C.T.: „De ce vă căciuliţi în faţa străinilor, domnii mei?”

Ajung uneori sa ma enervez atit de tare cu vinzatorii astia de adevar istoric si de interes national romanesc, incit nu mai am cuvinte si putere sa scriu. Bine ca scriu altii…

Astia-s oameni politici sau niste prostituate ieftine? Mai bi8ne ar tacea si nu ar mai aparea in spatiul public…

Zilele acestea  mi-a sugerat cineva un titlu: „Piotr Kirillovici sau Kirill Petrovici…” Ce spuneti? Aveti idei pentru un asemenea articol?

http://www.timpul.md/articol/-de-ce-va-caciuliti-in-fata-strainilor-domnii-mei–26507.html

Un articol de Constantin Tanase:

„Amintiţi-vă câtă zarvă au făcut unii anul trecut în legătură cu „decretul lui Ghimpu” referitor la ziua de 28 iunie 1940. Din categoria aceloraşi aniversări „sensibile” face parte şi data de 24 august 1944.

Atitudinea politicienilor faţă de această dată şi prezenţa (sau absenţa) lor la Memorialul „Eternitate” e urmărită atent şi are o rezonanţă specială în societate. (Lăsăm de o parte faptul că comuniştii au monopolizat acest Memorial…) Anul trecut, la Memorial a fost premierul Vlad Filat. Singur, cu un buchet de flori, aproape pe furiş. Anul acesta i-a venit rândul lui Lupu să meargă singur (i-a luat-o înainte lui Voronin). Dacă Filat anul trecut… a tăcut, anul acesta Lupu a şi vorbit, din păcate. Şi iată ce a declarat: „În ziua de 24 august 1944 s-a încheiat războiul în Republica Moldova. Odată cu aceasta, Moldova a fost eliberată de sub jugul fascist, s-a terminat războiul, s-a terminat moartea, vărsarea de sânge şi a revenit pacea pe acest pământ”. Vorba veche: dacă tăcea, filozof rămânea. Căci afirmaţia sa este amendabilă din puncte de vedere şi istoric, şi moral, şi politic.

Printr-o singură propoziţie, Lupu pune în… „ilegalitate ştiinţifică” toate lucrările elaborate de istorici, eforturile intelectualităţii de a promova adevărul istoric, se plasează în opoziţie faţă de o bună parte a opiniei publice care nu consideră 24 august 1944 drept ziua când „Moldova a fost eliberată de sub jugul fascist”. Există nişte adevăruri dureroase, de aceea, să declari că în RSSM, după 24 august 1944, „s-a terminat cu moartea, vărsările de sânge şi a revenit pacea pe acest pământ” înseamnă să fii certat rău, înainte de toate, cu morala, apoi cu istoria! Adică, n-au existat valurile succesive de deportări, foametea organizată, colectivizarea forţată, deznaţionalizarea, modificarea structurii etnice şi demografice, rusificarea administraţiei şi a învăţământului ş.a.m.d.?! N-a existat războiul de la Nistru, declanşat de Rusia, n-au vărsat sânge moldovenii acolo?! Aceasta înseamnă „revenirea păcii pe acest pământ”?! Sau toate acestea nu au existat? Dl Lupu ştie că au existat! Atunci, de ce a făcut respectiva afirmaţie? Ca să-i împace pe ruşi? Dar cu ce i-am supărat? Dacă, după cum afirmă dl Lupu, după 24 august 1944 aici s-au reinstalat pacea şi liniştea, de ce la un moment dat (pe 27 august 1991) moldovenii şi-au declarat independenţa faţă de ţara care i-a „eliberat” şi le-a „readus pacea”?

…În general, mi se pare că mâine-poimâine pe politicienii moldoveni n-o să-i mai ia nimeni în serios: nici Rusia, nici România, nici Europa – deoarece cu nimeni nu-s sinceri, pe toţi încearcă să-i aburească, una spun în campaniile electorale, alta – când vin la putere. (Parcă unionistul Mihai Ghimpu, ajungând la putere, nu a declarat într-un ziar rusesc că „unirea cu România nu va avea loc niciodată”?..) Procedând aşa cum procedează, ei cred că-s mari şmecheri. Şi nu realizează că nimeni nu va lua în serios R. Moldova atâta vreme, cât liderii ei se joacă de-a istoria şi de-a ţara cu propria lor… ţară. Lipsa de demnitate naţională a liderilor, căciuleala lor în faţa celor puternici, închinatul la doi dumnezei (sau, poate, la mai mulţi) nu sunt cele mai bune cărţi de vizită, iar lipsa de sinceritate şi duplicitatea – atât cu partenerii externi, cât şi cu propriii cetăţeni – în politică se plătesc scump.

Lupu vrea să împace o parte a populaţiei R. Moldova promovând un neadevăr istoric şi făcând-o pe contul populaţiei majoritare? Ce mesaj a transmis el societăţii cu această declaraţie? Pentru un aspirant la funcţia de şef al statului, asemenea „echilibristică” este nu descalificantă, ci mortală. Crede Lupu că astfel va înmuia inima oponenţilor lui politici? Ba bine că nu. În aceeaşi zi, Voronin a ţinut-o pe a lui: „Noi demult am numit Alianţa „profascistă” şi aşa şi este. Deoarece genocidul, batjocura faţă de poporul moldovenesc, la care ei recurg în fiecare zi şi oră, nu pot fi numite cu alte cuvinte…”. Pasărea pre limba ei piere. Oricum nu s-ar căciuli liderii Alianţei, tot profascişti rămân în ochii comuniştilor. Adică, ai ruşilor.”

Şi atunci, mă întreb şi-i întreb: la ce vă foloseşte căciuleala, domnii mei?”

Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
 1. Lupu nu stie istoria? – Lupusor, face politica la nivelul nkvd-istilor din anii 1970…
  Lupusor, toata Europa stie ce a urmat dupa 1944 pentru toate popoarele cotropite miseleste de ‘eliberatorii’ criminali comunisti sovietici:. deportari, genocid, persecutii, foamete teroare…

  Si tu, LUPU, esti la conducerea Moldovei?
  Iti ordon: Intra in cusca, potaia naparlita!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Bine te-a identificat babaca tau – Voronin – 2 metri de bulbuci…
  N-ai minte absolut deloc.

 2. ADEVARATII FASCISTI IN ZIUA DE ASTAZI SINT PRO-RUSII … SE VEDE CU OCHIUL LIBER TRECEREA DESCHISA , LA VEDERE , SPRE MANIFESTARI , ACTIUNI CHIAR CU O PUTERNICA TENTA NEO-FASCISTA , RASISTA SI XENOFOBA A ACESTOR FORTE RUSOFONE SI RUSOFILE CATRE VALORILE SI CULTURA BASTINASA .

 3. “Fanfaronada moldovenească” / cu defilarea militara de la 27 August 2011 /
  publicat de Alex Cozer la 24 August 2011.
  un comentariu de:
  Javier Gonzalez – Ramon Llull University / Barcelona /
  http://voxreport.unimedia.md/2011/08/24/fanfaronada-moldoveneasca/

  Ohhh, ce mult mi-a placut acest articol. Eu sunt spaniol, traducator, si am invatat la Cluj româna, si din 2010 incoace
  am inceput sa cunosc si Moldova. Chiar ambele tari sunt o singura natie, mai ales la capitole defectelor, sunt ca noi spanioli, inmultiti cu 10. Chiar nu stiu ce “independenta” sarbatoreste acest stat condus de prietenii stapanilor, probabil ca atat doar sa faca ce vrea Moscova, isi pot umple buzunarele, si pentru ei viata sa fie chiar roz. Apoi daca oamenii de rand crapa, ce le pasa celor “alesi”? Sa crape si toata tara. In loc de-a se orienta clar catre Europa deja in anii 90 ca si tarile baltice, Moldova s-a obisnuit cu stagnare si catastrofa ei umana. Dar tupeul sa nu lipseasca, fie el la nunti, fie la o conversatie in care inca incearca sa-mi vinda Moldova ca si cum ar fi nu stiu ce rai pe pamant, cand apoi… vad starea calamitoasa a oamenilor, strazilor, soselelor, cladirilor. Dal moldoveni, la fel ca românii, ei stiu tot, tot mascheaza cu tupeul mioritic, tot se prind de niste clisee si te mitraliaza cu vorbe goale sa arate ca ei stiu tot,
  cand de fapt, realitatea exact opusa.
  Asa, ca haideti, mai cheltuiti banii care lipsesc, mai aratati glorioasa patria moldoveneasca in ruina. Asa, Moldova, niciodata nu va iesi din gaura, doar se va prabusi tot mai mult, pe masura ce isi pierde tineriii, si toti urmasii lor deja nascuti afara, cunoscatori tot mai slabi ai limbii parintilor, si dezlegati de pamant, familia si tara. Dar doamnelor si domnilor, nu incerca sa discuti cu moldoveniii, ei stiu tot, mai ales sa-si gestioneze banii, publici si privati,
  ar trebui sa ne dea lectii celorlalti europeni. In fine.”

 4. Dacă al II-lea război mondial se încheia cu victoria răului mai slab, atunci Lupu se exprima aşa: ” Moldova a fost eliberată de sub jugul bolşevist”. Dar atunci poate şi se „termina moartea, vărsarea de sânge şi revenea pacea pe acest pământ”.
  Voronin numind Alianţa „profascistă” o situează alături de PCRM, pentru-că fascismul şi comunismul au aceiaşi platformă conceptuală. Dacă Voronin a avut în vedere naţional-socialismul lui Hitler, atunci ca idee politică ea era ceva mai blândă decât celelalte două.
  De fapt, acum se observă un comportament asemănător a celor partu partide de la guvernare. Materialul politic în RM devine tot mai sărac şi slab. Oamenii de treabă nu mai vor să intre în politică. Dacă seara un om cinstit intră în politică, dimineaţa el este catalogat ca hoţ, corupt, mituitor.

 5. Esenţa propunerii pe care vreau să o fac e simplă şi se bazează pe discuţiile (controversate, e adevărat) din România privind regionalizarea ţării. Indiferent de modul în care se vor termina dezbaterile, România va fi împărţită în regiuni, fiindcă aceasta este calea cea mai eficientă de guvernare, dar şi cea mai avantajoasă modalitate de a obţine un progres rapid.

  În acest context, politicienii de azi de la Chişinău, dar şi de la Bucureşti, trebuie să ia o decizie simplă – de transformare a R. Moldova în a noua sau a zecea (sau a câta va fi) regiune a României.

  Pentru cei care au sărit ca arşi mai abitir ca Voronin: calmaţi-vă, nu se pune problema desfiinţării statului, totul rămâne pe vechi, nimeni nu-şi pierde posturile, nu dispare Guvernul; nici măcar Parlamentul, atâta doar că vom fi integraţi într-o lume cu o normalitate previzibilă şi în curs de ascensiune, de neatins pentru R. Moldova. Dacă se va lua o asemenea decizie, vom fi incluşi, foarte rapid, într-un circuit european de standarde şi valori. Asta se poate întâmpla chiar înaintea Croaţiei.

  Ca să fie împăcate mai multe lucruri, ca să fie cruţate orgolii nemăsurate şi ca să fie evitate tot felul de pericole, denumirea oficială a statului poate fi următoarea – Republica Moldova (Regiunea Sud-Est)…FRAGMENT DINTR-UN ARTICOL DE VAL BUTNARU . MARI GUGUMANII LE MAI TREC OAMENILOR PRIN CAP …” Republica Moldova (Regiunea Sud-Est)” … CE O FI INSEMNIND ACEASTA STRUTO-CAMILA FANTASMAGORICA ? CU ADEVARAT UNIREA CU ROMANIA ESTE SINGURA CALE DE IESIRE A TARII DIN LABIRINTUL NESFIRSIT PRIN CARE SE STRECOARA DE 20 DE ANI SI SE VA MAI STRECURA INCA 50 DE ANI DE ACUM INCOLO , PE PUTIN . INTEGRAREA RAPIDA IN ROMANIA REPREZINTA UNICA SALVARE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA… GREUL INTEGRARII IL VA DUCE ROMANIA – SI CU SPRIJIN EUROPEAN , CHIAR DACA UNII DE ACOLO VOR SUGHITA SI ISI VOR DA OCHII PESTE CAP . IN BALANTA STAU ASTAZI SCAUNELE MINISTERIALE SI PARLAMENTARE DE LA CHISINAU APARATE DE CEI CARE STAU PE ELE SI DESTINELE A 4 MILIOANE DE CETATENI AI R.MOLDOVA . CITEVA SUTE DE BUZUNARE CONTRA CITEVA MILIOANE DE SUFLETE … ROMANIA NU ARE NEVOIE SA SE INCURCE CU FEL DE FEL DE CONSTRUCTII GUGUMANICE , FANTASMAGORICE SI UTOPICE GEN ” Republica Moldova (Regiunea Sud-Est)” … CUM UE CERE REGIUNI ADMINISTRATIVE MARI SI PUTERNICE CARE SA FIE IN STARE SA ABSOARBA FONDURILE EUROPENE DE DEZVOLTARE NU EXISTA VARIANTA DECIT CA ACTUALA R.MOLDOVA SA FIE IMPARTITA IN 3 ASTFEL DE REGIUNI . DACA NU CUMVA IN DOAR DOUA … CUM DEJA SINT SEMNALE CA SE MERGE SPRE CONSTITUIREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI BIROCRATIA DIN R.MOLDOVA SI ROMANIA – INTR-UN STAT COMUN ROMANESC – TREBUIE REDUSA SEMNIFICATIV …

 6. gata romanasii deja impart R.Moldova. nu va doaregura si capul sa trandaciti?! in ce priveste articolul lui Tanase, ce sa zici, a scris corect, in total deacord cu el.

 7. dl Filat este trecut în catastif de popa părinte drept Gheorghe, după cum a fost botezat în pruncie, în actele de stare civilă figurează drept Vladimir, iar în gura presei linguşitoare a ajuns să fie Vlad!
  (spune Flux)
  Povestea cu Gheorghe care e Vlad o ştim chiar de la soţia acestuia, care este Nadejda în acte şi din botez, dar în lume şi în presă este Sanda.
  (spune Flux)

  cam acesta este dl Filat care la Bucuresti spunea ca „a ajuns acasa” iar pe 9 mai multumea eroilor sovietici pentru eliberarea „patriei” RSSMoldova

 8. Bine ca scriu altii…
  Daca nu era Costica nu mai aveati cu ce atrage vizitatorii de pe Unimedia.
  mai de fiecare data faceti trimitere la C.T.
  el insa nu prea face la V.P.
  de ce oare?

 9. Numai moldovenilor nu le apartine statul Republica Moldova.
  Republica Moldova este un stat cu o populaţie majoritară, precum sunt Germania, Anglia, Franţa, Rusia. Populatiile majoritare sunt unicul garant intern al existentei si supravietuirii acestor state. Valorile nationale ale populatiei majoritare, precum ar fi cele identitare, Limba, Istoria si Cultura devin valori de stat ce sunt aparate si promovate cu sfintenie de catre institutiile statului, cit si de liderii intelectuali si politici ai statelor cu populatii majoritare. Iar minoritatile nationale in tarile cu populatii majoritare sunt incurajate si chiar impuse pe cai legale sa se adapteze si sa se integreze la valorile populatiei majoritare. Neadaptarea si neintegrarea minoritatilor nationale la valorile populatiei majoritare sunt considerate un pericol eminent pentru securitatea statului si orice abatere in acest sens este curmata la timp de catre institutiile statului, lideri intelectuali, politici, cit si guvernanti. Statul Republica Moldova a fost creat prin jertfa populatiei majoritare de moldoveni care este si unicul garant intern al existentei si supravietuirii statului Republica Moldova. Astfel, valorile identitare ale moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului, din Republica Moldova si Romania, devin, sau, mai bine zis, ar fi trebuit sa devina, valori ,,statale,, ale statului Republica Moldiova. Dar nu a fost sa fie, haimanalele politice de toata mina si niste pseudosavanti bicisnici, cit si multi din guvernanti, tradatori din nastere, cu totii datornicii serviciilor secrete rusesti, duc un adevarat razboi impotriva celor sfinte la moldoveni, precum ar fi valorile identitare, Limba Romana si Istoria Romanilor. Culmea, sa ajuns pina acolo ca niste prosti si rai, gunoae politice, pseudointelectuale, pseudopatriotice si pseudosavanti cer redenumirea valorilor identitare printr-un referendum, ignorind vrerea lui Dumnezeu si a Istoriei multiseculare. Mai cunoaste oare Istoria moderna ca denumirile valorilor identitare ale unui Neam, create de-a lungul a mii de ani sa fie scoase la mezat, adica la referendum. Doamne, de ce-i mai rabzi!!! Scopul acestui dezmat indelungat, organizat de catre bosecii de toata mina, a fost si este izolarea celor citeva milioane de moldoveni din statul Republica Moldova de restul populatiei de douazeci si ceva milioane de romani, cu valori identitare, limba si istorie comune. Serviciile secrete rusesti si datornicii acestora, in mintea lor bolnava de dispretul si ura fata de moldoveni, credeau si mai cred, nemernicii de ei, ca sunt in stare ,,sa creeze,, pe teritoriul actualului stat Republica Moldova o populatie majoritara cu o noua identitate nationala si cu alte valori nationale, precum ar fi Limba si Istoria. Prostii si raii de ei asa si nu au inteles ca Unicul Creator de cele sfinte la un Neam este numai Dumnezeu. Iar istoria aparitiei natiunilor si valorilor nationale cuprinde in timp cel putin mii de ani, deseori si mai mult si, nicidecum zeci sau chiar citeva sute de ani, precum cred niste tarfaloage de pseudosavanti sau niste curve politice de la Chisinau. Spre rusinea politicienilor moldoveni, aburcati dea lungul celor douazeci ani la guvernare, dar si a multor savanti moldoveni, cuibariti in asa zisa Academie de Stiinte a Moldovei, a intelectualilor moldoveni care ar trebui sa fie masura civilizatiei Neamului nostru, pe parcursul celor douazeci de ani ,,de independenta,, a statului Republica Moldova, noi, moldovenii, populatie majoritara de citeva milioane, asa si continuam sa mai traim intr-un regim real de apartheid, cu toate ca ,,ne-am creat propriul stat,,. Niste indivizi, boseci ordinari patrunsi in politica, fie ca e vorba de unul ca Mihail Formuzal din Comrat sau Victor Selin din Chisinau sau de alti boseci intruniti in organizatia neofascista cu denumirea de Liga Tineretului Rus ori de organizatia asa zisilor Patrioti ai Moldovei, care, deasemeni, se zvoneste ca e si ea o creatura a serviciilor secrete rusesti, deschis si obraznic continua si azi sa batjocoreasca tot ce tine de Demnitatea de Neam si de Tara la moldoveni. Iar institutiile statului Republica Moldova, precum ar fi SIS-ul, Procuratura Generala, Ministerele de Interne, Educatiei si Justitiei, manifesta o indiferenta si ignoranta fatisa in apararea si promovarea valorilor identitare ale populatiei majoritare de moldoveni, fapte care incurajeaza direct toata putoarea de boseci si pe toti cacalaii din politica, care umilesc si batjocoresc cele sfinte la moldoveni, garantul existentei statului Republica Moldova. Se mai vehiculeaza o minciuna purtata si de gura unora din Guvernul Filat-2, precum ca moldovenii in masa, adica aproape patruzeci de procente de alegatori voteaza pentru gruparea criminala comunista, devenita peste noapte un ghiveci verde-rosietic, o adevarata armata de facut bani si voturi pentru ,,viitorul Presedinte al intregii Moldove,,. Pe cind, adevarul e ca, din cele, putin mai mult de cincizeci de procente de populatie cu drept de vot care participa de obicei la votare, pentru gruparea comunista, voteaza cel mult douazeci-douazeci si cinci procente, iar din acestea ,,procente comuniste,, numai trei-cinci procente sunt ale moldovenilor, restul ale minoritatilor rusofone, care in permanenta sunt asmutite de comunisti si serviciile secrete rusesti impotriva moldovenilor. Astfel, gruparea si guvernarea comunista niciodata nu a avut sustinerea populatiei majoritare de moldoveni. Iar cei care nu au sustinerea populatiei majoritare nu detin mandatul legal de guvernare. Dar ,,noii prieteni,, ai gruparii comuniste criminale si bosecilor de toata mina, aburcati de noi astazi la guvernare asa si nu au inteles, saracii de ei, ca populatia majoritara de moldoveni si prin votul sau manifesta o nemultumire si chiar o revolta tot mai crescinda fata de bosecii comunisti. Populatia majoritara de moldoveni, prin revolta sa crescinda fata de dezmatul bosecilor plin de ura si dispret fata de valorile identitare ale moldovenilor, sunt adusi in situatia unei eminente situatii de Legitima aparare. Luind in consideratie cele expuse, ma intreb si Va intreb, dragii si scumpii mei moldoveni, la ce ne-ar mai trebui atunci noua, populatie majoritara si garantul intern al existentei statului Republica Moldova, mentinerea si mai departe a acestui stat pe nume Republica Moldova unde ,,au cuvint si guverneaza,, timp de douazeci ani numai cei cu dispret si ura fata de cele sfinte la moldoveni, precum ar fi valorile identitare, Limba Romana si Istoria Romanilor ?

 10. Pt ZIL130

  Tanase a scris prea injust despre mine si cred ca ii este incomod cumva pentru ce a facut, daca are bun-simt. Dar va veni timpul cind va face mea culpa. Sint sigura.

  Nu am pretentia mereu sa scriu mai bine decit cineva. A propaga ideile, formulate mai bine, poate, de altcineva, este o virtute, cred. Eu nu sint sfisiata de ambitii, ca altii… Conteaza adevarul, nu atit cine il spune.

 11. de 20 de ani tot auzim si vorbim de republica moldova … clasa politica de la chisinau se tot umfla in pene ca un cucos tantos cind vine vorba de “independenta” ei . astazi se stie prea bine – vorba lui mircea drug – ca aceasta independenta a fost mai mult daruita moldovei de cercuri imperialiste de la moscova cind deja celelelalte republici sovietice si-o proclamasera deja , pentru ca alta cale nu ar mai fi ramas decit reunificarea cu patria-mama … chiar si cei mai mari pro-romani si unionisti au fost inselati ca niste copii mici de serviciile de informatii cu sediul la moscova . ei credeau ca aceasta independenta reprezinta in fapt un pas spre reunificarea dreapta si justa cu romania . in realitate chiar moscova a inteles ca trebuie sa aleaga “raul” cel mai mic … o pseudo-independenta de ochii lumii fata de o reunificare rapida a moldovei cu trupul tarii … acum la 20 de ani de la proclamarea pseudo-independentei am inteles cu totii care au fost jocurile facute atunci de moscova . unii mai prosti se lauda cu prezenta r.moldova la o.n.u. . poate unii nu stiu ca si rss belarusa sau rss ucrainiana au fost membri ai o.n.u. … de parada . nimeni nu incearca sa nege lupta acelor forte cu adevarat patriotice dintre 1989-1991 pentru desprinderea de cccp si pentru valorile noastre bastinase … dar asta nu inseamna sa nu recunoastem deschis adevarul astazi . moscova s-a folosit de aceste forte curate nationale in interesul sau murdar . si e de ajuns sa rostim numele lui iurie rosca . e greu de spus daca rosca era agent kgb de la bun inceput sau a fost folosit de kgb … sau poate s-a lasat folosit … independenta moldovei ? acum vedem mai bine ca in realitate este o monstruozitate creata in laboratoarele subterane ale kgb . cum sa-si proclame inima “independenta” de corpul uman in care se afla ? sau mina stinga fata de restul corpului ? o gugumanie , o sarada , o inselatorie in spatele careia se ascund forte ce urasc de moarte neamul nostru .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *