Comunicat de presa al PNL
Partidul National Liberal nu a semnat niciun pact de neagresivitate sau alte acorduri, prin care concurentii electorali si presa se angajeaza sa respecte legea, sa fie de bun-simt (fair-play) in campanile electorale si in ziua votarii. PNL nu a semnat si nu va semna, deocamdata, pentru ca, elementar, nu vede si nu crede in corectitudinea partidelor si a presei, lucru vizibil constant.
Astfel, presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, a sensibilizat opinia publica – prin redarea pozitiei formatiunii – asupra comportamentului partidelor pretins democratice de la Putere, care folosesc, la fel ca si comunistii, cind erau la guvernare, resursele administrative si bunurile materiale, pentru a influenta votul alegatorilor. Articolul “Diversiunea Filat”, postat pe resursele de Internet cu o ora inainte de inchiderea urnelor pe 28 noiembrie 2010, a demonstrat, cu fapte concrete, ca ultimul Parlament a fost ales cu orez, sapun, patrunjel, votca si 50 de lei votul. Reprezentanti ai presei au sarit atunci in apararea patronilor politici.
Aceasta practica este continuata in actualale alegeri, cu faina, macaroane, ulei, sare si pampersuri. De aceea, PNL solicita CEC-ului masuri mai drastice fata de partidele care incalca legislatia electorala si care deturneaza optiunea alegatorilor. Alesii poporului, rezultati din acest scrutin, vor fi marcati de nelegitimitate si PNL va aminti mereu acest fapt.
Si presa din Republica Moldova, cu mici exceptii, demonstreaza constant lipsa de bun-simt, raspunzind comenzilor patronilor ei politici. Sint diferite metodele aplicate – de la combinarea concurentilor electorali pentru a compromite imaginea unor politicieni curajosi, pina la a-i „proteja” pe reprezentantii partidelor parlamentare de confruntari cu reprezentantii partidelor extraparlamentare, cum ar fi PNL, si pina la neaplicarea corecta a cronometrarii timpului afectat concurentului de conceptul emisiunii, in conditiile cind, intre campaniile electorale – adevarat, tot mai dese in Republica Moldova -, dar chiar si in plina campanie, guvernantii, de dimineata si pina seara, nu ma coboara de pe micile ecrane. De aceea, probabil, in ultimul timp nici nu mai vin la dezbateri audio si televizate, procedind EXACT ca si comunistii, criticati pe timpuri.
Notificam si salutam preluarea filmuletului video de catre unimedia.md de pe site-ul www.pnl.md, dar consideram ca trebuia specificata sursa, pentru ca exact tinerii PNL au surprins secventele cu impartirea, la pretura Botanica, a pungilor electorale “Eu votez PLDM” cu ofrande provenite, probabil, din copioasa contrabanda de tigari de la frontierele vestice ale celui de-al doilea stat romanesc spre primul, din rezervele de stat sau din donatiile pentru sinistrati. Ramine Procuratura sa se autosesizeze si sa dea un raspuns concret opiniei publice.
De asemenea, PNL solicita Mitropoliei Moldovei sa isi limpezeasca urgent pozitia fata de candidatii-preoti parohi pe listele electorale. PNL l-a sensibilizat verbal pe secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibas, asupra cazului preotului paroh Rusu Viorel, inregistrat pe lista Partidului Liberal pentru consilieri satesti in Floreni-Anenii Noi, unde umbla la brat cu deputatul PL Munteanu Valeriu si face agitatie electorala printre enoriasi. Cind PNL a avut eventual candidati din rindul preotilor, acestora nu li s-a permis sa figureze pe listele de consilieri, iata ca dublele standarde se intilnesc si aici, rezultind ca pe listele electorale ale partidelor aflate la guvernare fetele bisericesti POT candida. Cit priveste prietenia “afectuoasa” dintre PL, PLDM si PD cu Mitropolia aflata sub obladuirea Bisericii Ortodoxe Ruse, nu mai mira nimic, dupa ce vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca, ex-Primarul General al Chisinaului, si-a agatat panglica ocupantilor sovietici in piept.
Serviciul de presa al PNL
(doc) Raport UE despre R. Moldova: Suntem dinamici și constructivi, dar corupți
„În pofida impasului politic cauzat de imposibilitatea alegerii preşedintelui, țara noastră a realizat progrese destul de bune în majoritatea domeniilor din Planul de Acţiuni UE – Republica Moldova”.
Despre aceasta se vorbește în raportul Comisiei Europene privind Implementarea Politicii Europene de Vecinătate în Republica Moldova în anul 2010, lansat ieri, 25 mai. Potrivit autorilor raportului, “au fost realizate progrese în domeniul legislativ, inclusiv la nivel de implementare. De asemenea, au fost depuse eforturi pentru a soluționa probleme administrative abordate în rapoarte intermediare anterioare”, se menționează în raport.
„Datorită dialogului politic dinamic şi constructiv în cooperare cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a avut capacitate să obțină asistenţa necesară din partea partenerilor săi internaţionali pentru următorii ani. Totuși, incertitudinea politică şi constrângerile legate de aceasta împiedică realizarea reformelor pe scară largă. Sunt necesare mai multe eforturi pentru contracararea corupţiei, reforma sistemului judiciar, procuraturii şi poliţiei, precum şi realizarea angajamentelor privind drepturile omului”, consideră experții Consiliului European.
Raportul spune că „economia Republicii Moldova a fost grav expusă crizei mondiale. În 2010, cu sprijinul financiar internaţional şi începutul recuperării, Republica Moldova a reușit să se restabilească. Autorităţile de la Chișinău au menţinut politici macroeconomice stricte şi au lansat reformele structurale. Până la sfârşitul anului 2010, obiectivele macro-economice stabilite în Planul de Acţiuni au fost în plină desfăşurare. Acest lucru a permis UE să acorde o asistenţă macro-financiară importantă ţării. Cu toate acestea, progresele înregistrate în domeniul economiei de piaţă şi climatului investiţional se lovesc de netransparența și imprevizibilitatea în afaceri”. “Cooperarea Republicii Moldova cu UE în problema transnistreană a fost pozitivă pe tot parcursul anului. Republica Moldova a jucat un rol constructiv în toate cele cinci reuniuni informale ale formatului 5 +2, cu toate că acestea nu au avut un progres real în direcţia reluării negocierilor oficiale”, se mai spune în raport.
http://ghimpu.wordpress.com/dialog/#comment-1042
Iata textul original al “Manifestului – Apel”
lansat in iunie 1984 de Vasile Vâşcu / 1940-2010 /, activist de prim-rang al partidului comunist de atunci si mare patriot român, actiune pentru care a fost trimis in Gulag-urile rusesti timp de 14 ani. In 2003 a publicat la Chisinau cartea “Batalia Pentru Demnitate”.
—————————————————————————–––––-
Moldoveni si Moldovence,
Patrioti ai neamului nostru !
In ajunul aniversarii a 60-ea a formarii RASSM, care va fi marcata la 20 octombrie 1984, noi, moldovenii, bastinasii acestui pamânt, trebuie sa cerem drepturile noastre la limba de stat, dezvoltarea si avansarea cadrelor nationale, asa cum prevede politica nationala a PCUS. Exemplu pentru noi trebuie sa serveasca Republicile Baltice, Gruzia si Armenia, care au consfintit prin constitutia lor sovietica limba nationala a bastinasilor in calitate de limba de stat.
Noi traim de sute de ani pe pamântul moldovenesc, mostenit din mosi-stramosi, insa suntem mereu condusi de venetici si straini. Astazi suntem umiliti de presiunea organelor de partid si de stat, siliti sa vorbim in limba rusa, care este straina neamului nostru.
Cine sunt acei care ne conduc ? In majoritate: rusi, ucraineni si reprezentanti ai altor natiuni, care au venit aici nechemati si au devenit o povara in calea noastra spre libertate nationala. Din componenta secretarilor comitetelor orasenesti raionale de partid peste 70 % sunt ne-moldoveni, la ministere si comitetele de stat 80-90 % din angajati sunt nebastinasi. Oriunde te-ai adresa in limba moldoveneasca, ti se raspunde in limba rusa. Apropae nici unul din venetici nu doreste sa insuseasca limba moldveneasca. Cât timp vom rabda aceasta rusine nationala ?
Situatia se agraveaza din motivul ca copiii nostri insusesc prost limba materna, fiind siliti sa faca studiile in scoli, tehnicumuri si institutii superioare in limba rusa.
In Chisinau astazi exista oficial numai 8 scoli nationale, celelate 80 sunt sau numai ruse sau moldo-ruse, directorii si pedagogii fiind in majoritatea lor vorbitori de limba rusa. La Bender si Tiraspol exista numai câte o scoala cu predare in limba moldoveneasca, iar la Râbnita – nici una.
O astfel de situatie nu mia poate fi tolerata !
In anul 1940 pamânturile moldovenesti au fost rupte din hotarele istorice ale Basarabiei si trecute arbitrar de catre clica lui Stalin si Molotov in componenta Ucrainei. Este vorba de fostele judete Hotin, Cetatea Alba, Ismail. Aceasta este o nedreptate istorica care trebuie sa fie reparata.
A sosit timpul sa ne unim cu totii, noi, moldovenii, si sa desclaram deschis drepturile noastre la folosirea limbii materne in organele de partid si de stat, cresterea retelei de scoli nationale in orase si retrocedarea pamânturilor stramosesti.
Pentru a ne onora demnitatea noastra nationala, trebuie sa ne unim si sa cerem insistent respectarea drepturilor noastre istorice.
FIECARE DIN ACEI CARE VOR PRIMI ACEST APEL SA-L TRANSCRIE IN 10 EXEMPLARE SI SA-L TRANSMITA CELOR MAI APROPIATI PRIETENI, ADEVARATI PATRIOTI AI NEAMULUI NOSTRU.
Ne bizuim pe participarea cea mai activa a elevilor si studentilor, a tuturor tinerilor. Trimiteti acest Apel invatatorilor, medicilor, colegilor din scoli, tehnicumuri, intitutii de invatamânt superior si scriitorilor, lucratorilor de partid si comsomol !
Chemarea noastra este – Unire Moldoveni !
Dreptatea si Adevarul sunt de partea noastra !
FRONTUL PATRIOTIC DIN MOLDOVA
Chisinau, iunie 1984
Uniunea Europeană pune piciorul în uşă. Diacov: Trebuie să ne apucăm de lucru … SERIOS TOVARASE DIACOV ? DAR CE ATI FACUT IN ULTIMII ANI ? DIACOV SE DA UN POLITICIAN NOVICE , APARUT CU 1-2 ANI IN URMA PE GRANDIOASA SCENA POLITICA … IN REALITATE NU CU MULTI ANI IN URMA „TOVARASUL” SABOTA CU MULT ELAN SOVIETICESC ORICE APROPIERE DE UE .ACUM PE ULTIMA SUTA DE METRI – „Trebuie să ne apucăm de lucru” . S-A INCHIS ROBINETUL UE , ADIO SI MOLDOVA !
Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale
Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.
Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.
Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.
In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.
In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.
Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.
Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.
Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.
In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.
Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.
PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.
In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.
Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.
Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale
a Partidului National Liberal din Republica Moldova
O ASEMENEA DECLARATIE TRANSANTA FACUTA DE SEFUL DELEGATIEI UE AR PUTEA AFECTA SERIOS MONEDA NATIONALA SI INCREDEREA MEDIULUI DE AFACERI STRAIN IN MOLDOVA . DOBINZILE CU CARE SE IMPRUMUTA STATUL DE PE PIETELE EXTERNE AR PUTEA EXPLODA IN CURIND … DEJA INVESTITORII STRAINI SI-AU MARIT ATENTIA SI VOR CALCULA DE ZECE ORI DACA SA VINA CU BANI IN MOLDOVA .
justificarea politicienilor pentru întârzierea reformelor este că populaţia încă nu este pregătită pentru aşa ceva.Trebuie întâi să i se dea şi după aceea să i se ceară.Adică continuarea politicii de creştere a consumului intern, ca factor preponderent a creşterii economice,pe seama importurilor,Moldova devenind un vector de creştere economică sănătoasă a celorlalte ţări vecine.Mai pe româneşte,să ne întindem mai mult decât ne este plapuma.Dacă mergi la Chişinău, cei mai mulţi locuitori se plând de lipsa perspectivei,au grija zilei de mâine pe de-o parte,dar în schimb pe bulevardele oraşului circulă o mulţime de autoturisme 4×4,că te întrebi firesc-de unde bani,cine mai munceşte pentru ei,?
EU CRED CA DECLARATIA SEFULUI DELEGATIEI UE REPREZINTA UN ADEVARAT VOT DE BLAM PE CARE IL DA EUROPA CLASEI POLITICE DIN MOLDOVA … SE TERMINA INCET-INCET RABDAREA EUROPENILOR SI VAI DE MOMENTUL IN CARE BRUXELLES VA INCEPE SA INCHIDA ROBINETUL … AJUTOARELE VOR SCADEA VAZIND CU OCHII , IAR LIDERII MOLDOVEI VOR BATE LA USI MEREU INCHISE . MICA GUBERNIE VA SFIRSI IN UITARE , TOTALITARISM SI SARACIE IN UNIUNEA …RUSIA-BELARUS . MOTIVUL POLITICIENILOR FILO-RUSI MAI LA VEDERE SAU MAI PE ASCUNS VA FI – ” CE SA FACEM , DACA EUROPA NU NE-A VRUT ? ” … DAR NU VOR SPUNE ADEVARUL DESPRE ESECUL REFORMELOR ADEVARATE SI NU INSIRATE PE HIRTIE SI CLAMATE LA TV … DACA AIE A PRIMIT CEL MAI SERIOS AVERTISMENT CU PUTINTA , PROBABIL O GUVERNARE COMUNISTA NICI N-AR MAI FI LUATA IN CALCUL DE EUROPA … IN ORICE CAZ TREBUIE SALUTATA PUNEREA PICIORULUI IN PRAG DE CATRE EVROPA . ERA SI TIMPUL . FILO-RUSII ASCUNSI VOR FI OBLIGATI SA SE DESCONSPIRE IN SFIRSIT .
1984 – 2011 … PROBLEMELE AU RAMAS ACELEASI DE PARCA N-AU TRECUT 27 DE ANI … RUSINOS , PENIBIL , ZGUDUITOR ! Iata textul original al “Manifestului – Apel”
lansat in iunie 1984 de Vasile Vâşcu / 1940-2010 /, activist de prim-rang al partidului comunist de atunci si mare patriot român, actiune pentru care a fost trimis in Gulag-urile rusesti timp de 14 ani. In 2003 a publicat la Chisinau cartea “Batalia Pentru Demnitate”.
—————————————————————————-
Moldoveni si Moldovence,
Patrioti ai neamului nostru !
In ajunul aniversarii a 60-ea a formarii RASSM, care va fi marcata la 20 octombrie 1984, noi, moldovenii, bastinasii acestui pamânt, trebuie sa cerem drepturile noastre la limba de stat, dezvoltarea si avansarea cadrelor nationale, asa cum prevede politica nationala a PCUS. Exemplu pentru noi trebuie sa serveasca Republicile Baltice, Gruzia si Armenia, care au consfintit prin constitutia lor sovietica limba nationala a bastinasilor in calitate de limba de stat.
Noi traim de sute de ani pe pamântul moldovenesc, mostenit din mosi-stramosi, insa suntem mereu condusi de venetici si straini. Astazi suntem umiliti de presiunea organelor de partid si de stat, siliti sa vorbim in limba rusa, care este straina neamului nostru.
Cine sunt acei care ne conduc ? In majoritate: rusi, ucraineni si reprezentanti ai altor natiuni, care au venit aici nechemati si au devenit o povara in calea noastra spre libertate nationala. Din componenta secretarilor comitetelor orasenesti raionale de partid peste 70 % sunt ne-moldoveni, la ministere si comitetele de stat 80-90 % din angajati sunt nebastinasi. Oriunde te-ai adresa in limba moldoveneasca, ti se raspunde in limba rusa. Apropae nici unul din venetici nu doreste sa insuseasca limba moldveneasca. Cât timp vom rabda aceasta rusine nationala ?
Situatia se agraveaza din motivul ca copiii nostri insusesc prost limba materna, fiind siliti sa faca studiile in scoli, tehnicumuri si institutii superioare in limba rusa.
In Chisinau astazi exista oficial numai 8 scoli nationale, celelate 80 sunt sau numai ruse sau moldo-ruse, directorii si pedagogii fiind in majoritatea lor vorbitori de limba rusa. La Bender si Tiraspol exista numai câte o scoala cu predare in limba moldoveneasca, iar la Râbnita – nici una.
O astfel de situatie nu mia poate fi tolerata !
In anul 1940 pamânturile moldovenesti au fost rupte din hotarele istorice ale Basarabiei si trecute arbitrar de catre clica lui Stalin si Molotov in componenta Ucrainei. Este vorba de fostele judete Hotin, Cetatea Alba, Ismail. Aceasta este o nedreptate istorica care trebuie sa fie reparata.
A sosit timpul sa ne unim cu totii, noi, moldovenii, si sa desclaram deschis drepturile noastre la folosirea limbii materne in organele de partid si de stat, cresterea retelei de scoli nationale in orase si retrocedarea pamânturilor stramosesti.
Pentru a ne onora demnitatea noastra nationala, trebuie sa ne unim si sa cerem insistent respectarea drepturilor noastre istorice.
FIECARE DIN ACEI CARE VOR PRIMI ACEST APEL SA-L TRANSCRIE IN 10 EXEMPLARE SI SA-L TRANSMITA CELOR MAI APROPIATI PRIETENI, ADEVARATI PATRIOTI AI NEAMULUI NOSTRU.
Ne bizuim pe participarea cea mai activa a elevilor si studentilor, a tuturor tinerilor. Trimiteti acest Apel invatatorilor, medicilor, colegilor din scoli, tehnicumuri, intitutii de invatamânt superior si scriitorilor, lucratorilor de partid si comsomol !
Chemarea noastra este – Unire Moldoveni !
Dreptatea si Adevarul sunt de partea noastra !
FRONTUL PATRIOTIC DIN MOLDOVA
Chisinau, iunie 1984
clasa politică de la Chişinău,proeuropeană nu-şi dă seama că a avut noroc,un culoar favorabil datorită în principal incertitudinilor ucrainiene.Dacă nu se exploatează la maxim această oportunitate, altă şansă prea curând nu va exista.Deja la ordinea zilei sunt alte priorităţi şi interese.