Moldova nu are perspective de aderare la UE

http://www.timpul.md/articol/moldova-nu-are-perspective-de-aderare-la-ue-21847.html

Europenii au obosit de procesul lărgirii UE, din această cauză, ţări precum Moldova, Ucraina şi Bielarusi nu au nicio perspectivă de aderare la Uniunea Europeană şi vor rămâne la statutul de vecini. Opinia aparţine europarlamentarului Charles Tannock, originar din Marea Britanie.

Din spusele lui, în cazul Moldovei, o barieră în plus în calea aderării este „durerea de cap în legătură cu problema transnistriană. Ultimul lucru pe care l-ar face Bruxelles-ul, ar fi să accepte în componenţa sa un stat care nu-şi poate controla de sine stătător teritoriul” – a declarat Tannock, adăugând că UE nu va mai tolera în graniţele sale cazuri ca cel al Ciprului.

În cazul Ucrainei, din declaraţiile lui Tannock rezulta că Bruxelles-ul este nemulţumit de stilul autoritar al conducerii şi de apropierea Kievului de Moscova. În acelaşi timp, europarlamentarul presupune că, în orice caz, niciun stat din Est, vecin al EU, nu va adera, în timpul apropiat, la uniune şi ca aceste ţări ar trebui să se concentreze asupra acordurilor de schimb şi de liberalizare a regimului de vize – conchide Tannock.

 

 

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
  1. Desi nu prea am eu chef sa subscriu la ce afirma un europarlamentar britanic, un eurosceptic prin excelenta, presupunand ca ce afirma el este conform cu realitatea, si probabil este conform cu realitatea, care este solutia pentru RM? Unirea in acest moment cu Romania? Si daca exact in acest moment de criza si de tensiune din interiorul UE, avand in vedere suturile primite mereu de cei de la Bruxelles de la regimul actual de la Bucuresti, efectul ar fi excluderea din UE a Romaniei? Sunt suficiente voci care o cer. Credeti ca in aceasta situatie moldovenii ar mai dori unirea cu Romania? Si mai este o problema, o mare problema: Credeti ca daca UE nu este de acord sa primeasca Moldova cu tot cu „problema” transnistreana, Romania ar accepta unirea cu RM cu tot cu „problema” transnistreana? Ma indoiesc. Exista in conceptia politica a celor de la Chisinau un soi de incapatanare demna de o cauza mai buna. Clasa politica moldoveana are un talent inegalabil de a-si bate singura cuie in talpa si de a se victimiza apoi. Si cel mai grav lucru este ca aceasta clasa politica de la Chisinau nu este in stare sa guverneze Moldova. in aceasta situatie, care Moldova, ce fel de Moldova ar fi cea care ar iesi din marasm si s-ar integra definitiv in lumea civilizata? Moldova de acum 20 de ani ar fi intrat in UE, poate chiar inaintea Romaniei. Cea de acum… Cu tot euroscepticismul sau si cu tot cinismul sau rece, calculat, specific britanic, Tannock nu spune prostii, din pacate.

    Deci cei care aveti dreptul, luati-va cetatenia romana. Cat mai puteti… Nu dati vrabia din mana pa cioara din par. Daca nu va puteti integra impreuna, faceti-o individual. Pana la urma, fericirea personala a fiecaruia conteaza.

  2. A British islander as usually: ARROGANT and EGOISTIC, thinking only about himself ! Go back to your foggy Albion ! A colonial country witch killed millions of colonial populations. A SHAME ! We are more in Europe than you, frugal people, and we will build very soon our ROMANIA MARE !

  3. Dupa ce unii „negri si bogati” de pe la Jurnal TV s-au tot straduit sa justifice, in mod dezgustator si bilbiit – la propriu si la figurat – orice stranut al lui Filat contra colegilor din AIE, iata ca Nicolae Negru incepe sa se trezeasca la realitate… Salutam intrarea lui Negru in grupul de analisti tot mai putini afiliati intereselor unui partid…

    http://ziar.jurnal.md/2011/03/11/nicolae-negru-joe-biden-a-batut-drumul-degeaba/

    Nicolae Negru: Joe Biden a bătut drumul degeaba?

    Venirea vicepreședintelui american Joe Biden la Chișinău a coincis cu unul din momentele de criză din cadrul AIE. E vorba de fapt despre o cvasiparalizie a coaliției de guvernare, despre un incident care blochează activitatea ambelor ramuri ale puterii: cea executivă și cea legislativă. Și asta înainte de a începe procesul de căutare a unei soluții pentru alegerea președintelui RM.

    Conflictul pornește în aparență de la o planificată ședință de guvern care trebuia să discute proiectul de buget pentru anul în curs. Un prea mult așteptat proiect care, iată, poate deveni fatal pentru existența Alianței. Și nu exagerăm deloc spunând aceasta.

    Stare de nesimțire

    E periculos nu cazul în sine și nici faptul că e al nu știu câtelea conflict ce amenință blocarea actului decizional în scurta perioadă de după alegeri. E periculoasă ușurința cu care liderii AIE își aplică lovituri, încrâncenarea cu care se tratează unii pe alții, lipsa de comunicare între ei și refuzul de a face un pas înapoi, de parcă s-ar teme să nu le cadă coroana de „bărbați ai neamului” de pe cap.

    De obicei, cearta izbucnește din senin, fără vreun motiv clar. Se crează impresia că Filat, pe de o parte, și Lupu cu Ghimpu, pe de alta, „pândesc” mereu momentul pentru a se îmbrânci, a se lovi reciproc, fără a ține seama de consecințe. Pe toți trei pare să-i caracterizeze o stare de inconștiență, de nesimțire, de amețeală și înfumurare, de iresponsabilitate, așa încât nu sunt capabili să conștientizeze propriile cuvinte și acțiuni.

    Miniștri-marionete

    Nimic nu prevestea, sâmbăta trecută, când a fost amânată sine die ședința guvernului, izbucnirea unui conflict atât de îndelungat și acerb. Premierul Filat a convocat o ședință de guvern, iar vicepremierii Valeriu Lazăr și Mihai Moldovanu, nitam-nisam, au ieșit cu pretenția examinării chestiunii respective în cadrul Consiliului AIE. Rolul lor de marionete, căci, evident, ei nu au făcut-o de capul lor, nu putea să nu deranjeze și putem să înțelegem enervarea lui Filat. Dar nu și acțiunile lui, pe care le considerăm puerile.

    În loc să insiste asupra desfășurării ședinței, Filat s-a supărat ca o elevă de institut de domnișoare și a plecat. Acum examinarea proiectului de buget se află pe linie moartă, căci premierul nu convoacă nici guvernul, nici consiliul AIE.

    Mai multe guverne?

    Îi dăm dreptate premierului, gestul lui Lazăr și Moldovanu este impertinent și nelegitim. Mai cu seamă că proiectul de lege ajungea oricum în parlament și era discutat acolo. Ei trebuiau să analizeze bugetul ca membri ai guvernului, ca executori ai unui program de guvernare, nu ca soli ai partidelor, ca reprezentanți ai unor interese mai înguste.

    Nu pot să existe mai multe guverne, în funcție de interesele de partid, în cadrul unui guvern. Interesul de partid îl veghează fracțiunea respectivă în parlament. Pe de altă parte, refuzul lui Filat de a convoca consiliul AIE este nu mai puțin impertinent, sfidător, în contradicție cu acordul de constituire a Alianței. Consiliul trebuia convocat măcar și pentru a discuta comportamentul vicepremierilor numiți de PD și PL.

    Recursul la transparență

    Oricum, mai devreme sau mai târziu, liderii AIE vor trebui să se întâlnească pentru a discuta modul de repartizare a veniturilor din bugetul de stat. Dacă pretențiile PD și PL răspund unor interese de partid sau oligarhice, în detrimentul interesului general, dl Filat ar face bine să recurgă, ca în cazul Moldtelecom, la arbitrajul societății, adică să facă publice aceste pretenții nerușinate. Atunci opinia publică îi va cere liderului PD explicația: de ce se opune impozitării indirecte, dacă există evidențe ale unor evaziuni fiscale pe „scară largă”. Unul din exemple îl aduce chiar premierul Filat: în RM se importă medicamente de sute de milioane de lei, iar în visteria statului ajung în urma acestei activități doar câteva milioane de lei. Opinia publică va judeca și pe cât de întemeiate sunt și pretențiile PL și ale primarului Dorin Chirtoacă față de bugetul de stat.

    Sindromul ucrainean

    Spectrul scenariului ucrainean începe să apară tot mai vizibil pe „firmamentul” politic al RM și nu mai avem dreptul să-l ignorăm. Ne referim la eșecul lamentabil al „revoluției portocalii”. Aceasta s-a năruit în urma luptei crâncene dintre liderii democrați: președintele Victor Iușcenko și premierul Iulia Timoșenko. Ambițiile nemăsurate și egoismul lor exacerbat au făcut ceea ce nu reușiseră „polittehnologii” de la Moscova: să discrediteze idealurile proeuropene, să le provoace ucrainenilor, dar și Occidentului, sentimentul lehametei, al oboselii de nesfârșitele certuri și reglări de conturi între presupușii parteneri de guvernare. Imensul capital de simpatie a fost irosit prostește, călcat în picioare de cei care suscitaseră așteptări atât de mari, care promiteau atât de mult.

    Investitorii mai așteaptă la ușă

    Vizita lui Joe Biden este semnul unei atenții, al unei deschideri extraordinare a Occidentului față de RM, comparabilă cu cea față de Ucraina anului 2004. Dar dacă liderii AIE nu-și vin în fire, dacă nu își controlează comportamentul, dacă nu își stăpânesc ambițiile și orgoliile rănite, Biden și alți reprezentanți occidentali bat drumul degeaba. Oricâtă simpatie și dorință de a ne ajuta ar manifesta aceştia, investitorii vor continua să aștepte la ușă, vor privi de la o parte, până nu vor pune cruce definitiv pe RM. Dacă Filat, Lupu și Ghimpu nu plasează în prim-plan interesul național, viitorul democratic al RM va fi compromis pe mulți ani înainte. Cineva dintre ei trebuie să fie „deșteptul care cedează”.

    De ce taci, societate?

    E timpul ca și societatea, societatea civilă în particular, jurnaliștii, oamenii de cultură care au făcut mult pentru înfrângerea comuniștilor, să-și depășească rolul de spectator al acestei piese absurde și să le spună lui Filat, Lupu și Ghimpu: Nesimțiților, împăcați-vă și apucați-vă de lucru!

  4. Cetatenii RM nici nu sunt pregatiti pentru a se integra in UE, uitativa ce se intimpla cu Romania si Bulgaria, unii deputati de la Bruxell de citiva ani cer eliminarea acestor tari din UE. Cred ca in urmatorii zece ani in UE nu se va integra nici o tara deoarece au destule probleme ei singuri, cazul Grecia (coruptie si spalare de bani), acum Portugalia si Spania unde au un deficit foarte mare in buget, plus la aceasta tarilie principale din UE, Franta, Germania si Marea Britanie sau saturat sa crediteze bugetele altor state.

  5. Stimata doamna!
    Imi pare rau, ca in acest ani (de cind nu sunteti deputat) de nenumarate ori ati preluat mai multe stiri, replici, informatii (cum de nu ati apelat la WikiLeaks), pe care le consider aberatii. Ce ati d-ra personal pentru a facilita acest proces de reintegrare, pentru ca in final sa nu mai existe asemenea „europarlamentari”? Nu am avut intentia de a comenta mesajul ….. (nu fac aprecierea pe care o merita). Dar ma deranjeaza, ca Cetatean, ca Om, ca Personalitate. Sincer imi pare rau si de faptul ca sunt asemenea … la noi in Moldova, dar mai mult ma deranjeaza ca ei pretind ca sunt politicieni.

  6. total deacord cu articolul.Cu adevarat moldova nu e pregatita pu UE .sa fim seriosi nici Romania la momentu aderarii dar nici acum nui pregatita .Cea mai mare greseala e ca Majoritatea trateaza UE ca niste facilitatti si uita cu desevirsire de obligatii ,o sumedenie de restrictii si „standarte” UE.
    Dorinta Moldovenilor la momentul actual e destul de primitiva-sa poata circula liber in UE,iar altceva nu intereseaza pe 90 % din cetatenii nostri.

  7. Este deajuns ca vre-un politician din UE sa scape vre-o critica catre RM sau Filat ca Pavlicenco sare cu gura si pe care nu o poate opri nimeni,uita si de Unire si de mama(patrie).Tare mai semanati cu I.Rosca.Peste doua zile este sarbatoarea nationala a romanilor.Voi fi cu ochii pe PNL si pe lderul ei V.Pavlicenco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *