Nu v-am spus?

Prin anul 2006 Bruce Jackson a fost invitatul AMN, acceptind sa vina datorita diplomatului moldovean, acum ong-ist, in SUA, Vlad Spanu. Atunci, la sediul partidului, americanul ne-a spus adevarul in fata: nu veti avansa, daca nu veti accepta ca – pentru a intra in UE – trebuie sa accedeti, mai intii, in NATO. Liderii AMN au cirnit din nas, ca nu le-a placut mesajul, incercind sa il interpreteze.  La fel, Jackson s-a referit atunci la Georgia, care, cu greu, mergea, totusi, inainte. Multi au fost sceptici, dar azi Georgia este apreciata si a facut reforme, chiar daca mesajul sau proNATO, de ceva mai inainte, nu a fost sprijinit in mod concret si pina la capat de Vest. Reformele facute de Georgia, care a parasit CSI-ul, o vor face eligibila si pentru NATO, apoi – si pentru UE. Georgia a avut curajul sa infrunte Rusia, ceea ce nu ii caracterizeaza pe politicienii nostri – nici de la guvernare, nici din Opozitie, ce se lasa mingiiati pe cap de decidentii UE, carora R.Moldova le trebuie doar ca o zona-tampon. Nu mai mult. Numai reunificarea celor doua state romanesti ne poate scapa de ghearele, tot mai ascutite, ale Rusiei. Insa pentru aceasta politicienii nostri trebuie sa aiba curaj si sa vrea, cu adevarat, binele populatiei, nu doar binele lor…

Bruce Jackson: “Moldova nu va intra in viitorul apropiat în Uniunea Europeană”


Șeful unei organizații din SUA ce promovează democrația în Europa de Est, spune că Moldova a irosit
douăzeci de ani din perspectiva reformelor democratice și integrarea în UE. Bruce Jackson este directorul unui proiect american, numit ”Democrații în tranziție”, şi a declarat că Moldova a ratat o mare șansă în 1990, să emuleze statele baltice în drumu lor spre integrare europeană, și că are șanse mici să ajungă acele țări din urmă.

Jackson a mai declarat că guvernul comunist ce a condus Moldova aproape o decadă și, mai ales, Vladimir Voronin au stricat relațiile cu țările vestice și au avut niște relații anormale cu țări precum Rusia, Ukraina şi România.

Referitor la aspirațiile guvernului pro-vestic din Moldova, ce a venit la putere în 2009, Jackson a declarat că este foarte improbabil că un nou val de extindere a UE să aibă loc într-un viitor previzibil.

Dar a mai adăugat că dacă UE decide să se extindă în Balcanii de vest – o regiune căreia i s-au promis drepturi depline – Moldova și Ukraina sunt cele mai probabile două candidaturi.

Spre deosebire de Serbia, Macedonia sau Bosnia și Herțegovina, Moldova nu este considerată de UE ca un potențial candidat, dar e parte a Parteneriatului Estic, care oferă celor șase vecini din program șanse să aibă legături mai strânse mai ales în domeniul reformelor democratice.

Luna trecută, UE a prezentat Moldovei un plan de acțiuni ce ar putea la un moment dat să ofere cetățenilor săi dreptul să intre fără vize în UE.


U.S. Democracy Advocate Says Moldova ‘Wasted Two Decades’, February 05, 2011

CHISINAU – The head of a U.S. organization promoting democracy in Eastern Europe says Moldova has wasted two decades in terms of democratic reforms and European integration, RFE/RL’s Moldovan Service reports.

Bruce Jackson, head of the Washington-based Project on Transitional Democracies, told RFE/RL in Chisinau that Moldova missed a big opportunity in the 1990s to emulate the Baltic states in their EU integration and has little chance of catching up with them.

Jackson said the communist governments that ruled Moldova during the previous decade and especially Communist Party head and Moldovan President Vladimir Voronin „turned down many overtures” from the West and also „mismanaged relations with Russia, Ukraine, and Romania.”

On the EU membership ambitions of the new pro-Western Moldovan government that came to power in 2009, Jack6son said it is highly unlikely that a new round of EU expansion will take place in the forseeable future.

But he added that when the EU does decide to expand beyond the western Balkans – a region that has been promised full membership – Moldova and Ukraine will probably be the next candidates.

Unlike Serbia, Macedonia, or Bosnia-Herzegovina, Moldova is not considered by the EU as a potential candidate but is instead part of Brussels’ Eastern Partnership program, which offers those six neighbors in that program closer ties in exchange for democratic reforms.

Last month, the EU presented Moldova with a „road map” by which its citizens could eventually be granted visa-free entry to EU countries.

VP
Loading Facebook Comments ...

37 Comments

Add a Comment
  1. Cred ca aceasta problema de integrare UE sau RU va fi inca multe zeci de ani. Cel mai simpla concluzie este faptul, ca mai multa populatie lucreza in Rusia decit in EU, si aceasta populatie de multe ori si decide cind e cazul. Si mai ales ca ce se petrece in ultimima perioada cu noua guvernare, unde populatiea pe zi ce trece ii tot mai stresata si ingreunata de toate poverele vietii pe care nu si le poate solutiona, fiindca cheltuelele cresc pe zi ce trece iar veniturile sint intr-o scadere si mai anevoeasa, nemai vorbind si de toate celelalte probleme sociale, de care intrega tara este deacum obosita.

  2. Pe de o parte ne bagati NATO pe gat, pe de alta parte sunteti EUROsceptica…
    Nu inteleg logica Dvs?

  3. Sefu o sa vezi UE cand o sa ai baze americane la Kisinov, pana atunci il mai rogi pe Baselu sa-ti dea cetatenie.

  4. Pt Sefu”

    1. Nimeni nu baga pe nimeni nicaieri. Noi insine trebuie sa constientizam o succesiune necesara. Daca vrem sa intram in UE, ar trebui sa intram, mai intii in NATO. Nu e vorba de euroscepticism. Acesta inseamna ca nu vrem, in UE, pt ca acolo nu ar fi ceva pe placul nostru. Insa nu asta e pozitia mea. Dimpotriva, noi, PNL, pledam pt unirea cu Romania, ca cea mai scurta cale de intrare a acestui pamint in UE.
    2. Scepticismul (nu euroscepticismul!) vizeaza lipsa de vointa a decidentilor politici moldoveni, care sunt proprusi, si care doar se acopera cu aparenta eforturilor proUE, pt a nu merge nicaieri, a ramine sefi si a fi pe placul Moscovei.

  5. Slab sunt pregatiti cetatenii tarii d_voastra d-na Pavlicenco.Poate din cauza asta voteaza intr-o veselie PCRM,habar nu au ce inseamna NATO si UE.

  6. RM(republica mafiei) niciodata nu va adera la UE in calitate de stat suveran.

  7. Pt Claudiu

    As avea mai multe intrebari la replica unora care par „novici” pe aici.

    1. Cite articole de pe blogul meu ati citit?
    2. Oare despre ce „tzara” vorbiti? Despre facatura R.Moldova, consecinta Pactului Molotov-Ribbentrop, condusa de politicieni prorusi?
    3. Oare nu stiati ca PCRM si, mai inainte, PDAM, au fost la conducere 14 ani din cei 19 de Independenta?
    4. Oare nu ati vazut ca toate partidele ajunse la guvernare se prostitueaza si fac pe ele de frica Rusiei, plus ca au si conducatori santajabili?
    5. Desi nu-l agreez pe Roncea deloc, dar chiar zilele astea am citit despre o fraza a lui, care, dupa 5 aprilie sau 29 iulie, a spus ca, din pacate, la conducerea R.Moldova, echipa mai veche de securisti a fost inlocuita cu una mai tinara, tot de securisti. Voi spune ca nu e asa, doar cind nu se vor teme sa vorbeasca – TOTI! – despre unificarea celor doua state romanesti, ca cea mai scurta cale de intrare in NATO si UE. Iar, pt inceput, macar sa anunte iesirea din CSI, ca Georgia, intentia de aderare la NATO si conservarea sub patronat international a zonei transnistrene pina la reducerea saraciei pe malul drept al Nistrului.
    6. Dar despre toate acestea si lipsa de acces, premeditata, a populatiei, ca si despre una dintre cele mai mari crime ale PCRM, savirsita in RM, privind reprimarea extidnerii sectorului privat, blogul meu pifteste de informatii. Pentru cine are nevoie de ele.

  8. pt dna Pavlicenco

    “Moldova nu va intra in viitorul apropiat în Uniunea Europeană”

    aceasta fraza e ca balsamul durerilor pentru multi politicieni prorusi, din pacate, un imbold si un argument in plus pt a-si justifica apartenenta sa la vectorul politic pro CSI…
    acest politician american cand spune ca R Moldova a ratat sansa sa emuleze statele baltice, triseaza. noi la acel moment n-am avut nicio sansa sa concuram cu balticii din simplul motiv, dupa parerile moldovenilor, dar considerate serioase de vestici; apartenenta cultural-religioasa a balticilor la valorile „batranului continent”, asezarea geografica in vecinatatea imediata/vorba rusilor/ cu UE , nerecunoasterea statelor baltice de catre europeni si americani in cadrul URSS lui si desigur mentalitatea diferita a bastinasilor cu toate ca ei formau natiunea titulara sub 60%, exceptand Lituania, fata de rusofoni.
    imediat dupa declaratia independentei din 1991, cetatenii statelor baltice deja putea sa calatoreasca fara vize de intrare in tarile europne, SUA si Canada…si azi la fel, daca nu gresesc, e aceeasi situatie. in acest context, vreau sa zic ca dansi, balticii, au avut o sustinere masiva si cointeresata din partea europenilor si americanilor . iar moldovenilor li s-a oferit ocazia cea mai simpla; „svobodnovo plavania”, printre rechini si crocodili….

  9. RM(republica mafiei)

    Casele pentru sinistraţii din raionul Hânceşti vor fi gata în 2013.

    07 feb 2011.

    Abia în 2013 vor fi gata lucrările de construcţie a caselor pentru sinistraţii din Hânceşti, precum şi a infrastructurii din localităţile inundate. Termenul a fost anunţat astăzi, la şedinţa Comisiei pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor.

    Calculele preliminare, prezentate astăzi de viceministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Anatolie Zolotcov, arată că suma necesară este de 273,6 milioane de lei. Anul acesta, pentru finalizarea locuinţelor din Cotul Morii, Nemţeni şi Obileni vor fi alocate 120 de milioane de lei. Iar acest obiectiv este unul prioritar, spun autorităţile. Tot în acest an ar trebui terminată construcţia grădiniţei din Cotul Morii.

    Premierul Vlad Filat, care a prezidat şedinţa Comisiei pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor, a mai cerut ca în maximum două săptămâni, să fie încheiat procesul de repartizare a caselor pentru sinistraţi.

    Anterior, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, le-a promis sinistraţilor că toate casele vor fi gata până la Paşti, anul 2011.

    Din cele 711 locuinţe care urmează a fi construite de Guvern pentru oamenii afectaţi de inundaţii, până în prezent, au fost date în folosinţă circa 420 de case, în timp ce altele aproape 300 sunt gata doar în proporţie de 75-95 la sută. Din vară şi până acum, termenul de finalizare a lucrărilor a fost schimbat de patru ori. Săptămâna trecută, premierul Filat a promis că toate casele vor fi gata de Paşte.

    Inundaţiile din vara anului 2010 au cauzat pagube materiale, precum şi pierderi economice în valoare de 77 de milioane de dolari, potrivit unui raport al Guvernului.

    http://www.publika.md/casele-pentru-sinistratii-din-raionul-hancesti-vor-fi-gata-pana-in-2013_212641.html

  10. Sa nu dea Domnul sa moara sinistratii pina atunci!!!!Doamne sfinte!Vor ramine casele nimanui.

  11. Constantin Tanase: „Ceasul AIE 2 arată ora Moscovei”

    Problema condamnării crimelor regimului totalitar comunist revine în actualitate: doi deputaţi liberali, Victor Popa şi Ion Hadârcă, declară că respectiva chestiune a fost şi va fi o prioritate pentru PL.

    În replică, anumite voci susţin că această acţiune este „o bombă” plasată sub unitatea AIE. Ciudată logică: nu comunismul, ci condamnarea comunismului e „bomba” de sub AIE! Ciudate partide proeuropene mai avem şi noi: se declară anticomuniste, dar nu acceptă condamnarea comunismului! Pentru că… nu e timpul potrivit!? Aceste forţe politice „pragmatice” au mai invocat respectivul „argument” în perioada guvernului Filat-1. Nici atunci „nu era timpul potrivit” pentru condamnarea crimelor comunismului. Dacă ne amintim în ce chinuri s-a născut AIE, deducem că comunismul nu va putea fi condamnat atâta timp cât la putere se va afla AIE-2! Nu e un secret pentru nimeni: în spatele acestei atitudini stă Moscova, care percepe condamnarea comunismului drept o acţiune îndreptată împotriva ei. Din păcate, o parte a elitei noastre politice, în speţă liderii PD, continuă să-şi potrivească ceasurile după ora Moscovei. Deşi am întârziat cu 20 de ani, ora Moscovei arată că timpul condamnării comunismului în Moldova încă nu a venit (şi nu va veni vreodată). Când vom termina, domnii mei, această umilitoare căciuleală în faţa Kremlinului şi ne vom mută ceasurile după ora Europei?

  12. Constantin Tanase: „Europa îşi pune cenuşă pe cap. Ce vom face noi, românii?”

    Ştiu, materialul de mai jos va fi luat în furci de presa de stânga şi de falşii amici ai minorităţilor naţionale din Republica Moldova.

    Nu vor lipsi nici acuzaţiile de naţionalism românesc şi xenofobie, de intoleranţă etnică şi îndemn la destabilizarea armoniei interetnice. Cu acest material mă adresez însă, înainte de toate, cititorilor moldoveni – indiferent că se consideră români sau nu -, cititorilor care gândesc critic şi care au capacitatea de a depăşi clişeele ideologice comuniste (ruseşti). Mă adresez, totodată, şi elitelor noastre politice, inclusiv deputaţilor din Parlament, celor care fac legi, să fie atenţi la procesele care au loc în domeniul relaţiilor naţionale în cele mai avansate ţări ale Europei.

    • O nălucă se plimbă prin Europa, năluca antimulticulturalismului

    Ceva se întâmplă cu bătrâna şi democratica Europă – după ce, mai bine de jumătate de secol, ne-a tot învăţat cum să ne comportăm cu minorităţile naţionale, de ceva timp a schimbat macazul şi iată că cele mai mari ţări ale bătrânului continent, Germania şi Anglia, anunţă că vor renunţa la doctrina „statului multicultural”.

    Primii au fost nemţii. Încă în octombrie 2010, cancelarul Angela Merkel a recunoscut că „încercările de a construi o societate multiculturală în Germania au eşuat complet” şi că „aşa-numitul concept „multikulti” – potrivit căruia oamenii vor trăi mai fericiţi unul lângă altul – nu a funcţionat, iar imigranţii trebuie să depună mai multe eforturi pentru a se integra, inclusiv să înveţe limba germană”. Cancelarul mai recunoaşte că Germania „s-a minţit o vreme”, crezând că muncitorii străini care au fost chemaţi după război în Germania „nu vor sta, că la un moment dat vor pleca”. N-au plecat însă şi „încercarea de a construi o societate multiculturală şi de a trăi unul lângă altul… a eşuat, a eşuat complet”, a conchis Merkel.

    După declaraţia cancelarului german a urmat declaraţia premierul britanic David Cameron, într-un discurs care va fi prezentat în cadrul unei conferinţe pe teme de securitate ce are loc în aceste zile la Munchen (şi din care „The Telegraph” a publicat câteva pasaje). Cameron anunţă, în aceiaşi termeni univoci ca şi Angela Merkel, că „doctrina statului multicultural a eşuat şi că aceasta va fi abandonată”. Cele mai importante idei din discursul premierului britanic sunt următoarele:

    * să fii britanic înseamnă să crezi în libertatea cuvântului şi a religiei, în democraţie şi în drepturi egale, indiferent de rasă, sex sau orientare sexuală; aceasta înseamnă să ne asigurăm că imigranţii învaţă să vorbească limba engleză şi că toate şcolile predau copiilor elementele unei culturi şi ale unui program comun; fiecare persoană, de la miniştri la alegători obişnuiţi, trebuie să-i înfrunte în mod activ pe cei care au opinii extremiste; sub doctrina statului multicultural am încurajat diferite culturi să trăiască vieţi separate, departe una de cealaltă şi de curentul principal; am eşuat în încercarea de a oferi o viziune a societăţii de care ei să simtă că vor să aparţină; multiculturalismul i-a făcut pe unii membrii ai comunităţii albe să simtă că nu sunt trataţi corect; rasismul şi intoleranţa sunt pe bună dreptate condamnate, dar când opiniile şi practicile la fel de inacceptabile au venit de la persoane care nu sunt albe, am fost prea precauţi, prea temători să le condamnăm.

    Noi, basarabenii, am putea să subscriem sub fiecare din aceste puncte, cu precizarea că „musulmanii” noştri sunt minoritatea rusofonă care, şi după 20 de ani de la prăbuşirea URSS şi declararea Independenţei R. Moldova, nu doreşte (citeşte: nu este lăsată) să se integreze lingvistic şi spiritual în societatea moldoveană.

    • Minorităţile trăiesc într-o lume paralelă

    Un lucru trebuie să recunoaştem: deşi URSS a dispărut de pe harta lumii, deşi ne-am obţinut independenţa şi conducerea de vârf e formată din „moldoveni de-ai noştri”, statutul naţiunii titulare, care a dat nume acestui stat, adică al moldovenilor, etnici români, nu s-a schimbat prea mult. Continuăm să fim dominaţi de limba rusă, de televiziunile şi ziarele ruseşti, dar şi mai mult – de psihologia de „supuşi ai Imperiului”; ca şi acum două decenii, dacă în discuţia dintre cinci moldoveni se include un rus, toţi trec la limba rusă. Legislaţia lingvistică adoptată la 31 august 1989 nu i-a atins pe ruşi, ci (tot) numai pe moldoveni, care au fost obligaţi, în numele „bilingvismului armonios”, să accepte în continuare limba rusă în toate domeniile de activitate umană. După micile „victorii” din anii ’90 (Tricolor şi Stemă), nu a mai urmat nimic. Nu ni se recunoaşte dreptul la denumirea corectă a limbii noastre, rusa este „limbă de lucru” în instituţiile statului, deputaţii vorbesc ruseşte în Parlamentul ţării, oraşele, inclusiv capitala, sunt inundate de publicitate în limba rusă, limba afacerilor (mari) continuă să fie rusa, vorbitorii de limbă română sunt umiliţi ziua în amiaza mare în orice magazin, unde li se cere „să vorbească omeneşte” ş.a.m.d., ş.a.m.d. Legea despre „funcţionarea limbilor” e moartă şi, deşi „funcţionează” de mai bine de două decenii, nu a existat niciun caz – unul măcar! – ca cineva să fie pedepsit pentru încălcarea ei.

    Astfel, aşa-zisa minoritate rusă (ucrainenii, ruşii, bulgarii ş.a.m.d., la care trebuie să-i adăugăm şi pe găgăuzi) trăieşte în lumea ei paralelă, care nu se intersectează cu cea a moldovenilor. Mereu, această minoritate s-a uitat spre Răsărit, a votat altfel decât moldovenii, ne învaţă cum se numeşte limba noastră şi ce naţiune suntem. Noi ne-am obişnuit cu acest comportament obraznic, iar guvernările care se succed la Chişinău, inclusiv cele aşa-zise de dreapta, chiar încurajează un atare comportament. Întotdeauna, în numele „armoniei interetnice” sunt lezate drepturile noastre, ale majoritarilor. Minoritarii n-au cedat nimic din privilegiile lor, dimpotrivă, fosta guvernare comunistă le-a consolidat legislativ „dreptul” de a nu se integra. În felul acesta s-a ajuns la situaţia când orice manifestare de demnitate a moldovenilor este sancţionată dur şi catalogată drept naţionalism românesc, rasism, xenofobie şi incitare la ură interetnică. Dreptul elementar şi fundamental al unui popor de a se defini corect cine este şi ce limbă vorbeşte este declarat drept crimă împotriva „statalităţii moldoveneşti”.

    Vina o purtăm cu toţii, dar înainte de toate elitele politice, zise „naţionale”, care – în numele unor voturi pe care, de altfel, nu le obţin! – cochetează cu minorităţile, nu le pun nicio condiţie pe care ar trebui să o pună un stat civilizat şi astfel le păstrează statutul de enclavă etnică, de „stat în stat”. L-aţi auzit vreodată pe vreun demnitar „să-i pună la punct” pe cei care cer declararea limbii ruse drept o a doua limbă de stat sau să vorbească despre securitatea etnică, lingvistică şi culturală a statului pe care pretind că-l iubesc? Se cheltuiesc bani bugetari nebuni pentru întreţinerea unui aşa-zis Birou al relaţiilor interetnice care se ocupă cu orice vrei, numai nu cu „armonizarea” relaţiilor interetnice. Se plătesc bani în Parlament (din impozitele noastre, ale moldovenilor) ca să fie întreţinuţi traducători pentru deputaţii comunişti care nu cunosc limba română. S-a revoltat vreodată cineva?

    • Continuăm să trăim într-o mare Minciună

    Europa a înţeles şi a recunoscut deschis – politica multiculturalismului a suferit eşec, ea contravine intereselor naţionale şi prezintă un pericol real pentru securitatea naţională a statelor. Ce au de spus în această privinţă elitele noastre care se jură că împărtăşesc valorile europene? Înţeleg ele oare că evoluţia noastră spre aceste valori este imposibilă fără recunoaşterea şi acceptarea de către minorităţile etnice a adevăratelor valori lingvistice, istorice, literare, ştiinţifice ş.a.m.d. ale populaţiei majoritare, valori care au fost, sunt şi vor fi cele româneşti? Cât mai putem să ne ascundem după deget? Am trăit într-o mare Minciună cinci decenii, până în 1990. După o scurtă perioadă de deşteptare, am revenit la marea Minciună, în care trăim de 20 de ani. Basarabia se prăbuşeşte – cei tineri şi sănătoşi fug peste hotare, cei bătrâni şi bolnavi rămân aici şi mor. De douăzeci de ani, nicio guvernare nu a făcut o politică în folosul moldovenilor, ci în al minorităţilor. Comuniştii le-au făcut şi o lege specială minoritarilor, pe când, cu adevărat, a fost şi este nevoie de o lege privind ocrotirea drepturilor fundamentale ale naţiunii titulare.

    P.S. Săptămâna trecută, unii „patrioţi” şi „luptători cu mafia” m-au acuzat că, în loc să abordez o temă „actuală” cum e „dubla identitate a lui Plahotniuc”, eu mă ocup de „fleacuri”, scriind despre identitatea naţională şi nevoia de păstrare a memoriei noastre istorice. Am totuşi certitudinea că acest „cor de voci” e unul simulat şi că majoritatea cititorilor noştri împărtăşesc punctul nostru de vedere şi anume – că adevărata presă şi adevăraţii jurnalişti nu trebuie să se lase „furaţi” doar de senzaţii şi scandaluri. Lupta basarabenilor pentru dreptul lor la identitate şi memorie istorică nu e nici pe departe încheiată şi este obligaţia noastră să nu lăsăm drapelul din mâini…

  13. George Damian: „Condamnarea comunismului la Chişinău, poveste fără sfârşit”

    A reînceput bătuta pe loc a condamnării comunismului la Chişinău. Nu e timpul, poate altădată, dar poate că nu avem nevoie, cui foloseşte, de ce acum. Răspunsul este simplu: condamnarea unei crime împotriva umanităţii nu are termen de prescriere. Orice moment este bun pentru condamnarea unui regim politic criminal şi – în general – cu cât mai repede, cu atât mai bine. Perpetuarea minciunii nu este folositoare.

    În anul 1942, generalul Ion Antonescu a ordonat deportarea a 25.000 de romi în Transnistria. Dintre aceştia 11.000 au murit de foame. Raportul Comisiei Internaţionale privind studierea Holocaustului din România afirmă că 280.000 de evrei din România au fost deportaţi şi ucişi. Pentru toate acestea Ion Antonescu a fost judecat şi executat. Legislaţia din România interzice şi pedepseşte negarea acestor crime, ca şi promovarea şi afişarea simbolurilor regimurilor care au săvârşit crime împotriva umanităţii.

    Crimele săvârşite de regimul comunist în Basarabia sunt cât se poate de clar redate în chiar documentele produse de sovietici. Voi cita în rândurile următoare din volumul lui Valeriu Pasat care a scos la lumină încă în anul 2006 o mulţime de documente relevante din arhivele păstrate la Moscova.

    Pe 21 mai 1941, Lavrenti Beria îi califica pe viitorii deportaţi din RSS Moldovenească drept infractori. În lipsa vreunei decizii judecătoreşti, mai mult de 30.000 de oameni au primit prin decizie guvernamentală statutul de „infractori”. Având acest statut, ei nu mai putea contribui la clădirea socialismului, aşa că în noapte de 12 spre 13 iunie 1945 ridicate 29.839 de persoane, dintre care 5479 au intrat direct în puşcării, iar restul de 24.360 au fost deportate în Siberia. Operaţiunea din acest an a vizat şi Ţările Baltice, iar pentru realizarea ei au fost repartizaţi 140 de lucrători operativi, 7.000 de colaboratori ai organelor de Interne şi Securităţii de Stat. Practic, o operaţiune militară împotriva unor civili neînarmaţi, desemnaţi drept „infractori” printr-o simplă decizie a guvernului sovietic.

    Operaţiunea Sud, al doilea val de deportări sovietice din Basarabia, s-a desfăşurat în vara anului 1949, la câţiva ani de la încheierea războiului. În această operaţiune au fost angrenaţi 18.270 militari din trupele securităţii sovietice. Aceştia au fost asmuţiţi împotriva a 9.745 bărbaţi, 13.924 femei şi 11.381 copii – o altă vastă operaţiune militară sovietică împotriva unor civili cu un raport de un soldat sovietic înarmat împotriva a doi civili neînarmaţi. Tot documentele sovietice au consemnat modul în care s-a desfăşurat această ofensivă: în satul Străşeni soldaţii din grupul operativ l-au ucis în mod bestial pe cetăţeanul Croitor, care nu urma să fie deportat, dar pentru că nu le-a dat vin; în satul Pepeni un soldat a reţinut-o pe cetăţeanca Doroban, care nu urma să fie deportată, şi a ucis-o cu un foc de armă tras în spate; în satul Rece grupul operativ l-a ucis pe cetăţeanul Sârghi, care nu urma să fie deportat, şi pe cetăţeanca Budrug; în satul Lozova a fost ucis cetăţeanul Ciorescu. Enumerările de acest gen ar putea continua la nesfârşit.

    Soldaţii care s-au luptat vitejeşte cu aceşti civili şi i-au înfrânt purtau la chipiu secera şi ciocanul. Acum fiecare din oamenii din Chişinău poate judeca dacă acest simbol merită să fie păstrat în spaţiul public şi dacă titlul de comunist mai este unul de mândrie.

  14. Trebuie sa pledam pt tate astea, dar sunt in acelasi timp realist, astazi nu se va face nici 10%.

  15. Ceasul AIE 2 arată ora Moscovei

    7 Februarie 2011.
    Problema condamnării crimelor regimului totalitar comunist revine în actualitate: doi deputaţi liberali, Victor Popa şi Ion Hadârcă, declară că respectiva chestiune a fost şi va fi o prioritate pentru PL.

    În replică, anumite voci susţin că această acţiune este „o bombă” plasată sub unitatea AIE.
    Ciudată logică: nu comunismul, ci condamnarea comunismului e „bomba” de sub AIE!
    Ciudate partide proeuropene mai avem şi noi: se declară anticomuniste, dar nu acceptă condamnarea comunismului! Pentru că… nu e timpul potrivit!? Aceste forţe politice „pragmatice” au mai invocat respectivul „argument” în perioada guvernului Filat-1.

    Nici atunci „nu era timpul potrivit” pentru condamnarea crimelor comunismului. Dacă ne amintim în ce chinuri s-a născut AIE, deducem că comunismul nu va putea fi condamnat atâta timp cât la putere se va afla AIE-2! Nu e un secret pentru nimeni: în spatele acestei atitudini stă Moscova, care percepe condamnarea comunismului drept o acţiune îndreptată împotriva ei.
    Din păcate, o parte a elitei noastre politice, în speţă liderii PD, continuă să-şi potrivească ceasurile după ora Moscovei. Deşi am întârziat cu 20 de ani, ora Moscovei arată că timpul condamnării comunismului în Moldova încă nu a venit (şi nu va veni vreodată). Când vom termina, domnii mei, această umilitoare căciuleală în faţa Kremlinului şi ne vom mută ceasurile după ora Europei?

    Un articol de: Constantin Tănase

    http://www.timpul.md/articol/ceasul-aie-2-arata-ora-moscovei-20251.html

  16. Si C. Tanase si George Damian vreau sa dreaga acum busuiocul !!

    Pana nu au avut aceste doua ocazii Bruce Jackson si J.Cameron au tacut chitic cu … problema. Ba mai mult: crtiticau de mama focului Partidul Liberal , pe Ghimpu si PNL ca incurca AIE , ca dau prin „agresivitatea” lor voturi pentru comunisti, ca sunt diversionisti mascati ,ca nu e timpul de vorbit despre”problema limbii romane”, ca Pavlicenco e „inspectoare de romanism”… Si cate si mai cate se pot vedea daca rasfoiti cu ziarul „Timpul” mai in urma cu 3-4 saptamai si in special in campania elecorala !! Se putea vedea de la o posta ca ei sunt cei care gandesc gresit si umbla cu cioara vopsita!! Acum , mare minune, s-au intors cu 180 de grade!! De unde pana inde atata inconsecventa in parareri? Asa se face politica in basrabaia, dupa cum bate vantul la ureche? Consecventa nu trebuie? Ce face alegatorul simplu? Ce sa creada, cand azi asa, maine invers?

    Cine nu crede ca exista astfel de articole (si inca numeroase!) sa rasfoiasca Arhiva ziarului Timpul cu o luna,doua in urma si se poate lamuri!! Eu am notate toate articolele care le contrazic parerile de acum ale acestori domni articlieri, nu ziaristi!! Nu am nicio explicatie plauzibila la … cotita de acum? Vad ca se schimba ceva dincolo de Chisinau? Ca la alegerile locale PL va iesi cu mult deasupra altor partide care se dau pragmatice , numai romanesti nu? Ca ” problema romaneasca” se va ridica in cele din urma ca uleiul deasupra apei si fara ea , UE e o himera de doboarat muste cu pusca de vanatoare?

    Chiar ca sunt curios ce ziceti si voi despre astea?

  17. Pentru doamna Pavlicenco,
    Apropo de ce am afirmat antrior ca se va intampla cu relatia RM-Romania, dupa o mai mult decat probabila schimbare a puterii de la Bucuresti, am trimis domnilor Crin Antonescu si Victor Ponta o copie dupa articolul mai mult dacat rauvoitor, publicat, pe blogul sau, de catre Roman Mihaies dedicat semnarii protocolului de infiintare a Uniunii Social Liberale, uniune cotata cu peste 65% ( Ce bine ar fi sa aveti un asemenea procent la Chisinau! ) intentie de vot, in 5 sondaje de opininie diferite. Raspunsul ambilor lideri de partid a fost identic: „Chiar nu ma intereseaza de loc ce gandesc portocaliii de la Chisinau.” Dupa care ambii au sters postarea cu articolul lui Roman Mihaies. Ceea ce era de demonstrat…

  18. Pentru doamna Pavlicenco,
    Ori intr-o asemenea alternativa cata dreptate aveti in tot ce afirmati mai sus. Va aduceti aminte de „Balada spanzuratilor” a lui Francois Villon asa cum suna ea in traducerea lui Romulus Vulpescu?

    „… iar acum legat cu snuru’
    In sfarsit vedea-va gatul cat de greu atarna curul…”

    Dar, vorba proverbului, „sa nu vorbim de franghie in casa spanzuratului”…

  19. D-le sucevean xyz.Lasa-i domle pe rudele astea ale tale basarabene sa-si croiasca drumul singuri in istorie si sa nu mai apeleze la noi romanii doar sa se integreze in structurile euroatlantice.Au foarte putin in comun cu noi doar vreo 22 de ani de istorie care este totusi prea putin si nu vor invata prea curand ce inseamna sa fi roman.Asa ca nu mai merge cu fratii si alte chestii,fiecare e pe cont propriu.

  20. Nu sunt de loc Sucevean!

  21. Dromiches ( mai spart cu numele… )
    Si o intrebare: Daca tot te dai roman, de ce nu stii sa te exprimi corect romaneste? Gramatica, batu-o-ar vina! In cazul dat nu sepoate da vina pe rusi. Si nu o ma fa pe detectivul ca nu-ti iese…

  22. Ma rog Dromichetes, deci rrroman verde… Scuze! Nu-mi bine merge pedala la claviatura.

  23. O intrebare d-nei Pavlicenco.Orice cetatean moldovean care are dubla cetatenie, are dreptul de a se inscrie si intr-un partid din Romania.Daca da, doamna Pavlicenco de ce nu va inscrieti intr-un partid din Romania pentru a candida in Parlamentul Romaniei anul viitor?

  24. Pt bogdan,ro

    Nu m-am inscris in PNL din Romania, pentru ca sint domiciliata in R.Moldova, iar in R.moldova nu stiu sa existe o structura a PNL din Romania. Cind voi fi domiciliata in Romania, daca voi fi vreodata, ma voi inscrie, deocamdata, ina, nu am buletin de identitate romanesc. Sau cind se va crea o structura extrateritoriala a PNL din Romania in R.Moldova. Procedura de candidare din partea unui partid din Romania este foarte anevoioasa. Am vazut-o in cazul lui Dabija, Pantiru, Tomac, m-a ingretosat cu virf si indesat ce s-a intimplat la noi in alegerile parlamentare din Romania data trecuta.

  25. http://www.timpul.md/articol/senator-american-washingtonul-trebuie-sa-oblige-rusia-sa-plece-din-transnistria-20305.html

    Senator american: Washingtonul trebuie să oblige Rusia să plece din Transnistria

    Este sau nu Transnistria un obstacol pentru liberalizarea vizelor?

    Statele Unite ale Americii ar trebui să-şi intensifice eforturile în vederea susţinerii Guvernului pro-occidental de la Chişinău şi să oblige Rusia să rezolve conflictul transnistrean. Acest lucru se arată într-un raport al Senatului american, publicat astăzi, transmite Agenţia France Press (AFP).

    Iniţiatorul raportului este senatorul republican, Richard Lugar. AFP scrie că documentul recomandă administraţiei preşedintelui Barack Obama să sprijine eforturile Franţei şi Germaniei de a contribui la soluţionarea conflictului din Transnistria – „teritoriu controlat de forţele separatiste şi susţinute de F. Rusă după destrămarea URSS”.

    „Experienţa îndelungată arată că SUA sunt lider în problema securităţii în Europa”, se arată în raport.

    Documentul elaborat de Lugar solicită „atenţie diplomatică la nivel înalt pentru a convinge Rusia că asistenţa sa în rezolvarea problemei transnistrene şi a altor conflicte din Eurasia ar demonstra că evoluţia relaţiilor acesteia cu NATO pot asigura securitatea în Europa de Est”.

    Amintim că anul trecut preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, au cerut Federaţiei Ruse să retragă Armata a XIV-a din Transnistria.

    „Statele Unite ar trebui să sprijine ferm eforturile europene de a rezolva conflictul şi, astfel, să asiste R. Moldova în promovarea aspiraţiilor sale euro-atlantice”, se menţionează în introducerea raportului. Senatorul Lugar mai menţionează că Rusia nu şi-a îndeplinit până în prezent angajamentele luate în anul 1999 la Istanbul, de a retrage trupele din zona separatistă.

    Timpul.md

  26. Tot pentru Dromichetes,
    Pe mine nu ma intereseaza ce se intampla cu conducerea RM. Chiar nu ma intereseaza ce se intampla cu aceasta conducere a RM formata intamplator in exclusivitate din cetateni romani. Pe mine ma intereseaza ce se intampla cu limba romana in RM si nu numai acolo, asa cum pe frantuji ii intreseaza ce se intampla cu franceza lor peste tot in lume. Este de datoria mea, ca cetatean roman, sa apar limba si cultura romana peste tot in lume si mai ales sa nu permit ca acesta limba si cultura romana sa fie pervertita si terfelita intr-un mod incalificabil. E mai greu de inteles asa ceva pentru cei care se trag din vechii daci si care se pretind rrromani pur sange. Nu-mi iese din cap… auzi de la Suceava… Doamne Dumnezeule… multa lume necajita pe fata pamantului…

  27. Basescu, suspendat pana la 25 martie, spune Voiculescu!

    Presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, vicepresedinte al Senatului, a declarat ca sunt premise parlamentare ca, pana la 25 martie 2011, Traian Basescu sa fie suspendat din functie si ca mai este nevoie de un singur vot in Senat, anunta AGERPRES.

    „Din momentul in care vom avea majoritatea in Parlament, va garantez ca Guvernul Boc si presedintele Basescu vor raspunde in fata romanilor. Sunt premise parlamentare ca, pana la 25 martie, Traian Basescu sa fie suspendat”, a spus presedintele fondator al PC, intr-un interviu acordat AGERPRES.

    Voiculescu a propus opozitiie anul trecut, pe 20 decembrie, ca pana la 31 ianuarie 2011 sa inregistreze la tribunal Alianta Social-Liberala. Pe 11 ianuarie 2011, PNL si PC au inregistrat la tribunal Alianta de Centru Dreapta, iar pe 5 februarie s-a decis oficial infiintarea Uniunii Social-Liberale PSD-PNL-PC.

    Intrebat cum a reusit sa convinga partenerii opozitiei sa participe la acest proiect, Dan Voiculescu a raspuns: ” PSD, PNL si PC stiau bine ca doar actionand impreuna puteau rasturna actualul regim. Era insa nevoie sa se depaseasca anumite inertii, anumite diferente, anumite tensiuni chiar. insa, discutand cinstit si transparent, fara mize ascunse, renuntand la prioritati individuale, am reusit sa depasim aceste diferente.”

    Liderul conservator a declarat ca urmatorul pas dupa formarea acestei aliante este schimbarea guvernarii.

    „Am anuntat deja ca, dupa constituirea Aliantei PSD-PNL-PC, obiectivul urmator este schimbarea majoritatii. in Senat, Opozitia mai are nevoie de un un singur vot. Sunt senatori din actualul arc guvernamental care nu mai accepta sa fie responsabili pentru dezastrele cuplului Basescu-Boc. Din momentul in care vom avea majoritatea in Parlament, va garantez ca Guvernul Boc si presedintele Basescu vor raspunde in fata romanilor. Sunt premise parlamentare ca, pana la 25 martie, Traian Basescu sa fie suspendat”, a declarat Voiculescu.

    Intrebat cum comenteaza faptul ca in ultimii 20 de ani, exista experiente catastrofale cu aliantele politice si ca niciuna nu a rezistat rivalitatilor interne, Voiculescu a raspuns: „Observatia este corecta. Exista insa o diferenta semnificativa fata de toate aliantele importante oficializate in ultimii 10-15 ani. De aceasta data, este o alianta fara Traian Basescu, fara proiecte ascunse de inghitire a adversarului, fara lacrimi false. Este o alianta intre oameni cu minte sanatoasa.”

    Presedintele PC a mai declarat si ca „Astazi, Romania are acuta nevoie si de stanga si de dreapta. Investitiile si competitia – obiective de dreapta – aduc prosperitate, iar un stat prosper poate oferi cetatenilor sai siguranta sociala, un sistem medical modern si o educatie performanta – obiective de stanga. Oamenii sanatosi si educati sunt competitivi si performanti. Stanga si dreapta se completeaza, se sustin reciproc. Daca nu ma credeti, incercati sa va folositi, o zi intreaga, doar o singura mana, indiferent care, stanga sau dreapta.”

  28. Voiculescu vorbeste acum pe Antena 3.

  29. noua alianta USL incearca sa atraga UDMR pentru a forma majoritatea de suspendare a lui Basescu.Sondajele au aratat ca 79% din romani, l-ar suspenda.

  30. Bruce Jackson n-a venit datorita lui Vlad Spanu, ci datorita lui Serban Olaru care reprezenta CMR si a lui Iurie Rosca care venise la Washington prin invitatia pe care i-am facut-o in numele CMR. Cunosc foarte bine tot episodul.
    Pe de alta parte, stiu ca lucrurile s-au petrecut prin 2004, nu 2006. Este adevarat ca de episodul 2006 nu stiu nimic deoarece nu mai eram in CMR si implicit nu mai aveam un rol oficial.
    De altfel Bruce Jackson a facut mai multe drumuri intre Bucuresti si Chisinau in acea perioada cand Basarabia era puternic sprijinita de Administratia Bush ca sa se intoarca cu privirea spre Occident.
    Actuala Administratie Obama nu este deloc interesata sa tulbure apele cu Rusia si de aceea nu arata interes pentru Chisinau. Iar dna Clinton are niste idei cam … ciudate in legatura cu relatia Americii cu Rusia, dand acesteia din urma tot creditul.

    A propos, i-am trimis o invitatie si lui Urechean ca sa vina in aceeasi perioada la Washington, dar domnia sa n-a catadicsit sa raspunda.
    Iurie Rosca avea in acea perioada o activitate extrem de activa pro-romaneasca. Stiu ca a fost „sfatuit” sa-l sprijine pe Voronin pentru presedintie, in speranta ca acesta va intoarce spatele rusilor.
    Ce s-a intamplat apoi cu Rosca de a parasit total politica pro-romaneasca, nu pot sa-mi explic.

  31. Legat de multiculturalism, am in pregatire un articol din care redau prima parte:
    =========================

    Disolutia natiunilor sau criza integrarii natiunilor?

    Odata cu prabusirea unor imperii cladite pe o fragila baza de „celule etnice”
    adunate cu forta si „lipite” artificial, perioada interbelica a insemnat o
    extraordinara dezvoltare a sentimentului national care a culminat cu crearea statelor nationale independente.
    Dezlipite din amalgamul multietnic impus,”celulele etnice” bazate pe limba si traditie, au evoluat in „fiinte nationale” capabile sa se organizeze social,
    economic si sa se dezvolte politic in formatiuni statale independente. In
    interiorul statului national s-a creat sentimentul de respect si mandrie pentru valorile create, pentru traditie si s-a dezvoltat dorinta de afirmare pe plan international, baza a competitiei cu alte state-natiuni pentru a-si demonstra viabilitatea, vitalitatea si necesitatea.
    Dar, pentru a trece de la stadiul de „celula etnica” la cel de „fiinta
    nationala” organizata sub forma de stat-natiune a fost nevoie de un catalizator si de o forta de atractie in jurul unui un nucleu comun. Daca, de cele mai multe ori, catalizatorul l-a constituit religia, nucleul central este constituit din trei elemente definitorii: limba, istorie si traditie.
    Legatura dintre acesti „atomi” este forta care tine o natiune unita.

    Nu este de mirare ca tocmai asupra acestor elemente se concentreaza atacurile noilor „religii” globalizatoare-nivelatoare.

    Bunastarea este una dintre armele folosite pentru anihilarea legaturilor
    nucleului national. O formula eficiente de propaganda este fluturarea spectrului integrarii intr-o uniune statala in care granitele sunt eliminate pentru a usura traficul fortei de munca. Perspectiva atractiva conduce la valuri de emigranti proveniti din diverse medii culturale, mai ales din state cu economie in suferinta sau in revenire dupa diverse accidente ale istoriei cum ar fi comunismul care a atacat una dintre componentele esentiale ale natiunii: traditia si incercat anihilarea catalizatorului, religia.

    Dar spectrul bunastarii impus mental prin comparatii inter-statale se dovedeste a fi un bumerang necontrolat care conduce la degradarea bunastarii globale.

    Bunastarea individuala este relativa la nivelul societatii nationale, nu la
    nivelul relatiilor interstatale. Un individ transpus intr-o societate straina nu
    ajunge la implinirea pe care i-o asigura „familia” sa nationala. Un asemenea individ, indiferent de nivelul de integrare economica, ramane izolat social din cauza diferentelor culturale care se bazeaza pe trei dintre elementele nationale sus amintite: limba, istorie, traditie. Un asemenea individ isi va cauta echilibrul tot spre nucleul din care a provenit, statul-natiune, chiar si prin minusculele franturi pe care le constituie comunitatile emigratiei.
    In actualul context al valului masiv de emigrari bazat pe principiul libertatii
    de circulatie, diversele grupuri etnice plecate in cautarea bunastarii ajung la ciocniri violente cu natiunile primitoare tocmai din cauza frustrarii cauzate de realitatea cruda a marginalizarii economice si sociale provocata de izolarea culturala inerenta.

    Statele nationale au concentrat traditia incercand sa dezvolte ce-i mai valoros si mai semnificativ pentru respectiva entitate si chiar sa rezoneze cu valorile create in zonele adiacente.O paradigma folosita de internationalismul globalizator este „incalcarea drepturilor omului” de catre nationalisti”. Prin aceasta se se urmareste atacarea cu predilectie a religiei si traditiei incercand sa se impuna elemente complet straine si in contradictie cu valorile spirituale si cu traditia nationala.
    De aceea, noile religii comunismul, globalizarea sau europenizarea se napustesc asupra religiilor traditionale si a valorilor promovate de acestea.
    […]

  32. Pt Mircea Popescu

    Eu stiu ca Bruce Jackson a vizitat repetat R.Moldova, insa eu vorbesc de vizita facuta la sediul AMN, in 2006, si legatura cu Vlad Spanu am tinut-o eu.

  33. Asa cum am zis, nu stiu ce a mai fost dupa 2005 anul retragerii mele din CMR.
    Probabil a fost o revenire a lui BJ. Se pare ca pozitia lui a ramas aceeasi.

  34. Pentru doamna Pavlicenco,
    Eu am urmarit emisiunea cu domnul Voiculescu. Este clar ca ideea creierii unei opozitii unite institutional, creata asa pentru a bloca chichitele la limita prevederilor constitutionale ale lui Basescu, ii apartine. Tot programul propus arcului opozitiei s-a realizat „intocmai si timp”, ca sa reluam frmula din regulamentele militare. De aici in colo insa acest progam ramane doar un program. Domnul Voiculescu spune ce ar trebui sa se intample, pentru ca demersul opozitiei sa reuseasca, dar nu spune si cum anume. Raman o gramada de puncte aflate deocamdata in stadiul teoretic, care nu mai depind de arcul opozitiei. Cert este ca, de data acesta, presedintele este de acord ca are o problema serioasa, de care trebuie sa tina cont si recunoaste ca, daca ar fi supus referendumului pentru a fi demis, ar pierde. Probabil va urma un crancen razboi deschis intre putere si opozitie, razboi care va avea bineinteles numeroase „victime colaterale”, avand in vedere ca Basescu are serviciile speciale, Curtea Constitutionala si Parchetul in mana, dar opozitia colaboreaza cu politia, armata, tribunalele si Consiliul Superior al Magistraturii. Este pentru prima oara, dupa 1989, cand opozitia declara deschis ca guvernul si presedintele trebuie demis imediat, desi sondajele de opinie dau ca certa victoria opozitiei in alegeri. Avand in vedere insa ca, din disperare de cauza, actuala putere va proceda la mari fraude electorale ( mita electorala… celebrele cutii de chibrituri cu o suta de lei inauntru, pui congelati, galeti portocalii, voturi prin corespondenta din strainatate fictive, voturi multiple, liste electorale falsificate, etc. etc. ), existand deja numeroase precedente de acest fel, multe petrecandu-se, din pacate, in RM, miza fiind ca USL sa nu obtina peste 50% din mandate. Sub nici o forma, opozitia nu mai poate risca sa astepte alegerile la termen. Oricum situatia este suficient de tensionata in Romania, iar presa portocalie din RM si o parte a puterii basarabene mai toarna gaz peste foc. Dorin Chirtoaca, de exemplu, participa la actiunile cu iz electoral ale Elenei Udrea. Si exemplele continua. De aici si enervarea opozitiei de la Bucuresti pe tot ce este basarabean. Dupa opinia mea, aceste malversatiuni nu vor ramane fara consecinte dupa foarte probabila schimbare de putere din Romania.

  35. Pt xyz

    Interesanta situatie in Romania. Inainte urmaream non-stop ce e acolo, acum, insa, recunosc faptul ca urmaresc televiziunile moldovenesti Publika TV si Jurnal TV. INsa fraudarea electorala este peste tot si asta impiedica pluralismul politic adevarat, deturnind vointa si optiunile politice ale oamenilor.

  36. Se pare ca sunteti intr-o perioada de criza intelectuala, promovati tot mai multe idei depasite.
    Poate ca va si compromitti pe alocuri…

  37. Elena,

    Iti dau dreptate.Deja ,aici pe acest, blog se intampla o glisare spre judeati de valaore ale vietii politice romanesti,care este total alta decat in R. Moldova. Raporturile care se fac , ca trimiteri… spre si …la ,se potrivesc precum nuca in perete. Toate sunt , de fapt, o corelare mecanica la politica din Romania. Sloganul „Jos Basescu” atata de trambitat de moguli si apendicele lor politic recent USL nu are nimic cu realitatea politica reala din Tara MEA. Pe de o parte se uita aportul concret si palpabil al politicii lui Basescu pro- Basarabia ( ceea ce este o marsavie curata, mai ales pt ca nu este al lui personal!) pe de alta nu se observa, voit sau nu, lipsa totala de credibiliatate a politicii inconsistente social ,de moment si de perspectiva, a acestei monstruoase coalitii anti-romanesti orientata dupa ceasul politic al Moscovei. Lupta anti coruptie incepe sa-si dea roadele la nivelul justitiei decuplate de influenta politicului(nu din vointa parlamentara romaneasca, ci UE) si de la nivelul institutiilor statului de drept. In al treilea rand, nu se observa aparitia unei alte generatii politice care isi face tot mai simtita prezenta si imperativele si care va avea cu siguranta castig de cauza(vezi nucleul reformator din PDL – Monica Macovei, Sever Voinescu,Traian Ungureanu, C. Preda, T. Baconschi etc. etc.) fiind net superioara celei inca atat de marcat dirijate din umbra de aceleasi personaje compromise de peste 20 de ani- Iliescu, Nastase, Voiculescu, Hrebenciuc, Mazare,Vanghelie, Dinu Patriciu, Crin ANTENESCU et ejusdem farinae. Ma si mira atata preocupare de ceea ce se intampla politic in Romania, cand in Basarabia este la ordinea zilei o agenda politica total diferita : problema esentiala a identitatii nationale, a limbii romane, al trecutului comunist neelucidat in niciun fel, al procedurilor legislative si politice de schimbare si functionalitate a economiei de piata libere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *