unile forţe declarate proromâne şi anticomuniste vor fi din aceiaş parte a baricadei lupte politice cu propaganda Rusiei (deci şi a comuniştilor)? Aşa a făcut Roşca. aşa face şi Dna Pavlicenco!!! Bat în Dnii Ghimpu şi Chirtoacă Politicul Rusiei (deci şi comuniştii) dat şi Roşca cu Pavlicenco.
  R U Ş I N E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 16. Pt Perju

  Sa le luam pe rind.

  1. Nu lupt singura pentru Reunirea cu România, ci cu intreaga echipa. Orice declaratie o adoptam in cadrul BPC. Ceea ce exprim public, este vointa organismelor colective ale partidului si a colegilor de partid.

  2. Nu sint Roşca-2, nu am nimic in comun nici cu Moscova, nici cu vreun KGB. Inteleg, in Moldova e greu de inchipuit ca sint oameni nesantajabili. Va spun – eu sint un asemenea om. Si nimeni nu-mi poate inchide gura cu nici un argument impotriva mea de care m-as teme. Am devenit mai cunoscuta in perioada luptei contra comunistilor, din 2001, desi am luptat si in ADR – 1998-2001. Dvs. incercati sa ma judecati dupa o tinerete care e curata si in care nu am fost fruntasa comunista, sovietica sau komsomolista, ca, de exemplu, acelasi Gheorghe Ghimpu, fost membru al CC – al Komsomolului sau al PCM…

  3. Nu stiu cu ce se ocupa KGB-ul, ce liste are, eu nu am colaborat cu nici o securitate si nu ma tem de nimic, pentru ca am o constiinta curata. Am facut toate demersurile oficiale catre institutiile statului in acest sens si am primit raspunsuri care altele nu aveau cum sa fie. Si pledez pentru Legea lustratiei. Daca spuneti ca a retras KGB niste liste, de ce s-ar teme, oare, in acest caz cei care nu adopta Legea lustratiei? Nu cred ca puteti avea un raspuns convingator decit ca se tem ei de ceva liste.

  4. Nu am nimic nici cu Plahotniuc si poate sa se vehiculeze la infinit. Eu am avut mereu relatii bune cu Diacov in ADR si il respect pentru acel comportament. Nu si cu Lupu, numai ca ei nu ne-au atras oamenii, ca Filat. Impresia asta este de la faptul ca il critic pe Filat. Da, il critic, pentru ca sint convinsa ca el e rau si de asta s-a convins si Constantin Tanase si cei care au plecat si care anterior l-au ridicat in slavi. Filat a facut rau PNL si a vrut sa faca si mai mare rau, dar nu i-a reusit, ca eu nu sint chiar proasta cum crede el. La noi, insa, cum a spus si C.Tanase, cine nu e cu Filat, ar rezulta ca este in mod automat cu Plahotniuc. Nu este adevarat. Noi avem prietenii nostri, care ne ajuta cu ce pot, nu sintem partid cu bani, dar avem pozitie, convingeri, principii si asta nu place oamenilor murdari, mici si rai. O sa va obisnuiti, ca nu aveti incotro.

  5. Vedeti – singur va contraziceti ca nu ar avea nimic de cistigat Plahotniuc luptînd impotriva lui Ghimpu şi Chirtoacă si inca prin mine… Deci, nu se leaga. Sau poate Plahotniuc lupta – prin PNL – pentru Unirea cu Romania? Iarasi nu se leaga, nu?

  6. Repet, pentru ca e lucrul care ma supara – nu sint singura si nu exprim opinia mea. Deci sintem constienti de ce facem cu mesajul unionist si il vom promova mereu, este o decizie colectiva de la 17 aprilie 2010, adoptata in sedinta Delegatiei Politice Nationale. De aceea, nu incercati sa individualizati si sa singularizati pozitia, sa imi spuneti mie baliverne ca eu promovez ceva de capul meu, pentru ca nu coincide realitatii si adevarului. Sintem extrem de constienti de ce facem. Ieri m-a sunat si m-a felicitat personal pentru articolul si intilnirea de la Comrat fostul premier Mircea Druc, cel care apreciaza sincer pozitia PNL din R.Moldova.

  7. Nu am nici un fel de apucături ca Roşca. El a fost fals, noi sintem sinceri. El a colaborat cu Lucinschi si Voronin, noi luptam contra lor, avind si un dosar contra lui Voronin la CEDO. Nu va convine asta, inteleg, dar asa este si o sa va obisnuiti, ca nu aveti incotro. Cind el lupta contra PFD, Mosanu, Matei, Nedelciuc, eu eram redactor-sef la Mesagerul si am luptat contra PPCD. Nu am fost niciodata frontista. Dar am fost membra a PD, condus de Gheorghe Ghimpu, am candidat in 1994 pe lista acelui partid, care s-a unit, ulterior, in Congresul Democrat Unit, ce si-a schimbat ulterior denumirea in PFD. Eu am condus ziarul de partid Mesagerul, am avut trei ani din patru cel mai mare tiraj in Moldova. Am Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit” in Grad de Comandor, sint mindra ca l-am primit cind eram somer, prin 2003 au 2004, nu eram deputat. Sint un om caruia mai multi altii imi spun ca asa oameni nu prea exista, fac zilnic fapte bune si de aceea Dumnezeu este alaturi de mine.

  8. Ghimpu si Chirtoaca nici „nu put” (sa-mi fie iertata expresia!)pe linga Matei, Nedelciuc si Mosanu. De aceea, nu-i puneti in rind cu pefedistii, ca ii ofensati pe acestia. Chirtoaca si Ghimpu sint niste farisei care au mafiotizat partidul, au luat strinsuri comuniste si pepecediste, alti tilhari la drumul mare si au facut un partid, acum influentind justitia, facind faradelegi ca si comunistii. Iata trecutul PL-istilor si prietenia cu Lucinschi, versurile despre lenin ale poetilor pelisti dau de banuit si multa lume stie asta. Intre altele, intrebati-l pe Stavila si Mosanu cum am luptat eu ca acea Comisie de cercetare a crimelor comuniste sa scrie despre ocupatia sovietica si daunele pricinuite de URSS romanilor basarabeni. Ca si pe Ghimpu – ce i-am spus despre aceasta pe 16 aprilie 2010. Si Cojocaru, si Casu, si Petrenco stateau cu fundul in doua luntri si se temeau de Moscova. De ce oare?

  9.Nu aveti dreptate nisi reprosindu-mi ca nu am scris despre Dodon. Ba am reprodus materialele din cartea „Jurnalistii contra coruptiei” despre matrapazlicurile lui Dodon. Insa eu nu am echipa de investigatie platita sa ii cercetez viata. Primar a fost neispravitul Chirtoaca, cel care trebuie criticat ca persoana decidenta si mincinoasa, care spune una, dar pe la spatele lui prietenii si neamurile fura ca si comunistii, nefacind deloc reforme. Daca era Dodon primar, il criticam pe el, numai ca e mai dureros sa compromita democratia Chirtoaca, decit sa faca Dodon ce fac toti satrapii bolsevici. Voronin cu Dodon NU sunt buni. Iar pina la sfirsitul anului voi avea, probabil, si decizia CEDO „Pavlicenco vs Voronin si R.Moldova”, l-am chemat in judecata pe Voronin pt ca m-a facut securista si ca as fi luat bani de la Statul Roman. Nu este adevarat nici una, nici alta si va raspunde pentru asta. El a gresit adresa, altii au facut asta.

  10. Nu dumneata ne vei spune daca vom cistiga sau nu. Eu, daca eram o prostituata politica, vindeam demult PNL-ul sin plecam la nepotica – am avut vreo 7 cumparatori. Puteam poposi si pe vreo lista electorala. Nu am facut si nu voi face asta. Dar partidele si actuala AIE-2 se tem ca de dracu sa nu nimereasca PNL in Parlament si au impiedicat venirea la noi si a lui Ilascu, si a lui Matei. Sa ii judece Dumnezeu!

  11. Ghimpu şi Chirtoacă nu sint nici romani, nici duşmanii politici a(I) comuniştilor şi a(i) politicului Rusiei!, asa va amagesc ei pe voi, mai naivi si mai creduli, pe care va joaca printre degete. Chirtoaca este un neispravit care moare dupa PR, de vreme ce nimic nu poate face in realitate. De ce PL nu l-a luat pe liste pe Ilascu? Nu cumva pentru ca s-a temut sa „nu-i strice lista” in fata moldovenilor antiromani? Sau il privesc pe Ilascu si ei ca si rusii – ca pe un „terorist”?!

  12. „Euro” face din gros Partidul Liberal prin mafiotii mari si mici pe care ii are in partid. Mie bani imi dau copiii care muncesc legal in Germania si care doar vara asta au ajutat penelisti nimeriti la nevoie – inundatii, boala etc. Fiica mea e violonista, nu a lucrat o zi in Moldova si nu m-a facut sa depind de cineva aici, iar ginerele e informatician.

  13. Membrii PNL – rid nu de conducerea PNL, ci rid de voi, niste falsi romani si falsi unionisti. Niste prostiti de Chirtoaca si Ghimpu, care nu au pronuntat o data in alegerile parlamentare anticipate si locale cuvintul roman, romanism, Romania, unionism – decit in batjocura. De aceea, ei favorizeaza forţi(E)le proruse şi procomuniste. mai mult – Ghimpu s-a plins public de faptul ca PNL l-a impiedicat sa ia mai multe mandate prin mesajul Unirii cu Romania.

  14. Mai invata, baietel, si gramatica. Nu de alta, draga „Pearja”, dar vrei sa fii roman si unionist, dar esti agramat ca si comunistii. R U Ş I N E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. Buna am fost plecat in franta la 15 ani am revenit acum la 25 as vrea si eu sa rebondesc cetatanie ro dar bunei gaguji am auzit ca gagauji dosoarele sa refuza ca sint de origine gagauza e drept ? Adica buneii dar am si bunei de nationalitate md dar nu le gasec arhiva lor scuzati de gresali! Ca am scris acest coment depe mobil si nui comod

 18. Pt igor

  Sunati-ma la 069111682, poate incercam sa va ajutam cu avocati specialisti. Dati-mi telefonul Dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *