Interviu: „Ar fi un sacrilegiu sa iti bati joc de Unire” (in ro/ru)

De pe: http://www.allmoldova.md/ro/int/interview/vitalia-pavlicenko-200910.html

Si http://www.allmoldova.md/int/interview/vitalia-pavlicenko-200910.html

Presedintele Partidului National Liberal ne spune de ce depinde mesajul cu care va merge in campania pentru anticipate, care este portretul alegatorului PNL si in ce conditii va participa la alegeri in cadrul unui bloc electoral. Cum va depasi PNL pragul electoral si de ce functia de sef al statului trebuie lichidata cititi in interviul care urmeaza.

Care este mesajul cu care veti merge in alegerile parlamentare? De ce credeti ca meritati sa ii reprezentati pe moldovenii in Parlament?

Daca PNL va merge ca un subiect de sine statator in alegerile parlamentare, va avea un mesaj proromanesc, unionist. Daca va merge in bloc, mesajul va fi unul convenit. Desigur, cunoscand partidele noastre – parlamentare sau neparlamentare – ele inca raman in captivitatea ideii ca mesajul unionist le „reduce priza la public” si eventualele voturi in scrutin. In acest sens, recunoastem, unele partide s-ar teme sa colaboreze cu PNL. Vom trai si vom vedea, pentru ca nu a ramas atat de mult. Este, insa, tot atat de adevarat ca mesajul unionist al PNL va ramane constant in activul agitatoric si ideologic al formatiunii, pentru ca numai acesta e adevarat si realizabil, numai Unirea cu Romania este „calea germana”, cea mai scurta, de integrare a Republicii Moldova in NATO si UE.

De ce meritam sa ii reprezentam pe moldoveni in Parlament? Pentru ca suntem mai mult ca siguri ca in Republica Moldova exista un numar mare de unionisti, care opteaza pentru unirea cu Romania, dar care mereu au acceptat ideea ca „inca nu e timpul’. Credem ca a sosit acum timpul, pentru ca nici anul de aflare a democratilor la guvernare nu a apropiat perspectiva iesirii din saracie, nu ne-a convins ca partidele aflate in componenta Aliantei pentru Integrarea Europeana stiu bine ce inseamna 9 Mai, 22 Iunie, 28 Iunie, 23-24 August pentru romani, pentru Basarabia, pentru cel de-al doilea stat romanesc. Aceste partide cocheteaza cu unele comunitati minoritare neromanesti de la noi si, de dragul lor, ii ofenseaza continuu pe romani. Cocheteaza cu cercurile imperiale de la Kremlin si ne tin in nedemnitate.

De aceea, moldovenii de origine romana, care sunt 80 la suta in cel de-al doilea stat romanesc, merita sa fie reprezentati in Parlament proportional optiunii lor si PNL este partidul care spune sus si tare ca Unirea cu Romania e calea de a deveni europeni si a scapa din sfera de influenta rusa, care ne aduce doar saracie. In Parlament trebuie sa fie un partid unionist si pentru a tine mereu viu atasamentul fata de valorile nationale, de idealul reintregirii romanesti. Amintesc, in anul 2008, conform sondajului efectuat de Gallup, la comanda Institutului Republican International din SUA, 29 la suta din intervievati au optat pentru Unirea cu Romania. In anul 2008 PNL a sarbatorit Ziua Europei pe 9 Mai, la care au participat alte trei partide, incingind Hora Unirii in Scuarul Operei Nationale, iar, anul acesta, am facut mai multe actiuni – am initiat strangerea semnaturilor pentru lichidarea consecintelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, am expediat scrisori Cancelarului german Angela Merkel sa solicite Presedintelui rus Dmitri Medvedev sa accepte reunificarea celor doua state romanesti, tinerii national-liberali au coborat drapelele PNL in berna de 9 Mai, de 22 Iunie, de 28 Iunie si de 23 August.

Pe votul cui contati si ce segment de electorat vreti sa cuceriti? Faceti un portret al alegatorului formatiunii pe care o conduceti.

Pe votul romanului cu constiinta de neam, al celui care are copii la studii in Romania, al celor care au studiat in Romania, al tuturor care au cetatenia romana, al celor care cunosc istoria si nu au uitat ce le-au povestit parintii si bunicii, pe votul intelectualilor adevarati, cu demnitate nationala, pe votul taranilor nostri cinstiti, care nu sunt in captivitatea romanofobiei, pe votul unionistilor, al deportatilor nedreptatiti pana astazi, al celor obijduiti in perioada sovietica si in perioada comunista de dupa 1990, pe votul luptatorilor in razboiul de la Nistru, care si-au riscat viata pentru apararea valorilor nationale, ale unui stat romanesc, dezrobit, nu ale unui stat rusesc. Alegatorul nostru este un om cumsecade, linistit, cumpatat, uneori poate „prea cumsecade, prea smerit si prea rabdator”, insa cu principii, demnitate si curajos.

Ce credeti despre blocuri si aliante electorale? Examinati posibilitatea vreunui bloc pentru alegerile parlamentare?

Experienta de pina acum a blocurilor si a aliantelor electorale a fost proasta, dar trebuie, odata si odata, trase concluzii in aceasta privinta, trebuie semnate acorduri serioase si date publicitatii, ca sa nu se incalce in Parlament. Noi am accepta un bloc PL-PNL sau AMN-PNL, numai ca echipele de conducere ale unor partide inca zboara prin nori, sunt alcatuite din persoane extrem de infumurate, de aceea, crearea unor blocuri gen BUN (Blocul Unitatii Nationale) sau AUR (Alianta Unitatii Romanesti) sunt sub un mare semn de intrebare. Daca nu va fi un bloc intre doua-trei partide, exceptand PLDM, noi, PNL, vom participa de sine statator la alegeri.

Dar despre aliantele post-electorale si eficienta lor?

Si aici este o experienta amara, dar, iarasi, va trebui totul luat de la inceput. Mihai Ghimpu, de exemplu, are acum cateva functii. Nu stiu daca va mai fi vreodata speaker sau sef de stat. Dar stiu ca va regreta mai incolo egoismul colegilor, care nu doresc, din interese personale inguste, consolidarea partidei nationale pentru viitorul Parlament. Asta nu e o gandire cu viziuni de perspectiva. Imi aduc aminte de Blocul Moldova Democrata, pe care l-a pornit PNL, cand s-a dizolvat in 2001, si a facut prima fuziune cu formatiunea ce avea sloganul „Jos Mafia”. Au fuzionat, in PL-ul de atunci, si in AMN vreo 17 formatiuni care, apoi, au creat BMD, prin venirea PSL si PD. Este clar ca Stanga a fost bagata atunci acolo ca sa controleze Dreapta si sa acceada pe spinarea ei in Parlament, pentru ca, dupa ce a ajuns, s-a detasat de Dreapta si l-a votat pe Voronin. Noi, national-liberalii, ne-am opus foarte mult, dar nu am fost sprijiniti. Deci, trebuie prudenta si atentie, dar nici ca sa pui cruce pe consolidarea fortelor nu se poate.

Pe cine din oamenii politici din Moldova ati sustine in functia de presedinte al Moldovei?

Acum, dupa ce au esuat intentiile de a alege seful statului prin vot direct, nici nu ma mai gindesc la cine va fi. Totul va depinde de raportul de forte din viitorul Parlament si de intelegerea dintre ele. Totusi, eu as opta pentru Ion Sturza, fost prim-ministru, care are si experienta, si tinuta, nu e sarac si nu va veni, sper, sa mai fure statul, asa cum au facut-o cei de pana acum.

Ce va face diferit de concurentii Dvs. politici si, apropo, care sunt acestia?

Toti cei care nu opteaza pentru Unirea cu Romania sunt diferiti de PNL. Dar nici o alta formatiune nu opteaza. Intr-o discutie cu Mihai Ghimpu i-am spus ca, daca nu incheiem un Acord politic de cooperare, noi vom iesi cu mesajul unionist, pentru ca e cazul, odata si odata, cineva sa inceapa sa zdruncine public si curajos, Zidul Romanofobiei in Republica Moldova. Si o facem. Da, la inceput e un soc ce spunem, ca „ii speriem pe transnistreni, pe gagauzi, pe alogeni”, de parca nu s-ar cunoaste ca separatismul a fost stimulat la noi tocmai ca sa nu vorbim, sa nu cooperam, sa nu ne apropiem de Romania, cand, de fapt, suntem victima Pactului Molotov-Ribbentrop si ar trebui sa revenim la Patria noastra, Romania. Noi, singuri, nu ne vom putea depasi conditia de vesnica victima saraca si fara perspectiva, de stat-problema – durere de cap atat a Estului, cat si a Vestului. Mesajul Unirii cu Romania supara pe mai multi, dar nici nu-si permit, totusi, sa dea cu piciorul in el, pentru ca ar fi prea riscant, ar fi un sacrilegiu sa iti bati joc de Unire. E ceva sfant si o sa vedeti cum neunionistii de azi vor fi unionistii de maine. In campania pentru referendum, PNL a castigat cateva lucruri foarte serioase: 1. A iesit din anonimat, pentru ca, dupa 29 iulie 2009, nici sub democrati, nu am obtinut acces la spatiul public de dezbateri. 2. Si-a facut cunoscut mesajul Unirii cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE. 3. PNL a obtinut in instanta de judecata dreptul de a vorbi de Unirea cu Romania si direct, si in spoturi electorale, ceea ce, pana acum, era considerat „antistatal”, „antiIndependenta”, „anti si anti…”, conform ideologiei comuniste. Comunistii au promovat mereu moldovenismul, ne-au impartit in „moldoveni” si „romani”, de parca nu suntem aici cu totii „moldoveni”, ca etnie politica, dar de nationalitate diferita – „moldovean de nationalitate romana”, „moldovean de nationalitate rusa”, „moldovean de nationalitate ucraineana” si tot asa – gagauza, roma, bulgara. Gata, speram ca nu vor mai putea comunistii sa ne insele si sa ne manipuleze.

Cite mandate contati sa obtineti?

Noi credem ca, daca in 2008, in plin regim comunist, 29 la suta din cetatenii R.Moldova au spus ca opteaza pentru Unirea cu Romania, astazi, cand nu mai e clanul mafiot comunist la putere, se vor gasi, cel putin, 5-7 la suta de cetateni cu demnitate nationala care vor considera ca PNL e un partid consecvent si merita sa ii reprezinte in Parlament, sa tina aprinsa flacara nationala si speranta Unirii, pana se vor trezi conjuncturistii si oportunistii de azi, fie ca e vorba de AMN, PL, PLDM, MAE, PPCD, cei care consolideaza de zor fetisurile goale, false si fara perspectiva, cum sunt „statalitatea”, „suveranitatea”, „Independenta”, „integritatea teritoriala”, „neutralitatea”, „moldovenismul”, care ne fac tot mai saraci si ne alunga peste hotare, sa aparam aceste fetisuri prin case straine.

Daca v-ati pomeni in situatia din anul trecut cind au esuat citeva tentative de alegere a sefului statului. Cum ati proceda? De ce?

Noi trebuie sa lichidam functia de sef al statului. Daca deocamdata nu se poate, alegem vreo cinci personalitati din sfera academica, a culturii, a businessului, persoane doritoare, propuse de fiecare fractiune din Parlament, si tragem la sorti. Cine castiga, va fi votat si mergem mai departe.

Ion Toma
AllMoldova

Виталия Павличенко: Это кощунство – глумиться над Объединением

Председатель Национально-либеральной партии рассказала нам, от чего зависит лозунг, с которым партия пойдет на досрочные выборы, каков портрет избирателя НЛП, и на каких условиях партия пойдет на выборы в составе предвыборного блока. Как НЛП преодолеет избирательный порог и почему следует упразднить должность главы государства – читайте в интервью с Виталией Павличенко.

С каким лозунгом Вы пойдет на выборы? Почему Вы считаете, что достойны представлять молдаван в парламенте?

Если НЛП пойдет на парламентские выборы самостоятельно, то у нас будет прорумынский, унионистский лозунг. Если же в блоке, то лозунг будет согласован с партнерами. Конечно, все знают наши партии – парламентские и внепарламентские – они все еще остаются в плену идеи, что унионистские призывы „снижают их популярность у населения” и будущие голоса на выборах. В связи с этим признаем, что некоторые партии побоятся сотрудничать с национал-либералами. Поживем – увидим, осталось недолго. Но верно также и то, что унионистские идеи НЛП всегда будут оставаться в агитационном и идеологическом активе нашего формирования, поскольку лишь это действительно верно и исполнимо, лишь объединение с Румынией является „немецким путем”, самым коротким, к интеграции Молдовы в НАТО и ЕС. Почему мы достойны, представлять молдаван в парламенте? Потому что мы более чем уверены, что в Молдове много унионистов, выступающих за объединение с Румынией, но они всегда придерживались идеи, что „еще не время”. Мы считаем, что время настало, потому что и год пребывания у власти демократов не приблизил перспективу выхода из бедности, нас не убедили, что партии, входящие в Альянс за европейскую интеграцию, хорошо знают, что означает 9 мая, 22 июня, 28 июня, 23-24 августа для румын, для Бессарабии – второго румынского государства. Эти партии кокетничают с некоторыми нашими нерумынскими национальными меньшинствами и ради них постоянно оскорбляют румын. Кокетничают с кремлевскими имперскими кругами и лишают нас достоинства.

Поэтому молдаване румынского происхождения, которые составляют 80 процентов во втором румынском государстве, заслуживают пропорционального представительства в парламенте. И Национально-либеральная партия – это партия, которая открыто и громко заявляет, что объединение с Румынией – это наша возможность стать европейцами и выйти из российской сферы влияния, которая приводит лишь к бедности. В парламенте должна быть унионистская партия, для того чтобы постоянно сохранять приверженность к национальным ценностям, идеалам румынского объединения. Напомню, что в 2008 году, по данным опроса, проведенного „Gallup” по заказу Международного республиканского института США, 29 процентов опрошенных выступили за объединение с Румынией. В 2008 Национально-либеральная партия отметила 9 мая День Европы, в праздновании которого приняли участие еще три партии, танцуя Хору Унирий в сквере Национальной оперы, а в этом году мы провели еще больше акций – начали собирать подписи в пользу ликвидации последствий преступного пакта Молотова-Риббентропа, направили письма в адрес немецкого канцлера Ангелы Меркель с просьбой повлиять на президента России Дмитрия Медведева с тем, чтобы он принял воссоединение двух румынских государств, национально-либеральная молодежь приспустила флаги НЛП 9 мая, 22 июня, 28 июня и 23 августа.

На чьи голоса вы рассчитываете, и какой сегмент электората хотите завоевать? Составьте портрет избирателя Вашей партии.

На голоса румын с национальным самосознанием, тех, у кого дети учатся в Румынии, тех, кто сам учился в Румынии, всех, у кого есть румынское гражданство, кто знает историю и не забыл, что им рассказывали родители, бабушки и дедушки, на голоса истинной интеллигенции, с национальным достоинством, на голоса наших честных крестьян, которые не находятся в плену румынофобии, на голоса унионистов, тех, кто был депортирован и до сих пор не добился справедливости, всех обиженных в советский период и в коммунистический период после 1990 года, на голоса участников войны на Днестре, которые рисковали своими жизнями для защиты национальных ценностей освобожденного румынского, а не русского государства. Наш избиратель – человек порядочный, спокойный, выдержанный, порой „слишком порядочный, слишком скромный и слишком терпеливый”, однако имеющий принципы, достоинство и мужество.

Что Вы думаете о предвыборных блоках и альянсах. Рассматриваете ли возможность присоединения/создания какого-либо блока на предстоящих парламентских выборах?

Имеющийся опыт предвыборных блоков и союзов был неудачным, однако пора бы уже сделать выводы в связи с этим, необходимо подписать серьезные соглашения, которые следует предать гласности, чтобы они не нарушались в парламенте. Мы бы пошли на создание блока ЛП-НЛП или АНМ-НЛП, однако руководство некоторых партий все еще витает в облаках, оно состоит из чрезвычайно упрямых людей, поэтому создание блоков BUN (Blocul Unităţii Naţionale – Блок Национального Единства) или AUR (Alianţa Unităţii Româneşti – Альянс Румынского Единства) находится под большим знаком вопроса. Если не будет создан блок с двумя-тремя партиями, за исключением ЛДПМ, мы – Национально-либеральная партия – будем участвовать в выборах самостоятельно.

А что Вы думаете о постэлекторальных альянсах и их эффективности?

И здесь есть горький опыт, однако, опять же, все следует начинать с самого начала. У Михая Гимпу, к примеру, сегодня несколько должностей. Не знаю, будет ли он еще когда-нибудь спикером или главой государства. Однако знаю, что позже он пожалеет об эгоизме коллег, которые не желают, из личных интересов, консолидации национального движения в будущем парламенте. Это пример недальновидного мышления. Я вспоминаю о Блоке „Демократическая Молдова”, который создал НЛП, когда распалась, и первое объединение было с формированием, лозунг которого был „Долой мафию”. Тогда в ЛП и АНМ объединились около 17 формирований, которые позже создали Блок „Демократическая Молдова”, в него вошли СЛП и ДП. Ясно, что левые партии присоединились, чтобы контролировать правые и на их спинах войти в парламент, поскольку как только они туда попали, они отсоединились и проголосовали за Воронина. Мы, национал-либералы, очень сопротивлялись, однако нас не поддержали. Так что, необходима осторожность и внимательность, но и ставить крест на консолидации сил нельзя.

Кого из политических деятелей Молдовы Вы бы поддержали на посту главы государства?

Сейчас, когда провалились намерения избирать главу государства прямым голосованием, я даже не думаю, кто бы это будет. Все будет зависеть от соотношения сил в будущем парламенте, и об их договоренностях. Однако я бы поддержала Иона Стурзу, бывшего премьер-министр, у которого есть опыт, и внешний вид, он не беден и не придет, я надеюсь, чтобы обкрадывать государство, как это делали те, кто был до сих пор.

Что отличает вас от ваших политических конкурентов, и кто, кстати, ими является?

Все, кто не выступает за объединение с Румынией, отличаются от НЛП. Но больше ни одно формирование не выступает за это. В беседе с Михаем Гимпу я сказала ему, что если мы не заключим Политическое соглашение о сотрудничестве, то мы пойдем на выборы с унионистской идеей, потому что настало, наконец, время, чтобы кто-то начал смело и открыто разрушать Стену румынофобии в Республике Молдова. И мы это сделаем. Да, вначале шокирует то, что мы говорим, что „мы пугаем приднестровцев, гагаузов, представителей иных наций”, как будто не известно, что сепаратизм у нас стимулируется именно для того, что бы мы не говорили, не сотрудничали, не сближались с Румынией, когда, фактически, мы являемся жертвами Пакта Риббентропа-Молотова и должны вернуться на нашу Родину – Румынию. Мы сами не сможем преодолеть ситуацию вечной жертвы, бедной и бесперспективной, статуса государства-проблемы – головной боли как Востока, так и Запада. Идея объединения с Румынией злит многих, однако они все же не позволяют себе топтать ее, поскольку это было бы слишком рискованно, было бы кощунством глумиться над объединением. Это святое и вы посмотрите, как те, кто не является унионистами сегодня, станут ими завтра. В кампании по проведению референдума НЛП добилась успеха в нескольких очень серьезных вещах: 1. Вышла из безвестности, потому что, после 29 июля 2009, даже при демократах, у нас не было доступа к общественному пространству для дебатов. 2. Стал известен лозунг объединения с Румынией как кратчайшего пути к интеграции в НАТО и ЕС. 3. НЛП через суд добилась права говорить об объединении с Румынией и прямо, и в предвыборных роликах, что до сих пор считалось „антигосударственным”, „антинезависимым”, „анти и анти…”, в соответствии с коммунистической идеологией. Коммунисты всегда продвигали молдовенизм, нас разделили на „молдаван” и „румын”, как будто мы все здесь не „молдаване” как политический этнос, однако разной национальности – „молдованин румынской национальности”, „молдаванин русской национальности”, „молдаванин украинской национальности” и так далее – гагаузской, цыганской, болгарской. Довольно. Надеемся, что коммунисты больше не смогут нас обманывать и манипулировать нами.

Сколько мандатов вы надеетесь получить?

Мы считаем, что если в 2008 году, в разгар коммунистического режима, 29 процентов граждан Молдовы заявили, что выступают за объединение с Румынией, то сегодня, когда мафиозный коммунистический клан больше не у власти, найдется как минимум 5-7 процентов граждан с национальным достоинством, которые посчитают, что Национально-либеральная партия является последовательной и заслуживает того, чтобы представлять их интересы в парламенте, чтобы поддерживать национальное пламя и надежду Объединения, до тех пор, когда проснутся сегодняшние конъюнктурщики и оппортунисты, будь то АНМ, ЛП, ЛДПМ, ДЕД, ХДНП те, кто активно консолидируют пустые, ложные и бесперспективные фетиши, такие как „государственность”, „суверенитет”, „независимость”, „территориальная целостность”, нейтралитет„, „молдовенизм”, которые делают нас все беднее и гонят за границу, отстаивать эти фетиши в чужих домах.

Если бы Вы оказались в прошлогодней ситуации, когда провалилось несколько попыток избрать президента. Как бы Вы поступили? И почему?

Нам следует упразднить должность главы государства. Если пока что это невозможно, следует выбрать где-то пять человек из академической сферы, культуры, бизнеса, из тех, кто выразит желание и будет предложен каждой из парламентских фракций, и будем тянуть жребий. Кто выиграет, за того проголосуем и пойдем дальше.

Ион Тома
AllMoldova

Loading Facebook Comments ...

40 Comments

Add a Comment
  1. Sacrificiu – e prea simplu spus,mai bine cereţi să ne oblige,căci nu duceţi lucrul de lămurire de a convinge şi nu aveţi răbdare să se ajungă normal la aşa unire,dar folosiţi expresii urîte la cei ce poate nu înţeleg(dacă este de înţeles) ce doresc unuioniştii

  2. Bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Unde-i mesajul meu,asta-i democraţie?

  4. Unire,unire,unire!-încă puţin şi ne unim! Cu cine,vom vedea

  5. Comunistii au promovat mereu moldovenismul, ne-au impartit intre “moldoveni” si “romani”, de parca nu suntem aici cu toti “moldoveni”, ca etnie politica, dar de nationalitate diferita – “moldovean de nationalitate romana”, “moldovean de nationalitate rusa”, “moldovean de nationalitate ucraineana” si tot asa – gagauza, roma, bulgara. Gata, speram ca nu vor mai putea comunistii sa ne insele si sa ne manipuleze.

    Наконец-тот PNL проводит правильную национальную политику. Приветствую такой мессаж!

  6. Foarte justa pozitia PNL !
    Doar cel ce nu doreste, nu intelege ca cea mai scurta cale de intergrare in UE, adica de aderare la o comunitate de tari cu un nivel de trai decent si civilizat, este PRIN UNIRE CU ROMANIA !
    Numarul adeptilor acestei idei, creste pe zi ce trece.Oamenii inteleg, ca este o cale reala,cea mai scurta din cele propuse de alte formatiuni pro-europene, accesibila pt toti cetatenii ce-si doresc un trai european lor si urmasilor lor !

  7. Este timpul ca minoritatile conlocuitoare sa inteleaga ca idea unionismului nu trebuie privita ca o sperietoare, asa precum a fost ea promovata de bolsivici,este o cale pe care daca o vom urmao, ne va fi bine tuturor, indiferent de ce nationalitate sintem.
    Calea spre UE prin UNIRE cu Romania, este in interesul intregului popor, nu doar a unei parti.Avem sansa si perspectiva de a trai civilizat in buna intelegere si armonie, asa precum convetuesc diverse nationalitati in UE.Trebuie de plasat cit mai multa informatie la aceasta tema si in rusa, ca sa inteleaga nevorbitorii de romana, ca UNIREA este si in interesul lor !

  8. Dacă vorbim de bine unioniştii,mesajul trece,dacă ai altă părere, aşteaptă cenzura

  9. La noi în sat nu este nici un unionist,cum lucraţi PNL?

  10. Comuniştii lucrează bine şi au succese folosind fraza”inire”

  11. Opoziția din Găgăuzia vrea referendum pentru conferirea limbii ruse statut de a doua limbă de stat.

    Opoziția din Găgăuzia vrea atribuirea limbii ruse statutul de a doua limbă de stat. Mai multe organizații obștești și reprezentanți ai grupurilor etnice, cu susținerea primarului orașului Comrat, Nicolai Dudoglo, intenționează să colecteze semnături pentru organizarea unui referendum republican… DEVINE DERANJANTA, HILARA SI PENIBILA „CRUCIADA” UNOR EXTREMISTI GAGAUZI PENTRU OFICIALIZAREA LIMBII RUSE IN MOLDOVA . CIND NICI LIMBA DE STAT NU E CUNOSCUTA SI VORBITA BINE , ACCEPTABIL IN UTA GAGAUZIA , SA MAI VII SI SA CERI LIMBA RUSA CA OFICIALA E PREA MULT … IN LOC SA-SI CULTIVE LIMBA LOR MATERNA SI SA CUNOASCA CIT MAI BINE LIMBA DE STAT , ACESTI MAIMUTOI EXTREMISTI AGITA SPIRITELE . CUM SUNT SLABE SANSE DE REALIZARE A CERERILOR LOR , SINGURA VARIANTA AR FI CA DORESC CU ORICE PRET DESTABILIZAREA TARII . CEI CARE CER ASA CEVA , ISI TRADEAZA IN FAPT PROPRIUL NEAM SI CULTURA LOR . UNDE SUNT ASTAZI ADEVARATII GAGAUZI ?

  12. După ce au trăit mulți ani sub opresiunea otomanilor, găgăuzii au migrat în teritoriile controlate de Rusia, trecând Dunărea în perioada 1750-1846. Ei s-au așezat în sudul Basarabiei… POATE AU UITAT UNII DIN EI ISTORIA SI SE CRED IN MOLDOVA DE PE TIMPUL MARELUI STEFAN .

  13. Vlad,

    Este o cale și mai scurta (gândita de evrei) – Sa declaram război Germaniei și apoi repede sa capitulam 🙂

  14. Pentru brovvser ::::::::

    Moldovenii demult au imaginat acest scenariu cu ROMANIA dar din lipsa de armament ideea a ramas in cartoanele armatei.

  15. pentru asa zisa „Rusoaica”

    Of! Asa de tare nu am ris niciodata…
    Милая барышня, вы такая же „Русоайка”, как я китаец. Rog frumos sa nu va faceti de ris.

    Referitar la PNL – respectul meu. Partidul si liderul au destul curaj de a zice in direct si deschis ceea, ce gindesc. Poate cuiva nu-i place, dar faptul e de onoare.

  16. Da.

    Nu trebuie ca sa ne batem joc de UNIRE care va fii………..

  17. Mă ertaţi că plasez acest articpolaş aici,d-nă Pavlicenco,dar doresc să face-ţi cunoştinţă şi d-ră ccu cele spuse aici.E o reacţie la o emisiune a d-lui Saharneanu cu Negru şi Bogatu la Vocea Basarabiei în sîmbăta treută.
    Întrebare
    Autor: patriciu, septembrie 20, 2010
    V-am ascultat emisiunea cu Negru şi Bogatu.Mi-au apărut două întrebări.Ori pe cineva îi servesc(mafia)ori sunt rău certaţi cu logica.
    Oare poţi să-i socoţi întregi la minte cînd pe d-lor mai tare îi preocupă faptul că Mocanu i-ar fi tras pe sfoară pe ziarişti intrînd în politică pe valul luptei cu mafia,decît faptul că AIE nu a făcut nimic pentru a eradicarea mafiei şi corupţiei lanivel înalt:Nimeni nu a fost suspendat din funcţie,nici o comisie ce ar elucida faptele lui Plahotniuc,a slujbaşul său Lupu,a grupării din jurul lor.Toţi ştiu că de poziţia ce o are Lupul în alianţă depinde foarte mult calea pe care va merge ulterior alianţa,adică el poate manipula alianţa şi pe viitor,adică Lupu pe viitor dacă e ales cu partidul lui va acorda protecţie lui Plahotniuc şi mafiei,iar alianţa,de dragul unităţii va fi la cheremul lui Lupu.Adică Plahotniuc,prin Lupu va dirija AIE.Dacă se luau măsuri contra mafiei de alianţă,Mocanu nu ar fi avut motiv să intre în politică.Aşa că eu,Anat.Marin,refuz să mă mai las prostit de Negru şi Bogatu,voi susţine o altă forţă(a trea,dar anticomunistă) împreună cu susţinătorii pe care îi voi atrage de partea mea.Consider că anume o aşa poziţie adoptată de d-ră şi de alianţă faţă de problema corupţiei la nivel înalt mai degrabă contribuie la revenirea comuniştilor la putere de cît faptul că Mocanu vrea să intre în politică cu a altă forţă a trea.Comuniştii în 2001 au revenit la putere deoarece „democraţii”,în scopul păstrării unităţii pentru a merge pe o calea reformelor,nu au întreprins măsurile ce le cereau realităţile pentru a eradica corupţiala nivel înalt.Mai spune-ţi că Mocanu nu prezintă probe,dar toţi oamenii ce au demonstrat că au fost lipsiţi de proprietăţi de Plohotniuc şi compania sa,oare nu sunt probe?
    V-aţi curvit,d-le Saharneanu,trecînd deschis prin aşa emisiune de partea lui Plahotniuc.Dacă aţi fi corect,aţi pune întrebareae ce procuratura nu se autosesizează,de ce nu e numită o comisie independentă ce ar elucida în faţa societăţii faptele relatate de Mocanu şi oamenii ce au fost deposedaţi de Plahotniuc si prietenii săi.Ar fi bine ca acestea să le citească Bogatu şi Negru.Lor le spun:Manipulaţi voi pe cine,dar pe mine şi mulţi alţii ca mine NU!

  18. Continuare
    Autor: patriciu, septembrie 20, 2010
    D-le Negru:Cîndva v-am respectat ca om,cît şi poziţia dumneavoastră de cetăţean.Acum,după ce v-am ascultat emisiunea de la Vocea Basarabiei,ca să redeveniţi acela ce aţi fost în achii mei,trebuie să faceţi multe ca să vă recăpătaţi bunul nume.Să nu crede-ţi că ca mine gîndesc puţini.Îmi pare rău unde aţi ajuns:A critica alianţa pentru ca ea să lucreze mai bine,pentru d-ta înseamnă a face propagandă comunistă.Oare ai scoate basma curată pe AIE din toate greşelile ce le comit(cum o faceţi cu Bogatu şi alţii ca d-lui,uitînd tocmai cînd şi în ce condiţii a rupt-o cu PPCD-ul),nu e oare propagandă ce toarnă apă la moara comuniştilor?

  19. Doamna Pavlicenco,

    Interviul pe care tocmai l-am citit este un adevarat program politic!! Sa spun ca va felicit ar fi prea putin spus. De data aceasta nu mai e nimic nici de adaugat, nici de scazut. E tocmai ceea ce trebuie sa fie spus tare si raspicat in Republica Moldova. Aducerea in fata opiniei publice basarabene a imperativului intemeiat pe criterii indiscutabile si inalienabile etnic romanesti a UNIRII cu Patria
    Mama este o politică de principiu la care trebuie trezite cat mai multe constiinţe. Incet, rabdator dar tenace si perseverent acest deziderat milenar al tuturor romanilor nu are cum sa fie infrant. Este o forta vie prin sine care mai devreme sau mai tarziu va triumfa in ciuda tuturor oprelistiilor . Nicio idee politica nu are pentru romani o limpezime mai mare si un ecou mai profund decat aceasta.E o mare satisfactie sa vezi ca un partid din nefericita Basarabie isi exprima curajos si neinduplecat acest suprem obiectiv al tuturor romanilor – adunarea la un loc a tuturor sufletelor de o credinta si o limba. Sa ne ajute Dumnezeu ,noua tuturor sa-l vedem odata pentru todeauna realizat. Alecu Russo nu a scris degeaba „Cantare Romaniei”. Versetele lui sa ne lumineze mintile si sufletele!! Aleea jacta est! Zarurile au fost aruncate!

  20. Bravo D-na Pavlicenco o adevarata eroina a limbii romane si a romanismului in Moldova … Va multumim!!! in numele poporului roman… Moldova trebuie sa se uneasca cu ROmania + teritoriile ucrainiene

  21. pt dna Pavlicenco
    Chiar va place atat de mult ce a scris patriciu? Oare nu dvs. il aparati pe Plahotnic si Lupu si il condamnati pe Mocanu care cica ar ar fi unealta lui Filat? Ce a ramas din consecventa dvs.? Apropo, Lorina Bogza i-a spus azi lui Filat ca sunt doi politicieni care il acuza pe acesta de contrbanda cu tigari: Voronin si Pavlicenco! Tineti/o tot asa doamna, ca in curand, spre iarna, se va infaptui uNIREA…. cu Matusca Rusie

  22. pentru Marcel:

    „Of! Asa de tare nu am ris niciodata…”

    Смех без причины – признак дурачины.(Русская народная пославица)

  23. Membrii ALIANTEI inca nu au inteles ca TREBUE sa vorbeasca deschis MOLDOVENILOR despre intrarea lor in UNIUNEA europeeana prin UNIREA imediata cu ROMANIA daca nu vor sa astepte intrarea in UE pana la CALENDELE RUSESTI ( care sunt infinit mai lungi decat cele grecesti ).

    TREBUE explicata otravirea creerelor cetatenilor incepand cu anul 1812 de catre imperiul tarist, apoi de catre imperiul TOTALITAR COCO-munist si care se continua si acum prin agentii armatelo de OCUPATIE din
    TRANSNISTRIA si a celor infiltrati in ALIANTA dela PUTERE.

    Trebue ca ALIANTA sa trimita ambasadori itineranti in toate tarile LATINE pentru a explica situatia critica in care se afla moldova si a cere ajutorul lor pentru a opri GENOCIDUL IDENTITAR care se produce in tara noastra de catre si prin armata straina de ocupatie din transnistria.

    Alianta impreuna cu aliatul sau PNL-ul, trebue sa trimita AMBASADORI itineranti in toate comunele moldovei pentru a explica ce inseamna UE, NATO, UNIREA cu ROMANIA si mai ales consecintele NEGATIVE daca COCO-munistii revin la putere.

    Aceste consecinte negative, printre altele, vor fi sistarea ajutoarelor economice de catre UE si amanarea SINE DIE a intrarii moldovei in UE.

  24. Traiasca ROMANIA MARE! Bravo Vitalia! Esti o adevarata JANA D|ARC A BASARABIEI> Suntem alaturi de tine!

  25. Pt Vlad

    Nu am inteles de ce apare intrebarea ca imi place ce a scris patriciu. Am reactionat eu cumva? Iata, in acest moment, sa incerc sa reproduc – nu stiu, ar trebui sa merg sa recitesc mesajul lui patriciu. Deci, nu mi-a retinut, pur si simplu, atentia, pt ca eu primesc o gramada de mesaje si pe e-mail si le parcurg repede, cu o viteza enorma. Asta, in primul rind.

    In al doilea. Pozitia mea fata de scandalul Topii-Mocanu vs Plahotniuc este urmatoarea. Nu cunosc ce afaceri au Topii. Nici nu ma intereseaza. Nu am puterea, nici timpul sa aflu, sa cercetez si sa cunosc univoc adevarul. Nu am vorbit de Lupu decit in sensul ca, datorita lui, exista Alianta, ceea ce a spus, repetat, si C.Tanase. Filat e premier si Ghimpu e sef de stat. Lupu merita, pentru aceasta, mai mult respect decit Filat care se avinta spre Presedinte „puternic” si care l-a facut pe Turcanu sa nu-l voteze pe Lupu. Nu cunosc afacerile lui Plahotniuc. Dar stiu ca Negru si Bogatu, care au fost de partea lui Mocanu, acum l-au bestelit extraordinar. Sau, poate, nu e asa? Sau, poate, nici Tanase nu a scris despre Mocanu in aceeasi cheie ca si, in ultimul timp, Negru si Bogatu, si nu le-a aratat ca au gresit fiind alaturi de Mocanu?

    Eu am fost acum citeva zile la Mocanu, din initiativa mea. Si l-am intrebat – a fost sau nu in spatele sau Filat. A spus ca nu, dar a lasat special a se intelege asta, pentru ca, in caz contrar, nu isi lansa campania fara ajutorul Jurnal TV. Acum el isi regleaza conturile cu „analistii politici” de la Jurnal TV. Am mers la el, pentru ca stiam ce spunea anterior de Filat, pentru ca el a spart lipsa de comunicare dintre noi dupa ce a fost consilier prezidenbtial si a plecat de la Voronin, deoarece eu nu-l contactam. El m-a contactat si m-a felicitat pentru articole in care il criticam pe Filat. Apoi nu am inteles de ce a intrat in jocul Filat vs Lupu si Lupu vs Filat. Filat a tacut, ca i-a convenit ce facea Mocanu. Credea ca Mocanu il va cobori pe Lupu prin atacarea lui Plahotniuc. Apoi a esuat referendumul si s-a terminat interesul lui Filat pt Mocanu si l-a kidanit, ca pe toti… Eu am spus – cine sapa groapa, va cadea primul in ea si ca Mocanu ataca AIE. Asta s-a intimplat – au cazut cu totii in groapa, in care eu si Constantin Tanase nu am cazut, pentru ca nu ne-am bagat in mizeria asta. Tocmai am fost consecventa si colegii de partid s-au convins de asta, pentru ca noi am discutat dupa lansarea campaniei de catre Mocanu si noi am iesit curati.

    Insa ceea ce a facut Plahotniuc dind case la sinistrati nu trebuia sa fie obiect de invidie pentru Filat. Dar a fost. Pe Plahotniuc nu-l cunosc, insa Filat e cinic, debarcator – chiar azi am avut oaspeti care mi-au povestit despre o noua debarcare de catre Filat – nu e om de cuvint, calca peste cadavre, nu e corect in relatii. Cit priveste contrabanda de tigari, nu ma intereseaza ce spun ziaristii afiliati. Va veti convinge de multe lucruri pe care le spun, asa cum foarte multa lume azi imi da dreptate pentru intreg parcursul meu corect. Stiu, asta innebuneste, insa pe mine, ma amuza cind ii vad cit de marunti si corupti sint toti. Unirea cu matusca Rusia o vor face arogantii din AIE. Pe ei certati-i, noi, PNL si eu, sintem niste neimportanti, niste omizi fara influenta, oricit ar vota oamenii pe unimedia, sintem programati acolo cu un procent, sondajistii au comanda sa nu ne ia in calcul. Pe toate le stiu si ma amuz. Pentru ca mesajul nostru este extrem de corect si bun. Azi am avut nu doar oaspeti romani la sediu, toata ziua, dar si rusi, care ma roaga sa promovez in continuare mesajul de oferire a cetateniei romane rusolingvilor. Pozitie sugerata tot de alogeni, intre altele. Voi posta scrisoarea si foto cu ei pe blog, asta dupa emisiunea la care am participat cu Taranu si Klimenko la TV 7.

    Uneori am senzatia ca deveniti lucid si obiectiv… Uneori – iarasi ma intristez, vazindu-va irecuperabil. Deocamdata. Insa noi avem rabdare, numai sa ne dea sanatate Dumnezeu…

    Nicolae Negru: Mocanu, între admiraţie şi dispreţ
    sursa: ziar.jurnal.md

    La conferinţa de presă de miercurea trecută, ţinută de Sergiu Mocanu, liderul Acţiunii Populare, cel care şi-a pus scopul să lupte împotriva mafiei din RM, nu s-au mai făcut dezvăluiri, nu s-au mai prezentat alte cazuri concrete sau date noi, în schimb jurnaliştii au avut posibilitatea să audă o serie de speculaţii de ordin politic, comentarii şi interpretări, acuzaţii, deşănţate uneori, la adresa liderilor AIE. Intenţia vizibilă a fost să se lovească într-un mod cât mai dureros în guvernarea actuală, fără niciun discernământ, supunând-o unui „linşaj” public pentru simplul motiv că aceasta nu acţionează aşa cum i se pare lui Mocanu că ar trebui să acţioneze.

    În fierbinţeala retoricii, Mocanu a ajuns să afirme că, într-un singur an, AIE a produs mai multă disperare decât regimul comunist în opt ani. Dacă ne amintim că pe timpul regimului comunist, Mocanu a stat la închisoare, iar fiii săi s-au refugiat, timp de un an, în sediul Ambasadei Române, l-am putea suspecta de demagogie curată. L-am crede dacă s-ar întoarce benevol în celulă. Combinând lupta antimafie cu campania electorală împotriva AIE şi, implicit, în favoarea sa, liderul Acţiunii Populare se apucă să vorbească în numele altora, fără să-i întrebe dacă îi poate reprezenta. Se vede că dl Mocanu a pierdut simţul măsurii, că e dispus să lupte împotriva mafiei şi a corupţiei chiar cu riscul distrugerii AIE şi readucerii la putere a comuniştilor care au „moşit” regimul mafiot.

    Fiindcă dl Mocanu vede doar „complicitate” sau „impotenţă” în poziţia lui Ghimpu, Filat, Lupu şi Urechean, l-am putea şi noi suspecta pe el că nu face în mod intenţionat deosebire între AIE şi PCRM, că „scrânteala” lui aparentă este doar o stratagemă în folosul comuniştilor. Cu totul penibil a răsunat lecţia de morală pe care i-a ţinut-o lui Mihai Ghimpu un alt participant la conferinţa de presă, Răzvan Paveliu, cel care a participat nemijlocit la eliminarea ilegală a TVR 1 din spaţiul informaţional al RM. Faptul că s-a pocăit, în sfârşit, nu se ştie cât de sincer, nu-i dă dreptul dlui Paveliu să-i judece ca un procuror moral pe liderii AIE pentru promisiunile electorale neîndeplinite. Căci, se ştie, zece deştepţi nu pot să scoată piatra aruncată în râu de un nebun.

    Liderii AIE nu reacţionează în mod adecvat, am scris şi noi despre aceasta, dar nu mergem până într-acolo încât să credem că punctul nostru de vedere e singurul valabil în acest caz, că e adevărul în ultima instanţă, că nu există circumstanţe pe care nu le luăm în calcul. Cu mafia trebuie să luptăm, dar numai cu forţa probelor, nu a interpretărilor, nu a supoziţiilor şi a deducţiilor bazate pe informaţii incomplete. Chiar faptul că Marian Lupu s-a declarat prieten cu controversatul Vladimir Plahotniuc, pe care avem temeiul să-l suspectăm de acţiuni mafiote sub protecţia lui Voronin, de monopolizare a audiovizualului cu acoperire naţională şi a publicităţii mass-media, om de afaceri pe care Lupu însuşi l-a învinuit acum un an că ar fi autorul unor scheme monopoliste, frauduloase în industria cărnii şi a produselor de carne, nu justifică afirmaţiile fără drept de apel că liderul PD ar fi „omul lui Plahotniuc”, decât numai dacă deţinem probe concrete în acest sens.

    S-ar putea ca dl Lupu să se fi înşelat, să fi comis, cu această declaraţie compromiţătoare pentru un politician, o simplă eroare tactică, s-ar putea să fie la mijloc şi altceva, interpretările noastre însă nu pot să treacă de linia unde începe prezumţia nevinovăţiei. Mai este de investigat în această direcţie, ca să fim siguri de acuzaţiile pe care le formulăm. (De altfel, complimentele pe care Plahotniuc le-a împărţit cu generozitate, în ultima vreme, la adresa liderilor politici denotă că simpatia sa faţă de dl Lupu s-a mai diminuat, în schimb simpatia pentru liderii comunişti pare să nu cunoască limite.)

    Şi, cu atât mai mult, nu putem merge până într-acolo încât să nu ne pese dacă Alianţa se menţine la putere sau revin comuniştii, care vor şti cum să-i astupe gura bravului luptător antimafie. Faptul că dl Mocanu a început această luptă este un pas înainte, dar nerăbdarea, dorinţa de a birui mafia dintr-o singură lovitură este fie o naivitate, fie o făţărnicie, o stratagemă în scopuri nedeclarate. Dacă el şi-a permis să întârzie atâta, de parcă abia acum a aflat despre mafie, deşi în calitatea sa de consilier prezidenţial ar fi trebuit să fie mai bine informat, de ce să nu creadă că şi alţii au nevoie de timp pentru a lua o decizie?

    Impresia e că, epuizându-şi materialul factologic de care a dispus, Mocanu nu mai insistă pe direcţia investigării şi acumulării de informaţii noi despre mafioţi şi fenomenul mafiei din RM, ci foloseşte dividendele de publicitate acumulate în grabă pentru a se lansa în lupta politică. Dl Mocanu este nerăbdător, probabil, să ajungă din nou în parlament sau în alte funcţii înalte. Dar graba strică treaba. Prin acest gest el aruncă o umbră de îndoială asupra intenţiilor sale şi năruie ceea ce a construit până acum. De acum înainte, el poate fi suspectat de lipsă de sinceritate, de intenţii de a reintra în politică prin geam, după ce a fost dat afară pe uşă. Şi, fiindcă regulile luptei politice nu sunt mai puţin dure decât lupta antimafie, el se poate aştepta la surprize nu tocmai plăcute din partea celor pe care îi atacă. Vorba populară spune că, dacă te bagi în tărâţe, te mănâncă porcii. Cu cât mai credibil ar fi fost Mocanu dacă s-ar fi manifestat ca un luptător dezinteresat, motivat de intenţii nobile, altruiste, nu de obiective politice! Se vede însă că pe el îl tentează mai mult calea de „glorie” a generalului Alexei sau a liderului PPCD, Iurie Roşca, şi nu are de gând să devină un Catani al Republicii Moldova, ceea ce e mult mai dificil şi mai puţin avantajos din mai multe puncte de vedere.

    Cu această mişcare a lui Mocanu, lupta antimafie declanşată de el începe să se transforme într-o simplă „ciomăgeală” politică. Faptul că el trage după sine o serie de politicieni mărginaşi, rataţi, care, pentru ocazia de a se afla un minut în lumina reflectoarelor, lovesc cu plăcere în oricine, dar mai cu seamă în Alianţă, ne întăreşte în opinia că suntem martorii unui „blitzkrieg” antimafie care riscă să degenereze repede într-un fâs politic.

    Dacă lupta antimafie merită toată admiraţia şi sprijinul, pornirea lui Mocanu de a nu lăsa din construcţia AIE piatră de piatră, de a trata guvernarea actuală ca pe „o apă şi un pământ” merită tot dispreţul nostru.

    Constantin Tanase: Campania antimafia s-a incheiat intr-un mod penibil; reformatorii din Moldova sunt niste pungasi

    Cind Sergiu Mocanu a lansat campania antimafia mai multi amici de-ai mei de la Chisinau m-au sunat fericiti pe motiv ca „se intimpla in sfirsit ceva bun dupa 7 aprilie”- lumea uita cit de importante au fost in acele zile sentimentele tinerilor de dezgust fata de mafia comunista de stat pe care o intilneau in viata de zi cu zi, de cind deschideau televizorul, pina cind mergeau la banca…la banca lui voronin. Deci, povestea asta anti- mafia ar fi trebuit sa ne bucure, cel putin teoretic…

    I-am spus atunci ca probabil Mocanu si complicii lui, Filat si fratii Topa, vor cel mult sa puna mina pe afacerile lui Plahotniouc, daca nu sa-i faca cel putin greutati mari, nicidecum nu vor reforma statului sau cine stie ce alte scopuri nobile. Timpul a trecut si acum se vede ca actiunea lui Mocanu a fost, deci, o simpla actiune de raider, dar facuta in premiera folosindu-se televiziunea si ziarul familiei Topa (aparent independente pina la acel moment).

    – Cine spune acest lucru? mai nuanţat, ce-i drept!

    – O spune tocmai ziarul Jurnal.md!

    Acum, dupa ce preluarea afacerilor lui Plahotniuc (personaj cu mari pacate si el) a esuat, fratii Topa au inceput sa arunce cu rahat asupra lui Mocanu tocmai in ziarul Jurnal.md, acolo unde Mocanu a derulat campania media facuta in folosul ţopilor. Ce lipsa de onoare!

    Constantin Tanase: Post-scriptum la „războiul mafiilor”

    Mafia noastră naţională poate activa şi în continuare nestingherită, în linişte şi pace: felul în care se luptă împotriva ei – mă refer aici la aşa-zisul „război împotriva mafiei” declanşat de cei ce stau tupilaţi în spatele fostului consilier cu misiuni speciale al preşedintelui comunist Voronin – dovedeşte un singur lucru, şi anume, că mafia nu va lupta niciodată împotriva sa. Convingerea mea e că acest „război antimafie” a fost pornit de fapt de o aripă a mafiei anume în scopul de a-şi proteja interesele şi a împinge opinia publică pe o pistă greşită. Al doilea scop al acestui „război antimafie” a fost de a lovi în Alianţa de guvernământ, de a o discredita în faţa electoratului, pentru a o putea debarca la viitoarele alegeri şi a o înlocui cu atotputernica (deocamdată) mafie a clanului Voronin.

    M-a mirat întotdeauna cinismul acestui Mocanu, care i-a crezut pe toţi politicienii, ziariştii, cetăţenii simpli drept nişte imbecili terminaţi care nu înţeleg „subtilităţile” jocului său murdar. Când repeta, ca un şaman ameţit de fumul ierburilor, sintagma „mafia lui Plahotniuc” el probabil nu realiza cât este de ridicol, dar şi de cinic. Oare există vreun om normal – iar societatea noastră e formată, totuşi, din oameni normali – care să nu înţeleagă că mafia începe în sistemul judecătoresc, acolo sunt adevăraţii „naşi” ai mafiei. Să repeţi până la leşin numele unui aşa-zis „controversat om de afaceri”, dar să nu pomeneşti, de exemplu, numele unui nu mai puţin controversat magistrat Ion Muruianu, nu înseamnă pur şi simplu naivitate şi prostie, ci un plan subtil de substituire a obiectivelor şi de orientare a opiniei publice pe o pistă falsă, convenabilă mafiei. Nu am probe, dar am tot temeiul să presupun că în spatele lui Mocanu stau nu numai controversaţi oameni de afaceri, dar şi persoane din sistemul judecătoresc care îşi apără propria piele. Într-un cuvânt, cine doreşte sincer să lupte cu mafia va declara război nu unui (singur) om de afaceri, ci judecătorilor şi procurorilor. Aceştia sunt îngerii păzitori ai mafiei din business, ei trebuie scoşi la lumină. Iată de ce, drept simbol al mafiei, dacă cu adevărat se dorea lupta împotriva acestui fenomen canceros, trebuia găsit nu un om de afaceri, ci un magistrat sau un procuror. Dar nu s-a găsit, şi e clar de ce.

    Mulţi s-au întrebat de ce acest circ a fost pornit anume acum? Oare nu cumva acţiunea e legată de referendumul (eşuat) şi de viitoarea campanie electorală? Parţial da, convingerea mea însă e că motivul principal e altul. „Echipa” reprezentată de Mocanu, bănuind (şi nu fără temei!) că în preajma campaniei electorale Alianţa va organiza câteva procese răsunătoare împotriva mafiei clanului Voronin, a anticipat evenimentul acţionând după principiul „Prinde hoţul!”. Să recunoaştem, parţial scenariul a reuşit: Alianţa s-a bâlbâit monumental, dovedind lipsă de reacţie şi incapacitate de a gestiona un scandal cusut cu aţă albă. Altul trebuia să fie comportamentul liderilor Alianţei şi „focul” aprins de Mocanu s-ar fi stins în paie ude chiar după prima sa conferinţă de presă. Acum treaba e făcută şi mâine-poimâine liderii Alianţei vor trebui să-l accepte pe Mocanu ca oponent politic în campania electorală. Ce fel de „campanie electorală” va face acesta şi împotriva cui nu e greu de presupus.

    „Războiul mafiilor” mai are un aspect, cel legat de presă. După ce Mocanu s-a lansat în acest spectacol mizerabil, unii colegi de breaslă ne-au reproşat că nu ne includem şi noi în lupta sfântă împotriva mafiei. Acum pot deschide o mică paranteză. Eu personal nu am crezut nici pentru o clipă în sinceritatea şi bunele, curatele intenţii ale fostului consilier al comunistului Voronin. Bănuiam că la mijloc e o diversiune, cu bătaie lungă, de aceea am adoptat o poziţie responsabilă şi rezervată. Deşi modul în care eram vizaţi de unii colegi semăna mai mult a şantaj – cine nu e cu Mocanu e cu mafia – am rezistat, nu am intrat cu ei în polemică. Credem că am procedat corect, fiindcă, dacă ne ridicam la „luptă cu mafia”, ne pomeneam şi noi în situaţia penibilă de a deveni, fără voie, susţinătorii politici ai unei obscure forţe politice „conduse” de un politician la fel de obscur. Adică ajungeam automat în tabăra lui Voronin, a duşmanului de moarte al Alianţei, o situaţie mortală pentru o instituţie de presă care împărtăşeşte valorile democratice şi proeuropene.

    Vorba ceea, râde bine cine râde la urmă. Urma a arătat că am avut dreptate, dar, personal, nu am niciun motiv de râs şi bucurie. Nu mă pot bucura când văd că frontul nostru democratic, destul de… impenetrabil anul trecut, acum dă fisuri. Nu mă pot bucura când văd că la JURNAL TV, o televiziune în care ne-am pus atâtea speranţe şi de care a avut şi are atâta nevoie opinia publică din R. Moldova, la o emisiune cum e „Scrisori din casa de nebuni” „pacientul” permanent e Mihai Ghimpu, urmat de Vlad Filat, dar nu apare deloc un Mişin, Petrenko, Muntean, Pasat, Klimenko… Nu apare niciodată nici înflăcăratul „luptător cu mafia”, Mocanu. Sau aceştia sunt sănătoşi tun şi nu prezintă niciun pericol pentru societatea noastră? Întreb, nu dau cu parul.

  26. Este un adevarat program politic, un adevarat mesaj de cuget si de actiune. Ideea UNIRII devine tot mai plauzibila in contextul actual si, se pare, unica sansa de salvare a fiintei nationale. Trebuie de lucrat, metodic si consecvent, la realizarea acestei idei prin lamurirea, explicarea si educarea oamenilor din popor, cooptand tot mai multe forte politice. Bravo dna Pavlicenco! Bravo PNL!

  27. pt dna Pavlicenco
    M-am referit la mesajul lui patriciu,vazand ca e subliniat de dvs(?). Nu inteleg de ce credeti ca as fi irecuperabil. Reiterez nu stiu a cata oara, nu sunt membru nici al unui partid. Ca orice om sanatos la cap, am sustinut si sustin in continuare AIE, desi constat si eu ca de multe ori liderii AIE calca prin strachini, iar unora (in special celui viyat de dvs), ma tem, li s-a cam urcat sangele la cap. Incerc sa judec insa lucid si sunt convins ca daca cei din AIE vor fi atacati si de pe dreapta, atunci le asiguram bolsevicilor victoria in alegeile din 28 noiembrie, bolsevici care nu trebuie deloc subapreciati, caci in conditiile actuale de criya chiar au mari sanse de asi lua revansa! Ma tem insa sa ma gandesc ce va urma dupa asta.

  28. Cel mai solid argument împotriva Unirii, este să continuaţi a posta în limba rusă. Românii, toţi fără excepţie, fac alergie la aşa ceva şi nu vă vor accepta.

  29. si daca tot cer unii cu obraznicie limba rusa oficiala , sa aratam istoria asa cum a fost ea …Colonizările în Basarabia Ţaristă (1812 – 1918)

    Autor: Mircea Rusnac, Doctor în Istorie

    Creându-se „goluri” în populaţia Basarabiei prin plecarea românilor în cele patru zări, guvernul rusesc s-a grăbit să le umple. În acest scop s-a produs şi o mişcare de populaţie în sens invers, adică spre Basarabia. Aceasta a cuprins cele mai diferite naţionalităţi.

    Primele valuri de colonişti au fost aduse în Bugeac, unde populaţia era rară după plecarea tătarilor nogai şi după anii de război pustiitor. Însă continuitatea românească de locuire acolo nu s-a întrerupt niciodată. Încă pe vremea tătarilor, în Bugeac erau numeroase aşezări româneşti. Unele se înşiruiau pe valea Nistrului, precum Talmaz, Ciubărciu, Răscăeţi, Purcari, Olăneşti, Tudorovo. Altele ocupau locurile cele mai prielnice din interiorul Bugeacului, ceea ce atesta fără nicio greutate faptul că românii erau cei mai vechi locuitori ai regiunii: Palanca, Căuşenii Vechi, Căinari, Ermoclia, Feşteliţa, Frumuşica Veche, Hancâşla, Valea Perjii, Furmanca, Chitai etc.

    De asemenea, şi mai târziu, amestecaţi printre valurile migratorilor, au continuat să sosească români în Bugeac. Unii veneau din sud, din Imperiul otoman, odată cu bulgarii şi găgăuzii, în primul rând români din Dobrogea. Dar şi români din nordul şi centrul Basarabiei au emigrat spre acele locuri, astfel că după 1817 în Bugeac au apărut sate cu nume ca acestea: Spinoasa, Tambur, Căprioara, Frumuşica Nouă, Catargiu, Satu Nou, Bulboaca, Moldovanca, Moruzeni, Varatic, Răzleanca, Ialpugeni, Brezoaia, Grădina, Baba, Fântâna Zânelor, Cişmeaua Văruită etc.

    Prima grijă a noilor stăpâni ai Basarabiei a fost să favorizeze venirea coloniştilor. La 23 iulie 1812, Rusia a acordat cetăţenie rusă oricărui locuitor care se afla în Basarabia, fie că era chiar de acolo, fie că între timp venise să se stabilească acolo, cu condiţia de a depune jurământul de credinţă faţă de ţar. Articolul XXII al statutului respectiv prevedea: „Toţi locuitorii provinciei, cum şi cei ce vor veni să se stabilească acolo ulterior, sunt scutiţi pe timp de trei ani de plata impozitului general şi cel agricol către stat.” Iar articolul XXIII completa: „Toţi locuitorii provinciei, cum şi cei ce ar veni să se stabilească acolo de acum înainte, sunt scutiţi de serviciul militar.” (1)

    Prin urmare, coloniştii din imperiu nu au întârziat să-şi facă apariţia. În câţiva ani după anexare, în Basarabia, mai ales în sud, au apărut 16 colonii evreieşti, 24 nemţeşti, 42 bulgăreşti, una elveţiană, 7 căzăceşti, două ţigăneşti etc. De asemenea, spunea Kruşevan: „Gurile Dunării i-au atras pe cazacii ruşi fugari.” (2)

    Coloniştii germani au fost aduşi mai ales din regiunile poloneze şi baltice, în valuri nenumărate care au cuprins anii: 1814, 1816, 1817, 1833, 1834, 1836, 1839 şi 1842. Multe dintre satele coloniştilor căpătau numele localităţilor în care trupele ruseşti îl învinseseră pe Napoleon: Borodino, Tarutino, Maloiaroslaveţ, Krasnoe, Kulm, Leipzig, Katzbach.

    Germanii au primit înlesniri speciale pentru a se aşeza în sudul Basarabiei. Ei erau scutiţi de impozite şi prestaţii pe timp de zece ani; primeau un împrumut de la stat pe câte zece ani; primeau un ajutor bănesc zilnic pentru hrană din momentul aşezării în Basarabia până la obţinerea primei recolte; erau scutiţi de orice prestaţie militară; le era asigurată deplina libertate a cultului. În aceste condiţii, nu e de mirare că, pe lângă coloniştii nemţi veniţi din Principatul Varşoviei, au preferat să vină în Basarabia şi locuitori din Germania, în special din Bavaria, Württemberg etc.

    Despre colonizarea ruşilor în Basarabia, Slavinski arăta: „Numai neînsemnate colonii ruseşti – mai cu seamă sub forma de funcţionari de diferite feluri -, sunt răspândite pe întreg imperiul. Coloniile acestea se concentrează cu deosebire în oraşele mari, din care cauză ele au în multe localităţi un aspect în mare măsură rusificat. Graniţa imperiului are linii născute din accidentele victoriilor şi înfrângerilor. La apus ea a trecut prin corpul viu al popoarelor: estoni, poloni, ucrainieni, români (moldoveni).” (3)

    Înainte, în timpul şi după încheierea războiului ruso-turc din 1806-1812, sudul Basarabiei a început să fie colonizat cu bulgari şi găgăuzi. Primii erau partizani ai ruşilor în perioada războaielor ruso-turce şi se retrăgeau cu aceştia la încheierea păcilor, când se temeau de represiunile turcilor. Ceilalţi erau nişte turci creştinaţi din Bulgaria şi Dobrogea, vorbind însă o limbă mai curată decât limba turcă propriu-zisă, amestecată cu elemente arabe. Ei, din cauza traiului greu, îi însoţeau pe bulgari în peregrinările lor de la nordul Dunării. Emigrarea bulgarilor şi găgăuzilor s-a desfăşurat în anii 1769, 1774, 1787, 1791, 1806, 1812, 1828, 1830-1834, iar centrul ei a fost în jurul oraşului Bolgrad.

    Colonişti mai puţin importanţi au fost polonezi, sârbi, albanezi, francezi, ultimii aduşi din Elveţia şi aşezaţi în 1824-1828 în satul Şaba, părăsit de locuitorii săi români.

    În câţiva ani, Bugeacul a devenit un veritabil mozaic de naţionalităţi. Deja în 1827, conform unei statistici, populaţia sa era repartizată astfel: români 33,58%, bulgari şi găgăuzi 22,78%, ucrainieni 19,45%, ruşi şi lipoveni 9,15%, germani 5,68%, polonezi 2,86%, evrei 2,36%, greci 1,93%, armeni 0,87%, alţii 1,84%. (4) În mare însă, proporţiile vor rămâne aceleaşi pe tot parcursul secolului, românii continuând să deţină majoritatea relativă în regiune.

    Colonizarea s-a făcut în mod haotic şi dezordonat. De aceea, deja la 7 iunie 1820, ţarul Alexandru I îi dădea ordin guvernatorului Bahmetiev să reglementeze chestiunea refugiaţilor în şi din Basarabia. În acelaşi scop fuseseră create birourile tutelare pentru colonişti, conduse de Comitetul Tutelar al coloniştilor regiunii de sud a Rusiei, iar pentru administrarea moşiilor şi terenurilor destinate colonizării a fost înfiinţat în 1838 Palatul domeniilor statului. El avea în subordinea sa trei birouri, la Cetatea Albă, Tighina şi Hotin. Şeful Palatului a fost introdus în 1840 ca membru în componenţa Sfatului oblastiei.

    Pe deasupra, locuitorii români din Basarabia erau obligaţi să construiască ei înşişi casele coloniştilor. Istoricul rus de origine română Nacco spunea: „Materialul necesar construirii caselor coloniştilor a fost adus din pădurea Orheiului de locuitorii (români) din Basarabia, care au muncit la construirea caselor şi au întreţinut pe propriile lor cheltuieli pe noii colonişti.” (5)

    Prin colonizarea străinilor nu s-a urmărit decât un singur scop: modificarea procentajului etnic al Basarabiei. Nu se urmărea nici progresul economic şi nici cel cultural al provinciei. De aceea, cu excepţia coloniştilor germani, noii veniţi au contribuit foarte puţin la dezvoltarea economică a regiunii. Deja în 1827, guvernatorul Timkovski îi scria contelui Pahlen, guvernatorul general de la Odesa: „Provincia Basarabia se compune din două categorii de locuitori: moldovenii băştinaşi şi vagabonzii, care s-au introdus în diferite reprize…” (6) Iar rusul Zozulinov consemna: „Majoritatea coloniştilor erau fugari ruşi care voiau să scape, unii de sclavia boierilor, alţii de serviciul militar, alţii de pedeapsa că fuseseră condamnaţi pentru crime şi în sfârşit alţii de persecuţiile religioase.” (7)

    În Basarabia totdeauna legile au făcut loc unei largi toleranţe religioase, căci indiferent de motivele religioase pentru care fugiseră, noii veniţi erau primiţi cu ospitalitate. Din păcate, de acest lucru au profitat tot felul de hoţi şi vagabonzi, care au mărit riscurile vieţii în provincie. Circulaţia poştală şi a diligenţelor, ca şi comunicaţiile între diferitele oraşe, nu se puteau face în unele puncte decât sub escortă militară. De aceea, guvernatorul Feodorov a trecut la expulzarea unui număr de 48.000 de asemenea vagabonzi. Iar guvernul rus a devenit din acel moment mult mai prudent în colonizarea Basarabiei.

    Este interesant de remarcat că această colonizare, deşi a cuprins întreaga provincie, s-a răsfrânt totuşi mai mult asupra regiunilor de margine. În sud ea a cuprins, după cum s-a văzut, zona Bugeacului, judeţele Ismail, Tighina şi Cetatea Albă. Era o metodă specială, care urmărea ruperea Basarabiei în mai multe zone etnice. Numai centrul a rămas compact românesc. În sud proporţia a devenit cea care a fost prezentată mai sus. În schimb, în nord, în judeţul Hotin, a avut loc o permanentă deplasare a populaţiei ucrainiene.

    În judeţul Hotin, ucrainienii au început să se aşeze încă din perioada anterioară anexării ruseşti. „Se pomeneşte că în războiul din 1788 moşiile hotinene s-au întors la «pomeşcici, adică la stăpâni»; nu putem crede că în raia, boierii stăpâni, locuind în celelalte ţinuturi moldoveneşti, nu aveau niciun amestec în moşiile lor; oricum, legătura dintre dijmari şi stăpâni va fi fost foarte slabă, multe stăpâniri se vor fi socotit cu totul sfărâmate, şi lucrul acesta va fi înlesnit o însemnată trecere a fugarilor de peste Nistru, din Podolia şi Pocuţia, unde împrejurările de viaţă erau necumpănit mai grele ca în Moldova, în care ţăranul era liber şi unde, de moşie, nu-l lega – când îl lega – decât zilele boierescului.

    Câţi ruteni de aceştia vor fi venit în vremea railâcului turcesc, nu se poate şti, căci numărătoarea din 1817 nu-i înseamnă într-un izvod deosebit de cel al localnicilor. Pare însă că numărul lor să fie însemnat.” (8) După 1812, ucrainienii veneau datorită deschiderii fostei graniţe a Nistrului. Odată cu ei se aşezau în judeţul Hotin şi alte naţionalităţi, precum evrei sau armeni, astfel încât încă la 1816 ţăranii din Răchitna, Măliniţa, Chişcăuţi, Zarojani şi Burdufu se plângeau de „poposârea jidovilor”, foarte intensă dinspre nord şi vest. (9)

    În scurt timp, românii din Hotin au fost covârşiţi numeric. Nordul şi nord-vestul judeţului s-au rutenizat complet, dar în sud românii au păstrat supremaţia. Ba mai mult, în zonele unde cele două etnii aveau contacte, ucrainienii se românizau. Istoricul Berg recunoştea: „Trebuie de notat că rutenii hotineni, acolo unde vin în contact cu moldovenii, se românizează. Astfel, satul Colencăuţi este locuit de rusnaci românizaţi… Un şir de cercetători au remarcat această moldovenizare a populaţiei rutene care se întinde nu numai la limbă, ci şi la felul de viaţă.” (10) Nesterovski completa: „Se întâmplă să intri într-un sat de aici (din judeţul Hotin) şi să nu ştii unde te afli, între moldoveni sau între ruteni. De jur-împrejur auzi limba ruteană, restul însă este moldovenesc.” (11)

    Dacă totuşi ucrainienii, compact stabiliţi în judeţul Hotin, au reuşit să rutenizeze o parte a acestuia, nu aceeaşi soartă au avut-o cei stabiliţi în alte zone ale Basarabiei, care s-au românizat. De exemplu, în judeţul Soroca la 1870 existau 26 de sate ucrainiene, dar în 1907 nu mai rămăseseră decât 16; în judeţul Chişinău, dintre cele două sate ucrainiene, într-unul locuitorii au fost „complet moldovenizaţi”, cum spunea Berg, care mai adăuga în legătură cu velicoruşii din judeţul Bălţi: „Aceştia din urmă s-au moldovenizat.” (12)

    Noii veniţi în Basarabia erau aşezaţi pe pământurile cele mai bune, formând categoria „ţăranilor statului”. Ei formau în 1861 aproximativ 10% din totalul ţăranilor Basarabiei. Din punct de vedere juridic, ei nu se prea deosebeau de ţăranii din aşezările ce aparţineau statului, aflate în celelalte gubernii ale Rusiei. Dar în Basarabia, gospodăriilor ţăranilor de stat le reveneau mai mult pământ decât majorităţii altor grupuri de ţărani de stat din Rusia. În general, un lot în Basarabia era de trei ori mai mare decât unul din Rusia. (13)

    În încheiere, să remarcăm că, deşi cu vremea intensitatea colonizării Basarabiei a scăzut, totuşi ea nu a fost niciodată sistată. Astfel, în 1885 era înfiinţată în Basarabia o „bancă ţărănească”. Ea trebuia să cumpere proprietăţile boierilor prea ipotecaţi şi să ajute la împroprietărirea ţăranilor. Dar o mare majoritate a acestor proprietăţi a fost vândută nu asociaţiilor moldoveneşti, ci asociaţiilor venite de dincolo de Nistru.

    Făcând bilanţul acestei părţi a lucrării, vom analiza rezultatele rusificării urmărite prin atâtea căi în Basarabia, şi vom vedea cât a reuşit ea să schimbe caracterul etnic românesc al teritoriului.

  30. O TREIME DIN RESPONDENŢII UNUI SONDAJ ÎN RÎNDUL TINERILOR SE SIMT TRĂDAŢI DE ACTUALA GUVERNARE.

    21.09.2010

    O treime din respondenţii unui sondaj de opinie în rîndul tinerilor se simt trădaţi de actuala guvernare a R.Moldova.

    După cum relatează INFOTAG, cu referire la datele sondajului realizat în perioada 13-16 septembrie 2010 de SCL Elections, divizie a Strategic Comunication Laboratories din Marea Britanie, tineretul din R.Moldova îşi pierde interesul faţă de clasa politică, iar mulţi se simt abandonaţi de actuala guvernare.

    Întrebaţi care a fost motivul pentru neparticiparea la referendumul din 5 septembrie, 30% din respondenţi au menţionat indiferenţa, 28% lipsa unei campanii de informare şi 28% lipsa încrederii în politicieni.

    De asemenea, boicotul comunist şi afacerea Plahotniuc nu au fost motive importante pentru care tinerii nu au votat la referendum.

    O treime din tinerii chestionaţi au dat note foarte mici activităţii preşedintelui interimar Mihai Ghimpu (4.3 din 10) şi primului ministru Vladimir Filat (3.1 din 10). Cu toate acestea, tineretul nu se simte reprezentat de PCRM decît intr-o mică măsură.

    PLDM şi PL sînt principalele partide pentru care optează tinerii, dar susţinerea lor nu este una activă, ci mai degrabă aleg „răul cel mai mic.”

    „Apariţia unui nou lider pe scena politică, capabil să energizeze tinerii, va putea beneficia de susţinerea acestora”, consideră autorii sondajului, care sînt de părere că „pe acest fundal negativ marcat de dezinteres, este foarte posibil ca alegerile parlamentare anticipate să înregistreze o participare scazută, similară cu referendumul constituţional”.
    14%
    INFOTAG precizează: SCL Elections are o experienţă de 20 de ani în cercetarea şi managementul electoral, fiind implicată în campanii naţionale în mai mult de 35 de ţări şi a asigurat managementul complet al 23 de campanii naţionale. Sondajul nu a fost comandat de nici un partid politic sau organizaţie din R.Moldova. La el au participat 2 414 persoane cu vîrste între 18 si 35 de ani inclusiv.

    http://www.infotag.md/noutati/585278/

  31. @ Opinie,

    da, tinerii se simt tradati de AIE.

    vezi aici un articol la tema

    http://www.zdg.md/politic/alegatorii-s-au-simtit-ca-instrumente-de-satisfactie

  32. o palma usturatoare data de ambasadorul turciei ,extremistilor gagauzi … Ambasadorul Turciei la Chişinău, Ahmet Ferit Ulker, consideră că ideea desfăşurării unui referendum privind conferirea statutului de a doua limbă oficială în Moldova limbii ruse – iniţiativă promovată de o organizaţie din autonomia găgăuză – este o chestiune secundară. Şeful misiunii diplomatice turce în R. Moldova a făcut această afirmaţie pentru Agenţia „DECA-press” la Bălţi, unde a întreprins, marţi, o vizită de lucru. Ulker a spus că nu ar dori să se pronunţe pe marginea acestui subiect, întrucât este o chestiune ce vizează exclusiv treburile interne ale R. Moldovei. „Pentru mine este important faptul că Moldova este un stat prietenos Turciei, iar eforturile noastre trebuiesc îndreptate în direcţia dezvoltării relaţiilor economice şi de prietenie, iar chestiuni cum ar fi referendumul sunt secundare”, a declarat ambasadorul turc.

  33. CINE va constitui partidul REGAL in MOLDOVA ??????? Eu propun PNL-ul si PL-ul.

    Cu FAMILIA REGALA DI ROMANIA aleasa pe tron in MOLDOVA si ROMANIA CONCOMITENT Romania MARE se va realiza in foarte scurt timp caci ANGLIA si GERMANIA vor fi cei mai ferventi sustinatori .

    TOATE problemele actuale ale MOLDOVEI care par de nerezolvat din cauza VETO-ului RUSIEI precum si din alte motive OCCIDENTALE vor fi rezolvate in conceptie si orientare OCCIDENTALA.

    CINEVA trebue sa indrazneasca din ROMANIA si MOLDOVA, inca nu este prea tarziu.

  34. PENTRU XYZ-0.

    NU stiu ce a spus NINA GONTA dar maniera in care ii raspundeti ridica semne de intrebare privind orientarea dvs politica si evolutia buletinelor dvs medicale.

    Rezulta fara indoiala ca adorati pe Iliescu Ilici-KGB, pe KASTRO- POANTA, GHEVARA-ANTONESCU si alti neaosi COCO-munisti.

    Concluzie ::::: Dialog imposibil avec XYZ-0.

  35. Până la urmă e dreptul fiecăruia, inclusiv TERA-NOVA, să bată câmpii. Dar, din respect pentru monarhie, ar fi bine să nu ne referim la familia regală a României în elucubraţiile noastre. Nu sunteţi de aceeaşi părere ?!

  36. Pentru acelasi GAINA.

    AM vrut sa spun altaceva ::::::: Roialist la suprafata dar COCO sub o coaja de COCO.

  37. Dragii mei tineri,nu speraţi nici în a treia,nici a patra putere,căci toate sînt conduse de lumea interlopă(miliarderii),numai că,aşa cum au condus comuniştii ţara,iese din comun: poţi rămînr fără limbă,fără hotare,fără mîndrie naţională- să fim atenţi şi să nu lăsăm puterea în fraţii lui Voronii: Lupu,Roşca,Pavlicencă ş.a.Credeţi că Pavlicenco strigă fără bani”Unire,unire…..” sau Lupu fără bani a plecat de la comunişti; sau Roşca -votul de aur e mare patriot!

  38. Cred să treacă mesajul meu prin cenzură fără probleme,căci multe nu au trecut,doar nu folosesc cuvinte murdare ,doar îmi dau părerea

  39. Maftei spune:
    22 September 2010, la 14:02

    …”Credeţi că Pavlicenco strigă fără bani”Unire,unire…..” ”

    Aveti dreptate, Pavlicenco si noi cei din PNL pe linga faptul ca strigam „Unire, unire…” ma si platim toti cotizatii de membru al PNL si sustinem existenta partidului cum putem. Saracut partid, dar independent, nu se da batut de vint si nu are membri-persoane bolnave de boala Banului……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *