Intrebari si raspunsuri pe subiectul tabuizat al Unirii cu Romania (I)

Avem aici o serie de intrebari adresate mai des in cadrul intilnirilor cu alegatorii. Am hotarit sa raspundem si sa punem etapizat pe blog.

– De ce PNL a lansat mesajul Unirii cu România? Partidul Naţional Liberal, reconstituit pe 16 decembrie 2006, a inclus în Programul său conceptul Uniunii Interstatale România-Republica Moldova, ca mecanism de aderare accelerată, prin România, a Republicii Moldova la UE. Este cunoscut adevărul istoric al ocupaţiei sovietice a Basarabiei, pe 28 iunie 1940, urmare a ultimatumului Guvernului sovietic, în temeiul protocolului adiţional secret la Pactul criminal Molotov-Ribbentrop, semnat în 1939. De atunci, acest pămînt a fost supus genocidului antinaţional, care a decimat populaţia românească băştinaşă. Implozia URSS în anul 1991 a condus la proclamarea Independenţei R.Moldova de URSS, însă războiul de la Nistru, provocat de cercurile imperiale de la Kremlin, cu exponenţi în Transnistria, unde a fost plasat întreg armamentul rusesc şi armata 14, retrase din Europa, a făcut imposibilă avansarea R.Moldova pe calea fostelor republici baltice. Lituania, Letonia, Estonia sînt membre ale NATO şi UE, iar R.Moldova – cel mai sărac stat din Europa. Au trecut 14 ani din cei 19 de la proclamarea Independenţei, însă nici după 20 de ani nu a fost asigurată ireversibilitatea orientării propeuropene a celui de-al doilea stat românesc. Este tot mai accentuat amestecul economic şi politic al Rusiei în treburile interne ale R.Moldova, atît prin şantajul vinului şi al gazelor, cît şi prin proiecte politice proruseşti, menite să menţină R.Moldova pe orbita rusească, cum ar fi “Moldova Unită” în culori ruseşti sau proiectul Pasat, amestecat cu Biserica ortodoxă prorusă a lui Vladimir. Asta înseamnă că R.Moldova nu are perspectiva părăsirii Comunităţii de State Independente (CSI) nici a integrării în NATO şi UE, promisiunile de integrare europeană fiind deşarte. Şi Rusia, şi UE vor ca R.Moldova să rămînă un stat-tampon între Est şi Vest, ceea ce înseamnă instabilitate, lipsă de investiţii, lipsă de creştere economică, lipsa locurilor de muncă. În aceste condiţii, PNL, care a promovat conceptul Uniunii Interstatale România-Republica Moldova, ca mecanism de integrare accelerată în NATO şi UE, cu suportul de avocat al României, vine cu mesajul Unirii cu România, ca cea mai scurtă cale, calea germană, de integrare a R.Moldova în Europa. Fiecare om are o viaţă şi nu o poate trăi în sărăcie, fără perspectivă de bunăstare şi de prosperitate, de stabilitate şi de securitate, de aceea România trebuie să se întregească la fel ca şi Germania. Adică, moldovenii români şi alogeni să vadă o lumină la capătul tunelului, cît de mică, dar reală. În 2008 erau 29 la sută din cetăţeni care optau pentru Unirea cu România, acum pe diferite site-uri 50 la sută din cetăţeni văd Unirea cu România ca unică soluţie pentru criza permanentă în care se află R.Moldova.

– Cînd se poate produce în mod real Unirea cu România? Totul depinde de cetăţenii noştri. Acum 15 ani, mai multă lume lua în derîdere liberalismul. Acum avem social-liberali, liberali, liberal-democraţi, naţional-liberali. Va fi la fel cu unioniştii peste numai cîţiva ani. Acum, cînd avem presiuni constante din partea Rusiei, cînd forţele antinaţionale, ce au furat statul timp de 14 ani, şi-au pus mijloacele în serviciul manipulării alegătorilor nostalgici, cînd şi Europa se teme de consolidarea unui stat român puternic, cînd PNL a cîştigat în instanţele naţionale de judecată dreptul să discute liber despre Unirea cu România, oamenii, în condiţiile cînd se respiră ceva mai liber în societate, au mai mult curaj şi pledează deschis pentru unificarea celor două state româneşti. PNL îi cheamă pe unionişti sub drapelul său. Şi acest lucru deja se produce. PNL are curajul să pornească un proces ce nu va mai putea fi oprit, pentru că integrarea în UE nu se întrevede ca reală în următorii 20 de ani. R.Moldova trebuie să facă multe reforme, greu de suportat şi pentru care nu există mijloace.

– Dar în ce măsură ar putea România să ajute la modernizarea Republicii Moldova? Clasa politică din România nu se va putea opune Unirii, daca voinţa oamenilor va fi exprimată într-un referendum sau prin votul Parlamentului. România e membră a NATO şi UE şi va respecta mereu voinţa suverană a poporului la propria poziţie şi decizie privind soarta sa de mai departe. Cei 20 de ani nu au adus oamenilor fericirea. De aceea ei pleacă pe un cap din R.Moldova în căutarea unui loc de muncă, să supravieţuiască. Totul depinde de noi. De măsura în care vom dori să scăpăm de frică şi să fim un popor unit într-o Europă unită. PNL are curajul să înceapă procesul de descătuşare a gîndirii oamenilor, să scoată din sufletele lor frica de România, să elimine românofobia, indusă de propaganda bolşevică şi comunistă. Este extrem de greu, dar e cea mai sigură cale să ne salvăm ca neam. Eroii Neamului au spus: “Ne vom salva doar revenind la românism şi realizând reîntregirea neamului românesc”. România vrea să ne ajute, însă, pentru aceasta, trebuie să avem la guvernare, la Chişinău, forţe proromâneşti, nu proruseşti. România poate atrage fonduri europene şi pentru noi, poate sensibiliza decidenţii europeni că românii au o istorie comună şi că R.Moldova nu poate rămîne orfanul Europei, aşa cum a rămas orfanul războiului rece. Deoarece numai în privinţa acestei palme de pămînt românesc nu au fost lichidate consecinţele Pactului Molotov-Ribbentrop.

– Ce se va întîmpla, în acest caz, cu Unitatea Teritorial-Administrativă “Gagauz Yeri” şi zona separatistă transnistreană? Este ştiut că rebeliunile din Transnistria şi zona găgăuză au fost puse la cale de cercurile imperiale ruseşti, pentru a împiedica Unirea Basarabiei cu România. A recunoscut-o chiar Ghenadi Selezniov, fost speaker în Duma de la Moscova. Tocmai de aceea rămîne peste Nistru armata 14. Însă nu pot generaţii întregi să se piardă pentru acest moft antieuropean al Kremlinului. Republica Moldova trebuie să instaleze o frontieră administrativă bine păzită unde reuşeşte în estul statului, dacă s-a angajat să respecte condiţiile impuse de UE pentru a obţine circulaţia liberă. Altfel – cum şi unde o va face? Iată aici se va vedea dacă actualul Guvern poate face acest lucru sau, pur şi simplu, foloseşte tertipul electoral cu promiterea circulaţiei libere pentru moldovenii de toate naţionalităţile. Partidul Naţional Liberal propune o soluţie clară. Pe lîngă frontiera administrativă, PNL propune realizarea ofertei Preşedintelui Traian Băsescu, cel care a propus ca România să dea cetăţenie română cetăţenilor Republicii Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului. În acest caz, moldovenii de toate naţionalităţile – români, ucraineni, ruşi, găgăuzi, bulgari, evrei, romi şi alţii – vor avea drepturi egale şi în privinţa accesului la spaţiul UE, vor obţine posibilitatea triplei integrări: în R.Moldova, în România, în Europa. Găgăuzii cooperează cu Turcia, care se vrea în UE, iar transnistrenii trebuie să aibă posibilitatea ieşirii din bantustanul lui Igor Smirnov. Atunci reintegrarea R.Moldova şi unificarea României, prin orizonturi europene, vor fi reale.

– De ce comuniştii şi alţi antiromâni promovează moldovenismul? Istoricul Anatol Ţăranu a explicat că, în istoriografia noastră, se suprapun două concepţii – românismul şi moldovenismul – ceea ce influenţează nefast edificarea celui de-al doilea stat românesc. Prin „moldovenism” ideologii comunişti au fundamentat ocuparea Basarabiei de către URSS pe 28 iunie 1940. Moldovenismul şi românofobia au fost cultivate metodic de guvernările proruseşti din R.Moldova. Românismul înseamnă reconstituirea unităţii etnoculturale a românilor-moldoveni, despărţiţi, în 1812 şi 1940, prin politica expansionistă a ţarismului şi a imperialismului sovietic. Românismul înseamnă depăşirea degradării culturale, urmare a deznaţionalizării şi rusificării. Prin moldovenismul vulgar, comuniştii au luptat mereu contra intelectualităţii naţionale. R.Moldova este al doilea stat românesc, şi nu e o „societate polietnică”, prin care membrii fostei elite imperiale, disperaţi că şi-au pierdut orientarea, vor să-şi salveze privilegiile de altă dată. Aceştia îi dispreţuiesc pe moldovenii români, pentru că nu li se mai supun. Comuniştii spun de Europa, dar se gîndesc la Rusia şi îi folosesc pe rusolingvii care nu se adaptează noilor realităţi.

– Are rost să unim două tari sarace? România este o ţară bogată. România are probleme pentru că nu este întregită. Cînd România va fi o ţară întregită, va fi una puternică într-o Europă unită şi România, ca şi orice ţară, poate avea guvernări bune şi mai puţin bune, ca şi Republica Moldova. Cetăţenii români din R.Moldova şi din România vor putea alege pe viitor o guvernare mai bună, cum ar fi, de exemplu, PNL din România, care a făcut România Mare şi care a adus România în NATO şi UE.

– Nu credeţi că mesajul unionist toarnă apă la moara comuniştilor? Comuniştii au folosit mereu sperietoarea Unirii cu România în toate alegerile parlamentare. Nimic nou. Şi vor folosi mereu, atîta timp cît vor simţi că prinde la oameni. Noi, PNL, considerăm că a venit timpul să nu ne mai temem de acest lucru, ci să procedăm la proverbul “cui prin cui se scoate”. Adică, vorbim deschis de Unire, pentru a ajunge, odată, să nu ne mai temem să gîndim liber, aşa cum ne îndeamnă unele televiziuni care se pretind libere, dar care se tem să abordeze subiectul Unirii cu România. Ne-am “temut” să vorbim de Unire, să nu îi supărm pe comunişti şi pe separatişti. Nimic bun nu am obţinut. Trebuie să gîndim liber, nu în funcţie de frica în faţa comuniştilor.

– Nu consideraţi că, dacă nu veţi trece, veţi da voturi comuniştilor? În nici un caz. Acum voturile partidelor ce nu trec pragul de 4 la sută se împart egal celor care trec. Pot fi partide de dreapta şi pot fi partide de stînga ce nu vor trece. Toate voturile se împart egal şi PCRM e doar un partid. Adică, dacă, în urma scrutinului, din cauza că unele partide nu trec pragul, au rămas, să zicem, 10 mandate şi au trecut 5 partide, acestea se vor împărţi cîte 2 mandate la fiecare. Şi celui cu 30 procente – 2 mandate, şi celui cu 5 procente – 2 mandate. Deci, votînd un partid cu şanse mai mici, nu înseamnă că va fi afectată eventuala majoritate democratică din Parlament. Dimpotrivă,  ea poate fi extinsă prin PNL. Însă aveţi ocazia să votaţi adevărul istoric, ceea ce vă spune sufletul, ca forţele proNATO, proUE, proRomânia să prevaleze faţă de forţele antiromâneşti. Deci, maximum ce poate da PNL unui PCRM va fi 0,9 la suta. Nu cred că PNL va lua doar 3,9 la sută, să spună antiromânii că suntem numai 4 la sută de romăni ce îşi doresc sincer Unirea. Dacă şi vor cîştiga comuniştii, asta va fi pentru că democraţii nu s-au unit şi pentru că democraţii nu i-au pedepsit pe capii comuniştilor, pe hoţii care au furat statul timp de 14 ani, nici pe criminalii care i-au bătut pe tineri, care au făcut multe alte crime.

– De ce criticaţi AIE? Sunt deputatul din 2005-2009, care am luptat curajos împotriva comuniştilor. Am pus problema unei comisii medicale pentru analiza sănătăţii mintale lui Voronin, cînd a declarat că „România e ultimul imperiu din Europa”, am cerut o comisie independentă să analizeze legalitatea averilor Familiei prezidenţiale Voronin, am un dosar vs Voronin pe ultima sută de metri la CEDO. Am făcut 500 de interpelări de deputat pentru apărarea oamenilor. I-am criticat pe comunişti cînd erau la guvernare. Acum la guvernare sunt democraţii, pe care îi criticăm pentru că nu i-au tras la răspundere pe comunişti pentru fărădelegile comise în ultimii 10 ani. Noi, PNL, ne-am declarat în Opoziţie constructivă în acest an şi am sprijinit lucrurile bune, dar am criticat lucrurile mai puţin bune. Nu acceptăm amplificarea contrabandei de ţigări şi a corupţiei, necondamnarea crimelor comunismului, neieşirea din CSI, frica de a vorbi de România şi de românism. Am criticat dur şi criticăm aplecarea în faţa Moscovei, trimiterea soldaţilor moldoveni să defileze pe Piaţa Roşie, cînd ocupanţii nu-şi retrag armata de ocupaţie din Transnistria. Am criticat că nu toate partidele din AIE au sprijinit Decretul privind ocupaţia sovietică. În Parlamentul viitor PL-ului îi va fi greu dacă nu va fi alături PNL, chiar dacă PL astăzi vede lucrurile altfel.

– De ce PNL nu a facut bloc electoral cu vreun partid parlamentar? Pentru că aceste partide sînt înfumurate şi nu urmăresc interesul naţional. PNL a propus un Bloc al Unităţii Naţionale – BUN-ul sau Alianţa Unităţii Româneşti – AUR-ul. Tocmai din această cauză avem a doua oară alegeri anticipate, care nu se exclud nici în anul ce vine. Dacă în viitorul Parlament va fi o alianţă de stînga, va fi vina partidelor cu lideri aroganţi din AIE.

– De ce partidele din Romania nu spun nimic despre Unire?Pentru că România este membră a NATO şi UE şi respectă integritatea statală a ţărilor recunoscute de ONU. Însă, cazul Germaniei, cazul Cehiei şi Slovaciei demonstrează că şi Republica Moldova îşi poate rezolva, prin voinţa cetăţenilor, problema naţională. Numai R.Moldova este încă victima Pactului criminal Hitler-Stalin. Prin voinţa noastră putem salva neamul românesc.  Dacă în Republica Moldova forţele politice vor pleda pentru Unire, întreaga Românie se va bucura şi ne va primi în braţele ei, noi, mai puţin de 4 milioane de moldoveni de toate naţionalităţile, reuşind să ne integrăm în România şi în NATO-UE.

– Cum calificaţi evenimentele din 7 aprilie? Este o ruşine aşa cum i-am văzut pe liderii AIE pe 7 aprilie în faţa lui Voronin şi cum au ratat să investigheze şi să îi pedepsească pe criminalii care i-au bătut pe tinerii români, care scandau Unirea cu România pe 6 aprilie. Am fost acolo pe 6, 7, 8, 9, 10, 11, aprilie, cînd liderii AIE s-au retras inexplicabil şi tinerii au rămas neacoperiţi.

– Ce facem cu tinerii noştri, care nu au de lucru? Nu vor avea atîta timp cît angajările nu se vor face în bază de concurs şi cît statul nu va sprijini extinderea sectorului privat, businessul mic şi mediu, cît nu va fi justiţie şi nu vor fi stabilitate constituţională, politică, investiţii, locuri de muncă acasă. PNL are în programul său depolitizarea structurilor executive centrale şi locale. Funcţionarii îşi vor suspenda calitatea de membru în partid pe perioada angajării, care se va face doar prin concurs, conform principiilor “în funcţii publice – cei mai buni şi oneşti” şi “funcţionarul este în serviciul contribuabilului”.

– Ce veţi face dacă nu veţi avea suficiente mandate în Parlament pentru a pune problema Unirii? Vom pleda constant pentru sensibilizarea locuitorilor deja de la tribuna Parlamentului. În plus, noi credem că în Parlament e nevoie de apărători ai valorilor naţionale. Am văzut ce s-a întîmplat cu Decretul privind ocupaţia sovietică. Prezenţa PNL în alianţa democratică va înclina balanţa spre partida naţională. Tocmai de acest lucru se tem forţele proruseşti, camuflate cu lozinci liberale şi demagogii proeuropene.

– De ce spuneţi că Unirea cu România e cea mai scurtă cale de integrare în UE?

Dan DUNGACIU, fost subsecretar de stat în MAE al României, actual consilier prezidenţial în R.Moldova, a declarat: „Unirea cu România, o cale de integrare a Moldovei în UE”; “… de un parcurs normal de aderare a Chişinăului la spaţiul comunitar s-ar putea vorbi, cel mai devreme, peste 20 de ani.”

Stefan FUELE, Comisarul UE pentru Extindere: “Potrivit unui document elaborat de Polonia şi Suedia, UE nu va mai invita la negocieri de aderare nicio ţară din răsăritul continentului în următorii zece ani”.

Poziţia UE faţă de acordarea regimului de liberă circulaţie cetăţenilor R.Moldova nu este unitară. Franţa a cerut garanţii suplimentare, inclusiv aprobarea planului de către toate ţările membre ale UE. O urgentare ar putea deranja sensibilitatea Moscovei, cînd statele mari ale UE vor să se apropie de Rusia.

Este dezamăgitoare Rezoluţia de la 21 octombrie a Parlamentului European, în care laudă  „progresele Moldovei de la începerea negocierilor Acordului de asociere la UE”, dar reţine atenţia că “integrarea Moldovei depinde de soluţionarea problemei Transnistriei”.

Poziţia şefilor diplomaţiilor Poloniei şi Suediei, Radek Sikorski şi Carl Bildt este descurajatoare: “Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaigean şi Bielarusi pot deveni cândva membre UE, spre deosebire de ţări din nordul Africii sau Orientul Mijlociu”. Şi că “unele ţări de la frontiera cu UE vor rămâne doar vecine ale Europei şi atât”. Majoritatea actorilor importanţi, în frunte cu Germania şi Franţa, sunt ostili continuării procesului de extindere a Uniunii, excepţie făcând Balcanii de Vest.

Constantin TĂNASE, directorul revistei “Timpul”: “Lozinca integrării europene a R.Moldova este dovada lipsei de soluţii sociale şi politice interne ale guvernărilor de la Chişinău. Când o guvernare n-are minte şi imaginaţie să scape ţara de sărăcie, singurul lucru accesibil care-i stă la îndemînă e să inventeze duşmani (interni şi externi) şi să declare că luptă pentru integrarea europeană. Comuniştii, în opt ani cât au guvernat Moldova, au transformat-o în cea mai săracă ţară din Europa… sub care lozincă? Exact: sub lozinca integrării europene! (…) …pentru scopul propus Moise a avut nevoie de 40 de ani. Pentru a se integra în Europa moldovenii au nevoie tot de 40 de ani. Douăzeci au trecut. Peste zece ani, în 2020, Europa ne va invita la negocieri, negocierile vor dura zece ani, astfel, peste douăzeci de ani vom accede în UE. Adică în 2030, cam după 40 de ani de la declararea Independenţei… Bineînţeles, cu condiţia ca să mai existe atunci UE, să mai existăm în istorie şi noi, moldovenii, şi să existe şi R. Moldova…”

Un blogger: “Republica Moldova nu are nici o şansă să adere la UE, fiind membră a CSI. Primul pas pentru integrarea în UE va fi cînd RM va ieşi din CSI, iar, pînă atunci avem doar vorbe goale…”

Astfel, adăugăm noi, nimeni din AIE nu s-a înălţat la demnitatea Preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili – R.Moldova nu a ieşit din CSI, nu se doreşte în NATO, nu a condamnat crimele comunismului, nu a asigurat nerevenirea comuniştilor la Putere. (Va urma)

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

48 Comments

Add a Comment
 1. HAHAHA, mai aveti de scris glume ca mor de rîs. pavlicenKo, tu te crezi sanatoasa cu astfel de idei? uitativa în jurul vostru si deschideti ochii separatistilor !!!!!

 2. yoyo dute si lasa comentarii pe omega si nit acolo va este locul.

 3. Romania este un stat hipercentralizat osificat dupa modelul implementat de Ceausescu obtuz-fudul-semidoct ,pe cand R Moldova este un stat de tip feudal unde este inca prezenta asa-numita „anarhie feudala”…
  Unirea intre cele 2 este posibila dar adoptand un model neutru: de pilda ,un stat de tip federal dupa modelul Italiei (provincii mari cu autonomie extinsa).

 4. In cazul unirii cu Romania, unde va fi hotarul de est? Transnistria vine sau nu in Romania (ca nu a fost pamant romanesc in 1918 – 1940)? Raspuns scurt, va rog.

 5. „O zi de rugăciune pentru România”:

  La şedinţa Consiliului Naţional Central al PNŢCD din 23 octombrie, membrii acestuia au propus ca, în anul curent, Ziua de rugăciune pentru România să fie 28 noiembrie, când în Basarabia vor avea loc alegeri extrem de importante…

  „Împrejurările istorice de după anul 1940 au dăunat poporului român, aducându-l într-o situaţie gravă, în care atmosfera predominantă – de orbire, nedreptate şi corupţie – apasă greu asupra vieţii morale. Nu numai oamenii slabi din punct de vedere spiritual, ci chiar şi cei puternici au ajuns în confuzie şi dificultate. Pare să ne ameninţe o prăbuşire a civilizaţiei creştine. Noi, membrii PNŢCD, credem că respectarea ordinii de drept cu temei moral, eliminarea abuzurilor de putere şi a corupţiei, crearea instituţiilor eficiente şi a reflexelor comportamentale corecte sunt imposibile fără întoarcerea la Hristos.

  Pentru început, propunem să se instituie o Zi de rugăciune pentru România. Organizată în fiecare an – sub auspiciile tuturor cultelor religioase, partidelor politice şi ale altor organizaţii civice – Ziua de rugăciune pentru România ar putea mobiliza energiile responsabile din poporul nostru, pentru a ne solidariza în sprijinul dreptăţii, cinstei, respectului şi dragostei faţă de aproapele nostru. Propunem ca, în acest an, Ziua de rugăciune pentru România să fie 28 noiembrie, când în Basarabia vor avea loc alegeri extrem de importante pentru destinul european al acestei bucăţi din trupul României”.

  Copyright © 2010 Timpul. Toate drepturile rezervate

 6. Pt Ghita

  Raspuns scurt, va rog. Transnistria trece sub protectorat international, cu forte militare ale UE, plasate provizoriu acolo unde se convine cu Rusia, din pacate inca…

 7. UNIREA ESTE IMINENTA! UNIREA ESTE NECESARA! UNIREA ESTE UN IMPERATIV!

  FITI VIGILENTI SI CERCETATI ce se intampla in lume.
  Rusia este pe cale de a fi destabilizata si consecintele pot fi imprevizibile chiar pentru Kremlin.

  Rusia a facut o greseala MAJORA, re-angajand in ultima vreme sute de ofiteri evrei pentru „modernizarea armatei”, re-dandule cetatenie.

  asta miroase a lovitura de stat, a „ocuparii” si conducerii Armatei de catre cadre straine, cointeresate sa atraga Rusia intr-un razboi contra Afganistanului, Iranului…

  Israel continua sa calce pe greble… declarant pe neevrei ca nu au suflete si, deci, merita sa fie tratati la animalele

  Dar ar VREA sa se foloseasca de Romania intr-un amenintator razboi cu Iranul…

  Acest razboi, daca se va declansa – noi vom fi folositi ca actori si scena pentru desfasurarea loviturilor…

  Ce putem face? Sa fim vigilenti, sa ne unim si sa TINEM situatia sub control .

  Desteptati-va, cat nu este tarziu!

  P.S.
  cautati in internet temele:

  ВОЕННЫЙ ПЕРЕВОРОТ? КРЕМЛЬ В ПАНИКЕ
  ОТСТРЕЛ НАЧАЛСЯ. Кто убил генерала Дуброва?

  caci daca plasez linkurile, nu apare… Cenzura?

 8. Pentru cei ce vor sa NI SE SUIE IN CAP… si sa ne atraga intr-un razboi care NU ESTE al nostru – nu ma refer numai la rusi …
  Le zic ca sa nu se autoinsele, ci sa ia FOARTE TARE seama: caci, desi asupra acestui POPOR INOCENT, asupra ROMANIEI in istorie s-au avantat sa ne cotropeasca multe hoarde, ca puhoaiele veneau –

  totusi, nimeni nu ne-a cucerit, DESI UN TIMP s-au lasat inselate de iluzii…
  Iata ca ROMANIA este un STAT SUVERAN SI INDEPENDENT si asa va FI in VIITOR!
  … sa ia seama, deci, ca vom intoarce CARUL si vom RASTURNA pe nepoftiti chiar cu capul in jos…
  Sa nu uite, caci ACEST POPOR ESTE neinfricat si de NEINFRANT. Da, suntem indelung rabdatori, dar nu vom intarzia sa-i rasturnam LA MOMENTUL OPORTUN pe cei ce ni se suie ACUM in cap… Luati AMINTE!

 9. Stimata doamna Pavlicenco

  Cu privire la problema de gaz, precum şi de energie electrică „, apa, etc …
  vorbire şi mai mult ca protejarea drepturilor cetăţenilor sau industriale …
  Şi dreptul de a cunoaşte costul de energie, iar aceasta trebuie să aibă cost-un mod transparent şi nu este influenţată de politică, pentru că altfel au pus în pericol bugetul de uz casnic sau de afaceri şi puteţi restricţiona dezvoltarea …
  Acest factor poate încetini un pic de vest investitori sau alte naţiuni …
  În aceste condiţii, discursul de gaz pot fi rezolvate intr-un mod profitabil …
  Vinul a fost spus tot … nu o problema de siguranta produselor alimentare sau o problemă de sănătate, ci un rezultat al comportamentului politic considerate neprietenoase …
  De altă parte de vorbire pentru că nu fac comentarii cu privire la alegeri şi că fiecare persoană are propriile lor idei …
  Chiar şi după alegeri
  se poate dovedi interesant
  cu clarificări şi explicaţii
  despre diversele opţiuni şi acţiuni
  Bun weekend

 10. @ lapusneanu
  Nu prea sunt de acord cu ce spui. Romania a fost intradevar un stat hipercentralizat, national-comunist pana in 1989. Dupa acest moment lucrurile s-au schimbat rapid. Pai gandeste-te si tu, Romania este stat UE, o buna parte din atributele suveranitatii sale sunt deja la Bruxeles. Romania este organizata pe principiile economiei de piata, multe decizii economice si politico-administrative se iau deja la nivel local. Unde este hipercentralizarea? In Romania, numeroase institutii de stat sau private aplica pentru fonduri europene si, in functie de eligibilitatea lor si de profesionalismul aplicatiei, sunt finantate in plus fata de ce primesc de la bugetul de stat. Ca stat NATO, Romania nu ia decizii militare la nivelul central al CSAT ci la masa aliantei. In plus, s-a facut deja o descentralizare administrativa, ian care pasul urmator este crearea regiunilor de dezvoltare, din actualele judete.
  In privinta unirii, eu cred ca se va patra caracterul national, unitar al Romaniei reintregite (oricand se va realiza acest deziderat nobil) dar cu o autonomie administrativa la nivelul standardului UE, pentru toate regiunile de dezvoltare (Basarabia reunificata la Romania ar putea cuprinde doua-trei astfel de regiuni, fiecare cu factori decizionali proprii). Nu vad niciun viitor pentru Transnistria in statul roman reunificat, nu este pamant romanesc oricum. Autonomia gagauza va fi reorganizata potrivit legislatiei Romaniei (stat national si unitar, nota bene) si conform normelor UE. Oricum, gagauzii vor trai de 100 de ori mai bine in Romania reintregita dacat traiesc acum, vor avea un viitor economic dar si ca si comunitate etnica (se vor alatura fratilor lor din Dobrogea, zona unde traiesc o suta si ceva de mii de turco-tatari, au moschei de sute de ani, vorbesc turca lor veche si sunt unii dintre cei mai loiali cetateni ai Romaniei).
  Intrebarea de trei puncte nu este daca se va realiza reunificarea Romaniei ci cand ne va lasa Rusia sa facem asta, luandu-si gheara de pe Basarabia.

 11. Vă mulțumesc, D-na Președinte, este strict necesarul cu ce ne putem face mesajul în fața alegătorului,ar fi bine să le publice mai multe ziare .Doresc ca fiecare moldovan care sa născut pe acest plai mioritic să se dîndească bine de unde a provenit,cine este tata, bunelul și apoi să constate ce soartă vom avea dacă nu vom fi împreună cu frații de peste Prut.Atunci veți lua o decizie corectă și veti vota PNL,care va promova interesele naționale cu adevărat.

 12. …un lucru e clar . moldova nu poate sta pe loc din cauza gagauzilor sau transnistrenilor . asupra gagauzilor se poate exercita o presiune puternica comuna r.moldova – turcia- uniunea europeana … sa fim seriosi … aceasta uta gagauzia e prea mica si ca teritoriu si ca populatie si ca forta economica sa reziste … cum relatiile dintre moldova si turcia sunt foarte bune , la fel dintre romania si turcia , gagauzii vor trebui sa se decida si inca repede ce vor . ori merg spre u.e. – turcia , ori spre rusia . nu cred ca toti gagauzii – nu numai din uta – se uita doar spre est , spre csi ,spre rusia . gagauzii nu trebuie sa uite ca granita ue e la doi pasi , pe prut , in timp ce rusia e la mii de kilometri distanta .

 13. … acum din cauza scaderii numarului populatiei din 2004 de la ultimul recensamint al populatiei cind uta gagauzia avea circa 155.000 de locuitori unii demografi estimeaza populatia actuala reala pe la 130.000 … vom vedea mai clar la urmatorul recensamint din 2011-2012 . populatia unui orasel din rusia , ucraina sau romania … economia găgăuziei se bazează pe agricultură, viticultură și creșterea vitelor…resurse ale subsolului importante nu sunt … nu cred in viitorul acestui bantustan . probabil va disparea in cazul unificarii cu romania prin revenirea la vechile judete .

 14. @# lapusneanu spune:
  30 October 2010, la 00:12

  referitor la „Romania este un stat hipercentralizat osificat dupa modelul implementat de Ceausescu obtuz-fudul-semidoct”

  Romania s-a schimbat enorm si a progresat foarte mult, ENORM fata de comunism. Din pacate tot apropierea de URSS (Rusia) a facut sa crestem mai greu, si doar criza a oprit cresterea economica a Romaniei, dar fiti atenti ca in 2012 deja Romania va reveni la cresteri economice de 3.5%
  Culmea criza a avut un efect foarte rau dpdv economic asupra Romaniei (o scadere economica de 7% care a anulat 2 din cei 5 ani de crestere economica de 8%) dar a readus bazele unei constientizari sociale in ceea ce priveste munca, banii, imprumuturile, asigurarile, emigrarea legala in UE, si foarte foarte multe lucruri.

  In Romania EXISTA OPT EURO-REGIUNI DE DEZVOLTARE ECONOMICE. Aceste opt euro-regiuni sunt exact ca orice euroregiune din Italia. Din pacate nu sunt chiar orientate EXACT pe speta istorica (Moldova, Oltenia, Banat, etc) pentru ca ECONOMIA PRIMEAZA in lumea mileniului III.

  Dupa ce se termina mandatul dlui Basescu vreau sa spun ca Romania va fi (va redeveni) un tigru al Europei. Daca nu ma credeti vom astepta putin timpul sa ne demonstreze.

  Eu nu vreau sa laud Romania in mod inutil, si nu vreau sa credeti ca noi vest-moldovenii ne mandrim cu Romania pentru ca vrem sa va injosim sau sa va considerati mai saraci. SUNT REALITATI !
  Noi nici macar cand erati mai bogati si vindeati televizoare color la vest-moldoveni, nu va uram noi, si acum din pacate ne pare rau ca o duceti mai rau. Nu ne dorim sa fim un RFG pentru voi, ci sa intelegeti ca

  Nu se face Unirea Rep.Moldova cu Romania
  ci se face Unirea DINTRE Rep.Moldova SI Romania !!!

  Nu va absorbim dragi est-moldoveni, ci ne unim impreuna, intr-o noua tara NOUA ROMANIE.
  Aceasta noua tara formata pe bazele celor doua tari, o sa fie creuzetul unei tari mai puternice si CU SIGURANTA MULT MAI BOGATE !

  Eu nu inteleg de ce NU CREDETI ca este posibil ?? Romanii au mai facut-o de MAI MULTE ORI in trecut in istorie !
  Este CARACTERISTICA NATIONALA A NOASTRA – sa revenim ca pasarea Pheonix.

  Cat despre ce se va intampla dupa Unirea MD si RO in Noua Romanie:
  – Gagauzia va deveni JUDET al Noii Romanii – si va avea parte de aceleasi DREPTURI SI PUTERI precum si Judetele Hargita, Covasna,… unde primarii sunt alesi de PROPRII CETATENI LOCALI DE ACOLO !
  unde cetatenii din minoritatea maghiara vorbesc LIMBA MATERNA si in Adminsitratie si in Scoala si in Justitie !!
  CINE CREDE CA ROMANIA FACE EPURARE ETNICA ESTE NEBUN !
  Sa vina orice rus, ucrainean, gagauz din Rep.Moldova si mai ales Transnistria sa vada in Harghita si Covasna oameni cetateni romani de etnie maghiara cum isi duc viata linistit si incearca sa traiasca ca orice european in prosperitate.
  – Transnistria va deveni JUDET al Noii Romanii si vor avea autonomia locala care o are orice judet, taxele locale vor putea cetatenii prin consiliile locale sa decida ei acolo ORICE DORESC sa faca cu acei bani !

  De exemplu in judetul Calarasi daca mergeti o sa vedeti ca banii din taxe, cota pentru judet sunt distribuiti de consiliile judetene prin vot spre ce are nevoie judetul (ca se cheama raion in RM, judet in RO, provincie in IT, FR nu are nici-o importanta denumirea) si acesti consilii judetene sunt ALESI PRIN VOT de catre NUMAI cetatenii acelui judet !!!!

  Deci vise si cosmaruri false, va vine si va ocupa Romania actuala sunt niste porcarii false !

  Dupa ce unirea dintre RM si RO in noua tara Noua Romania (NU este ROMANIA MARE !! noi nu suntem violenti sau iredentisti) atunci TOT TERITORIUL ACTUAL AL REP.MOLDOVA VA DEVENI TERITORIU NATO !
  Orice trupe militare STRAINE de NATO sunt INTERZISE pe teritoriul NATO !

  Astfel incat Rusia va pleca imediat (daca nu credeti inseamna ca nu intelegeti ca ACCORDURILE MILITARE SUNT OBLIGATORII oriunde in lumea asta, mai ales INTRE MARILE PUTERI) si apoi
  Transnistria va exista ca judet. Romania NU VA INVADA acest judet, ci va lasa libertatea oamenilor de acolo sa se guverneze singuri !
  Daca acestia doresc sa fie Igor Smirnov primarul Tiraspol de exemplu, NU POATE FACE NIMENI NIMIC de la Bucuresti, pentru ca in Romania TARA EUROPEANA si NATO exista PUTEREA CETATENILOR si nu dictatura.

  Asta ca sa intelegeti ca Unirea dintre RM si RO intr-o noua tara pentru noi toti, este FOARTE POSIBILA doar cu conditia sa CREDETI !
  Indiferent ce spun PCRM, PLDM, PD si chiar si PL, trebuie sa mai lasati dracului pe toti care vor sa va insinueze ca doar ei sunt detinatorul adevarului si ca vezi Doamne, partide precum PNL deranjeaza !!?!?!?!

  Cum deranjeaza?? Vreti sa ramaneti intr-o tara in care peste 20 de ani o sa aveti o varsta, o sa devenim batrani (nimeni nu scapa pe lumea asta :)) si ca sa ce? sa vedem aceleasi probleme infinite cu Rusia, Transnistria, trafic de tigari, moldovece la prostitutie, est-moldoveni emigreaza pentru munca ca necalificati ?????????

  AVETI MANDRIE SI VOTATI CEEA CE CREDETI CA VA FACE BINE !
  Nu va mai injositi sau sa mai acceptati ceva mic, ca asa sunteti mai oropsiti de viata !
  RIDICATI-VA IN PICIOARE SI CERETI-VA DREPTURILE PENTRU CA GUVERNUL, PARLAMENTUL TREBUIE SA II CONTROLATI VOI CETATENII REP.MOLDOVA !!!!!!!
  SI NU EI PE VOI !!!!!!!!

  Uitati-va la tara voatra dragi est-moldoveni, la Romania (DAAA!!! e si tara voastra !!! dpdv legal voi ati fost luati cu forta de Rusia prin pactul dintre criminalii nazisti si criminalii comunisti care au distrus asa si Polonia) si observati ca au avut loc FOARTE MULTE REFERENDUMURI in Romania si ALEGERI PENTRU TOATE NIVELELE !!!
  Numai in ultimii 5 ani !! au avut loc mai multe referendumuri – 1 pentru constitutie, 1- pentru demiterea presedintelui, 1- reducerea parlamentului in care POPORUL SUVERAN a hotarat ceea ce isi doreste!
  Au fost alegeri locale (primarii si judete), alegeri parlamentare, alegeri euro-parlamentare (suntem a 7a tara ca nr de europarlamentari in U.E.) !!!!

  INTREBAREA ESTE:
  1. vreti sa se faca unirea dintre RM si RO ? si astfel sa modernizati in mod accelerat Moldova de Est?

  DACA raspunsul este DA atunci SIMPLU: CREDETI si VOTATI PNL.

  Nu va faceti griji inutile privind PCRM ! sau ca scade procentul sau etc, pentru ca in trecut era de inteles pentru ca fortele pro-europene nu erau organizate, nu aveau intrare considerabila in parlament, era dictatura comunista, dar ASTAZI GUVERNUL ESTE DIN A.I.E. si atunci ESTE DATORIA A.I.E. SA LUPTE CU PCRM !
  Si nu va faceti griji ca vai Doamne nu pot,etc…

  Daca crezi ca vrei unirea atunci voteaza PNL ! Simplu.
  Si apoi daca intra PNL in parlament atunci credeti ca ar face PNL alianta cu PCRM ? :)))))))))
  Pai vedeti !… ar face PNL alianta tot in cadrul AIE !

  DAR AR EXISTA IN PARLAMENT UN PARTID PUTERNIC CARE AR PUTEA SA PUNA PE MASA GUVERNULUI REP.MOLDOVA – PROPUNEREA UNIRII R.MOLDOVA CU ROMANIA !

  Si atunci ati avea o sansa ca nu numai sa puteti munci oriunde in Noua Romanie formata din RM si RO, ci sa munciti si in UE, sa puteti primi fonduri europene, investitii guvernamentale romane (NU SUNT NEGLIJABILE !! – daca aducem aminte ca RO trimis un ajutor de 100 milioane de euro parca nu e atat de putin!) si mai ales… .
  daca sunteti in Franta, Germania o sa va puteti aduceti parintii din Rep.Moldova in vizita sau chiar sa locuiasca cu voi, DOAR CU BULETINUL !

  cam asta este… lasati frica care vor sa va o induca altii si aveti incredere.

  NIMENI DIN LUME nu va poate opri daca decideti ca cetateni ai Rep.Moldova incotro sa va indreptati. Nici SUA, nici Rusia, nici Germania care fac doar pariuri pe spatele vostru.

  Binenteles ca va respect dorinta de a nu ma crede, de a incerca ca ceea ce zic este adevarat. Veniti singuri si va convingeti. O sa intelegeti ca dincolo de unele episoade (am cunoscut personal un caz) de patron care se comporta urat cu o angajata din RM sunt ENORM DE MULTI ROMANI, nu mai zic vest-moldoveni care VA IUBESC si tin la voi (dar cum bine spunea cineva aici, noi fiind parte UE si NATO si respectand democratia, nu putem sa facem nimic cu forta sau fara acceptul vostru).

  O zi buna, luminoasa, si cu multa incredere.

 15. … cum u.e. cere regiuni puternice de dezvoltare – populatie mare , teritoriu intins , forta economica , uta dispare imediat ce moldova adera la ue sau se uneste cu romania tara deja membra ue … ce sa faca ue cu acest caraghiozlic de uta gagauzia cu 130.000 de locuitori si foarte slab dezvoltata economic si teritoriu mic ?

 16. nu este adevarat Radu…
  UTA va deveni un judet in Noua Romanie, si nu va disparea NIMIC !
  Uniunea Europeana APARA DREPTURILE CETATEANULUI in primul rand, si mai ales LEGEA.

  Nu mai speriati lumea degeaba, nu va invadeaza nimeni, nu ii omoara nimeni pe gagauzi, nu le ia pamantul nimeni, nu le fura nimeni casele, nu ii obliga nimeni sa renunte la limba lor materna CI DIMPOTRIVA

  Noua Romanie va APARA DREPTURILE tuturor cetatenilor sai, INDIFERENT de nationalitate !
  Eu ca vest-moldovean si roman si european am sa fiu mereu impotriva unor acte criminale asupra unor oameni nevinovati.
  Ca sunt mici, ca sunt saraci NU INSEAMNA ca NU AU DREPTURI – la viata, la copii, la lumina, apa, sanatate, educatie, protectie (politie, armata), justitie.
  Intradevar nu vor fi o euroregiune (desi sunt euroregiuni mici, particulare) dar nu conteaza acest aspect, conteaza ca vor trai MAI BINE, MAI LIBER, MAI ORGANIZAT.

  Primarul din Comrat o sa ramana acelasi (sau oricare si-l vor alege singuri cetatenii din acest oras) si membrii consiliului judetean vor fi tot gagauzi de la fata locului !!!

  Noi nu suntem Rusia sa venim sa deportam in Siberia localnici si sa punem romani ca sefi in mod dictatorial !!!!!!!!!!
  Dimpotriva ! Noi suntem romani, moldoveni cu inima curata care dorim sa traim in pace cu toti cei cu care traim pe acest pamant (mai putin cu invadatorii care vin cu forta – imperiile din trecut precum otoman, rus, urss)

  Asa ca 130.000 locuitori sau nu, teritoriu mic sau nu, slab dezvoltat sau nu CONTEAZA pentru ca este important pentru noi. Asa cum sunt si unele sate din Vaslui sarace aici, si care au nevoie de sprijin si ajutor indiferent ce limba vorbesc si nu de nebunii.

  PS: intradevar vor avea totusi cei din Gagauzia un lucru de respectat… sa poata sa vorbeasca limba de stat (moldoveneasca, romana nu conteaza cum ii spune) cand va avea treaba la capitala euro-regiunii, sau capitala tarii (Bucuresti daca va mai ramane in continuare)
  SI ASTA NU DE CIUDA, sau din DORINTA DE A FACE RAU ci pentru ca cei din Bucuresti de exemplu habar nu au gagauza (sau turca).
  Adica e vorba doar de respect, atat.
  In restu nu mai vorbiti prostii ca nu ii obliga nimeni la nimic.

 17. Care unire, vrabie malai visează, şi cu voi, tradător, iaca aşa când sunteţi zombaţi în secta PNL, mama mare vă amageşte cu promisiuni alia unire cu Patria muma, asta e UTOPIE. tradaâi interesul naâional a statului nostru care e suveren şi independent.

 18. La eşafot tot PNLiţti

 19. Uitati-va la acest exemplar de individ „ciresar” care nu a facut nimic bun in viata lui.
  Uitati-va la progenitura asta de „ciresar” care stalceste cuvintele intentionat ca Voronin doar ca sa para ca e o rasa diferita fata de vest-moldoveni, sau fata de romani !!

  se zice ESAFOD nu ESAFOT dle Ciresar. Si apoi pun ramasag ca nici macar nu stii de la ce vine ciresar …. iti zic eu : de la CERASUS din latina mai exact …. daaa… limba celor din Imperiul Roman care aveau limba scrisa cu caractere LATINE si niciodata chilirice.

  Vorbesti de interesul national DAR HABAR NU AI din ce natie faci parte. Daca te-ai putea teleporta pe vremea lui Stefan cel Mare ti-ar taia capul dintr-o miscare pentru prostiile care le zici.

  Nici macar nu te urasc, ci imi este mila de tine mai dle Ciresar. Treci prin viata ca o procul la taiat, care nu stie decat sa manance in mocirla si traieste doar ca carne pentru altii.

 20. TURCIA ESTE IMPOTRIVA ORICAROR FORME DE AUTONOMIE TERITORIALA (ESTE BINECUNOSCUTA PROBLEMA KURZILOR DE LA FRONTIERA CU IRAK)

  DE CE NU LE SPUNE ASTA NIMENI GAGAUZILOR ?

 21. Un ultim lucru ca sa nu scriu asa mult… VEDETI BINE DOMNILOR EST-MOLDOVENI (indiferent ce nationalitate aveti) ca acestor invidizi precum Ciresar, Voronin, Pasat LE ESTE FRICA !!!

  Si sunt niste oameni care traiesc in INTUNERIC si le este FRICA si singura modalitate sa se exprime voua este SA VA FACA SA VA FIE FRICA !

  Nimeni nu va poate face rau, si NU TREBUIE SA VA FIE FRICA DE NIMENI PE PAMANT.
  Decat de Tatal din Ceruri care este asa bun cu noi binenteles.

  Mai lasati sondajele, mai lasati toti indivizii cuprinsi de frica si VOTATI CUM CREDETI CA VA ESTE PERSONAL (VOUA PERSONAL SI FAMILIEI VOASTRE) MAI BINE !
  Nu credeti pe nimeni (nici pe mine binenteles) si AVETI CURAJUL SI LIBERTATEA sa va exprimati votul asa cum credeti CA VA ADUCE CEL MAI MARE AVANTAJ.

 22. Rusoaica Павличенко vorbeste despre neamul romanesc. Du-te si reuneste calmicii cu tungusii in Siberia ta ruseasca.

 23. Va fii in viitor unire chiar daca vor sau nu vor comunisti, alolingvi, moldovenii (prosti) sau altii.

 24. Tara trebuie cat de urgent este posibil sa iasa din CSI, CACI ALTFEL NU SE POATE MERGE SPRE VEST.

 25. D-na Pavlicenco e greru cu comunistii rusificati sa se schimbe de pe azi pe maine… sunt sunt prea indoctrinati sa mai fie schimbati sper ca restul moldovenilor sa gandeasca mai liber si curat la fel cum ganditi DVS despre UNIRE…

 26. Ciresar are idei putine si fixe ,creier bine spalat. Noroc ca mai sunt si oameni care judeca. Ciresar are de fapt senzatia puternica de a fi furat de ceva care-i apartine prin unirea Basarabiei cu Romania.
  In mod paradoxal nu vede ca Transnistria este deja furata, ca rusii mintind ca asigura pacea sunt deja ocupanti . De ei nu zice nimic ,este pentru el ceva normal.
  Se va ajunge la unire nu pentru ca Romania ar forta acest lucru ci pentru ca este in interesul in primul rand al moldovenilor. Unirea cu Basarabia ar putea aduce si un suflu nou in politica romaneasca prin elita politica din Moldova care s-a dovedit in ultimul an capabila sa conduca tara in perioada de criza si sa comunice f. bine in Europa interesele tarii.
  Minoritatile nationale in Romania nu au probleme.
  Prima conditie este ca in prima etapa cetatenii sa nu voteze cu comunistii.
  Situatia Modovei este mai buna decat a altor candidati la intrarea in UE deoarece exista solutia de a intra rapid prin Unirea cu Romania ceea ce ceilalti nu se poate
  Pentru Transnistria este necesar un regim special pana la democratizarea zonei : plecarea trupelor rusesti si inlocuirea lor cu trupe din Europa ,schimbarea legislatiei cu cea din Modova, libertatea presei ,libertate politica, organizarea politica si administrativa conform Constitutiei di Moldova

 27. oare cît va platit bucurestiul ca sa faceti propaganda aici în Moldova? scopul româniei este în primul rînd de asi extinde frontierele, dar voi sunteti niste sclavi la ordinele sale. care va fi folosul acestei asa zise uniri? credeti ca o sa va acopere cu aur si diamante daca o sa ne unim? stiind ca regiunea Moldova din românia este cea mai saraca regiune din UE, îmi închipui deja ce ne asteapta si pe noi „sclavii românilor”.

 28. Pt pescarus

  Nu sint rusoaica. Simplu. Sint si eu, si sotul, din parinti romani. Numele meu de familie este Vangheli, mama mea l-a invatat pe scriitorul Spiridon Vangheli. Mama mea a invatat la Iasi de profesoara, a predat romana si franceza. Tata – istoria si matematicile, ucis la 24 de ani la Balti, printr-o crima. Sotul meu este seful Catedrei de literatura universala la USM, este hispanist-comparatist. Este din familia Croitoru, din Puhaceni-Anenii-Noi. Dar tatal sau, probabil, provine din vreo familie de albgardisti, din Butor-Grigoriopol, cel putin asa mi s-a spus. Bunicul sau a servit autoritatile romanesti. Am cetatenie romana din 1992, mai devreme nu s-a putut, are si fiica, Beatriz, si sotul, Sergiu. Va rog, nu mai scrieti neadevaruri ca as fi rusoaica. Provin din Grinauti-Balti, am Ordinul National al Romaniei „Pentru merit”, in grad de Comandor.

 29. Pt yoyo

  Nu am primit niciodata bani din Romania. Am dosar contra lui Voronin la CEDO pt asemenea invinuiri.

 30. Pentru Ed

  MĂ DERBEDEULE, FOLOSEŞTE TE ROG CUVÂNTUL „progenitura ” CORECT, UITE LA DEX ŞI ATUNCI SCRII, „PROGENITÚRĂ ~i f. 1) Copil care descinde dintr-o familie; urmaș; vlăstar. „ÎNCĂ EMINOVICI A SCRIS: „O, te-admir, progenitură de origine romană!”
  Edule tu mă trimiţi în timpurile lui Ştefan cel Mare, dar nu ştii că tu şi anume tu o să fii primul care pentru tradare Moldovei o să fii pedepsit la moarte. Cred că ştii că ştefan a fost domnitorul a Moldovei. Şi nu avut nimic comun cu România ta care de fapt şi nu a existat. În 1485 el declară apăsat şi hotărât „NOI SÂNTEM DOMN AL MOLDOVEI”, Încă N. Iorga în „Apogeul Moldovei”a scris „În toate privinţele Moldova era mai puternica decât vechea şi decăzuta Valahia, faţa de care , ia Moldova, se redica tot mereu pe primul plan prin lupta continuă în folosul ei şi întregimului neam.”
  Ştefan nu suferea pe vrâncenii aşa el scria „blestemaţii turci şi munteni vicleni „, MULŢIME MARE DE OŞTENI MOLDOVENI”CE AU CĂZUT SUB MÂINILE NOROADELOR NECREDENCIOSE PAGÎNE SUB MÎINILE MUNTENILOR PAGÎNI, CARE AU FOST PĂTRAŞII, CARE AU FOST DE PARTEA LOR ÎNPOTRIVA CREŞTINILOR”
  eDULE SĂ NU MĂ OCUP CU ISTORIA DAR ŞI SĂ NU SCRIU AMU DESPRE FRONTUL ANTIMOLDOVINESC AL vALAHIE ŞI TURCIEI CARE, ÎN CELE DE URMĂ, A DUS LA RUINAREA ŞI LA RĂŞLUIREA MOLDOVEI.
  MAI PE SCURT TU CU PNLIŞTII TĂI CU IDEILE TALE ANTISTATALE AŞ AVEA O SOARTA FOARTE REA.

 31. PENTRU BASARABEAN

  DESPRE CARE ELITA POLITICA VORBEŞTI, LA NOI ÎNCĂ E VERDE.
  A DOUĂ NU ADUCI LUME ÎN EROARE CU STAREa minorităţilor naţionale în România încă din sec XIX pentru dânşii ea e problema numărul unu, am fost în România şi am văzut cum românŞII NU SUFERĂ PE ROMI. ACOLO SE EFECTUIAZA HENOCID A ROMILOR.
  nU AMAGEŞTI DACĂ NU ŞTII.
  CITEŞTE MAI MULT

  GHEORGHE IANCU

  Problema minorităţilor etnice din România
  în documente ale Societăţii Naţiunilor
  1923-1932
  – •–

  Le problème des minorités ethniques de la Roumanie
  dans des documents de la Société des Nations
  1923-1932
  – •–

  Ethnic Minorities from Romania
  in Documents from the Nations’ Society
  1923-1932
  GHEORGHE IANCU

  Problema minorităţilor etnice din România în
  documente ale
  Societăţii Naţiunilor
  (1923-1932)


  Le problème des minorités ethniques de la Roumanie dans des
  documents de la Société des Nations
  (1923-1932)


  Ethnic Minorities from Romania
  in Documents from the
  Nations’ Society
  (1923-1932)
  EDITURA ARGONAUT
  Cluj-Napoca, 2002
  http://www.scribd.com/doc/3046093/Problema-minoritatilor-etnice

 32. PENTRU BASARABIAN

  ÎN ZILELE MOASTRE
  ONU va cere României adoptarea statutului minorităţilor

  *

  Ionel Dancu
  * 3194 afişări
  * Joi 12 aug 2010

  Autonomia teritorială a Covasnei, Harghitei şi a unei părţi din Mureş este dezideratul Gărzii Maghiare

  Autonomia teritorială a Covasnei, Harghitei şi a unei părţi din Mureş este dezideratul Gărzii Maghiare

  Naţiunile Unite vor recomanda României, cel mai devreme în noiembrie, să adopte statutul minorităţilor naţionale, proiect UDMR blocat în Parlament din 2005. În ceea ce priveşte autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, ONU s-a pronunţat negativ.

  Proiectul de lege privind Statutul minorităţilor naţionale, elaborat de UDMR, a fost negociat de formaţiunea maghiară din 2005 încoace, la fiecare participare în coaliţiile de guvernare, dar a fost blocat în Parlament.
  taguri

  * onu
  * statut
  * minoritati
  * recomandare

  Proiectul garantează autonomia culturală a minorităţilor naţionale, care înseamnă capacitatea comunităţii unei minorităţi naţionale de a avea competenţe decizionale în problemele privind identitatea sa culturală, lingvistică şi religioasă, prin consilii alese de către membrii săi. În acest scop, se propune înfiinţarea Consiliului Naţional al Autonomiei Culturale (CNAC).

  Ce a fost la Geneva

  Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CEDR) a analizat luni şi marţi, la Geneva, situaţia României. În frunte cu Asztalos Ferenc, delegaţia română a prezentat experţilor Naţiunilor Unite al 19-lea raport periodic privind respectarea de către România, în perioada 1999-2010, a reglementărilor în domeniul discriminării.

  Citeşte şi Universitatea „Babeş-Bolyai”, reclamată la ONU

  Pentru că trei asociaţii maghiare legate direct de UDMR şi Laszlo Tokes, aşa cum a relatat adevarul.ro, au trimis la ONU un „Raport din umbră”, în care se cere autonomia teritorială a „Ţinutului Secuiesc”, Comitetul ONU a avut luni dimineaţă, înaintea discuţiilor cu România, o întrevedere cu reprezentanţii respectivelor asociaţii.

  Citeşte aici Raportul

  Potrivit lui Asztalos Ferenc, Comitetul ONU nu a pus delegaţiei României întrebări din raportul prezentat de asociaţiile cu interese maghiare. „Despre ONG-urile maghiare s-a arătat că Convenţia (Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare, la care România a aderat la 15 septembrie 1970, n.r.) nu garantează drepturile colective ale unei comunităţi ci doar drepturile individuale. Autonomia (teritorială, n.r) este o chestiune vagă, nedeterminată şi descentralizarea în sănătate, educaţie, etc, este o formă de autonomie”, a zis şeful delegaţiei române la ONU.

  Comitetul ONU a întrebat România de folosirea limbii maghiare în administraţia locală şi în justiţie şi de finanţarea de către stat a învăţământului superior în limba maghiară. „Sunt probleme la Babeş-Bolyai şi la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureş”, a adăugat Asztalos Ferenc Csaba.

  Concluziile şi recomandările ONU

  • „două recomandări, posibile recomandări, enunţate luni de Comisie, se referă la necesitatea adoptării legii educaţiei şi a legii privind statutul minorităţilor naţionale”.

  Potrivit proiectului privind statutul minorităţilor, statul recunoaşte şi garantează autonomia culturală a minorităţilor naţionale, care înseamnă capacitatea comunităţii unei minorităţi naţionale de a avea competenţe decizionale în problemele privind identitatea sa culturală, lingvistică şi religioasă, prin consilii alese de către membrii săi. În acest scop, se propune înfiinţarea Consiliului Naţional al Autonomiei Culturale (CNAC).

  De acordul Consiliului Naţional al Autonomiei Culturale ar fi nevoie, potrivit iniţiativei, la înfiinţarea instituţiilor de cultură de drept public sau a subunităţilor acestora, în limba minorităţii naţionale, la numirea sau schimbarea conducerilor instituţiilor de cultură de drept public. Potrivit unei alte propuneri, conducerea redacţiilor în limba minorităţilor naţionale de la posturile publice de radiodifuziune şi de televiziune este numită numai cu acordul CNAC, al minorităţii naţionale în cauză, respectiv după consultarea organizaţiei reprezentative a acelei minorităţi naţionale.

  Potrivit proiectului minorităţile naţionale sunt reunoscute ca factori constitutivi ai statului român, statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase, minorităţile naţionale, pot folosi simbolurile naţionale şi pot organiza sărbătorile naţionale şi religioase proprii, în condiţiile legii, „În învăţământul preuniversitar cu predare în limba minorităţilor naţionale toate disciplinele vor fi studiate în limba maternă, cu excepţia limbii şi literaturii române”,

  La înfiinţarea, desfiinţarea, funcţionarea unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de stat cu predare în limba maternă şi stabilirea ofertei educaţionale ale acestora, vor fi consultaţi în mod obligatoriu reprezenzanţii minorotăţii naţionale respective, iar toate aceste măsuri se vor lua numai cu acordul Consiliului Naţional al Autonomiei Culturale al minorităţii naţionale în cauză.

  În unităţile administrativ teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere semnificativă să se asigure folosirea limbii minorităţii naţionale în scris şi oral în relaţiile cu autorităţile admnistraţiei publice locale precum şi cu serviciile publice deconcentrate.

  În proiectul de lege se adăuga publicarea actelor administrative şi normative şi în limba minorităţii naţionale respective, comunicarea la cerere a actelor administrative individuale şi în limba minorităţii naţionale respective şi posibilitatea organizării cursurilor şi examenelor pentru obţinerea permisului de conducere auto şi în limba minorităţii respective.

  • statul romîn a fost sfătuit să ia măsuri de protejare a grupurilor vulnerabile în faţa crizei financiare

  • ONU va face României atât propuneri cu caracter general cât şi recomandări specifice, ele urmând să fie publicate oficial de ONU cel mai devreme în luna noiembrie

  • majoritatea propunerilor specifice se vor referi la problema romilor şi o posibilă recomandare de acest fel va fi o mai bună colectarea a datelor, pentru că în 2002, la actualul recensământ din România, 500.000 de români au declarat că sunt de etnie romă, în timp ce numărul lor real este de aproximativ 2 milioane „şi ei (Comitetul ONU, n.r.) nu au înţeles de unde această diferenţă”

  • „lucrul pozitiv pentru România este că nu mai ascunde aceste probleme legate de drepturile omului şi discriminare, ci le spune deschis, lucru care a fost apreciat şi de către Comisie”

  Referitor la ceea ce mai trebuie făcut în România pentru eliminarea formelor de discriminare, Asztalos Ferenc a spus că „la egalitatea de şanse trebuie doar să fie aplicată legea”, în privinţa romilor este nevoie de „accelarea” acţiunilor afirmative pe educaţie, trebuie să fie urmărită calitatea învăţământului pentru minorităţi şi nu doar cantitatea şi în ceea ce îi priveşte pe maghiari ” să lămurim odată situaţia de la Babes-Bolyai şi finanţarea de către stat a instituţiilor de învăţământ superior”.

  „Sunt probleme la intrarea romilor în unele localuri”

  Audierea României a început luni printr-un discurs introductiv al raportorului ONU şi un discurs al şefului delegaţiei României, după care s-a dat cuvântul fiecărui membru al delegaţiei române. După aproximativ o oră, cât a durat prezentarea, „raportorul a spus că documentul trimis de România a fost foarte bine realizat, foarte consistent. A apreciat că România a adus date actualizate, inclusiv din 2008, a apreciat cadrul legislativ eficient împotriva discriminării, a spus că este un progres pentru România.Comentariile au fost apreciative”, a declarat pentru adevărul.ro şeful delegaţiei României, Csaba Ferenc Asztalos.

  Comitetul a mai apreciat că în delegaţia Româniie au fost mai multe femei decât bărbaţi şi că şeful delegaţiei a fost minoritar, „ceea ce alte state nu au făcut”, potrivit lui Asztalos.

  Răspunsurile României la întrebările Comisiei au venit marţi.

  Referitor la comunitatea romă, delegaţia română a prezentat acţiunile afirmative, programele derulate pe problema accesului la muncă şi faptul că din conducerea CNCD fac parte doi romi. În ceea ce priveşte accesul romilor în locuri publice, delegaţia României a spus că „sunt probleme la intrarea în unele baruri, localuri”.

  S-a mai discutat despre discriminarea romilor prin mass media, evacuările forţate şi problema accesului pe piaţa muncii.

  Discriminarea în sport a fost un alt subiect dezbătut: problemele de pe stadioane cu sloganurile anti-romi şi anti-maghiari, campaniile anti-rasiste realize de CNCD în colaborare cu Federaţia Română de Fotbal, faptul că la fiecare meci e un banner împotriva discriminării.

  Comitetul ONU „a întrebat dacă declaraţiile rasiste ale politicienilor sunt sancţionate” şi a mai fost interesat de antisemitism. „Aici România a avut o prezentare foarte bună”, a zis Asztalos.

  „Apreciez că a fost un succes”, s-a referit oficialul român la cele două zile de convorbiri cu reprezentanţii ONU.

 33. Daca sunteti adevarat patriot al neamului, apelati la toti sustinatorii D-stra sa voteze un partid din AIE. TREBUIE DE ASIGURAT NEVENIREA COMUNISTILOR LA GUVERNARE!
  Pu urma facem si Unirea!
  Azi,Acum,in mod prioritar, trebuie sa salvam tara de venirea comunistilor.

 34. Daca sunteti adevarat patriot al neamului, apelati la toti sustinatorii D-stra sa voteze un partid din AIE. TREBUIE DE ASIGURAT NEVENIREA COMUNISTILOR LA GUVERNARE!
  Pu urma facem si Unirea!
  Azi,Acum,in mod prioritar, trebuie sa salvam tara de venirea comunistilor.
  Nu ratati sansa de a pune umarul la prosperarea neamului!

 35. TOVARICI DODONOFF,

  AR fi util sa faceti o mica prezentare cu subiectul :::::::: DECE KOKO-munistii ( adica KOKO-ii ) trebue sa vina la putere in MOLDOVA inciuda crimelor KOKO-munismului ?????????

 36. unirea in mod normal( pentru un popor care are mandrie) ar trebui sa fie o prioritate ,sa fie un proiect de suflet al fiecarui roman …trecand peste acest ” banal” motiv unirea ar trebui facuta macar pentru memoria marilor patrioti romani din basarabia care sunt sarbatoriti cu mare pompa de politicienii de la chisinau….interesant ar fi de discutat de avantajele si dezavantajele clasei politice din basarabia in eventualitatea unirii….abia atunci basarabenii se vor edifica cat de interesata este clasa politica de pierderea unor privilegii….avantajele unei uniri pentru basarabia sunt in egala masura si pentru cei din romania….un popor unit face mai mult decat un popor dezbinat

 37. Pentru TIRA si altii de aceeasi TEAPA.

  BOII ( din ALIANTA si PCRM ) sunt in coada CARULUI ISTORIEI.

  DECE PNL-ul sa nu critice organizatiile de mai sus care sunt FATIS CONTRA UNIRII cu ROMANIA si contra PNL-ului ?????????????

  Cand ALIANTA a manifestat cea mai elementara intentie de alianta cu Romanii care vor UNIREA si implicit cu PNL-ul ??????????

  SIMPATIZANTII PNL-ului trebue sa voteze cu PNL-ul si sa nu asculte sirenele ANTIROMANESTI caci este INDISPENSABILA ca PNL-ul sa ajunga in PARLAMENT. Alianta oricum va fi in parlament dar PNL-ul are nevoie de ajutorul celor care sunt pentru UNIRE pentru a urca in PARLAMENT.

  A vota pentru ALIANTA inseamna sa MARGINALIZEZI PNL-ul, inseamna sa votezi contra UNIRII cu ROMANIA, inseamna sa dai apa la moara KOKO-ilor si si tuturor celor care va interzic sa vorbiti despre UNIREA cu ROMANIA.

 38. DOAMNA PAVLICENCO am 1 intrebare la dumneavoastra- cind veti avea deja spot publicitar electoral, il astept de demult si as dori sa il vad. var sa raspundeti.

 39. Pt Andrei din Balti

  De miine va fi pus pe blog si pe site, va fi dat la Moldova 1.

 40. D-na Pavlicenco, va admir pt faptul ca sunteti printre putinii politicieni basarabeni care spun lucrurilor pe nume. Totusi cred ca tratati cu superficialitate problemele gagauza si transnistreana. Conform acordurile semnate de jigodiile care au fost la conducerea RM, atat Gagauzia cat si Transnistria au dreptul legal la secesiune in cazul in care RM se uneste cu Romania sau adera la UE sau NATO. Si stim cu totii ca urmatorul pas dupa secesiunea LEGALA ar fi anexarea la Rusia (pe modelul Abhaziei si Osetiei, dar de data asta intr-un cadru care nu va putea fi contestat legal). Probabil Rusia va face cadou Transnistria Ucrainei, care deja s-a aratat interesata, iar Gagauzia va fi o enclava utila intr-o tara NATO.

  E naiv sa credem ca gagauzii si transnistrenii vor vrea sa adere benevol la Romania. Gagauzii voteaza in proportie de peste 90% cu comunistii si vorbesc exclusiv limba rusa (nici macar gagauza n-o vorbesc). In Transnistria, chiar daca romanii sunt majoritari, ei locuiesc preponderent la tara, nu au avut niciodata acces la educatie sau la media in limba romana, si nu au nici un fel de putere economica sau politica. Unii dintre ei sunt mai fanatizati si mai extremisti si decat etnicii rusi (caz clasic: Maracuta). Iar crima organizata din Transnistria nu are nici un interes in schimbarea status quo-ului. Traficantii si proxenetii de acolo au oricum toti cetatenie romana (multumita cretinismului si iresponsabilitatii lui Basescu), asadar ei pot oricand circula in Europa fara nici o unire.

  Daca nu vreti sa cedati Transnistria si Gagauzia Rusiei (sau Ucrainei) fara a obtine nimic in schimb, singura solutie e gasirea unei metode legale de a anula orice statut special pt cele 2 zone. Doar asa cele 2 zone ar fi de jure parte din Romania in cazul unei Uniri, si s-ar putea ajunge la o intelegere cu Ucraina pt un schimb de teritorii (Transnistria + Tighina + Gagauzia + eventual Basarabeasca si Taraclia contra o parte din Bucovina de Nord si Bugeac)

 41. Pt. Andrei

  Daca vrei si daca poti raspunde-mi te rog la o intrebare: AI FOST LA REFERENDUM?

 42. multumesc de raspuns, sper sa aiba un efect pozitiv,miine il voi privi si va voi scri parerea mea subiectiva. succese!

 43. Pt Andrei

  Nu cred ca e un tratament superficial. Cetatenia romana, propusa de Basescu pentru toti cetatenii R.Moldova, rezolva toate problemele. Ce vor face transnistrenii si gagauzii cu secesiunea lor? Se vor autoizola dublu. Nu cred ca toate generatiile sint atit de timpite. Rusii au deja multi cetatenie, inclusiv transnistrenii. Stiu ei ca omul are o viata si nu e cazul sa o traiasca in lagarul lui Smirnov sau al inchistarii gagauze.

 44. Unirea in conditiile actuale se va produce prin dobandirea cetateniei romane de basarabenii cu acest drept. Insa procesul e lent, fiindca unii politicieni din RO vor sa-l tina sub control si nu admit alta modalitate (recunoasterea) decat redobandirea, ceea ce nu este corect din punct de vedere moral dar si juridic. Asta deoarece ascendentii nostri, nascuti in RO pana in ’40, nu au pierdut cetatenia romana doar prin faptul incetatenirii de URSS (nu sunt cereri de renuntare). Autoritatile RO fac trimitere la Conventiile intre RO si URSS, din ’58 si ’78, privind evitarea dublei cetatenii, ca urmare aplicarii lor a fost pierduta cetatenia romana. O astfel de abordare, insa, contravine art.15,al.2 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, 10.12.1948, care proclama ca „nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de cetatenia sa…”, cetatenia fiind un drept care se acorda si se retrage individual, or, deciziile politice in privinta lipsirii de cetatenie in masa constituie anume acel mod arbitrar. Pentru a respinge actiunile de constatare a cetateniei in cadrul CSM a fost inventat urmatorul motiv: „cererile de constatare a cetateniei nu sunt de competenta generala a instantelor judecatoresti”, ceea ce nu este altceva decat ingradirea accesului liber la justitie, si mai mult, nerespectarea principiului independentei judecatorului.
  Vreau sa va spun, dna Vitalia, ca s-a putut si mai devreme dobandi cetatenia, primul act fiind Decret-lege nr.7 din 31.12.89, art.2 fiind expus asa: „dreptul de repatriere se recunoaste si fostilor cetateni romani care pot redobandi cetatenia romana prin efectul repatrierii si la cerere”, ulterior – Decret-lege nr.137 din 11.05.90, art.1 „Fostii cetateni romani care inainte de data de 22.12.89 au pierdut cetatenia romanadin diferite motive o pot redobandi la cerere in baza unei declaratii autentificate…chiar daca au o alta cetatenie si nu isi stabilesc domiciliul in RO”.

 45. Pavlicenco: „am Ordinul National al Romaniei “Pentru merit”, in grad de Comandor”.
  Ordin pentru razvedca în favoarea a României

 46. Pentru Ciresar
  Se vede ca sunteti un om instruit, ca aveti la indemana f. multe documente pe care le manevrati cum doriti ca sa va susutina afirmatiile. Totusi argumentatia D-voastra are o lacuna ,este facuta de la birou din date de literatura , dar este rupta total de situatia din realitatea cotidiana.
  Va aduc in discutie situatia tiganilor pe care nu aveti decat s-o interpretati cum doriti:
  . Sunt un popor nomad in mare parte , cu traditii care ii pun in conflict cu ceilalti
  De exemplu : fetele se marita la 12-13 ani si nasc copii aproape imediat. De aici decurge situatia ca la 25-26 ani sunt deja bunice pentruca la randul lor copii lor devin mame. Deci viteza lor de inmultire este de 2-3 ori mai mare ca a populatiei bastinase. Asta nu ar fi o problema dar prin acest obicei marea parte a lor , in primul rand fetele nu merg la scoala sau o intrerup ff. timpuriu.
  Rezulta o masa de oameni total neinstruiti care nu pot sa-si castige existenta. Atunci recurg la cersetorie , hotie si inselaciune de toate felurile. Inmultindu-se f. mult si fiind in situatia de mai sus aceasta populatie ajunge sa paraziteze colectivitatile pe langa care adera. Fiind f. multi creeaza astfel o stare de tensiune populatiilor pe care le paraziteaza care de multe ori conduce la violente cum este in Italia , Spania, Franta , Romania. Din discutiile avute cu ei sau liderii lor rezulta ca acest fel de agresiune li se pare normal ca o modalitate de a trai. Nu vor sa-si schimbe obiceiurile . Fondurile europene au fost folosite in stilul le luam , le consumam , mintim ca am facut ceva,rezultatul fiind nul. Utilizarea lor s-a facut de o parte a elitei tiganesti
  Cele de mai sus nu inseamna ca nu sunt anumite ramuri tiganesti care s-au adaptat: cei care lucreaza metal ,muzicienii .
  Din pacate marea majoritate nu se adapteaza.
  S-a incercat si creerea confuziei de a fi considerati etnici romani si nu cetateni romani de etnie tiganeasca, prin adoptarea denumirii de rromi in loc de tigani ,derivand romanes extinzand romani ceea ce este conceput un abuz.
  Deci unde-i discriminarea? Si pot continua.

 47. Pentru Ciresar
  Se vede ca sunteti un om instruit, ca aveti la indemana f. multe documente pe care le manevrati cum doriti ca sa va sustina afirmatiile. Totusi argumentatia D-voastra are o lacuna ,este facuta de la birou din date de literatura , dar este rupta total de situatia din realitatea cotidiana.
  Va aduc in discutie situatia tiganilor pe care nu aveti decat s-o interpretati cum doriti:
  . Sunt un popor nomad in mare parte , cu traditii care ii pun in conflict cu ceilalti
  De exemplu : fetele se marita la 12-13 ani si nasc copii aproape imediat. De aici decurge situatia ca la 25-26 ani sunt deja bunice pentruca la randul lor copii lor devin mame. Deci viteza lor de inmultire este de 2-3 ori mai mare ca a populatiei bastinase. Asta nu ar fi o problema dar prin acest obicei marea parte a lor , in primul rand fetele nu merg la scoala sau o intrerup ff. timpuriu.
  Rezulta o masa de oameni total neinstruiti care nu pot sa-si castige existenta. Atunci recurg la cersetorie , hotie si inselaciune de toate felurile. Inmultindu-se f. mult si fiind in situatia de mai sus aceasta populatie ajunge sa paraziteze colectivitatile pe langa care adera. Fiind f. multi creeaza astfel o stare de tensiune populatiilor pe care le paraziteaza care de multe ori conduce la violente cum este in Italia , Spania, Franta , Romania. Din discutiile avute cu ei sau liderii lor rezulta ca acest fel de agresiune li se pare normal ca o modalitate de a trai. Nu vor sa-si schimbe obiceiurile . Fondurile europene au fost folosite in stilul le luam , le consumam , mintim ca am facut ceva,rezultatul fiind nul. Utilizarea lor s-a facut de o parte a elitei tiganesti
  Cele de mai sus nu inseamna ca nu sunt anumite ramuri tiganesti care s-au adaptat: cei care lucreaza metal ,muzicienii .
  Din pacate marea majoritate nu se adapteaza.
  S-a incercat si creerea confuziei de a fi considerati etnici romani si nu cetateni romani de etnie tiganeasca, prin adoptarea denumirii de rromi in loc de tigani ,derivand romanes extinzand romani ceea ce este conceput un abuz.
  Deci unde-i discriminarea? Si pot continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *