Urechean-ul, scula lui Filat, si CC-ul lor

Iata ca “a revenit” si Urechean-ul la “vremuri de glorie”, prin conducerea Curtii de Conturi (CC). Este adevarat, asa cum se intimpla acum pe arena PR-ului – totul la umbra Stejarului lui Filat. Are dreptate Constantin Tanase cind spune ca liderii AIE continua politicile PCRM. Inclusiv la transformarea unor institutii de stat si a conducatorilor acestora in scule contra oponentilor politici. Nu din Opozitie, ci din propria alianta. Asa face acum Filat prin Urechean, care nu le pot ierta unor AMN-isti ca nu au acceptat “vinzarea” formatiunii liderului PLDM, dar care lupta si contra partidelor cu raspundere ministeriala pentru institutiile publice din subordine.

Tambalaul cu pretinsa prejudiciere a statului cu peste jumătate de milion de lei, de catre Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), este un scenariu evident chiar si pentru cei neinitiati. Ascultindu-i pe cei responsabili de la MAIA si pe analistul politic Igor Botan la Publika TV, am inteles si mai clar ca a fost un tambalau indus, creat, adica, artificial, ca sa se arate ca si Urechean-ul lucreaza, sa arate si Filat-ul cu degetul unde ar fi “verigile slabe” ale AIE, dupa ridicolul sau “Mesaj catre natiune”.

Din cite se vede, Filat se pregateste sa vina in fata poporului “moldovenesc” sa spuna ce partide ar trebui sa isi schimbe ministrii. Presupun ca urmatoarea “delapidare” Curtea de Conturi o va gasi la institutiile subordinate PD-ului, primele doua “cazuri” find pregatitoare, dar si avind menirea sa amestece lucrurile , ca lumea sa nu priceapa ca e vorba de CC, ca instrument politic al lui Filat.

De ce spunem ca CC devine deja instrument in mina lui Filat, dupa ce a fost al lui Voronin, desi CC, sub Voronin, nu a iesit la rampa prin tacuta si incruntata presedinte, care sa ne spuna cit se fura sub Miron Gagauz, ce rol avea Oleg Voronin, altii, cum se deturneaza banii publici prin intreprinderi-capuse si favorizate de ministere si structurile din subordine prin comenzi si achizitii publice?

Cita credibilitate are CC? Este, oare, CC instanta ce poate pronunta categorice si univoce sentinte si verdicte? Sau poate CC are misiunea sa scrie ce stie ea pornind de la lege, sentintele lasindu-le pe seama instantelor de judecata?

Nu mai spunem ca de multe ori legislatia nu acopera toate situatiile si, din cite am inteles urmarind emisiunile, oamenii au lucrat, banii nu au fost dositi, munca a fost prestata, institutiilor nu le ajung mijloace pentru sarcinile ce le revin. Ar fi mai bine ca CC sa depisteze aceste locuri vulnerabile, colizionale si sa le sugereze Parlamentului, ca acesta sa faca modificarile respective. De cind exista CC, tocmai pentru ca misiunea ei nu e sa dea verdicte si sa faca declaratii de “dezavuare” a delapidatorilor, mai ales ca actele se publica in Monitorul Oficial, nu poate un presedinte al acestei institutii sa aduca invinuiri publice. Urechean-ul o face, insa, pentru ca el serveste Puterea, identificata azi cu premierul Filat, insatios de aceasta. Apropo, poate revine Urecheanu-l si la actele Curtii de Conturi privind controalele de la Primarie, pe cind era Primar General? Ne amintim cu totii de faima institutiei – ca enorm de corupta, numai ca toti taceau si inchideau ochii. Poate nu degeaba, cine stie?…

Cit priveste Caile Ferate ale RM, acolo, pe timpul lui Miron Gagauz, s-a”trudit” din greu la cheltuirea ilegala a banului si la gestionarea dupa bunul plac sau al placului Familiei prezidentiale. Oare e chiar trecut termenul de prescriptie? Nu cred. Dar este tot atit de adevarat ca Partidul Liberal se mafiotizeaza cu mare viteza si a inteles ce dau ministerele – posibilitatea de a ramine la putere, adica nu schimba sistemul, cu toate pacatele si faradelegile, ci il preia pe incetul, pe tacute, Salaru semanind cel mai putin cu un posibil luptator contra coruptiei, mai curind cu un profitor al situatiei… Unii spun ca exista materiale pentru vreo citeva dosare contra lui, dar se mai inchid ochii. Sa fim corectati, daca gresim.

In locul lui Valeriu Cosarciuc faceam o conferinta de presa, ca sa ii dau Urechean-ului o replica pe merit. Insa unii oameni politici de la noi sint “cu soveste”, nu vor scandal. Pentru ca la noi asa este – „ai curaj? Foarte bine! Venim sa ti-l taiem, cei cu puterea, pentru ca noi sintem oameni slabi si nu ne plac oamenii liberi si obraznici. Stim noi cum sa va inchidem gura!”

Dar, din pacate, cei slabi, in general, dar servili ai intereselor rusesti, ne conduc si ne tin in loc, printr-o falsa combatere a delapidarilor. Atunci cind voi auzi despre sentinte pronuntate in instante, pe marginea actelor CC despre ce se intimpla la institutiile conduse de PLDM si de PCRM voi crede un dram din ce se intimpla in domeniul combaterii coruptiei. Acum insa, lucrurile evolueaza dupa scenariul “Hotul striga “Prinde hotul!” Noi mai asteptam. Insa lumii pare sa ii crape rabdarea…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

36 Comments

Add a Comment
 1. Curtea de Conturi anunță fraude de 2,2 milioane lei la “Calea Ferată”
  august 8, 2011 prin osoianu

  Avea Moldova noastra odata
  Un drum de fier , ce astazi se numeste
  Calea Cea Furata
  Asta decind e-n ministerul lui Salaru.
  Se fura fratilor , se spala bani, nu shaga
  Daca pe vremea cioarei numai Olegca tinea buz-narul
  Acu doar moş tufta-juristul mulge aceasta maman-e bonju-are
  Dar las-ca Serafica…ala care…fara frica
  Aceasta mana a cerului o va indrepta, -ncetisor
  Direct in buzunarul rasfuratului popor
  Si daca inainte-l umpleau doar cu tigari si avioane
  Acu venita timpul sa-l mai umple cu vagoane….
  …pline cu……..milioane.
  Iurie Osoianu 08 august 2011

 2. Constantin Tănase: Liderii AIE continuă politica PCRM.

  8 August 2011.

  Moto: „Esenţialul este să numeşti corect lucrurile. Dacă denumirile nu sunt corecte, cuvintele nu se mai potrivesc. Dacă cuvintele nu se mai potrivesc, treburile statului merg prost. Dacă treburile statului merg prost, nici riturile şi muzica nu mai pot înflori. Dacă riturile şi muzica nu mai pot înflori, judecăţile şi pedepsele încetează să mai fie drepte. Dacă judecăţile şi pedepsele încetează să mai fie drepte, poporul nu mai ştie cum trebuie să se poarte…”.

  (Confucius)

  Am crezut că anul 2011 va fi unul al dezbaterilor publice şi academice privind statul Republica Moldova – condiţia sa, evoluţia, problemele. Existau pentru aceasta mai multe motive: cea de-a 20-a aniversare de la proclamarea Independenţei, ajunul jubileului de 200 de ani de la anexarea Moldovei de la Est de Prut de către Imperiul Rus, criza politică ce durează de peste doi ani şi care se aprofundează pe fundalul unei crize morale fără precedent a societăţii. În locul dezbaterilor serioase, însă, guvernarea ne-a propus un program distractiv nonstop, ca la uşa cortului, în care rolul de bufoni îl joacă cei trei lideri ai Alianţei de guvernământ, angajaţi într-o tragicomedie cu trei ciobănei – pastişă grotescă a unuia dintre miturile noastre fondatoare…

  Am admirat întotdeauna capacitatea noastră, a moldovenilor (când zic moldoveni, mă refer la românii etnici care formează populaţia majoritară a RM), de a ne ocupa de fleacuri şi de a nu identifica adevăratele probleme. Să dăm doar un exemplu, cel mai proaspăt. Am făcut din alegerea preşedintelui subiect de dramă naţională, crezând că aceasta e bomba pusă sub statalitatea moldovenească, dar nu am observat cum, de peste un deceniu şi jumătate, „coace buba” la Comrat şi că anume acolo ar putea apărea pericolul cel mare. Başkanul Mihail Formuzal zice că se va întâlni cu premierul Vlad Filat şi că vor găsi un „compromis rezonabil”. Nu cred, fiindcă întotdeauna „compromisurile rezonabile” s-au făcut doar pe seama noastră! Cine ne garantează că nu există o alianţă „discretă” între Comrat şi Tiraspol, sub bagheta Moscovei, iar başkanul e doar o simplă păpuşă vorbitoare?

  Liderii AIE continuă politica PCRM
  Mai remarc o ciudăţenie, pur „moldovenească”: cu cât ne apropiem de ziua de 27 august, când vom marca 20 de ani de existenţă a statului Republica Moldova, cu atât mai solidare devin vocile care consideră acest stat… „un proiect eşuat”. Ultimul şi cel mai convingător argument în favoarea acestei concluzii ni-l servesc zi de zi, de doi ani, membrii Alianţei de guvernământ care, în afară de focuri de artificii, „vizite istorice” şi „poveşti de succes”, ne conving că ei, efectiv, nu pot guverna, habar nu au ce este statul şi cum se edifică el. În acest sens, liderii AIE continuă politica PCRM: în cei opt ani de guvernare, comuniştii, prin toate politicile lor, inclusiv cele legislative, au subminat metodic temeliile (foarte fragile!) ale acestui stat. Liderii Alianţei, cu excepţia lui Ghimpu (în cazul episodului cu „decretul privind ziua de 28 iunie 1940), n-au întreprins nicio acţiune ce ar fi ieşit din „matca ideologică” a politicilor ţariste şi sovietice. De peste doi ani, aceştia, ca şi comuniştii, ne hrănesc cu zeamă de pelin, dar ne îndeamnă să strigăm „Halva!”, crezând că astfel ni se va face dulce în gură… Asistăm la o adevărată aventură, de fapt: corabia se îneacă, iar echipajul o declară „o corabie de succes”!?

  Cine sapă la temeliile acestui stat?
  În interior, această operă este realizată de: 1. elitele politice conducătoare în persoana partidelor politice; 2. presa aşa-zisă statalistă; 3. Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei; 4. intelectualitatea moldovenească oportunistă şi rusificată; 5. coloana a cincea a Moscovei, în persoana partidelor, presei, ONG-urilor etc. controlate de Federaţia Rusă.

  Din exterior, statalitatea RM este ameninţată de Federaţia Rusă, care tot imperiu a rămas şi care promovează, ca şi Rusia ţaristă şi URSS, aceleaşi politici imperiale faţă de fostele colonii. România – despre care se bate atâta monedă de către ruşi precum că, chipurile, ar „submina statalitatea RM” -, în realitate, a contribuit în măsura cea mai decisivă la apariţia şi menţinerea statului Republica Moldova. Acelaşi lucru trebuie să-l spunem şi despre aşa-zisa „opoziţie unionistă” de la Chişinău (şi mă refer aici nu numai la fostul „unionist” Roşca), care şi-a adus din plin obolul la consolidarea statalităţii moldoveneşti… Este timpul să recunoaştem că nu unioniştii, ci duşmanii din interior şi din exterior ai României, prin politica lor antiromânească murdară, au menţinut aprinsă flacăra românismului în RM. Timp de 20 de ani, elitele noastre politice au trăit într-o minciună în care şi ele au început să creadă. Tot ce au creat ele, tot ce au pus ele în mişcare în scopul consolidării statalităţii RM – învăţământul antinaţional, istoria integrată, Mitropolia Moldovei, votul etnic, intelectualitatea antiromânească ş.a.m.d. – în realitate, a lucrat împotriva acestei statalităţi! Şi aici ajungem la miezul chestiunii.

  Fără naţionalism nu există stat
  Perspectivele acestui stat au fost puse sub zodia neîmplinirii din momentul când, în 1994, guvernarea agrariană şi interfrontistă (comunistă) a renunţat la conceptul de „Republica Moldova, al doilea stat românesc” şi a început a-i contrapune pe moldoveni românilor, crezând că astfel vor diminua şi chiar vor elimina influenţa „factorului românesc”. În numele acestui „ideal”, s-a renunţat brutal şi la conceptul de „spaţiu cultural şi spiritual comun”, cărţile româneşti au început să fie oprite la vamă, Statul unitar naţional a fost declarat „polietnic şi multicultural” – anume aceste politici nu au permis statului Republica Moldova se evolueze firesc spre un model civilizat şi funcţional. Cei care s-au perindat la conducerea RM de la 1990 încoace nu au înţeles că pentru a zidi un stat este nevoie şi de o naţiune, iar „mortarul”, liantul folosit în zidire e patriotismul şi naţionalismul statal, luminat. Toate guvernările de până acum însă au luptat împotriva acestui liant, apelând la altul – antiromânismul! -, iar acum avem ceea ce avem: un proiect eşuat!

  Prin Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991 s-a pus temelia unui stat naţional, nu „polietnic şi multicultural”. La temeliile acestui stat s-a pus ideea de neam românesc, limba, istorie şi cultură română. Când această idee a fost confiscată, iar patriotismul natural, firesc, motivat prin apartenenţa noastră la acelaşi neam, a fost substituit printr-un surogat de „patriotism statal” fără culoare şi rădăcini, acest stat s-a pomenit fără temelii. Deci, nu România, nu unioniştii, ci invers, „stataliştii moldoveni” au adus statul Republica Moldova la faza de proiect eşuat din cauza dosarului identitar nerezolvat sau rezolvat greşit, „împotriva firii”. Înlocuirea antiromânismului agrarienilor şi comuniştilor cu „pragmatismul” de dată recentă ne-a pus în faţa unui „antiromânism cu faţă umană”, care nu contribuie la consolidarea acestui stat însă, iar drama sfâşierii între cei doi vectori, EST şi VEST, va continua, cu toate consecinţele care derivă de aici şi pe care le cunoaştem.

  Există soliţii de rezolvare a problemei.
  Prima (nu ca importanţă şi cronologie) e consolidarea acestui stat, dar cu o condiţie fundamentală – acesta să fie consolidat ca al doilea stat românesc, iar între România şi RM să se stabilească relaţii cu adevărat speciale şi frăţeşti, fiindcă cele existente astăzi nu sunt sincere şi echitabile din partea Chişinăului. S-o spunem pe şleau: atitudinea RM faţă de România nu va fi cu adevărat frăţească şi sinceră atâta timp cât în Constituţia Republicii Moldova se păstrează Articolul 13, iar în fiecare primăvară vopsim în culori proaspete tancul rusesc de la Leuşeni, cu ţeava îndreptată spre România…

  A doua soluţie este reunificarea celor două state româneşti, variantă care astăzi poate fi realizată doar prin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Oare nu din această cauză la Chişinău ideea aderării la Uniunea Europeană este mai mult o frazeologie zgomotoasă? Întreb, nu dau cu parul. Să lăsăm „teoria” despre „voinţa poporului” şi despre aceea că „poporul nu vrea Unire”. Poporul vrea ceea ce vor conducătorii lui. Şi-apoi, vrea acest popor sărăcie şi mafie? Aceasta e voinţa lui politică? Haideţi să-l întrebăm!

  A treia soluţie e perpetuarea, sub forma „poveştii de succes”, a „proiectului eşuat” existent astăzi. Ar fi şi asta o soluţie, dacă statul n-ar însemna nu doar o schemă abstractă, ci şi oamenii care trăiesc în el. Aceştia însă, oricât ar fi de manipulaţi, uneori se ridică din genunchi. Iar ca să te ridici din genunchi „esenţialul este să numeşti corect lucrurile”, vorba bătrânului Confucius. Aşadar, şansa supravieţuirii acestui stat e să numească lucrurile corect.

  http://www.timpul.md/articol/r–moldova-intre-o-poveste-de-succes-si-un-proiect-esuat-25990.html

 3. Lui C. Tanase si altora ( sugestii)
  august 8, 2011 prin osoianu

  . De doi ani, aceşti patru nesimţiţi se joacă de-a „ţara-n bumbi” şi-şi bat joc de noi.

  Există însă o soluţie – simplă, onorabilă şi ieftină! – de a pune capăt acestui circ. Ea se află în interiorul Alianţei: Filat şi Lupu demisionează din funcţii (au când deveni preşedinţi, sunt băieţi tineri!), Ghimpu renunţă la visul de a redeveni şef al Legislativului, cele trei partide din AIE aleg un nou premier şi un nou spicher.

  * * *

  Racul , broasca si o stiuca
  Depersonalizati odata carul
  Cum s-agungi in Europa
  Cand pritepsic e tot cioara.?!

  Dupa depersonalizare-
  Prezident- Sasha matale
  Plahotniuc deci la Guvern
  Si Dodon la Parlament

  Si parada militara
  V-or primi-o ei nu cioara
  Si cu toti noi hopa, hopa
  Drept in … tromba lui Fallope !!!

  …M-a ertati , in Europa…

  Iurie Osoianu 08 august 2011

 4. Lituania. Azi a avut loc un miting de comemorare a conflictului armat – trei ani in urma – intre Rusia si Georgia.

  Cu aceasta ocazie au fost invitate persoane oficiale importante, printre care si ambasadorul Federatiei Ruse, care insa, nu a venit.

  Lituanienii au venit la miting cu mingi de baschetbal, propunand ca diputele sa se rezolve pe stadioane sportive si nu pe campul de lupta.

  Ambasadorul Georgiei a luat mingea si a spus ca doreste ca conflictele armate sa nu mai aiba loc…

  daca ar gandi si rusolanii asa, ar fi bine si pace…

  ……………..

  ВИЛЬНЮС. Бандпосол страны-агрессора России отказался участвовать в акции памяти о русском нападении на Грузию

  Время публикации: Сегодня в 19:27

  По сообщениям литовских СМИ, в понедельник у здания русского посольства в Вильнюсе несколько нетрадиционно вспомнили о третьей годовщине русско-грузинской войны.

  На мероприятии, организованном консерваторами и либералами, представителям обеих сторон должны были вручены символические баскетбольные мячи с призывом разрешать несогласия на баскетбольной площадке.

  «Война – великое зло. Не пожелаем никому воевать. Единственное оружие, которое может быть, лишь эти снаряды, — говорил либерал, ветеран баскетбола Линас Кведаравичюс, держа в руках два баскетбольных мяча с подписями участников мероприятия.

  – Символические снаряды. И стрелять ими нужно очень метко, но лишь на спортивной площадке».

  Л.Кведаравичюс пожелал, чтобы русские и грузины сражались лишь в спортивных соревнованиях, а все другие конфликты разрешали мирным путем.

  Взяв предназначенный ему мяч, посол Грузии Георгий Кердикошвили выразил надежду, что кровопролитие не повторится.

  «Я верю, что этот мяч будет мячом мира. Хотел бы, чтобы и наши соседи, которые нас оккупировали, также осознали, что ничего лучше мира нет.

  (…) Есть силы, которые заинтересованы в том, чтобы эта дата как можно скорее была забыта. Призываю вспоминать об этом дне, поскольку он значима и для Литвы, и для других государств. Думаю, что в 21 веке уже пришло время закончиться фашисткой политике Российской Федерации. Не только в отношении Грузии, но и других народов и мира», — сказал он

  Посол поблагодарил участников мероприятия от лица грузинских регионов, контролируемых пророссийскими силами, а также от имени всей Грузии. «Мы два народа, любящих свободу. Никто не будет в состоянии нас победить», — продолжил дипломат.

  Русский посол Владимир Чхиквадзе забрать свой мяч не пришел.

  Инициатива «вооружить» русских и грузин баскетбольными мячами не случайна. Уже в начале сентября Россия и Грузия будут выяснять отношения на баскетбольной площадке, когда их команды встретятся на чемпионате Европы в Литве.

  Посол Грузии Г.Кердикошвили, говоря о приближающейся баскетбольной схватке, выразил надежду, что этот матч пройдет без инцидентов.

  Во время пикета состоялась и еще одна символическая акция. Протестуя против демонстрации Россией военной силы, а также покупку технологии военных судов «Мистраль», участники мероприятия в пруду, находящемся перед бандпосольством России, потопили символический военный корабль «Мистраль» под русским флагом.

 5. De ziua distrugerii URSS, – 20 de ani de la destramare imperiului rosu de sange – Gorbaciov minte nerusinat intr-un interviu acordat ziarului Die presse din Austria.

  Gorbaciov a negat ca a dat ordin sa fie impuscati oameni nevinovati in Vilinius la 13 ianuarie 1991, de generalul FSB – Golovatai…

  …………………………………………………………………

  ДЕНЬ ОСВОБОЖДЕНИЯ. Горбачев лжет, крутится и изворачивается, отрицая руководство бойней в Вильнюсе

  Время публикации: Сегодня в 19:42

  По случаю радостного юбилея 20-летия уничтожения СССР путем его развала на части Горбачев дал интервью австрийской газете Die Presse.

  Не обошлось и без вопросов о генерале ФСБ и главаре русской террористической группировки «Альфа» Михаиле Головатове, отпустив которого, Австрия вызвала возмущение Литвы.

  Сожалеющий о распаде своего поганого СССР Горбачев отрицал, что он пытался удержать кровавую русскую империю, которая на данный момент пока еще не добита, отдав приказ стрелять в Вильнюсе 13 января 1991 года по мирным литовцам.

  Die Presse: — Австрия вызвала скандал, отпустив агента КГБ, командира группировки «Альфа» Михаила Головатова. Литва обсуждает возможность выдать европейский ордер на ваш арест. Что Вы помните об этих событиях?

  М.Горбачев: — Когда атмосфера в Вильнюсе накалилась, было созвано заседание Совета Федерации, на котором решили отправить туда представителей трех республик, чтобы найти политический компромисс. Но все произошло в ночь перед их приездом. Это привело меня в недоумение. Очевидно, что кто-то перенял инициативу и повернул все событие именно в такое русло.

  — Вы имеете в виду кровавые действия группировки «Альфа»?

  — Не знаю, альфа или бета. Как только я узнал о событиях, сразу позвонил министру обороны Дмитрию Язову и руководителю КГБ Владимиру Крючкову, чтобы выяснить, что, как и по чьему приказу происходило. Язов сказал, что команду дал руководитель Вильнюсского военного гарнизона (тогда им командовал скрывающийся сейчас в Беларуси Виктор Усхопчик). То же сказал и Крючков. У меня было ощущение, что они сговорились. Мои последующие выяснения подтвердили, что не было никакого приказа сверху. Возникает вопрос, кто спровоцировал, кто отдал такой приказ и кто стрелял?

  — Значит, вы такого приказа не давали?

  — Таких приказов я не давал.

  — По словам министра иностранных дел Литвы Аудронюса Ажубалиса, вы должны участвовать в процессе хотя бы в качестве свидетеля. Об этом просили раньше. Почему вы к этому не готовы?

  — Я принципиально не оставил никаких вопросов без ответов.

  — Сама «Альфа» в связи с событиями в Вильнюсе постоянно упоминает о вашей ответственности и не хочет брать ее на себя. Ведь вы отправляли должностных лиц.

  — Нет. Уже известно, что «Альфа» действовала под руководством армии и КГБ. Почитайте книгу «Альфа» – сверхсекретный отряд КГБ» (автор книги Михаил Болтунов). В ней говорится о запланированной чекистами и армией операции в Вильнюсе. Как я уже говорил, я отвечал за политические решения. Не знаю, на какие еще показания рассчитывает Литва.

  Напомним, что Михаил Головатов утверждал, что власть Литвы сомневается в законности действий и приказов, которые в то время отдавал Горбачев.

  «Я военный, и я выполнял действия на территории СССР. Указания отдавались разным подразделениям. Говорить о том, был приказ или нет, просто глупо, – говорил он. – Проходило заседание штаба, которое стенографировалось, проходили переговоры средствами правительственной связи. Наши действия были законными, так как они выполнялись на основании приказов главного командующего».

  Ни вины Головатова, ни своей вины не видел и бывший командующий военным гарнизоном в Вильнюсе В.Усхопчик. «Этот офицер выполнял приказ, был верен присяге. В 1991 году мы все выполняли приказ, который отдал главный командующий», – сказал Усхопчик.

 6. INCHEIERE IN COADA DE PESTE A INTILNIRII FILAT-FORMUZAL … CUM ERA DE ASTEPTAT TOT PARTEA GUVERNAMENTALA A CEDAT RUS . În rezultatul discuţiilor, s-a convenit, în calitate de variantă de compromis, că liceenii, care nu au susţinut examenele de bacalaureat la limba română, îşi vor putea continua studiile nu doar în şcolile profesionale, așa cum se anunţase anterior, ci şi în colegii … VARIANTA DE COMPROMIS ? HIHIHI … CHISINAUL FACE UN PAS INDARAT DAR ASTA SE CHEAMA …COMPROMIS . FORMUZAL NU A FACUT NICI O CONCENSIE IN SCHIMB . CHIAR NU MAI EXISTA RUSINE LA MOLDOVA ? REGIMUL FASCIST DE LA COMRAT MATURA PE JOS CU CHISINAUL DAR NOI SINTEM ANUNTATI IN CUVINTE POMPOASE SI SFORAITOARE CA ” TOTUL ESTE BINE SI AMBELE PARTI AU FACUT CONCESII PENTRU UN COMPROMIS ” … CE CONCESII A FACUT FORMUZAL PENTRU CE A PRIMIT ? CA NE SPUNE FILAT IN TERMENI GENERALI CA VA ACORDA BANI MAI MULTI DE LA BUGET PENTRU INVATAREA LIMBII DE STAT IN BANTUSTANUL RUSOFON GAGAUZERIA ? NU AU INVATAT-O IN 20 DE ANI REFUZIND CU INCAPATINARE DIABOLICA SI O VOR INVATA ACUM LA INDEMNUL LUI FILAT DE VOR DEVENI ADEVARATI SAVANTI IN LIMBA ROMANA … COMEDIE MARE . CIRC NU GLUMA . MOLDOVA SE ALEGE DE PE URMA “INTELEGERILOR” FILAT-FORMUZAL CU PRAF IN OCHII OAMENILOR , FORMUZAL MAI FACE UN PAS CATRE INDEPENDENTA . SINGURA NEREUSITA A LUI FORMUZAL E CA NU A PLECAT SI MEDALIAT DE LA INTILNIREA CU FILAT . INCA NU-I TIRZIU …

 7. SCRIBII DE LA PUBLIKA TITREAZA MARE CA SA VEDEM DE LA DEPARTARE …PROBABIL …Filat şi Formuzal au bătut palma … IN REALITATE TITLUL CORECT ERA : FILAT SI-A LUAT PALMA DE LA FORMUZAL … GANSTERUL RUSOFON SE INTOARCE IN PROPRIA VIZUINA SEPARATISTA UTA GAGAUZERIA INTARIT IN TIMP CE POPORUL E AMETIT CU O NOUA REUSITA GRANDIOASA A LUI FILATOV . DUPA ZILE IN SIR DE MATURAT PE JOS CU CHISINAUL FORMUZAL ESTE DE NEATINS SI DE NECLINTIT . INCA O VICTORIE MORALA PENTRU VENETICII ACIUATI LA MOLDOVICA …

 8. Pentru IUCOS (cer scuzi iuKos)
  Dle Osoianu! Aveţi darul de a scri poezii. Bravo! Dar de unde aveţi informaţie (sau cine va indicat să scriţi) „Se fura fratilor , se spala bani, nu shaga” la Calea Ferată pentru Dl Ghimpu, numindul cu expresii înjositoare? Dacă cineva v-a spune Dstră vorbe înjositoare şi precum că primiţi cîte 1 000 Euro pentru fiecare poiezie denigretoare, împotriva Dlui Ghimpu v-aţi supăra? Sau veţi spune că bîrfitorul este o babă biată de la piaţă? De ce cănd se ştie cum şi-au făcut averile „trei de alde Vlad” te anini de Dl Ghimpu? Doar ştii că Dl Şalaru în timp restrîns tot a mai schimbat conducerea Calei Ferate – gîndeşte-te, de ce?. De ce, dacă ştii situaţia de la Calea Ferată, nu te duci la Dl Şalaru să propui candidatură la conducerea CF necoruptă? E mai uşor să scrii poiezii la comandă? Cine ştie poate şi mai cîştigi cu aceste poiezii?
  De 20 ani tot o facem pe deştepţii şi tot am criticat pe M.Druc, L. Lari, Ion aldea Teodorovici, L.Istrati, Gr.Vieru şi acuma pe M.Ghimpu cu D.Chirtoacă. Ca rezultat de 20 ani alegem membrii cc pcrm M.Snegur, P.Lucinskii, V.Voronin şi „comsomoliştii” lui lucinskii – Dnii Diacov şi Filat şi „comsomoliştii” lui Voronin – Dnii Lupu cu Plahotniuc. Am votat 90% PCRM+PLDM+PD. La alegerile locale din Chişinău am bătut în Chirtoacă şi 50 % am votat pentru Dodon care a slujit bine familiei Voronin şi Plahotniuc.
  Bravo! ai talent în a scri poezii. Cînd se scrie poezie , trebuie de gîndit?
  Dacă nu gîndim de unde putem noi trăi bine!? Suntem unicul stat din Europa condus de comunişti şi neocomunişti, deveniţi superbogaţi burgheji, cu cetăţeni cel mai săraci din Europa!
  Fără supărare. Sănătate!

 9. … OBERFUHRERUL S.S. FORMUZAL A ORDONAT , FILAT „S-A EXECUTAT” … IN LOCUL UNEI ARESTARI RAPIDE A GANGSTERULUI CARE A CHEMAT DESCHIS LA NESUPUNERE FATA DE ORDINEA CONSTITUTIONALA A REPUBLICII , FILAT L-A PRIMIT CU PIINE , SARE SI FLORI … SI UN PAHAR DE VOTKA PE DEASUPRA … MEDALIA A RAMAS PROBABIL PE ALTADATA . INTILNIREA CARE NU POATE FI NUMITA ALTFEL DECIT A „RUSINII SI DEZONOAREI NATIONALE” IL TRANSFORMA PE FORMUZAL INTR-UN ADEVARAT LIDER AL OPOZITIEI POLITICE DIN MOLDOVA CARE TRATEAZA CU PREMIERUL TARII DE LA EGAL LA EGAL DE PARCA UTA GAGAUZERA SI-AR FI PROCLAMAT DEJA INDEPENDENTA SI NOI NU STIM … NOI RAMINEM CU PROMISIUNEA LUI FILAT CA DESTUL DE REPEDE , GAGAUZII VOR CUNOASTE LIMBA DE STAT ASA CUM CUNOSC ESCHIMOSII DIN GROENLANDA GREACA VECHE …

 10. INCEPE – SE PARE – „MAREA POCAINTA” … Politicile de studiere a limbii române de către alolingvi nu au fost promovate insistent și constant de către autoritățile de la Chișinău. De acestă părere sunt invitații Nataliei Morari, participanți la emisiunea Fabrika.

  Fostul prim-ministru Dumitru Braghiș consideră că problema studierii limbii române de către alolingvi nu a fost luată, niciodată, în serios de către autorități. Ex-premierul recunoaște că și el, la rândul său, a promis de nenumărate ori că o va rezolva, dar nu a fost decât declarații politice.

  ”Așa cum acolo, în Găgăuzia, nu se acordă atenție limbii române, nici la centru nu se acordă atenție. Această problemă a fost exploatată în mod murdar de politicieni, dar atitudinea lor față de problemă în sine nu s-a schimbat. Și eu am exploatat-o la rândul meu. De ce nu?”, s-a întrebat Dumitru Braghiș.

 11. Titanii si morarizmul
  august 8, 2011 prin osoianu

  Alexandru Cozer
  ‎Natalia Morari ii numeste pe Filat si Formuzal ”titani”. Daca astia-s titani ap…

  *****************
  …La toamna vom avea anticipate
  Titanii astea palma au batut…
  Si Basarabia mai simte un cutit in spate
  Cutit maldavenesc bagat de gagauz…
  Ce osanale draga mea, ce osanale
  Aduse fara pic de altruizm
  De-acu voi sti, din cap pina-n picoare
  Pupincurizmul este morarizm.!!
  08 august 2011 Basarabia Iurie Osoianu

 12. Умеют люди радоваться. Пора и нам менять свой дремучий менталитет Средневековья на современный.

  http://www.popblogs.ru/2011/08/07/Teper_vse_vmeste_Amsterdamskiy_gey-parad_2011-17927

 13. INTREBARE DESCHISA
  pt. dl Constantin Tanase
  redactor-sef al ziarului „Timpul”:
  / de la un Mos-Stramos /

  Cu vreo 3 saptâmani in urma ati schimbat modalitatile de a plasa comentarii la articolele de pe versiunea Internet a publicatiei Dvs. caci acum trebuie sa ne inregistram mai intâi pe diferite site-uri ca apoi sa putem lasa mesaje / si cred ca aceasta a rezultat in pierderea a aproape 70 % din comentatorii Dvs. de altadata /. Ei bine m-am inregistrat si eu / Mos Stramos / si am mai scris câteva comentarii despre importanta RESTABILIRII ACTULUI UNIRII DIN ANUL 1918 A BASARABIEI CU TARA MAMA ROMANIA VOTAT DE SFATUL TARII DE LA CHISINAU IN 1918.
  APOI – DE IERI – ACCESUL MEU A FOST INTERZIS PE SITE-UL DVS.
  INTREBARE:
  CARE SUNT MOTIVELE ?
  PROPAGAREA ADEVARULUI Despre ANUL 1918 ?
  N.B.
  câteva observatii „stranii”:
  In acele zile când mai puteam insera comentarii, de obicei in timpul zilei nu aveam probleme. Dar de câteva ori, scriindu-le in toiul noptii, pe la 2-3 noaptea, UNELE comentarii de-al mele erau imediat banate, iar altele nu.
  Intrebare:
  oare cine din lucratorii DVS. are si program de noapte ca sa trieze cu lupa comentariile ? sau e o COLABORARE cu VREO STRUCTURA „SPECIALIZATA” in CENZURAREA IDEILOR PATRIOTILOR MOLDOVENI, structuri mostenite de la Voronin-ul comunist, atotpânditoare si atotstiutoare si omniprezente oriunde si oricând ?

 14. Poate e adevarat ce ziceti dna Pavlicenco. Dar e bine ca si fiti corecta si recunoscatoare pentru ca ati fost facuta deputat de Parlament anume si anume de acest Urecheanu. Daca nu era el cu partidul lui si Blocul si nu erau acei banuti seriosi pusi in jos atat mai ajungeti sa vedeti parlamentul. Ca ati vazut cit puteti sa luati dvs pe cont personal adica nici macar un procentulet. Nici macar!!! Un procentulet!!! Deci amintitiva cu frumusete de acest necioplit de Urechean care a fost asa de dragostos si va purtat pe aripioarele lui serafice spre legislativ.

 15. Pentru Dumitru G.

  Nu Urecheanu ne-a facut deputati, ci noi, pe el, om politic, pentru ca era doar „gospodar”, ca vuia Chisinaul de coruptia de la Primarie. Situatia din 2005 nu se compara cu cea din 2010. Niciodata nu am fost aproapele lui Urechean, sa ma poarte sub aripioare. El a avut mereu niste lingai pe linga el si doar cu ei comunica. Coabitarea cu el intr-o fractiune, care a durat un an si ceva pina ne-a dat afara la comanda Moscovei si a Tiraspolului, a fost insuportabila. Ceea ce i-am spus mereu e sa nu-i imparta pe colegi in „ai sai” si „ceilalti”, insa mereu asa a facut. Nu m-am lingusit in viata mea pe linga nici un sef, iar dumneata, pur si simplu, nu cunosti nimic din situatia adevarata.

 16. O VIITOARE PRESEDINTE DE „TARA” zdrentuita ?
  /sau ofensiva amazoanelor ne – calarete /

  O jurnalista de la „Timpul” , Tatiana Corai, face / pt. a câta oara / un elogiu cu imagini foto de top-model unei bibliotecare: Lilia Snegureac, fosta directoare a Centrului de Informaţii a Consiliului Europei la Chişinău, oficiu lichidat in anul 2010 si actuala presedinte de un ONG obscur si „tainic”: ” DIALOG PRO”, despre care in interviul respectiv nu se spune nimic, in afara de faptul ca oamenii trebuie sa palavrageasca si mai mult intre ei.
  Dar, subterfugiile acestor conspiratii se afla la sfârsit, intr-un comentariu semnat de „GEO”, care se pare ca nu e nimeni altul dacât comunistul Petru Lucinski, fost presedinte de tara RM, care in 1997 prin manipularea dosarelor de la Externe a propulsat-o pe doamna „Evropeika” in acel post de Mare Sefuleasa a Consiliului Europei la Chisinau. Actiune de recompensa pt. obedienta ei caci dânsa fusese bibliotecara la Parlament si era si protejata „speciala” a lui Lucinski. Si tot ea fosta activista komsomolista pe la fabricile sovietice din Chisinau.
  Iar acum, din umbra, Lucinski vrea sa perpetue drumul nostru comunist prorusesc printr-o alta marioneta si Presedinta de Tara,
  sub masca unei oite blânde, pline de aroganta, ingâmfare si minciuna.
  Acelasi stil ca si la alti” europeni” moldoveni de prin organizatiile si reprezentatele straine la Chisinau: ONU, PNUD, diferite programe si proiecte europene. Gen Lorina Balteanu de la fundatia „Soros” cu ale sale jonglari de burse in toate partile sau proaspatul justitiar neinfricat si toreador Oleg Ifrim, venit si el de pe la PNUD unde a ros scaunele nefacând nimic. De asta si Moldova se afla la coada Europei, caci am avut asemenea lucratori locali in aceste organizatii internationale, menite sa ne ajute cu noi cunostinte, tehnologii si finantari folosite corect, dar nu cu gândul numai la interesul si profitul personal de pus in buzunar.

  Poate DVS. doamna Vitalia, stiti mai multe despre aceste „miscari” lucinskiste din umbra ? Caci se pare ca Natalia Gherman, fiica lui Snegur, si ea o alta diiplomata de pomina, nu este unica visatoare romantica la tronul regal din Tinutul nostru ne-secuiesc tip ziar ne-clonat ci adevarat protectorat ruso-comunist „independent”.

  http://www.timpul.md/articol/lilia-snegureac-nu-mi-am-dorit-niciodata-sa-fiu-o-femeie-puternica–-25978.html

  Comentariul lui „GEO” la acest articol :
  ” Aceasta Doamna, m-a emotionat ! Ce ziceti, merita Moldova un asemenea presedinte ? Eu zic, ca da. Nici M. Lupu, nu cred ca ar fi impotriva. AIE, da-ti dovada ca sunteti barbati ! ”

  N.B.
  Daca cineva crede de cuviinta poate transimite aceata opera scrisa
  si „Academiei Catavencu” de la Bucuresti. Nu ma voi supara.

 17. de acord cu Mos-Stramos. si inca ceva pt Pavlicenco, ce ai facut mata pt tara asta si oamenii de aici, ca sa le schimbi mentalitatea? ce acum tot dai cu parul in urechean, filat, chirtoaca(ca nu e vaca sfinta, etc…)? ce asa mare patriotism la mata? de urechean si filat, apropo, ar fi bine sa graiesti mai ghini decat de clapatniuc, care cica, nu da voie lu filat sa fie don carlione a moldovei”> de unde „atita informatie”? de ce nu spui ca datorita si a lu filat si a lu urechean, voronin(candidatu lu voroni la presedintia tarii)nu a fost votat dupa alegerile din 5 aprilie 2009? ca un clapatniuk si co dar dir si diakov si lup ar vota (in numele consensului pragmaticesc si stabilitati pacii din lume si europa, etc,, cu principii si valori,etc si alte kkt diplomaticesti pe care le inventeaza drujii tai)cu comii. de ce aici ai tacut si n-ai grait de „carlione”sul filat si de gospodar”ul urechean, ca vuia Chisinaul de coruptia de la Primarie?de asa patrioti si al’de cozer e plin internetu si sustinatorii numai nu a eforturilor ADEVARATE pt a schimba ceva in tara asta, tara care ai guvernat-o si mataluta cand erai cu matei, despre care tanase cu ironie scria: eu, valăriu matei, deputat in trăi parlamente….:):):)

 18. Pt ionut

  Dragutule, daca nu stii tu ce am facut eu contra comunistilor, nu inseamna ca nu stie toata lumea. Am facut foarte mult, citeste pe http://www.pnl.md. Eu luptam contra lor cind Filat se giugiulea cu ei, impreuna cu Diacov si altii. Putini au facut mai mult pt statul asta, ca tara nu-i putem spune.

 19. Pt Frasana

  Nu stiu mai multe, dar nici un joc de-al lui Lucinschi si gugucii lui nu e spre binele romanilor din R.Moldova.

 20. La noi ca în bancul cela „bei svoih citobî ciujie boialisi”. Iată acum Urecheanu le va arăta la toţi ce care chipurile lau „trădat”. Dacă sărmanii de dînşi lucrează la vre-o instituţie care gestionează bani publici, atunci, ţineţi-vă băieţi.
  Cînd citeşti că CFM-ul a prejudiciat Statul cu cîteva sute de mii de lei, î-mi vine a rîde, cînd ştiu că la o primărie dintr-un centru raional din nordul Moldovei, în urma controlului efectuat de Departamentul finanţe şi control, sa depistat prejudicii aduse Statului de peste 3 milioane lei şi ce. A fost tras cineva la răspundere”? Сlar lucru că nu, şi primarul cu pricina î-şi face de cap şi la moment. Aşa se va întîmpla şi cu controalele lui Urecheanu.
  La moment toate controalele se fac de rîsul găinilor, iar controlorii se vînd şi se cumpără ca-n codru.

 21. … stimabila dna, referindu-ma la titlul matale din „chenar” , nu vad nimic din ceea ce spui . multi altii au luptat cu comii(crede-ma ca stiu ce spun)mai mult ca matale. Dar la ceea ce am spus, nu ai raspuns – ce tot dai cu batul in filat, urechean, chirtoaca… Mai pune ca la un comentariu de al meu(un timp in urma), i-ai pus o banana(baner a se intelege). nu vad ca esti o democrata autentica, ci una oportunista. cand am zis tara, am avut in vedere si partea aia de peste Prut. Or ca sa schimbi ceva intro natiune, treb sa ai in vedere tot „organismul” si nu numai o parte a trupului. Cei care intradevar ne- au apropiat , nu mai sint linga noi. Dar ca dai in cei ce au facut ceva(cu toate pacatele lor, pt care si s-au cait)pt (repet)tara asta(si nu statul)nu e frumos. Nu citesc lectii de morala, dar vreau ca sa stii ca si altii au facut ceva si fac, si au suferit pt asta. nu terb sa o dai cu populismul(ieftin).mai bine ai fi in opozitie CONSTRUCTIVA si nu destructiva, lucru care place rusilor. or filat, la momentul actual, e mai breaz ca altcineva, avind in vedere si potentialul partidului Nu numai a lui. ca ti-ai desenat partid care n-are sanse sa nimereasca in forma sa de acum, nu vreau sa vorbesc. faptele sa vorbeasca, dar nu gurita, prestimata dna.in sedintele din parlament, atunci cand se transmiteau in direct, ti-am auzit si discursurile, abordarile pe subiecte, propuse pt sedinte, si cinstit sa-ti spun, nu prea mai uimit cu retorica . ca invatator , am respectul pt matale, dar nu si ca politician. asta doar am vrut sa spun. parerea mea este, ca partidul matale sa comaseze cu ghimpu si godea. asta pt ca deformati electoratul din aripa liberala, electorat care si asa e slabut la numar, dar si la suflet. de ce ,bunaoara, nu-l invitati si pe matei in partid? o spun sincer si daca critic pe cineva, sau ii dau vreo intrebare, te rog sa ma crezi ca nu o fac cu ura,deloc.vreau ca ceea ce se face din sinceritate sa se realizeze din plin si cat mai curind posibil.Or mardeala asta inter voi, cu argumente si cu minciuni de manipulare nu duce la consolidarea fortelor sanatoase din politica acestei tari, si nu stat. daca cei de la bucuresti ne vor vedea uniti, ne vor ajuta cu mult mai mult decat acum.sper sa fiu inteles corect.

 22. Deloc nu sînt deacord cu „ionuţ spune”, fiindcă nu altcineva dar eu ştiu pe viu cum a luptat dna.Vitalia, cam de la 1997 încoace, atît împotriva comuniştilor cît şi la demontarea la tot ce a mai rămas din instalaţia sovietică. Nu o să mint, dacă voi afirma că la nordul Moldovei regimul comunist a fost distrus cu ajutorul lui Pavlicenco, însă datorită orgoliilor şi orînduirii corupte a democraţilor (în special a PD-ului) veniţi la putere în anul 2009 a făcut ca astăzi în trei raioane din patru să revină comuniştii la putere. Greşala noastră, a forţelor democratice, este că la cîrma Filialelor acestor partide au stat şi stau foştii secretari ai PCM şi activişti comsomolişti. Ce sa ales din faimosul AMN al anilor 2005-2007, sa dus de rîpă, datorită acestor „activişti”. Ce sa ales din MAE, care în 2010 prinsese rădăcini sănătoase la nordul moldovei, a fost înghiţit de PL, chipurile să nu încurce le alegeri. Au dispărut aceste două partide, ca mai apoi să apară PAD-ul lui Godea. Atunci de ce PNL-ul lui Pavlicenco încurcă lui Ghimpu la alegeri, iar PAD-ul lui Godea (Plahotniuc) nu o să încurce forţelor democratice la alegeri?

 23. D-nă V.Pavlicenco, partidele politice din Moldova in marea lor majoritate sunt grupuri pe interese si aceste interese nu corespund cu interesele statului, adică a poporului. Vedem ca interesele personale si de grup au statut de interes de stat.
  Grav este că nici un partid politic nu organizează actiuni de protest pentru a schimba lucrurile in altă directie. Deci situatia in care ne aflam le este pe plac la foarte multi, dacă nu la toti cei care ne guverneaza si cei care tind să ne guverneze. Cei care ne conduc pot, dor nu doresc să schime nimic, societatea civila este amorfă si pasivă, si atunci ce e de făcut?
  Alegerile anticipate nu schimbă situatia pentru că acum in societate nu există o forţă care ar putea schimba lucrurile, dar si cu AIE tot nu se mai poate.
  Poate ar fi bine ca actulii conducatori şi cei precedenti să fie trasi la răspundere conform legislatiei pentru toate abuzurile de putere.
  O shimbare mecanică a unor conducători corupţi cu alţii nu va da rezultate pînă cînd acesti conducători vor stie că trebuie să poarte o responsabilitate pentru ceea ce fac si să răspunda in fata poporului conform legii.

 24. Pt Vasile

  1. Partidele politice din Moldova, ca de oriunde, sint formate din cetatenii statului, de la 5 mii in sus. Si acestia sint „popor”, numai ca, in cazul RM, aceasta e populatie, nu popor. Poporul e roman, insa minoritatile noastre etnice nu sint integrate in societate si nu fac parte din popor, doar din populatie. Popor moldovenesc nu exista, iar „popor” ca ansablu si totalitate de cetateni, la noi e formal. Chiar daca in Constitutie e scris „Noi, poporul…” Dumneata gresesti ca foarte multi – spui partid si il confunczi imaginar cu clica de la conducere. Iata aceasta grupare mafiota nu exprima si nu lupta pentru interesele oamenilor.

  2. Partidele politice organizează actiuni de protest, dar … In primul rind, partidele actualmente parlamentare, au organizat actiuni d eprotest cind erau comunistii la putere, acum ele nu pot organiza impotriva lor, pentru ca la putere sint chiar ele. Celelalte partide nu cred sa aiba mijloace pentru asta. Pentru ca banii oamenilor de afaceri nu merg spre partidele fara procente in alegeri. Dumneata idee nu ai cit costa aceste actiuni si vorbesti usurel, ca dintr-o parte mai ca iti pare ca oamenii sarmani vor veni pe banii lor, ca in anii luptei pt limba si alfabet. Dar si atunci participa administratia publica locala deja trecuta de partea democratilor, care punea la dispozitie transport. Un exemplu – PNL a adus oameni la Chisinau din 22 de raioane de 28 iunie. Ne-a costat, pt o suta de oameni, cite cinci din raioane, 13 mii lei. De unde sa ii iei? Le merg oare stralucit la membrii nostri afacerile sa tot bage bani in actiuni pe care televiziunile controlate nici nu le arata celorlalti cetateni? Nu. Credeti ca cei care primesc remitente de peste hotare le vor baga in actiuni de protest? Nu cred si stiu ca nu le baga. Mai mult, lumea e atit de insaracita, ca la actiunile de masa ale lui Filat, pina a incapea la putere, venea sa cistige un ban. Dar acolo erau saci cu bani… Asa mi-au spus chiar din interior.

  3. Categoric, din acest punct d evedere, resping afirmatia ca „situatia in care ne aflam le este pe plac si celor care tind să ne guverneze”. Noi, PNL, am facut in ultimii doia ani cele mai multe actiuni d eprotest – de ( mai, de 22, 28 iunie, 23-24 august, dar presa nu arata, ca nu avem presa libera, de aceea ajungeti la concluzii neobiective. Este adevarat, comunistii ne-au depasit numeric, dar ei au multi bani furati, adica au de unde.

  4. Nu se stie daca alegerile anticipate schimbă situatia. In RM exista PNL, care ar schimba situatia, dar nu avem banii necesari sa iesim la lume, sa platim la televiziuni, sa creada lumea mai mult in noi. Numai ca alta cale decit Unirea cu Romania, nu exista, oricit s-ar „screme” cineva.

  5. Nu are cine sa ii traga la raspundere pe conducatori pentru ca justitia e al lor si dreptatea e privilegiul puterii – asa spunea corect Ion Antonescu. In pluc, in politica, pedeapsa pentru guvernanti este sa nu le mai dati votul, dar voi il dati, deci sinteti direct responsabili de soarta pe care v-o decideti prin votul de incredere acordat.

  6. Daca spuneti ca „o shimbare mecanică a unor conducători corupţi cu alţii nu va da rezultate pînă cînd acesti conducători vor sti că trebuie să poarte o responsabilitate pentru ceea ce fac si să răspunda in fata poporului conform legii”, atunci degeaba le-ati spus pe cele pina acum. Votati si suferiti, ca asa va place.

 25. Pt Ionut

  In general, matale vorbesti aiureli greu de i8nteles, care nu merita comentate. Voi spune citeva cuvinte, ca nu meriti mai mult. Nu sint o bancnota de 5 dolari sa plac la toti neevoluatii. Eu le plac oamenilor destepti si de bun-simt. Mata inca nu ai crescut la nivelul de a precia ceva obiectiv.

  Filat e un farseur, imbogatit din prihvatizat, cu datorii fata de Statul Roman (citeste pe unimedia), cu orientare prorusa si cu Luciscnhi in spate, care s-a folosit de oameni si i-a aruncat.

  PNL nu se va uni cu PL, ca nu place contingentul, care se mafiotizeaza. Noua ne plac oameni cinstiti si de bun-simt, nu neaparat sa fure fiind la putere. I-am vazut pe liberali din plin. Este multa lume prostita si profitoare, s-a vazut si ieri la ziua lui Chirtoaca.

  Godea nu va face alt partid decit un PLDM-2, un PDAM-2 sau ceva tot de genul asta. Nu au ideologie, doar frazeologie demagogica.

  Mie imi place critica desteapta, cea proasta ma dezgusta.

 26. Pentru D-na V. Pavlicenco.

  Categoric nu sunt de acord că politicienii trebuie pedepsiti numai ne mai fiind aleşi, pentru că majoritatea din ei nu fac politica pură, dar fac afaceri şi in politică si in economie.
  Nu pot pune semnul egalitătii cind un politician, guvernant,deputat fură milioane şi un cetătean(care nu este politician, deputat, guvernant) fura o pîne pentru ca sa nu moară de foame. Dacă Voronin si compania ar fi fost traşi la răspundere cred că multi din actualii conducatori apelau la bunul-simţ si nu la bunul-plac.
  La noi funcţioneaza bine legea nescrisă: nui atinge pe cei care au fost pînă la tine si nu vei fi pedepsit nici tu.
  Referitor la manifestaţii, stiu că mult costă, dar „populatia” nu participă pentru că nu are incredere
  in clasa politică.
  Să stiţi ca greşiţi cind spuneti ca eu am votat pe actualii politicieni, nu eu am votat PNL.

 27. Vitalia Pavlicenco spune:
  10 august 2011, la 11:11

  „…banii oamenilor de afaceri nu merg spre partidele fara procente in alegeri. ”

  Пожалуйста, поясните, о каких процентах идет речь?

 28. MULTSTIMATA DOAMNA PAVLICENCO AM O ÎNTREBARE ŞI CRED CĂ O SĂ PRIMESC UN RĂSPUNS DE LA DVS CA LUPTATOR PENTRU VALORILE NOASTRE NAŢIONALE
  CE SE ÎNTÎMPLĂ LA NOI ÎN ŢARA. AZI DOMNUL ŞLIAHTIŢKII A SPUS CĂ O SĂ ÎNVĂŢĂM PE ELEVII NOŞTRI CU MANUALUL NOI “ISTORIA” EU CA PROFESOR ŞCOLAR NU SUNT DEACORD CUM ASTA ELEVII VA UITA DESPRE ISRORIA NEMULUI SĂU. NOI DE CE AM LUPTAT CU IDEOLOGIA COMUNISTA CA SĂ VINĂ LIBERALII ŞI SĂ NE ÎNPUN LA CĂRŢI NOI. EVIDENT VA FI PRESCURTATE ŞI ORELE DE LECŢII AŞA LE AVEM NUMAI 2. CRED CĂ TREBUIE SĂ NE EXPLICAŢI SITUAŢIA SAU SĂ IEŞIM CU TOŢI LA STRADA SĂ CEREM DREPTATE DE LA MINISTRUL AL EDUCAŢIEI SĂ NU VIOLEZE ISTORIA NOASTRA DACA EL E PSIHOLOG. EL ZICE CA MANUALE DEISTORIA ROMÎNILOR VA FI OBŢIONALE. DAR NOI CU VOI ŞTIM CĂ ELEVII AŞA NU VOR SĂ ÎNVAŢĂ NIMIC, ŞI ÎNCĂ OPŢIONAL…..HM… VĂ ROG INTERVENIŢI AVEM SPERANŢA NUMAI LA FORŢELE VOASTRE

 29. Doamna Pavlicenco,

  Considerati ca decizia Ministrului Educatiei, domnul Mihai Sleahtitchi (membru PLDM), de a elimina „Istoria Romanilor” e un pas spre o alianta PLDM-PCRM sau au fost (si) alte motive?

 30. Doamna Pavlicenco, asteptam un articol pe marginea unei aberatii inventata de derbedeii din ‘AIE’, si anumel, excluderea Istoriei Romanilor din curiculum scolar.

 31. Pt rsoaica

  E vorba de partidele care nu au luat 4 procente. Banii se dau pt partidele parlamentare si prorusesti.

 32. Pt Vasile

  Si-acum convingeti-ma ca politicienii mai pot fi pedepsiti si altfel decit prin vot. Nu veti putea – o mina spala pe alta, ati spus corect.

 33. Pt Ciresar, Dortmund si Liviu

  Fratilor, sint la spital, unde m-am internat (ca am venit chiar singura simbata la volan) cu temperatura aproape 40 si o criza hipertonica. Desigur, incep sa ma simt mai bine si medicii m-au scos din criza, dar inca sint slabita si nu am reusit sa ma informez asupra la toate, ca abia de ieri am inceput sa ma simt ceva mai binisor.

  In al doilea rind, cuvintul dezgust este putin spus la adresa vinzatorilor de neam romanesc, cei care ne conduc astazi. In toate campaniile m-ati imboldit si rasdenigrat, rascalomniat si presat sa dispara PNL, ca este PL. Ce v-a spus PL-ul la acest capitol? Sau Ghimpu va proceda ca si atunci cind l-a luat gura pe dinainte cu declaratiile antirusesti si Filat i-a dat un ghiont?

  Am scris, totusi, un articol. Si vom face o declaratie…

  Si, in al treilea rind – da, eu stiu ca numai PNL ramine vertical si asa va fi si cind va da Dumnezeu sa intram in Parlament. Dar oare si ajutorul celor care pina acum in trei ani, pe acest blog, si-au sters picioarele de mine?

 34. “Moldova, moldovenii şi limba moldovenească au apărut cu peste 500 de ani înaintea formării statului romîn, care a luat la bază limba moldovenească” … hihihi … mare comedie , fara haz clovnul . moldova a aparut odata cu descalecarea lui dragos-maramureseanul … matca moldovei cum se numea atunci aflata sub suzeranitatea regelui maghiar . familia dragosestilor a intins incet-incet “matca” moldova dinspre carpati spre prut prin unificarea micilor tarisoare deja existente locuite de populatia proto-romana – romanii vechi . odata cu inasprirea asupririi romanilor si a incercarii de deznationalizare si catolicizare clasei conducatoare a romanilor din transilvania de catre regatul ungar dinspre acelasi maramures de unde venise dragos veni bogdan insotit de un numar insemnat de nemultumiti – romani ortodocsi – care il alunga pe urmasul lui dragos la conducerea matcii moldova , bogdan rupind relatiile de vasalitate fata de regele ungar . astfel apare pe harta europei medievale un nou stat – tara moldovei . un stat condus de un valah maramuresean care instaureaza o dinastie glorioasa pentru moldova . trebuie sa subliniem ca noua clasa conducatoare a matcii moldovei si a statului moldova formata din romani maramureseni , ardeleni , nu a intimpinat o rezistenta serioasa din partea localnicilor valahi [ numiti moldoveni mai apoi dupa tara in care traiau ] … limba ,cultura ,religia , istoria erau comune pentru valahii de pe ambele parti ale carpatilor . piatra de temelie a moldovei au pus-o valahii[romanii] maramureseni , lucrurile fiind incontestabile … 2] moldovenii nu aveau cum sa apara cu 500 de ani inaintea formarii statului roman … ei erau deja aparuti . se numeau valahi,volohi,blohi …sau erau numiti de alti mai corect asa … moldova de mai tirziu nu era un pustiu , o sahara nesfirsita , colonizata de catre romanii maramureseni odata cu dragos-descalecatorul . populatia in proportie covirsitoare era valaha cu o credinta crestina rasariteana -bizantina ortodoxa . moldovenii nu au cazut din ceruri in 1359 … erau aici dar inca nu-si spuneau moldoveni . odata cu aparitia noii structuri statale – moldova – ei au luat numele de moldoveni pentru a fi diferentiati de valahii ardeleni si munteni si alti valahi imprastiati pe teritoriul daciei si sud-dunareni … stiind ca moldova era locuita si inainte de 1359 ne punem intrebarea …”ce limba vorbeau ?” . limba romana sau valaha … asa cum astazi exista diferente mici intre limba vorbita in diferite zone ale neamului nostru roman , asa existau si pe atunci . o limba moldoveneasca nu a existat niciodata … “moldoveneasca” de dupa 1359 este valaha [ romana ] de dinainte de 1359.

 35. APEL CATRE TOATA LUMEA !
  Daca se poate, retransmiteti va rog acest mesaj
  domnului C. Tanase pe toate forumurile din ziarul „Timpul”.
  CACI ESTE UN BUN CAZ DE CERCETARE A ADEVARULUI.
  Cine NE blocheaza accesul pe Forumurile de la Timpul ? Website-ul de la Timpul ? sau direct KGB ? O buna ocazie de a afla adevarul ce se intampla in RM fara STAT DE DREPT.
  ––––––––––––––––
  URGENT:
  MESAJ DE TRANSMIS DOMNULUI DUMITRU CRUDU:
  Acum vreo 2 ore a v-am trimis un mesaj interesant referitor la materialul dvs.
  de azi despre KGB, mesaj care a fost cenzurat.
  INTREBARE:
  cine va cenzureaza ? Constantin Tanase ? KGB ?
  sau ambii impreuna ? Scriiam despre informatia gasita pe Internet. Nimic secret. Dvs. domnule Crudu, stiti de cine sunteti inconjurat ?
  La acest moment nu se poate de lasat mesaje la articolul lui D. Crudu.
  PAGINA LUI ESTE BLOCATA.
  http://www.timpul.md/articol/maiorul-glotov–26119.html
  –––––––––––––––––-
  „Iata raspunsul la mesajul meu de pe „Timpul”:
  „Site-ul v-a blocat de la a posta noi comentarii. ”
  –––––––––––––––––
  STRIGAT IN HAU:
  CE N-A FACUT KGB NICI CHIAR IN PERIOADA SOVIETICA, O FACE ACUM IN 2011 IN MOLDOVA „INDEPENDENTA” FARA ISTORIE A ROMANILOR !

 36. „ca sa se arate ca si Urechean-ul lucreaza”?
  aici suna prea pompos ca asta ar lucra, dar de fapt lucrul „negru” trebuie sa-l faca cineva, dar stapanul sa ramana cu mainele curate.
  pacat ca unii mai cred ca „sefu ma apreciaza”, si in dragostea dintre amn si pldm nu am crezut. Daca sincer vorbind pldm nu poate sa fie in alianta cu nimeni, acest partid vrea sa fie unicul stapan peste toti. Nici nu-l compar cu comunistii ca e o loaza mai avana.
  Cei care au inteles acest moment pana acum nu vor sta tacit asteptind la ce va urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *