Iata ce spune Uniunea Romanilor

UNIUNEA ROMANILOR  DIN BASARABIA, BUCOVINA DE NORD ŞI ŢINUTUL HERŢA
MD – 2009 Chişinău, str. Ginta Latiă nr.17/3; tel: 00373-22-425771
fax: 00373-22-425564, mobil 00373-69926687;
e-mail: unirefdrm@yahoo.com

Asociaţiei Sindicatul Liber European
Domnului Prof. Ovidiu Ilie Bagiu

Multstimate domnule Preşedinte,

Vă mulţumim pentru suţinere şi pentru că ASLE a fost şi este intotdeauna alături de românii din Basarabia. Noi credem că Unirea  Basarabiei cu Patria-Mamă România este posibilă dacă vor fi soluţionate următoarele probleme, cu care se confruntă astăzi românii din stînga Prutului:

Constatarea cetăţeniei române pentru toţi basarabenii, care s-au născut pe teritoriul Regatului României până la 28 iunie 1940 şi descendenţii lor până la gradul IV. Se are în vedere constatarea cetăţeniei române în temeiul Legii nr.793 din 04 septembrie 1941, publicată în Monitorul Oficial nr. 209 din 04 septembrie 1941, cu privire la recunoaşterea cetăţeniei române a locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, şi Regulamentul nr. 15 din 26 mai 1942, publicat în Monitorul Oficial nr. 119 din 26 mai 1942,  cu privire la constatarea cetăţeniei române a locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord (Acte Normative NEABROGATE pînă în prezent).

Constatarea cetăţeniei să se facă printr-o decizie a Instanţei de Judecată – în Camera de Consiliu. Basarabenii nu pot redobândi cetăţenie română fiindcă ei nu au pierdut-o, nu au renunţat la cetăţenie sub nici o altă formă. Nu există nici un act normativ al URSS sau al Republicii Socialiste România, unde locuitorii din Basarabia şi Bucovina de Nord să fi fost lipsiţi de cetăţenia română. Repunerea în drepturile cetăţeneşti a locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord este factorul principal de reîntregire a ţării.

Modificarea Legii migraţiei şi angajarea în cîmpul muncii a românilor basarabeni şi bucovineni egal cu românii din ţară.

Echivalarea şi recunoaşterea diplomelor de studii a românilor basarabeni şi bucovineni de către Statul Român.

Înfiinţarea de către România a ONG-urilor, instituţiilor de presă şi instrumentelor care să faciliteze investiţiile în Basarabia.

Pregătirea şi perfecţionarea cadrelor din Basarabia în Instituţiile de Învăţămînt din România.

Pentru îndeplinirea acestor obiective este necesară susţinerea societăţii civice româneşti din întreaga lume şi îndeosebi din ţară. Vă propun să vă implicaţi activ împreună cu noi în realizarea acestui proiect. Dacă cunoaşteţi şi alte ONG-uri, personalităţi şi oameni de bună credinţă, vă rog sa-i convingeţi să adere la proiectul nostru. Pentru aceasta în cel mai scurt timp vom constitui Consiliul Naţional al Unirii. Societatea civică românească este principala forţă care poate contribui decisiv la realizarea acestui proiect.

Cu deosebită stimă,  Gheorghe Viţă, Preşedintele URBBŢH

Loading Facebook Comments ...

32 Comments

Add a Comment
 1. iata au inceput si expresiile de rahat pe blogul asta… Cine … ma sii a inventat Bucovina de Nord? Eu de mic stiu de nordul bucovinei. D na pavlicenco, observati diferenta? Un tampit a trantit o prostie si altii o propaga, astfel afirmand ceea ce vor haholii – existenta unei regiuni straina romaniei. Oare cat se poate? Nu e de ajuns ca tovarasu flutur rage la suceava ca suceava e bucovina de sud? Daca vrem sa fim respectati de ocupanti, dati inial sa ne respectam pe noi insine. Dna Pavlicenco, nu ma faceti sa-mi schimb impresia. Bunica are o vorba: Obraz, Catrina!

 2. Pt petrea

  Eu nu intervin in documente straine. Punct.

 3. dar le puneti pe blog

 4. „Iata ce spune Uniunea Romanilor”? Iata ce spune , ce poate sa spuna, o initiativa extrem de pretioasa si bine venita!! Ecoul ei nu se va lasa asteptat!! cu siguranta!!

 5. Mai , Petrea draga domnule!!
  Ai cazut putintel din cer? Sau pe cap? Nu intelegi nimic din lumea asta!! Pacat!! Ar fi bine sa te straduiesti mai mult. Nu de alta ,dar te cam vad roman!! Iar ca roman trebuie sa -ti onorezi natia cu desteptaciune!!

 6. chestia cu ‘ai cazut din cer’ mi s-a spus si la gara de nord cand m-am pornit spre cetatea alba. ‘ai cazut din cer? E belgorod!’ sa nteleg ca natia e onorata mai bine de catre cei ce benevol isi instraineaza pamanturile. Asist cu greata la acest circ ce provoaca mai degraba plans. Cu asa ‘profesori’ vom sta inca o suta de ani in 3 sau patru state. Rusine.

 7. Angela Merkel: modelul multicultural în Germania „a eşuat total” … o declaratie care pare socanta la prima vedere . cum stinga filo-rusa din moldova bate toba mare cu moldova polietnica si multiculturala , chiar daca avem o majoritate etnica bastinasa , ramine ca sa vedem cum vor evolua lucrurile . pur si simplu minoritarii veniti in mare parte destul de recent pe scara istoriei , vor trebui sa se integreze in societatea tarii in care au venit . vor trebui sa cunoasca limba , obiceiurile si cultura moldovei .

 8. Unirea, in conditiile actuale, se va produce doar prin dobandirea cetateniei romane de basarabenii cu acest drept. Nu ni-a fost furata cetatenia romana, cum spun unii, deoarece conform art. 15, al.2, din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, din 10.12.1948, “Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de cetatenia sa sau de dreptul de a-si schimba cetatenia.”, accentuez – arbitrar, deoarece acest drept se acorda si se retrage individual. Parintii si bunicii nostri nu au schimbat-o (nimeni nu a depus cereri in acest sens sau de renuntare) ci in mod automat ei au fost incetateniti de urss, In consecinta, potrivit dreptului international dar si legislatiei romane (art.34 din Legea nr.21/1991 prevede ca „sunt şi rămân cetăţeni români persoanele care au dobândit şi au păstrat această cetăţenie potrivit legislaţiei anterioare”. Constituţia României la art. 5, alin. 2, prevede expres că „cetăţenia română nu poate fi retrasă aceluia care a dobândit-o prin naştere”), noi ne-am nascut cetateni romani (potrivit art. 5, lit. b, din Legea nr. 21/1991, “sunt cetăţeni români cei care s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română”). In cazul nostru redobandirea trebuie transformata in recunoastere, dar asta nu se face pt. a tine sub control numarul acordarilor, procesul de redobandire fiind limitat in timp (de ce juramantul se depune doar intr-o zi sau doua in luna si nu mai multe). Chiar daca se vor solutiona 30-100 mii cereri in an, oricum pentru 1 mln de solicitanti va fi nevoie de 10-30 ani. Si actiunile de constatare a cetateniei romane (circa 3000 dosare) sunt respinse de instanta pe un temei inventat la CSM si anume “constatarea calităţii de cetăţean român nefiind de competenţa generală a instanţelor judecătoreşti”. Prin admiterea acestei excepţii de instanţă se îngrădeşte dreptul la justiţie, în baza art. 111 CPC, în vederea constatării existenţei unui drept cum este dreptul la cetăţenie, în acest mod nerespectându-se dreptul persoanei la judecarea cauzei sale, consacrat în Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, art. 6, alin.1. Conform Constituţiei României, art. 21, alin. (1), „orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime”, la alin. (2) fiind prevăzut că „nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept”, cu atât mai puţin o apreciere din cadrul unei comisii din CSM.
  Iar un judecator intr-o hotarare recenta de la sine a invocat Conventia din 1978 intre Romania si URSS privind evitarea dublei cetatenii.

 9. Merkel, Sarkozy, Medvedev, între trasnistrizarea sau europenizarea RM.

  Liderii politici din Germania, Franţa şi Federaţia Rusă încep luni, în staţiunea franceză Deauville, o întâlnire de două zile, decisivă pentru viitorul Republicii Moldova. Conflictul îngheţat din Transnistria, ca şi cel din Nagorno-Karabah, vor figura printre temele abordate, în cadrul mai larg al reconfigurării structurii europene de securitate, scrie cotidianul.ro.

  Cancelarul german Angela Merkel, care a discutat despre situaţia de peste Nistru la Bucureşti, în urmă cu câteva zile, a propus ca UE şi SUA să nu mai aibă statut de observatori, ci să dobândească un rol activ în negocierile pentru reglementarea conflictului din Transnistria. Mai mult, UE a propus Rusiei să renunţe la sprijinul acordat regimului separatist, garantând integrarea în Europa a Republicii Moldova, scrie „Nezavisimaia Gazeta”. Nu lipsesc insa nici scenariile federalizării Republicii Moldova, cu acordarea unui rol politic major rusofonilor de peste Nistru.

  În contrapartidă, scrie publicaţia rusă, Franţa şi Germania au acceptat discutarea aşa-numitului plan Medvedev pentru o structura de securitate pan-europeană. Este un proiect deloc pe placul SUA, pentru că riscă să submineze rolul NATO în Europa. La nivel regional, un preţ va avea de plătit şi Romania, prin asocierea sa la proiectul energetic rusesc South Stream, în dauna rivalului european Nabucco, este opinia presei de peste Prut. De altfel, vizita Angelei Merkel a fost urmată de discuţii la Bucureşti între premierul român şi preşedintele Gazprom.

  Interesele economice cântăresc mult în reglemantarea conflictului din Transnistria, pentru că aici se găsesc mari investiţii ale oligarhilor ruşi. Cu acceptul SUA şi UE, guvernul prooccidental de la Chişinău a ridicat embargoul impus separatiştilor, datând din 2006, ceea ce aduce afaceriştilor ruşi din regiune un profit de zeci de milioane de dolari, în timp ce guvernul moldovean va pierde anual circa 80 de milioane de dolari, din cauza anulării taxelor vamale, potrivit „Nezavisimaia Gazeta”. Unul dintre marii investitori ruşi in Transnistria este Alisher Usmanov, director al Gazprominvestholding, insarcinat de Moscova cu recuperarea datoriilor transnistrene. O reintegrare a Transnistriei va aduce pe umerii Chişinăului şi colosala datorie pe care separatiştii au au de plătit pentru gazele livrate de Gazprom.

  O înţelegere între Nicolas Sarkozy, Angela Merkel şi Dmitri Medvedev pe coasta normandă nu va fi greu de pus în practică, întrucât în Republica Moldova sunt programate alegeri anticipate în noiembrie, iar în 2011 urmează sa aiba loc prezidenţialele din Transnistria. Astfel, regimul separatist poate cădea în urma unui proces „democratic”.

  O reglementare a situaţiei Transnistriei poate duce şi la reapariţia aşa-numitei pietre unghiulare a securităţii europene-Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa. Statele NATO au refuzat să ratifice o noua versiune a acestui tratat, stabilită în 1999, dacă Rusia nu îşi retrage trupele din Transnistria şi Georgia. În replică, Moscova a suspendat aplicarea tratatului, în 2007, iar în 2008 a invadat Georgia. Moratoriul impus de Moscova permite Rusiei şi instalarea rachetelor Iskander în enclava baltică Kaliningrad, precum şi masarea de trupe la graniţele sale europene.

  Întâlnirea de la Deauville vine la scurt timp după ce miniştrii de Externe şi cei ai Apărării din statele NATO s-au apropiat de un acord pentru crearea unui scut antirachetă al Alianţei, pe lângă cel pe care SUA doresc să-l desfăşoare pe mările europene, în special în Marea Neagră, găzduit de România. Berlinul şi Parisul vor încerca să-l convingă pe preşedintele Dmitri Medvedev să accepte oferta ca Rusia să facă parte din acest sistem, spun surse diplomatice citate de presa occidentală. Discuţiile de la Deauville se pot materializa apoi în fapte, cadrul summitului NATO din Portugalia, din luna noiembrie, unde se va aproba şi noul concept strategic NATO, primul după 1999.

  Absenţa Turciei, un risc pentru regiunea Mării Negre

  Agenda reluării dialogului tripartit Rusia-Germania-Franţa, după întâlnirile similare din 2003, înaintea invadării Irakului de către SUA şi Marea Britanie, a fost laudată într-un recent studiu al Consiliului European pentru Relaţii Externe, care deplânge însă absenţa Turciei de la masa negocierilor dintre Rusia şi cele mai importante state UE. Cum Franţa şi Germania pun piedici aderării Turciei la UE, guvernanţii de la Ankara vor promova o politică externă independentă, care poate submina înţelegerile dintre Occident şi Rusia, cel puţin în regiunea Mării Negre.

  Ordinea multipolară se naşte pe plajele Normandiei

  Vocea Rusiei, catalogată recent de Walter Isaacson (şeful agenţiei care administrează Vocea Americii şi Europa Liberă) drept „duşman” al SUA, cataloghează ideea unei alianţe de securitate între naţiunile Europei şi Rusia drept o şansă pentru Europa, argumentând că bătrânul continent nu mai este o prioritate pentru Washington, mai cu seamă pentru administraţia Barack Obama. Mergând pe aceeaşi linie, o analiză a agenţiei Ria Novosti sugerează că întâlnirea de la Deauville poate duce la apariţia unei structuri paralele NATO sau chiar a unui nou NATO. Acest lucru s-ar fi putut întâmpla dacă la precedentele întâlniri Rusia-Germania-Franţa ar fi participat şi Italia si Spania, care şi-au exprimat de altfel această dorinţă.

  http://www.jurnal.md/ro/news/merkel-sarkozy-medvedev-intre-trasnistrizarea-sau-europenizarea-rm-194411/

 10. mamaliga fa ceva bun si tu nu numai critica. Cu astfel de paraziti Basarabia este ticsita. Rahat esti tu.

 11. DOMNULE GHIMPU,

  DECE nu DECORATI membri ai PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL si in special DOAMNA VITALIA precum si altii pentru ACTIVITATE EXCEPTIONALA IN LUPTA pentru UNIREA MOLDOVEI cu ROMANIA ?????????????

  II considerati dusmani ai poporului ????????????

 12. Propun un slogan pentru PNL din Basarabia (Republica Moldova)
  Deoarece actualul stat Republica Moldova este o creatură a regimului de ocupaţie stalinist-comunist în 1940,o crimă la adresa poporului român căruea i sa cauzat un rapt teritorial, consider următoarele:
  a) Promovarea în continuare a acestui stat este echivalenta cu complicitate cu una din crimele stalinism-comunismului;
  b) La restabilirea suveranităţii statului român asupra teritoriilor sale din stînga Prutului vor avea de pierdut doar funcţiuonarii din structurile statului Republica Moldova,restul cetăţenilor din aceste teritorii nu au ce pierde.
  Sloganul cel propun: „REFUZĂM SĂ FIM COMPLICII stalinismului”
  Anatol Marin

 13. Prestatia ce ati avut-o astazi la Moldova1 a fost cea mai proasta de cind va urmaresc. Se vede clar ca nu aveti un program economic bine pregatit, insa mai aveti timp sa-l elaborati.
  Succes, reparati in timp util greseala.

 14. doar niste boi pe blogul asta, bilete la toti spre rumînia si fara întors.

 15. doamna pavlicenco, voi trebiti declarata persoana non grata în Moldova. diferenta între smirnov si dumneavoastra nu prea exista. Partidele care reprezinta interesele altor state ca PNL, Ravnopravie, PCRM, Patria-Rodina,PL, si altele, trebuesc interzise în Moldova, alungat din tara tot gunoiul.

 16. Pt petrea

  Am tot dreptul sa pun pe blog ce vreau, dar nu raspund de ele.

 17. Pt Elena

  Cauta-ti de treaba si sa stii ca invidia ucide. O gramada de oameni necunoscuti au sunat incintati, chiar crezi ca ii cred pe cei slabi si rautaciosi?

 18. Pt ROMAN MOLDOVEAN

  NU VA SUPARATI, DAR NU AM NEVOIE DE ORDINUELE LUI GHIMPU. Eu am Ordinul national al Romaniei „Pentru merit”, in grad de Comandor, care, pentru mine, e mai scump decit ordine ale celui de-al doilea stat romanesc, unde la putere se afla niste mediocritati care jognesc demnitatea romaneasca.

 19. Doamna Pavlicenco cine va sponsorizeaza partidul? numai sa nu-mi spuneti ca donatii din partea membrilor

 20. Pentru hggsdhghvd şi yoyo:Prin cele exprimate de voi aici aţi reuşit să demonstraţi că sunteţi nişte complici şi aliaţi fideli ai stalinismului.Stalin,cînd a creat acest stat bastard RSS Moldovenească pe teritoriului României din partea stîngă a Prutului (august 1940) era un bun prieten cu Hitler.(au fost prieteni din 23 august 1939 pînă la 22 iunie 1941)
  Deci,pe bună dreptate,puteţi fi calificaţi şi ca complici a fascismului hitlerist.Nu doamna Pavlicenco trebuie de declarat persoană non grata pe teritoriile strămoşeşti ale neam din neamul său ce au fost băştinaşi aici de multe generaţii,ci aceşti complici a stalinismului şi fascismului la căre m-am adresat în această replică.Iar cu ei şi toţi acei ce îi susţin.Ruşine să vă fie complicilor stalinismului şi fascismului să scrieţi şi să acţionaţi contra tuturor acelora care îşi doresc revenirea la trupul ţării a unor teritorii răpite de la România de staliniştii-comunişti sovietici.Dumnezeu să vă lumineze însă totuşi mintea,să fiţi şi voi pe calea adevărului şi dreptăţii, ca nişte oameni normali.

 21. Nu uitati ca in toata aceasta framantare pentru UNIRE sau contra UNIRII si a dominatiei permanente a rusiei asupra MOLDOVEI, Germania are o RESPONSABILITATE TOTALA fata de ROMANIA si implicit fata de MOLDOVA.

  GERMANIA A FACUT CADOU moldova RUSILOR CU ACORDUL AMICAL AL OCCIDENTULUI , OCCIDENT CARE SE PREFACE CA nu are nici in clin nici in
  maneca cu aceasta problema.

 22. DOAMNA VITALIA,

  INDIFERENT de ce atitudine veti avea cu privire la aceasta decoratie care totusi va veni intr’o zi atat penru DVS cat si pentru partidul pe care il conduceti dar care va fi o recompensa si pentru sustinatorii luptei DVS pentru UNIRE, SEFUL STATULUI trebue sa va aprecieze pe DVS ca PATRIOT si DOMNIA SA sa se manifeste ca PATRIOT.

  Nu este vorba de o persoana ci de o INALTA IDEE, de un PARTID-PNL si de sutele de mii de cetateni care vor deveni milioane si care sunt la UNISON cu DVS.

 23. BRAVO D-NA VITALIA PAVLICENCO VA ADMIR SI VA MULTUMESC IN NUMELE ROMANISMUL PT CEEA CE SPUNETI SI FACETI PT ROMANIA … poporul roman va multumeste… multi romani din tara va cunosc pe dvs si telurile dvs.(de a uni tarile)
  Oricum, la o eventuala dorinta de a se uni, majoritatea romanilor vor fi de acord(bine..poate mai putin cativa unguri si rusi) in rest majoritatea vor vota actiul de unire!!!!!
  Felicitari pt ceea ce faceti pt romanii din Moldova

 24. to:ZILIER spune:
  19 October 2010, la 00:12

  Ghimpu nu decoreaza oponentii politici…….

 25. Pt Vlad

  Dati-mi telefonul sa va invit la urmatoarea sedinta a candidatilor PNL si a DP a PNL, la care vom stringe din nou donatii oficiale. Daca in PNL nu e galagie si e pace, e pentru ca e transparenta, corectitudine si solidaritate.

 26. Pt ZILIER

  Nu-mi place sa spun, dar, desigur, stie si Corina Fusu, si Ghimpu cine merita mai mult decoratii pentru lupta constanta contra comunismului si pentru romanism, cind am cetatenia din 1992. Ca sa nu mai spun ca pe Vlad Pohila l-a decorat Ghimpu pt cartulia Sa citim sa scriem cu litere latine, dar pe mine, ca si coautor, ca traducator al primelor etichete, carnete studentesi, abonamente, foi matricole si totul ce am facut – nu.

  Ghimpu si falsa falanga liberala sint pasari cu zbor jos, ajunsi in Parlament, nu ne mai vor iesiti din CSI, ca Georgia, nu vor nATO, nu vor Unire. Sint falsi unionisti, ca si Rosca si PPCD. Tocmai de aceea sint uniti toti sa nu permita PNL in Parlament. Dar vom intra prin demnitatea romanilor. Si acesta va fi Ordinul nostru, al PNL. Ruseste se spune ca Ghimpu este Ptita nizkovo poliota, nu se poate autodepasi, e ingust in viziuni si l;a suflet. Nu a fost un Mihai Saakasvili al RM.

 27. Cei care v-au sunat v-au magulit, eu v-am spus un adevar. Sper sa va mai ginditi la aceasta.
  o zi buna!

 28. Elena,
  voteaza unirea,ca de economie va avea cine sa se ocupe,atunci prestatiile economice vor fi ca niciodata,dintre cele mai bune pentru Moldova.

 29. plai spune:
  19 October 2010, la 01:01

  to:ZILIER spune:
  19 October 2010, la 00:12

  Ghimpu nu decoreaza oponentii politici…….

  Ai multa dreptate plai.Ghimpu, un drapel PNL nu permite sa fie arborat linga cel al PL,nu tocmai sa decoreze.Nu mai vorbesc de atitudinea pe care au luat-o cei din PL fata de PNL:in fata PL,PNL are bafta „cinelui in tinda.”
  Prin aceasta PL neglijeaza romanizmul din republica MOldova,insa de la tribuna Ghimpu striga ca e roman.Ipocrizie totala.

 30. PNL e un partid finantat de bucuresti, voi trebue sa stati acolo bot la bot cu basescu si cu toata banda ceea de patrioti rumîni. „PAVLICENKO”=100% rumîn.

 31. Pt azerty.com

  PNL din RM nu a avut niciodata de a face cu nici un leu din Romania, mai ales – un lucru inimaginabil – cu Basescu, impotriva caruia ne-am pronuntat in alegerile prezidentiale. Stati linistiti, altii au relatii cu Baselu.

 32. Stimata Dna Pavlicenco,
  Va salut de aici din Germania si va admir sincer pentru tot ceea ce faceti si anume pentru faptul ca luptati pentru Unirea cu Tara-Mama. Acest tel este unul dintre cele mai nobile pentru noi romanii.
  Toti cei cu inima romana trebuie sa ne unim in jurul Dvs. si al PNL-ului pentru a infaptui aceasta mult dorita Unire.
  Va urez mult succes in nobila Dvs. activitate!

  Multa stima si multa iubire!

  PS. Mi-a placut foarte mult poza aceea in care Dvs. infaptuiti Unirea in mod simbolic cu ajutorul celor doua steaguri: al Romaniei si al Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *