La trapul iroplanului

http://vitalie.vovc.over-blog.com/article-poveste-la-trapul-iroplanului-sau-soarta-rebelului-68791590.html

Vitalie Vovc: Poveste la trapul „iroplanului” sau Soarta rebelului

7 martie 2011

Dupa mai multe postari cu overdoza de seriozitate, cred ca a venit vremea si pentru o poveste. Voi incepe, ca de obicei, cu un prolog ce se leaga ca nuca de perete de continutul ei:

Imi plac foarte mult filmele lui Kusturica (ei, poate cu exceptia ultimelor doua). Multor occidentali – nu prea. Ar fi, chipurile, prea… burlesc, ireal de burlesc. HA! Ei nu stiu ce inseamna Balkani!

Gata, am dat cu nuca, trec la perete. Mai bine zis, la prologul care e legat de poveste ca si ciinele de cusca, in ograda gospodarului.

Multi dintre Domniile voastre zburati relativ regulat cu avionul. Apanajul epocii moderne: telefon portabil – internet – avion. Daca cititi aceste rinduri, inseamna ca aveti acces la Internet. Telefon portabil – la sigur. Respectiv, deduc si ca zburati cu avionul. Daca, inca, nu, fiti pe pace, este inevitabil. Chestiile astea merg la pachet. Ca vaccina si gripa. In sensul ca daca v-ati vaccinat, neaparat veti boli de gripa. (mda… cam multe nuci…)

Cei care zboara cu avionul de mai demult, probabil isi mai aduc aminte de Aeroportul International de la Chisinau de acum 7-8 ani. O constructie lugubra prin care treceai ca oaia la strunga cu acelasi confort si cu aceleasi consecinte. Adica erai cvazi inevitabil muls… Atit la plecare, cit si la sosire. Cei care nu au zburat decit recent, au ratat o experienta edificatoare!

Eu am inceput a zbura cu avionul de prin 1998. Regulat. Dus si intors. Pot spune azi fara nici o ironie: Aeroportul din Chisinau este unul foarte si foarte ok. Micut, dragut si relativ confortabil.

Un lucru nu s-a schimbat. Si nu se va schimba. Sper. Senzatie cunoscuta de toti cei care locuiesc in nordul Europei si care-si petrec vacantele in Moldova. Momentul. Valul. Eh… cind faci primul pas din avion direct in arsita de 40°C. HHHUUUUHHHH. Corpul, perfidul, e deprins cu molicelul temperaturilor ce oscileaza intre 15-25°. El, corpul, nu prea intelege ce-i cu causul asta de caldura. Ho, nebunule! Ai crescut la tara, ai alergat prin colb pina la glezne in luna lui cuptor pe vremuri… Ai uitat? Care sauna? Ai ajuns ACASA! Prea tirziu… El, organismul, a facut deja conectiunile nervoase necesare si eliberat vreo doi litri de lichid… Mizerabilul! Nici un respect fata de elementarele norme estetice… ptfuu… Dar singele apa nu se face, oricum. Undeva in memoria ADN-ului e inscris: iulie = 40°C. Numai ca timpul de activare a progamului „Welcome Back to Moldova” e mai lent… De obicei, functioneaza exact cit dureaza traseul „iroplan” – „taxi”. Dar pina ajungi la taxi… Acum e mai bine, mai e ceva aer conditionat in aeroport, pe cind 8 ani in urma…

Tocmai aterizasem si dupa scurte, dar furtunoase aplauze in cinstea non-trecerii pe lumea cealalta (la fel de béate si inutile, ca si aplauzele lungi si furtunoase la congresele PC URSS), am primit portia cuvenita de soare „topit si curs pe pamint”, cu toate atributele descrise mai sus. Un scurt voiaj in autobuzul aeroportului de vreo 2km pina la usa aeroportului, situata la 100 m, un control relativ rapid, dar foarte minutios, al pasapoartelor si iata-ne in sala de bagaje.

Pasagerii de atunci erau si ei diferiti de populatia de astazi. Studenti inca erau putini, caci cei care invatau prin straini nu prea aveau bani de bilet. In mare parte, masa lor o constituiau gastarbaiterii care reveneau acasa. Si nu ca ar fi bogati, dar pasapoarte romanesti inca nu aveau toti, iar fituica alba „one way ticket” nu prea-i incuraja sa parcurga Europa in lung si lat. (Ehe! Ce mai business a facut Moldova pe seama oamenilor care nu doreau decit sa revina in tara! „Indulgentile” astea se vindeau ca piinea calda pe la consulate!) Desi, o buna parte din ei luau avionul de dragul standing-ului. O fanfaronada care avea menirea sa-si impuna statutul de om „ce a facut bani” fata de cei care-l asteptau acasa si-l intimpinau la aeroport.

Sala de bagaje era si ea cu totul alta decit cea de acum: o incapere fara ferestre, cam rau luminata, cu tristi pereti de beton, in care nici macar aer conditionat nu era.

Urma sa trecem controlul vamal… Doua strungi de metal (detectoare cu raze X) isi asteptau victimele. Desigur, nu lucra decit una singura. Vreo trei vamesi au inceput a-i scutura unul pe cite unul pe sarmanii detinatori de bilete albe… Coada avansa extrem de anevoios… Uzi leoarca, obositi si enervati, asteptam si noi rindul…

La un moment dat, aparu o matroana in uniforma (din aia format 2x2m, care „слона на скаку остановит”) si s-a adresat multimii: „Care face parte din delegatii oficiale, va rog sa treceti cu mine!” Aha, erau si din astia! Din coada s-au desprins vreo doua persoane si au disparut, fara control fara nimic, dupa perete.  Student nechibzuit pe atunci, fara frica si repros, mi-am permis un monolog de indignare, rostit cu glas tare, asa, ca sa ma auda toata lumea: „Ia te uita, noi avem si privilegiati pe aici! Pe astia nu-i controleaza nimeni!” Fara nici un ecou…

Madama a revenit dupa citeva minute si din nou: „Inca o data repet: cei care revin din deplasare, va rog sa va apropiati de mine!” S-au mai desprins vreo doua persoane… Excedat, am rostit si eu: „Si restul persoanelor nu tot s-au deplasat? Ce-i cu atitudinea asta fata de lume?” Namila m-a privit minioasa, dar avea clienti de acompaniat si a plecat. Iarasi, nici o reactie in multime… am surprins doar citeva ocheade suparate de genul  „Ce te mai ratoiesti si tu? Din cauza ta vom avea probleme acus cu vama…”

Peste citeva clipe insa… Tipa a revenit din nou! De data asta insa s-a indreptat direct spre mine si nevasta-mea! Ati vazut vreo data un taur avansind furios spre voi? Pai, acel taur e un iepuras pufos pe linga ce-am vazut eu! Am c-am sfeclit-o, la drept vorbind…

S-a oprit in dreptul meu si…

–          Pasaportul, va rog!

M-am auzit raspunzind ca intr-un trans:

–          Ce treaba aveti Dvs. la pasaportul meu? Am trecut controlul pasapoartelor deja…

Inconstientul meu mai indraznea sa spuna ceva, pe cind rationamentul imi era pe undeva prin calcii. Cu toate acestea mina ii intindea deja carnetelele albastre. Incredibila forta hipnotizanta a uniformei…

„De unde veniti?” Consternanta intrebare! Pe atunci si zboruri erau mai putine. Nu prea erau momente cind veneau cite 2-3 curse odata… In sala de bagaje erau doar „parizieni”…

–          Ca si toata lumea, zic. De la Paris.

–          Si ce faceti la Paris?

–          Invatam acolo…

–          Urmati-ma!

Fara drept la apel…

In zadar speram o sustinere din partea multimii… Nu am prins decit niste rinjituri de genul „Si, patanu, doigralsea? Te crezi destept? Ai sa vezi tu acus…”

Credeam ca o sa mergem in vreo camera de-a lor si o sa ma puna sa desfac valizele pentru un control detaliat, ma pregateam de momente dificile ca in filme cu interogatorii si torturi… Incepeam sa regret deja ca am o limba lunga, dar ma complaceam, in acelasi timp, in rolul meu de persecutat… DEGEABA! Sperantele mele de a deveni un „martir al neamului” au fost spulberate!

Tipa ne-a condus direct la culoarul care ducea spre sala de asteptare pe linga strungile de metal, ne-a trecut partea ailalta, ne-a inminat pasapoartele si… a plecat!!!

In drum spre casa, de la Chisinau la Balti, m-a apucat un sentiment de minie si disperare. Nu, nu pentru ce mi s-a intimplat la aeroport. Nu impotriva vamesilor si a politiei. Ei au fost finalmente la „inaltimea” asteptarilor mele. Pina la urma, au facut ce era si de asteptat: au eliminat din multime un tip care era jenant si care putea „atita” o revolta mai mare…

Minie si disperare am simtit pentru atitudinea conationalilor mei din coada. Atunci am inteles cit de mult vom mai astepta pina se vor schimba lucrurile acasa…

Aeroportul International din Chisinau a fost modernizat de atunci. Si noi? -0-

Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
  1. Sa incepem cu edificarea STATULUI DE DREPT !
    Un drum lung, cam de neinteles pt. unii, chiar si pt. un Sandu Tanase, Minsitru al Justitiei, cu toate studiile sale in România. Sau se face ca nu intelege ? E siret ?
    Oricum, Re-Unirea cu România, ne-ar da o sansa sa avansam mai repede si sa trecem peste niste etape grele si inutile.
    Sa o facem, daca suntem un pic intelepti. Daca nu, ne vom balaci mult timp inca in mocirla asta, daca nu chiar perpetuu.
    Paul Goma dela Paris era cam pesimist in privinta noastra, a românilor basarabeni. N-a spus-o direct, dar tacerea tot mult inseamna !
    Unde-i picatura ceea de inteligenta, ca sa intelegem ca in majoritate suntem inca niste nerozi, chiar incepând de la limba româna, pe care o stâlcim voind, accentuând calchierile rusesti, intonatia tot ruseasca si gândirea de nu mai stiu de pe unde. Nu vreti sa reveniti la o NORMALIATE ? Dar stiti oare ce inseamna normalitate ?
    S-ar numi si UN STAT DE DREPT.
    Mult Curaj !

  2. Moldova este linia de front a doua sisteme politice. Primul orizontal euro-anglo-american si al doilea vertical ruso-africo-islamica. Un sistem in curind va ceda celuilalt. Sistemul vertical politico-economic ( capitalist) inainteaza iar cel orizontal (feodalist) cedeaza. Moldova fara nicio emotie trebuie sa stie cum sa procedeze in acest dezacord al sistemelor. Deobicei este o pozitie neutra cu dominanta intr-o directie. Europenilor basarabeni le este tipica viata europeana. PNL trebuie sa fuzioneze cu dreapta, dupa mine. Ori sa se declare cu o doctrina de Extrema Dreapta in sens pozitiv, care regleaza mai simplu, si mai rapid dorintele poporului.

  3. Pardon orizontal este cel capitalist si vertical cel feodalist ( ori comunist ). E tarziu. O zi excelenta !

  4. Pt europa

    Stiti bine ca la noi mesajul unionist este taxat ca extremist de dreapta. Pentru celalalt mesaj, proeuropean, anuntat – nu se face nimic, nici reforme, nici unirea intr-un efort a clasei politice pentru a se atinge acest obiectiv, de aceea el devine unul fariseic, irealizabil, menit s ane tina pe orbita ruseasca, in zona gri, de unde sa nu mai iesim si sa raminem zona-tampon intre Est si Vest.

    Cind mesajul unionist va fi imbratisat de clasa politica, ce va trebui sa isi depaseasca egoismul si interesele meschine de inavutire proprie, atunci el va fi recunoscut drept unicul valabil pentru salvarea a ce a mai ramas din aceasta parte de romani, care degradeaza din motive neimputabile lor.

  5. I-mi place stilul in care este scris articolul… A-ti incercat sa scrieti vre-o carte D-na Pavlicenco?
    Daca la Iasi se deschide curind low-cost-urile, cred ca lumea va uita de acest aeroport dragut de la Chisinau!!! Preturile pentru zbor sint de minim 2 ori mai scumpe ca in Romania si Ucraina…

  6. Patrata aia de la vama probabil nu stia sa zambeasca si sa vorbeasca amabil. La comuisto-fascisti nu se invata asemenea lucruri ci doar intimidarea. Ciudata e concluzia autorului : „Pina la urma, au facut ce era si de asteptat: au eliminat din multime un tip care era jenant si care putea „atita” o revolta mai mare…”

    Nu dom’le totul trebuie sa fie la rand , militienii sa vina mai multi sa ia lumea la rand nu sa ia arbitra din coada si sa bage lumea in sperieti.

    Oricum am patit si eu frica viscerala fata de uniforma iar cand am inceput sa mi-o controlez mi-am permis cateodata sa le strig in fata adevarul iar din militieni nu-i scot. Bineinteles pe cei nesimtiti.

  7. Militieni si organe, asta ii enerveaza cel mai tare. Si sa nu le permiteti sa va vorbeasca la singular. Daca va vorbesc la singular intrebatii ce studii au, spuneti-le de pcus, comunism, facultatea la fara frecventa si scrietile reclamatii. Reclamatiile scrise sunt extraordinar de bune facute prima fraza la adresa tablagiului si urmatoarele pentru proasta conducere la seful de obiectiv si aeroport ca nu functioneaza toate strungile. trebuie terorizati cu zambeul pe buze, astfel isi vor fce singuri harakiri sau se vor civiliza.

  8. Pt Alexei B

    Si da, si nu. Pe de o parte, am in cap doua carti – „In cautarea parintilor” si „Finii si nasii in R.Moldova”, pe de alta, consider ca altii scriu carti mai bine decit mine si nu m-am decis in nici o parte deocamdata.

  9. Constantin Tanase: Rânza şi interesul naţional

    Practic în fiecare zi publicului i se servesc scene din zona grotescului. Trei bărbaţi în toată firea, pe care i-am crezut maturi, responsabili şi rezonabili, se atacă cu şi fără motiv, doar de dragul de a demonstra cine e mai tare în parcare. Ei nu pot comunica, se urăsc cu ură sfântă şi până la moarte. Şi nu ar fi de discutat nimic, dacă lucrurile nu ar evolua spre un deznodământ prost. Deznodământul poate fi de două feluri. Primul, alegeri anticipate. Şi al doilea – o nouă coaliţie, cu participarea comuniştilor. Ambele perspective sunt fatale pentru R. Moldova. Înţeleg oare acest lucru Lupu, Filat şi Ghimpu?

    E adevărat, toate coaliţiile „scârţâie” şi sunt marcate de neînţelegeri şi scandaluri. Omenirea încă nu a inventat alt antidot decât înţelepciunea de a discuta sincer şi responsabil toate problemele care apar. De acord, guvernul nu e un club de discuţii, dar fără discuţii tot nu se poate. Trei partide cu viziuni şi valori diferite, cu trei lideri la fel de diferiţi ca psihologie şi educaţie, nu au şansa de a guverna eficient dacă nu vor discuta. Şi nu la ecranele tv, ci la masa de negocieri. Încă nu e totul pierdut, lucrurile pot fi îndreptate, dar cu o condiţie: în toate să dicteze raţiunea, interesul naţional, nu rânza. Oare chiar nu am învăţat nimic din istoria noastră recentă, când rânza ne-a jucat festa de atâtea ori?

  10. Doamna Pavlicenco,
    Abia astept sa citesc opinia/opiniile dv privitor la vizita lui Joe Biden la Chisinau !!!
    Stiu sigur ca o aveti…in forja.

  11. Pt Titirez

    Ma pregatesc sa plec la fiica-mea, la botezul nepoticai, dar, sigur, am o parere despre vizita. Nu stiu, insa, daca o voi spune. Ma mai gindesc… Dvs. – ce credeti?

  12. Priviti si propagati filmul „Nunta in Basarabia” de Dan Ratiu:
    el- mirele din Bucuresti, ea- mireasa din Chisinau.

    O comedia romantica despre viitoarea
    Re-Unire cu România Mare !

    http://www.youtube.com/watch?v=wiGOM8QbhCE&NR=1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *