Mesajul electoral al PNL

Dragi concetateni,

Va prezentam Mesajul Partidului National Liberal in alegeri si va invitam, pe 28 noiembrie, sa votati Sageata Liberala.

PNL este PRIMUL in buletinul de vot. Este un semn de la Dumnezeu, care a binecuvintat mesajul si participarea PNL in alegeri.

In 14 ani de regim comunist, din cei 19 dupa Independenta, fortele antinationale nu au lichidat aspiratia unionista si procesul de renastere nationala, asa cum si-au propus.

PNL, reconstituit in 2006, a ramas vertical, a luptat contra comunistilor, a sprijinit coalitia proeuropeana. PNL are, insa, o pozitie ferma fata de guvernantiii care trateaza incorect istoria, care nu au condamnat crimele comunismului, nu i-au pedepsit pe vinovatii pentru maltratarea tinerilor pe 7-8 aprilie. Actuala Putere preia doar sistemul vechi pentru a-l controla, in loc sa-l schimbe radical si sa-i pedepseasca pe comunisti pentru faradelegile comise, impreuna cu fostii agrarieni, timp de 13 ani, din cei 19 de Independenta. De aici si pericolul revenirii satrapilor bolsevici la guvernare in Republica moldova, nu din cauza Mesajului Unirii celor doua state romanesti, cum incearca unii sa vehiculeze.

PNL e format din oameni liberi, va intra in Parlament si va contribui la o majoritate democratica, va largi partida nationala si va apara curajos valorile nationale. PNL nu a votat niciodata pentru bolsevici si comunisti, nu a sprijinit nici un act de corupţie! Cu PNL, Parlamentul va avea mai multa Demnitate!

PNL a protestat contra defilarii soldatilor moldoveni la 9 mai pe Piata Rosie.

Tinerii national-liberali au coborit drapelele in berna pe 9 mai, pe 28 iunie si 23 august, cind am comemorat doua ocupatii sovietice.

Pentru a nu reveni comunistii, PNL a propus un Bloc al Unitatii Nationale – BUN-ul  – sau o Alianta a Unitatii Romanesti – AUR-ul -, insa liderii infumurati ai partidelor de la guvernare nu au acceptat.

PNL vine cu o echipa de profesionisti, cu un Program economic “Prin libertate, spre bunastare”. In primii zece candidati avem 5 femei, doi tineri cu studii economice obtinute in Romania, trei barbati cu experienta. Citeva nume – ex-ministrul Alexandra Can, medicul Anatol Revenco, doi foşti presedinţi ai PNL Andrei Iuri-Apostol si Mircea Rusu, profesoara Nina Tampiza, economista Tatiana Curtasov, editorul cunoscut Anatol Vidrascu, avocatul Iulia Deleu, toti liderii PNL din teritoriu, care sint oameni demni si rezistenti. Le multumim tuturor pentru munca pe care o depun. Partidul, cu cit e mai corupt, cu atita are mai putine femei pe lista. PNL are 8 femei in primii 15 candidati si 5 femei in primii 10 candidati.

PNL vine cu un Mesaj al Demnitatii Nationale, de Unire a Republicii Moldova cu Romania – ca un act de dreptate istorica si unica salvare de saracie si disperare.

Unirea cu Romania – prin referendum sau prin Parlament – e calea cea mai scurta spre Europa, unde legea e lege pentru toti, unde cetateanul e liber, are drepturi si isi poate cistiga existenta. Si e pacat ca avem intelectuali, care se pretind romani si unionisti, dar sprijina mereu forte dubioase, care sint impotriva pozitiei unioniste.

PNL este convins ca nu ati uitat ce au facut autoritatile sovietice – deportarile, aruncarea oamenilor in gropi cu var, marginalizarea copiilor celor deportati, care nu au mai avut viata.

PNL vrea sa scoata din sufletul romanilor si alogenilor din cel de-al doilea stat romanesc frica de Romania si de romani, pe care au bagat-o, pina in maduva oaselor, comunistii. PNL vrea ca toti romanii sa fie intr-un stat puternic si unit intr-o Europa unita.

PNL a solicitat Germaniei scuze in fata poporului roman pentru Pactul  Hitler-Stalin si sa ceara Rusiei sa nu se opuna reunificarii Romaniei. Germania s-a reunificat, e timpul sa se reunifice si Romania.

PNL cere conducerii Romaniei sa ofere cetatenie romana locuitorilor Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului.

PNL cere conducerii Republicii Moldova sa restituie cetatenia statului nostru, pina la Unire, tuturor romanilor din Basarabia, refugiati din cauza urgiei sovietice.

PNL ii cheama pe toti unionistii sub drapelul sau! PNL e sprijinit de Partidul Naţional Liberal din Romania, de Miscarea Unionista, de Partidul National Roman, de Uniunea romanilor din Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, de multi alti romani adevarati!

Unii spun ca R.Moldova va fi un stat rusesc sau deloc, altii – ca va fi stat romanesc sau deloc. Iata de ce toti il fura, pentru ca nu cred in el. Ii fura sistematic statalitatea prin coruptie, clanuri mafiote si oligarhice.

Si Rusia, si Europa ne vor zona-tampon intre Est si Vest pentru 20 de ani inainte. Viata ne trece in saracie si fara speranta. Si-au facut aici, in 20 de ani, un trai bun numai hotii si mincinosii, care ne prada averea statului si ne alunga departe de casa si de familie.

Republica Moldova ramine satelitul Rusiei, prin mila comunistilor si a Aliantei – prin prezenta trupelor rusesti in Transnistria, prin Biserica ortodoxa prorusa a lui Vladimir si Pasat, prin spatiul informational rusesc.

Cetatenii moldoveni de toate nationalitatile, in loc sa ramina linga familie, apara independenta Republicii Moldova – inexistenta prin statutul de satelit al Kremlinului – prin bucatariile si dormitoarele Europei, alungati de saracia cumplita in care ne-au adus fortele prorusesti.

Partidele care va cer votul au uitat de interesul national. Ele practica o demagogie proeuropeana, dar urmaresc interesul de a fura, si mai departe, statul, prin contrabanda de tigari, prin gruparile mafiote.

PNL va ofera Demnitatea si Speranta! Unirea este inevitabila! Totul depinde doar de noi!

In Romania locuiesc 100 de minoritati etnice, cu toate drepturile. In Moldova nu au drepturi chiar romanii majoritari – nici la identitate, nici la viata omeneasca. In Romania lumea protesteaza si isi apara dreptul la viata. Noi, romanii de aici, trebuie sa devenim cetateni romani, europeni si sa alegem guvernari national-liberale si la Chisinau, si la Bucuresti. Si aici, si in Romania, e greu, pentru ca nu sintem uniti.

Eroii Neamului au spus: “Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc”.

PNL este convins ca sintem, in Republica Moldova, multi cu Demnitate Nationala si vom vota Sageata Liberala, Mesajul Unirii cu Romania, ca sa nu ne spuna comunistii si satelitii lor ca sintem doar 3 procente de romani, asa cum au masluit rezultatele recensamintului de trista faima de acum citiva ani, cind activistii PCRM au “colectat” datele de la romani prin intimidare, cu instructiuni clare ce sa treaca in formulare in privinta nationalitatii si limbii romane.

Noi sintem 80 de procente. Si ne dorim o Romanie unita si puternica într-o Europa unita!

PNL e PRIMUL in buletinul de vot!

Votati Sageata! Votati Demnitatea! Votati PNL!

Azi sintem multi, miine vom fi tot mai multi!

Loading Facebook Comments ...

50 Comments

Add a Comment
 1. Sustinem Sageata! Sustinem PNL!

 2. Глава военного переворота
  генерал Ачалов обратился с воззванием к народу

  В интернете выложено обращение к народу главы возможно намеченного на 7 ноября военного переворота, руководителя союза десантников, генерал-полковника Владислава Ачалова. Ачалов, в частности, указал:

  «Сердюков и его сторонники создали прямую угрозу для безопасности нашего государства. В этой обстановке Союз десантников России вынужден призвать к массовым выступлениям в поддержку правопорядка в армии, в защиту прав и личного достоинства военнослужащих.

  Мы приглашаем всех ветеранов и молодежь, представителей партий, общественных и религиозных организаций прийти на митинг и вместе с нами высказать свое мнение.

  Митинг состоится 7 ноября в 12 часов на Поклонной горе у музея великой отечественной войны.

  Вместе с союзом десантников России свой протест заявляют: Союз военных моряков, Федерация космонавтики России, московское региональное отделение «Боевого братства», другие общественные и ветеранские организации.

  Мы объявляем министра обороны Сердюкова «нерукопожатным» и требуем от президента России отстранить его от должности.

  Мы ждем всех, кому не безразлична судьба армии и флота, а в конечном итоге — судьба нашей России!»

  Видео с обращением главы военного переворота и, если переворот удастся, будущего Верховного Правителя России генерал-полковника Владислава Ачалова можно посмотреть по следующей ссылке.

  Как сообщалось ранее, генерал-полковник Ачалов вводит в Москву 10.000 своих десантников как «участников митинга» и, если Медведев не выполнит требования восставших военных, то как ожидают многие наблюдатели, применят против него военную силу.

  Для противодействия предстоящему военному перевороту засевшие в Кремле и Белом доме бандиты из тербанды ФСБ убили 28 октября двух генералов из руководства заговора: бывшего командующего радиотехническими войсками ПВО Григория Дуброва и генерал-лейтенанта минобороны России в отставке — Бориса Дебашвили.

  30 октября чекисты организовали покушение на командующего ВДВ России генерала Владимира Шаманова, отправив его вместе с верным соратником и участником переворота, исполняющим обязанности командира Тульского соединения ВДВ полковником Алексеем Наумецом на больничную койку и тем самым исключив их участие в военном перевороте, который возможно запланирован на 7 ноября 2010 года.

  http://video.mail.ru/mail/neuromir-itv/5/184.html

 3. Extremism de dreapta in floare. Nu o sa aveti mai mult de 1%. Adios

 4. pentru marcel……nu confunda nationalismul curat cu extremismul

 5. lupta PNLului cu cei nekamunisti e demna de tot dispretul , de aceia oamenii lucizi vor vota partidele nekamuniste cu sanse reale de a trece pragul de 4% !

 6. Sunteţi nişte extremişti care atacaţi siguranţa naţionala. Sunteţi pericol pentru statalitatea Republicii Moldova.

 7. versiunea rusa e urmatoarea: golosuite za strelku!

 8. pt. Ciresar:
  cu cat te plateste KGB-ul sa scrii mereu prostii pe Internet ?

 9. pt aron

  dar unde e belka?

 10. Pentru ciresar
  Cred ca la valoarea D-voastra sunteti capabil sa faciti distinctie intre nationalism si extremism. PNL este un partid nationalist cum sunt toate partidele importante din Europa ,si Rusia. `Toate sunt la baza nationaliste directionate ideologic la stanga sau dreapta .PNL este un partid nationalist de centru ,centru- dreapta.
  Pentruca sunteti aprig filorus ,antinationalist va pot suspecta de extremism mascat alaturi de PCRM care este legat de crimele din aprilie ,de regimul mafiot pus la punct de Voronin pentru a pune mana pe cat mai multi bani si afaceri pe averea statului, de atacarea celor care -si recunosc stramosii ,de impunerea unor forte care doresc distrugerea neamului asa cum l-a lasat D-zeu.
  Dumneata si comunistii pe care-i aperi esti raspunzator pentru tot raul pe care l-ati facut si minciuna pe care continuati s-o aparati pentru a ramane cu buzunarele pline pe seama saraciei populatiei. Statalitatea Moldovei este mototolita de trupele ruse din Transnistria si de toti cei care va bucurati pentru asta , nu este
  periclitata de care onest si corect pune in discutia publica o directie de viitor pentru tara .
  Dupa cum reactionati se pare ca aveti de castigat daca Moldova ramane atarnata de un viitor incert

 11. Pentru ciresar
  Cred ca la valoarea D-voastra sunteti capabil sa faciti distinctie intre nationalism si extremism. PNL este un partid nationalist cum sunt toate partidele importante din Europa ,si Rusia. `Toate sunt la baza nationaliste directionate ideologic la stanga sau dreapta .PNL este un partid nationalist de centru ,centru- dreapta.
  Pentruca sunteti aprig filorus ,antinationalist va pot suspecta de extremism mascat alaturi de PCRM care este legat de crimele din aprilie ,de regimul mafiot pus la punct de Voronin pentru a pune mana pe cat mai multi bani si afaceri pe averea statului, de atacarea celor care -si recunosc stramosii ,de impunerea unor forte care doresc distrugerea neamului asa cum l-a lasat D-zeu.
  Dumneata si comunistii pe care-i aperi esti raspunzator pentru tot raul pe care l-ati facut si minciuna pe care continuati s-o aparati pentru a ramane cu buzunarele pline pe seama saraciei populatiei. Statalitatea Moldovei este mototolita de trupele ruse din Transnistria si de toti cei care va bucurati pentru asta , nu este
  periclitata de PNL, care onest si corect pune in discutia publica o directie de viitor pentru tara .
  Dupa cum reactionati se pare ca aveti de castigat daca Moldova ramane atarnata de un viitor incert

 12. cireşar spune:
  3 November 2010, la 11:11

  pt aron

  dar unde e belka?

  Atunci cind auzi de strelca,pe tine te cuprinde belka.De ce mai intrebi unde e?

 13. Pentru Ciresar,
  Nu mai scotociti dupa materiale bibliografice ca sa ma combateti . Ca si D-voastra eu am destule cunostinte ca sa afirm tot ce am scris. Uitati-va mai bine la ceea ce ati oferit si veti oferi populatiei tarii : viitor incert si de sluga ; prezent mincinos . D-voastra de fapt nu aparati Modova si statalitatea ei ci victoria internationalismului proletar in frunte cu Uniunea Sovietica pe tot globul ,planificate in ,,Protocoalele inteleptilor Sionului”, transferate in politica imperiala a Rusiei din momentul de fata. Spuneti ca Moldova este libera . Da ,libera sa fie manevrata in orice secunda de profitori .Generatiile de moldoveni cu creierul spalat de propaganda comnista incet ,incet pe masura ce sunt informati incep sa vada minciuna in care au fot manipulati .
  D-na Pavlicenco si PNL ,indraznesc sa spun si PL sunt oameni tari
  cu coloana vertebrala ,adevarati moldoveni patrioti .
  Nu veti fi niciodata la inaltimea lor morala si o dovediti din pacate la fiecare postare

 14. D-na Pavlcenco,
  Indraznesc sa va sugerez ca mesajul electoral al PNL sa fie tiparit pe foi volante si raspandit la fiecare familie din Moldova pentru ca fiecare cetatean sa-l cunoasca indiferent unde locuieste

 15. BRAVO PNL!!!!!
  cu asa mesaj divizati si mai tare societatea si aduceti apa la moara comunistilor, bravo!!! Doua partide aparent atat de diferite dar in acelas timp atat de apropiate.

 16. corect ! mesajul PNL aduce puncte in plus p-ru comunisti. Daca pierde alianta, pierdeti si voi !

 17. Da ,mesajele sunt diferite .Unii vor eliberarea de minciuna ceilalti vor continuarea ei;unii vor spre Europa ,altii spre Rusia ; unii vor demnitate nationala ,ceilalti vor mentinerea in stare de slugi ;unii vor suprematia legii ,ceilalti vor mafiotizare si bun plac pentru ei si neamurile lor;unii vor viitor, ceilalti nu se pot desparti de trecut ;unii vor sa fie in familia lor, ceilalti se comporta ca niste ieniceri si-si omoara senin fratii ;unii spun adevaruri limpede in fata ,ceilalti umbla cu minciuni sfruntate repetate la infinit ,unii spun ca suntem in regim de semiocupatie teritoriala cu trupe straine in tara,ceilalti ca ne ocupa romanii,unii ca le ofera oamenilor bunastarea din vest, ceilalti ca este mai bine in colhoz
  ….si se poate continua.
  Da PNL si PCRM sunt apropiate ,ba chiar foarte apropiate-ambele formatii se adreseaza acelorasi cetateni . Fiecare doreste sa-i duca spre ceva, din motive diferite si in directii diferite.Unii vor sa duca Moldova in UE rapid via Romania ,ceilalti vor mentinerea in stare de semiocupatie momentan si ocupatie in viitor.
  Unii o fac din patriotism si dragoste de strabuni, ceilalti o fac din interes si pervertire.
  La nivel de perceptie cum vedeti amenintarea organizatiei ruse de tineret ca demoleaza piatra comemorativa privind ocupatia sovietica pusa la initiativa presedintelui Ghimpu cand tara este plina de tot soiul de monumente sovietice.?
  Trateza pe moldoveni de sus ca pe niste oameni de rang inferior
  ,ei fiind stapanii deranjati de aceasta piatra -simbol. Ei fac asta in conditiile in care oriunde au ajuns in lume cu armatele si-au lasat statui, monumente.Si pe acest site posteaza unii admiratia lor fata de generalii rusi sau armata sovietica si le sorb cuvintele.Daca sunt rusi nimic de comentat ,dar daca sunt moldoveni se vede cat de eficient a lucrat propaganda in spalarea creierilor
  Societatea a fost si este divizata in ocupanti si ocupati ;in patrioti si mancurti ; in manipulatori si manipulati ;in profitori si cei amarati ; in instruiti si mai putin instruiti ;in protipendada filorusa si amaratii de moldoveni; in penionarii cu pensii grase ale structurilor comuniste si amaratii cu pensii mici care au lucrat din greu

 18. Pt Basarabean
  replica

  după acea ce scrieţi domnule văd că la voi e bucet Moldavii, în afara de faptul că sunteţi naţional-unionist, populist şi trădător a statalităţii Moldovei, sunteţi încă şi antisemit care în toate răle vede mâna sioniştilor. Nu am intenţia să vă conving, dar vreau să vă amintesc că PNL şi PL pe care dvs le laudaţi sunt partide care aduc ţara la distrugere, cu preşedinte unionist noi nu avem viizor ca stat, şi dvs asta ştiţi foarte bine.
  Aţi scris odată că eu nu ating special problema transnistreana. Amu vă spun părerea mea dacă doriţi. Moldova e un stat suveran şi care trebiue să fie integru. Transnistria e partea componenta a statului nostru, moldova are doi aripi una Gagauzia alta Transnistria şi cînd noi o să stimăm drepturile minorităţilor, cînd o să fim toleranţi faţa de dînşii atunci şi anume atunci Moldova o să aibă dezvoltare în diferite domeniile a statului.

 19. Prevad urmatorul scenariu:

  29 noiembrie, ora 7.00: rezultate preliminare PNL 1%

  Dupa distribuire AIE nu-i ajunge un mandat sa aleaga presedintele.

  ora 9.00: postez un comentariu in care din tot sufletul va trimit la origini pentru pu bagarea voastra ca musca si furt de un mandat.
  Hai sa fim seriosi, cat de tare nu ne-am dori, degraba unire nu va fi, nici un stat din vest sau din est nu doreste skimbarea hartii politice la aceasta ora. lasati pornografia, va rog frumos.

 20. Gheorghe Lupuşoru

  Aş fi votat cu PNL pentru că e singurul partid ce militează deschis în favoarea ideii de unirea cu România. Din păcate, bigotismul excesiv, referinţa la tot pasul la Dzeu, cohortele de popi ce însoţesc acţiunile publice ale PNL m-au făcut să renunţ. Voi participa la vot, ca să nu învingă comuniştii, dar voi alege un partid care nu face paradă din ataşamentul faţă de religie. Un partid care să-şi merite noţiunea de „liberal” din denumire.

 21. КАТЫНЬ-2. Gazeta Polska: Очевидцы видели вспышку и слышали взрыв при крушении Ту-154М

  Варшавская газета Gazeta Polska опубликовала в номере от 2 ноября статью, в которой разоблачается официальная версия убийц Качиньского из тербанды ФСБ России. В статье говорится:

  «Показания русских свидетелей об авиакатастрофе в Смоленске не совпадают, начиная с первых часов после трагедии, не подтверждается версия, что непосредственной причиной катастрофы было столкновение самолета с березой, в результате чего Туполев якобы потерял часть крыла, отклонился от курса, перевернулся на крышу и рухнул на землю.

  На днях появились сделанные в апреле и до сего времени неизвестные показания жителей Смоленска, которые был свидетелями последних секунд полета Туполева. Они дают основания поставить под сомнение версию катастрофы, которую настойчиво внедряет русская сторона.

  Русский врач: После столкновения с березой самолет продолжал полет в прямом направлении и не рухнул

  Врач Николай Бодин имеет участок рядом с гаражом, прилегающим к аэропорту Смоленск-Северный. Как следует из его показаний, с которыми ознакомились наши корреспонденты, в субботу утром 10 апреля он приехал на свой участок, чтобы «начать копать грядки». Около 10:00 он должен был вернуться домой. Его машины была припаркована у ворот.

  — Был густой туман, и видимость была около 30 метров. Я заметил, что деревья были в тумане — засвидетельствовал Бодин. Он уже собирался сесть в машину, когда услышал шум самолета. Согласно его показаниям, Бодин заметил низколетящей параллельно земле самолет на высоте менее 10 м. Самолет летел с востока на запад по направлению к аэропорту.

  — Я в первый раз увидел самолет, летящий на такой низкой высоте. Когда самолет приблизился ко мне, поток выхода воздуха из турбины бросил меня на землю рядом с моей машины, на спину, лицом вверх. Я держался руками за переднее колесо машины, чтобы меня дальше не отбросило воздушной волной. Потом я увидел самолет, по-моему, он ударился левым крылом о дерево, березу. Береза росла на небольшом холме и имела высоту около 15 м. За нее задело крыло на высоте около 7–8 м, из-за удара дерево расщепилось и упало на север — свидетельствует Бодин.

  Остальная часть протокола свидетеля содержит много интересных моментов.

  — В момент удара о дерево я не заметил, чтобы при ударе на землю упала какая-либо любой часть самолета. После столкновения с деревом самолет продолжал летать в западном направлении, по прямой и собирался снизить высоту.

  Показания Николая Бодина отличаются от выводов, содержащихся в предварительном докладе MAK. Там указывается, что после удара крылом о дерево Туполев сбился с курса, перевернулся и столкнулся с землей.

  Врач, согласно его показаниям, сразу же побежал за исчезающим в тумане самолетом. С асфальтовой дороги с гаражами он увидел висящее на дереве крыло самолета. Крыла было белого цвета и на нем была красная эмблема. Он также заметил оборванную проводку. Кроме того, у дерева неожиданно оказался какой-то человек в кожаной куртке, который фотографировал его на мобильник.

  Бодин побежал дальше. Вскоре он увидел искореженный фюзеляж самолета. Он не видел пламя.

  — Я не подошел к месту крушение, потому что понял, что там не было никого, кому можно было бы оказать первую помощь — засвидетельствовал русский врач.

  Дворник: сильная, ослепительная вспышка

  Анатолий Жуев по профессии дворник. Около 10.35–10.40 он пришел в гараж в аэропорту Северный. Через 5–10 минут он услышал звук самолетных двигателей. Так как был густой туман, он не видел самого самолета.

  Вдруг — как он засвидетельствовал — завыли двигатели и на расстоянии в 150 метров Жуев увидел силуэт самолета. Он летел на высоте 10 м, но старался взлететь и был наклонен вверх под углом 40 градусов к горизонту.

  — Потом самолет на мгновение вышел из тумана, это был момент, когда зарычали двигателей, потому последовала сильная ослепительная вспышка. После вспышки я наблюдал самолет в течение 1–2 секунд, когда он пытался набрать высоту — засвидетельствовал Жуев.

  Об ослепительной вспышке нигде ранее официально не сообщалось. Прокурора России почему-то не сочла нужным подробнее расспросить об этом свидетеля, уточнить, что Жуев имел в виду. Известно, что расследующая причину катастрофы комиссия польского сейма во главе с Антони Maцеревичем упоминает о таинственной вспышке как об одном из вопросов, которые должны выяснить следователи прокуратуры.

  Из дальнейших показаний свидетеля следует, что он потерял из виду самолет из-за рельефа местности. Одновременно замолк звук двигателей.

  — Я ничего не слышал: ни взрыва, ни крушения, просто рев двигателей прекратился, и наступила тишина – свидетельствует Жуев.

  Через некоторое время он пошел в направлении полета. В 30 м от дороги он увидел кусок крыла, рядом с несколькими другими частями самолета.

  Милиционер Сергей Ивашкин патрулировал около аэропорта Смоленск-Северный.

  — Около 10:45 я услышал звук от двигателей самолета, который, как я понял, пытался приземлиться — свидетельствует он. Затем я услышал взрыв.

  Когда впоследствии он пришел в зону бедствия, то увидел «обломанный в сторону аэропорта ствол дерева» (то есть в западном направлении, в отличие от расколовшейся на север березе).

  Напомним, что большинство деревьев, которые росли на расстоянии в несколько сот метров на трасе последнего полета польского польского Туполева, были вырублены под предлогом выравнивания зоны подлета к аэропорту», пишет варшавская газета.

 22. Peste 40% din nordici s-ar uni într-un stat comun…

  Aproximativ 42 la sută dintre locuitorii a cinci ţări nordice (Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda şi Islanda) sunt favorabili ideii unui „stat federal” comun, potrivit unui sondaj publicat cu ocazia unui summit al Consiliului Nordic, marţi, la Reykjavik…INTERESANT … NU-I ASA ? IN ACTUALELE CONDITII CAND ALTII [ CARE NICI MACAR NU REPREZINTA O SINGURA NATIUNE ] TIND SPRE UNIFICARE , ACTIUNILE UNUI PARTID DESCHIS PRO-UNIONIST -PNL- SUNT VAZUTE DE UNII CA EXTREMISTE SI ANTI-STATALE … ACEASTA TENDINTA -IN CRESTERE SE PARE – A „NORDICILOR” NE SPUNE CLAR SI CA DRUMUL SPRE UNITATE NATIONALA A ROMANILOR DE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI NU MAI POATE FI OPRIT DE NIMENI …

 23. pu Valenta,

  iti respect opinia, insa cand ai ceva de spus(ma refer la postarea articolelor) se face copy paste doar la URL(campul cel de sus unde se introduce adresa ex: http://www.pavlicenco.md/2010/11/03/mesajul-electoral-al-pnl/ ), cei interesati vor accesa linkul propus de tine, care nu, vor citi mai departe.

  o seara placuta.

 24. cireşar spune:

  3 November 2010, la 10:10
  Sunteţi nişte extremişti care atacaţi siguranţa naţionala. Sunteţi pericol pentru statalitatea Republicii Moldova.” – extremisti sunt Varonin , Shelin , Klimenko si altii care tipa de statalitate dar vor sa ne bage in matuska Raseia !

 25. Contra restabilirii suveranităţii statului creat de străbunii noştri la 1918 asupa teritoriilor sale din stînga Prutului pot fi doar complicii extremiştilor comunişti.

 26. D.Pavlicenco,felicitari pentru ziar.Un ziar extraordinar de interesant,azi chiar si mosnegii l-au luat si citit cu interes.

 27. pentru Marcel, Ciresar si toti idiotii

  cand est-germanii si vest-germanii distrugeau zidul Berlinului tot extremisti de dreapta erau ?

  Idioti mai sunt unii dintre noi, vai Doamne, cand spunea Einstein ca „Spatiul si prostia sunt infinite, dar dupa un moment de (raz)gandire, precizeaza … In ceea ce priveste Spatiul nu sunt sigur” mare dreptate avea.

  Caderea zidului Berlinului NU NUMAI CA UNIFICAT GERMANIA DE VEST CU GERMANIA DE EST, DAR A UNIFICAT EUROPA CAPITALISTA CU CEA EX-COMUNISTA !

  Habar nu aveti sa faceti distincta intre DEMINTATE NATIONALA si extremism de dreapta !

  Ca sa va explic ce inseamna EXTREMISM DE DREAPTA ! prin exemple !
  acesta inseamna ca o societate intreaga, sau paturi sociale (parte numai) a unei populatii dintr-un anumit stat ACTIONEAZA IN VEDEREA RESTRANGERII UNOR DREPTURI ALE OMULUI a unor cetateni pe CRITERII ETNICE !

  Asa ca mai Ciresar, si Marcel, si restul, aflati ca daca Unirea dintre Rep.Moldova si Romania se face in mod democratic, se va face si cu respectarea tuturor drepturilor omului, cu respectarea ORICARUI cetatean al noului stat INDIFERENT DE NATIONALITATE !

  In Romania, tara NATO si UE, discriminarea pe orce criteriu etnic, religios, etc ESTE CAZ PENAL (se face puscarie !!) !!!!

  Deci Unirea dintre Rep.Moldova si Romania NU este un act extremist !
  Q.E.D.

  In schimb as vrea sa aduc in vedere acte DE EXTREMISM DE DREAPTA DOVEDITE ale PCRM : care au exclus din guvern pe cei care se declarau de nationalitate romana sau aveau pasaport romanesc (desi culmea cei care aveau pasaport rusesc erau permisi) !
  Tot PCRM au omorat oameni pe baze etnice in aprilie !!!! Tot PCRM au interzis numai cetatenilor europeni de nationalitate si pasaport romanesc sa intre fara vize in Rep.Moldova, in timp ce alti cetateni U.E. cu pasaport unguresc puteau sa intre !

  DECI HAI SA NU MAI MINTIM, SI SA SPUNEM ADEVARUL CLAR SI RASPICAT ! CU FAPTE SI DEMONSTRATII !

  Actul de re-unificare (nu cel cu Rusia, si cu Transnistria care il vor rusofonii si extremistii comunisti ci cel) cu Romania este un act normal.

  Se tot spun pretexte precum vezi Doamne, exista poporul basarabean si acesta nu trebuie sa moara… Nu moare nimic domnilor, nu vine din Romania nimeni sa va spele creierele. Inteleg ca sunteti speriati unii dintre voi din cale afara datorita violului psihologic, de indentitate nationala la care ati fost supusi de rusi, dar nu nu suntem animalele KGBiste, Staliniste, Leniniste, comuniste sa distrugem oameni, Romania este tara europeana care respecta principiile europene.

  Stau si ma intreb dupa ce Germania de Est (ca si Moldova de Est) s-a reunificat cu Germania de Vest (ca si Romania) atunci cei din Germania de Est NU AU MAI VORBIT cu nuanta si accentul lor ??
  Oare dupa ce s-au unit RDG cu RFG, Bavaria nu a mai avut aceiasi caracter regional ??

  Cei care nu vor Unirea din prostie, din egoism, din frica, de a intelege ca Unirea nu inseamna distrugerea lor ca IDENTITATE REGIONALA LOCALA EST-MOLDOVEANA trebuie sa se opreasca din frica asta.

  NU ROMANIA DISTRUGE IDENTITATEA REGIONALA SI SPECIFICA MOLDOVENILOR DIN MOLDOVA DE EST ! CI RUSII SI RUSIA ! VIA TRANSNISTRIA SI VIA PCRM ! UNELTELE EX-KGB !

  Veti spune ca nu am dreptate, atunci hai sa veniti in Ardeal sa vedeti cum ardelenii vorbesc la fel de molcom si in stilul lor placut caracteristic !! Cumva ceilalti romani au topit vorba lor, graiul lor? istoria lor regionala? NUUU ! Ci chiar dimpotriva ! Noi vest-moldovenii i-am respctat ca fratii si ii apreciem.
  Cumva maramuresenii si-au pierdut datinile locale, si graiul specific ? NU!!
  Cumva oltenii si-au pierdut bacurile si umorul specific? graiul cu „pai” si „fusei” ?? NU !
  Cumva vest-moldovenii? NU !

  De fapt nici-un roman din toata Romania de azi, nu a fost asimilat si vai spalat pe creier ! Nu ! Orice vest-moldovean, ardelean, banatean, etc au propria lor istorie regionala, propriul grai, propria identitate regionala, si toti in comun avem istoria romanilor.

  Asa incat stati si ganditi la RECE si intrebati-va :
  CINE DISTRUGE DE FAPT IDENTITATEA EST-MOLDOVENILOR ? LIMBA LOR (fie si denumita asa) MOLDOVENEASCA ? A LUI STEFAN CEL MARE ?
  cine ???
  PCRM si Rusia ! !! ! !! !
  Ei au facut sa se vorbeasca in taxi, restaurante, universitati in limba rusa !!!! si nu cea a statului Rep.Moldova !

  Mai uitati-va la fapte inainte sa aruncati cu minciuni domnilor. Sau nu mai credeti toate gogosile care vi se dau de ex-KGBistii comunisti.
  Nu credeti pe nimeni (nici pe mine binenteles) si folositi-va propriul creier sa faceti propriile rationamente ! Aflati singuri adevarul.

 28. EXTRAORDINAR !!!!!!!!!!!!!

  UNIC in LUME !!!!!!!!!!!!!!

  Careva de mai sus vorbeste de „” extremismul de dreapta al PCRm-ului „” iar altul ca trebue „” renovat PCRM -ul „””.

  Aceste 2 teorii comuniste si-au gasit adepti chiar la oameni de buna credint dar PROSTI.

  Adica un partid de EXTREMA STANGA ca PCRM-ul a inventat inca o fraza pentru a minti poporul. PCRM vrea cu orice pret sa treaca drept un partid DEMOCRATIC si de DREAPTA. Mai gaseste inca PROSTI in MOLDOVA ????????

  Iar cei care viseaza sa-l renoveze pe MARX, LENIN, TROTKI,BERIA, MOLOTOFF, STALIN , nu stiu ( sau poate stiu foarte bine ) ca acest partid este imposibil de renovat si ca soarta lui este disparitia pentru totdeauna a acestui cosmar CRIMINAL din viata omenirii.

 29. PS: cat despre MINCIUNA GOGONATA ca Romnia nu respecta statalitatea Rep.Moldova… sa adaugam cate ceva

  1. Romania a fost prima tara din lume care a recunoscut independenta abia proclamata a Rep.Moldova
  2. Romania nu are soldati pe teritoriul Rep.Moldova
  3. Romania respecta granita sa cu Rep.Moldova
  4. Rusia are soldati pe teritoriul Rep.Moldova, deja din Declaratia de Indepednenta a Rep.Moldova se cerea retragerea acestor trupe, Rusia nu ii pasa nici cat negru sub unghie de voi (dar voi considerati ca rusa este limba elevata si continuati sa vorbiti rusa sa va bateti joc de voi)
  5. Rusia nu va respecta granita, va forteaza la O CHELTUIALA ENORMA DIN BUGET fortand Rep.Moldova sa plateasca gazul Transnistriei, dar Rep.Moldova sa nu beneficieze de curentul produs de hidrocentralele pe Nistru, energie electrica care se folosesc doar transnistrenii – adica nu populatia ci liderii pusi de Rusia
  6. In plus datorita ocupatiei militare si lipsei de independenta, investitorii (cei care dezvolta orice economie din lume !! de la SUA la UE, India si binenteles chiar si comunista China) nu vin in Rep.Moldova
  deci Rusia va saraceste economic in mod sistematic

  PS2: statalitatea Rep.Moldova dupa Unirea dintre Rep.Moldova si Romania in cadrul unei noi Romanii.
  Da, asa e. Dar ideea este ca veti face parte din tara Noua Romanie in care veti avea aceleasi drepturi si aproape o cincime din parlamentul din Bucuresti !!! Nu este ca se face Unirea si nu o sa aveti cota parte si din Parlament, si din Buget, si din investitiile europene, si din invesitiile guvernamentale !??!!

  Intrebarea de baza este urmatoarea:

  va fi mai bine in 10 ani, 20 de ani cetatenilor Rep.Moldova asa cum este ea astazi ?
  va fi mai bine in 10 ani, 20 de ani cetatenilor Rep.Moldova daca ar fi impreuna in componenta unei Noi Romanii ?

  Eu zic ca RASPUNSUL ESTE MAI MULT DECAT CLAR !
  In cadrul unei Noi Romanii care sa includa atat Romania (cu Moldova de Vest) cat si Rep.Moldova (cu Moldova de Est) aceasta parte a voastra s-ar dezvolta in mod accelerat in 5 ani !!!

  Dar binenteles, ca Romania va respectat si va va respecta deciziile intotdeauna (adica a fost alaturi de voi chiar si la greu, cand Rep.Moldova interzicea TVR1 !!!! si se stie bine ca „oamenii demonstreaza caracter in perioade de criza nu de calm”) si ramane sa DECIDETI VOI EST-MOLDOVENII PENTRU PROPRIUL VIITOR !

  Si pentru asta, trebuie sa mergeti la vot …. . .
  SI DACA CREDETI CA UNIREA VA POATE ADUCE O VIATA MAI BUNA (ca puteti castiga 10 ani din viata voastra !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) ATUNCI VOTATI PNL !
  Daca nu credeti votati orice altceva doriti, ca cetateni liberi ce trebuie sa fiti.

 30. Pentru ciresar,
  Nu fiti stresat. Romania a aparut prin unirea Moldovei cu Muntenia, in mod natural prin vointa celor doua tari, cu domnitor moldovean la conducere si apoi tot in mod natural s-au alipit si celelalte teritorii cu populatie romaneasca la diferite momente. Basarabia data rusilor de turci ,s-a alipit si ea la acest stat al romanilor la 27 martie 1918 .Fac precizarea ca romanii in functie de zona unde traiesc vorbesc diferite dialecte respectiv moldovenesc ,ardelenesc ,maramuresan, banatean, oltenesc , muntean .Romanii acestia sunt , iar tara in totalitatea ei se numeste Romania .
  Eu ca persoana contest legitimitatea denumirii R. Moldova ca principiu din urmatoarele motive :
  – denumirea de Republica Moldova este incorecta ,deoarece Moldova face parte din Romania inca de la formarea statului roman
  – istoria Moldovei este identica cu istoria Romaniei inca din 1856 ,fiind parte a statului roman ;iar istoria anterioara desfasurata in Moldova are majoritatea desfasurarii ei pe teritoriul aflat acum in componenta Romaniei;
  – teritoriul denumit actualmente R. Moldova era la data formarii statului roman provincie ruseasca si nu se numea Moldova ci o parte a Moldovei
  -prin politica tarista , apoi sovietica , Basarabia a fost colonizata,
  mase de oameni au fost deportati ,inlocuiti cu rusi, ucraineni si
  apoi sugrumata prin luarea iesirii la gurile Dunarii si M. Neagra
  -denumirea data ca RSS Moldoveneasca ,apoi R. Moldova ascund intentia de a fi atacat statul roman si a pretinde o parte din teritoriul sau pe care locuiesc moldovenii , ceea ce s-a regasit in scenariile vehiculate de la rasarit.
  – o mare parte din istoria si cultura R. Moldova se bazeaza de fapt pe o insusire din Romania. Ion Creanga ,Mihai Eminescu,
  au trait , au muncit si au murit in Romania. Daca ar fi dupa D-voastra Eminescu ar fi un extremist roman caci in poezia sa spune : ,,De la Nistru pin la Tisa
  Tot romanul plansu-mi-sa
  Ca nu mai poate incape
  De-atata strainatate”
  Fapul ca cei doi si inca multi altii au fost cetateni romani din provincia istorica Moldova nu poate sta la baza culturii unei tari numita acum R. Moldova numai pe baza unei simple translatari
  Stefan cel Mare si Sfant sta incruntat in sicriul sau de la Putna si legenda calugarilor de acolo spune ca asa va ramane pana Moldova facuta de el se va reintregi. El a indreptat tunurile de la Chilia si Cetatea Alba spre est si nu spre turci caci spunea el
  ,, prietenia muscalilor este atat de mare ca dupa ce te iau in brate nu te mai poti desface”
  Si la formarea Romaniei au fost unionisti si antiunionisti ,situatia se repeta si acum. Istoria a aratat ca unirea este un avantaj in toate situatiile pentru toata populatia indiferent de dialectul limbii romane vorbit.
  Asa cum banuiam ,stiati de protocoale .Nu am spus nimic altceva decat este acolo iar eu am avut si am prieteni evrei pe care-i pretuiesc
  Lasati balta misiunea pe care o aveti . Nu vedeti ca toata lumea s-a lamurit cu jocul celor care va platesc?

 31. In conditiile de astazi un partid ca PNL nu are nici o sansa de a accede in parlament! Votam rational: PL sau PLDM!

 32. Pt Gheorghe Lupusoru

  Am mai auzit de la cineva o asemenea referire care nu are nimic in comun cu realitatea.

  1. Am spus doar ca Bunul Dumnezeu ne-a pus mina pe cap si ne-a dat locul 1, binecuvintindu-ne mesajul si participarea.

  2. Nu am vazut nici o „cohorta” de popi ce insotesc actiunile publice ale PNL. Am avut manifestare de partid la Orhei si nu a fost nici un preot. Doar la lansarea de la Chisinau a fost pt 5 minute Preotul Buburuz. Atit. Nu va este rusine sa umblati cu minciuni? Poate de aceea si nu va plac religia, credinta, preotul si Dumnezeu – ca acestia sint incompatibili cu minciuna?

  3. Alte actiuni publice nu am avut nici cu preoti, nici fara.

 33. PNL – partid de NAUCI, PROSTI si IDIOTI!!!

 34. Pt Basarabean

  replica
  Eu stimez opinia ta şi nu vreau să te conving dar stimate învaţă oiliacă istoria, nam în vedere că nu o ştii, dar uite te mai adînc, mai detaliat:
  În urma războiului 1806-1812, Porta Otomană, ca să scape de catastrofa şi luînd în consideraţie conjuctura politica europiana, cedează Rusiei partea Moldovei dintre Prut şi Nistru.
  La 12 mai 1912 marele istoric N. Iorga exclama emoţionat: „„Basarabia nu e a noastra!”, adica a Romaniei, deoarece romanii nu au luptat, nu au fost biruiti si nu li s-a smuls prin tratat semnat de ei, o parte din teritoriu. „…Romania nu exista – in 1812 – si in acea Romanie care era jumatate de Moldova nu se gindea nimeni ca o Romanie ar fi cu putinta…”. Istoricul contemporan Lucian Boia scrie: „Romania este un stat nou. Nu a existat inainte de 1859…” Nici cronicele moldo-slave nici cele valaho-slave „…nu stiuau si nici nu aveau cum sa stie ca ar exista o „Rominie”, sau un spatiu menit a fi cindva Rominiei”. Prin urmare, teritoriul dintre Prut si Nistru, numit de rusi Basarabia, nu a apartinut niciodata, nici juridic si nici de facto Principatelor Unite sau Romaniei. Acest teritoriu initial a apartinut Principatului Moldovei de la care Imperiul Otoman si-a insusit-o in mare parte si ulterior a cedat-o, in urma razboiului, Rusiei. Daca sultanul a incalcat angajamentele anterioare asumate fata de Tara Moldovei aceasta este vina lui si nu a Rusiei. Insa in 1859 principatul Dunarean Moldova dispare ca entitate statala.
  Este adevarat si faptul ca fiind in componenta Imperiului Rus, pe linga toate aspectele de constringere nationala si sociala, Basarabia a cunoscut si un mare avint economic, social si cultural. Istoricul Alexandru Boldur scria, in revista „Viata Basarabiei”, nr.2 din 1932, ca „Istoricul trecutului basarabean subt Rusi nici un moment nu trebuie sa uite ca Basarabia si-a pastrat infatisarea sa deosebita etnica, social-politica si juridica, intotdeauna cu un aspect national, pina la tragicul sfirsit al vastului Imperiu Rus”

  Domnule din Basarabia cînd atrageţi data de 27 martie 1918 nu negaţi faptul Basarabia a fost ocupata de trupele militare a României şi sub presiunea armatei a fost votata aşa numita unire. La banchetul organizat după votare, Marghiloman a declarat că „unirea Basarabiei s-a făcut la Bucureşti”. Acest gând a fost totalmente confirmat şi de adversarul lui politic C. Argetoianu: „De fapt, Basarabia s-a unit cu Patria Mamă, dacă nu în clipa în care s-a hotărât trimiterea armatei noastre peste Prut, la chemarea cârmuitorilor basarabeni – adică la 4 ianuarie 1918 – cel puţin în momentul în care trupele noastre au intrat în Chişinău… Chestiunea Basarabiei fusese definitiv reglată, şi fără nici o dificultate, [de către] Guvernul Averescu în tratativele sale cu reprezentanţii Puterilor Centrale. Kühlmann şi Czernin au venit la Bucureşti cu hotărârea să ne lase Basarabia în schimbul ciopârţelilor pe care le proiectaseră”
  Majoritatea populaţiei Moldovei s-a pronunţat contra „unirii”. Aceste dispoziţii au fost clar exprimate de către istoricul american Ch. King: “Invitarea românilor în Basarabia, deşi a avut loc în urma apelului lansat de Sfatul Ţării…, nu a fost binevenită pretutindeni… Mulţi membri ai Sfatului Ţării erau ei înşişi prea puţin în favoarea prezenţei româneşti”. Olandezul W.P. van Meurs în felul următor completează acest gând: „Liderii moldoveni din Sfatul Ţării erau foarte conştienţi de sentimentul revoluţionar larg răspândit şi de neîncrederea cu care era privită în republică guvernarea românească”
  Documentele de arhivă ne demonctrează că ţăranii multor sate îşi exprimau deschis dezacordul în legătură cu hotărârea Sfatului Ţării. În acest sens, C. Stere constata cu amărăciune că „Basarabia se ţine doar datorită armatei române care ne-a salvat de bolşevici şi acum ne păzeşte”.

  Mă basarabianule învaţă te să bazezi pe documente, dar aşa fel demagogia ca a ta, eu pot să ascult şi în troleibuze.

 35. DIASPORA MERGE HOTARIT SPRE UNIRE ! Românii şi basarabenii fac unirea la biserică, în Italia

  Autor: Andrei Udişteanu

  Basarabenii din Peninsulă caută bisericile româneşti pentru a se simţi mai aproape de casă. „Simt nevoia să iasă din izolare”, spun preoţii.
  Copiii basarabenilor din Italia merg la slujbele din bisericile româneştiSursa: REUTERS

  Toţi credincioşii care trec pragul bisericii româneşti păstorită, la Verona, de preotul Gabor Codrea vorbesc româneşte. Jumătate dintre ei au însă în buzunar câte un paşaport pe care scrie „Republica Moldova”. La Biserica din Veneţia-Mestre statistica făcută de părintele Avram Matei arată şi mai surprinzător: „Peste 90% dintre enoriaşii mei sunt moldoveni”, spune preotul.

  Basarabenii din Italia caută bisericile românilor pentru a se simţi mai aproape de casă. Şi, ca să-i facă să se simtă şi mai în largul lor, preoţii ţin o parte dintre slujbele de la bisericile româneşti după calendarul de rit vechi şi se cântă muzică bisericească inspirată din tradiţia slavonă. Iar locurile din consiliile parohiale se împart egal între români şi basarabeni. E o realitate care durează deja de câţiva ani şi care a stârnit, printre preoţii români, mândria că „aici deja se înfăptuie unirea”.

  Nevoia de „a ieşi din izolare”

  După ce a constatat că basarabenii au început să vină, întâi timid, apoi din ce în ce mai cu încredere, la slujbele de la biserica din Verona, preotul Gabor Codrea s-a hotărât şi şi-a luat un veşmânt preoţesc cum se poartă în Basarabia.

  „Care este de inspiraţie slavonă, dar tot ortodox. Nu e ca şi cel grecesc, purtat în România. Eu mai am şi un fes din acela ţuguiat, pe care l-am primit cadou şi pe care îl port cu drag. Îl ţin în maşină, şi toată iarna îl port. Acum vreo doi ani, m-a văzut un mitropolit şi mi-a spus: «Dă-ţi jos cortul ăsta din cap». Dar nu am simţit vreun reproş. Am luat-o ca pe o glumă, care nu m-a deranjat”, spune părintele Codrea.

  Basarabenii au început să vină la biserica unde slujeşte, alături de un alt preot, pentru că „au simţit o nevoie extraordinară de a ieşi din izolare”. În timp, părintele Codrea şi-a numărat e noriaşii, i-a adunat şi a decis să-i im plice, într-un număr egal cu credincioşii care vin din România, în consiliile parohiale.

  „Ca să simtă că biserica e a lor şi preotul e al lor am ales ca în consiliul nostru parohial jumătate dintre membri să fie basarabeni, jumătate din România. Am crescut un preot care era, practic, un copil când am venit aici şi acum e slujitor cu noi la Verona. Acum, o parte din Sfânta Liturghie o facem cu cântări de inspiraţie din muzica bisericească din Basarabia. Pentru că ei au nişte cântări desprinse din tradiţia slavonă. Şi am făcut asta ca ei să se simtă cât mai bine”, povesteşte preotul.

  În miezul acestei schimbări a stat şi un sentiment de responsabilitate faţă de un trecut tulbure în care mulţi preoţi din Basarabia nu au găsit în România un refugiu din calea comunismului.

  „Nu se întâmplă însă peste tot”, adaugă preotul. „Depinde de sensibilitatea preotului şi de consistenţa comunităţii de basarabeni. Noi, la Verona, avem ma rele avantaj de a avea un număr mare de basarabeni, unii dintre ei cu dublă cetăţenie, alţii doar cu cetăţenie moldovenească. Sunt anumiţi preoţi în Italia care, bazându-se pe trecutul bisericii noastre şi simţindu-se responsabili faţă de cei din Basarabia, au făcut în aşa fel încât aceştia să se simtă ca acasă în bisericile noastre”, spune părintele Codrea.

  PODUL DE FLORI DE LA SLUJBĂ

  „Doi fraţi care au multe să-şi spună şi au multe de învăţat”

  Basarabenii sunt mai expuşi să-şi piardă limba română în Occident. Poate că de asta în biserica din Mestre a protopopului Avram Matei, de la Parohia Sfânta Muceniţă Lucia din Veneţia- Mestre, „se trăieşte şi se simte româneşte”. Nu a fost însă mereu aşa, şi nici la fel de uşor. De asta vorbele mari şi pripite despre o unire reală între ţări, stârnită de spiritul din diaspora, rămâne mai bine în afara discuţiei.

  „Eu cred că încet, încet, începem să ne cunoaştem”, este precaut părintele. „Românii şi basarabenii sunt ca doi fraţi despărţiţi de vitregiile vremurilor, care s-au reîntâlnit după foarte multă vreme, au foarte multe lucruri să-şi spună şi au multe de învăţat unii de la alţii”.

  Din punct de vedere administrativ, distincţii între comunităţile românilor şi cele ale basarabenilor există şi sunt clare în Italia. Pentru a nu se crea confuzii, în general, basarabenii se prezintă drept moldoveni la interviurile pentru locurile de muncă, spune preotul Avram Matei. „Din punctul meu de vedere, acesta e un lucru normal. Născându-se în Moldova, e clar că trebuie să spună că sunt moldoveni, ei sunt, în faţa legii şi a italienilor, ceea ce le este scris pe paşaport”, adaugă protopopul.

  Slujind de mulţi ani la Veneţia, părintele Matei a observat că enoriaşii săi nu sunt oameni putred de bogaţi. Sunt însă, spune el, „harnici şi ambiţioşi”. „Sunt unii, puţini ce-i drept, care au deschis vreo mică întreprindere, în special de construcţii, ori au deschis magazine şi restaurante. Însă, marea majoritate sunt angajaţi în diferite domeni: de la construcţii, industria hotelieră şi restaurante până la badante (îngrijitoare)”, explică preotul.

  Câteva „reacţii adverse”

  Îmbrăţişarea comunităţii basarabene în biserica de la Verona nu a trecut fără critici. „Reacţiile adverse” vin mai degrabă tot din sânul comunităţii, cel puţin în cazul românilor şi basarbenilor din parohia părintelui Codrea. „Ce facem noi nu contravine vreunei reguli. Ci, poate, unei anumite inerţii din Biserica Română. N-am primit nicio reacţie de la Patriarhie. Ne dă libertatea să organizăm o pastorală a acestor oameni. Ştiu că sunt mulţi basarabeni care spun: «Noi vrem preotul nostru, biserica noastră, din Basarabia». Şi sunt şi românii care spun: «Păi, ce? Popa nostru e mai mult pentru moldoveni şi mai puţin pentru români?». Dar astea sunt nişte riscuri pe care ni le asumăm”, explică părintele Codrea.

  Problema e complicată, bagajul cultural comun e imens. Câteva deosebiri, nuanţe, trebuie trasate, sugerează părintele. „Trebuie să deosebim credinţa, cetăţenia şi să ţinem cont că Dumnezeu, când ne va chema să dăm seamă, ne va întreba şi ce am făcut cu cei care sunt de acelaşi neam, daţi nouă, şi noi nu ne-am uitat la ei”.

  Apoi, o paralelă biblică vine tranşant: părintele Codrea mărturiseşte că are grijă „să nu facem figura celor din parabola samariteanului milostiv, care au trecut pe lângă fratele lor şi nu l-au băgat în seamă”.

  DUPĂ RUGĂCIUNE

  Biserica şi alegerile anticipate

  Pe 28 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, iar diaspora basarabeană a devenit zilele acestea miză electorală. Bisericile româneşti le vor da un imbold basarabenilor de a merge la vot, spun preoţii.

  „În Moldova e vorba despre două părţi politice: una, antiromânească, alta, pro-românească. Mesajul nostru va fi acesta pentru alegătorii basarabeni: «Basarabia este pământ românesc, Basarabia este un stat independent, votaţi cu cine vreţi»”, spune părintele Codrea.

  Iar protopopul Avram Matei susţine că politica nu are loc în predicile sale. Are însă, în „anunţurile administrative de după slujbă”: „După slujbă, când se fac diverse anunţuri administrative, atunci vorbim despre data şi locul alegerilor, îndemnând oamenii să-şi practice acest drept prin care pot sancţiona sau pot recompensa conducătorii politici, în funcţie de calităţile şi realizările lor”.

 36. Эй коммунисты,вы народец плечистый,
  Вконец задолбали молдавский народ,
  А ваш главарь ВАРОНЕН членистый,
  Самый большой в вашем стане урод,

  Что бы ни делала вся ваша рать,
  Сколько бы денег ни тратили даром,
  Мы человеки – способны унять,
  Всю вашу свору,одним лишь ударом !

  Вам от суда, не уйти – не сбежать!

 37. Pentru Ciresar,
  Nu va contrazic in ceea ce spuneti cum a fost luata Basarabia de rusi Acelasi lucru l-am spus si eu daca cititi cu atentie. Am vrut doar sa arat ca Moldova ,a ramas neocupata si ca s-a unit cu Muntenia de unde a rezultat Romania . Da, la inceput a fost bine sub rusi ,pana s-au organizat dar finalul de azi este crud : teritorii date la altii, deportari, colonizari , ,,aripi in Transnistria si Gagauzia” vorba D-voastra ,deznationalizare si creerea unui nou tip de basarabean- homo sovieticus o combinatie care vine de la basarabean trece la moldovan apoi la maldavan si apoi la maldrus
  dupa cum arata limba acestui tip nou de cetatean pe care l-ati construit si de care sunteti atat de mandru. Ascultati-l pe Voronin opera D-voastra de varf. Ce limba vorbeste? Trageti D-voastra concluzia.
  In legatura cu 1918 cititi documentele care va convin. La celelalte
  sau nu ati avut acces sau le ignorati cu buna stiinta si stiti f. bine ca Sfatul Tarii in fata pericolului ucrainean a apelat la Romania si apoi aluat decizia unirii cu Romania.
  Nu inteleg de ce insistati sa folositi istoria masluita la ordinul rusilor. Stie toata lumea ca intelectualitatea basarabeana in cea mai mare parte lucreaza pentru serviciile Rusiei fiind preluati de la fosta URSS. Daca se deschid dosarele (care inca nu s-au distrus sau transferat ) se va vedea . Poate sunteti santajat ,dar daca mai aveti un pic de respect pentru propria persoana cititi si alte documente istorice decat cele cu care ati fost manipulat si sunt convins ca nu veti mai face rau basarabenilor mintindu-i. Eu si ai mei am avut mult de suferit poate nu atat din cauza rusilor cat a mancurtilor . Eu inchei si nu mai discut cu D-ta deoarece consider ca nu merita

 38. Pt basarabean
  Dacă nu doriţi să discutaţi cu mine asta e voia dumnevoastra, eu nu împun pe nimeni, ca şi dvs eu expun liber părerEA SA

 39. DA, vad ca Marcel nu poate face deosebire dintre nationalism si valori nationale, patriotism. Cu asa indivizi ca el, dealtfel nu este unicul nu sunt sigur ca meritam UE. Nu sunt impotriva unirii cu Romania, chiar sustin acest gand. Nu avem nimic de pierdut, doar de castigat. Sunt sigur

 40. Pagina ( NET ) a TOVARICI-ului DODONOFF

  este foarte interesanta caci afirmatiile cele mai extravagante , cele mai aberante cu privire la politica si la romanism le gasiti aici.

  Nu inteleg dece introduceti pe CONTIU si alti LACHEI in discutie si ca ei ar fi scris articolul Tovarici-ului DODONOFF.

  Tovarici Dodonoff este capabil sa-si scrie singur articolele si isi asuma raspunderea celor scrise , ca un baiat mare.

  Ca ar fi imprumutat tonul unor dezaxati, este posibil, dar asta se intampla la toti oamenii politici din tagma KOKO-munista.

  Trebue sa fim atenti la fondul si ideile articolelor sale
  si acestea trebue combatute daca este cazul cum a facut Domnul TANASE in ziarul TIMPUL.

 41. ПКРМ во главе с Ворониным выжимала деньги из Молдовы
  Заявление ассоциации „Pro Europa”

  Председатель ассоциации „Pro Europa” Борис Асаров заявил на пресс-конференции, что Партия коммунистов Республики Молдова во главе с Владимиром Ворониным причастна к контрабанде, убийствам, хищениям из бюджета, вымогательству денег и коррупции.

  Асаров подчеркнул, что в течение восьми лет Владимир Воронин терроризировал население, оставшееся в стране. Данные, которыми оперирует председатель названной ассоциации, включены в аналитическое исследование „Молдавский проект” – итоги восьмилетнего правления семьи Воронина и ПКРМ”, представленное в ходе пресс-конференции в информационном агентстве Info-Prim Neo.
  Борис Асаров утверждает, что Владимир Воронин причастен к целому ряду дел, среди которых „дело Димитрова”, „дело улицы Чокырлия”, „дело Moldconstruct Market”, „дело Transline”, „дело о партии героина” и др.

  Председатель ассоциации „Pro Europa” подчеркнул, что, придя к власти в 2001 году, председатель ПКРМ начал решительно проявлять свой скупой, высокомерный, наглый, лживый характер и желание быстро обогатиться. „Эти черты и определили продвигаемую им политику, когда он находился у власти”, – заявил Борис Асаров.

  По словам Асарова, целью Владимира Воронина было обогащение. „С 2001 года лидер ПКРМ приватизировал множество винодельческих предприятий и винных заводов, с которых получал миллионные прибыли”.

  Он также утверждает, что Владимир Воронин похитил миллионы леев из государственного бюджета. В пример Борис Асаров привел реконструкцию улицы Пан Халиппа, которую, согласно результатам конкурса, провела компания Олега Воронина. Асаров заявляет, что из бюджета на ремонт было выделено 90 миллионов леев, а освоено, согласно смете затрат, 34 миллиона, остальные деньги, по его словам, похитил Владимир Воронин. Председатель „Pro Europa” подчеркнул, что хищения из государственного бюджета подтверждает множество примеров. „Только в 2007 году в муниципии Кишинэу были выполнены работы по ремонту и реконструкции 17 объектов, расходы были необоснованно завышены на 21 миллион леев”, – считает Борис Асаров.

  Председатель названной ассоциации отметил также, что штаб-квартира ПКРМ по ул. Николае Йорга 11 была приватизирована с помощью мошенничества и злоупотребления доверием в отношении граждан, которые входили в ассоциацию „Дом работников публичного образования”. По словам Асарова, первоначально, в 2001 году, Партия коммунистов арендовала несколько помещений в соответствующем здании. Борис Асаров заявил, что тогда как рыночная цена здания составляла 30 миллионов леев, ПКРМ заплатила за него 100 тысяч евро или один миллион шестьсот тысяч леев.

  Председатель „Pro Europa” отметил, что Владимир Воронин был связан в своих делах и с преступным миром. В 2005 году президент „Victoriabank” был незаконно арестован, подвергнут шантажу, психологическим и физическим пыткам и издевательствам, от него требовалось отказаться от акций, находившихся в его собственности. Другим примером является владелец мебельной фабрики, который был незаконно арестован в марте 2007 года, а его предприятие было незаконно передано друзьям Олега Воронина. Борис Асаров заявил также, что Владимир Воронин заказал убийство нескольких человек, стоявших у него на пути. По словам председателя ассоциации „Pro Europa”, дела об этих убийствах были закрыты прокуратурой, чтобы правда не была установлена.

  В этом же контексте Борис Асаров подчеркнул, что нынешняя избирательная кампания коммунистов основывается на обмане и беспрецедентной манипуляции общественным мнением. Он сообщил, что получил информацию о Владимире Воронине и Партии коммунистов из средств массовой информации и собственных источников.

 42. A murit Adrian Păunescu

  * Poetul şi politicianul Adrian Păunescu a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 67 de ani.
  * Poetul a fost internat la 26 octombrie în secţia de terapie intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală, cu probleme la mai multe organe vitale, cauzate de un edem pulmonar. Păunescu avea insuficienţă renală, hepatică şi cardiacă…DUMNEZEU SA-L IERTE .

 43. Domnule Mihuleac, ( ziarul Curentul din Bucuresti )

  Sunt deceptionat de nivelul sub-mediocru al articoleleor pe care le scrieti.

  Generalizari negative la adresa tarii, insulte la adresa persoanelor private sau chiar MINISTRI, lucruri care nu EXISTA in OCCIDENT, occident pe care il cunosc la fel de bine ca si ROMANIA , dar nu exista nici in ziarele din Basarabia.

  Si apoi fapt INADMISIBUL,
  lasati sa apara pe aceasta pagina mesaje cu insulte la adresa MINISTRILOR, de exemplu contra DOAMNEI UDREA.

  Sunteti tinuti sa fiti OBIECTIV dar in acelasi timp sa aveti o atitudine respectuoasa, plina de curtuazie fata de oameni si MAI ALES fata de FEMEI.

  IN occident nu veti intalni niciodata expressile DVS jignitoare, la niciun jurnalist, chir de nivelul cel mai slab.

 44. Stimata doamna Pavlicenco,
  Am vazut rezultatele ultimului sondaj de opinie efectuat decatre o firma din Romania. Eu nu prea cred in rezultatele sondajelor. In plus, sondajul fiind facut de catre un intitut roman, rezultatele au fost probabil indulcite. Totusi chiar si asa rezultatele spun adevaruri care dor. Doar 3% din cetatenii RM sunt in favoarea unirii cu Romania. Sub 50% din cetatenii RM au o parere buna despre romani in timp ce peste 70% au parere buna despre rusi. Asta in conditiile in care 78% din locuitorii RM sunt romani. Din totalul de 2 700 000 de cetateni ai RM care au drept la redobandirea cetateniei romane doar 800 000 doresc acest lucru. Eu cred, doamna Pavlicenco, ca dumneavoastra nu stiti in ce tara locuiti. Mai cred ca, pentru Romania, in aceste conditii, este o proasta afacere sa investeasca in RM, sa sprijine cultural RM, sa sprijine aderarea la UE a RM, sa mai cheltuie inutil sume enorme pentru acordarea de burse pentru elevii si studentii din RM. Cred ca a venit vremea ca Romania sa se ocupe, mult mai serios, de aderarea la spaiul Schengen, cu tot cortegiul de consecinte care implica frontiera cu Iugoslavia, Ucraina si RM. Iar cei 3%, adica circa 100 000 dintre cetatenii RM care doresc unirea cu Romania sa treaca frontiera si sa ceara domiciliul stabil in Romania. In rest, statul roman ar trebui sa inceteze sa mai creeze tensiuni inutile cu partenerii comunitari si sa treaca la relatii oficiale ale Romaniei cu RM normale, ca intre un stat membru UE si un stat extracomunitar. In orice caz Romania nu ar trebui sa-si faca probleme de constiinta inutile in ceea ce priveste aderarea sau neaderarea la UE a RM, pentru ca nu statul roman este este vinovat de faptul ca cei de la Bruxelles au localizat sine die RM in zona gri a vecinatatii imediate. Si, probabil pentru romani, este mai ales cazul sa lase sentimentalismele deoparte si sa invete sa priveasca cu detasare realitatile privind relatia cu RM asa cum sunt ele in realitate. Treziti-va romani! Ridicati-va de jos pentru a nu stiu cata oara, scuturati-va de praf si continuati-va demn drumul. Nu mor caii cand vor cainii! Iar celor de la portalul Unimedia precum si celor care posteaza pe acest portal le-as sugera sa inceteze sa mai creeze sperante desarte care nu au legatura cu realitatea. Este incorect cum procedati!

 45. Toti ce-i ce tin la patrie si neam, vor sustine partidele liberale !
  Speram ca urmattoare ‘alianta’ sa fie compusa din :PNL, PL,PLDM si AIE si MAE.Adica cu exceptia PD, care nu merita incredre, si care pierde din electorat pe zi ce trece.
  Am auzit propuneri de fuzionare a PNL si PL, imi place ideia, cred-ca are rost de a o face inainte de alegeri.Succese PNL !

 46. REPET ::::::::::

  Trebue sa inceteze acordarea cetateniei romane basarabenilor caci dupa ce o obtin ei voteaza CONTRA UNIRII cu ROMANIA.

  In consecinta trebue acordata NUMAI pe baza de Recomandare din partea a 5-6 persoane cum se practica in OCCIDENT. Cum va inchipuiti ca FRANCEZII ar acorda cetatenia franceza unor indivizi care odata ajunsi francezi sa inceapa sa actioneze impotriva statului francez. Odata francez sau ROMAN trebue sa fii LOIAL statului care ti-a acordat cetatenia.

  Aceste recomandari trebue sa vina din partea membrilor partidelor care sunt pentru UNIREA cu Romania. Dupa cate observ singurul partid care intra in aceasta categorie
  este PNL-ul condus de DOAMNA VITALIA.
  Obligatia elementara a celor care cer si obtin nationalitatea romana este ca acestia sa VOTEZE cu partidul care i-a recomandat.

  Veti intreba cum se poate verifica ca acesti oameni voteaza cu PNL-ul, de exemplu.
  Foarte simplu ::::::::: votul prin PROCURA valabil in toata lumea civilizata. Si mai sunt si alte metode LEGALE.

 47. У ВАРОНЕНА сызмальства,
  Тяга, быть большим начальством,
  Он упрямый – как осёл,
  Ну и дерзкий как козёл,
  Если кто-то поперечит,
  Он того пометкой мечет,
  И становится немилым,
  Для того,кто не по силам,
  В своём гневе он свиреп,
  От него в стране вертеп,
  Нет покоя людям добрым,
  Там где бродит дух недобрый,
  От кликуши – воронья,
  Может быть в стране беда !
  Эй народ ! беги сюда,
  Бей всю стаю воронья,
  Саблею руби не глядя,
  Ведь вороны – это бляди !
  Наотмашь руби козла,
  Ведь ВАРОНЕН – Сатана…

 48. pentru ŞURUBEL :

  dle Surubel doar prin denumire Partidul Comunist ar trebui sa fie un partid de extrema stanga, corect

  dar prin FAPTE acest Partid Comunist DEMONSTREAZA CLAR SI INDUBITABIL faptul ca nu mai are NIMIC de a face cu extremismul de stanga !!!!

  PRECIZARE FOARTE IMPORTANTA:
  esicherul politic nu este un segment in care sa fie o extrema stanga apoi diverse partide politice apoi extrema dreapta !
  ci esicherul POLITIC este un CERC in care extrema stanga se atinge jos cu extrema dreapta si acestea se intrepatrund !!!!!!

  Nu uitati ca pactul Ribentrop – Molotov a fost facut in extremistii de dreapta germani nazisti si extremistii de stanga rusi comunisti !
  Dar asemenarile si dorinta REA si MALEFICA de a cuceri Europa si a omora popoarele care le stau in calea „viitorului luminos” le-au facut foarte asemanatoare.

  Dovada este si constructia lagarelor de exterminare din Germania nazista pe baza lagarelor de exterminare din Rusia sovietica !!!!!!!!!!!

  Asa inca FAPTE CARE DEMONSTREAZA ca PCRM este un partid extremist care a trecut din stanga spre dreapta sunt:

  1. PCRM nu are nici-o legatura DE FAPT cu stanga, pentru ca liderii PCRM sunt putredi de bogati si NU IMPART AVUTIA IN MOD EGAL CU TOTI MEMBRI SOCIETATII (nu asta e baza COMUN-ismului ??)
  Voronin si clanul sau PCRMist au ajuns sa aiba averi fabuloase, precum si „sovieticii” din Transnistria care nu au nici-o legatura cu comunismul (cancer si ala) real

  De fapt pancarda comunismului este O MINCIUNA pentru a face nostalgii est-moldoveni (ca era mai bine pe timpul URSS – de fapt le este dor de tinerete si nu au discernamentul sa isi dea seama ca atunci cum era viata – pentru ca nu au avut niciodata cu ce sa o compare !!!!) ca PCRMistii sa ramana la putere sa fure cat mai mult si sa se imogateasca si mai mult
  (uitati-va la sediul PCRM din Chisinau si o sa va dati seama de furtul de proportii care a fost facut sub umbrela cica „comunism”)

  2. PCRM demonstreaza ca este un partid extremist de dreapta care apara interesele RUsiei si exercita presiuni prin aparatul de stat asupra tuturor care isi recunosteau propria identitate de MOLDOVEAN INTREG ca ROMAN
  Au fost oameni care au fost omorati pe criterii etnice de PCRM. Exista fapte reale, oameni, martori.
  Exista o sumedenie de presiuni, dare de bani pe preferinte rasiale, etc

  Asa incat dle Surubel nu mai incepeti sa strigati deaiurea fara sa va folositi creierul si incercati sa digerati putin lucrurile inainte de a-mi raspunde asa radical.

  PS: pe masura ce est-moldovenii vor calatori in Romania si in restul Europei isi vor da seama CE CANCER IMENS A FOST URSS, SOVIETISMUL SI COMUNISMUL PENTRU REP.MOLDOVA !

  De curand a trecut in nefiinta poetul Adrian Paunescu care era un comunist inflacarat in prima parte a vietii si canta ode comunismului si dictatorului ceausescu.
  Dupa ce Adrian Paunescu a vizitat Statele Unite ale Americii la invitatia (fostei) sotii (romanca si ea) acest poet comunist A AVUT UN SOC ENORM care l-a marcat pe viata.
  La o perioada dupa intoarcere a rabufnit impotriva lui ceausescu care i-a luat conducerea Flacara si cu mare greutate la intervenita altor scriitori si poeti foarte cunoscuti a facut sa nu fie arestat si bagat la inchisoare.
  Nu stiu daca pentru teama de viata sa a inceput sa isi ceara scuze dupa o perioada dictatorului si sa incerce sa ii reintre in gratie, dar nu a mai fost acceptat.

  Eh… as trimite toti batranii care voteaza PCRM sa vada la ce nivel de dezvoltare au ajuns unele tari care nu au fost comuniste, sau sa vada SUA, dupa care sa vad cum mai sustin ele ca comunismul a fost bun.
  Pentru unii ar fi un soc mult prea mare, si multi nu ar putea sa rationeze si sa recunoasca adevarul.

  Deasemenea as trimite toti cei care viseaza la un iluzoriu „popor moldovean” care ignora complet ca exista o Moldova de Vest cu mult mai mare si mai populata decat Rep.Moldova, ca sa adaug Stefan cel Mare s-a nascut, a avut cetatile de domnie si a murit pe teritoriul Moldovei de Vest si NU de Est !!!!!! Sa mai adaug ca continuatorul legal al Moldovei istorice este Moldova de Vest si nu cea de Est !!
  …. sa vina sa vada Moldova de Vest toata, si Suceava, si Iasi, Bacau, Vrancea si sa isi dea seama de minciunile gogonate PCRMiste KGBiste URSSiste si sa isi dea seama ca Rep.Moldova nu este decat Moldova de Est si de fapt Romania – tara tuturor romanilor ! fie ei ardeleni, vest-moldoveni, munteni, olteni – este si tara lor, a est-moldovenilor.

  Daca nu ma credeti incercati sa AFLATI singuri acest raspuns, si sa TRAITI singuri aceste experiente.

  Pana atunci ma amuz cum unii est-moldoveni nu isi dau seama ca sunt romani, si ca de fapt este amuzanta faza din filmul „Ice Age” in care un mamut femela traind toata viata printre alte animale si nu printre mamuti credea ca este acel animal si nu credea ca este mamut.
  Abia dupa ce s-a intalnit cu alti mamuti A REALIZAT ca sunt la fel ca ea, si ca de fapt este mamut si nu este acel tip de animale cu care traise.

  Eu zic sa va uitati la „Ice Age” (prima parte) sa vizitati Romania, si sa vorbiti cu oamenii deschis ce parere au despre Basarabia, si apoi o sa aflati pe propria piele adevarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *