De ce România contează?… Si Manifestul PNL…

Mihai Eminescu: ”Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară.”

Am preluat titlul articolului „De ce România contează” de la analistul Petru Bogatu. Si, inainte de a-l reposta, voi spune citeva cuvinte despre lansarea electorala de ieri a PNL in Scuarul Europei. Ea poate fi urmarita video, pe www.privesc.eu. Insa nu toti au timp sa urmareasca un video. Este important ca, pe linga membrii PNL, candidati pe lista PNL pt Parlament, care au vorbit la lansarea de simbata, moderata de cel mai in virsta candidat, de 88 de ani, pentru Parlament, dl Igor Burca,  si de cea mai tinara candidata, Paunita Baltatu, studenta ULIM, au mai fost prezenti: dl Constantin Mitache, presedintele Partidului National Roman, care evalueaza posibilitatea unui proiect comun cu PNL dupa alegeri, exprimindu-si acum sprijinul, ca si Gheorghe Vita,  presedintele Uniunii românilor din Basarabia, Bucovina de nord şi Ţinutul Herta, Ion Mahu, Presedintele Asociaţiei veteranilor de război ai Armatei Române din Republica Moldova. A vorbit si Bogdan Alexandru Boza, reprezentantul PNL din România. Dupa incheierea lansarii, echipa PNL a depus flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint. Dupa care, echipa PNL a avut o sedinta de lucru la sediu.

Sub poze postam articolul semnat de Petru Bogatu. Mai jos – Manifestul PNL.

„De ce România contează?” Bogatu explica acest lucru.

Preşedintele Rusiei, prin declaraţiile sale făcute după consumarea summit-ului de la Deauville, a provocat o furtună de emoţii la Kiev şi Tiraspol. Nedumerirea experţilor şi politicienilor este legată de faptul că liderul de la Kremlin a spus că succesul negocierilor vizând reglementarea transnistreană „depinde şi de România”, fără să menţioneze în acest context Ucraina.

Drumul reglementării transnistrene trece prin Bucureşti

Măcinaţi de gelozie, unii analişti şi actori politici din Est îl acuză acum pe Dmitri Medvedev de suficienţă, susţinând cum că el nu ar cunoaşte care ar fi situaţia reală în regiune şi în jurul ei. „Fără Ucraina, orice negocieri cu privire la schimbarea statutului Transnistriei sau retragerea trupelor ruse sunt imposibile”, afirmă, de exemplu, deputatul Partidului Regiunilor, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe, Leonid Kozhara, citat de agenţia Regnum.

De bună seamă, cheia reglementării transnistrene se află şi la Kiev, nu numai la Moscova, Berlin sau Paris. Aplanarea conflictului impune o cooperare internaţională multiplă. Totuşi, de data aceasta preşedintele Rusiei ştie ce spune. Drumul reglementării transnistrene trece şi prin Bucureşti.

Potrivit ziarului „Nezavisimaia Gazeta”, bunăoară, „soluţionarea conflictului presupune retragerea militarilor ruşi de pe teritoriul transnistrean, după care României i-ar reveni misiunea de a scăpa de o parte a armelor convenţionale”. Nu este exclus să se pună problema şi astfel. Deşi eu unul mă îndoiesc. Altceva, totuşi, e la mijloc.

Contează mai întâi de toate nu puterea militară a României, ci forţa ei de impact politic şi mental asupra Republicii Moldova. Anume acest fapt, de altfel, a fost neglijat până acum atât în Rusia, cât şi în Occident care au eliminat Bucureştiul din procesul de negocieri. Dar se pare că evoluţiile politice de la Chişinău i-au adus pe toţi cu picioarele pe pământ.

O schimbare de optică

Nu întâmplător, Angela Merkel a venit recent la Bucureşti să negocieze cu Traian Băsescu problema transnistreană. Şi nu de dorul lelii, la Moscova se discută aprins de la un timp încoace despre semnificaţia factorului românesc în zonă. Asistăm la o schimbare de optică asupra rolului României în Republica Moldova atât în Est, cât şi în Vest.

Şi nu este vorba doar de tratatul de frontieră despre care a vorbit recent cancelarul german la Bucureşti. Şi nici de bursele României pentru tinerii din Basarabia sau de paşapoartele pe care le oferă cetăţenilor moldoveni. Şi nici de tentativa Moscovei, după cum sugerează unii experţi, de a sili Bucureştiul să renunţe la formula „două state, un singur popor”. Lucrurile sunt mult mai complexe.

România ar putea, la o adică, să renunţe la un deziderat politic. Dar basarabenii? Dar tinerii care simt româneşte? Factorul românesc nu înseamnă doar Bucureşti, Iaşi sau Cluj, ci şi Chişinău. El face parte din fibra naţională a Republicii Moldova. Din starea de spirit din stânga Prutului. Nu degeaba analiştii de la agenţia americană “Stratfor” au reiterat deunăzi că “Republica Moldova a devenit un câmp de luptă între elementele proruse şi cele prooccidentale”.

Factorul românesc ca realitate internă

Nu contează că mulţi ţărani basarabeni, spălaţi pe cap sub sovietici, dar şi sub Voronin, continuă să spună „limbă moldovenească” în loc de „limbă română”. Că o parte din populaţia rurală este încă manipulată de comunişti. Fibra naţională, după cum scrie într-un excelent eseu scriitorul Ovidiu Ivancu, nu se găseşte printre căpiţele cu fân. Identitatea unui popor se cristalizează în cultură şi în istoria comună.

De aceea, şcolarizarea şi educaţia nu fac altceva decât să şteargă praful uitării de pe esenţa românească a Basarabiei. Iar acest fapt, făcându-se pe zi ce trece tot mai simţit, nu mai poate fi desconsiderat de nimeni. Factorul românesc, înainte de a fi o chestiune de politică externă, este o realitate internă pentru Republica Moldova.

România contează, deci, în jocurile ruşilor, germanilor şi francezilor în jurul problemei transnistrene nu datorită atitudinii sale de moment faţă de oficialităţile de la Chişinău, ci pentru că Basarabia este preponderent românească. Asta să fie clar. Nicio soluţie politică nu este posibilă aici fără să se ia în calcul identitatea românească a Republicii Moldova.

MANIFESTUL PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL

PNL constata ca, spre fericirea celui de-al doilea stat romanesc, Republica Moldova, guvernarile retrograde nu au reusit, in 14 ani din cei 19 de dupa proclamarea Independentei, sa distruga spiritul national, aspiratia unionista, procesul de renastere nationala, pastrate dupa un regim totalitar comunist de jumatate de secol, instalat odata cu ocuparea sovietica a acestei palme de pamint romanesc pe 28 iunie 1940.

Partidul National Liberal, constituit si reconstituit, in cautarea unor formule de rezistenta comuna in fata coloanei a cincea a Kremlinului – ce impiedica, in continuare, redobindirea prosperitatii si a libertatii noastre, – a demonstrat verticalitate nationala sub regim comunist, dupa ultima reconstituire in 2006, dar si dupa instalarea unei guvernari postcomuniste, pe 29 iulie 2009.

PNL a gasit puterea sa coopereze, pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, cu fortele proeuropene, contribuind la rasturnarea, prin vot, a regimului comunist.

PNL a gasit vointa politica sa sprijine, pe 29 iulie 2009, partidele reformatoare, care au constituit, ulterior, o coalitie de guvernamint proeuropeana.

PNL a avut taria sa fie alaturi de Alianta pentru Integrare Europeana in acest an de guvernare necomunista, dar a avut si o pozitie clara fata de politicile noilor guvernanti in rezolvarea problemelor societatii si fata de greselile in tratarea evenimentelor dureroase ale istoriei zbuciumate a poporului roman.

PNL considera ca viitoarele alegeri parlamentare anticipate sint cauzate de neidentificarea formulei de coagulare a fortelor nationale in bataliile electorale. Acest fapt a diminuat rezultatele obtinute in scrutinele precedente. PNL regreta ca entitatile politice nationale nu au gasit vointa si raspunderea intelectuala nici acum, pentru a forma un Bloc al Unitatii Nationale (un BUN) sau o Alianta a Unitatii Romanesti (un AUR).

Dispersarea permanenta a fortelor romanesti ii poate readuce la putere pe cei ce nu doresc realizarea aspiratiei europene a Republicii Moldova. In aceste conditii, dar avind in vedere si influenta nefasta continua a fortelor imperiale de la Moscova, PNL vine in fata societatii cu un Mesaj al demnitatii, cu Mesajul Unirii celor doua state romanesti – ca unica salvare a populatiei in fata saraciei si a disperarii. “PNL propune Unirea cu Romania! PNL reda Demnitatea! Sa nu uitam ce au afirmat Eroii Neamului: “Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc”.

PNL este sigur ca, prin reintregirea neamului romanesc, vom scapa de saracie. Unde-s doi, puterea creste si dusmanul nu sporeste. Saracia poate fi eradicata, somajul poate fi redus si alte probleme pot fi solutionate doar daca vom avea investitii straine considerabile, ce au nevoie de o zona de securitate solida, de umbrela soilida a legii, de functionarea institutiilor democratice, umbrela pe care o ofera NATO si UE. Unirea cu Romania ne garanteaza imediat securitatea si ne deschide calea spre bunastare.

Unirea – prin vointa suverana a cetatenilor cu drept de vot sau prin Parlament – cu tara noastra draga Romania este calea cea mai scurta de accedere a Republicii Moldova in spatiul european al legalitatii, prosperitatii si al oportunitatilor.

PNL saluta pozitia conducerii Romaniei care nu recunoaste consecintele Pactului criminal Molotov Ribbentrop, zis si Pactul Hitler-Stalin, ce a zmuls Basarabia din trupul Romaniei, actiune ce ne-a condamnat la deportari, persecutii, la genocid antiromanesc si la lipsa perspectivei unei vieti omenesti pentru romani pe pamintul pe care s-au nascut.

In acest an, ca si in anii precedenti, cind a incins Hora Unirii in plin regim comunist, de Ziua Europei pe 9 mai in anul 2008, cind a participat la lantul uman dintre doua Parlamente – actualul si Sfatul Tarii, ce a votat Unirea -, la multe alte actiuni, Partidul National Liberal a produs evenimente de demnitate nationala, menite sa trezeasca speranta romanilor din cele doua state in regasirea lor intr-un singur stat romanesc puternic, in cadrul unei Europe unite.

PNL a solicitat, in acest an, conducerii Germaniei sa isi prezinte scuzele in fata poporului roman pentru Pactul Hitler-Stalin si sa determine conducerea politica a Rusiei sa nu se opuna reunificarii celor doua state romanesti.
Germania s-a unificat, acum e rindul Romaniei sa se unifice, ca Republica Moldova sa nu ramina, din orfanul razboiului rece, si orfanul Europei.

PNL asteapta de la clasa politica din Romania sa deschida orizonturi europene tuturor locuitorilor Republicii Moldova, oferindu-le cetatenie romana si sensibilizind cancelariile europene ca poporul roman vrea sa fie impreuna in Uniunea Europeana, prin inca un Act al Unirii.

PNL isi exprima profunda recunostinta pentru sprijinul acordat PNL din Republica Moldova de catre dl Crin Antonescu, presedintele PNL din Romania, care spune, in Scrisoarea domniei sale de sustinere, ca “este momentul ca Partidul National Liberal din Republica Moldova să se consacre drept cea mai proeminentă organizatie politică liberală din această tara”. Aceasta speranta ne obliga la munca si sacrificii..

PNL va face totul pentru a le explica oamenilor ca propaganda sovietica, bolsevica si comunista ne-a facut un mare rau, inducindu-ne ideea ca Romania e dusmanul nostru. Noi vorbim deschis de Unire, drept dobindit irevocabil si prin instantele de judecata din R.Moldova, care s-au diriguit de legislatia CEDO in deciziile lor privind anularea deciziilor de interzicere a spoturilor electorale unioniste ale PNL.

PNL vrea sa scoata din sufletul si din mintea oamenilor romanofobia, pentru a-i apropia de unica noastra salvare – Europa, prin Unirea cu Romania.

Sa nu ne temem sa ne numim romani. Natiunea romaneasca este una europeana. Ne ajung 20 de ani de cind ne chinuim sa avem un trai mai bun. Si l-au facut numai hotii si mincinosii, care fura banii publici si ii alunga pe romani sa munceasca departe de casa si de familie.

Sageata National-Liberala arata directia corecta – Romania, unde locuiesc 100 de minoritati etnice cu toate drepturile. In Moldova nu au drepturi chiar romanii majoritari – nici la identitate, nici la viata. PNL nu are banii partidelor prorusesti, ce au impinzit strazile cu afise de kilometri patrati, cind familii intregi nu au ce minca. PNL conteaza pe solidaritate si pe demnitatea nationala.

Sa fim curajosi, sa ne amintim ce au suferit parintii, bunicii sub regim comunist si sa ne orientam spre viitor, sa nu mai votam trecutul comunist sarac.

Sa votam uniti pentru demnitate, sa nu ne spuna nimeni ca sintem doar 3 procente de romani, care isi doresc Unirea. Azi sintem multi, miine vom fi si mai multi! Sa fim demni de stramosii nostri, care au suferit crunt pentru ca au avut demnitate nationala.

Platforma electorala a PNL, care cuprinde aspectele principale ale reformei economice, administrative si sociale, poate fi realizata doar prin venirea la putere a unor forte ce plaseaza demnitatea nationala mai presus decit oportunismul si pragmatismul pe placul Moscovei, ce ne doreste, in continuare, cantonati intr-o zona-tampon, intr-o zona gri, comoda Estului si Vestului, nu, insa, si cetatenilor care rivnesc libertatea si prosperitatea.

Dragi prieteni!

Partidul National Liberal a intrat in campania electorala intr-o perioada la fel de grea ca si sub regim comunist. Din pacate, practicile comuniste au fost preluate de zisele forte liberale si democrate, ce nu au creat conditii egale pentru pluralismul politic.

Regretam ca se mai face uz de aceleasi metode de presiune impotriva partidelor extraparlamentare. Libertatea inca nu s-a instalat definitiv. Insa scopul sfint ne va uni, va face sa fim tot mai numerosi, tot mai uniti si tot mai puternici.
Aceasta pentru ca nimic nu e mai presus decit Adevarul istoric si vointa oamenilor. Pentru ca Unirea este inevitabila, iar noi sintem cei care credem in ea si o aducem ca sansa de salvare a neamului in casele oamenilor.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Chisinau, 23 octombrie 2010

Loading Facebook Comments ...

80 Comments

Add a Comment
  1. Tiganda=Tiganca

  2. Cum se impart mandatele in urmatorul caz?

    PCRM – 33 %
    PLDM – 17 %
    PDM – 13 %
    PL – 8 %
    AMN – 6 %
    PNL – 6 %

    Reastul nu vor trece pragul

    In total 33+17+13+8+6+6=83 mandate

    Respectiv 101-83=18 mandate se distribuie proportional in urmatorul mod:

    PCRM – 33 +1+1+1=36
    PLDM – 17 +1+1+1=20
    PDM – 13 +1+1+1=16
    PL – 8 +1+1+1=11
    AMN – 6 +1+1+1=9
    PNL – 6 +1+1+1=9

    deci asa se distribuie mandatele si e foarte important sa treaca pragul PNL ca va contribui cu 9 mandate la guvernarea Ulterioara

  3. Foarte corect Gură de Aur.

    Foarte important să înţeleagă şi electoratul acest sistem de redistribuire a mandatelor şi să nu le fie frică să voteze partidele cu şanse mai mici. Şi chiar iar dacă nu trecem pragul, nu vom favoriza PCRM-lui, în schimb putem da şansa la mai multe partide pronaţionale să accedă în parlament.

  4. Pntru ca tot s-a pomenit de catre unii despre sprijinul, pe plan international, acordat da catre actuala putere din Romania, conducerii de la Chisinau, sa vedem ce declara actualul ambasador al Statelor Unite, Maerk Gitenstein, nascut din parinti basarabeni si bunici romani: „Datorita impredictibilitatii, instabilitatii si nereformarii statului roman si a esecului in consolidarea statului de drept, pana la urmatoarele alegeri prezidentiale americane, presedintele Obama nu-l va primi pe presedintele Basescu la Casa Alba. In plus, Statele Unite nu vor ridica vizele pentru romani pentru vizitele in SUA, desi Romania este membra UE. In replica, presedintele Basescu a refuzat sa participe la receptia organizata cu ocazia zilei nationale a Statelor Unite, de catre ambasada acestei tari la Bucuresti. De asemenea, Statele Unite acuza actualul regim de la Bucuresti de nerespectarea contractelor incheiate cu firme americane si refuzul platii pentru lucrarile executate, pe motiv ca espectivele contracte au au fost semnate de catre guvernele romanesti anterioare. Deci cam de aici se asteapta actuala putere sa vina ajutorul providential, care a cam zbarcit-o cu „marele licurici”. Si asta in conditiile in care puterile europene, in compensatie probabil, inclusiv Rusia, au o atitudine oarecum binevoitoare, suspecta chiar, fata de Romania, asta cu exceptia tarilor „surori”, adica a Italiei, Spaniei si a Frantei, care nu sunt de acord cu admiterea Romaniei in spatiul Schengen, datorita problemei tiganilor ( in care, intre noi fie vorba, tot Basescu este de vina, pentru ca a dat-o cotita in loc sa puna piciorul in prag )… Nu pot insa nu observ, chiar daca nu sunt, nici pe departe, un fan pro Basescu, o oarecare satisfactie in glasul diplomatului ameruican, de origine basarabeana si romaneasca, ca reusit sa le „frece richea” celor doua tari romanesti… Asta, asa in treacat, apropo de eterna teorie privitoare la comportamentul poltron si ticalos al alogenilor.

  5. Aici articolul referitor la inghetarea aderarii in UE pentru Basarabia,Ucraina,Georgia etc.
    Articol din „Adevarul”
    „Extinderea UE spre Est, „îngheţată“ 10 ani

    Doar Balcanii de Vest rămân în cărţi, iar Moldova primeşte drept consolare promisiunea liberalizării regimului de vize. Potrivit unui document elaborat de Polonia şi Suedia, UE nu va mai invita la negocieri de aderare nicio ţară din răsăritul continentului în următorii zece ani.

    Ministrul de Externe polonez, Radek Sikorski, şi omologul său suedez, Carl Bildt, au răspuns împreună unui chestionar transmis de comisarul pentru Extindere, Stefan Fuele, celor 27 de state membre UE. În vara acestui an, Fuele a trimis satelor membre un set de întrebări legat de relaţiile UE cu vecinii, una dintre acestea referindu-se la politica de extindere până în 2020.
    Oprirea acestui proces în următoarea decadă, aşa cum recomandă documentul comun suedezo-polonez, este împărtăşită de majoritatea statelor UE. Exceţia de la acestă regulă o constituie Balcanii de Vest, care rămân în cărţile aderării. Celelalte aspirante la statutul de membru UE, între care Moldova, Serbia sau Ucraina, nu trebuie descurajate, urmând să primească alte compensaţii, cum ar fi ridicarea regimului de vize.

    În cazul Moldovei, Comisia Europeană ar fi fost dispusă să urgenteze desfiinţarea vizelor, aşa cum a cerut în plenul Parlamentul European şi eurodeputata PPE Monica Macovei.
    Moldova, fără vize?

    Bruxelles-ul consideră că acordarea regimului de liberă circulaţie ar crea un avantaj coaliţiei pro-occidentale de la Chişinău, înainte de alegerile anticipate din 28 noiembrie. Miniştrii de Externe europeni, care se reunesc azi, la Luxemburg, sunt cei care ar trebui să ceară Comisiei elaborarea unui plan de acţiune pentru Moldova. Poziţia „celor 27” nu este, însă, unitară în această privinţă, din cauza Franţei care a cerut garanţii suplimentare, între care aprobarea respectivului plan de către toate ţările membre UE.

    Potrivit „EUobserver”, Franţa ar dori să menajeze Rusia, mai ales după summitul trilateral de la Deauville, când preşedintele Dmitri Medvedev a fost de acord, în premieră, cu condiţiile puse de UE în privinţa desfiinţări vizelor pentru cetăţenii ruşi. În viziunea Parisului, dar şi a Berlinului, o urgentare a acestei probleme în cazul Moldovei sau al Ucrainei ar putea zgândări sensibilitatea Moscovei, într-un moment în care statele mari ale UE caută să se apropie de Rusia.

    Dezamăgitoare în acest sens a fost şi rezoluţia adoptată la 21octombrie, de către Parlamentul European. Documentul laudă „progresele Moldovei de la momentul începerii negocierilor Acordului de asociere la UE”, dar atrage atenţia că integrarea Moldovei depinde de soluţionarea problemei Transnistriei.

    Noi condiţii pentru Serbia

    Şi Belgradul ar fi avut motive să aştepte încrezător reuniunea de azi, de la Luxemburg. Miniştrii de Externe UE ar fi trebuit să ceară Comisiei să se pronunţe asupra deschiderii negocierilor de aderare. Iar ultimele evoluţii, inclusiv ridicarea regimului de vize pentru sârbi, reprezentau tot atâtea semnale pozitive pentru Belgrad. Numai că statele membre pun şi în cazul Serbiei noi condiţii şi cer garanţii suplimentare.

    Într-un document transmis miniştrilor de Externe UE, ambasadorii europeni cer acum Serbiei arestarea criminalilor de război Ratko Mladic şi Goran Hadzic, dar mai ales „o abordare constructivă a dialogului cu Kosovo”.

    Documentul reprezintă un compromis la care s-a ajuns între UE şi Olanda, pentru ca această ţară, care s-a opus de la început aderării Serbiei, să renunţe la poziţia sa rigidă. Cheia cu care Serbia poate să deschidă uşa UE rămâne cu siguranţă atitudinea sa viitoare în privinţa Kosovo, aşa cum reiese din documentul amintit, care „cere progrese în dialogul dintre Belgrad şi Priştina”, aşa cum stipulează şi rezoluţia Adunării Generale a ONU, din 9 septembrie.

    Croaţia, fruntaşa lotului de aspirante

    Pentru UE, elevul model al Balcanilor de Vest este Croaţia. Cu 30 de capitole închise şi alte trei pe masa Bruxelles-ului, Zagrebul se apropie vertiginos de momentul aderării.

    Croaţia export deja către UE peste 60% din bunurile industriale, iar investiţiile venite dinspre Uniune reprezintă 99% din volumul total
    al investiţiilor străine directe, în valoare de 3,57 miliarde de euro. Cel mai important însă e că Zagrebul a reuşit să-şi încheie cu bine disputa teritorială cu Slovenia.

    Un conflict, datând din 1991, legat de apartenenţa câtorva sate şi de graniţa maritimă a opus cele două state timp de 18 ani. După propria aderare la UE, Slovenia a condiţionat-o pe cea a Croaţiei de soluţionarea disputei.

    Unele state vor rămâne doar „vecine” şi atât.
    Termenii documentului elaborat de şefii diplomaţiilor Poloniei şi Suediei, Radek Sikorski şi Carl Bildt, referitor la politica de extindere, este de-a dreptul descurajator pentru aspirantele la statutul de membre UE.

    Astfel, cei doi diplomaţi notează că „Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus pot deveni cândva membre UE, spre deosebire de alte ţări din nordul Africii sau Orientul Mijlociu”. „Unele ţări de la graniţele UE sunt europene şi vor beneficia de un statut special, în acord cu tratatele, altele vor rămâne doar vecinele Europei şi atât”, concluzionează documentul.

    Strategia gândită în tandem de Polonia şi Suedia ia în calcul oprirea procesului de extindere a UE în următorul deceniu. În această vară, comisarul pentru Extindere, Stefan Fuele, a întocmit un chestionar pe care l-a transmis celor 27 de ţări membre, dar şi altor 16 state din vecinătatea Uniunii. Între alte întrebări, chestionarul conţinea un set privitor la modul în care văd guvernele naţionale extinderea UE până în 2020. Marea întrebare era, evident, dacă Uniunea a ajuns la limita extinderii şi, în caz afirmativ, cum îşi va gestiona mai departe relaţiile cu vecinătatea.

    Potrivit EUobserver, cel care a amorsat această dezbatere a fost ministrul de Externe ucrainean Kostantin Grişcenko. În strategia sa de politică externă, Kievul îşi propune, „cu îndrăzneală”, aderarea ţării la UE până în 2020. Documentul amintit critică politica de extindere practicată de Bruxelles, afirmând că relaţiile UE – Ucraina au progresat în aceşti ultimi ani „în ciuda acesteia, şi nu datorită ei”.

    Documentul polono-suedez răspunde în acest moment unui curent majoritar în UE. Majoritatea actorilor importanţi, în frunte cu Germania şi Franţa, sunt ostili continuării procesului de extindere a Uniunii, excepţie făcând Balcanii de Vest.

  6. Sa di’a domnul sa va ajute sa ajungeti la conducerea RM avem mare nevoie de o d-na o femeie,o mama ca dv..cu dreptatia mereu in gura,si cu gindu numa la lucruri bune daca promite si face ,nu face invers sa promita dar sa uite de toate , cum o fac alte partide inainte de alegeri. am am avut femei in conducere dar cu foarte mare regret nu au facut nimic pentru greutatile noastre, a femeilor, mamelor . nici nu am avut ocazia sa va vad d-na Vitalia in realitate ,nici nimic nu’mi’ati promis insa ,din programa dv.. pe care o aud intotdeauna,lupta pentru dreptate , si fata care nu va arata caractere negative de o persoana fara suflet ,ci din contra se vede un suflet extraordinar. as fi foarte norocoasa daca as avea ocazia sa ma intilnesc pe viu cu dv… bravo d-na spuneti va rog daca aveti presedinte de partidul dv… in satul Drochia spuneti va rog cine este . Dumnezeu sa va ajute pe dv sa ajungeti persoana de care sa ne puteti face dreptate, si sa ne ajutati . avem mare incredere in dv… asa so tineti succes sam’i auda Dumnezeu rugaciunia sa’mi inpliniasca dorinta sa va vad in fruntia dreptatiilor.

  7. xyz ,PUTOARE COMUNISTA……….de ce dezinformezi?Gasiti aici un clip video al emsiunii „Dupa 20 de ani” ,difuzat duminica 24.10.2010 la protv unde a fost invitat ambasadorul american Mark H. Gitenstein http://stirileprotv.ro/stiri/dupa_20_de_ani/mark-h-gitenstein-invitat-la-dupa-20-de-ani-vezi-intreaga-emisiune.html

  8. Nu Polonia si Suedia hotarasc politica externa si de extindere a Uniunii Europene. Niciodata o tara de rangul doi ( din pacate exista o asemenea acceptiune in UE ) nu va hotara nimic in domeniul comunitar. Aduceti-va aminte de situatia identica in care pentru respingerea prin referendum a Tratatului de la Lisabona, Irlanda a fost invitata sa repete referendumul iar Polonia a fost amenintata cu excluderea. Ca dovada Serbia ( care si ea face parte, de fapt, din Grupul Balcanilor de Vest ), nu mai departe de ieri, a demarat tratativele oficiale de aderarare la UE. Iar Croatia, care reprezinta zona catolica a Balcanilor si care este, de departe, zona cea mai dezvoltata, nu va adera curand la Uniune datorita participarii extremei drepte la guvernare. Ori Uniunea Europeana se teme ca de dracu’ de extrema dreapta ( vezi masurile asiguratorii antinaziste aplicate Germaniei si embargoul dur aplicat Austriei in perioada participarii nazistilor la guvernare ). Macedonia nu va intra curand din cauza numelui pe care il poarta si impotriva caruia se opun si Grecia si tara care foloseste aceeasi limba cu Macedonia, adica Bulgaria. Turcia nu va intra, de asemenea, curand sau poate niciodata, datorita militantismului sau islamic. Armenia, Georgia si Azerbaigean ( adica republicele trascaucaziene ) nu sunt acceptate de catre toata lumea ca facand parte din Europa, chiar daca doua din ele sunt crestine. Ucraina are mari probleme, mai nou, cu propriul sau regim democratic si nici nu este foarte convinsa ca vrea sa adere, iar Belarus este de-a dreptul o dictatura unde drepturile omului nu se respecta. Pana si rusii afirma asta. Oricum cele trei state ale slavilor de est, state ortodoxe de rit slav si stil vechi si care sunt percepute ca o entitate ( Ucraina, Belarus si bineinteles Rusia ) nu vor intra probabil niciodata nici in NATO nici in UE, mai ales datorita opozitiei Rusiei. La acest capitol, probabil si americanii si europenii cam sunt de acord cu rusii. Articolul din „Adevarul” este scris de cineva care doar stie sa scrie corect gramatical si atat. Patronul sau, Patriciu, care, printre altele, este cam prea pe fata pro rus si pro CSI ( unde si are grosul afacerilor ), nici nu prea se pricepe sa-si aleaga oamenii si nici nu prea se implica.
    Este adevarat ca actualul presedinte belgian al UE este cam redus intelectual si cam prea fanatic crestin catolic ( apropo de declaratiile facute la investire care au cam trezit brusc suspiciuni ) si din cauza asta Turcia s-ar putea sa aiba probleme o vreme. In rest, actualul presedinte, care cam are caracter interimar pentru ca nu a fost ales prin sufragiu universal unional, asa cum prevede Tratatul de la Lisabona, nu este foarte influient si are zilele numarate in post. Adevarata politica a UE o face Comisia si in primul rand Barroso, in fata caruia nu sufla nimeni. In concluzie, materialul, care nu are de loc valoarea de document, elaborat de Radek Sikorski si Carl Bildt nici pentru pus pe oala ci smantana nu este bun. Se omite astfel, cu buna stiinta, faptul ca vetoul national privitor la extindere a fost inlocuit, conform Tratatului de la Lisabona, cu votul proportional. Astia nu auzit nici despre ce s-a hotarat la sommet-ul Trilateralei ( guvernul discret mondial ) de la Bucuresti. Ce sa pretinzi de la un slav si un scandinav, care nu au cum sa aiba contiinta provenientei din fostul Imperiu Roman, pe care UE, chiar de la inceputurile ei, a incercat continuu sa-l copie. Sa nu uitam celebra definitie pe care a dat-o Uniunii Europene Barroso, la a doua investitura, in fata Parlamentului European: „un imperiu ( !!! ) neimprial”. Punem, daca vreti, ramasag ( pariu ) pe oricat: Daca in alegerile din 28 noiembrie nu castiga comunistii si stanga pro rusa, ceea ce, din pacate, este putin probabil, Moldova, perceputa, mai nou, ca facand parte dintr-o comunitate lingvistica si culturala cu Romania, intra foarte repede si in NATO si in UE… Asta depinde insa de basarabeni si numai de ei.

  9. Pentru Gabriel,
    Putoare comunista este ma-ta. Citeste, portocaliule tampit, ce declara respectivul personaj in presa. Oricum nu mai perorezi tu mult pe bloguri. La 5% cat aveti acum in sondaje si la cat de inebunita este acum populatia, nu te vad prea bine. Pe langa ce va fi in Romania in lunile noiembrie si decembrie 2010, „evenimementele” din decembrie 1989 vor parea o joaca de copil. Eu, in locul tau, as face ciocul mic si as lua urgent viteza, daca nu ti s-a urat cu viata…

  10. Apropo de articolul despre materialul elaborat de Radek Sikorski si Carl Bildt, Unimedia da o dezmintire, ceea ce demonstreaza ca eu am dreptate. Daca vreti sa va informati corect asupra intentiilor politice ale Uniunii Europene in orice domeniu, decat sa lecturati toate elucubratiile care apar zilnic in presa romana si moldoveana, elucubratii care sunnt cel mai adesea expresia unui provincialism de la frontiera UE si a unui partizanat politic manipulator, mai bine informati-va direct de la sursa adica de pe site-ul elaborat de catre Comisia Europeana si care cuprinde informatii detaliate despre toate componentele Uniunii europene. Apare inclusiv in romana. Continutul articolelor si comentariilor aparute in presa romana si cea moldoveana seamana de prea multe ori cu previziunile Institutului Meteorologoc Regal britanic, care aprimir premiul Academiei Britanice pentru… umor.

  11. Erata: in loc de „care aprimir premiul Academiei Britanice pentru… umor.” se va citi”care a primit premiul Academiei Britanice pentru… umor.”

  12. @xyz Mai putoare comunista mai bine trezestete si uitate catre rusia ta si taci din gura.Vorbesti despre niste lucruri care te depasesc,pe care le-ai auzit la o bodega din satul tau sau la nu stiu ce televiziune comunista din Moldova.Exact cum ai facut si cu interviul ambasadorului american care nu a declarat nici o data asa ceva te joci si acum cu mintile oamenilor.Crezi ca e unul care sa te creada?Ce vrei?Sa arati ca esti ruda cu Nostradamus sau cu Cioronin?Chiar asa de idioata crezi ca e lumea?Veziti de vodca si de rusia ta si termina cu aburelile………….

  13. @xyz Si apropo cretinule vezi ca reportajul de la pro tv pe care l-am postat eu e produs cu 2 zile in urma si ambasadorul american a dezbatut pe larg problema vizelor pentru romani precum si situatia economica din romania.Asa ca te rog mai zi ceva,sa rada lumea de tine pentru ca clipul dovedeste ca esti un mincinos comunist si un jeg de om……….

  14. @Gabriel,
    1.Iar articolul este din numarul de ieri al Cotidianului, care se poate citi si pe Internet. Stiu, de cand nu mai presteaza felatii marinaresti, Cotidianul nu mai e bun. Trebuia ceva macar in genul Romania Libera. Regret nu am asa ceva si nici nu ma intereseaza. Pot in schimb sa-ti ofer ceva publicatii suficient de tari din Occident si care lovesc napraznic in matelot: Neue Zuricher Zeitung, L’Espresso, Il Coriere de la Sera, Financial Times. Dar pentru tine nu e bine sa citesti asa ceva ca cine stie ce se mai intampla. Nu vreau sa te am pe constiinta.
    2.Sunt cetatean roman dar nu un imputit de valah incult si increzut ca tine, boule. Pentru ca valahul pana nu este fudul nu este prost destul. Miticismul este singura voluptate a valahului. Daca din tot ce am postat eu pana acum, intr-o limba ce nu are numic in comun cu uzantele prutonistrene, pe care de altfel nici nu lecondamn, cu creierul tau de musca portocalie ce se balabane in cepul care indeplineste rolul de dop la gat, ai fost in stare sa tragi concluzia ca eu sunt un muscal de prin vreo bodega din nu stiu ce fund de sat basarabean, dovedeste ca in loc de ratiune nu ai trepanat in cap decat vreun ziar pupancurist basescian ( Evenimentul zilei ) sau vreun post de televiziune ( De ce Pro TV? Tu la B1 rebuie sa te uiti! ), care, cu cat este mai plin de locuri comune si sloganuri sfruntate, cu atat mai bine. Valah tipic! Nu degeaba v-ati ales un lider cazon, nascut intr-o podgorie. Apropo, nu te mai gandi la motiune, starpitura! Sfarsitul, care este incredibil de aproape, vine din cu totul alta directie. Te astept deci cu nerabdare, in strada, lepadatura, in noiembrie. Nici nu stii ce viitor fericit iti este pregatit. Deci pana la dezinsectia finala a Romaniei mai zbenguieste-te un pic portocaliule. Trebuie sa recunosti ca sunt nepermis de uman cu tine, jigodie. Si ceea ce este dezamagitor este faptul ca esti incredibil de slabist la dat replici. deci nici macar nu esti in stare sa-ti vinzi scump pielea. Jalnic. Idolii tai, atunci cand e vorba despre iuteala de mana si nebagarea de seama sau despre gargareala mitocana de maidan, te cam taie. Deci ii cam faci de ras…

  15. @Gabriel,

    Si ca sa vezi si tu cum se face jurnalismul adevarat ( apropo, acest Tommaso Cerno, a fost declarat jurnalistul anului 2010 in Italia ) delecteza-te cu articolul de mai jos, aparut in iunie anul curent. Asta nu e ProTV si nu prefera dictonul: „Decat codas la oras ( nu stiu Roma, Paris, Londra, etc. ), mai bine in satul tau, Bucuresti, fruntas.” Deci Romania sunt eu de Tommaso Cerni. Lectura placuta!

    „La Romania sono io” di Tommaso Cerno
    (18 giunio 2010) Demagogo. Populista. Ex marinaio dalla promessa facile. O ancora: il piccolo Berlusconi dei Balcani. Da queste parti gli epiteti affibbiati al presidente della Romania, Traian Basescu, il politico più ‘amato e odiato’ dopo il dittatore comunista Nicolae Ceausescu, ormai sono diventati celebri. Come le barzellette sul suo conto che circolano fra bettole, scuole e mercatini. Ma soprattutto come i bilanci in rosso del suo secondo mandato, quello che aveva promesso una crescita da Europa dei Grandi e sta invece ricacciando il Paese fra i paria. Con il rischio di un tracollo a poco più di tre anni dal celebrato ingresso nell’Unione europea. Eppure lui non sembra farci caso. Aveva cercato di minimizzare gli effetti della crisi economica dicendo che, per dare l’esempio, avrebbe girato per Bucarest su una vecchia Dacia e mangiato solo pomodori, ma è poi stato costretto a varare la Finanziaria più draconiana dell’era post-comunista. E se milioni di romeni erano fuggiti dalla propria terra, era solo una beffa della storia. Lo sa bene lui che si chiama Traiano come l’imperatore che nel secondo secolo conquistò la Dacia. Oggi che è riuscito a portare quel nome al Quirinale balcanico, Palatul Cotroceni, ci scherza addirittura: ‘I romeni vengono in Italia? Stiamo ricambiando il favore a chi ci colonizzò’, dichiarò nel pieno della polemica sul caso Reggiani e le impronte digitali per i rom. Salvo poi affibbiare la paternità della battuta che rischiava di provocare il gelo con Roma, niente meno che al suo premier prediletto. E modello indiscusso. Proprio lui: Silvio Berlusconi.
    Sarà pure un caso che il Partito democratico liberale del leader balcanico si abbrevi proprio Pdl, come il popolo del Cavaliere. Eppure dal sovrano di Arcore, quello strano vicerè di Transilvania sembra avere mutuato vizi e vezzi. Primo fra tutti la mania di spedire alla guida dei ministeri pupille ed ex modelle, come la sua prediletta, la bionda Elena Udrea, moglie del potente imprenditore Dorin Cocos e oggi a capo del dicastero del Turismo sulle orme della collega italiana, stavolta rossa, Michela Brambilla. La conobbe quando lavorava da avvocato e la trasformò in uno dei consiglieri più vicini al presidentissimo. Finita più volte al centro di scandali su appalti e fondi europei (nel 2004 si dimise da consulente per avere favorito alcuni amici del marito), la ministra è più famosa per le gaffe che per i suoi decreti e le sue riforme. Una sera spiegò in diretta tv – lei che si occupa di promozione internazionale – che la Norvegia era una repubblica, scatenando l’indignazione della monarchia di re Harald V. L’altra ex modella arrivata in alto grazie alle spintarelle presidenziali è niente meno che la bella secondogenita Elena Basescu, 29 anni e una laurea in relazioni internazionali. Porta anche lei il nome della moglie di Ceausescu, ma nei locali vip di Bucarest è meglio conosciuta come ‘Barbie’ o ‘Paris Hilton’. Soprattutto per la voglia di tirar mattina e la poca dimestichezza con la grammatica romena. Abitudini ereditate da papà Traian, nottambulo impenitente e presenza fissa nei ristoranti del centro come il Golden Blitz. Lui che non ama la scorta e guida la Dacia da solo, s’è spinto fino là per festeggiare vittorie politiche e calcistiche, come quando Walter Zenga portò lo Steaua Bucarest agli ottavi di Coppa Uefa. Ora il suo locale preferito ha chiuso i battenti, così lui s’è trasferito alla Casa Doina, a due passi, per non perdere le buone abitudini a 58 anni.
    Elena non è da meno e ai nomignoli preferisce l’acronimo ‘Eba’ (Elena Basescu), che porta stampato anche sulla targa personalizzata della sua Range Rover. Non c’è da meravigliarsi, quindi, che la sua candidatura alle Europee 2009 abbia scatenato la bufera nel Paese. Al punto che Alina Mungiu Pippidi, presidente della società Accademica, s’è ritirata accusando Basescu di nepotismo e la politica di essersi svenduta alle veline. Così Traian ‘cel Mare’, che vuol dire il Grande, ha ideato la seconda furbata, negando sì alla figlia il simbolo del suo Pdl, ma schierandola come indipendente forte di 200 mila firme, raccolte dalla struttura dei fedelissimi, dal premier Emil Boc al potente ministro dell’economia Adriean Videanu.
    In perfetto stile italico vengono scanditi anche i ripetuti diktat che Basescu rivolge al Parlamento, spesso al di fuori dei suoi poteri costituzionali. Veti, proteste pubbliche, accuse che da Cotroceni si scagliano sulla ex Casa Poporului che sorge sulle rovine del vecchio centro storico devastato dal regime: un interventismo che ai predecessori Iliescu e Constantinescu sarebbe costato la poltrona in poche settimane, ma che i romeni si sono abituati a concedere al leader del Pdl. Uno che spesso dimentica di citare l’Unione europea nei suoi discorsi, ma che non lesina mai sul mito indiscusso degli Stati Uniti. A dicembre ha raccontato in campagna elettorale di un patto con la Casa Bianca per lo scudo spaziale. Astronavi, esercito da terzo millennio, fabbriche a pieno ritmo e soldi a palate. Dimenticandosi guarda caso di citare i 20 miliardi del Fondo monetario internazionale necessari per scongiurare, piuttosto, il fallimento dello Stato.
    In quanto a look, Basescu ha copiato a Berlusconi – pur riveduto e corretto – perfino il cambio di pettinatura fra primo e secondo mandato. Passando, su consiglio della first lady Maria, dal vistoso riporto alla testa rasata proprio nei mesi in cui il premier italiano nascondeva sotto la bandana sfoggiata a Capri la chioma nuova di zecca. Per non parlare delle invettive contro i comunisti, che ricordano tanto il ritornello del Cavaliere. Commissioni di ricerca, apertura di dossier, critiche ai socialdemocratici. Eppure Basescu è stato a sua volta accusato di un passato nebuloso: avrebbe collaborato prima del 1989 con la Securitate, la famigerata polizia segreta di Ceausescu. Abitudine che non si perde, visto che la Romania si classifica, secondo il quotidiano ‘Adevarul’, al primo posto in Europa in quanto a strutture di intelligence: sette dipartimenti di spionaggio e un rapporto fra agenti segreti e cittadini di sei volte superiore all’Fbi. Come neanche ai tempi della dittatura comunista era mai accaduto. Non manca nemmeno un caso Scajola nella sua biografia. Un appartamento acquistato dallo Stato a un prezzo di favore, che scatenò la polemica come quello di via del Fagutale con vista sul Colosseo. Basescu, però, non s’è lasciato fregare e dopo due settimane di scontri su giornali e tv ha restituito tutto al popolo. Ben consapevole che la legge romena – ora che sedeva a Cotroceni – gli avrebbe garantito una dimora di Stato anche dopo la fine del mandato.
    Il ‘Silviu’ dei Carpazi tiene il passo anche in quanto a gaffe. Una volta diede dello ’sporco zingaro’ a un giornalista che tentava di intervistarlo al supermercato. Gli strappò di mano il cellulare e se lo portò in macchina. Peccato che fosse in funzione e che i suoi insulti al popolo rom in pochi minuti stessero facendo il giro della Romania, mentre lui, ignaro, se ne tornava a casa con la moglie. O la volta in cui ne cacciò un altro dandogli del ‘frocio’ per poi ritrovarsi ad autorizzare il Gay Pride di Bucarest che nemmeno il sindaco voleva. Un’indole non certo nuova per Basescu, che conquistò la fama europea nel 2001, quand’era lui il primo cittadino della capitale. Ordinò lo sterminio di migliaia di cani randagi, rimasti senza casa e senza padrone dopo la devastazione della città da parte del regime comunista e, poi, la restituzione delle abitazioni confiscate fino all’89. Animalisti e leghe contro i maltrattamenti si mobilitarono in massa, ma Traian da quell’orecchio non ci sentiva proprio. Da Parigi, a bordo di un jet privato, si precipitò in Romania addirittura Brigitte Bardot denunciando la ‘tirannia’ del presidente. Ma lui rispose serafico, fissando lo schermo con gli occhi leggermente strabici che mostra sempre nei suoi manifesti (uno sguardo all’Ovest, l’altro all’Est), che se le piacevano tanto poteva caricarseli sull’aereo e portarseli in Francia.
    È così che l’ex marinaio di Basarabi, figlio del mar Nero e dell’aria quasi turca del sud-est, ha vinto per la seconda volta le presidenziali pur con uno scarto minimo dallo sfidante, l’ex ministro degli Esteri Mircea Geoana, il favorito dei sondaggi. Solo 75 mila voti che provengono, guarda caso, dalla diaspora romena. Già. Dalle migliaia di esuli che da Spagna, Francia, Germania e pure dall’Italia votarono per il loro Traiano, ribaltando a tarda notte l’exit poll che sembrava riconsegnare la Romania ai socialdemocratici. A nulla è servito ricordare che Basescu partì da centro-sinistra per approdare a destra. Né rivangare l’impeachment del 2007, quando da presidente in carica fu messo sotto accusa dal Parlamento per ingerenze sul sistema della giustizia. Un colpo che sembrava mortale per il politico più popolare dell’Est Europa, ma che si rivelò invece un boomerang per i suoi accusatori. Basescu mobilitò popolo e intellettuali, raccolse oltre cento firme solo fra filosofi come Andrei Plesu e Gabriel Liiceanu, o scrittori del calibro di Mircea Cartarescu e Horia Roman Patapievici. E vinse la battaglia che sembrava impossibile con il 74 per cento dei voti. Un plebiscito, giurano stavolta i politologi romeni, che non sarebbe in grado di replicare. Indebolito com’è dalla crisi economica, dai tagli che stanno per mettere in ginocchio milioni di dipendenti pubblici, stordito da una finanziaria lontana anni luce dalla promessa di sviluppo e ricchezza che aveva fatto in campagna elettorale. E soprattutto intimorito dall’offensiva che i magnati nemici potrebbero sferrare all’improvviso contro un governo che fra crisi annunciate e vere traballa ogni giorno. ‘Moguli’, si chiamano in Romania, come gli editori Sorin Ovidiu Vantu e Dan Voiculescu. O come l’ex amico petroliere Dinu Patriciu, oggi ferreo oppositore del piccolo dittatore dei Balcani.

  16. Mai vrei? Mai am destule, chiar mai frumoase. Sper ca realizezi ca nu putem bloca blogul cu asemenea postari. Am facut-o in acest caz ca sa vada si alti cum suntem priviti in lumea democrata. Si in general nu ma mai trimite tu pe mine la Moscova si nu ma mai fa tu pe mine comunist, pentru ca nu tu imi faci mie program si mai termina cu lozincile penibile de doi lei, luate de prin foi imunde, valabile pentru copii ologofreni ca tine. N-ai tu ani ca varsta, cat am stat si voi mai sta in lumea buna. In timp ce tu o sa calatoresti, cel mult, pana la Peris ( am scris bine Peris nu Paris ). Atata meriti. Si oricum dupa noiembrie nu mai ai nevoie sa calatoresti nicaieri… O sa fii ocupat cu alte chestii, mult mai acaparatoare… Asa ca, inca odata…

    „La Romania sono io” di Tommaso Cerno
    (18 giunio 2010) Demagogo. Populista. Ex marinaio dalla promessa facile. O ancora: il piccolo Berlusconi dei Balcani. Da queste parti gli epiteti affibbiati al presidente della Romania, Traian Basescu, il politico più ‘amato e odiato’ dopo il dittatore comunista Nicolae Ceausescu, ormai sono diventati celebri. Come le barzellette sul suo conto che circolano fra bettole, scuole e mercatini. Ma soprattutto come i bilanci in rosso del suo secondo mandato, quello che aveva promesso una crescita da Europa dei Grandi e sta invece ricacciando il Paese fra i paria. Con il rischio di un tracollo a poco più di tre anni dal celebrato ingresso nell’Unione europea. Eppure lui non sembra farci caso. Aveva cercato di minimizzare gli effetti della crisi economica dicendo che, per dare l’esempio, avrebbe girato per Bucarest su una vecchia Dacia e mangiato solo pomodori, ma è poi stato costretto a varare la Finanziaria più draconiana dell’era post-comunista. E se milioni di romeni erano fuggiti dalla propria terra, era solo una beffa della storia. Lo sa bene lui che si chiama Traiano come l’imperatore che nel secondo secolo conquistò la Dacia. Oggi che è riuscito a portare quel nome al Quirinale balcanico, Palatul Cotroceni, ci scherza addirittura: ‘I romeni vengono in Italia? Stiamo ricambiando il favore a chi ci colonizzò’, dichiarò nel pieno della polemica sul caso Reggiani e le impronte digitali per i rom. Salvo poi affibbiare la paternità della battuta che rischiava di provocare il gelo con Roma, niente meno che al suo premier prediletto. E modello indiscusso. Proprio lui: Silvio Berlusconi.
    Sarà pure un caso che il Partito democratico liberale del leader balcanico si abbrevi proprio Pdl, come il popolo del Cavaliere. Eppure dal sovrano di Arcore, quello strano vicerè di Transilvania sembra avere mutuato vizi e vezzi. Primo fra tutti la mania di spedire alla guida dei ministeri pupille ed ex modelle, come la sua prediletta, la bionda Elena Udrea, moglie del potente imprenditore Dorin Cocos e oggi a capo del dicastero del Turismo sulle orme della collega italiana, stavolta rossa, Michela Brambilla. La conobbe quando lavorava da avvocato e la trasformò in uno dei consiglieri più vicini al presidentissimo. Finita più volte al centro di scandali su appalti e fondi europei (nel 2004 si dimise da consulente per avere favorito alcuni amici del marito), la ministra è più famosa per le gaffe che per i suoi decreti e le sue riforme. Una sera spiegò in diretta tv – lei che si occupa di promozione internazionale – che la Norvegia era una repubblica, scatenando l’indignazione della monarchia di re Harald V. L’altra ex modella arrivata in alto grazie alle spintarelle presidenziali è niente meno che la bella secondogenita Elena Basescu, 29 anni e una laurea in relazioni internazionali. Porta anche lei il nome della moglie di Ceausescu, ma nei locali vip di Bucarest è meglio conosciuta come ‘Barbie’ o ‘Paris Hilton’. Soprattutto per la voglia di tirar mattina e la poca dimestichezza con la grammatica romena. Abitudini ereditate da papà Traian, nottambulo impenitente e presenza fissa nei ristoranti del centro come il Golden Blitz. Lui che non ama la scorta e guida la Dacia da solo, s’è spinto fino là per festeggiare vittorie politiche e calcistiche, come quando Walter Zenga portò lo Steaua Bucarest agli ottavi di Coppa Uefa. Ora il suo locale preferito ha chiuso i battenti, così lui s’è trasferito alla Casa Doina, a due passi, per non perdere le buone abitudini a 58 anni.
    Elena non è da meno e ai nomignoli preferisce l’acronimo ‘Eba’ (Elena Basescu), che porta stampato anche sulla targa personalizzata della sua Range Rover. Non c’è da meravigliarsi, quindi, che la sua candidatura alle Europee 2009 abbia scatenato la bufera nel Paese. Al punto che Alina Mungiu Pippidi, presidente della società Accademica, s’è ritirata accusando Basescu di nepotismo e la politica di essersi svenduta alle veline. Così Traian ‘cel Mare’, che vuol dire il Grande, ha ideato la seconda furbata, negando sì alla figlia il simbolo del suo Pdl, ma schierandola come indipendente forte di 200 mila firme, raccolte dalla struttura dei fedelissimi, dal premier Emil Boc al potente ministro dell’economia Adriean Videanu.
    In perfetto stile italico vengono scanditi anche i ripetuti diktat che Basescu rivolge al Parlamento, spesso al di fuori dei suoi poteri costituzionali. Veti, proteste pubbliche, accuse che da Cotroceni si scagliano sulla ex Casa Poporului che sorge sulle rovine del vecchio centro storico devastato dal regime: un interventismo che ai predecessori Iliescu e Constantinescu sarebbe costato la poltrona in poche settimane, ma che i romeni si sono abituati a concedere al leader del Pdl. Uno che spesso dimentica di citare l’Unione europea nei suoi discorsi, ma che non lesina mai sul mito indiscusso degli Stati Uniti. A dicembre ha raccontato in campagna elettorale di un patto con la Casa Bianca per lo scudo spaziale. Astronavi, esercito da terzo millennio, fabbriche a pieno ritmo e soldi a palate. Dimenticandosi guarda caso di citare i 20 miliardi del Fondo monetario internazionale necessari per scongiurare, piuttosto, il fallimento dello Stato.
    In quanto a look, Basescu ha copiato a Berlusconi – pur riveduto e corretto – perfino il cambio di pettinatura fra primo e secondo mandato. Passando, su consiglio della first lady Maria, dal vistoso riporto alla testa rasata proprio nei mesi in cui il premier italiano nascondeva sotto la bandana sfoggiata a Capri la chioma nuova di zecca. Per non parlare delle invettive contro i comunisti, che ricordano tanto il ritornello del Cavaliere. Commissioni di ricerca, apertura di dossier, critiche ai socialdemocratici. Eppure Basescu è stato a sua volta accusato di un passato nebuloso: avrebbe collaborato prima del 1989 con la Securitate, la famigerata polizia segreta di Ceausescu. Abitudine che non si perde, visto che la Romania si classifica, secondo il quotidiano ‘Adevarul’, al primo posto in Europa in quanto a strutture di intelligence: sette dipartimenti di spionaggio e un rapporto fra agenti segreti e cittadini di sei volte superiore all’Fbi. Come neanche ai tempi della dittatura comunista era mai accaduto. Non manca nemmeno un caso Scajola nella sua biografia. Un appartamento acquistato dallo Stato a un prezzo di favore, che scatenò la polemica come quello di via del Fagutale con vista sul Colosseo. Basescu, però, non s’è lasciato fregare e dopo due settimane di scontri su giornali e tv ha restituito tutto al popolo. Ben consapevole che la legge romena – ora che sedeva a Cotroceni – gli avrebbe garantito una dimora di Stato anche dopo la fine del mandato.
    Il ‘Silviu’ dei Carpazi tiene il passo anche in quanto a gaffe. Una volta diede dello ’sporco zingaro’ a un giornalista che tentava di intervistarlo al supermercato. Gli strappò di mano il cellulare e se lo portò in macchina. Peccato che fosse in funzione e che i suoi insulti al popolo rom in pochi minuti stessero facendo il giro della Romania, mentre lui, ignaro, se ne tornava a casa con la moglie. O la volta in cui ne cacciò un altro dandogli del ‘frocio’ per poi ritrovarsi ad autorizzare il Gay Pride di Bucarest che nemmeno il sindaco voleva. Un’indole non certo nuova per Basescu, che conquistò la fama europea nel 2001, quand’era lui il primo cittadino della capitale. Ordinò lo sterminio di migliaia di cani randagi, rimasti senza casa e senza padrone dopo la devastazione della città da parte del regime comunista e, poi, la restituzione delle abitazioni confiscate fino all’89. Animalisti e leghe contro i maltrattamenti si mobilitarono in massa, ma Traian da quell’orecchio non ci sentiva proprio. Da Parigi, a bordo di un jet privato, si precipitò in Romania addirittura Brigitte Bardot denunciando la ‘tirannia’ del presidente. Ma lui rispose serafico, fissando lo schermo con gli occhi leggermente strabici che mostra sempre nei suoi manifesti (uno sguardo all’Ovest, l’altro all’Est), che se le piacevano tanto poteva caricarseli sull’aereo e portarseli in Francia.
    È così che l’ex marinaio di Basarabi, figlio del mar Nero e dell’aria quasi turca del sud-est, ha vinto per la seconda volta le presidenziali pur con uno scarto minimo dallo sfidante, l’ex ministro degli Esteri Mircea Geoana, il favorito dei sondaggi. Solo 75 mila voti che provengono, guarda caso, dalla diaspora romena. Già. Dalle migliaia di esuli che da Spagna, Francia, Germania e pure dall’Italia votarono per il loro Traiano, ribaltando a tarda notte l’exit poll che sembrava riconsegnare la Romania ai socialdemocratici. A nulla è servito ricordare che Basescu partì da centro-sinistra per approdare a destra. Né rivangare l’impeachment del 2007, quando da presidente in carica fu messo sotto accusa dal Parlamento per ingerenze sul sistema della giustizia. Un colpo che sembrava mortale per il politico più popolare dell’Est Europa, ma che si rivelò invece un boomerang per i suoi accusatori. Basescu mobilitò popolo e intellettuali, raccolse oltre cento firme solo fra filosofi come Andrei Plesu e Gabriel Liiceanu, o scrittori del calibro di Mircea Cartarescu e Horia Roman Patapievici. E vinse la battaglia che sembrava impossibile con il 74 per cento dei voti. Un plebiscito, giurano stavolta i politologi romeni, che non sarebbe in grado di replicare. Indebolito com’è dalla crisi economica, dai tagli che stanno per mettere in ginocchio milioni di dipendenti pubblici, stordito da una finanziaria lontana anni luce dalla promessa di sviluppo e ricchezza che aveva fatto in campagna elettorale. E soprattutto intimorito dall’offensiva che i magnati nemici potrebbero sferrare all’improvviso contro un governo che fra crisi annunciate e vere traballa ogni giorno. ‘Moguli’, si chiamano in Romania, come gli editori Sorin Ovidiu Vantu e Dan Voiculescu. O come l’ex amico petroliere Dinu Patriciu, oggi ferreo oppositore del piccolo dittatore dei Balcani.”

  17. @xyz Bai lasa-ma cu articolele astea.Presa manipuleaza si o sa incerce tot timpul sa manipuleze cetatenii,inca o data iti spun nu mai abera.Dai double click pe pagina pro tv pe care am postato aici si vezi intreaga emisiune cu ambasadorul statelor unite in romania.Si inca un sfat nu te mai uita asa de mult la televizor pentru ca ce se vede la televizor nu e in concordanta cu realitatea.Sa stii ca daca bugetarii au salariul taiat nu il are intreaga romanie.Sunt companii private care au progamate la inceputul anului viitor cresteri salariale peste media europeana.Se exporta la greu diferite produse,de la masini si vagoane la produse it si tot felul de produse.Da in romania s-au pus rotile economiei in miscare din nou,mai greu,mai timid,dar se misca,asa ca lasa-ma cu cotidianul si alte ziare………….

  18. @Gabriel,
    Si astea tot minciuni sunt? Iata mai intai reactii la declaratiile ambasadorului american in presa romana. Dupa ce voi gasi si interventia originala voi posta si acea interventie a ambasadorului American. M-am saturat pana-n gat de potlogariile portocalii!

    Dorin Tudoran: Scrisoare deschisă adresată ambasadorului SUA în România

    Scriitorul și publicistul Dorin Tudoran – unul dintre dizidenții regimului comunist – dă o replică ambasadorului SUA în legătură cu afirmațiile sale favorabile referitoare la serviciile secrete române

    Excelenței sale

    Dlui Mark H. Gitenstein

    Ambasador al Statelor Unite în România

    Washington, DC, 25 octombrie 2010

    Excelență,

    Mă numesc Dorin Tudoran și sunt cetățean american de origine română. Stabilit în Statele Unite ale Americii din 1985, continuu să urmăresc cu atenție situația din România și evoluția relațiilor între țara mea de origine și cea de adopție.

    Mă bucur să văd că luările dumneavoastră de poziție se bazează pe o profundă cunoaștere a realităților românești, că declarațiile dumneavoastră publice dovedesc înțelegere pentru greutățile unei țări în tranziție și că nu evitați să vă referiți la slăbiciuni sistemice ce continuă să stea în calea evoluțiilor pozitive.

    Apreciez faptul că, de fiecare dată când reiterați hotărârea administrației pe care o reprezentați de a continua să acorde sprijin României, menționați și impasuri interne pe care România trebuie să le rezolve pentru a asigura bunăstarea cetățenilor ei și spre a-și consolida statutul de partener de încredere al Statelor Unite ale Americii.

    Cu atât mai mult, declarația Excelenței voastre referitoare la calitatea serviciilor române de informații, făcută duminică 24 octombrie a.c., în cadrul emisiunii „După 20 de ani” a canalului de televiziune Pro TV, a avut darul să mă nedumerească.

    Citez după Agenția de știri Mediafax: „Serviciile dumneavoastră de informații, pot spune că sunt profesioniste și apolitice. Sunt și foarte competente, ceea ce este important și de aceea relațiile noastre sunt atât de strânse”.

    Hărțuielile politce din România poartă amprentele serviciilor de informații. Rolul unor asemenea servicii a fost capital în decembrie 1989, când revolta oamenilor a fost manipulată și un proces ce ar fi trebuit să devină unul revoluționar a fost deturnat într-o acțiune tipică de preluare a puterii din interiorul puterii. Servicii din cadrul armatei și Securității au jucat atunci un rol cheie în acea manipulare. Ce a început atunci continuă să fie desăvârșit azi. Și nu doar de o formațiune politică ori alta. Și nu doar de câțiva politicieni.

    Importanța amestecului acestor servicii în sfera politicului este dovedită de competiția acerbă în care se află actorii politici pentru a-și asigura mai întâi sprijinul și mai apoi controlul asupra acestor servicii în preajma și după consumarea alegerilor. Toate conducerile post-decembriste ale României s-au folosit în acest chip de serviciile de informații și toate au sfârșit prin a fi folosite, într-o măsură sau alta, de acestea din urmă.

    Departe de a fi apolitice, asemenea servicii – fie cele recunoscute oficial, fie cele alternative, care acționează dintr-o umbră bine protejată – sunt cele ce slujesc ambițiile grupurilor de interese sub care este strivit un singur interes: interesul național.

    Practic, în România nu există competiție politică. Ea a fost substituită cu hăituiala economică, șantajul politic și dezinformarea în masă. Ele marchează atât luptele între partidele politice, cât și răfuielile din sânul uneia și aceleiași formațiuni politice. Acest tablou dezolant poartă, apăsat, amprentele serviciilor la care vă referiți.

    Toate părțile angajate în aceste lupte se folosesc de serviciilor de informații. De la interceptarea convorbirilor telefonice la monitorizarea contracandidaților, de la scurgerea informațiilor culese prin operațiuni legale sau ilegale la șantajarea adversarilor, implicarea acestor servicii constituie umbra tutelară a României de azi.

    Corupția ce macină aceste servicii nu are decât un sigur echivalent: corupția din justiție. De aceea, România este doar în aparență un stat de drept. În realitate, toate pârghiile prin care se manifestă un stat de drept sunt alterate, corupte și adjudecate drept bunuri personale. Ca și în justiție, există și în serviciile de informații mulți lucrători onești, dar momentul în care ponderea lor ar putea să schimbe fundamental imaginea instituției pare încă departe.

    Poate că aprecierile dumneavoastră se referă strict la serviciile de informații externe. Deși simplu cetățean, sunt unul preocupat de colaborarea între Statele Unite ale Americii și România în zone dintre cele mai diverse, în proiecte dintre cele mai importante și în entități fanion ale vieții internaționale. Încerc să fiu la curent cu eforturile comunității internaționale și mă bucur când România joacă un rol semnificativ.

    Sunt sigur că există competențe excepționale în cadrul acestor servicii și că aportul lor la eforturile țărilor aliate de a diminua instabilități periculoase și de a descuraja crearea unor noi focare de îngrijorare mondială sunt demne de toată gratitudinea noastră. Cum demne de respectul nostru sunt și eforturile pe care România continuă să le facă spre a-și onora obligații internaționale ce necesită resurse umane și materiale considerabile.

    Există însă și datorii neonorate. Persoane ce au comis crime nu doar împotriva cetățenilor români, ci au fost implicate în acte de terorism împotriva unor instituții americane au continuat și continuă să se bucure după 1989 de imunitate. Nu îmi este clar nici astăzi ce au cerut și, mai ales, ce au obținut autoritățile americane din partea celor române în cazul celor implicați în atacul terorist din 21 februarie 1981 asupra sediului „Europei libere” din München.

    Personajul cheie al acelui act de terorism, generalul de Securitate Nicolae Pleșiță, a continuat să-și exprime în emisiuni de radio, televiziune, în presa scrisă și cărți mândria pentru „realizările” sale pre-decembriste. Celor câtorva cetățeni români, colaboratori direcți ai lui Nicolae Pleșiță în conceperea și instrumentarea acelui act terorist, statul român continuă să le asigure imunitate. Lor li se adaugă persoane ce au reușit să se „refugize” în Occident și au o ocupat aici funcții de răspundere.

    Alte asemenea persoane, rămase în România, după ani lungi în care au slujit serviciile de informații din poziții precum cele de angajați locali ai ambasadelor străine la București se află azi peste tot – de la structuri politice la nuclee ale societății civile. Și competența acestora pare de necontestat și de neînlocuit.

    Există azi diplomați români de o calitate excepțională. Din păcate, politizarea în forță a corpului diplomatic, înțesarea lui cu persoane ce nu au decât meritul că vin „pe surse”, ascultă și acționează cum li se ordonă „pe surse” poate readuce diplomația românească exact în locul unde se afla în decembrie 1989: o simplă debara a serviciilor de informații și contrainformații.

    Excelență,

    S-ar putea ca duminică, 24 octombrie a.c., să fi acordat un generos, imaculat cec în alb, de care pot beneficia ușor și cei a căror îndeletnicire continuă să fie macularea. Mi-e teamă că asemenea oameni și structuri vor folosi încă o dată expresia unui binevenit realism politic spre a exhiba un irepresabil cinism personal.

    Cu cele mai bune gânduri și cu speranța că mandatul dumneavoastră va fi considerat cândva unul dintre cele mai productive pentru relațiile româno-americane și consoilidarea lor pe principii ce nu pot și nu trebuie să fie eludate.

    Al dumneavoastră,

    Dorin Tudoran

  19. @xyz frate esti dus cu pluta.Te las in pace cu asa zisele tale scrisori si pagini din ziare,pesemne comunistii lucreaza de zor de te-au pus sef la deziformari aici.Hai dutetare.com ca esti un cretin stresant……..

  20. Si astea tot minciuni sunt?

    Ambasadorul SUA nu mai tace: România, aproape impredictibilă
    Băsescu nu-l vede pe Obama la Casa Albă

    Preşedintele României, Traian Băsescu, nu va fi primit nici anul viitor la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack H.Obama, după cum a dat de înţeles ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein. Trimisul Casei Albe în România face o radiografie neiertătoare a regimului lui Traian Băsescu: impredictibilitate, instabilitate, nereformare şi repetenţie la democraţie.

    La Pro TV – postul de televiziune care a fost foarte prietenos anul trecut în campania electorală cu ex-candidatul pedelist Traian Băsescu – şeful misiunii dipomatice a Americii în România a fost pus, duminică, în situaţia de a apela la formulări diplomatice pentru a da de înţeles că şeful statului român nu are de ce să spere în vreo formă sau altă că va ajunge să meargă într-o vizită oficială în Statele Unite anul viitor, deşi se chinuie asiduu de doi ani să fie băgat în seamă de noua administraţie democrată de la Casa Albă.

    Prin spusele sale, Gitenstein a arătat că totuşi România este în continuare ţinută de America de aliat fidel şi de stat-model în relaţii bilaterale. Ce nu a spus, însă, ambasadorul dar e un lucru recunoscut în America, e că democraţii americani nu pot uita sub nici o formă căciulirea lui Traian Băsescu şi a administraţiei sale pediste la republicanii perdanţi ai lui George W. Bush. De aceea are şi închisă-n nas uşa la Casa Albă.

    Într-un mod ciudat, dialogul dintre realizatorii Pro Tv şi ambasador pe tema vizitei a pornit de la întrebarea privind o posibilă prezenţă a lui Obama în România. Gitenstein le-a suplinit realizatorilor Pro TV lipsa de documentare privind rolurile jucate în administraţia de la Washington de preşedinte şi de vicepreşedinte. “Nu cred că vine aici preşedintele Obama. Având în vedere că vicepreşedintele (Joe Biden, n.red.) s-a aflat recent aici în vizită, nu cred că Obama va veni în vizită”, a spus Mark Gitenstein, citat de ediţia on-line a Agenţiei de Presă MEDIAFAX.

    Ambsadorul a continuat să le explice celor de la Pro TV ceea ce trebuiau să ştie înainte de a pune întrebarea: „Obama şi Biden sunt un fel de pereche şi sunt nevoiţi într-un fel să împartă lumea, locurile în care fac vizite în funcţie de interesele personale şi de posibilităţile pe care le au”.

    Când realizatorii Pro TV au plusat întrebând dacă totuşi Traian Băsescu ar putea ajunge la Casa Albă, Mark Gitenstein a expediat subiectul cât se poate de diplomatic, dând de înţeles clar că alt răspuns nu vor primi de la Excelnţa Sa: „Este practic o problemă de stabilire a programului”, având în vedere că e vorba despre “doi lideri foarte ocupaţi” cu treburile propriilor ţări.

    Pentru că simţea probabil insistenţele jurnaliştilor şi ca să fie clar ce vrea să transmită, Gitenstein a spus despre Obama: “Nu poate fi în atât de multe locuri în acelaşi timp” ! Mai clar nici că se putea.

    Cu cele 20 de deplasări extrene ale sale din acest an – dintre care 6 numai la Bruxelles la simple summituri UE şi altele precum cele în Albania, Macedonia, Bulgaria, Moldova, Azerbaidjan, Kazahstan, Afganistan – se poate afirma cu mândrie că, da Traian Băsescu este un lider extrem de … foarte ocupat.

    De altfel, în relaţii bilaterale, şeful statului român a fost la fel de extrem de ocupat ca gest de frondă că nu are intrare la Obama. Anul acesta a fost aşa de ocupat că a preferat să se ducă la inundaţii, deşi apele loviseră cu furie de o săptămână, dar să nu meargă la recepţia de Ziua Americii de la Ambasada SUA. Şi în 2009 a procedat într-un chip asemănător: s-a dus la o sindrofie a francezilor de la fabrica de autoturisme Renault-România şi l-a primit pe ministrul de externe al Turciei, dar la Ziua Americii n-a mers. Dacă ceilalţi ambasadori au beneficiat de programare separată la prezentarea scrisorilor de acreditare, Gitenstin a stat un pic la coadă după mai mulţi.

    Mark Gitenstein, presat de întrebările jurnaliştilor, încerca un răspuns pe acest subiect şi pe 2 iulie în acest an, la recepţia de Ziua SUA, arătând că lucrează la o vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, dar a evitat să ofere un orizont clar de timp, spunând că doar că speră ca întâlnirea la nivel înalt să aibă loc curând. „Lucrez la aceasta. Sper să se întâmple în curând”, a declarat ambasadorul american, întrebat dacă vede posibilă, anul acesta, o eventuală vizită la nivel înalt.

    În 2009, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Jeri Guthrie-Corn, declara, că SUA sunt conştiente că preşedintele Băsescu „ar fi onorat şi încântat” să-l întâlnească pe omologul său american Barack Obama, lucrându-se la o vizită în acest sens. Cu “onoarea” şi “încântarea” a rămas. Vizita s-a dus.

    Deşi s-a spus că de la preluarea mandatului, Barack Obama s-a concentrat mai mult pe rezolvarea dosarelor interne, agenda sa publică de la Casa Albă spune altceva.

    Surse din Adminstraţia Prezidenţială au declarat pentru cotidianul.ro că Traian Băsescu ar fi vrut să meargă într-o vizită în America şi să de vadă fie şi doar cu Biden, dar să intre ca din întâmplare pe acolo dar când sunt fotografii şi camermanii, şi Obama. Aşa cum s-a arătat Bush – de a dat ca sigură intrarea României în NATO – pe când Dana Năstase vorbea cu Laura Bush în toamna anului 2001.

    Despre devălmăşia reglementărilor financiare şi repetenţia statului de drept

    Gitenstein a vorbit la Pro TV nu numai de ce îl doare pe Băsescu dar mai ales de ce îi doare pe investitorii americani din România, adică cei care au adus bani de acasă de la ei ca să ajute la dezvoltarea de aici. Mai mult le-a arătat EXACT lui Traian Băsescu şi guvernului său unde sunt cu adevărat şi nu acolo unde cred şi unde clamează ei că sunt.

    „Au fost o serie de schimbări. Ştiu că acest Guvern încearcă să facă ceea ce se numeşte reforma statului, să facă Guvernul mai transparent , să facă procesul de luare a deciziilor mai predictibil şi mai ales să aplice regulile statului de drept peste tot. Şi ştiu că oamenii se întreabă de ce mă implic atât de mult în iniţiativele legate de transparenţă, stat de drept, anticorupţie. Motivul este că firmele americane mi se plâng, probabil mai mult decât de orice altceva, de faptul că regulile legate de statul de drept nu se aplică sau nu se aplică atât de bine pe cât ar trebui. Aşa că m-am implicat foarte mult în subiecte precum legea ANI, codurile de procedură, reforma sistemului judiciar”, a spus şeful misiunii dipliomatice a SUA în România.

    Faptul că trimisul Washingtonului la Bucureşti vorbeşte deschis despre probleme de predictibilitate, de transparenţă, de reforma statului dar mai ales despre cele de “aplicare a statului de drept peste tot” vorbeşte de la sine şi fără vreo putinţă de tagdă despre locul în care ajuns România sub acest regim.

    Şeful misiunii diplomatice americane a tras atenţia asupra faptului că oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi de schimbările frecvente ale legislaţiei fiscale din România: „Cred că acest gen de impredictibilitate creează probleme. Eu am petrecut 20 de ani în sectorul privat, după alţi 16 în sectorul public. În domeniul privat am lucrat mult timp cu preşedinţi ai companiilor mari. Şi ei obişnuiau să-mi spună: «Mark, cel mai mult avem nevoie să ştim care sunt regulile». De fapt suntem mai degrabă preocupaţi dacă există predictibilitate, decât dacă o lege este bună sau proastă. Aşa că, atunci când se tot schimbă regulile, se creează incertitudine şi reticenţă faţă de ideea de investiţii”.

    Gitenstein a denunţat faptul că Guvernul nu-şi plăteşte la timp lucrările către Bechtel şi nici nu reuşeste să facă exproprierile la timp motiv pentru care este întârziată constuirea Autostrăzii Transilvania:”Este prima autostradă de 4 benzi construită pe teren muntos. Aveți două probleme: exproprierea şi finanțarea. Întârzierile de plată ştiu că au penalizări iar asta este o gravă problemă”, a declarat acesta. Potrivit lui, dacă România nu are o infrastructură bine pusă la punct, economia nu are nici o şansă să se dezvolte.

    Ambasadorul a mai dat un bobârnac guvernului Băsescu-Boc: „Dacă nu aveți infrastructură, economia voastră nu se va dezvolta. Dacă nu rezolvați problemele cu infrastructură dacă ați construi rețeaua de cale ferată ați putea exporta maşinile Ford. Trebuie să construiți o autostradă acolo. Ford construieşte 1000 de maşini pe zi, nu nu le face ca să sta în parcare”.

    Gitenstein a vorbit şi despre situaţia economică în care a fost adusă România: „În primul rând, aţi împrumutat miliarde de dolari de la aceste organizaţii internaţionale. Ele au stabilit condiţii. Aţi participat cu toţii la luarea acestei decizii şi trebuie să o asumaţi, trebuie să faceţi acele schimbări pentru că, în caz contrar, credibilitatea voastră va scădea, moneda voastră va deveni instabilă iar lucrurile vor fi şi mai rele pentru românii de rând”.

    În opinia sa „Banii pe care i-aţi împrumutat sunt parţial bani americani şi organizaţiile internaţionale îi vor înapoi. Pentru a-i putea returna, economia dumneavoastră trebuie să se mişte din nou. Teoria spune că măsurile acestea de austeritate vă vor pregăti pentru creşterea economică din viitor. Asta în primul rând. În al doilea rând, economia dumneavoastră se va îmbunătăţi când restul economiei mondiale îşi va reveni. Şi sunt foarte încrezător că aşa se va întâmpla”.

    Gitenstein conformat că decizia de anul trecut a guvernării Băsescu-Boc din campania electorală destinată realegerii primului a fost una proastă:”Pur şi simplu, împrumutarea de bani pentru plata salariilor nu este o soluţie pe termen lung pentru problemele dumneavoastră de natură economică”.

  21. @xyz cretinule vezi ca e ultima data cand iti raspund ,pe interviul de la emisiunea dupa 20 de ani difuzata la protv ambasadorul american specifica clar se lucreaza la o intrevedere in statele unite intre presedintele romaniei Traian Basescu si presedintele american Barak Obama,tot ce zici tu nu are nici o valoare……….asa ca scuteste-ma,hai pa ca esti un cretin paranoic

  22. @Gabriel,
    Portocaliu scarbavnic, te-am prevenit sa nu mai folosesti la adresa mea cuvantul comunist. Eu, scarnavie, am fost inchis pe vremea comunistilor pentru ca am spus ce ei considerau ca nu trebuia spus, in timp ce tu, jigodie, ai morfolit bine merci avantajele poltronilor unsurosi si abjecti ai regimului. Iti promit solemn ca pentru insolenta teribilista de pitifelnic neumblat la femei, te voi cauta si in mormant si te voi gasi. Cred ca deja ai impins lucrurile prea departe si pentru asta trebuie sa platesti asa cum meriti, lepadatura. Nu uita! Undeva la Chisinau se pastreaza adresa ta de E-mail, din momentul in care ai postat. Restul este poezie…

  23. @xyz ,pentru informatia ta comunistule nu sunt nici portocaliu,nici rosu si nici galbe.Sunt un cetatean roman care dezaproba toate argumentele tale si crede ca esti un cretin.Nu am spus ca guvernul boc isi face treaba,tot ce am spus e ca tu dezinformezi lumea.Da,lucrurile stau rau momentan in Romania dar nu asa de rau pe cat vrei tu sa para,acum daca ai terminat cu dezinformarile si toate articolele tale luate cine stie de unde o sa te las sa te intorci cu fata spre mama rusie sa mai spui cate o rugaciune de dorul ei,mars jigodie…….

  24. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))Acum am citit restul comentariului,si daca ai adresa mea de mail cei cu asta mah?Si chiar daca sa zicem prin nu stiu ce miscare comunista de informatii ai avea adresa mea de acasa ce ai face mah cu ea?Hai mah nu fii copil?Moldova e Moldova dar Romania e Romania…………Te bat de iti sare apa in cap pana iti schimbi numele de familie in yahoo.com :)))))))))))))))))))))))))

  25. @Portocaliul Rromanes Gabriel,
    De la bun inceput am banuit ca esti un biet valah tampit. Pai cum sa-ti inchipui, mai tigane, ca eu am de gand sa te bat? Pai eu am timp sa-mi murdaresc mainile cu tine? Ma spurc daca te ating. Si nu uita, in cazul tau este valabila doar varianta Romania este Romania. Nu vem noi treaba cu Moldova. Deci nu amesteca lucrurile. Eu nu te bat pentru ca te spulber. O sa-ti caute ma-ta, adica curva aia de tiganca imputita ( apropo mai vindeti la cornet sau la punga ) „cocoselul neascultator” la gunoi, ca tot v-ati obisnuit sa va cautati viitorul in gunoi, pana o face maidanul luna. Ales bules…

  26. @Cilibiu” portocaliu Gabriel ( care mai are si nesimtirea sa poarte nume arhanghel ),
    Ai calcat pe bec cilibiule! Esti terminat! Nici nu-mi mai irosesc vorbele cu tine „formosule”. Mucles hacana!

  27. @xyz……bla,bla,bla…..nemernic comunist.Iti doresc sa arzi in iad tu si familia ta…………

  28. moldoveni , nu riscati , votati unul dintre partidele care va place din AIE.. nu votati partidute fara sanse ..
    EU VOTEZ PL !

  29. XYZ! Nu stiu de unde ai scos materialul cu minciuna ca presedintele Basescu nu va fi primit nici anul viitor la Casa Alba , cand eu am citit in presa exact contrariul .., ca se pregateste o vizita ..
    Cred ca tu socoti ca moldovenii sunt prosti si nu citesc si alte izvoare media decat ceea ce le dai tu/scrii tu pe aici..

  30. Pentru Moldavia,

    Trebue sa ai o inteligenta SUB-Mediocra pentru a incepe sa etalezi “” calitatile “” de viata ale comunismulu.

    In RDG toata lumea era saraca ( in afara de NOMANKLATURA ) dar “” fericita “” caci nu murea de foame. Aceasta este caracteristica comunismului in lumea intreaga. Ai cateva facilitati minimale date indivizilor, cu conditia sa ai origine sanatoasa, dar tarile respectiv KOKO-muniste sunt cele mai slab dezvoltate din lume.

    Deci alegerea este simpla ::::::: Sau alegi KOKO-munismul si ai o tara subdezvoltata ori te indrepti spre capitalism cum fac comunistii de acum pentru a se imbogati ei insasi , adica NOMANKLATURA, poporul ramanand la fel de sarac ca si inainte.

    AM uitat sa amintesc CRIMELE KOKO-munismului , o mare “” calitate “” a acestui regim. Dar MOLDAVIA poate sa le dezvolte el ( sau ea ) insusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *