Nicolae Negru: Strategiile lui Filat şi Lupu

MI S-A PARUT DESTUL DE OBIECTIV ACEST ARTICOL…

http://www.jurnal.md/ro/news/nicolae-negru-strategiile-lui-filat-si-lupu-197395/

„Apele încep să se limpezească şi apar contururile a două posibile construcţii de guvernare. Care dintre ele se va consolida şi care se va risipi ca un castel de nisip, vom vedea în scurt timp. Dacă e să-l credem pe Marian Lupu, aceasta depinde în cea mai mare măsură de Vlad Filat care trebuie să se învingă pe sine însuşi. Noi credem că depinde şi de Marian Lupu care trebuie să facă la fel.

Cum s-a născut ADR

Ex-premierul Ion Sturza a povestit, la Jurnal TV, cum, în 1998, a purtat negocieri cu PCRM care obţinuse 40 de mandate în Parlament. Fără să asculte până la capăt punctul de vedere al viitorilor parteneri asupra guvernării comune, Voronin puse pe masă programul PCRM, spunând: „Acesta va fi programul nostru de guvernare”. Şi a ieşit. Sturza s-a văzut nevoit să plece să discute cu celelalte partide intrate în parlament. Aşa s-a născut faimoasa Alianţă pentru Democraţie şi Reforme care, în pofida vieţii sale scurte, a avut o contribuţie importantă la reformarea economiei RM. A ucis ADR-ul, fiindcă veni vorba, partenerul tainic, apoi deschis, al lui Voronin, Iurie Roşca. Atunci s-a crezut că el a trădat din motive egoiste, dar acum lucrurile se arată altfel, mult mai grav.

Lipsa de strategie

Este inexplicabilă întârzierea de care a dat dovadă PLDM după alegeri. Unii consideră că e vorba despre o ameţeală din cauza succesului electoral (relativ, totuşi), de aroganţa manifestată nu o singură dată de liderul PLDM în raport cu partenerii săi. Din punctul nostru de vedere, pe care l-am mai expus şi cu alte ocazii, Filat demonstrează că, pe lângă toate calităţile sale, are şi un neajuns serios: nu este un bun strateg, vede bine detaliile, dar îi scapă tabloul general. El încearcă mereu să demonstreze că este liderul PLDM, ca şi cum lumea nu ar şti lucrul acesta. Vrea să impună culoarea verde, când ar fi mai simplu să poarte culorile naţionale.

Linia dintre subiectiv şi obiectiv

Din cauza întârzierii, Filat era cât pe ce să piardă bătălia pentru guvernare, înainte de a o începe. Strategii nu îşi pot permite să „ameţească”, să desconsidere factorii aşa-zişi „subiectivi”. În politică mai cu seamă, linia dintre subiectiv şi obiectiv, personal şi general este deseori imposibil de tras. Fiindcă nu s-a învăţat minte în 1998, Voronin a pierdut puterea şi în 2009.

Rezultatul bun în sine nu garantează automat accesul la guvernare. Trebuie create anumite condiţii pentru aceasta. Întârzierea cu care s-a acţionat demonstrează că liberal-democraţii erau orbi din punct de vedere strategic. Ei nu s-au gândit nici pentru un minut la relaţiile cu partenerii de alianţă, crezând că simpla acumulare a unui număr mai mare de voturi îi scuteşte de obligaţia de a-i trata cu respect, de a ţine cont de interesele „subiective” ale acestora. Din păcate, incidentul de la final de mandat, cu asumarea răspunderii pentru suplimentarea asistenţei sociale pe perioada de iarnă, nu i-a învăţat minte.

Acum au ajuns în situaţia să vadă cum Ghimpu se solidarizează cu Lupu care, la rândul său, se aliază cu Voronin împotriva lui Filat. E adevărat, resentimentele lui Ghimpu şi Lupu conţin şi o mare doză de invidie, dar e la fel de adevărat că Filat nu s-a comportat ireproşabil în relaţiile cu partenerii săi. Şi nu de aceea că nu ar fi putut, ci de aceea că nu a considerat necesar. Şi a greşit. Nu Filat este vinovat de insuccesul electoral al PL şi al PD, aici Ghimpu şi Lupu ar trebui să se uite în oglindă, dar Filat a dat motive să i se reproşeze lucrul acesta.

Cu picioarele pe pământ

Dacă Filat va coborî din înaltul azuriu cu picioarele pe pământ şi dacă PD va pune în capul mesei interesul naţional şi nu interesul omului de afaceri de pe lista PD, Alianţa pentru Integrare Europeană va fi refăcută. Ideea ca Marian Lupu să fie ales mai întâi preşedinte de parlament, în cazul în care nu există certitudinea că cel puţin doi deputaţi comunişti îl vor vota la funcţia de preşedinte al RM, i-ar putea înlătura temerile că va rămâne, ca şi data trecută, fără niciun post şi fără pârghii de influenţă asupra guvernării.

Cu toţii împreună, PLDM, PD şi PL trebuie să elaboreze cât mai repede un mecanism viabil de guvernare în trei.

Tentaţia lui Lupu

Lupu, la rândul său, trebuie să reziste unei tentaţii imense, apărute după venirea lui Narîşkin la Chişinău. Acesta a urmărit un scop mult mai ambiţios decât s-a crezut. Moscova doreşte nu numai să salveze PCRM-ul, care depinde de starea sănătăţii lui Voronin, dar şi să-i lege pe democraţi de comunişti. În fapt, ea planifică refacerea PCRM-ului în graniţele electorale de până la plecarea lui Lupu şi, în acest scop, e gata să îl jertfească pe Voronin. Liderul PCRM a fost sfătuit să se dea la o parte şi să cedeze cârma lui Marian Lupu. După întâlnirea cu Narîşkin, Voronin a avut o criză şi a ajuns la spital.

Împreună, rezultatele PD şi PCRM însumează 52% din voturile alegătorilor. Crearea unei alianţe PD+PCRM ar permite şi o reinterpretare a rezultatelor alegerilor: 57 la 44 în folosul forţelor de stânga, a Rusiei. Astăzi se vorbeşte despre 59 la 42 în folosul Europei.

Dincolo de linie

Rezultatul electoral al comuniştilor a fost obţinut printr-o mobilizare fără precedent a electoratului rusofil, mobilizare care s-a făcut nu fără implicarea Moscovei, a mass-media ruseşti împotriva AIE. „Niciun vot partidelor Alianţei!”, aşa suna chemarea comuniştilor şi aşa s-a văzut că ruptura profundă ce împarte societatea noastră trece pe linia între PD şi PCRM. Acum PD este ademenit să treacă dincolo de această linie. Însă îmbrăţişarea cu PCRM i-ar putea fi fatală, cum i-a fost şi PPCD-ului. În afară de aceasta, oricare ar fi pretextul, trecerea PD în tabăra comuniştilor ar provoca un dezechilibru în raportul de forţe deja constituit pe scena politică, consolidând tabăra prorusă, dar şi generând resentimente şi proteste antiruse. Fiindcă fuziunea nu depinde de Narîşkin, alianţa dintre PD şi PCRM nu va stabiliza, ci, dimpotrivă, va destabiliza societatea moldovenească.

Aflat în agonie, Voronin poate să promită orice, inclusiv păstrarea cursului european, cum i-a promis, de altfel, multe lui Diacov, şi în 2005, pentru a fi ales preşedinte, dar cum poate fi el crezut?

Ar fi o naivitate să considerăm că o coaliţie mai largă ar „suda” ruptura geopolitică din societatea moldovenească. Lucrul acesta nu e posibil decât pe cale „naturală”, cu trecerea timpului. O tabără va creşte, alta va diminua, aşa cum dispare, conform sondajelor, în spaţiul CSI, sentimentele faţă de fosta URSS. O coaliţie cu partidul comuniştilor care este o formaţiune de tip sovietic ar prelungi agonia acestui partid, dar nu ar ajuta cu nimic RM.”

Loading Facebook Comments ...

16 Comments

Add a Comment
  1. Apel al participantilor la mitingul organizat de Forumul Civic Pro Europa din R.Moldova

    Noi, participantii la mitingul organizat de Forumul Civic Pro Europa, luind in discutie situatia creata in R.Moldova dupa alegerile parlamentare anticipate, ne exprimam ingrijorarea in legatura cu tentativele de a readuce la guvernare partidul comunistilor – formatiune ce s-a manifestat in perioada 2001-2009 ca o grupare ostila intereselor nationale si aspiratiilor de integrare europeana ale R.Moldova.

    Consideram neavenite si indreptate impotriva realizarii interesului national al R.Moldova orice dialog, negociere sau consultare cu PCRM in vederea constituirii unei aliante de guvernare de centru-stinga. La scrutinul din 28 noiembrie 2010 alegatorii au facut alegerea caii europene de dezvoltare si nicio speculatie de ordin politic nu poate motiva coalizarea si formarea unei majoritati parlamentare cu o forta politica antinationala, antidemocratica si antieuropeana.

    Mentionind ca in perioada 2009-2010, AIE a reusit sa asigure o buna guvernare a R.Moldova: stabilitatea economica, functionalitatea sferei sociale, o politica externa dinamica, axata pe realizarea dezideratului de integrare in UE, facem apel catre formatiunile politice din cadrul AIE: PLDM, PD si PL, care dispun de o majoritate parlamentara confortabila, sa continuie colaborarea in cadrul AIE, atit in Parlament si in guvern, cit si in afara acestuia, asigurind o buna functionare a administratiei publice locale si o administrare eficienta a treburilor publice.

    In cazul in care AIE nu se realizeaza, Forumul Civic Pro-Europa isi asuma dreptul constitutional la protest in forma de mitinguri, adunari cetatenesti, greve.

    12 decembrie, Chisinau, adoptat de catre participantii la miting.

  2. Vitalia Pavlicenco rupe şi dărâmă,
    Se zvârcoleşte, se zbate ca o râmă,
    Este beteagă de cap şi zbuciumată,
    Răcneşte la lume – ca idioata,

    Ce vrei Vitalio, ce fel de unire,
    Ne bagi cu de-a sila, cu nesimţire,
    Îl faci de ocară pe Traian Băsescu,
    Împreună cu gay-iul – Crin Antonescu,

    Mai eri te zborşiai la Dorin Chirtoacă,
    Zbierând la el, ca o proastă sub toacă,
    Apoi cu osârdie, mai eri te lega-i,
    De Preşedintele – Ghimpu Mihai,

    Acuma te dai în spectacol murdar,
    În mod ruşinos, (citeşte barbar),
    Îl faci cu oţet pe premierul Filat,
    În care împroşti cu noroi şi rahat,

    Te vrei eroină, te vrei amazoană,
    Jigneşti toată lumea, eu cred – de pomană,
    Dar cine-ţi dă dreptul să faci tărăboi,
    Să joci cu Voronin – numitul Şioroi,

    Acelaşi spectacol, rupând în bucăţi,
    Speranţe crescânde,în patima vieţii…
    Opreşte nebun-o, al patimii zel,
    Nu face păcate, nu bate în el,

    Nu bate în cuie poporul – MIEL…

  3. E un articol echilibrat nepartinitor. Sunt punctate bine lucrurile.
    Ciudata situatie avem. Printre altele, dl Negru scrie: „Acum au ajuns în situaţia să vadă cum Ghimpu se solidarizează cu Lupu care, la rândul său, se aliază cu Voronin împotriva lui Filat”.

  4. Se agită drăcoaica, se agită,
    Zgârâie, loveşte din copită,
    Face farmece, umblă zburlită,
    Se agită ea, se agită…

    N-are şansă, nici reuşită,
    Tot va umbla răsflocită,
    Nici cu farmece şi cu zburlita,
    N-o să-i tracă acestei pârlite…

    Nare har,dar se crede ‘n virtute,
    Face pozne, din cele durute,
    Combinaţii – de dânsa ştiute,
    Pentru duşmani – arhiplăcute…

    Dacă Bunul n-o trece de vamă,
    Dacă-o lasă făr să se teamă,
    Va acri iar această duşmană,
    Viaţa multora – ca o pomană…

    O să pară această catrenă,
    Pentru cei ce ascultă sirena,
    Fraţi de idee – această morenă,
    Rupe’n două speranţa mondenă…

    Se agită drăcoaica, se agită,
    Zgârâie, loveşte din copită,
    Face farmece, umblă zburlită,
    Se agită ea, se agită…

    Fa drăcoaic-o, iţi spun – fă-o valea,
    Lasă lupta drăcească, că-i jale,
    Lumea noastră vrea linişte-pace,
    Nu bătaie de cap, ca pe ace…

    Dacă iubeşti tot românul,
    Nu mai umbla ca şi spânul,
    Nu-l supăra pe Stăpânul,
    Aruncă-ţi în tartar veninul…

    Dacă nimic nu ai prins tu,
    Măcar nu umbla cu pârâtul !!!

  5. Iata am vazut si ziua cand lumea iese in piata pentru ca sa-l faca Presedinte pe patru ani un preş rusesc pe nume Marian Ilici.

  6. Un articol de: Constantin Cheianu

    Jucăria geopolitică

    Toată foiala aceasta care se întâmplă între PD şi PCRM aduce a vis urât.

    Să fie adevărat totul? În timp ce noi ne cutremurăm în faţa perspectivei unei eventuale reveniri a comuniştilor, personajul acesta se amuză. Domnul Marian Lupu pare să savureze situaţia aceasta în care el are deplina libertate să aleagă ce pofteşte. Numai că dacă pentru unii dintre noi e o chestiune crucială, el parcă ar alege între două feluri de prăjituri. Parcă e bună prăjitura cu frişcă a AIE, dar cât de savuroasă e cea cu cremă a comuniştilor!

    Din cauza acestei făpturi supradimensionate şi inconştiente vine la Chişinău un Narâşkin, din cauza lui înalţi demnitarii occidentali îşi abandonează urgenţele şi poposesc în Moldova. Voronin i-a definit bine slăbiciunea: „Mariancic vrea jucărica”. Acum el însuşi s-a transformat în ditamai „jucărică geopolitică”. Şi toţi se tem ca nu cumva să o supere. Sărmanul Urechean a ajuns să implore jurnaliştii să nu-l mai zădărască pe Lupu, să nu-l mai critice, întrucât se poate supăra şi se duce la comunişti.
    Limba pe care nu atât o vorbeşte, ci în spatele căreia se ascunde într-adevăr, nu e româna, dar nici moldovenească nu e, e o limbă-mutant, artificială, găunoasă, fără miez, fără axă, e o limbă doar pentru uzul lui. Când un jurnalist îl întreabă ceva foarte concret, lui i se pare că o suceşte atât de iscusit şi de fapt nu spune ABSOLUT NIMIC!

    Şi cât de fluentă şi de „gustoasă” este rusa lui! O rosteşte ceea ce în ruseşte se cheamă smacino, cu un fel de accent moscovito-peterburgian.

    Ne era greaţă de Voronin. Nu ştiam că cineva poate fi mai odios şi mai antipatic decât Voronin.

    … De fapt, cred că el a ales deja „prăjitura”, pentru că a-i face lui Narîşkin o padleankă de genul celei pe care a păţit-o Kozak, înseamnă a încasa chiar a doua zi după instalarea unei eventuale guvernări AIE-2 lovituri necruţătoare de la Putin. Eu mă tem că după Narîşkin drum înapoi nu mai există.

    Domnilor Filat şi Ghimpu, nu vă faceţi iluzii că dacă acceptaţi să fiţi în opoziţie, peste un an vor avea loc noi alegeri anticipate, după ce comuniştii cu atâta turbare vor să recucerească Puterea. Peste un an nu va fi nimic. Moscova ne va exporta între timp de toate la preţuri ieftine – gaze, petrol şi dictatură.

    …Mai există un om care zilele acestea se poartă ca la o nuntă, fiind, de fapt, în casa unui mort. Domnul Plahotniuc pare stăpânit de o veselie absurdă, fără margini, el joacă cu voluptate rolul unui maestru de ceremonii pus pe glume şi bancuri.

    Felicitări tuturor „oamenilor de cultură” care s-au înduioşat de pomenile lui Plahotniuc şi care au crezut că totul e pe degeaba. Acum cunoaşteţi preţul. Preţul e să ne ducă înapoi în Rusia. Înapoi, în braţele lui Voronin. L-aţi lăudat că e generos şi ajută cultura? De fapt, i-aţi lăudat pe Voronin, pe Starîş, Muntean şi Mişin. Pe toţi acei care ne/vă consideră „români borâţi”.

    Asta aţi vrut?… Asta aţi primit! Poftă bună!

  7. Pt luca

    Foarte exact. daca sinteti moldovean roman din Basarabia, asta ar suna ruseste „dojili”. Pt ca unul care are mai multe voturi, nu s-a comportat normal sa fie irefutabil. Fudulia le distruge pe toate, tocmai de aceea figureaza ca primul pacat in Biblie.

  8. Pt Amonit

    Auzi, s-ar bucura si Negru sa ii dedici o poezie. Apoi lui C.Tanase, apoi ii iei pe rind – lui Filat, lui Ghimpu, lui Lupu si comunistilor. Succes!

    Nu vei crede, dar nu am citit. O citesc altii in locul meu…

  9. Ma adresez lui anonim. Ma papagalule, ori nu-ti ajunje o doaga ori lucrezi la comanda cuiva.,poate te potolesti.Da daca doresti atit de mult fa-i in primul rind o dedicatie lu-i Voronin , apoi lu-i Lupu,apoi asteapta putin sa vezi reactia,si mergi mai departe. Succes.

  10. Amonit spune:
    13 December 2010, la 00:12

    „Se agită drăcoaica, se agită,”….

    Nu mai cufuriti atita spatiu cu diareea dvs de „poet” .

    Pretindeti ca sunteti „Corjoveanul Valeriu Ciobanu”/vezi blogul lui A.Petrenco/, nu uitati cararile batute de dvs pe la usa „dracoaicei”. Nu v-a mers ? Nu v-a reusit ?

  11. D-le Cheianu, nu ne mai doriti pofta buna, ca amaraciuna da pe deasupra. Lupu a refuzat 10 mln.dol.din motivul, ca a dorit mai mult.Acum ei nu stiu cum sa imparta blana ursului din America.Rusii au venit si le-au spus ca ursul e din Rusia si care n-o sa fie cuminte o sa suga laba ursului.Acolo-i mare iarmarocul sa vedeti ce intorsaturi vor mai fi.

  12. Exceptionala analiza dlui Negru! Respect!

  13. Am auzit comentariul de astăzi a d-lui Saharneanu.D-lui ne spunea că acei ce sau adunat în scuarul operei(forul civic”Pro Europa”) l-ar susţine pe M.Lupu.Mă întreb:Dar oare Lupu nevoie de susţinerea d-lor?
    La părerea mea,ceea la ce am participat şi eu seamănă mai mult cu un plîns din urma trenului plecat.Iată de ce:Lupu are mandat a sute de mii de alegători,acum el poate dicta celor din piaţă,la ce i-ar trebui susţinerea celora, oferta cărora nu-l mai interesează.
    Să fiu în locul lui S.Mocanu i-aşi întreba pe organizatori:Mă, căc-lor,dar ce făceaţi voi atunci cînd eu vre-o 3 luni vă informam despre ce vă aşteaptă?Mă acuzaţi că lovesc în alianţă?Acum a ajuns şi la voi,după ce trenul alegerilor a plecat?Aţi devenit mare viteji după răsboi?Vai de capul vostru.Dar de la Plahotniuc v-aţi cerut voie pentru manifestaţia de eri,aţi uitat ce am păţit eu,după ce am eşit contra clanului mafiotic organizat de acest „om de afaceri”?Sunte-ţi conştienţi că unora din voi tot vi se pot organiza sechestrări de apartamente şi maşini?Vai de capul vostru,numai de plîns din urma trenului plecat sunteţi capabili,numai asta va mai rămas de făcut.Printre altele,mulţumiţi-i pentru acestea şi d-lui Con.Tănase de la „Timpul”.

  14. Bravo domnului Negru! Impecabil si inpartial! Asa analiza imi place, desi e cam trista, dar cine a zis ca viata noastra este frumoasa? Cum sa nu devii un pagin dac, daca te striveste aceasta realitate cruda basarabeana? Ceva in acest spatiu nu merge de citeva milenii…

  15. Un articol bun, si fara rautatile din ultima vreme, sper ca reveniti la vechea pozitie rationala si echilibrata, ca totusi in ultima vreme se simtea prea multa ura din partea dvs, iar ura nu poate naste decat ura.

    Eu consider ca o sa fie in felul urmator. Lupu daca vroia sa faca alianta cu comunistii o facea, si o facea tacit si miseleste (in stilu-i caracteristic), insa dubios este faptul ca el trambiteaza prea tare de cat de bine merg negocierile cu comunistii, si aici vad mai multe motive.

    1. Lupu a lucrat cu Voronin, nu cred ca isi mai doreste asta, pe de alta parte nici Filat nu e vreun Dhali Lama.

    2. Lupu isi creste dividendele la maximum, de fapt face ceea ce in poker se cheama blufare, se preface ca are carti foarte bune, si ii lasa pe Filat si Vornin sa mareasca treptat cotele, el stiind SIGUR ca oricum va fi la guvernare.

    3. Filat a fost luat prin surprindere, si asta s-a vazut. In primul rand nu se astepta sa ia asa mult la alegeri, intr-al doilea rand nu isi imagina ca poate sa stea in opozitie cu 32 de mandate.

    4. Desi toti o fac pe durii, fiecaruia ii e frica de alegeri anticipate, mai putin PL-ul care are electorat constant. In cazul alegerilor anticipate:
    a)daca se face alianta PCRM+PD, de facto acestea IMPREUNA o sa ia in jur de 45-48%, insa cu fraudari vor trece de 50%, va fi sacrificat iar lupu si iar nu ar avea suficiente mandate pentru presedinte.
    Asta nu convine PLDM-ului, si PD-ullui
    b)Daca se face alianta PD-PLDM-PL, PD pierde sau in cel mai bun caz ramane constanta, iar PLDM-ul va mai urca 2-3 puncte procentuale, per ansamblu, AIE cumulat ar avea putin mai mult si exista posibilitatea sa treaca de 60 de mandate – asta nu convine PCRM-ului, si nu convinde PD-ului pentruca o sa ii scada puterea si bombombonica.

    Deci oricum nu ar fi PD-ul nu o sa vrea alegeri repetate, la fel si PCRM, pe cand PLDM si PL nu ar fi atat de afectate de alegeri anticipate.

    5. Filat a „pompat” multi oameni in partid si direct sau indirect are obligatii fata de acestia, daca nu si le v-a putea respecta, nefiind la guvernare, acestia pe cat de frumos au venit, pe atat de frumos o sa plece. Asta nu ii convine lui Filat.

    6. Ghimpu sta calm pe pozitii, oricum ar fi, are elctorat constant, si grija PL-ul sunt localele din primavara, deoarece popularitatea lui chirtoaca a scazut mult, atat datorita presei comuniste cat si a altor partide (inclusiv dvs, desi stiti c anu aveti sanse reale la locale in capitala, no ofence, vorbim realist).

    7. PCRM joaca dur si foloseste tot bluff-ul, are de partea sa Rusia (asa crede Voronin si electoratul rusofon), ei stiu ca desi int-adevar le-au fost invalidate o parte din voturi sunt pe scadere, scadere care politic ar putea sa fie fatala la urmatoarele alegeri. Ei s-au ibisnuit sa fie sefi, si nu prea le place sa cedeze, sunt obisnuiti sa minta ca asta le e meserie. Important e ca din ce in ce mai putini pleaca urechea la minciunile lor, iar Diacov sper sa fie inteligent acum decat in 2005

    8. Plahotniuc a facut afaceri cu comunistii 8 ani, si i-a fost bine, ceva totusi a intervenit, de a bagat milioane intr-un alt partid, ca o fi fost vre-un confilt, ca o fi fost orgoliu, nu siiu, dar nu vad dece Plahotniuc ar baga o gramada de bani, ar deveni persoana PUBLICA, doar ca se intoarca iar la comunisti???
    El e buissnesman si se conduce sigur dupa criterii economice, cu cine o sa ii fie asigurata „krisha” mai bine, cu acela o sa se duca la el e „Nothing personal, just buissness”

    9. Pozitia dvs imi este totusi neclara, lasand la o parte lupta pentru unire si adevar, realist vorbin, ati luat putin la alegeri, si chiar si daca nu se fraudau, mai mult de 2%, oricum nu luati, asta e realitatea, tot realitatea este ca daca se fac peste un an alegeri o sa luati cam la fel de mult/putin. Asa ca nu inteleg atacul dvs la AIE. Lasand la o parte orgoliile, ca presedinte de partid, trebuie sa il ocrotiti si sa faceti tot posibilul ca peste 4 ani sa treceti pragul, si eventual sa luati macar cateva primarii la locale. Deci in situatia de fata sunteti pusi in a alege intre raul mai mic, insa nedumerirea mea este ca acum considerati pe VRONIN raul cel mic!! Atacandu-l pe Filat de cate ori aveti ocazia.

    Exista 3 optiuni acum (vorbind realist):
    1. Sa fiti neutra
    2. sa fiti pro-AIE, contra PD-PCRM
    3. sa fiti pro-PD-PCRM, cintra AIE

    Alte variante nu exista, si din moment ce din 5 poastari pe blog 3 sunt cu atacuri la persoanele din aie (preponderent, culmea, Filat si Ghimpu, nu Lupu, care e mai „harbuz” decat Filat), varianta 1 pica (pentru ca nu sunteti neutra), si va incadrati automat la categoria 3!!! De asta va face lumea KGB-ista sub acoperire!
    Ce e in capul dvs numai dvs stiti, dar noi va spunem ce se vede de afara, si e ca in vorba aceea, cand iti zice unul ca esti beat, mergi mai departe, cand iti zic doi, stai pe ganduri, cand iti zic multi sau toti, de duci si te culci.

    Respectele mele si sper sa reveniti la stilul vechi de articole argumentate si nu emotionale!

  16. alo spune:
    13 December 2010, la 14:02

    „…e ca in vorba aceea, cand iti zice unul ca esti beat, mergi mai departe, cand iti zic doi, stai pe ganduri, cand iti zic multi sau toti, de duci si te culci.”

    Nu-i nimic, omul beat se trezeste, prostul niciodata ………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *