Petru Bogatu: Între mafia lor şi gunoiul nostru

http://voceabasarabiei.net/index.php?option=com_content&task=view&id=13900&Itemid=1692

„Dacă e să-i dăm crezare unei distinse doamne care conduce un partidextraparlamentar, până şi Vlad Plahotniuc „este” patriot român basarabean”. Şi cum Vlad Filat se declară pe faţă român, iar Mihai Ghimpu nu ascunde că este, pe deasupra, şi unionist, ce să însemne oare toate acestea? Că la Chişinău s-a instalat o guvernare nu numai proeuropeană, ci şi profund românească?

Românii care „nu cred în prostiile pe care le spun”

Unde mai pui că Vitalia Pavlicenco, căci despre ea este vorba, scrie pe blogul său că şi Marian Lupu, în pofida aparenţelor, „nu crede în prostiile pe care le spune despre sacrele noastre valori naţionale, despre istorie, războiul de la Nistru. El este român şi ştie ce e cu el”. Interesant, nu?

Cu atâţia români verzi la putere, nu ne rămâne decât să ne crucim şi să ne minunăm foarte tare. Şi, nu în ultimul rând, să aşteptăm ce va urma. Dacă Republica Moldova, sub guvernarea lor, devine un stat cu adevărat românesc, înseamnă că, de bună seamă, în fruntea ei sunt oameni de bună credinţă. Adevăraţi „patrioţi români basarabeni”, după cum susţine dna Pavlicenco. Dar dacă nu? Atunci percepţia noastră se va schimba, fireşte.

Vom constata că, indiferent ce spun „patrioţii români basarabenii”, ei se vor dovedi în realitate cu totul altceva. Poate că vor fi români în acte sau în declaraţii, dar nu şi buni români. Asupra acestui fapt însă sperăm să ne dumerim mâine. Sau cândva mai târziu. Azi, până una-alta, ne interesează altceva.

„Există un grad înalt de corupţie”

În calea transformării Republicii Moldova într-un stat modern şi european, ca să nu zic românesc, stau două obstacole ameninţătoare: corupţia şi mafia. Potrivit clasamentului anual realizat de Heritage Foundation împreună cu „Wall Street Journal”, ne aflăm la ora actuală abia pe locul 120 din 179 de ţări în topul mondial al libertăţii economice. Suntem mai bine plasaţi decât Rusia (locul 143) şi Ucraina (164), dar mult mai prost decât România care ocupă poziţia a 63-a.

Chiar dacă, sub guvernul Filat, am urcat cinci poziţii în comparaţie cu anul trecut, din cele 43 de state europene, Republica Moldova e tocmai pe locul 40. Printre carenţele principale care ne ţin pe loc se numără domeniul muncii şi libertatea investiţională. Experţii de la Heritage Foundation arată totodată că «realizarea potenţialului de creştere rămâne constrânsă de intervenţia statului în sectorul privat, ca urmare, economia este vulnerabilă în condiţiile schimbării situaţiei politice». Există „un grad înalt de corupţie în majoritatea domeniilor birocratice”, se mai arată în raport. Rezumând şi vorbind mai simplu, pe înţelesul maselor largi, mulţi dintre înalţii demnitari de la Chişinău, în loc să servească interesul naţional, caută să-şi umple, pe seama statului, propriile buzunare.

Acum urmăriţi cum reacţionează afacerile la instaurarea AIE la putere. Iată doar câteva titluri care fac deliciul presei în aceste zile: „Farmaciştii declară că nu reuşesc să ieftinească medicamentele”, „Fiecare al treilea detergent de pe piaţă se va scumpi în următoarele zile”, „Au crescut preţurile la ulei, pâine, lapte, ouă”. Mai adăugăm la toate acestea că se scumpesc nişte mărfuri care şi aşa costă mai mult decât în Uniunea Europeană.

Cum să te baţi cu tine însuţi?

Vreţi să-mi spuneţi ca explozia preţurilor este provocată de conjunctura financiară? Pe dracu’! Piaţa e un fel de mână invizibilă, după cum o numea celebrul economist Fr. A. von Hayek. Aceasta, fiind lăsată să-şi facă treaba, impune preţuri obiective. Ea nu are inimă, dar nici minte şmecheră de pungaş ca să ne tragă clapa. Cu asta se ocupă monopolurile mafiote care mutilează „mâna invizibilă” pentru a-şi băga coada în formarea preţurilor şi a obţine nişte profituri ilicite.

Am putea continua cu exemplele, dar cred că nu are rost. Derapajele mafiote se văd cu ochiul liber la tot pasul. E destul doar să scoţi capul afară. A plecat PCRM şi a venit AIE. Dar ce s-a schimbat concret sub aspectul dreptăţii sociale? Între un „român hoţoman” şi un „comunist mafiot” noi pe cine alegem? Gunoiul, desigur. Pentru că-i gunoiul nostru, vorba unui preşedinte american.

Astfel, combaterea corupţiei şi afacerilor oneroase, oricum ai da, este principalul test pe care trebuie să-l treacă AIE. Dacă îl pică, se năruie tot: şi justiţia, şi politica, şi cultura, şi finanţele şi diplomaţia. Se duce pe apa sâmbetei şi perspectiva europeană, şi cauza naţională.

Chiar suntem curioşi să vedem ce vor avea de spus „patrioţii români basarabeni” din AIE pe tema corupţiei la nivel înalt. Cum se vor simţi ei, de exemplu, când se vor vedea siliţi cu toţii să iasă din tranşeele luptei cu comunismul deja învins şi să intre în cele ale luptei cu mafia şi îmbogăţirea ilicită a birocraţiei? Cum se va suci oare acela dintre ei care va avea senzaţia că se bate cu sine însuşi?

Loading Facebook Comments ...

33 Comments

Add a Comment
 1. Ce amuzante sunt pozele cu politicieni la biserica :))))))

  Si asta inca nu-i nimic. In 2009, dupa ce a fost reales presedinte al Romaniei, Traian Basescu al II-lea a fost uns de Patriarhul Daniel in Parlament, in timp ce statea pe un jilt domnesc (nu glumesc).

  :)))))

 2. Cred ca special ati inversat poza din dreapta. Atita ura intr-o femee…

 3. Pt luca

  Nu, nu am facut-o special, asa imi iesea, dar voi corecta. Nu e vorba de nici o ura. Judecati dupa propria persoana cumva? Nu ati vrea sa va informati cum se scrie cuvintul „femeie”?

 4. VOCEA POPORULUI- VOCEA LUI DUMNEZEU…

  Iurie Osoianu

  Vocea poporului- vocea lui Dumnezeu…
  Dar tăcerea poporului?!
  A cui e apa luată de el in gură la 5 septembrie 2010?
  A lui Voronin?! Prea multă cinste pentru boşorogul comunist.
  Şi totuşi unde e răspunsul la cele întîmplate?
  Spre marea mea uimire l-am găsit în trecut,
  L-am găsit la 6 mai 1990.
  La podul de flori de la Sculeni.
  Mai bine de două decenii, acest răspuns,
  Îmi parea o satirică poetică, un calambur.
  Îl citeam prietenilor mei, rîdeam împreună cu ei,
  De ieri 5 septembrie nu mai rîd.
  Rîde Europa.
  Rîde o lume.
  Rîde de Ion ce stă la răscruce,neştiind incotro s-o apuce,
  Ca şi atunci, la Podul de Flori…

  * * *
  Sunt un biet moldovan
  Şi mi-e soarta amară
  Nu-s Ion ci Ivan
  Şi nu domn ci tovărăş

  Desparţit de ai mei fraţi
  De ghimpata hotară
  M-am lăsat împăcat
  Cu a mea soartă amară

  M-au făcut comunist
  Şi-am ajuns de ocară
  Stalinist- bodiulist
  Şi mancurt fără ţară

  Cu fanfare întîlneam
  Pe “nacealnici” la gară
  Şi-n Rusia căram
  Pîinea mea cea amară

  Şi ca musca muream
  “Ridicat” înrt-o seară
  Şi-n Siberia visam
  La Moldova natală

  M-au înscris în kolhoz
  Într-o noapte de vară
  Şi de-atunci nu mai am
  Nici imaş nici mioară

  Cu alfabet ne-nteles
  Şi cu graiul- povară
  Eu cîntam pînă mai ieri
  Cit mi-e viaţa de dragă

  Sunt un biet moldovan
  Mai blajin ca mioara
  Cu credinţa în neam
  Cu credinţa în Ţară

  Sunt un biet moldovan
  La rascruce de cale
  Încotro s-o apuc
  Fără “starşii tovarişhi”

  Fără bici si lozinci
  Ce-şi pierdură valoarea
  Fără acei comunişti
  Ce-mi (f…) vinduseră Ţara

  Bucovina-i la nord
  Si la sud… Basarabie
  Reunită-ntrun tot
  Revedea-te voi oare?!

  Sunt un biet moldovean
  Mai blajin ca mioara
  Cu credinţa-n neam
  Cu credinţa în Ţară

  Sunt un biet moldovan
  La rascruce de cale
  Încotro s-o apuc
  Că la deal că la vale???!!!

  Sculeni Podul de Flori
  6 mai 1990

  P.S.

  Elita Naţională nu există în Moldova! Există doar Mafie Naţională!
  Şi dacă Moisei şi-a dus poporul său 40 de ani prin pustie,
  pîna a dispărut ultimul din cei ce cunoşteau robia,
  Moldova mai dispune de vre-o cîteva decenii
  pină v-a disparea ultimul din “moghicanii” comunişti.
  Şi numai nu Mafia
  Mafia e nemuritoare…

  06.05.1990- 06.09.2010

 5. In presa se mai spune ca”Educaţia şi Internele,sunt cele mai disputate ministere”.

 6. Interesant este Dl P. Bogatu, la fel ca şi Dnii N.Negru, C.Tanase şi mulţi alţi jurnalişti şi comentatori „independenţi” (!?), care pînă acum au bătut în Dl Ghimpu că doreşte pentru PL o instituţie de drept. Dupa ce instituţiele de drept, MAI, Procuratura, au rămas să fie condusă de aceiaş, acum „independenţii” de ce întreabă avînd în vedere corupţia „Cum să te baţi cu tine însuţi?”

  Acum se Dl Bogatu întreabă despre „„patrioţii români basarabeni” din AIE pe tema corupţiei la nivel înalt.”, parcă despre aceasta nu s-ar fi vorbit în alte mijloace de informare cu amintiri şi despre perioada luiLucinschii şi Voronin.

  Cu părere de rău este convenabil de a ponegri PL şi Ghimpu. În a cui sunt majoritatea mijloacelor de informare?

 7. Simpatizez UNELE optiuni ale Dvs.
  Recititi-va replica si puteti descoperi ca am dreptate.
  Bine ca am omis o litera ca altfel cum aruncati cu pietre.
  Sanatate.

 8. Dna Pavlicenco daca sunteti in Germania alegeti Germania din lista, o sa se download-eze mai repede. Succes la vizionare.

 9. Cred că dl Bogatu pune bine problema. Politicienii, chiar dacă i-am votat şi i-am simpatizat, nu trebuie lăsat de capul lor, pentru că puterea strică, iar puterea absolută strică înzecit. Şi lucrul acesta este valabil pentru toţi fără excepţie: şi pentru Lupu, şi pentru Filat, şi, nu în ultimul rând, pentru Ghimpu care a refuzat să susţină campania antimafie, deoarece are două rude angajate la banca lui Plahotniuc.

 10. Pt Vitalie

  Din pacate, nu se descarca. Am incercat nu numai eu, chiar optind pt Germania. Alta optiune care ar fi?

 11. Seviciu de incarcare e liber de plata doar pentru membrii torentului numit de Vitalie.Incercati sa va inregistrati , D-na Vitalia , cred ca asa se va primi. Succes.

 12. Doamna Vitalia,
  cum e posibil ca vizitatorii pe Blogul Dumneavoastra pot sa se inregistreze cu nume(nickname) identice. Vad ca a aparut inca un Luca cu „L”mare?.
  Este o problema. Administratorii trebuie s-o rezolve

 13. Pt al doilea Luca

  Ori va schimbati nicknamul, ori va sterg de pe blog.

 14. Pt Ghenadie si Vitalie

  1. O problema legata de descarcare este ca nu stiu pasii, pentru ca apas si nu imi iese nimic.
  2. O alta problema e ca, in Germania, ar rezulta, imi spune ginerele, ca ar fi probleme cu legea si eu aici nu stiu ce sa-i spun.

  Daca cineva ma poate inregistra, nu stiu ce ar trebui pentru asta, si mi-ar transmite prin e-mailul vpavlicenco@yahoo.com ID-ul si o si parola, precum si pasii de facut, ar iesi poate ceva.

  Oricum, eu am sters postarea lui Vitatlie, mi-am pastrat-o in comp. Mersi.

  Este adevarat ca vreau mult sa privesc acest film, sa i-l arat si fiicei, dar, iata, nu pot.

  Serverul unde sta? Locatia torentului unde e? Care sunt pericolelel de a nu considera asta drept piraterie?

 15. dna Vitalia intrati pe skype. Incerc eu sa va ajut.

 16. Asa, eu sunt cel ce deranjez.
  Delete.

 17. Draga Luca,

  nu e vorba de „deranj”.
  Atunci cand programul site-ului nu este bine pus la punct, ar trebui sa ne acomodam noi, vizitatorii. Ca sa nu facem confuzii ar fi bine sa avem nume(nickname) diferite.
  Fiind aproape doi ani pe acest blog, cred ca am prioritate.
  Rugamintea gazdei acestui Blog este pertinenta.
  Daca vreti, putem organiza un concurs pentru un „nume” nou.
  Multumesc.

 18. Vazand poza de sus, ma intreb daca a fost Voronin care l-a invatat pe Lupu sa-si faca cruce?

 19. iMI PLACE CA DNA PAVLICENCO PROCEDEAZA ASTFEL!

 20. Eu zic ca AIE a iesit bine din prima incercare! SI Lupu, si Filat, si Ghimpu, si Diiacov au avut o prestatie buna! Comii s-au balbaiit mai mult!

 21. Pt Luca

  Poate, totusi, va schimbati putin nicknamul, ca deranjati pe altcineva. Mersi.

 22. Am traita sa mai aud si asa ceva!! In Parlamentul basarabean se intra cu arme? sa fie adevarat? Cine imi spune ? pana acum nu am reusit sa aflu exact !! Va rog!!

 23. Pt Titirez

  In Parlamentul basarabean se intra de multa vreme cu arme, inca pe timpul cind Iurie Rosca era deputat. Chiar el intra…

 24. Pt Vitalie si Ghenadie

  Mi-a transmis cineva prin Skype filmuletul din R.Moldova „Nunta in Basarabia”. Imi pare bine ca l-am vizionat. va multumesc pentru ca ati dorit sa ma ajutati.

 25. Dna Pavlicenco sorry altcumva nu am putut sa va ajut cu filmul 🙁

 26. cine știe unde a învățat lupu limba română?? Să nu spuneți că la Bălți sau la Chișinău, că nu este adevărat!!! La Moskovaaaa!!!! Și pentru ce????

 27. Dna Cusnir de unde informatia ca Lupu la Moscova a invat limba romana?

 28. Pt Vitalia Pavlicenco

  D-na Vitalia sunteti membra a vreunui club masonic? Ca sa stiu sa va aleg s-au nu.

 29. Pt Vitalia Pavlicenco

  D-na Vitalia sunteti membra a vre-o unui club masonic? Ca sa stiu sa va aleg s-au nu.

 30. Multumesc, d-na Pavlicenco !!
  Intre timp am aflat si eu amanunte!! Nu mi-a venit sa cred ca e posibil. Dar uite ca este. Asta imi spune foarte mult despre stadiul foarte scazut la care va aflati cu intelegerea democratiei. Si „puterea Kerenski” a tolerat arme in sedintele Dumei, dupa cate stiu eu. Ce s-a intamplat , nu mai e cazul sa amintesc.

 31. Pt Anatolie

  Nici nu stiu ce inseamna aceasta. Probabil, ati gresit adresa. Nici nu stiu daca am auzit de cluburi masonice in care sunt femei – cunoasteti asa ceva? La noi s-a vehiculat ca sunt masoni – Filat, Urechean, Untila, Lucinschi, Chirtoaca, ba chiar auzisem ca si Rosca a fost masonizat pe undeva prin Eurona. Dar cred ca pe cineva dintre ei i-ati votat, de aceea nu cred intrebarii puse.

 32. D-na Vitalia ce prezinta ROTARY CLUB MOLDOVA ? Cu Chirtoaca recunosc ca am gresit.

 33. Pt Anatolie

  A se citi http://www.rotary.org
  Si aici http://www.rotary2241.org
  Si aici http://www.rotary.md/en

  Ce REprezinta Rotary International, Rotary – Romania si Republica Moldova si Rotary din R.Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *