Si Constantin Tanase despre Broscoii nostri…

Voi dezvalui un lucru ce nu-mi face placere sa il dezavalui. Si, sper, Constantin Tanase, nu se va supara. E de ajuns ca sint suparata eu pe el pentru cite neadeavaruri a scris despre mine. Chiar ma mir, de o bucata de vreme, cum de ma lasa in pace. Cred, insa, ca “nu e totul pierdut”.

Vreau sa mentionez, cu toata supararea mea pe el, ca il respect pentru curajul de ziarist. Sint si eu o bucatica de ziarist si imi manifest permanenta amaraciune legata de presa care nu a trecut in Opozitie fata de Putere. Tanase – mai asa, mai putin, mai greu, dar a trecut. Asta e garantia nevegetarii in practicile totalitare.

Dezvaluirea este urmatoarea: in ajunul alegerilor locale din 2007, cind am candidat si eu la functia de Primar al Chisinaului, fortata doar de colegii ce credeau ca puteam servi ca o locomotiva pentru CMC, am avut o discutie, la mine acasa, cu o buna prietena a mea si cu Tanase. Cit a durat discutia, neagreata total de pisicuta mea (carea a ramas o enigma pentru mine), nu am priceput esenta si scopul. Se spunea ca sint multi candidati la Primarie etc. Tanase nu a avut curajul a-mi spuna “retrage-te, ca vine altul!” Abia mai tirziu am priceput ca era vorba de “proiectul Filat”, inceput inca inainte de alegerile locale. Eu doream sa ma retrag, dar echipa nu mi-a permis, echipa care, ulterior, a plecat la Filat. Am facut, in acea campanie, contrar, insa, vointei echipei plecate ulterior, totul ca sa colaborez cu Filat si sa ii opresc si pe colegii mei, chiar astia amintiti, sa nu-i amintim lui Filat public faptul ca l-a instalat, si el, pe satrapul Voronin la putere pentru inca patru ani. O stiu colegii, inclusiv Anatol Taranu.

Mai spun doua lucruri: 1. Snt perfect de acord cu Tanase (am spus-o, repetat, si eu) ca politicienii verzi, imaturi, dar extrem de orgoliosi, tocmai dupa principiul “prostului nu ii e destul, daca nu e si fudul” (la noi ii spune, mai modern, acestei fudulii „autosuficienta”), ard repede si iremediabil. Nu dau un sir aici. 2. Din pacate, acestia nu inteleg faptul ca presa, cei ce ii critica le fac un bine, de aceea se razbuna. Eu am patit-o si o patesc din plin. Si, cred, o voi mai pati, avem deja semnale de interes periculos fata de PNL din partea broscoilor de la Putere.

De aceea, repet, il respect pe Constantin Tanase, ca incearca sa nu coboare statutul presei libere, spre deosebire de vacile sfinte ale jurnalisticii, care sint niste lingai ordinari… Cit despre ce scrie el in articolul de azi din “Timpul”, sint aspecte invocate de mine permanent, care imi aduc, insa, o gramada de insulte pe blog… Eu le rabd, stati linistiti. Urma alege.

Constantin Tanase: “Broscoii politici de pe Bac si Boul din fabula”

De pe: http://www.timpul.md/articol/broscoii-politici-de-pe-bac-si-boul-din-fabula-16354.html

Tin minte, in copilaria mea, cand un parinte ajungea la culmea rabdarii, ultima sentinta pe care i-o arunca in fata copilului obraznic era urmatoarea: eu te-am facut, eu te mantui! Bineinteles, nu-l mai „mantuia”, dar daca totusi punea mana pe vinovat, treaba nu ce termina fara violenta si fara, cum spunem noi astazi, incalcarea brutala a drepturilor copilului. Deoarece aceasta sentinta a fost rostita de cateva ori si la adresa mea, m-am gandit adanc la ea si de fiecare data le-am dat dreptate parintilor. Cu mintea mea de atunci, neafectata de diferite conventii internationale privind protectia copilului, chiar daca nu eram de acord cu sentinta, le recunosteam parintilor dreptul de proprietate totala asupra mea – sunt al lor si au dreptul sa faca cu mine ce doresc…

Indiscutabil, nu exista un paralelism perfect si total intre cazul evocat si cel la care ma voi referi in continuare, iar in continuare ma voi referi la premierul Vlad Filat. Mai multe persoane m-au vizitat zilele acestea, rugandu-ma „pana la pamant” un singur lucru: nu-l ataca, te rog (pana la pamant), pe Vlad (Filat). Le explic vizitatorilor mei ce inseamna a ataca, le aduc dovezi ca eu nu l-am atacat niciodata pe Filat, ca, ziarist fiind si scriind in fiecare zi, nu puteam (nu pot) sa nu-l vizez in unele contexte, unde mai pui ca multe din actiunile lui sunt taxabile suta la suta. I-am rugat pe aparatorii lui Filat sa citeasca si ceea ce scriu alti ziaristi, care nu-i sunt dusmani lui Filat, sa asculte ce vorbesc oamenii in strada, acei oameni care au lucrat si au votat pentru Filat. Le explic vizitatorilor mei ca eu, sincer, nu inteleg multe din actiunile lui si ii intreb ce a cautat Filat cu un buchet de trandafiri pe 24 august la Memorialul „Eternitate”, cand chiar nici M. Lupu nu a mers acolo, de ce nu a fost invitat la inaugurarea rutei Chisinau-Odesa ministrul de resort Salaru, de ce a provocat scandalul cu asumarea raspunderii guvernului, de ce ii „inteapa” pe romani, amintindu-le despre necesitatea semnarii Tratatului de baza, de ce a pornit circul acesta cu „lipsa cvorumului in guvern”, de ce in permanenta cauta sa-i „cotonogeasca” si sa-i puna in situatii idioate pe colegii sai de Alianta s.a.m.d., s.a.m.d. Ii intreb franc: lumea nu-i proasta, lumea doar vede si intelege ce se intampla si voi oare nu vedeti? Vizitatorii mei ridica din umeri, se uita cu ochi vinovati la mine si recunosc: da, ai dreptate, dar totusi lasa-l in pace, nu-l mai atinge, pentru ca, daca-l critica altii e una, dar cand scrii dumneata – e alta treaba… Si apoi, ati fost prieteni si mai exista si dl Alexandru…

Cunosc foarte bine acest refren – unii il canta de vreo doi ani de zile. Nu o singura data mi s-a imputat „lipsa de obiectivitate” din cauza ca fiul meu face parte din echipa Filat… Putini au inteles ca nu exista niciun fel de „conflict de interese” in cazul dat: fiecare dintre noi, la locul lui, ne facem datoria – eu ca ziarist, el ca membru al guvernului Filat. Nu neg, a existat un grad sporit de toleranta, pe care mi-a dictat-o bunul-simt. Dar aceasta toleranta nu poate depasi niste limite, fapt ce m-ar desfiinta ca ziarist. Admit, asa este, sunt multi carcotasi, invidiosi care au tot interesul sa-l denigreze pe Filat. Dar nu toate sunt povesti, cand absolut din toate partile ti se spun unele si aceleasi lucruri despre vanitatea stupida si orgoliul necontrolat ale premierului Filat, despre dispretul deschis pe care-l manifesta fata de oamenii de care nu mai are nevoie – oamenii care si-au pus obrazul in campania electorala si l-au „spalat” de acel 4 aprilie 2005! -, despre apucaturile lui despotice si „monarhice” si slabiciunile lui pentru stravechea arta a intrigilor si jocurilor de culise.

Recunosc, am admirat si eu la inceputuri duritatea tanarului premier, fiind convins ca tara are nevoie in aceste momente grele de o mana tare, de un om cu caracter. Cu timpul insa, am inceput sa observ cu ingrijorare in actiunile lui altceva decat duritate barbateasca si caracter. Nu dezvolt subiectul aici si acum pentru ca tema de azi e alta. Da, recunosc, am participat si eu la „spalarea” lui Filat si lansarea lui pe actuala orbita politica, serios orbita de ambitiile lui exagerate. Imi fac mea culpa in sensul ca am tacut prea mult… Sper insa ca nu definitiv… de mult. Am invocat pedagogia care se aplica in satele din lunca Prutului in anii copilariei mele, pedagogie care culmina cu sentinta „eu te-am facut, eu te mantui” nu pentru a o extrapola la relatiile mele cu premierul Filat; nu (numai) eu l-am „nascut” si n-am dreptul moral sa-l „mantui”, chiar daca as putea. Problema e alta si e mai adanca – de ce se intampla ceea ce se intampla, de ce o mare speranta a politicii moldovene, cum a fost Filat, incepe sa se spulbere, lasand in urma deceptii si ura fata de politica si politicieni? Noi nici nu realizam cat de mult a avut de pierdut R. Moldova din cauza unor politicieni loviti de boala pe care unii, mai culti, o numesc „ridicarea urinei la cap”.

…Imi povestea ieri o cunostinta despre impresiile sale de la recentul Congres al PL. Am parasit congresul, zice, pentru ca mi-au displacut profund laudele exagerate si zgomotoase la adresa liderilor acestui partid. Nici Ghimpu, nici Chirtoaca nu au nevoie de asemenea laude si lingusiri. Ne-am ars de atatea ori cand am facut napoleoni din oameni talentati, i-am zeificat pana i-am distrus. Da, liderii au nevoie de sprijinul nostru, dar nu de adulatii tribale, liderii nostri sunt colegii nostri, fratii nostri intru idee, dar nu monarhi in fata carora trebuie sa ne roadem genunchii. Da, presa democratica n-a avut alta solutie morala decat sa salute si sa sprijine lansarea PLDM, mai apoi sustinerea Opozitiei unite, dar aceasta nicidecum nu inseamna ca ”s-a cununat pe vecie” cu acest partid, cu liderul lui si trebuie sa inchida ochii cand lucrurile iau o alta turnura. Am ferma convingere ca astazi cu adevarat e responsabil in fata societatii si cu adevarat nu-i vrea raul premierului Filat doar acel care-i spune acestuia, cinstit in fata, ce crede. Nu ne putem juca cu focul, participand prin tacerea noastra la nasterea unui nou „tatuca” al poporului. Acest pericol exista si eu vad datoria mea morala de a vorbi despre el, dar nu de a culege un pufusor de pe reverul premierului spunandu-i: O, majestate, cat de mare esti tu si cat de mic sunt eu. Suporta-ma o clipa sub umbra ta mareata!

Regret sincer si o tratez ca pe o nereusita a mea personala situatia creata in Alianta, cand toti cei trei lideri ai ei au devenit dusmani ai lui Filat. Ma minunez, de cat talent a dat dovada Filat, cum de a reusit, doar intr-un an de zile, sa-i porneasca pe toti impotriva lui? Nu-i absolvesc de pacate nici pe ceilalti lideri ai Aliantei – de multe ori toti sunt o apa si un pamant, dar de la cel care vrea multe se cer multe! Filat, vede toata lumea, a vrut si vrea mai multe, de aceea i se si cer mai multe…

Materialul de astazi nu este nicidecum „un atac” la adresa lui Filat. O spun clar pentru toti prietenii mei. Am punctat niste idei, la care face sa ne gandim cu totii, dintr-un motiv foarte serios: nu sunt dusmanul lui Vlad Filat. Dusmanul lui as deveni atunci cand as spune despre el alte lucruri, cand i-as telefona in fiecare zi sa-i spun ce mai zic unii despre el si cand l-as ruga sa ma suporte si pe mine o clipa sub umbra sa mareata. De aceea, nu-l „scot din suflet ca pe o greseala pe care n-am stiut-o la-nceput”, cum se zice intr-o romanta, si-l asigur pe Vlad Filat ca, atunci cand nu va mai fi premier si nu-l vor mai asalta cetele de culegatori de puf de pe revere regale si amatorii de a sta la umbra lui mareata, tot la mine va gasi un cuvant sincer de consolare si incurajare.

P.S. Titlul articolului („Broscoii politici de pe Bac si Boul din fabula”) nu-l vizeaza pe Vlad Filat, ci vizeaza un fenomen, o stare de lucruri reprobabila din politica noastra. Sa intoarcem privirile inapoi si sa vedem cati tineri talentati au ars pe rugurile politicii moldovene doar din cauza ca, neimpacandu-se cu statutul si dimensiunile de broscoi, date de Dumnezeu, se umflau, visand sa ajunga mari, ca boul din fabula. Cu ce s-a terminat tentativa – o stim cu totii.

P.P.S. Domnule prim-ministru, daca, dupa lectura acestui articol, n-o sa sariti de pe scaun, intreband cu voce tare „Ce mai vrea si bou’ ista de Tanase de la mine?”, dar veti ramane calm, ca un barbat puternic, si veti cadea adanc pe ganduri, sa stiti ca aveti viitor politic. Astfel, nu eu, dar dumneavoastra decideti asupra acestei chestiuni, a unei chestiuni care ne priveste si pe noi, prostimea, dar si pe dumneavoastra… (c.t.)

Loading Facebook Comments ...

30 Comments

Add a Comment
 1. FILATELISTUL SE TRANSFORMĂ ÎN AŞA NUMIT „mARELE sALVATOR A mOLDOVEI”. nOI NU CREDEM STEJARULUI ŞI NU DORIM CĂ ŢARA NOASTRA SĂ FIE CONDUSĂ DE NIŞTE ŢIGARETNICI-CONTRABANDIŞTI, oAMENI FĂŢARNICI.
  EU ALEG STABILITATE.

 2. cEVA SE ÎNTÎMPLĂ ÎN PLDM DACA TATĂL MINISTRULUI DE JUSTIŢIE CAM CRITICĂ PE FIL, PROBABIL TĂNASE JUNIOR NU A GĂIT PE SINE ÎN PRIMELE 10 PE LISTA ELECTORALĂ.

 3. „Am parasit congresul, zice, pentru ca mi-au displacut profund laudele exagerate si zgomotoase la adresa liderilor acestui partid. Nici Ghimpu, nici Chirtoaca nu au nevoie de asemenea laude si lingusiri. Ne-am ars de atatea ori cand am facut napoleoni din oameni talentati, i-am zeificat pana i-am distrus. Da, liderii au nevoie de sprijinul nostru, dar nu de adulatii tribale, liderii nostri sunt colegii nostri, fratii nostri intru idee, dar nu monarhi in fata carora trebuie sa ne roadem genunchii.”–-exact asa gindesc si eu.Inca 4-5 ani in urma ii sugerasem sefului intr-o ancheta scrisa,anume aceasata idee ca:”..sefii nostri sunt colegii nostri, fratii nostri,cu care tre sa colaboreze,nu sa-i oprimeze”

  Un articol extraordinar.Mi-a mai placut ideea :eu te-am facut, eu te mantui!
  Mama-mi zicea:Eu te-am zidit, eu te ucid!

  Intr-adevar,daca ar intelege toti acest mesaj, ar f mnunat.

 4. Un articol extraordinar. Dle Tanase, sînteţi un Jurnalist Adevărat!

 5. Vedeți ce mesaj îi transmite Vlad Filat premierului rus Putin.

  Filat a adresat astazi un mesaj de felicitare Prim-ministrului Federatiei Ruse, Vladimir Putin, cu ocazia zilei de naștere, informează Directia comunicare și relatii cu presa de la Guvern.

  ”Stimate Vladimir Vladimirovici,

  Va rog sa primiti cele mai sincere si cordiale felicitari cu ocazia zilei de nastere.

  Cu o deosebita satisfactie si recunostinta as dori sa mentionez ca in ultima perioada, gratie suportului Dumneavoastra, relatiile traditionale de prietenie si colaborare intre Republica Moldova si Federatia Rusa au primit un nou impuls si se dezvolta cu succes in interesul ambelor state si popoare.

  Va doresc, stimate Vladimir Vladimirovici, multa sanatate, bunastare, succes in continuare in functia responsabila pe care o detineti.”

  http://www.timpul.md/articol/vedei-ce-mesaj-ii-transmite-vlad-filat-premierului-rus-putin-16363.html

 6. Pu: C.Tanasa

  Maestre, cititi ce urmeaza si daca doriti spuneti ce parere aveti asupra ghindului meu : ”

  „Excelenţă, permiteţi-mi să Vă adresez cele mai sincere felicitări şi urări de bine cu prilejul investirii Dumneavoastră, pentru un al doilea mandat, în funcţia de Prim-ministru al Suediei.

  Guvernul Republicii Moldova apreciază înalt angajamentul Suediei de a acorda ţării mele ampla susţinere în vederea democratizării, modernizării şi ralierii la standardele comunitare, demonstrată şi în perioada deţinerii de către Suedia a Preşedinţiei UE”, scrie premierul moldovean Vlad Filat într-un mesaj de felicitare adresat Prim-ministrului Regatului Suediei, Fredrik Reinfeldt.

  „TARII MELE „…….parca ar fi pruvetizat-o……

  Eu cred ca Filat trebuie sa spuna” Tarii noastre”, pentru ca dinsul inca nu ne-a feriit, fiind ales de catre noi.

 7. Premnierul moldovean Vlad Filat i-a adresat, azi, omologulului său rus – Vladimir Putin, un mesaj de felicitare cu prilejul zilei de naştere.

  În mesaj, premierul Filat constată cu „o deosebită satisfacţie şi recunoştinţă” că „în ultima perioadă, graţie suportului Dumneavoastră, relaţiile tradiţionale de prietenie şi colaborare între R. Moldova şi Federaţia Rusă au primit un nou impuls şi se dezvoltă cu succes în interesul ambelor state şi popoare”… PENIBILA LINGUSEALA LUI FILAT PE LINGA SATRAPUL IMPERIALIST DE LA MOSCOVA …IN REALITATE GRATIE SUPORTULUI LUI PUTIN , PRODUSELE MOLDOVENESTI EXPORTATE IN RUSIA SUNT SABOTATE PE FATA … VORBE GOALE ARUNCATE-N VINT … CA PE VREMEA GENERALISSIMULUI STALIN , TATUCUL POPOARELOR …

 8. PROBABIL CA GUDUREALA DE CIINE FLAMIND SI FRICOS A LUI FILAT POATE FI MAI DE PROST GUST DECIT …Vladimir Putin a primit de ziua lui 12 studente sexy! Cu si fara lenjerie…

  Premierul Rusiei a primit un cadou „dezbracat” la aniversarea celor 58 de toamne. 12 studente la jurnalism de la Universitatea din Moscova i-au daruit lui Putin un calendar pe 2011, in care au pozat provocator si i-au transmis cate un mesaj de suflet… PACAT CA FILAT N-A INCAPUT IN CALENDARUL CU PRICINA … DACA ERA CHEMAT SI EL , PROBABIL L-AM FI REGASIT SI PE „PREMIERUL” MOLDOVEI …Cu si fara lenjerie …

 9. În mesaj, premierul Filat constată cu „o deosebită satisfacţie şi recunoştinţă” că „în ultima perioadă, graţie suportului Dumneavoastră [ Putin ], relaţiile tradiţionale de prietenie şi colaborare între R. Moldova şi Federaţia Rusă au primit un nou impuls şi se dezvoltă cu succes în interesul ambelor state şi popoare”… UNDE SPUNE FILAT CA VREA SA ADERE ? LA U.E. ? SA FIM SERIOSI … POATE UNIUNEA RUSIA – BELARUS … SAU CINE STIE ? O UNIUNE SOVIETICA RENASCUTA DIN CENUSA …

 10. Pentru ciresar s.a.

  Pentru toti nostalgicii dupa URSS

  На фоне вымирания русских усилилась деградация искусственного «русского языка»

  По сообщениям русских СМИ, ученые из филологического факультета Санкт-Петербургского университета под руководством профессора Асиновского в ходе обширной исследовательской работы установили, что устная речь русских имеет мало общего с классической русской грамматикой. В рамках научного исследования они целых три года они вешали на шею добровольцам диктофоны и записывают их речь так, как она звучит на самом деле.

  Результаты расшифровок напоминают хаос. Практически все традиционные единицы, с которыми лингвисты, специализирующиеся на природных, естественных языках, привыкли иметь дело, совершенно не работают: ни фонемы, ни морфемы, ни предложения. Например, осциллограмма четко показывает, что различий между окончаниями в словах «рыжий» и «каждую» в естественной речи просто нет. О грамматических формах того и другого ученые просто догадываются.

  Специалисты поясняют, что это говорит о том, что в естественной русской речи грамматические значения с помощью окончаний и суффиксов больше не реализуются. Реально нет флексий, они в природе не встречаются. Их невозможно услышать, их невозможно вычленить. Есть слова, которые, как кажется русским, они постоянно используют. А на самом деле русские их вообще не употребляют. Вместо них они говорят «вот», «блин» или что-то подобное.

  Больше половины слов, используемых в естественной речи, не значат вообще ничего. Это что-то вроде «э», заполняющего речевую паузу, или того же «вот» — слова, позволяющие установить контакт с собеседником. Но это вовсе не слова-паразиты, с которыми традиционно приходится иметь дело лингвистам. Именно с их помощью, то есть, дополняя слово мимикой, интонацией и жестом, русские, лишенные своих природных финно-угорских наречий, как примитивные дикари, пытаются передать смысл.

  Напомним, что так называемый русский язык очень молодой. Он был создан в конце 18 века немецкими масонами для объявленной «единой» мифической «русской нации» и приписан члену масонской ложи Михаилу Ломоносову. При этом сначала была издана грамматика этого искусственного языка (по-немецки), а только затем «русский язык» дополнялся лексикой из старо-болгарского (церковно-славянского). Природными языками отнюдь не единых «русских» являются различные финно-угорские диалекты, сильно перемешанные с монгольским языком.

 11. Intitulat „Vladimir Vladimirovici, vă iubim. La mulţi ani, domnule Putin”, calendarul cuprinde 12 fotografii ale unor studente de la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Moscova, însoţite de sloganuri amuzante. De exemplu, domnişoara Martie, îmbrăcată într-un set de dantelă neagră, îi doreşte „La mulţi ani” şefului guvernului, adăugând: „Aţi stins incendiul de pădure, dar eu ard încă”…

  Filat a adresat astazi un mesaj de felicitare Prim-ministrului Federatiei Ruse, Vladimir Putin, cu ocazia zilei de naștere, informează Directia comunicare și relatii cu presa de la Guvern.

  ”Stimate Vladimir Vladimirovici,

  Va rog sa primiti cele mai sincere si cordiale felicitari cu ocazia zilei de nastere.

  Cu o deosebita satisfactie si recunostinta as dori sa mentionez ca in ultima perioada, gratie suportului Dumneavoastra, relatiile traditionale de prietenie si colaborare intre Republica Moldova si Federatia Rusa au primit un nou impuls si se dezvolta cu succes in interesul ambelor state si popoare.

  Va doresc, stimate Vladimir Vladimirovici, multa sanatate, bunastare, succes in continuare in functia responsabila pe care o detineti.” … MARE ADORATIA [ ARANJATA BINEINTELES ] FATA DE BRUTA IMPERIALISTA SI TOTALITARISTA DE LA MOSCOVA … FETELE SI „FATALAII” LUI TATUCA-VLADIMIR VLADIMIROVICI … O IDEE BUNA ACEST CALENDAR … PE CIND UN CALENDAR SEXY INCHINAT LUI PUTIN , CU „FATALAII” MOLDOVEI ? LUPU , FILAT ,VORONIN ,URECHEAN ,PASAT , SELIN … FRUMUSETI UNA SI UNA …

 12. …SI IN TIMP CE FILAT NU MAI CONTENESTE CU LAUDELE LA ADRESA SATRAPULUI IMPERIALIST , SUSTINATORUL DIN UMBRA AL REGIMULUI SEPARATIST DE LA TIRASPOL …6 luni în arest. Mai e vreo speranţă pentru Ernest Vardanian?

  Ieri, 6 octombrie, a expirat termenul prelungit de detenţie al lui Ernest Vardanian. Cu toate acestea, după şase luni din momentul reţinerii, situaţia jurnalistului nu s-a schimbat câtuşi de puţini, el rămânând în continuare în arest, fără să ştie când va fi eliberat. Amintim că jurnalistul Ernest Vardanian a lucrat la agenţia Novîi Region din Tiraspol şi ziarul Puls din Chişinău. El a fost arestat la 7 aprilie de aşa-zisele forţe de ordine din regiunea transnistreană, care l-au acuzat de trădare de patrie şi spionaj în favoarea R. Moldova. Jurnalistul a recunoscut că în timpul interogăriilor a fost bătut şi obligat să confirme mărturii false. Astfel, la 12 mai a.c. pe un post de televiziune locală din Tiraspol a apărut declaraţia video a lui Vardanian în care acesta şi-ar recunoaşte vina. Mai târziu, însă, el a spus prin intermediul rudelor sale că a fost supus torturilor ca să facă acele declaraţii.

  Dacă îi va fi demonstrată vinovăţia, Ernest Vardanian riscă să fie condamnat la 12-20 ani de închisoare. Statele implicate în reglementarea conflictului transnistrean nu au făcut deocamdată nimic semnificativ pentru a-l ajuta pe jurnalist. CE BOLBOROSEA FILAT …? …gratie suportului Dumneavoastra, relatiile traditionale de prietenie si colaborare intre Republica Moldova si Federatia Rusa au primit un nou impuls si se dezvolta cu succes in interesul ambelor state si popoare… MARE DERBEDEU .

 13. Cineva remarca faptul ca FILATOV nu a scos o vorba romaneasca cand a fost in vizita la gagauti dar nici gagautii , bine inteles.

  Toti politicienii pro-romani dar si particularii adica orice cetatean trebue sa refuze sa vorbeasca in limba ocupantului.

  Politicienii fie in parlament fie in orice deplasare trebue sa vorbeasca numai in romaneste, iar daca sunt interpelati in ruseste trebue sa le rspunda numai in romaneste.

  Individul cu limba straina nu are decat sa faca apel la un traducator moldovean din preajma daca vrea sa inteleaga. Domnul Ghimpu poate da dispozitiile necesare in acest sens.

 14. P.P.S. Domnule prim-ministru, daca, dupa lectura acestui articol, n-o sa sariti de pe scaun, intreband cu voce tare „Ce mai vrea si bou’ ista de Tanase de la mine?”, dar veti ramane calm, ca un barbat puternic, si veti cadea adanc pe ganduri, sa stiti ca aveti viitor politic. Astfel, nu eu, dar dumneavoastra decideti asupra acestei chestiuni, a unei chestiuni care ne priveste si pe noi, prostimea, dar si pe dumneavoastra… (c.t.)
  Поздно! Филат из тех, которых, выдвинув однажды, трудно задвинуть назад на свое прежнее место. Да, временно он может притвориться белым и пушистым, пока окончательно не утвердится во власти. Но горбатого могила исправит.
  Однако то, что господин К. Танасе публично берет на себя ответственность за своего выдвиженца – похвально. В каждом обществе существует интеллектуальная элита, которая ассоциируется с совестью нации, мнению которой люди доверяют ( в России это Солженицин, Сахаров и пр.), так вот долг этой интеллектуальной элиты предупреждать общество о надвигающейся политической опасности. А сейчас опасность для Молдовы заключается в том, что вслед за Россией и при поддержки России в стране будет укрепляться вертикаль власти на вершине которой будет находится „маленький Путин”, который будет верно служить не своему народу, а лишь „большому Путину”. Поздравление с днем рождения, отправленное премьер министром Молдовы господину Путину содержат неприятные элементы субординации и холуйства (Его Превосходительству Господину Владимиру Путину). Интересно, какой „личный вклад” внес господин Путин в экономическое развитие Молдовы? За что так подобострастно благодарит его наш премьер? За отказ покупать молдавские вина и фрукты? За то, что на территории Молдовы до сих пор находятся российские войска? За то, что Россия отрезала часть территории Молдовы, где был сосредоточен основной экономический потенциал республики?

  Господин Танасе, Вы породили этого „генералиссимуса” – Ваш долг …дальше по тексту Вашей статьи и сентенции Вашего отца. Избавьте Молдову от такого „отца молдавской демократии и отца нации”. Мы не хотим соревноваться с Северной Кореей.

 15. Ma inteb si eu, pot oare asemenea articole indrepta pe poiticieni? Ma tem ca nu.

 16. Rusoaica spune:
  7 October 2010, la 14:02
  Странно…. Вы на самом деле русского происхождения или только псевдоним Rusoaica? Разве может истинно русский человек так хулить Россию?
  Что значит „неприятные элементы субординации и холуйства”? Это всего лишь правила хорошего тона. Уметь читать между строк не дано каждому…
  Хотя бывают моменты, когда я ненавижу русскоязычных, которые не знают государственный язык страны, гражданами, которой являются, но в данном случае Ваш отзыв не очень любезен по отношению к русскому народу.

 17. Mai Ciresar Ciresovici Ciresov,
  Primul ministru al Romaniei a spus clar si raspicat de la tribuna Adunarii Generale ONU ca tara numita Romania nu va recunoaste in vecii veciilor tratatul Ribbentrop -Molotov!!! Ai auzit mai facatura komsomilista ce ti se spune? Care patrie „Moldova „,mai ceapaevule, o ai tu?Aceea care a facut-o idiotul numit Lenin si a botezat-o RSS Moldoveneasca peste Nistru?Acea tot facatura comunista care mi-a sfasiat mie patria rupand bucati din ea pentru a ma subjuga?
  Tine mine cat traiesti tu si pentru toate generatiile pe care le vei aduce pe lume de aici incolo:Romnaia nu este, nu a fost si nu va fi patrie pentru rusi!!!Continuitatea noastra aici este de peste 2000 de ani!!! A ta cata are pe pamantul Patriei mele , urmas de hoarda cuceritoare ce esti?Asa ca stai cuminte in banca ta mai ciresovici ciresov.N-are nimeni nimic cu Rusia ta!!! Rusia are cu noi si nu o mai satura dumnezeu de pamant cucerit!!!Moldova n u este a ta,nici a altora ca tine. Este a urmasilor urmasilor roamnilor care sunt, se vor naste si se vor sacrifica pentru ea.Romanii nu au pierit ,ai ciresov,nuvor pieri niciodata. 2500 de ani nu i-a putut „inghiti” nimeni.

 18. Liderul Partidului Comuniştilor din R. Moldova, Vladimir Voronin, l-a felicitat pe premierul rus Vladimir Putin cu ocazia zilei de naştere.

  În mesajul său de felicitare adresat lui Putin, Voronin scrie că îşi aminteşte cu satsifacţie de întâlnirile avute cu el şi discuţiile fructuoase, care au permis întotdeauna găsirea unor soluţii constructive în relaţiile moldo-ruse.

  Fostul preşedinte moldovean i-a dorit lui Vladimir Putin fericire şi succese în activitate.

  Premierul rus a fost felicitat azi şi de premierul moldovean Vlad Filat. Nu a întârziat cu felicitările nici Igor Smirnov, liderul secesionist transnistrean.

  UN ADEVARAT TRIO … FILAT-VORONIN-SMIRNOV … ALIANTA DE GUVERNARE DE MIINE ?

 19. Mesajul meu de maisus este incomplect :::::::::

  Cineva remarca faptul ca FILATOV nu a scos o vorba romaneasca cand a fost in vizita la gagauti dar nici gagautii , bine inteles.

  Toti politicienii pro-romani dar si particularii adica orice cetatean trebue sa refuze sa vorbeasca in limba ocupantului.

  Politicienii fie in parlament fie in orice deplasare trebue sa vorbeasca numai in romaneste, iar daca sunt interpelati in ruseste trebue sa ceara ca chestiunea sa fie pusa in romaneste si sa li sa rspunda numai in romaneste.

  Individul cu limba straina nu are decat sa invete romaneste sau sa faca apel la un traducator moldovean din preajma daca vrea sa inteleaga.

  Daca ati fi intr’o tara occidentala mai ales ANGLIA asa s’ar proceda.
  Dar cu politicieni fricosi trebue sa mai asteptam putin. Dar cine stie ???????????

  Domnul Ghimpu poate da dispozitiile necesare in acest sens.

 20. Mesajul meu de maisus este incomplect :::::::::

  Cineva remarca faptul ca FILATOV nu a scos o vorba romaneasca cand a fost in vizita la gagauti dar nici gagautii , bine inteles.

  Toti politicienii pro-romani dar si particularii adica orice cetatean trebue sa refuze sa vorbeasca in limba ocupantului.

  Politicienii fie in parlament fie in orice deplasare trebue sa vorbeasca numai in romaneste, iar daca sunt interpelati in ruseste trebue sa ceara ca chestiunea sa fie pusa in romaneste si sa li sa rspunda numai in romaneste.

  Individul cu limba straina nu are decat sa invete romaneste sau sa faca apel la un traducator moldovean din preajma daca vrea sa inteleaga.

  Daca ati fi intr’o tara occidentala mai ales ANGLIA asa s’ar proceda.
  Dar cu politicieni fricosi trebue sa mai asteptam putin. Dar cine stie ???????????

  Domnul Ghimpu poate da dispozitiile necesare in acest sens.

  POLITicienii nostri nu sunt de meserie si translatori.

  A raspunde in ruseste este sa insulti pe cei din jur care nu cunosc limba rusa.

 21. Pentru natalia :

  На Ваш вопрос:”Разве может истинно русский человек так хулить Россию?” отвечаю.

  Я очень люблю русский народ, русскую культуру и саму Россию. Но не нужно путать Россию с чекистским бандформированием, под гнетом которого находится русский народ с начала 21-го века. Россия и правительство России – это не одно и то же. Путин – это не Россия, как Адольф Гитлер – это не Германия. Надеюсь, когда-нибудь кончится эта черная полоса в истории России, к власти придут люди без имперских амбиций, которые будут заботится о благе своего народа, а не о расширении территории, которую не в состоянии освоить, когда недра земли будут принадлежать всему народу, а не кучке ловких воров. Вот тогда я буду обеими руками за сближение с Россией, за влияние России на политику Молдовы. Но пока что я являюсь гражданкой Молдовы, и инстинкт самосохранения подсказывает мне, что мы должны стремиться на Запад, а не на Восток, потому что на Западе превалируют демократические ценности, включающие свободу личности, а на Востоке – восточная деспотия и тоталитарный режим.

 22. Ghimpu ,unifica fortele sanatoase,creaza un bloc,ca maine va fi tirziu !!!!!Lumea e atit de derutata,ca va alege comunistii !Dupa cum se vede v-om avea un buletin de vot,demn de rechordul Hiness !!!!Daca esti patriot de ce te-ai ,,inhamat,,cu Urechean si Lupu stii prea bine,ca ei sunt pro cremlin [ul mamei lor ] !!!Lumea te va aprecia pentru acest pas !!!!Grabestete,ca maine v-a fi tarziu !!

 23. Pentru natalia :

  7 октября не только день рождения „великого Пу”, но и один из самых страшных дней России: в этот день в 2006 году в 16.04 была убита выстрелом в спину журналистка Анна Политковская, Совесть и Честь России.
  Она была женственной. Умела очаровательно смеяться удачной шутке и плакать от несправедливости. Но любую несправедливость — по отношению к кому бы то ни было — она воспринимала как личного врага. И боролась с ней до последней возможности.Она была удивительно мужественной. Куда мужественнее многих и многих мачо в бронированных джипах, окруженных телохранителями.
  Ей угрожали, ее пытались запугать, устраивая слежки и обыски. Ее арестовывали в Чечне «наши» десантники и угрожали расстрелом. Ее отравили, когда она летела в Беслан. Она выкарабкалась. И хотя здоровой после этого уже не была, сильнее всего у нее по-прежнему болела совесть. До сих пор нет ответа на один из их главных вопросов: не является ли убийство Политковской подарком на день рождения тогдашнего президента?

 24. O IDEE MOARE, DACĂ DESPRE EA NU SE MAI DISCUTĂ ÎN SOCIETATE.

  fAPTUL, CĂ LA CABINETUL DIN UMBRĂ DIN 7 OCTOMBRIE, CU PARTICIPAREA V.PAVLICENCO, iÂI ROŞCA ŞI PETRENCO, TOATĂ EMISIUNEA S-A DISCUTAT MESAJUL PNL ” UNIREA CU ROMÂNIA”, ROŞCA ŞI PETRENCO UITÎND DE CE AU VENIT LA EMISIUNE, VORBEŞTE DESPRE FAPTUL CĂ IDEIA UNIIÎRII ESTE CEA MAI ACTUALĂ LA ZIUA DE AZI ŞI ARE PERSPECRIVĂ, DEOARECE SÎNGELE APĂ NU SE FACE, ŞI ADEVĂRUL ISTORIC MAI DEVREME SAU MAI TÎRZIU ESE LA SUPRAFAŢĂ.

 25. Sa speram ca C. Tanase e sincer si de azi a revenit la Jurnalism.

 26. In sfarsit, Tanase a prins la adevar!
  Insa asta a facut-o numai pentru ca Filat nu i-a dat bani, cum i-a promis.
  Acum Tanase si-a gasit alt patron si-l va @rade@ pe Filat cum o va putea…

  (De fapt, Filat o merita. Eu inca un an in urma spuneam ca FILAT este al doilea ROSCA. Uite, unul cate unul vin sa-mi sustina afirmatia.)

 27. DE CE UNITATE NATIONALA ? DE CE AVEM NEVOIE DE O SINGURA PATRIE SI O NATIUNE UNITA ? INTREBARI LA CARE NE RASPUNDE UN MARE OM DE CULTURA , UN PATRIOT DESAVIRSIT … Profesorul Neagu Djuvara spune că circulând cu metroul parizian vezi „Europa de mâine”. El arată că şi în România scăderea natalităţii şi migraţia tinerilor conduc la schimbarea echilibrului etnic.

  Orice prilej de a dialoga cu profesorul Neagu Djuvara nu poate fi altceva decât un eveniment intelectual. Lipsit de false reţineri, istoricul care a trăit cele mai importante momente ale secolului XX, vorbeşte ca nimeni altul despre adevăratele ameninţări la adresa României. Credibil şi concis, Neagu Djuvara propune o altă agendă publică şi atrage atenţia, fără ocolişuri, asupra greşelilor de interpretare asupra prezentului.

  Pierduţi în mărunţişuri zilnice şi asurziţi de hărmălaia politică, pierdem din vedere că oamenii de valoare de lângă noi se împuţinează pe zi ce trece. De pildă, plecarea tinerilor în străinătate, în căutarea unui viitor mai bun, este o dramă, în viziunea invitatului nostru. Profesorul Neagu Djuvara spune că ar face orice să-i oprească aici. Rândurile ce urmează sunt o invitaţie la reflecţie pentru toţi cei care îşi caută modele dincolo de ecranele televizoarelor.
  Neagu Djuvara: „Basarabia nu trebuie tratată drept Siberia României”

  Neagu Djuvara: „Moldoveneasca are câteva cuvinte diferite faţă de română, dar nu este un dialect”

  Neagu Djuvara: “O republică independentă de România între Prut şi Nistru este o monstruozitate!”

  CARTE DE VIZITĂ

  -S-a născut la 18 august 1916, la Bucureşti.
  -Aparţine, pe linie maternă, familiei Grădişteanu, neam de mari boieri munteni.
  -Participă la campaniile din Basarabia şi Transnistria ale Armatei Române (1941), fiind rănit.
  -Licenţiat în litere la Sorbona (1937), doctor în drept la Paris (1940), doctor docent cu o teză de filosofie a istoriei.
  -Din 1947 şi până în 1989 trăieşte în exil, în Franţa şi în Niger (1961-1984).

  „Nu văd de ce am fi împiedicaţi să ne unim cu Basarabia”

  Adevărul: Domnule profesor, ştiindu-vă profund ataşat de Basarabia, pentru care aţi şi luptat în război, spuneţi-ne cum percepeţi evoluţiile politice actuale din Republica Moldova.

  Neagu Djuvara: Mi-e teamă că respingerea referendumului prin care basarabenii şi-ar fi putut alege prin vot direct preşedintele va afecta parcursul lor european. Totuşi, nu cred să fie ceva de lungă durată pentru că, vă spun cinstit, impresia mea asta este. Sigur, n-am putut studia chestiunea îndeaproape pentru că n-am fost decât o singură dată la Chişinău în ultima vreme, invitat de Facultatea de Istorie de acolo. Oricum, am păstrat o impresie foarte vie a patriotismului românesc al tinerilor basarabeni. Din această impresie păstrez convingerea că, mai curând sau mai târziu, această anomalie – care este tăierea unei provincii în care sunt peste 70% români – va fi înlăturată. Ne aflăm într-o situaţie nefirească, similară cu aceea a Germaniei de Răsărit şi nu văd de ce am fi împiedicaţi să realizăm din nou unirea. Acum, ruşii joacă pe cuvinte – pretind că jumătatea de est a Moldovei, anexată de Rusia în 1812 şi denumită Basarabia (numai Bugeacul se numea înainte Basarabia, asta pentru că aparţinuse vreme de o generaţie, două dinastiei Basarabilor din Muntenia) nu ar fi parte a Moldovei noastre.

  De altfel, însuşi Lenin a vorbit despre Basarabia…

  Da, bineînţeles. Aşadar, jumătatea de est a Moldovei a devenit Basarabia după ce a fost transformată într-o gubernie rusească. Ruşii, în primele zeci de ani, au mers mai domol cu rusificarea în Basarabia, numind la început chiar un guvernator ales dintre boierii români. Dar după războiul din Crimeea au mai strâns şurubul, au devenit mai ai dracului pentru că fuseseră şubreziţi. Au schimbat echilibrul etnic al provinciei, au lăsat să intre mulţi evrei, au introdus găgăuzii, bulgarii, deci o seamă de minorităţi care au schimbat proporţia etnică. Totuşi, a rămas o majoritate de limbă română. Din păcate, ei sunt prostiţi de atâtea sute de ani de despărţire de România.

  Oricum, este un miracol că au rămas majoritari…

  Eu am făcut războiul acolo cu Regimentul 6 „Mihai Viteazul”. Am socotit că în Basarabia şi într-o bucată din Transnistria am făcut 750 de kilometri pe jos.

  Păstrez convingerea că, mai curând sau mai târziu, această anomalie – care este tăierea unei provincii în care sunt peste 70% români – va fi înlăturată.

  „Eram entuziaşti cu toţii de alianţa cu Germania”

  Dumneavoastră aţi scris despre „greşeala fatală” făcută de România la 27 iunie 1940. Explicaţi-ne, vă rog.

  Când mi-am exprimat opinia în anii ’90, am scandalizat pe toată lumea. Acum constatat cu surprindere că poate o zecime din ascultătorii mei îmi dau dreptate. E foarte greu să faci celebra formulă a lui Max Weber – „counterfactuals conditions” – adică să cercetezi precum chimistul sau fizicianul. Istoricul, pentru a-şi putea închipui ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi luat o altă hotărâre politică la un moment dat, e silit să inventeze urmările, pe baza unui raţionament logic. Aşadar, eu pretind că, dacă Regele Carol al II-lea ar fi avut curajul să meargă împotriva majorităţii Consiliului de Coroană pe care îl convocase, România ar fi avut o altă soartă în Al Doilea Război Mondial. Constituţional, Carol al II-lea avea dreptul să comande Armata Română şi să opună rezistenţă agresiunii teritoriale, în pofida deciziei Consiliului de Coroană de a ceda Basarabia, fără un foc de armă.

  Atunci eraţi în Armată?

  Nu eram încă în serviciul militar. Fusesem amânat din cauza doctoratului meu în Drept. Pe vremea aceea făcusem şi Istorie, şi Drept. Dar în acel moment eram la ţară şi aveam emoţii enorme să nu fiu chemat în Armată. Dar mă simţeam şi foarte umilit pentru că noi am cedat Basarabia fără să tragem un foc de armă. Prin urmare, mi-am început serviciul militar după trei luni – în toamna anului 1940. Când am plecat pe front, eu nu-mi isprăvisem şcoala militară. Am fost trimişi pe front cu vreo zece zile înainte de operaţiune.

  Tânăr fiind, în contextul acela politic, aţi perceput drept o greşeală strategică faptul că România se aliase cu Germania?

  Deloc! Dimpotrivă, eram entuziaşti cu toţii. Eu o spun foarte cinstit, chiar dacă, odată cu vremea, văd lucrurile mai altfel. Nu numai asta, dar nu-mi dădeam seama că facem o greşeală trecând Nistrul.

  Eu pretind că, dacă Regele Carol al II-lea ar fi avut curajul să meargă împotriva majorităţii Consiliului de Coroană pe care îl convocase, România ar fi avut o altă soartă în Al Doilea Război Mondial.

  „În ultimii 75 de ani ne-am stricat cu toată Europa”

  Să revenim la momentul 27 iunie 1940…

  Da. Mai târziu, l-am avut ca şef în Ministerul de Externe pe domnul Davidescu, ambasadorul României la Moscova în momentul ultimatumului de cedare a Basarabiei. El mi-a povestit că a fost chemat de Molotov, ministrul de Externe sovietic, la ora 10 seara. Acesta i-a întins o notă şi i-a spus prin viu grai: „Noi cerem României ca, în 36 de ore, să restituie Basarabia şi Bucovina de Nord”. Bineînţeles că bietul Davidescu, tremurând, se repede cu nota aceasta la Legaţiunea română şi se grăbeşte, alături de consilierul său, să cifreze mesajul pentru a fi trimis la Bucureşti. Asta i-a luat cam un ceas. Observaţi câtă vreme se pierde! Apoi a constatat că telefonul era în pană. Aşa l-au ţinut ruşii până dimineaţa pe la ora opt.

  A fost un sabotaj…

  Bineînţeles! Asta pentru a mai câştiga din cele 36 de ore încă o noapte întreagă. Nu mai rămâneau decât 24 de ore. Telegrama soseşte, aşadar, la Bucureşti pe la ora opt dimineaţa, iar până a fost descifrată a mai trecut jumătate de oră. Eu am lucrat la cifrare în 1943-1944 şi îmi dau seama de dificultăţile care sunt – tot felul de greşeli care apar în ascultarea cifrelor şi altele. Dar după ce s-a descifrat mesajul, mai întâi s-a telefonat ministrului şi apoi Regelui Carol al II-lea. Acesta din urmă se grăbeşte să convoace Consiliul de Coroană, care se întruneşte puţin înainte de ora 12. În momentul acela, jumătate din Consiliul de Coroană era pentru rezistenţă. Ministrul de Externe a fost trimis să-i telefoneze lui Ribbentrop, omologul său german. Ştiind că sunt în cârdăşie cu sovieticii, noi am telefonat la Berlin ca să cerem Germaniei să intervină la Moscova pentru a ni se lăsa mai mult timp şi pentru a putea negocia. Ribbentrop a spus că trebuie să-l întrebe pe Führer şi mai trece o oră până se întoarce cu răspunsul, iar Führer-ul ne transmite „Să cedaţi!”. Raţional vorbind, era clar că Hitler era înţeles cu Moscova să le dea voie să ia Basarabia. În momentul acela, eu nu l-aş fi ascultat pe Hitler.

  Erau 650 de kilometri de graniţă de acoperit. Puteam face faţă?

  Aveam trupe pe toată linia. Desigur, nu eram în situaţia favorabilă pe care a avut-o Finlanda, numai cu un front de vreo 100-150 de kilometri şi implicit cu o posibilitate de rezistenţă mult mai mare. Dar chiar şi aşa, eu cred că dacă se lupta cu artileria şi cu tancurile pe care le aveam, cel puţin şapte zile am fi rezistat. Asta ar fi permis unei mase de fugari să treacă Prutul – aspect foarte important. Mai mult, chiar din prima zi făceam cunoscut Berlinului că, dacă Germania ne atacă, noi vom rezista. Ei probabil ne-ar fi ocupat pe jumătate… Dar să nu uităm că erau deja supăraţi pe sovietici că ceruseră şi Bucovina de Nord, deşi se înţeleseseră numai pentru Basarabia. Deci e aproape sigur că am fi fost ocupaţi de germani. Acum îmi veţi zice că ar fi putut da Transilvania ungurilor. Eu nu cred că o făceau. Nu s-ar mai fi grăbit în momentul acela. Noi am fi avut soarta Poloniei şi faţa curată, ceea ce este extrem de important pentru un popor. Am fi avut imagine de eroi pentru că am rezistat împotriva unei ţări de 20 de ori mai populate şi mai puternice militar. Or, noi nu am făcut asta şi rezultatul a fost că ne-am pus toată Europa în cârcă. Aliindu-ne ulterior cu germanii, le-am permis să atace Iugoslavia prin România – un gest pe care eu îl găsesc absolut dramatic. Acest lucru se repercutează în scrierile istorice pe care le fac sârbii şi grecii. Cu alte cuvinte, în ultimii 75 de ani ne-am stricat cu toată Europa.

  Noi am fi avut soarta Poloniei şi faţa curată, ceea ce este extrem de important pentru un popor.

  „Am sărit prosteşte în curentul european antisemit”

  Occidentul n-a înţeles prea bine alianţa noastră cu Germania din Al Doilea Război Mondial…

  La nevoie ar fi înţeles-o, dacă ne opream la Nistru. Argumentele lui Ion Antonescu de a merge mai departe aveau o oarecare greutate, nu zic nu, dar el a fost extrem de imprudent, făcând un fel de rămăşag cu germanii. Oricum, pierderea unei treimi din teritoriu într-un termen de trei luni era îngrozitor de dureroasă pentru noi, tineretul. Vă mărturisesc că, la 24 de ani, am plecat cu entuziasm la război.

  Credeţi că Ion Antonescu merită rejudecat din punct de vedere istoric şi asumat sau considerat pe mai departe, aşa cum ni se sugerează, un criminal de război?

  E foarte greu de spus fiindcă, după fapte – era să spun „tehnic” -, el este un criminal de război. Asta după legile care s-au scos de-atunci – la Nürenberg şi-n alte părţi. Este invocat printre motive şi momentul expulzării evreilor din Basarabia, în 48 de ore, în mod absolut sălbatic. Aici sunt cifre pe care le-a înregistrat Jandarmeria Română. Prin cele cinci puncte de graniţă au ieşit 175.000 de oameni în 48 de ore, cu câte o boccea sau cu ce puteau căra în spinare. Nu erau nici măcar barăci pregătite să-i preia.

  Care a fost motivul pentru care Ion Antonescu a făcut acest gest?

  Motivul invocat – faptul că au fost câţiva evrei care au jignit Armata Română la retragerea din ’40. Dar n-au fost ofiţeri români omorâţi de evrei în momentul retragerii. Ce-i drept, au fost scuipaţi şi înjuraţi pentru că exista o tensiune socială antievreiască, dar e un adevăr şi faptul că evreii îi detestau pe români. E un adevăr care se simţea… Dar, ulterior, noi am mai făcut nişte orori şi după aruncarea în aer a cartierului general al Armatei Române de la Odessa. A fost o prostie! Ne-am instalat în sediul fostului cartier general rusesc şi n-am verificat dacă în subsol sunt aparate ce pot fi comandate de la depărtare. Prin urmare, pentru o eroare gravă a militarilor români, mareşalul Antonescu a telefonat ca, pentru fiecare general ucis, să fie împuşcaţi o sută de evrei, pentru fiecare colonel 50 şi aşa mai departe.

  Există documente în acest sens?

  Există documente păstrate… Mai întâi, cine putea demonstra că evreii au determinat această lovitură? În plus, a spus că nu face război poporului rus, ci evreimii.

  Era un curent european antisemit.

  Aşa este, iar noi am sărit în el cu ambele picioare, prosteşte.

  Se afirmă că ungurii au procedat mai rău cu populaţia evreiască. Aşa este?

  Da. În 1942, Antonescu a mai cârmit-o, dându-şi seama că nu trebuie să meargă atât de departe. Are meritul că nu i-a livrat pe evreii din restul ţării, aşa cum ar fi vrut nemţii. Noi batem monedă pe această rezistenţă din anii ’42, ’43, ’44, dar gestul din ’41 este absolute dramatic.

  Având în vedere aceste argumente, îl putem exonera de răspundere pe Ion Antonescu?

  Eu nu cred că putem să-l exonerăm de răspundere. De asumat, însă, eşti obligat să-l asumi. Aşa cum Germania îl asumă pe Hitler. Tot poporul german, prosteşte, din disciplină, a acceptat până în ultimul moment un sacrificiu absolut absurd. Trebuie să spunem şi noi adevărul: mai ales după Stalingrad, Antonescu trebuia să găsească momente mai potrivite pentru a abandona lupta. El a făcut un pariu, dar când vezi că acel pariu este pierdut, te dai în lături. Nu te poţi juca cu soarta a milioane de români pentru că tu ţi-ai dat cuvântul de militar! Ce este cuvântul tău de militar în raport cu soarta a milioane de români?! Mai exista şi riscul ca, continuând războiul alături de Germania după 23 august 1944, aliaţii să nu ne restituie Transilvania de Nord. Acesta a fost jocul lui 23 august 1944! Ni s-a promis că ni se va restitui Transilvania de Nord.

  Exista riscul ca, continuând războiul alături de Germania după 23 august 1944, aliaţii să nu ne restituie Transilvania de Nord.

  „Ion Antonescu pierduse contactul cu realitatea”

  Spera Ion Antonescu să încheie pace cu sovieticii?

  El îşi închipuia că va veni un moment mai prielnic de discuţii. La 22 august 1944, atunci când Antonescu se pregătea să se întoarcă pe front pentru a restabili situaţia militară, el vorbeşte cu un ofiţer, uitându-se pe hartă. Îi arată Bărăganul şi îi spune că aici va avea loc bătălia decisivă de tancuri a războiului. Carevasăzică, nici nu credea în posibilitatea unei rezistenţe mai lungi pe linia Focşani-Nămoloasa-Galaţi. Aceasta nu era o linie de rezistenţă formidabilă, aşa cum cred unii istorici, ci una în care se mai turnase beton. Altceva – o mărturie personală: eu sunt ultimul primit de bietul Mihai Antonescu (vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri – n.r.), în noaptea de 22 spre 23 august 1944. Întâmplarea a făcut ca eu să fiu numit curier diplomatic la Stockholm. Acum spuneţi-mi şi mie de ce Antonescu trimite vorbă ministrului nostru de la Stockholm, Fred Nanu, să reînceapă negocierile cu doamna Kollontai (reprezentanta Uniunii Sovietice – n.r.)? El, Antonescu, era vinovat că nu le răspunsese sovieticilor. Şi mai sunt nişte minciuni care circulă acum – de pildă, în filmul lui Sergiu Nicolaescu, „Oglinda”, personajul Antonescu întreabă: „N-a venit un răspuns de la Stockholm?” Este o minciună! Nu era niciun răspuns de aşteptat de la Stockholm. Sovieticii aşteptau un răspuns de la guvernul român. E o chestiune absolut incredibilă! Antonescu şi-a închipuit că vom obţine condiţii mai bune de încheiere a unui armistiţiu. Nici germanii, nici italienii, nici japonezii nu au obţinut condiţii mai bune decât capitularea necondiţionată. Aceasta a fost o condiţie pe care americanii au început să o pună din cauza a ceea ce s-a întâmplat în 1918. Adică atunci s-a acceptat capitularea Germaniei, dar cu tot felul de condiţii.

  Ce condiţii pusese Ion Antonescu?

  Antonescu i-a transmis doamnei Kollontai două condiţii sau, mai bine spus, nişte ameliorări la capitularea necondiţionată. Amândouă sunt absolut absurde: prima – să i se dea 15 zile pentru a-i convinge pe germani să se retragă din ţară; dacă ar fi făcut asta, Antonescu ar fi fost imediat arestat şi, probabil, adus Horia Sima ca prim-ministru. A doua – dacă este ocupată toată ţara de armata sovietică, să rămână un judeţ neocupat în vestul ţării, pentru ca guvernul să fie liber. Să fim serioşi! Dacă jumătate din Europa este ocupată de armata sovietică, ce contează că tu nu ai armată sovietică în jurul guvernului? Culmea, culmilor, tocmai pentru că aceste condiţii erau absurde, la 28 mai 1944, doamna Kollontai îi transmite lui Fred Nanu răspunsul favorabil. Acest răspuns a fost adus la Bucureşti de către şeful meu, Camil Demetrescu, la 1 iunie 1944. Nici asta nu i-a ajuns lui Antonescu! La 19-20 august se prăbuşeşte frontul şi ce-mi spune mie în noaptea aceea Mihai Antonescu!? Un lucru care dovedeşte că amândoi Antoneştii nu mai aveau picioarele pe pământ: „Să ştiţi un lucru dramatic – trupele noastre nu s-au mai bătut bine! De data asta a fost derută!” Îmi sugera să-i spun asta doamnei Kollontai, ca un argument cum că noi vrem armistiţiu. Eu, la 27 de ani cât aveam atunci, am îndrăznit şi am spus: „Domnule ministru, dar cum putem spune un lucru ca acesta când suntem în negocieri cu adversarul? Să le spunem că noi nu mai suntem în stare să ne batem?!” Atunci mi-a dat dreptate. Dar cum a putut să-i treacă prin gând aşa ceva?! S-ar putea să vi se pară de necrezut, dar vă spun că este un adevăr.

  Pierduseră contactul cu realitatea…

  Absolut! Rezistenţa noastră era absurdă şi rezultatul ar fi fost că toată ţara s-ar fi distrus. Cel mai rău ar fi fost că apărea riscul ca aliaţii să nu ne mai restituie Transilvania de Nord.

  Prin urmare, contrafactual judecând lucrurile, dacă am fi fost alături de Germania până la sfârşitul războiului, România ar fi rămas fără Transilvania?

  Nu se ştie… Poate ar fi fost un alt traseu de graniţă. E foarte greu de spus.

  Unii spun că Germania „nu ne va ierta” pentru că am întors armele la 23 august 1944…

  Şi asta este dramatic. Nu vedeţi, consecinţele faptului că nu ne-am bătut la 27 iunie 1940, ni-i pune în cârcă nu numai pe occidentali, pe sârbi şi pe greci, dar şi pe marele popor rus pe care geografia l-a adus în apropierea noastră. N-avem interesul să fim stricaţi nici cu ruşii care ne judecă pentru că am fost în stare să mergem până la Stalingrad. Dar mai grav este că ne-am certat şi cu nemţii pentru că i-am „trădat” la 23 august 1944. Aceste lucruri nu se uită peste timp. Părerea mea este că am cârmit-o prost în acel moment. Am făcut o eroare pe care am continuat-o ani de-a rândul şi pe care o plătim scump şi astăzi. Avem reputaţie proastă.

  Consecinţele faptului că nu ne-am bătut la 27 iunie 1940, ni-i pune în cârcă nu numai pe occidentali, pe sârbi şi pe greci, dar şi pe marele popor rus pe care geografia l-a adus în apropierea noastră.

  „E aberant să existe un stat separat dincolo de Prut”

  Republica Moldova poate reveni în spaţiul european, dat fiind contextul politic actual?

  Este un episod nenorocit… Mi se pare exclus ca această comunitate de români din Basarabia să ajungă un stat separat, aberant, un stat de limbă română. Eu cred că mâine, poimâine, în mod istoric fatal, se vor reataşa României. Sunt absolut convins, dar poate e o convingere nebunească a mea! Eu nu văd cum poate dăinui în timp o mică republică de majoritate românească, dincolo de Prut. E aberant!

  Iată că Ciprul a dăinuit…

  Da, şi acolo e o dramă. Dar nu s-a terminat cu Ciprul. Nici acolo nu s-a isprăvit. Turcii, când au ocupat Ciprul, acum sute de ani, au colonizat cam o cincime, dar când l-au atacat, în anii ’70, au ocupat cam o treime. Admiţând că rămâne o treime turcilor, eu sunt de părere că restul trebuie să revină Greciei. Şi acolo e o nedreptate dar, bineînţeles, e un precedent pentru Basarabia.

  Se discută că Basarabia ar putea fi o zonă tampon între spaţiul euroatlantic şi Federaţia Rusă.

  În fine, astea sunt speculaţii… Logic vorbind, Basarabia ar trebui să se reunească cu România. Dar să ştiţi că s-a speculat mult de către ruşi faptul că nu ne-am purtat bine cu basarabenii în cei 22 de ani cât i-am avut, din 1918 până în 1940. Asta o ştiu de când eram copil. Basarabia a fost considerată la Bucureşti ca un fel de Siberia a României – funcţionarii care făcuseră vreo prostie erau trimişi ca pedeapsă acolo. Nu am reuşit să ne facem simpatici, nu reparasem drumurile etc. Am activat foarte prost. Dacă recuperăm Basarabia, ar trebui de acum înainte să investim mult în acea zonă.

  E o teză interesantă. De ce credeţi că autorităţile ar fi putut avea o asemenea atitudine?

  E foarte curios lucrul acesta. E cert că aveam dragoste pentru Ardeal, însă Basarabia n-am asimilat-o bine din cauză că se prostiseră sub ocupaţia rusească de o sută de ani. Aveam impresia că ţăranii de acolo nu mai înţeleg nimic. De altfel, să ştiţi un lucru: nu mai ştiau pe ce lume trăiesc unii dintre ei. De pildă, un văr primar de-al meu care a murit la încercuirea Stalingradului era în Basarabia în 1939 şi, la un moment dat, a întrebat un ţăran bătrân unde crede el că se hotărăşte politica, la care bătrânul a arătat înspre Răsărit, spunând: „La împăratul, acolo!” El mai trăia cu mintea la ţar. Sigur că nu putem generaliza.

  Basarabia a fost considerată la Bucureşti ca un fel de Siberia a României – funcţionarii care făcuseră vreo prostie erau trimişi ca pedeapsă acolo. Nu am reuşit să ne facem simpatici, nu reparasem drumurile etc. Am activat foarte prost. Dacă recuperăm Basarabia, ar trebui de acum înainte să investim mult în acea zonă.

  „Radicalii maghiari se vor potoli”

  Cum vi se par mişcările radicalilor maghiari din Covasna şi Harghita?

  Nu vor avea succes. A fost nenorocirea din vremea comunistă când li s-a dat acea autonomie a secuilor şi de acolo a ieşit o poveste diferită de ceea ce am hotărât în 1918. Trebuia să le dăm din timp ceea ce le-am făgăduit atunci – învăţământ în limba lor şi să aibă posibilitatea de a fi judecaţi în limba lor. Dacă o făceam la vremea cuvenită, nu s-ar mai fi ajuns la asemenea excese.

  Cum ar trebui procedat acum cu minoritatea maghiară?

  Să se acorde ceea ce trebuie acordat, dar nici vorbă de autonomie sau de aşa ceva. De altfel, ei n-ar câştiga nimic să aibă autonomie. Ei au interesul să fie contopiţi într-o Românie mai mare şi această Românie mai mare să fie contopită în Europa. Ceea ce se întâmplă acum cu autonomia este o rană ce se va vindeca foarte lesne. Dovadă că UDMR e în guvern aproape neîntrerupt de 16 ani. Şi uite ce cuminţi sunt! Cuminţi au fost şi cei care i-au luat în Guvern fiindcă aşa îi silim să fie tot aşa de români ca şi noi.

  Credeţi că liderii UDMR sunt la fel de fideli crezului naţional ca şi liderii partidelor româneşti?

  Nu, dar interesul lor este ca toată ţara asta să funcţioneze bine. Şi vedem că, de multe ori, sunt mai deştepţi decât noi. În Parlament vorbesc bine româneşte şi am avut miniştri buni dintre ai lor. Eu nu sunt speriat de aceste manifestări ale lor cu drapele. Sigur, e supărătoare sărbătorirea intrării lui Horthy în Ardeal, dar ăştia care se ocupă cu aşa ceva sunt excesivii şi se vor potoli încet-încet. Ei nu reprezintă o majoritate şi dacă noi nu ne vom încăpăţâna în sens prost, se vor potoli şi ei.

  E supărătoare sărbătorirea intrării lui Horthy în Ardeal, dar ăştia care se ocupă cu aşa ceva sunt excesivii şi se vor potoli încet-încet.

  „Vom fi minoritari în ţara noastră”

  Proiectul european vi se pare viabil, dat fiind modul în care a răspuns UE crizei economice?

  Dacă introduc cumva şi Turcia în Uniunea Europeană, atunci acest proiect nu mai e viabil deloc. Mă surprinde că unii politicieni europeni îşi pot închipui că Europa se poate întinde până în Iran. În plus, mai aduci în Europa vreo 70 de milioane de musulmani, după ce aici mai sunt vreo 25 de milioane. Prin urmare, continentul nostru va deveni majoritar musulman. O sută de milioane de musulmani în Europa înseamnă o sută de milioane de credincioşi practicanţi. Pe continentul nostru nu cred că sunt o sută de milioane de creştini practicanţi… Devenim minoritari.

  Oare trebuie pusă problema în termenii aceştia? În prezent s-a schimbat modul în care oamenii privesc chestiunile religioase…

  Mi-e teamă că nu… Eu îi văd pe musulmani în Franţa. Şi am trăit şi în Africa 23 de ani, într-o ţară musulmană. Ei sunt exclusivişti. De altfel, Muammar Gaddafi a declarat în Italia că Europa va deveni musulmană. Europa, conştient sau inconştient, se sinucide. Dacă te duci în metroul parizian, vezi care va fi Europa de mâine. Majoritatea populaţiei din metrou este de culoare.

  Această reechilibrare a spectrului etnic în Occident poate fi o sursă de conflicte?

  Nu, dar va duce la un nou Ev Mediu, la dispariţia civilizaţiei occidentale. Cred că suntem deja pe panta săpunită a dispariţiei civilizaţiei noastre. Nu ştiu cât va mai dura – două sute, trei sute sau patru sute de ani. Ca şi la sfârşitul Imperiului Roman, masa de sclavi, invaziile germanice şi turanice au făcut să se schimbe componenţa etnică a Europei. Aşa se schimbă şi acum…

  Suntem într-un ciclu istoric…

  Absolut! Asta e părerea mea de specialist în filosofia istoriei.

  România nu pare deocamdată afectată de aceste schimbări şi nici nu pare conştientă că se produc…

  Fatalmente vom fi afectaţi! Suntem în Europa şi avem deja 10% populaţie ţigănească. Intră foarte mulţi chinezi şi turci, iar noi nu mai facem copii. Doza de sânge românesc va fi din ce în ce mai mică. Să ştiţi că, din acest punct de vedere, suntem ca şi occidentalii. Încetul cu încetul vom fi minoritari în ţara noastră.

  Putem adăuga acestui risc şi exodul tinerilor români spre Occident?

  Bineînţeles! Aceasta este una dintre preocupările mele majore şi ar trebui să facem orice pentru a-i readuce în ţară. Fără ei nu putem construi o Românie de alt soi decât cel moştenit de la comunişti. Înainte vreme, era un adevăr dictonul „Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara mea”. Spre exemplu, românii sunt poporul cel mai puţin reprezentat în Statele Unite ale Americii. 99% dintre românii plecaţi acolo sunt originari din fostul Imperiu Austro-Ungar. Ardeleanul, săracul, decât să trăiască sub dominaţie străină a zis că mai bine se duce în America. Acum, 45% dintre tineri spun că vor să plece în străinătate. Este absolut dramatic! Nu mai au dragoste de ţara asta pe care o găsesc păcătoasă de când clasa politică este un fel de capac de plumb. E o greşeală pentru că la alegeri am putea schimba ceva. Dar uite că tot pe ăştia îi alegem… Ori nu ne vom vindeca niciodată, ori trebuie aşteptate încă două generaţii.

  Avem resorturi interioare pentru a depăşi situaţia?

  Tinerii pleacă din ţară din cauza lipsei de speranţă. Asta se combină şi cu scârba de politică. Eu îi înţeleg însă pe cei foarte înzestraţi care pleacă la burse în străinătate şi care capătă diplome în domenii inexistente în România.

  Pleacă şi tineri intelectuali care preferă să facă munci subcalificate, dar plătite mai bine decât profesia lor din ţară…

  Eu nu-i aprob pe aceştia. Sau dacă se duc să facă pe căpşunarii, da, dar să se întoarcă cu banii în ţară. Vă pot spune din experienţă că, toţi românii din emigraţie, chiar dacă s-au căsătorit cu câte o nemţoaică sau cu câte o franţuzoaică, în străfundurile sufletului lor sunt nenorociţi. Le lipseşte ceva… Nu te poţi transforma în francez sau în neamţ când eşti născut român.

  Dacă te duci în metroul parizian, vezi care va fi Europa de mâine.

  Vă pot spune din experienţă că, toţi românii din emigraţie, chiar dacă s-au căsătorit cu câte o nemţoaică sau cu câte o franţuzoaică, în străfundurile sufletului lor sunt nenorociţi. Le lipseşte ceva…

  „Trebuie să mai treacă două generaţii”

  În 20 de ani de acum înainte se va putea vedea o altă faţă a României?

  Doar dacă scăpăm de actuala clasă politică şi vor apărea alţii decât fiii fostei nomenclaturi. Chiar dacă nu sunt cei pe care-i vedem în Parlament, există o reţea subterană, cea care l-a adus pe Iliescu la putere în decembrie 1989 şi care continuă să tragă sforile. Este convingerea mea.

  Dacă într-adevăr există această „reţea”, cât ar mai putea trece până când vom avea parte de o nouă clasă politică?

  Până ce vor muri ei… Poate că atunci se vor mai îndrepta lucrurile, iar copiii lor poate vor fi oameni în regulă. În toate revoluţiile s-a întâmplat aşa – generaţia copiilor sau a nepoţilor revoluţionarilor a devenit conservatoare. Eu cred că urmaşii lui Adrian Năstase, de pildă, vor fi burghezi foarte civilizaţi. De aceea vă spun că trebuie să mai treacă două generaţii.

  Cum vi se pare Crin Antonescu ca lider politic şi ca aspirant la Preşedinţia României?

  Am fost alături de el pentru că el m-a chemat, cu toate că nu ne cunoşteam foarte bine. De Călin Popescu-Tăriceanu fusesem mai apropiat decât de Crin Antonescu, dar el m-a chemat pentru că ştie că sunt popular, că am notorietate. Dar Crin Antonescu n-a catadicsit să mă întrebe, în seara în care a văzut că nu intră în turul doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale, ce să facă. Deşi, după mine, el ieşise cel mai bine din confruntarea televizată. Nu a fost al doilea pentru că PNL nu are structura necesară în provincii. Eu i-aş fi spus lui Crin Antonescu că nu se poate ca un partid liberal să meargă mână-n mână cu Geoană care, deşi e mai occidentalizat decât ceilalţi, are în spate umbra lui Iliescu, a lui Cozmâncă sau a lui Hrebenciuc.

  Chiar credeţi că aceia pe care i-aţi enumerat au fost atât de nocivi pentru România?

  Criminali! Sunt cei mai nocivi pentru că eu continuu să cred că ei trag diverse sfori. De pildă, cum a îndrăznit Iliescu să spună, în urmă cu vreo 18 ani, că la noi este „o democraţie originală”?! Această „democraţie originală” ne-a întârziat cu zece ani intrarea în Europa. Lui Emil Constantinescu i-au trebuit patru ani ca să-şi dea seama că fosta Securitate continua să conducă ţara. Acest lucru trebuia să-l ştie din prima clipă şi putea da o lovitură mare. A fost un naiv.

  Să nu uităm că aderarea la NATO s-a produs în mandatul preşedintelui Iliescu…

  Da, dar negocierile au fost începute sub Emil Constantinescu. Dar politiceşte vorbind, Ion Iliescu chiar a sărit peste cal devenind filoamerican. Adică e un politician dibaci, un politician abil.

  Cum va rămâne în istoria românilor Ion Iliescu în raport cu Traian Băsescu?

  E clar că Ion Iliescu va fi înfierat şi considerat omul care a întârziat integrarea României în Europa. Şi care a vrut să continue pe ascuns comunismul. Eu nu am o problemă împotriva unui om, dar el este adus de această clică care se manifestă în Parlament şi care a pus mâna pe averi colosale…

  Aceasta este şi teza preşedintelui Băsescu. În contextul economic actual, credeţi că opinia publică mai este sensibilă la astfel de chestiuni?

  Economia nu are de-a face cu Justiţia! Eu am de gând să public o scrisoare deschisă preşedintelui Băsescu. Îi voi aminti că, la ultima confruntare cu ceilalţi doi contracandidaţi ai săi la prezidenţiale, a fost primul care a îndrăznit să scoată problema asta la suprafaţă. Să spună că e o ruşine faptul că, după 20 de ani, noi nu am scos încă la lumină ce s-a întâmplat în decembrie 1989 şi nici în cele trei mineriade. Cu alte cuvinte, el ne-a făgăduit că va da drumul Justiţiei pentru a începe aceste procese. Uite că au trecut nouă luni şi că n-a făcut nimic… Aşa că eu o să-i aduc aminte. Acesta este un cancer pe care noi trebuie să-l operăm acum cu bisturiul. Dacă nu-l operăm, să ştiţi că nu se începe vindecarea României. Este un început indispensabil, care n-are de-a face cu economia.

  Mulţi îl acuză şi pe Traian Băsescu de faptul că face parte din acest „sistem ticăloşit” pe care îl înfieraţi şi dumneavoastră. Sunteţi de acord?

  Nu-mi dau seama, dar preşedintele poate ieşi din „sistemul ticăloşit” dacă-şi ţine promisiunea de care am vorbit. Românul, în general, are fibră politică, chiar dacă ne-am sărăcit şi am scos smântâna de pe ţară în ultimii 20 de ani. Putem juca un rol în Europa, dacă ne însănătoşim mai întâi în ţară.

  Românul, în general, are fibră politică, chiar dacă ne-am sărăcit şi am scos smântâna de pe ţară în ultimii 20 de ani.

  „S-a schimbat profilul etnic al românului”

  De unde această agresivitate exagerată în societatea românească?

  E o problemă pe care mi-am pus-o şi eu, deseori. Eu o arunc şi pe aceasta în cârca celor 50 de ani de comunism care au modificat profilul etnic al românului. Românul pe care l-am cunoscut eu când eram copil – adică şi ţăranii, şi ostaşii pe care i-am avut pe front – era prea blând, prea supus. Dintr-odată a venit un regim atât de brutal şi atât de injust încât omul a început să se apere cu dinţii. Nu uitaţi că până şi în cel mai mic sat s-au inversat valorile. Ţăranii cei mai iscusiţi, cei mai îndemânatici şi cei mai avuţi au fost nu numai daţi la o parte, ci şi ucişi sau băgaţi la închisoare. La suprafaţă au ieşit lepădăturile – toţi guşaţii şi tâmpiţii din sate au devenit primari sau mai ştiu eu ce… S-au schimbat elitele de jos şi până sus. Lucrul acesta a făcut ca oamenii să se înrăiască. Nu mai există sentimentul că vecinul tău e un prieten. Lumea nu se mai salută pe scara blocului pentru că zice „Bună ziua ţi-am dat, belea mi-am căpătat!”

  Acum şi copiii au devenit extrem de agresivi…

  În anii mei de şcoală în România, aproape că nu existau bătăi între copii. Eu nu am văzut astfel de bătăi. În schimb, în Franţa am fost absolut îngrozit de agresivitatea copiilor între ei. Bine, erau şi foarte mulţi corsicani la Nisa şi aceea sunt mai temperamentali. Dar românii de astăzi se bat până se omoară şi asta este foarte îngrijorător.

  S-a schimbat ierarhia de valori şi am căpătat o sumedenie de obiceiuri proaste…

  Sunt anumite moravuri ţigăneşti pe care noi le-am fi putut evita. Amestecându-ne cu ei, era de aşteptat ca părţile româneşti să domine, dar văd că s-a întâmplat invers. În vechime, ţiganii erau persecutaţi, ce-i drept, dar erau şi mai violenţi decât românii. Străinii au constatat că închisorile erau pline de ţigani, acuzaţi de infracţiuni de omor. Dovadă că şi călăii erau aleşi dintre ţigani pentru că erau mai în stare de un lucru violent decât românii.

  Cum găsiţi decizia autorităţilor franceze de a-i expulza pe ţiganii de origine română şi bulgară?

  Adevărul e că, la Paris, aproape toţi cerşetorii de pe stradă sunt ţigani români. Eu dacă-i văd că au o figură simpatică, mă adresez direct pe româneşte: „Domnule, ce cauţi aici?” „A, păi dacă la noi nu se poate…”, îmi spun majoritatea. Păerea mea este că se vor întoarce în Franţa…

  Este o problemă românească sau una europeană?

  Categoric este una europeană! E românească numai în măsura în care nenorocul istoric face că suntem cei cu populaţia cea mai mare de etnie ţigănească. E foarte interesant cum, în Evul Mediu, ei au trecut prin Principatele Române când au fugit de turci. Ei erau năpăstuiţi şi de populaţia grecească din Imperiul Bizantin care îi denumise cu un derivat al sintagmei „oameni de care să nu te atingi”. Erau un fel de paria. De acolo au venit la noi cu numele de „aţigani”. Primul document care ne vorbeşte despre existenţa „aţiganilor” datează din 1385. Dar, revenind, ceea ce s-a întâmplat în Franţa este un gest niţel demagogic al lui Sarkozy şi care nu va avea viitor. E o problemă europeană care se va rezolva cu timpul.

  Românul pe care l-am cunoscut eu când eram copil – adică şi ţăranii, şi ostaşii pe care i-am avut pe front – era prea blând, prea supus. Dintr-odată a venit un regim atât de brutal şi atât de injust încât omul a început să se apere cu dinţii.

 28. Un disident chinez a luat Premiul Nobel pentru Pace

  Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit, azi, disidentului chinez Liu Xiaobo, aflat în închisoare, relatează AFP.

  Liu, în vârstă de 54 de ani, primeşte acest premiu „pentru lupta sa îndelungată şi nonviolentă pentru drepturile fundamentale în China”, se menţionează în motivaţia juriului.

  În decembrie 2009, Liu a fost închis pentru 11 ani din cauză că a redactat un manifest în 2008, împreună cu alţi disidenţi chinezi, prin care face apel la libertatea de exprimare.

  Premiul Nobel pentru Pace constă într-o medalie, o diplomă și un cec de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de euro), care îi vor fi înmânate laureatului pe 10 decembrie, la Oslo. Anul trecut, premiul i-a fost acordat președintelui Statelor Unite, Barack Obama.

 29. Mesajul meu de maisus este incomplect :::::::::

  Cineva remarca faptul ca FILATOV nu a scos o vorba romaneasca cand a fost in vizita la gagauti dar nici gagautii , bine inteles.

  Toti politicienii pro-romani dar si particularii adica orice cetatean trebue sa refuze sa vorbeasca in limba ocupantului.

  Politicienii fie in parlament fie in orice deplasare trebue sa vorbeasca numai in romaneste, iar daca sunt interpelati in ruseste trebue sa ceara ca chestiunea sa fie pusa in romaneste si sa li sa rspunda numai in romaneste.

  Individul cu limba straina nu are decat sa invete romaneste sau sa faca apel la un traducator moldovean din preajma daca vrea sa inteleaga.

  Daca ati fi intr’o tara occidentala mai ales ANGLIA asa s’ar proceda.
  Dar cu politicieni fricosi trebue sa mai asteptam putin. Dar cine stie ???????????

  Domnul Ghimpu poate da dispozitiile necesare in acest sens.

  POLITicienii nostri nu sunt de meserie si translatori.

  A raspunde in ruseste este sa insulti pe cei din jur care nu cunosc limba rusa.

 30. EXTRAORDINARA POEZIE A DISTINSULUI DOMN VASILCAU. !!!!!!!!!!!!

  Elevii tuturor scolilor din ROMANIA si MOLdova trebue sa o stie pe de rost ca pe “” TATAL NOSTRU “” . Copiii nostri vor trezi pe moldoveni din SOMNUL cel de MOARTE.

  SI nu uitati pe cei care lupta cu DISPERARE sa adoarma pe moldoveni in SOMNUL cel de MOARTE :::::::::::::::::::: VORONOF, DODONOF, precum si alti OFF etc. VANDUTI MAFIEI STRAINE

  RECOMAND TOVARICI-ului DODONOF sa faca urgent vizite la stapanii de ieri si apoi la budapesta ::::::::::::: Va fi primit cu multe flori sub care se va ascunde si inca mai mult DISPRET ( ca urmare a ultimului sau articol antiromanesc unde vorbeste in numele lui STEFAN cel MARE ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *