Ce timpuri mai traim! „Moldova Suverana” il apara pe Filat!

Publicatia procomunista „Moldova Suverana” a sarit in apararea premierului Filat, dupa ce, luni, publicatia „Timpul” a relatat despre „vizitele de lucru” ale acestuia pe la ministere. Cititi si va cruciti! http://old.moldova-suverana.md/blogs/editorial/mihai-contiu/1335-filat-taie-in-carne-vie.html

„MS” considera ca „Timpul” a criticat nejustificat descinderile premierului. „MS” respinge afirmaţia autorului conform careia „Cutremurule din alianta sunt mina lui Vladut”, pentru ca, in democratie, nimeni nu poate fi condamnat inainte de a fi judecat. „MS” a criticat „Timpul” pentru criticile aduse presedintelui CSJ Ion Muruianu, care i-a numit pe jurnalişti „ciini turbaţi”. „MS” nu a precizat ca „Timpul” l-a criticat pe Ion Muruianu, cind Filat concedia o persoana nevinovata, care nu se afla in subordinea sa directa, pe care tot el a numit-o in funcţie (fara nici o ancheta de serviciu sau de alt gen). „MS” aduce laude premierului Filat, pentru ca acesta „a avut tot dreptul sa mearga si sa dea de pamant cu oricine nu-si face datoria in conditiile in care ministrii de resort asteapta ordine din afara guvernului”, deoarece „pe buna dreptate,  revoltat de insubordonarea ministerelor si departamentelor conduse de alti membri ai AIE,  conducatori care se subordoneaza mai curand partidelor lor decat primului ministru si programului de guvernare.”

Publicatia si-a manifestat admiratia pentru „inteligenta” si „ingineria” aplicata de Filat de a-l transfera pe prim-vicele PLDM, Alexandru Tanase la Curtea Constitutionala. „MS” a renunţat la acuzatiile anterioare de contrabanda, aduse lui Filat,  limitandu-se in a preciza ca: „Filat, orice am spune, este cel mai vizibil si eficient politician al AIE”.

„MS” este nervoasa si pentru ca C.Tanase il numeste pe Filat  „soimul razbunator de la Hincesti” si il acuza pe publicistul Constantin Cheianu ca a publicat, in „Timpul”, un articol din care ar rezulta ca Voronin si Filat ar fi autorii evenimentelor din 7 aprilie. „MS” isi incheie afirmatiile prin a-si exprima admiratia fata de premier, pentru ca „Filat l-a trosnit cu logica pe Constantin Tanase chiar in moalele capului!”

„MS” a acuzat „Timpul” ca ar fi solicitat inchiderea acestei publicatii. Reamintim, nationalizarea „MS” a fost initiativa guvernului. Eu, Vitalia Pavlicenco, am solicitat, ca deputat, documentele de la Camera Inregistrarii de stat si le-am disfuzat presei. Dupa care „MS” m-a atacat extrem de dur si pe nedept, prin scula Tudor Tataru. Este adevarat – atunci, cind am dat aceste informatii si „Timpul”-ului, care le-a publicat, nici „Timpul” nu m-a aparat in fata lui Tataru… Noi, insa, suntem superiori – stim sa ii aparam pe oameni dupa principii, nu dupa interese…

Eu stiu ca „Timpul” nu a cerut niciodata inchiderea „MS”, dar era bine sa  o faca, desi si eu, dar, probabil, si „Timpul”, consideram ca orice institutie media are dreptul sa fie auzita, inclusiv „MS”, ce sustine astazi politicile si abordarile lui Filat, ramas, sarmanul, fara sprijin, nu?

Amintim, premierul V.Filat, fost director al ROMOLD TRADING SRL, si-a inceput cariera politica ca director al Departamentului de Privatizare. Dupa venirea la putere, in 2001, premierul Filat a disparut din viata publica pana la 4 aprilie 2005 cand a votat pentru Vladimir Voronin pentru functia de presedinte al RM. A revenit in viata publica in 2007, cand a candidat din partea Partidului Democrat pentru la functia de primar al capitalei si a pierdut in faţa liberalului Dorin Chirtoaca. Imediat dupa alegeri, Filat abrandoneaza Partidul Democrat, iar, in 2008, lanseaza campania „Moldova fara Voronin”,” Moldova fara comunişti”. Aceasta campanie ii asigura lui Filat victoria in alegerile din 2009 si accederea in functia de prim-ministru al R.Moldova.

In iarna anului 2011 Filat recunoaşte ca a avut mai multe intalniri cu Voronin despre „perspectivele de depasire a crizei politice”. Filat, infumurat pina peste poate, dupa vorba romaneasca „prostului nu ii e destul, daca nu e si fudul”, nu a explicat presei de ce nu discuta perspectivele de depasire a crizei politice cu partenerii de AIE-2, si nu cu cel fara de care a promis sa construiasca Moldova.

Ce vremuri am mai ajuns sa traim! Sa fie aparat Filat de „Moldova Suverana”!

Alo, peledemistilor, treziti-va, inca nu ati vazut ca sinteti inselati? Vorbesc si eu pentru oamenii cit de cit onesti, nu pentru treucari. Acestia sint konceniiie…

Vitalia Pavlicenco

Cititi si va cruciti!

FILAT TAIE ÎN CARNE VIE

http://old.moldova-suverana.md/blogs/editorial/mihai-contiu/1335-filat-taie-in-carne-vie.html

Mihai CONŢIU

„Curăţenie de primăvară şi un sfîrşit de carieră politice”

Premierul Filat l-a trimis pe Alexandru Tănase la locul de muncă pe care îl merită (probabil) şi pentru care e pregătit – judecător la Curtea Constituţională! Astfel, cariera de politician a lui Tănase este înmormîntată cu mult înainte ca aceasta să apuce să se maturizeze cît de cît. În tot acest răstimp,  cît Al.Tănase a fost ministru al Justiţiei, s-a creat impresia că acest minister trebuia să fie un executant docil al capriciilor clanului Tănase. De cîte ori ăl’ bătrîn, taică-său, Constantin Tănase, ajuns jurnalist cînd alţii se pensionează, i se căşuna pe cîte un judecător sau orice al magistrat că nu-i bun sau că trebuie demis, cerea acest lucru cu vehemenţă prin fiţuica lui numită Timpul (trecut), iar feciorul trebuia să se şi execute.

Ştiţi bine că eu, în nici un caz, nu mă pot erija în apărător al judecătorilor cu care mă războiesc permanent, dar cînd e vorba de dreptate nu trebuie să ne facem că plouă. Aduceţi-vă aminte că Tănase a fost printre primii care i-au cerut capul lui Ion Muruianu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), iar asta pentru un motiv cît se poate de banal – Muruianu i-a făcut pe ziarişti cîini turbaţi. Ei şi, nu-i aşa? Cu ce au fost ofensaţi ziariştii prin acest calificativ care mai curînd e o laudă? Ca un bun fiu ce este, Al.Tănase a încercat să-i îndeplinească pofta tăicuţului său şi s-a apucat să-l tracaseze pe Muruianu. Cel puţin, în cazul dat, magistraţii nu s-au lăsat călcaţi în picioare şi s-au opus hachiţelor sexagenarului Tănase şi celor ale fiului ascultător şi nu l-au mazilit pe Muruianu aşa cum faci cu un buticar neglijent în serviciu.

Cea mai mare enormitate pe care a emis-o pînă nu de mult Al.Tănase a fost atunci cînd a spus că trebuie daţi afară 70% din judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie. Vă daţi seama ce înseamnă asta? După ce că judecătorii sînt sufocaţi cu dosare pe care nu mai prididesc să le studieze în cele mai ascunse amănunte din cauză că sînt puţini, după ce oamenii care-şi caută dreptate în justiţie îşi pierd ore în şir ca să le vină rîndul la procese tot din cauza mulţimii dosarelor şi numărului redus de judecători, Tănase vroia să dea afară 70% din ei, iar cetăţenii cu probleme prin instanţe să stea cu zilele şi nopţile tot afară, lîngă CSJ, să aştepte să le vină rîndul!

Prin trecerea lui Tănase pe linie moartă, Filat l-a salvat efectiv de el însuşi, l-a ajutat să nu devină un trădător de talia lui Lupu, iar asta din cauză că trecerea lui în tabăra lui Plahotniuc era inevitabilă. Prin numirea lui ca judecător la CC, Filat l-a salvat într-o oarecare măsură (nu definitiv) şi de ghearele lui Plahotniuc, pentru că în această situaţie oligarhul nu mai poate să aibă pretenţii politice de la Tănase. Prin această mişcare, Filat a dat dovadă de diplomaţie, împăcînd şi capra, şi varza. Asigurîndu-i lui Tănase o ieşire „profesionistă” din PLDM şi din politică în general, Filat a demonstrat că e capabil să găsească soluţii eficiente spre a-şi proteja securitatea propriului partid faţă de presiunile externe.

Constantin Tănase – un tată care i-a îngropat fiului cariera politică

Noi nu l-am suspectat niciodată pe Constantin Tănase de inteligenţă deosebită în materie de politică sau de jurnalism. Nasul lui adulmecă doar chestiuni care-l avantajează doar pe el şi numai pe el. Furat de val, chiar îşi imaginează că e un fel de păstor înţelept al publicisticii autohtone, că-şi poate permite să dea sfaturi şi soluţii oricui, chiar dacă nu i le cere nimeni. Prea plin de sine fiind şi dispreţuindu-i profund pe toţi cei din jurul lui pe care-i crede inferiori, el nu mai e capabil să-şi analizeze sărăcăcioasele limite umane pe care, totuşi, le are din plin. Autoiluzionîndu-se că e mare şi tare, cred că, la un moment dat, Constantin Tănase îşi imagina că el este adevăratul ministru al Justiţiei, nu fiul său.

Joi, 7 aprilie, în editorialul său din Timpul, Tănase, repetînd ceea ce noi am tot spus de doi ani încoace, îi face cu ouă şi cu oţet pe actualii guvernanţi pentru care el a transpirat slugarnic în timp ce noi încercam să-i deschidem ochii. Acum i-a deschis şi el, numai că e cam tîrziu şi prea bate la ochi că e vorba de interese meschine. Tîrziu şi ruşinos pentru el! Atitudinea lui Tănase aduce aminte de zicala cu cel care scuipă în fîntîna din care a băut apă. Criticîndu-l pe Filat, Tănase arunca de fapt cu pietre în casa în care se adăpostea şi fiul său. Bănuiala mea e că Tănase a îndrăznit să-l critice „echidistant” pe Filat avînd convingerea, siguranţa fermă că Alexandru Tănase oricum urma să treacă în tabăra democrată a lui Plahotniuc. Aici s-a ars Tănase, iar asta din cauză că l-a subestimat pe Filat şi n-a fost capabil să anticipeze o astfel de mişcare de şah politic!

Tănase a pus capac la toate tocmai vineri 8 aprilie, chiar dacă nu a scris nici un editorial în ziarul său. Crezînd că-i mare meşter în perfidii publicistice, nu şi-a plasat intenţionat vreun articol, dar a publicat unul scris de Constantin Cheianu, articol în care, nici mai mult şi nici mai puţin, autorul crede că preşedintele Vladimir Voronin (culmea!) ar trebui încătuşat împreună cu Filat, deoarece ambii ar fi autorii evenimentelor din 7 aprilie. Lăsînd la o parte absurditatea implicării numelui lui Voronin în această afacere murdară şi criminală  din care alţii au avut nevoie să profite, chiar dacă acest articol e semnat de altcineva, asta oricum înseamnă că e şi punctul de vedere al lui Tănase. Tot în această zi, mult după apariţia ziarului Timpul pe tarabe şi în internet, Filat a făcut mişcarea de rotaţie de cadre prin care l-a salvat pe Tănase junior de a purcede pe drumul trădării. Aşadar, Filat l-a trosnit cu logica pe Constantin Tănase chiar în moalele capului!

Concluzia, credeţi-ne, e următoarea: Constantin Tănase este principalul vinovat şi adevăratul gropar al carierei politice a fiului său. Îngîmfarea şi megalomania l-au rupt definitiv de realitate. C.Tănase nu are decenţa morală şi intelectuală să  gîndească normal că orice om pe care-l întîlneşte oriunde poate fi un potenţial personaj mai deştept sau mai cult decît el. Aşa e şi normal să gîndească absolut orice om care are pretenţia unor lecturi, mai ales cînd a sărit bine de 60 de ani! Rînza neagră de care îi acuză pe alţii i-a plesnit tocmai lui. Credeţi că e vreo diferenţă dintre Ghimpu, care de dragul propriei sale persoane şi parveniri i-a sacrificat cariera politică a nepotului său Chirtoacă, şi Tănase, care şi-a înmormîntat politic propriul fiu care, orice am zice, începuse parcă să se mişte un pic? Nici o diferenţă, decît cu excepţia unor cărţi citite şi a unui scris mai corect în cazul lui Tănase!

Loading Facebook Comments ...

32 Comments

Add a Comment
 1. Contiu i-a învăţat pe ziariştii mercenari de partid cum se scrie pe gustul patronului,este tăticul lor.Într-un articol se pun două,trei afirmaţii adevărate şi verificabile de către cititor şi o sumedenie de făcături.Cititorul neavizat conchide;Ce bine le-a zis-o;Mare adevăr spune etc,etc.Manipulator de profesie,şomer în România primit cu braţele deschise de cei într-o gândire cu el.

 2. Am trait s-o vedem si pe asta, mi-e frica , cred ca nu e tot ,raul urmeaza, Contiu ,i-a invatat sa scrie pe aia de la „Moldova Suverana”. Cum poate Vlad Filat, sa manipuleze in halul asta?Am spus prietenilor mei , ca e arogant,mandru de sine, are impresii f mari despre el,cocheteaza in fata camerelor s.a.S-a cocotat la putere prin minciuna,sapun, care se folosea in secolul trecut, macaroane ,ulei s.a.Cred,ca colegii de partid nu vor rezista mult la aroganta lui V.Filat .Cat va dura razboiul politic, tot raul pe pamant e de la politicieni si bani…

 3. Pai sigur – cine nu e deacord cu Pavlicenco – toti sunt comunisti 🙂 Aberatii ieftine ale unui politician/a ratat/a. 🙂

 4. Sa insemne asta ca monstuoasa coalitie e aproape?

 5. FILAT PENTRU NOI,
  ESTE ROSCA DOI!

 6. La traditionalele expresii despre nasterea monstrilor – „Spiritul de turma naste monstri”, „Saracia naste monstri” etc., in cazul RM azi cu siguranta putem afirma ca Prostia naste monstri.
  Ceea ce avem in parlament, la guvernare, in Justitie, Politie este societatea in care traim. Tara prostilor si imbecililor
  Eu stiu ca nu e corect pentru un politician sa spuna ca majoritatea populatiei in RM este una ignoranta.
  Doamna Vitalia ii numeste manipulati, rataciti, prost informati etc. Da e un limbaj corect. Electoral. Toate aceste adjective lasa de inteles ca individul este recuperabil.
  Dar realitatea dura e alta. Marea majoritatea a populatiei in RM este irecuperabila.
  Virusul ruso-bolsevic face ravagii pe acest pamant. Mai adaugati Alcoolismul in proportiile unui Genocid si poftim rezultatul. Generatii sacrificate.
  Singura speranta sunt copiii care au iesit pe 7 aprilie in Piata si generatiile care (mai) vin din urma.
  Urmatorii 5-10 ani sunt extrem de importanti pentru aceasta populatie. Daca tinerele generatii vor zice ca nu vor sa fie sclavi ca parintii lor atunci avem o sansa.

 7. Hai na-l ghiontiti atita pe Ghimpu, ceea ce a facut el d-stra nici nu visati.

 8. Eu cred ca Contiu vrea sa-l distruga pe Filat tocmai laudandu-l, la fel cum Voronin urmarea acelasi lucru cand povestea despre intalnirile lor secrete. Ei stiu bine ca imbratisarea PCRM pentru orice partid poate fi fatala.

 9. Astazi Doamna Vitalia este intre editorialistii ziarului Timpul.
  Sa intelegem acest gest ca mea culpa lui C.Tanase, scuze aduse Doamne Pavlicenco or impacare?
  http://www.timpul.md/articol/moldova-suverana-il-apara-pe-filat-22491.html

 10. In alegerile locale asteptam un candidat PNL la primaria Chisinaului. Acesta va fi care va trece din primul pur… Bine ar fi sa fiti DVS, stimata dna Pavlicenco! Sunteti o luptatoare adevarata pentru tara, pentru neam, pentru o tara reintregita! Inaite, dna Vitalia! Chisinaul e cu DVs! Moldova e cu DVS!!!

 11. Da interesante lucruri… Tanase junior e suparat pe Filat… Tanase junoir va da un sunet finului sau Tudor Darie, consilier al prim-ministrului Filat si-l va ruga sa intervina pe linga Filat ca acesta sa nu se supere tare…. acel Tudor Darie care a ramas proprietar adevarat dar ascuns al Unimediei care il promoveaza si ia face o publicitate on/line de milioane pentru comuistul Dodon… acel Dodon care recent a impinzit orasul cu panouri publicitare electorale, pentru plasarea carora e necesara autorizarea eliberata de primaria condusa de Dorin Chirtoaca… acel Dorin Chirtoaca a carui frate Lucian Chirtoaca care este proprietar a unei firme publicitare care detine sute de panouri publicitare in Chisinau, care au fost folosite de Dodon pentru lupta la primarie…

 12. Pentru Luca.
  Ai dreptate suta la suta.Aciasta tara,dupa obtinerea independentei a fost condusa de multi imbecili,care au si adus`o,unde se afla azi.In Moldova au fost promovate nonvalorile,pe criterii inguste,metchine de partid.Daca e sa analizam doctrinele,ideologia partidelor din Moldova-aciasta pur si simplu nu exista.Totul se reduce la acapararea puterii si venirea cat mai rapida la treuca statului,pentru a infuleca cat mai mult din ea.Atata timp,cat noi,celora ce ne mai pasa de aciasta tara, vom asista pasiv la aciasta comico-drama,asa si vom trai in continuare.Optez pentru crearea unei societati civile puternice,care sa tina sub control activitatea celora,ce ne diriguiesc.Politicianul in functia statului trebuie sa simta in permanenta,ca deasupra sa atarna sabia lui Damocles.

 13. p-tru Simion:
  „Optez pentru crearea societati civile puternice,care sa tina sub control activitatea celora,ce ne diriguiesc.”
  Aceasta „societate” deja exista, se numeste votul.
  Eu sunt sigur ca cei care au iesit in piata la 6-7 aprilie 2009 i-au votat de doua ori pe Ghimpu, Filat, Lupu.
  Azi nu sunt sigur ca ei ii vor mai vota inca odata.
  De ce? Fiindca pana la 7-04-2009 acesti tineri aveau doua optiuni Voronin si AntiVoronin.
  Azi ei au inteles ca antivoronii ajunsi la putere de facto nu erau pentru lichidarea sistemului voronian ci doar pentru preluarea puterii acestui sistem.
  Cred ca aceasta generatie este mai tare ca predecesorii sai.
  Azi la ei se formeaza o imunitate vis-avis de politicianul-sistem. Un sistem foarte bine organizat.
  Un sistem construit pe Verticala, Corupt, antinational, perfect pentru Furt si Viol.
  Fondatorii acestui sistem este PCUS-KGB. O copie perfecta a sistemului din Rusia.
  Executorii acestui sistem au fost si sunt foarte multi:
  coloana a cincea in persoana tovarasilor: Fondatorul P.Lucinski, coFondatorul Diakov
  Cel care a preluat stafeta Voronin
  Cei mai perfizi Rosca, Selaru, Ghimpu, Hadarca(FrontulPopular al Moldovei( filiala KGB))
  Rechinii din noua generatie Filat, Chiril Lucinski, Plahotniuk (logo-ul Lupu) etc.
  Sunteti liberi sa completati lista

 14. Patriciu(A.Marin)

  I-am scris lui Roman Mihăeş să vinăla PNL de Basarabia(Vedeţi replici la ultimul articol de pe blogul D-lui). Interesant,ce are de răspuns,cum va proceda?

 15. Pt Patriciu

  Stati linist, ca l-am invitat. Ar fi vrut, poate, sa candideze din partea PNL la primar, dar noi dorim un membru al PNL. Daca depunea cerere si se sacrifica, ma rog, examinam. Daca cineva vine la partid numai daca il promovezi, nu, mai intii adera din principiu, si pe baza de principii, miine se considera notorietate si pleaca din PNL, iar noi raminem cu munca aruncata in vint…

 16. Pt luca

  Nici una, nici alta. Vreau sa arat ca eu pot apara pe cineva si ceva pornind de la principii, si nu d ela interese. Poate ca Timpul nu merita sprijinul si pozitia mea, dar nici fenomenul ca MS sa il laude pe Filat nu poate fi tolerat…

 17. Pt Andrei SV

  Pai eu sint sanatoasa la cap, nu am terminat scoala cu „spravka”, avind note de „2”, ci cu medalie de aur, sint doctor in filologie si am Ordinul national „Pentru merit” in Grad de Comandor, si nu ca deputat sau „prezident”, ci ca somer roman…

 18. Doamna Pavlicenco, aparent aceasta e impresia. Conţiu- jigodie securistă- şcolit în arta disimulării şi manipulării, nu trage turta decât pe spinarea stăpânilor săi comunişti.

 19. Io nu m-as mira asa tare, in mod normal, misha kantsiev nu-i vorbeste de bine decat pe tradatori, asa ca trageti concluziile.

 20. – Scopul lui Filat (şi a celor din „unbră”) era de înţeles de cînd venind de la Lucinschii şi Diacov şi-a format PLiberalDM (cu doctrină conservatoare!?) în timp ce erau PNLilberal cu Dna Pavlicenco – deputut în acea perioadă, şi PLiberal cu Ghirtoacă – Primar General
  – Scopul lui iurii Roşca cu PPCD-ul lui s-a clarificat
  – Care este scopul Dnei Pavlicenco dacă ca şi Iu.Roşca şi Filat (şi comuniştii) bat în Ghimpu şi Chirtoacă!? Eu n-aş crede că sunt dirijaţi din acelaş centru cum spun unii

 21. OARE NU V-ATI SATURAT DE TOATE PROSTIILE ASTEA? EXISTA O SALVARE SIMPLA CA SA SCAPAM DE ACEASTA UTOPIE STATALA-RM = SA INFAPTUIM RE-UNIREA CU ROMANIA MARE !

 22. Filat a fost ,,iepurele” lui voronin la alegeri, pentru a pacali electoratul de dreapta.In realitate PCRM are acum si procentele PLDM.Basarabeni, oare de ce n-ati votat partidele democratice la alegeri(PL,PNL)?

 23. În Europa, fără România – doctrina guvernului Filat

  14 Aprilie 2011.

  Pe actualul ministru de Externe, Iurie Leancă, îl cunosc mai demult, de până la aderarea Domniei sale la PLDM şi aveam numai impresii bune şi foarte bune. E adevărat, oamenii se mai schimbă, îndeosebi când ajung la guvernare. Poate s-a schimbat şi dl Leancă… Dar haideţi să vedem despre ce e vorba.

  …Într-un editorial recent, întitulat „R. Moldova, Ianus cu două feţe”, atrăgeam atenţia asupra faptului că actualul guvern încearcă să se distanţeze de România şi să intre în Europa „sub pavilionul” altor state. „În Europa, fără România”, pare să spună tot mai insistent guvernul Filat de o bună bucată de vreme, de parcă aşa ceva ar fi posibil. Nimic nou. Să ne amintim că la fel credea şi comunistul şi antiromânul Voronin, care nu obosea să repete că RM „nu are nevoie de România ca avocat”. Măcar Voronin era sincer, spunea ce gândea, pe când actuala guvernare una spune şi alta fumează, nevrând să supere prea tare nici vaca de muls, care – de ce să n-o recunoaştem? – şi pentru guvernul Filat este România.

  Marţi, la Luxemburg, a avut loc a patra reuniune a „Grupului de prieteni ai R. Moldova”, care oficial se numeşte „Grupul pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova”. Acesta este un grup de miniştri de Externe ai statelor membre UE care şi-au propus să sprijine ceea ce se cheamă „parcursul european al R. Moldova”. Din comunicatul MAEIE, aflăm că miniştrii de Externe ai „Poloniei, Suediei, Lituaniei, Ungariei, Sloveniei au apreciat succesele guvernului de la Chişinău”. Dar ministrul de Externe al României, m-am întrebat, n-o fi apreciat şi el succesele reformatorilor de pe Bâc? Sau te pomeneşti că România nici n-a fost reprezentată la şedinţa de la Luxemburg? Am cercetat, aşadar, şi ce a anunţat partea română despre acest eveniment. Astfel, de pe pagina de internet aflăm că şi România a fost acolo, şedinţa fiind prezidată de chiar Teodor Baconschi, şeful diplomaţiei de peste Prut. Cum explicăm faptul că R. Moldova nu menţionează acest lucru? De fapt, Grupul a fost înfiinţat de chiar ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi. România a convins şi Franţa să se asocieze acestei iniţiative, iar mai apoi i s-au alăturat şi alte state. Ca urmare, la Chişinău, în septembrie anul trecut, la reuniunea Grupului „Prietenii Moldovei” s-au adunat reprezentanţii a 24 de state membre UE, aceasta fiind cea mai importantă manifestare internaţională găzduită vreodată de Chişinău. Cu toate acestea, guvernul de la Chişinău a informat atunci că grupul ar fi fost constituit „la iniţiativa a patru state”, fără însă a le numi. Guvernul Filat a încercat, aşadar, şi aici să scoată România din peisaj. E un fapt grav, mi se pare.

  La fel de grav mi se pare şi faptul că Iurie Leancă anunţă decizii importante pentru viitorul R. Moldova fără să dea socoteală nimănui. Şi PCRM le făcea pe toate de capul lui, dar măcar anunţa public „concepţia de politică externă” ori „concepţia politicii naţionale”. Iurie Leancă a declarat unui post de radio că „R. Moldova a renunţat la ideea aderării la UE prin includerea în Pachetul Balcanii de Vest şi trebuie să beneficieze de oportunităţile Parteneriatului Estic”. Dar celelalte state din Parteneriatul Estic, în afară de R. Moldova, nu prea au nici voinţa şi nici posibilitatea de a adera la UE. Acestea sunt fostele republici sovietice. În Balcanii de Vest, însă, se află Croaţia, membră a NATO şi următoarea ţară ce va adera la UE, precum şi ţări ca Macedonia sau Serbia, care – spre deosebire de R. Moldova – au primit oficial perspectiva de aderare şi ai căror cetăţeni circulă fără vize în UE. Noul prim-vicepreşedinte al PLDM nu s-a sfiit, cu acea ocazie, să-i dea cu tifla şi lui Băsescu, principalul susţinător al ideii de includere a R. Moldova în pachetul Balcanilor de Vest. În acelaşi interviu Leancă declara: „Celelalte voci (Băsescu, adică) nu au decât să realizeze acest obiectiv. Eu, din păcate, nu-mi dau seama cum am putea noi să-l realizăm”. Oare de ce-o da Leancă cu piciorul unei oportunităţi pentru R. Moldova? Pe cei 60% din moldoveni, care au votat integrarea în UE, nu i-a întrebat atunci când a luat o asemenea hotărâre.

  Am impresia că există o doctrină nouă a politicii externe a R. Moldova – nici nu ştiu cum să o numesc: „doctrina Filat” sau „doctrina Leancă” – conform căreia mitul salvator al „integrării europene” nu înseamnă altceva decât „fără România”, aşa cum mitul „neutralităţii republicii” înseamnă, de fapt, „nu vrem în NATO”, dar vrem cu ruşii.

  …Să se schimbe oare oamenii ajunşi la putere atât de mult?

  * Un articol de: Constantin Tănase

  http://www.timpul.md/articol/in-europa-fara-romania–doctrina-guvernului-filat–22504.html

 24. Nu se schimba nimeni, Domnule Tanase.
  Pentru aceste lichele, viata continua asa cum a fost programata acum multi ani in urma.
  Leanca e trecut prin laboratoarele KGB-ului sovietic.
  El a absolvit la Moscova Facultatea Relatii Externe(MIMO), pregatirea diplomatilor cu misiuni speciale dirijate de KGB.
  Sa nu fin naivi, cinci ani acolo nu se invata cum sa manuiesti tacamurile la receptii.
  Dupa care a lucrat „secretar”la Ambasada URSS din Bucuresti (la fel ca si Diacov).
  Eu nu stiu de ce, dar cetatenii cand aud de KGB, conspiratii, etc cred ca sunt niste afirmatii paranoice. Or nu este asa. URSS s-a mentinut 70 de ani datorita acestei organizatiei diabolice. Astazi aceasta structura este la putere in Rusia.
  Daca inainte in URSS gb-istii se subordonau PCUS, azi ei sunt stapanii Imperiului. Intrebati-l pe P.Lucinski.
  Politica lor externa in primul rand este sa mentina fostele colonii sub stapanire. Acolo unde e posibil.
  In RM aceasta politica functioneaza perfect gratie unui numar mare de lichele crescute si formate pe acest teritoriu.

 25. PLDM —————————–Partidul de BUZUNAR a fost PRIM-SECRETAR a Partidului Comunistilor pina in 1989 (nu stiu cum dracu se numea postul cel mai inalt la comunisti in RSSM) si fost pRESEDINTE al RM ————————-PETRU LUCINSCHI————————————————————————————————————————————————- JOS NEO-COMUNISTII = PLDM, JOS PLDM-UISTII———————————————————————————————————————Tovarasul Leanca în anul 1989 lucra ca si secretar 2 al Ambasadei URSS de la Bucuresti si
  evident ca era agent KGB. În tarile blocului de la Varsovia (si nu numai) personalul
  ambasadei era format de fapt din agenti de informatii protejati de imunitate diplomatica.

  Îi este rusine tovarasului Leanca de originea domniei sale?

  Mai bine i-ar fi rusine de raul pe care îl face RM când cere eliminarea posibilita?ii ca
  RM sa fie inclusa în blocul tarilor candidate la UE chemat al Balcanilor de Vest. De mai
  bine de 5 ani presedintele Basescu se zbate pentru a conferi RM acest statut.

  Tovarasul Leanca pare sa fie înca foarte constiincios angajamentului sau fata de FSB.————————————————————————————————-”Salvarea va veni de peste Prut”, DE V . STAVILA – PE GOOGLE———————————————————–TRIMITE LA TOTI…

 26. E trist si dezgustator,cand toti,cei ce tind spre putere sunt niste lichelii si tradatori de neam.In cine mai poti avea incredere azi?Cine merita respectul si simpatia noastra?Pe cine mai stimam noi in mica noastra tara?Pe nimeni-si asta e cel mai grav.Inseamna,ca nu avem pe cine stima.
  La vot o mare parte din populatie merge inconstient,fiind influientata de propaganda unui sau altui partid.Nu avem un electorat constient,care sa stie,ce doreste.Avem partidele politice,care se implica in alegeri,dar acestea sunt minoritati bine organizate,care urmaresc scopul de a ajunge la putere.Nici odata un membru de partid nu va vota,ceia ce e vital pentru tara-el v`a vota ce-i dicteaza partidul,fiindca eczista disciplina de partid.Aciasta nu se observa atat de vadit,daca exista partide puternice,cu doctrine si ideologii bine conturate.Dar la noi…
  In Moldova mai sunt inca multi oameni de buna credinta,dar la ei a aparut indiferenta si apatia fata de tot ce se petrece in jur.Indiferenta e cel mai periculos lucru.Daca vom fi in stare sa gasim in Moldova un adevarat lider politic si sa ne grupam in jurul lui,sa-l sustinem,sa-l promovam si in continuare sa-i controlam orice pas-poate ca atunci vom obtine ceva.Puterea ii schimba mult pe oameni,dar rareori in bine.Alegand un lider politic-trebuie tot timpul sa stam cu ochii pe el si sa intervenim la timp,cand acesta derapeaza.In tot,ce se intampla azi in Moldova e numai vina noastra-nici odata nu am stiut sa muscam,sa batem si sa-i alungam din functii pe hoti si delapidatori.Mentalitatea moldoveanului,care spune,ca e bravo cutare sau cutare,ca a fost la putere,si si-a cumparat casa,masina,si-a aranjut copii-e foarte paguboasa aciasta mentalitate.Nu ar fi mult mai simplu,ca fiecare comuna,oras sa-si aleaga un comitet,un sfat al celor mai onesti si devotati cetateni,care sa tina la control tot ceia ce se intampla in teritoriu.Si daca e cazul- sa convoace si sa destituie din post pe cei,ce incalca legea.Poate atunci multi din cei ce prefera sa faca politica,ar fugi de ea ca dracul de tamaie.Si poate cu adevarat atunci am avea adevarati oameni politici, demni de stima si respectul nostru.
  Spunand acestea asi vrea sa-mi expun si parerea mea personala.Sunt liberal dupa convingere si nici odata nu mam aventurat sa acuz sau sa defaimez pe cineva din simplul motiv,ca nu gandeste ca mine.Din contra- respect foarte mult persoanele cu verticalitate si opinii personale.Stimez forte mult oamenii destepti si ma starui sa imprumut de la ei cat mai mult.Sunt de mai mult timp cu ochii pe ceia ce se intampla in Moldova.Am inceput si eu sa caut un lider demn de stima in intortochiatul labirint politic moldovenesc.Pentru mine l`am ales pe D.Chirtoaca.Va explic de ce.In primul rand e tanar si nu e atat de infectat de toate viicile si relele societatii.In al doilea rand acest tanar imi pare destul de onest.In al treilea rand numele lui nu apare in nici un scandal legat de delapidari.Am citit criticile,ce i se aduc,ca primar al municipiului.Cine din fostii primari ai Chisinaului sar purea compara cu D.Chirtoaca?Si asta in conditiile,cand comunistii ii puneau la tot pasul bete in roate.Acum,cand comunistii nu mai au cale de intoarcere la putere,acest tanar va putea sa faca mult pentru municipiu.Sper,sa inteleaga acest lucru toti oamenii de buna credinta indifirent de nationalitate.
  Parerea mea e ca dreapta democratica a comis o mare eroare,dispersand fortele prin inaintarea propriilor candidati la fotoliul de primar al capitalei.Orgoliul si invidia moldoveneasca si-a spus si aici cuvantul.Socot,ca in aceste alegeri va castiga D.Chirtoaca,deoarece stie sa-si faca treaba.Si o spun asta,ca un om ce cunoaste destul de bine,ce inseamna primarie de oras.

 27. Toti politicienii au neajunsuri si pot fi, si chiar si trebuie criticati.Filat este un bun gospodar care administreaza bine statul, dar este arogant.Ghimpu spune adevărul, dar nu a putut conduce Consiliul municipal si cum el a spus nu i-a ajuns functii pentru a face ceva fiind presedinte de Parlament si presedinte interimar de tara.Lupu este un presedinte „de buzunar” a lui Plahotniuc, dar este bine instruit si poate reprezenta tara.Voronin este un antiroman, dar este un politician bine priceput.De cei care nu sunt in Parlament nici nu vorbesc ca ei nici nu merita sa ajunga acolo.
  Putem sa strigam de dimineata pina seara unire, dar unirea nu va fi pina ce nu o sa rezolvam unele probleme ca unificarea tarii, consdolidarea societatii.Cum credeti cum de rusofonii din Estonia, fiind aproape 50% au votat pentru aderarea la NATO si UE? De ce la noi aceasta nu e posibil? Deoarece noi strigam, dar nu facem nimic.Trebuie sa tacem si sa facem. Cum dna Pavlicenco isi inchipuie unirea?Exterminind mai mult de 50% de populatie care este impotriva? Aceasta se refera si la Ghimpu.Eu cred ca este posibil ca si rusofonii sa voteze unirea. Care este solutia? Filat o stie!

 28. Pentru Vali:
  Trec de detaliile caracteristicilor date „politicienilor”. In special de notiunele gen gospodari, priceputi.
  Vreau sa remarc ceea ce ii uneste pe acesti „gospodari”: antiromani or antinationali, antiego.
  Cu rusii? Eu nu as trata aceasta problema pe criterii etnice. E o problema falsa.
  Este mai simplu decat se pare: acum cateva luni inaintea alegerilor un rus indignat zicea: „Pai, Uniti-va odata, poate si noi vom trai mai bine”.

 29. … adevarata prosperitate pentru moldova nu va veni decit odata cu unirea cu patria-mama … romania . 1] basarabia se poate integra imediat in ue de unde ar veni fonduri nerambursabile pe care moldova nu le-ar vedea altfel nicicind …2] integrarea in nato prin romania va aduce investitii masive in tara , pentru ca niciun investitor serios nu-si baga banii intr-o zona „gri” adica necontrolabila …3] prin unirea cu romania – sa stea toata lumea linistita – vor veni bani spre chisinau si nu invers … efortul financiar il va face romania indiscutabil . 4] odata unirea realizata mii si mii de firme din romania – cu capital strain sau romanesc – vor putea cu usurinta sa-si extinda activitatea si in moldova … asta inseamna zeci de mii de locuri de munca create foarte repede , bani din impozite si taxe la bugetele locale … putem asista astfel la un adevarat boom economic al moldovei la care in conditiile actuale nici nu se poate visa macar .

 30. P-U: Andrei SV spune:

  13 aprilie 2011, la 19:07

  GHIMPU E FOARTE SLAB POLITICIAN , EL TREBUIE SA PLECE LA MULT MERITATA ODIHNA, DIN CAUZA PROSTIEI LUI SI AL TUPEULUI DE DOI BANI , PL A PIERDUT FOARTE MULTE VOTURI, NAIBA SA-L IEIE. Bre , omule eu cunosc 5 pesoane din anturajul meu care nu au dorit sa voteze cu PL, si stiu tu Andrei SV de ce, p-u ca lor nu le-a placut iesirile lui pe la DISCOTECI CU ADOLESCENTII,ECT. Mai nou la 24 martie de ziua DRAGOBETELOR, cum el , mosneag, chiar daca se cheama GHIMPU, A SARUTAT CU ATATA AFECTIUNE 2 FETE DE 18ANI, LA CARE REPORTERUL L-A INTREBAT : „cE VA SPUNE sotia d-stra” La care el Ghimpu, a raspuns cea mai mare PROSTIE SI TIMPENIE CARE PUTEA SPUNE UN POLITICIAN:

  „EU CE N-AS FACE TOT TIMPUL MA INTORC ACASA,…”––––––- UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU, URLU EU DE NEPUTINTA, NU CUM SA VOTEZE O FAMILIE NORMALA CU PL, MLEA DUPA ASA VORBE, CUM EU SA-I CONVING PE ACESTI 5 OAMENI SA VOTEZE P-U CHIRTOACA, stiind ca GHIMPU e lider de partid. Cum , mleaha muha, poti sa lucrezi cu asa oameni ca GHIMPU, CARE ESTE NU ALTECEVA DECIT UN CADOU P-U MOSCOVA SI COMUNISTII , ATITEA GAFE CITE A FACUT EL P-U PL NICI UN INAMIC N-AR PUTEA FACE FIIND IN CONSPIRATIE.

  MULTUMESC DIN TOT SUFLETUL D-LUL GHIMPU P-U ‘REFUZUL 9 MAI’, 28 IUNIE , MEDALII SI ALTELE–––––––––––-DAR DOMNULE GHIMPU , SA FII PATRIOT A ACESTEI TARI NU E DEAJUNS, ASTA-I DOAR 50% DE SUCCES, MAI TREBUIE SA FII SI UN POLITICIAN PROFESIONIST, CARE SA ATRAGA LUME NU S-A O RESPINGA…
  PS: Acei 5 oameni , au votat p-u PLDM (Partidul Lichelelor Degradate din Moldova), sper ca… , nu, nu e corect, EU II VOI CONVINGE SA VOTEZE CU PL, P-U CA AM SA-I SPUN, PL ESTE UNICUL PARTID CARE ESTE PRO-ROMAN , DACA EI IMI VOR REPROSA „pAI ACEST GHIMPU…”, EU II VOI SPUNE „CE SA FACEM TREBUIE SA LUCRAM CU CEEA CE AVEM , PINA CIND TREBUIE SA NE MULTUMIM SI DE ASTA (), SPERAM CA MAI TIRZIU VOR VENI OAMENI CA CHIRTOACA…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *