Poate Romania va urma exemplul Ungariei?

Am fost rugata sa postez un APEL intitulat

C A L V A R U L  redobandirii cetateniei romane,

difuzat de UNIUNEA ROMANILOR  DIN BASARABIA, BUCOVINA DE NORD SI TINUTUL HERTA, MD-2009, Chisinau, str.Ginta Latina nr.17/3; tel: 00 373 22 425771,fax: 00 373 22 425564, mobil 00 373
69926687; e-mail: unirefdrm@yahoo.com

Incepand de ieri, etnicii maghiari din Romania pot depune cereri prin care solicita si obtinerea cetateniei ungare. Cererile pot fi depuse la Ambasada sau la Consulatele Ungariei din Romania, fie la unitatile administrative din Ungaria, conform Legii despre dubla cetatenie a etnicilor maghiari, adoptata de Parlamentul Ungariei in mai 2009. (In poza: eurosicriul cetateniei romane)
Guvernul de la Budapesta a deschis pe teritoriul Ungariei 2200 de birouri de depunere si inregistrare a cererilor pentru persoanele de etnie maghiara din Romania, Slovacia, Ucraina si din alte tari. La cererea de obtinere a cetateniei ungare, ungurii din Romania anexeaza 4 acte (certificat de nastere in copie xerox a solicitantului si a descendentilor acestora si copia pasaportului). La Misiunile Consulare ale Ungariei din Romania, la depunerea cererii pentru obtinerea cetateniei, nu se percep taxe consulare. Mai mult, UDMR, formatiune aflata la guvernare in Guvernul  BOC, a deschis birouri de consultanta a populatiei maghiare practic in toata Transilvania. Din momentul inregistrarii cererii si pana la obtinerea pasaportului unguresc dureaza doua luni.

Vreau acum sa-i intreb pe fostii si actualii guvernanti ai Romaniei cum sunt Ion Iliescu, Andrian Nastase, Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu, Varujan Vozganian, Nicoleta Eucarie, Ministru Baconschi si pe toti vinzatorii de tara si neam cum au procedat ei si cit de ostili au fost cind venea vorba de simplificarea redobandirii cetateniei romane pentru romanii din Basarabia si Bucovina de Nord. Aduceti-va aminte de Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei din luna martie 2003, semnata de Adrian Nastase, care suspenda primirea si solutionarea cererilor de redobandire a cetateniei romane pentru Basarabeni si Bucovineni pe o perioada nelimitata. Ca si de propunerile stupide si iresponsabile ale lui Mircea Geoana, in sedinta Comisiei pentru Relatii Externe din Senatul Romaniei, in vara anului 2006, referitor la aceea ca romanii din Basarabia si Bucovina de Nord trebuie sa dobandeasca cetatenia romana dupa principiu Loteriei Americane – adica sa ne joace in carti la CAZINO. Ca si de rezistenta ostila a lui Tariceanu, in anii 2005-2008, ca sa tergiverseze, cu orice pret, acordarea cetateniei romane Basarabenilor, incalcand flagrant Legea Cetateniei romane nr.21/1991, inventand tot felul de programari, fara a se satabili vreun termen, pe la misiunile consulare ale Romaniei din R.Moldova.

Va aduc un singur exemplu: din cele 35 de mii de dosare, depuse de catre romanii din Basarabia si Bucovina de Nord, in peroada 2002-2003 pana la 1 ianuarie 2008, au fost acordate tocmai 250 de cetatenii, pe cand, tot in aceasta perioada, Bulgaria a acordat etnicilor Bulgari din R.Moldova 12.000 de cetatenii.  Principala cauza ca Romania nu va adera din 2011 la spatiul Schengen, crede Crin Antonescu, este acordarea in masa a cetateniei Romane locuitorilor din Basarabia si Bucovina de Nord. Astfel de Declaratii iresponsabile le face Presedintele Partidului National Liberal – Partid Istoric – Partid care a faurit Marea Unire de la 1918. Tot de aceasta parere este si Varujan Vozganian, vicele lui Antonescu, camarad de partid, un fel de cetatean roman.

Incepand cu anul 2009, la cirma Directiei Cetatenie, mai apoi a Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, este numita, de Emil Boc, Doamna NICOLETA EUCARIE, magistru, Secretar de Stat care minte Justitia Romana, insa, cu cetatenie romana, adica cu pasaport si resedinta in Bucuresti si straina natiunii romane. Despre patriotismul Doamnei Presedinte Eucarie si modalitatea cum respecta Doamna magitru legislatia romana referitor la cetatenia romana va voi informa in cel mai scurt timp. Toate ordinele emise si semnate in ultimele luni referitor la redobandirea cetateniei de catre Doamna Presedinte se fac numai de aceea ca avem un inger pazitor care mereu o supravrgeaza si acesta este Domnul Presedinte Traian Basescu, si nu dorinta D-nei Eucarie de a respecta Legea.

Ministrului de Externe al Romaniei Teodor Baconschi si Ministrului Finantelor, vazand ca Basarabenii si Bucovinenii  redobandesc  in numar mai mare cetatenia romana, li-a venit o ideie cum sa scoata Romania din criza economica mondiala. Au semnat un ordin comun si au stabilit la misiunile consulare din R. Moldova urmatoarele taxe:

– Depunere cererii si actelor necesare pentru redobandirea cetateniei romane – 60 de EURO de persoana, pe cand la consulatele Romaniei din Ucraina si tarile Uniunii Euoropene se face gratis;

– Transcrierea certificatului de nastere in registrul de stare civila roman 110 euro, plus 35 de euro CNP si 4 zile pierdute sub gardul consulatului, pe cand cetatenii romani din tara le transcriu gratis.
– Perfectarea pasaportului romanesc – 100 de euro, fata de 68 euro costul lui real.

Si te uiti ca mane-poimane Basarabenii scot Romania din criza mondiala, gratie ministrului Baconschi, care spune ca are radacini din Basarabia. Este de-al nostru. De aici poti trage o singura concluzie: ca redobandirea cetateniei romane pentru locuitorii din Basarabia si Bucovina de Nord este un CALVAR, cu toate ca nu am fost lipsiti de aceasta cetatenie si nu inteleg de ce trebuie sa o redobandim.

Poate da Domnul ca, in cel mai scurt timp, guvernantii Romaniei de astazi sa prinda la minte si sa faca asa ca UNGURII.
Presedinte
Gheorghe Vita
Loading Facebook Comments ...

79 Comments

Add a Comment
 1. Nici nu stiti cit de mult doresc ca familia mea sa poata obtine cetatania româna, dar cind am socotit ca pentru 4 persoane e nevoie de 4 mii de euro, egal cu salariul meu de functionar public pentru 4 ani de munca – ma intreb cei care au pus aceste taxe au inchipuire un simplu moldovean poate sa-şi permita asa cheltuieli, dar cind mai aud si de cazier juridic din Romania, mi se intuneca in fata ochilor – oare chiar ne socotiti pe noi infractori? – ca doar e simplu ca buna ziua sa accesezi baza de date de care dispune Ministerul de interne.

 2. Ungurii sunt cu o suta de clase peste maldavanii si merita cetatenia maghiara.In decursul istoriei nu si-au uitat originile ,nu si-au schimbat religia precum ati facut voi maldavanii.Moldoveni oricum sunt ROMANI deoarece Cuza a inventat ROMANIA si romanii moldoveni au toate atuurile sa se mandreasca cu asta. Asa ca d-na Pavlicenko lasa Unirea asta iluzorie si axeazate pe alt mesaj politic nu ne da noua sfaturi romanilor ce sa facem si ce cale sa urmam.Un mesaj de la un cetatean roman.

  A dat romanismul in voi decand

  ROMANIA este membru EU

  Oricat de romani va-ti considera noi avem prioritate…stiti de ce?…eu de ex. Gheorghe din Ferentari sau Miklos din Odorheiul -Secuiesc avem certificat de nastere pe care scrie ROMANIA si dreptul asta nimeni nu ni-l poate lua pe cand voua….?

 3. Dromichetes cu nume de familie „bouros”?ha ha ha!

 4. Da, Ghenadie, ai dreptate !!
  In legatura cu puterea de cumparare de pe vremea RSS Moldoveneasca, nu stiu ce sa zic, poate ai dreptate. Stiu insa un lucru. Nu era problema banilor in Ro pe vremea lui Ceuasescu. Aveai bani ca sa poti trai destul de bine. Dar nu aveai ce cumpara in magazine!! Pur si simplu erau goale, stii ce-i aia? GOALE!!Totul se exporta,totul! Dadeai pe un kil de carne,de exemplu, oricat , doar sa-l ai. Voiai o mobila mai de doamne ajuta? Te uitai in magazin cat e de frumoasa, dar de gasit nu o gaseai sa o cumperi. Era pusa acolo ca sa vedem noi cat de grozavi suntem. si ce minuni stim sa facem. S-au imbogatit in felul asta occidentalii, care cumparau angro totul Aveam un consatean prieten de nationalitate germana si care a plecat in fosta RFG. S-a apucat de comertul cu mobila in Germania si intr-un an, om s-a facut pe 3 generatii!! Cat despre libertatea de miscare , de exprimare, ce sa mai vorbim. Era de goaza. Iti era frica si cu cel mai bun prieten sa vorbesti ceva nepermis. Râdeau sarbii de noi cu gura pana la urechi…ca au navalit peste banateni si rădeau tot ce gaseau pe dolari. Pentru comert , fireste..

 5. Pt Efimia Chizilov

  In primul rind, daca asa chiar va cheama, aveti respectul meu ca nu ati postat cu un nume anonim. In al doilea rind, ne imaginam cit d emult va doriti aceasta cetatenie, dar as fi curioasa sa va intreb de ce nu ati facut-o cind era mai simplu si nu costa atit? Altceva ar fi sa va intreb ce parere aveti despre faptul ca sarmanii oameni ai nostri imprumuta exact acesti 4 mii de euro sa plece pe cai nebanuite in Europa, dar iata pentru a-si pune documentele in ardine si a obtine cetatenia, asa cum ne este redata prea scump, nu o fac toti. Si ultima intrebare – Dar citi bani cheltuie lumea cu „fala” si „gura lumii” – cu fundul gol, cu imprumut, dar cu nunta cu coniac de cinci stele, cu mincare cu tonele, aruncata apoi, numai ca sa nu spuna cineva ca parintii sunt zgirciti, ca nu pot face o nunta si ca nu pot fi „in rind cu lumea”.

  Si-apoi, depinde pe cine ati votat in acesti ani, nu doar Dvs. mereu gresit, mereu pe cei care sint prorusi mascati cu mantie proeuropeana. Nu mai spun de votul neevoluatilor pentru comunisti. De aceea si sunt salariile functionarilor publici mici si ei ramin saraci, ca si pensionarii – nimeni nu poate face fata cursei galopante a preturilor.

 6. Pt domnul POPESCU,
  Am postat aici cateva lucruri despre cetatenie ,obtinerea ei si alte aspecte. Multora nu le va fi fost pe plac ce am spus . e dreptul lor.Exista totusi niste aspecte esentiale care nu oricum pot fi tratate. Aflu amanuntul ca d-na Pavlicenco a participa la reuniune de la Vatra Dornei. Acum am in plus o explicatie a demersurilor dumneai. prezente. E ok!!
  In alta ordine de idei, actuala lege are, in opinia mea ,lacune clare. Taxarea, suprataxarea si alte feluri de acest fel sunt intr-adevar excesive. In schimb controlul (ca sa zic asa) are multe lacune care privesc aspecte politice destul de importante. Acordarea cetateniei, asa de-valma pentru oricine vrea , in cazul actual al R. Moldova, poate duce la mari neplaceri
  diversioniste, maipulatorii etc As face doar o singura trimitere, ca sa sugerez cam ce vreau sa zic: cazul Grigore Petrenco vs statul roman sau cel al vasluianului care s-a aliat cu mare pompa cu Voronin, inca de pe scarile prezidentiei moldovenesti. De altfel ,domnule Popescu, stiu ca ati citit si pe istoricul militar american Lary Wats cam ce …scrie,descrie si circumscrie. Poate, si sa dea domnul sa fie asa, o mai buna conlucrare cu autoritatile moldovensti ce se inscauneaza acum la Chisinau , sa fie utila chiar in sensul perfectionarii si fezabilitatii legislative in materie. Cat vor fi de cooperante acestea, vom vedea. In aceste limite autoimpuse pot doar si sa-mi exprim parerea.

 7. Daca RM ar fi acum in UE, ar mai vrea vreun cetatean moldovean cetatenia romana ? Ce credeti?

 8. Pt Celia

  Aici e buba.

  Dar daca nu ar trebui sa se duca si la minca in Rusia moldovenii, ci sa munceasca in Romania, in UE – nu ar fi mai bine?

 9. Garda Tânără a Rusiei Unite: Nu trebuie să regretăm înfrângerea comuniștilor. Filat şi Lupu sunt politicieni cu care se poate ajunge la o înțelegere

  „În ajunul noului an, în Republica Moldova, s-a format coaliţia de guvernământ alcătuită din Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Partidul Democrat. Formarea acestei coaliții pune cruce unei eventuale reveniri la putere a Partidului Comuniștilor”. Declaraţia aparţine Alionei Arșinova, copreședintele Consiliului Coordonator al organizației Grada Tânără a Rusiei Unite.

  „Mai ținem minte, cum Partidul Comuniştilor, în frunte cu Vladimir Voronin, după ce a venit la putere în 2001, de multe ori făcea naveta la Moscova, promițând dragostea şi loialitatea președintelui rus, de atunci, Vladimir Putin. Dar deja în 2003, Voronin a refuzat semnarea Memorandumului Kozak, şi a permis naţionaliștilor lui Iurie Roșca să ardă steagurile rusești şi portretele preşedintelui Federaţiei Ruse, pe străzile capitalei Republicii Moldova. Vladimir Voronin se simțea foarte confortabil cu Mihail Saakaşvili, Victor Iuşcenko, Traian Băsescu până în momentul în care scaune politice ale comuniştilor au început să se clatine. Atunci, liderul comuniştilor moldoveni s-a grăbit din nou în braţele Moscovei. Dar aceștia deja nu mai erau acei comunişti, ei au pierdut trei campanii electorale succesive, de fiecare dată încercând să atragă Moscova în jocurile dubioase politice moldoveneşti”, afirmă Aliona Arșinova.

  Potrivit copreședintelui organizației Grada Tânără a Rusiei Unite, la momentul de față, comuniştii sunt slabi. Societatea moldovenească s-a restructurat şi nu vede nici o perspectivă pentru revenirea fostului regim de guvernământ, de aceia înfrângerea lui Vladimir Voronin este firească.”Aspectul pozitiv constă în faptul că într-o fostă republică sovietică preşedintele parlamentului și președintele țării a devenit o persoană care are o relaţie contractuală cu partidul puterii al Federaţiei Ruse”, subliniază Arşinova.

  „Nu trebuie să regretăm înfrângerea comuniștilor”, îndeamnă Arșinov. „Vladimir Voronin este o giruetă politică, care mereu se întoarce în direcţia cea mai profitabilă pentru el. Adesea, în direcție anti-rusă. Mai mult decât atât, Voronin este o persoană autoritară, cu mentalitatea anilor ‘70. În prezent, atât Vlad Filat, cât şi Marian Lupu sunt politicieni pragmatici și cu care se poate ajunge la o înțelegere”, conchide aceasta.

  UNIMEDIA precizează că Partidul Democrat din Moldova a semnat un Acord de colaborare cu Partidul Rusia Unită – Единая Россия, cea mai populară formaţiune politică din Federaţia Rusă. Liderul formaţiunii Rusia Unită – Единая Россия este actualul premier al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Tot din acest partid face parte şi actualul preşedinte al Rusiei, Dmitrii Medvedev.

  Sursa: UNIMEDIA

 10. Dna Pavlicenco! Aveţi dreptate în multe.
  Dar nu vedeţi că suntem dezbinaţi, nu suntem uniţi ca ungurii. Dacă două partide au politică asemănătoare se bate un partid cu altul pentru a acăpăra alegătorii unul de la altul. Propaganda rusă aţîţă spiritile antiromâneşti şi împotriva poiticienilor proromâni. Majoritatea mijloacilor de informare în masă sunt cu politicienii bogaţi. Politicienii bogaţi sunt comuniştii şi cei „anticomunişti” care au lucrat cu Lucinschii şi Voronin. Mulţimea săracă votează masiv politicenii deveniţi super-bogaţi de peste noapte cu „prihvatizări”.
  Cu aşa gîndire departe nu ne ducem

 11. Unirea face puterea, D-le Osaf.Dar va dau dreptate cu dezbinarea care este artificial mentinuta. Mentinuta si propagata constient si sistematic prin provocari mincinoase , bazate pe nivelul de cultura a omului de rind, educat in anii guvernarii anterioare.Ani ai acapararii bunurilor mostenite din fostul regim socialist „prihvatizate” peste noapte cu gelozia unei haite de lupi care au prins o capra.O haita , unde din goana dupa a apuca mai mult se musca unul pe altul si azi. D-na Vitalia , aveti mare dreptate , intr-adevar in Romania e mai simplu psihologic pentru oricare cetatean din RM.O spun cu cunostinta de cauza, fiind antrenat in ani de munca in Rusia , unde opreau militienii in statii de metro si -si cereau „dreptul”.Astazi Rusia are astfel de probleme chiar incepind cu esaloanele de virf a puterii si politicienii nostri ar trebui sa cunoasca cu cine au de a face. In Romania m-am simtit ca acasa, de care adevarat eram nu departe , doar peste Prut.Locuri de munca si piata de realizare pentru productia RM este prima sarcina a noii guvernari.Complicat va fi , avem nevoie de rabdare si pasi bine cumpaniti dar a fiecarui om , care vede realitatea cu ochii deschisi.Sa zicem ca sint multi in parlamentul nou ales si in viitoarea guvernare. Dar spunea cineva”rezultatele politice sint reflectii ale egoismului liderilor politici.”Tinand cont, ca talpa republicii se afla la sate , de unde venim in marea noastra majoritate, si invierea Domnului Iisus Hristos se sarbatoreste pe stil vechi , felicit fiecare cititor cu aceasta sarbatoare a bucuriei de a fi intr-o credinta in Dumnezeu si de a fi un Neam. Craciun fericit.

 12. Un baiat de ma sus a spus-o clar.
  „Maldava” ii stat „maldavean”?(rus probabil) in care se vb „maldaveneste”?(ce-o fi si asta),aliata cu Federatia RUSA, in care Ghimpu un erou roman din Basarabia a luat 10% la alegeri .

  De aici incolo intram in derizoriu si vb prostii,si visam.
  Ca roman spun clar armata romana a fost infranta in ’44 ,planul nostru a dat gres si am platit cu o provincie ,asta e avem poate noroc alta data.

  3 Deci doamna daca faceti parte cu adevarat din minoritatea romana din „MALDAVA” ,va recomand sa cereti autonomie ca gagauzii sau sa emigrati in Romania ,fiindca va faceti de ras cu acuze la adresa romaniei.

  4 Atacand famlia Ghimpu va faceti de ras ,si semanati un pic cu Basescu ,dar poate imi spuneti cati ani de lagar ati facut pt cauza romana?

  Pentru alalalt baiat Vitalie care spunea ca Romania ii mama rautilor .Ii zic doar sa stranga 70% in fav unei uniri si apoi discutam.
  Sigur esti manelist de vb aiurea,baiatule ce sa acceptam ?ca nu ati venit cu nici o propunere.

  Ii total deplasant manelistule ca o tara straina ca noi sa vie cu propuneri de genul,v-ar jigni suveranitatea si v-ar face de ras.
  Inv. diplomatie

  Apoi spui ca esti roman ,daca sunteti romani frate si vreti sa o demonstrati cu adevarat ,ii foarte simplu .
  Declarati romana lmba de stat ,declarativa stat roman ,votati PL 80 %,iesiti din CSI ,Intrati in Nato sau nu faceti aliata simpla doar cu Romania pentru suport militar,distrugeti statuile comunistilor si a dictatorilor sovietici,etc
  Schimbati numele In Republica Romana a Moldovei de Est sau Basarabiei.Si nu ne trebuie Unire ,ii bine si dou state romane gen Austria si Germania desi situatiile nu se pot compara.
  Pana atunci mult noroc in Maldava lui Molotov

 13. Sa fim sinceri cu noi insine : cetatenii RM, vor cetatenia Romaniei,doar din conditii economice si sociale…mai exact,sa plece undeva in lume,pentru un trai mai bun ! Nu cred,ca le arde lor,sau noua,la Romani,de „dragostea frateasca „! Toate lucrurile,au la baza un interes,mai mult ,sau mai putin mercantil. Cu toate ca avem aceleasi origini istorice,si suntem acelasi popor,ne-am dezvoltat,social,istoric si demografic,in diferite culturi,si perioade istorice,mai mult sau mai putin propice,ideii de natiune de sine statatoare.

 14. Eu am prenume si nume de familie pur romanesti, la fel si parintii, bunei! Cetatenia am primit-o intr-un an si ceteva luni! pe cind altii asteapta ani buni si nimic, nu stiu probabil se tine cont de anumite lucruri, se mai selecteaza! Si inca ceva, nu uitati ca 8 ani am stat sub comunisti, multe cereri trimise prin posta Moldovei elementar nu au ajuns la destinatie!

 15. Pt Osaf

  Nu am ce adauga l ce ati spus. Sunt de aceeasi opinie. Numai ca nu cu „asa gindire”, ci cu asemenea politici si asemenea vinzare a oamenilor in campaniile electorale.

 16. Pt Ghenadie

  Daca ar fi mai multi curajosi ca PNL si ca Oleg Brega sa spuna adevarului pe nume, inclusiv legat d epoliticile oficiale ale romaniei si oamenii nu ar vota ca drogatii si in alegerile pt Romania, am putea schimba multe.

 17. Pt vasi

  Au facut parintii nostri siberii, chiar credeti ca abandonul din partea Romaniei trebuia sa ne conduca pe toi la lagarul rusesc siberian, ca nu eram inca in viata.

  Eu mi-am pierdut tatal, omorit, prin decapitare, in regimul sovietic, la 24 de ani, fiind invatator, si mama, din cauza medicinei sovietice. Cind mi-a fost ucis tatal, eram in burta mamei si m-am nascut peste patru luni. Mama nu s-a recasatorit si a locuit toata viata cu soacra, cea care si-a pierdut unicul fecior, ucis in mod barbar la 24 de ani, si sotul, de nici 50 de ani, ucis de KGB dupa ce a fost luat de rusi la razboi, cu 3 saptamini inainte de sfirsitul razboiului.

  Va dau un sfat: in privinta basarabenilor sa nu ironizati nici o familie, pt ca in fiecare este o victima de pe urma odiosului regim sovietic.

 18. Luiza Rotaru, Cotnari

  Am inceput sa citesc comentarii basarabene de pe mai multe site-uri si am ramas stupefiata de pretentiile multor cetateni basarabeni. Unii injura ca la usa cortului si acuza Romania din varii motive, altii cer cetatenia romana, ajutoare si sustinere din partea tarii noastre si asa mai departe. Dar sa stam stramb si sa judecam drept: nici un basarabean nu are dreptul moral la cetatenie si sustinere romaneasca sub orice forma ar fi aceasta. Noi avem tara noastra, nu pretindem cetatenii de la tari straine si nici ajutoare. Dumneavoastra aveti tara dumneavoastra si normal ar fi sa aveti numai cetatenia tarii dumneavoastra. Si normal ar fi si sa va ajutati singuri pentru ca Dumnezeu il ajuta pe acela care se ajuta singur. In tara noastra nu sunt bineveniti strainii, mai ales cei din spatiul ex-sovietic, care sunt vorbitori de limba rusa si rusofili de mentalitate ruseasca. Deci domnilor si doamnelor din Basarabia! Noi, romanii, nu va suntem dusmani, dar nici nu va dorim in tara noastra! Cetatenia este data prin nastere. Te-ai nascut pe teritoriul actual al Romaniei, esti cetatean roman si nimeni nu-ti poate lua acest drept. Dar dumneavoastra v-ati nascut intr-un stat strain si pe care multi romani, printre care ma numar si eu, il consideram inamic. Deci mai abandonati subiectul Romania, indreptati-va privirea si vointa asupra tarii dumneavoastra, asupra organizatiilor suprastatale din care faceti parte (CSI) si puneti-va pe treaba! Veti trai in functie si de conducatorii pe care i-ati ales. Stiu ca 2 partide din cele 3 din coalitie sunt antiromanesti, iar al treielea cu fundul in 2 luntre. Sa auzim de bine!

 19. Am depus actele pentru redobindirea cetateniei romane in 2003 si nici-o veste. Am depus din nou actele in februarie 2010 la Bucuresti. Mi-au spus ca in jumatate de an o sa fiu anuntat de rezultat. Nici pina astazi nu am nici o veste despre mult asteptata recunoastere ca sunt cetatean al statului Romania. Si astfel de situatii sunt mii.
  Urmaresc cu durere cum unii rusofoni, care abia ingina doua cuvinte in romana insa, avind un parinte basarabean, au obtinut cetatenia romana. Circula fara probleme prin Europa iar pe la spate ii numesc pe romani tigani si cotropitori ai „Maldaviei”.

  I-mi pare rau sa spun aceste cuvinte dar guvernul de la Bucuresti ne-a tradat a doua oara.

 20. Chiar in aceste momente Presedintele Basescu vorbeste la TVR1 despre problema Schengen , Basarabia si discursul lui Claude Lellouche in Parlamentul Frantei!! E clar ca buna ziua ce se intampla !! Iar , ceea ce miroase din Chisinau si din anumite ziare de acolo, mi-au fost suspecte de vreo 2 saptamani !! Era foarte clar ca Mihai Ghimpu trebuia tras public …de urechi pentru indrazneli. Oricum , un lucru e sigur: Romanai nu va semna niciun tratat de frontiera cu R. Moldova !! Clar si punct.

 21. Cetatenia romana nu trebuie acordata deacat acelora care stiu limba romana si care sunt atasati de valorile romanesti,indiferent de etnia lor…dar cum sa dai cetatenia unor mancurti care nici macar limba n-o stiu?…sa le dai cetatenia romana pe motiv ca nu stiu ce bunic a a avut candva cetatenia romana?…asta vrea cetatenia doar ca sa plece prin Europa,nu vorbeste romana,de Romania si romani vorbeste numai de rau,desi el are in buzunar pasaport romanesc,nu sunt de acord ca asa cetateni sa aiba cetatenia statului meu si cred ca aici s-a facut o greseala…cat despre maghiari si cetetenia ungara,vorbim de o situate diferita,vorbim de minoritati si vorbim de state care apartin UE,macar sa ajunga R.Moldova in UE si se poate discuta insa in situatia in care a te numi roman inca e o problema la Chisinau nu stiu de ce se merge atat de departe cu discutia,mai sunt multe de facut…si doamna Pavlicenco,eu nu cred ca Partida Nationala face ce trebuie,v-ati faramitat in nu stiu cate partidulete,va ciocaniti si va racaiti intre dumneavoastra uitand ca in Basarabia romanii inca nu se pot manifesta asa cum ar trebui,nici macar in Constitutie lucrurile nu sunt scrise cum ar trebui,ma refer la limba…LUPTA N-A FOST CASTIGATA!…nici pe departe….ar trebui sa existe o mai mare unitate intre partidele pro-romanesti…nu,in schimb nu se vede decat raca,raca,raca…trebuiesc rezolvate lucrurile in interior,lupta acolo trebuie castigata dupa care se poate iesi si in exterior si cere anumite lucruri,se ard etape,se sar pasi care n-ar trebui sa fie sariti…

 22. p/u Luiza Rotaru KGB
  auzi cucoana, e plina Basarabia cu Rotaru, asta nu-ti spune nimic? te asigur ca in nici-o tara din lume nu vei gasi atitia Rotaru decit in Basarabia! de ce, dumneata, Rotaru din Romania trebuie sa ai cetatenie si un Rotaru din Basarabia care doreste cetatenia romana, se simte roman, nu are dreptul! miroase a egoism in cuvintele voastre, rusine …

 23. p/u Vasi:
  Manelist ii zici aluia pe care il vezi in oglinda.
  Singur te contrazici nene, cica in 44 ati pierdut o provincie, care o fi provincia aia nene? De ce nu doriti sa o recistigati inapoi? Tot din partea basarabenilor sa fie: faceti, doriti… Dealde dta esti vad ca numai cu norocul – nu am avut noroc in 44 poate avem alta data da? Vezi ca norocul poate sa nu vina nici peste 100 ani, acum precis o sa zici – daca nu peste 100, peste 200 poate… La moment nu ne este noua de RM nu a venit norocul ala inca, da nene Vasi ? Noi romanii din Romania stam milc acuma ca vrem in spatiul Schengen, mai devreme am vrut in UE insa astia din fosta provincie pierduta ne incurca itele, da nene Vasi? Las’ca vine el norocul ala altadata, acuma sa faca ei galagie, sa-si doreasca ei unire macar ca noi i-am cedat in 44, ca noi romanii din Romania si asa le-am acordat foarteeeeeeee mult din 1991 incoace tocmai vreo 70000 de cetatenii si alea majoritatea pana in 2002 FOARTEEEEEEEE MULT TIMP DE 20 ANI – o nimica toata, a mai aruncat nenea Base vreo 100 mil. de EUR p/u voturi!!! De ce nu ati trecut in 1991 Prutul fricosule de nene Vasi? A dat frica si in voi ca si in lasii vostri conducatori Iliescu & CO ?
  Apoi vezi nene Vasi ca trebuie sa fii patriot ca Titirez, ca si mine care i-si doresc UNIREA nu un las ca dealde tine. Iar cu propunerile de a cere autonomie te rog frumos nene Vasi – te asezi pe WC i-ti asezi oglnda in fata si „scremindute” ii ceri aluia din oglinda autonomie – LASULE.

 24. D-na Vitalia , avem sa spunem cine sintem si sa recunoastem ca am fost ocupati teritorial si ni s-a impus prin teroare comunista o viata in sfera de interes strain rus. Daca aceeasi Rusie are cele mai grave probleme economice si sociale si noi moldovenii , rominii din Basarabia, dorim un trai decent, navem decit sa ne facem planul de actiune de iesire din aceasta criza.Si sa ne includem in actiune cu toti cei care doresc.In situatia contraversata din ambele state romanesti trebuie sa promovam o politica de sustinere a agentilor economici a businesului mic si mijlociu din agricultura, sfera de prelucrare , servicii in primul rind prin liberalizarea oportunitatilor de acces la piata de realizare a produselor si seviciilor , dar nu prin garantarea afacerilor proprii guvernantilor , cum se procedeaza la noi.Sa vedem ce vor propune „noii” alesi si ”noua ” alianta, dar cred ca mari schimbari nu vor fi.Avem putin timp pentru a nu comite un dezastru si vad ”bilbiiala” lui Filat , care presupun e tot impartirea posturilor. De ar fi sa dovedim bugetul primit pina la inceputul lucrarilor de primavara in agricultura.Pamintul ne tine pe toti, atentie la tarani!Daca nu se iau masuri urgente avem sansa unui colaps care ar declansa valuri si valuri de actiuni de protest, cele din 7 aprilie , sa ne para floricele.As vrea sa fiu mai optimist dar realitatea e asa cum este.Atentie la oameni , stimati guvernanti!

 25. Din nou repostez un mesaj care n-a aparut prima data.
  =======================

  Legea este una, aplicarea ei este alta poveste. Legea se bazeaza pe niste principii si decide actiunile, conditiile si cadrul general de aplicare, iar institutiile statului implicate (respectiv Guvernul) determina conditiile de aplicare specifice (locurile in care se depun cererile, fondurile din bugetul statului, eventuale taxe, etc).

  La sedinta din Senat in care Tius Corlatean in calitatea de sef al Comisiei de Politica Externa a expus proiecftul si a pledat pentru votarea Legii Cetateniei afost o singura opozitie – din partea reprezentantului UDMR.

  Pe de alta parte, Ministerul Justitiei a ridicat obiectii solicitand amanarea votului (si a legii) deoarece nu exista conditii propice aplicarii(!?).

  Sigur ca nu este o lege perfecta, dar este perfectibila. Intr-adevar, si eu consider ca acordarea cetateniei celor care se considera de „nationalitate moldoveneasca”, nationalitate nerecunoscuta de statul roman, este un non-sens. Stiu ce probleme poate crea o „minoritate moldoveneasca” in snaul societatii romanesti si sunt sigur ca, asa cum a mai facut-o, Voronin si partizanii lui ar incerca sa o valorifice in dauna Romaniei.

  In discutiile cu Titus Corlatean, acesta mi-a argumentat ca cetatenia trebuie acordata conform principiul „jus sanguinis” la fel cum fac si nemtii. Sigur, este un punct de vedere valid, chiar daca poate crea niste probleme ca cele mentionate.

  Cat despre implicarea autoritatilor de la Chisinau in vederea facilitarii obtinerii cetateniei romane, consider ca este nerealist. Autoritatile „moldovene” doresc doar intarirea statalitatii Republicii Moldova, exact asa cum doreste si Voronin.

  Deci, ar fi contrar intereselor acestor politicieni. Cu regret, constat ca si Ghimpu trage ponoaseele acestei pendulari intre romanism-unionism si statalitatea moldoveneasca.

  Vitalia Pavlicenco si-a asumat un risc politic considerabil activand, chiar vehement, pentru ideea de unire, dar cel putin este cea mai sincera politiciana care promoveaza un singur stat romanesc, nu doua state romanesti unite in UE.

  Raman la parerea ca o forma organizatorica politica de orientare national-romaneasca prin unirea acelor politicieni/partide de asemenea nuanta devine strict necesara in Basarabia.

 26. Pt Mircea Popescu

  Dle Popescu, stiti ca va port un mare respect si sunt bucuroasa ca v-am cunoscut. Va multumesc pentru postarile informative, de sprijin moral si politic pretioase. Nu voi uita niciodata intilnirile calde, inaltatoare pentru suflet si datatoare de speranta, avute in cadrul Consiliului Mondial Roman, cind Dvs. ati fost presedinte.

  Nu prea imi dau seama ce aveti in vedere ca postati si nu apare. Ceea ce postati Dvs. nu trece prin nici un filtru, pentru ca asa cum prima oara ati postat – dupa aceasta nu a mai fost nevoie de a da ok-uri. Ca, de fapt, in cazul fiecarui vizitator. Am primit si pe e-mail niste articole si urmeaza sa le citesc.

  Va doresc multa sanatate, pentru a promova obiectivele pentru care v-ati dedicat viata, indiferent de vicisitudinile destinului unui mare roman din diaspora.

  Sprijin total afirmatia Dvs. „raman la parerea ca o forma organizatorica politica de orientare national-romaneasca prin unirea acelor politicieni/partide de asemenea nuanta devine strict necesara in Basarabia.”

  E prea mare pericolul reconsolidarii „statalistilor/moldovenisti”, de fapt antiromani si antiunionisti rafinati, care vor sa ne tintuiasca pe orbita Rusiei de dragul interelor lor meschine, de imbogatire perpetua.

 27. Pt Efimia Chizilov

  Mataluta chiar crezi ca romanii sunt batuti in cap sa de-a cetatenia asa oricum celor cu nume rusesti precum tie.Stai omule in tara ta si cereo fratilor tai rusi si hoholi,lasa-l pe fratele Ion basarabeanul sa o obtina deoarece e roman precum suntem noi si o merita deoarece bunicii si parintii lui au avut demnitate nu si-au vandut pe un blid de mancare identitatea . Noi avem nevoie de Ion,Gheorghe ,Vasile s.a nu de Vitalie,Serghei,Aliosa sau Vitalia…astia nu sunt de-ai nostri.

 28. D-le Popescu,

  Precizarile dvs., acum citite, sunt foarte binevenite si chiar la momentul oportun. „Jus sanguinis” este, intr-adevar, un principiu corect si aplicat politic si la alte case, mai mari Dar, personal, consider ca, in cazul Romaniei, in general, si al Basarabiei, in particular, nu exista inca funciarmente create conditiile de aplicabilitate. Daca nu ar fi PSD-ul ceea ce este, iar probitatea profesionala a d-lui Corlatean minata de cunoscutul nostru bizantinism, realizarea, punerea lui in practica n-ar fi o problema.

  In alta oridine de idei, Mihai Ghimpu si echipa lui colegiala de conducere, trage ponoasele proriilor lor dezorientari. Asta nu insemna ca, dincolo de situatia in sine, nu-mi explic si pentru ce. Doamna Pavlicenco si-a asumat un foarte mare risc, de acord, dar a reusit sa se descurce si sa atraga atentia asupra PNL si a platformei sale politice. Si asta nu e neglijabil deloc. Este motivul pentru care am si ramas pe acest blog, incercand, dupa puteri, sa-i sprijin staruinta.

  Nu pot, deci, decat sa subscriu total la concluzia dvs. finala, retinuta, vad, si de doamna Pavlicenco: „… o forma organizatorica politica de orientare national-romaneasca prin unirea acelor politicieni/partide de asemenea nuanta devine strict necesara in Basarabia”.

 29. Ce sa mai dle… cind citesti dealde Luiza Rotaru, Dromichetes… apoi cuconule Dromichetes dupa linia tatalui: strabunelul meu – Vasile nascut in 1892, bunelul – Ion nascut in 1923, tata – Stefan nascut in 1958, am inca 2 frati Ion si Andrei fiind numai eu Vitalie, adica dupa „maria ta” familia mea au dreptul sa fie romani si eu nu? Va asigur, de departe multistimambil, ca din partea mamei am rude ma indepartate si de prin regiunea Iasului 🙂 ca sa nu ma iei peste picior ca sunt dea vecinului 🙂 .
  HUOOOOOO Dromichetes (degeaba mai semnezi pe bloguri, forume cu nume de rege dac) – roman batut la cap ca ati acordat mai mult din jumatate de cetatenii a cite 3-4000 EUR bucata la aia care au rudele si familiile nascute tocmai prin Volgograd si care ne socot de tigani pe la spate. HUOOOOO, RUSINICA dle „dac”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *