Ruşine! Alianţa nu doreşte români in R.Moldova!!!

„Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc”

Am ajuns sa o vedem si pe asta. Initiativa legislativa a dnei Anei Gutu, deputat PL (subliniez pentru vicepresedintele PL Dorin Chirtoaca faptul ca eu mentionez apartenenta politica a dnei Gutu, spre deosebire de „domnia sa”, care nu vrea, cu incapatinare, sa mentioneze apartenenta politica a dlui Mihai Severovan, consilier municipal PNL…), de a prevedea dreptul parintilor de a-si trece liber copiii ca romani in actele de stare civila, in certificatul de nastere.

E binevenita initiativa. E rau ca, PLDM-istii, conform spuselor Anei Gutu, insista a se renunta la nationalitate in actele de stare civila.

Noi, PNL, ne ocupam continuu de aceasta problema si am facut citeva conferinte de presa, cerind respectarea dreptului de autoidentificare. Rog presa, cind discuta atare chestiuni, sa ma invite, ca sintem foarte bine informati despre subiect. Am facut toate demersurile respective si ca deputat, in Parlamentul 2005-2009. Numai ca atunci eram sub comunisti. Acum – parca nu. Oare?..

Ultima conferinta de presa a PNL din anul 2010 a fost exact pe tema asta, la care a participat si cetateanul Mihai Ciubotaru, care a cistigat la CEDO dreptul de a te trece in acte roman, dar Ministerul Justitiei, coalitia de guvernamint si Parlamentul nu aplica decizia respectiva in legislatie. Tot atunci am scris ca la SIS-ul nostru exista, pentru fiecare cetatean al R.Moldova, parinti, bunici, din perioada interbelica, cite un certificat de nationalitate, unde e scris ca sint romani, insa SIS-ul inca le tine sub sapte lacati. Reluam pe blog un model. Daca lui Mihai Ghimpu si Pl-ului le-a revenit patronarea politica a SIS-ului, sa se ocupe de problema si sa deschida accesul cetatenilor la aceste certificate.

Decizia de astazi a AIE, „aplaudata” de deputatii comunisti, – de a remite spre examinare in Comisie proiectul de lege privind dreptul parintilor de a-si autoidentifica etnic drept romani fiii si fiicele – este si nu prea este uluitoare. Pe mine, personal, nu ma mira ca si PLDM, si PD gindesc la fel ca si PCRM. Regret doar ca dl Diacov, care a pledat continuu, atitia ani, pentru dreptul de autoidentificare al cetateanului, acum nu o mai face. Oare „liberal-democratii” nostri, – adevarat, nenationali, – nu stiu cain dreptul rubricii „nationalitate” in pasapoartele bunicilor nostri sovieticii au pus „o linioara”, iar in dreptul rubricii „nationalitate” in pasapoartele parintilor au pus „moldoveni”? Acceptul cui l-au intrebat atunci autoritatile sovietice, cind au procedat la „moldovenizarea” in masa a romanilor?

Fratilor, este o rusine ca va temeti sa aveti romani cu acte in regula in Republica Moldova! Este o rusine ca faceti jocul comunistilor prorusi! Sau sinteti si voi prorusi, fie ca va numiti PD sau PLDM? Eu, personal, am spus mereu – cu mici exceptii, cum ar fi PNL, PL si PNR, nu avem partide romanesti in R.Moldova. Toate celelalte partide, dar, in primul rind, PLDM si PD, ca partide parlamentare, sint partide prorusesti. In spatele unora stind Petru Lucinschi, cel care numai roman si european nu este. Asta e cauza instabilitatii in R.Moldova si nu veti reusi nimic sa construiti daca va temeti de Romania, de romanism, de romani si de reintregirea neamului romanesc. Rusine!!!

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

20 Comments

Add a Comment
 1. Adevär adevärat vorbiti , Doamnä, din päcate nu prea avem cu cine si nici cu ce ne mindri in Moldova, chiar si Africa ne-a intrecut…ce mult e putred in Moldova! Si chiar dacä sunteti holericä totusi vä stimezi demnitatea cu care luptati! Vä doresc din suflet succese, m-asi bucura mult sä reusiti! „Astä pleavä, äst gunoi, a ajuns a fi stäpinä si pe Tarä si pe Noi…”

 2. Adevarul istoric si politica sunt doua lucruri diferite. Prin politica PNL, asa zisa politica proromana, dupa cum s-a votat, noi putem confirma, ca nu avem niciun roman. Trebuie sa recunoastem ca prin politica PL, proeuropa, stam putin mai bine, daca luam in consideratie voturile parlamentare. Politica este o arta de-a lua puterea, daca nu poti cinstit, atunci prin orice mijloc.

 3. Asa este, stimata doamna. avem niste lichele la guvernare, niste tradatori ce se vand ca prostituatele in ziua mare:Godea, strelet, agache, furdui, ciobanu, ghiletchi, lucinschi, tap, butmalai, palihovici…Niste neica-nimeni, care platind minimum 300 000 lei si-au cumparat mandatul de deputat…In fond am schimbat de la treuca puterii niste comunisti cu altii.diferenta e ca comunistii erau mai buni, pentru ca erau ca atare, nu se ascundeau ca godea et co:ba sunt democrati si proeuropeni, ba voteaza cu Pcrm.Niste tirfe de 2 bani!

 4. iar chirtoaca si ghimpu ar trebui sa-ti aminteasca cum ar fi corect sa postezi anumite poze si ce ar trebui sa apara ca eticheta.

 5. Un sincer Bravo !!!, pentru articol,d-na V.Pavlicenco ! Ati pus degetul,pe rana multor romani din RM, dar si din Romania. Sincer,ca roman,din RO, pot sa spun doar atata : e aceasi Marie,dar cu alta palarie !

 6. Afara Pavlicenco. Afara corcituri românesti. Afara lingatori de fund al rusiei. Afara gunoiul din Moldova.

 7. „europa” spune foarte bine, trebuie bagat la cap: „Politica este o arta de-a lua puterea, daca nu poti cinstit, atunci prin orice mijloc.”

 8. Pai si intrebarea e…eu,ca roman din Romania,de ce sa mai vreau ca tara mea sa ajute basarabenii?…de ce sa mai ajutam basarabenii care n-au in cap decat comunism,limba rusa si vodka?…de ce tara mea sa mai dea cetatenie unora care nici limba romana n-o stiu?,sau unora care numai de rau vorbesc de Romania,desi au in buzunar pasaport romanesc?…

 9. „mugur”, astfel de întrebari sa le pui lui basescu

 10. pentru Molisdava- in total te sustzin.e interesant faptul, cum se scriiau strabuneii nostrii, pana la 1918? sau pana in 1812? A , tovarasa pavliucenco?

 11. Nu mai trebuie sa ne indoim de faptul ca si Filat, si Ghimpu, nemivorbind de Lupu, sunt prorusi. Altfel ce ar insemna „jocurile „lor politice cu Voronin, un cadavru politic? Greseala lor, mai ales Filat si Gimpu, in cazul unei coalitii cu comunistii, vor determina electoratul sa puna miina pe bite.Sa nu uite de ce-aupromis si de ceea ce fac. Si sa inceteze gtnocidul impotrivf poporului. Dfsarabia mai are stilpi de telegraf de care intr-obuna zi ar putea fi spinzurati de catre popor ca tradatori

 12. Citesc des si apreciez articolele dumneavoastra, Dna Pavlicenco. Apreciez faptul ca aveti putere sa continuati lupta pentru ceea ce acum ar parea imposibil : revenirea noastra la tara mama. Suntem un popor care nu stie de unde vine si unde merge. Si sunt de acord cu dumneavoastra ca daca nu rezolvam aceasta problema atunci nu avem viitor. Sint departe de tara. Imi fac studiile. Insa urmaresc cu atentie ce se petrece la noi si as vrea sa intervin cu ceva, dar am impresia ca nu avem vointa si constiinta necesara. Este si o influenta din exterior. Si totusi mai sper…

 13. RM-republica mafiei

 14. Toata lumea trebuie sa voteze cu PARTIDUL LIBERAL la viitoarele alegeri.

 15. E greu taica, e greu…dupa ce au trecut prin istorie si oamenii astia, zici bodgaproste ca mai vorbesc romaneste cativa. De fapt, pentru asta trebuie sa-i mai ajutam.
  Ideea este ca pana partide ca PL si PNL (-M) nu ating (uniti sau ne-uniti) circa 70% in Parlament, nici un gand pentru lucruri serioase..

 16. Ave-ti perfecta dreptate multstimata doama Pavlicenco!
  dar trebuie sa intelegeti si DVS ca facem parte dintr-o gloata de oameni lipsita de demnitate, principii si valori. de 20 ani nu reusim sa estimam si sa legitimam in ce limba vorbim. Cit priveste nationalitatea, cred ca solutia va fi identica cu denumirea limbii de stat. Dar, problema exista , cred ca pentru fiecare din noi. Parintii mei s-au inregistrat casatoria in octombrie 1940, erai deja formate structurile sovietice si in certificateul de casatorie sunt indicati dupa nationalitate ca … romani. Nu-mi este clar , de ce peste 11 ani cind am aparut si eu , parintii mei erau declarati … moldoveni.
  Din pacate, demnitarii alesi de noi, sunt preocupati de impartirea sferei de influenta, capitalului si ridicarea preturilor ca mai apoi sa declare despre cresterea PIBului si miracolul economic.
  Va doresc succes.

 17. Doamna Pavlicenco, imi pare rau ca operati cu info gresita, niciodata nu am pledat si nici nu am facut vreo initiativa legislativa ca sa se renunte la nationalitate! Vedeti textul initiativei pe site-ul meu http://www.anagutu.net. Foarte multa lume asa si nu a inteles in ce consta ea, fiindca nu a patruns in textul ei. Daca ati ascultat sedinta in direct, ati putut sa va dati seama ca anume PLDM pledeaza pentru excluderea rubricii NATIONALITATE in actele de nastere ale copiilor, acesta fiind unicul document unde apare respectiva rubrica pentru parintii copilului nou-nascut.

 18. Pt Ana Gutu

  Ana, mersi pentru precizare. Voi corecta, dar explica-mi, te rog, in ce a constat o alta initiativa a ta legata de actele de stare civila, facuta, se pare, in alt Legislativ. Voi verifica si eu, ca am, se pare un proiect de lege semnat de dumneata, pe care parca mi l-au dat de la Oficiul Starii Civile, care, se pare, l-au recenzat negativ.

  De PLDM nu ma mir…

 19. Nu, e vorba de avizul guvernului la acest proiect al meu (nu a existat altul), anume Guvernul (Tanase) propune sa fie exclusa rubrica Nationalitate in toate actele, asta e problema!

 20. Pt Ana GUTU

  Am corectat pentru moment. Azi am fost prea ocupata si nu am consultat arhiva pe care o am. Voi vedea si e posibil sa sun pentru noi precizari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *