Dacă vă place și asta, e vai de capul vostru!

Zilele trecute îi vedeam pe intelectualii noștri, care și-au pierdut verticalitatea — da, da, da! – exact asta am vrut să spun! – gen Ion Ungureanu, Spiridon Vangheli, Eugen Doga și pe alții, umblînd ca o trenă-umbră în urma lui Chirtocel. Unii dintre ei ba au fost cu Snegur, ba cu Lucinschi, cel care ne-a stricat viața cu Voronin, iar acum stă în spatele celor trei partide parlamentare pretins necomuniste, ba cu Filat. În spatele lui Chirtoacă – cel care crede că l-a apucat pe Dumnezeu de picioare fiind un Primar de paie, ba ”dîndu-ne sfaturi” (vezi video) cum trebuia votat Voronin (dacă era pe 4 aprilie 2005 în Parlament, la sigur, o făcea, ca și Filat și Serebrian!), ba acceptînd ca unchiul să trimită militari maldaveni pe 9 Mai la Moscova, ba neadmițînd ca PNL să își plaseze publicitatea despre Unirea cu România în alegerile parlamentare trecute, ba trecînd sub tăcere, ca Primar din partea PL, cum profită Șelin de banii ce ar trebui să poposească în Bugetul municipal, nu al ”șmecherilor”, ba agățîndu-și și rîzînd ca aia în tîrg panglica Sf.Gheorghe în piept, ca să-l voteze ”tăț, dilaolaltî”, că voturile nu miroase, iar funcția publică e bănoasă. Multe am mai spune aici despre falșii liberali anticomuniști, care își mafiotizează în mare viteză partidul, că de celelalte două – nu mai avem ce spune.

Cînd am postat cum Chirtoacă ne învăța să îl votăm pe Voronin, mi-au sărit toți în cap că, ”de, a greșit O DATĂ omul!” Ei, iată, ”tînărul” este slab, vrea voturi fără discernămînt, începînd (sau îi e esența?!) să își arăte arămile – el este anticomunist de conjunctură. Oare Gheorghe Ghimpu, fost lider komsomolist sau komunist, cel cu care fratele Mihai nu vorbea cînd era în viață, iar acum vrea să profite cu nepotul de imaginea lui (și aia falsă), nu se întoarce în mormînt? Și ”intelectualilor” de doi bani, care umblă din urma ”edilului”, pentru că mai zvărle niște pomeni, nu le e rușine acum (Alo, domnule Ungureanu, de ce ați muțit?) Le este totuna ce face idolașul de moment?

Repostez articolul lui Constantin Tănase, recomandîndu-vă să citiți și comentariile la el pe http://www.timpul.md/articol/ca-sa-treaca-puntea-chirtoaca-s-a-facut-frate-cu-dracul-23183.html

Constantin Tănase: ”Ca să treacă puntea, Chirtoacă s-a înfrățit cu dracul?”

”Ştiu cât sunt de sensibili fanii lui Dorin Chirtoacă la orice critică adusă acestuia; e suficient să-l atingi cu o floare că aceştia sar voiniceşte în apărarea lui. Nimic rău în asta atâta timp cât idolul nu-şi trădează admiratorii. Chirtoacă, se pare, profită de credinţa susţinătorilor săi. Acesta a făcut mai multe gesturi politice care fac problematică menţinerea numelui său în lista bărbaţilor inocenţi ai neamului. Ba mai mult. Unele din gesturile acestuia ni-l prezintă pe Chirtoacă întro-o altă culoare, deloc agreabilă. Trec peste faptul că Chirtoacă apare tot mai des în postura unui om un pic brutal, un pic înfumurat şi prea încrezut în sine – admit că aceste manifestări sunt „programate” de staff-ul său electoral. Trec peste acestea şi mă opresc la aspectul strict politic. Prima dezamăgire am avut-o când l-am văzut cu lumânarea în mână „în compania” mitropolitului Vladimir. Justificarea electorală a gestului nu ţine, fiindcă oportunismul este oportunism în orice circumstanţe. A doua dezamăgire am avut-o când l-am văzut pe Chirtoacă, în noaptea Învierii, alergând de la Catedrala lui Vladimir la Biserica lui Ioan Ciuntu, pentru a fi văzut de toţi alegătorii.

Săptămâna trecută, după scoaterea lui Bodiu din cursa electorală, D. Chirtoacă a declarat: „De acum încolo, marea bătălie se va da între democraţie şi comunism”. Această declaraţie m-a făcut optimist, crezând că junele Chirtoacă a mai prins la minte, a devenit mai atent la propria imagine şi mai responsabil faţă de fanii săi. Iată însă că a venit 9 mai şi l-am văzut la memorial cu panglica rusească „Sfântul Gheorghe” prinsă la pieptul său de român. Sunt extrem de curios să văd cum vor reacţiona admiratorii lui Chirtoacă la acest incalificabil gest de oportunism politic. Iată cum califică situaţia colegul nostru P. Bogatu: „Privit din acest unghi, Dorin Chirtoacă arăta luni pur şi simplu jenant cu panglica „Sfântul Gheorghe “ pe piept. Primarul capitalei spune că a acceptat să şi-o agaţe pe sacou „în amintirea celor care au căzut în lupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. Jalnic. Panglica „Sfântul Gheorghe” astăzi nu-i decât un fetiş propagandistic al Kremlinului, un simbol al unei noi expansiunii imperiale a Rusiei”.

Aşadar, aş vrea să-l întreb cu tot respectul şi bunăvoinţa pe Dorin Chirtoacă: oare panglica „Sfântul Gheorghe, care „nu-i decât un fetiş propagandistic al Kremlinului, un simbol al expansiunii imperiale a Rusiei” nu face parte din moştenirea comunistă rusească, nu tot de comunism ţine? Atunci cât costă declaraţia că „de acum încolo, mare bătălie se va da între democraţie şi comunism”? Dacă dl Chirtoacă, de pe acum, de la o vârstă încă a „maximalismelor etice” se „pliază” cu atâta uşurinţă pe gusturile electoratului, adică devine populist, demagog şi oportunist fără să clipească din ochi, ce se va întâmpla cu el mâine, când poftele politice şi setea de putere vor creşte? Prin ce se deosebeşte el de ceilalţi politicieni de la Chişinău care, în numele puterii, semnează un pact cu diavolul? Dacă alegătorii nu-i vor pune aceste întrebări lui Chirtoacă, în speranţa corectării traiectoriei lui politice, mâine vor fi şi ei vinovaţi de evoluţia politică a acestuia. Sau de ratarea carierei lui politice.

Avem nevoie de caractere în politică, nu de şmecheri făcuţi din plastilină. Teoria scopului care scuză mijloacele este periculoasă, nocivă şi ne-a jucat festa de atâtea ori. Care e motivaţia mea morală să-i dau votul unui om care, de dragul carierei lui politice, îşi prinde panglica rusească la piept? E sincer Chirtoacă făcând acest gest? Eu mă tem de politicienii care, pentru a trece puntea, se fac frate cu Dracu’, experienţa demonstrează că după ce aceştia trec puntea nu se mai pot despărţi de el şi-l slujesc toată viaţa…”

 

Loading Facebook Comments ...

70 Comments

Add a Comment
 1. Господи, да какой же спрос может быть с этого мальчика Гарри Потера? Он просто игрушка в чужих руках – поиграют и выкинут. Вряд ли он понимает, что от него ждет К. Танасе. Slab psihologic si slab la minte.

 2. pentru pavl[ceno totul e rau ce nui convine lui plohotnuc

 3. Pt vasile

  Se scrie corect: „ce nu-i convine”…
  Ai citit pe undeva pozitia lui Plahotniuc despre Chirtoaca – eu nu am citit.

 4. după părerea mea ,nu Chirtoacă,Filat &co trebuie să deţină prim-planul criticilor,de altfel pertinente,în societatea basarabeană.Am impresia că trăim zicala doi se ceartă şi al treilea câştigă.Comuniştii,reprezentanţii imperialismului sovietic ,sunt duşmanii tuturor;până la ora actuală au demonstrat că sunt experţi în divizarea societăţii,au o strategie bine pusă la punct,la ei nimeni nu mişcă în front.

 5. RESPECT! Dna Pavlicenco, va admir!

  Baiatul asta s-a ratacit groaznic! Intr-un timp atit de scurt, patru ani doar, a pierdut orice simt. Pentru el educatia este un lucru absolut strain. De profesionalism si obiectivitate , nici vorba! Nu vreau sa continuu ! E jalnic cum se comporta tipul in orice situatie!

 6. stefan.romania.

  abia după ce treci prin mijlocul Chişinăului şi vezi moldovanii şi moldovăncuţele înghesuindu-se la panglici, steaguri şi alte simboluri ruseşti, realizezi că mentalitatea comunistă e încă prezentă sau că duplicitatea e parte integrantă din felul de a fi al celor din stânga Prutului. în România pozează în unionişti pentru a beneficia de avantaje financiare, în R.M. sunt statalisti si apărători ai independentei. Phuuu.

 7. Dar si fara critica ti se urca la cap cu si mai mare usurinta si fara sanse de salvare.

 8. alegerile locale sunt privite de lumea civilizată ca un examen pentru societatea basarabeană.În această ecuaţie politică va conta foarte mult cine va fi câştigătorul primăriei Chişinăului.Dacă forţele comuniste îşi adjudecă fotoliul se pune întrebarea, la ce a mai fost bună critica concurenţilor electorali democraţi de până acum.Cui foloseşte! Te lupţi politic,pe doctrine dar într-o democraţie consolidată,societatea basarabeană având acum tipicul ei etnic.Riscul ca forţele comuniste să revină este foarte mare,iar dacă acest lucru se întâmplă toată încrederea occidentului,căpătată cu atâta sudoare,dispare peste noapte.

 9. 10 mai 2011.

  PIB-ul pe locuitor în Republica Moldova este de două ori mai mic decât în cel mai sărac judeţ din România.

  Astfel PIB-ul pe locuitor în ţara noastră a fost anul trecut de circa 1.280 de euro, sau de două ori mai puţin decât valoarea acestuia din judeţele Vaslui şi Botoşani, apreciate drept cele mai sărace din România, potrivit unui studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

  Anul trecut PIB-ul Republicii Moldova a fost egal cu circa 4,5 miliarde de euro, ceea ce este de 6,1 ori mai puţin decât cel al Bucureştiului.

  După valoarea PIB-ului produs ţara noastră rămâne în urma nu doar de capitala României, dar şi de judeţele Timiş, Cluj, Argeş, Constanţa, Prahova şi este ceva mai mare decât cel al judeţului Braşov. Altfel spus Republica Moldova ar fi în jumătatea superioară a clasamentului judeţelor din România după valoarea PIB.

  Dacă am face o comparaţie după valoarea PIB-ului produs pe locuitor, apoi Republica Moldova ar fi cel mai sărac judeţ din România. Astfel PIB-ul pe locuitor în ţara noastră a fost anul trecut de circa 1.280 de euro, adică de două ori mai puţin decât valoarea din judeţele Vaslui şi Botoşani, apreciate drept cele mai sărace din România, potrivit unui studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

  Comparativ cu judeţul Iaşi PIB-ul pe locuitor al Republicii Moldova este mai mic de trei ori şi ceva, faţă de cel al Constanţei, Braşovului şi Sibiului de 5 ori, faţă de cel al Argeşului şi Timişului de şase ori şi ceva, iar faţă de cel al Bucureştiului rămânerea în urmă este de 11 ori.

  http://www.adevarul.ro/moldova/economie/PIB-ul_pe_locuitor_in_Republica_Moldova_este_de_doua_ori_mai_mic_decat_in_cel_mai_sarac_judet_din_Romania_0_478152359.html

 10. Veti fi decorata…pentru readucerea comunistilor la conducere…Nu am mai vazut critici la adresa lor de ani de zile. Pe astia insa, la prima ocazie…

 11. -Cum caii sălbatici din prerii se aduc în ocol? Cowboy, pentru a aduce caii sălbatici din prerii în ocol, el călare pe cal, întră în hirghilia cailor sălbatici, peurmă iese în faţa hirghiliei şi caii sălbatici fug deacum dupa calul cowboyului pînă ce cowboyul întră în ocol cu caii sălbatici dupa dînsul. Din urma acestora se închide porţile ocolului.
  -Aşa au procedat politicienii Rusiei. În faţa Mişcării Eliberării Naţionale – au fost băgaţi oamenii Moscovei în fruntea mulţimei, care ne conduc şi pînă acuma 20 ani.
  -Decretele Preşedintelui Interimar Dlui Ghimpu (ocupaţie, retragerea Armatei Ruse, condamnarea comunismului, parada de 9 mai,…) au fost criticate nu numai de propaganda Rusiei, dar şi de PCRM+PLDM+PD+AMN. La alegerile parlamentare dupa aceasta PL a fost votat cu mai puţine voturi, mulţimei nu i-a prea plăcut (fiind mai departe manipulată de propaganda prorusă)
  – D. Chirtoacă este nevoit a fi în mulţime, cu diferite idei, pentru a fi văzut de acestă mulţime, pentru a-i atrage din partea forţilor anticomuniste şi proromâne. A conflicta cu mulţimea nu este cea mai bună cale. Poziţia lui Chirtoacă anticomunistă şi proromână este probată prin lupta lui.
  – Politica Rusiei face tot pentru a nu permite la guvernare forţile prormâne şi anticomuniste. În afară de propaganda prorusă şi antiromână, Rusia politică organizează dezbinarea forţilor proromâne şi anticomuniste. „Bine” a lucrat în această privinţă echipa lui Roşca.
  – Cu părere de rău, partidele care se proclamă de orientare proromână şi anticomuniste, conştient (la imdicaţia Moscovei) sau inconştient se ponegresc una pe alta şi pînă a urmă se votează forţile proruse Părerea mea, nu este de mirare că PL a acumulat în jur de doar 10%, dar PNL CU PĂRERE DE RĂU nu a devenit partid parlamentar
  – C.Tanase poate bine scri. Dar a lucrat cu Roşca la dezbinarea şi ponegrirea forţilor proromâne. A ajutat esenţial să formeze PLDM cu doctrină conservatoare (?) în timp ce erau de acuma partide liberale PNL şi PL. Sistematic bate în PL, dar nu uită să bată şi în PNL
  -BRAVO că pe blogul Dnei Pavlicenco se poate citi diferite păreri. Pe blogul „Timpul” a lui C.Tanase şi a lui Dodon sunt şterse părerile neconvinabile lor

 12. p/u mircea.ro
  Sunt de acord 100%
  – La noi acuma este moda de a bate, a ponegri pe D.Chirtoacă
  – S-a uitat de crimele comunismului, acăpărarea averii de burghezimea comuniştii şi neocomunişti. Împotriva aceasta nu se revoltă. Dodon cu Voronin sunt curaţi şi fără greşeli
  – D.Chirtoacă la moment este liderul indescutabil ca anticomunist şi proromân, proeuropean. Da, şi el, ca fiecare om , are greşeli. Lucrează, se stăruie şi are mari realizări – că doar a întors datoriile Prmarilor comunişti de peste 500 mln.lei şi a curăţat kkt adunat încă din 1968, ş.a. Cine din noi este ideal!?
  – Propaganda Rusiei şi comunistă a-l ponegresc. Din aceiaş parte a baricadei lupte politice împreună cu propaganda Rusiei şi comunistă sunt şi unile partide care se proclamă „anticomuniste şi proromâne”. Mai avem şi unii „”jurnalişti independenţi (?) cum ar fi C.Tanase
  – Oare chiar să nu înţeleagă „anticomuniştii şi proromânii” că acuma ponegrind, bătînd în D. Chirtoacă readuc la putre în Chişinău şi în RM pe Voronin şi influenţa masivă a Rusiei!???! Paremi-se că înţeleg, dar aşa li s-a indicat de KGB

 13. domnilor,stau câte odată şi mă întreb care ar fi interesul Rusiei în RM?din punct de vedere economic,nu prea există,principalele întreprinderi industriale fiind în Transnistria,teritoriu necontrolat de Chişinău,ca sursă de materii prime agricole după exemplul URSS,nu mai este cazul în vremurile noastre când economiile se globalizează;din punct de vedere geostrategic doar gurile Dunării interesează Moscova,dar nu sunt în componenţa RM.Cei 5,6% ruşi din RM nu justifică politica actuală a Rusiei.Şi atunci care ar fi motivul? ce părere aveţi în problema asta!

 14. Sărmanul prostuț! Așa a pierdut mai multe voturi! Dacă până mai ieri era preferatul meu și alor mei, apoi ca șă știe – din partea noastră a pierdut nici mai mult nici mai puțin decât 6 voturi! Se vede că i sa urcat Stupize-stupize la cap și a hotărât să ne ofere și nouă una! Sănătate

 15. Asta este istoria noastra – zbuciumata, plina de dubitati. Ce nu am zice, Chirtoaca e un mare patriot si nu e bine ca un partid care se crede liberal sa dea in el, candidatul AIE. Eu cred si multi cred ca daca vreti dna Pavlicenco sa aratati ca sinteti patrioata si cu adeverat romanca proeuropeana atunci ar fi bine sa va retrageti la un moment dat candidatura, asa cum foarte bine a procedat dl Filat si sa il sustineti pe Dorin. Pericolul comunist este foarte mare si daca comunistii vor castiga Chisinaul atuni fiti siguri ca in toamna avem din nou alegeri anticipate si ma tem ca AIE 3 dupa toate cate sint si au fost nu va mai fi. Va indemn sa fiti politicianca responsabila si sa nu va jucati cu sentimentele oamenilor.

 16. Iata despre marsul Ligii Tineretului Rus nu ati scris nimic!!! Despre sute de drapele rusesti la noi pe strazi!!! Despre sfidarea demnitatii nationale, despre care tot trambitati….

  V-ati legat de o „lentocica”…Aoleu!!! Catastrofa! Strigator la CEDO! ce sa mai….

 17. Ptu mircea.ro! E simplu – instinctele si mentalitatea imperiale. La acest capitol rusii, britanicii si americanii se deosebesc numai prin metodele utilizate. In spate stau insa anume instinctele si mentalitatea imperiale. Cel mai curios insa este faptul ca daca rusia sar concentra asupra problemelor proprii si nu ar cauta nod in papura la vecini apoi in cel mai scurt timp ar deveni cea mai bogata tara din lume! Un exemplu in acest sens este Suedia care a cunoscut o dezvoltare durabila doar dupa ce a refuzat sa mai poarte razboie de cotropire!

 18. Pentru Dumitru G.
  Dar de ce nu sar retrage Dorin din cursă în favoarea lui Pavlicenco?

 19. aş încerca un răspuns,cred că Rusia acţionează pentru că aşa i se cere,nu o face de capul ei,răspunde la solicitările clasei politice de la Chişinău care încă mai trăieşte ca un făt legat cu un cordon ombilical de tătucul de la răsărit.Normal că în ochii ruşilor cei care procedează aşa nu au demnitate,nu ruşii sunt de vină;uitaţi-vă care sunt reacţiile lor faţă de cetăţenii ţărilor baltice şi veţi putea face diferenţa.

 20. Draga Mircea, deja visezi daca crezi ca rusii se pliaza dupa solicitarile politicienilor moldoveni. Este doar o iluzie, daca intr-adevar ai aceasta impresie.

 21. Ca politicienii nostri sunt niste mancurti, asta e alta poveste, dar adevarata.

 22. a fost doar o părere Cotruţa,dar am pornit de la nişte constatări,cred eu,de bun simţ;de exemplu,atâta timp cât în Parlamentul RM se vorbeşte în limba rusă cu toate că nu este o limbă recunoscută oficial în Constituţie,parlamentari moldoveni utilizând-o în mod curent,când pe străzile Chişinăului rusa este o limbă utilizată în mod frecvent şi altele ştiute de voi mai bine decât mine,deci pornind de aici Rusia are un câmp foarte mare de acţiune,i se deschid toate uşile fără măcar să mai bată,pentru invitaţie,la ele.

 23. Dnă Pavlicenco! Cu toată stima însă trebuie să Vă trag nițel mâța pe spinare (nu, nu e una din cele multe pe care le aveți!). În ce constă nemulțumirea mea? Mai stau de vorbă cu lumea, mai analizez diferite tipaje ale persoanelor și îmi dau perfect seama că numai pe latura sufletistă Unirea nu se va produce. De vină o fi sărăcia, însă la moldovan burta e prima vioară! Ca dovadă aduc replica care mi sa dat cel mai des când aduceam vorba despre Unire:”Da și a s ni dăie nie unirea asta?” Nu credeți că trebui exploatată această oportunitate? Cifre și date? Câtă frunză și iarbă! Revedeți chiar mai sus comentariul lui ”opinie”. Ar trebui numai sistematizate pentru a adresa diferite pături sociale, vărste, ocupații, etc. Datele sistematizate ar putea fi publicate și utilizate pentru a convinge populația despre necesitatea Unirii. Și data viitoare la întrebarea: ”Da și a s ni dăie nie unirea asta?” să pot răspunde cam următoarele: Matale, ce pensie ai? Atât? Ap iaca după Unire matale o sa ai atâta!!!!! Sau: Doamnă văd că sunteți gravidă. Cât o să primiți pe perioada concediului de maternitate? După Unire Dumneavostră o să primiți 85% din salariul actual! ș.a.m.d., ș.a.m.d. Nu mai vorbesc despre panourile publicitare care ar putea suna cam așa: Salariul mediu in RM-……..Salariul Mediu in România-………Vrei așa salariu? CERE UNIREA ACUM! Sau: Vrei ca copilul tău să nu fie maltratat în timpul serviciul militar? În România serviciul militar nui obligatoriu! CERE UNIREA ACUM! ș.a.m.d., ș.a.m.d.

 24. Victor, buna propaganda. 🙂 Ai putea fi „Cardinalul gri” la un oarecare partid 🙂

 25. Sefu’! Numai la unul unionist!!!!!!!!!!!!!

 26. Victor , da sh shini ari s platiasca bre toate sumili aistea? Sheia pi cari ii injiuratz tat zaulika cat ii di mari…???

 27. @Victor , daca e sa fim corecti eu zic sa punem textele pe care le „vezi” tu si in Romania sa vezi tu atunci raspunsuri …

 28. Inca ceva In Romania pensiile, indemnizatiile gravidelor ,etc si salariile se platesc in FUNCTIE DE CE MUNCESTI si respectiv cu cat contribui la asigurarile sociale ..nu-i bre „fiecaruia dupa nevoi” cum visati voi.

 29. Victor,în principiu are dreptate,numai că există un dar;pentru ceea ce propune el este necesar ca contribuabilii români să fie de acord cu mărirea unor impozite pentru constituirea unor fonduri utilizate în scopul nivelării veniturilor de-o parte şi de alta a Prutului.Fraţilor,dacă află românii din ţară care este mentalitatea basarabeanului băştinaş,mă refer la cei care nu ştiu mare lucru de RM,nu cred că vor fi de acord să suporte noi taxe şi impozite .Dacă ne unim o facem şi la bine şi la rău,nu pentru unii ciumă iar pentru alţii mumă.

 30. Victor in principiu NU are dreptate ,ceea ce defineste el nu-i unire ci ACHIZITIE , adica Romania si romanii ii ACHIZITIONEAZA pe republico-moldoveni …,iar dac e sa-i cumparam atunci trebuie sa putem pune si oarece conditii..

 31. intrebarile corecte la care trebuie sa raspunda cetatenii de pe cele doua maluri ale Prutului sunt>

  vrei sa traiesti in tara stramosilor tai alaturi de poporul tau cu bune rele ,”de-o fi una de-o fi alta ce e bun si pentru noi , bucurosi le-om duce toate de epace de-i razboi”?
  pentru asta se face unirea , se face cu inima cu mintea si cu sufletul NU CU BURTA!
  DE UNIRE CU BURTA N-AVEM NEVOIE.

 32. Prea dur sunteţi domnule Brad,lăsaţi-o mai moale,mai cu duhul blândeţii.

 33. @ Bradu, da ce dupa Unire basarabenii nu vor contribui la asigurarile sociale? Sau in Basarabia nu se va plati in functie de ce muncesti? Si daca punem textele date si in Romania cam de la cine ar veni acele raspunsuri la care te referi? Si astia conteaza?
  @ mircea.ro. Da, Unirea va costa! Va costa mult! Poate chiar prea mult! Inseamna asta ca nu trebuie infaptuita? Hai sa clarificam un lucru: eu in Unire vad sansa urmasilor mei de a trai intr-o tara PUTERNICA! O tara lider in bazinul Marii Negre! E posibil asa ceva? Da! Da! Si Da! Si dpmdv anume Unirea va da acel imbold pentru ca Romania sa devina un stat RESPECTAT in lume! Acuma sa vedem cine este impotriva acestei Uniri? Simplu – Toti! Adica si Rusia si Sua si Franta si Marea Britanie. De ce? Colosii nu vor sa apara un stat puternic prin preajma. Idealul pentru ei este un sir de state mici si manevrabile. Exemple? URSS, Iugoslavia, Iraq. Acum ii vine randul Libiei.
  Carei alternativa Unirii? Dezmembrarea Romaniei! Citisem foarte demult intrun raport al futurologilor americani ca pana in 2015 Moldova din componenta Romaniei se va uni cu Republica Moldova. De sar face asta am lamurit mai sus. Chier crezi caa nui posibil asa ceva?

 34. Un ultim lucru: In RM exista o idee preconceputa cum ca in Romania lumea sta cu sufletul la gura asteptand cu neliniste si frangandu-si maiinile de disperare ca nu vor republico-moldovenii nu vor sa se uneasca cu noi.
  Ei bine ,cred pot sa afirm fara teama prea mare ca gresesc ca daca intrebi romanii problema nu-i in primele 10 pe care le pot mentiona. Este o impresie profund eronata ….iar in acest sens ceea ce viseaza Victor este de-a dreptul hilar…

 35. alternativa unirii nu e dezmembrarea Romaniei …ci e tot Romania. ce ai citit tu sunt prostii si aste ti-o spune un moldovean din dreapta Prutului

 36. Victor: ca sa intelegi am sa-ti fac o socoteala simpla

  romania : GDP (PPP) 11000usd
  RM : GDP (PPP) ) 2200 USD

  populatia RM la 1.01.2010 3563700 persoane.

  diferenta de gdp per capita aprox 9000 USD pe persoana .
  Ca sa existe echivalenta in RM trebuiesc pompati ANUAL nu in total > circa 32 de MILIARDE de dolari. In conditiile in care acum GDP vostru e circa 7 miliarde de USD de unde mai scoateti inca 32 de miliarde ANUAL maestre?

 37. @ Bradu. Desigur cai hilar! Cum adica, romanul sa creada in fortele proprii? La romani o mentalitate „Yes, we can!”? Avand iesire la mare, resurse naturale (daca nu gresesc locul 2 in Europa dupa Rusia), avand potential intelectual sa traim noi romanii cel mai bine din Europa? Exclus! Nu se poate! Nui posibil! De ce? Pentru ca………
  P.S. Cand scriu romani ma refer la populatia de ambele maluri ale Prutului pentru ca tot un neam suntem si de ce metehnele ar fi diferite?

 38. @ Bradu. Datele GDP ale RDG si RFG inainte de reunire le aveti? Ca sa nu mai zic de faptul ca nu prea inteleg de ce, de unde si unde ar trebui pompati cele 32 de miliarde. Desigur ca sunt economist!

 39. Pardon, am vrut sa zic ca NU sunt economist!

 40. unirea făcută doar cu sufletul şi trăire patriotică este doar în teorie;în practică,uitaţi-vă la Germania,cât i-a costat pe nemţii din federală unitatea statului,peste 1000 de miliarde de euro în primii 10 ani,în condiţia în care germanul din est în marea lui majoritate gândea occidental.Nici acum la 20 de ani de la unificare veniturile din est nu sunt egale cu cele din vest,dintr-un simplu motiv,acolo se plăteşte funcţie de productivitatea muncii.

 41. Un astfel de efort ar cobora nivelu de trai in Romania cu 30-50% si treburile astea nu trebuiesc ascunse.
  acum nu trebuie sa intelegeti ca sunt total impotriva unirii pentru ca nu sunt dar vreau ca acest lucru sa fie facut cu adevarul in fata cu oameni care intra in aceasta intrepindere cu ochii lar deschisi si cu mintea treaza.
  Urasc dulcegariile hauliturile prostesti si indulcirea pilulei ori morcovul pus in fata magarului mai ales cand e vorba de oameni.

 42. Victor, nu am datele exacte din cele doua germanii dar am fost acolo in 1978 si pot sa afirm ca est germanii nu pot fi comparati cu cei din RM in NICIUN FEL.
  in rest e asa cum a aratat Mircea deja.

 43. Si ca sa fim corecti nici noi cei din Romania nu suntem acum cu erau RFG-istii ..atunci

 44. Si mai este o chestie: Sar putea sa aveti o surpriza extrem de placuta cand in urma Unirii economia RM ar iesi total din zona gri. Uite atunci o sa vedem cum sta treaba cu GDP-ul! Si intre noi fie vorba cam 80% din economie e in gri. Ia faceti un calcul rapid! Ce obtinem?

 45. Victore esti un visator si asta nu e neaparat rau dar lucrurile marete le-or fi visat visatorii dar de realizat au facut-o GANDITORII..

 46. @ Bradu. Iarasi o letargica neincredere in sine! Ca ei sunt asa da noi asa……………………Bradule, cand Roma platea bir Daciei germanii erau inca in copaci, intelegi?

 47. @ Bradu, iata cu ganditorii aveti perfecta dreptate!

 48. din experienţa germană; în primii ani de după unificare şomajul în est a crescut exponenţial,multe societăţi comerciale au fost închise din cauza ineficienţei muncii,cam 20 % din populaţie a început să aibă nostalgii comuniste,preocuparea generală a devenit fuga după bani şi stresul datorat lipsei unui loc de muncă,locuri de muncă apăreau în vest neocupate de cei din est datorită mai mult imobilismului forţei de muncă,etc,etc,etc,.Şi toate acestea în condiţiile în care federalii pompau şi iar pompau bani.Astea sunt realităţile domnilor,suntem noi oare pregătiţi pentru ele?

 49. bine a zis un interlocutor,România nu-i Germania federală,ca să poată acoperi financiar unele nemulţumiri ale populaţiei basarabene,de aşteptat într-o perioadă de tranziţie.Vă daţi seama ce se poate întâmpla ţinând cont de mentalitatea existentă acum.Mai realistă mi se pare apropierea în timp a celor două economii,prin investiţii masive de capital românesc şi nu numai astfel încât o eventuală unire să se poată face fără deranjamente prea mari.

 50. @ mircea.ro. Imi place ca deja discutam modalitatea…………..de parca Unirea sa decis deja :). Iar daca sa luam in serios modalitatea sunt posibile o mie si una de variante. Una din ele ar fi o autonomie pentru o perioada indefinita de tranzitie. Adica – externele, armata si moneda la Centru restul – ca pana acum. Si apoi pas cu pas calm si linistit de purces la unificarea tuturor entitatilor ce formeaza statul. Ce o sa zica Europa. Daca va vedea posibilitati de investitii o sa zica numai Da! P.S. Federatiile de fotbal sa fie unificate ultimele………..pentru ca jucam mai bine ca voi :))) Si pe Balint nul retrocedam nici in ruptul capului. Gata – ii moldovan declarat avutie nationala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *