George Damian: „Şansa majoră a României în prezent este Basarabia”

http://www.timpul.md/articol/presa-scrisa-nu-are-moarte–unde-mai-arde-flacara-romanismului–26657.html

 Şansa majoră a României în prezent este Basarabia. Din Basarabia vin oameni care au ceva de spus pentru românism. Expresia „Flacăra românismului arde în Basarabia” este cât se poate de adevărată. În România flacăra românismului abia de mai pâlpâie. Fără oamenii care aduc din Basarabia o agendă urgentă a spiritului naţional România chiar ar fi pierdută. Fără energiile pozitive sau negative de la Chişinău, românii de la Bucureşti ar uita în această perioadă că au o identitate naţională de apărat.

Multă lume aşteaptă moartea presei scrise. Se repetă un fenomen mai vechi: când a apărut radioul, toată lumea s-a aşteptat să moară ziarele. Apoi când a apărut televiziunea, toată lumea s-a aşteptat să moară ziarele şi posturile radio. De când a apărut internetul toată lumea se aşteaptă să moară ziarele, posturile de radio şi televiziunile. Multe dintre ele mor, dar nu din cauza internetului.

Orice mijloc de presă moare din cauza jurnaliştilor săi. Internet, tipăritură, microfon, cameră de filmat – nu sunt decât mijloace de transmitere a informaţiei. Când oamenii din spatele acestor mijloace îşi pierd credibilitatea, atunci dispare şi instituţia care îi strânge la un loc. Pentru că atunci când îşi pierd credibilitatea, jurnaliştii îşi pierd şi publicul. Iar cuvântul scris nu are moarte. O fotografie poate să facă nu cât o mie de cuvinte – cât zece mii, dar cu o fotografie nu se face o analiză sau o investigaţie. Un reportaj filmat poate fi mai captivant decât unul scris – însă explicaţia unei demisii de prim ministru va veni prin intermediul unui editorial. Şi nu în ultimul rând, reporterii de presă scrisă vor fi mai valoroşi decât zece analişti la un loc. Talentul experţilor în politologie de a întoarce cuvintele pe zece părţi va amuţi în faţa unei investigaţii documentate. Pentru că fără astfel de investigaţii analiştii de televiziune nu vor mai avea subiecte de dezbatere.

În România presa a început să şchioapete rău de tot. Nu mai există reporteri – şi mai tragic decât atât, nu mai există patroni dispuşi să susţină redacţii care să aibă reporteri. Presa din România este compusă în acest moment în marea ei majoritate din analişti care întorc pe toate părţile cuvinte goale de sens de cele mai multe ori. Presa de la Chişinău este încă o presă care se bazează pe reporteri, deşi tendinţele negative de la Bucureşti se fac şi aici simţite.

Pe lângă lipsa reporterilor, la Bucureşti a apărut problema informaţiei gratuite. Oamenii s-au obişnuit ca informaţia să le vină fără să plătească pentru ea. Iar acest fel de informaţie este de foarte slabă calitate. De multe ori nu are nici cea mai mică valoare. Efectele acestei avalanşe de non-informaţii sunt devastatoare pentru publicul românesc. Nu mai există nici un fel de dezbateri asupra proiectului de ţară, asupra direcţiei în care o va apuca România. După aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO, România a intrat într-un fel de moleşeală. Românii uită încet-încet că sunt români.

Şansa majoră a României în prezent este Basarabia. Din Basarabia vin oameni care au ceva de spus pentru românism. Expresia „Flacăra românismului arde în Basarabia” este cât se poate de adevărată. În România flacăra românismului abia de mai pâlpâie. Fără oamenii care aduc din Basarabia o agendă urgentă a spiritului naţional România chiar ar fi pierdută. Fără energiile pozitive sau negative de la Chişinău, românii de la Bucureşti ar uita în această perioadă că au o identitate naţională de apărat.

Loading Facebook Comments ...

20 Comments

Add a Comment
 1. Cititi aici niste pareri interesante despre Re-Unirea cu România,
  scrise de Ilie Bratu, asociatia „Pro-Romania”:

  http://www.proromania.net/toppage2.htm

  „20 de ani de Independență față de… Țară ! ”
  16 iulie 2011
  1. R.Moldova-anomalie istorică!
  2. R.Moldova – stat eșuat!
  3. Integrarea RM în UE – cea mai mare minciună și păcăleală!
  4. Solutia!
  5. Cine să realizeze Unirea?
  Este clar:
  nici actuala guvernare n-are de gînd să purceadă la lichidarea consecințelor Pactului Hitler-Stalin! Și ăstora le trebuie ,,țară”, chiar cu prețul dispariției noastre din aceste teritorii! Și ăștia, deopotrivă cu comuniștii, se conduc de ,,Concepția Politicii Naționale de Stat” a lui Stepaniuc, se închină bisericii ruse, păstrează și depun flori la monumentele lui Lenin, Cotovschi, Lazo… La ora actuală în RM nu există nici un partid care ar avea ca obiectiv readucerea teritoriilor românești de la est de Prut în componența Patriei-mamă, acesta trebuie constituit de urgență! Cine ar trebui să-l constituie? Această datorie sfîntă le revine tinerilor de 30-40 de ani, bine școliți și educați în spiritul Limbii Române și a Istoriei Românilor! Cîteva nume: Gh. Cojocaru, V. Stăvilă, Octavian Țicu, Ana Guțu, Dumitru Vengher, Vitalie Lisnic, Eugen Rusu, Daniel Lache, Vlad Durnea, Vitalie Călugăreanu, Aureliu Cornescu, Sandu Cioroi, Tudor Obadă, Igor Pletosu… și lista poate continua cu multe altele, dar asta vă revine vouă, dragi tineri! Acum e timpul vostru: organizați-vă, mobilizați-vă, constituiți de urgență acest partid (Mișcare) și făuriți-vă viitorul cu propriile voastre mîini!
  Nu uitați: viitorul vostru european (și în general)
  nu poate fi decît romănesc, ori nu va fi deloc!

 2. O intrebare pt. dl George Damian de la ziarul „Timpul”:

  Recent ati organizat un concurs -FULGER de 30 zile
  1-31 August 2011 / si de ce ma rog atata graba de cheltuit 500 de euro ? si fara publicitatea necesara in presa /
  pentru cel mai interesant blog
  despre un sat din Basarabia, dotat cu un premiu de 500 de euro. Premiul acestui concurs este asigurat
  de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
  /Premiu obtinut de satul Pelinia/.

  DACA SUNTETI JURNALIST LA ZIARUL „TIMPUL”
  DE CE ACEST ZIAR NU A PUBLICAT NICI O INFORMATIE
  DESPRE ACEST CONCURS, NICI LA INCEPUT si NICI LA SFARSIT ?
  CINE NU VA PERMITE ?
  TATUCUL COSTACHE TANASE,
  CEL CARE A SEMNAT si APELUL CELOR 44 DE PERSONALITATI
  / FORUL DEMOCRATIC AL ROMANILOR DIN RM /
  PT.RE-UNIREA CU ROMANIA DIN 16 MAI 2011 ?

  sau ACEL COSTACHE TANASE CARE CENZUREAZA
  COMENTARIILE CITITORILOR sai MAI CEVA CA
  FOSTUL MEREU PREZENTUL S.I.S.-TEM KGB ?

  care-i fata adevarata IANUS a lui TANASE ?

  http://www.blog-pentru-basarabia.ro/rezultatele-concursului-cel-mai-cel-sat-din-basarabia-821/
  http://pelinia.blogspot.com/

 3. pt. George Damian:
  oare chiar asa-i de rau in presa din România ?
  chiar nu ati gasit nimic pozitiv in „aceasta” tara ?
  Românism si unionisti la Chisinau cu Filat si Lupu in frunte,
  si cu Anatol Petrenco, Natalia Gherman, Iurie Leanka , Oleg Serebrianu, etc. pe la coada, acei moldovenisti rusofili ?

 4. Se vede clar ca un popor are nevoie de toate componentele lui ! Cei din Romania au nevoie de nationalism , iar cei din Moldova au nevoie de libertatea europenismului romanesc! Unii se completeaza pe ceilalti !
  In sfarsit exista o completare reciproca atat de utila unei sociatati civile normale !

 5. Presa din România are în mare parte stapâni străini. În orice caz străini de interesele țării.

  Evident ca nu cultivă decât indiferența față de problemele delicate, reale, de tipul graniței de pe Prut, care ne înstrăinează de atâta timp.

  Guvernarea de la București este zdrobită de propria incompetență. Nici măcar nu sînt în stare sa absoarbă fondurile de dezvoltare alocate de la Uniunea Europeană!!!

  Bucureștiul este o localitate mizerabilă într-un perpetuu haos, plină de câini vagabonzi, cu fațade decăzute pe lângă care „atenție – cade tencuiala”, centrul plin de clădiri cu „bulină roșie” („clădiri expertizate tehnic și încadrate zn clasa I de risc seismic”), o localitate unde singurele locuri mai de Doamne-ajuta sînt mall-urile (investițiile israeliene:).

  Abia în ultimul timp începe să se mai miște ceva, cu viteza melcului, în direcția cea bună.

  Ca să se miște mai repede și mai bine este nevoie de basarabeni isteți. Așa că veniți pe la noi.

 6. Sansa majora e ca RO sa devina țară cu adevarat democratica, cu stat de drept, cu economie dezvoltata, care ar prezenta interes pentru migranții din tot estul Europei, inclusiv pentru basarabeni. Deocamdată cei mai multi basarabeni s-au „unit” cu Rusia, se integrează perfect in Rusia, lucrează in Rusia, se transfera cu traiul in Rusia, isi crează familii noi in Rusia, transfera acasă cei mai multi bani din Rusia. Romani nu prezintă un interes major pentru basarabeanul de rând, decât doar pentru cei care isi iau cetățenie. Si nici romanii nu prea țin calea in vizite spre Chișinău. Nu exista nici cea mai minuscula șansa ca R.Moldova sa-si schimbe statutul de țară in cel de careva județe ale celei mai codase tara din UE – la toate capitolele.

 7. Ion spune un mare adevar. Absorbtia fortei de munca basarabene de catre Rusia este normala. Vorbim aici despre competibilitatea sitemelor invatamant si pregatire profesionala din cele trei state. In romania sisremul de invatamant modern asa cum a fost el initiat de catre Spiru Haret nu a fost modificat nici in perioada comunismului. Acest sistem a scos generatii intregi de oameni bine instruiti si bine pregatiti profesional. In Republica Moldova situatia a fost cu totul alta, Plecand la drum cu un sistem de instructie dezastruos, mostenit din peroada guberniei rusesti, cand Basarabia era considerata gubernia cu cel scazut nivel al insusirii cunostintelor din tot imperiul, situatia nu s-a modibicat de loc nici in perioada sovietica, perioada cand avem de a face cu un sistem rusificat si politizat la maximum si cu un volum de cunostinte redus si necompetitiv, identic cu cel din Federatia Rusa, invatamantul basarabean a scos pe banda marfa umana „bun pemtru Rusia”, singura tara care avea un sistem de invatamant ca in Moldova. De aici si motivul pentru care basarabenii se simt mai largul lor in Rusia, tara a carei limba o si cunosc si al carei mod de viata si l-au insusit. Sistemul de invatamant si modul de viata de tip occidental a fost si ramane unul strain pentru basarabeni. Nu situatia economica precara actuala a Romaniei, situatie pasagera de altfel, datorata actualei guvernari de la Bucuresti, care a izolat Romania de anturajul ei firesc, este cauza acestui discomfort ci sistemul cultural si chiar religios diferit, modul de viata si sistemul de valori diferit. Se pare ca dictonul care spune ca a sti o limba inseamna ati insusi modul de viata al poporului care o vorbeste, in cazul basarabenilor nu se aplica. De aici si tentatia lor de a denumi propria lor limba altfel. Ca sa fim sinceri, din aceleasi motive, nici in perioada interbelica, perioada cand Basarabia a facut parte din Regatul Romaniei, basarabenii nu s-au sintit foarte bine in interiorul statului roman si au facut mereu opinie separata. Exemplul ce mai palpabil este faptul ca nu au renuntat niciodata la ortodoxia de rit slav si stil vechi. Cei pe care raptul de la 1944 i-a prins in interiorul Romaniei, desi s-au zbatut sa ramana cetateni ai statului roman, au continuat sa duca o vata paralela cu cea a romanilor autohtoni. Si astazi elevii si studentii basarabeni veniti la studii in Romania continua sa traiasca separat de romani avand pana si propriile lor organizatii. iar ca sistem de autoprotectie, ori de cate ori se apropie un roman incep sa vorbeasca ruseste. Exista in Republica Moldova o patura extrem de subtire de intelectuali la care se adauga si o parte asemnificativa a tineretului cu studii medi si superioare care este interesata de romanitatea populatie majoritare. In rest, marea masa a populatiei, cu un nivel al educatiei destul de precar si destul de rusificata este total refractara fata de unitatea etnica din care, de voie de nevoie, fac parte si multi dintre ei, manipulati de catre rusofonii care simt ca isi pierd privilegiile dar avand si un oarecare sentiment nejustificat de invidie, simt o reala repulsie fata de romani. Deci nu situatia economica a Romaniei este cauza distantarii dintre basabeni si romani ci sistemul educational si fomativ incompatibil. Ion spune: „Sansa majora e ca RO sa devina țară cu adevarat democratica, cu stat de drept, cu economie dezvoltata, care ar prezenta interes pentru migranții din tot estul Europei, inclusiv pentru basarabeni.” Din pacate Romania prezinta interes pentru migrantii din tot europei si nu numai. Dar asta nu are nicio legatura cu relatiile intime, sensibile dintre basarabeni si romani. Din pacate, titlul articolului “Şansa majoră a României în prezent este Basarabia” ramane doar un deziderat impartasit de catre o minoritate nesemnificativa de pe cele doua maluri de Prut.

 8. Tehnica rusa. Industria cosmica rusa este in decadere…

  РУССКАЯ ТЕХНИКА. Сразу же после запуска сломалась русская железяка «самый мощный спутник связи России»

  Время публикации: 18 августа 2011 г., 12:08

  По сообщениям СМИ, у русских сломался их «самый мощный спутник связи» «Экспресс-АМ4». Русская железяка, запущенная с космодрома «Байконур» утром 18 августа, даже не вышла на заданную орбиту,

  Присутствовавший при запуске главарь путинской тербанды «минкомсвязь» Щеголев назвал спутник «выдающимся по своим параметрам телекоммуникационным спутником не только для России, но и для всего мира».

  Чекисты бессильны остановить смерть «русского космоса» и промышленности

  Московский корреспондент немецкого журнала «Шпигель» Беньямин Биддер рассказал о смерти «русского космоса» и русской промышленности в целом после посещения московского завода Энергомаш, выпускающего двигатели для космических ракет.

 9. REZISTENTA ANTICOMUNISTA
  SI ANTI-OCUPATIE RUSEASCA:
  ——————————————————
  – 18 mai 1955- Zaharia Donciu / Doncev / n. 1928/ lipeste 4 procalamatii anticomuniste si pro-românesti in zona garii feroviare din Chisinau. Va face 4 de Gulag in Mordovia ruseasca si geroasa.
  ——————————–
  – Anul 1962 – Nicolae Prisacaru / n. 1938, s. Seliste / fost comunist din Franta, revenit la Chisinau prin anii 50, critica dur sistemul mafiotic si autoritar sovietic. Este trimis la o inchisoare psihica.
  ———————————–
  – anul 1964 – Nicolae Dragos, un invatator din s. Leipzig, jud. Ismail organizeaza „Uniunea Democrata a Socialistilor”
  si scrie proclamatii. 3 membri, studenti de la Institutul de Arte din Chisinau: Vasile Postolachi /Pelenia, Balti/, Sergiu Cemortan /Cobâlea, Soroca/, Nicu Cuciureanu /Mereni, Lapusna/, vor face inchisoare câte 6 si 5 ani fiecare.
  ———————————-
  – 28 Iunie 1966 – Gheorghe Muruziuc /1930-1998/ arboreaza tricolorul românesc timp de 5 ore pe cosul fabricii din s. Alexandreni, r. Falesti.
  ——————————–
  – Anul 1966 – Mihai Morozan /n.1939 s.Drepcauti, jud.Hotin/ anterior eliminat de la Politehnica din Chisinau este arstat de KGB si trimis in Gulag pt. 3 ani pt.opiniile sale patriotice.
  ——————————-
  – Anul 1967 – Iacob Odobescu din / n.1900,Oliscani, Soroca/. Dupa mai multi ani de rezistenta anti-comunista si ani de inchisoare, scrie diferite mesaje pt.Re-Facerea României Mari. Este trimis in Gulag unde si moare.
  ——————————–
  – Anul 1968 -Ion Suvac din or. Floresti a doborât cu fierul capul lui Lenin de pe monumentul din parc.
  ———————————
  – August 1969 – Lituanianul Algirda Petrosius de 28 de ani soseste in Moldova si distribuie proclamatii antisovietice in mai multe localitati.Venise la frontiera cu România, tara care protestase vehement contra invaziei rusesti in Cehoslovacia in anul 1968 si spera sa inceapa o miscare d eamploare contra ocupatiei rusesti.Dupa 2 luni e prins de KGB si trimis intr-o inchisoare pshihica din Ucraina.
  ——————————–
  – 1 Octombrie 1970 – doua eleve: Lilia Neagu, de 19 ani de la scoala de medicina si Asea Andruh, de 16 ani, de la scoala medie 1, scriu cu vopsea pe peretii multor cladiri din Chisinau lozinci antisovietice si pro-românesti.
  ——————————-
  – Anii 60 – fondarea Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei. Conducatorii condamnati / in 1972/: 1.Alexandru Usatiuc-Bulgăr-7 ani de inchisoare / el incercase sa-l contacteze pe Ceausesca la Bucuresti/. 2.Gheorghe Ghimpu-la 6 ani.3.Valeriu Graur – la 4 ani. 4.
  Într-un alt proces, Alexandru Șoltoianu a fost condamnat la șase ani de închisoare-lagăr corecțional cu regim sever și cinci ani de deportare. 5. Mircea Druc a fost citat ca martor. 6. un alt membru al Frontului, disidentul Nicolae Lupan a emigrat in Belgia cu familia in anul 1974.
  ———————————–
  – Anul 1972 – Vasile Munteanu, lector la Politehnica din Chsinau, internat cu forta la spitalul psihiatric de la Costiujeni pt.opiniile sale anti-totalitare. La fel s-a procedat si cu inginerul Mihai Andronic.
  ———————————–
  – anul 1984 – Vasile Vâscu /1940-2010/ mare activist de partid comunist si apoi disident, scrie un Apel clandestin pt.desteptarea constiintei nationale a moldovenilor si contra rusificarii fortate. Arestat si trimis in Gulag pt.14 ani.