Ghimpu la Jurnal TV. Şi… o melodie superba

Am adaugat aici un cintec magic.

Ieri am privit un PPS despre mama lui Barack Obama, dar inca nu il gasesc pe youtube, ca sa il plasez aici. Insa acest filmulet, extrem de trist,  despre Obama si mama sa, despre „familia-i cea mare”, filmulet ce m-a coplesit, este insotit de o melodie superba, ce poate fi descarcata aici:

http://www.youtube.com/watch?v=8JQJnnPQn84

L-am urmarit pe Mihai Ghimpu luni seara la Jurnal TV. Este, poate, pentru prima oara cind mi-a lasat o impresie buna. Imi pare rau ca, deocamdata, nu are vreo functie mai importanta in structura Puterii, dar am vazut ca a inteles – si, deja, ii “invata” si pe comentatori, pe analisti – ca “lucrurile nu sunt simple”. Pai, asta e – cind esti in afara Parlamentului, iti pare usa papusa, cind intri in arcul Puterii, te ciocnesti de interese si interese, mari si mici, care te remodeleaza – de cele mai multe ori in rau.

Ghimpu a avut dreptate “obrazindu-i” pe analistii politici si a explicat bine de ce a pretins un minister de drept, pentru ca, altfel, va trebui doar sa raspunda de ce Alianta nu face una sau alta, de ce nu e justitie si nici ordine, de ce oamenii nu mai cred ca in R.Moldova li se poate face dreptate. Nu li se poate face, deocamdata. Pentru a va convinge, chiar va invit sa urmariti zilnic emisiunea “Inamicul public”, moderata de Oleg Brega, un om ager si luptator vertical pentru drepturile cetateanului si informarea, activizarea acestuia. Sotul si cu mine, fiind la fiica in Germania o perioada, am urmarit seara de seara si de aici emisiunea, la fel ca si la Chisinau. Ar fi bine ca si politicienii sa asculte ce se intimpla prin RM, sa vada parerile disperate ale oamenilor.

Ghimpu a vorbit ca PL impartaseste, in continuare, ideea retragerii trupelor rusesti, adoptarea unei noi Legi fundamentale, a spus ca neutralitatea militara a statului este inoportuna. Si ca e “unionist” (drept ca aici eu nu prea il inteleg – ba e, ba nu mai e, ba apoi iarasi e – asta depinde, probabil, de functia publica, nu de convingeri … In campania electorala tare s-a mai chinuit sa convinga oamenii sa nu voteze … nu comunistii, ci PNL-ul unionist, de aceea a si ajuns cu numai 12 mandate de deputat, ca Dumnezeu e mare – dar, ma rog…).

Acum, la elaborarea Programului, daca tot nu i s-a dat o pirghie PL sa incerce sa demonstreze ca in R.Moldova poate incepe intronarea legii, punerea ei in capul mesei, ar fi trebuit sa fie mai insistent in privinta lucrurilor fundamentale – CSI, NATO, Istoria adevarata, adica reformarea invatamintului si acceptarea promovarii adevarului istoric, relatii si parteneriat strategic necesar cu Romania. Pentru ca de spus – spune bine, dar de obtinut de la aliati recunoasterea unor lucruri fundamentale inca nu poate. Si-atunci – cu „Schimbarea pina la capat” – cum ramine?

Este curioasa si treaba asta cu acceptarea comunistilor in coalitia de guvernamint. Asta e si greu de comentat – va fi mai mult moartea PCRM, PLDM sau PL? Asa cum spunea si Anatol Taranu intr-un comentariu, din aceasta poate cistiga doar PD. Insa in privinta PL – rezulta ca, dupa ce au intrat la Putere in Consiliul municipal Chisinau cu sloganul ca nu vor coopera niciodata nici cu fostii comunisti sovietici, nici cu nomenclaturisti, dar au incheiat acord, acum ar putea sa ajunga sa colaboreze si cu neocomunistii capitalisti? Asta va fi “Schimbarea pina la capat?”

Ghimpu le-a spus corect lui Anatol Taranu si lui Arcadie Barbarosie – ca au trimbitat, impreuna cu toti analistii, multe si marunte impotriva PL in ultimul timp si, iata, acum vor vedea patinarea reformelor. Chiar m-a mirat cum Anatol Taranu, Arcadie Barbarosie, care sunt atit de ferventi in alte discutii, aici au cedat total – si pe drept, pe buna dreptate – in fata lui Ghimpu. Stiti d ece? Pentru ca ceea ce a spus Ghimpu a fost, practic, adevarat.

Pai, iata, pentru ca sa nu fie cele mai rele scenarii, PL trebuie sa puna piciorul in prag si sa forteze „Schimbarea”, necesara implicit, dar si ca „recompensa” pentru concesiunile facute de dragul refacerii AIE. In caz contrar, PL va prelua masiv din esecul AIE-2.

Si, pentru ca mai multi ma intreaba sau imi reproseaza pe alte bloguri, incorect, ca “as lua apa in gura” cind vine vorba de unificarea fortelor cu adevarat liberale (pt mine PLDM nu e forta liberala, nu e clar, in general, ce e cu strutocamila asta “social-democrata—conservator-populara—“liberala”, un fel de PD-2 sau PDAM-2), spun clar: in opinia mea, PL, PNL, AMN, PNR, MAE (aici nu sunt sigura) ar trebui sa formeze o forta national-liberala, cu un presedinte asupra carora vor conveni cu totii, care va incheia un acord cu PNL din Romania si va consolida falia proromaneasca in R.Moldova. In caz contrar, nu va mai avea cine sa apere valorile nationale in cel de-al doilea stat romanesc. Iar aceasta forta trebuie sa devina una puternic unionista. Nu va faceti iluzii cu integrarea europeana, nu se apropie ea nici in 5, nici in 10, nici in 15 ani…

Vitalia Pavlicenco
Loading Facebook Comments ...

87 Comments

Add a Comment
  1. Dnei V.Pavlicenco
    Cu privire la funcţii promise de la PL din răspunsul Dstră lui bogdan.ro abzaţul 8 „Am avut intilnire cu A.Salaru, cind a propus functii in executiv, pentru a nu participa PNL la alegeri, am spus ca ne intereseaza mai mult politica generala.”

  2. Ptru Osaf

    Ghimpu daca se va tine mortis de Presedintia PL-ului, il asteapta aceeasi soarta ca a lui Urechian si AMN.
    Ghimpu chiar ieri seara a declarat ca la Chisinau la alegeri locale nu se va vota pentru PL, ci se va vota Dorin Chirtoaca. Deci din gura lui a iesit ca Dorin Chirtoaca este un lider mai carismatic ca Ghimpu(cit. PL). De aceea PL a luat mai putine mandate in noiembrie si nu din cauza ca Ghimpu s-a declarat roman si ca „a depus efort „.
    Politicienii nu se ponegresc or se ridica in slavi. Politicienii sunt apreciati dupa fapte.

  3. p/u Luca
    Bravo Luca, luptă şi mai departe pentru Unificarea forţilor naţionale. Aşa făcea şi Roşca cu C.Tanase de la „Flux” cu cei care erau pe eşicherul politicii naţionale
    Ţie doar Ghimpu îţi încurcă. Deacuma nu mai sunt problemele sărăciei şi a „prihvatizărilor”, cu milionari şi miliardari în Euro, cazul 7 mai, ocupaţia de către Rusia a o parte din teritoriul R.Moldova,…
    În timp ce doar PL (cu părere de rău) din partidile naţionale este în Parlament, Dta socoţi că trebuie şi pe aceştea de distrus….
    Aşa fac pribaltici?
    Bine mai lucrează forţile antinaţionale!
    E de mirare că suntem cei mai săraci (oare numai material) din Europa!?

  4. Executivul a aprobat ratificarea Tratatului de frontieră cu Moldova
    12 ian 2011, 17:22 |

    Ministrul de Externe Teodor Baconschi a supus aprobării Cabinetului proiectul de lege de aprobare a ratificării Tratatului de frontieră cu Republica Moldova. Printre prevederile Tratatului se află date referitoare la marcarea pe teren a frontierei, modul de folosire a apelor de frontieră, a căilor ferate şi şoselelor.
    Ministrul de Externe Teodor Baconschi a supus aprobării proiectul de lege de aprobare a ratificării Tratatului de frontieră cu Republica Moldova
    Ministrul de Externe Teodor Baconschi a supus aprobării proiectul de lege de aprobare a ratificării Tratatului de frontieră cu Republica
    În cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, Baconschi a făcut o scurtă prezentare a proiectului de lege ce a fost adoptat de ceilalţi miniştri fără obiecţii şi cu avizele necesare de la ministerele de Justiţie şi Interne.

    „Tratatul este un document tehnic care conţine prevederi referitoare la marcarea pe teren a frontierei, reglementarea problemelor referitoare al construirea de obiective comune la frontieră, întreţinerea frontierei, constituirea şi funcţionarea unei comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră, modul de folosire a apelor de frontieră, căilor ferate, şoselelor, precum şi a altor instalaţii de comunicaţii care traversează frontiera de stat”, a precizat Teodor Baconschi.

    Tratatul de frontieră cu Republica Moldova creează bazele unei colaborări mai eficiente, în condiţiile în care este stânjenită de absenţa unor mecanisme şi proceduri adoptate de comun acord.

    Proiectul de lege de ratificare va fi trimis Parlamentului pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă.

    Tratatul privind regimul de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie la Bucureşti de către prim-ministrul moldovean Vlad Filat şi respectiv ministrul român de externe, Teodor Baconschi. Şeful diplomaţiei române a precizat ca textul documentului a fost finalizat după 11 runde de negocieri între cele două părţi.

    Anterior, preşedintele României, Traian Băsescu, declara că documentul va fi semnat pentru a le lua comuniştilor un subiect de campanie electorală.

    Documentul a generat polemici la Chişinău, unde au existat voci, inclusiv a preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, care au contestat competenţa lui Filat de a semna acest tratat. Partea română a declarat însă că nu are niciun fel de problemă cu acest tratat, nici de natură procedurală, nici de altă natură.

  5. Pentru PNL si PL urmatorul obiectiv trebuie sa fie alegerile locale intr-o coalitie din motiv ca au aceleas scopuri strategice si economice.Lamurirea pozitiei partidelor mentionate sa arate ce va da omului de rind masurile economice promovate spre reunire.Lumea se desteapta si aceasta miscare trebuie sustinuta in teritoriu de membri de rind activi din PL si PNL.D-l Ghimpu a facut ce a facut , acum daca va putea influienta mai putin s-o faca mai energic si poate mai calitativ.Dar este nevoe de un plan anticriza , posibil a tuturor partidelor interesate care nu au acces in parlament.E discutabil ,dar o atare masura si-ar gasi loc in societate.Activitatea parlamentului la inceput e „bulbuci” si „guma de mestecat”.Prezidiul guvernului generat de la prea multe principii si valori.La toti parlamentarii le lipseste organizarea, cea mai elementara organizare, de fapt ar trebui generata de „sus” de la „doi metri”.Uniunea fortelor pentru reunire se va obtine prin tratative, discutii, sedinte, pahare de vorba , blogosfera D-stra s.a. evenimente efectuate.”Taci tu , faptele tale sa vorbeasca”.

  6. Pt d-na Pavlicenco

    Am citit pentru a treia oara si cu mare atentie scrisoarea adresata in numele PNL membrilor Partidului Liberal(si nu numai) , inaintea alegerilor recente. Am avut retineri sa faca o apreciere s-au alta. Considerentele vi le puteti singura explica . De data asta imi inlatur „dozele” de retinere. O fac mai ales pentru ca e cat se poate de evident faptul ca nu ati adresat-o de „de capul dv” ,daca imi este permisa expresia. Ea este rodul gandirii echipei care se afla alaturi de dv la conducerea PNL.)am remarcat acest lucru si legat de programul politic al PNL) Este cu totul si cu totul inexplicabila, mie,(ca sa vorbesc doar in nume personal) miopia politica atat a celor carora le-a fost adresata la nivele „teritoriale” , pana la cele ale conducerii PL . Aspecte petinente ,fara indoila,pe care le-ati explicitat , as putea spune fara sa ma insel, cu premonitie chiar. Nu cunosc , adevarat spun , realitatea social -politica de facto din R. Modova. Sau poate o cunosc de suparafata, poate nu am reusit eu sa intru in detaliile ei subterane suficent de
    patrunzator? Sunt pur si simplu derutat si nedumerit!! Ce explicatie sa aiba o asa de mare lipsa de aderenta la transparenta faptelor, actiunilor, logicii intrinseci ,indraznesc sa spun , a demersurilor PNL? Orgoliile marunte, interesele ascunse, diversiunile bine camuflate si f. greu detectabile? Lipsa totala a orizontului politic si a persectivei istorice? E la indemana comuna sa vezi toate acestea, sa le observi si sa te miri!!!Am avantajul anonimatului mai multor bloguri pe care le frecventez si observ ca si intr-un mediu mult mai elitist poti constat acelasi lucru. Ca sa nu mai vorbesc de presa, in afara catorva mici exceptii. Nu stiu ce sa zic, dar mi se pare ca „buboiul” e f mare, mult mai mare decat poti constata la prima vedere. Parca niste ape tulburi plutesc in subteran , parca niste mlastini suterane stau la panda amenintatoare si gata sa inghita totul. N-am cazut in deceptie, nici in pesimism morbid, dar ceva nu e in regula in societatea basarabeana. Exista parca o stare de asteptare vaga care inhiba oamenii la angajare directa , care te duce cu gandul la Marele salvator care … vine el de undeva pana la urma, chiar daca „noi” nu trebuie sa ne batem capu prea mult. De aici , certuri, insulte, zvonistica cat incape.Lipsa de efort informativ si de discernamant propriu necesar la fel. Zau, ca sunt in fata unui tablou din teatrul absurdului,domana Pavlicenco.
    Desi vad si presupun ca va este si dv clar ! Totusi nu va dati batuta. E de admirat asta,dar nu e cazul sa pedalez pe vreun elogiu pt ca s-ar putea sa va si jignesc punand asa ceva in fata. Mai ales ca stiu cate va asteapta si pe viitor, pt ca lupta nu se apropie de sfarsit . Dimpotriva , abia de acum se inteteste.
    Am vazut cine face parte din staful PNL. Nu -i cunosc, si nu i-am retinut din… „luptele” care se duc si e vina mea. De dl Severovan mai stiam cate ceva , dar ca e PNL-st, chiar nu stiam O stiam doar pe d-na Alexandra Can pe care nu o mai vad pe blog, desi candva era activa. La fel pe d-na Tampitza(?) Pe unde or fi? Am puse deoparte pt dansele urari de An NOU -2011!!
    PS- cam suna a si a efuziuni lirice randurelele (sic) de fata. dar , nu-s` de ce mu mi-am putut reprima …impulsurili!! ( vorba lui Ceausescu)

  7. Pt Osaf

    Noi am refuzat functii inainte de alegeri. Ne-am retras pe 29 iulie neconditionat. Dupa 29 iulie nu a propus nimeni nimic nimanui, dar nici nu era nevoie. Functii se considera ca se propun cind ai posibilitatea, nu o faci doar ipotetic.

  8. Aassinate politice

    preluare de pe:
    http://ghimpu.wordpress.com/dialog/#comment-781

    UN NOU ASASINAT POLITIC Says:
    13/01/2011 la 06:44

    “KGB-ul ESTE NEMURITOR,
    EL ISI SCHIMBA DOAR DENUMIREA”
    INTERVIU CU SCRIITORUL VLADIMIR BESLEAGA
    “ZIARUL DE GARDA” 6 IANUARIE 2011

    http://www.zdg.md/exclusiv/kgb-ul-este-nemuritor-el-doar-isi-schimba-denumirea/comment-page-1#comment-64992

    intrebare de Aneta Grosu:
    «Totdeauna am avut senzaţia că anumite morţi au fost puse la cale». Această declaraţie vă aparţine. Pe 27 decembrie şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier sculptorul Tudor Cataraga şi soţia sa. Credeţi că aceste accidente rutiere sunt planificate de cineva, undeva?

    RASPUNS:
    — Anumite structuri aşa-zise legale, dar mai cu seamă cele obscur-mafiote din zona noastră, precum şi din fostul imperiu, care pe parcursul deceniilor au controlat teritoriul şi nu s-au dezis de acest drept, pentru că l-au considerat în continuare domeniul lor de interes, au activat aici nestingherite, şi atunci când anumite persoane cu funcţii de răspundere ieşeau de sub ascultare, devenind indezirabile, recurgeau la lichidarea lor fizică. Aşa a fost cazul celebrei radieri cu izotopi radioactivi a regretatului primar general al Chişinăului Nicolae Costin, dar cel mai adesea s-a recurs la înscenarea unor accidente rutiere, care prin specificul lor sunt pe cât de dificil de evitat, pe atât de anevoios de demonstrat. Exemple pot fi aduse destule, unele dintre care sunt prezentate în textul meu dramatizat «Morţii cei vii şi viii cei morţi». Mă voi referi aici doar la cazul regretatului Gheorghe Ghimpu, care este cel mai elocvent. Preşedinte al Partidului Naţional Român, şi-a pierdut viaţa aflându-se la volanul propriei maşini, în timp ce ducea uniforme de ostaşi ai Armatei Române spre a le înmâna acestora. Era la o oră timpurie a dimineţii, când, la un moment dat, a fost orbit puternic din faţă, a pierdut controlul maşinii, s-a izbit într-un copac, din care a şi survenit sfârşitul colegului de drum de alături, iar dânsul s-a stins la câteva zile. Orbit de cine? Vom şti vreodată? Orbit… cum? Există astăzi metode tehnice nu doar de a orbi pe şofer, ci şi de a paraliza sistemul de ghidaj… Iar aceste scenarii sunt minuţios pregătite şi executate de profesionişti… Sau cazul consilierului prezidenţial al lui Iliescu, Adrian Dohotaru, care mergea pe şoseaua Ismail–Odesa, pentru a participa la dezvelirea bustului lui Eminescu… A fost acroşat, pe un traseu absolut liber, de un vehicul la volanul căruia se afla nu altcineva decât un… cascador, deci, un profesionist… A murit şi consilierul, a murit în acel aşa-zis accident şi şoferul… Ei bine, cât priveşte cazul sculptorului Cataraga nu ştiu dacă poate avea vreo motivaţie politică, rămâne să demonstreze organele de anchetă…
    —————————————————————————
    N.B.
    Sculptorul Tudor Cataraga este autorul Monumentului Libertăţii dedicat evenimentelor din 7 aprilie 2009, dar şi al altor lucrări monumentale celebre, cum ar fi “Îngerul de veghe” – Ion Dumeniuc, “Mihai Eminescu”, “Tron Medieval”, “Început şi sfârșit”.
    —————————————————————————
    Citat:
    În ziua în care s-a împlinit un an de la evenimentele din 7 aprilie 2009, în faţa clădirii Parlamentului s-a înălţat macheta viitorului Monument al Libertăţii, pe care a prezentat-o arhitectul Tudor Cataraga. La miting Catarga s-a închinat în faţa tinerilor şi a declarat că

    «datorită tinerilor, acum putem privi mândri spre cer şi putem gândi liber».

    Artistul a promis că exact peste un an va fi ridicat monumentul sub formă de cruce, format din 12 panouri de metal, realizat de o echipă de arhitecţi şi sculptori sub conducerea sa.
    ————————————————————————
    PENTRU ACEST MONUMENT SI ACEASTA DECALARATIE EL A FOST ASASINAT de KGB+ Tiraspol,
    la sfarsit de mandat M.Ghimpu

    PRIN SIMULAREA UNUI “accident” IN MARELE SIR AL MARTIRILOR MOLDOVENI omorati de KGB:
    Ion Dumeniuk, N. Costin, Doina si Ion, Gh Ghimpu, etc.

  9. Crin Antonescu este un presedinte temporar al PNL (Romania, cum ziceti dumneavoastra). Spun ca este temporar deoarece are un mandat limitat intre doua alegeri.
    Deci, nu trebuie facuta confuzia „Presedinte=Partid”.
    Ca partid, PNL face parte din Internationala Liberala si, in mod natural, poate fi sprijinul cel mai important pentru a sprijini o formatiune liberala din Basarabia sa devina si ea membru al Internationalei Liberale.
    Initala „N” chiar reprezinta „national”, adica se refera la „natiunea romana”.
    „N-ul” din PNL Moldova la care „national’ respectiv „natiune” se refera?
    Desigur, zbaterea Vitaliei Pavlicenco pentru promovarea romanismului si ideii de unire in Basarabia, pare sa fie raspunsul la intrebarea de mai sus.
    PDL face parte din PPE, deci nu din miscarea liberala europeana.
    Intr-adevar PNL-ul (Romania) s-a implicat putin in „babilonia” liberala de la Chisinau unde nu a putut sa gaseasca un partener serios.
    As spune ca liberalii basarabeni nici n-au batut la „usa” care trebuie, respectiv stabilirea unor contacte cu persoane importante si cu influenta dintre liberalii romani dintre care i-as mentiona pe Teodor Melescanu si senatorul Raymond Luca.
    Dar, atata timp cat PL si PDLM se bat intre ele pentru a castiga bunavointa PDL-ului, ma indoiesc ca liberalii romani vor incerca o apropiere de aceste doua formatiuni.
    Pe de alta parte, PNL, MAE, etc sunt prea mici si fara o influenta semnificativa in politica basarabeana ca sa fie considerate parteneri viabili de liberalii romani.
    De aceea, prioritatea numarul unu a acestor partidute (sa ma ierte Vitalia Pavlicenco pentru aceasta duritate), nu ar trebui sa fie lupta impotriva marilor partide in fata carora nu au nicio sansa (vorba banculuip: Puricele catre elefant: Te prinzi ce tare tropaim noi doi?), ci sa inceapa o sustinuta actiune de unificare, asa cum preconizeaza Vitalia Pavlicenco.
    Abia atunci vor dovedi ca sunt niste forte politice capabile sa joace un rol important si implicit pot deveni parteneri ai PNL-ului si eventual, partidul constituit sa intre, cu timpul, in Internationala Liberala. Nu ar fi exclus ca sa poata atrage si niste parlamentari nemultumiti si atunci sa intre pe usa din dos in Parlament unde si-ar putea promova agenda.

  10. Este nevoie urgenta de o unificare pe zona liberala,a fortelor pro-romanesti…trebuiesc lasate certurile,micile disensiuni,orgoliile personale,raca la o parte si trebuie construit un proiect politic care sa atraga tot ce inseamna element pro-romanesc in Basarabia,o asemenea constructie ar putea cu lejeritate sa obtina un procent de 15% -20% in alegerile viitoare,insa cu conditia sa fie un proiect politic bine facut,cu un program clar,cu un mesaj clar…cat despre colaborarea cu anumite partide din Romania,cred ca ar trebui sa luati in calcul colaborarea cu partidele care sprijina cel mai mult elementul romanesc din Basarabia,indiferent ca e vorba de PDL sau PNL sau PSD(cu o probabilitate mai mica) …in acest moment nu se poate pune in balanta ceea ce a facut Basescu pentru basarabeni cu ceea ce a facut Antonescu,un individ ajuns intamplator si accidental in fruntea PNL-ului(probabil ca intr-un timp mai scurt decat cred unii va fi inlaturat de la sefia PNL,impreuna cu clica lui),balanta s-ar inclina clar in partea lui Basescu…deci,incepeti discutiile si faceti pasi concreti pentru realizarea acestui proiect politic important…insa pentru ca acest proiect politic sa reuseasca toata lumea trebuie sa participe la el cu sufletul deschis,sa lasa orgoliile la o parte si sa se gandeasca la interesul romanilor basarabeni decat la avantajele personale sau la functii…

  11. Dna Pavlicenco. Totuşi este bine că publicaţi părerile şi celor care nu sunt de acord cu părerea Dvoastră – prin aceasta cititorii primesc mai multă informaţie şi încep a gîndi.
    Dna Pavlicenco. Am încercat să scriu pe blogul lui T.Darie, dar el nu permite alte păreri. Cu permisiunea Dstră o public aici. Vă mulţumesc.

    O cale de manipulare este şi ponegrirea. Avînd în vedere că 3 partide parlamentare , care au bani mulţi au şi mijloace de informare a lor, pentru a fi susţinuţi „patronii”şi a ponegri oponenţii. PL n-are mijloacile lor de informare în masă. AIE1 a arătat că doar PL s-a luptat pentru aflarea adevărului cu privire la 7 aprilie şi iniţiative de demnitate naţională (ocupaţia sovietică, eliberarea de către Armata Rusiei a teritoriului din partea stîngă a Nistrului, condamnarea comunizmului, monumentul în memoria jertvelor comunizmului, parada de la 9 mai, …). PL , Dl Ghimpu a fost criticat nu numai de comunişti ,dar şi de PD cu PLDM. De atîta se bate în PL uneori rafinat (cum o face aici şi Dl. Darie aici). Se organizeză mai multă informaţie negativă pentru cititori, Acum Dl Darie a adunat toată informaţia negativă (pentru a o face pe „Obiectivul” spune şi cîteva cuvinte bune) şi întreabă cititorii – aşa că Ministrul Ciobanu nu-i bun?
    În 2009 doar numai pentru sport au fost alocaţi mai mulţi bani ca în 2010 pentru Minister (sport +tineret). Succesile sunt mai bune în 2010. Dar Dl Ministru Ciobanu nu e bun pentru că n-a permis „prihvatizarea” obiectului sportiv!?
    Dle Darie – cititorii înţeleg că îţi „cîştigi pînea” şi ce fel de „jurnalist independent” eşti.. De ce nu eşti aşa de critic , de pildă cu Ministerul Justiţiei sau MAI? Sau nu mai este importat temele de 7 aprilie, „prihvatizările”, condamnarea comunizmului, „separatişti” cu paşaport diplomatic a Rusiei,….!? Criticaţi că PL n-are „specialişti”, dar 20 de ani ne-au condus „specialiştii” Lucinschii, Filat, Diacov, Voronin, Lupu … şi suntem cei mai săraci din Europa!!!

  12. dna Pavlicenco cu permisiunea dstra doresc sa recomand vizitatorilor blog-ului dstra, evident p/u cine nu l-a privit, filmul „Nunta in Basarabia” de Nap Toader din 2009. E o comedie, sau mai bine zis un film tragico-comic unde se vad foarte bine putinele diferente si multele asemanari dintre romanii din Romania si romanii din Basarabia (moldovenii din RM). Mai mult nu zic nimic sa nu stric intriga daca poate cumva sa ivit. 😉
    🙁 P.S. Incercati sa-l gasiti singuri nu pot si nu-mi permit sa indic tag-uri, adrese directe p/u vizionare online gratis, piraterie, pe acest blog si nu numai.

    Totodata p/u romanii-moldoveni 🙂 din basarabia recomand in timpul liber sa mai acceseze http://cinemaromanesc.blogspot.com

    Succes in vizionare.

  13. Da o unificare de asta ar fi super,insa fara Vitalusha.
    Ce fel de unire vrea ea, pe cind in timpul URSS dinsa a fost in CUBA si a lucrat,insa acolo nu puteai ajunge daka naveai legaturi cu KGB. De aici rezulta ca ea e omul KGB Rus, si din potriva prin sloganul ei de Unire cu Romani,ea duce fortele democrate si liberale in jos,si le face crestere PCRM-lui. Tot ea a batut in alegeri in MAE si acum indrazneste sa faca unificare cu acest partid. Nici un pic de rusine Vitalusha nu ai,duti aminte ce par sur ai facut in aprilie lui Petrencu,sarmanul a ramas chel,si acum in anticipate cum ai procedat? Bravo Untila ka nu s-a legat cu tine.
    O unica unificare cea mai buna e ca PL sa vina in MAE si Untila sa fie presedinte de partid,dar Ghimpu Presedinte de Consiliu Parditului.
    Dar tu Vitalusha dute inapoi in CUBA si fumeaza trabuc.

  14. Pt 2011

    Am explicat mai sus si repet pt, probabil, un MAE-ist nenorocit.

    „Pt vazilin

    Am explicat de o suta de ori pe blog. Sotul meu a fost chemat sa isi satisfaca serviciul militar, ca traducator de spaniola. Eu, din anul V, de la Facultatea de limbi straine, franceza, am mers ca sotie. Este o istorie mai veche si despre cum nu-mi dadeau voie sa merg in aceasta calitate de sotie, pt ca eram o rebela la facultate, desi eminenta. Nu ma impacam cu regulile rigide absurde. Nu am fost activista de comsomol la facultate. Am mers cu sotul in Cuba la virsta de 21 de ani (ma casatorisem la 20,5 ani). In Cuba am fost gospodina, cum se spune, am facut menajul, am fost apoi gravida, ca toate femeile, noua luni, apoi am nascut-o pe fiica noastra, Beatriz, am crescut-o singura (sotul era foarte (ocupat) zece luni si, ne-am intors acasa dupa exact 22 de luni. Am plecat in decembrie 1974, am revenit in septembrie 1976. Eu sunt nascuta in octombrie 1953. Eu nu cunosteam spaniola, am invatat-o acolo, la facultate studiam franceza si engleza, ca limba a doua. Chiar daca sotului i s-a propus sa mai prelungeasca, deja prin acord, munca acolo, inca un an, noi am refuzat si ne-am intors acasa. Eu am reintrat in anul cinci de facultate, am absolvit-o, greu mi-am gasit de lucru la o editura, ca stilist, greu mi-am facut viza de resedinta in Chisinau, iar sotul a revenit la catedra de literatura universala, ca lector.

    Iata povestea. De ce sotul a plecat? Atunci plecau multi, ii lua pentru ca moldovenii stiau bine spaniola, iar el a terminat facultatea la Moscova, unde, impreuna cu alti tineri talentati, a fost trimis la invatatura din anul 3- ca atunci nu plecai la Sorbona sau la Harvard, ci la Moscova, la Leningrad, Minsk, Kiev… A invatat, conform programului, traducerea militara, nu sa umble po-plastunski. Si, apoi, dupa facultate, l-au luat sa isi satisfaca serviciul militar. El avea 24 de ani.

    Noi, in general, ambii am dus-o greu, am crescut fara tati. Dar nu avem niciunul nici o pata in biografiile noastre, asta, mai ales, intr-o societate murdara si comunizata.

    Nu am colaborat cu niciun serviciu de securitate, nici nu stim ce inseamna asta. Am fost oameni simpli, dar verticali si curati. Asa am si ramas.”

    IN INCHEIERE: Inteleg bine faptul ca idealul (nu doar sloganul) Unirii in dezavantajeaza politic si ca imagine pe falsii unionisti, asa cum sunt unii pe la MAE si PL.

    Este o minciuna ca noi, PNL, am fi vorbit de MAE in alegeri. Trebuie sa va fie rusine. MAE sunt cei care, peste tot, au rupt METODIC posterele – nu ale comunistilor – ci ale PNL. Iar PL a chemat lumea – LA FEL METODIC – sa nu voteze PNL.

    Nu pretindem nici o unificare cu nimeni, linistiti-va si stati in banca voastra acolo, la MAE. Eu mi-am spus opinia cum vedem noi consolidarea partidei nationale, spre binele romanilor, dar daca MAE nu o vede, sa ramina sanatos unde e – fara conducere cu imagine si fara mesaj, dar, poate, cu bani, – si sa se bucure de viata si sa tot spere.

    MAE a dezamagit PNL si in alegeri, si dupa. Dar am tacut, am trecut peste asta si am mers inainte.

    Nu avem nevoie de Untila, el politist a fost – politist a ramas si in politica. Orgoliul barbatilor nostri este atit de mare si absurd, incit ei pot plati cu esecul, numai sa nu vor sa coopereze cu un partid condus de o femeie, poate, mai activa si mai desteapta decit ei. Asta e drama multor basarabeni si la Jurnal TV arata adesea ca tarile unde procentajul femeilor la conducere e mare, nu stau in topul de la coada al statelor sarace, avind o conducere corupta. „Nenorocul” meu este ca nu sunt chiar proasta, iar in viata a ascunde desteptaciunea este uneori mai greu decit a ascunde prostia.

    Nu despre mine se spune de masonerie si nu s-au disfuzat materiale despre mine legate de vreo colaborare cu vreun serviciu ocult. Stati linistiti si savurati existenta MAE-ului, nimeni nu va impiedica in prostia si aiureala pe care o faceti. Vad ca noi va impiedicam cu mesajul Unirii pe care multi de la voi il impartasesc, insa il tin banii in alta parte… Dar lucrurile se vor schimba. Iar ideea sa preia Untila conducerea PL-ului unificat este de 1 aprilie, este de tavalit de ris. Untila a fost odata presedinte al PL-ului de dinaintea actualului, dar l-a folosit iresponsabil doar pt promovare si cea mai grava greseala a national-liberalilor, pe care o recunosc si prieteni comuni ai mei si ai lui Untila este ca a fost el promovat ca presedinte al PL, neavind pt aceastaa nici bani, nici capacitatea de a-l reprezenta.

  15. Pt Vitalie

    Trimiteti-mi pe adresa vpavlicenco@yahoo.com linkuri unde pot privi filmul, lucru pe care mi-l doresc foarte mult. Eu am incercat, dar nu am reusit. Mersi.

  16. Imi pare rau, dar translarea PNL( Romania) in politica basarabeana , va dubla babilonia din liberalismul de acolo Este un partid care si-a pierdut busola si nu am niciun indiciu ca va avea sanse sa revina la ceea ar fi putut fi pentru Romania. Alianta cu PC lui Voiculescu isi va lasa o amprenta definitiva asupra sa si de neinlaturat prin consecinte. Iar cardasia cu PSD, contrar tuturor aparentelor de bine pentru unii, nu este agreata de „prostime”. PDL , desi in declin de sondaje, are sanse mari de revenire prin cumulul unor personalitati cu sanse serioase de refondare a clasei politice romanesti si inceputul iesirii din criza.. Stafeta intre generatii din cursa politica romaneasca se prefigureaza a fi castigata de cei mai tineri, deja mai bine pregatiti si mult mai feriti de coruptiile practicate in gastile politice post decembriste.Sunt , fireste, pareri personale. Alegerile locale , cu siguranta vor prefigura mult mai evident evolutile politice romanesti.

  17. p/u Titirez:
    „…mai bine pregatiti si mult mai feriti de coruptiile practicate in gastile politice post decembriste.” Insa mai toti sint la chimirul noilori bogatasi „oligarhi” care aparent nu au nimic cu politica, mai putin fiind feriti de coruptiile practicate si de „oligarhi” (ideal ar fi DELOC sa nu practice si sa nu aiba de ce se feri in afara de mania poporului) cei ce detin PUTEREA momentan, insa cum se spune: cind vine timpul din fata lui Dumnezeu nu ne fereste nimeni.

  18. Pt toti

    Am adaugat la acest articol un cintec magic.

    Ieri am privit un PPS despre mama lui Barack Obama, dar inca nu il gasesc pe youtube ca sa il plasez aici. Insa acest filmulet, extrem de trist, despre Obama si mama sa, despre „familia lui cea mare”, filmulet care m-a coplesit, este insotit de aceasta melodie superba, care poate fi gasita si descarcata aici: http://www.youtube.com/watch?v=8JQJnnPQn84

    Altfel, nu stiu cum sa incarc pe youtube filmuletul, iar tinerii din staf sunt inca intr-o mica vacanta… Il pot trimite unora dintre voi, poate il cunoasteti sau stiti cum poate fi gasit pe youtube… Spuneti-mi, ce parere aveti de melodie? L-am trimis unora dintre voi, dar de la unii s-a intors…

  19. Mare știre…,pe cine interesează la modul serios așa noutăți ?! Apă de ploaie și atâta tot.

  20. Pt matahala

    1. Mi se pare ca nu avem contract de vizitare a blogului. Eu, chiar daca l-as face, nu l-as face cu matahale.
    2. Blogul meu nu este agentie de stiri. Nu-ti pierde timpul cu „apa de ploiae”. Mergi la agentii, la portaluri informationale si citeste. Blogul meu este de atitudine. Clar, matahala, ce esti? Nu spurca, prin rautatea ta, starile de spirit si de suflet ale oamenilor.

    Am vrut sa trimit si pe adresa indicata filmuletul despre Obama, dar s-a intors imediat. Ti-ai facut un e-mail ca sa murdaresti oamenii?

    A doua postare am dat-o la gunoi, acolo unde ii este locul…

  21. Pana la colaborarea PNL (Romania) cu liberalismul basareabean trebuie ca acesta din urma sa devina vizibil si partener credibil.
    Cat despre PDL, acesta duce doar o politica de propaganda in Basarabia pentru castigarea de voturi. Vedeti sustinerea lui Chirtoaca in adunarile
    electorale organizate de Eugen Tomac.
    Cat despre politica „unificatoare” a PDL-ului, actualul „tratat de frontiera dintre cele doua state”, dupa cum se exprima Baconschi, este cea mai elocventa mostra a lipsei de interes real al acestui partid de a aface ceva pentru realizarea unui SINGUR sta romanesc.
    Chiar Basescu a declarat acum o luna ca el nu vede ca unirea sa aiba loc, aceasta nefiind o problema de actualitate. Poate peste 25 de ani se va realiza asa ceva.
    Cu alte cuvinte, domnul presedinte a taiat scurt orice discutie despre Romania Reintregita.
    Pentru PDL si presedintele Basescu a devenit mai importanta si mai „de inima” sustinerea intereselor maghiarimii in dauna romanilor din zonele cu populatie majoritara maghiara, desigur din aceleasi considerente de sustinere electorala sau a guvernului PDL-ist. Vedeti noua lege a educatiei. Insasi numirea unui maghiar in fruntea Ministerului Culturii (romane) si a Patrimoniului spune mult despre politica nationala a PDL.
    Legat de partidul „lui Voiculescu”, as sublinia din nou ca se face confuzia intre conducator si partid pe bunul principiu al Romaniei ceausiste: PCR, adica Partidul=Ceausescu=Romania” care in gandirea unora devine un nou PCR Partidul=Conducatorul=…
    Platforma, chiar si initiativele legislative ale PC-ului sunt dintre cele mai echilibrate daca sunt comparate cu ale celorlalte partide.
    Deci, Alianta dintre PNL si PC nu este o alianta intre Antonescu si Voiculescu ci este cu adevarat o alianta conjuncturala intre doua partide pentru atingerea/rezolvarea unor probleme de interes comun.
    Cum am mai subliniat, cei care au facut o adevarata „bucatarie” nevazuta de public pentru basarabeni au fost parintii Legii Cetateniei Tudor Pantiru si Titus Corlatean. Acesta din urma, prin Raymond Luca a obtinut sprijinul PNL-ului la votarea proiectului de lege, in timp ce aliatul PDL-ului, UDMR-ul s-a opus.
    Recent (in Decembrie), Titus Corlatean l-a primit pe ambasadorul SUA cu care a discutat si problemele din Basarabia, iar anul acesta va primi senatori si congresmeni americani pentru a discuta, afara de problemele bilaterale de politica externa, si situatia de dincolo de Prut precum si sustinerea unor initiative romanesti in aceasta directie. Evident, acesta este un semnal diplomatic al interesului Romaniei pentru Basarabia.

    Mircea Popescu

  22. pentru Titirez

    Nu o sa ma invirt ca un titirez pe bloguri straine asa cum o faci tu in locul d-nei Pavlicenco.
    Acum iti raspund.Am toate materialele Conferintei internationale (1991)de condamnare a pactului.Si nu l-am plasat pe bloguri si blogulete da am montat si plasat aceste materiale la unele posturiTV din SUA,M.Britanie,Franta,Romania.cum am plasat si alte materiale importante pentru R.Moldova.Cred,ca ficare trebue sa faca ce poate mai bine pentru neamui lui.

  23. Liberalismul basarabean este deja vizibil si va deveni si mai vizibil, dat fiind chiar existenta acestei AIE-2. Mai mult, baza extensiei sale vine si creste, pe zi ce trece, pt ca „proromanismul” creste si face presing, si el, pe zi ce trece. Iata, parlamentul si-a deschis lucrarile, iar excluderea limbii romane, neconstitutional aplicata, chiar ostentativ, creeaza clar, dezavantaj partii de opozitie numita PCRM. Simt plutind in aer o alta exigenta de statut fata de limba romana, chiar din partea
    „nevinovatului” public. Mi se pare ca toate acestea vor pune la loc penele smulse prin stradaniile electorale ale unora, liberalismului dlui Ghimpu. Apa trece, a trecut, dar marile pietroaie ale realitatiilor basarabene au ramas si vor ramane de rezolvat. Justetea punerii lor in pagina de PL- Ghimpu are inca priza mare, mai ales ca „cealalta parte” va face greseli si-i va sevi Pl-Ghimpu mingea la fileu!! In atare conditii ar fi cat mai de dorit unirea fortelor liberale intr-un manunchi cu adevarat eficient pentru „proromanismul”, dorit de multi.

    Cat priveste politica „unificatoare” a PDL Basescu, nu am a ma pronunta. O data, pt ca parintele „unificator” va pleca de buna voie si cu pasi constutionali la locul harazit, a doua oara pt ca „maurul” si-a facut datoria si se pare ca o va duce pana la capat onorabil, indiferent de ce fel de oglinda deformatoare i-am pune in fata. In deobste, nu numai ca asa va fi perceput de „prostimea votanta”, ci si un examen critic minutios intreprins poate sa-i dea castig de cauza. In ceea ce priveste „exactitatea termenul istoric prescris”, nu am a ma teme de nimic: din cate mi-am format parerea despre istorie, ea, ISTORIA, poate sa comprime sau sa dilate cu de la sine putere orice previziuni indiferent de cine le-ar face.

    Si mai am un motiv sa nu dau atentie niciunei previziuni. Nu partidele, indiferent care, de care culoare, fac UNIREA. ELE o pot PREGATI, dar nu si faptui. Infaptuirea, ca sa fie IN-FAPTUIRE, e de dorit sa fie facuta de cine trebuie ca sa dainuiasca. Partidele trec, Unirea ramane. Din 1859, 24 Ianuarie, tot asa stiu sa se fi intamplat. De aceea, ma gandeam sa si zic ce am de zis despre PDL. PNL, PSD, PC sau mai stiu eu care vor mai fi venind. Asa imi miroase mie, a partide veninde in peisajul politic romanesc cu mireasama de alta generatie cu tot. Fara de ANTENE, far de gioneli, crini, Sovi, becali si chiar cu voia dv patrici. Timp de un an, daca nu ma insel, mireasma asta are tot sa se inteteasca. Iar daca ar fi sa mai si vorbim de taiat scurt, taietura nici nu vine de la domnia sa prezidentul, ci mai de SUS sau mai de jos. Chestia e ca tot pacientul e la mijloc si el se va insanatosi sau nu, daca are noroc. Iar daca nu are nici partide in jur sa-l incurajeze, sa-l intareasca in suflet si-n tarie, sa-l imbarbateze, va striga de pe patul de suferinta: Partidul acela m-a nenorocit, jos partidul ACELA.

    Interesul comun PNL Antonescu – PC Voiculescu, daca e sa ne referim la legea educatiei, si-a deplast demult centrul de greutate, de cand cu sedintele comune de guvern via Bucuresti-Budapesta si retur, prezidate de Calin Popescu Tariceanu si Gyurcsany B.Elare, plasat mult mai jos acest centru de greutate conjunctural. Spre o noua victorie referendara, conservarea pe mai departe a Maretei Constitutii Iliesciano-iorgovaniene si conservarea unei clase parlamentare in doua trepte, care sa franeze cat mai bine scoaterea mainii din buzunarul meu de contribuabil. PDLM face doar impresia ca este PDL Romania. Bine ar fi daca ar si fi!! Dar nu e si zilele astea se va vedea cu brio. Iar dl Corlateanu, daca tot ziceti ca atat de bine pregateste intalnirea de care vorbiti, e si imbucurator ca democratii vor si insotiti de senatori republicani. Macar se echilibreaza lucrurile si, cine stie, va mai poposi in zona iarasi dl Joe Biden.

  24. Doamna Vitalia,
    Va amintiti, probabil vre-o 2 ani in urma,
    ati informat pe blog ca intr-o zi ati avut o problema de circulatie cu masina
    /sau un mic accident/ undeva prin Chisinau.

    Dupa moartea familiei lui Tudor Cataraga si Dora din Dec.2010,

    si a studentului basarabean MILITANT ACTIV la Bucuresti,
    Andrei Savciuc – „accident rutier” in Nov.2009 / si care avea pe pagina sa Internet harta Romaniei Mari, si foto cu Gr. Vieru, si Ion si Doina, si Basescu si Cernautiul istoric, etc,/ credeti oare ca a murit de „moarte oarba sau buna ?

    Nu credeti oare ca accidentul DVS. de acum 2 ani fusese o inscenare ratata sau o preintampinare ?

    Cine va opri oare omorurile Moldovenilor nostri patrioti /Grigore Vieru- Ian.2009/ de catre Omon-urile moscovite si tiraspolite ?

  25. Petru Bogatu: Între mafia lor şi gunoiul nostru

    Dacă e să-i dăm crezare unei distinse doamne care conduce un partid extraparlamentar, până şi Vlad Plahotniuc „este patriot român basarabean”. Şi cum Vlad Filat se declară pe faţă român, iar Mihai Ghimpu nu ascunde că este, pe deasupra, şi unionist, ce să însemne oare toate acestea? Că la Chişinău s-a instalat o guvernare nu numai proeuropeană, ci şi profund românească?

    Românii care „nu cred în prostiile pe care le spun”

    Unde mai pui că Vitalia Pavlicenco, căci despre ea este vorba, scrie pe blogul său că şi Marian Lupu, în pofida aparenţelor, „nu crede în prostiile pe care le spune despre sacrele noastre valori naţionale, despre istorie, războiul de la Nistru. El este român şi ştie ce e cu el”. Interesant, nu?

    Cu atâţia români verzi la putere, nu ne rămâne decât să ne crucim şi să ne minunăm foarte tare. Şi, nu în ultimul rând, să aşteptăm ce va urma. Dacă Republica Moldova, sub guvernarea lor, devine un stat cu adevărat românesc, înseamnă că, de bună seamă, în fruntea ei sunt oameni de bună credinţă. Adevăraţi „patrioţi români basarabeni”, după cum susţine dna Pavlicenco. Dar dacă nu? Atunci percepţia noastră se va schimba, fireşte.

    Vom constata că, indiferent ce spun „patrioţii români basarabenii”, ei se vor dovedi în realitate cu totul altceva. Poate că vor fi români în acte sau în declaraţii, dar nu şi buni români. Asupra acestui fapt însă sperăm să ne dumerim mâine. Sau cândva mai târziu. Azi, până una-alta, ne interesează altceva.

    „Există un grad înalt de corupţie”

    În calea transformării Republicii Moldova într-un stat modern şi european, ca să nu zic românesc, stau două obstacole ameninţătoare: corupţia şi mafia. Potrivit clasamentului anual realizat de Heritage Foundation împreună cu „Wall Street Journal”, ne aflăm la ora actuală abia pe locul 120 din 179 de ţări în topul mondial al libertăţii economice. Suntem mai bine plasaţi decât Rusia (locul 143) şi Ucraina (164), dar mult mai prost decât România care ocupă poziţia a 63-a.

    Chiar dacă, sub guvernul Filat, am urcat cinci poziţii în comparaţie cu anul trecut, din cele 43 de state europene, Republica Moldova e tocmai pe locul 40. Printre carenţele principale care ne ţin pe loc se numără domeniul muncii şi libertatea investiţională. Experţii de la Heritage Foundation arată totodată că «realizarea potenţialului de creştere rămâne constrânsă de intervenţia statului în sectorul privat, ca urmare, economia este vulnerabilă în condiţiile schimbării situaţiei politice». Există „un grad înalt de corupţie în majoritatea domeniilor birocratice”, se mai arată în raport. Rezumând şi vorbind mai simplu, pe înţelesul maselor largi, mulţi dintre înalţii demnitari de la Chişinău, în loc să servească interesul naţional, caută să-şi umple, pe seama statului, propriile buzunare.

    Acum urmăriţi cum reacţionează afacerile la instaurarea AIE la putere. Iată doar câteva titluri care fac deliciul presei în aceste zile: „Farmaciştii declară că nu reuşesc să ieftinească medicamentele”, „Fiecare al treilea detergent de pe piaţă se va scumpi în următoarele zile”, „Au crescut preţurile la ulei, pâine, lapte, ouă”. Mai adăugăm la toate acestea că se scumpesc nişte mărfuri care şi aşa costă mai mult decât în Uniunea Europeană.

    Cum să te baţi cu tine însuţi?

    Vreţi să-mi spuneţi ca explozia preţurilor este provocată de conjunctura financiară? Pe dracu’! Piaţa e un fel de mână invizibilă, după cum o numea celebrul economist Fr. A. von Hayek. Aceasta, fiind lăsată să-şi facă treaba, impune preţuri obiective. Ea nu are inimă, dar nici minte şmecheră de pungaş ca să ne tragă clapa. Cu asta se ocupă monopolurile mafiote care mutilează „mâna invizibilă” pentru a-şi băga coada în formarea preţurilor şi a obţine nişte profituri ilicite.

    Am putea continua cu exemplele, dar cred că nu are rost. Derapajele mafiote se văd cu ochiul liber la tot pasul. E destul doar să scoţi capul afară. A plecat PCRM şi a venit AIE. Dar ce s-a schimbat concret sub aspectul dreptăţii sociale? Între un „român hoţoman” şi un „comunist mafiot” noi pe cine alegem? Gunoiul, desigur. Pentru că-i gunoiul nostru, vorba unui preşedinte american.

    Astfel, combaterea corupţiei şi afacerilor oneroase, oricum ai da, este principalul test pe care trebuie să-l treacă AIE. Dacă îl pică, se năruie tot: şi justiţia, şi politica, şi cultura, şi finanţele şi diplomaţia. Se duce pe apa sâmbetei şi perspectiva europeană, şi cauza naţională.

    Chiar suntem curioşi să vedem ce vor avea de spus „patrioţii români basarabeni” din AIE pe tema corupţiei la nivel înalt. Cum se vor simţi ei, de exemplu, când se vor vedea siliţi cu toţii să iasă din tranşeele luptei cu comunismul deja învins şi să intre în cele ale luptei cu mafia şi îmbogăţirea ilicită a birocraţiei? Cum se va suci oare acela dintre ei care va avea senzaţia că se bate cu sine însuşi?

  26. Nicolae Negru: De ce se victimizează PL?

    Mihai Ghimpu împarte reproșuri la stânga și la dreapta. Nemulțumirea lui vizează toată lumea, mai puțin propria persoană. Începând cu Filat, pe care îl acuză că ar fi beneficiat pe nedrept de rezultatele guvernării comune, nimeni nu îl apreciază la justa valoare, consideră liderul PL. Și jurnaliștii și analiștii politici i-au sărit în cap atunci când s-a gândit să-și scoată pârleala de data trecută, punând niște condiții partenerilor din AIE 2, dar nu a fost să fie, tot el a fost nevoit să cedeze de dragul alianței. Acum avem alianță, dar dreptate pentru PL nu s-a făcut, crede Ghimpu.

    Nici poporul nu e pe măsura înălțimii sale, nu a fost capabil să-i aprecieze calitățile. Oriunde în altă parte el s-ar fi bucurat de succes, oricare alt popor s-ar fi grăbit să-l voteze, dar nu și moldovenii. Pornirile sale nobile nu au răzbătut până la sufletul lor. Singura persoană care îi provoacă deplină mulțumire este cea pe care o vede dimineața în oglindă. Sieși Ghimpu își reproșează doar faptul că a fost sincer și că a spus adevărul. Dar nu a putut să nu-l spună. Fiindcă așa este el de când se ține minte. El nu greșește. De aceea a decis să nu înlocuiască nici pe unul dintre foștii miniștri PL, deși unii dintre ei nu s-au remarcat decât prin faptul că au figurat în guvern. Sau poate e vorba despre un deficit de cadre? Cum s-a întâmplat că, venind la putere în 2009 pe valul unui entuziasm tineresc, impulsionat de implicarea în politică a lui Dorin Chirtoacă, PL a ajuns să aibă cea mai în vârstă echipă de deputați?

    Rară zi în care Ghimpu să nu vorbească despre frustrările sale adunate pe parcursul unui an. Chiar dacă nu întotdeauna îi pomeneşte numele, Vlad Filat este de departe cel mai des vizat, principala cauză a indispoziției liderului PL. De cum îşi aduce aminte de liderul PLDM, Mihai Ghimpu se umbreşte la faţă, ceea ce e în dreptul lui, dar, dacă Filat a promis să se corijeze, să respecte niște reguli, nu mai are rost să pedalăm pe aceleași acuzații, trebuie să ne mișcăm înainte. Altfel amintirile lui Ghimpu riscă să umple tot spațiul mediatic, să devină o problemă națională. Mai nou, guvernul Filat se face vinovat și de faptul că nu l-a sprijinit pe primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă, deși, crede Ghimpu, ar fi existat asemenea posibilități. Mâine s-ar putea să aflăm și despre alte comploturi abominabile împotriva PL.

    În felul acesta înțelege dl Ghimpu să reacționaze la insuccesul electoral al partidului său. Altfel ar trebui să-și asume răspunderea, să recunoască niște erori tactice. Poate chiar să se dea la o parte. El preferă să se plângă, considerând probabil că „bocetele” sale vor impresiona alegătorii, îi vor face mai sensibili la oferta electorală a liberalilor. S-ar putea să se înșele. „Plângăreții”, dacă nu irită, nu sunt agreați de nimeni. Autovictimizarea mai mult îi va îndepărta, decât îi va apropia pe simpatizanți.

    ”Contaminându-se”, probabil, tânărul nostru primar preia tactica păguboasă a unchiului său și le reproșează chișinăuenilor că au votat prea mulți cu comuniștii și nu au apreciat eforturile sale administrative, în special faptul că a evacuat reziduurile de la stația de epurare. E adevărat, electoratul procomunist, mobilizându-se ca niciodată, nu a ținut cont de prestația primarului. Dar asta nu înseamnă că primarul nu are ce-și reproșa. Orașul arată neîngrijit, dacă te îndepărtezi de centru, dacă ești atent la „detalii”. Cei care verifică lucrul măturătorilor nu-și fac datoria cu suficientă rigurozitate. În timpul rămas până la alegerile municipale, se mai poate face câte ceva pentru a schimba percepția chișinăuenilor asupra activității primăriei. Dar pentru asta se cere să fii cât se poate de obiectiv față de ceea ce vezi în oglindă.

  27. Pentru Mircea Popescu,

    Nu si-a asumat niciun partid romanesc (din Romania) o politica „unificatoare” si nici nu cred ca este momentul acum. O exceptie, poate, o face Partidul Romania Mare, condus de un om foarte bolnav la cap.

    Referitor la PC, acest partid n-are nicio valoare (1% din sufragii); singurul interes, probabil, al Crinului este sa aiba asigurata prezenta la Antena 3 (un fel de NIT din Romania), post care ii apartine domnului Voiculescu, bineinteles. PC este doar vehiculul prin care presedintele sau de onoare poate avea imunitate parlamentara.

    Romania are multe probleme la care sa se gandeasca inainte de o eventuala unire. In schimb, cred ca pentru viitorul apropiat si pe termen mediu trebuiesc facute cat mai multe pentru apropierea malurilor Prutului. Foarte bine daca domnul Titus Corlatean acorda atentie Basarabiei; pacat ca e mai inteligent dansul decat seful lui de partid, Victor Ponta, care are o colaborare cu PSD-ul moldovenesc condus de Selin, despre care poate stii cat de rusofil si anti-roman e.

  28. Pt Nostradamus

    Cred ca in R.Moldova nu exista un SIS national, care sa opreasca aceste lucruri, dimpotriva, consider ca multi ofiteri de acolo sunt dubli agenti. Plus unii concediati, care reintra in serviciul Rusiei, de acolo se trag toate. Dar si mai adevarat e ca se trag de la faptul ca stiu toti ca acest stat nu are viitor si fac ce vor – si „moldovenii”, si „rusii”, care, de vreme ce sunt antiromani, ii ucid pe romani.

  29. Doamna Pavlicenco,

    Raspunzand lui „Nostradamus” ati spus ca „stiu toti [moldovenii si rusii] ca acest stat nu are viitor”. Asta inseamna ca pentru ei, Republica Moldova independenta este doar un stadiu de tranzitie, dar spre ce?

  30. Pt VV

    Foarte bun articol al lui Bogatu. Imi pare bine ca am deschis si eu o fereastra de discutii cu cine ne conduce. Numai ca Bogatu nu mentioneaza ca, prein presiunile strazii, manipulate de Filat, s-a dorit aceasta AIE, acum, asa cum a spus Ghimpu – „mincati-o”! Trebuie sa speram in bine, sa ii stiumulam sa faca ce trebuie. Mai ales daca se declara romani, pt ca si Plahotniuc s-a declarat roman cind a iesit prima oara intr-un interviu mai amplu la TV.

  31. Pt liviu

    Eu cred ca PD are cooperare si cu PD din R.Moldova. In general, sunt convinsa ca au si trebuie sa aiba viitor in R.Moldova PNL, care sa fie unicul partid liberal, si un PSD, care sa intruneasca toate fortele social-democrate, dars anu fie orientat spre Rusia. Dar, pina atunci, mai dureaza.

  32. Pt liviu

    Pentru ei acest stat este o tranzitie spre Unirea cu Romania, dar pina atunci toti il fura. Il fura pt ca daca vom fi parte a unui stat de drept european, acolo nu se va mai putea. Alta cale de a ajunge in UE nu este. Eu va doresc sanatate sa apucati asta. Adica Unirea, oricit astazi se fac toti „mari proeuropeni pragmatici”.

  33. Multumesc, si eu va doresc sanatate sa apucati sa va vedeti visul cu ochii.

  34. M.Popescu este consilier pentru problemele romanilor din RM al presedintelui comisiei de politica externa a Senatului (Corlatean). Din internet am aflat ca inca din timpul lui Constantinescu s-a ocupat de problema basarabiei si ca d-a Pralong consiliera lui Constantinescu l-a cooptat pentru unele actiuni.
    Nu ar fi bine sa fie folosit de liderii din RM ca legatura neoficiala cu senatul Romaniei?
    D-a Pavlicenco, ce credeti? De ce nu ii luati un interviu?

  35. Liviu.
    Nu poti da un termen in timp Unirii. Nu ai cum !! Gandeste-te doar la 1) mentalitati (sunt total diferite de ale noastre; la un moment dat am crezut ca nu sunt mari diferente; constat ca sunt f mari)unde cele mai mari determinari se datoreaza minoritatilor ruse si ucrainiene , destul de numeroase si cu manifestari antagonice destul de violente
    2) problema limbii- fara uniformizarea limbii folosite zilnc , nici nu se poate concepe nimic (administratie ,justitie, invatamant, legislatie, economie etc, unde se cere folosirea unor termeni precisi care sa nu duca la interpretari diferite)
    3) armonizarea si intergrarea sistemelor economice, de transport, energie ,politice, vamale, monetare, financiare, a relatiilor externe etc-

    Toate astea cer timp si inca nu putin , ci mult!! Adaptarea s-ar putea face mai repede daca ar exista unitatea de vointa politica unic romaneasca care e cel mai greu de realizat, Vezi si tu cu ochiul liber ( vorba ceea )ce mari deosebiri sunt totusi intre noi !! Armonizarea de comuniune si comunicare cred ca trebuie pusa pe primul plan in momentul de fata ;pe plan cultural, de invatamnt, de relatii personale interumane. Asa ca , nu te supara, evalurea de 25 de ani sugerata de Basescu nici nu e prea lunga. Apoi , gandeste-te ca nu poate exista in cazul unei uniri reale si trainice , nimic fortat, nici social , nici psihologic. Unirea ,daca vrem sa o facem , trebuie sa fie trainica si nu vremelnic realizata. Altfel nu rezista. Pur si simplu!!
    Inca nu am citit programul de guvernare Filat 2 ca sa vad ce-si propune pt viitorii 4 ani. Daca in continuare se merge pe integrare europeana, atunci achiztionarea Aquis-ului comunitar UE poate intra imediat in asimilare , pt ca exista gata tradus in exactitate si conformitate cu limba romana. (asta atrage dupa sine imediat insusirea si repunerea limbii romane in drepturile ei firesti,ori ca vrea cineva , ori ca nu vrea!) Dar atata timp cat eu aud cu urechile mele vorbindu-se ruseste in Parlamentul de la Chisinau de catre Vlad Filat, primul ministru , Zenaida Greceanii, Igor Dodon etc. nu mai imi fac ,nu am cum, iluzii desarte despre 25 de ani

  36. Pentru Titirez,

    Am aceleasi idei ca si tine. Daca e sa dureze mai mult de 25 de ani pana la o POSIBILA Unire, eu sunt destul de tanar oricum. Am terminat recent facultatea 😀

  37. Liviu,
    Ok si ma bucur sincer pentru tine si pentru toti ce care vor prinde acele vremuri !!
    Eu nu le voi prinde insa !! Asta e!!
    Succes !! Mi-ai facut o impresie f buna!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *