Nu se vrea Unirea, pentru ca se vrea Coruptia

(Al doilea video e din 9 mai 2008, Ziua Europei, organizata de PNL, cu participarea AMN, PLDM si MAE)

Citesc in prezent mai multe articole si comentarii ce urmeaza un “filon verde” stabil si constant, mai ales in contextul situatiei social-economice tot mai grave – saracia este generata de coruptie. Pai, am spus-o asta mereu. Cine a auzit? Este foarte ridicola “trezirea” brusca a “analistilor politici” si a “liderilor de opinie”, care, mai intii, au ridicat in slavi mesajul “Moldova fara Voronin” – “Moldova fara comunisti”, apoi au ridicat in slavi mesajul “Moldova fara saracie”. E ridicola pentru ca nici de Voronin, nici de comunisti nu am scapat, saracia creste si chiar risca sa ni-i aduca inapoi pe Voronin cu toata liota sa de capitalisti ce isi zic si comunisti, si leninisti, dar care ne-au furat 10 ani, au ramas nepedepsiti si acum vor sa revina sa ii pedepseasca ei pe cei care i-au “crutat”.

Pai noi stim de coruptia generalizata de 20 de ani, incepind cu lupta regretatei Lidia Istrati, care avea curajul sa le spuna “alor nostri” ce dezmat incepe dupa proclamarea Independentei, terminind cu PNL si MAE, care au avut un mesaj anticoruptie si planuri concrete propuse pentru alegerile de la 5 aprilie 2009, numai ca aceasta coruptie a paralizat si mentalitatea colectiva. Oamenii au ajuns sa ne spuna ca ii sperie mesajul anticoruptie si oamenii care vor sa lichideze flagelul, pentru ca “ii vor lipsi de “ultima posibilitate” de a-si rezolva o problema. Ati inteles?

Lumea nu vrea lichidarea coruptiei decit asa, la modul general, dar, de fapt, nici prea intelege despre ce e vorba. Nu mai spun cit am luptat eu, ca deputat, – nu avind un unchi “prezident”, ci in plin regim comunist, continuu, – contra mafiei comuniste, contra lui Voronin, Tkaciuk, Reidman, Tarlev si a sprijinitorilor lor.

Nici pentru Sergiu Mocanu cu “Miscarea antimafie” lumea nu a votat. Credea cineva ca nu vor vota oamenii? Nu a crezut. Care e concluzia? Ca lumea este derutata. Foarte bine le-au spalat guvernantii vechi si mai noi cetatenilor creierii, ca nici sa nu stie ce sa mai vrea. Abia acum, cind preturile i-au lovit nemilos pe toti, ei s-au speriat si incep sa se intereseze de ce una li se promite in alegeri si alta li se intimpla dupa ce populatia, cumparata cu orez, sapun si patrunjel, cu 50 de lei si cu un “stakan” de votca, i-a cocotat in palate de stat.

Daca priviti emisiunile interactive, ba chiar si editiile speciale la televiziunile mai vii, replici de genul “ce-i cu tara asta?”, “ce va fi cu statul”, “o tara de nebuni/hoti/tilhari” etc., “ce fel de stat e asta” devin filonul “verde”, ca sa nu spun “rosu”, al dezbaterilor si al pozitiilor exprimate.

Asta e problema. Scremetele de a construi acest stat dau faliment. Nici un Plan de actiuni pentru a obtine circulatia libera in Europa nu ne va ajuta si nu va da nimic. Miine vine altcineva la guvernare si face de sus pe angajamentele in fata UE. Poimiine sunt iarasi alegeri, dar justitia ramine cum e, Transnistria desfasoara alegeri intr-o veselie si miine ne vor si federaliza, si transnistriza – ca alta solutie nu exista in mintea Rusiei si UE.

Credeti intr-un viitor al acestui stat? Eu nu cred. Si cred ca Unirea cu Romania ramine solutia unica si cea mai rapida de a intra R.Moldova in spatiul legalitatii europene. Da, nu sunt nici in Romania riuri de lapte. Lumea protesteaza. E huiduit Basescu, nu se suporta elementar, la limita bunului simt si al responsabilitatii politice liderii de partide, incit sa fie impreuna de Ziua Unirii Principatelor Romane. Dar, impreuna, poate ne va fi mai greu o perioada, insa vom sti macar ca mergem in vreo directie clara, ca acuma nu mergem decit in hau si spre haos.

Ma gindeam zilele trecute de ce alogenii nu se pot integra in societatea romaneasca din R.Moldova, pentru ca depinde si de ei Unirea cu Romania? Eu cred ca ei inteleg unde si care e adevarul, dar se tem chiar de presiunile din partea alor lor, la fel cum se intimpla intre Israel si Palestina, cind gindirile “nestandard”, interpretate de comunitatile proprii, ii taxeaza, ii izoleaza, ii ostracizeaza sau chiar ii elimina fizic pe cei ce manifesta curajul sa iasa din falsul standard de gindire – care e gresit si pagubos.

Daca politicienii ar renunta la interesele lor de inavutire continua, pentru a sustine campaniile electorale ce au devenit la noi anuale, desigur, Unirea nu “corespunde” acestor interese. Legatura dintre refuzul de a lichida coruptia,  frica (lasitate falsa) de Rusia, pe de o parte, si curajul de a le spune europenilor ca nu are Republica Moldova un alt viitor decit sa se integreze rapid in NATO, sa se uneasca imediat cu Romania si sa ajunga, astfel, in UE este directa. Avem noi Alexandri Ioani Cuza?

Este un adevar pe care nici analistii politici si liderii de opinie inca nu au curajul sa il recunoasca si sa il spuna public. De ce oare?

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

30 Comments

Add a Comment
 1. Daca dna Pavlicenco ar locui macar o luna la Basareabeasca/Comrat, care e bastina mea, ar intelege mai bine ce fel de unire vor o buna parte din concetatenii nostri! O spune un unionist! Ma intreb insa, cine sa faca Unirea? Si oare fratii de dincolo de Prut, care sunt afectati azi grav de criza asta aiurita, vor Unirea?

 2. Maria de Medjugorie

  Oricum, in ciuda tuturor conjucturilor economice, politice, militare: bani, avere, posturi, mandrie, orgoliu, aroganta, prostie, etc. Re-Unirea Moldovei de Est cu Romania este un Imperativ al impului. Numai cei orbi sau cei fatarnici nu vor sa vada aceasta UNICA SOLUTIE. Chiar daca si in Romania este greu, dar cand au fost oare oamenii multumiti vreodata ? sa ne respectam pe noi-insine, si atuci si altii ne vor respecta. Se are in vedre vecinii nostri de frontiera, si peste, ca Rusia sau altii de pe aiurea.

 3. MOLDOVA ISTORICA DE EST

  Este un adevar pe care nici analistii politici si liderii de opinie inca nu au curajul sa il recunoasca si sa il spuna public. De ce oare?
  Vitalia Pavlicenco
  –––––––––––-
  RASPUNS:
  PENTRU CA LE ESTE FRICA /CEA STALINISTA/ SI INTERESELE PROPRII SUNT MAI IMPORTANTE DACAT CELE ALE INTREGII POPULATII. CACI NU MAI RAMANE APROAPE NIMIC DIN MOLDOVA ISTORCA IN ACEST EST SALBATEC, CORUPT, MINCINOS SI IPOCRIT. NE MERITAM NOI OARE SOARTA STA DE SCLAVI SI DE PRAPADITI?

 4. Ma gindeam zilele trecute de ce alogenii nu se pot integra in societatea romaneasca din R.Moldova, pentru ca depinde si de ei Unirea cu Romania?

  Ваши доводы по поводу объединения логичны и убедительны, но…хотят ли румыны этого? Я так и не поняла. По-моему они этого не хотят. Ситуация напоминает ту, как если бы здоровенный бандит изнасиловал беспомощную малолетнюю дочь своих соседей и не спускал с нее глаз, дабы она не вступила в сношения с другими.

  Семья отвернулась от несчастной дочери, не желает ее знать. То ли из страха перед бандитом, то ли из нежелания тратить деньги на ее реабилитацию, то ли, чтобы не иметь лишний рот, когда самим есть нечего.

  Ваши призывы к воссоединению напоминают мольбу этой поруганной дочери принять ее назад в лоно семьи. Сможете ли вы убедить румын сделать это? Слышат ли они Вас? Вот в чем вопрос. А alogenii тут ни при чем, не в них проблема. Проблема в самой Румынии.

 5. Unirea cu România va fi cînd majoritatea cetăţenilor vor conştiinteza această Unire. Dar pînă cînd forţele sănătoase, proromâneşti, nu vor lucra împreună în aceeaşi direcţie – Unirea va fi doar o idee. De 20 ani de „independenţă” în liderii forţelor proromâneşti bat nu numai forţele deschis proruse.

  Unile forţe politice care „strigă” că sunt proromâne, joacă sub „cazacioc”. Amintiţi-vă cum „Flux” cu Iu.Roşca şi C.Tanase au bătut în M.Druc, V.Matei, Ion Aldea Teodorovici, G.Ghimpu, V. Pavlicenco şi mulţi mulţi alţii. Acum nu de mult „Flux” bătea şi în Gr.Vieru, „Timpul” lui C Tanase bate în M.Ghimpu şi D.Chirtoacă – liderii unicului partid parlamentar, nesusţinut de PLDM şi PD „anticomuniste” (?) în Parlament în demersurile cu previre la aflarea adevărului 7 aprilie, „eliberarea” din 1940, retragerea Armatei Rusiei, parada din Moscova, concluziiilor Comisii cu privire la regimurile comuniste…PL, comparativ cu PLDM şi PD nu a lucrat împreună cu Lucinschii şi Voronin şi nu-i implicat în „prihvatizare” bunurilor statului.

  Celor care doresc să-mi reproşeze – da ştiu că ca şi mine, ca şi Voi, şi M.Ghimpu şi D.Chirtoacă au unile neajunsuri. Dar acesta nu înseamnă că trebuie de ponegrit, sau zi de zi de criticat aceşti lideri – neobservînd fiecare din noi ce facem, cu atît mai mult acuma nu se prea vede critica anticomunistă. Comuniştii bat în Ghimpu şi Chirtoacă, „anticomuniştii” avînd bani mulţi şi mass media lor bat în liderii PL (inclusiv românul C.Tanase), dar şi forţele proromâne cu adevărat (aşa cred eu) tot bat în Ghimpu şi Chirtoacă, în speranţă că votanţii PL-ului vor trece la partidul lor – de fapt votanţii se dezamăgesc şi nu se mai duc la votare.

  Forţele sănătoase proromâne, avînd tactici diferite, dacă nu se pot Uni, măcar nu trebuie să se critice unele pe altele, cu atît mai mult nu trebuie să se ponegrească. Şi în aşa caz mai mulţi cetăţeni se vor Uni, avînd aceeaşi idee – Unirea

 6. Pentru Rusoaica:
  1st fata a fost mai intai rapita si apoi violata.
  2nd familia nu o reneaga si are usa larga deschisa pentru ea. O asteptam acasa.
  3rd Noi avem un proverb: Daca la masa sunt trei incape si al patrulea. Asa ca nu iti fa griji de „gura in plus”.
  4th Romanii nu trebuie convinsi sa accepte Basarabia. Ei o primesc inapoi acasa oricand. Trebuie doar ca ea sa se hotarasca.
  5th Da domnisoara /doamna romanii ii aud pe fratii lor romani din Basarabia. Mai mult decat cred ei ca ii auzim. Dar dragoste cu sila nu se poate. Initiativa trebuie sa vina de la ei.
  6th Nu, Romania nu e problema. Problema e ca voi alogenii puteti duce duce o viata mai buna in Romania dar va place sa traiti in saracie si mizerie. Invatzati limba romana, stati acasa in ziua votului sau nu mai votati cu comunistii. Comunistii nu va reprezinta, voi aveti nevoie de reprezentatnti ai minoritatilor in parlament. In Romania ungurii au UDMR si participa la guvernare. Asta e democratie, Romania a evoluat e o tara europeana. Treziti-va, daca nu pentru voi macar pentru copiii vostri. Ei au dreptul la o viata mai buna, la civilizatie.

 7. Pt VV

  De 20 de ani decidentii nostri – deschis/fatis sau camuflat – impartasesc pozitia „nu ne vindem tara!”, inceputa inca de la agrarieni, care s-au opus privatizarilor contra 1 leu a intreprinderilor ruinate in mod premeditat si furate ulterior. Conditia, formulata, propusa de democrati era doar sa fie pastrat vreo 5 ani profilul intreprinderii si locurile de munca. Azi culegem roadele acestei pozitii antidemocratice, antieconomie de piata, antieuropene.

  Cit, credeti, trebuie sa mai coborim in jos, pentru a ne convinge ca nu poate fi bine, pt ca interesul tuturor e de a mentine statul ca sa poata fura sub acoperire legala?

 8. Pt Rusoaica

  Romanii din R.Moldova, daca ar fi intelepti si ar fi uniti aici cu alogenii si ar accepta Unirea cu Romania, ar fi o forta care ar decide, democratic, si ordinea din Romania, care, este membra a comunitatii europene, in timp ce noi ne balabanim intre Est si Vest ca acela intr-o caldare.

 9. Noi moldovenii nu vrem unire cu romanii!!!! Romanii sa stea in banca lor cu coruptia si tiiganii lor!

 10. Mai da naivi mai sunteti. Poate sa vrea si ultimul moldovan unirea, asta nu se va intampla daca nu va vrea UE. Ce ne aamagim cu turta dulce a la Hans si Gretel. Si poate sa nu vrea nimeni, dar daca UE a decis, Unirea se va intampla. Si hai nu ii mai lingeti in fund pe europenii astia care ne vin cu niste directive de o sa ne omoare pe toti cu chimicale si vanzare de suflet. Deja mi-e greata de politicienii astia, EU sus, EU jos. Subscriu poeziei lui M. Eminescu „Doina” si ii blastam pe toti vanzatorii ca si el.

 11. Pt Ala

  Toate Unirile au puc Occidentul in fata faptului implinit. Asa va fi si acum. UE nu trebuie sa dicteze, ci sa ia act de vointa poporului roman. Asa e democratic. Dar, pina atunci, trebuie sa existe libertatea de exprimare.

 12. Cu parere de rau oameni ca @real madrid, care sunt foarte multi la noi in tara, nu doresc sa auda de romani si de romani. Asta e realitatea crunta, aici UE nu are nici o atributie.

  Cum a scris dna Pavlicenco, UE doar va lua act de faptul implinit fara sa se impotriveasca.

  Eu am umblat prin sate cu sondaje de opinie pe teme politice, si cunosc foarte opinia majoritatea taranilor (in cea mai mare parte necarturari) care coincide exact cu ceea ce a scris acest @madrid…

  Problema e in oamenii nostri, care au fost indobitociti timp de 2 secole prin bagarea fricii fata de romani.

 13. http://www.timpul.md/articol/caut-un-killer-19852.html

  Constantin Tănase: “Caut un killer”

  Dacă vrei să te strici cu toţi oamenii de bună-credinţă şi cu unioniştii de la Chişinău – scapă vreo două vorbe critice despre M. Ghimpu şi D. Chirtoacă; dacă vrei ca foştii prieteni să nu-ţi mai răspundă la bineţe – critică-l aluziv pe V. Filat; dacă vrei să fii declarat o nulitate şi un vândut – loveşte uşurel cu o floare nasul roşu al lui Voronin. Şi aşa mai departe. Şi toţi aceşti critici, practicând un fioros partizanat politic, te acuză pe tine, jurnalistul, de acest păcat.

  Şi dacă ar fi numai această acuzaţie! De regulă, la aceasta se mai adaugă altele, mai „nuanţate”, ca de exemplu, aceea că eşti plătit cu bani grei. Astfel, dacă-l critici pe Ghimpu – eşti plătit de Filat, iar dacă-l critici pe Filat – eşti plătit de Ghimpu; e mai „profitabil” când îl critici pe Voronin – eşti acuzat că eşti plătit şi de Ghimpu, şi de Filat, şi de Plahotniuc şi de – păi cum altfel?! – serviciile secrete româneşti şi ruseşti. Într-o asemenea atmosferă, creată în primul rând de unii „colegi de breaslă” şi de unii cititori, jurnalistul nu se simte cu totul confortabil.

  Unii cedează – pur şi simplu se leapădă de jurnalism. Alţii, mai cu caracter, rezistă, dar preţul rezistenţei e prea mare: după decenii întregi consacrate presei, ajung la bătrâneţe săraci, bolnavi şi terfeliţi, transformaţi în cârpe. Curajul şi principialitatea în presă nu se iartă şi cel care nu te iartă este cititorul. Nu se iartă nici succesul, în cazul dat însă cei care nu te iartă sunt „colegii” tăi din presă, concurenţii. Dacă nu umbli cu mâna întinsă şi ai de unde să achiţi salariile, sentinţa e una: eşti omul lui Lucinschi, Filat, Ghimpu, iar dacă, Doamne fereşte, ai publicitate mai multă – eşti omul lui Plahotniuc. La acestea se mai adaugă acuzaţiile tradiţionale – eşti omul Moscovei ori al Bucureştiului sau al ambelor capitale, guverne şi popoare. Când îmi amintesc câte acuzaţii mi s-au adus pe parcursul anilor de când sunt în presă, mă îngrozesc ce figură planetară sunt, de mine depind destinele atâtor popoare, sunt un monstru, un mutant fioros, încât îmi vine să mă duc să caut un killer şi să-l rog frumos să-mi zboare creierii – plătesc cât nu face, că am de unde, nu?! – şi să salveze omenirea de prezenţa mea.

  Gluma-i glumă, dar în cazul dat nu glumesc. Pe lângă alte probleme pe care le are presa noastră, probleme ce ţin de legislaţie, profesionalism, deontologie, surse de finanţare, presa moldoveană mai suferă de o boală şi mai grea – lipsa monumentală de aristocratism în relaţiile dintre diferite tabere şi echipe de ziarişti, de ceea ce azi e numit cu un cuvânt englezesc, fair-play. Aduc un exemplu de excepţie care confirmă regula. Marele ziarist român Pamfil Şeicaru ani l-a rând a bătut crunt într-un ministru, numindu-l porc, şi când acesta a murit, n-a fost iertat, maestrul i-a aplicat răposatului ultima lovitură – în ziua înmormântării Şeicaru a publicat în ziarul său editorialul intitulat „Porcul pe catafalc”.

  Dacă la noi s-ar întâmpla aşa ceva, primii care l-ar ataca pe ziarist ar fi partizanii decedatului. Aici s-ar cuveni să aduc câteva exemple, dar n-am să fac acest lucru. Nu-l fac fiindcă încă nu am decis ce o să fac mai departe – o să-mi continui meseria de ziarist sau voi căuta un killer.

  …În rest, toate bune şi frumoase – îmi iubesc cititorii, aşa cum sunt, iar celor care citesc varianta tipărită le promit că ziarul nu se va scumpi chiar şi în situaţia de astăzi când până şi preţul la urzici a scăpat de sub controlul nesuferitei Alianţe!

 14. http://www.timpul.md/articol/reglementare-echitabila-cu-tancuri-rusesti-19853.html

  „Reglementare echitabilă” cu tancuri ruseşti

  Ieri, ambasadorul Rusiei în R. Moldova a oferit un interviu pentru Info-Prim Neo pe marginea reglementării conflictului transnistrean. După ce răspunde diplomatic la câteva întrebări, pune piciorul în prag: „Rusia este gata nu numai să susţină procesul de negocieri, dar şi să garanteze rezultatele lor coordonate”.

  Deci, Rusia vrea, chiar şi după o eventuală reglementare a conflictului transnistrean, să se amestece în treburile interne ale R. Moldova. Vorbind despre acordarea statutului special şi garantat Transnistriei în cadrul R. Moldova, Valeri Kuzmin sugerează că „integritatea teritorială nu înseamnă deloc caracterul unitar al orânduirii de stat”, dând drept exemplu federaţii ca Germania, Rusia, SUA ş.a. De ce, în cazul Rusiei, el nu spune că Moscova n-a permis niciodată republicilor Daghestan, Cecenia sau Inguşetia să aibă un „statut special”, care să contravină caracterului unitar al orânduirii de stat din cadrul ţării sale?

  Referitor la forţele militare ruseşti din R. Moldova, el reia placa stricată: „Pacificatorii din Rusia sunt… garanţia nu doar a neadmiterii declanşării unei noi vărsări de sânge, dar şi a unei reglementări echitabile în general”. Numai un rus poate vorbi de o „reglementare echitabilă” cu tancuri ruseşti la masa de convorbiri… Kuzmin aminteşte de bazele NATO din Balcani, ca să înţelegem că Rusia nu va ceda acest cap de pod de la Nistru. Iar asta pune în pericol securitatea Europei…

  Un articol de: Gheorghe Budeanu

 15. Doamna Pavlicenco,

  Cu tot respectul fata de dumneavoastra si ideile dumneavoastra, va invit sa va uitati la o emisiune realizata de Cristi Tabara la Jurnal TV, in care i-a avut ca invitati pe Leonid Tabara si Anatol Petrencu si sa-mi spuneti daca credeti ca Romania este pregatita sa primeasca in sanul ei o populatie destul de numeroasa care gandeste ca Leonid Tabara:

  http://jurnaltv.md/ro/arch/2011/1/23/#tabara-de-idei-23-ianuarie-2011-220696

 16. //Nu se vrea Unirea, pentru ca se vrea Coruptia//

  exact

 17. Pt liviu

  Eu am privit emisiunea de doua zile. Am ris, Tabara sovieticul e vecinul meu de deasupra unde locuiesc la bloc, am fost cu el la o emisiune, l-am dus acasa cu masina, el spune minciuni despre mine acolo, il cunoaste sotul meu ca lucreaza la o Universitate (sotul meu e seful catedrei de literatura universala), este un om cum este, intrerupe, e greu cu el. Il puteti privi si la o emisiune pe Jurnal TV despre Mica Unire de pe 24 ianuarie.

  Da, asa sunt oamenii profitori, neinformati ori/si neevoluati. Dar, va asigur, cu binisorul, cu ajutor, cu calm, pot fi intorsi la adevar.

 18. Dna Pavlicenco, cand va aud cu „cea mai scurta cale” … mi-i greata!

 19. Pt sefu”

  Bea apa cu o lingura mare de bicarbonat de sodiu si, te asigur eu, iti va trece.

  Stii alta cale – scrie, noi vom citi…

 20. D-na Vitalia, atunci nu aveti nici o sansa sa ii puneti in fata faptului implinit, au ei grija sa controleze totul. Iar de d-stra au nevoie doar de a arata ca uite intr-o democratie exista si diversitate de opinie. Va spun ca fara decidentii globali de azi nu faceti nimic.

 21. Doina
  Mihail Eminescu

  De la Nistru pân’ la Tisa
  Tot Românul plânsu-mi-s-a
  Ca nu mai poate strabate
  De-atâta strainatate.

  Din Hotin si pân’ la Mare
  Vin Muscalii de-a calare,
  De la Mare la Hotin
  Mereu calea ne-o atin;

  Din Boian la Vatra Dornii
  Au umplut omida cornii
  Si strainul te tot paste,
  De nu te mai poti cunoaste.
  Sus la munte, jos la vale
  Si-au facut dusmanii cale;

  Din Satmar pâna ‘n Sacele
  Numai vaduri ca acele.
  Vai de biet Român saracul,
  Indarat tot da ca racul,
  Nici îi merge, nici se ‘ndeamna,
  Nici îi este toamna toamna,
  Nici e vara vara lui
  Si-i strain în tara lui.

  Dela Turnu ‘n Dorohoiu
  Curg dusmanii în puhoiu
  Si s-aseaza pe la noi;
  Si cum vin cu drum de fier,
  Toate cântecele pier,
  Sboara paserile toate
  De neagra strainatate.

  Numai umbra spinului
  La usa crestinului.
  Isi desbraca tara sânul,
  Codrul – frate cu Românul –
  De secure se tot pleaca
  Si isvoarele îi seaca
  Sarac în tara saraca!

  Cine-au îndragit strainii
  Mânca-i-ar inima cânii,
  Mânca-i-ar casa pustia
  Si neamul nemernicia.

  Stefane, Maria Ta,
  Tu la Putna nu mai sta,
  Las’ Arhimandritului
  Toata grija schitului,
  Lasa grija Sfintilor
  In sama parintilor,
  Clopotele sa le traga
  Ziua ‘ntreaga, noaptea ‘ntreaga,
  Doar s-a ‘ndura Dumnezeu
  Ca sa-ti mântui neamul tau!

  Tu te ‘nalta din mormânt
  Sa te-aud din corn sunând
  Si Moldova adunând.
  De-i suna din corn odata,
  Ai s-aduni Moldova toata,
  De-i suna de doua ori
  Iti vin codri ‘n ajutor,
  De-i suna a treia oara
  Toti dusmanii or sa piara
  Din hotara în hotara,
  Indragi-i-ar ciorile
  Si spânzuratorile!

  Cine ne-au dus Jidanii
  Nu mai vaza zi cu anii
  Ci sa-i scoata ochii corbii
  Sa ramâe ‘n drum cu orbii
  Cine ne-au adus pe Greci
  N’ar mai putrezi în veci
  Cine ne-au adus Muscalii
  Prapadi-l-ar focul jalei
  Sa-l arza sa-l dogoreasca
  Neamul sa i-l prapadeasca

  Cine tine cu strainii
  Mânca-i-ar inima cânii
  Mânca-i-ar casa pustia
  Si neamul nemernicia

 22. Privitor insa la mereu discutata problema a unirii Basarabiei cu Romania eu am o parere definitiv formata despre acest subiect. Cand s-a unit prima data cu Romania, Basarabia era o fosta provincie ( gubernie ) ruseasca, iar Chisinaul era doar capitala acestei regiuni. Anii au trecut. Bsarabia a redevenit ruseasca si mai rau decat atat, a devenit sovietica. In anul 2000 Basarabia era gata fezandata. manipularea si impilarea isi facusera efectul. Disparitia Uniunii Sovietice a prins vechea gubernie cu chilotii in vine. Pierderea oportunitatii unei noi uniri cu Romania s-a pierdut din momentul in care Basarabia a devenit Republica Moldova ( se sparia gandul la mai mult. Crearea statului basarabean independent, cu o capitala care are toate institutiile si atributele unei capitale, cu mii de amplaoiati care isi castiga painea de pe urma acestor isntitutii si organisme statale, cu functionari publici, demnitari, diplomati, academicieni, conducatori de organisme republicane, cu sute de firme capusa care isi trageau existenta din aceasta structura supradimensionata, complet noua pentru aceste meleaguri. Toti si toate acestea care au creat un statut nou, magulitor si indestulator pentru o intreaga pletora, statut la care nu prea mai vrea nimeni sa renunte si ii face pe multi basarabeni sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si lua curajul sa renunte la statutul actual si a se arunca intr-o aventura plina de incertitudini. Povestea cu meritocratia romaneasca da, bineinteles, multora frisoane. Chiar si statutul de cetatean al Europei, statut care care ii face pe multi basarabeni sa treaca peste pseudo-cutume induse si sa se bata cu disperare pentru cetatenia romana, dar sa-si pastreze in continuare domiciliul in Republica Moldova, demonstreaza ca patriotismul local, abil cultivat de catre cei interesati sa nu-si piarda privilegiile ( mult trambitata statalitate ), roade, incet dar sigur, la constiinta de roman a multor locuitori ai Basarbiei. Si astfel s-a ajuns la parafrazarea unui dicton rusesc apropo de Europa care suna asa: „alaturi de Europa dar niciodata in interiorul ei” si care in varianta basarabeana a devenit “alaturi de Romania dar niciodata in componenta ei”. Sigur, romanismul se va extinde incet dar sigur in constiinta basarabenilor, cunosterea limbii romane se va aprofunda continuu, chiar si de catre alogeni. Insa accesul la limba si cultura rusa va continua si el, ca un atavism al unei situatii mostenite, asa cum suedeza este astazi a doua limba in statul finlandez, fosta provincie suedeza, desi suedezi, in Finlanda, acum exista extrem de putini ( sub 1% ). Asa s-au petrecut lucrurile chiar si in republicile baltice, desi balticii vobeau ruseste mult mai prost decat basarbenii. Deci domnul Lupu si statalistii lui pot sa stea linistiti. Nu exista, de fapt, nici un pericol pentru declansarea razboiului civil intre cele doua jumatati antagonice de Basarabie. Mult trambitatului razboi romano-roman va ramane perpetuu un razboi rece, constient intretinut de catre profitorii de tot felul. Restul sunt cantece de adormit copii. Sa dea Dumnezeu sa nu am eu dreptate! Dar tot ce se intampla in Bsarabia, de la spectacolul strazii, la discutiile din societatea civila si pana la intimitatea propriilor convingeri, toate demonstreaza insa ca, din pacate, eu am dreptate. Chiar si atunci cand si ultimul locuitor al RM va fi constient si pe deplin convins ca limba pe care o vorbeste este limba romana, asta nu va avea alt ecou in constiita sa decat ca a facut un compromis dureros pentru a recunoaste un adevar stiintific si istoric. Bineiteles ca unionistii au dreptatea lor. Dar ei, unionistii, nu sunt implicati in structurile de putere ale statului moldovean, stat care a inceput sa aiba deja propria lui mandrie si demnitate dar si propria oligarhie. Ei, unionistii in interiorul lor sufletesc nu simt, de loc, ca ar avea ceva de pierdut din unirea cu Romania. Dimpotriva! Paradoxul noii administratii de la Chisinau este insa faptul ca, actualmente, marea majoritate a demnitarilor sai sunt si cetateni romani. Si cu toate astea… Este oare acesta un paradox? Altfel, daca basarabenii ar fi avut in vine spiritul de competitie dar si de fratietate si ar vrut cu adevarat unirea, aceasta s-ar fi infaptuit de mult. Inutil sa se tot dea vina pe Romania. Unirea Principatelor Romane, pe care o sarbatorim zilele acestea, s-a infaptuit impotriva vointei unei intregi Europe, a marilor imperii si case regale europene. Si daca romanii au vrut-o ( culmea, au vrut-o mai ales moldovenii dintre Carpati si Prut, care au platit cel mai mare tribut de suflet acestui gest de curaj ), ea s-a infaptuit. Si toti ceilalti au trebuit sa o recunoasca. Si pe vreme aceea erau rusii. Si pe vremea aceea rusii s-au opus. Oamenii, romanii erau insa altii…

 23. p/u Petru
  Aveti perfecta dreptate, in teritoriu, la tara, foarte multi incarturari si indobitociti care „i-si vind” dreptul la vot, la libera exprimare pe un pahar „de vodca” sau 1.5 l. de vin, 1 kg de orez s.a., sint muti si din acei care nici nu inteleg ce inseamna votul, care nici a semna macar cu numele nu stiu, asa ca ne trebuie inca citeva decenii sa ne mai trezim din mancurtie, prostie, insa te mai gindesti ca intodeuna au fost, sint si vor fi la tara oameni fara „scaun la cap” care ara, seamana si cresc piinea fara de care noi la oras nu putem. Asa ca dle Petru nu trebuie sa fie bazata Unirea pe taranii care nu-si dau seama cit au fost de indobitociti de komunisti, ci de oamenii inclusiv taranii care isi dau seama pe ce lume sint, care isi doresc un viitor mai bun p/u copiii lor liberi in exprimare si nu mancurti.

 24. Doamna Pavlicenco,

  Multumesc pentru raspuns.

  „asa sunt oamenii profitori, neinformati ori/si neevoluati. Dar, va asigur, cu binisorul, cu ajutor, cu calm, pot fi intorsi la adevar.”

  De acord, dar asta presupune ca Unirea nu este chiar o solutie imediata. E nevoie de un catharsis mai intai, iar acesta necesita timp.

 25. Pt liviu

  Da, dar orice poate fi accelerat. Festina lente. Grabeste-te incet.

 26. Doamna Pavlicenco,

  Ati vazut blogul lui ANDREI DONICA de pe Unimedia privitor la coruptie?
  Exista acolo materiale demascatoare ale coruptiei institutionalizate ,ca iti vine sa te iei cu mainile de cap!! E ceva inimaginabil!!!

 27. Pt Titirez

  Ati avut in vedere asta?

  Prețurile la fructele citrice și exotice s-au mărit cu minim 35 % ! DEMISIA !!! șefului IFPS, N.Platon.

  Posted on 22 January 2011 by Andrei Donica

  După ce, Guvernul Filat, pe data de 28 octombrie 2010 a exclus din lista mărfurilor social importante fructele citrice și exotice , grupul de inițiativă al Partidului Producătorilor din Republica Moldova a decis să cerceteze mai detaliat tot ceea ce ține de comercializarea fructelor citrice și exotice pe teritoriul întregii țări .

  Pînă la urmă am tras următoarele concluzii :

  Guvernul Filat este cointeresat, ca prețul la citrice să nu mai fie reglementat de stat, pentru ca să poată să majoreze prețul considerabil și ca agenții economici să acumuleze mai mulți bani ;

  95 % din agenții economici care comercializează fructe citrice și exotice nu sunt impozitați, nu dispun de aparate de casă și control ( pe care sunt obligați conform legii să le folosească la fiecare tranzacție );

  Guvernul protejează evaziunea fiscală masivă în domeniul fructelor citrice și exotice ( aproximativ în total de 30.000.000 lei în timp de o lună, dintre care 5.000.000 lei sunt banii care nu sunt transferați în buget din T.V.A.).

  După ce am depistat aceste nelegiuiri acoperite de către organele statului, pe data de 8 noiembrie 2010, am decis să expediem o sesizare la cîteva instituții de stat (Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat și Primăriei mun. Chișinău ), cu rugămintea de a soluționa această problemă și greșală a statului. Am primit răspunsuri aproximativ peste 30 de zile de la unele instituții, în care am primit un răspuns vag, de ex. IFPS nu a răspuns la cea mai importantă întrebare: de ce agenții economici care comercializează fructele citrice, nu sunt impuși să folosească mașini de casă și control ? De exemplu, de la Ministerul Finanțelor nu am primit nici un răspuns. Deaceea, am decis să organizăm o conferință de presă pe data de 12 decembrie 2010 pentru a informa toți cetățenii R. Moldova despre inacțiunile organelor enumărate mai sus.

  Clar lucru că nu am obținut nici un rezultat satisfăcător după această conferință de presă. Atunci noi am decis să mai organizăm o conferință de presă pe data de 27 decembrie 2010 cu tema: “Filat, Negruța și Platon protejează evaziunea fiscală masivă. Cerem demisia lui Platon. ( probe video )”http://unimedia.md/?mod=news&id=27898

  După aceste învinuiri și solicitări de demisie IFPS a început să se miște puțin pentru a ne unge ochii și anume, a efectuat 36 de verificări operative la piețele din capitală . În urma operațiunilor de control, au fost stabilite sancțiuni și amenzi în valoare de circa 200 000 lei. Totodată IFPS a asigurat că va efectua și în continuarie astfel de verificări operative, informînd opinia publică despre rezultatele controalelor ( au trecut deja 25 de zile dar opinia publică nu a mai primit nici o informație despre alte controale promise ). http://unimedia.md/?mod=news&id=27906

  Din păcate, agenții economici care comercializează fructe citrice și exotice, pînă în prezent sunt acoperiți de organele statului și nu plătesc impozitele stabilite prin Lege. Pe data de 18 ianuarie 2011 am mai efectuat personal un control pentru a vedea care este situația la moment, și am constatat că :

  nimeni nu dispune de mașini de casă și control și în continuarie prejudiciază considerabil bugetul statului ( după calculile noastre pe tot teritoriul R. Moldova zilnic sunt efectuate vînzări de fructe citrice și exotice în sumă de minim 1.000.000 lei, dintre care nu sunt achitate zilnic în buget suma de 166.666 lei TVA, banii care sunt furați din buzunarul cetățenilor R.Moldova, vă închipuiți 5.000.000 lei pe lună numai din evaziunea de fructe citrice și exotice );
  am depistat că prețurile au crescut cu cel puțin 35%.

  De ex: bananele în decembrie 2010 costau pînă la 14 lei.

 28. RM-Republica Mafiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *