Libertatea inca nu e aproape!


Ideea acestui articol la inceput de August este ca am ratat Independenta si, se pare, vom rata si Unirea cu Romania. Sau ne vom trezi prea tirziu pentru integrarea definitiva in spatiul romanesc, european, riscind sa raminem orfanul razboiului rece si orfanul Europei. Se confirma ce mi-a afirmat un italian, la Forul economic de la Krynica, Polonia: “Da, Republica Moldova e privita ca un ciine vagabond murdar, flamind si bolnav, de la care toti isi intorc (,) capul, cind il vad. Noi, vesticii, nu stim ce sa facem cu voi”.

Alexandru Mosanu a avut, precum mi-a spus, o discutie de o noapte cu martirul Corneliu Coposu, caruia, dupa ce i-a relatat – daca mai era nevoie – blestemul cazut pe basarabeni, a primit urmatorul raspuns la intrebarea “Ce sa facem noi, in aceasta situatie?” – “Sa rezistati fara nici o sansa!”

Acum peste zece ani, ca redactor-sef al ziarului “Mesagerul”, scriam un articol despre Independenta, in care dezamagirea si scepticismul erau exprimate “plenar”. Poate il voi gasi si republica, acest articol, ce poate fi reprodus, ca mereu actual, douazeci de ani la rind din 1991. Deoarece nu s-a schimbat nimic esential, deoarece ne invirtim, de doua decenii, in jurul aceleiasi drame – nu avem viitor, pentru ca: 1.Nu stim cine sintem. 2.Aceasta stare de lucruri este alimentata continuu de fortele antiromanesti, care gasesc, mereu, mercenari ce apar ca paduchele pe frunte in momentele-cheie cind pare sa scapam la libertate si confisca etapa dupa etapa in razboiul cisific al basarabenilor constienti pentru identitatea romaneasca si constiinta nationala.

Asa s-a intimplat cu primele realizari ale Miscarii de renastere nationala, cind au fost condamnate, totusi, intr-o conferinta internationala, consecintele Pactului criminal Molotov-Ribbentrop (am fost atunci in serviciul de presa al conferintei, organizate de primul Parlament democratic).

Asa a fost dupa ce lumea a crezut ca “Snegur e cu poporul”, reusind sa atraga nationalisti gen regretatul Andrei Vartic in sabatul antiromanesc “Casa noastra – Republica Moldova”, cu ideile sale de referendum contra Unirii cu Romania.

Asa a fost cind au revenit, „scirtiind”, niste forte democratice prin 1998, dar contra carora s-a luptat atit din interior, cit si din exterior, pina s-a obtinut rasturnarea lor si readucerea pentru zece ani la guvernare a coloanei comuniste prorusesti.

Asa poate fi azi, dupa un deceniu de intuneric antiromanesc, antieuropean, comunist, cind, acum trei ani, toti credeau ca a venit Mesia anticomunista in persoana unor liberali si democrati, dar care s-au dovedit a avea papusari rusi corupti in spate. Acestia au si pus la cale scenarii cu deturnarea optiunilor democratice, determinind exact ceea ce, logic, avea sa se intimple: inca o confiscare a sperantelor de schimbare si de smulgere a pamintului romanesc de sub talpa proruseasca, fie ca e una rosie sau e una verde.

Daca as scrie doar eu despre asta, ar mai fi cum ar fi. Dar scriu si Roman Mihaies, si Constantin Tanase, si Sergiu Mocanu, si Alex Cozer, deja si Nicolae Negru, si Dan Dungaciu. E drept – unii au inceput sa scrie dupa ce eu scriu de aproape trei ani pe blog, anterior, in toti cei zece ani de comunism, publicind constant in “Glasul Natiunii”, iar mai inainte – in “Mesagerul”, pe care l-am condus patru ani, in alta presa.

Unele indicii, pe care le-am simtit putin inainte de impingerea “formala” a comunistilor in Opozitie, sau lucruri, pe care le-am intuit, dar pe care unii nu voiau sa le vada, au inceput, iata, sa le deschida ochii, fortindu-i sa isi depaseasca interesul pentru bani in favoarea interesului profesional, national si, pur si simplu, uman.

Dar care poate fi folosul? Nu stiu. Pentru ca incetez sa mai sper. Ca presedinte de partid nu am acest drept. Ca om – nu ca am obosit, dar imi dau seama ca fortele sint mereu inegale, gindindu-ne la masina ruseasca imensa, care ne tot striveste. Acum trei ani, pe 27 August, am adunat echipele de conducere raionale PNL la Chisinau si am depus flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint, am facut o receptie in cadrul partidului, am “marcat” Ziua Independentei, dupa ce, pe 9 Mai 2008, adica in acelasi an, am sarbatorit, in plin regim comunist, Ziua Europei in Scuarul Operei Nationale, dansind Hora Unirii (e postata aici, mai sus). Am invitat si au venit cu noi PLDM, AMN si MAE. Din 2009, noi, national-liberalii, facem actiuni stradale, comemom cu drapelele in berna datele triste ale istoriei nedrepte a acestui pamint romanesc, insa asta nici nu e observat de presa, care nu are interesul sa vada lumea ca adevarul e altul decit cel formal si “pragmatic” – doar cu flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint.

Cred ca, din acest august, cind se implinesc 20 de ani pierduti aproape fara rost pentru noi, romanii basarabeni si alogenii constienti de realitati, dar si cind incaa mai exista pericolul revenirii comunistilor la putere, nu mai e nici o logica sa sarbatorim ceva. Dimpotriva, trebuie sa ne comemoram si Independenta ratata. Independenta abandonata  la jumatate de cale, toti raminind cu un picior in URSS si cu unul – in visul Libertatii, care, pentru noi, inca nu a venit.

Iata SUA recunosc teritoriile georgiene ca ocupate de Rusia, si ii cer sa se retraga. In privinta celui de-al doilea stat romanesc, SUA tac, pentru ca o conducere proruseasca de la Chisinau se complace in moldovenismul prorusesc si nu vrea ca teritoriul statului sa fie recunoscut drept ocupat de Rusia si, in consecinta, urmind a fi eliberat.

Nimeni nu te va respecta si nu te va ajuta sa iti re-dobindesti Libertatea, daca tu insuti nu iti doresti aceasta Libertate. Si, pentru noi, dezamagirea de dupa 5 aprilie si 29 iulie 2009 si 28 noiembrie 2010 e distrugatoare, ca speranta, inselata, pe care am avut-o inainte de 5 aprilie 2009…

Cred ca PNL va face o declaratie trista de 27 august si isi va relansa sloganul mai vechi – “Libertatea e aproape!” – intr-o formula noua – “Libertatea inca nu e aproape!”

Aceasta Libertate nu va veni decit printr-o revolutie a tinerilor, care vor cere Unirea cu Romania. Insa aceasta revolutie nu va mai fi facuta de “filatii” si “afiliatii” rusilor. Ci de oameni curajosi si cu adevarat liberi. Alta cale nu vad.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

26 Comments

Add a Comment
 1. youtube.com/watch?v=BVGNTivbSEg&feature=related

 2. Iurie Osoianu – BASARABENII catre MATEEVICI

  BASARABENII catre MATEEVICI

  Un veac de cand ne-ai indemnat
  Sa nastem un proroc
  Dar mana noastra a secat
  Si sinul nostru sa uscat
  Si capul noi l-am prea plecat
  Cersind acest noroc
  Din mina-n mina am trecut
  Prin foame si razboi
  Mereu batuti , mereu vinduti
  Ca vita injugati la plug
  Ocnasi si robi. Si dor nespus
  Ascuns in ochii nesupusi
  Cu care cautam pierduti
  Prorocul printre noi…
  Rog Doamne milostiv si sfint
  Mai rog putin noroc
  Ne-ai dat si voe si pamint
  Si imn si graiul nostru sfint
  La-i imbracat in vechi vestmint..
  Dar nu ne-ai spus veni-va cind
  Acel proroc…
  Acel proroc ce-ar indrazni
  Sa spuna ca sintem un gind
  Sintem o apa si-un pamint
  Sintem romani !!!
  Cu-n pod de flori ce-ar uni
  Bujeacul si Carpatul sfint
  Si steagul Marii Romanii
  L-ar arbora in vint
  Am trece Prutul ce-ar si morti
  De-ar ordona acel proroc…

  Iurie Osoianu 25 iulie 2011 Basarabia

 3. Bun articol, doamna Vitalia !
  Si nu disperati ! Dvs. faceti un lucru foarte important: le deschideti oamenilor ochii: sa stie cine suntem, unde suntem si cine sunt politicienii nostri. Cred ca pâna acum, majoritatea populatiei era cam oarba, cu o perdea in fata, cica vom adera la Uniunea Europeana.
  NU, NU AVEM SANSE sa aderam la UE, cel putin in urmatorii 30-50 de ani. RM este o creatura stalinista, artificiala, fara identitate, o neo-colonie ruseasca si fara democratie reala si fara UN STAT DE DREPT
  Iar, declaratiile lui Leanka, Filat, etc. este o pura demagogie pentru cei prosti, ca sa-i voteze iarasi. RM nu are capacitatea si puterea de a adera la UE !

  Deci, dupa cum spuneam, toate lucruruile sunt bune, populatia intelege cine suntem in realitate, fara Libertate, fara Independenta reala, o zdreanta de pamânt românesc ocupat inca de MINORITATEA rusofona, coloana a 5-ea a Moscovei. Plus mafie si coruptie !
  Si dupa tot acest calvar al Descoperirii Adevarului, poate o mare parte din populatie se va trezi si va dori sa fie ceea ce suntem- Români basarabeni moldoveni, si poate intr-o zi mii de oameni vor dori sa treaca Prutul ca la Fântâna Alba in Bucovina prin 1941 si sa Re-Facem Patria noastra cea Mare – România in vechile hotare !

  Poate, daca nu ne va fi frica, daca vom fi curajosi, daca ne vom gândi la destinele nostru comun si nu numai la buzunarul nostru – interesul personal, cum scria cineva intr-un interviu zilele acestea, dezvaluindu-si adevarata fata de oportunist si fricos si de propria umbra.

  Iar cei morti si asasinati, ne vor ghida de dincolo – Ion si Doina, Grigore Vieru, Andrei Vartic, Ion Mija, Andrei Savciuc, Vlad Gheorghelas, Petre Teodorovici, Lidia Istrati, Tudor si Dora Cataraga, Ion Contescu, etc.

 4. Romania a prins din plin criza economica, dar totusi pentru ca este o tara LIBERA (gradual fata de altele, este mai libera, dar totusi are masa critica prin care a trecut de la o tara comunista la o tara libera, asta este clar) isi revine intr-un mod mult mai natural.

  Oamenii traiesc in Romania intr-un ritm mai natural decat in Rep.Moldova.

  Am sa fac niste comparatii intre Romania si Moldova de Est, dar nu ca sa creada unii ca vreau sa laud sau sa critic, ci ca sa evidentiez anumite lucruri.

  A)
  – Rep.Moldova are un PIB de 5.8 miliarde $
  – Romania are un PIB de 161 miliarde $

  Pe cap de locuitor iar se stie cat vine, 1600 RM , 7500 RO si asta versiunea cea nominala, cu alte cuvinte se traieste de 4.6 ori mai bine in Romania decat in Rep.Moldova !
  Asta stie toata lumea.

  aceasta dovada A) este prima care arata ca directia pe care s-a axat Romania, si anume libertate sociala, economica, informationala, educationala, si axa EURO – ATLANTICA
  { mai exact ATLANTICO – EURO!!! pentru ca sa nu uitam ca Romania ca si restul TUTUROR tarilor est-europene ex-comuniste au aderat la (valorile) NATO si apoi la UE !!! cine crede altfel se imbata cu apa rece }
  este o directie MAI BUNA decat directia Rep.Moldova catre CSI !

  CIFRELE VORBESC CLAR, este MATEMATICA (fie ea si economica).
  Sunt DOVEZI. Restul vorbe goale ale politicienilor (indiferent ca sunt din Romania sau Rep.Moldova, Federatia Rusa sau UE, USA) conteaza mai putin.

  B) de cand Rep.Moldova a intors volanul dinspre hotarat CSI si PCRM catre AIE si ceva vecinatate UE
  (cu sprijinul puternic al ROmaniei !!! dar asta e noi trebuie sa suferim in tacere, sa nu enervam orgoliul prostesc al fratilor nostri est-moldoveni, care suporta bocancul rusesc, dar mana de ajutor romaneasca ii oripileaza)
  (si acest efect, este pentru ca UN OM CAZUT IN MOCIRLA isi da seama de situatia lui penibila cand VINE CINEVA SA IL AJUTE, isi da seama ca este JOS, si atunci unii reactioneaza mai respingator, precum RM fata de RO, pentru ca ei de fapt resping realitatea)

  deci de cand Rep.Moldova a intors volanul dinspre CSI catre zona euro-atlantica PIB-ul RM a crescut
  5.438 in 2009, 5.810 in 2010, 6.619 va fi in 2011 !

  Ca acum AIE sunt corupti si o societate va fi cu atat mai corupta cu cat e saracia mai mare, asta e planul 2.
  Important este ca fara Federatia Rusa si fara CSI se poate si mai bine, iar NATO / UE reprezinta o solutie mult mai buna de dezvoltare a RM.
  Si asta inseamna bani mai multi in buzunarul cetatenilor. Poate nu se vad, dar ei exista.

  C) Desi RM creste mai mult decat Romania, trebuie inteles faptul ca RM este un ogor nelucrat, si e normal ca sa aiba cresteri mai mari, asa cum si Romania avea cresteri de 8% inainte de criza in timp ce UE15 (tarile vechi din UE) aveau maxim 1-1.5% in medie !

  Asta nu e un lucru rau, dar totusi, dezvoltarea RM se inscrie cam pe aceiasi axa GRESITA care a facut-o si Romania in trecut, si anume FORTA DE MUNCA IEFTINA, PAMANT AGRICOL IEFTIN si deci VIATA SARACA.

  Problema esentiala este ca Romania fiind tara NATO si deja membra UE, acum treptat treptat incepe sa se indeparteze de aceasta SARACIE si sa cladeasca o tara mai moderna.
  Cu toata criza economica care a fost, totusi anul acesta ROMANIA A EXPORTAT IN FIECARE TRIMESTRU DE PESTE 4 MILIARDE DE EURO !
  Deci numai anul acesta Romania a exportat de 8 miliarde euro !
  (si vorbim de export, nu de PIB)

  In plus, numai criza mondiala a oprit Romania din drumul ei de crestere, SI NU ARE NICI-O VINA !!! banii investiti in ROmania au avut un flux de retragere datorita problemelor din SUA si apoi din intreaga lume, intr-un ritm ametitor ! Bursa din Romania a scazut de exemplu la UN SFERT la un moment dat fara de punctul maxim de dinainte de criza !!
  Asta ca sa va dati seama de amploarea miscarilor de mase monetare imense.

  Si totusi Romania a reusit FIIND MEMBRA UE, sa acceada la imprumuturi ale Bancii Centrale Europene si fonduri europene (si la FMI cei drept, dar multa lume vorbeste numai de FMI) fapt ce a tinut-o pe linia de plutire si acum ii poate da un imold si mai puternic.

  Din nefericire tocmai UMBRA DE COMUNISM care a dus la NELIBERALIZAREA ECONOMIEI intr-un grad mai mare, precum a facut Polonia, a facut ca Romania sa sufere deloc in criza, in loc sa stea mai fara sa sufere precum Polonia.
  Deci nici nu suntem de prea laudat.

  Ideea e urmatoarea ca acest punct C) este a treia DOVADA clara ca libertatea si optiunea cat mai puternica spre zona euro-atlantica atrage beneficii.

  Acum problema RM este faptul ca cu problema transnistriei si a rusofoniei, si a emigrarii in masa a fortei de munca, ramane ANCORATA IN SARACIE
  (PIBul va creste poate dar oamenii vor fi saraci, bogatii se vor imbogati si mai mult si vor minti si mai mult, vor apare si mai multi filati, plohonciuci si altii)
  RM va fi condamnata efectiv DE VOI INSIVA, de voi est-moldovenii (de alegerile politice si culturale chiar, a voastre pur si simplu) la saracie.

  –––––-
  Apoi nici nu va puteti imagine cat de aproape lumea a fost la un pas de O A DOUA CRIZA cel putin la fel de puternica ca si prima, care a avut doua jumatati de salvare:
  1) accordarea si semnarea planului de ajutorare a Greciei
  2) accordul anuntat astazi de Obama pentru bugetul SUA

  Daca aceste doua lucruri POZITIVE nu se intamplau, astazi previziunea RM era de condamnare la cel putin 10 ani de saracie. Daca nu chiar 20 de ani.
  Veti spune ca sunt nebun, dar o sa vedeti cu proprii vostri ochi, unii din nefericire cu propria dvs viata.
  Din fericire atat 1) si 2) au iesit bine (cel putin pana acum) si inainte sa apuce cineva sa critice UE si SUA si sa preamareasca Federatia Rusa, sa tina minte ca Rusia da treptat faliment si este „castigata” de corporatiile euro-atlantice (si pe buna dreptate, asa este in economie! cel slab si ineficient si nemuncitor da faliment si este cumparat de cel eficient).

  Sa nu uitam ca Dacia Logan este produs in Federatia Rusa tocmai ca fabrica rusa 100% dadea faliment!!! si este vanduta binenteles cu numele de Renault tocmai ca sa nu supere pe rusi, si masina sa poata fi cumparata.

  Sa nu mai vorbim de faptul ca aceste crize financiare vin din Vest, tocmai pentru ca Vestul este cel mai avansat dpdv economic si administrativ (uman) si capata primul boli care se propaga in restul lumii.
  Dar odata Vestul vindecat de aceste boli poate creste si mai bine, si consolida si mai mult infuenta mondiala (vrem nu vrem asta e realitatea. REPET: vrem nu vrem aceasta este realitatea).

  –––––-

  Noua, vest-moldovenilor din Romania dar si voua est-moldovenilor din Rep.Moldova nu ne ramane de facut decat sa facem O ALEGERE:
  CARE ESTE OPTIUNEA CEA MAI BUNA CA SA AVEM O VIATA CAT MAI BUNA PE PAMANT, PENTRU COPII NOSTRI, PENTRU PARINTII NOSTRI, si de ce nu SI PENTRU NOI INSINE ?

  Si aici cred ca putem fi foarte obiectivi si sa renuntam la tot felul de baliverne politicianiste si populiste (si aici se vad si care sunt mincinosi Voronin, Dodon chiar si Filat, si care vorbesc CORECT precum dna Pavlicenco)

  ––––-

  Problema RM in a alege drumul euro-atlantic este faptul ca dominatia masiva culturala si economica rusa nu face decat sa va mentina in CSI, dar ca tara ocupata, fara perspective de dezvoltare.

  Va dadeam ca exemplu faptul ca presedintia UE este luata prin rotatie de catre fiecare tara UE, si sarbatorita chiar; in timp ce presedintia CSI este detinuta de Federatia Rusa si atat.

  Va dadeam exemplu ca fiecare tara din NATO nu invadeaza alta tara NATO (sa zicem Grecia si Spania, Spania nu va invada niciodata Grecia), chiar dimpotriva daca o tara NATO este invadata de o alta tara non-NATO atunci tara NATO aliata vine si ajuta tara NATO (daca Egipt invadeaza Grecia, Spania vine si ajuta Grecia si se va lupta impotriva Egiptului) {binenteles sunt exemple}
  In timp ce in CSI, Rusia invadeaza Georgia (indiferent ca meritat sau nu) si nu ii mai elibereaza teritoriul niciodata, chiar si dupa stingerea conflictului, Rusia nu ii mai elibereaza teritoriul RM, in Bielorusia nu poti protesta nici macar tacut !!!! , in RM inainte pe timpul PCRM protestatarii erau umilit, batuti, unii chiar omorati.

  ASTA E DRUMUL PE CARE VRETI SA MERGETI ?
  SARACIE ? LIPSA DE LIBERTATE ? LIPSA DE DEMNITATE ? LIPSA DE PROSPERITATE ?

  Nu a zis nimeni ca in UE / NATO e usor, dar macar ai libertatea sa iti construiesti o viata mai cum vrei tu.

 5. pentru dna Pavlicenco:
  totusi exista si optimism, desi apreciez orgoliul dvs de a fi mai bine

  – Si apoi populatia din Rep.Moldova a votat, intradevar bine, ca doresc ca directia sa fie UE.

  – Populatia Rep.Moldova a iesit pe 7 aprilie si au demonstrat, au votat AIE care isi propunea intrarea in UE.

  DECI SE STIE CLAR SI CU DOVEZI FAPTUL CA ALEGEREA CATRE INTEGRAREA EURO-ATLANTICA ESTE CEA MAI BUNA PENTRU POPULATIA (nu poporul!) SI REPUBLICA MOLDOVA !

  Au zis-o nu numai vest-moldovenii din Romania, nu numai toti romanii din Romania, nu numai specialistii din USA, si UE15, ci chiar si cei din Federatia Rusa !!!
  Pana si Ucraina stie dar Ucraina nu poate (este declarata in UE ca fiind „too large to integrate” precum si Turcia!)

  Dar acum vine intrebarea, ce se intampla cu aderarea la UE.
  Pai hai sa vedem de la stanga la dreapta,
  pentru ca VIATA ESTE SCURTA DOMNILOR, 10, 20 de ani si gata, va dati seama ca ati trait o parte importanta de viata in continuare intr-o RM saraca !!!

  Pai de la cele mai optimiste tari cu aderare la UE avem :
  – Croatia este deja decisa data aderarii la UE, va fi viitoarea tara UE, clar fara doar si poate
  – Islanda deja este in tratative, care nici bine nu le-a inceput si a incheiat 4 capitole din cele 33 (bine ca si ei faceau parte ca economie libera si sistem din economia europeana, si este deja tara NATO)

  cele in curs de dar nu se stie:
  – Albania este tara NATO, dar economic sta foarte prost, dar daca economic se pun pe treaba atunci aderarea la UE este la colt, oficial au depus cererea (si li sa acceptat) de aderare

  cele care au probleme:
  – Former Republic of Macedonia trebuie sa isi rezolve problema cu numele (alt popor care se crede „popor moldovean” cand ei sunt de fapt bulgari yugoslavizati)
  – Serbia trebuie sa recunoasca Kosovo ca sa acceada la UE, si pana una alta sa intre in NATO (de fapt asta e si ideea cu Kosovo)

  cele care nu vor adera se pare asa curand, fiind prea mari si prea diferite:
  – Ucraina, a inselat perceptia de stat independent si modern, ajungand inapoi in branci in fata Federatiei Ruse, si o tara asa de mare si instabila fara sa intre in NATO mai intai nu poate adera la UE, doar ca Ucraina are o baza ruseasca si sunt si pretentii teritoriale ale Federatiei Ruse!!! in caz ca Ucraina adera la NATO/UE
  – Turcia, la fel prea mare pentru a fi integrata, ei nu au terminat niciodata anumite capitole, care sunt sensibile pentru turci (desi sunt cei mai modern popor islamic, bravo lor!)

  Si atunci intrebarea este UNDE SE POZITIONEAZA Rep. Moldova ?!?!?!

  Pai hai sa va spun eu verde in fata:
  – cat timp FYR Macedonia nu isi rezolva o problema de NUME (si deci de identitate nationala) si nu de TERITORIU cu Grecia, aceasta nu va putea intra in UE !!!
  – Germania a spus clar si raspicat, ca nici-o tara nu va mai adera la UE fara sa nu aiba rezolvate in totalitate toate problemele teritoriale (facea referire la faptul ca Cipru a fost ULTIMA EXCEPTIE de tara cu probleme teritoriale dar care a fost acceptata in UE)

  Asa ca cine viseaza ca Rep.Moldova sa intre in UE pe propriile picioare se inseala amarnic.

  Veti spune, atunci hai sa renuntam la UE si sa ne indreptam (rusificandu-ne in continuare) catre CSI.
  Mult succes, dar unde veti ajunge???!?!?
  Cand doar VECINATATEA UE v-a adus o crestere extraordinara de PIB ?
  Ceea ce nu au reusit PCRM si pupincuristii lor catre Rusia in ani si ani de zile !!?!!?

 6. si atunci mai vine o intrebare: cand o mama stie ca copilul lui are sanse mai bune in viata la o scoala, renunta usor ?

  Intrebarea este atunci ce trebuie sa faca Rep.Moldova ca sa reuseasca sa intre in UE ?
  Pai dificil, foarte dificil. Romania a incercat si spagatul ca sa reuseasca sa va integreze.
  Am invitat pana si Ucraina si Georgia la summitul NATO !!! doar doar impingem cu „manusile” Ucraina si Georgia, cartoful incapatanat Rep.Moldova spre UE !!!
  Nu stiti ce eforturi, si nu sunt apreciate aceste eforturi de catre RM, dar RO le face pentru o considera o datorie de frate-frate.

  Lasand asta la o parte, CUM POATE ADERA Rep.Moldova LA ZONA EURO-ATLANTICA ?

  Pai cheia este SUA, Germania/Franta (si nucleul dur al UE) si Federatia Rusa, ca SUA sa va primeasca in NATO, si Rusia sa renunte la voi din CSI.
  Doar ca Rusia v-a folosit pe post de pion in jocul de a mentine Ucraina imensa in zona ei, si a mentine Georgia si deci si Azerbaidjean si deci si INDEPENDENTA ENERGETICA A EUROPEI, cat mai departe de indeplinire.

  Chestia interesanta este ca Romaniei i s-a spus sa stea cuminte ca o unire este imposibila intre RO si RM, si i s-a promis ca RM va adera singura la UE.
  Problema este ca este si nu este adevarat.
  De ce? pentru ca SUA se uita si ar dori sa va intre in NATO dar aveti baza ruseasca in Transnistria, Germania ar putea face ceva dpdv acesta, dar doar mimeaza pentru ca nu o intereseaza, si de fapt si Germania a inceput sa joace Rep.Moldova tot ca pion cu Rusia.

  Si atunci vine intrebarea: CINE CREDETI CA POATE AJUTA SINCER REP.MOLDOVA ?

  Ungaria care se da rotunda ca sa integreze in UE? dar asta de fapt sa mentina Unirea dintre RM si RO cat mai departe, care daca s-ar indeplini UDMR – partidul maghiarilor din Romania ar scade sub 5% si nu ar mai intra in Parlament ?!?!?!

  Prostuti mai sunteti.
  Singurii care va pot ajuta in mod REAL este DOAR ROMANIA.
  Restul sunt vorbe. Sangele apa nu se face. Asta e ideea.

  Cand o sa va dati seama 51% din populatia Rep.Moldova, ca
  – vorbiti de fapt romaneste
  – ca poetul national si eroul national al RM si RO sunt aceiasi pentru ca de fapt suntem acelasi popor
  – ca voi est-moldovenii sunteti la fel de romani ca si est-moldovenii, fara doar si poate, cu nimic mai mult sau mai putin
  – cand o sa intelegeti ca Unirea cu Romania va pune in fata faptului implinit ca Federatia Rusa sa se retraga din teritoriul NATO pentru a nu declansa un conflict DIPLOMATIC
  – cand o sa intelegeti ca nimeni nu poate face ALEGEREA in locul vostru, si daca VOI ALEGETI atunci NIMENI NU VA POATE OPRI

  atunci si RM va putea face unirea cu RO, si RM va putea adera la UE.

  Multi cetateni din RM au inteles asta si au ales sa PLECE din RM, pentru ca au inteles ca acest 51% e posibil sa se intample prea tarziu!!! cand or avea ei 50-60-70 de ani, si ca nu doresc sa riste.
  Se poate intampla Unirea chiar si anul viitor. Dar CINE VREA SA ISI RISTE O VIATA IN SARACIE ? pentru prostia majoritatii ?

 7. si uite asa treptat, treptat emigreaza cat mai mult si ramaneti cu cat mai multi ingusti la minte, si treptat orice ORIZONT DE SPERANTA SE INDEPARTEAZA.

  Chiar si in Romania, exista alte mari probleme cu privire la CUM SA FACEM CRESTERE ECONOMICA mai buna, cu probleme foarte complexe, si cu care cu siguranta o sa va loviti si voi, daca nu deja va loviti.
  Faptul ca forta de munca buna si excelenta emigreaza si lasa in urma o populatie „decapitata” de inteligenta, si practic economia pe orizontala (colaterala) a acestei paturi sociale care pleaca dispare odata cu ea!!!
  datorita disparitiei economiei verticale (invatata, capabila, specializata)!!!
  Si de aici antreneaza stagnarea bugetului, si de aici stagnarea platii in sistemul de educatie, care antreneaza copii mai slab educati si deci un viitor mai sumbru, natalitate scazuta sau chiar daca mai crescuta prost educata, deci viitor prost platita, deci in viitor pib mic, bunastare putina.

  Unirea RM cu RO ar fi adus RM un beneficiu enorm! Dealtfel puteti vedea diferenta intre ex-RDG zona landurilor est-germane fata de chiar si mult laudata Polonia !
  Landul Mecklenburg-Vorpommern are 18000 euro PIB nominal pe cap de locuitor fata de Polonia 12000, landul Brandenburg are 19000 euro, landul Saxony 20000 euro !!
  Si nu zic de Berlin care a fost reunificat, ca sa nu dau comparatii false!
  Iar comparatia am facut-o cu Polonia care a intrat in UE.

  Deci o tara X non UE (RDG) se uneste cu o tara UE (Germania) abia intrata, atunci cresterea economica este mai mare decat a tarii respective (Polonia) si clar mai mare decat a unei tari neintrate inca in UE (Bielorusia 5800 euro, si am ales Bielorusia ca este precum Polonia fata de RFG)

  Si deci unirea dintre Rep.Moldova si Rep.Romania ar fi fost :
  1. foarte posibila, nimeni nu poate opri unirea dintre doua tari pe cai democratice si amiabile (nici despartirea !!! vezi cazul Sudanului de Sud, ultima noua tara ONU)
  2. foarte benefica dpdv economic Rep.Moldova
  3. benefica dar nu neaparat foarte benefica Rep. actuale Romania
  4. v-ar rezolva DOUA PROBLEME dintr-o lovitora: – deveniti teritoriu NATO si Transnistria ori revine brusc la Noua Republica Romania si implicit la Moldova de Est, ori Transnistria ramane precum Ciprul de Nord Turc care de facto exista dar nu este recunoscut de nimeni.

 8. Bravo Ed, TRI-ED, pentru acest MANIFEST de apa rece !
  care trebuie propagat pe toate forumurile posibile din RM !

 9. incheiere:

  multi viseaza Rep.Moldova precum Ciprul (de Sud) cu a sa Transnistrie (Ciprul de Nord).

  Multi sa isi puna pofta in cui, pentru ca Germania a declarat clar ca Ciprul a fost prima si ultima exceptie, iar acest lucru NU SE VA MAI INTAMPLA NICIODATA IN UE DIN NOU.

  DOVEZI clare: Macedonia, Croatia (acum adera pentru ca a rezolvat problema frontierei cu Slovenia la curtea de la Haga, unde si RO si Ucraina au rezolva delimitarea in zona Marii Negre), Serbia nu aderau pana nu isi rezolva problemele, si nu vor adera pana nu isi rezolva problemele.

  Apoi culmea este ca situatia Ciprului a devenit hilara, pentru ca Grecia isi doreste un Cipru independent (un fel de Rep.Moldova independenta sic) care sa nu se uneasca cu Grecia in cadrul UE !!! daca cumva Cipru se reunifica !!!
  Turcia isi doreste reunificarea Ciprului !!! (anual Turcia suporta cheltuieli de 500 milioane de euro doar sa mentina Ciprul de nord viabil, si efectiv in plina criza nu mai pot face asta, nu mai suporta!)
  Cipriotii din nord, turcii isi doresc reunificarea… DAR cipriotii greci NU isi mai doresc asta.

  Asta da lovitura de teatru. Nu-i asa?
  Cu alte cuvinte dupa atata invazie armata, cipriotii greci nu vor sa ii ierte pe cei turci, si ii lasa inafara UE, si nu au decat sa saraceasca cu toata prostia lor.

  CONCLUZIE:
  – Rep.Moldova nu poate adera singura la UE, pentru ca exceptia Cipru este ultima
  – decat poate adera la UE, prin Unirea dintre Rep.Moldova si Rep.Romania intr-o Rep. Noua Romania
  – Transnistria va ramane EA LA GRANITA SARACIEI si sustinuta artificial de Rusia, si intr-un final Rusia la fel ca si Turcia nu isi vor mai permite economic sa sustina statul artificial, si MAI MULT DECAT ATAT asa cum Cipru turcesc vrea integrarea singur! asa si Transnistria va veni singura la Rep. Noua Romanie, si deci in cadrul Moldovei de Est (ca euro-regiune)

  Intrebarea este: sunt pregatiti cei din Rep.Moldova sa inteleaga si sa faca pasul asta?
  PENTRU CA NIMENI DE PE GLOBUL ASTA NU POATE FACE PASII ASTIA IN LOCUL LOR !
  NIMENI !
  Nici macar noi vest-moldovenii.

  Eh… asta ramane de vazut.
  Problema este ca daca (1) ajutorul Greciei a fost aprobat (euro scapa de criza), (2) plafonul bugetului este aprobat in SUA (doloarul scapa de criza), atunci Romania se va indrepta si mai mult in 2012 spre Schenghen si zona euro.

  Si cu atat mai dificil va fi Rep.Moldova sa ne ajunga din urma.
  Mult succes
  o zi buna tuturor

  un vest-moldovean,
  Ed

  PS: cine nu crede, sa viziteze Romania, daca nu toata macar orasul cel mai apropiat: Suceava, Iasi, Galati (nu mai zic !! de Constanta, Bucuresti, Pitesti) si sa vada cu proprii ochi

 10. RUSIA MOARE SI ASTA NIMENI NU OBSERVA si este imposibil de evitat, scrie redactorul sef al Almanahului „Arta razboiului” – ce denimire!!!m – Ilii Plehanov…

  ….

  Россия умирает и этого вряд ли возможно избежать

  Время публикации: Сегодня в 11:00

  Главный редактор московского журнала военно-литературного Альманаха «Искусство Войны» Илья Плеханов рассказал о процессе разрушения России, который вряд ли удастся остановить:

  «В России рассыпающаяся всё ещё советская инфраструктура. Всех рано или поздно демографически задавят нерусские. Опухшие от безнаказанности воры, откатчики и попильщики доведут народ до бунта.

  Однако главная угроза – это скука активного энергичного и творческого населения. Скука в стране обусловлена тем, что люди себя совершенно не реализуют. Ни в научной сфере, ни в предпринимательской, ни в творческой.

  Все силы рядовых людей отданы только на одно – выжить любой ценой, не заболеть, иметь заначку на случай болезни, не пропустить платеж по ипотеке, аренде халупы, заплатить все поборы, сэкономить, учесть инфляцию и рост цен на продукты, прокормить семью, помочь родителям, похоронить близких, скопить на свой гроб.

  В России создана уникальная в истории нашей страны тупиковая ситуация, ведущая к медленной смерти, когда денег населению вроде как впритык и хватает на то, чтобы выжить, т.е. нет ощущения загнанности в угол и вроде как нет и повода для голодного бунта, с виду всё прекрасно (трупы на улице редки, в городах ездят современные машины, ломятся от жратвы супермаркеты), с другой стороны, нет никаких минимальных излишек, подкожного жира, буфера, чтобы у человека появилось время передохнуть, не думать только о пропитании, жилье и судорожном накоплении на старость, а оглянуться вокруг и успеть задуматься о чем-то большем, чем тупое выживание.

  Нет надежды. Поэтому то, несмотря на внешнее благополучие, люди в стране в основном угрюмы и истощены. Поэтому Москва – одна из самых скучных густонаселённых столиц в мире, во всех планах, хотя и унавожена состояниями по макушку.

  В России так и не появился, нет настоящего мелкого и среднего класса, производственного бизнеса, нет действительно самостоятельной крепкой творческой прослойки и культурной жизни, нет инвестиций в низовые новые прикладные научно-технологические разработки и нет успешных на этой базе компаний. То, что есть – жалкое зрелище.

  А с течением времени людям всё становится неинтересно. Нормальному человеку неинтересно всё, что происходит в стране, потому что это его практически, кроме очередных поборов и угроз для жизни в итоге не касается.

  А когда энергичному человеку у нас скучно, он всю свою энергию направляет на неизвестно что: либо уезжает в дальние страны, либо окунается в запой, либо уходит с головой в рутинную безрадостную работу, тупо тянет лямку для прокорма семьи и медленно гаснет, чтобы умереть в 60 лет. Либо начинает дурить и крушить всё вокруг. Либо сдаётся совсем уж и «горделиво» идет в холопы на зарплату. Без жизненного творческого стержня страна усохнет».

  Между тем директор Межвузовского центра по изучению России доктор философских наук Игорь Чубайс уверен, что отсутствие объединяющей идеи грозит России распадом. Он утверждает, что нынешняя идеология России подобна винегрету, в котором намешаны дореволюционные, советские и западные ценности. В результате единство государства держится на правящей номенклатуре. Однако эта связка — очень непрочная.

  «После распада Советского Союза перед нами были три варианта правил — мы могли жить по-российски, по-неосоветски или, отказавшись от всей своей истории, побежать за Западом.

  Сейчас власти реализуют идею винегрета — утром мы российские (реабилитировали Николая II), днем — антироссийские (станцию метро «Войковская», названную в честь убийцы императора, переименовывать нельзя), в полдник — советские (никакого голодомора в Украине не было), к вечеру — антисоветские (Катынь — страшное преступление Сталина и его приспешников).

  А еще мы — западные (Россия фактически ассоциированный член НАТО, через нас идет военный транзит в Афганистан) и антизападные (Абхазии и Южной Осетии поможем отделиться от Грузии, рвущейся в НАТО)», указывает эксперт.

  «Сегодня мы вернулись в XVIII век — живем за счет экспорта сырья, причем власти неспособны даже организовать его переработку. Это — не развитие, а самопожирание и раздолье для коррупции…

  … Нынешнее состояние страны — болезнь, а не норма. Того, что возникло в последние годы, не было никогда раньше. Сегодня и русские государствообразующим народом не являются. Не существует таких каналов, которые позволили бы русским управлять страной. Правит страной номенклатура. И единственная политика, которая проводится, — это политика самосохранения номенклатуры. Наши соседи в Восточной Европе 40 лет жили под красным террором, но у них осталось поколение людей, которые могли рассказать, как было до того. У нас таких людей не осталось», заключает Игорь Чубайс.

 11. Constantin Tanase:

  Astfel, dacă în 1812 Moldova de la est de Prut nu ar fi fost anexată la Imperiul Rus, ea urma calea istorică a Moldovei din dreapta Prutului şi astăzi am fi fost o singură ţară. Foarte multe lucruri însă nu ar fi fost: n-ar fi fost Basarabia, RASSM, RSSM, RM, RMN, n-ar fi devenit „şef de stat” Voronin, iar Snegur putea să devină ministru al Agriculturii la Bucureşti, nu ar fi devenit premier un Sangheli sau un Tarlev, iar Druc putea să devină senator la Bucureşti, nu ar fi devenit preşedinte de parlament Baba Jenea (E. Ostapciuc)… Ar fi fost „români şi punctum”, dar nu „moldoveni pragmatici” Lupu, Filat şi toţi ceilalţi, Diacov ar fi lucrat în redacţia culturală la TVR…, V. Stati ar fi putut fi şeful Ligii culturale a românilor de pretutindeni, Iura Muntean ar fi fost lider al Partidului România Mare, Igor Dodon ar fi ajuns primar general de Bucureşti. Spun aceasta, bazându-mă pe aceea că moldovenii (din stânga Prutului) sunt oameni deştepţi şi răzbătători. Omul e sub vremuri, vorba cronicarului. Da, omul face istoria, dar şi istoria îl face pe om. Uitaţi-vă ce a făcut istoria din unii, cum i-a schimbat… Problema acum se pune foarte dramatic: mai există astăzi oameni în Basarabia care pot schimba istoria?

 12. A apărut http://www.dacoromanica.ro , cea mai importantă bibliotecă digitală românească accesibilă gratuit în internet.

 13. Pukin critica SUA ca ar fi un stat parazit…

  IN ACEST CONTEXT, reamintim ca Rusia paraziteaza pe baza a circa 100 de popoare pe care le-a ocupat si le exploateaza, transformandu-le in robi.

  Rusia PARAZITEAZA pe baza resurselor naturale ale POPOARELOR SIBERIENE, hartuind economic tarile importatoare de gaze si petrol…

  ….

  Русский бандглаварь Путин обозвал США международным паразитом

  Время публикации: 1 августа 2011 г., 23:57

  По сообщениям СМИ России, бандглаварь этой тоталитарной страны Путин, выступая 1 августа на сходке педофилов и содомитов из путинюгенда в притоне на острове Селигер, обрушился с очередными бутафорскими нападками на Америку:

  «Увеличение планки госдолга США лишь откладывает системные решения для экономики, паразитирующей на монополии доллара. Америка живет в долг (Путина не спросили) и это для одной из ведущих экономик мира — очень плохо.

  Это значит, что они живут не по средствам и перекладывают часть нагрузки своих проблем, груза своих проблем на всю мировую экономику. В известной степени они паразитируют на мировой экономике и на своем монопольном долларовом положении».

  Путин также обвинил США в тайных планах махинации с долларом.

  «Дело даже не в том, что некоторые страны, в том числе Россия и Китай, имеют значительную часть долларов в золотовалютных резервах, а дело в том, что возможен системный сбой во всей экономике», – заявил Путин, указав, что привел «некоторые эксперты считают, что США заинтересованы в дефолте».

  Иными словами русский бандглаварь, которого на Западе считают паханом русской мафии, прямо обвинил США в попытке мошенничества:

  «США заинтересованы в этом и в девальвации доллара, чтобы создать лучшие условия для экспорта», – объявил Путин, пояснив, что таким образом американцы смогли бы побороть китайский импорт и европейских конкурентов.

  «Но у них хватило здравого смысла и ответственности, чтобы принять сбалансированное решение», – заключил премьер.

  Напомним в этой связи, что Россия паразитирует примерно на 100 захваченных и незаконно оккупируемых русскими странах, население которых Москва обратила в своих рабов.

  Россия держится на плаву исключительно благодаря воровству русскими недр и природных богатств других стран и народов, в первую очередь — сибирского газа и нефти.

 14. Cine-i „debil, b*ea” în R. Moldova?
  august 2, 2011 prin osoianu
  Cine-i „debil, b*ea” în R. Moldova?

  Чемодан, вокзал, Россия !!!
  По другому как сказать.?!
  Что-бы всем понятно было
  Пошел н,,,й , б…ь…!

 15. 20 de ani pentru o viaţă de om mult înseamnă. Oare nu noi, cetăţenii , suntem de vină că avem cel mai jos nivel de trai din Europa? Oare nu noi, cetăţenii, suntem de vină pentru că suntem dezbinaţi, nu suntem uniţi şi nu putem răspunde corect la întrebările de imăportanţă vitală
  – De ce moldovenii (cetăţenii RM cu majoritara români) nu doresc unirea cu românii din România cum au făcut nemţii din GDR care s-au alipit la nemţii din FRG?
  -Pote fi numit RM stat independent dacă are forţe armate pe teritoriul său contra voinţei statului RM? În acest caz au dreptul demnitarii acestui stat să depună flori la viteazul Ştefan cel Mare şi Sfînt care s-a luptat cu cotropitorii?
  – Sudul Basarabiei actualmente este al Ucrainei. La destrămarea urss teritoriul RM este şi pe partea stăngă a Nistrului. De refuzat şi de acest teritoriu (Transnistria) din partea stîngă a Nustrului? Dar cum de procedat cu or.Tighina de pe malul drept a Nistrului? Dacă o grupă de bandiţi vă vor ocupa o parte din locuinţă o ve-ţi ceda bandiţilor, o ve-ţi negocia cu bandiţii, sau veţi cere ajutor?
  – Transnistria este teritoriu secionist sau ocupat de Rusia? Dacă este teritoriu ocupat de Rusia, atunci Rusia poate fi „Aliat strategic a RM”!?
  – Smirnov este separatist (rus, născut în Orientul Depărtat al Rusiei, cu paşaport diplomatic a Rusiei, decorat de Putin şi Patriarhul Rusiei Alexei) sau infractor de stat al RM? Dacă este infractor de stat a RM atunci cu Smirnov trebuie de dus tratative sau de capturat şi de judecat?
  -De ce acei săraci din RM aleg (aproape 90%) pa cei super-bogaţi -Voronin, Filat, Plahotniuc? De ce masiv alegem „papuşarii Moscovei” – Snegur, Lucinschii, Voroni educaţi de Moscova, Lucinschii i-a educat pe Diacov şi Filat, dar Voroninpe lupu şi Plahotniuc
  VINA ESTE CĂ FORŢILE DECLARATE PROROMÂNE ŞI ANTICOMUNISTE SE BAT ÎNTRE DÎNSELE, DAR PROPAGANDA CU MASELE LARGI O FACE Moscova şi comuniştii

 16. RUSILOR NU LE PLACE SA LE SPUI ADEVARUL – ca ei sunt ocupanti,
  da, ei sunt OCUPANTI nu numai in fostele republici care s-au dezmembrat de la URSS si s-au format state independente, dar si in alte regiuni cu populatie autohtona ne-ruseasca.

  Jurnalistii din Tatarstan folosesc adeseori cuvintul OCUPANTI CAND SE REFERA LA RUSI.

  Pentru folosirea cuvantului OCUPANT jurnalistii din Tatarstan sunt persecutati si dati in judecata…

  ….

  ЧЕКИЗМ. Чекисты будет сажать нерусских, называющих русских оккупантами в частных разговорах

  Время публикации: Сегодня в 00:12

  По сообщениям русских оккупационных СМИ из Идель-Урала, русскоговорящие и русские оккупанты Татарстана в Казани написали донос оккупационной ментуре и потребовали отправить в русский ГУЛАГ ведущую татарстанского телеканала «ТНВ» Эльмиру Исрафилову за то, что она в частной беседе назвала их теми, кто они есть, то есть оккупантами.

  9 июня, в ходе проходившего в Казани сборища-пикета русскоговорящего отребья, ведущая канала «ТНВ» Исрафилова, освещавшая их сходку, назвала их оккупантами, которым «не место в Татарстане». При этом, по утверждению колонистов пикетчиков, журналистка в частном порядке произнесла «сакраментальную» фразу: «Я любому перегрызу горло за родной татарский язык». Как именно до этого русскоговорящие оскорбили татарский язык, что потребовалась эта «сакраментальная» фраза, оккупационные СМИ не сообщают.

  До доносу русских оккупантов марионеточные бандгруппировки «казанское УВД», «прокуратура республики Татарстан» и «управление следственного комитета России по Татарстану» возбудились на политическое «дело» и направили частные слова телеведущей на свою оккупационную «лингвистическую экспертизу».

 17. СОПРОТИВЛЕНИЕ. Идель-уральцы захватили оккупационный мусориат с пьяными русскими ментами

  Время публикации: Сегодня в 00:10

  По сообщениям марионеточных СМИ, уфимцы в порабощенном русскими мусульманском Идель-Урале атаковали русский оккупационный мусориат, избили мента «участкового», конфисковали материалы мусорского «дела» и записали добровольные и чистосердечные признания пьяного русского мента в его преступлениях на видео.

  СМИ передали, что несколько пьяных русских мусоров схватили на улице от безделья и характерного для народа русского, православного, садизма мирного удель-уральца, отвезли в своей мусориат и начали кроить «дело».

  Вскоре, однако, мусориат был атакован и захвачен 2 друзьями жертвы русского произвола. Они освободили из уз своего товарища и хорошенько отлупили русского мента поганого, который кроил «дело», чтобы в следующий раз ему было неповадно. Один из идель-уральцев достал сотовый телефон и заснял операцию на видео.

  Русского мусора заставили признаться на камеру, что он пьян и раскаяться в преступлениях, после чего идель-уральцы потребовали передать им все материалы сфабрикованного русским «дела».

  При этом идель-уральцы приставили к шее русского уголовника металлический ключ. Преступник по пьяни решил, что это пистолет, и, наделав в штаны, отдал все, что от него потребовали.

  Успешно завершив операцию в русском мусориате, трое друзей идель-уральцев благополучно его покинули и отправились по другим делам. Про других ментов в атакованном мусориате русские оккупанты ничего не сообщают, что, видимо, свидетельствует о том, что они были в полной пьяной «отключке».

 18. Pt Perju

  Nu sinteti de prin Grinauti-Balti, ca si la noi in sat erau Familii Perju?

  Este foarte corect cind scrieti ce ati scris, dar problema e ca parca nu intelegeti pina la capat lucrurile cind spuneti sau intrebati „VINA ESTE CĂ FORŢILE DECLARATE PROROMÂNE ŞI ANTICOMUNISTE SE BAT ÎNTRE DÎNSELE, DAR PROPAGANDA CU MASELE LARGI O FACE Moscova şi comuniştii”. De ce? Pentru ca exact aceste forte pretinse proromanesti nu sint proromanesti si, deci, nu se impaca, pentru ca au papusari sau finantatori prorusi, care nu le permit sa faca un front comun contra Moscovei. Cind va intelege mai multa lume asta, va fi altfel.

 19. Uniunea Europeana in anul acesta comemora la 23 august pentru prima data ziua victimelor totalitarismului.

  Totalitarism = fascism + comunism; sau: fascism = comunism

  В Европейском союзе в текущем году 23 августа будет впервые отмечаться день памяти жертв тоталитаризма.

  Согласно решению Европарламента, под тоталитаризмом в данном случае понимаются лишь две идеологии – нацизм и коммунизм.

 20. PATRIOTII UCRAINEI CER ca Moscvova sa se POCAIASCA „de inceperea celui de-al doilea razboi mondial”. „”CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL – CRIMA MOSCOVEI SI A BERLINULUI”… – acestea sunt doar cateva titluri din presa ucraineana.

  ….

  Украинские националисты хотят покаяния Москвы за „начало Второй мировой войны”
  …покайся!”, „Вторая мировая война – преступление Москвы и Берлина”,

  „Красный флаг – флаг оккупации”, „9 мая – это не праздник, а траур!”.

 21. BORIS NEMTOV – LIDERUL OPOZITIEI DIN RUSIA a declarat ieri ca REVOLUTIA RUSA, care se asteapta, nu va fi de catifea…

  Немцов предупредил путинский паханат, что революция будет кровавой и беспощадной

  Время публикации: Сегодня в 14:51

  Лидер Перестройки-2 и предполагаемый глава новой, демократической России Борис Немцов, выступая 1 августа в оккупированной русскими москалями Перми, предупредил чекистов, что скоро восставший народ их будут резать, по заслугам.

  «Русская революция – это кровавый бой, – указал демократический лидер, – Ксенофобия, огромный национальный конфликт и социальное расслоение, гигантская разница между Москвой и регионами… Это всё причины того, что русская революция бархатной не будет».

  А пока, на данном конкретном этапе свержения кроваво-воровской чекистской хунты демократы сорвут чекистам путинские «выборы» и проведут мероприятия под лозунгом «Голосуй за Россию, голосуй против всех».

  Так называемые «избирательные бюллетени» чекистов будут перечеркиваться, сфотографироваться и по возможности фотографии будут выкладываться в социальные сети.

  О каких конкретно социальные сетях идет речь, не сообщается, однако все они, если связаны с Россией в той или иной степени принадлежат и контролируются путинской тербандой ФСБ.

  «В силу исторических обстоятельств, в первую очередь того, что Пермь – центр сталинских репрессий, – пояснил Немцов, – жители города – люди достаточно свободолюбивые. И сколько бы путинисты не пытались, сломать этот мятежный дух, сделать этого у них не получается».

  Лидер Перестройки-2 рассказал о так называемом «народном фронте» Путина:

  «Народный фронт» – это способ оболванивания русского народа. Сегодня около 35% граждан считают «Единую Россию» партией жуликов и воров, хотя и продолжают голосовать за неё.

  Теряя блеск и популярность, едроссы во главе с Путиным решили обмануть народ с помощью демократической видимости – того самого «Народного фронта». Хотя ни о какой демократии речь внутри партии, как и внутри страны не идет.

  Это лишь имитация бурной политической деятельности, потому что в партии жуликов и воров, которую возглавляет Путин, не забалуешь – что сказал пахан, то и нужно делать. Поэтому записавшись в паханат, люди подписались, что будут играть по тем правилам, которые устанавливает главный пахан.

  В этой партии политическая роль индивида равна нулю, члены партии добровольно стали рабами и вассалами, взамен с барского плеча им дадут кусок бизнеса, бюджета или какие-то подряды. Это сделка – рабство в обмен на воровской кусок хлеба – и есть Народный фронт».

  После выборов чекистам будет больно. «Несмотря на то, кто будет у власти – Путин или Медведев, – указал Немцов, – России грозит системный кризис».

  Медведев настолько слаб, что не может справиться с обязанностями президента. За 3,5 года нахождения у власти Медведев «не сделал ничего хорошего для русского народа, вместо этого он продлил срок полномочий «президента» и «госдумы», признал «независимость» оккупированными кровавой Москвой грузинских провинций Осетии и Абхазию.

  «Это очень унылый выбор для русского народа, – указал Немцов,- между плохим и ужасным. И это унизительно. Я считаю, что нужно провести честные выборы, и наша задача – заставить режим это сделать». А в честных выборах шансов нет ни у Путина, ни у Медведева.

  В сложившихся условиях просто передать власть уже невозможно, пригрозил гебне демократический лидер.

 22. Stalin omora mai efectiv decat Hitler – scrie un ziar din Elvetia.

  Daca ambii au fost CRIMINALI si daca FASCISMUL = COMUNISMUL

  de ce , dar, pana azi comunismul nu este interzis prin lege?

  ……………….

  Сталин убивал эффективней Гитлера („Die Weltwoche”, Швейцария)
  Урс Геригер (Urs Gehriger)

  О советской программе уничтожения людей знали лишь немногие. Казни проводились постоянно, считает историк Тимоти Снайдер (Timothy Snyder).

  Die Weltwoche:

  Голодомор на Украине был первым массовым убийством по приказу Сталина, и это произошло еще до того, как Гитлер пришел к власти. Нацисты использовали его опыт?

  Тимоти Снайдер:

  Нацисты знали о голоде на Украине. Гитлер говорил об этом, и использовал эти факты в предвыборной борьбе в 1933 году. В результате голод долго рассматривался как идеологический вопрос, а лозунг был такой: «Если ты веришь в голод, то ты с нацистами. Если ты его отрицаешь, то ты с Советами».

  – Вы исследовали методы убийств обоих диктаторов. Каковы самые характерные отличия?

  – Советы убивали значительно более эффективно, чем нацисты. Со времени революции у них в распоряжении была очень эффективная тайная полиция, способная точно выполнять депортации и массовые убийства. У немцев ничего подобного не было. После захвата власти в 1933 году сначала Гитлер, затем Геринг и после этого Гиммлер целенаправленно пытались создать политическую полицию подобного калибра. Они пытались увеличить СС, а также внедрить в полицию и в немецкий офицерский корпус членов этой организации.

  – Судя по всему, самое позднее к началу Второй мировой войны Гитлер в жестокости превзошел Сталина?

  – Даже после начала Второй мировой войны, когда оба диктатора захватили Польшу, можно было видеть различия. С 1939 по 1941 год они убивали примерно на одном уровне, однако Советы депортировали или уничтожали именно тех людей, которых они хотели. До конца войны Советы оставались в этом отношении более эффективными, чем немцы.

  – Более эффективными, чем лагеря смерти, где практически никто не выживал?

  – Есть принципиальное различие между массовым и эффективным способом. Советы были исключительно эффективными, особенно когда речь шла об убийстве или депортации людей. И они делали это точно.

  Каждый раз они пытались уничтожить специфическую группу людей. Немцы действовали масштабно, они планировали уничтожить целый народ и всех военнопленных. Стереотип немецкой основательности и российской расхлябанности не находит документального подтверждения.

  – Какое количество людей было непосредственно занято в работе машины по уничтожению?

  – Во время «Большого террора» 1937/1938 года Советы уничтожили примерно 700 000 человек.

  Количество палачей с пистолетами в руках составляло пару сотен.

  Это вновь свидетельствует о точности и эффективности русских, а также об их представлениях в области безопасности.

  Советы пытались держать в тайне свою систему уничтожения людей, и делали это исключительно эффективно. Особенно в годы «Большого террора». Когда немцы начали масштабное уничтожение людей – в Польше в 1939 и в Советском Союзе в 1941 – в этом было задействовано намного больше людей.

  Нужно было такое значительное количество солдат и полицейских, что руководство приказало разработать более эффективную систему уничтожения. Это была одна из причин создания газовых камер.

  – Своими высказываниями вы затрагиваете табуизированную тему – уникальность Холокоста. Вы хотите спровоцировать скандал?

  – Ни в коем случае. Моя книга – пока единственная, в которой описывается Холокост – как он происходил, и в ней названы самые крупные группы жертв – советские и польские евреи. «Bloodlands» (Кровавые земли) также единственная книга, в которой предпринимается основательная попытка проанализировать причины Холокоста и установить связь массового убийства евреев с другими важными событиями, что в других работах обычно отсутствует.

  – Какие причинные связи вы имеете в виду?

  – Навязчивая идея относительно того, чтобы уничтожить целый народ, и Холокост не имели отношения к Советскому Союзу. Но было важно, что Советы помогли немцам вторгнуться в Польшу и что Гитлер после этого попытался уничтожить Советский Союз. Без территориальной экспансии Холокост был бы невозможен. И благодаря сопротивлению Красной Армии нацистам не удалось полностью реализовать свои планы по уничтожению людей.

  – Поэтому Холокост стал для Гитлера своего рода заменой военной кампании.

  – И при этом он убил больше людей, чем это могла сделать какая-нибудь советская политика. До последнего времени историки Холокоста утверждали – особенная черта Холокоста состояла в том, что была предпринята попытка уничтожить целый народ. Я с этим согласен. Однако у меня совершенно новый подход: Холокост в количественном отношении был самым крупным массовым убийством в Европе. Я могу со всей определенностью об этом говорить, так как я исследовал и другие массовые убийства.

  Оригинал публикации: Diktatoren: «Stalin mordete effizienter als Hitler»

  Опубликовано: 15/07/2011 16:45

 23. Doamna Pavlicenco, multe vorbe cu caracter naţionalist, dar prea puţine fapte. Tare mi-e teamă să nu păţim şi în cazul dvs ca şi în cazul lui Roşca şi mai nou şi al lui Ghimpu, fost mare naţionalist şi el, căruia, acum nici în cot nu-i este de valorile româneşti. Toţi sunt aşa după ce ajung la guvernare, sau măcar în Parlament. Nu văd nicio reacţie din partea omului de stat, a guvernantului Ghimpu în cazul maltratării lui Brega pentru simplul fapt că ia cerut idiotului ăluia de rusofon să vorbească în română. De fapt, nu am văzut nicio reacţie nici de la dumneavoastră.

  Vă citez şi tare mi-e frică că acest pasaj scris tot de dvs vă caracterizează perfect.
  Asa poate fi azi, dupa un deceniu de intuneric antiromanesc, antieuropean, comunist, cind, acum trei ani, toti credeau ca a venit Mesia anticomunista in persoana unor liberali si democrati, dar care s-au dovedit a avea papusari rusi corupti in spate. Acestia au si pus la cale scenarii cu deturnarea optiunilor democratice, determinind exact ceea ce, logic, avea sa se intimple: inca o confiscare a sperantelor de schimbare si de smulgere a pamintului romanesc de sub talpa proruseasca, fie ca e una rosie sau e una verde.

  Opţiunile unui om (fie ele pro-ruseşti, pro-româneşti, sau măcar pro-Burkima Faso) se caracterizează prin fapte, nu doar vorbe. V-am mai propus odată şi în una din numeroasele campanii electorale, ca imediat după trecerea campaniei să se întreprindă acţiuni culturale (filme, spectacole etc.) menite să deschidă ochii şi moldoveanului debilizat de îndoctrinarea rusă şi de zecile de posturi tv ruse şi să înţeleagă că România nu e duşmanul nostru. Din păcate, campania a trecut şi a trecut totul. Nu trebuie să amintim oamenilor de UNIRE doar în campanie. E necesar să acţionăm şi v-am spus că dacă se vor întreprinde astfel de acţiuni, sunt gata oricând să-mi ofer ajutorul şi să merg şi eu din casă în casă. Nu mi-a fost frică să discreditez comuniştii în ochii oamenilor, care, dacă âţi permiteai să spui un cuvânt de rău despre comunişti riscai să iei o sapă în cap oricând, de ce mi-ar fi frică să le spun că România este unica noastră salvare (faţă de care au o fobie echivalentă cu simpatiile faţă de Voronin).

  Încă odată, aştept acţiuni concrete. Să nu ne trezim doar în campanii.

 24. Patriciu(A.Marin)

  Nu înţeleg de ce se continuă a se utiliza „unirea” în loc de reîntregire,restabilirea suveranităţii României asupra teritoriilor sale din stînga Prutului.(Unirea a fost la 1918,nu e corect şi cinstit faţă de înaintaşii neamului ce deja au realizat-o)
  Şi guvernărea de la Chişinău e timpul să o calificăm clar: Regim statalist-separatist (moldovenist)

 25. Petru BOGATU:

  Dispariţia Belgiei va ucide şi Republica Moldova

  În timp ce toată lumea caută să ghicească dacă se va destrăma sau nu AIE, ne scapă spectrul unei dezintegrări mult mai mari. La orizont se prefigurează dispariţia statului.

  Revenirea statului naţional

  Republica Moldova trăieşte aproape doi ani şi jumătate fără un preşedinte ales. Incapacitatea cronică a forţelor politice de a depăşi criza constituţională, de a alege şeful statului demonstrează mai mult decât o neputinţă a fracţiunilor parlamentare de a realiza un compromis, de a pune interesele generale mai presus decât cele înguste de partid.

  Dezbinarea de la vârf nu-i decât crăpătura de la suprafaţă a unei rupturi existenţiale de la bază. Ceva mai mult de jumătate a societăţii moldoveneşti pariază pe Occident, cealaltă – pe Orient. Controversa pare ireconciliabilă, întrucât are la origini nu atât divergenţe de opinii, cât diferenţe de ordin etnic şi cultural.

  Aţi putea să-mi reproşaţi, afirmând că presupusa jumătate filorusă dintre Prut şi Nistru se erodează treptat, deoarece procentajul minorităţilor slave nu depăşeşte douăzeci la sută din totalul populaţiei. Este adevărat, în Basarabia partida proocidentală are şanse să câştige teren pe seama majorităţii moldoveneşti/româneşti. Dar tot atât de adevărat este faptul că rămâne regiunea rebelă, unde ucrainenii şi ruşii constituie aproximativ două treimi din totalul populaţiei din stânga Nistrului. Pariul lor pe Moscova este de neclintit.

  Veţi spune că dau prea multă atenţie factorului etnic. În nicun caz. Haideţi să nu ne ascundem după deget. Ignorarea sentimentelor naţionale în Europa, dar şi în alte părţi ale lumii, s-a dovedit a fi o utopie curată. Nu degeaba, marile puteri de pe bătrânul continent se văd deja silite să renunţe la multiculturalism. Asta înseamnă, în fond, că Franţa, Germania, Olanda şi altele revin la ideea statului naţional.

  S-au înşelat şi adepţii marelui califat Islamic care sperau să formeze un megastat teocratic multinaţional. Aceste calcule au fost date recent peste cap de revoluţiile naţionale din Tunisia, Egipt, Iemen sau Libia. Factorul identitar, neglijat odinioară, începe să se impună cu putere pe toate meridianele globului.

  Ultima sărbătoare naţională pentru Belgia

  Cel mai concludent exemplu, din acest punct de vedere, pare a fi Belgia, care trăieşte fără guvern mai mult de 400 de zile. Şi nu există semne că acesta ar putea fi format în viitorul apropiat. Din contra. Se creează impresia că separarea dintre regiunea wallonă şi cea flamandă devine irevocabilă.

  Experţii de la faţa locului consideră că Belgia este, de fapt, deja divizată în două. Mai rămâne doar ca dezmembrarea să fie legitimată. Regele Albert II, extrem de îngrijorat, a declarat săptămâna trecută că Ziua Naţională, sărbătorită în 2011, ar putea să fie ultima în istoria ţării.

  Wallonii se pronunţă categoric pentru unirea cât mai rapidă cu Franţa. Parisul pare şi el dispus să alipească regiunea cu populaţie francofonă majoritară. Partidul de guvernământ, Uniunea pentru Mişcarea Populară, poartă discuţii cu opoziţia socialistă pentru a tăia nodul gordian al crizei belgiene. Pe de altă parte, regiunea flamandă nici nu vrea să audă de refacerea unităţii cu cea wallonă. Se pare că divorţul dintre cele două comunităţi belgiene este doar o chestiune de timp.

  Asimilarea Walloniei de Franţa va prefaţa unirea Basarabiei cu România?

  Acum judecaţi dumneavoastră înşivă. În condiţile în care nu se pot împăca wallonii şi flamanzii care fac parte din aceeaşi civilizaţie euroatlantică, cum oare ar bate palma rusofonii majoritari din stânga Nistrului cu românofonii din dreapta lui? Reprezentând două opţiuni geopolitice diferite şi de multe ori ostile, cele două maluri ale Nistrului se îndepărtează pe zi ce trece tot mai mult unul de altul.

  Pe fundalul resuscitării naţionalismului în lume, dar mai cu seamă, pe continentul european, realipirea Transnistriei mi se pare o iluzie pe cât de deşartă, pe atât de puerilă. Reîntregirea teritorială este îndoielnică, deoarece pare imposibilă ajustarea comunităţii preponderent rusofone din regiunea separatistă la paradigma culturală românească dintre Prut şi Nistru.

  Totodată, pe măsură ce imposibilitatea de a integra autoproclamata republică nistreană devine tot mai evidentă, raţiunea de a fi a statului din stânga Prutului dispare sub ochii noştri. Probabila asimilare a Walloniei de Franţa se va transforma într-un precedent pentru Bucureşti. România va trebui, la rândul ei, să absoarbă partea centrală a regiunii sale istorice Basarabia.

  Iminenta dispariţie a Belgiei va ucide şi Republica Moldova. Ceea ce ieri părea de domeniul fantasticului, se constituie astăzi într-o realitate politică implacabilă.

 26. Pt Valentyn

  As putea chiar sa ma supar. Oare acest articol nu se refera la actiuni concrete facute de PNL – un partid extraparlamentar, care nu controleaza fluxuri financiare, care nu are acces la furatul statului, care umbla cu mina intinsa pentru a putea gasi o mie de dolari sa achite – pentru a lua ultima actiune ca exemplu, de 28 iunie 2011, cind PL ne-a interzis sa intram in PMAN – benzina, pentru oamenii din 22 de raioane. Ca ei nu vin la Chisinau din raioane cu propriii bani. Noi nu avem functionari de stat sau demnitari, ci oameni care muncesc ei stiu cum, care sint si, cei mai multi, someri. Dar celelalte actiuni, enumerate aici? Iar sacii cu bani in RM au venit mereu pt partide prorusesti.

  Totusi, din 9 Mai 2008, din alte date cu presa in Scuarul Operei, in fiecare duminica, unde PNL a luat cuvintul, a adus oameni? Cu drapelele in berna de fiecare data trista a istoriei? Cu deplasari cu presa, in 2008 si 2009, in raioanele republicii? Dar adunatul semnaturilor, timp de doua luni, in Scuarul Europei pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov Ribbentrop? Dar doua scrisori trimise Angelei Merkel? Dar identificarea cetatenilor romani pentru alegeri, cind a candidat Dabija pt Parlamentul Romaniei? Mai cititi despre actiuni pe site-ul http://www.pnl.md, daca va displace blogul. Dar toate sedintele Consiliului politic al PNL, filmate si puse pe site si pe blog? Nici presa controlata, asa cum spune Constantin Tanase, nu observa aceste lucruri, pentru ca patronul nu-i da voie.Pentru ca patronii presei sint antiunionisti.

  Deci – nu vreti sa vedeti aceste actiuni, care nu au fost doar in campanii electorale. Dar pt un partid extraparlamentar sa aiba, in patru ani, doua scrutine locale, trei scrutine parlamentare, un referendum?

  Acum, ca sa raspund punctual.

  1. Nu se refera la noi afirmatia „multe vorbe cu caracter naţionalist, dar prea puţine fapte.” A, ca nu avem presa care sa oglindeasca obiectiv evenimentele, asta e cu totul altceva.
  2. Diferenta de Roşca şi Ghimpu e ca ei figureaza in lista celor infiltrati in Miscarea de renastere national si depind, astfel, de patronii prorusi sau sint santajabili. Unul vrea sa revina in politica mare, altul e deja si vrea sa se mentina cu orice pret, inclusiv al vinzarii romanismului. Eu am fost in politica mare si am luptat pentru romanism de la tribuna centrala a Parlamentului pe timpul comunistilor, lucru nefacut de NIMENI de la 1994 incoace. Cariera mea de politician e in spate si PNL e format din oameni de sacrificiu, care au promovat Unirea cu Romania, chiar in detrimentul lor, pentru ca oamenii inca nu voteaza unionistii.
  3. Am fost si la guvernare, am avut un comportament demn, spun de 9 luni cit noi, majoritatea din ADR, am avut Guvernul Sturza.
  4. Cazuri ca Brega doar smulg masca de pe fata guvernarii proruse mascate in proeuropeana. Este o hirtie de turnesol, care demonstreaza ca toti sint profitori, pragmatici, alias mankurti si doritori de a fura, de a avea bani, ca sa se mentina la putere.
  5. Sint cea care am adunat 26 de semnaturi pentru a modifica art.13 cu l.romana in Constitutie – nu a semnat Rosca, nici deputatii PPCD. De ce azi nu se aduna 53 de semnaturi, cind sint necesare 33-34 pentru a modifica si Constitutia la capitolul l.romana si neutralitatea?
  6. Nu eu trebuie sa am reactii la cazuri cu Brega, ci guvernarea. Reactia mea nu schimba nimic si nu eu trebuiesc judecata pentru ce reactii am. I-ati votat pe guvernantii proeuropeni – cereti-le sa schimbe Legea privind functionarea limbilor vorbite pe teritoriul R.Moldova, ridicate la rang de limba organica de interfrontisti si agrarieni.
  6. Ma intereseaza si pe mine – ce v-a raspuns Filat si ce v-a raspuns Ghimpu sau Chirtoaca, edilul Chisinaului, la intrebarea de ce nu reactioneaza la comportamentul Universitatii Slavone? Haideti ca nici asa nu e asa: ce scriu – e necredibil, dar daca tac, mi se reproseaza. De votat ii votati pe altii, dar reactii vreti de la mine? Dar cu obrazul, mai „moldoveneste” – sovestea – cum stati?
  7. Acum, legat de elementara cultura politica. Fapte se cer de la guvernanti, care au bani bugetari si pirghii sa reactioneze si sa ia masuri. Opozitia are cuvintul. Nu mie trebuie sa imi propuneti masuri dupa campanii electorale, ci celor pe care ii votati – PL-ului si PLDM-ului. Noi, PNL, ne descurcam greu si nu avem bani pentru asemenea actiuni. Ne-am bucura sa ii avem, dar nu-i avem.
  8. Poate imi veti spune ca nici la o plecare la fiica-mea nu am dreptul sau sa las si sa alerg la Chisinau sa protestez in fata Universitatii Slavone sa va plac? Nu cred ca asta e testul pentru cine sintem noi.
  9. Nimeni nu a facut mai mult decit PNL ca sa demonstreze ca „România nu e duşmanul nostru”. Am si un Ordin din partea Statului roman pt asat, cred, nu? Si nu am vorbit intr-o singura campanie. In 2008 am fost si raminem singurul partid care am raspuns la zece intrebari fundamentale puse de Timpul. Acolo era totul clar legat de natiune, limba, biserica, NATO. Nici PL, dar mite PLDM! nu au raspuns. Cine, in afara de PNL, a reactionat la scrisoarea Forului Democrat al Romanilor? Cine a republicat toate materialele despre reintregirea neamului romanesc?
  10. Ca sinteti gata sa oferiti ajutor, dupa ce noi vom gasi bani de deplasat prin sate e bine, dar, mai intii, trebuie sa gasim acesti bani, cu pensia mea nu ne putem deplasa prea departe.
  11. As avea inca multe de scris, dar nu stiu daca mai are rost. As vrea sa vad macar o doza ne obiectivitate si de nerautate, care sa ma incurajeze sa mai scriu, fiind sigura ca nu impusc in vrabii. Deocamdata am aceasta senzatie. Sorry.

  Cititi articolul lui Bogatu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *