Fumisteria europeană


Mulţi politicieni din UE sînt ferm convinşi că Moldova va adera la România şi astfel, de facto, va intra în spaţiul UE. Închid, însă, uşa statului Republica Moldova. O soluţie care satisface toată lumea. UE nu va avea de gestionat un nou stat din p.d.v. instituţional. Alegătorul nu se va opune unei eventuale reunificări din simplul motiv că reunificarea (cea a Germaniei) este, dacă doriţi, un mit fondator al actualei Europi. Un simbol sacru inatacabil.

Pe lîngă repartiţia mandatelor de deputat, rezultatele scrutinului parlamentar din 28 noiembrie 2010 au adus şi un răspuns la o întrebare ce ne framîntă de la 1991 încoace şi a fost o sursă a speculaţiilor politice de toate culorile şi finalităţile. Ne-am pomenit, de facto, cu rezultatele unui referendum naţional, desigur fără nici o valoare constituţională sau instituţională. Conform scrutinului, cel puţin 60% din populaţia Republicii Moldova au ales vectorul vestic al eternei dileme Vest-Est. Alegere deloc anodină şi care depăşeşte cadrul politicilor externe ale ţarii. Semnificaţia opţiunii alegătorului merită un articol aparte, or, nu acesta este subiectul post-ului de azi.

Avem, deci, o primă constantă: majoritatea populaţiei ţării îşi doreşte o integrare în Europa. Folosesc „Europa”, şi nu sintagma „Uniunea Europeană”, în mod expres. Decorticarea semantică a cuvîntului „Europa”, în înţelesul aceluiaşi alegător, riscă să scoată la iveală seme noi, diferite de referentul cunoscut în Occident.

Avem şi a doua constantă: clasa politică îşi axează, în consecinţă, toată comunicarea în jurul acestui subiect, ţinînd cont de dezideratul alegătorilor, asimilînd însă Europa cu Uniunea Europeană (UE) (şi insistînd asupra suprapunerii acestor două noţiuni). AIE1, AIE2, MAEIE etc. etc. Nimai IE peste tot.

Toate bune pînă aici. Sînt şi eu adeptul IE-urilor la toate nivelurile. Dar…

Înainte de a înţelege dacă e posibilă o eventuală IE, ar trebui să înţelegem ce înseamnă UE şi, dacă, eventual, ar fi acolo un loc si pentru o MDA. Răspunsul meu este DA! Cu condiţia ca Moldova să poată oferi cetăţenilor europeni (în sens de „cetăţeni ai statelor UE”) locuri noi de muncă la un salariu decent, să vină cu o balanţă comercială pozitivă, să devină un stat donator în cadrul UE, să contribuie la securitatea frontierelor. Exact ce căutăm noi de la UE prin IE…

Bătrîna Doamnă nu o duce chiar bine ultimul timp. UE o duce şi mai rău. În afară de criza economică, erodarea nivelului de viaţă şi a sistemelor de asistenţă socială, problemele de identitate (da – da, au şi ei din astea), Europa s-a mai pricopsit şi cu o criză instituţională inextricabilă din cauza UE. A aduce vorba actualmente despre o eventuală extindere în culoarele UE echivalează cu stingerea focului cu paie.

Să nu uitam nici faptul că UE nu are în prezent o politică externă (şi nici internă, dacă tot vine vorba) unică, ci e doar un conglomerat de politici naţionale. Ceea ce decide UE, depinde în mare măsură de ceea ce se decide la nivel naţional în fiecare stat-membru. Ultimele alegeri pentru Parlamentul european au demonstrat acest lucru: campania electorală (cel puţin în Franţa) a fost monopolizată de subiecte pur naţionale, cu încercări relativ stîngace de a le extrafrontaliza.  Politicienii europeni, la fel ca şi cei din Moldova, sînt mult mai interesaţi de a se menţine la putere, decоt de a apăra cauze măreţe de fraternitate şi democraţie în toată lumea. Vă asigur, alegătorul francez de rînd nu doreşte ca Moldova să facă parte din UE! Şi nu o va dori nici mîine, nici poimîine… Politicul nu va risca să-l contrarieze şi să promoveze ideea extinderii, căci criza economică recentă a demonstrat cît de slab a devenit el, politicul, în comparaţie cu economicul şi a zdruncinat simţitor legitimitatea statelor şi a instituţiilor politice din cauza incapacităţii lor de a evita colapsuri sociale.

Dacă adăugăm aici jocul „de-a influenţa” cu o Rusie din ce în ce mai puternică din cauza hidrocarburilor, devine clar că visul Moldovei de IE este sortit să rămîna un vis. UE ne-a şi avertizat într-un mod foarte explicit: ne-a cantonat într-un ţarc pe nume „Partenariat Estic” – o reîncarnare a politicilor de vecinătate de acum cîţiva ani. Dacă formularea de azi rămîne una evazivă (cel puţin, în trecut se spunea deschis că ţările incluse în asemenea planuri nu au vocaţia de a adera la UE) şi mai aveţi speranţe, priviţi componenţa „partenerilor”. Crede cineva într-un viitor european al statelor Bielarusi sau Ucraina?

O altă mare enigmă ramîn relaţiile noastre cu Alianţa Nord-Atlantică. Într-un mod foarte bizar conaţionalii noştri nu asociază UE şi NATO… Or, nici o ţară din fostul bloc sovietic nu a aderat la UE fără să adere la NATO. Această dihotomie pare să fie o regulă, cel puţin în ceea ce priveşte partea estică a Europei. Să nu uitam că, la origine, UE a fost creată ca o uniune economică pentru a evita conflicte de genul celor două războaie mondiale care au devastat Europa în sec. XX. Respectiv, dimensiunea securitară nu poate fi nicidecum neglijată*… Politicienii moldoveni, însă, par a uita această latură a IE şi lasă media rusă, majoritară în spaţiul audio-vizualului din Moldova, să „trateze” acest subiect. Stranie abordare…


Constatările de mai sus (1. UE nici nu ia оn calcule o eventuală aderare a Moldovei 2. Noi nu dorim aderarea la NATO) contrastează enorm cu discurul oficial politic din ţară care, chiar si dacă nu promite o IE în următorii un an-doi, o prezintă ca o realitate quasi-palpabilă, ceea ce nu corespunde adevărului, eufemistic vorbind.

Nu cred ca înalţii demnitari de stat nu sînt conştienţi de acest fapt. Dimpotrivă! Dar nici un politician nu va încumeta astăzi să afirme că o IE în viitorul apropiat este imposibilă. Continuă, respectiv, să bată apa-n piuă… Nu că ar fi în zadar… Dacă e să continuăm pe acelaşi făgaş, poate că în următorii 25-30 de ani şi se va realiza această IE. Să dea Dumnezeu să mai existăm noi pînă atunci… Problema e alta: s-a cam subţiat răbdăul. Nu ajunge el nici pentru 10 ani…

De ce politicienii europeni (în sens de UE) sînt într-atît de încăpăţînaţi şi nemilostivi faţă de noi, europeni pînă-n măduva oaselor? Vezi mai sus de ce o fac la nivel de discurs: nu au altă soluţie. Si totuşi…

În primăvara lui 2009, împreună cu alţi 3 prieteni de-ai mei, am obţinut o audienţă la un parlamentar francez (nu-i voi cita numele, din considerente pe care le veţi înţelege imediat) pentru a discuta despre evenimentele din aprilie. Vreau doar să spun că este o persoană care cunoaşte îndeaproape situaţia în Europa de Est şi face parte din grupuri parlamentare ce se ocupă de politica externă. Într-o discuţie mai mult cu caracter off-line, ne-a spus următoarele:

Primo: Franţa nu se va implica foarte mult în Europa de Est din cauza Rusiei, care devenea un partener „strategic”.

Secundo: UE nu va accepta noi membri în viitorul apropiat din cauza crizei profunde instituţionale şi pesimismului european generalizat.

Terzo: Moldova are un viitor european şi numai de ea depinde dacă va face parte din UE sau nu.

Pradoxal? Deloc! Mulţi politicieni din UE sînt ferm convinşi că Moldova va adera la România şi astfel, de facto, va intra în spaţiul UE. Închid, însă, uşa statului Republica Moldova. O soluţie care satisface toată lumea. UE nu va avea de gestionat un nou stat din p.d.v. instituţional. Alegătorul nu se va opune unei eventuale reunificări din simplul motiv că reunificarea (cea a Germaniei) este, dacă doriţi, un mit fondator al actualei Europi. Un simbol sacru inatacabil.

Concluziile vă las să le faceţi singuri, dragii mei cititori… Şi aştept comentariile Domniilor Voastre.

P.S.: Nici nu mă încumet să abordez problema Transnistriei… Metaforic vorbind, e un fel de întrerupător care, pentru moment, disjonctează absolut orice efort vizibil de IE sau, fie şi ipotetic, de aderare la NATO…

Imagine: Victor Crudu
Loading Facebook Comments ...

47 Comments

Add a Comment
  1. http://www.europalibera.org/content/article/2291684.html

    MOLDOVA: pro sau anti-Nato

    Vitalie Marinuță, Robert F. Simmons Jr., Sorin Ducaru în 2010 la semnarea proiectului Nato de distrugere a substanțelor chimice primejdioase din Moldova
    30.01.2011

    Vasile Botnaru

    Punct și de la capăt: Vasile Botnaru în dialog cu experții Polina Panainte (Chișinău) și Eugene Kogan (Viena).

    Aşa cum aţi aflat deja din anunţurile promoţionale, astăzi ne propunem să căutăm răspuns la întrebarea deloc nouă, dar nici depăşită „Este oare posibilă integrarea în Uniunea Europeană, ocolindu-se uşa Alianţei Nord Atlantice?”.

    Invitaţii mei de astăzi sunt Eugene Kogan, expert internaţional în subiecte de securitate şi în materie de industrii ale apărării, şi Polina Panainte, director de programe la Centrul de informare şi documentare NATO de la Chişinău.

    După decenii de propagandă anti NATO, obiectivele perfect umanitare ale Alianţei Nord Atlantice certificate, dacă mai e nevoie, de cooperarea sa multidimensională şi tot mai eficientă cu Federaţia Rusă, îşi fac loc în spaţiul public. Şi asta în pofida rezistenţei orchestrate de politicieni, sau generate de inerţia mentalităţilor postsovietice. Cel puţin o treime din populaţia, care sprijină apropierea Republicii Moldova de NATO, şi eventuala integrare în sistemul de securitate oferit de Alianţa Nord Atlantică, o ştim din sondaje, ajunge să se întrebe, tot mai vocalizat, dacă nu cumva comportamentul Republicii Moldova este cel puţin inconsecvent. Si asta pentru că Moldova, pe de o parte, îşi doreşte, benevol și nesilită de nimeni, să asimileze standardele Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, le găseşte inacceptabile, aceleaşi principii şi valori, vorba vine, cînd ele sînt proclamate şi apărate de Alianţa Nord Atlantică. Asta ca să nu mai vorbim de banii acceptaţi de la „vrăjmaşii” de odinioară.

    Tot aceşti cetăţeni, cu acte în regulă, se consideră în drept să-i întrebe pe politicienii, care se ascund îndărătul neutralităţii constituţionale ca să evite barem dezbaterea publică la acest subiect, dacă nu cumva declarata nepărtinire a Republicii Moldova este de fapt o formă perversă de partizanat. Pentru că vrea să îi facă pe placul unuia dintre partenerii strategici din exterior în detrimentul propriilor şanse de asigurare a securităţii, bazate pe stabilitate politică, economică şi socială.

    Acesta ar fi epigraful pentru dezbaterea de astăzi, la care participă Eugene Kogan, expert internaţional în subiecte de securitate şi în materie de industrii ale apărării, analist la un institut de profil de la Viena, şi Polina Panainte, director de programe la Centrul de informare şi documentare NATO de la Chişinău. Am insistat să prezint în oglindă părerea acestor doi experţi, care fac parte din generaţii diferite, au în spate experienţe total diferite. Dar ambii se pricep, după părerea mea, să despuieze subiectul de coaja propagandistică, în care, de regulă, îl îmbracă adversarii, dar şi susţinătorii Alianţei Nord Atlantice.

    Şi încă o precizare de natură tehnică: am insistat ca fragmentele din interviul cu Eugene Kogan să fie absolut autentice, adică să nu suprapun traducerea, ca să nu existe loc pentru nici un fel de răstălmăciri. Iar locul pentru răstălmăcirea interviului, acordat în limba rusă, este pe Internet. Acolo veţi putea citi traducerea în română a fragmentelor utilizate în emisiune şi linkul la interviul integral.

    Europa Liberă: Dacă ar fi să examinăm în balanţă stările de spirit pro si anti NATO, aş vrea să vă cer, să îmi spuneţi, după un sejour deja îndelungat la Chişinău, dar şi în baza cercetărilor ce stau la îndemâna oricui, dacă mentalitatea cetăţenilor, dar mai ales a politicienilor, mai distorsionează în continuare imaginea, pe care şi-o doreşte Alianţa Nord Atlantică şi mai ales a sistemului de securitate, pe care îl propovăduieşte NATO? Roca de granit de altă dată s-a fisurat? Sau nu?

    Expertul Eugene Kogan
    Eugene Kogan: „Vechea percepţie propagandistică, pe care dumneata o compari cu o rocă, încă nu s-a dezmembrat. Cred, că abia dă fisuri şi cum e vorba de un proces îndelungat, rezultate putem aştepta abia peste cinci-zece ani. Nu trebuie să uităm, că Moldova, a fost parte a spaţiului sovietic mai bine de cinci decenii.

    Actualmente, când vorbim despre un spaţiu postsovietic, propaganda anti NATO, care venea şi continuă să vină de la Moscova, lasă urme adânci în mintea oamenilor. Persoanelor cu vârste între 45 şi 50 de ani, cred, că le vine foarte greu să îşi schimbe mentalitatea. Ei din start, cum ar veni, sunt montaţi împotriva NATO.

    Am să vă spun despre un fapt, pe care l-am aflat urmare a interesului meu de cercetător pentru evoluţiile din Georgia. În Georgia, pe parcursul celor doi ani care au trecut după războiul din August, limba engleză, care nu este impusă, ci se face utilă în mod firesc, treptat începe să exercite o anumită influenţă benefică asupra unui segment al populaţiei vorbitoare de limba rusă, care în mod tradiţional era prezentă în Georgia. Vorbind engleza tînăra generaţie treptat începe să îşi schimbe concepţiile de viaţă.”

    Europa Liberă: Altfel zis, prin acest oberliht „intră alte concepţii”.

    Eugene Kogan: „Pentru că te uiţi altfel la viaţă, ai şi alte opţiuni, apare alternativa. Prin limba „sa” SUA prezintă şi un alt punct de vedere, şi o altă concepţie de viaţă, alte idei. Şi astfel oamenii de acolo înţeleg – iar aşa ceva cred că este posibil şi în Republica Moldova – că există şi altceva. Această alternativă nu e musai să fie una românească ci absolut diferită, total inedită şi poate chiar incompatibilă cu practicile de pînă acum ale moldovenilor. Iată de ce spun că aşa ceva s-ar putea să fie util şi în Republica Moldova, să fie mai multă limbă engleză.”

    Europa Liberă: Moscova nu se arată foarte încîntată atunci cînd zone „periferice” ale fostei Uniuni Sovietice stabilesc relaţii amicale cu Occidentul şi cu NATO în special. În acelaşi timp, Rusia are un vast program de cooperare cu Alianţa Nord Atlantică, program care este mult mai avansat decît acel de care se conduce Republica Moldova sau Armenia, bunăoară. Iar în Rusia auzim voci destul de importante care optează pentru aderarea Federaţiei Ruse la NATO. Cum se împacă aceste lucruri?

    Eugene Kogan: Cred că în Rusia, la fel ca în Occident, există păreri diferite referitoare la opţiunile Rusiei. Totuşi eu cred că piatra de temelie în ceea ce priveşte atitudinea Rusiei faţă de NATO se reduc la dorinţa ei de a avea o pîrghie de influenţă in interiorul Alianţei, una de factură rusească.

    Iată de ce NATO în special şi Occidentul în general tratează cu multă prudenţă declaraţiile Moscovei referitoare la faptul că Rusia ar dori să devină un membru cu drepturi depline în cadrul Alianţei. Este important să se ia în calcul această optică – membru cu drepturi depline, dar în condiţiile înaintate de Moscova.”

    Europa Liberă: Astfel încît NATO să devină o copie după OSCE?

    Eugene Kogan: Da, ceva foarte asemănător. Pentru că noi vedem că în realitate OSCE nu funcţionează. La rigoare putem spune că OSCE este o organizaţie fără dinţi. Ea nu dispune nici de forţe, nici de influenţă, nici de capacităţi de control. Nu trebuie să uităm că există multe puncte de tangenţă.

    Victime ale atentatului terorist pe aeroportul Domodedovo
    Ceea ce s-a întîmplat la aeroportul Domodedovo certifică fără tăgadă că terorismul nu este pericolul ce ameninţă o singură ţară. Este un fenomen ce s-a răspîndit pe întreg globul pămîntesc, astfel încît oamenii care vor să recurgă la atacuri cu bombă le pun la cale nu doar pe teritoriul Statelor Unite sau în Europa Occidentală. Asemenea atacuri se pot produce şi în Rusia, dar şi în Moldova …

    Europa Liberă: … Doamne fereşte şi apără, cum se spune! Şi dacă vorbim despre eventualitatea unor asemenea ameninţări, care este replica dată de NATO şi cu ce anume este mai bună dacă e să o comparăm cu sistemul de măsuri pe care le întreprinde Rusia?

    Eugene Kogan: „În această problemă nu văd o mare deosebire între Rusia actuală şi URSS-ul de altă dată în cadrul Tratatului de la Varşovia. Rusia de fiecare dată a promovat cu duritate poziţia sa, la fel ca Uniunea Sovietică pe timpuri, fără să fie luate în calcul părerile aliaţilor. NATO funcţionează total diferit. Pentru că în cadrul Alianţei contează foarte mult chiar şi părerile unui aliat minor. Cel mai „mic” aliat dispune de dreptul veto. Şi atunci NATO are o problemă: ce să facă cu acest veto? Cred că aceasta este deosebirea de esenţă între NATO, bazată pe principiul consensual, şi Rusia.

    Din punctul meu de vedere, Rusia nu este în stare să funcţioneze în baza principiului consensualităţii. Şi nici nu are de gînd să se conducă de acest principiu. Pentru Rusia consensul înseamnă punctul de vedere al Rusiei. Atît. În două cuvinte se poate spune că NATO nu este doar o alianţă ce asigură securitatea militară, despre care în permanenţă oamenii aud vorbindu-se pe toate continentele.

    NATO mai înseamnă securitate economică şi social în acele state în care funcţionează NATO. Or, aceste elemente sînt mai puţin sonorizate sau mai puţin subliniate. Dar este foarte important ca aceste elemente să fie luate în calcul. Deoarece economia şi stabilitatea politică în aceste ţări, la fel ca economia şi stabilitatea politică în ţara dumneavoastră, sînt lucrurile cele mai importante.

    Fără stabilitate politică şi creştere economică în Republica Moldova, bunăoară, orice alte acţiuni pe care NATO le întrepinde în alte state, în Irak, sau parţial, probabil şi în Republica Moldova, nu sînt de mare folos. Deoarece aceşti doi factori sînt cei mai importanţi în anul 2011.”

    Europa Liberă: Şi acum o invit la microfon pe Polina Panainte, director de programe la Centrul de documentare şi informare NATO de la Chişinău.

    Polina Panainte, directoare de programe la CID Nato, Chișinău

    Polina Panainte: „Eu consider, că în Republica Moldova opinia vis-a-vis de NATO încă este favorabilă, ţinând cont de toată dezinformarea şi toată manipularea, care au fost făcute în ultimul timp. Şi revenind şi la perioada sovietică, discursul în ultimii ani vis-a-vis de NATO a fost un discurs foarte agresiv. Sau, de multe ori, NATO nici nu a fost pus în discuţie. A fost un subiect tabu. Dar cu toate acestea, în jur de 30 de procente din cetăţenii Republicii Moldova au opinie favorabilă vis-a-vis de NATO. Şi aici nu ne referim doar la tineri.

    Tinerii sunt un segment foarte important, sunt persoane mai flexibile, sunt persoane care nu au acea mentalitate „îmbolnăvită” de Uniunea Sovietică. Dar există şi o altă categorie de persoane – intelectualii, care investesc în educaţia lor continuă. Persoane, care verifică informaţia din diferite surse şi, respectiv, pot să-şi formeze o opinie mai obiectivă, mai corectă vis-a-vis de NATO. Ceea ce se întâmplă, sau s-a întâmplat în Republica Moldova nu este neapărat vina doar a autorităţilor.

    Într-adevăr, autorităţile nu au avut un discurs coerent vis-a-vis de NATO. După ʼ90 vedem, că NATO se transformă într-o structură mai mult politică, mai mult orientată spre dialog, spre cooperare şi cu statele din fosta Uniunea Sovietică. Acest mesaj nu a fost adus la cunoştinţă de către autorităţile Republicii Moldova. Dar vedem că, prin ʼ94, noi devenim membri ai Consiliului de cooperare Nord Atlantică. Ca în 2006 să semnăm un prim plan de acţiuni Republica Moldova-NATO. Aceasta a fost o surpriză foarte mare – Voronin merge la Bruxelles, se întâlneşte cu secretarul general NATO. Şi, respectiv, şi în sondaje creşte predispoziţia cetăţenilor pentru NATO.”

    Europa Liberă: Adică, oamenii au înţeles că e voie.

    Polina Panainte: „Exact, fiindcă până atunci nu se vorbea despre asta. Sau se vorbea că este imposibil.”

    Europa Liberă: În acelaşi timp, Guvernul comunist nu s-a grăbit să dea publicităţii conţinutul acestui program.

    Polina Panainte: „Se temeau, probabil, că o să dezamăgească populaţia. Fiindcă acel plan de acţiuni nu conţinea nimic secret şi nimic, care o să schimbe radical situaţia, cooperarea dintre Republica Moldova şi NATO. Primul plan de acţiuni se referea la controlul democratic asupra forţelor armate, anumite reforme ale armatei Republicii Moldova, mai multă informare despre NATO. Nu era nimic, care să zică, că Republica Moldova mîine-poimîine se integrează în NATO şi, respectiv, se duce o politică foarte intensă.”

    Europa Liberă: Adică, cooperând cu NATO, totuşi, încerca să păstreze cumva imaginea Alianţei, ca nu cumva oamenii să afle esenţa adevărată a acestei Alianţe.

    Polina Panainte: „Exact. În acelaşi timp, în eventualitatea revenirii la politica pro-rusească, să nu aibă de lucru dublu. Cetăţenii, încetişor, urmau să afle câte ceva despre NATO, mai mult rămânând la discreţia cetăţeanului, decât efortul autorităţilor. Dar, în acelaşi timp, este important să menţionăm acel statut al neutralităţii, care tot timpul a fost vehiculat în politica externă şi care, de fapt, a determinat vectorul politicii externe a Republicii Moldova. Autorităţile s-au temut să promoveze mai mult ideea de NATO, ca nu cumva să perecliteze imaginea de stat neutru. Cu toate că neutralitatea nu se lovea de loc cap în cap cu cooperarea cu NATO. A propos, niciodată cetăţenii Republicii Moldova nu au fost întrebaţi, dacă ei sunt de acord cu acest articol din Constituţie. Constituţia nu a fost supusă ratificării prin referendum. A fost o neutralitate impusă în acea perioadă.”

    Europa Liberă: În ziua de astăzi noi putem spune, că există o percepţie mai mult sau mai puţin adecvată în mentalul moldovenilor, în comparaţie cu ceea ce face NATO cu componentele complexe? Putem spune, că portretul este unul adevărat?

    Polina Panainte: „Cetăţenii Republicii Moldova continuă să vadă NATO ca o alianţă exclusiv militară. NATO este văzut ca un bloc militar, care eventual va soluţiona conflictul transnistrean. Sau care are tancuri şi multă artilerie grea. Şi se uite de componenta asta NATO – alianţa pentru pace, alianţa politică, o alianţă a dialogului şi a cooperării. Aici este şi vina, şi sorry că spun asta, dar este şi vina jurnaliştilor.

    NATO a fost prezentat ca un monstru, de multe ori ştirile despre NATO au fost luate fie din presa rusească, sau fie relatate nişte acţiuni ale NATO unde au fost înregistrate nişte victime – în Afganistan, în Kosovo. Şi, respectiv, cetăţenii nu au avut alternativă. NATO s-a asociat tot timpul cu ceva sângeros şi ceva agresiv.”

    Polina Panainte

    Europa Liberă: Sunt nevoit să vă dau dreptate, pentru că unii oameni, pe care-i cunosc, cred că primele cuvinte alăturate Alianţei ar fi Balcanii, ar fi Irakul. Şi greu s-ar gândi la utilizarea melanjului, instruirea ofiţerilor din Armata Naţională, care au învăţat engleza, la diferite alte forme de asistenţă. Şi paradoxul este, că, din păcate, aşa cum le stă bine moldovenilor, şi o spun asta cu regret, joacă la două capete – preferă să beneficieze de asistenţă şi să înjure pe cel, care acordă asistenţă.

    Polina Panainte: „Dar nici nu se ştie foarte mult despre ce face NATO în Republica Moldova. NATO din 94 încoace tot a pompat bani pentru diferite probleme de securitate, probleme care reprezentau pericol major pentru starea ecologică şi starea sănătăţii a Republicii Moldova. Au fost desfăşurate 18 proiecte în cadrul „Science for peace”, „Ştiinţă pentru Pace”, cu contribuţia statelor membre NATO. A fost distrus acest melanj, combustibil foarte toxic pentru rachete, au fost distruse pesticide, zeci de mii de tone de pesticide, care se află peste tot în Republica Moldova şi încă continuă să se afle. Chiar în 2010 a fost semnat un nou acord pentru distrugerea unui nou stoc de pesticide.”

    Europa Liberă: Şi pe care Guvernul nu este în stare să le adune.

    Polina Panainte: „Nu, fiindcă costă o avere. 45 de milioane de euro au fost în ultimii ani cheltuiţi pentru distrugerea pesticidelor. În acelaşi timp, NATO pune la dispoziţie şi multe alte avantaje pentru protejarea cetăţenilor de eventuale riscuri la adresa securităţii. Republica Moldova zice că este un stat neutru, dar uită că neutralitatea costă. Şi fiind un stat neutru, tu trebuie singur să-ţi asiguri cheltuielile pentru armată, pentru întreţinere, pentru eventualele răspunsuri la situaţiile de criză. Noi nu avem aceşti bani.

    Un stat membru NATO alocă două procente din Produsul Intern Brut pentru dezvoltarea armatei. Noi, cu chiu, cu vai, alocăm 0,4 procente. Doamne fereşte, ceva să se întâmple în Republica Moldova, mi-i frică să mă gândesc cum se va reacţiona.”

    Vasile Botnaru
    Europa Liberă: Eugene Kogan atrage atenţia, că atuul principal al Alianţei Nord Atlantice este baza, pe care se întemeiează – consensul şi dreptul oricărui membru de a avea o voce distinctă. Al doilea mare avantaj este că, aşa cum aţi accentuat Dumneavoastră, nu tancurile, nu militarii, nu generalii dictează în NATO. Există şansa ca măcar tinerii să fie informaţi, ca să facă o alegere conştientă, ca în oricare alt subiect legat de viitorul acestei ţări?

    Polina Panainte: „Eu sper, că tinerii se interesează de aceste subiecte. Noi, la Centru de informare NATO, cu asta ne ocupăm. Încercăm să oferim cât de mult acces la informaţie obiectivă şi corectă despre NATO. Din păcate, subiectul securităţii nu se discută nicăieri la universităţile din Republica Moldova, decât la instituţiile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării şi ale SIS-ului. Doar acolo se discută chestii de securitate, unde poţi să afli în complexitate ce este NATO, cum funcţionează şi tot aşa mai departe.”

    Europa Liberă: Pardon, dar poate nu se face pentru ca să nu să se creeze impresia că e propagandă? Se poate vorbi despre NATO fără ca să faci propagandă?

    Polina Panainte: „Desigur că se poate. NATO nu este un obiect de propagandă. NATO este o alianţă, este o organizaţie mare, care şi-a demonstrat eficienţa şi eficacitatea pe parcursul anilor. Şi este mai mult un partener al Republicii Moldova. Dacă nu e necesar să se discute despre NATO într-un curs specializat, atunci despre securitatea noastră, despre consens şi despre capacitatea tuturor statelor care sunt membre NATO să aibă un cuvânt a spune în luarea deciziilor. Vreau să aduc exemplul Albaniei, care tot timpul a fost considerată cea mai săracă ţară din Europa şi a fost considerată şi răţuşca urâtă a Europei. Acum nivelul nostru cade mult sub nivelul Albaniei. Albania a devenit stat membru NATO, Albania are acelaş cuvânt şi acelaş vot la masă, împreună cu Statele Unite, Canada, Germania, cu Polonia.

    Care este capacitatea noastră de luare a deciziilor şi de a influenţa deciziile ce se iau la nivel regional sau european? Trebuie să ne dezobişnuim să beneficiem pe spatele altcuiva şi să încercăm să contribuim cumva la securitatea acestei regiuni.”

    Europa Liberă: Mai există o sperietoare, care funcţionează. Ca să intri în NATO iniţial trebuie să faci un efort enorm, ca să corespunzi standardelor cu armament, cu sisteme, etc. La un asemenea gen de îngrijorări cum răspundem?

    Polina Panainte: „Să-l citez pe un fost ministru de Externe german, care spunea, că în NATO poţi intra cu un tractor uzat, pe când în Uniunea Europeană cu un tractor uzat nu o să te primească. Şi asta au făcut toate statele din Europa din Est până a deveni membre ale Uniunii Europene. Vorbesc despre Statele Baltice, România, Bulgaria, Europa Centrală. Până au intrat în UE ei au îndeplinit reformele solicitate de NATO, care sunt absolut compatibile cu cele ale Uniunii Europene.

    Plus la aceasta, NATO ajută foarte mult ca să-ţi reformezi armata, ca să instruieşti militarii tăi. Să treci de la un sistem de recruţi la un sistem cu o armată bazată pe un sistem profesionist. Şi, respectiv, aceleeaşi solicitări le are şi Uniunea Europeană, indiferent te ajută NATO, te ajută UE sau faci asta singur. Uniunea Europeană pune foarte mare accent pe securitatea statului, care eventual va devine mebru.”

    Europa Liberă: În Moldova, ştiţi prea bine, noi avem o problemă de divizare pe diferite criterii, false uneori. Se consideră, că cei care sunt pro-NATO sunt de dreapta, sunt în mod automat pro-unionişti, pro-români, iar cei care sunt împotriva apropierii de NATO sunt pro-ruşi, sunt eventual transnistrenii. Cum pot fi anihilate, lichidate aceste dezbinări? Care după aceea acţionează şi în alte domenii – nu putem alege un preşedinte, de exemplu, din cauza asta.

    Polina Panainte: „Recent cineva îmi povestea, că stând la discuţie cu o persoană vorbitoare de rusă, la un moment îl întreabă: ce crezi despre situaţia politică actuală? Ca mai târziu să-şi dea seama, că această persoană s-a referit la situaţia din Rusia.

    Şi aici este marele paradox şi marea problemă a cetăţenilor Republicii Moldova – lipsa de identitate. Noi încă nu ştim foarte bine cine suntem, pe cine vrem să votăm, unde vrem să mergem. Şi, respectiv, anumit grup al societăţii citeşte presa rusească, se informează din sursele mediatice ruseşti.”

    Europa Liberă: Se scoală la orele 11.

    Polina Panainte: „Se scoală, probabil, la ora Moscovei. Şi multiplică acel mesaj, care este transmis şi în Rusia. Dar Rusia are o altă experienţă cu NATO. Acum se vehiculează mult şi în mediile politice ruseşti o eventuală aderare a Rusiei la NATO.

    Dacă la sfârşitul celui de-al doilea război mondial NATO era o ameninţare pentru Rusia, şi Rusia era o ameninţare pentru NATO, acum ameninţările vin total din altă parte. Vin de undeva din Orientul Mijlociu şi nu mai este necesar să se bată cap în cap. Şi o securitate europeană nu poate fi asigurată decât împreună cu Rusia. Şi Rusia nu-şi poate asigura securitatea decât împreună cu Uniunea Europeană, sau cu statele membre NATO.

    Şi aici este un alt lucru, pe care doresc să-l subliniez – cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc integrarea în Uniunea Europeană. Circa 70 la sută sunt favorabili acestei integrări, dar sunt împotriva aderării la NATO. Dar uitându-ne la ţările care sunt membre NATO, vedem că 21 din cele 27 de state membre ale NATO sunt state mebre ale Uniunii Europene. Deci, practic, este aceeaşi cooperare cu aceleeaşi state, presupune aceleeaşi avantaje, fie UE, fie NATO.”

    Europa Liberă: Factorii decizionali, politicienii, oamenii care contează şi decid, până la urmă, ei sunt suficient de conştienţi? Sau continuă şi ei să fie tributarii unei mentalităţi mai vechi?

    Polina Panainte: „Eu nu pot să speculez pe ce cred guvernanţii noştri. Cert este, că în platforma electorală a partidelor politice, care au participat în campania electorală recentă, doar câteva partide s-au referit la relaţia cu NATO. Şi doar Partidul Liberal, care este reprezentat în Parlament, vorbeşte despre integrarea în NATO. PLDM-ul spune, că este necesar să consolidăm relaţia cu NATO şi perspectivele de cooperare se vor arăta pe parcurs. Pe când Partidul Comuniştilor întotdeauna a vehiculat păstrarea statutului de neutralitate.

    Eu cred, că toţi sunt conştienţi de necesitatea cooperării cu NATO şi de avantajele pe care le vom obţine. Integrarea în NATO presupune creştera economică imediată. Tu devii membru al unui club special, al unui club de ţări dezvoltate, capeţi imaginea unei ţări stabile, a unei ţări securizate. Respectiv, investiţiile străine vin în ţara ta mult mai multe. Creşte economia, creşte gradul de investiţii în domeniul securităţii, cresc salariile şi multe alte avantaje. Cine nu-şi doreşte asta pentru ţara lor? Există frică de Rusia? Ok.

    Trebuie să discutăm asta şi să vedem în ce măsură Rusia s-ar supăra dacă Republica Moldova îşi intensifică cooperarea cu NATO. Foarte clar primul ministru Rusiei Putin s-a exprimat, că nu-şi doresc o extindere a NATO în Est. Dar în acelaşi timp ei sunt cei, care propun o cooperare mai intensă cu NATO. Şi despre asta din nou nu se vorbeşte. Se pare, că Rusia şi NATO nu cooperează deloc. Militarii ruşi particpă la misiunile NATO, au participat în Balcani timp de şase ani de zile. Militarii ruşi sunt instruiţi de către NATO, au exerciţii comune. Când se pensionează, NATO are grijă ca aceşti militari să fie reprofilaţi, să înveţe engleza, să poată să se integreze în societatea civilă. Eu îmi doresc ca Republica Moldova într-o zi să coopereze măcar la acel nivel, la care cooperează Rusia până acum.”

  2. salutari din Sud, Vitalie, tie si G…

    Felicitari p/u acest articol! pertinent si la tinta. ma bucur sa mai vad si alte puncte de vedere decat cele din „republica”. cred ca multor guvernanti din AIE le convine situatia data in MD, e simplu sa imbeti lumea cu apa, iar prostii cred…
    nu vorbeste nimeni de aderarea la NATO, de iesirea din CSI, si alte chestii fundementale inainte de a aborda problema integrarii europene… e nevoie sa-i luminam pe cei ramasi acasa, care din pacate vad lucrurile prea „reductionist” din ignoranta si indiferenta…. inclusiv, este importantt ca ei sa afle viziunea franceza, care numai deschisa p/u români/moldoveni nu e…

    salutari si din partea lui Damian… el mi-a spus de articol. à plus. Noi.

  3. Si iarasi politicienii dela guvernare se culca pe o coasta-
    uitand ca sloganul cotidian si nocturn este –
    Re-Unirea cu Romania Mare.
    Nu avem nici o alta alternativa viabila,
    daca ne procupa soarta acestei zdrente de pamant si a locuitorilor ei.
    Sau banul si puterea si amibitiile personale sunt mai valoroase pt. ei ?

  4. Apropo de vizita de informare a George Friedman in Romania si Republica Moldova, el afacut o declaratie fara echivoc: Statele Unite nu au nici o treaba dincolo Nistru. Romania insasi declara ca Transnistria nu a apartinut niciodata statului roman. Cu toate acestea, toate puterile care s-au perindat pe la conducerea RM au tot declarat ca nu au cum sa renunte la Transnistria, care este parte componenta a statului moldovean. Chiar o ipotetica reunire cu Romania nu se va putea face, de oarece deoarece statul roman nuar fi de acord sa includa in componenta sa un teritoriu ca Transnistria care nu i-a apartinut niciodata. In aceeasi situatie se afla Maramuresul istoric, Banatul Sarbesc sau sudul Dunarii, teritorii care cuprind o populatie masiva romaneasca dar despre care statul roman declara ca nu-i apartin de drept. In situatia data, avand in vedere diferenta dintre optiunile RM si cele ale factorilor externi implicati, Transnistria face definitiv captiva RM situatiei ambigui, cu o implicare puternica a Federatiei Ruse. Te si intrebi daca nu cumva conducerea RM nu o face anume pentru a-si justifica politica duplicitara si ambigua. Mai nou a aparut o noua teorie, avansata la Bucuresti, la reuniunea Trilateralei, de catre Natalia Gherman, care spune ritos ca problema transnistreana se va rezolva de la sine odata cu admiterea RM in UE, adica peste 20 de ani bisecti sau niciodata. N-am mai vazut atata obstinare in te incapatanasa-ti tot dai cu stangul in dreptul. Eu cred, doamna Pavlicenco, ca politrucii moldoveni au o treaba si noi ii retinem. Pierdem vremea… Mai bine va mutati in Romania si ati scapat de toate dilemele. Altfel este ca in bancul cu tinerii care se tot straduie sa ajute sa treaca o batranica strada desi batranica se opune. Pana la urma liderii politici romani au dreptate: Moldovenii care au avut interes sa ajunga in Romania si in UE se afla de mult acolo.

  5. @XYZ: prietene, eu zic să te mai gândeşti în ceea ce priveşte Transnistria! Mult chiar! 😉

    Cu respect, îţi dedic un citat: „,,ţara noastră a Moldovei de dincolo de Nistru” – Ioan Vodă, 1602 .

  6. xyz, in eventualitatea renuntarii la Transnistria, ce propui sa se faca cu romanii ramasi acolo? Ca n-au ajuns acolo in ajun si acum pur si simplu trebuie sa se intoarca!

  7. Soţia lui Ernest Vardanian, jurnalistul condamnat la Tiraspol: „Republica Moldova ne-a trădat”.

    Joi 10 feb 2011.

    Irina Vardanian, soţia jurnalistului Ernest Vardanian, condamnat de regimul de la Tiraspol la 15 ani de puşcărie pentru „spionaj” şi „înaltă trădare”, consideră că situaţia lui Ilie Cazac este similar cu cea a soţului său. Ilie Cazac, fost angajas al FISC, a primit ieri 14 ani de de detenţie, dupa un proces de tip stalinist.

    „Este exact acelaşi scenariu ca al soţului meu, nu e nicio diferenţă. Judecata a avut loc cu uşile închise, fără avocat”, afirmă Irina Vardanian.
    Femeia spune că regimul foarte strict de detenţie nu-I permite să-l viziteze pe Ernest.

    „Ultima dată l-am văzut în urmă cu două săptămâni. Era foarte deprimat şi supărat. Îl hrănesc foarte rău, de aceea încercăm să-I transmitem o dată pe lună câte un colet cu mâncare”, povesteşte femeia.

    Irina Vardanian susţine că în ultima jumătate de an nu a primit niciun ajutor material din partea Guvernului moldovean şi se descurcă doar cu salariul ei de traducător, în valoare de 200 de euro.

    „Nu mai puţini vinovaţi decât transnistrenii sunt autorităţile Republicii Moldova. Ei sunt adevăraţii trădători, pentru neimplicare şi tăcere. Aproape de un an fac doar declaraţii goale, dar nu vedem niciun rezultat. Soţul meu este în continuare închis”, spune Irina Vardanian.

    http://www.adevarul.ro/moldova/social/Sotia_lui_Ernest_Vardanian-_-Republica_Moldova_ne-a_tradat_0_424757772.html

  8. Da,politicienilor nostri le pasa de tot de oamenii lor.Ei au timp pentru toate,parca omul ar avea 7 vieti si va fi in stare sa le traiasca asa cum isi doreste.Odioasele scenarii politice.

  9. Tillbuhoglindă/drACro

    „…Or, nici o ţară din fostul bloc sovietic nu a aderat la UE fără să adere la NATO. Această dihotomie…” Dihotomie (grec.) = separare în două părţi. Aici termenul corect, în loc de dihotomie, este SIMULTANEITATE.

  10. @:Tillbuhoglindă/drACro:
    „DIHOTOMÍE, dihotomii, s. f. 1. (Log.) Diviziune în două părți a unui concept, fără ca acesta să-și piardă înțelesul inițial.”
    Desi, probabil ai dreptate… Simultanietate e mai bine.

  11. stimate moderator, toate greselile imi apartin :). va rog sa corectati la loc „semne” in „seme”:

    SEM, seme, s. n. (Lingv.) Fiecare dintre trăsăturile semantice pertinente care intră în alcătuirea unui semem

    pasajul: „în înţelesul aceluiaşi alegător, riscă să scoată la iveală semne noi, diferite de referentul cunoscut în Occident”

  12. Pentru TN si Cotrutza,
    De ce nu continuati intrebarea cu: Ce se intampla cu cei 15 000 000 de romani din Bugeac, Bucovina, Maramuresul istoric, Bihorul maghiar, Banatul sarbesc, Cadrilater, sudul Dunarii, Croatia, Macedonia, Grecia? Si ca sa vedti alternativa la demersul dumneavoastra cititi cu mare atentie, dar cu mare atentie, ideile emise de catre profesor doctor in stiinte politice Anastasia Mitrofanova, conducatoarea Centrlui de Studii Euroatlantice ( se ocupa deci cu studiul NATO ) din cadrul Institutului de Probleme Actuale al Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse in conferinta cu titlul „Biseica Ortodoxa Rusa si Puterea ( statul rus ) in contextul politicii actuale de pastrare a influientei ( a se citi puterii ) Fedratiei Ruse in cadrul CSI ( a se citi fosta URSS )”, conferinta reprodusa pe blogul domniei sale sub titlul „Rusii in cautarea unei idei unificatoare” de catre domnul profesor Anatol Petrencu. In legatura cu aceasta conferinta se pune intrebarea de ce trebuie contrabalansata infuienta unei biserici surori cum este Biserica Ortodoxa Romana intr-o tara unde vorbitorii de limba romana reprezinta 79% si pentru ce trebuie intarita influenta Federatiei Ruse in Republica Moldova, stat independent si suveran? Precum vadeti rusii nu stau degeaba. Si in timpul asta basarbenii inca mai stau la indoiala cum sa faca ei sa fie si „cu varza unsa si cu slanina in pod”. Eu le doresc succes…

  13. @xyz: îţi înţeleg ideea şi ţi-o respect! Totuşi, greşeşti radical într-o privinţă: nici unul din teritoriile enumerate de tine nu face parte dintr-un stat al cărui teritoriu a aparţinut în întregime României! Pe când transnistria, care este pământ istoric românesc da!

    Ba, mai mult, până în 1924 Transnistria nu exista ca „entitate statală”! Scuză-mă, te rog, nu m-am putut abţine să nu pun ghilimelele astea! 😀

    În încheiere, îţi mai dedic un citat: „Fratilor nu ne lasati, nu ne uitati! Iar daca ne veti uita, noi vom sapa malul Nistrului si vom indrepta apa pe dincolo de pamântul nostru, caci mai bine sa-si schimbe râul mersul, decât sã rãmânem noi moldovenii despartiti unii de altii.”

    DACĂ va duce o politică inteligentă, eu sunt convins că, pe termen mediu, RM îşi va putea recupera teritoriile pierdute, ulterior (implicit) şi România, chiar şi doar făcând parte ca state diferite din UE, care ea însăşi va deveni un Stat, pe model american, în pofida tuturor barierelor lingvistice. Aproape că sunt gata să fac pariu! 😉

    Numai bine, prietene, să ai o seară frumoasă!

  14. @Hai, încă unul, simt eu că trebuie să ţi-l dau şi pe ăsta!

    „nici dreapta nici stânga Nistrului ,,nu a aparţinut niciodată nici principilor halicieni nici altor principi ruşi” – istoricul ucrainean V.B.Antonovici, 1885

    Noroc! 🙂

  15. Pt xyz

    Eu sunt in UE de cind Romania a intrat in NATO si UE. Ca am cetatenia romana din 1992. Insa nu m-am mutat deocamdata in Romania si nu stiu daca o fac. Sunt acum in Germania, ca aici e unicul nostru copil – Beatriz. In plus, am iesit la 29 octombrie la pensie. Ca sa merg in Romania trebuie sa vad cu ce traiesc, ce pensie voi avea, ca nu am acolo averi, am apartament si o casuta de vacanta in R.Moldova.

  16. S-a trezit si Constantin Tanase!!!

    Cit am spus eu ca nu avem nevoie de Presedinte al Republicii Moldova! M-au criticat toti si m-au declinat. Iata ce spune acum Tanase!

    Lupu a călcat cu stângul

    Vizita lui Marian Lupu la Moscova s-a transformat într-un mic scandal de presă. Unii ziarişti au pus la îndoială însuşi faptul ca atare – a fost oare Lupu la Moscova sau în altă parte? Este inexplicabil de ce această vizită a fost învăluită în taină.

    Colegul nostru Petru Bogatu are dreptate când afirmă într-un editorial la „Vocea Basarabiei” că „un politician e persoană publică, nu spion care călătoreşte sub acoperirea anonimatului”. În definitiv, faptul dacă a fost sau nu Lupu la Moscova este unul uşor verificabil. Să admitem că a fost. Dacă a fost, două lucruri mi se par interesante. Primul: s-a făcut mult caz despre mecanismele elaborate de liderii AIE-2 pentru buna ei funcţionare. Vizita (de lucru) a şefului Legislativului şi preşedintelui interimar al RM face parte din categoria acţiunilor care trebuie să fie coordonate cu ceilalţi lideri ai Alianţei? Dacă da, întrebarea e legitimă: a coordonat Marian Lupu această vizită cu Vlad Filat şi Mihai Ghimpu? Dacă nu, care-i eficienţa acelor mecanisme de coordonare? Al doilea: dacă, totuşi, Lupu a fost la Moscova şi a declarat ceea ce el spune că a declarat, apare o problemă, una gravă. Marian Lupu dă nota „zece” politicii Moscovei faţă de R. Moldova: „Politicienii de la Moscova, autorităţile, în general, au o atitudine europeană faţă de partenerii de dialog, fără ingerinţe în afacerile noastre interne”. (Sublinierile sunt ale noastre.)

    Nu fac lista atitudinilor europene şi ale cazurilor de neamestec ale Moscovei în viaţa politică, economică, culturală a statului independent R. Moldova – ar fi prea lungă şi ne-ar ocupa mult spaţiu. (Să deducem că şi menţinerea trupelor ruseşti pe teritoriul nostru e o dovadă de atitudine europeană şi neingerinţă!?) Dacă acesta este mesajul care-l transmite ruşilor prima persoană în stat din R. Moldova, atunci de ce să ne mirăm că Moscova continuă să ne trateze ca pe o gubernie a sa? Prefer să aibă dreptate Petru Bogatu, care nu crede că Lupu a fost la Moscova, fiindcă, dacă nu a fost la Moscova, înseamnă că nici nu a spus ceea ce el spune că a spus.

    Are oare nevoie R. Moldova de preşedinte?

    Propunerea unui om deștept

    Un om deştept mi-a spus ieri un lucru pe care vreau să-l cunoască şi cititorii noştri. Reproduc textul aproape fără nicio redactare (v-am spus doar că autorul lui e un om deştept). „De doi ani de zile, R. Moldova e în comă instituţională; economia e pe butuci, preţurile au explodat, salariile au îngheţat, investitorii străini nu vor să treacă Prutul, împrumutăm miliarde şi trăim pe datorie. Cei săraci au devenit şi mai săraci, cei bogaţi – şi mai bogaţi, cei hoţi – şi mai hoţi, cei cinici – şi mai cinici. Parcurgem o situaţie paradoxală: în aceşti doi ani, presa a devenit mai multă şi, cică, mai liberă, nu ştiu însă cum se face că cu cât voi, ziariştii, sunteţi mai liberi, cu atât mai liberă a devenit şi mafia naţională. Voi, câinii (turbaţi), lătraţi, iar caravana (guvernamentală) trece. Am uşoara bănuială că în perioada guvernării AIE-1 şi AIE-2 în Moldova se fură mai mult şi mai banditeşte decât în epoca guvernării comuniste. În anii 2001-2009 era un singur hoţ principal, după 2009 – mai mulţi. Moldova s-a transformat într-o Sicilie sfâşiată de clanuri. Bătălia pentru funcţia de preşedinte e, de fapt, bătălia pentru partea cea mai grasă a Caşcavalului naţional. …Lupta pentru scaunul prezidenţial a devenit cel mai preferat sport al moldovenilor. Cu precizarea: un sport ucigător. Eu un lucru ştiu: scara de sus se mătură, nu invers. De aceea, întreb: ne trebuie nouă oare funcţia de preşedinte?”. Eu sunt de acord cu acest om deştept. Dar dumneavoastră?

  17. aceasta feta mare pe nume MD o presaza timpul sa se marite , ca altfel cine stie ce se mai intimpla in lume si noile perturbatii geopolitice care pot aparea o pot lasa in umbra singuratatii sau in sclavia sovinilor

  18. ” ne trebuie nouă oare funcţia de preşedinte?”. Eu sunt de acord cu acest om deştept. Dar dumneavoastră?”

    Я уже это писала, повторюсь еще раз: крошечной бедной Молдове, где большая часть населения живет за чертой бедности, не по карману такая роскошь, как Президент, потому как функция Президента предполагает содержание за счет бюджета огромной армии высокооплачиваемых чиновников-бездельников, многочисленные дорогостоящие загрангкомандировки, личный самолет и т.д. и т.д.
    Дорогостоящий Президент для Молдовы – это равносильно бриллиантовому колье на шее нищей оборванки.

  19. http://www.jurnal.md/ro/news/nicolae-negru-rusia-preocupata-de-reunificarea-rm-cu-romania-200075/

    Nicolae Negru: Rusia, preocupată de reunificarea RM cu România

    Comentând, la „Eho Moskvî”, rezultatele alegerilor recente din RM, un jurnalist rus spunea că problema unirii RM cu România este la fel de populară la Chişinău ca eventuala unire a Rusiei cu… Noua Zeelandă. El a tras această concluzie din rezultatele electorale ale PNL care a mers în alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 cu lozinca unirii. Împreună cu un alt coleg de-al său, ambii jurnalişti întorşi de la Chişinău au încercat să asigure publicul că tema unirii nu merită atenţia care i se acordă.

    Dar „Eho Moskvî” nu este un post de radio tipic.

    În general, în Rusia nu se glumeşte la această temă. Dimpotrivă, acolo se observă o preocupare obsesivă mult peste simplul interes al unui stat vecin faţă de posibilitatea reunificării RM cu România. E ciudat că, pe de o parte, ruşii subapreciază numărul de unionişti, se încearcă prezentarea unionismului ca pe o tendinţă marginală în societatea moldovenească, iar pe de altă parte, ei urmăresc cu atenţie maniacală orice pas, orice mişcare în relaţiile dintre RM şi România.

    Crize de gelozie

    Am putea spune chiar că la gravele probleme cu care se confruntă azi Rusia, unele ameninţându-i existenţa, pare să se fi adăugat în ultima vreme încă una: „pericolul” reunificării RM cu România. Orice semn de apropiere, orice relaţie se leagă între Chişinău şi Bucureşti, între românii de pe ambele maluri ale Prutului, sunt privite din acest unghi de vedere, provocând crize de gelozie.

    De aici şi preocuparea pentru tratatul de bază şi tratatul de frontieră dintre RM şi România, pentru neutralitatea RM, pentru menţinerea RM în spaţiul canonic al Patriarhiei Ruse etc. În această stare, nu e de mirare că în ziua de 7 aprilie 2009 ambasadorul Rusiei la Bruxelles a arătat cu degetul spre România, înainte chiar decât Voronin. Bucureştiul era de blamat, din punctul de vedere al ruşilor, pentru ieşirea a mii de tineri să protesteze în acea zi. Obsedată de această idee, Moscova încearcă în ultima vreme să ne descurajeze în intenţiile de integrare europeană. Recent, ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin le recomanda politicienilor noştri să nu-i prostească pe moldoveni cu posibilitatea intrării în UE.

    Diversiune mediatică

    Şi venirea la Chişinău a unor mass-media de peste Prut este văzută de la Moscova nu drept ceea ce este – investiţii ale unor oameni de afaceri, ci o diversiune mediatică în scopul reunificării. Bucureştiul le-a trimis, crede Moscova, să influenţeze audienţa din punct de vedere politic. Sponsorii români controlează conţinutul ştirilor TV şi ale publicaţiilor pentru a promova „reunificarea cu ţara” – o asemenea idee a lansat zilele trecute portalul Russia Today într-un reportaj intitulat „Moldovan TV broadcasts more than just entertainment” (TV moldoveană, mai mult decât doar divertisment”), speriind audienţa că mass-media române ameninţă suveranitatea RM. Deputatul comunist Iurie Muntean este citat pentru a semnala acest pericol.

    RT nu aduce vreun argument care ar demonstra că ştirile noilor televiziuni – e vorba probabil de Jurnal TV şi Publika – sunt controlate de Bucureşti şi că propagă ideea reunificării. Singura „dovadă” este declaraţia lui Vitali Andrievski, proprietarul unui site care spune că ar fi fost contactat de „nişte persoane din România” care i-au propus asistenţă financiară în schimbul „sprijinirii ideii de reunificare dintre RM şi România”. Evident, dl Andrievski trece sub tăcere faptul că preferă să fie finanţat de Moscova.

    „Limba română, în loc de moldovenească”

    Întru demascarea planurilor „expansioniste” ale României, RT relatează despre apariţia cotidianului „Adevărul” care „este tipărit în limbă română, în loc de moldovenească”. Trebuie, probabil să ai tupeu imperial ca să te alarmezi de apariţia unei versiuni locale a unui ziar bucureştean şi să nu spui niciun cuvânt despre câte ziare din Chişinău poartă aceeaşi denumire ca şi ziarele de la Moscova. Iar despre „limba moldovenească” ce să mai vorbim?

    RT este un portal finanţat de statul rus, destinat străinilor, iar materialul în cauză are toate datele unei lucrări propagandistice, de spălare a creierilor, sub aparenţa unui reportaj de la „faţa locului”. „Cireaşa de pe tort” poate fi considerată opinia „expertului” Bogdan Ţârdea care vorbeşte despre „perfidia” reunificatorilor: „Operatorii moldoveni ai reţelelor de cablu care difuzează televiziunile ruseşti inserează programe româneşti în timpul de emisie a canalelor ruseşti. Programe care propagă dorinţa Bucureştiului de a-şi întoarce Moldova. Ei folosesc posturile ruseşti pentru a difuza idei pe care Moscova nu le-ar accepta niciodată”. Evident, „expertul” nu se oboseşte să dea detalii. Şi, la fel de evident, reporterul nu precizează că Bogdan Ţârdea este coordonatorul fundaţiei ruse „Priznanie”, finanţată din bugetul Federaţiei Ruse.

    Adevărul este că majoritatea operatorilor de cablu transmit multe posturi ruseşti şi câteva posturi româneşti. RT foloseşte această situaţie nenormală în scopul său antiromânesc.

    Şi ca să fie mai convingător, reporterul RT ne „informează” că, conform sondajelor (ce fel de sondaje?), pe parcursul anului trecut, numărul doritorilor de a se reuni cu România s-a triplat, de la 5 la 15%.

    Unirea inevitabilă

    Am fi însă şi noi nesinceri dacă am spune că venirea unor mass-media de peste Prut este lipsită de orice semnificaţie politică. Nu este şi nu trebuie să fie în condiţiile dominaţiei informaţionale ruseşti din RM, aşa încât majoritatea moldovenilor tratează evenimentele internaţionale prin prisma Kremlinului care ţine sub control toate televiziunile cu acoperire naţională din Rusia.

    Asta, de fapt, deranjează Moscova, faptul că monopolul ei mediatic este subminat de oamenii de afaceri din România. Cât priveşte reunificarea, nu vom încerca să-i convingem pe ruşi de contrariul, că nu ar exista acest „pericol”.

    Există, chiar din momentul când s-a prăbuşit URSS. E şi firesc să existe mişcarea de reunificare, şi fiindcă este firească unirea, se face şi fără propagandă. Orice zi de libertate este un pas spre unire. Chiar dacă unii nu văd semnele ei, se va produce. După o iarnă lungă, secetoasă, este greu să-ţi imaginezi vegetaţia abundentă a verii.

  20. Extraordinar, Domnule Negru!
    ___________________________

    Aici o alta perla a lui Traianus Vasilcau: http://www.jurnal.md/ro/news/alegerile-locale-a-fi-pentru-ei-sau-a-fi-pentru-noi-200819/

  21. Aseara a fost nea Mişu de la Colonita la JurnalTV. Clownul nostru autohton striked again.
    acelas refren: Martirul natiunii, purtatorul adevaralui, neapreciatul de prostii moldoveni etc. etc.
    La intrebarea lui N.Negru daca a analizat esecul alegerilor, i-au sarit capacele. Cu spuma la gura a striga in studiou ca din cauza adevarului spus a pierdut voturi. Si ca Voronin zicea ca Ghimpu vrea unirea cu Romania si Pavlicenco confirma acest fapt. La un moment dat aveam impresia ca se arunca peste Domnul Negru. La un moment dat s-a balbait ceva de medalii, ca f. multi ii scriau ca vor si ei. Aruncandu-i, probabil lui N.Negru pastila, „acuma ce ma iei la trei parale? ca nu te-am decorat?? Cel putin asa am inteles eu.
    V.Botnaru, proaspatul decorat de Ghimpu, tacea.
    Foarte urat spectacol.

  22. Pentru doamna Pavlicenco,
    In legatura cu pensia din Romania pot sa dau cateva detalii, pentru ca m-am ocupat de asa ceva pentru o ruda de-a mea venita din Basarabia. Daca faceti dovada ca aveti domiciliul stabil in Romania, prin prezentarea cardului de identitate romanesc, si prezentati de asemenea o dovada ca ati renuntat la pensia din Republica Moldova, in termen de un an vi se recalculeaza pensia la nivelul unei pensii romanesti, corespunzatoare salaiului si a sporurilor pe care le-ati fi avut daca ati fi prestat aceeasi activitate in Romania. In principiu este vorba de circa 47% din salariul cu care ati fi iesit la pensie in Romania, la care se mai adauga sporurile corespunzatoare. De exemplu, sotia mea pentru un venit mediu lunar de 3400 de lei romanesti, adica 13600 de lei moldovenesti pimeste o pensie 1700 de lei romanesti, adica 6800 de lei moldovenesti. asta s-ar fi intamplat daca lucrurile ar fi continuat „in stare de normalitate”. Dar guvernul Boc a impozitat pensiile asa ca, mai nou, sotia mea primeste in mana doar 1400 de lei romanesti, adica 5600 de lei moldovenesti. Probabil, cu banii astia, in Republica Moldova se poate duce un trai decent. Insa la nivelul costurilor din Romania, cu o asemenea pensie abia o duci de azi pe maine. Numai intretinerea ( caldura, apa, canal, curent electric ) in lunile de iarna costa cam 900 de lei romanesti, adica 3600 de lei moldovenesti. Daca vreti, eu ma pot interesa la Directia de Munca, Ocrotire Sociala si Protectia Familiei ce acte trebuie sa depuneti la dosarul pentru transferul pensiei in Romania si vi le pot transmite pe adresa dumneavoastra de E-mail. In principiu pensia de care ati dispune in Romania ar fi pensia pe care ati fi primit-o daca ati fi desfasurat aceeasi activitate ca in Republica Moldova, pe teritoriul Romaniei. Acestea sunt date certe. In plus, pretul unui apartament cu trei sau patru camere, in Romania, variaza intre 40 000 si 80 000 de euro, ( in Bucuresti, probabil chiar mai mult ) in functie de zona si, din cauza crizei, el poate fi cumparat si in rate. Cam astea sunt datele problemei care va intereseaza. Sper ca am fost util si m-am facut inteles. Daca doriti date suplimentare eu vi le pot furniza. Nu stiu daca, din punctul de vedere al problemelor care va intereseaza, proportional cu standardul de viata de acolo, la fel stau lucrurile si in Republica Federala Germania. Probabil ca nu.

  23. Pentru doamna Pavlicenco,
    Trebuie sa mai fac niste precizari: Daca aveti montata centrala termica murala de apartament pe gaze si nu primiti agent termic din reteaua de termoficare costurile de intretinere a unui apartament se ridica doar la 250 de lei romanesti lunar, in lunile de iarna, adica 1 000 de lei moldovenesti.

  24. p/u Luca şi nu numai
    De Ghimpu nu-ţi place, chiar al urăşti. Cu ce plăcere spui de rău despre Dl Ghimpu! Dar îţi plac de Voronin, Lupu (Diacov, Plohotniuc,), Filat(cu feciorul Lucinschii, şi mulţi alţi „anticomunişti” veniţi de la Voronin şi P.Lucinschii)? De cine îţi place? Cine real poate veni la putere ca să fie bine pentru cetăţenii proromâni?
    Îţi place de Filat că a-l are „fan” pe Putin şi se înţelege cu Smirnov Ig? Îţi place de Lupu că este „prieten” cu Grîzlov? Ori poate de Voronin îţi place? Dacă alt partid proromân gîndeşte că bătînd în PL v-a fi votat masiv de cetăţeni – se greşeşte.
    În Ghimpu bate şi propaganda Rusiei, şi comuniştii şi jurnaliştii „independenţi” (de culoare verde) ca C.Tanase şi N.Negru.
    Oare nu observi că aşa „patrioţi” ca tine, sunteţi din aceiaş parte a baricadei cu acei care pînă acum şi-au rezolvat interesile personale fiind la conducere prin „prihvatizările” bunurilor statului şi care apără interesele, deschis sau camuflat, a Rusiei.
    Rusia acţionează dupa principiul „Dezbină şi conduce”. Luca şi CO, „români înflăcăraţi” (???)conştient sau inconştient, faci lucrul pentru Rusia.
    La moment, din partidele parlamentare, doar PL, Dl Ghimpu este cu adevărat cu demnitate şi poziţie descisă şi cinstită proromână. Voi care bateţi în PL, Dl Ghimpu nu faceţi nimica bun, doar rău că ajutaţi Rusia.
    Dacă PNL, ş.a. partide, care se socot proromâne, pentru a cîştiga, oare principalul duşman este PL, acelaş duşman pe care al au Rusia, comuniştii şi antiromânii de toate soiurile?
    Cu aşa mentalitate, ca a multora de alde tine, încă mult timp vom fi „gubernie” rusească

  25. Pentru doamna Pavlicenco,
    Daca cineva se hotaraste sa se stabileasca intr-un municipiu capitala a unui judet de munte, Piatra Neamt, Suceava, Baia Mare, Bistrita, Brasov!!!, Sibiu, Ramnicu Valcea, sau intr-unul din marile orase, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, sau chiar intr-un oras mai mic, de preferinta municipiu, cu toate servitutile asigurate, indiferent de provincia istorica, poate sa-si petreaca anii de pensie in conditii onorabile, civilizate. Nu recomand insa Bucurestiul,care este un sat mare si murdar.Asta este si motivul pentru care multi bucuresteni s-au retras in zonele mai civilizate din jurul Bucurestiului, Snagov, Baneasa de exemplu… Este de dorit sa va procurati un apartament nou, cu toate servicile asigurate.

  26. Siberiacule!!!
    Iti dau perfecta dreptate!! O reala si benefica apropiere de Romania nu se poate face decat printr-o unitate de vederi in jurul ideii de ROMANISM re prezentata de un partid puternic electoral. Da, acest nucleu de partid puternic este Partidul Liberal !! Toti il ataca din toate partile si vor sa-i ia …locul!! pana reusesc sa-l darame cu totul. Gasesc si petele din soare numai ca sa-l anihileze spre marea bucurie a comunistilor care exact ACEST LUCRU SI-AU SI PROPUS. Sa elimine de pe scena parlamentara PL!!
    Ei bine, celelalte partide cu aceeasi optiune ar fi normal sa se ralieze acestui partid mai bine reprezentat parlamentar si nu numai. Gresala Partidului Liberal este ca nu face niciun gest, nicio miscare pentru a -si apropia aceste” bucati” ale aceleiasi idei. Tactic este o gresala care poate sa coste compromiterea toatala a ideii.(Sa nu crezi ca realitatile de fiecare clipa din Basarabia nu este urmarita, ca evolutie , de toate partile ineresate extern!) Prea multe „variante ” despre ideea romaneasca circula in societate si nu se gaseste inca numitorul comun pentru ele. Asta e cea mai mare problema la ora actuala! Si de cea mai mare responsabilitate.Toate variantele avansate socitetatii trebuie cantarite, judecate la rece, calm si fara „gaselnite” vindicative sau eronate. Prea multe orgolii si conditii de intaietate si justificative se pun in joc in jurul acestei idei. Nerezolvarea „dilemei”duce insa la …”gresala finala”. Abia dupa ce are loc un astfel de proces se poate trage concluzia care dintre curentele politice vrea cu adevarat promovarea romanismului si care nu!! Sub toate formele lor- de la diversionism pana la buna intentie. Pana acum PL nu face acest lucru si cred ca e o gresala. Ea se cere a fi rezolvata cu atat mai mult cu cat la alegerile locale care vin , si care sunt tot atat de importanta ca si cele parlamentare, PL are foarte multe sanse sa iasa pe locul I !

  27. Diacov , presedintele de…”On(o)are” a PD a fost …lucrator la Ambasada Sovietica din Romania multi ani. Toata lumea stie asta in Romania!! Ce naste din pisica, soareci mananca!

  28. P/u Cex11
    Mulţumim că calm ţi-ai expus părerea. Şi este normal că ai şi nişte păreri diferite ca a mele.
    Chiar dacă spui „Iti dau perfecta dreptate!!”, peurmă adaugi – „Gresala Partidului Liberal este ca nu face niciun gest, nicio miscare pentru a -si apropia aceste” bucati” ale aceleiasi idei. „, şi mai departe „Toate variantele (“variante ” despre ideea romaneasca) avansate socitetatii trebuie cantarite, judecate la rece, calm si fara “gaselnite” vindicative sau eronate. ” şi „Prea multe orgolii si conditii de intaietate si justificative se pun in joc in jurul acestei idei. Nerezolvarea “dilemei”duce insa la …”gresala finala”.”
    Este normal ca careva partid (inclusiv şi PL), sau persoană (inclusiv şi eu) are neajunsuri, greşeli.Dar dupa mine:
    1) Pînă nu s-a găsit „”variante ” despre ideea romaneasca” – partidele de orientare proromână nu trebuie să se atace receproc. Ca pildă- vecinei sunt diferiţi, dar avem interes comun ca să ne ajutăm unul pe altul la nevoi. Dacă vecinul şi are alte idei ca a mele, poate că şi este beţivan, nu-mi face mie şi la cei din jur rău – eu nu al atac, nu al ponegresc.
    2) Dacă vecinul nu te ascultă să lepede beţia, dar vă ajutaţi receproc, atunci „Nerezolvarea “dilemei”duce insa la …”gresala finala”.”? Nu, normal relaţiile nu trebuie să genereze în duşmănie.
    3) Este normal ca să fie „diferite curente politice” în aceiaş idee – între membrii familiei, între prieteni, în sînul partidului netotalitar, între diferite partide de aceiaş orientare. Da, este rău că din cauza „Prea multe orgolii si conditii de intaietate si justificative” partidele proromâne se ponegresc , dar nu încearcă să conlucreze.
    4) Nu sunt advocatul al PL, dar tot pe acest blog s-a scris că la momentul respectiv PL a propus lupta comună în alegeri parlamentare, propunîndu-i altui partid funcţii în viitorul Guvern, nu pe lista deputaţilor- la care oferta a fost refuzată şi s-a dus lupta electorală separat
    5) De acord că mai bine ca partidele proromâne să „găsească numitor comun”. Dar dacă nu, trebuie de vedem şi plusul lui că diferite partide proromâne, fiecare pe eşicherul lui duce lupta politică neatacîndu-se receproc, dar la momentul decesiv aceste partide, luînd în vedere situaţia concretă, iau o decizie finală comună. Iată aici mi-a plăcut cum a procedat PNL, Dna Pavlicenco în unele momente decesive.
    DOAMNE AJUTĂ PARTIDELOR PROROMÂNE şi ANTICOMUNISTE!!!

  29. Pentru doamna Pavlicenco,
    Probabil ca ceea ce va mirat cel mai mult este termenul de un an pentru rezolvarea problemei. Sincer vorbind, este vorba de un termen maximal, termenul minim fiind de sase luni. In acest termen autoritatile specializate romane verifica, cu sprijinul autoritatilor similare moldovenesti, datele cuprinse in dosarul dumneavoastra si cominica statului moldovean data cand trebuie sa inceteze sa va mai plateasca pensia. Chiar si pentru un cetatean roman din Romania pensia se primeste dupa 2-5 luni de la data depunerii dosarului,din cauza acelor verificari si eventuale contestatii amintite mai sus. Bineinteles, in ambele cazuri, la data cand ar trebui sa primiti pensia, primiti retroactiv suma calculata incepand cu data cand ati depus dosarul. Avand in vedere ca este posibil ca dumneavoastra sa va pastrati si cetatenia moldoveneasca si, in paralel cu domiciliul din romania, sa va pastrati si domiciliul de la Chisinau, iar perioade indelungate sa stati la fiica dumneavoastra din Germania, este indicat sa va deschideti un cont de card intr-o banca din Romania si trebuie sa aveti grija ca respectiva banca sa aiba sucursale si in Republica Moldova si in Republica Federala Germania pentru a utiliza comod cardul, fara taxe de transfer, si pe teritoriul acelor state. Pentru ca Romania este membra UE, pana la adoptarea monedei euro, leul este cosiderat valuta si se poate transfera. Aceasta operatie fiind incheiata, comunicati, odata cu depunerea dosarului, si contul bancar unde sa fie depusa pensia. Am postat aceste date pe blogul dumneavoastra pentru a fi citite si de alti basarabeni care au cetatenie romana si sunt in pragul pensionarii pentru a sti cum sa procedeze. Pentru unii este suficient sa aiba resedinta in Romania pe o adresa valida pentru a se putea derula procedura. Sunt multi care procedeaza asa pentru ca statul roman nu interzice dubla sau tripla cetatenie. Singurele care ar putea sa maraie ar putea fi primariile care elibereaza cardul de identitate care prefera sa nu stie ca va pastrati si rezidenta in RM. Apropo, pe teritoriul UE puteti circula oriunde numai cu cardul de identitate romanesc, fara pasaport, atat in interiorul cat si in afara spatiului Schengen, iar in afara teritoriului UE, oriunde in lume, daca sunteti cetateni romani, indiferent de domiciliu, indiferent daca in acea tara Romania are sau nu reprezentanta diplomatica, pentru relatii sau protectie consulara ( este posibil sa aveti de exmplu probleme diverse care sa necesite asistenta consulara, juridica sau chiar financiara pentru repatriere ), va puteti adresa oricarei reprentante diplomatice a unui stat membru UE, iar reprezentanta respectiva este obligata sa va asigure asistenta consulara ca si cum ati fi cetaeanul acelei tari, asta pentru ca,adata cu primirea cetateniei romane, deveniti si cetatean al UE. Deci solidaritatea comunitara chiar functioneaza. Folosesc termenul comunitar, de oarece aceste prevederi sunt valabile si pe teritoriului Zonei Liberului Schimb ( Islanda, Elvetia si Norvegia ), zona care impreuna cu Uniunea Europeana formeaza Comunitatea Europeana, teritoriu unde toate prevederile evocate mai sus functioneaza ( inclusiv lipsa necesitatii vizei ), cu exceptia circulatiei libere cu cardul de identitate. In spatiul Schengen, dispar inclusiv punctele vamale, politia de frontiera actionand pe intregul teritoriu ( de exemplu in Olanda drogurile sunt permise iar in Franta nu, politia de frontiera putand face control oriunde pe teritoriul Frantei, unui vehicol sau persoane venita din Olanada, daca nu poseda droguri ). Si cu asta am incheiat cu explicatiile privitoare problemele la care am presupus ca asteptati un raspuns. Detalii particulare numai pe E-mail.

  30. Suze pentru literele lipsa. Claviatura functioneaza prost, inclusiv pedala si daca nu sunt atent unele litere nu se posteaza iar distantele intre cuvinte nu se marcheaza. Trebuie sa schimb tastatura cu una mai sensibila. Inca o data scuze.

  31. Pt siberiacul

    Nu aveti dreptate in multe privinte.

    Nu eu am descoperit ca lupta politica, de obicei, pt voturi, se da pe acelasi sau aproximativ acelasi segment. Vreti sa spuneti ca PL a luptat pt a capta comunisti sau votanti de la PD? In acest caz, de ce in alegeri Ghimpu striga tare (a fost pus si pe Internet) sa nu se vpteze pt 1 si 13, ci pentru 3in buletin. Adica nu pt PNL, nu pt PLDM, ci pt PL?

    Poate PNL sa ia voturi de la PCRM sau PD? Nu cred. PNL poate lua votantii care anterior au votat si s-au dezamagit in PL si PLDM si sa si a facut, ca atasamentele politice se formeaza greu. Si trebuie sa le mentii.

    Poate nu toti stiu, dar Legea cu privire la partide te forta, in 2009, sa participi la parlamentare, pt ca, in caz contrar, Ministerul Justitiei trebuia sa demareze procedura de dizolvare a partidelor ce nu participa la doua scrutine. Legislatorul a avut in vedere doua cicluri legislative a cite patru ani. Insa la noi, cu alegeri parlamentare anticipate, un minister al justitiei comunist, eventual, putea interpreta si alegerile parlamentare anticipate ca scrutin parlamentar vizat in Legea partidelor. De aceea, PNL nu putea risca sa nu se inscrie in cursa pe 29 iulie, dupa care s-a retras, gindindu-se sa foloseasca, in caz de pericol de dizolvare a partidului, a unei coliziuni sau inclaritati juridice din Codul Electoral si Legea partidelor.

    Da, PNL a refuzat pe 5 aprilie si pe 29 iulie sa se retraga din cursa (pe 5 aprilie era MAE cu pnl-isti pe lista 50 la 50), pentru ca a accepta functii in Guvern dupa principiul cioarei din gard, care nu ne intereseaza nici in varianta vrabiei in mina, insemna ca dupa alegeri sa faci o forta politica unita, adica sa risti dizolvarea propriului partid, dar sa stii ca pastrezi echipa de oameni identificata a PNL in viitoarea formatiune contopita. Asta, insa, nu a fost. De aceea si PL are putine voturi, pt ca nu a facut ce a facut Filat – a adunat oameni si grupuri, chiar daca PLDM-istii sint treucarii PDAM-2.

    Acum iata pozitia PNL. Noi consideram ca PD-L din Romania si PLDM din Moldova sint niste strutocamile care vor dispare, pt ca sint partide mafiotizate. Degeaba PL din RM e cu imaginea PD-L din Romania. Unii din PL se trag spre PNL din Romania, care, intr-o coalitie sau singuri, vor intra la guvernare si care, cred, nu vor disparea de pe scena politica. Noi am fi gata sa fuzionam cu PL cu o intelegere clara si univoca: fuziunea se face in baza PNL si persoana de la PL preia conducerea viitorului partid PNL unificat, unde ar trebui sa vina si MAE, si PNR si alte formatiuni mai mari sau mai mici. Daca asta nu se produce, va pierde si PL, nu numai PNL, PL nu va fi votat ca si AMN, iar PNL va mai vegeta o perioada, ca timpul lucreaza demonstrind justetea si justificarea mesajului PNL – o demonstreaza si postarile pe blogul meu – si, apoi, va veni si momentul stelar al PNL.

    Ceea ce am spus eu este opinia pe care o spun colegilor, dar deciziile le luam impreuna. Am putea sa il sprijinim pe Chirtoaca daca ne intelegem si daca se vor lua citiva pe lista comuna pt Consiliul municipal Chisinau. Daca nu – nu, cautam si alte variante, ca avem si alte oferte.

  32. P/u Dna V.Pavlicenco
    Dar eu spun că aveţi DREPTATE în multe şi nu că „Nu aveti dreptate in multe privinte”.
    Mie nu îmi place că încercînd să dovediţi că aveţi dreptate ponegriţi (după părerea mea) pe acei politicieni cu care logic sunteţi din aceiaş parte a „baricadei lupte politice” – proromâni şi anticomunişti.
    Dacă aceasta este poziţia a Dstră şi a partidului PNL, în aşa mod de criticat, ce pot face eu? Doar îmi expun părerea.

  33. Тайный Военный Трибунал приговорил Путина к высшей мере наказания

    По сообщениям некоторых российских источников, Трибунал в составе председательствующего генерал-майора Копышева Е.И., членов трибунала контр-адмирала Поповича В.А., полковника Усова В.М. с участием Главного обвинителя государственного советника юстиции 2-го класса (генерал-лейтенанта юстиции) Илюхина В.И. защитника Прокопенко Н.М. при секретаре судебного заседания подполковнике Федосеенкова В.В. рассмотрев 10 февраля 2011 года в закрытом судебном заседании материалы обвинения о противоправной и разрушительной деятельности Путина

    Постановил:

    Деятельность Путина Владимира Владимировича, бывшего президента Российской Федерации, бывшего Верховного Главнокомандующего Вооруженными Силами, ныне Председателя Правительства России, в сфере обеспечения обороны страны признать несовместимой с национальными интересами, как носящую осознанно враждебный характер и причинившую невосполнимый ущерб внешней безопасности Российской Федерации». Конец цитаты.

    Конкретный приговор Путину тайного Военного Трибунала по понятным причинам не публикуется, но судя по предъявленному обвинению, это может быть только высшая мера наказания — казнь.

    Начнут ли теперь русские военные охоту на Путина, чтобы прибить его как бешеную собаку, СМИ не сообщают.

    Напомним, что военный трибунал по оценке деятельности бывшего президента Российской Федерации, бывшего Верховного Главнокомандующего Российскими вооруженными силами В.В.Путина, ныне Председателя Правительства России был сформирован в соответствии с решением Общероссийского офицерского собрания, состоявшегося в феврале 2008 года, его Президиумом.

    Укажем, что с обвинительной речью на заседании Трибунала выступил депутат Государственной Думы, Заслуженный юрист РФ В.И. Илюхин, который, в частности, заявил:

    «…Для Путина оказался ненужным комитет по вопросам Севера и Дальнего Востока. Хотя на регион обрушилась острая демографическая ситуация, резкий отток населения с окраин государства и превращения их в безжизненное пространство… Ударный отряд «единоросов» из депутатов Госдумы и членов Совета Федерации во многом стал проводником путинской политики. Достаточно напомнить, что единоросы в Парламенте России, не задумываясь, одобрили передачу В.Путиным китайцам островов в Амуре – это 340 квадратных километров российской земли, предав полному забвению российские интересы».

    Илюхин также указал, что преступная деятельность Путина «стала возможной в результате пассивности российского общества, военных и военной оппозиции, совершалась под покровом крупномасштабного популизма и одурманивания нации, которым нет примера в новейшей истории, если не вспоминать о геббельсовских методах «промывания» мозгов. Нынешнее поведение общества и армии можно сравнить с поведением загнанной лошади, которую ведут на убой, но еще чуть-чуть подкармливают в дороге, и она тем счастлива».

    С полным текстом обвинения можно ознакомиться по этой ссылке, а также на сайтах http://solomin-342.livejournal.com/17657.html и http://www.viktor-iluhin.ru/node/361.

  34. Pentru doamna Vitalia Pavlicenco,
    Totusi ce parere aveti despre faptul ca primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca, participa frecvent la mitingurile cu iz electoral ale Elenei Udrea ( exemplu la Piatra Neamt, la „Pinalti”, sau la Vulcan, pe Valea Jiului, la inaugurarea telegondolei care pleaca de nicaieri si ajunge nicaieri si a functionat fix 10 minute si s-a blocat cu ditamai ministreasa inautru ), participari despre care stie cu siguranta si unchiul sau? E cam greu „cu dansa in ‘transa si cu sufletul in rai”. Mie chiar imi pare rau de Ghimpu ca e amesrecat in salata asta facuta cu ulei ranced, pentru ca eu am tinut sincer la el si ma cam doare cand vad ce se intampla. Faptul ca acest Chirtoaca a facut pactul cu deavolul l-a ajutat si-l va ajuta cumva in alegeri? Ma cam indoiesc. Ba dimpotriva, tinand cont de ce se intampla acum cu PD-L-ul in Romania, fiind in cadere libera, s-ar putea sa-l traga dupa el.

  35. Pt siberiacul

    Eu am venit cu argumente, v-am dedicat un anume timp ca sa le scriu (asta dupa nopti nedormite – fiica-mea a nascut ieri dimineata, eu sint in Germania). Cu ponegrirea ar fi bine sa va calmati – dincolo de faptul ca PL spune adeseori una si, intrat in Parlament, spune alta, ca e vorba de CSI, de Romania, de NATO sau UE – teren unde nu are decit PNL ca si concurent, pt ca, renuntind la acestea sau punindu-le pt o perioada in sertar, se asemuieste PLDM si PD-ului – mai e ceva.

    Daca noi nu-i vom tine in vizor pe cei de la conducere si nu-i vom critica, nu va exista nici o deosebire intre democrati si comunisti. In general, nu va pare ca s-au cam amestecat in RM comunistii cu pretinsii necomunisti si dezastrul continua? Nu e clar ca regimurile totalitare exista datorita lipsei opozitiei si a presei? Cu cit opozitia si presa sint mai puternice, Guvrenarea e mai responsabila, controlata si mai benefica societatii?

    La ce sa ii critic eu azi pe comunisti, daca i-am criticat cind erau la guvernare, mai mult ca orice Filati, Chirtoci sau Ghimpi?. Acestia, veniti la putere, fiind incapabili sa ii traga la raspundere pe comunisti pt matrapazlicurile de 10 ani si, iata-i, pe comunisti, regenerati si nu se stie daca nu vor si cistiga alegerile viitoare. Nu pt ca Pavlicenco, neavind importanta mai mare decit a PNL, cu 0,63 procente ii critica, ci pentru ca ei nu-i pedepsesc pe comunisti pt faradalegi, nu reusesc sa ii convinga pe alegatori ca sunt mai buni si nu opresc dramatica azi coruptie din RM. Pt asta PNL ii critica azi pe guvernanti. Haideti PNL sa taca, sa ii critice doar demagogic pe comunistii, care nu conduc si sa ne asteptam la mai bine. Fals. Invatati a fi democrat, nu doar „svoloci nasha, no nasha”.

    Si-apoi – cind Filat sta la bot cu Voronin – vedeti o diferenta intre ei? Eu nu vad.

  36. Pt xyz

    Am o parere foarte proasta despre PD-L, despre Basescu, despre sprijinul acordat – sub orice forma – de catre PL acestei strutocamile PD-L.

  37. Doamna Vitalia,
    Felicitari sa va traiasca nepot(ul)ica.

  38. Pt luca

    Mersi, am o nepotica, rasasteptata de parinti si de bunici. Iata ca a venit…

  39. Intuiam ca e fetita, De aia am scris nepotul in paranteza,
    Are deja nume?

  40. Pentru doamna Pavlicenco,
    Sa va traiasca nepotica. Ei de-abia de-acuma incepe pentru dumneavoastra si pentru sotul dumneavoastra o alta viata. A fi bunic este o incantare, un nou sens al vietii, o noua ratiune de a fi. Sa fiti sanatosi si fericiti cu totii si tot ce-i mai frumos si mai bun pentru mica floricica. Eu traiesc aceasta aventura de aproape patru ani si e parca un vis…

  41. vad ca aveti parere proasta despre PDL si nu e de mirare , dar despre USL-a , ce parere aveti ? /uniunea sovietico-libertina ../ a lui poanta si porumbacu , /in spate :vantu, voicilesc, patriciu , iliescu si camarila ../.

    APROPO : vad ca va intereseaza pensia din Romania ..Eu sunt pensionara in Romania din 2008. Pot sa va dau sfaturi .Drept ca eu sunt aici si cu domiciliul stabil.Oricum ..
    1/ trebuie sa aveti aici undeva o resedinta, care sa figureze si in buletinul romanesc.
    2/Va prezentati la Casa de pensii a judetului , unde , chipurile , locuiti si depuneti un dosar .. 3/Documentele necesare pentru acest dosar le puteti afla de pe „saitul „CASEI DE PENSII JUDETENE RESPECTIVE sau de la CNPAS/Casa nationala de pensii si asigurari sociale Bucuresti /
    4/Pentru a urgenta lucrurile , este bine sa trimiteti,, in paralel , o copie a dosarului DIRECT LA CNPAS BUCURESTI , de pe str.Latina nr 8 , sect.1 Bucuresti , DEPARTAMENT RELATII INTERNATIONALE , caci CNPAS si cu MINISTERUL MUNCII din Romania evaluaza cartea/carnetul de munca al basarabenilor si emit un document de evaluare a STAGIULUI DE MUNCA , SALARIILOR SI.., in final, a PUNCTULUI DE PENSIE.
    Prezentati toate carnetele de munca , moldovenesc si romanesc ,daca este cazul… .
    5/.Toate aceste evaluari , care au la baza acordul cel are R.M cu RO/ din 1960 ,adica cu fosta URSS../ , vin la Casa de pensii a judetului de care apartineti , pentru a va stabili CUANTUMUL pensiei ..
    Din starp va spun ca ca evaluarea nu va fi chiar conform functieie care ati avut-o , deoarece la basarabeni nu s-a scris in carnetul de munca valoarea salarieului .. si in asa cazuri se pune salariul minim pe economie de la acea perioada.. Oricum Pensia va fi mult mai mare decat in R.M ., dar nu la nivelul romanilor , care au avut aceleasi functii ca si noi ..
    6/Procedura cam dureaza , pentruca sunt multe documente de adunat , dar dupa ce depuneti dosarul, nu durezea decat 3-4 luni .
    Romania/CNPAS /face legatura cu Casa de Pensii din Moldova ca sa le confirme stagiul si cotizarea la fondul de pensii.. etc , etc
    7/pensia o primiti pe toate lunile de cand ati depus CEREREA DE PENSIONARE TIP.. cu dosarul…
    8/ IN PREZENT se poate de facut totul fara sa veniti in Ro..
    Formularul-tip de cerere se poate de luat de pe internet , dosarul poate fi trimis prin posta sau chiar prin posta electronica/ o parte din documente, care se cer in copii./.
    9/In continuare , v-a lamurit XYZ .. Sa aveti un card MAESTRO pentru pensionari /au facilitati la scoaterea banilor..fara comision../ Sa-l trimiteti / anuntati la timp , ca banii sa vina pe card si sa-i luati ,cand vreti si din ce tara UE doriti..

  42. apropo, in RO consilierii , parlamentarii AU ADAUS BUN LA PENSIE . Noi , ASTEA VENITI din Basarabia , CARE AM AVUT ACESTE PERIOADE ALE VIETII NOASTRE , chiar daca prezentam acte doveditoare ,tot nu conteaza , caci am avut aceste ” misiuni ” in alt stat ..
    Nu stiu de cazul”parlamentar” ,dar de „consilier” sunt sigura ,caci am fost personal in acest caz..

  43. Pt luca

    Are si nume. Ieri preotul Calinic de la Parohia din Hamburg a fost la spital si facut Slujba Apei si Sliujba Numelui. Ultima se face la opt zile, numai ca el pleaca si a facut-o ieri. Pe fiica-mea o cheama Beatriz Pavlicenco. Pe ginere il cheama Aleksander Koleski. Pe nepotica o cheama Cristiana Beatrice Koleski. Sotul meu, Sergiu, este, ca si noi, cei de aici, ca si cuscrii mei, macedoneni, ca si ginerele, el fiind si cetatean german, nascut aici, la Hamburg, in culmea fericirii. Noi suntem foarte obositi aici, plus ca eu am contractat – naiba stie de unde – si un virus si sunt acum putin bolnava, ma tratez acasa cu paracetamol, vitamine, ceai, usturoi si ceapa, inhalare cu infuzie de musetel si bicarbonat de sodiu. Am „ocupatie”, ce mai!…

  44. PAREREA MEA despre USL-a >>>uniunea sovietica a lepadatiurilor comunistoide /de tip nou /

  45. Sa va traiasca Cristiana Beatrice.
    Sanatate si fericire la toata familia.
    Sa reveniti acasa sanatoasa si in forma caci aveti multe lucruri importante de realizat.

  46. Pentru doamna Pavlicenco,
    De venit trebuie totusi sa veniti in Romania pentru a perfecta lucrurile cu cardul de identitate. Cardul de identitate este eliberat in Romania de catre serviciile specializate ale primariei de care, macar teoretic, apartineti. Trebuie sa gasiti o cunostinta, un prieten, eventual un coleg din partidul cu acelasi nume din Romania, care sa vina cu actul de proprietate al spatiului unde urmeaza sa fiti inregistrati si care sa declare ca va primeste in spatiul respectiv. Apropo, in Romania, adresa este trecuta direct in cardul de identitate, iar schimbarea domiciliului presupune schimbarea cardului de identitate, card valabil in toata Uniunea Europeana. Cardul trebuie sa-l ridicati personal peste 7 zile si din momentul respectiv sunteti cetatean roman cu domiciliul in Romania, fara ca aceasta procedura sa presupuna schimbarea pasaportului. Insa toate actele principale, certificatul de nastere, certificatul de casatorie vor fi preschimbate in acte romanesti, iar restul actelor ( actele de studii de exemplu ), acte care presupun si existenta unor pasaje in limba rusa vor fi traduse si legalizate de servicii specializate romanesti. Atat demersul pentru obtinerea cardului de identitate ( procedura de repatriere a fost desfiintata in Romania ), cat si demersul pentru obtinerea unei pensii romanesti sunt gesturi pe care trebuie neaparat sa le faceti, pentru ca sunt drepturi ale dumneavoastra pe care trebuie sa le dobanditi. Si lucrurile acestea sunt valabile si pentru sotul dumneavoastra si chiar pentru fiica dumneavoastra pana la obtinerea cetateniei germane. Statutul de cetatean european este mai important decat o anume cetatenie a unui oricare alt stat european membru. Ma iertati! N-as vrea sa va inoportunizez si sa insist cu amanunte care poate nu va intereseaza. Dar sa stiti ca eu, cetatean roman nascut in Romania, chiar ma mandresc cu statutul de cetatean roman si de cetatean european si ma bucur pentru fiecare suflet de roman intors acasa. Dar daca devin prea insistent va rog sa ma iertati.

  47. Pentru doamna Pavlicenco,
    Diferenta la care se refera Nuna Gonta, poate fi reala, daca se refera la statutul de demnitar, dar pe total perioada aceasta diferenta nu cred ca este mai mare de o suta sau doua de lei romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *