Care partid convoaca pe asa vreme conferinte? PNL!

Pe 19 decembrie, s-a desfasurat conferinta de constituire a Filialei teritoriale Telenesti a PNL. Este prima dupa alegeri, la care PNL a participat entitate separata. Desi ziua de duminica a fost una de iarna, geroasa, si drumurile sint mai putin practicabile, delegatii au venit la forul teritorial Telenesti al PNL si au examinat bilantul alegerilor, au ales organismele colective ale structurii teritoriale.

Nucleul ce a format grupul de initiativa a facut parte anterior din Partidul Liberal, trecind la PNL in septembrie, nemultumit de persoana promovata acolo la functia de presedinte, de nerespectarea principiilor democratice in functionarea structurii teritoriale si de nesocotirea vrerii membrilor formatiunii. Insa PNL nu e partidul sa faca tam-tam-uri din asemenea chestiuni. Este bine ca oamenii au avut curajul sa nu accepte o manipulare de catre cei care, reprezentind un partid ajuns parlamentar, abandoneaza principiile civilizate in dezideratul de consolidare, cu orice pret, a partidului.

Vorbitorii la conferinta si-au exprimat sprijinul pentru pozitia si mesajul privind reintregirea neamului romanesc, promovat de partid, subliniind increderea ca evolutiile politice din Republica Moldova vor demonstra tot mai pregnant justetea si oportunitatea unui asemenea curaj al PNL. Echipa teritoriala Telenesti se pregateste de alegerile locale, selectind, pentru listele de consilieri si pentru functia de primar, profesionisti, persoane cu reputatie buna si cu pozitie civica, persoane ce se bucura de respectul comunitatii.

Reprezentantii conducerii de la Chisinau au subliniat asemanarea puternica dintre PCRM si partidele aflate in prezent la guvernare, care incurajeaza, in continuare, traseismul activistilor de la alte partide, incercind sa ii atraga prin metodele vechi, comuniste, gen “ce va va da acest partid, daca nu are deputati si ministri?” Adica, ceea ce vrea sa insemne ca satele, comunele care nu vor alege reprezentanti ai partidelor parlamentare vor fi nedreptatiti si pedepsiti in distribuirea mijloacelor din bugetul de stat pentru diferite proiecte si necesitati ale comunitatilor. PNL s-a angajat sa aiba o pozitie transanta impotriva practicilor comuniste promovate si in anul care s-a scurs de catre liberali si democrati, practici care – fara dubiu – vor fi promovate, la sigur, de cei care au furat si voturile PNL printr-o cirdasie urita, precum s-a intimplat la Balti, de cei care au compromis procesul electoral prin pomenile cu orez si sapun.

Delegatii la conferinta de constituire a Filialei Telenesti a PNL au condamnat tergiversarea refacerii AIE si si-au exprimat dezacordul cu formarea unei coalitii de stinga, impreuna cu PCRM, in Parlamentul R.Moldova.

Conducerea centrala a PNL saluta formarea atasamentelor politice national-liberale dupa alegerile parlamentare anticipate, procesul de consolidare a formatiunii, organizarea conferintelor ce constituie Delegatiile Politice Teritoriale care vor alege, statutar, delegatii la Congresul al III-lea al PNL.

La conferinta de la Telenesti a participat si conducerea Filialei national-liberale vecine, din Orhei.

Serviciul de presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

55 Comments

Add a Comment
 1. Singura sansa a PNL este extinderea si atragerea de membri de calitate de toate profesiile :juristi , economisti, cadre didactice, agronomi, preoti , oameni de afaceri si altii.

 2. Salut si apreciez acest activism al PNL!

 3. alergic la moldoboi

  Este doar inceputul pentru PNL, sunt increzut ca va creste constant pe viitor, desigur daca nu va comite greseli grave.

  SUCCES!

 4. … trebuie sa recunoastem ca la ora aceasta din toate partidele extraparlamentare fie de dreapta sau de stinga , PNL pare sa fie pe trendul cel mai favorabil pentru viitor . AMN are putine sanse sa se mai redreseze si probabil va fi inghitit oficial sau neoficial , cu voie sau fara de voie de la tovarasul urechean de catre pldm …odata cu puternica deplasare spre centru a lui Filat era de asteptat ca AMN sa-si piarda electoratul foarte pestrit cu nuante chiar stingiste … MAE pare ca nu mai are suflu si nici idei novatoare . gugumaniile populisto-demagogico-stingiste promovate inaintea alegerilor cum ar fi referendumul pentru cresterea pensiilor si salariilor au aruncat in ridicol si penibil acest partid de „dreapta” . nici comunistilor nu le trecuse asemenea fantasmagorie prin cap …PSD si PPCD , partide vechi cu pretentii care isi faceau planuri mari pentru parlament sau guvernare sau se vedeau a treia cale intre AIE si PCRM au fost spulberate cu totul si vor agoniza pina la preluarea acestor partidulete de PCRM-PSD si PLDM-PPCD la comanda PPE in ultimul caz . restul de partide extraparlamentare nu exista cu adevarat , nici „moldova unita” neavind viitor pentru ca nu se deosebesc prea mult de pd .

 5. …de aceea spun ca e posibil sa vedem in perioada urmatoare disparitii de partide prin fuziuni benevole sau fortate – la PPCD ma gindesc care va trebui sa aleaga intre alipirea la PLD si excluderea din familia PPE – … desi unii lideri de partide „extra” cu coada intre picioare fac pe leii astazi anuntind noi participari la alte alegeri , deja lucrurile sunt clare .

 6. Situatie alarmanta in Minsk. Zeci de mii de protestatatri iau cu asalt Cladirea Guvernului
  19.12.2010 23:21 —

  В Минске оппозиционные демонстранты начали штурм Дома Правительства
  Протестующие демонстранты на площади Независимости в Минске начали штурм Дома Правительства, сообщает корреспондент «Газеты.Ru».

  Толпа бьет стекла и выламывает двери.

  Внутри забаррикадировался спецназ.

  Прямого физического столкновения пока не было. Над толпой разносится «Город наш»…

 7. Liderii UE au decis vineri, 17 decembrie, să ofere în mod oficial Muntenegrului statutul de candidat la UE.

  Comisia Europeană a recomandat această măsură la începutul lunii noiembrie, dar totodată a menţionat unele zone esenţiale care au nevoie de atenţie pe calea către aderarea deplină la UE, relatează SETimes.com… IN TIMP CE ALTII INAINTEAZA RAPID SPRE UE IN MOLDOVICA SE VORBESTE DE GUVERNARE PCRM-PD . PENIBIL !

 8. PCRM a cistigat 40%, adica 40 de mandate, apoi lor li s-au adaugat inca doua mandate din contul partidelor care n-au trecut pragul electoral. Intrebare catre PNL. Daca se va ajunge la alegeri anticipate in 2011, veti lasa AIE sa participe singuri pentru a invinge PCRM? AIE n-a putut llua 61 de voturi din cauza AMN, PNL, PPCD, MAE, Stati… , se presupune ca daca voi nu incurcati Dreptei in 2011, apoi PCRM va ramane cel mult numai cu 35%, adica 35 de mandate. Aveti logica politica de a analiza real situatia. Acum ca niciodate ar trebui de fuzionat PL cu PLDM intr-un singur partid PPEM. Daca PL si PLDM negociaza foarte dur aceasta problema intre ei, atunci negocierile cu voi sunt imposibile din cauza ca n-aveti mandate si un electorat mic. Care tare putin (35% ori 50%… din voturile PNL) se face cadou PCRM. Partidul care iubeste sa dee sfaturi, singur de ele are nevoie cel mai mult. Mai ales in problema Unificarii Dreptei. Cele mai frumoase lucruri in politica se fac cind esti fara cunostinte. Cind totul este clar politica devine moarta. Concurentul care gaseste greselile voastre, este cu mult mai de folos, decit prietenul care se starue sa le ascunda. Cel mai mare victorie se considera cind singur pe sine partidul se invinge. Cel mai la moda partid este acel care iesa din moda. Fi-ti la moda in politica moderna (ori luati puterea politica este una si aceeasi). Trebuie sa aveti curajil sa iesiti din moda!

 9. numai o nenormala in menopauza ca tine.
  Cind o sa ti se termine?

 10. De ce PNL nu este prezenta la mitingurile Pro Europa ???
  Foarte interesant, nu?

 11. Pt Europa.

  În 2007 la alegrile locale, PLDM nu a aobţinut nimic, deoarece încă nu se formase, PL în r-ul Făleşti tot nu a obţinut nimic, deoarece au obţinit un rezultat mai slab ca PNL.
  Noi avem un primar , 6 consilieri locali, PL-0, PLDM-o.

  Acum ne pregătim de locale , care vor avea loc peste cîteva luni.

  Urmărind logica d-stră , eu ce trebue să cer aleşilor locali din partea PNL să nu mai candideze, deoarece PL nu poate trece pragul la locale?

  Ia bine mai judecaţi dle europa.

  Apropo în 2007 PNL a cîştigat şi primăria la Durleşti, şi primăria la Soroca , inclusiv şi consilieri raionali la Soroca, care astăzi sunt deputaţi din partea PLDM.

  Nu şi Dumnezeu cu ei.

  Oamenii îşi rezolvă problemele personale.

  Dar nu toţi sunt laşi, deoarece alegerile trec, mandatele se termină, dar pata trădării rămîne pe toată viaţa.

  Dar noi nu suntem supăraţi pe cei ce ne-au trădat.

  Dumnezeu î-i adună pe toţi la grămăjoară.

  Să vedem pe viitor, cum se vor împăca PD-ştii, PPCD-ştii, PNL.ştii. PSD-ştii şi Chiar şi comuniştii . care s-au regăsit într-o barcă, în urma fuzionărilor masive la unele formaţiuni politice.

  Apropo, în urma spectrului larg care s-au amestecat împreună, nu doriţi să-mi răspundeţi, ce culoare s-a primit acolo?

 12. Apropo, dle Europa, sunteţi foarte naiv.

  Naivitatea D-stră deja trece măsura.

  Chiar d-stră credeţi, că postînd auci pe blog cineva vă ia în serios?

  Aşa ne jucăm şi noi puţin dea şoarecele şi pisica, să mai pierdem din timp.

  A încercat Filat să ne atragă la PLDM de nenumărate ori şi fără succes,

  A încercat GHimpu să mă convingă să ader la PL, şi după o oră de discuţie personală la telefon, nu m-a putut convinge, şi aşa sunt toţi PNL-ştii.

  Da d-stră , în loc să discutaţi nişte chestiuni mai importante din ţară, veniţi cu nişte idei , care sincer să fiu , sunt lipsite de temei.

  Mai bine să discută, dacă trebue de lăsat cartea despre sex pentru copii sau trebue de o scos din librării. Iată problema cea mai arzătoare la ziua de azi cu ce se ocupă guvernul şi cu ce este preocupată toată mass media în ultemele zile.

  Lumea deja au uitat de alegeri, de alianţă, de tratative.

  Toţi discută o singură problemă, poate avea RM viitor fără cartea despre sex sau nu ?

  Da noi ne-am abătut de la temă. Ese că am ieşit din modă.

  Guvernul zice sex, înseamnă că asta e la modă.

  Cînd guvernul va zice roată, atunci şi poporul trebue să spună roată. Asta-i logica d-stră dle Europa? Să fim în rînd cu moda.

  Cînd s-a format AMN. toţi au aderat la AMN.

  Cînd s-a format BMD toţi la BMD.

  Acum PLDM e la guvernare , toţi trebue să fie în PLDM.

  Şi unde vom ajunge Dle Europa, dacă vom umbla cu turma din colo încoace?

 13. Pt Valenta, dacă e acea Valenta.

  Cînd în 2008 PNL a organizat în scuarul teatruluu de operă şi balet ZIUA EUROPEI de 9 mai în plin regim comunist, de ce Filat, Urecheanu, care erau prezenţi nu au dorit să ia cuvîntul alături de Pavlicenco, de Dabija, de Tănase.

  S-au temut de comunişti probabil.

  Acum ei sunt la guvernare şi în loc să organizeze la 9 mai ziua europei, ei umblă pe la Moscova pentru a defila la demonstraţie alături de armata ocupantă.

  Iar dacă să fiu sincer, eu personal nu înţeleg sensul demonstraţiilor.

  Trebue să fii foarte naiv , dealde europa, dacă crede cineva, că Plohotniuc o să se sperie de aceste adunări, şi repijor, chiar la fuguţa o să se aşeze în bancă lîngă Lenuţa, acolo unde i-a arătat profesorul.

  Au ei profesorii lor, aşa că nu pierdeţi timpul în zădar.

 14. Pt Valenta si pentru toti

  PNL nu este prezent la mitingurile actuale pt ca exista o decizia BPC sa nu ne amestecam nici in lupta Mocanu si Jurnal de Chisinau impotriva PD si Plahotniuc, sa nu ne amestecam in aceasta tevatura, asa cum a spus Constantin Tanase: cit timp nu stie ca Mocanu e mai curat, nu poate condamna PD-ul si pe Plahotniuc. Alta decizie a BPC este sa nu ne amestecam in mitinguri cu cei care au gestionat atacurile contra PD, partid ce nu a parasit AIE si a suportat stoic nebuniile Jurnalului de Chisinau, ale Topilor si ale lui Mocanu, care a avut bani de cheltuiala in campanie.

  PNL nu este la mitinguri, pentru ca Val Butnaru, care a permis aceste lucruri la Jurnal TV, nu e autoritate morala si nu vrem sa stam alaturi de el. PNL vede bine ca PLDM, Filat, Val Butnaru si altii ii concidera pe oameni niste prosti, numai buni de manipulat. Noi nu sintem asa cum vrea sa ne faca sau sa ne creada gasca lui val Butnaru. Val Butnaru l-a sprijinit pe Rosca si a stat cu Mocanu in campanie contra PD, acum spune ca PD-ul e bun? Mie, personal, imi este greata sa vad asa ceva.

  PNL nu participa la mitinguri pentru ca in spatele acestor mitinguri sta Vlad Filat, care se teme ca va ramine in afara socotelilor si nu va mai putea da orez si sapun, votca si bani in alegeri, ceea ce noi criticam dur. Noua, PLDM, ne-a facut rau si, ai sai din comisiile electorale, impreuna cu PCRM, cu PL, probabil, ne-au furat voturile. De aceea nu deplingem Treuca pt Filat, Leanca, Ionita si altii, care au un partid mafiotizat din capul locului, ca sa nu mai spunem de Piotr Vlah, deputatul gagauz, al 30-lea candidat era pe lista PLDM, care vrea federalizarea RM si limba rusa a doua limba de stat.

  PNL nu participa la miting pentru ca acolo, in general, nu participa partidele politice. Sau nu ati vazut inca acest lucru. Si o intrebare simpla: vin PL la miting? Vine AMN, vin alte partide la miting in afara de PLDM? care partide sint prezente la mitingul orchestrat de platitii lui Filat?

  PNL nu participa la miting pentru ca am vazut o caricatura in care servitorii PLDM ne-au pus pe noi, PNL, in caruta KGB si FSB. Sa stea ei la aceste mitingrui platite de PLDM si sa strige pentru Filatel al lor, sa nu ramina fara Treuca, pt ca, imediat cum Filat ramine fara treuca, se duce de ripa PLDM-ul.

  PNL nu vine la miting pentru ca noua ne este greata de Uniunea Scriitorilor, care nu poate imparti ciolanul la ea, acolo, in Uniune, dupa care ne spune noua ce trebuie sa facem. Ungureanu, Dabija, Cimpoi, sint niste persoane fara principii, care se lasa cumnparati de oricine le da bani, dupa care spun azi una, cine ii plateste, miine – alta,m cine ii plateste. Sint niste antiautoritati morale in R.Moldova si nu vrem sa mai fim acolo alaturi de ei si de Forul fals „democrat” al romanilor, care nu a sprijinit nici el, nici Uniunea Scriitorilor niciodata PNL< desi PNL l-a sprijinit pe Dabija cind a candidat pentru parlamentul Romaniei, raminind ultimii alaturi de Dabija, cind toti l-au parasit. PNL nu participa la acest miting, pentru ca e treeaba societatii civile sa ii preseze pe cei pe care i-au votat. Noi nu i-am votat nici PL, nici PLDM, nici PD. Noi am votat PNL si nu am intrat in Parlament si nu putem face AIE-2. Cei care au votat partidele care au intrat in Parlament sa le ceara sa faca pentru ce i-au votat.

 15. alergic la moldoboi

  europa lol, te-as sfatui sa ii indemni pe comunisti sa se retraga in favoarea AIE, atunci va fi un rezultat mai bun.
  Valenta nici eu nu umblu la teatrul cela de lingai, aici decide filat cu lupu, ei 2 nu pot imparti treuca. Porci sunt multi treuca e una. Mai bina ati face miting la sediile PLDM si PD, atunci va fi efect.

 16. Bravo PNL
  Simt ca intrati in forta dupa aceste alegeri
  Formati echipe bune si participati la locale si sa luati un scor bun (apropo PL la fel la locale sa manifestat dupa care a cistigat si parlamentarile).
  Nu e exclus sa avem in noiembrie iarasi alegeri anticipate, dar in RM un partid creste atunci cind altul scade, si eu simt ca cineva va scade facind o greseala strategica, asa ca faceti treaba buna si succese in alegeri de toate tipurile

 17. Critica asta dura, dar deseori neintemeiata, a dnei Pavlicenco la adresa PLD nu o sustin, desi partial o inteleg de ce se face. Totusi, cand spuneti ca v-a furat PLD, dar cand stim precis ca la Balti v-a furat masiv PL si PD, dati in bara de tot caci lumea vrea corectitudine si ca acuyele sa fie intemeiate!

 18. Morteanu,
  Sunt aceiasi Valenta, dar vad ca voi sunteti altii sau poate asa erati de la inceput si eu nu v-am inteles?!

  Oare nu din cauza asta bateti pasul pe loc si deloc? Va asemanati cu o secta separata de societate, de intelectualitate, de militantii activi si statornici (ca Saharneanu si Dabija etc.) si, in final, de popor.

  Chiar si daca declarati multe si de toate, totusi, UNIREA nu o veti realiza voi ci noi cei multi, despre care voi aveti doar „greata”…
  Cine sa va inteleaga? Eu nici nu mai incerc! sorry!

 19. Pt Valenta.

  Sunteţi bravo. Chiar vă mulţumesc pentru această postate.

  Se vede, că PNL are deja rezultate.

  Noi am spus, că unirea se va înfăptui, poate şi sub ochii noştri, poate nu, adică după noi, dar totuna ea va fi înfăptuită mai devreme sau mai tîrziu.

  Probabil sunteţi mai tînără, deaceia şi aveţi dreptate cînd spuneţi:

  ” TOTUŞI UNIREA NU O VEŢI REALIZA VOI CI NOI CEI MULŢI….”

  D-na Valenta, sunt gata chiar astăzi să vă transmit stafeta , drapelul şi sloganul.

  Eu mă retrag din politică, dacă D-stră înfăptuiţi UNIREA.

  Aşa să vă ajute dumnezeu.

  Şi totuşi nu sunteţ acea Valenta , care postează aici în mod civilizat şi cu dragoste faţă chiar şi de duşman.

  Şi totuna mi-aţi încălzit puţin sufletul, că susţineţi UNIREA.

 20. Dl Morteanu,
  eu sunt VALENTA,
  ALTA PE AICI NU AM VAZUT.
  Sunt tanara su sufletul si inima, gandirea si simtirea, cu entuziasmul si optimismul cu credinta si inflacararea… da, asta sunt eu cea dintotdeauna. Imi iubesc Patria mea cea scumpa si frumoasa ROMANIA!

  Nu va consider dusmani nici pe unul ci pe toti va am in inima mea, IUBITI COMPATRIOTI. Nu am nici o suparare, dar AS VREA CA TARA ASTA SA IASA DIN IMPAS SI SA TRAIM PASNIC SI CIVILIZAT. Nu este timp acum pentru mofturi si dezbinari.
  ATENTIA MEA ESTE SPRE EDIFICAREA BINELUI, chiar si daca v-am mustrat, oricum am toata consideratia pentru toti si pentru orice persoana. Nu am „greturi”, ci am DRAGOSTE si cred ca, totusi, IUBIREA va invinge in societate si von edifica un stat de drept, unde va domina armonia si buna intelegere.

  Asta sunt eu, Valenta! Cred ca dupa aceste declaratii INFLACARATE m-ati recunoscut,

  Sa ne auzim si de bine!

 21. Скорая религиозная помощь

  Традиционные религиозные рецепты решения нацвопроса сегодня приобретают взрывоопасный характер

  Ни православие, ни ислам не смогут унять этническую вражду при отсутствии у государства собственной национальной политики.

  Национальный вопрос в многонациональной России всегда больная проблема…

  В ходе своего очередного телемарафона премьер Путин обронил загадочную фразу о том, что православие на самом деле ближе к исламу, чем к католичеству.

  Загадку, впрочем, несложно отгадать. Поскольку большое число мигрантов родом из мусульманских земель, значит достаточно наладить отношение между православием и исламом – и все будет тип-топ. А чего не наладить, если они идейно близкие? Вряд ли национальный лидер начитался евразийской литературы.

  Помнится, во время своего визита в Ватикан он сообщил папе о том, что Европу и Россию роднит христианство. В тот раз экскурс в религиозную историю послужил одной политической цели, на этот – другой. Когда возникла идея упрочить отечественное влияние на российскую диаспору в дальнем зарубежье, все силы были брошены на воссоединение РПЦ с Русской зарубежной церковью. И так далее и тому подобное.

  Вряд ли имеет смысл упрекать наших политиков за такой инструментальный подход. Религия вмешивается в политику, политика – в религию. Вопрос в другом. Можно ли использовать этот инструмент в ручном режиме? Примерно по такому сценарию.

  У нас тут народы враждуют – надо попросить батюшек и имамов, пусть научат свою паству жить дружно. Вызвать их, так сказать, для тушения пожара. Но вся беда в том, что пожар они могут не потушить, а даже наоборот – придать ему новую силу.

  Начнем с православия. Глава РПЦ, будучи человеком умудренным, откликнулся на межэтнический конфликт в Москве политически грамотно. Он осудил радикалов из обоих лагерей и пообещал, что церковь сыграет свою миротворческую роль, благо исторический опыт в этом отношении у нее имеется. «Церковь всегда воспитывала мирный дух, способность разделить горе с ближним своим вне зависимости от того, к какой вере человек относился.

  Вот это воспитание мирного духа и привело к тому, что никаких межрелигиозных и, практически, межэтнических войн в России не было». Но расчет на то, что позиция патриарха поможет снять этническое напряжение, наивен.

  Межрелигиозных войн в России и правда не было, но русский национализм всегда имел в лице церкви серьезную поддержку.

  Не надо быть большим знатоком истории, чтобы вспомнить «черную сотню», которая с хоругвями наперевес лихо разбиралась с инородцами. Наследники этой организации тоже любят погулять с хоругвями по Москве и большой любовью к приезжим не отличаются.

  Поговаривают, что они засветились и на Манеже. Неудивительно, что в этой среде слова патриарха были встречены в штыки: вместо того чтобы заступиться за несчастных соотечественников, которые подвергаются насилию со стороны заезжих абреков, он поет под дудку властей.

  Надо сказать, что подобные настроения в российском православии весьма распространены, а главное, руководство РПЦ не способно их обуздать.

  Боясь церковного раскола, оно закрывает глаза на многие выходки «радетелей русского народа». И ждать от него решительных мер не приходится.

  Но если в случае с РПЦ власти тешат себя иллюзией, что все в порядке, поскольку на их стороне руководство церкви, то с мусульманами дела обстоят гораздо сложнее.

  Ислам полицентричен, и различные его центры конкурируют и не могут договориться друг с другом. Пользоваться столь непослушным инструментом в таком деликатном деле, как урегулирование этнических споров, крайне сложно.

  Однако главная проблема даже не в том, что лидеры имеют мало влияния на паству. На протяжении истории мировые религии предпочитали решать национальный вопрос вовсе не призывами ко взаимной любви, а обращением народов в собственную веру.

  В этом случае религиозная идентичность перекрывала этническую и национальный вопрос снимался. Даже сегодня этот традиционный подход дает знать о себе, когда, скажем, представители РПЦ предлагают конкретные рецепты уврачевания этнических проблем.

  Мы будем прививать мигрантам навыки российской культуры, знакомить их с нашими обычаями и адаптировать к новой среде, говорят они. Но поскольку культура эта пронизана православным духом и неотделима от него, мы заодно будем приобщать их к православию. То есть речь идет фактически о миссионерской работе.

  Конечно, православие, как любая религия, имеет на это полное право. Но выдавать миссионерство за адаптацию приезжих к новой культуре нельзя. К тому же в своих активных формах оно не уменьшает этнические трения, а, напротив, их усиливает.

  Убийство московского священника Даниила Сысоева, который ревностней других занимался миссионерской деятельностью в мусульманской среде, — трагическое напоминание об этом. Понятно, что традиционные религиозные рецепты решения национального вопроса в современном многонациональном государстве приобретают взрывоопасный характер.

  Два великих апостола ненасилия, которым удалось укротить бесов национальной розни в прошлом столетии, вели себя как раз нетрадиционно, так как сумели возвыситься не только над собственной этнической, но и религиозной принадлежностью.

  Однако надеяться на то, что у нас найдутся продолжатели дела Махатмы Ганди и Мартина Лютера Кинга, не приходится.

  Вместо того чтобы пускаться в сомнительные богословские экскурсы о близости православия и ислама, власти следует, наконец, заняться созданием внятной национальной политики, основанной на светском характере российского государства.

  Никто не спорит, в решении этой задачи должны участвовать и религии. Но считать, что православие и ислам в их нынешнем состоянии помогут в экстренном порядке потушить пожар этнического …
  Читать полностью: http://gazeta.ru/comments/2010/12/20_a_3470937.shtml

 22. Pt Valenta.

  Iată acum v-am recunoscut.

 23. va salut pe toti si va zic ca sunteti faini in toate, dar mai ales la birfeli politice nefondate

 24. Viitorul politic in Moldova este dupa PNL. va zic cu toata responsabilitatea. si pentru cei care sug tita la partidele asa zise mari si cu autoritate ca pldm si pl de pd nici nu vorbesc, SA stiti ca toate partidele au dreptul la existenta si promovare in viata politica si nimeni nu poate sa spuna ca peste un timp PNL nu va fi in parlament.

 25. si comunistii au voturi multe nu din cauza partidelor extraparlamentare dar di neputinta aliantei de asi micsora RINZA

 26. d-ul Morteanu este un OM cu litera mare si cu o intelegenta rara. ma bucur ca se afla printre membrii PNL

 27. Cenzurati-l (sau dati-l afara) pe alergicul ala. Multunesc.

 28. Leona spune:
  20 December 2010, la 19:07

  lEONA, CU CE V-A DERANJAT „alergicul ala” ?

 29. Multumesc lui Dumnezeu
  ca liderii AIE-2 deja au inceput sa se inteleaga, sa se auda unul pe altul si sa aiba CONSIDERATIE si fata de noi, cei uitati; sa tina cont DE SENTIMENTELE NOASTRE, in deosebi, acum in ajunul SARBATORILOR SFINTE, cand in intreaga lume oamenii de buna credinta se FELICITA unul pe altul inainte de CRACUIN; isi doresc un NOU INCEPUT, O VIATA MAI FRUMOASA, PACE, LINISTE, BUNASTARE, armonie in societate.
  Asta dorim si noi, e timpul COLINDELOR, e timpul iertarii si impacarii, e timpul binecuvantarilor si urarilor de BINE!

  Eu cred ca si INGERII din cer se bucura ca, in sfarsit, noi, ce-i oropsiti de atata incertitudine…, ne putem bucura de Nasterea Mantuitorului nostru …
  Dec, oameni BUNI,
  Sa ne iertam unul pe altul, caci asa este crestineste; sa facem totul pentru reconcilierea nationala si sa ne gandim la UN VIITOR BUN PENTRU TOTI, sa facem totul pentru redresarea situatiei… caci avem multe de reformat in societatea noastra…
  Doamne, iarta-ne de greseli,
  Doamne, ajuta-te la fapte bune;
  Doamne, da-ne cuvinte blande,
  pline de dragoste si de incredere ;
  Doamne, da-ne intelepciune…

  Multumesc Domnului Lupu care, totusi, A TINUT CONT DE NOI, multumesc dlui Filat pentru rabdare si ingaduinta, multumesc dlui Ghimpu pentru intelepciune si UMORUL lui relaxant…

  Da e timpul colindelor si nu a protestelor…, vrem sa stam acasa de sarbatori nu sa inghetam in piata… Dorim deja sa ca instaleze in societate calmitatea pe care o asteptam de mult timp, vrem o atmosfera benefica pentru toti. Doamne, ajuta-ne la bine!

 30. Este destul ca Rusia sa inchida gazul in RM si moldovenii ii vor inchide in puscarie pe toti liderii partidelor antiruse. Belorusia, Ucraina, Polonia … sunt exemple bune cu arestari, asasinari, dosare penale. Este periculos PNL sa joace cu democratia, unde democratia este fragila. Energia monopolizata ne demonstreaza ca nu exista democratie. Concurenta economica nu poate functiona din cauza ca nu exista concurenta politica. Haosul politic este in partidele de Dreapta. PNL a fost deja prevenit ca ciuma comunista se poate intoarce, dar reactii zero.

 31. Pt Europa.

  Foarte corectă afirmaţie: ” Ciumă comunistă”

  Defapt ciumă, înseamnă boală infecţioasă şi epidemică.

  Şi iată această epidemie s-a infiltrat în majoritate partidelor cică democratice.

  Avem pariptid comunist,

  Avem partid democrat, în care s-au infiltrat foşti comunişti, împotriva cărăra mai eri luptau cică forţele democratice, îpreună cu D-stră,

  Avem chiar şi liberal dmocraţi, în care sau infiltrat în ultimul timp foşti comunişti şi foşti comsomolişti PSD-şti, care tot răspîndesc infecţia comunistă în rîndurile pardidelor necomuniste.

  Dar deoarece comunizmul este o ciumă, mai devreme sau mai tîrziu tot una ea va infecta tot ce se numeşte astăzi democraţie.

  Deja vedem, că comuniştii de la PCRM, cu fost comuniştii din PD şi cu cei ce iau votat pe comunişti la 4 aprilie 2005 deja se hrănesc unul pe altul cu antibiotici, dar ce folos.

  Epidemia ia amploare tot mai mare şi mai mare.

  Iar cu epidemia se poate de luptat numai prin o singură metodă.

  Aruncarea la gunoi tot ce s-a atins de ciumă, adică taxarea tuturor partidelor, care măcar tangenţial au avut legătură cu comuniştii.

  Şi nu ne mai hrăniţi Dle europa aici cu antibiotici, precum PNl se joacă cu democraţia şi cu revenirea comuniştilor la guvernare.

  Ciuma comunistă încă nu a plecat nicăeri.

  Ea s-a infiltrat în componentele AIE.

  Deschideţi ochii şi priviţi cine umblă pe la 9 mai la Moscova la demonstraţie, cine la 22 iunie şi 24 august depune flori la memorial în memoria ocupanţilor sovietici, cine duce tratative cu Moscova .

  Fereştene Doamne de ciumă.

 32. corect. tot ce este rosu la gunoiul societatii, dar sa fim prudenti ca pericolul ne paste mai mult din partea asa zisilor DEMOCRATI ca pldm si pl.

 33. Dar ce facem cu doamna V.P. care a functionat in ATEM? Cu ce este ea vinovata, ca a lucrat intr-o agentie comunista? Cu aruncarea la gunoi, asa procedau comunistii cu rusii albi. Ce esti comunist?

 34. Mai întîi să facem ceva cu laşii, care ascunzîbndu-se sub anonumat vor să pară deştepţi, cică reprezentînd societatea civilă, da defapt după cum văd eu aveţi ceva persdonal împotriva D-nei pavlicenco, dacă cunoaşteţi istoria vieţii d-ei.

  Prezentaţi-vă şi d-stră, descrieţi-ne autobiografia d-stră şi vom putea dialoga.î

  Ce , slabo?

  Şi mai vorbiţi de curaj, de democraţie.

  Care democraţie, dacă vă ajunge curaj să atacaţi numai un singur parid şi o singură persoană politică , care defapt nici nu e la guvernare, şi încă şi-i o doamnă,dar D-stră de frică vă ascundeţi sub anonumat.

  Vai de capul vostru.

 35. Pt europa

  Dar ce facem cu Valentin Mindicanu, care a invitat-o pe Pavlicenco sa lucreze la ATEM?

 36. Pt toţi..

  Acum în direct la „cabinetul din umbră” a intervenit politicianul Novodvorscaia Rusia, care a declarat:

  ” Pliuite na prednistrovie, oni vam eio ne otdadut.

  Moldavia îto rumînscaia zemlea i edinstvenîi pravilinîi puti Moldavii îto OBIEDINENIE S RUMÂNIEI”

  ROM: ” Scuipaţi pe transnistria, că ei tot una nu vor ceda-o.

  Moldova este pămînt românesc şi unica şansă de supraveţuire este UNIREA CU ROMÂNIA”

  Iată cum gîndesc adevăraţii democraţi din Rusia.

 37. Da iată replica democratului Nantoi, care s-a infectat de ciuma comunistă:

  ” Nu sunt deacord cu Novodvorscaia ş.a.m.d.”

  Păi nu am eu dreptate, cînd am zis, că ciuma comunistă este o boală infecţioasă şi epidemică, care infectează toate forţele dem din RM.

 38. Pot sa-ti dau numarul dosarului penal pe care mi l-au deschis pionii comunisti. Pot sa-ti dau procesul verbal al perchezitiei comuniste facute la domiciliu meu. Dar n-am argumente suficiente ca nu ne poti trada, incompetenta politica a PNL de-a rezolva o probleme ori alta ne-a demonstrat alegerile din 28.11.2010.

 39. Pt Europa.

  Vă înţeleg Dle Europa , şi vă cred, că aveţi probleme, deaceia şi nu puteţi ieşi sub anonumat.

  Şi nici nu trebue.

  Aveţi dreptate, PNL nu vă poate ajuta, deoarece nu suntem la guvernare.

  Da fiţi sigur, că şi noi avem dosare, şi oamenii noştri sunt concediaţi din serviciu .

  Şi ce-i mai afensator, că problemele s-au început cu venirea guvernului democrat la conducere.

  Dar noi suntem duri şi suportăm, deoarece adevărul este mai valoros decît orişice problemă personală.

  Problemele trec, dar adevărul rămîne.

  Sincer vă doresc să aveţi cîştig de cauză.

 40. Transnistria nu va fi data Rusiei din cauza Occidentului. Daca doriti sa rezolvati vre-o problema fara acordul ei, echecul este garantat. Occidentului nu-i convine prezenta militara aici, deaceia si suntem sustinuti de ea. Este o vorba ori faci lucrul pina la capat ori deloc nu-l facea. De sub Otomani noi singuri n-am putut sa ne eliberam, deci istoria ne invata ca numai in alianta cu o supraputere noi purem decoloniza tara. Rusia dupa ce ne-a eliberat, pina azi nu s-a intors armata in Rusia. Ea are statut de cotropitor.

 41. Apropo, la această emisiune e invitată şi Laguta.

  Cît de tare eu nu o pot suporta pe Laguta, dar iată că a spus şi o vorbă adevărată:

  ” Cine cu cine nu se va uni, poporul tot una nu va cîştiga nimic.

  Merge lupta între două clanuri.

  Şi problema-i cine pe cine î-l ma mînca.”

  Ei cum să nu fii deacord , dacă a zis un adevăr.

 42. Deaceia PNL şi vede viitorul RM în UE, în NATO, împreună cu România.

 43. europa spune:
  20 December 2010, la 22:10

  Rusia dupa ce ne-a eliberat, pina azi nu s-a intors armata in Rusia. Ea are statut de cotropitor.

  Şi atunci ce am căutat noi la 9 mai pe piaţa roşie alături de armata cotropitoare?

 44. Nustiu la clanuri ea se refera la cel local ori la cel mondial. Occidentul -Rusia+CSI.

 45. Ea s-a referit la concret , la clanul Voronin , şi clanul Lucinschii.

  Poate ştie ceva mai mult ca noi, dar eu nu am motive să nu o cred.

 46. Apropo, Novodvorscaia s-a referit la clanul Putin în Rusia,

  Uitaţivă cum în Belorusia poporul s-a ridicat împotriva clanului Lucaşenco, averea căruia se estimează la 9 mlrd euro,

  În Ucraine merge lupta între clanuri.

  Aşa că nu avem motive , să ignorăm faptul , că şi în Moldova merge aceiaşi luptă între clanuri.

  Ciuma dolarului a infectat epidemic tot spaţiul exsovietic, şi cu părere de rău acestă boală nu are leac.

  Cu antibiotici nu lichidezi ciuma.

 47. europa spune:
  20 December 2010, la 20:08

  Este destul ca Rusia sa inchida gazul in RM si moldovenii ii vor inchide in puscarie pe toti liderii partidelor antiruse.

  Ştiţi Dle europa , cu închiderea gazului mi-aţi adus aminte de filmul ” Briliantovaia ruca”

  Cînd Mordiucova a cumpărat 100 bilete de loterii şi a dat indicaţii să fie împărţite între locatari.

  Şi la întrebarea: ” dar dacă locatarii vor refuza să ia bilete?”

  Ea răspunde:

  ” Esli ne zahoteat, to mî otrejim gaz”

  ro: ” Dacă locatarii vor refuza, noi î-i deconectăm de la gaz”

  Aşa şi în ilele de azi se primeşte.

  Dacă moldovenii nu vor să sărute bocancii, atunci ei ne tae gazul.

  Cam aşa aţi vrut să spuneţi D-le Europa?

 48. bocancii rusiei desigur am avut în vedere.

 49. Deaceea este nevoie de unitate. Cea mai mare poblema in realitate nu-i producerea dar dreptul la piata de desfacere. Noi trebuie sa avem o alternativa la energie pentru ai permite ori FR sa-si livreze gazul la noi. Ea a monopolizat toata piata energetica din CSI si Europa( partial) . Fara unitate politica noi nimic nu vom face. Cea ca sunt doua clanuri politice si economice este un factor ca concurenta politica si economica in faza primitiva a debutat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *