„Mari liberali”, ce mai!

Cind PNL a facut o conferinta de presa in care candidatul pentru consilier municipal Andrei Donica s-a referit la conflictul ministrului „liberal” Salaru cu aviatia si am criticat matrapazlicurile de la Air Moldova, ne-au sarit toti in cap… Cititi acum ce spune un om simplu, la care Anatol Salaru ar trebui sa raspunda. Avem impresia ca tuturor falsilor liberali si democrati de pe la Treuca publica le este in cot si de lege, si de limba, si de Demnitate, mafiotizindu-si partidele pentru unicul scop – sa ramina la putere si sa ia, in toate, locul comunistilor. Numai nu pentru o noua pozitie „Sa facem, totusi, Schimbarea!” Nu, pentru ca altul e interesul. Astfel, capatul nostru se vede, „schimbarea lora” – inca nu. Am avea si noi multe intrebari. De exemplu, de ce ministrul Salaru a semnat un contract dubios (fara cistig pentru CFM) intre Caile Ferate si Moldasigul lui Oleg Voronin, dupa ce Curtea de Conturi a descoperit acolo matrapazlicuri?, de ce nu se schimba abrevierea identificatoare a Chisinaului in sistemul international – raminind a fi rusa – KIV (de parca sintem Kiev)? (am facut aceasta interpelare cind eram deputat). De ce Republica Moldova, privind sistemul de iregistrare a automobilelor ramine ca apartinind Rusiei? Cind mi-au cumparat copiii, in 2008, o masina la Hanovra, vinzatorul german a ramas stupefiat sa ii spunem ca sintem din R.Moldova, cind raminem „integrati” in sistemul Rusiei. Si multe altele. Daca eu gresesc, rog sa fiu corectata. poate s-a schimbat de atunci ceva macar la acest capitol…

TIMPUL: „Air Moldova” interzice Timpul si te duce – in spatiul rusesc

Sunt un cetaţean al R. Moldova care, la fel ca şi alte sute de mii de concetaţeni de-ai noştri, am ajuns sa-mi las casa şi ţara pentru a pleca in Italia, ca sa-mi caştig o bucata de paine pentru a-mi intreţine familia. Ultima data am fost acasa in anul 2006, cand la putere erau comuniştii. In ultimii ani am urmarit cu sufletul la gura ce se intampla acasa. Deşi stau la o distanţa de 170 km de Roma, de fiecare data am mers la vot, pentru a contribui la schimbarea situaţiei spre bine in ţara noastra.

In toata aceasta perioada am citit ziarul TIMPUL pe Internet, pentru a fi aproape de cei dragi şi de evenimentele de la noi din ţara. Din pacate, in ultimii cinci ani, am avut posibilitatea sa ţin TIMPUL tiparit in mana doar de cateva ori. Iata de ce, venind acasa, aşteptam cu nerabdare sa urc in avion pentru a vedea „pe viu” ziarul indragit. Mare insa mi-a fost dezamagirea cand, intreband stewardesa de TIMPUL, ea mi-a raspuns taios, intr-o romana stalcita: „Nu ţinem aşa ziare!”. Şi mi-a propus in schimb „Комсомольская правда”… Am fost dezamagit pentru ca exact acest raspuns, in aceeaşi romana stalcita, l-am primit acum cinci ani, cand la conducere mai era comunistul Vasile Tarlev, nu liberal-democratul Vlad Filat, iar Ministerul Transporturilor era, de asemenea, condus de un comunist, nu de un liberal. Şi atunci TIMPUL era interzis in avioanele noastre… Mi s-a oprit un nod in gat de durere, deoarece anume TIMPUL a fost acea flacara vie care ne-a menţinut speranţa in victoria asupra ciumei comuniste. Şi nu ma aşteptam ca astazi, in ţara guvernata de Vlad Filat, sa-şi bata joc de oameni la fel ca şi pe timpul lui Tarlev…

Apropo de compania noastra „naţionala” „Air Moldova”. Am observat cum reprezentanta companiei cu pricina de la Aeroportul din Frankfurt intenţionat raspundea in limba rusa tuturor pasagerilor care i se adresau in romana. Se vedea clar ca ea cunoştea romana, dar raspunde ostentativ in rusa. Acelaşi lucru se intampla şi pe timpul lui Vasile Tarlev – toţi reprezentanţii companiei vorbeau ruseşte pentru a accentua calatorilor occidentali ca Moldova este spaţiu rusesc.

Dar o adevarata insulta la adresa limbii romane şi a bunului-simţ, totodata, este modul in care vorbesc piloţii. Mai jos voi incerca sa va reproduc limba in care pilotul a facut un anunţ: „D[a]mnelor şi domnilor, bine aţi venit la bor[t]ul c[a]mpaniei „Air M[a]ldova”. Va salut[e] c[a]mandantul aer[a]navei Işcenco Serghei. Durat[ul] zborului este de do[i] ore”. Şi pentru a intari senzaţia ca pasagerii occidentali intra in spaţiul rusesc, pe tetierele fotoliilor era afişata o publicitate dezgustatoare cu matrioşte ruseşti. In final, aş vrea sa-l intreb pe dl Vlad Filat exact acelaşi lucru care, acum cinci ani, am vrut sa-l intreb pe Vasile Tarlev:

1. Cat timp o sa angajaţi oameni care işi bat joc de limba ţarii noastre?

2. Cand la compania de stat vor fi angajate persoane care pot rosti corect denumirea ţarii noastre – Moldova, nu M[a]ldova?

3. Cine a interzis distribuirea ziarului TIMPUL in avioanele Companiei de stat „Air Moldova”?

Gheorghe Frincu

Loading Facebook Comments ...

27 Comments

Add a Comment
 1. Este acum clar ca Republica Moldova este tara „faurita” de rusi in timpul sovietelor si acum este doar cu conducere de partide prin rotatie nimic democratie reala cu respect de valori precum limba, traditie , lege, independenta ! Toate acestea nu exista ! E clar ca doar intr-un stat unic cu Romania reusim sa eliminam toate aceste derapaje de la democratie !

 2. Shah spune:
  24 mai 2011 la 7:32
  semnul de intrebare seamana cu profilul celor care se tot apleaca in slugarnicie in fata komunoizilor si oligarhilor, unul din ei e chiar cel mai inalt, dupa statura…
  mai sunt si niste blogeri gaboviti pe unimedia, care critica vehement numai pe liberali… ocolind sa vada unde se afla cel mai mare rau…
  incat au ajuns si ei un semn de intrebare ca cel de mai sus.
  MAT!
  Vezi> http://blog.nistru-prut.info/?p=2621#comment-9053

 3. eu cred că nu guvernanţii sunt de vină în problema respectivă.Ei se pliază la dorinţele oamenilor.La fel judecă şi companiile ce îşi desfăşoara activitatea în RM şi folosesc limba rusă în mod frecvent.Uitaţi-vă la Publika tv,câte emisiuni şi publicitate are în limba rusă.Credeţi că procedau aşa dacă nu exista cerere?Asta doreşte cetăţeanul basarabean în marea lui majoritate,dorinţă care spune totul.Restul,ce fac unii sau alţii,sunt variaţiuni pe aceeaşi temă.

 4. Si cu toate astea, Mircea, esti unionist. Fara o derusificare a populatiei majoritare din Republica Moldova, pe mine nu ma incanta perspectiva Unirii.

 5. am o nedumerire;trăim într-o societate în care poţi să alegi sursa de informaţie,prin urmare,de ce oare le-o fi plăcând la basarabeni să vizioneze posturi ruseşti ,cu preponderenţă? se simt ei mai atraşi de cultura rusă,cred că acolo le este locul?Dacă răspunsul la aceste întrebări este Da,atunci mai avem de aşteptat,dintr-un simplu motiv- mesajul de unire a tuturor românilor nu poate fi spus în limba rusă,este imposibil şi contranaturii omeneşti.

 6. Recomand tuturor o carte despre moldovenismul actual si despre originile acestei ideologii:
  http://www.proromania.net/materiale/carte%20moldovenism%20final.pdf

 7. daca evenimentul este asa cum l-a descris clientul „air moldova” e o rusine , ba chiar o insulta la adresa poporului bastinas … daca era companie privata ii interesa de ce fac . la o companie nationala nici nu poate fi vorba de asa ceva … la fel in toate institutiile statului . cind te intreaba un client ceva in rusa nimeni nu are nimic de spus daca tu salariat raspunzi in aceeasi limba . dar sa te intrebe clientul ceva in limba oficiala a statului si tu sa-i raspunzi in batjocura tot in rusa e deja o batjocura . este moldova stat independent sau ce e ? bantustan rusofon ? ia sa fie dati afara citiva salariati de teapa stewardesei , sa vedeti schimbare de atitudine …

 8. hai moldova in uniunea rusia-belarus … Moneda naţională Belarusă a fost DEVALORIZATĂ cu 55%

  Banca Naţională din Belarus a anunţat devalorizarea monedei cu 55%, potrivit Interfax. Agenţia face referire la informaţii apărute pe site-ul băncii, care în prezent nu poate fi accesat.

  Anterior, site-ul Belarus AFN.by, care citează o sursă din cercurile bancare, a raportat că Banca Naţională a stabilit cursul de schimb oficial al dolarului la 4930 BYR (comparativ cu 3000 BYR la 1 ianuarie şi 3155 BYR la 23 mai a acestui an).

  În ultimele luni, după ce au apărut zvonuri ce anunţatau devalorizare iminentă, în Belarus a apărut o cerere excesivă de valută şi bunuri de larg consum.

  Oamenii stau ore întregi la bancomate ca să-și retragă rublele devalorizate.

 9. …ce uniunea europeana ? un moft ! intrarea imediata in uniunea saraciei , falimentului si totalitarismului … cea de la est .

 10. Cerand schimbarea KIV aratati ignoranta D-voastra in domeniul aeronautic. KIV este un cod IATA (International Air Transport Assossiation) atribuit fiecarui aeroport dupa denumirea sa e.g. CDG (Paris Charles De Gaulle), ORY (Paris Orly), OTP (Bucuresti, Otopeni), KBP (Kiev, Borispol). Numai statele spatiului post sovetic se evidentiaza recent prin cererea schimbarii acestor coduri (e.g. Baku – cerand schimbarea in ceva dupa Geidar Aliev).
  La Roma nu sa gasit nici un politician destept sa ciara schimbarea la FCO (Roma – Fiumicino) cand aeroportul si-a schimbat denumirea in Leonardo Da Vinci.
  Sunt intrebari mai importante si mai adanci de intrebat decat jocul populist la suprafata.

 11. Republica Mafiei

 12. Din cate cunosc eu LIMBA RUSA nu este limba foarte importanta in Europa.
  In al doilea rand o firma DIN ORICE DOMENIU care se respecta si doreste sa-si vanda produsele este obligatoriu sa vorbeasca in limba clientului.
  ACUM INTELEG EU DE CE „AIR MOLDOVA” ARE JUMATATE DIN PIATA AVIATICA DIN TARA, DAR IN TARI CU O CONCURENTA PUTERNICA AR FII MAI MULTE LIMBI (mai ales engleza).

 13. Doamna Pavlikenco va rog frumos ca datiile viitoare sa nu mai calatoriti cu AIR MOLDOVA cand aveti atatea companii cu care sa circulati.

  CRED CA MA VOI AMUZA DE MINUNE LA ANUL IN UCRAINA LA EURO 2012 + SOCHI 2014 CAND TURISTI DIN LUMEA INTREAGA NU VOR INTELEGE IN CE TARA SE AFLA (se stie ca rusii si ucrainieni nu cunosc alte limbi si nu prea vor sa invete)…………….
  ………………..si uite asa turisti europeni, asiatici, americani SE VOR RATACI PRIN UCRAINA SAU RUSIA la competitile sportive, si se vor gandi ce bine este de ei ca cunosc ALFABETUL LATIN CARE ESTE SIN IN TARA NOASTRA (dar acest alfabet latin este cunoscut si utilizat de aproape jumatate din populatia globului.

 14. SCURT PE DOI … Liberalizarea vizelor pentru ruși nu mai este o temă în atenția UE, scrie în ediția sa de marți ziarul “Vedomosti”… HASTA LA VISTA … BABY .

 15. Pt Alex

  Ca sa stiti una – KIV-ul vine de pe cind eram in URSS. Mie, cind mi s-a sugerat si mi-au adus documente, au facut-o oameni din sistem, dar patrioti, nu mancurti. Nu doar ignoranti, dar si manipulatori, sint altii. Nu comaparati tari independente cu (,) coloniile sovietice.

 16. Pentru toti comentatorii(postacii),
  Au fost facute public cateva apeluri de o importanta deosebita pentru R. Moldova – ACTIUNEA-2012, ANUL 1812, Apelul Forumului Democratic al Romanilor din R. Moldova !!! Personal am adus prin convingere semanturile a 20 de prieteni proprii pe aceste documente ,iar actiunea mea personala continua si va continua aiai inn orasul si regiunea mea de bastina din Romania.. Dumneavoastra ati semnat macar unul din aceste documente care depaseseste prin importanta orice alte actiuni in sprijinul idealurilor romanesti si ale interesului national ?? Haideti sa trecem de la VORBE la FAPTE, toti cei care suntem animati sincer de aceste deziderate majore ale romanismului !! Vocea noastra a tuturor celor de un gand , de o limba si de o simtire trebuie , si e momentul potrivit deja, sa se faca auzita in toate cancelariile lumii, mai ales cele ale marilor natiuni europene. Cu atat mai mult cu cat am convingerea ca nu doriti reeditarea unui nou tratat „secret” Ribbentrop-Molotov,versiunea 2012 !! Succes!!!

 17. Domnule Titirez, fiti mai atent cu termenii, va rog, mai ales daca va adresati tuturor. „Postac” are un sens peiorativ.

 18. Germania şi Polonia către Rusia: Renunţaţi la Transnistria
  24 Mai 2011

  Miniştrii de Externe ai Germaniei şi Poloniei i-au transmis un mesaj lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, la întâlnirea pe care au avut-o în exclava rusească Kaliningrad, cuprinsă între Polonia, Lituania şi Marea Baltică: Rusia ar trebui să renunţe la susţinerea republicii separatiste Transnistria, dacă îşi doreşte o relaţie bună cu Occidentul.

  „Pornim de la premisa că Federaţia Rusă doreşte o bună cooperare cu Occidentul. Până când acest lucru va fi pus în practică, vom coopera în formatul Rusia – UE”, a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, citat de cotidianul polonez Rzeczpospolita, preluat de UNIMEDIA.

  Ministrul Radoslaw Sikorski şi cel german Guido Westerwelle au încercat să-l convingă pe Lavrov că Moscova ar trebui să renunţe la sprijinul acordat regimului de la Tiraspol, relatează NewsIn.

  Germania este considerat principalul partener al Rusiei în Uniunea Europeană, atât din punct de vedere economic, cât şi diplomatic. În timpul războiului din vara lui 2008, când Rusia a invadat Georgia, cuvântul Germaniei a cântărit greu în domolirea ofensivei militare ruseşti. Polonia urmează să preia şefia Consiliului Uniunii Europene de la Ungaria, de la 1 iulie.
  Pe de altă parte, ministrul de externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a participat în calitate de invitat special, la Bydgoszcz, în Polonia, la o altă reuniune, a şefilor diplomaţiilor din Polonia, Germania şi Franţa. Iurie Leancă a apreciat rolul crescând al Uniunii Europene în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În acelaşi context, au fost discutate perspectivele reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului. Acest format de negociere implică Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Uniunea Europeană şi Statele Unite. Negocierile sunt blocate de câţiva ani.

 19. Pentru autorul articolului: nene, esti cam naiv, da cam naiv de tot. Care este legatura intre cine este la putere, cu ce ziare ai tu disponibile in avioanele AIR Moldova?? Tu crezi ca pe Tarlev il durea, sau pe Filat il doare in bila stinga de asta? Nu cauta relatii de legatura justificative, ca ele nu exista in cazul dat. Cind ai iesit din avion in Moldova, ai scris vreo reclamatie – cu motivari, cu ceva trimiteri la careva legi, etc – catre compania aeriana? Sau te multumesti cu „descarcarea” frustrarilor personale doar aici, pe blog? Sigur, blogul, la fel ca hirtia, pe toate le iarta, nu?:)) Mai departe, nu-i place concetateanului nostru lipsa unei romane perfecte in exprimarea pilotului. Omule, ai cazut de pe luna? Moldova are ceva institutii de pregatire a specialistilor in aviatie – piloti, mecanici, etc?? Nu. Se duc toti sau mai toti doritorii la studii fie in Rusia, fie in Ucraina, cel mai des. Deci, dupa ce ani de zile invata in rusa, tu vrei sa-ti stie o romana perfecta?? Pilotul trebuie sa fie profesionist in domeniul sau ma, in aviatie – sa conduca avionul asa, ca tu sa ajungi safe and sound la destinatie. Ah, la angajare s-a constatat ca nu stie perfect romana. E specialist foarte bun, stie probabil si engleza, dar nu stie perfect romana. Gata, caput – nu-l angajam, ca el e cu Rusia, e impotriva Moldovei, vrea sa ne inrobeasca, bla bla. Asa-i, nene?? In general asta e o trasatura tipica a moldovenilor: axarea exagerata pe chestii ne-vitale: importante, dar ne-esentiale. Tara se sufoca de saracie si coruptie, da pentru multi limba e principala problema. Cu, pardon, fundu gol, da cu limba romana.
  mircea.ro, ai spus corect, companiile se pliaza la interesele consumatorilor. The customer is always right – asta au inteles-o deja si in Moldova. Dar tre sa-ti revendici si aperi drepturile tale. Daca consideri si ai motive – legale, mai ales – ca Timpul sa fie in avioane, pai cere-i asta transportatorului aerian, da nu crede ca asta ti-o va face automat Filat. Sorry, da plevati on hotel pe tine si pe ziarele tale, dom-le Frincu. Si nu cauta implicatii politice si povesti cu zmei. Si inca ceva, mircea – nedumerirea ta cu privire la de ce li-o fi placind la basarabeni sa vizioneze posturi rusesti. La basarabeni stimabile, ca si la americani, romani, papuasi sau new-zeelandezi, le place sa vizioneze un produs calitativ, intr-o limba pe care o poate intelege. Consumatorul vrea sa consume ceva calitativ. De aia si priveste posturi tv rusesti, dar si romanesti, in defavoarea la Moldova 1, spre exemplu. Rar priveam TV-ul, dar cind ma uitam ocazional la M1, imi venea sa-mi pun miinile in cap: imprumuta (citeste „milogesc”) terasa la vreun restaurant, si acolo, la o masa cu doua scaune, prezentatorul/-oarea, vorbeste 2-3 ore cu o persoana mai mult sau mai putin cunoscuta – Gheorghe Urschi, de exemplu. Asta e emisiune? Asta e batjocura. Iata si raspunsul la intrebarea ta. Sanatate

 20. Dl Salaru a facut pentru aceasta tara cat dvs, stimata dna Pavlicenco, n-o sa faceti sa traiti inca o mie de ani in o mie de exemplare! El a fost printre cei care alaturi de Mihai Ghimpu, Ion Hadirca, Ala Mindicanu, Alexandru Mosanu, Grigore Vieru au trezit aceasta natiune si au dat un impuls spre libertate, au faurit si lasat in urma ceva. Prin criticarea lui scuipati in istoria acestui neam si-n lupta lui pentru unire si libertate. E clar cine sinteti!!!

 21. Eu ma intreb, de ce autoritatile pina la moment nu au decis pina la moment ca linga monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant sa fi riicate doua postamente?
  Unul pentru bustul dnei Pavlicenco si al doilea pentru Vlad Plohotniuc?
  Ambii merita eternitate la poporul moldovenesc, adica roman moldovensc!
  Unul – un roman adevarar si alta o romanca adevarata!

 22. Pt Vitalia Pavlicenco
  Aveti dreptate: tari independente = spirit independent. Ei nu atrag atentie la maruntisuri de acest nivel.
  LED a ramas pentru St. Petersburg si nimeni nu-i atrage atentia.
  Incercati sa ridicati intrebari mai serioase la nivelul liberalizarii pietii aviatice si aprobarea/implementarea regulilor europeene in acest domeniu. De altfel ve-ti ramane un politician de nivel … de maruntisuri…

 23. Un nou sondaj de opinie a fost lansat de catre asociatia FAPTE din Bucuresti asupra perceptiei pe care romanii din statul roman o au asupra Transnistriei si unirii cu Republica Moldova.
  Astfel la intrebarea daca doreste unirea RO-RM si daca doresc o eventuala unire cu Transnistria sau fara Transnistria din 828 de intervievati au raspuns :
  1-doresc unirea RO-RM 84% din intervievati
  2-nu doresc 12%
  3-nu stiu 4%
  Pentru intrarea Transnistriei in statul roman aceeasi au raspuns:
  1-doresc Transnistria in noul stat RO+RM 78%
  2-nu doresc Transnistria 9%
  3-nu stiu/nu raspund 13%

  Din acest sondaj se observa ca problema Transnistriei este mult mai cunoscuta decat acum un an , cand la aceeasi intrebare doar 62% raspundeau pozitiv , iar ceilalti 38% nu doreau sau nu stiau/nu raspundeau !
  sursa BAGIU-FAPTE

 24. Pt Dumitru G.

  Salaru nu se identifica, in nici un caz cu al doilea stat romanesc. Dimpotriva, „e clar cine sinteti” se atribuie total – dar total – lui Salaru. Sinteti un naiv sau un drogat de PL.

 25. Pt Victor

  Poate, dupa moartea mea – cine stie?

 26. Salaru este primul politician al anilor 90, care a deturnat speranta oamenilor si a tradat miscarea nationala prin practicarea bisnitei.
  Salaru a fost primul deputat din Parlamentul 90 care s-a apucat de vanzarea metalului si a pielii de bovine.
  Apoi si-a facut un capital de mama dracului, ca sa vina la putere si sa si-l amplifice.
  Nu cautati in Salaru un exponent al optiunilor din 7 aprilie.
  Nu veti gasi in Salaru un politician cinstit, fara interese personale.
  …De altfel, alt Salaru, de la Ministerul Ecologiei e la fel…

 27. ha ha…pai ce vreti , acum vreo doua zile Tov Pulbere de la Curtea Suprema de (in)justitie a RM a suferit un accident de masina in Romania ( deh ce sa-i faci in Romania nici masinile nu-l suporta) dar cu ocazia vizionarii imaginilor de la fata locului ce fel de numar avea gaspadinul? si asta la o masina A STATULUI ? bineinteles cu K la fel cu K de la KIV …asa ca ….

  @ Pavlicenco : drogat de la PL??? dv va suparati cand vi se spune KGB-ista Pavlicenco?..daca vreti sa fiti respectata respectati.
  Oricum vad ca principala dv tinta deci inamic politic e PL -ul ceea ce in umila mea parere va aseaza linga ..PCRM …ori poate mi se pare doar mie, desi nu cred ca parca si procentele electorale zic ceva..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *