http://www.timpul.md/articol/indiferent-cine-a-castigat-alegerile-24444.html
Un articol de Constantin Tanase
Ieri, când scriam aceste rânduri, nu ştiam încă rezultatele turului doi de scrutin din Chişinău. Deci, ceea ce voi spune mai jos nu este „influenţat” de rezultatul scrutinului şi, indiferent care ar fi (este) el, aceste lucruri trebuie spuse.
1. Dacă pierde Dorin Chirtoacă şi câştigă Igor Dodon, nu trebuie să dăm vina pe electorat că e „prost”, că „nu vrea democraţie” şi „nu se poate despărţi de comunism”. Vina o poartă politicienii, nu alegătorii.
2. Dacă iese câştigător Dodon, nu Chirtoacă a pierdut alegerile în Chişinău, ci Alianţa pentru Integrare Europeană şi personal liderii ei, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu.
3. Indiferent cine a câştigat alegerile în Chişinău, Chirtoacă sau Dodon, societatea nu mai poate evita discuţia sinceră şi principială a unor chestiuni ce ţin de statutul şi modul de funcţionare a partidelor şi finanţarea acestora. Societatea moldoveană se va mişca înainte şi electoratul va vota „cum trebuie” doar atunci când partidele vor fi scoase din proprietatea privată a liderilor acestora şi vor fi transformate în instrumente democratice de exprimare şi valorificare a voinţei politice a societăţii.
4. Indiferent dacă pierde sau câştigă Chirtoacă, Partidul Liberal are nevoie urgentă de reformare la vârf. Nu vreau să spun că liderul PL ar fi o frână, dar toată lumea vede că nici locomotivă nu e…
5. În cazul în care Chişinăul e pierdut, cel mai prost lucru pe care ar putea să-l facă forţele democratice, anticomuniste e să lase „aripile în jos” şi să se comporte la fel de lamentabil, laş şi ticălos, cum s-au comportat după 25 februarie 2001. Înfrângerea lui Chirtoacă ar trebui să fie o lecţie care trebuie învăţată rapid şi care trebuie să servească drept semnal pentru mobilizarea generală a electoratului pentru următoarele bătălii.
6. În cazul când câştigă Chirtoacă, trebuie să se întâmple exact acelaşi lucru.
7. Indiferent cine câştigă şi cine pierde, societatea trebuie să realizeze că în R. Moldova s-a instaurat o „democraţie specifică, moldovenească”. Adică, o parodie periculoasă la democraţia veritabilă – legile nu funcţionează, societatea civilă e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire, iar chiar dacă mai există nişte „insuliţe de societate civilă”, ele sunt controlate de străinii din exterior şi de Puterea din interior. Nu există la moment o sarcină mai importantă şi mai urgentă decât crearea unei societăţi civile libere şi eficiente.
8. Indiferent cine pierde şi cine câştigă alegerile, toate dezvăluirile făcute de candidaţi în campania electorală trebuie să devină obiect de dezbatere în sala de judecată. Dacă şi de data aceasta dosarele vor fi îngropate, credibilitatea partidelor şi a politicienilor – care şi aşa nu este prea ridicată – va coborî la cota zero.
9. Indiferent cine va pierde şi cine va câştiga alegerile, unul dintre subiectele care trebuie dezbătute de urgenţă de societate este cel legat de implicarea preoţimii (a unei părţi a ei) în politică. Nu ne putem preface în continuare că nu vedem că o parte a preoţimii a devenit o problemă pentru R. Moldova. Această parte a preoţimii astăzi nu se mai mulţumeşte nici chiar cu statutul de arbitru, ci devine un jucător politic activ, agresiv, promovând politici, filozofii şi viziuni deschis antiguvernamentale şi antistatale, care subminează independenţa R. Moldova şi o readuc total în sfera de interese a Rusiei. (Apropo, în acest context: peste câteva luni se pregăteşte o „vizită istorică” a patriarhului rus în R. Moldova, ce are scopul de a consacra definitiv R. Moldova drept „spaţiu spiritual pravoslavnic rusesc”. Cum se pregăteşte de această vizită Mitropolia Basarabiei? Dar partidele politice care declară programatic că apără independenţa şi securitatea R. Moldova?)
10. Indiferent cine va pierde şi cine va câştiga alegerile, „dosarul identitar” al R. Moldova nu mai poate fi lăsat ascuns să se prăfuiască pe poliţele pragmatismului nostru politic. Fără o adevărată revoluţie, curajoasă, în viziunile noastre „statale”, în abordarea statutului factorului etnic în viaţa noastră politică, R. Moldova va rămâne ostatica şi victima „votului etnic”.
Totusi D-na Pavlicenco, eu citesc o invidie mare printre rinduri…. Sper totusi sa depasiti aceasta frustratie!
Echilibrul a fost aproape perfect . Se vede clar ca AIE nu poate face fata decat unit . Si asa la primarie este un echilibru intre numarul mare de consilieri PCRM si Chirtoaca. Orice ar zice comunistii si ai lor Chirtoaca nu poate face nimic fara avizul si stiinta lor. Singurul lucru rau ar fi ca sabotandu-se unii pe altii sa nu se mai faca mare lucru pentru oras. Vor sau nu PCRM si AIE raspund de oras impreuna
pt Alexei si pu to(n)ti:
Inainte de a porni cu ceva impotriva dnei Vitalia atrageti atentia ca articolul este scris de Constantin Tanase
turul al doilea a fost catastrofal pentru pcrm … vorbim de chisinau si pierdem din vedere imaginea generala despre ce s-a intimplat la turul 2 . catastrofa , dezastru , infringere majora … pentru comunisti . iata realitatea , iata adevarul … sa lasam cifrele sa vorbeasca : La nivel național: AIE a câştigat 377 de primării, PCRM – 86 …
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan a anunţat rezulatele parţiale a alegerilor locale, turul II, pentru toată Republica Moldova. Astfel, AIE a obţinut majoritatea primăriilor.
PLDM – 156 primari
PD – 153 primari
PCRM – 86 primari
PL – 68 primari … dupa cum se vede pcrm nu ocupa nici locul 2 dar sa mai vorbim de locul 1 . deci locul 3 pentru pcrm la mare distanta de primele doua pozitii … ii sufla in ceafa p.liberal . infringerea de la capitala si rezultatele aratate mai sus ne fac sa vorbim de o infringere categorica a comunistilor … fara drept de apel !
Doamnă Pavlicenko, sincer să fiu sunt foarte mâhnit că postările de pe blogul dv. au fost şi sunt preluate cu suspectă rapiditate de către otrăvita fiţuică anti-democrată şi anti-românească Moldova Suverană. Oare aveţi ceva de spus în acest sens? De ce ştergeţi comentariile care nu vă convin? Iată că, în ura dv. faţă de AIE, aţi trecut în cea mai periculoasă extremă şi anume în cea stângă, unde fascisto-comuniştii moldovenişti îşi fac de cap, sponsorizaţi fiind de maica-Russia! Îi iubiţi aşa de tare pe stăpânii ruşi? Măcar, aveţi obrazul şi recunoaşteţi deschis adevărul şi nu mai încercaţi să-l muşamalizaţi sub masca unui pro-românism fals şi profund mincinos! Îmi pare foarte rău că dv. încă nu realizaţi că poporul chişinăuian nu a avut încredere în dv. şi că a votat cu cine a crezut că e mai bine. Împrăştiind atâta venin pe spaţiul virtual, nu faceţi altceva decât să daţi copios apă la moara sovietică a bătrânului vulpoi stalinisto-leninist Voronin! Păcat de întoarcerea dv. la 180 de grade faţă de principiile democratice cu care aţi încercat să ademeniţi oamenii, dv. fiind, în mod fatal, tributară trecutului imperialist sovietic…
p/u Pablo
De ce in orasul Cahul AIE nu si-a cistigat primarul,dar au cistigat tot comunistii?????
Se pare ca Igor Dodon sta acasa (banuiesc) si modereaza comentariile de pe blogul personal, dar tace malc.
CAUTĂ viață mai BUNĂ în România
20.06.2011
Tot mai mulți moldoveni sunt atrași de piața muncii din România, doar că vor să ajungă în această direcție ilegal. La 19 iunie curent, pe raza raionului Cahul au fost identificați doi cetățeni din Moldova. Aceștia intenționau să treacă Prutul și să ajungă în România, pentru a găsi un loc de muncă bine plătit.
Suspecții nu dispuneau de actele necesare pentru a călători legal.Prin urmare, au fost transmiși Comisariatului de poliţie din or.Cahul.
Situatia in urmatorii ani va fi incordata pana ce fie AIE ,fie PCRM vor scadea in preferinta populatiei. Desi mergem ca orientare spre vest alaturi de o anumita organizare politica ,nu inseamna ca cei de la PCRM ,cu orientarea lor vor ceda usor fiind bine antrenati si sustinuti si fiind si capabili. Ciocnirea este cumva si etnica conducerea PCRM la varf fiind compusa din rusi si ucraineni. Foarte greu sa se uneasca acest amalgam de interese de tot felul (politice, economice, etnice, militare) si atunci cel mai simplu este sa dezbini si sa intri cu forta. Orice intentii a insinuat D-na Pavlicenco la cei din AIE pana la urma au dovedit contrariul si deocamdata au mai trecut un hop cu chiu si vai.
Cu poti sa fii ,,indiferent cine a castigat”?! Nu mai e chiar asa. Pavlicenco plange cu lacrimi amare ca nu a castigat Dodon. Sarmanica, astepta ceva de ciugulit de la el, dar iata ca… Dumnezeu nu vrea sa invinga komii. Suntem romani si punctum, dar nu ca Pavlicenco!
buturuga mică răstoarnă carul mare,aşa crede PNL şi PPCD.E adevărată propoziţia dar nu la Chişinău unde buturuga mică este putredă şi la orice poticneală crapă.Se încearcă diverse alternative ,dar au devenit aşa de fumate încât sunt ridicole.
Pentru toţi acei ce sunt îngrijoraţi de cum „suportă” d-na Pavlicenco victoria lui Chirtoacă:
Decît să vă îngrijoraţi că ar răspîndi venin,că e invidioasă,etc. mai bine v-aţi îngriji cum să facem ca să fim reprezentaţi în structurile puterii de cei mai buni oameni atît ca specialişti,cît şi sub aspect de moralitate.Nu vă bucuraţi că uite Pavlicenco nu-şi ajunge scopul ca să ajungă cu partidul său la putere,mai bine v-aţi îngrijora că ne guvernează reprezentanţii diferitor grupuri de interese ce ajungînd la putere îşi rezolvă mai mult propriile interese decît interesele cetăţenilor.
Punînd accentul în promovarea oamenilor ce îi doare mult mai mult de interesul comunităţii decît cel personal (cu adevărat patrioţi) vom avea mai mult de cîştigat cu toţii.
Citind ce scrieţi aici văd mai tare o satisfacţie a voastră aici că uite Pavlicenco cu partidul ei n-a fost votată decît o grijă de interesul public.Cu o astfel de viziune asupra problemelor departe nu ajungem, ne vom bălăci ca proştii în propriile orgolii,iar de aceasta nu vor întîrzia să profite comicii pentru aşi lua revanşa.
Din ultimul articol din seria „Organizatie politica a societatii civile”:
„Este evident ca in aceasta etapa, clasa politica, partidele politice de pe amandoua malurile Prutului devin o frana in calea desavarsirii idealului national, fiind dispuse sa „se unduiasca” dupa cum bat vanturile dinspre Moscova sau Bruxelles.
Iata dece societatea civila romaneasca are datoria sa-si creeze organizatia sa cu rolul politic al intregirii si apararii integritatii nationale.”
Articolul il gasiti la „Diaspora si Reintregirea”:
http://mipopescu.wordpress.com
Conferinta de constituire a Miscarii Civice „Anul 1812” va avea loc la Chisinau, pe 25 Iunie ora 11:00 in Sala Mare a Uniunii Scriitorilor.
Pt alegator
Mie mi se pare ca Filat plinge ca nu a cistigat Dodon, nu Pavlicenco. Urmariti atent evenimentele.
PENTRU TOTI
Va puteti da mari si sa va varsati aici tot veninul pe care il aveti, urmare a tuturor problemelor si frustrarilor adunate. Eu va las sa postati ce vreti, ca sa stiti ca aici PUTETI, insa il alte parti NU PUTETI. Numai ca eu consider mesajele voastre rautacioase ca manifestare a slabiciunii voastre mari, a ingustimii viziunilor si a intolerantei pentru opinia altuia si pentru adevar. Ceea ce, in cazul meu, nu vedeti. Deci, va educ, pentru ca va compatimesc.
Va puteti da peste cap – degeaba! Eu sint curata, nu sint santajabila, spre deosebire de idolii vostri -, nu am colaborat cu nici o securitate in viata mea, nu sint platita, pur si simplu imi apar formatiunea, care nu poate activa in conditii de democratie, de adevarat pluralism politic sid e idei, in conditiile legii. Pentru asta ii dispretuiesc pe pretinsii liberali si democrati si nu-i sprijinim. Pentru ca au venit si nu au schimbat nimic, ci au preluat sistemul murdar si corupt de la comunisti.
Dupa ce o incheiem cu manifestarile de la 28 iunie, ne vom apuca de promovat Legea lustratiei, contra tuturor cutrelor – din Canada sau de la Chisinau. Iar ca sa va convingeti, inca o data, cine sint cutrele, cititi aici si vedeti atent documentele din arhiva de stat: http://www.pavlicenco.md/2008/11/26/la-solicitarea-lui-ndabija-postam-killerii-redesteptarii-nationale/
Asa ca linistiti-va si nu va dati mari dupa ce scuipati pe acest blog, pentru ca – pur si simplu – sinteti manipulati, intoxicati si slabi, mici la suflet si „imensi” la prostii. Liberalii – daca nu sinteti chiar voi cei ce postati aiureli aici de zor pe blog – rid de voi cum va prostesc. Noi am fost si am ramas verticali si nu ne descurajeaza nici un vot cumparat pentru partidele din AIE. Va veti convinge mereu si din plin pe parcurs.
Buna dimineata
Vad ca a devenit o moda in Republica Moldova sa faci pe „impaciuitorul”, dupa modelul lui Marian Lupu, urmat apoi, destul de neconvingator, de Igor Dodon si, mai nou, chiar de Vlad Filat (si Chirtoaca a avut niste incercari asemanatoare cand purta panglica ruseasca alaturi de cea romaneasca). Probabil se da o lupta apriga pentru centrul spectrului politic.
http://www.timpul.md/articol/de-ce-filat-il-curteaza-pe-neostalinistul-in-itari-dodon-24495.html
Doamna Pavlicenco, cum comentati discutiile pe marginea subiectului transnistrean, care incep azi la Moscova?
In opinia agentiei de analiza STRATFOR, partii transnistrene ii va fi acordata o reprezentare in Parlamentul Republicii Moldova. Daca va fi vorba de vreo 15% din locuri, cum vedeti evolutia vietii politice moldovenesti, tinand cont ca 35-40% din celelalte locuri vor fi probabil ale PCRM?
Pt Liviu
Asta inseamna ca Filat ne pune capac impreuna cu Rusia si cu SUA. Filat nu vrea Unirea cu Romania. Asta e subtextul.
Государственность Молдовы находится на „грани”.
Республика расположилась в рейтинге „несостоявшихся государств” между Танзанией и Никарагуа.
Об этом свидетельствуют результаты исследования журнала Foreign Policy и организации Fund for Peace, составляющих подобный рейтинг.
Как передает „ИНФОТАГ” со ссылкой на Foreign Policy, при разработке рейтинга учитывались политические и экономические показатели, уровень эффективности государственного управления, демографические процессы, вовлеченность во внутренние и международные конфликты, уровень защищенности прав человека для 177 стран.
Dar nici nu am crezut vreodata ca Filat ar vrea Unirea.
Problema ar fi ca viitorii deputati transnistrieni din Parlamentul RM (daca se ajunge la o intelegere, desi e putin posibil cu oameni ca Smirnov, Antiufeev si Galina Andreeva) vor pune bete in roate, la comanda Rusiei, incercarilor de apropiere de Romania si Uniunea Europeana. Chiar, cum ar accepta Letonia, de exemplu, integrarea tarii voastre in UE in cazul in care veti avea printre oficialii moldoveni pe Antiufeev?
Doaman V. Pavlicenco, prin tot ce faceţi, nu faceţi bine. Dacă am analiza opiniile Dstră şi le-am compara cu ale lui Iu. Roşca din anii 1998-2007 am crede că aţi fost „educaţi” în aceiaşi şcoală. El tot vorbea despre curăţenia mâinilor, despre democarţii moldoveni corupţi, despre lustraţie, etc. Şi zeci de ani el nu a făcut altceva decât a ajutat forţele trecutului şi străinii să rămână la putere. Când acestor forţe ceva nu le-a ajuns el a pus umărul şi le-a ajutat în mod deschius, motivându-şi până la greaţă acţiunile prin diferite exerciţii de sofistică. Referitor la necolaborarea cu organele secrete. Sunteţi atât de naivă încât meritaţi să fiţi compătimită. Zeci şi sute de oameni, în virtutea caracterului lor, fără să ştie au fost folosite de serviciile secrete aşa cum au vrut acestea. Credeţi-mă cunosc ce afirm nu din vorbe. În rest, Societatea noastră este foarte inperfectă, dar ea nu va deveni mai bună cu o atitudine ca a Dstră. Reanalizaţi-vă comportmentul fiindcă democraţia moldovenească nu prea câştigă mult nici cu Filat, dar nici cu Dstră. (de indivizii voronin, dodon, mişin, tcaciuc, etc. nici nu poate fi vorba).
Înţelepciunea poporului român, exprimată prin proverbe şi aforisme, uneori este mai convingătoare decât orice critică. Spre exemplu: „Hoţul strigă – prindeţi hoţul”, sau „Nu tot ce zboară se mânâncă”, „Nu daţi mărgătiare la porci”, „Lucrurile curate se fac în tăcere” ş.a.m.d. Tare mult vorbiţi, domnă.
furnica spune:
21 iunie 2011, la 09:09 (la tema precedenta)
furnica spune:
20 iunie 2011, la 12:12
p/u Pablo
De ce in orasul Cahul AIE nu si-a cistigat primarul,dar au cistigat tot comunistii?????
Cam aberati, doamna. Din documentele CEC pe r-nul Cahul Botezatu Petru este consilier local in s, Andrusul de Sus (satul natal) pe listele PLDM. Din afisele PLDM am citit, ca Craciuneac Iurie tot este inclus in listele PLDM pe r-nul Cahul, dupa cum si Oxana Radu, care tot a trecut coridoarele mortii la fel. Poate ca nu este nr.1 acest Iurie, dar este in lista si nici decum nu a parasit partidul, dupa cum afirmati. De acord, nu este primul, dar nu pot fi toti primii, nu-i asa? Pentru a fi printre primii, nu este de ajuns sa treci doar coridorul mortii (pe care l-a trecut si Butmalai, si feciorul d-lui, care a fost maltratat in ochii lui taica-sau, s.a), dar e necesar si sa lucrezi foarte mult si efectiv in timpul acestor scrutine. Nu sunt membru la nici un partid, dar dupa cate inteleg, numarul, pe care este plasat un candidat depinde de aportul, pe care il aduce acest candidat, cat prin munca sa, sau prin aport financiar, de care are nevoie partidele la scrutine, imi pare ca m-am exprimat transparent…… In orice caz eu asa ma gandesc.
Din cate am aflat, suma de care vorbiti, destinata pentru liceul Ion Voada a reprezentat o suma prea mizera pentru o asa institutie de invatamant, deaceia si a fost donata la scoala din Tigeci si nu Toceni, pentru ca acolo se necesita cu mult mai putin si acopera 100% necesitatile. Acest fapt este indreptatit cu faptul, ca pe viitor liceul Ion Voada va beneficia de o suma inzecita, care este preconizata pe acest an la acest liceu. Ca daca benefeciau de prima suma, nu ar fi avut posibilitate sa pretinda la cealalta. cat povestea cu Gorila o consider babskii bazar.
In privinta lui N. Dandes va gresiti foarte amarnic, el are si echipa, si staf, si sponsori comunisti.
Asa ca, mai repede DVS. aveti un oarecare interes personal sa denigrati acest partid si pe Butmalai in deosebi. Sunt unii in Cahul, care spun, ca Butmalai e hot, dar ce paradox, la intrebarea: ce a furat sau ce a privatizat, cam nimeni nu poate da nici un raspuns. In schimb toti consilierii comunisti sunt cu musca pe caciula si sunt dovezi si documente ce au furat si cat au furat si cate datorii au la stat. In orice caz, datorita lui Butmalai PLDM din Cahul are o disciplina foarte clara si acest Butmalai munceste ca un cal, si zi si noapte pe ruta Chisinau-Cahul-Chisinau-Cahul s.a.m.d. Nu le place Butmalai la locuitori? Poate ne spuneti, de ce? Pentru ca Butmalai ar pune la respect pe toti responsabilii din administratia oraseneasca, impunandui sa lucreze calitativ, ce nu prea le convine? Asa mi-a spus un PLDM-ist, pe care il cred 100%.
Banuiesc, ca sunteti din PNL si v-a numiti Nina Tampiza, profesoara din Cahul, care a avut conflicte personale cu directorul de la Ioan Voda, nu? Si e vina intregului PLDM?
Dar nu are rost sa induceti in eroare oamenii, utilizand conflictul personal, ca nu este frumos de loc din partea DVS.
Unii (care cunosc acest conflict) vorbesc urat de acel Chiciuc, altii de DVS. Pe care sa-i crezi?
p/u Natalia,
Cu regrete mari pentru locuitorii anticomunisti din or. Cahul, PCRM ramane la carma urbei sudice inca pentru 4 ani. Vinovat de aceasta situatie este, in mare parte, Butmalai, un om care n-are nimic comun cu politica proeuropeana a guvernarii actuale, dar mai cu seama cu bunul simt si morala elementara. Acest individ a reusit sa-si faca in 4 ani de politica activa o imagine foarte proasta caracterizata prin ipocrizie, badaranism, agramatie, ignoranta, egoism, incapatanare prosteasca si lipsa de ratiune pentru ziua de maine (sirul poate fi continuat). Aceste caracteristici negative au la temelie o teama patologica fata de concurenti si sunt accentuate de o ranza foarte mare moldoveneasca.
Rezultatele alegerilor din 5 si 19 iunie au aratat ca Butmalai nu mai are autoritate in randul alegatorilor din or. Cahul, precum nici capacitatea si abilitatile necesare de a gestiona activitatile echipei PLDM din raionul Cahul. Butmalai a aratat ca poate conduce doar activitatea unei gasti inguste din cadrul organizatiei raionale de partid, alcatuita din cativa indivizi conjucturisti, servili si fara scrupule. Butmalai a aratat prin rezultatele obtinute ca este un „cadavru politic”, al carui „prohod” va fi la urmatoarele alegeri anticipate.
In suportul afirmatiei ca Butmalai este deja un cadavru politic aduc urmatoarele argumente:
1. Ranzosul candidat la functia de primar al or. Cahul a acumulat in turul I al alegerilor locale doar 2091 de voturi, ceea ce este cu 2016 de voturi mai putin in comparatie cu rezultatele obtinute de PLDM in alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Amintim ca atunci PLDM a acumulat in or. Cahul 4107 de voturi. Deci Butmalai a adus un rezultat de doua ori mai mic decat formatiunea pe care o reprezinta.
2. Butmalai a acumulat in turul II al alegerilor locale doar 3582 de voturi din totalul de 11 458. Astfel nici in turul II el nu a repetat performanta PLDM din 28 noiembrie 2010.
3. In turul II Butmalai n-a putut mobiliza la vot toti alegatorii AIE, precum si ai candiadatului independent N. Dandes, care au participat in turul I, acestea formand cifra de 5662 de voturi din totalul de 12721. La 19 iunie Butmalai a acumulat doar 3582 de voturi. Apare o intrebarea fireasca – ce au facut in acea zi 2080 de alegatori ai PD, PL si ai independentului Dandes? Unii nu au votat cu Butmalai, iar altii pur si simplu nu au iesit la vot.
4. Butmalai n-a putut convinge conducerea organizatiilor raionale ale PD si PL, dar nici pe Dandes ca sa publice declaratii de sustinere a candidaturii sale in presa locala. De mentionat ca PCRM din or. Cahul a reusit sa convinga sa iasa cu declaratii de sustinere pe 3 candidati la functia de primar ai or. Cahul, inclusiv pe rcandidatul PPCD Ion Axentii, un fost coleg de breasla a lui Butmalai, si doi candidati la functia de consilier orasenesc.
5. Butmalai a acumulat in turul II (19 iunie 2011) cu 4294 de voturi mai putin decat P. Burlacu. Pentru comparatie, in turul II din 17 iunie 2007 Butmalai, atunci un candidat inca putin cunoscut in oras, a acumulat cu doar cca 600 de voturi mai putin decat Gh. Zagorodnii, candidatul PCRM.
In concluzie, tendintele sunt destul de clare. Butmalai a devenit un cadavru politic, pe care „formalina politica”, adica deputatia, il poate mentine doar pana la urmatoarele alegeri parlamentare anticipate.
Sa speram ca conducerea PLDM va face concluziile necesare pentru a salva autoritatea si influenta formatiunii in randul alegatorilor din orasul si raionul Cahul. In caz contrar, Butmalai va duce la o descrestere semnificativa a ponderii electorale a PLDM in raionul Cahul.
Natalia,
„Banuiesc, ca sunteti din PNL -nu sunt membru PNL.
„si v-a numiti Nina Tampiza, profesoara din Cahul, care a avut conflicte personale cu directorul de la Ioan Voda, nu?”-am auzit despre acest conflict, insa nu cunosc persoana.
” Si e vina intregului PLDM?”-intr-o masura oarecare da,cunoscindu-i si pe altii gen Chiciuc, membri PLDM.
„Unii (care cunosc acest conflict) vorbesc urat de acel Chiciuc, altii de DVS. Pe care sa-i crezi?”-mergi la aceste persoane si discuta cu ele,ca sa poti sa-l crezi pe unul din ei.
Si daca acest Butmalai munceste ca un cal, si zi si noapte pe ruta Chisinau-Cahul-Chisinau-Cahul s.a.m.d,de ce nu a luat mai multe voturi decit in parlamentare??????
furnica spune:
22 iunie 2011, la 01:01
Eu mi-am expus parerea, de ce comunistii au obtinut victorie in Cahul.
p/u Natalia,
din pacate o parere departe de adevar.
furnica spune:
22 iunie 2011, la 01:01
Din pacate, toate aberatiile, expuse sunt doar o scrisoare fara adresat, cu care a fost impanzit Cahulul si care am primit-o si eu recent la intreprindere. O scrisoare denigratoare, care oglindeste nemultumirea unui om sau unui mic grup de oameni. Banuiesc, ca e parerea doar la cateva persoane din interiorul acestui partid, nemultamiti probabil de locurile in lista s.a.m.d., colegi de a colegilor a lui M. Godea, dupa cum am inteles. (pare, ca pe doi i-ati numit deja – e parerea mea personala, poate ca nu am dreptate)
In privinta lui Butmalai… Nu prea il cunosc, dar aud pareri de la diferiti clienti. Unii spun una, altii alta. Dupa cum si de Petru Burlacu. De exzemplu, am aflat, ca Butmalai este un familist si un gospodar mishto, ca este foarte ordonat si foarte tine la curatenie. Poate sa organizeze. Tot odata, parerile cahulenilor mai sunt, ca este brutal, ca a mai facut niste permise pe la MRO – atat. Nu a privatizat in Cahul nimic. In schimb despre consilierii comunisti am auzit legende. Dvs. sunteti la curent, ca Petru Burlacu este alcoolic si din asta cauza este divortat de sotie? Ca el este doar papusa in primarie, pe cand papusarul este Stefan Bratu, tata privatizarilor din Cahul. Ca acest Petru Burlacu are doar o destinatie – sa stee in primarie si sa nu faca nimic? Dupa cum a stat si Zagorodnii… Nu, el nu este om rau, nu prea a facut la oameni rautati, dar si bine pentru acest oras tot nu a facut. Iata pentru dansul si-a facut mult bine.
Nu cred, ca Butmalai are asa mare nevoie de Cahul la momentul actual. El este deputat si va fi si in continuare. Doar ca acest Cahul a avut mai mare nevoie de Butmalai, daca ar fi dorit sa iasa din mocirla, in care sta deja de vre-o 12 ani.
Apropo, in consiliul raional, dupa cum am inteles situatia este alta. Da, stiut, au votat cei de la sate, care nu sunt rusi…
Eu, de exemplu am posibilitatea in Cahul sa vorbesc numai rusa. Si clientii intreprinderii mele sunt practic numai rusi. Si mi-am facut parerea, ca rusii investesc in copii sai cu mult mai mult, decat moldovenii. In dezvoltarea multilaterala am avut in vedere. Asa ca si rezultatele sunt vadite – rusii in aceasta regiune sunt mai organizati si mai dezvoltati intelectual decat moldovenii, cu parere de rau.
natalia,
cum pot fi aberatii rezultatul alegerilor locale?????,care sunt expuse in scrisoarea fara adresat?????Tii mortisi la spusele tale,numai ca sa arati ca ai pozitie.Realitatea este ca lumea a avut motivele sale sa nu-l aleaga pe Butmalai,chiar daca este un bun familist,gospodar si iubeste curatenia.In Cahul sunt oameni mai demni ca el,dar care niciodata nu vor accepta sa acceada la asemenea functii din mai multe motive.
PLDM va disparea,timpul dsparitiei sale a si inceput,de aceea lumea este nemultumta de PLDM.
Burlacu nu este un alcoolic,sotia lui este ostatica acestui viciu,Burlacu este un egoist fara masura,care prinde radacini la functii pentru propria-i satisfactie.Nu va face nimic pentru oras,ba mai mult,cred ca va fi fluierat de consilierii care il inconjoara anume din aceasta cauza.A fost inaintat de partid la aceasta functie,iar lumea nerusofona de frica unirii au ales PCRM,si poftim,Cahulul s-a ales de fapt,cu un primar nedorit.Nici chiar comunistii nu-l au la inima,dar l-au pus in frunte.Special,ca sa demonstreze nostalgia oamenilor dupa acest partid,de altfel, ca si la Chisinau.
Daca ai posibitatea sa vorbesti rusa, vorbeste-o cit doresti,caci si la Chisinau nu mai putina rusa se vorbeste,numai ca utilizarea unei limbi depinde de insasi vorbitor,vreau vorbesc,vreau nu vorbesc.Asta nu este argument pentru a acuza.Si de altfel, singura esti vinovata ca promovezi rusa,vorbeste numai romana cu ai tai clienti, sa vezi cum vor ciripi si ei in romana,sau te temi sa nu ti-i perzi,caci apoi s-a zis cu afacerea ta.
Moldovenii investesc mai mult ca rusii,numai ca peste hotare si nu aici in tara,iar rusii ramin sa ceara limba lor de stat,ca asa le-au promis cei de la centru,adica de la Chisinau.