Pentru cine va citi cu lupa

PNL se pregateste de alegeri parlamentare anticipate

PNL opteaza major pentru transparenta in actul public. Asa am procedat mereu. Am publicat dezbaterile din cadrul DPN anterioare ale PNL. Facem si acum acelasi lucru. Postam in continuare Raportul presedintelui PNL, interventiile in Dezbateri si interventia de raspuns a raportorului.

Simbata a avut loc sedinta Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal, care a facut bilantul participarii partidului la referendumul constitutional si a stabilit sarcinile formatiunii in perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare anticipate si locale.

Conducerea PNL a apreciat oportunitatea referendumului constitutional, care a permis – intr-un spatiu public pentru dezbateri publice blocat si tabuizat, deja de noua conducere, liberal-democrata, dupa 29 iulie 2009, – sa-si faca stiut mesajul unionist clar, in scopul convingerii populatiei ca cea mai scurta calea de accedere spre NATO si UE este unirea cu Romania.

PNL, dupa un referendum esuat, va trebui sa-si revizuiasca prevederea programatica privind alegerea Presedintelui prin vot direct si sa cheme populatia sa nu voteze Stinga filorusa, care este piedica principala in accederea R.Moldova in spatiul de civilizatie europeana.

Presedintele partidului a mentionat ca PNL isi consolideaza structurile de sprijin in teritoriu, atrage noi membri, lucru ce se desfasoara cu mult mai usor dupa prestatia in public a membrilor a conducerii PNL, prezente in dezbaterile electorale cu mesajul partidului…

Echipele teritoriale identifica grupuri de sprijin in fiecare localitate din raioane si colecteaza problemele localitatilor, faradelegile si abuzurile oponentilor politici si ale guvernantilor, ale administratiei publice raionale, municipale, locale. PNL ii invita pe cetateni sa mearga la sediile PNL din raioane, sa contacteze echipele de acolo. Pe site-ul PNL vor fi publicate sediile PNL din raioane.

PNL a discutat formulele negociabile de participare la alegerile parlamentare anticipate. Membrii DPN si-au exprimat disponibilitatea pentru un Bloc PL-PNL, dar se pregatesc pentru participarea separata a PNL. PNL considera ca exista minimum in R.Moldova 5 la suta din oameni cu demnitate nationala romaneasca, ce vor dori prezenta unui partid unionist in Legislativ, ca si garantie de aparare a demnitatii nationale, a valorilor nationale, a idealului national al reintregirii natiunii romane.

DPN a delegat BPC dreptul de a negocia formulele de participare in bloc la alegerile parlamentare anticipate si de a adopta decizii in contextul apropiatei campanii electorale.

Vom publica pe site-ul partidului si aici interventiile amanuntite ale membrilor si oaspetilor PNL in cadrul DPN.

Serviciul de presa al PNL

Raportul activitatii BPC al PNL in perioada 25 iulie-19 septembrie, prezentat de presedintele partidului, Vitalia Pavlicenco

Stimati membri ai Delegatiei Politice Nationale,
Stimati invitati,

Ultima sedinta a DPN am avut-o pe 25 iulie, dupa care am intrat in vacanta, dar parca am intrat si in campania electorala pentru referendum. Acum, prin decizia BPC, am decis convocarea DPN, intre doua campanii electorale.

Echipa din staf, din care numai o persoana a fost intr-un concediu, a intrat imediat in pregatirile pentru referendum, la care am reusit performanta sa participam fara cheltuieli.

Va veti spune opiniile astazi despre referendum, tin sa zic doar ca noi am adoptat la timp toate declaratiile, legate de plebiscit, de deciziile Puterii, exprimind pozitia PNL si prin actiunile desfasurate cu suportul major al tinerilor nostri. Noi am sprijinit ideea unei noi Constitutii, am avut actiuni in toate zilele de importanta nationala pentru Basarabia, ultima fiind pe 23-24 august.

Eu am lipsit vara asta din activitatea partidului doar 5 zile, intre 6 si 11 august, perioada in care inca nu se lansase, de facto, campania pentru referendum, inceputa dupa ce s-au inscris in cursa toti subiectii electorali.

Staful PNL a activat bine si vreau sa multumesc, in mod special, lui Nicolae Margarint, lui Ion Calmic, lui Filipp Druta, ultimii doi fiind si membri ai BPC, care au pregatit toata campania mediatica a PNL – spotul electoral, prezenta la emisiuni si reprezentarea PNL la CEC, in instantele de judecata, unde am avut bataie de cap, dar si cistig de cauza.

Vreau, de asemenea, sa multumesc membrilor conducerii PNL Anatol Revenco, Andrei Iuri-Apostol, Ion Alexei, Valeriu Vinitinschi, Dumitru Mahu, Roman Cociu, care au participat, impreuna cu mine, la campania de convingere a populatiei la posturile de radio si televiziune sa participe oamenii la alegeri. Stiu ca au dorit sa participe, dar nu au putut, Alexandra Can si Mihai Severovan.

De fapt, daca ar fi sa vorbim despre activitatea desfasurata intre 25 iulie si 18 septembrie, fiind vorba de mai putin de doua luni, aceasta s-a axat pe doua imperative – referendumul si extinderea in raioane. In privinta referendumului, consideram ca a fost una reusita pentru PNL, poate mai putin pentru alte partide. Noi am iesit din anonimat, ne-am clarificat si propagat mesajul, respectind Programul formatiunii.

Asa cum stiti, PNL, atunci cind s-a format la 16 decembrie 2006, a inclus ca prevedere programatica alegerea Presedintelui prin vot direct. Era prea proaspata impresia coruperii politice in Parlament, cind pseudodemocratii au votat pentru al doilea mandat al lui Voronin. PNL a optat atunci pentru alegerea sefului statului de catre toti cetatenii cu drept de vot. Dupa patru ani cred ca unii avem deja alta convingere si ne vom verifica pozitiile si viziunile la Congresul al III-lea al PNL, din mai 2011. Insa un “Tatuc atotputernic” nu ne dorim, asa cum s-au avintat unii lideri ai AIE spre functia de Presedinte al Republicii Moldova. Si acum, cind electoratul nu a iesit la referendum, nu trebuie sa deplingem faptul ca nu s-a produs sfisierea politica intre PLDM si PD, intre Filat si Lupu. Ci sa facem tot posibilul sa nu cistige substantial voturi Stinga din R.Moldova, care este cea ce ne blocheaza mersul spre Romania, NATO si UE.

Sa recunoastem – daca erau sa aiba loc alegeri prezidentiale concomitent cu cele parlamentare anticipate, trebuia sa participam si noi, PNL, cu un candidat la prezidentiale, sa ne promovam partidul. Bine ca nu ne vom mai chinui cu doua campanii. Vreau aici sa va multumesc celor care ati adus zece persoane de incredere sa propage necesitatea participarii la referendum, regretam ca nu toti au adus, dar ne cerem scuze ca nu le-am mai prezentat la CEC. Asta pentru ca: 1. Nu le-am avut pe toate. 2. Nu am fi reusit sa va dam legitimatiile de reprezentanti-persoane de incredere. 3. Ne-am ocupat doua saptamini de dosarele in instanta, in care ne-au bagat comunistii si CEC, dar trebuie sa le spunem si mersi pentru asta, ca ne-au facut un serviciu, ne-am propagat cazul si am cistigat dosarul, creind un precedent nemaipomenit pentru libertatea de expresie si pentru propagarea in mod expres a mesajului Unirii cu Romania de catre PNL.

Va pot spune ca avem informatii ca si-au pus “umarul”, ca sa nu spun “botisorul”, la decizia antispotul unionist PNL si prieteni liberali. Dar Dumnezeu cu ei. Trebuie sa mentionam si ca datorita noua a aparut in spatiul public, televizat, mesajul Unirii cu Romania, pe care l-au discutat analisti si oameni politici, inclusiv Mircea Druc, Mihai Ghimpu s.a.

Acum, legat de marea vina a PNL ca s-a prabusit referendumul, care se tot vehiculeaza. In primul rind, comunistii au folosit antinomia “ori comunistii, care va apara statalitatea si moldovenismul, ori democratii, care va vor uni cu Romania” de cind sint repusi in lege de Lucinschi dupa independenta noastra. In al doilea rind, daca PNL are o asemenea influenta, este minunat, dar daca nu are, sa fim lasati in pace cu vina noastra. Pentru ca noi putem doar creste in procente si asta facem, spre deosebire de altii, care se tem sa fie unionisti, ca sa nu li se “usuce ratingul”.

Astfel, va propun sa nu deplingem referendumul si sa il ingropam pentru viitor. Oricum, va veti expune opiniile, numai ca un alt referendum la aceasta tema poate fi organziat peste doi ani si nu sint sigura ca se va mai produce.

A doua prioritate care ramine pentru noi este extinderea si consolidarea PNL in teritoriu, care continua tot mai bine. Aici avem urmatoarele realizari. Stiu ca lucrati sa acoperiti toate localitatile cu oameni, cu membri PNL, candidati buni si pentru consilieri si primari. Cred ca pina prin martie, aprilie, mai, cind vor avea loc alegerile locale, ne va reusi acest lucru. Sint structuri care s-au pus foarte bine pe treaba.

In ultimul timp am reusit sa identificam echipe in unele raioane unde nu le-am avut. Ne mai ramin vreo trei-patru, fara nuclee bine inchegate, dar muncim in aceasta directie. Noi nu umblam sa atragem oameni in mod expres de la alte formatiuni, dar constatam ca avem acest fenomen si oamenii vin la noi. Apreciem faptul ca expresie a atasamentului fata de valorile nationale sfinte.

Cred ca se va schimba clivajul politic. Vom vedea daca vor intra in Parlament aceleasi partide. Vom vedea daca se va crea un pol liberal, deciziile le vom lua impreuna. Noi avem membri in structurile de conducere ce doresc sa mergem singuri, altii care spun sa mergem in bloc. Vom negocia, vom analiza si vom decide. Este adevarat ca exista trei partide cu oameni de valoare, cu principii si mesaje, viziuni bune, dar care nu au banii lui Filat. Au, dar nu chiar atit. E vorba de AMN, MAE si PNL. Facem si noi totul sa avem acoperire financiara in campania electorala. Si actiunile noastre din ultimul timp ne ajuta in acest sens. Tot mai multa lume spune ca putem trece acum pragul si ca ar fi indicat un bloc PL-PNL, insa cu semnarea unor intelegeri clare, care sa fie respectate.

Dumneavoastra acum arendati sedii in teritoriu, v-am dat ce va trebuie pentru asta – steaguri PNL, firme PNL, pliante noi, Programul politic-forma compacta, documente privind sectiile de votare si circumscriptiile electorale, ca sa va ajute in lucru. Dumneavoastra trebuie sa acoperiti localitatile cu grupuri de sprijin. Noi trebuie sa fim alaturi cu ce putem si sa ne intilnim cu cine ne pregatiti. Chiar zilele trecute am avut doua intilniri bune la Telenesti si Anenii-Noi si le multumesc celor care le-au pregatit.

In ultimul timp ne-am intilnit cu oameni si in Criuleni, Orhei, Drochia. Sigur, conducerea PNL ramine datoare cu stabilirea clara a coordonatorilor pentru raioane.

Purtam negocieri cu unele structuri de la alte partide, care ar fi gata sa vina la PNL imediat ce demareaza cooperarea cu PNL din Romania.

Raminem in asteptarea sprijinului moral si politic al PNL din Romania, am avut o discutie cu persoane din conducere. Urmeaza sa stabilim forma cooperarii.

Sigur, nu intotdeauna lucrurile se aseaza cum te pornesti sau cum le vrei, dar nu totul depinde de noi. Noi, ce depinde de noi, facem si vom face.

Oricum, noi trebuie sa completam actele pentru lista parlamentara si sa mergem inainte. BPC are dreptul dat de DPN sa negocieze cu alte partide, vom vedea cind va fi stabilita data alegerilor parlamentare anticipate si vom actiona in consecinta, fara a taragana. Cred ca DPN va reconfirma dreptul BPC sa negocieze cu doritorii si sa luam deciziile respective, impreuna.

Am facut mai multe lucruri bune, de asistenta in aceste luni, am antamat si niste discutii cu ONG-uri nationale, vom vedea cum va merge dialogul.

In curind va fi stabilita data alegerilor parlamentare anticipate si noi vom demara campania. Se vorbeste despre un pol liberal cu Pl-MAE-PNL. S-a vorbit de un bloc AMN-PNL. Probabil partidele parlamentare considera ca nu au nevoie de cooperare, noi credem, la fel ca unii lideri de opinie, ca AMN, MAE, PNL sint partide cu atasamente nationale ce ar contribui la consolidarea partidei nationale in viitorul Parlament.

De saptamina viitoare ne vom ocupa de Chisinau. Toti membrii PNL sint arondati sectiilor de votare, va trebui sa verificam viabilitatea grupurilor si sa le completam cu persoane functionale.

Dupa care vom organiza intilniri, conferinte si ne vom pregati de alegerile lcoale si de Congresul al treilea al PNL din primavara.

Se constata un interes pentru PNL si noi trebuie sa il valorificam. Ma opresc aici si doresc sa avem discutii libere si directe, asa ca intotdeauna.

Va multumesc, Vitalia Pavlicenco

Dezbaterile din cadrul sedintei DPN din 19 septembrie 2010

Mihai SEVEROVAN, Chisinau: Astazi ii salutam pe cei ce au venit prima oara la PNL. Vreau sa va asigur ca nu ati gresit alegerea. Va veti convinge de acest lucru. Nu regret ce s-a intimplat cu referendumul, bine ca e asa. In alegerile locale au gresit comunistii, ca i-au inaintat ba pe Zgardan, ba pe Iordan, persoane slabe, care nu au fost votate. Pina la urma este in natura o putere care regleaza totul. Este foarte important sa nu revina comunistii nici acum. Ca si consilier al PNL in Consiliul Municipal Chisinau, colaborez cu Primarul Dorin Chirtoaca. Ma mai intreaba ce facem politic. Acum trebuie sa vedem cum participam la alegeri. Putem merge separat cu demnitate, insa, daca vom merge pe o lista cu alt partid, ar trebuie sa fie stipulate clar toate implicantele, ca sa fie cit mai putine regrete apoi. Trebuie semnat un acord, impartite toate aranjamentele, structurile, finantarile. Sint cazuri elocvente de demnitate in viata noastra, nu totul se vinde si se cumpara. Colegii cunosc si cazul de care va voi vorbi – cind in Consiliul Municipal era un vot la limita – pentru comunisti sau pentru democrati si cuiva i s-a propus sa fie ministru unde isi doreste, dar nu a acceptat. Insa nu pentru Urecheanu, care era primar atunci, ci pentru ca acest consilier municipal nu a dorit sa-si vinda principiile si convingerile in favoarea comunistilor. Haideti sa lucram si vom reusi. PNL din Republica Moldova are mare nevoie de un suport politic si moral, de un semnal de cooperare cu PNL din Romania, de cumularea imaginilor celor doua partide national-liberale in spatiul politic romanesc. Mesajul Unirii cu Romania l-am propus chiar eu, inca in alegerile din 5 aprilie 2009, insa atunci echipa de imagine si tehnologi politici, care a asistat MAE, nu a acceptat. Acum ne-am asumat Mesajul Unirii cu Romania, un mesaj foarte greu, dar e unicul salvator pentru R.Moldova, daca se va realiza. In privinta lui Marian Lupu nu cred ca trebuie foarte atacat, dincolo de ce decalara uneori. Fara Lupu nu am fi avut Alianta pentru Integrarea Europeana, pe care o avem. Da, PD-ul a semnat un Acord de cooperare cu Edinaia Rosia. Noi, PNL din R.Moldova, trebuie sa semnam un acord cu PNL din Romania.

Boris GAINA, Orhei: Noi sintem de 20 de ani in Opozitie. Si nu sintem multumiti nici noi, nici tinerii de aceasta, pentru care nimeni nu a facut nimic sa aiba un viitor acasa. Circumstantele au fost mereu nefavorabile, presiuni am avut din toate partile, am mai fost prin diferite partide cu speranta de mai bine, am pierdut, am rezistat in fata faradelegilor, acum sintem siguri ca unica salvare este PNL. Noi mergem acum intens prin sate, depistam oameni, atragem si de la comunisti membri ai PNL, pentru ca ei cred in mesajul nostru de Unire cu Romania, ca unica sansa de salvare a partii estice a neamului nostru romanesc. Unirea cu Romania ar insemna oportunitati de obtinere imediata a cetateniei, de ridicare a culturii politice si a constiintei nationale. Noi avem inca analfabeti, unii spun ca sint 30 de mii de oameni. Ei nu aveau de unde intelege ce trebuiau sa faca pe 5 septembrie – ce inseamna art.78 din Constitutie. Intrebau “Pe cine votam?” Sint oameni care nu au buletine de identitate. Adica, comunistii au permis ca toti transnistrenii sa isi faca fara bani buletinde identitate, in timp ce moldovenii de pe malul drept al Nistrului nu au bani sa isi faca buletine de identitate. Oare nu poate rezolva azi guvernarea aceasta problema? Avem 70 la suta indecisi si putem atrage, prin a-i convinge, pe o mare parte din ei. Numai ridicarea constiintei nationale ne va ajuta sa ne votam corect viitorul. Desigur, trebuie abrogat Pactul Molotov-Ribbentrop, ma bucur ca PNL a colectat si mai colecteaza semnaturi pentru asta. Deci, practic, noi nu avem inca toti cetatenia Republicii Moldova, raminem cu pasapoarte vechi, sovietice, ale URSS, dar deja vorbim de cetatenia Romaniei. La drept vorbind, nu inteleg ce fel de patrioti avem care, ca sefi de insititutii, de spitale, nu au adunat oamenii sa le explice ce a fost cu acel referendum. Apropo de pensionari, ca s-a vorbit aici, ei nu vor sa li se mareasca lor putin pensia, ci vor sa aiba de lucru tinerii, ca sa ramina acasa. Iata ca evolueaza si mentalitatea pensionarilor, care incep sa priceapa ca marirea simbolica a pensiilor are conotatie electorala, nu este doar expresia grijii profunde pentru ei. Dar inteleg si ca tinerii, adultii, nu-si pot cistiga aici mijloace de viata.

Gojan PANCRATE, Chisinau: Am vorbit cu responsabili de la misiuni diplomatice romanesti. Ei spun ca nu pot da pe luna mai mult de 2000 de cetatenii. Sigur, noi putem cistiga alegerile cu cei avind cetatenia romana, insa trebuie sa ii depistam, sa obtinem listele lor si sa vedem ce e in Monitorul Oficial.

Filipp DRUTA, reprezentantul PNL la CEC, avocatul si reprezentantul CEC in instanta:
In afara de unirea cu Romania, noi trebuie sa demonstram avantajele si dezavantajele Occidentului si Orientului. Dreapta politica din Rusia, de asemenea, spune despre toate cite se intimpla in Rusia, pe care oamenii nostri nu le cunosc pe toate: jaful de tip raider, alcoolismul, degradarea, pina si cocaina in veceu in Duma de stat.

Tudor ARSENIE, Orhei: Sint in PNL inclusiv pentru ca sint si adeptul PNL din Romania. Am doua fete si doi gineri in Romania, toti sint membri ai PNL si imi spun si mie ca trebuie sa fiu in PNL. Sint de acord si cu Programul PNL privind Unirea cu Romania. Sint si la noi oameni de tot felul – din cei care vor Unirea si cei care nu vor Unirea, ca ii deranjeaza statutul lor, nu viitorul nostru. Noi muncim in teritoriu, nu este chiar atit de imposibil, mai ales ca, daca stai si le explici oamenilor cu rabdare, ei incep sa accepte ideea de a se implica in politica si a se inscrie intr-un partid care spune clar ce vrea.

Valeriu VINITINSCHI, Edinet: Cine dintre Dumneavoastra a fost la munca la negru in Rusia, pot spune usor ca Rusia are un regim banditesc, este un stat securisto-politienesc, urind statul american, fiind o antifateta a SUA. Foarte multi betivi, ucigasi, un refugiu pentrui criminalii de pretutindeni, inclusiv din R.Moldova si din Transnistria. Insa problema cetateniei romane nu este un lucru cert. Sint oameni care o obtin, dar nu devin imediat si buni patrioti romani. Sint un sustinator al PNL umblat prin Occident. Un businessman mai marisor asa si im spune – eu bani sa am, ca merg unde vreau. Depinde mult de pozitia civica a cetatenilor. Noi ne consolidam organizatia PNL la Edinet, este greu, dar nu se poate spune ca e imposibil, mai ales dupa participarea noastra la referendum, cind am reaparut in spatiul public. Noi avem scopul sa ne pregatim de alegeri locale, pina atunci urmind sa ne consolidam prin parlamentare anticipate. Noi sintem acum cu scorul de zero la zero. Sau jumatate la jmatate. Putem cistiga si putem sa nu cistigam. Daca dam din coate, avem sorti de izbinda, daca nu – va fi problematic. Pot spune doar ca imaginea, procentul de incredere fata de dna Pavlicenco sint mari si ne ridica ratingul, chiar daca cei din clasa politica si care fac sondaje prin care nu observa categoric PNL. Acum avem legitimatii, avem nevoie sa ne facem si insigne PNL. Frumoase, ca e un brand placut si valoros. Trebuie sa adresam felicitari la invatatori de ziua lor profesionala. Noi sa le impartim prin teritoriu. Cadrele didactice sint foarte dezamagite, intre altele, de noua guvernare. Trebuie sa propagam simbolurile PNL. Unele partide din AIE au mari probleme. A inceput lupta pentru putere si pozitii in filiale, ceea ce s-a mai intimplat cu alte partide, in alte vremuri. Au loc uneori cite doua conferinte ale aceluiasi partid, unele structuri de tineret au plecat de la unele partide din AIE. Pentru ca adeptii partidelor din alianta sint in mare masura dezamagiti de acceptarea comunistilor, care si-au schimbat doar carnetul de partid, nimic mai mult.

Mihai CREANGA, Cantemir: I-am vizitat pe adeptii nostri din sate. Oameni foarte de treaba. Discutam cu un primar, il convingeam de ce pozitia noastra este corecta si buna. Dupa indelungi discutii vad ca putem convinge oamenii ca avem perspectiva. Este important sa mentionam ca acolo unde primariile coopereaza cu autoritati din Romania, dispare aceasta romanofobie cultivata de autoritatile sovietice si de comunisti. Unii au fost in AMN, stiu ca acum e pe duca, au fost in MAE, dar ceva nu le-a placut. Noi avem acum sansa, dar trebuie sa lucram mult si in lunca Prutului, unde sint satele mai proromanesti. Nu stiu cum va cistiga AIE daca va merge separat, poate va cistiga. Nici PL nu prea are structuri in teritoriu. Ar fi mai bine sa mergem impreuna, dar daca nu se va dori, nu e nici o problema. Nu ar fi rau sa fie PL-MAE-PNL, dar daca PL nu vrea, asta e. Vreau sa va mai comunic o idee pe care si mie altii mi-au comunicat-o. Daca unii spun de Uniunea Rusia-Bielarudi-Kazahstan, de ce nu am propune Uniunea Romania-Bulgaria-Moldova? De ce ar fi mai rau, cind avem si romani, si bulgari aici suficienti, iar aceste doua tari sint membre ale UE? Ele ne pot ajuta si pe noi sa ajungem acolo. Da, intre altele, oamenii nostri, daca ar avea libertatea de circulatie, ar pleca si veni, ei nu ar parasi acest pamint. Ei pleca doar pentru ca stiu ca nu se mai pot intoarce si ca nu vad perspectiva circulatiei libere pentru moldoveni.

Vlad POSTOLACHE, Balti: Noi, PNL, trebuie s aintelegem ca pina nu vom depasi sindromul Georgiei, nu ne vom re/capata demnitatea. Numai asa se vor trezi oamenii sa inteleaga si cu cine avem de a face. Trebuie sa lucram. Mesajul reunirii RM cu Romania trebuie argumentat cu material instructiv. Ca sa le putem explica si oamenilor de ce ne trebuie Unirea, ce ne va da, de ce este unica sansa realizabila, credibila si valabila. De ce sa nu mai credem in aderarea la UE directa, ci prin unirea cu Romania? De ce romanii sint buni si nu vor mai veni sa ii bata pe oameni, sa ii bata pe copii cu rigla, sa ii ofenseze si sa ne numeasca rusi, comunisti, bolsevici. Cred ca conducerea PNL va avea asta in vedere. Repet si eu – trebuie sa punem accentul pe localitatile din lunca Prutului. Noi am avut cort in centrul Chisinaului, ar fi bine sa le avem in toate centrele raionale. Eu imi voi muta sediul in chiar centrul Baltiului si voi lucra in rindul oamenilor, le voi spune ca Unirea cu Romania ar da un cimp de munca pentru basarabeni, exista o mare cerere in Romania de brate de munca si se plateste bine.

Mihai BERESTIANU, Cimislia: Sigur, e foarte importanta Unirea cu Romania, dar e la fel de importanta reintregirea Republicii Moldova. Stiu ca este foarte greu, dar cum ramine cu aceasta situatie?

Valentin VEREJANU, Telenesti: Este foarte multa dezamagire in teritoriu. Noi nu stiu cum sa facem ca tinerii sa ii convinga pe batrini sa nu se mai teama de viitor. Noi vom face totul ca sa ii convingem pe oameni sa nu se lase prada dezamagirilor si sa vada, totusi, viitorul.

Mariana CULTUGLU, Orhei: Lumea vrea unire, dar trebuie sa ii explicam. Am fost cu Miscarea unionista si am circulat cu banii mei in toata R.Moldova, am cunoscut multa lume. Lume care a suferit, care a fost deportata, care nu si-a mai gasit drepturile. Am circulat prin vreo 13 raioane. Am fost de la casa la casa, le-am explicat oamenilor ca sintem romani, ca limba noastra e limba romana, ca acesta e pamintul nostru. Da, romanii bateau, dar ei vroiau disciplina. Asta a fost cu totul altceva si oamenii trebuie convinsi. Noi putem ajunge in Europa numai prin portile deschise ale Romaniei. Noi vom munci si acum pentru PNL si cred ca vom avea succes. Numai PNL spune dechis de unire, PNL are credibilitate si noi sintem pentru ca acest partid sa cistige. Unionistii din Orhei sprijina PNL. Noi nu intelegem de ce sa mergem spre UE prin Moscova.

Alexandra CAN, Chisinau: Ati aminntit aici atitea lucruri ca mi-ati luat din povara de a mai spune. Ce se intimpla in jurul nostru, e totul spre bine. Mie mi-ar fi placut sa aiba loc referendumul. Pentru mine e o nota negativa data partidei liberale. Daca vrem sa se schimbe situatia, sa nu uitam de mesajul cotidian. Desi partidele democratice nu s-au prea implicat in alegeri, nici nu au cheltuit bani si nu au depus efort, erau sigure ca totul se va rezolva de la sine. Nu a fost sa fie. Nu trebuie sa se paruiasca partidele liberale si asta va fi o garantie de succes. Noi sintem tratati ca ciudati cu mesajul nostru, dar asta se va schimba neaparat in alta directie. Propun sa se discute si despre cetatenii Romaniei care s-au refugiat din Basarabia, acum lor trebuie sa li se dea dreptul de a-si recapata cetatenia in mod automat. Ca si cei care s-au casatorit cu cetatence ale Republicii Moldova. Daca fiecare ar putea spune in partidul lor totul ce cred, ar fi partide adevarate, insa asta inca nu e posibil. La noi asta e posibil in mare masura.

Andrei IURI-APOSTOL, Chisinau: Este foarte corecta propunerea privind unele repede in raspunsurile la intrebari. Iata, de exemplu, ne spun “de unde v-ati luat voi acum cu mesajul Unirii?” Vreau sa amintesc – la Ministerul Justitiei, cind noi am inregistrat PNL in 1993, art.1 prevedea ca partidul va promova o politica fidela natiunii romane. Sigur, e nevoie de seminare, de materiale. Razboiul informational sa nu-l scapam din vedere. Tinerii nostri trebuie sa plaseze mereu raspunsuri pe site-uri in favoarea PNL, pentru ca, odata, vor spune 1 procent al PNL la televiziune si vom reduce la zero intreg efortul nostru de ani. Propun sa scriem si un material si sa-l plasam pe site cu intrebarile si raspunsurile cele mai frecvente cu care ne confruntam in agitatia noastra, la fel asa pentru campania electorala.

Ion DRAGUTANU, Straseni: Eu consider ca voi toti aveti idei, dar cel mai bine e sa scrieti si sa aduceti aici apoi sa discutam. Doamna Pavlicenco nu a avut timp sa cam discutam, dar sper ca dupa aceasta sedinta va fi posibil.

IN REPLICA SI CA RASPUNS LA INTERVENTIILE MEMBRILOR DPN:

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Raportor: PNL nu poate sa nu critice Alianta pentru Integrarea Europeana, deoarece nu i-a tras la raspundere pe comunistii care s-au dedat faradelegilor in cei 10 ani de guvernare comunista. Uneori mi se reproseaza ca eu eu critic mai mult AIE decit pe comunisti. Repet ce spun la intilniri, la televiziuni si pe blogul personal: i-am criticat, poate unica, cel mai dur, pe comunisti, cind altii il votau pe Voronin. Am un dosar pe ultima suta de merti contra lui Voronin la CEDO. Acum ii critic pe guvernantii liberal-democrati pentru ca nu i-au tras la raspundere pe comunisti.

Noi nu putem sa nu ne deosebim de cei care sint la putere si vin cu un mesaj deja necredibil de intrare accelerata in UE. Nu exista nici un indiciu in favoarea acestei convingeri. Noi, PNL, ne deosebim tocmai pentru ca noi indicam o cale fireasca si unica spre NATO si UE. Spre NATO, pentru ca fara NATO nu exista nici o speranta ca vor veni investitii. Iar spre UE, pentru ca, prin Unirea cu Romania, prin calea germana, noi am vedea o cit de mica luminita la capatul tunelului.

Legat de cooperarea posibila cu PNL din Romania. Am trimis – asa cum mi s-a solicitat – un proiect de Acord dintre PNL-Romania si PNL- Moldova. Sigur, o asemenea cooperare, mai ales daca PNL intra la guvernare, ar fi oportuna pentru a pleda ca PNL sa accelereze oferirea cetateniei tuturor cetatenilor R.Moldova, indiferent daca e roman, alogen, transnistrean sau gagauz sau de oricare alta nationalitate. Noi avem cetatenie romana si consideram ca putem critica atit Guvernul moldovean, cit si Guvernul roman, ca ambele sint ale noastre. Si asta am facut organizind o conferinta de presa in care am aratat abuzurile de ordin extrajuridic ce se constata in procesul de reacordare a cetateniei Romaniei de catre institutiile abilitate si misiunile diplomatice.

Dar nu stiu in ce masura aveti dreptate cind spuneti ca PNL din Moldova nu bate suficient la usa PNL din Romania. Noi, insa, nu avem prea multe procente obtinute in alegeri, am participat la alegerile locale din 2007, apoi la 5 aprilie 2009, cu un alt partid, apoi ne-am retras pentru 29 iulie si, iata, rezulta ca nu ne-am legitimat cu multe procente sa pretindem relatii cu PNL din Romania. Dar am avut discutii cu echipa PNL din Bacau, in frunte cu Romeo Stavarache, cu senatori si deputati din Bacau in Parlamentul Romaniei. Cunosc mai multi lideri PNL din judete, cunosc multi penelisti din fruntea PNL, dar reprezentanti din conducerea PNL din Romania sustin acum ca “in prezent este o alta conducere a PNL”, care sint porniti sa activeze altfel. Sa vedem la ce vor duce contactele noastre actuale. Cert e ca daca PNL va intra la guvernare, vom insista sa se dea cetatenie tuturor locuitorilor Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Prutului, adica si de pe malul sting al Nistrului, si din Gagauzia, asa cum ne-au propus aici chiar cetateni rusolingvi ai R.Moldova.

Nu exista pentru Republica Moldova alt drum spre UE decit prin Romania. Avem oameni care inteleg asta, dar poate ca inca nu au curajul sa o spuna deschis, dar cred ca la vot isi vor spune optiunea. Noi colectam si acum semnaturi pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop si unii, cind am inceput acest lucru, spuneau ca ar trebui sa colectam direct semnaturi pentru Unirea cu Romania. O facem direct, ca pentru referendum, sau indirect, pentru a sensibiliza oamenii, dar in curind cred ca vom face si aceasta actiune.

In legatura cu cetatenii moldoveni care au si cetatenia Romaniei, noi avem listele basarabenilor cu cetatenie romana care nu au putut vota in alegerile pentru Parlamentul Romaniei si ii putem suna si ii ruga sa ne voteze. Insa daca e posibil ca fiecare in locurile unde au fost sectii de votare pentru Presedintele Romaniei sa ia copii ale listelor cu cetateni si romani, e cu atit mai bine. Acesti oameni deja inteleg bine faptul ca Rusia nu ne mai este model de democratie, politic si economic. Da, oamenii nostri merg la lucru in Rusia, dar in ce hal se intorc de acolo? Pacat ca Romania inca nu-si deschide usile pentru basarabeni sa munceasca.

In Romania oamenii adepta la partid si ramin in acest partid contribuind la dezvoltarea lui. Acolo e mai putina indiferenta ca “mie nu-mi trebuie partide si imi este totuna cine e la putere”.

Am vorbit zilele trecute cu Nicolae Dabija, i-am cerut telefonul unei persoane care a fost la noi cu niste adepti de idei sa facem actiuni de ridicare a statutului cetateanului roman/european. Si Dabija mi-a relatat cite ceva din ce i-a spus lui Traian Basescu in cadrul intilnii acestuia cu reprezentanti ai Forului Democrat al Romanilor din R.Moldova. Basescu a inceput sa spuna din nou ca cele doua state sa se intilneasca in Europa. La care Dabija l-a intrebat daca isi cam imagineaza ce va fi peste citeva zeci de ani – ca mai devreme nu are sansa al doilea stat romanesc sa ajunga in UE – din acest teritoriu si din aceasta populatie. Dabija, asa cum corect considera si Ilie Bratu, cel care a tot promovat Miscarea Unionista, considera ca prin 2050 cind vom adera, poate, si noi la UE, aici va fi un teritoriu depopulat, cu o populatie rusificata, oricit ar fi de straniu, cu o gindire nationala deformata, cosmopolita, unde romanii nu vor mai fi romani. Dabija mai multe lucruri i-a spus lui Basescu, cel care a chiar rugat FDRM sa fie mediatorul intre partidele nationale, pentru alegerile parlamentare anticipate, in care nicidecum nu se poate ajunge la o lista nationala, ce ar exclude pierderea de voturi si nu ar permite subtierea partidei nationale in viitorul Parlament. Din cite am inteles pina acum, daca am inteles corect, dialogul dintre FDRM si conducerea PL nu s-a soldat cu rezultate, iar un dialog cu PLDM nici nu a avut loc. Dabija le-ar fi spus conducatorilor PL – “daca veniti cu 10 deputati, ceilalti va vor dicta, daca veniti cu 20 de deputati – voua vi se va dicta”. Numai ca problema e ca PL crede ca lua voturi de la sine, adica nimeni nu va vota pentru alte partide pe dreapta si il vor vota numai pe Ghimpu. Vom vedea daca va fi asa.

De AMN – ce sa spun? – Eu, personal, nu stiu daca AMN este alianta, partidoi, partid sau partidut… ne mai amintim cliputul din alegerile de la 5 aprilie, prin care liderul AMN isi batea joc de partidele considerate de el nesemnificative. Cu adevarat – nu sapa groapa altuia, ca vei cadea primul in ea. Dabija le spune politicienilor “Fratilor, cum se face ca noi mereu cistigam alegerile, iar voi mereu le pierdeti?”

Legat de mesajele de felicitare. Noi nu sintem Guvern sa ne folosim de pirghiile statului sa trimitem felicitari tuturor, oamenilor de la diferite partide, din partea PLDM. Am oferit niste felicitari de 8 martie. Dar am putea acum, pentru inceput de octombrie, sa pregatim niste felicitari pentru invatatori s ale dam in teritoriu. In general, depresia si dezamagirea, care, spuneti, a pus stapinire pe pedagogi, a cuprins toata populatia si alegeri dupa referendum e putin periculos pentru partida democrata. Noi, PNL, adresam constant, cu orice ocazie, populatiei, mesajul sa nu mai voteze Stinga antieuropeana si antiromaneasca, cea care nu ne vrea nici liberi, nici prosperi, ne vrea in zona de influenta rusa si nu ne vrea in NATO, Romania, UE.

Da, in referendum noi nu ne-am putut folosi simbolurile, la televiziuni nu au agreat. Dar in alegeri nu putem sa nu le promovam, asta e esenta. Speram ca ne va ajuta si cooperarea cu PNL din Romania, care are aceleasi simbol si logou. Vom pregati insigne PNL, este o necesitate urgenta.

Recent, am facut un nou tiraj de pliante, in care invocam ce am facut noi in ultimul timp si cum vedem insemnatatea mesajului nostru, implicantele lui concrete.

Legat de MAE. Cunoastem ca ei au aparut cu mesaj popular, dorind sa ia locul PPCD, insa nu cred ca au reusit. Nu au puternic nici mesajul national, nici cel popular, se plaseaza acum pe un mesaj social, care le este impropriu si care este o speculatie din disperare. Sint ridicoli si, desi unii spun ca sint unionisti, cineva nu le permite sa imbratiseze acest mesaj, ceea ce e regretabil, pentru ca MAE nu e prea la guvernare si, mai ales in ultimul timp, parca trece in Opozitie. Alte mesaje par perdante. Poate ca MAE va avea viitor, poate nu, oricum trebuie sa isi clarifice doctrina si mesajul. Noi nu putem mai mult sa mergem pe lista lor, ei ar putea veni pe lista noastra, asa cum am procedat noi pe 5 aprilie.

Da, faptul ca PD a semnat cu Edinaia Rosia un Acord demonstreaza ca Rusia mizeaza pe PD si ii va baga pe comunisti sub pozitiile PD. Adica nu va mai fi AIE. Sint desarte iluziile lui Ghimpu legate de Alianta. Nu spun de Filat, ca acesta, se pare, se va duce cu cine ii va conveni, indiferent de ce spune acum, tot sub presiunea noastra.

Nu stiu ce voturi va avea Ghimpu, pentru ca el nu a reusit sa fie un Saakasvili al Moldovei, desi a avut aceasta sansa – cu 9 Mai, cu 22 iunie, cu 28 iunie, pina la capat, cu 23-24 august, cu Raportul Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului, cu deportatii, cu 7-8 aprilie. In toate aceste chestiuni el trebuia sa fie miza cea mare a partii romanesti de populatie, in situatia cind PLDM este cosmopolit, pragmatic, alias “mancurt”. Are perfecta dreptate colegul nostru care spune ca Moldova trebuie sa cunoasca si sa depaseasca sindromul Georgiei, abia dupa care va intelege ca nu s epoate cu Rusia altfel, ca ea nu te lasa sa fii liber decit dupa ce lupti deschis contra ei.

In general, la noi, in Republica Moldova, ceea ce ar trebui sa fie central, important, fundamental, e impins, de ideologia stalinista, sovietica, comunista, sa fie “marginal, extremist, radical”. Iar mlastina centrista, de centru-dreapta sau centru-stinga pretinde a fi “principalul, pozitie moderata, toleranta, europenism” etc. Lucrurile trebuie sa fie inversate! Si numai dupa ce ne clarificam in problemele noastre nationale fundamentale, putem aborda alte comportamente.

Da, m-a amuzat ideea unora care spun ca daca Romania nu vrea ca noi sa ne unim cu ea, noi vrem sa unim Romania cu noi, al doilea stat romanesc. Dupa care noi, Basarabia, nu va vom mai abandona niciodata. Nu ne intereseaza ce cred altii. Altii se tot tin de integrarea europeana, care va avea loc la Pastele calului sau la Calendele grecesti, pentru ca – si daca ati mai vazut emisiuni cu participarea unor demnitari europeni –  v-ati convins ca nu ne asteapta nici extinderea NATO, nici extinderea UE spre Est. Si-atunci vom saraci si muri cu zile intr-un spatiu cenusiu, zona-tampon fara perspectiva.

Legat de Transnistria, noi am spus de mai multe ori ca aceasta zona, pin intelegerea dintre Occident si Moscova, trebuie sa devina o zona conservata un timp, sub supraveghere internationala. Pina cind se va imbunatati situatia in partea dreapta a Nistrului si se va putea reintregi teritoriul. Insa ramine propunerea noastra in vigoare – legata de acordarea cetateniei de catre Romania tuturor cetatenilor Republicii Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului, adica si alogenilor, transnistrenilor si gagauzilor. Problema e ca Rusia mentine Transnistria pentru a ne tine in zona sa de influenta. In general, autonomiile gagauza si transnistreana au fost formate, inca la sfirsitul anilor 80, pentru a nu ne permite sa fim cu Romania, sa fim in Europa.

In legatura cu cele exprimate aici privind perceperea romanilor in Republica Moldova dupa 20 de ani. A ramas cea propagata de autoritatile sovietice. Ca romanii sint rai, bat, jandarmii umilesc, invatatorii bat cu rigla. Sigur, noi stim ca oamenii nostri au uitat cine i-a deportat, cine i-a bagat in gropi cu var, cine i-a scos la marginea satului si a impuscat in oameni fara mila. Noi, PNL, tocmai ca ne asumam sa promovam acest mesaj pentru ca stim ca e corect si il vor intelege toti peste o vreme. Asa cum la inceput toti luau in deridere liberalismul, iar apoi au devenit cu totii liberali, acum toti se uita incrucisat la unionisti, dupa care se vor inghesui sa fie si ei printre primii pe scena politica spunind ca au fost mereu unionisti in suflet si in gind. Dar astazi le este rusine, inca nu a venit moda… ca sa vezi.

Sigur, ne trebuie sa avem toate faxurile si emailurile voastre sa va transmitem informatiile, desi ele sint toate pe site, pe blog si le puteti prelua cu usurinta.

Privind limba a doua ceruta de gagauzii care ar trebui sa isi ceara gagauza, insa ea are statut de a doua limba in zona compacta populata de gagauzi.

Am avut discutii cu Ilie Bratu, la solicitarea lui, care a spus ca va sprijini PNL. El insista aspra schimbarii Programului nostru, pentru a introduce obiectivul Unirii. Insa noi avem congres numai la anul, nu putem introduce acum, nu am putut introduce sub comunisti, ca am fi putut pati la fel ca Miscarea unionista. Dar, in schimb, am cistigat un proces extrem de important in instantele de judecata, prin care s-a creat un precedent enorm privind libertatea de exprimare, inclusiv privind orice mesaje electorale, inclusiv unioniste.

In legatura cu atitudinea fata de romanii basarabeni din partea romanilor din Regat sa nu uitam cine i-a intimpinat pe ocupantii sovietici cu flori. Acestia nu au fost romanii, ci alogenii. Am scris in articolele despre Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului despre cine aici era in organizatia Partidului Comunist. Din 200 de comunisti, doar vreo 20 erau basarabeni. Dar romanii, e clar ca nu au putut ierta basarabenilor ca nu au fost pe masura, desi nimeni aici nu a fost vinovat, pentru ca asa e soarta acestui pamint. Insa noi nu trebuie sa avem complexe fata de romani, pentru ca sintem ca si ei, dar soarta pentru noi a fost dura si nedreapta.

Dar asta e situatia – ocupatia sovietica ne-a inversat toate valorile. Constantin Tanase scria recent ca in perioada sovietica erau “in onoare” (pociot) cei care “se descurcau, care invirteau si se invirteau”. Cei care furau, amageau, care ii calcau in picioare pe ceilalti. Asta a educat regimul sovietic in oameni si asta nu placea romanilor. Ne vom schimba, vom deveni cetateni europeni, ne vom integra usor in societatea europeana.

Legat de cetatenia romana, spuneam ca numai PNL din R.Moldova a abordat legalitatea redobindirii, ca proces. Acum, din cite am aflat, s-a anulat ilegala programare, de aceea, daca aveti toate actele, puteti depune actele direct la consulatele din R.Moldova. Putem sa va ajutam in situatiile complicate legate de acte. Noi, PNL, am propus si ca toate calicirile si denaturarile de nume comise de autoritatile sovietice sa fie corectate gratis, fara bani, de institutiile statului. E clar ca presa despre asta nu discuta, nu oglindeste ce facem si propunem noi, pentru ca nu propun si nu fac cei de la Putere, pe care ii serveste presa.

Apropo de referendum. Zilele trecute discutam si unii chiar au spus ca Romania ar fi vinovata de esecul referendumului si de eventualul esec al alegerilor parlamentare anticipate pentru democrati. Pentru ca, a spus si presa, Basescu ar fi dorit ca partida democrata sa sprijine candidatura lui Ghimpu la Presedinte din partea AIE, eventual sa iasa el in turul doi cu comunistii. Insa AIE nu a dorit si PL a fost foarte pasiv. Nu a mai fost interesat intr-un referendum in care sa lupte pentru Presedintie Filat si Lupu. Si nu au lucrat toti. Cit priveste viitoarele alegeri, problema e ca daca Basescu va face declaratii doar in favoarea PL, nu a partidelor democratice, asta va fi un semnal prost pentru o mare parte din populatie si ea va vota Stinga. E corect, nu e corect, nu stim.

Iata ati abordat aici si problema cetateniei moldovenesti pentru basarabenii refugiati de ocupatia sovietica. Ei, copiii lor si nepotii ar trebui sa aiba dreptul de a-si recapata cetatenia moldoveneasca si Ghimpu ar putea da un asemenea Decret, ar fi un act de dreptate, plus cetatenia simplificata pentru romanii casatoriti cu basarabeni.

Dar sa mentionam neaparat despre moldovenism, statalitate, suveranitate, independenta, neutralitate, integritate teritroriala, care sint niste vaci sfinte, fetisuri care nu ne tin nici de piine, nici de cald. Dar cel mai mult ni le apara acum alogenii, rusii, cei care le apara numai ca sa nu ne apropiem de Romania. Intre timp, basarabenii nostri apara aceste fetisuri prin dormitoarele si bucatariile batrinilor din Italia, Spania.

Este interesanta ideea cu organizarea unei noi Conferinte despre “Pactul Molotov-Ribbentrop dupa 20 de ani de dezbatere in Republica Moldova”, cind a fost condamnat. Ca si a unor conferinte privind condamnarea crimelor comunismului, care au cam fost uitate la noi de dragul sa se pastreze Alianta care va mai calca in picioare niste actiuni majore de acest fel.

In rest, va multumesc pentru participare la dezbateri si va invit si pe viitor sa discutam liber despre problemele care ne framinta pe toti si pe fiecare in parte. – o –

Loading Facebook Comments ...

72 Comments

 1. lui Mihăiță !
  Eu nu curtez pe nimeni !!!!
  Sunt curtată eu de alții !!!!
  Nu trebuie să Vă axați pe numele meu ci împreună trebuie să căutăm modalitățile de a nu permite revenirea la putere a forțelor, care ne împiedică să devenim membri ai UE prin unica posibilitate- REUNIREA cu România!

 2. Legat de dobândirea cetăţeniei RM de către cetăţenii români (nu menţionez etnia) născuţi pe teritoriul Basarabiei şi de către urmaşii lor, printre care mă număr şi eu.
  Prin evenimentele tragice începând cu 26 iunie 1940, acestor oameni li s-au furat ţara, locul natal şi averile legate de acesta. Da averile, pentru că în general nu erau oameni săraci, ci oameni chivernisiţi care, aici în România şi-au demonstrat performanţa şi atunci când au rămas cu ce era pe ei.
  A acorda cetăţenie RM unei astfel de categorii (rămâne de văzut cine ar cere-o), este aberant deoarece prin aceasta, ei ar accepta raptul comis asupra lor.
  Rămân oamenii de afaceri cetăţeni români (de regulă: sirieni, irakieni, iordanieni…., musulmani carevasăzică) ce nu ar avea vreo problemă în a-şi completa gineceul şi cu un exemplar de peste Prut şi a începe a derula afaceri respectiv evaziune în mediul economic momentan tulbure şi nesigur al RM.
  Ca astea ar fi opţiunile pentru cetăţenia RM, venite din România.
  Referitor Acum la PNL RM: În caz că nu aţi observat (nu aveţi acces la posturile TV româneşti) PNL România porneşte acum ofebnsiva în cu totul altă direcţie.
  Practicile mediatice ale PNL RM, văzute de aici (RO) arată a fi „de stânga”, lipsesc programele specific liberare şi se bate excesiv moneda pe UNIREA cu România. Recomand autorilor acestor viziuni să urmărească poziţia consilierilor preşeditelui sud-corean legate de unificarea Coreii. Ele, spre deosebire de modelul german, sunt mult mai apropiate de situaţia existentă între România şi RM.

 3. 5 la suta din alegätori care au demnitate nationala romaneasca???… Eu am o astfel de demnitate, dar nu votez pnl pt ca mi-i greata de pavlicenco, nu vreau asa „cadre” populiste si incompetente in legislativ…

 4. Pt.Mihai.

  La 4 aprilie 2005 din cei care au întrat în cabina de vot numai un singur vot a fost împotriva lui Voronin.

  CA cui a fost votul, probabil nu mai cunoaştem adevărul, deşi s-a vorbit atunci, că probabil totuşi V.Cuşnir nu a votat.

  Dar pe mine mă frămîntă altă întrebare D.Mihai, cum vi se face atunci cînd îi auziţi pe Diacov, Filat, Buliga, Serebrean, Clipii Holban, Roşca, Secăreanu, Cubreacov, ultimii trei deşi nu se prea aud, care cunoaştem cu exactitate că l-au votat pe Voronin în 2005, aducîndu-i pe comunişti la givernare, şi acum tare mai retrăesc, ca partidele extraparlamentare să nu le rupă voturi.

  Apropo, V.Pavlicenco nu a întrat în cabina de vot la 4 aprilie 2005, în comparaţie cu Filat şi alţi „luptători „pentru valorile naţionale.

 5. Pt.Mihai..

  referitor la Serebrean, acela măcar a avut curajul, şi a recunoscut public că a comis o greşeală, PPCD-ştii, nu mai sunt în parlament, dar ce facem cu actualii guvernanţi, cînd ne aducem aminte de acel ruşinos 4 aprilie 2005?

 6. Pt toti

  Eu, Pavlicenco, pe 4 aprilie 2005, am fost in Romania si nu am participat la sedinta Parlamentului.

 7. Consider
  ca acum este cel mai prielnic timp pentru PNL. Deci, incepeti cat mai larg activitatea! Cred ca daca ati lua exemplu MAE si ati strange semnaturi pe o Declaratie de Unire – ar fi formidabil. Este si propaganda proelectorala a PNL si sondaj etc.
  Doamne, ajuta UNIREA!

 8. МОСКВА.
  Оппозиционер Немцов: «За 10 лет зомбирования, лжи и пропаганды Путин превратил русских в психически неадекватных личностей»

  Оппозиционеры Немцов и Милов в рамках московского международного книжного фестиваля представили (видео) доклад «Путин. Итоги. 10 лет».

  В интервью иностранным журналистам Немцов высказал уверенность, что работа сможет развеять мифы о благополучии России при Путине, в которых Россия живет последние 10 лет.

  «10 лет зомбирования, вранья и пропаганды делают свое дело. Люди не могут реально оценить положение вещей в государстве, не могут дать адекватную оценку действиям власти и Путина, они зомбированы. Причем, довольно иезуитскими методами.

  Есть такой набор мифов: Путин Кавказ усмирил, коррупцию побеждает, с террором борется, всех в сортире замочил, люди стали рожать стали больше, а умирать — меньше. Все это — ложь, от начала и до конца. В докладе по пунктам со ссылкой на официальные источники развенчаны эти самые мифы», — подчеркнул Немцов.

 9. Am o propunere pentru PNL
  sa adreseze o petitie catre in sir de institutii nationale si internationale, inclusiv catre CongresuL SUA in care sa se expuna situatie in care ne aflam noi aici si, totodata rugandu-i sa se expuna referitor la Pactul Ribbentrop- Moldtov si in deosebi a consecintelor lui asupra Basarabiei, in perspectiva de a le cere sustinerea UNIRII CU ROMANIA, pentru RESTABILIREA SITUATIEI PREEXISTENTE ACESTUI PACT.

  Cred, ca prin o asa Petitia PNL ar aduna in jurul sau foarte multi sustinatori su simatizanti.

 10. P-u M. Morteanu
  Cu regret scriu ca la 5 septembrie am avut rezultatul anuntat deoarece am contunuat sa promovam tradatorii…
  Mare lucru ca Serebrian a regretat, aceasta nu schimba situatia.
  Am scris atit de insistent deoarece consider ca tradatorii gen-Cusnir nu au dreptul moral sa vorbeasca despre Unire. Ei trebuie sa discute despre comunistii lui Voronin. Oridecite ori se discuta niste lucruri serioasa imediat apar de dupa gard tradatorii si incearca sa faca reforme nationale.
  Mi se face scirba.

 11. Mihăîță !!! nu-mi pasă de situația DVS cu scîrba ! Probabil că habar nu aveți cine sunt și nici nu doresc să fiu cunoscută de așa persoane !!!!
  Dar puteți spune cine a fost promovat la 5 septembrie și unde???
  Cred că vă atribuiți un prenume străin. Sunteți din tabăra trădătorilor și vai de copiii de la Colegiul unde predați. Dacă e în Moskova, vă doresc succese.
  Dta să-mi reproșezi mie că nu aș avea dreptul să vorbesc despre UNIRE??? Eu nu doar vorbesc ci fac tot posibilul să ne apropiem și chiar să înfăptuim UNIREA !!!!!
  Chiar aveți nevoie de tratament urgent !!!!

 12. Pentru V. Cusnir
  A devenit o traditie ca atunci cind cineva spune adevarul sa fie calificat a fi bolnav. Bine ca nu traim in perioada comunista, in caz contrar la indicatia colegilor dra asi fi fost inchis intr-un spital de prihiatrie si tot tradatorii ar fi triumfat.
  Ar fi reusita vietii daca dumneata doamna te-ai retrage din viata publica asa cum s-a retras cindva Ana Pauker, deasemenea tradatoare, lasati ca istoria cumva sa va treaca cu vederea.
  In ierarhia personalitatilor acestui popor nu figurati decit la categoria „si altii”.

 13. Pentru V. Cusnir
  Stiu cine sunteti, doamna. Sunteti o persoana din Calarasi care si-a sters c… cu voturile noastre, a celor care a crezut sincer in realizarea unei shimbari in R. Moldova. Anterior voua a fost generatia de sacrificiu, gasca din care faceti parte reprezinta generatia de tradatori. v-am jelit cind am aflat ce vi s-a intimplat in timpul evenimetelor din aprilie 2009, chiar si tradatorii merita jeliti.
  Pun punct aici, e suficient cit v-am atras atentie, oricum nu se mai poate corecta greseala voastra din 2005.
  SPer ca nu aveti discipoli.
  Fiti sanatoasa.

 14. Membrii ALIANTEI inca nu au inteles ca TREBUE sa vorbeasca deschis MOLDOVENILOR despre intrarea lor in UNIUNEA europeeana prin UNIREA imediata cu ROMANIA daca nu vor sa astepte intrarea in UE pana la CALENDELE RUSESTI ( care sunt infinit mai lungi decat cele grecesti ).

  TREBUE explicata otravirea creerelor cetatenilor incepand cu anul 1812 de catre imperiul tarist, apoi de catre imperiul TOTALITAR COCO-munist si care se continua si acum prin agentii armatelo de OCUPATIE din
  TRANSNISTRIA si a celor infiltrati in ALIANTA dela PUTERE.

  Trebue ca ALIANTA sa trimita ambasadori itineranti in toate tarile LATINE pentru a explica situatia critica in care se afla moldova si a cere ajutorul lor pentru a opri GENOCIDUL IDENTITAR care se produce in tara noastra de catre si prin armata straina de ocupatie din transnistria.

  Alianta impreuna cu aliatul sau PNL-ul, trebue sa trimita AMBASADORI itineranti in toate comunele moldovei pentru a explica ce inseamna UE, NATO, UNIREA cu ROMANIA si mai ales consecintele NEGATIVE daca COCO-munistii revin la putere.

  Aceste consecinte negative, printre altele, vor fi sistarea ajutoarelor economice de catre UE si amanarea SINE DIE a intrarii moldovei in UE.

 15. Pt.Mihaiţă.

  Am postat pentru Mihai.

  Dar dacă Mihai şi Mihaiţă e aceiaşi persoană, atunci vă atrag atenţia la subiectul postării şi anume la întrebarea mea:

  Pe mine mă frămîntă altă întrebare D.Mihai, cum vi se face atunci cînd îi auziţi pe Diacov, Filat, Buliga, Serebrean, Clipii Holban, Roşca, Secăreanu, Cubreacov, ultimii trei deşi nu se prea aud, care cunoaştem cu exactitate că l-au votat pe Voronin în 2005, aducîndu-i pe comunişti la givernare, şi acum tare mai retrăesc, ca partidele extraparlamentare să nu le rupă voturi.

  Problema nu este în V.Cuşnir, că doar nu dumneaei ne reprezintă în parlament şi nici nu pretinde în viitorul apropiat să prea guvernarea ţării.

  Însă un lucru ni-mi este clar.

  De ce alegătorii se închină la acei, care la 4 aprilie 2005 ne-au trădat şi închid ochii la această ruşinoasă trădare, precum şi la faptul plecării armatei naţionale la 9 mai la demonstraţia de pe piaţa roşie, depunerile de flori la memorial în cinstea ocupanţilor la 22 iunie şi la 24 august, acel uriaşi buchet de flori pe care l-a înmînat buliga lui Voronin , după ce şi Filat, şi Diacov şi Buliga l-au votat la funcţia de preşedinte împreună cu Lupu, pe atunci comunist dar acum salvatorul forţelor cică anticomuniste.

  Aici e problema şi nu în Cuşnir.

 16. Pentru Nina Gonta,
  Si eu care credeam ca sunteti basarabeanca. Si cand colo ce aflam, asa pe bucati, din postare in postare: sunteti olteanca din Craiova, posibil de origine basarabeana, sunteti membra sau simpatizanta PD-L, deci sunteti portocalie si probasesciana pusa sa manipuleze costiinta basarabenilor. Va anunt ca protejatul dumneavoastra mai are 14% simpatie ( deci mai exista inconstienti ca dumneavoastra care il gireaza pana in panzele albe ) iar 86% dintre romani sunt de parere ca el trebuie destituit prin referendum. Va astept pana cand matelotul nu va mai fi la timona iar PD-L va fi scos definitiv in afara legii, dupa care va promit ca va voi face o vizita la Craiova. Nu de alta dar ard de nerabdare sa va cunosc. Mai ales ca nici nu mai este mult pana atunci. Vreau ca atunci sa ma convingeti si pe mine ca merita sa-l ador pe „Zeus”. Pana atunci sunt tot ce vreti dumnevoastra, un derbedeu, un comunist, un KGB-ist ( cum tot ma face un dement pe unul din blogurile Unimedia ), vandut Moscovei, antiroman si mult mai mult decat atat. Marea mea bucurie este ca nu mai aveti mult de sters pe la pubis cu poporul roman. S-a terminat!

 17. Pentru Nina Gonta,
  V-am vazut postarile din Romania, in special cele de la Evenimentul Zilei, ziar care isi castiga axistenta facand igiena organelor genitale ale „Carpatului”. Sunt la fel de agramate ca si cele de pe blogurile basarabene. Ati stat atata vreme in Romania, in Oltenia si n-ati invatat inca sa vorbiti corect romaneste, existand si acum sechele ale unei indelungate „practicari” ale limbii ruse. Nu sunteti decat un alogen, care, ca orice alogen, se da mai poltron decat toti poltronii autohtoni. Numele Nina, de alt fel un nume neaos romanesc, va da de gol! Sa stiti ca si… si Sarkozy si Hitler si Stalin, „marele” dumneavoastra leader, erau toti alogeni. Asta ar explica devotamentul dumneavoastra, demn de o cauza mai buna. Oricm ma bucur enorm ca am dat de urma dumneavoastra, inclusiv adresa si numarul de telefon pe care le voi face publice pentru ai lasa pe toti cei care ii „idolatrizeaza” pe portocalii sa-si exprime deschis efuziunea.

 18. CINE va constitui partidul REGAL in MOLDOVA ??????? Eu propun PNL-ul si PL-ul.

  Cu FAMILIA REGALA DI ROMANIA aleasa pe tron in MOLDOVA si ROMANIA CONCOMITENT Romania MARE se va realiza in foarte scurt timp caci ANGLIA si GERMANIA vor fi cei mai ferventi sustinatori .

  TOATE problemele actuale ale MOLDOVEI care par de nerezolvat din cauza VETO-ului RUSIEI precum si din alte motive OCCIDENTALE vor fi rezolvate in conceptie si orientare OCCIDENTALA.

  CINEVA trebue sa indrazneasca din ROMANIA si MOLDOVA, inca nu este prea tarziu.

 19. NU stiu ce a spus NINA GONTA dar maniera in care ii raspundeti ridica semne de intrebare privind orientarea dvs politica si evolutia buletinelor dvs medicale.

  Rezulta fara indoiala ca adorati pe Iliescu Ilici-KGB, pe KASTRO- POANTA, GHEVARA-ANTONESCU si alti neaosi COCO-munisti.

  Concluzie ::::: Dialog imposibil avec XYZ-0.

 20. PENTRU XYZ-0.

  NU stiu ce a spus NINA GONTA dar maniera in care ii raspundeti ridica semne de intrebare privind orientarea dvs politica si evolutia buletinelor dvs medicale.

  Rezulta fara indoiala ca adorati pe Iliescu Ilici-KGB, pe KASTRO- POANTA, GHEVARA-ANTONESCU si alti neaosi COCO-munisti.

  Concluzie ::::: Dialog imposibil avec XYZ-0.

 21. Pentru Tera-Nova ( rasa de caine flocos si vesnic plin de purici ),
  Dar eu nici nu stiu cine te-a invitat, „pasarica”, ( am folosit un termen atat de drag idolului din visele tale erotice ) la dialog. Te intereseaza atat de mult orientarea mea politica? Pe mine ma intereseaza mai ales orientarea ta sexuala. Iti astept cu interes comentariile tale de peste 6 luni, cand comunisti se vor fi instalat de mult la putere in fosta gubernie ruseasca iar idolul femeilor sterpe de la Bucuresti ( de fapt de la Basarabi-Murfatlar ) va fi doar o amintire, ca om politic. De fapt asta n-a fost niciodata politician. Afemeiat sigur ( de asta il si iubesc in taina toate tutele ). Betiv si mai sigur. Mardeias de asemenea. Dar politician sigur nu. Sunteti o tara in care comunistii reprezinta minim 45% din electorat si dati lectii romanilor despre comunism. Asta-i culmea nesimtirii. Oricum pe voi „gingasii” si mai ales „gingasele” din stanga Prutului, din noiembrie, comunismul va maninca. Asta ar razbuna toate tradarile si porcariile pe care le-ati facut… mai ales romanilor. Cel putin 10 ani, de aici in colo, nimeni n-o sa va mai auda croncanitul, pentru ca valahul Bujenita Sarbu Voronin o sa va interzica pana si Internetul. O sa vedeti occidentul doar la televizor iar excursii nu o sa faceti decat in Siberia. Numai dus. Asa va trebuie…

 22. da ,rautaciosi mai suntem, pare a fi un stat democratic unde fiecare isi expune parerea da nu critici si criitici, si desi faceti aceasta critica pai sa o faceti mai diplomatic si nu ca ati tradat, sunteti paltiti de cineva ,mai bine uitativa sub nasul vostru.Mai devreme sau mai tiryiu ne vom destepta. Credeam ca aceasta se va intimpla in yiua cind a fost ingropat marela poet Grogore Vieru , care avea doar un singur vis- sa vada aceste doua poare unite

Comments are closed.