George Damian: „Şansa majoră a României în prezent este Basarabia”

http://www.timpul.md/articol/presa-scrisa-nu-are-moarte–unde-mai-arde-flacara-romanismului–26657.html

 Şansa majoră a României în prezent este Basarabia. Din Basarabia vin oameni care au ceva de spus pentru românism. Expresia „Flacăra românismului arde în Basarabia” este cât se poate de adevărată. În România flacăra românismului abia de mai pâlpâie. Fără oamenii care aduc din Basarabia o agendă urgentă a spiritului naţional România chiar ar fi pierdută. Fără energiile pozitive sau negative de la Chişinău, românii de la Bucureşti ar uita în această perioadă că au o identitate naţională de apărat.

Multă lume aşteaptă moartea presei scrise. Se repetă un fenomen mai vechi: când a apărut radioul, toată lumea s-a aşteptat să moară ziarele. Apoi când a apărut televiziunea, toată lumea s-a aşteptat să moară ziarele şi posturile radio. De când a apărut internetul toată lumea se aşteaptă să moară ziarele, posturile de radio şi televiziunile. Multe dintre ele mor, dar nu din cauza internetului.

Orice mijloc de presă moare din cauza jurnaliştilor săi. Internet, tipăritură, microfon, cameră de filmat – nu sunt decât mijloace de transmitere a informaţiei. Când oamenii din spatele acestor mijloace îşi pierd credibilitatea, atunci dispare şi instituţia care îi strânge la un loc. Pentru că atunci când îşi pierd credibilitatea, jurnaliştii îşi pierd şi publicul. Iar cuvântul scris nu are moarte. O fotografie poate să facă nu cât o mie de cuvinte – cât zece mii, dar cu o fotografie nu se face o analiză sau o investigaţie. Un reportaj filmat poate fi mai captivant decât unul scris – însă explicaţia unei demisii de prim ministru va veni prin intermediul unui editorial. Şi nu în ultimul rând, reporterii de presă scrisă vor fi mai valoroşi decât zece analişti la un loc. Talentul experţilor în politologie de a întoarce cuvintele pe zece părţi va amuţi în faţa unei investigaţii documentate. Pentru că fără astfel de investigaţii analiştii de televiziune nu vor mai avea subiecte de dezbatere.

În România presa a început să şchioapete rău de tot. Nu mai există reporteri – şi mai tragic decât atât, nu mai există patroni dispuşi să susţină redacţii care să aibă reporteri. Presa din România este compusă în acest moment în marea ei majoritate din analişti care întorc pe toate părţile cuvinte goale de sens de cele mai multe ori. Presa de la Chişinău este încă o presă care se bazează pe reporteri, deşi tendinţele negative de la Bucureşti se fac şi aici simţite.

Pe lângă lipsa reporterilor, la Bucureşti a apărut problema informaţiei gratuite. Oamenii s-au obişnuit ca informaţia să le vină fără să plătească pentru ea. Iar acest fel de informaţie este de foarte slabă calitate. De multe ori nu are nici cea mai mică valoare. Efectele acestei avalanşe de non-informaţii sunt devastatoare pentru publicul românesc. Nu mai există nici un fel de dezbateri asupra proiectului de ţară, asupra direcţiei în care o va apuca România. După aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO, România a intrat într-un fel de moleşeală. Românii uită încet-încet că sunt români.

Şansa majoră a României în prezent este Basarabia. Din Basarabia vin oameni care au ceva de spus pentru românism. Expresia „Flacăra românismului arde în Basarabia” este cât se poate de adevărată. În România flacăra românismului abia de mai pâlpâie. Fără oamenii care aduc din Basarabia o agendă urgentă a spiritului naţional România chiar ar fi pierdută. Fără energiile pozitive sau negative de la Chişinău, românii de la Bucureşti ar uita în această perioadă că au o identitate naţională de apărat.

Loading Facebook Comments ...

20 Comments

Add a Comment
 1. Cititi aici niste pareri interesante despre Re-Unirea cu România,
  scrise de Ilie Bratu, asociatia „Pro-Romania”:

  http://www.proromania.net/toppage2.htm

  „20 de ani de Independență față de… Țară ! ”
  16 iulie 2011
  1. R.Moldova-anomalie istorică!
  2. R.Moldova – stat eșuat!
  3. Integrarea RM în UE – cea mai mare minciună și păcăleală!
  4. Solutia!
  5. Cine să realizeze Unirea?
  Este clar:
  nici actuala guvernare n-are de gînd să purceadă la lichidarea consecințelor Pactului Hitler-Stalin! Și ăstora le trebuie ,,țară”, chiar cu prețul dispariției noastre din aceste teritorii! Și ăștia, deopotrivă cu comuniștii, se conduc de ,,Concepția Politicii Naționale de Stat” a lui Stepaniuc, se închină bisericii ruse, păstrează și depun flori la monumentele lui Lenin, Cotovschi, Lazo… La ora actuală în RM nu există nici un partid care ar avea ca obiectiv readucerea teritoriilor românești de la est de Prut în componența Patriei-mamă, acesta trebuie constituit de urgență! Cine ar trebui să-l constituie? Această datorie sfîntă le revine tinerilor de 30-40 de ani, bine școliți și educați în spiritul Limbii Române și a Istoriei Românilor! Cîteva nume: Gh. Cojocaru, V. Stăvilă, Octavian Țicu, Ana Guțu, Dumitru Vengher, Vitalie Lisnic, Eugen Rusu, Daniel Lache, Vlad Durnea, Vitalie Călugăreanu, Aureliu Cornescu, Sandu Cioroi, Tudor Obadă, Igor Pletosu… și lista poate continua cu multe altele, dar asta vă revine vouă, dragi tineri! Acum e timpul vostru: organizați-vă, mobilizați-vă, constituiți de urgență acest partid (Mișcare) și făuriți-vă viitorul cu propriile voastre mîini!
  Nu uitați: viitorul vostru european (și în general)
  nu poate fi decît romănesc, ori nu va fi deloc!

 2. O intrebare pt. dl George Damian de la ziarul „Timpul”:

  Recent ati organizat un concurs -FULGER de 30 zile
  1-31 August 2011 / si de ce ma rog atata graba de cheltuit 500 de euro ? si fara publicitatea necesara in presa /
  pentru cel mai interesant blog
  despre un sat din Basarabia, dotat cu un premiu de 500 de euro. Premiul acestui concurs este asigurat
  de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
  /Premiu obtinut de satul Pelinia/.

  DACA SUNTETI JURNALIST LA ZIARUL „TIMPUL”
  DE CE ACEST ZIAR NU A PUBLICAT NICI O INFORMATIE
  DESPRE ACEST CONCURS, NICI LA INCEPUT si NICI LA SFARSIT ?
  CINE NU VA PERMITE ?
  TATUCUL COSTACHE TANASE,
  CEL CARE A SEMNAT si APELUL CELOR 44 DE PERSONALITATI
  / FORUL DEMOCRATIC AL ROMANILOR DIN RM /
  PT.RE-UNIREA CU ROMANIA DIN 16 MAI 2011 ?

  sau ACEL COSTACHE TANASE CARE CENZUREAZA
  COMENTARIILE CITITORILOR sai MAI CEVA CA
  FOSTUL MEREU PREZENTUL S.I.S.-TEM KGB ?

  care-i fata adevarata IANUS a lui TANASE ?

  http://www.blog-pentru-basarabia.ro/rezultatele-concursului-cel-mai-cel-sat-din-basarabia-821/
  http://pelinia.blogspot.com/

 3. pt. George Damian:
  oare chiar asa-i de rau in presa din România ?
  chiar nu ati gasit nimic pozitiv in „aceasta” tara ?
  Românism si unionisti la Chisinau cu Filat si Lupu in frunte,
  si cu Anatol Petrenco, Natalia Gherman, Iurie Leanka , Oleg Serebrianu, etc. pe la coada, acei moldovenisti rusofili ?

 4. Se vede clar ca un popor are nevoie de toate componentele lui ! Cei din Romania au nevoie de nationalism , iar cei din Moldova au nevoie de libertatea europenismului romanesc! Unii se completeaza pe ceilalti !
  In sfarsit exista o completare reciproca atat de utila unei sociatati civile normale !

 5. Presa din România are în mare parte stapâni străini. În orice caz străini de interesele țării.

  Evident ca nu cultivă decât indiferența față de problemele delicate, reale, de tipul graniței de pe Prut, care ne înstrăinează de atâta timp.

  Guvernarea de la București este zdrobită de propria incompetență. Nici măcar nu sînt în stare sa absoarbă fondurile de dezvoltare alocate de la Uniunea Europeană!!!

  Bucureștiul este o localitate mizerabilă într-un perpetuu haos, plină de câini vagabonzi, cu fațade decăzute pe lângă care „atenție – cade tencuiala”, centrul plin de clădiri cu „bulină roșie” („clădiri expertizate tehnic și încadrate zn clasa I de risc seismic”), o localitate unde singurele locuri mai de Doamne-ajuta sînt mall-urile (investițiile israeliene:).

  Abia în ultimul timp începe să se mai miște ceva, cu viteza melcului, în direcția cea bună.

  Ca să se miște mai repede și mai bine este nevoie de basarabeni isteți. Așa că veniți pe la noi.

 6. Sansa majora e ca RO sa devina țară cu adevarat democratica, cu stat de drept, cu economie dezvoltata, care ar prezenta interes pentru migranții din tot estul Europei, inclusiv pentru basarabeni. Deocamdată cei mai multi basarabeni s-au „unit” cu Rusia, se integrează perfect in Rusia, lucrează in Rusia, se transfera cu traiul in Rusia, isi crează familii noi in Rusia, transfera acasă cei mai multi bani din Rusia. Romani nu prezintă un interes major pentru basarabeanul de rând, decât doar pentru cei care isi iau cetățenie. Si nici romanii nu prea țin calea in vizite spre Chișinău. Nu exista nici cea mai minuscula șansa ca R.Moldova sa-si schimbe statutul de țară in cel de careva județe ale celei mai codase tara din UE – la toate capitolele.

 7. Ion spune un mare adevar. Absorbtia fortei de munca basarabene de catre Rusia este normala. Vorbim aici despre competibilitatea sitemelor invatamant si pregatire profesionala din cele trei state. In romania sisremul de invatamant modern asa cum a fost el initiat de catre Spiru Haret nu a fost modificat nici in perioada comunismului. Acest sistem a scos generatii intregi de oameni bine instruiti si bine pregatiti profesional. In Republica Moldova situatia a fost cu totul alta, Plecand la drum cu un sistem de instructie dezastruos, mostenit din peroada guberniei rusesti, cand Basarabia era considerata gubernia cu cel scazut nivel al insusirii cunostintelor din tot imperiul, situatia nu s-a modibicat de loc nici in perioada sovietica, perioada cand avem de a face cu un sistem rusificat si politizat la maximum si cu un volum de cunostinte redus si necompetitiv, identic cu cel din Federatia Rusa, invatamantul basarabean a scos pe banda marfa umana „bun pemtru Rusia”, singura tara care avea un sistem de invatamant ca in Moldova. De aici si motivul pentru care basarabenii se simt mai largul lor in Rusia, tara a carei limba o si cunosc si al carei mod de viata si l-au insusit. Sistemul de invatamant si modul de viata de tip occidental a fost si ramane unul strain pentru basarabeni. Nu situatia economica precara actuala a Romaniei, situatie pasagera de altfel, datorata actualei guvernari de la Bucuresti, care a izolat Romania de anturajul ei firesc, este cauza acestui discomfort ci sistemul cultural si chiar religios diferit, modul de viata si sistemul de valori diferit. Se pare ca dictonul care spune ca a sti o limba inseamna ati insusi modul de viata al poporului care o vorbeste, in cazul basarabenilor nu se aplica. De aici si tentatia lor de a denumi propria lor limba altfel. Ca sa fim sinceri, din aceleasi motive, nici in perioada interbelica, perioada cand Basarabia a facut parte din Regatul Romaniei, basarabenii nu s-au sintit foarte bine in interiorul statului roman si au facut mereu opinie separata. Exemplul ce mai palpabil este faptul ca nu au renuntat niciodata la ortodoxia de rit slav si stil vechi. Cei pe care raptul de la 1944 i-a prins in interiorul Romaniei, desi s-au zbatut sa ramana cetateni ai statului roman, au continuat sa duca o vata paralela cu cea a romanilor autohtoni. Si astazi elevii si studentii basarabeni veniti la studii in Romania continua sa traiasca separat de romani avand pana si propriile lor organizatii. iar ca sistem de autoprotectie, ori de cate ori se apropie un roman incep sa vorbeasca ruseste. Exista in Republica Moldova o patura extrem de subtire de intelectuali la care se adauga si o parte asemnificativa a tineretului cu studii medi si superioare care este interesata de romanitatea populatie majoritare. In rest, marea masa a populatiei, cu un nivel al educatiei destul de precar si destul de rusificata este total refractara fata de unitatea etnica din care, de voie de nevoie, fac parte si multi dintre ei, manipulati de catre rusofonii care simt ca isi pierd privilegiile dar avand si un oarecare sentiment nejustificat de invidie, simt o reala repulsie fata de romani. Deci nu situatia economica a Romaniei este cauza distantarii dintre basabeni si romani ci sistemul educational si fomativ incompatibil. Ion spune: „Sansa majora e ca RO sa devina țară cu adevarat democratica, cu stat de drept, cu economie dezvoltata, care ar prezenta interes pentru migranții din tot estul Europei, inclusiv pentru basarabeni.” Din pacate Romania prezinta interes pentru migrantii din tot europei si nu numai. Dar asta nu are nicio legatura cu relatiile intime, sensibile dintre basarabeni si romani. Din pacate, titlul articolului “Şansa majoră a României în prezent este Basarabia” ramane doar un deziderat impartasit de catre o minoritate nesemnificativa de pe cele doua maluri de Prut.

 8. Tehnica rusa. Industria cosmica rusa este in decadere…

  РУССКАЯ ТЕХНИКА. Сразу же после запуска сломалась русская железяка «самый мощный спутник связи России»

  Время публикации: 18 августа 2011 г., 12:08

  По сообщениям СМИ, у русских сломался их «самый мощный спутник связи» «Экспресс-АМ4». Русская железяка, запущенная с космодрома «Байконур» утром 18 августа, даже не вышла на заданную орбиту,

  Присутствовавший при запуске главарь путинской тербанды «минкомсвязь» Щеголев назвал спутник «выдающимся по своим параметрам телекоммуникационным спутником не только для России, но и для всего мира».

  Чекисты бессильны остановить смерть «русского космоса» и промышленности

  Московский корреспондент немецкого журнала «Шпигель» Беньямин Биддер рассказал о смерти «русского космоса» и русской промышленности в целом после посещения московского завода Энергомаш, выпускающего двигатели для космических ракет.

 9. REZISTENTA ANTICOMUNISTA
  SI ANTI-OCUPATIE RUSEASCA:
  ––––––––––––––––––
  – 18 mai 1955- Zaharia Donciu / Doncev / n. 1928/ lipeste 4 procalamatii anticomuniste si pro-românesti in zona garii feroviare din Chisinau. Va face 4 de Gulag in Mordovia ruseasca si geroasa.
  –––––––––––
  – Anul 1962 – Nicolae Prisacaru / n. 1938, s. Seliste / fost comunist din Franta, revenit la Chisinau prin anii 50, critica dur sistemul mafiotic si autoritar sovietic. Este trimis la o inchisoare psihica.
  ––––––––––––
  – anul 1964 – Nicolae Dragos, un invatator din s. Leipzig, jud. Ismail organizeaza „Uniunea Democrata a Socialistilor”
  si scrie proclamatii. 3 membri, studenti de la Institutul de Arte din Chisinau: Vasile Postolachi /Pelenia, Balti/, Sergiu Cemortan /Cobâlea, Soroca/, Nicu Cuciureanu /Mereni, Lapusna/, vor face inchisoare câte 6 si 5 ani fiecare.
  –––––––––––-
  – 28 Iunie 1966 – Gheorghe Muruziuc /1930-1998/ arboreaza tricolorul românesc timp de 5 ore pe cosul fabricii din s. Alexandreni, r. Falesti.
  –––––––––––
  – Anul 1966 – Mihai Morozan /n.1939 s.Drepcauti, jud.Hotin/ anterior eliminat de la Politehnica din Chisinau este arstat de KGB si trimis in Gulag pt. 3 ani pt.opiniile sale patriotice.
  ––––––––––-
  – Anul 1967 – Iacob Odobescu din / n.1900,Oliscani, Soroca/. Dupa mai multi ani de rezistenta anti-comunista si ani de inchisoare, scrie diferite mesaje pt.Re-Facerea României Mari. Este trimis in Gulag unde si moare.
  –––––––––––
  – Anul 1968 -Ion Suvac din or. Floresti a doborât cu fierul capul lui Lenin de pe monumentul din parc.
  –––––––––––
  – August 1969 – Lituanianul Algirda Petrosius de 28 de ani soseste in Moldova si distribuie proclamatii antisovietice in mai multe localitati.Venise la frontiera cu România, tara care protestase vehement contra invaziei rusesti in Cehoslovacia in anul 1968 si spera sa inceapa o miscare d eamploare contra ocupatiei rusesti.Dupa 2 luni e prins de KGB si trimis intr-o inchisoare pshihica din Ucraina.
  –––––––––––
  – 1 Octombrie 1970 – doua eleve: Lilia Neagu, de 19 ani de la scoala de medicina si Asea Andruh, de 16 ani, de la scoala medie 1, scriu cu vopsea pe peretii multor cladiri din Chisinau lozinci antisovietice si pro-românesti.
  ––––––––––-
  – Anii 60 – fondarea Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei. Conducatorii condamnati / in 1972/: 1.Alexandru Usatiuc-Bulgăr-7 ani de inchisoare / el incercase sa-l contacteze pe Ceausesca la Bucuresti/. 2.Gheorghe Ghimpu-la 6 ani.3.Valeriu Graur – la 4 ani. 4.
  Într-un alt proces, Alexandru Șoltoianu a fost condamnat la șase ani de închisoare-lagăr corecțional cu regim sever și cinci ani de deportare. 5. Mircea Druc a fost citat ca martor. 6. un alt membru al Frontului, disidentul Nicolae Lupan a emigrat in Belgia cu familia in anul 1974.
  ––––––––––––
  – Anul 1972 – Vasile Munteanu, lector la Politehnica din Chsinau, internat cu forta la spitalul psihiatric de la Costiujeni pt.opiniile sale anti-totalitare. La fel s-a procedat si cu inginerul Mihai Andronic.
  ––––––––––––
  – anul 1984 – Vasile Vâscu /1940-2010/ mare activist de partid comunist si apoi disident, scrie un Apel clandestin pt.desteptarea constiintei nationale a moldovenilor si contra rusificarii fortate. Arestat si trimis in Gulag pt.14 ani.

 10. ion spune: 2 septembrie 2011, la 05:05: „Romani nu prezintă un interes major pentru basarabeanul de rând, decât doar pentru cei care isi iau cetățenie. Si nici romanii nu prea țin calea in vizite spre Chișinău.”

  Pentru a ma informa la fata locului, eu am parcurs Basarabia de la nord la sud si de la vest la est timp de 10 zile. Va spun sincer ca diferitele etnii care populeaza ceea ce a mai ramas sub jurisdictia Chisinaului nu au nimic in comun cu romanii moldoveni, si cu atat mai mult cu ceilalti romani din restul tarii. Pentru populatiile dintre Prut si Nistru limba romana este o limba straina sau este vorbita ca o limba straina. In schimb, limba rusa este regina. Religia, traditiile culturale, modul de viata etc. etc, totul este strain de romani si Romania. Prin urmare, Ioane, voi ramaneti in republica voastra, iar noi, romanii, sa ramanem, cum am fost si pana acum, in tara noastra Romania! Si asta va spune un roman din Iasi, care va cunoaste, si care se dezice in totalitate de Basarabia si basarabenii rusificati. Nu ne trebuie noua toata rusaraia basarabeana in tara noastra! De ce sa acceptam o asemenea pacoste pe capul nostru? Pentru mine, lumea civilizata se termina la Prut! Si cu asta am spus tot!

 11. Adevaruri, jumatati de adevar,falsuri, mentalitati comunistoide care se ridica la suprafata din strafundurile in care au fost implementate,minciuni,omisiuni de ordin istoric sau cultural,manipulari,interese meschine si mai ales mercantile etc – iata tabloul presei romanesti de pe ambele maluri ale Prutului;iata tabloul discutiilor noastre , ale tuturor,oameni mai informati sau mai putin informati , cu IQ mai mare sau mai mic. Se dezbate, se analizeaza,se scormoneste, se acuza sau se elogiaza,se injura si se banalizeaza… Trist si dramatic foarte acest tablou. N-ar fi nimic rau, poate dimpotriva , daca nu ar lipsi un fir rosu, care sa sublimeze, sa sistematizeze, sa rationalizeze , sa determine ,sa uneasca , sa dea sens major… Putin , foarte putin din toate astea. Criza e majora si anarhismul si mai si.Romanii nu uita si nu au uitat ca sunt romani. Dar in moleseala sterila ,intr-adevar au intrat. Mahmureala redundanta se simte peste tot si peste toti.
  Asta e!!

 12. In inchisoarile din Rusia este mai rau decat in cele din Irak, declara Lev Ponomarev un adept al drepturilor omului din Moscova.
  In inchisorile rusesti detinutii sunt matratati, batuti, violati, omorati. Si nimeni nu ia apararea acestor detinuti…

  …………..

  В русских тюрьмах и концлагерях хуже, чем в тюрьме Абу-Грейб

  Время публикации: Сегодня в 13:15

  Известный московский правозащитник Лев Пономарев опубликовал статью о положении заключенных в русских тюрьмах и концлагерях. В ней он в частности отмечает:

  «Прошла информация о событиях в иракской тюрьме Абу-Грейб. Об этом весь мир говорил. Об этом Путин говорил, подчеркивая, что вот они от нас требуют демократии, а что у них в Абу-Грейб происходило! Примерно такие фразы произносил. И Медведев говорил. Но все, что там происходило, настолько…

  Да, это было унижение заключенных. Но их не убивали, их даже не пытали. Их просто фотографировали в раздетом виде. Это, бесспорно, плохо, унизительно.

  Но у нас не только раздевают. Раздеть заключенного у нас — это норма. По нескольку раз в день ставить на колени и искать что-то в анальном отверстии. Допустим, мобильный телефон. Несколько раз в день! Это тоже в некоторых зонах является нормой.

  Я уже не говорю, например, об угрозе реального изнасилования. Заключенному, который пишет жалобы и разоблачает начальство, говорят: либо ты прекратишь, либо… Он молчит. Тогда (у меня много таких описаний) приводят какого-то мерзавца из заключенных. Он раздевается, снимает штаны, мастурбирует. То есть прямая подготовка к изнасилованию. И заключенный ломается и подписывает любые бумаги.

  Я знаю, что бывают случаи и реального изнасилования, но никогда такая жалоба до нас не дойдет. Потому что, если человека изнасиловали, ни он, ни его родственники никогда в этом не признаются.

  Я знаю случай, когда молодого парня, не помню, восемнадцати- или даже шестнадцатилетнего, голого бросили в камеру к отморозкам. Раздели и бросили.

  А после этого он повесился. И что с ним было, мы можем только догадываться. И это все не расследуется. Вот что страшно.

  Страшнейшие пыточные зоны. Вот СИЗО №1. О нем сделан фильм. Адвокат Беляк делал. И буквально несколько дней назад на него было покушение. В него стреляли — слава Богу, мимо.

  Фильм есть в Интернете, да и мы его раздаем. И публикации есть о том, что СИЗО №1 пыточный. Названа и фамилия человека, который это делает. Он отморозок. Он выйти уже не может. Ему не жить, как говорится. Он живет там.

  Но ему созданы комфортные гостиничные условия. Он живет в отдельной камере, у него есть телевизор. И (опять же по той информации, которую мы имеем) его вывозят на убийства в другие зоны.

  Надо убить человека — его вывозят в другую зону. Он убивает, и его возвращают в СИЗО №1.

  Есть показания человека, который участвовал в избиениях и, возможно, убийствах. Он раскаялся и дал показания. Они запротоколированы адвокатом. Они есть в Интернете.

  Мы проводили об этом пресс-конференцию. Адвокаты зачитывали показания этого человека. Не расследуют».

 13. http://ziar.jurnal.md/2011/09/02/%E2%80%9Esuntem-niste-impotenti%E2%80%9D/#more-14137
  Nota redacţiei:
  Ţinem să precizăm că în fraza
  „De-a lungul Prutului se instaurează un control riguros”
  din articolul lui Val Butnaru,
  „Avem „ţară”. Ce facem cu ea?”, publicat în JURNAL de Chişinău
  la 26 august 2011,
  s-a strecurat o greşeală de fond.
  Bineînţeles, este vorba de Nistru.
  A consemnat Ilie GULCA

 14. “Suntem nişte impotenţi!”
  Number of View: 38
  OPINII // Ideea lui Butnaru, iniţiativă serioasă sau amatorism?
  http://ziar.jurnal.md/2011/09/02/%E2%80%9Esuntem-niste-impotenti%E2%80%9D/#more-14137

  Ideea lui Val Butnaru de a transforma Republica Moldova într-o regiune a României, în contextul discuţiilor privind împărţirea României pe regiuni (vezi JURNAL de Chişinău din 26 august curent), a trezit nedumerirea unor politicieni din Republica Moldova. Deşi mulţi au declarat că nu înţeleg ce vrea autorul, au calificat ideea acestuia imposibilă, motivând că subiectul unirii nu se află actualmente pe agenda politică de pe ambele maluri ale Prutului. Şi aceasta în condiţiile în care senatorul român Viorel Badea a apreciat propunerea lui Butnaru ca una serioasă, discutată în „anumite cercuri”.

  „Amatorism”

  Ideea transformării Republicii Moldova într-o regiune a României, cu păstrarea instituţiilor sale de stat, le-a dat unor politicieni moldoveni ocazia, după cum a prevăzut şi autorul materialului, de a susţine/apăra impetuos statalitatea moldovenească. Unul dintre aceştia e Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, potrivit căruia ceea ce propune Butnaru este „amatorism”. „E uşor să lansezi idei patriotice de ziua independenţei… Ce facem atunci cu Republica Moldova, stat independent, suveran, membru ONU, recunoscut de comunitatea internaţională?… Ce facem cu poziţia statelor europene, a Uniunii Europene?… O idee lansată de un ziarist este o treabă, însă când le propui politicienilor să comenteze asemenea lucruri este alt lucru”, a opinat Diacov.

  „Forma şi conţinutul” lui Ioniţă

  Şi deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă, şi-a manifestat nedumerirea faţă de integrarea administrativă şi economică a Republicii Moldova în spaţiul românesc. Ideea enunţată de Butnaru l-a pus în încurcătură pe Ioniţă: „Nu înţeleg ce vrea să spună domnia sa. Există Republica Moldova ca stat şi există România ca stat. Nu s-a vorbit până acum de o asemenea unificare. Domnia sa cred că a pus căruţa înaintea cailor. Dacă ar exista o decizie politică, ne-am gândi la o asemenea idee. Cum să discutăm despre o asemenea formă de unire când nu avem conţinutul?”, se întreabă Ioniţă.

  Pentru vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, propunerea lui Butnaru este o cale pentru Republica Moldova şi România de a se regăsi în cadrul Uniunii Europene. Primarul ne-a răspuns, à la Titulescu, că regăsirea celor două state româneşti în cadrul UE constituie un obiectiv pentru marea majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova, iar punctul de vedere al lui Val Butnaru este o formă de realizare a acestui deziderat: „Toate formulele de realizare ale acestui obiectiv merită a fi discutate. Punctul de vedere exprimat de dl Butnaru este una din aceste formule, dar obiectivul final rămâne ca Republica Moldova şi România să aibă un viitor comun în cadrul UE, astfel încât să fie corectată nedreptatea de la 1812 şi 1940”, a spus primarul capitalei.

  „Trebuie să întrebăm poporul”

  Ex-preşedintele Republicii Moldova Mircea Snegur crede că propunerea lui Val Butnaru este pur şi simplu imposibilă. Şi aceasta deoarece atât Moldova, cât şi România sunt ţări semnatare ale Actului Final de la Helsinki, ale Cartei de la Paris, documente care nu admit schimbarea hotarelor. „Dacă până la urmă se insistă asupra acestui subiect, trebuie să întrebăm poporul”, a sugerat primul preşedinte al RM.

  „Noi am eşuat!”

  Solicitat să aprecieze proiectul lui Butnaru, analistul politic Oazu Nantoi a rostit adjectivul său preferat pentru statul Republica Moldova şi cetăţenii săi – impotenţi. „Această idee înseamnă recunoaşterea impotenţei noastre în calitate de cetăţeni ai Republicii Moldova care, cu câteva zile în urmă, a sărbătorit cu fast aniversarea a 20-a de la proclamarea independenţei. Aceasta înseamnă că noi am eşuat, suntem impotenţi”, a spus analistul politic.

  Scriitorul Vasile Ernu crede că propunerea formulată de Val Butnaru e legată de relaţia dintre o idee şi o aplicaţie practică şi reală. Acesta susţine că, în acest moment, românii nu sunt în stare să-şi modifice propria formulă administrativă, darămite să facă un pas atât de radical, iar datele care vin din Moldova arată că statalitatea este ideea cea mai susţinută. Mai mult, scriitorul afirmă că nici România şi nici Europa nu sunt pregătite pentru o asemenea acţiune.

  Butnaru ştie istoria românilor?

  Istoricul Virgil Pâslariuc se întreabă „ce înţelege Butnaru prin regionalizarea României, că Bacăul va avea Parlamentul său? Şi ce legătură are atunci cu zonele economice? Cum vrea să facă uniformizarea la nivel de monedă, poliţie, armată, drumuri etc. şi totodată să facă un control riguros pe Prut? CE înseamnă diplomaţia Regiunii? Se pare că Butnaru vrea un fel de confederalizare a României, atunci el ştie prost istoria României. În acest caz, cerinţele lui de a se introduce istoria românilor mi se par perfect legitime. Poate ajută”.

  „Un proiect serios”

  Totodată, în opinia lui Viorel Badea, senator pentru românii din Europa şi Asia, propunerea lui Val Butnaru este una care trebuie dezbătută. Senatorul român ne-a declarat că a auzit despre ea în „anumite cercuri” şi este necesar să fie discutată cu cea mai mare seriozitate, dacă vrem să ne referim cu toată responsabilitatea la viitorul european al basarabenilor, dar şi al cetăţenilor din această parte a lumii. „Sunt convins că, în cel mai apropiat timp, această propunere va deveni una din chestiunile de pe agenda politică a oamenilor de stat de pe cele două maluri ale Prutului”, a menţionat politicianul român.

  Iniţiativa legislativă privind reîmpărţirea administrativă a României, aparţinând grupului UDMR, în 16 regiuni a fost deja aprobată de Senatul României şi se află de trei luni în atenţia deputaţilor. Unul dintre susţinătorii acesteia este preşedintele Traian Băsescu care susţine că actuala organizare administrativă a României pe judeţe împiedică dezvoltarea acesteia.

  Nota redacţiei
  Ţinem să precizăm că în fraza „De-a lungul Prutului se instaurează un control riguros” din articolul lui Val Butnaru, „Avem „ţară”. Ce facem cu ea?”, publicat în JURNAL de Chişinău la 26 august 2011, s-a strecurat o greşeală de fond. Bineînţeles, este vorba de Nistru.
  A consemnat Ilie GULCA

 15. PRELUARE -ILIE BRATU:
  20 de ani de Independență față de… Țară!
  http://www.proromania.net/toppage2.htm

  1. R.Moldova-anomalie istorică!
  În calitate de deputat în Parlamentul 1990-1994, am semnat și eu Declarația de Independență, din 2 motive: a) ca un pas necesar și obligatoriu de desprindere de imperiul rus; b) ca prim pas spre revenirea acasă, la trupul Patriei-mamă România! Anume așa am înțeles fraza din Declarație: ,,R. Moldova… este liberă să-și construiască prezentul și viitorul în spațiul etnic și istoric al devenirii sale naționale”, ori, spațiul, despre care este vorba, nu este altceva decît România în frontierele sale firești de pînă la ocupația sovietică din 1940! Din păcate, toți guvernanții care s-au perindat la putere (inclusiv actualii), au întors-o invers: ca Independență față de România… Și asta – după ce întreaga comunitate internațională și, în primul rînd, cele 2 țări semnatare, Germania și URSS, și chiar R. Moldova, au condamnat Pactul Molotov-Ribbentrop și l-au declarat nul ab initio. Spre deosebire de republicile baltice, care au lichidat consecințele Pactului diavolului, ,,ai noștri” au mers pe calea perpetuării lor… Iată de ce toți ăștia, fără excepție, pot fi calificați ca cei mai mari separatiști și urmași ai lui Hitler și Stalin!

  2. R.Moldova – stat eșuat!
  La 20 de ani de ,,independență” tot mai multă lume realizează că RM este un stat eșuat… PIB-ul RM pe cap de loc. în 2010 a constituit doar 1.630 $, tocmai… 50% din PIB-ul anului 1991, în timp ce PIB-ul României a fost de 7.542 $! Chiar dacă vom păstra ritmurile de creștere economică, ne-ar trebui cam 40 de ani ca să atingem nivelul anului 1991 și vreo 150 – pe cel al României! Spre finele anului 2011 datoria externă însumată a RM va depăşi 5 mld, în timp ce veniturile în bugetul de stat vor constitui doar 1.7 mld USD. Situaţia se schimbă pe an ce trece din proastă în şi mai proastă; dacă în 1991 datoriile externe ale RM (în USD) constituiau 180 mln, în 2007 – 2.3 mld, în 2011 – peste 5 mld… În 2010 importurile au totalizat 3,5 mld, iar exporturile doar 1,7 mld USD… RM s-a postat temeinic pe ultimul loc în Europa după nivelul de trai, aceasta nu este în stare să asigure nici dreptul la viață cetățenilor săi. Explic: salariul mediu în RM actualmente constituie apr. 3000 lei, în timp ce coșul minim de consum (a nu se confunda cu minimul de existență) este de circa 3500 lei/pers. Astfel, o familie cu 2 copii ar trebui să cîștige cel puțin 14.000 de lei/lună ca să trăiască cît de cît…

  Majoritatea întreprinderilor industriale au fost acaparate de Rusia în contul „datoriilor” acumulate faţă de aceasta pentru gazele şi energia electrică livrate, actualmente ni se înstrăinează şi ultima avuţie care ne-a mai rămas – pămînturile strămoşeşti… RM nu dispune de zăcăminte naturale şi resurse energetice, iar importul lor la preţurile impuse de Rusia a dus la falimentarea acesteia!
  Agricultura a ajuns într-o situaţie deplorabilă: din republică exportatoare de produse agroalimentare, RM a ajuns să importe cea mai mare parte dintre acestea…
  Drumurile R.Moldova au ajuns într-o situaţie catastrofală, mai proaste ca în Burchina Faso, iar investiţiile în acest domeniu sînt nesemnificative…
  Educaţia se află într-o situaţie dezastruoasă, nivelul de instruiire a specialiştilor este extrem de scăzut, diplomele obţinute în RM n-au nici o valoare în lume…
  La fel stau lucrurile și în domeniul sănătăţii. Trecerea la asistenţa medicală contra plată a îngrădit accesul majorităţii populaţiei la serviciile medicale calificate.

  Evident, lumea pleacă din ,,raiul moldovenesc”. Deja au emigrat circa 1.3 mln de persoane (38%!) și exodul continuă! Rămîn satele pustii, se închid școlile, ni se stinge Neamul! Iar cei plecați nu se mai întorc, locul lor fiind ocupat de venetici… Actualmente ponderea populației băștinașe în RM constituie apr. 53%, există pericolul real ca peste 4-5 ani aceasta să coboare sub 50%, iar de aici pînă la stingerea totală a ființei naționale nu rămîne decît un pas! Din simplul motiv că ,,eliberatorii” și urmașii acestora ne vor hotărî soarta, la urnele de vot, în condițiile cînd conaționalii noștri, plecați, sunt scoși din viața politică. Credeți că guvernanții vor întroduce votul electronic, asigurîndu-le acestora dreptul la vot? Eu, unul, nu cred! Lor le convine să plecăm cu toții: pe de o parte își asigură liniștea, nu mai are cine protesta; pe de alta – cei plecați trimit în RM cam 3-4 bugete anuale, anume pe remitențele lor și se ține acest stat artificial; în al 3-lea rînd, în locul băștinașilor plecați, vin ruși… Acesta și este scopul lor diabolic: să ne transforme în gubernie rusească, pe cale democratică, prin votul cetățenilor, căci noi am fost generoși, le-am acordat tuturor ocupanților cetățenia RM…

  3. Integrarea RM în UE – cea mai mare minciună și păcăleală!
  Guvernanții încearcă să ne convingă că ne vor duce în UE prin uşa din spate, fără să sufle o vorbă despre obligativitatea integrării în NATO! Nici o ţară fostă comunistă nu s-a integrat în UE fără să se fi integrat inițial în NATO! Apartenenţa la NATO este o precondiţie pentru a putea accede în UE! Pentru a se putea integra în NATO (și UE), însă, R. Moldova trebuie mai întîi să rezolve cîteva probleme insurmontabile:
  ─ să scape de trupele de ocupaţie şi armamentul rusesc şi să preia controlul asupra întregului său teritoriu şi al frontierelor;
  ─ să iasă din CSI;
  ─ să modifice art. 11 al Constituţiei, care stipulează că R. Moldova este un stat neutru;
  ─ să-şi asigure securitatea politică, economică, energetică şi societală;
  ─ să-şi racordeze căile ferate, reţelele electrice şi magistralele de gaze la cele europene şi multe altele…

  RM nu este în stare să determine Rusia să-şi retragă trupele şi armamentul de pe teritoriul său. Nici implicarea UE şi a SUA în procesul de soluţionare a diferendului transnistrian n-a schimbat situaţia. Tot atît de iluzorii sunt şi modificarea Constituţiei şi ieşirea din CSI, avînd în vedere conjunctura politică şi starea de spirit din societate. Pe de altă parte, RM nu-şi poate asigura securitatea politică atîta timp, cît nu-și controlează întregul său teritoriu și frontierele…
  Securitate economică înseamnă ca statul să fie solvabil, să producă mai mult decît consumă. În RM, însă, lucrurile stau tocmai invers…
  De securitate energetică nici nu merită să vorbim atîta timp cît şi gazele, şi energia electrică, şi cărbunii, şi produsele petroliere vin în special din Rusia, în situaţia cînd R. Moldova nu dispune de toate acestea…
  Securitate societală înseamnă linişte şi concordie în societate, lipsa unor animozităţi interetnice. Insecuritatea societală din R. Moldova poartă un caracter identitar, totul se învîrte în jurul unei probleme artificiale: cine suntem şi ce limbă vorbim. Pînă cînd nu se va recunoaşte oficial (în Constituție) că băştinaşii sunt ROMÂNI și că limba de stat este Limba Română, securitate societală aici n-are cum să fie…
  În concluzie, R. Moldova n-are nici o şansă să se integreze într-un viitor previzibil de una singură în NATO și UE, indiferent de forţele politice care o guvernează (vor guverna)!
  Astfel, povestea despre integrarea RM în UE ca stat independent, este cea mai mare minciună și păcăleală pe care au promovat-o vreo dată guvernanții de pe malul Bîcului!

  4. Solutia!
  Unica soluţie de a salva de la pieire şi de a conserva fiinţa naţională românească în teritoriile româneşti înstrăinate de la est de Prut, de a ne integra în structurile europene şi euroatlantice şi de a scăpa de trupele de ocupaţie şi armamentul rusesc este revenirea de urgenţă la trupul Patriei-mamă România! (varianta germană).
  Redevenind parte integrantă a Statului Român, avînd în vedere că România este membră şi a NATO, şi a UE, teritoriile româneşti din stînga Prutului vor deveni automat parte şi a NATO, şi a UE! Unindu-ne cu România (în hotarele recunoscute pe plan internaţional), problema Transnistriei va fi transferată în competenţa UE şi a NATO, unicele forţe de pe glob în stare să determine Rusia să-şi onoreze obligaţiile asumate la Istanbul în 1999! Redevenind parte a României şi, implicit, a UE, acestea vor veni încoace cu investiţii, vor deschide sute de mii de locuri de muncă bine plătite, astfel, ca tinerii noştri să nu mai fie nevoiţi să emigreze, mai mult, astfel îi vom putea aduce acasă şi pe cei plecaţi de nevoie în străinătate!

  5. Cine să realizeze Unirea?
  Este clar: nici actuala guvernare n-are de gînd să purceadă la lichidarea consecințelor Pactului Hitler-Stalin! Și ăstora le trebuie ,,țară”, chiar cu prețul dispariției noastre din aceste teritorii! Și ăștia, deopotrivă cu comuniștii, se conduc de ,,Concepția Politicii Naționale de Stat” a lui Stepaniuc, se închină bisericii ruse, păstrează și depun flori la monumentele lui Lenin, Cotovschi, Lazo… La ora actuală în RM nu există nici un partid care ar avea ca obiectiv readucerea teritoriilor românești de la est de Prut în componența Patriei-mamă, acesta trebuie constituit de urgență! Cine ar trebui să-l constituie? Această datorie sfîntă le revine tinerilor de 30-40 de ani, bine școliți și educați în spiritul Limbii Române și a Istoriei Românilor! Cîteva nume: Gh. Cojocaru, V. Stăvilă, Octavian Țicu, Ana Guțu, Dumitru Vengher, Vitalie Lisnic, Eugen Rusu, Daniel Lache, Vlad Durnea, Vitalie Călugăreanu, Aureliu Cornescu, Sandu Cioroi, Tudor Obadă, Igor Pletosu… și lista poate continua cu multe altele, dar asta vă revine vouă, dragi tineri! Acum e timpul vostru: organizați-vă, mobilizați-vă, constituiți de urgență acest partid (Mișcare) și făuriți-vă viitorul cu propriile voastre mîini! Nu uitați: viitorul vostru european (și în general) nu poate fi decît romănesc, ori nu va fi deloc!
  16.08.2011.
  Ilie Bratu

 16. DEZVALUIRI AMERICANE SECRETE WIKILEAKS:
  MARIAN LUPU ESTE AGENTUL NUMARUL UNU KGB DE MOSKOVA
  IN GUVERNUL D ELA CHISINAU.
  LA ORA ACTUALA EL ESTE CEL MAI PERICULOS SPION
  CHIAR SI PENTRU „STATALITATEA” MOLDO-RâPEI DE PE BâC,
  NEMAIVORBIND DE RE-UNIREA CU ROMANIA !
  PAZEA !

 17. Rusia a dat Chinei 1 mln ha de padure in arenda.
  Cum se va sfarsi aceasta afacere, inca nuse stie…

  Россия отдала Китаю 1 млн. гектаров (!) леса под вырубку

  Время публикации: 4 сентября 2011 г., 21:17

  Россия отдала в аренду Китаю 1 млн. гектаров леса под вырубку – это шокирующее известие пришло в феврале и отчего-то не вызвало ни малейшего резонанса. Представитель КНР сообщил, что китайская экономика остро нуждается в лесных ресурсах, поэтому рассматривает Россию с ее огромными запасами древесины как главного стратегического партнера. В Рослесхозе рассказали, что пилотный проект предусматривает «организацию на условиях лесного законодательства РФ предприятия с участием китайского капитала, которое будет осуществлять на территории лесного фонда ведение лесного хозяйства, заготовку леса и переработку, включая целлюлозное производство». Экспериментальной площадкой станет один из регионов Сибири. Для выявления наиболее выгодной области Рослесхоз выразил готовность предоставить китайской стороне «любую информацию о запасах древесины в России и способах ее освоения».

  «Истинную цену этой сделки знают, вероятно, лишь те, кто заключал её. А, вот, чего будет стоить их выгода?», — сокрушаются российские СМИ.

 18. Ucrainenii au serbat eliberarea orasului Ternopoli de sub ocupatia hoardelor barbare rusesti. Serbarea a fost insotita de un festival de cantece patriotice, ostasesti…

  Ucrainenii ne dau un EXEMPLU bun, cum si noi sa comemoram patriotii nostri care au luptat contra regimului de ocupatie ruseasca…

  ……………..

  ДЕНЬ ОСВОБОЖДЕНИЯ. Украинцы торжественно отмечают 95-летие освобождения Тернопольщины

  Время публикации: Сегодня в 00:30

  «Колокола Лысони» — с таким названием на Тернопольщине в воскресенье 4 сентбяря начался региональный фестиваль стрелковой и повстанческой песни.

  «Среди множества фестивалей немного есть таких, как» Колокола Лысони «, призванных поднимать величие стрелковой и повстанческой песни, жертвенность борцов за волю Украины, веру и дух родной нации», — сказал один из организаторов фестиваля, общественный деятель края Олег Витвицкий.

  Гора Лысоня — одна из святынь украинского народа, связанная с героическими боями Украинских сечевых стрельцов в 1916 году.

  На фестиваль прибыли гости из семи областей Украины. Накануне здесь произошло лагеря пластовой молодежи. Юноши и девушки зажгли и поддерживать в течение трех дней «Стрелковый костер». Огонь с нее во время проведения фестиваля ученики развезут по своим школам.

  В программе фестиваля — выступления лауреатов предыдущих фестивалей из разных областей Украины.

  Представители интеллигенции в «Литературно-историческом шалаше» встретятся с работниками издательства «Летопись УПА». Здесь будет развернута выставка украинских боевых наград 1914 — 1952 годов из коллекции С. Пахолки (Львов). Угощать гостей фестиваля будут в шалашах, которые построили сельские общины района.

  Гора Лысоня около Бережан стала известна в Украине как место героической славы Украинских сечевых стрельцов.

  В сентябре 1916 года здесь состоялась героическая битва легиона УСС в составе австро-венгерских войск с кровавыми русскими захватчиками. Русское зверье было начисто разбито.

  Вскоре после провозглашения в Львове в июне 1941 года Акта восстановления Украинского Государства на Лысоне прошел многотысячный митинг, на который прибыли украинские со всех уголков Галичины.

  Больше всего было молодежи в национальных, казацком и стрелковых костюмах.

  После повторного захвата Украины русской нелюдью в 1944 году русский оккупационный режим жестоко боролся за искоренение из памяти украинцев любых упоминаний о героическом прошлом украинского народа в его стремлении к восстановлению независимости от России. В 1970-х годах захоронения украинских воинов на Лысони еле удалось уберечь от разорения под сельскохозяйственные угодья.

  Еще при русской оккупации в июле 1989 года на Лысони состоялся величественный многотысячный митинг-реквием, на котором впервые реяли сине-желтые флаги.

  Сейчас на вершине Лисони возвышается Крест скорби и славы, установленный в 1994 году, как дань светлой памяти украинских сечевых стрельцов. На мраморных плитах высечены имена павших здесь героев. А рядом с Крестом построена часовня для отправь и молитвы. 2007 года у подножия Креста скорби и славы был установлен Государственный Флаг Украины, 2008 — стенд Памяти.

  Лысоня — это величавый символ идеи борьбы за свободу Украины против векового русского врага, доказательство несокрушимости духа украинских воинов в борьбе с погаными москалями.

 19. Plahotniuc nu se joaca cu papusile. Confirmat 100% http://hotnews.md/articles/view.hot?id=12660

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *