Unirea Principatelor Române ne inspiră. Chisinaul a lipsit la Iasi?

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strîns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca Domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859, în Moldova, și, la 24 ianuarie 1859, – în Țara Românească.
Totuși, Unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică dintre cele două ţări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea Uniunii vamale dintre Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării Unirii. Votul popular favorabil Unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări Ad-hoc în 1857, a dus la Convenția de la Paris din 1858,o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o Uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.

La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca Domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducîndu-le într-o Uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizînd Unirea politică. După înlăturarea sa de la putere, în 1866, Unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar Constituția adoptată, în acel an, a denumit noul stat „România”. VP

Loading Facebook Comments ...

27 Comments

Add a Comment
 1. Priviti circul sarbatorii unirii la Iasi, organizat de PSD+PNL Romania.Oare sunt sustinuti de Moscova?

 2. bogdan,ro si tu esti unul din cei care traiesti bine cu o pensie de 400 de lei?:))….aaaaaaa poate tu traiesti cu himere si lozinci de genul” sa traiti bine”…la ce este acum in romania nu trebuie nimeni stimabile sa mai manipuleze …lumea este scarbita de toti politicienii…nu era cazul de ziua unirii dar in acelasi timp nu era oportuna prezenta acolo nici a lui si nici a elenei….puteau sa trimita reprezentanti care sa nu provoce greata celor din piata…TRAIASCA MOLDOVA ARDEALUL SI TARA ROMANESCA

 3. Nu, nu sunt unul din cei care crezi tu, lucrez intr-o multinationala de constructii austriaca din Romania, tatal meu e din parinti refugiati din Basarabia.

 4. Pentru Bogdan

  Am trecut si eu azi dimineata prin Piata Unirii din Iasi si am auzit huiduielile si injuraturile. N-am inteles un cuvant din ce spunea Basescu. Si primarul Nichita si Constantin Simirad au fost huiduiti. Am vazut cateva autocare vechi in apropiere (pe str. Independentei), banuiesc ca au fost adusi cativa activisti de prin alte localitati ca sa huiduie la comanda. Erau cateva grupuri organizate, dintre care si cativa de la Noua Dreapta, cu steaguri verzi cu cruce celtica (scandau „Basarabia, pamant romanesc”), dar in general persoanele prezente erau oameni obisnuiti, care daca au huiduit, au huiduit din motive personale.

 5. Bogdane,
  Stai tu in banca ta de multinationala de constructii!! Cati ani ai avut la revolutie? DA, acei militari nesimtiti cu pensii babane isi cauta in gandurile si actiunile lor tot Moscova!! Comunismul a fost aparat cu kalanicoavele lor , cu comnada lor de comunisti pusi pe capatuiala si mita de la soldati pentru permisie de 2-3 zile , cu incultura lor dobitoci cu 7 clase!!! Vilele lor au fost ridicate cu munca fara plata a soldatilor tineri aflati sub arme,cu furtul organizat din tarlalale CAP-urilor unde manau tinerii la munca campului!! Cand nu era de mancare in Romania ei mancau sunci si carnati si fumau KENT si beau cafele de contrabanda de la vamile R. S.R-ului Stii de unde le aveau? De la baietii trimisi acasa in permisie de cate 3-5 zile sa-si extorcheze parintii si bunicii!! E posibil ca acesti ofiteri cu …7 clase sa aiba pensiile nesimtite pe care le au? iar un medic , inginer, profesor sa aiba o pensie de rahat? Iliescu al tau le-a dat pensiile astea, baiatule, ca sa-l sustina in continuare!!! Nu le plange tu de mila!! Poate ca tatal tau nici nu poate visa la o pensie cum au f multi din acesti netrebnici comunisti!! Mai , baiatule, du-te la tactu si-l intreaba daca nu stie cumva vreun vecin medic o viata intreaga care daca are o pensie de 2000 de lei zice ca a prins pe D-zeu de picior!! Nu varsa lacrimi pentru niste catane proaste care au cate 10.000- 70-OOO de ron pensie!! Si care l-a Timisoara nu s-au jucat, au tras in baieti ca tine, studenti!! Pe treptele Catedralei Mitropolitane !! Vezi-ti tu de treburile tale nu fa aici propaganda comunista!! Tu nu ai facut nicio zi de armata comunista~~ Sigur!!

 6. Corect, comentariul titirezului e purul adevar. Mi-aduc aminte de un tov. plutonier absolut analfabet din armata comunista, care ducea acasa mai multi bani decat parintii mei (ambii medici). Plus shpaga pt. permisii de 2-3 zile, concedii etc. la care si eu am fost nevoit sa contribui.

 7. Basescu, huiduit la ceremoniile de Ziua Unirii, si la Iasi, si la Focsani

  Presedintele Traian Basescu a fost primit cu huiduieli, astazi, la ceremoniile tinute cu ocazia Zilei Micii Uniri la Iasi si Focsani.

  Dupa ce a fost huiduit si a fost numit „Vanzator de tara”, in aceasta dimineata, la Iasi, seful statului nu a avut parte de o primire calduroasa nici la Focsani, unde huiduielile celor prezenti in Piata Teatrului au inceput imediat ce seful statului si-a facut aparitia. Presedintele a primit salutul Garzii de Onoare si a mers apoi pe scena amenajata, alaturi de oficialitati locale, printre care Sorina Placinta, senator PDL, si Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea si membru PSD.

  „Ca de obicei in ultimii cinci-sase ani de ziua Unirii sunt la Iasi si Focsani. Cu siguranta nu vin pentru voturi, nici pentru aplauze, nici pentru fluieraturi chiar. Dar trebuie sa va spun ca vin in primul rand din respect pentru istorie, pentru urmasii acelora care au facut unirea. Este probabil un moment in care cel mai important lucru este sa aratam respect pentru istoria noastra si noi. Cred ca dincolo de patimi, dincolo de dorinte, dincolo chiar de interesul fiecaruia dintre noi esenta acestei zile este legata nu doar de istorie, ci si de viitor. Aveti aici trei mari licee …. fie ca e vorba despre Kogalniceanu, fie ca e vorba de Unirea, fie ca e vorba de liceul Cuza, toate reprezinta institutii destinate viitorului. Niciodata un stat nu-si poate prefigura viitorul fara scoala.

  De aceea unul din elementele esentiale ale viitorului nostru este legat de educatie. Romania nu poate sa devina puterniuca si prospera fara oameni competenti, acei oameni care sa ne spuna ca Romania nu poate consuma mai mult decat produce. Acesta este cel probabil unul din cele mai importante obiective ale Romaniei: propria ei modernizare. O tara cu o Constitutie neclara este o tara care nu poate evolua pozitiv. Una din obligatiile esentiale ale perioadei este sa revizuim Constitutia. Va doresc ca la anul sa fiti intr-o tara mai moderna in care toti sa respectam ziua Unirii”, a declarat presedintele Traian Basescu, la Focsani.

  In tinmpul discurusului, mai multi elevi de la liceele focsanene, prezenti in piata, l-au aplaudat si aclamat pe Traian Basescu cand acesta a rostit numele liceului lor.

  Primele huiduieli, la Iasi

  Presedintele a primit onorul Garzii Militare, in timp ce multimea adunata in Piata Unirii au inceput sa-l huiduie si sa-l fluiere. Un grupul de pensionari militari au scandat „Hotii!”, „Demisia!”, „Jos Basescu”, „Mincinos”,si „Vanzator de tara”. Huiduielile au continuat si in timp ce se rostea rugaciunea Tatal Nostru.

  Seful statului si-a inceput discursul desi inca se auzea huiduieli. „Cred ca o sarbatoare in care trebuie sa privim toti la istorie, trebuie in primul rand respectata si trebuie sa ne fie un pilon in legatura cu care gandim, pentru viitor. Nimeni nu are secretele viitorului, dar, privind in istorie, trebuie sa observam ca marile momente ale istoriei noastre sunt legate de unitate, sunt legate de responsabilitate fata de momentul pe care inaintasii nostri l-au valorificat”.

  Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a facut apel la unitate, insa a fost huiduit si fluierat. „Majoritatea de bun simt a romanilor gandesc romaneste, stiu cat de importanta este unitatea natiunii”, a sustinut Baconschi. Nici Elena Udrea nu a scapat de fluieraturile multimii.

  La manifestari au participta presedintele Traian Basescu, ministri ai actualei guvernari, dar si liderul PSD, Victor Ponta si cel al liberalilor, Crin Antonescu.

  Manifestarile au debutat, la ora 09.00, cu un concert de muzica populara, iar la ora 10.00 a inceput ceremonia. In cursul dupa – amiezii va mai fi un concert de muzica usoara si o retragere cu torte a militarilor din garnizoana Iasi.

  Astazi se sarbatoresc 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane sub Alexandru Ioan Cuza.

 8. Constantin Tanase: „Concluzia e una: Presa trebuie să declare război actualei „Puteri”

  Ieri, la poarta Pieţei agricole de la Ciocana, o bătrânică înzăpezită, ghemuită pe un petic de carton, scosese în vânzare câteva grămăjoare de urzici. Urzicile sunt primul mesager al primăverii şi o speranţă a salvării, deoarece, atunci când apar ele, moldovenii nu mai au nevoie de guvern… Anul acesta, însă, urzicile mi s-au părut un semnal alarmant, din cauză că erau mai scumpe cu un leu decât anul trecut. Nu am mai avut curiozitatea şi nici curajul să o întreb pe comercianta de urzici de ce anul acesta preţurile la marfa ei sunt mai mari decât anul trecut, fiind convins că ea îmi va răspunde că noile preţuri sunt condiţionate de creşterea preţurilor la bursele internaţionale şi de deprecierea leului în raport cu dolarul…

  Încă nu s-a stins ecoul zurgălăilor, în urechi ne mai răsună urările despre „semne bune anul are…”, iată însă că semnele se arată a fi extrem de proaste. Asupra moldovenilor simpli, care trăiesc din salarii mici şi care constituie majoritatea populaţiei, s-au aruncat nemiloşi toţi comercianţii – începând de la importatorii de benzină şi terminând cu cultivatoarele de urzici. Surprins, Guvernul a reacţionat printr-o şedinţă convocată de către premierul Filat cu „factorii de decizie”, dar şi prin intervenţiile televizate neinspirate şi neconvingătoare ale unor deputaţi din coaliţia majoritară, care au uitat că ei sunt deja la guvernare, iar campania electorală s-a încheiat. În această situaţie de derută totală şi alarmă generalizată, doar comuniştii sunt calmi şi optimişti – las’ că-i ghini, zic ei. Şi o zic la modul serios, fără intenţia de a parodia genericul unei emisiuni TV la care se face haz de necaz şi se încearcă a le menţine moldovenilor duhul optimismului istoric şi confortul gastronomic într-o epocă în care nici urzicile nu le mai sunt accesibile.

  Uneori am impresia că unii dintre actualii guvernanţi nu au înţeles că, venind la putere, ei vor avea de luptat cu sărăcia, nu cu comunismul. Cu comuniştii e mai uşor să lupţi şi să învingi… Explozia preţurilor nu mai poate fi pusă pe seama regimului Voronin, omul simplu o percepe ca fiind o consecinţă a unui an şi jumătate de guvernare liberală şi democratică. Omului flămând nu ai de ce să-i explici că foametea din anii 1946-1947 a fost organizată de regimul sovietic de ocupaţie. Noua guvernare venită la putere în 2009 nu a luat taurul de coarne, iar acest taur e SISTEMUL moştenit, SISTEM care se sprijină nu cum credeam noi pe o economie de piaţă social orientată, ci pe o economie antisocial orientată, foarte bine dirijată şi controlată de „băieţii deştepţi” ai acestei ţări. Nu sunt specialist în probleme de economie şi nu-mi permit alte comentarii, dar prin concluzia de mai sus exprim percepţia cetăţeanului simplu care anume astfel înţelege situaţia creată.

  Timp de un an şi jumătate, guvernarea Alianţei pentru Integrare Europeană nu a făcut niciun gest ce ar convinge populaţia că ea are voinţa politică necesară şi e decisă să lupte cu SISTEMUL criminalizat. Am scris despre acest lucru de mai multe ori. Se creează impresia că noua guvernare nici nu a dorit să distrugă acest SISTEM, ci doar să preia controlul asupra lui, fiind convinsă că „hoţii noştri” sunt mai cinstiţi decât „hoţii lor”. Astfel, marii corupţi ai fostei guvernări comuniste n-au fost atinşi, la ei adăugându-se însă alţii noi. Şi tocmai alianţa tacită între vechii şi noii mari corupţi ai SISTEMULUI a declanşat această debandadă a preţurilor. Restul, cum se zice, sunt detalii.

  Dacă noua guvernare ar fi dat dovadă de voinţă politică şi ar fi început cu adevărat lupta împotriva corupţiei (SISTEMULUI), nu s-ar fi întâmplat ceea ce se întâmplă astăzi. Există un adevăr universal valabil: frica păzeşte bostănăria. Dacă, în răstimpul unui an şi jumătate de guvernare liberală şi democratică, ar fi fost băgate la puşcărie câteva „figuri emblematice” din tabăra marilor (vechilor) corupţi, cei rămaşi la libertate nu ar fi atât de îndrăzneţi. Acum vechiul SISTEM i-a aruncat mănuşa Guvernului Filat-2, care culege ceea ce Guvernul Filat-1 a moştenit de la guvernarea Voronin, dar nu a avut voinţă politică să distrugă.

  Actuala guvernare nu mai are nicio scuză, iar presa nu mai are niciun motiv să-i acorde respectivei guvernări o perioadă de graţie. Ca să oprească dezastrul, Alianţa are o singură soluţie – să taie în carne vie, chiar şi în propria carne. Este pregătită însă actuala guvernare să taie în propria carne? – aceasta-i întrebarea! Mă tem că nu. Şi mă mai tem că scandalul de corupţie de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) face parte dintr-un scenariu de calmare a populaţiei (apropo, reţinerea lui Gheorghe Gorincioi, şeful CCA, s-a produs într-o seară de vineri – nu vă aminteşte aceasta de „vinerile negre” din perioada regimului Voronin?). Am vaga bănuială că Centrul Anticorupţie nu l-ar fi „deranjat” pe Gorincioi, dacă nu ar fi avut „dezlegare” de la persoane foarte înalte din vârful piramidei actualei Alianţe, iar asta înseamnă că ni se propune un nou spectacol…

  …Să ne amintim cum acest „Moţoc al Audiovizualului moldovean”, reprezentant exponenţial al nomenclaturii sovietice şi de partid, care a servit cu docilitate toate guvernările de până la 2009, a trecut brusc, peste noapte, în tabăra democraţilor. De ce a fost acceptat cu aceeaşi uşurinţă cu care acum este „cedat”? Vrea oare cu adevărat Alianţa „capul lui Moţoc” şi, dacă-l vrea, de ce îl vrea? Să nu uităm că toate abuzurile din domeniul audiovizualului din ultimii ani s-au făcut sub girul acestui Gorincioi, că frecvenţa TVR 1 a fost pierdută şi prin votul lui Gorincioi, nu numai al lui Valeriu Frumusachi, că la CCA au mai fost cazuri de corupţie, că piaţa audiovizualului moldovean azi arată aşa cum arată şi graţie lui Gorincioi, că acest Gorincoi i-a slujit pe noii guvernanţi cu acelaşi zel cu care i-a slujit mai devreme pe comunişti… Aşadar, repet: cine şi de ce are acum nevoie de „capul lui Moţoc”?

  De situaţia creată astăzi în RM nu se fac vinovaţi numai politicienii. Fiecare dintre noi are partea sa de vină: avem partea noastră de vină şi noi, jurnaliştii, care am sprijinit fosta opoziţie anticomunistă, devenită AIE-1, apoi AIE-2. Eu personal, ca şi mulţi colegi de-ai mei, am crezut sincer că, în numele „doborârii comunismului”, merită să sacrifici unele principii ale jurnalismului independent. Însă, chiar dacă am greşit, din dragoste pentru democraţie, greşeala nu devine mai scuzabilă. Nicio Putere, indiferent de culoarea acesteia, nu merită loialitatea şi susţinerea presei.

  Concluzia e una: presa trebuie să „declare război” actualei Puteri, să-şi „reevalueze” poziţiile şi să-i demonstreze societăţii de partea cui este. Iar societatea trebuie, în sfârşit, să se lămurească pe ea însăşi asupra unei chestiuni simple: de ce o bătrână care vine cu urzici la poarta pieţei ar fi fericită, dacă le-ar vinde cu un leu mai scump, iar un membru al CCA, pentru a fi fericit, trebuie să se pună bine cu Puterea – căci, dacă slujeşti cu credinţă Puterea, nu te bagă la puşcărie, chiar dacă mita pe care o iei depăşeşte suma de 100 de mii de lei? În definitiv, aceasta este marea problemă a statalităţii noastre. Nimic nu se va schimba în ţara aceasta atâta timp cât guvernările sunt hoaţe, dar pe noi ele ne îndeamnă să ne iubim statul după principiul lui moş Teacă: Bă, iubiţi-vă statalitatea că vă mănâncă mama dracului! -0-

 9. Cand C.Tanase s-a vazut cu sacii in caruta, si-a adus aminte ca exista meseria de jurnalist.
  Este un Mare Manipulator acest teleleu Tanase.

 10. Mi se pare straniu, foarte straniu ca la Cahul nu se sarbatoreste 24 ianuarie 1859. Atunci, in urma cu 150 ani, judetul Cahul, impreuna cu sudul Basarabiei, Reni, Izmail si Cetatea Alba au participat la infiintarea Romaniei Mici unite. Cahulul a fost teritoriu romanesc intre 1859-1880, participand la crearea Romaniei, Principatelor Unite, sub Cuza…ma mir ca oamenii de acolo nu au memoria faptelor istorice faurite chiar de ei insisi.

 11. Ce a fost in Piata Unirii. Basescu, huiduit. Nichita, apel la unitate. Simirad: Sa va fie rusine!

  Manifestarile din Piata Unirii, la 152 de ani de la Mica Unire, au fost dominate de huiduieli. Acestea au inceput cind presedintele Traian Basescu a ajuns in piata. Fata de ceilalti ani, presedintele a avut un discurs scurt si a dansat doar 1-2 minute Hora Unirii cu iesenii aflati in Piata Unirii. newsiasi.ro a transmisLIVE TEXT evenimentele din Piata Unirii.

  Aproximativ 2.000 de persoane au asistat luni la ceremonia din Piata Unirii, organizata cu ocazia sarbatoririi Micii Uniri.

  In huiduielile celor prezenti in Piata Unirii, Traian Basescu a trecut in revista corpul de armata prezent, care a prezentat onorul. Presedintele a urcat apoi pe scena, alaturi de primarul Gheorghe Nichita, Constantin Simirad, presedintele CJ Iasi, ministri, parlamentari si oficialitati locale si judetene. Inainte de inceperea discursurilor, Basescu a mers sa discute cu un grup de militari pensionari, care huiduiau si scandau „Cuza cel Mare, Basescu Dezbinare”, „Vanzatori de tara”.
  IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat un scurt Te Deum, iar actorul Daniel Busuioc a citit proclamatia Romania s-a nascut la Iasi.

  Hora Unirii, un semi-fiasco la Iasi

  Presedintele Traian Basescu nu a dansat anul acesta Hora Unirii decit 1-2 minute cu citiva tineri imbracati in costum popular, veniti in Piata Unirii.Dupa defilarea militarilor, a fost organizata Hora Unirii. Presedintele Basescu a dansat foarte putin, el mergind sa discute cu mai multi ieseni veniti in jurul lui.
  Hora Unirii a fost jucata in jurul statuii domnitorului Al. I. Cuza, insa la dans au avut acces doar o parte dintre participantii la manifestari, cei aflati in spatele gardurilor pazite de fortele de ordine doar putindu-se uita la hora. De asemenea, putini politicieni s-au prins in Hora Unirii, printre acestia fiind insa ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea.

  Dupa ce s-a dansat Hora Unirii, liderul PSD Victor Ponta si liderul PNL Crin Antonescu, care pe timpul manifestarilor au stat alaturi de proprii simpatizanti, au facut „baia de multime” pe care de obicei o facea presedintele Basescu. Acestia, alaturi de primarul Gheorghe Nichita si liderii locali ai PNL, au facut un tur al iesenilor aflati in piata, apoi s-au dus la Biserica „Trei Ierarhi” sa depuna coroane la mormintul domnitorului Al.I. Cuza.

  Discursurile din Piata Unirii. Atacuri fara precedent pe scena

  Primul a luat cuvintul primarul Gheorghe Nichita. Acesta a facut un apel la unitate, incercind sa linisteasca spiritele din Piata Unirii. Insa urmatorul vorbitor, Constantin Simirad, a avut un discurs surprinzator de agresiv, punind paie pe foc si sfidind multimea care si-a intetit huiduielile.
  Gheorghe Nichita, primarul Iasului: Va rog sa respectam cum se cuvine aceasta sarbatoare

  • Multumesc celor care au raspuns invitatiei la aceasta sarbatoare populara, inca nu nationala, de 24 ianuarie; le multumesc iesenilor care ma ajuta, an de an, sa organizez aceasta sarbatoare
  • va invit, va rog, va implor sa respectam cum se cuvine aceasta sarbatoare, a intregii natiuni; sa lasam deoparte patimile politice, disputele personale
  • 24 ianuarie inseamna respectul fata de truda unei generatii intregi pentru a crea o patrie; este respectul fata de sacrifiul moldovenilor si in special al iesenilor
  • Unirea Principatelor Romane a fost posibila datorita colaborarii intre taberele politice; spiritul unionist, patriotismul viu, constiinta nationala au fost trasaturile care i-au definit pe cei care au facut unirea; avind asemenea pilde, ne intrebam: sintem noi, romanii de astazi, diferiti de cei acum 152 de ani?
  • acesti 152 de ani, care au trecut peste noi, sa nu fi lasat nicio urma asupra noastra?
  • eu sint roman, dvs. sinteti romani, bunicii si strabunicii vostri sint romani, copiii nostri sint romani; traim dezbinati, lasindu-ne calcati in picioare, din cauza unor interese meschine, unor vanitati deserte; mesajul unionistilor este unul simplu: patriotismul nu se declara, ci se infaptuieste; aici, in aceasta piata, patria romana traieste prin noi, respira prin noi
  • dragi ieseni, va amintiti ca anul trecut am lansat Proclamatia de la Iasi prin care am solicitat Parlamentului sa declare ziua de 24 ianuarie sarbatoare nationala
  • din pacate, aceasta unitate a lipsit in Parlament, pentru ca au primat orgoliile, in fata interesului national; va rog sa lasam deoparte orgoliile, din respect pentru istoria noastra
  • prin Proclamatia de la Iasi, ne batem ca Romania sa recunoasca meritul Iasului in constructia statului modern
  • va invit la un exercitiu de imaginatie: ce s-ar intimpla daca toti cei prezenti astazi aici am lucra timp de o zi doar pentru Iasi, o singura zi doar pentru Iasi. Ne aducem aminte de pilda lui Mos Ioan Roata: doar uniti putem face lucrurile trainice.
  Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi: Cei de la Bucuresti au venit sa ne strice sarbatoarea
  • (se aud huiduieli si scandari impotriva lui Simirad si Basescu)
  • avem o manifestare organizata de cei care ne-au invitat; timp de 12 ani am pregatit asemenea adunare si am avut grija ca toti invitatii sa se simta bine; nu iesenii au organizat acest miting; noi am fi organizat cum ne este datina
  • din pacate, tot cei de la Bucuresti au venit sa ne strice sarbatoarea si sa organizeze o anti-manifestare
  • primarii mari ai Iasului erau niste intelectuali de seama si, pentru prima data, s-a gresit cind noi nu am ales pe cine trebuie, facindu-ne de ris in aceasta manifestare, anti ce vreti dvs.
  • sint oameni adusi cu autobuzul, montati pe tot traseul; imi cer scuze de la romani, de la ieseni, de la cei care au simtit romaneste, moldoveneste; ce s-a intimplat aici nu ne caracterizeaza
  • aceasta manifestare ramine in istorie ca o manifestare odioasa, organizata de cei care nu au onoare
  • Domnule primar, sa va fie rusine pentru organizarea acestei manifestari
  Teodor Baconschi, ministrul de externe, a avut un discurs scurt si precaut, incheiat cu huiduieli firave din multime. IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovieni, a linistit spiritele din Piata Unirii.
  Presedintele Traian Basescu a decorat Universitatea „Al.I.Cuza” din Iasi, moment intimpinat cu aplauze si huiduieli:
  • o sarbatoare nationala in care venim toti sa privim la istorie trebuie in primul rind respectata
  • privind in istorie, trebuie sa observam ca marile momente ale istoriei noastre sint legate de unitate, de responsabilitate fata de momentul pe care inaintasii nostri l-au valorificat
  • daca privim la unirea din 1859, este evident ca a marcat un moment fundamental in istoria romanilor
  • marea unire nu s-a realizat nici in birouri, nici macar in vreun oras; s-a realizat cu sacrificiul generatiei tinere, care a pus tara mai presus de tara; o generatie care s-a sacrificat si a stiut sa fie unita
  • ultimii ani reprezinta o perioada in care toti ar fi trebuit sa intelegem ca modernizarea statului roman nu este o himera, o dorinta a cuiva, ci o necesitate a romanilor, o necesitate a viitorului acestei tari
  • avem nevoie sa avem taria sa continuam reforma in sanatate, sa implementam reforma in educatie, sa facem reforma justitiei, sa modernizam agricultura, sa ne modernizam tara si pe noi
  • La multi ani si putere sa va faceti tara asa cum vreti

  Discursul presedintelui s-a incheiat cu huiduieli, care au luat amploare mai mare in timpul depunerii ceremoniei de depunere a coroanelor.

 12. Cu o astfel de democratie patronata de imecili nu vreau sa am de a face. Nici in democratie nu este permisa batjocorirea simbolurilor nationale, indiferent cine le comite/ Monorhia constitutionala a Romaniei avea pravazuta prin Constitutie o lege a lezarii ” Lez majestate ” O noua constitutie in Romania trebuie sa contina o lege care sa pedepseasca dur LEZAREA DEMNITATII NATIONALE !!
  Care sunt fortele politice care si-au putut permite astfel de injurii in timpul manifestarilor de omagiere a uno acte istorice de o importanta covarsitoare in istoria Romaniei? Nu au avut timp destul la dispozitie militarii comunisti sa-si faca protestele decat o zi ca 24 Ianuarie- ziua Mici Uniri? Sigur ca nu au putut!! Ei au depus juramant de credinta steagului rosu si nu TRICOLORULUI!!!
  Alianta nou creata- de-adreptul abominabila- ACD este raspunzatoare cate goric pentru lezarea demnitatii nationale. Aici nu este vorba despre Basescu!! Este exact aceeasi manifestare din 1990 la prima sarbatorire a ZIlei Nationale a Romaniei cand dirijorii ION ILIESCU si PETRE ROMAN agitau intreaga adunare prezenta impotriva lui COPOSU si a lui CAMPEANU!!(Radu Campeanu acum tace chitic!)
  Aceleasi maini care dirijau injuraturile si huiduielile impotriva CDR de atunci isi trimit mesagerii vajnici si in Basarabia!! Cosmin Gusa. Mircea Geoana, Sorin Ovidiu Vantu si inca altii pe care nici nu vreau sa-i amintesc.
  Tin sa amintesc tuturor acestor ordinari provocatori antiroamni ca exista si un alt curent de opinie care poate fi mobilizat: este curentul Frontului Democratic Roman nascut la Timisoara, care poate raspunde la fel de dur provocarilor antistatalele si anarhice din Vechiul Regat. Intreg Ardealul si Banatul poate sa ceara dezlipirea de la tara care nu stie sa-si respecte unitatea pentru care au luptat inaintasi mai demni decat noi !! Nu este o amenintare pentru nimeni !!Este un raspuns la acte destabilizatoare ale Romaniei. Marea Adunare de la Alba Iulia s-a facut plebiscitar si prin deplina adeziune a ardelenilor. daca ardelenii au stiut sa-si respecte natiunea si TARA, acelasi lucru il cer tuturor romanilor!!
  Fara COMUNISM in ROMANIA !

 13. Pt toti

  Am pus aici pe blog Hora Unirii cu Basescu la Iasi si Hora Unirii, din 2008, la Chisinau, in plin regim comunist, in Scuarul Operei Nationale, cind PNL a adus la Ziua Europei PLDM, MAE si AMN. De ce azi „marii unionisti” nu au mai mers sa danseze Hora Unirii cu Basescu si Udrea la Iasi? De ce nu au facut la Chisinau? Pt ca sunt unionisti doar de cojunctura electorala?

 14. Iata ce putem face noi din cele doua tarii pentru apropiere :

  – firmele din cele doua tarii sa colaboreze;

  – infrastructura rutiera, feroviara, pe gaze si energie sa fie unita.

 15. Titirez daca 24 ianuarie este o zi de sarbatoare nationala si nu are legatura cu politicul fi bun si explica cum se face ca de 1 decembrie armata a prezentat onorul primului ministru in conditiile in care acolo se afla si presedintele senatului?…nu conteaza numele,nu conteaza partidul exact cum ai spus tu….de ce de la aceste manifestari lipsesc reprezentantii casei regale a romaniei?….nu cred ca are rost sa vb tu in numele ardelenilor ,in general iar in particular spun ca nu ma reprezinti……actuala clasa politica care conduce romania este trecatoare si este o realitate ca nu mai este sustinuta de romani….asta este esenta democratiei…poate era un gest de bun simnt ca doamna elena udrea sa nu mearga la iasi din partea guvernului…..poate nu se mai huiduia daca era prezent regele mihai….poate era cazul sa fie acolo si sa ia cuvantul domnul neagu djuvara…..oare cine trebuia sa ii invite?..tu?…eu?….deci nu putem sa excludem amestecul politicului nici macar in momente de sarbatoare nationala pentru ca are grija ei,politicienii de acest lucru…traiasca ardealul ,moldova si tara romanesca

 16. Pentru Relu,

  Daca s-a huiduit in momentul intonarii Imnului Romaniei, s-ar fi huiduit si daca erau Regele Mihai si domnul Neagu Djuvara (oare cati au auzit de el, din cei veniti in Piata Unirii?). Vreau sa spun ca majoritatea celor prezenti nu huiduiau (n-am stat intr-un singur loc in piata), dar cei care au facut-o au fost suficienti incat sa lase o impresie proasta generala.

 17. Stimate domn RELU,

  Si atunci la 1 Decembrie 2010 Mircea Geoana era pregatit sa faca show politic destabilizator!! Cu lozincile de rigoare si care reprezinta rodul …comunismelor de toate nuantele si interpretarile. Si inca la mare cinste in Vechiul Regat. Acel Geoana voia sa ne arate la toti ca ziua de 1 Decembrie este a PSD-stilori ,conform „invataturii” ceausiste ca desavarsirea unitatii statale romanesti este rezultanta actiunii clasei muncitoare si… a intregului popor(sic). Mai exact:comunismul nationalist ceausist voia sa ne inoculeze tuturor ideea ca aceasta „clasa muncitoare”(comunistii) a fost visul de veacuri al poporului roman ,si ca prin dezvoltarea ei a ajuns unica forta capabila sa infaptuiasca marile idealuri de unitate a romanilor!!! MINCIUNI !Aceasta „subtilitate ” de mare marsavie a fost contracarata . Si s-a procedat corect !Mai ales ca presedentia Senatului a fost folosita de acest Geoana
  ca un instrument de suprapunere peste Seful statului -Presedentia lui Basescu castigata prin libera expriamare a votului. Te mai invit si sa observi numarul majoritar de voturi obtinute de Basescu in Ardeal -Banat fata de PSD-PNL. Cum tot asa te invit sa observi ca intreaga garnitura PSD din Ardeal-Banat nu este de acord cu politica PSD de la Centru!!( Vezi activitatea psd-istilor V. Puscas, V. Dancu,Miron Mitrea,Ioan Rus etc, etc) Sa nu uiti apoi ca vechiul PNL din Ardeal-Banat, partidul corifeilor Marii Uniri(Iuliu Maniu, Vasile Goldis, familia Ratiu etc.) a fost un partid de centru stanga.
  Apoi: insemnele simbolice ale statului ca expresie unica a intereselor nationale (institutia prezidentiala, Imnul, drapelul etc) nu sunt si nu trebuie sa fie adjudecate in beneficiul niciunui partid politic!! IN NICIO IMPREJURARE. Cred ca am fost destul de clar cand am vorbit de „lez majeste”. Era si sunt momente , har domnului destule, cand opozitia si orice alti opozanti,conform principiilor statului de drept, pot sa-si manifeste nemultumirile justificate sau NU! Dreptul la opozitie este inalienabil in conditiile legii si al moralitatii general acceptate.
  In fine, tin sa-ti amintesc ca la Timisoara s-a formulat la revolutia declansata acolo, Proclamatia politica a Frontului Democratic Roman, mult superioara a ceea s-a practicat ca democratie in tara noastra. Si ale carei principii au fost permanent eludate si respinse. Doar cateva dintre ele reusindu-se sa fie puse in valoare.

 18. PS- Iar daca esti MONARHIST CONVINS, stimate domnule Relu, exprima-te pe fata si incadreaza-te intr-o miscare de promovare oraganizata a acesei idei politice!! Nu chibita pe de margini. Ai curajul si spune-i lucrul acesta oricui , inclusiv d-nei Udrea. Si dumneata si ea aveti dreptul sa sarbatoriti Mica Unire. Dar nu sa va bateti joc de ea. Nici tu , nici ea!!
  Te-ai pus cumva in fata unui grup cu o pancarta pe care sa scrie : Vrem ca REGELE MIHAI I SA FIE DE FATA LA SARBATORIREA MICII UNIRI! Si sa o faci in deplin respect si fara huiduieli ?
  In ceea ce priveste reprezentarea: NU TE REPREZINT!! Fii SIGUR si in PACE!! Mi-e destul sa ma reprezint si singur . Si stiu sa ma reprezint! Clasa politica romaneasca de a zi e vremelnica,zici? E ADEVARAT !! Iar ESENTA DEMOCRATIEI , intr-adevar, e BUNUL SIMT, mai mult ca orice. Vezi insa , ca nu cumva sa prelungesti mult prea mult starea vremelniciei politice prin trivializarea procedurilor si a pasilor eronati!! O tara care nu stie , nu este capabila sa isi RESPECTE trecutul, nu are viitor. Daca nu stii asta pana acum, am rugamintea sa te gandesti la ce spun!!”POLITICIENIIi ” suntem , la urma urmei, NOI TOTI.

 19. Agitpropu lui basescu nu mai are trecere in Romania, asa ca acum se adreseaza posibililor votanti din Moldova, care, neavind acces la informatii despre mirsaviile facute zilnic de acest politruc si camarilla sa, cad mai lesne prada minciunilor nerusinate ale unor nefericiti platiti cu bani grei de dinsul, cum este acest „Titirez”.

 20. Stii ce-ti doresc eu tie, dulce DUDU-ie?
  Sa plece Basescu cat mai repede si sa vina ai tai idioti la putere!! Jos Boc, jos cine vrei tu si sa vina in fruntea bucatelor Ponta, Crin Antonescu, Adrian Nastase si toti cei care … au mai fost in carca Romaniei Mai ale Voiculescu securistul!!
  Nu trece nici 3 luni de guvernare din asta ….neo-bolevica si o sa vezi pe dracu in persoana!! Sorin Ovidiu Vantu, Nastase , Voicu, et comp. protejati de justitia ta de comunist imputit !! De 6 ani de zile!! De corpuptie ai auzit? Cine se opune de 4 ani de zile la curatenia in justitie, mai comunist nenorocit? Nu parlamentul tau plin de securisti? Nu catanele tale cu pensii de zeci de mii!! O pensie de- a unuia din astia ajunge pestru 5-10 alti pensionari !! Tu vorbesti idioteniile astea? Du-te dracului la VORININI tai si spune tampeniile tale , nu mie!! Ai grija, ca toata Romnia e cu ochii pe lade ocosi cum esti tu prin Moldova aiai!! Crezi ca e asa de greu sa se ceara intreruprea acordarii de cetatenii romanesti? Mai ales acum de cand cu Schengen? Eu nu am nevoie de voturile tale de counist in Tara mea!! Si nici Basescu!!!
  E ultimul lui mandat si nu te roaga nimeni sa-i mai dai nici un vot!! Nici nu te-a rugat vreodata!! Du-te tu si da voturile tale lui Voronin sau lui LUPU!!
  Plati-ta-i mata din nascare sa mori comunist!!

 21. unele lucruri le spui frumos dar sa imi spui ca institutia presedintelui este simbol de stat te rog sa ma scutesti de asemenea absurditati…nu sunt monarhist convins….imi place sa cred ca poate o duceam mai bine cu o monarhie constitutionala…nu stiu daca este bine….nici nu conteaza…nu asta este subiectul articolului…am spus doar ca daca tot este o sarbatoare a noastra a romanilor era cazul ca regele mihai sa fie prezent ….regii romaniei au facut ceva pentru tara asta nu au stat prin carciumi sa puna tara la cale si nici nu au dansat pe muzica tiganeascasi nici macar nu au numit ministru pe elena wolf lupescu…..nu ma intereseaza persoana lui geoana(un prostanac) ma interesa presedintele senatului, a doua functie in stat,care trebuia sa primeasca onorul in locul presedintelui si nu primul ministru…asta daca discutam de statul de drept…sau este drept numai cand iti convine tie?….ca sa nu traiesti cumva cu impresii gresite si daca iti sta in putere fa in asa fel incat cei care au fost huiduiti la iasi sa vina si la oradea….o sa fie la fel de huiduiti….la iasi nimeni nu a avut in gand sa huiduie imnul national,nimeni din cei de acolo nu a vrut cu intentie sa jigneasca actul unirii,pe cei care au infaptuit acest lucru ,insemnele nationale…..las ca o sa vezi cat o sa ia la alegeri…si poate mai vb atunci….tara asta are oameni valorosi…pacat ca nu se regasesc in politica….nu imi spune mie ca acum suntem condusi de somitati….lasa comunismul ca ala este mort…nu mai ma speria tu cu comunistii…nu mai este de actualitate…acum ne omoara capitalistii:)))…capitalistii de stat:))

 22. ca si idolul sau, se vede clar ca „Titirez” poate recurge doar la injuraturi ca sa se apere… il si inteleg pe sarman, la cate necazuri a facut basescu Romaniei si romanilor, e si greu sa mai ai argumente obiective… limbajul de vagabond este propriu acestor partorghi, care stiu sa pupe numai la un tatuc („sa suga la licurici”, cum se exprima in limbaj de boschetar mesia lui Titirez), si oricine indrazneste sa-si puna mintea la lucru si sa vada marile nenorociri pe care le inlesneste basescu prin prezenta sa in pozitia de sef al statului roman este neaparat un comunist. o tempora, o mores!

  Domna Pavlicenco, sunt surprins ca o doamna ca dumneavoastra accepta pe blogul ei un astfel de limbaj suburban… acestia sunt sustinatorii pe care ii cautati, paria societatii? Daca acesta este cazul, nu pot decat sa ma bucur ca cea mai mare parte a societatii moldovenesti are un inalt simt civic, astfel incat ratatii natiei, pe care dumneavoastra se pare ca va bazati, nu v-au putut aduce in Parlament.

 23. titirez de ce ai luat foc?…omul nu a zis ca este nici pnl-ist nici psd-ist…ce tot te autoflagelezi asa….mai sunt si unii romani care nu au chef sa pupe in cur pe nici unu din actuuala clasa politica…..este treaba ta cu cine votezi u si pe cine vrei u sa vezi la cotroceni…este dreptul tau…dar si noi avem dreptul sa nu fim de aceeasi parere si aia nu inseamna ca te jignim….sunt 6 ani in care tot auzim de justitie si de pesedistii care au furat tara….de ce nu sunt in puscarie?….mai trebuie inca 60 de ani sa ii bage acolo?…..sau nu ii baga ca sa nu intre si ei cand li se termina mandatul:))…de ce pui tu patima cand este vorba de politicieni?….merita vreunul sa ma jignesti pe mine sau pe un altul pentru ei?….stai cu ei la masa?….esti membru de partid?…daca da atunci spune ca atunci comportamentul tau este scuzabil…..aici nu este loc de fanatism….hai sa fim lucizi si sa ne spunem o parere in limita bunului simnt ca altfel ajungem sa ne intrebam daca nu esti unul din cei ce hiuduie cand se canta imnul national:)))……cat priveste cetatenia romana nu face subiectul comentariilor noastre dar din cate vad democratia trece pe linga tine fara sa te atinga….toti basarabenii care au avut parinti,bunici cetateni romani sunt cetateni romani de drept….eu le sugerez sa dea statul roman in judecata pentru ca ei nu au renuntat la cetatenia romana ca sa fie pusi sa ceara ceva la care nu au renuntat….inca o data spun..traiasca ardealul ,moldova(toata) si tara romanesca:P

 24. Cineva, pe blogul asta, este disperat. Oare de ce? Sa fi inceput deja sa inmugureasca frica in el?

 25. Constat ca acum raportul de forte este 9 la 1. Inainte raportul era invers. Baietii tabarau in haita pe bloguri. Probabil ca acum li s-au cam terminat banii! E bine! E foarte bine! Romania s-a trezit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *