Mircea Popescu: „Cheia Unirii o au doar basarabenii”

Poate ca titlul socheaza, dar realitatea este ca Unirea Basarabiei cu Romania poate veni legal doar din Basarabia. (http://mipopescu.wordpress.com)

In Declaratia de Independenta a Republicii Moldova se regaseste un principiu extrem de important, al carui efect poate fi inteles daca este coroborat cu celalalt principiu major din Actul fundamental al statului de peste Prut – acela al definirii limbii romane ca limba de stat scrisa cu alfabet latin. Dar iata la ce ma refer:

Republica Moldova este un stat suveran, independent si democratic, LIBER SA-SI HOTARASCA PREZENTUL SI VIITORUL …

Tocmai principiul, liber sa-si hotarasca prezentul si viitorul”, ca stat suveran si independent, arata ca in momentul zero al iesirii din componenta URSS, patriotii acelui eveniment remarcabil au dovedit intelepciunea politica de a proiecta poarta prin care se poate ajunge in Romania reintregita. Intr-adevar, Unirea nu putea avea loc mai devreme intre o republica sovietica si Romania fara aprobarea Kremlinului, decat daca ar fi avut loc contacte diplomatice romano-sovietice urmate de incheierea unui document intre URSS si Romania pe acest subiect.

Nu se pot face speculatii despre o asemenea posibilitate in acele momente in care URSS se destrama si conducerea imperiului era in degringolada. Cert este ca a fost nevoie de etapa intermediara a statului suveran si independent. Asa ca cei care blameaza Romania ca a fost prima tara care a recunoscut independenta o fac emotional, in general din cauza lipsei notiunilor politice sau de drept international.

Pe de alta parte, Unirea nu poate avea loc decat prin libera exprimare a Parlamentului de la Chisinau, care reprezinta vointa poporului unui stat independent recunoscut international. O cerere expresa a Romaniei ar insemna un ultimatum.

Deci, este la mana poporului sa decida, iar partidele parlamentare care reprezinta alegatorii ar putea aduce problema Unirii in Parlament.

Atata doar ca in campaniile electorale, aceste partide se feresc sa vorbeasca despre Unire, pe care-l socotesc un subiect tabu, din frica de a nu fi etichetate ca partide care tradeaza interesele natiunii moldovenesti de catre fortele anti-romanesti, romanofobe si rusofile din interior si pentru a nu-si periclita relatiile cu Moscova. Si daca sunt alese fara a-si fi exprimat macar electoral o platforma unionista, atunci nu se simt obligate sa aduca problema in Parlament. 

Insa atata timp cat exista principiul din Declaratia de Independenta despre care vorbim, liber sa-si hotarasca prezentul si viitorul”, partidele si fortele care pun deschis in discutie problema Unirii, nu numai ca nu tradeaza, ci dau dovada de grija pentru soarta poporului, cautand solutii de supravietuire in contextul unei situatii incerte politic, economic si social.

Declaratia pentru Independenta arata poarta spre Unire, dar cheia se afla in mana basarabeanului care voteaza.

Loading Facebook Comments ...

38 Comments

Add a Comment
 1. Absolut de acord cu autorul. Important este ca acum este o situatie foarte buna sa cerem RE-UNIREA cu Romania caci prin insasi Declaratia de Independenta, a fost anulat, de facto, Pactul Molotov-Ribbentrop si, deci, avand si scris in Declaratie ca Republica Moldova este un stat liber sa-si hotarasca prezentul si viitorul.

  In plus, situatia geopolitica pentru UNIRE este una din cele mai potrivite acum, alta poate fi peste un an, dupa imprevizibelele alegeri din Rusia.

  Acum Rusia ar putea fi prudenta, deoarece este inainte de alegeri si e preocupata de imaginea sa…

  Oricum, dar manifestarile de strada pentru UNIRE sunt binevenite si benefice…, daca ar mai fi si conducerea RM cu noi sa ne sustina.

  dar daca nu sunt cu noi, cu cine-s???
  Of, Doamne, numai Tu poti sa ne dai curajul necesar, priceprea si izbanda!

  Doamne, ajuta-ne!!!

  UNIRE, Traiasca Romania Mare!

 2. Daca nu vom avea curajul, atunci nu meritam mai mult decat ceea ce avem…

  Unde sunt SCRIITORII??? Unde sunt intelectualii din toate domenii sa vorbeasca in Piata ca NUMAI UNIREA ne poate salva???

  Auuuuuu! Raspunde cineva? Sau au plecat toti peste hotare???

 3. Pentru cine e interesat de istoria neamului romanesc, recomand lucrarea „Unitatea românilor în Evul Mediu” (1983), scrisa de istoricul si academicianul Nicolae Stoicescu. O puteti downloada in pdf din link-ul de mai jos (click pe imagine):

  http://digitool.dc.bmms.ro:8881/R/5NEI16LTYUVEPTSNX4GH1UJDDVJQI5DBHXQ6AH2H73PJSGE3BE-00305?func=results-jump-full&set_entry=000007&set_number=001655&base=GEN01

 4. Un sincer Bravo,pentru toate comentariile,d-nului Mircea Popescu ! De fapt,ca sa fiu sincer pana la capat,toate !!!, comentariile,dumnealui,le-am citit,cu toate ca este departe.

 5. oare nu e azi ziua comemorarii victimelor comunismului? de ce toti politicienii nostri au luat apa in gura? http://hotnews.md/articles/view.hot?id=12448

 6. …”aceste partide se feresc sa vorbeasca despre Unire, pe care-l socotesc un subiect tabu, din frica de a nu fi etichetate ca partide care tradeaza interesele natiunii moldovenesti de catre fortele anti-romanesti.”..APARITIA UNEI..”PARTIDE” NATIONALE ROMANESTI, CARE SA UNEASCA SUB UMRELA SA INTREGA SUFLARE A BASARABENILOR, CU UN PROGRAM BINE DEFINIT, FARA SOFISME, IN CARE SA SE REGASEASCA TOTI…FARA NAPOLEONI CARE SA SE GRABEASCA SA IA CAIMACUL…ASTA AR FI DE DORIT…FRAGMENTATI NU VOR PUTEA NICIODATA SA AIBA UN LOC IN PARLAMENT…pina la acel momelnt…VORBIM DISCUTII…NEAGU, BOGATU, TARANU, TANASE, PAVLICENCO SI ALTI…SA PUNA …OSUL LA TREABA, LA FORMAREA UNI PARTID …NATIONAL ROMAN!!!!…

 7. GENERALUL ION COSTAS
  ESTE VIITORUL NOSTRU PRESEDINTE DE TARA MARE,
  IN VECHILE HOTARE, ROMANIA MARE,
  DE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI !

 8. N SITUATIA DE CRIZA ACTUALA IN RM, CAND DUPA COMUNISTI AU VENIT ALTI MAFIOTI SI CORUPTI LA PUTERE CARE NUMAI MIMEAZA REFORMELE, POPULATIA DIN RM ARE NEVOIE SA SE ALINIEZE CU ACELE FORMATII CARE CER RE-UNIREA CU ROMANIA:

  – FORUL DEMOCRATIC AL ROMANILOR DIN RM,
  CARE IN DECLARATIA SA DIN MAI 2011 A CERUT FERM CHISINAULUI SI BUCURESTIULUI RE-UNIREA IMEDIATA CU ROMANIA
  – MISCAREA TINERILOR DE PA AMBLE MALURI ALE PRUTULUI –
  ACTIUNEA 2012 – CARE FACI PASI PRACTICI PT. RE-UNIRE
  – PNL
  – IAR PARTIDUL LIBERAL DOARME, SE PARE CA ESTE NUMAI PT. “INDEPENDENTA” OCUPATIEI RUSETI A MOLDOVEI

  ORI UNIREA, ORI SCLAVIA RUSO-COMUNISTA C=S-I –S=TA !

 9. Unirea va veni curând, dar mai întâi trebuie să înceapă un conflict armat major în occident. Va fi un moment prielnic, când laţul pus de forţele oculte de gâtul României va slăbi. Atunci, prin voinţa populară a ambelor ţări surori, se vor rupe graniţele şi se va realiza UNIREA cea mult aşteptată.
  Mai târziu, la alegerile din 2014, vom alege la conducerea ţării un moldovean de peste Prut. El va fi Omul Providenţial,
  care va salva România şi o va duce în fruntea statelor pământene.
  Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 10. APEL-RE-UNIRE - 44 DE PERSONALITATI

  APEL: CEREM RE-UNIREA !

  Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova

  cere guvernelor de la Bucuresti si Chisinau sa reuneasca pana in 2012, Basarabia cu Romania “ambele state, să elaboreze un plan concret de acţiuni care, realizat, ar face ca în anul 2012 Prutul să nu mai fie râu de graniţă, iar cele două Moldove (care azi una se numeşte Republica Moldova, iar cealaltă – România) să revină la ce-au fost de sute de ani: un singur stat european, prosper economiceşte şi cu viitor demn de trecutul glorios al strămoşilor noştri. Voinţa noastră este să fim împreună cu fraţii de sânge, de istorie, de ideal, de unitate europeană.

  Anul 2012 să fie Anul reunirii noastre!
  Aşa să ne ajute Dumnezeu!”
  Consiliul Director al Forului Democrat al Românilor
  din Republica Moldova:

  1.Nicolae DABIJA,
  scriitor, membru de Onoare al Academiei Române (preşedinte);
  2. Constantin TĂNASE, director al publicaţiei „Timpul” (vicepreşedinte); 3. Valeriu DULGHERU, şef de catedră, Universitatea Tehnică,
  doctor în ştiinţe tehnice (vicepreşedinte);
  4. Ion BUGA,
  doctor în istorie, profesor universitar (secretar general);
  5. Acad. Mihai CIMPOI, preşedinte al Uniunilor de Creaţie din RM;
  6. Ion COSTAŞ, ex-ministru MAI si al Apărării;
  7. Ion UNGUREANU, ex-ministru al Culturii;
  8. Acad. Alexandru MOŞANU;
  9. Valeriu SAHARNEANU, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova; 10. Valerian DOROGAN, prorector al Universităţii Tehnice din RM;

  11. Nina JOSU, preşedintă a Asociaţiei pentru Literatura
  şi Cultura Română „Astra” – “O.Ghibu”;
  12. Alecu RENIŢĂ, preşedinte al Mişcării Ecologiste din R. Moldova;
  13. protoiereu Ioan CIUNTU;
  14. Mihai PATRAŞ, doctor în ştiinţe economice;
  15. Mihai MORĂRAŞ, preşedinte al Filialei FDRM de la USM;
  Acad. Sergiu CHIRCĂ;
  16. Ion DICUSARĂ, doctor în ştiinţe tehnice,
  preşedintele Aripii Tinere a FDRM;
  17. Ion MELNICIUC, doctor în filologie, şef de catedră, USM;
  18. Acad. Petru SOLTAN;
  19. Aurelian SILVESTRU, doctor în pedagogie,
  directorul Liceului „Prometeu”; Acad.
  20. Ion MAHU, preşedinte al Asociaţiei Veteranilor Armatei Române;

  21. Timotei MELNIC, preşedinte al Ligii Pedagogilor;
  22. Valeriu Matei, scriitor;
  23. Boris MOVILĂ, publicist;
  24. Acad. Gheorghe GHIDIRIM;
  25. Acad. Anatol CIOBANU;
  26. Acad. Diomid GHERMAN;
  27. protoiereu Petru BUBURUZ;
  28. Boris DRUŢĂ, avocat;
  29. Anatol VIDRAŞCU, editor, preşedinte al Asociaţiei „Litera”;
  30. Petru MUNTEANU, avocat;

  31. Gheorghe MAXIAN, profesor, preşedinte al Filialei Orhei a FDRM;
  32. Alexei MARULEA, om de afaceri;
  33. Gheorghe PALADE, doctor în istorie;
  34. Anton MORARU, doctor habilitat în istorie;
  35. Tudor NEGRU, doctor în drept;
  36. Ninela Caranfil, actriţă;
  37. Vasile TĂRÂŢEANU,
  preşedinte al Comunităţilor Româneşti din Ucraina;
  38. Petru GROZAVU, preşedinte al Asociaţiei „Dunărea şi Marea”;

  39. Ilie ILAŞCU, fost deţinut politic;
  40. Andrei IVANŢOC, fost deţinut politic;
  42. Tudor PETROV-POPA, fost deţinut politic;
  43. Alexandru LEŞCO, fost deţinut politic
  Chişinău, 16 mai 2011

 11. http://actiunea2012.ro/unirea-in-zece-motive.html

  FOI VOLANTE IN TOATA BASARABIA !

  10 MOTIVE pt. campania pro-România Mare

  TU vrei…

  Să trăieşti ca şi până acum? Să-ţi vezi rudele şi prietenii cum se duc în străinătăţi ca să te poată întreţine? Să nu poţi urma facultatea pe care ţi-o doreşti? Să fii nevoit să-ţi numeri fiecare leu din pensie/salariu? Să stai la cozi interminabile ca să-ţi poţi vedea fiul/fiica din Italia?

  Sau…

  Să fii parte a ceea ce ţi s-a luat cândva cu forţa, a ceea ce ţi s-a furat fără să fii întrebat, fără să ştii sau fără să te fi născut încă? Să te bucuri deschis de şansele infinit mai mari pe care ţi le-ar putea asigura cetăţenia ţării tale şi aducerea ei la tine acasă, fără să te temi că aceste şanse vor fi anulate iar, şi iar şi, iar?

  1. Eşti moldovean, deci eşti român. Ţara ta este România. Majoritatea moldovenilor din lumea asta sunt cetăţeni ai României, cea mai mare parte a pământului Moldovei este parte a României. Simte-te mândru că eşti moldovean şi în acelaşi timp român.

  2. Cu douăzeci de ani în urmă, mulţi dintre cei care au pus umărul la ieşirea din Uniunea Sovietică şi dobândirea libertăţii, au dorit ca tu să-ţi regăseşti propria ta ţară, România, şi să o poţi readuce la tine.

  3. Foştii nomenclaturişti, care erau mai mulţi în Parlament, şi-au dorit păstrarea statului Republica Moldova în scop de îmbogăţire personală. Lor nu le-a păsat de tine.

  4. Faptele lor cât s-au aflat la guvernare au arătat foarte clar că nu erau în stare să conducă un stat independent: au ruinat economia, au dispărut sume foarte mari de bani din creditele externe şi din bugetul alcătuit din impozitele pe care tu le plăteai la timp.

  5. Unii dintre tovarăşi s-au strecurat în structurile de putere şi te-au condus fără ca tu să poţi schimba asta. Astăzi, ei sunt noii pragmatici statalişti.

  6. Ca să poţi fi condus mai uşor, ca ei să te poată fura, te-au minţit spunându-ţi poveşti despre jandarmul român şi au făcut de ocară România. Principiul e clar: “Hoţul strigă: “Prindeţi hoţul!” După care ţi-au spus alte poveşti despre moldoveni, cum că noi, moldovenii, nu am fi români. Ei ţi-au spus asta ca să fie siguri că nu vei vrea să ieşi de sub puterea lor.

  7. Un milion de oameni ca tine se află peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune. Ei n-au plecat de aici pentru că aşa au vrut, ci pentru că fostele cadre şi tovarăşii lor au pus, în urmă cu douăzeci de ani, interesul lor propriu mai sus de ceea ce ar fi trebuit să facă pentru a-ţi oferi şansa unei vieţi mai bune.

  8. Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, actul fondator al statului, îţi dă dreptul să-ţi hotărăşti viitorul aşa cum vrei tu, în mod democratic. Ea îţi dă dreptul să-ţi doreşti unirea cu România fără să-ţi fie frică de nimeni.

  9. Unirea Republicii Moldova cu România, făcută în mod onest şi democratic, înseamnă că-ţi vei căpăta înapoi propria ţară. Şi o dată cu ea, posibilitatea de a-ţi relua drumul de pe care ai fost scos în 1940. Drumul tău European, spre bunăstare şi progres. Să ai parte de salarii şi pensii mai mari, să poţi călători liber, fără vize, în spaţiul UE, să beneficiezi de servicii de sănătate de calitate, să poţi studia la şcolile la care îţi doreşti, să poţi lucra legal şi în siguranţă în orice stat al Uniunii Europene, să îţi poţi petrece concediile într-o cabană din Munţii Carpaţi sau admirând bio-diversitatea Deltei Dunării fără a trece înainte pe la zeci de ghişee, să îţi poţi dezvolta o afacere şi parteneriate cu investitorii străini.

  10. Dacă ai citit până aici, atunci eşti un învingător. Îţi vei depăşi frica, nesiguranţa şi vei începe să vorbeşti şi cu alţii, prieteni, rude, cunoscuţi, despre unirea cu România. Cu cât mai mult vei vorbi cu ei, cu atât mai aproape va fi unirea. Iar apoi, veţi putea cere împreună autorităţilor de la Chişinău să vă asculte glasul.

 12. S-a lansat ” Actiunea 2012″ ,
  Platforma civica care sustine Re-Unirea
  celor doua state românesti.

  http://www.rgnpress.ro/categorii/politic/1454-s-a-lansat-actiunea-2012-platforma-civica-care-sustine-reunirea-celor-doua-state-romanesti.html

  Duminică, 17 aprilie 2011, a luat fiintă Platforma civică ACTIUNEA 2012. Platforma este o coalitie de organizatii non-guvernamentale si grupuri de initiativă care sustin unirea Republicii Moldova cu România si militează pentru realizarea obiectivului generatiilor trecute, prezente si viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiasi stat, se arata intr-un comunicat preluat de Romanian Global News.

  Numele Platformei îsi are originea în dorinta organizatiilor componente de a acorda prioritate acţiunilor în faţa vorbelor si în împlinirea, pe 16 mai 2012, a 200 de ani de când Principatul Moldovei a fost rupt în două iar partea lui de Răsărit a fost anexată Imperiului Rus.

  Aceasta este prima initiativă care angrenează organizatii de pe ambele maluri ale Prutului într-un efort la nivel national. Pe parcursul anilor 2011 si 2012, Platforma Civică Actiunea 2012 va desfăsura campanii si manifestări publice de informare si sensibilizare a întregii populatii din cele doua state românesti cu obiectivul de a constientiza necesitatea realizării unitătii nationale. Campaniile se vor desfăsura în majoritatea oraselor din cele două state si vor prelua exemplul de buna practică europeană a reunirii celor doua state germane.

  Tot pe 17 aprilie s-a lansat si pagina de web al Platformei: http://www.actiunea2012.ro, unde vizitatorii vor putea găsi materiale legate de activitătile organizate precum si oportunităti de promovare a ideii de reunire a Basarabiei cu România.

  Organizatiile componente ale Platformei civice ACȚIUNEA 2012:

  Asociatia Onoare si Patrie
  Asociatia Studentilor Basarabeni Craiova
  ATRAG (Asociatia Tinerilor Români din Afara Granitelor) Iasi
  Asociatia 21 Decembrie 1989
  Cercul elevilor basarabeni din Bacău (G.I.)
  Consiliul Mondial Român
  Consiliul Român American
  Desteptarea (G.I.)
  Dorobantii (G.I.)
  Fapta Nu Vorba (G.I.)
  Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş
  Fundatia Grigore Vieru
  Fundatia Natională pentru Românii de Pretututindeni
  Grupul de Initiativă al Românilor Basarabeni Suceava
  Honor et Patria (G.I.)
  Institutul Fratii Golescu pentru relatii cu românii din străinătate
  Liga Studentilor Basarabeni din Bucuresti
  Liga Studentilor Basarabeni din Ploiesti
  Spirit Românesc (G.I.)

  Lista va rămâne deschisă si altor organizatii dornice să participe la activitătile pe care Platforma le va organiza.

  Vizitatorii blogului mi-au furnizat informatii suplimentare:

  1. ACTIUNEA 2012: “Lista este deschisă tuturor organizațiilor apolitice care doresc să susțină unirea Republicii Moldova cu România.
  Dacă organizația din care faci parte dorește să se implice activ
  în activitățile din cadrul ACȚIUNEA 2012, contactează-ne:
  http://actiunea2012.ro/contact

  2. ACTIUNEA 2012
  http://lsbploiesti.com/index.php?lang=ro

  Persoane de contact:
  Purtător de cuvânt – George Simion, +40743 355150, email:george@actiunea2012.ro
  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi;
  aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

  Eugen POPESCU (FNRP) – +40 721 370333
  Igor ROTARU (ATRAG Iași) – +40 754 557444
  Anatol URSU (Deșteptarea) – +373 79 827704
  Pavel MUNTEANU (Spirit Românesc) – +373 69 647699
  Ștefan PLEȘCA (Asociația Onoare și Patrie)- +40 741 122422
  Dan NICU (LSB București) – +40 747733256
  Dumitru BELEGURSCHI (ASB Craiova) -+40 745 190348
  Vitalie PRISACARU (GIRB Suceava) – +40 757 567787
  Iacob CERLAT (LSB Ploiești) – +40 736 054368
  Radu POPESCU (Institutul Frații Golescu) – +40 722 585679 begin_of_the_skype_highlighting +40 722 585679

 13. motto:
  „NE VOM SALVA DOAR REVENIND
  LA ROMANISM SI REALIZAND
  RE-INTREGIREA
  NEAMULUI ROMANESC !”
  –––––––––––––––––––––––––––
  aceste cuvinte de pe fotografia de mai sus din coltul drept al paginii,
  sunt scrise pe mormântul martirului patriot
  român-moldovean Gheorghe Ghimpu /1937-2000/
  deputat in Parlamentul RM /1990-1994 /,
  detinut politic in in GULAG-urile rusesti / 6 ani in Mordovia si Perm /
  condamnat in 1972 impreuna cu alti disidenti:
  Alexandru Usatiuc-Bulgăr, Valeriu Graur și Alexandru Șoltoianu/,
  si omorât in 2000 printr-un „accident simulat si ghidat” de KGB
  / impreuna cu un coleg de asociatie ION CAFTANAT /.

 14. doamna Vitalia,
  ati fi putut da si link-ul la articolul lui Mircea Popescu.
  Mai ales ca si Domnia lui insista in aceasta deontologie.
  Cititorii ar putea gasi acolo si alte noutati interesante despre noi:
  Oricum iata-l:
  ––––––––––––––––––––––––––
  # Mircea Popescu spune:
  23 august 2011, la 05:05

  Ca intotdeauna, si noul articol
  “Cheia Unirii o au doar basarabenii” postat astazi
  pe blogul “Diaspora si Reintregirea”
  (http://mipopescu.wordpress.com)
  poate fi preluat cu indicarea sursei.
  Mircea Popescu
  –––––––––––––––––––––––-

  http://www.pavlicenco.md/2011/08/21/%E2%80%9Caniversam-independenta-unui-stat-care-nu-si-respecta-propria-declaratie-de-independenta%E2%80%9D-declaratie-pnl/

 15. Iata cum DIN NOU de la Chisinau clasa politica ‘conducatoare’ isi da cu firma in cap!
  Da, cheia POSIBILEI uniri nu este la Bucuresti ci la Chisinau! Aceasta nu se poate intampla fara aducerea RM la un MINIMUM de democratie, adoptarea acquis-ului comunitar, etc. Ca RM sa faca parte din familia UE trebuie sa se alinieze pe deplin, ori este DEPARTE de acest tel! Iata ce scrie in TIMPUL de astazi:
  24 August 2011, ora 09:05
  De la Chişinău. Încă o palmă, pe obrazul României
  ––––––––––––––-
  Încă o palmă, pe obrazul României, vine de la Chişinău. Asta, după batjocorirea limbii române, poreclită stalinist “moldovenească”, şi scoaterea materiei Istoria Românilor, din şcoli.
  <> – se precizează într-un comunicat.
  Evenimentul se va desfăşura la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ce treabă o avea răposatul domnitor cu acest eveniment, doar mancurţii de la Chişinău ştiu.

  Pentru aducere aminte.
  Pe 9 mai 2011, după o depunere de coroane, de astă dată premierul Vladimir Filat se adresa în limba rusă veteranilor sovietici: „Sunteti purtătorii unor nobile virtuţi şi ne închinăm în faţa Dumneavoastră cu admiraţie şi mândrie pentru faptele de eroism pe care le-aţi făcut pentru a asigura un viitor mai bun viitoarelor generaţii. Ne bucurăm pentru că mai sunteţi în viaţă şi vedeţi cum vă cresc nepoţii şi cum se dezvoltă ţara în care aţi revenit după lupte crâncene. Vrem ca eroismul şi curajul Dumneavoastră să ni-l lăsaţi ca moştenire pentru generaţiile viitoare”.
  Mai este nevoie de vreun comentariu? Nu prea.
  Doar nişte întrebări pentru Marian Lupu, Vladimir Filat şi restul adunăturii de naiemnici ai Moscovei:

  -Suta de milioane de euro primită din partea României – într-o perioadă în care populaţia din dreapta Prutului e mai sărăcită ca oricând – nu mai e fascistă?
  -Miile de burse anuale pentru elevii, studenţii, masteranzii şi doctoranzii din R. Moldova, acordate din bugetul României, sunt tot fasciste?
  -Sprijinul necondiţionat acordat de diplomaţii de la Bucureşti în multe probleme sensibile, la Bruxelles, şi nu numai, este fascist?
  -Pregătirea militarilor Armatei Naţionale în instituţiile de învăţământ româneşti, pe cheltuiala statului român, din buzunarele cetăţenilor români, care sunt din ce în ce mai săraci, este fascistă?
  -Donaţia de tehnică de luptă şi pregătirea militară asigurată de SUA, la rugăminţile României (să nu spuneţi că nu ştiaţi) sunt tot de factură fascistă?
  -Steagul liturgic al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, adus la Chişinău pe cheltuiala cetăţenilor români şi asigurat tot de la bugetul României, nu este şi el fascist?

  Şi totuşi, un comentariu
  Referindu-se la decizia conducerii de la Chişinău de a scoate din şcoli Istoria Românilor,Traian Băsescu a spus: ”Nu ne vom supăra pe Moldova, dar o să ţinem minte”.
  Oricât ar fi el de preşedinte al României, Traian Băsescu nu este România, pe care o reprezintă oricum din ce în ce mai puţin.
  România ar putea să se supere!

 16. Da-i dracului british man,astia sunt rusnaci iar noi speram ca prostii ca vor deveni odata si odata romani.

 17. Interogatiile si suspiciunile autorului, pe care le respect si le apreciez, le-am evocat eu insumi, in repetate randuri, chiar la inceputul actualei guvernari de la Chisinau, zise “democratice”, in anul 2009. Atunci, avertismentele mele si apelul la vigilenta doctrinara nu au fost observate si nici acceptate in agenda discutiilor publice, fie din simpla euforie si ignoranta a comentatotilor si a pretinsilor comentatori politici, fie din comoditate, fie din condescenta fraterna anacronica, dand curs astfel, cu concursul (subliniez!) a unei prese aproape total conjuncturiste si ipocrite din RM, unor asteptari naive, exagerate, disproportionate si nefondate privind bunele intentii ale autoritatilor actuale pe calea coeziunii romanesti si a integrarii europene. Iata insa ca realitatea demonstreaza, cu lux de amanunte, si astazi, la cei 20 de ani ai clamatei si visatei independente a R.Moldova, contrariul, extrem de dureros pentru intreaga natiune romana. Lucrurile tind sa ia o intorsatura de-a dreptul periculoasa, susceptibile a genera spirite si miscari revizioniste, revansarde si chiar iredentiste, tot mai perfide si tot mai puternic insurubate in geopolitica ruseasca, care pun poporul si statul roman in fata unei mari provocari si dificultati constitutionale. Aici e momentul sa mai apelam odata la exemplul clasic al Greciei, care a dat dovada de vigilenta, perspicacitate, promtitudine si hotarare vis-a-vis de chestiuni de natura similara. Ea a stiut sa sesizeze, la timp, pericolele iminente ce iradiau dinspre Macedonia vecina, cu o politica aroganta si patrimonializatoare si si-a luat masurile necesare de protectie constitutionala a imaginii tarii si a integritatii istoriei sale pe plan international. In commparatie cu Grecia, Romania, cred eu, a facut o mare greseala recunoscand statul cu denumirea „Moldova”, o denumire ce apartine patrimoniului politic, istoric si cultural al Romaniei, ca succesoare de drept al Moldovei istorice. Tara-mama s-a lasat captiva propriilor iluzii si si-a vulnerabilizat astfel stabilitatea si siguranta la un nivel critic. Situatia dificila creata ne indreptateste sa credem, ca fara o analiza sistemica si profesionista a mentalului colectiv din actuala RM, fara un lucru permanent si sustinut in teritoriu, fara sondaje tematice si dense de opinie a exponentilor tututor paturilor si categoriilor sociale, fara o presa solida de investigatie si neangajata politic, fara depasirea dominatiei mediatice rusesti, fara reformarea metodologica a stiintelor sociale si a institutiilor de cercetare in domeniu, fara eficientizarea sectorului educatiei si, mai cu seama, fara o clasa politica responsabila si ferma in implementarea de facto a angajamentelor declarate nu se mai poate astepta, in mod a priori si neconditionat, sinceritate si sentimente fraterne din partea unei populatii, care se arata a fi mult prea alienata si instrainata de neamul romanesc. Dar – ce e mai rau – se pare ca Romania se incapatineaza sa creada si astazi in onestitatea si corectitudinea unor lideri guvernamentali de la Chisinau, veniti la putere, plasati in punctele-cheie ale statului, si de aceasta data, in rezultatul jocului geopolitic reusit al Moscovei. In realitate, la Chisinau s-a produs o rocada de cadre sovietice, pro-imperiale si filoruse, o mimare a aspiratiilor europene si nu o schimbare autentica de directie in politica interna si externa. Cearta dintre membrii AIE este o gaselnita perfecta a serviciilor secrete (nationale?, ma intreb eu) in scopul deturnarii atentiei publice interne si externe de la stoparea reformelor constitutionale, politice si instutionale, de la blocajul proceselor de decomunizare si desovietizare a domeniului educatiei, stiintelor socio-umaniste, comunicatiilor si mass media, de la coruptia cvasi generalizata in administratie, justitie si in organele de stat, de la monopolul sadic al oligarhiei politico-financiare in domeniul economiei etc.

 18. APEL PENTRU RE-UNIREA cu România:

  Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova

  cere guvernelor de la Bucuresti si Chisinau sa reuneasca pana in 2012, Basarabia cu Romania “ambele state, să elaboreze un plan concret de acţiuni care, realizat, ar face ca în anul 2012 Prutul să nu mai fie râu de graniţă, iar cele două Moldove (care azi una se numeşte Republica Moldova, iar cealaltă – România) să revină la ce-au fost de sute de ani: un singur stat european, prosper economiceşte şi cu viitor demn de trecutul glorios al strămoşilor noştri. Voinţa noastră este să fim împreună cu fraţii de sânge, de istorie, de ideal, de unitate europeană.

  Anul 2012 să fie Anul reunirii noastre!
  Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

  Consiliul Director al Forului Democrat al Românilor
  din Republica Moldova:

  1. Nicolae DABIJA,
  scriitor, membru de Onoare al Academiei Române (preşedinte);
  2. Constantin TĂNASE, director al publicaţiei „Timpul” (vicepreşedinte); 3. Valeriu DULGHERU, şef de catedră, Universitatea Tehnică,
  doctor în ştiinţe tehnice (vicepreşedinte);
  4. Ion BUGA, doctor în istorie, profesor universitar (secretar general); 5. Acad. Mihai CIMPOI, preşedinte al Uniunilor de Creaţie din RM;
  6. Ion COSTAŞ, ex-ministru MAI si al Apărării;
  7. Ion UNGUREANU, ex-ministru al Culturii;
  8. Acad. Alexandru MOŞANU;
  9. Valeriu SAHARNEANU, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova; 10. Valerian DOROGAN, prorector al Universităţii Tehnice din RM;

  11. Nina JOSU, preşedintă a Asociaţiei pentru Literatura
  şi Cultura Română „Astra” – “O.Ghibu”;
  12. Alecu RENIŢĂ, preşedinte al Mişcării Ecologiste din R. Moldova;
  13. protoiereu Ioan CIUNTU;
  14. Mihai PATRAŞ, doctor în ştiinţe economice;
  15. Mihai MORĂRAŞ, preşedinte al Filialei FDRM de la USM;
  16. Acad. Sergiu CHIRCĂ;
  17. Ion DICUSARĂ, doctor în ştiinţe tehnice,
  preşedintele Aripii Tinere a FDRM;
  18. Ion MELNICIUC, doctor în filologie, şef de catedră, USM;
  19. Acad. Petru SOLTAN;
  20. Aurelian SILVESTRU, doctor în pedagogie,
  directorul Liceului „Prometeu”;

  21. Acad. Ion MAHU,
  preşedinte al Asociaţiei Veteranilor Armatei Române;
  22. Timotei MELNIC, preşedinte al Ligii Pedagogilor;
  23. Valeriu Matei, scriitor;
  24. Boris MOVILĂ, publicist;
  25. Acad. Gheorghe GHIDIRIM;
  26. Acad. Anatol CIOBANU;
  27. Acad. Diomid GHERMAN;
  28. protoiereu Petru BUBURUZ;
  29. Boris DRUŢĂ, avocat;
  30. Anatol VIDRAŞCU, editor, preşedinte al Asociaţiei „Litera”;

  31. Petru MUNTEANU, avocat;
  32. Gheorghe MAXIAN, profesor, preşedinte al Filialei Orhei a FDRM;
  33. Alexei MARULEA, om de afaceri;
  34. Gheorghe PALADE, doctor în istorie;
  35. Anton MORARU, doctor habilitat în istorie;
  36. Tudor NEGRU, doctor în drept;
  37. Ninela Caranfil, actriţă;
  38. Vasile TĂRÂŢEANU,
  preşedinte al Comunităţilor Româneşti din Ucraina;
  39. Petru GROZAVU, preşedinte al Asociaţiei „Dunărea şi Marea”;

  40. lie ILAŞCU, fost deţinut politic;
  41. Andrei IVANŢOC, fost deţinut politic;
  42. Tudor PETROV-POPA, fost deţinut politic;
  43. Alexandru LEŞCO, fost deţinut politic
  Chişinău, 16 mai 2011

 19. Dle.Vizireanu ma regasesc in afirmatiile d-voastra complet!si din pacate nu intrevad lumina la capatul tunelului…este nevoie de vizionari de mari personalitati cu puteri telurice sa schimbe situatia!

 20. o tara de cascadori ai risului …Iarăşi rusa, bat-o Şveţia…

  Zilele trecute, am mers la o bancă să trimit nişte bani în Elveţia.

  Cer operatorului bancar să-mi spună ce tipuri de transfer există în ţara dată şi ce comision mi se va percepe. S-a consultat vreo 15 minute cu colega ei (care era moldoveancă), apoi ea, vorbitoare de limba rusă, îmi explică toată procedura, după care am aşteptat să efectuez transferul. Semnez nişte hârtii, dau banii şi primesc o foaie pe care scria, tot în rusă, „Cerere pentru transfer de bani”. Am semnat şi această cerere, fără a mă uita pe ea, şi am plecat bucuroasă că nu a trebuit să caut o altă bancă şi că am reuşit să mă fac înţeleasă. Ţin să remarc că eu am vorbit numai în română, iar femeia de la bancă – numai în rusă, fără a mi se cere explicaţii în plus. În fine, peste o oră sunt anunţată din Elveţia că banii, nu se ştie din ce cauză, nu au ajuns. Mă întorc confuză la bancă şi îi spun operatoarei că persoana X din Elveţia n-a primit banii. La care ea îmi răspunde: „Denghi v Şveţii bîli otpravlenî!” (Banii în Suedia au fost trimişi!). M-am dumerit pe loc: colega ei i-a tradus în rusă Şveiţaria, dar ea a înţeles Şveţia. Dacă cunoştea româna, nu mai putea să încurce Elveţia cu Suedia. Spunându-i lucrul acesta, ea s-a supărat şi a încercat să dea vina pe mine. Atunci mi-am zis: gata, am să-mi mobilizez toţi cunoscuţii ca măcar pe 31 august să susţină iniţiativa TIMPULUI – vorbiţi cu ruşii numai în română!

  Un articol de: Nadia Tătaru

 21. Pt Ionica Mija

  Nu am dat ca mi-a scapat, dar am dat autorul, nu mi-am atribuit mie articole, nu am facut niciodata in viata asa ceva.

 22. Pt vizireanu

  Noi nu avem servicii speciale – ele sint prorusesti sau procevrei, numai nu nationale. Daca lui Ghimpu i-a revenit patronajul SIS-ului, de ce nu se anunta acolo reforme? Ve idoli falsi isi fac si intelectualii nostri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 23. Pt Vasile Vascu

  Piatra din poza este de pe piatra de la mormintul lui Ion Antonescu. De ce aceste cuvinte nu au fost puse pe piatra din fata Guvernului, de ce Ghimpu se teme de cuvintele roman, romaneste, Romania si nu mai vrea sa fie unionist, spunind ca in alegerile din 28 noiembrie i-a incurcat PL-ului PNL-ul cu mesaj unionist, iar Chirtoaca si Grozavu nu au permis publicitate unionista pe transportul din Municipiul Chisinau? Falsi romani!

  Iar Gheorghe Ghimpu a fost activist komsomolist si membru al CC al komsomolului sau al partidului comunist.

 24. Acum, toti care vor sta cu mainile la spate, privind dintr-o parte la eforturile patriotilor militaniti pentru Reunirea cu Romania, sa fie observati cine-s si inscrisi pe LISTA NEAGRA ca sa stie lumea cine sunt.

  Ne-am saturat sa tot amanat UNIREA, nu mai vrem sa traim in miserie, lipsiti de drepturi, fara economie, fara justitie, fara viitor in propria casa.

  ROMANI BASARABENI, TREZITI-VA! Va chema Patria!

 25. ALGIRDAS PETROSIUS

  ASASINATE POLITICE KGB
  in timpul celor 20 de ani de „Independenta” a RM:
  –––––––––––––––––––––––––––-
  1. Mihail Garaz – la 60 de ani – / 1930 – 1990 / – poet si publicist
  2. Dumitru Moldovanu – un tânar patriot, omorât in Nov.1990.
  3. Ion Gheorghita – la 52 de ani – / 1939 – 1991 / – poet
  4. Grigore Vârtosu – patriot,
  omorât in iulie 1992 in razboiul cu rusii de pe Nistru
  5-6. cântaretii Doina / Marin / – la 34 de ani – / 1958 – 1992 /
  si Ion Aldea-Teodorovici – la 38 de ani – / 1954 – 1992 /
  7. Ion Dumeniuk – la 56 de ani / 1936 – 1992 / – lingvist, publicist
  8. Ion Vatamanu – la 56 de ani – / 1937-1993 / – poet, publicist, savant,
  9. Adrian Dohotaru – la 56 de ani – / 1939 -1995 / – diplomat român
  10. Nicolae Costin – la 59 de ani / 1936 – 1995 / – primar de Chisinau,
  11. Petre Teodorovici- la 47 de ani – / 1950 – 1997 / – cântaret
  12. Lidia Istrati – la 56 de ani – / 1941 – 1997 /- scriitoare, deputata
  13. Gheorghe Ghimpu, la 63 de ani – / 1937- 2000 / – disident, deputat
  14. si colegul sau Ion Caftanat- / aflat la volan in aceeasi masina /
  15. Veniamin Apostol – la 62 de ani – / 1938 – 2000 / – actor
  16. Ion Mija – la 63 de ani – / 1938 – 2001 / – cineast
  17. Nicolae Sulac – la 65 de ani – / 1936 – 2003 / – cântaret
  18. Iacob Burghiu – la 62 de ani – / 1941-2003 / – prozator si regizor
  19. Vladimir Nicu – la 76 de ani – / 1928 – 2004 / – istoric, om politic
  20. episcopul Doremidont – la 45 de ani – / 1961 -2006 /
  21. Victor Ciutac – la 71 de ani – / 1938 – 2009 / – actor
  22. Grigore Vieru – la 74 de ani – / 1935 – 2009 / – poet national
  23. Ion Contescu – omorât in 2009, profesor, istoric
  24. Andrei Vartic, la 61 de ani – / 1948 – 2009 / – publicist, poet, savant
  25. Andrei Savciuc , la 21 de ani – / 1988 -2009 / – student la Bucuresti
  26. Tudor Cataraga – la 54 de ani – / 1956 – 2010 / – sculptor,
  27. / asasinat /”accident rutier „/ impreuna cu sotia sa Dora /
  28. Vlad Gheorghelas – la 61 de ani – / 1950 -2011 / – cântaret
  ––––––––––––––––––––––––––––
  N.B.
  a)
  + plus cele 800 de victime moldovene
  in timpul razboiului
  cu rusii de la Nistru
  b) Stie cineva oare ceva de soarta lui Nicolae Lupascu,
  / fost colonel KGB in rezerva si patriot / ? Mai este inca in viata ?
  c)
  Daca cunoasteti si alte cazuri de asasinate politice,
  va rugam sa completati aceasta lista neagra a EROILOR NOSTRI.

  AMINTIRE SI POMENIRE VESNICA PATRIOTILOR MOLDOVENI CARE
  AU FOST LECHIDATI PENTRU O CAUZA SFâNTA – ROMâNIA MARE !

 26. Dna Pavlicenco,
  cu toata durerea pe care o avem TOTI in inima din cauza celor deghizati, mancurti tradatori etc, totusi, consider ca acum AVEM NEVOIE, mai intai de toate, de UNIRE INTRE NOI cei de aici.

  Nu e cazul sa facem lupte interne daca nu este absolut necesar ACUM IN ACTIUNEA PRO-UNIRE.

  cred, ca trebuie chiar sa ne folosim de cei care, totusi, chiar daca mai sunt rataciti, dar daca nu lupta direct contra UNIRII, ba inca ne ajuta!

  Deci, pledez pentru O DIPLOMATIE INTELEAPTA si foarte tacticoasa. – daca vrem SINCER, DIN TOATA INIMA sa realizam dorinta noastra de veacuri – Re-unirea definitiva cu Romania!!!

  Sa privim inainte, si mai putin inapoi! Doamne, ajuta!

 27. Legat de comentariul lui Marian Lupu, in finalul articolului „Limba Interetnica” aflat la http://mipopescu.wordpress.com , la acea ora nestiind a cui a fost ideea aducerii steagului lui Stefan cel Mare la Chisinau, spuneam:
  =========
  In acest context, folosirea steagului lui Stefan cel Mare pentru sarbatorirea independentei Republicii Moldova este un afront adus unitatii romanesti, mai mult, este un simbol ce va fi folosit pentru propagarea teoriei Moldovei Mari.
  Guvernul de la Bucuresti trebuie sa reziste si sa nu cada in capcana “moldovenistilor” de dincolo de Prut pentru legitimarea separatismului “moldovenist” si incurajarea pretentiilor, chiar ipotetice, de restaurare a unui stat moldovenesc avand hotarul vestic la Carpati.
  ==========
  Iata ca presedintele interimar Marian Lupu sustine ca aceasta actiune vine ca o confirmare a faptul ca Romania recunoaste statalitatea Republicii Moldova.
  Mai mult, din cele spuse de domnia sa, rezulta ca initiativa apartine chiar Ambasadei Romaniei la Chisinau, care, fara indoiala, nu putea face acest lucru fara aprobarea Guvernului Romaniei.

  In lumina ultimelor evolutii din Basarabia, Istoria Romanilor fiind scoasa din programele de invatamant cu incuviintarea primului ministru Vladimir Filat, cel care-si asuma in fata basarabenilor creditele pentru aceasta initiativa, consider ca este cazul ca actiunea Guvernului Romaniei sa fie supusa unei investigatii parlamentare, sau cel putin unei interpelari parlamentare pentru a afla cine sta in spatele initiativei si in ce scop a fost aprobata.

  Sper ca Romanian Global News, care de asemeni a subliniat simbolistica negativa a prezentei steagului domnitorului INTREGII Moldove la Chisinau, sa preia aceasta solicitarea si s-o prezinte reprezentantilor parlamentari ai diasporei.

  Mircea Popescu
  California
  24 August 2011

 28. Sergiu Creţu, tânărul care s-a ales la 7 aprilie 2009 cu o mână fracturată şi cu mai multe intervenţii chirurgicale complicate ulterior, susţine că este urmărit de câteva zile de persoane necunoscute,
  aflate într-o maşină.
  http://www.zdg.md/stiri/victima-7-aprilie-urmarita-noaptea-de-o-masina-necunoscuta/comment-page-1#comment-103467

  „Mă urmăresc şi în parc şi când mă duc la sport şi când merg pe drum. Nu ştiu ce mai vor de la mine.
  Aceeaşi maşină l-a urmărit într-o seară şi pe fratele meu,
  care este acum plecat la studii în Cluj.
  Am vorbit cu avocata mea, şi dacă tipii vor continua să mă urmărească, voi depunde o plângere la poliţie»,
  susţine Creţu»
  Amintim că Sergiu Creţu se judecă cu poliţistul Radu Starinschi, pe care îl acuză de maltratarea sa. La sfârşitul lunii iunie, Judecătoria Centru l-a declarat însă pe Radu Starinschi, nevinovat.
  Creţu a atacat decizia la Curtea de Apel.

 29. Pt Valenta

  Si care e problema? Cine dezbina pe problema Unirii? Eu si PNL? Mi se pare ca voi sareati in sus ca au venit „ai nostri” la putere, dupa care acum s evede ca nu sint altceva decit „mascatii verzi” – un bun titlu de articol. Lucrati si convingeti-i si pe altii sa gindeasca si corect, noi gindim.

 30. Doamna Vitalia
  in timpul campaniei de alegeri eu nu am dorit ca sa se reintoarca comunstii la putere. contra lor am luptat.
  cat despre ‘ai nostri’ – pai, e bine stiut ca OAMENI IDEALI NU SUNT. Nici in PNL, desi am o apreciere deosebita pentru verticalitatea declaratiilor ce le faceti.

  Insa, nici Dvs, nu sunteti ideala, si ce , acum sa va negam toata viata, chiar daca candva nu eram de acord cu critica dvs. excesiva, tendentioasa si atacurile nepotrivite asupra patriotilor nostri???
  pai, uite, ca Dumnezeu ne cere sa iertam si in fiecare noua zi sa dam iar o noua sansa BINELUI.

  Eu am uitat, dvs. de ce nu uitati?
  Cum dar vreti sa mergem mai departe inainte UNITI noi toti de aici, caci am ramas o mana de oameni pe care ii poti numara…

  Chiar vreti UNIREA???????????????????

 31. o parada fastuoasa , fanfaronica si faraonica care in realitate comemoreaza actul de independenta a tarii … declaratia de independenta este incalcata astazi la 20 de ani cu brutalitate in picioare de fortele pro-imperialiste , neo-colonialiste si fascistoide rusofone si rusofile din republica . teritoriu in est ocupat militariceste de rusia si cu un regim-marioneta de tip mafiot … un bantustan rusofon obraznic in sud – utag – care merge vizibil pe calea independentei de tip transnistrean … limba de stat – romana – batjocorita si oprimata la ea acasa … practic pe zone importante – utag , balti …- limba de stat a fost exterminata cu totul . genocid lingvistic clar … nu mai vorbim de transnistria . si atunci pentru cine si de ce defileaza brava armie moldava ?

 32. Un politolog Ucrainean declara ca rusia nici pana azi nu recunoaste independenta statala a Ucrainei,,,

  ca imperiile, formate pe violenta si agresie, supunere fortata si genocid, mai devreme sau mai tarziu se destrama,

  ca in timpul sovietic in Kiev erau in fiecare raion cate o sectie a KGB-ului si el se intreba: pentru ce e nevoie de ATATa KGB-izatie a poporului???

  Rusii pe langa omorarea in masa a celor neloiali conducandu-se de proverbul sovietic: „” cine nu e cu noi, e impotriva noastra”” si, deci, sa fie omorati toti cei care sunt contra… mai atatau ura intre oameni, ura care si azi mai domina in aceste spatii ex-sovietice – prin cultivarea urii de clasa,,,

  Idiotul de Lenin se declara UMANIST, dar perfidia lui era fara margini, caci semna telegrame in care scria:”cu cat mai multi popi veti ucide cu atat mai bine va fi pentru puterea sovietica…”

  http://delo.ua/ukraine/pljusch-rossija-do-sih-por-ne-smirilas-s-nezavisimostju-ukrainy-163348/

  СМЕРТЬ РОССИИ. Имперская политика Москвы может провести к распаду России
  Время публикации: Сегодня в 12:32

  Иван Плющ, который с 1991 по 1994 годы возглавлял украинский парламент, в эксклюзивном интервью киевской газете «Дело» рассказал о русском империализме:

  «Любая империя в мире рано или поздно умирает. Ибо империи создавались в результате захватнических войн и порабощения. Римская империя какой была — и та рухнула.

  Советская (русская — КЦ) не была исключением. Хотя и создавалась комплексно. С одной стороны, народы были порабощены. С другой — после октябрьского переворота в основу была положена человеконенавистническая теория — теория классовой борьбы: «Кто не с нами, тот против нас».

  Не было дискуссии, не было соревнований. Были лагеря и массовые расстрелы. Массово уничтожали священников. Говорят, Ленин был гуманистом. Только вот непонятно, почему этот гуманист подписывал телеграммы следующего содержания: «Чем больше вы расстреляете попов, тем лучше будет для советской власти».

  Приведу один пример. Когда я пришел работать в Киевскую область в 1960 году, на пять районов было два отделения Комитета госбезопасности. А когда меня переводили из области в Киев, а это был 1975 год, то уже в каждом районе было по отделу КГБ. Я тогда спрашивал себя: нужна ли стране такая массовая кегебизация?

  Точкой отсчета развала Союза нужно считать 1979 год. В это время было принято ошибочное решение о вводе войск в Афганистан (сейчас Кавказ — КЦ). Страна, в которой экономика и так трещала по швам, войны не выдержала.

  Придя к власти, Горбачев увидел: мы в западне, мы не выдержим соревнования с Западом. Поэтому он взял курс на перестройку и демократизацию. Но процессы распада Союза стали и вовсе необратимыми после Чернобыльской катастрофы.

  Россия до сих пор не смирилась с независимостью Украины. Но проводимая ею имперская политика может провести к распаду самой России», веско предупредил путинскую камарилью украинский политик.

 33. Pe de alta parte, UCRAINENII observa o INVIORARE nationala, antiruseasca de ziua independentei; Rusia a pierdut Ucraina pentru totdeauna, scrie un martor ocular in impresiile sale de la ziua independentei…

  ucraineni in costume nationale, brodate,veniti din sate, au serbat la Kiev INDEPENDENTA fata de Moscova si cantau Imnul Ucrainei cu multa dragoste si dedevotament.

  Ucraina renaste….

  ………

  ASTEPTAM O INVIORARE SI IN REPUBLICA MOLDOVA

  dORIM SI TINERII NOSTRI SA IASA IN PIATA IN COSTUME NATIONALE SI SA CANTE IMNUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI – DESTEAPTA-TE, ROMANE!

  ………….

  УКРАИНА. Прочь от Москвы или впечатления очевидца Дня Независимости
  Время публикации: Сегодня в 13:05

  Вчера страна отметила 20-летие своей независимости. Но только сегодня ночью мне стало понятно, что Москва потеряла Украину. Жители бывшей части большой империи в своем сознании уже не связывают себя со «старшим братом».

  Я не принимал участия в дневных мероприятиях по случаю Дня Независимости в Киеве, решив провести неожиданно свалившийся на голову выходной на природе.

  После полуночи я ехал на метро домой. Увиденное по дороге привлекло мое внимание и заставило поразмышлять.

  Тысячи празднично одетых молодых людей. Многие в вышиванках. Веселые, повсюду смех и радостные возгласы «Хай живе»,…. И восторженная атмосфера праздника. В воздухе просто витало чувство, которое объединяло всех. Это чувство гордости за то, что все мы украинцы и мы свободны.

  Это не пафосные слова. Живу в столице достаточно давно и знаю, какою энергетику создают вокруг себя толпы после футбольного матча. Ощущал нездоровое веселье, охватывающие пьяную молодежь вечером выходного дня. Видел праздничные гуляния на Новый год.

  Но вчера я ощутил совсем другой настрой людей. Такого никогда не было. Граждане ликовали в день рождения своей страны. Никогда ранее я не слышал от людей вне правой тусовки националистический клич «Слава Україні».

  Вчера его кричали русскоязычные киевляне. В вагоне поезда парень с девушкой — по виду «растаманы из глубинки» — на двух там-тамах начали отбивать ритм. Пол вагона аплодировали в такт, а наиболее рьяные болельщики Динамо Киев пустились в пляс. Потом началось массовое пение государственного гимна в такт барабанам…

  Я не верил своим глазам и ушам. Никогда не думал, что молодежь вообще знает текст «Ще не вмерла Україна». Оказалось, что знает и поет с чувством принадлежности к общему целому. Люди чувствовали себя гражданами независимой страны и праздновали ее 20-й день рождения так, как они не празднуют Новый год. При этом не было ни одного ксенофобского лозунга. И ни одного портрета политика или партийной символики. Все ведь знают, что правители сегодня одни, а завтра другие. А родина у нас одна и принадлежит она нам. А не им.

  Этой ночью я понял, что Москва потеряла Украину. В этот раз уже навсегда.

  Роман Палий. Спец корр. «КЦ» из Киева

 34. Pt Valenta

  La inceput am crezut ca e cazul sa mai raspund. Vazind la sfirsit intrebarea „Chiar vreti UNIREA?” am decis ca nu mai meritati un raspuns.

 35. Intr-adevar, educatia sovietica cu ura de clasa si de partide a facut ravagii si printre intelectuali, i-a afectat intrr-atat incat nu vad care este de fapt PROBLEMA MAJORA A ACESTEI SOCIETATI.

  – ESTE LIPSA DE IUBIRE intre oameni, lipsa de respect si impotenta de colaborare cu ceilalti, de dialog, de diplomatie, daca vreti…
  Poate generatia tanara va matura toata ranchiuna nemotivata din inimile multora???

  „Unde dragoste nu e, nimic nu e, nici soare nu-i nici viata nu-i”… spunea un cantec pe versuri de Paunescu

  Ne-au distrus sovieticii din rarunchi… mare tragedie nationala… ca nu ne mai auzim si nu ne mai intelegem, chiar si daca incercam…

 36. Mai bine hai să-i ajutăm pe frații noștri Români, cu muncă. Unirea suntem noi care primii am stidiat în România,iar demnitarii din Bălți, și cu persaonele rezervate și-au șters și își șterg picioarele de noi. De ce?
  Români ajutați-vă ca să vă uniți unii pe alții apoi UNIREA cu adevărat.Noi ne-am săturat să murim de foame .Ajutați-ne. iurie Ungureanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *