De ce ne amagesc Leanca si Filat?

Omul nu simte nici o imbunatatire, poate chiar simte o inrautatire a vietii, pentru ca reformele pe hirtie nu tin de cald sau de piine. La fel cum nu tin de cald sau de piine moldovenismul, statalitatea, suveranitatea, independenta, neutralitatea sau integritatea teritoriala…, fetisizate de manipulatorii comunisti, si nu doar. Este „admirabil” cum sarmanii moldoveni de toate nationalitatile „apara” aceste fetisuri si vaci sacre staliniste prin bucatariile si dormitoarele batrinilor din Occident.

Sa stam strimb si sa judecam drept. I-au amagit pina acum comunistii pe moldovenii de toate nationalitatile, ca, iaca-iaca, obtinem circulatie fara vize in Europa. Ex-ministrul Andrei Stratan a biiguit ca a obtinut ceva pe acolo, insa pe oameni asta nu i-a vizat in vreun fel. A fost o liberalizare minima standard din partea UE. Vreo citiva reprezentanti din sfera culturii, stiintei, niste studenti, ong-isti si, poate, oameni politici, au obtinut un acces mai usor la vize in Europa. (Aici e si o poza haioasa primita azi de la un binevoitor al membrilor PLDM.)

Familia mea nu are nevoie de vize, pentru ca avem cetatenie romana din 1992, cind nu stiam de UE, de zona Schengen, de circulatie libera spre Europa si spre alte continente. Adica, ne-am luat cetatenia romana, nu pasaport de calatorie in strainatate. Dar am cunoscut ce inseamna a lua viza, cind am fost cu sora si un nepot, acum o vara, la fiica in Germania. Ambasada germana s-a comportat foarte frumos, insa a trebuit sa adun toate actele ca sa demonstrez cine sint acesti oameni invitati de fiica mea.

O spun de la bun inceput – sint pentru circulatia libera a basarabenilor in Vest. Mai mult – sint ex-deputatul care am facut initiativa legislativa sa se anuleze vizele pentru cetatenii din Vest cind intra in Republica Moldova, ca un gest de bunavointa, care ar fi trebuit sa fie urmat de un gest pe o masura apropiata macar cumva din partea UE.  Comunistii, cu toti Stoikovii, Misinii, si alti komuneaki ai lor, au facut presiuni enorme asupra-mi sa imi retrag initiativa, ca sa vina ei cu a lor. Nu am retras-o, sta si azi prin Parlamentul incendiat. Asa se ocupau satrapii de plagiat legislativ, despre care presa a facut si un studiu de investigatie.

Acum, de vreun an, Leanca si Filat ne tot aduc in prim-plan bombonica liberalizarii circulatiei fara vize in Europa. M-as bucura, insa asta nu se poate vedea la niciun orizont. Comunistii au umblat cu o atare promisiune-minciunica pentru a-i descuraja pe basarabeni sa isi mai doreasca “pasaportul romanesc”, adica cetatenia romana. Tare ma tem ca mai multi politicieni cu epoleti in R.Moldova se ocupa de acelasi lucru. Filat vrea sa cistige mandate pe spinarea bunavointei europenilor de a se face (numai „a se preface!”) ca trec usurel cu vederea situatia interna din cel de-al doilea stat romanesc, promitindu-ne ca, daca vom fi cuminciori si vom face reforme, vom avea circulatie libera si cu pasaportul albastru, compromis de guvernarile comuniste. Totodata, se mai “realizeaza” si misiunea/scopul/obiectivul secret de a-i descuraja pe basarabeni sa isi ceara inapoi cetatenia romana. Nu cred ca basarabenii se vor lasa inselati…

Chiar daca o parte din basarabeni isi iau pasaportul romanesc sa poata pleca si veni, ca sa isi intretina familia, sint sigura ca vor fi si romani adevarati, chiar si dupa un timp, ca sa nu spun de copiii lor. Insa scopul rusilor, dar, poate, si al unora de prin Vest, al unor tari mai vecine cu Romania, membre ale UE, este sa opreasca “romanizarea” Basarabiei, adica sa ne lase sa devenim stat rusesc, nu al doilea stat romanesc, precum mai sintem azi – asa, ca vai de capul nostru!

Oare noi, cu o frontiera necontrolata la Nistru, cu armata rusa pe teritoriu, cu o contrabanda de tigari oribila, practicata de diplomati de rang inalt, cu tigari „Plugarul” si „Plai”, care au impinzit Europa, contrabanda nestopata de Guvernul Filat (nu spunem azi mai mult), ce va fi discutata peste ceva timp in Parlamentul European, vom obtine liberalizarea circulatiei in Europa? Pe naiba!

Insa pentru Leanca si Filat asta conteaza – minciunica si populismul, ce servesc scopului de a obtine mai multe mandatele pentru soldateii peledemisti muti din Parlament, care fac raket politic prin raioane, de a controla si mai bine ilegalitatile din RM, de a candida si la functia de “Tatuc puternic al natiunii maldavinesti”. Din astia au educat institutiile de invatamint din Romania, avansata pe calea democratiei, spre deosebire de RM?…

“Foaia de parcurs” privind liberalizarea regimului de vize, pe care o va primi, cum spune Filat, in octombrie, va fi una cu iz electoral, cu scop antiromanesc, dar, practic, fara realizare in timpul apropiat.

Fiti atenti: “Comisarul a spus ca acest raport va fi prezentat in luna octombrie si, in baza lui, se va trece la faza operationala, urmind a fi elaborat si aprobat un plan de actiuni, care, odata implementat de Republica Moldova, va permite cetatenilor nostri sa circule fara vize in Uniunea Europeana.” Cine il va “implementa?” Coalitia Filat-Pasat-Turcanu-Dodonel?

Ceea ce spune Filat ca a facut Guvernul e cum e, dar, la nivelul cetateanului, e zero. Omul nu simte nici o imbunatatire, poate chiar simte o inrautatire a vietii, pentru ca reformele pe hirtie nu tin de cald sau de piine. La fel cum nu tin de cald sau de piine moldovenismul, statalitatea, suveranitatea, independenta, neutralitatea sau integritatea teritoriala…, fetisizate de manipulatorii comunisti, si nu doar. Este admirabil cum sarmanii moldoveni de toate nationalitatile apara aceste fetisuri si vaci sacre prin bucatariile si dormitoarele batrinilor din Occident.

De fapt, mie imi repugna puternic faptul ca succesele Guvernului sint ale lui Filat, iar insuccesele – ale Guvernului AIE…

Cind Iurie Leanca – cel care se lauda ca “a fost dezagreat de comunisti”, dar, de fapt, care a plecat din functia de adjunct al ministrului de externe numai cind s-a convins ca nu vor, totusi, comunistii sa il faca ministru de externe, asa cum isi jinduia el frenetic, declara ca “un acord de asociere ar putea fi semnat intr-un an jumatate sau doi” – asta ce ar insemna? Asta ar insemna trei-patru ani, cel putin, mai ales in functie de cine vine la putere dupa viitoarele alegeri. Deci – zero perspectiva europeana si ramine numai perspectiva apropierii treptate, puternice, metodice de Romania. Asa ca lasati-o mai usurel cu liberalizarea iluzorie a vizelor pentru basarabeni, care este, mai curind, o diversiune mediatica electorala si antiromaneasca.


Ce ar trebui sa faca in aceasta situatie Romania? Doua lucruri:

1. Traian Basescu a si inceput sa ii mai „stimuleze” pe diplomatii romani sa le explice bine europenilor cine sint basarabenii si de ce se afla intr-o situatia continua de nenorociti. Eu am invocat necesitatea rolului puternic al Romaniei ca avocat al celui de-al doilea stat romanesc pe 6 mai 2008 in Alianta Liberal-Democrata din Parlamentul European.

2. Sa accepte propunerea PNL din R.Moldova de a da cetatenia romaneasca tuturor cetatenilor R.Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului (si din Gagauzia). Mai ales ca Basescu a si propus acum un an acest lucru.

Iata ce comentariu socant posteaza la acest articol vizitatoarea alina:

Curioasa situatie legata de pasapoartele romanesti pentru cetatenii moldoveni si liberalizarea regimului de vize promisa de Filat. Incep sa inteleg de ce, imediat dupa intilnirea lui Filat cu Basescu, ultimul a dat ordin ca sa fie verificati la singe toti romanii care au in spatiu basarabeni. Incepind cu 31 august in intreaga Romanie este o adevarata teroare la acest capitol. Cu siguranta, Filat l-a rugat pe Basescu sa faca acest lucru, pentru a taia din elanul romanilor de a-i lua pe moldoveni in spatiu. Filat intelege ca in acest mod eforturile lui de obtinere a liberalizarii vizelor nu vor avea roade. El vra sa fie unicul salvator al acestei NATIUNI. Iata asa se face politica. (Eu as adauga – politica murdara, antipopulara… – V.P.)

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

82 Comments

Add a Comment
  1. КАТЫНЬ-2.

    Ярослав Качинский отказался от своей «идентификации» тела брата

    По сообщению польского информационного агентства Polskaweb, стали известны подробности протокола допроса Ярослава Качиньского в польской военной прокуратуре 27 июля этого года.

    Согласно протоколу, Качиньский возложил моральную и политическую вину за смерть президента Польши на правительство Туска.

    Одновременно он отказался от своей предыдущей идентификации неизвестного трупа, как тела своего брата, заявив, что был не в себе, так как принял большое число успокоительных таблеток в связи с трагедией.

    Я. Качиньский также сообщил прокуратуре, что брат звонил ему по спутниковому телефону 10 апреля в 8:20, за 20 минут до гибели. Разговор шел о здоровье матери. С погодой было все в порядке. В голосе брата не было беспокойства. Лех Качиньский не мог вмешиваться в работу пилотов, так как это не в его характере.

    Прибыв после Туска и Путина, после сознательных задержек со стороны русских на место трагедии 10 апреля, Ярослав Качиньский увидел какой-то труп около гроба, который русские выдавали за тело президента Польши.

    К нему подошел посол Польши в Москве Ержи Бар и засвидетельствовал, что труп совершенно не похож на Качиньского. Детали ложного «опознания» Ярослав не помнит, так как находился под влиянием успокоительных таблеток.

    Oн даже не помнит, лежал ли труп в грязи или был помещен на носилки. К нему подошел Бар и спросил, примет ли он «соболезнования» от Путина и Туска, которые тоже находились на месте крушения. Ярослав сказал, что нет, не примет.

    Польское агентство отмечает, что отказ Качиньского от сделанной ранее «идентификации» тела своего брата — очень важный момент, потому что это был единственный труп, который вообще был «правильно идентифицирован».

    В гробах всех остальных 95 поляков лежит неизвестно что: или камни, или разрезанные и порубленные чекистами на части куски мяса от трупов русских бомжей взятых из московского морга.

    Фамилию неизвестного русского бомжа, труп которого Путин прислал для захоронения в усыпальнице польских королей в Кракове вместо тела убитого им президента Польши Леха Качиньского, русские не сообщили.

    Напомним, что русские ни в коем случае не могли положить в гробы останки убитых ими поляков, так как на них были следы от разрыва ракеты земля-воздух, а также пистолетных пуль и огнеметов, из которых тербанда ФСБ по приказу Медведева и Путина добила выживших во взрыве поляков.

    Тем временем 14 сентября на YouTube выставлен видеоролик с новой песней известного польского певца Анджея Колаковского «Смоленск-2010», посвященной убитому русской тербандой ФСБ президенту Польшу Леху Качиньскому. В песне напоминается, что русские убили поляков также в Катыни-1. Рукопожатие Путина с Меркель сравнивается с рукопожатием Сталина с Риббентропом.

    Напомним, что русские до сих пор не передала подлинные материалы не только по Катыне-2, но также по Катыне-1, когда русские хладнокровно убили более 22.000 польских военнопленных в 1940 году. До сих пор русские не понесли пока заслуженного наказания ни за Катынь-1, ни за Катынь-2.

  2. Pt sergiu.
    Iti amintesti clasicul:
    Cu iaurt si gogosele
    Te-ai facut vornic, misele?

    Parafarazandu-l:
    Cu hotii si tigarete
    Te-ai facut „premier”, baiete.

    Iata de ce.

  3. D-na, Pavlicenco, mai lasati ambitiile si uitati-va la situatia reala a lucrurilor de pe cealalta parte a strazii. Cu declaratiile D-voastra inante de Referendum a-ti dat cu oistea-n gard. In multe aveti dreptate, dar sa tineti minte ca cu incetul se face otetul!

  4. ha ha ha… imi place foarte mult dna Pavlicenco ca ataca IDEI si ACTIUNI GRESITE si nu OAMENI !!

    Si mai ales ca o face foarte bine.

    Mai de mult mi-a cam mirosit mie ce insemana Filat, dar totul a pus capac indoielii de cand Filat a fost pe aeroport la sosirea avionului rusesc cu ajutoare. Un simulacru de ajutor, o propaganda ieftina si proasta, la care Filat s-a dus repede sa pupe picioarele Rusiei.

    Printe primele indoileli cu privire la dl Filat au fost deja cand nu rostea deloc cuvantul Romania, desi la naiba pana si Ucraina spunea, si totusi chiar daca nu ai fi pro-unionist, totusi REPUBLICA MOLDOVA SE INVECINEAZA CU DOUA TARI MARI SI LATE : ROMANIA SI UCRAINA !

    Adica sa nu spui Romania si sa incerci sa ignori UNUL DIN CEI DOI VECINI mi se pare aberant si de nota clar ura dlui Filat fata de Romania, ura de fapt pe faptul ca Romania ii poate lua faptul ca a ajuns „mare lider”

    Acum nu face decat treptat sa demonstreze zi de zi idiotenia limitata a creierului sau, si caracterul sau oportunist. Oricum PLDM mi se pare un fel de PPCD dar care a luat decizii mai bune, si dl Filat ar face orice ca si dl Rosca, doar ca acum se afla momentan pe partea cealalta a baricadei fata de PCRM

    Nu am incredere in dl Filat, si dar cat timp AIE sunt fortati sa ramana impreuna pentru a manca voturile cadavrului PCRM nu se poate face nimic.

    ESTE CLAR CA REP.MOLDOVA CU ASEMENEA CLASA POLITICA II VA FI NECESAR VREO 20 DE ANI SA ADERE SINGURA LA U.E.

    Si capac peste toate o pune si Transnistria. Singura zona din lume unde mai exista SOVIET SUPREM !!! Hilar nu? si Rusia este de 10 ori mai democrata (chiar daca cu crime impotriva jurnalistilor) decat Transnistria.

    Culmea este ca am mai scris, ca situatia Transnistriei se poate rezolva foarte usor, prin unirea Rep.Moldova cu Romania, astfel Transnistria devine teritoriul Romaniei si Rusia trebuie sa se retraga SINGURA si IMEDIAT de pe acest teritoriu.

    Culmea este ca unirea Rep.Moldova si Romaniei ar aduce rezolvarea TUTUROR PROBLEMELOR IMEDIAT !!

    Este uimitor cum o solutie atat la indemana este ferita de urechile est-moldovenilor de partidele politice de la putere doar pentru ca aceste partide de fapt isi urmaresc interesele proprii (banii sa ajunga in buzunarul lor !!!!!!!) si nu interesele acestor est-moldoveni si viata acestor milioane de oameni din Rep. Moldova !

    Lupu este un exPCRM ist sadea, s-a dus ca idiotul in Rusia sa semneze accorduri dupa ce toti tipa ca vrea integrarea RM in UE, desi nu doreste RM sa paraseasca CSI (un om care pare inteligent, dar este foooooooarte idiot, cu mult mai periculos decat Filat)

    Filat este un oportunist care doreste o RM singura si „neutra” in sensul sa nu se bage altul in ciorba lui, ca a ajuns si el la ciolan si vorbeste spre Rusia minciuni, vorbeste spre UE minciuni doar doar strange bani si dintr-o parte si alta, si pune mana pe ce a vazut invidios ca familia Voronin a pus mana inainte.

    dl Urecheanu un om bun, dar prea bland si prea prost organizat, iar AMN nu va supravetui decat daca va face un congres de aderare la PL

    dl Ghimpu si dl Chirtoaca si PL sunt singurii mai normali, singuri care inteleg lumea asta, cu ce se mananca vestul si estul si care vad care este interesul natiunii. Doar ca se simt cam singuri si joaca timid de frica sa nu piarda parlamentul. Si de frica intradevar ca PCRM poate revine.

    Si cam atat din partidele parlamentare. Din cele extra parlamentare sunt doua partide foarte bune PNL si MAE dar sunt cu mult peste capacitatea de intelegere a est-moldovenilor, si nu pentru ca nu ar fi inteligenti ci pentru ca au fost siliti atat de tare sa gandeasca deaiurea incat nu pot gandi corect nici daca le scrii in fata.

    Chestia asta este cel mai negru lucru care este in Rep.Moldova. Faptul ca ceea ce alti STRAINI chiar pot intelege cu usurinta si logic ca de exemplu „limba moldoveneasca” nu exista, eh.. est-moldovenii le-a luat ANI SI ANI DE ZILE sa recunoasca si chiar si acum se mai razgandesc sau se mai indoiesc.

    Ar trebui facut un manifest si aruncate din avion, cu ce inseamna Unirea RM si RO, si ce inseamna RM „neutra” ca cume ste „neutra” de vreo 20 de ani.

    Intrebarea este : CE VRETI SA FACETI IN URMATORII 20 DE ANI DRAGI EST-MOLDOVENI ? SI UNDE CREDETI CA VETI AJUNGE DACA VETI RAMANE ASA „NEUTRI” SI „INDEPENDENTI” ?

  5. Noi acum trebuie sa scapam hotarit de pericolul iminent de revenire a pcrm la putere.
    Pentru acest scop este necesara o unire a fortelor politice anti-comuniste.
    Sa observati, ca adeptii de stanga nu se critica intre ei…
    Chiar nu este clar ca uneori diplomatia trebuie sa fie flexibila si sa caute ce este in folosul suprem al Patriei?

    Pericolul cel mare vine din est. fsb- este o structuta criminala.
    Noi trebuie sa ne unim, SA NE UNIM – sa ne U N I M – TOTI PENTRU A PARTICIPA MASIV LA VOTARE PENTRU FORTELE DE DREAPTA.

    Pentru asta este nevoie de INTELEPCIUNE si dragoste autentica fata de tara.

    Nu cred ca nu sunt inteleasa.

  6. Pavlicenco-altä frustratä… Ce non valori am avut pìnä acum ìn parlament… iatä de ce Moldova a stopat pìnä acum!

  7. Legea despre salarii şi pensii minime garantate … CERUTA DE M.A.E…. SCOPURI NOBILE FARA NICIO ACOPERIRE IN REALITATE . LA ORA ACEASTA PRIORITATEA MAXIMA O REPREZINTA INVESTITIILE ATIT CU CAPITAL EXTERN CIT SI CEL INTERN ,ATIT CIT ESTE … NIVELUL INVESTITIILOR STRAINE E TOTAL NEMULTUMITOR PENTRU MOLDOVA . DE ABIA CIND MARII INVESTITORI OCCIDENTALI , MARILE COMPANII MULTINATIONALE VOR VENI IN TARA , CREIND ASTFEL LOCURI DE MUNCA BINE PLATITE SI ADUCIND LA BUGET SUME IMPORTANTE DIN PLATA TAXELOR SI IMPOZITELOR , SE VA PUTEA PUNE PROBLEMA UNEI PROTECTII SOCIALE ADEVARATE PENTRU CATEGORIILE DEFAVORIZATE ALE SOCIETATII . ALTFEL E CA SI CUM AI PUNE UN COPIL SA DUCA IN SPINARE O GREUTATE PE CARE ABIA O POATE DUCE UN ADULT …Astfel, în Republica Moldova se afirmă şi se consolidează cea de-a Treia Forţă politică – MAE în calitate de mişcare social-politică populară, care se află în competiţie atât cu colhozul „PCRM et Kº”, cât şi cu „Clubul liberalilor”… PARCA AM MAI AUZIT UNDEVA DE A TREIA CALE SAU A TREIA FORTA POLITICA …LA ROSCA SI PPCD . IN REALITATE NU EXISTA DECIT DOUA CAI POLITICE MARI – CALEA PRO-EUROPEANA SI CEA PRO-CSI-ISTA /FILO-RUSEASCA . A TREIA CALE ESTE CEA A STAGNARII IN TRECUT , A STAGNARII IN SARACIE , A STATUS QUO … ESTE CALEA CUNOSCUTA DE TOTI, CA ASA-ZISULUI „PRAGMATISM” . PENTRU CA POTI FI SI DE CENTRU-STINGA SI DE CENTRU-DREAPTA , DAR DIRECTIILE NU SUNT DECIT DOUA , CALEA PRAGMATISTA FIIND IN FAPT CALEA ESTICA ASCUNSA BINE DUPA O PERDEA ALBASTRA CU STELELE UE . „se consolidează cea de-a Treia Forţă politică – MAE în calitate de mişcare social-politică populară, care se află în competiţie atât cu colhozul „PCRM et Kº”, cât şi cu „Clubul liberalilor”.” … „CLUBUL LIBERALILOR” ? HAHAHA … DACA PL MAI POATE FI ETICHETAT CU MULTA LARGHETE CA LIBERAL , PLD DEJA A LUAT-O SANATOS SPRE CENTRU , IAR PRIN APROPIEREA CEL PUTIN CA IMAGINE DE P.POPULARILOR EUROPENI , NU MAI POATE FI NUMIT LIBERAL … DECI UNDE E „CLUBUL LIBERAL” SA-L VEDEM SI NOI ? CIT DESPRE AMN = LIBERAL , PROBABIL E O GLUMA , ACEST PARTID FIIND CLAR SA ZICEM DE CENTRU-CENTRU-STINGA , TOATA ZIUA BUNA-ZIUA . ” În al treilea rând, tot am vorbit de relansarea economică a R. Moldova. De ce nu s-a făcut nimic sau aproape nimic în acest domeniu?” … AICI ESTE O EXAGERARE POLITICIANISTA , FARA INDOIALA . PE FOND DE CRIZA GRAVA ECONOMICA MONDIALA , CU O TARA PRELUATA DE LA COMUNISTI IN PRAGUL COLAPSULUI FINANCIAR SI NOI VORBIM DE RELANSAREA ECONOMICA A MOLDOVEI ? DEJA SITUATIA ECONOMICA-FINANCIARA A TARII S-A STABILIZAT PRIN MARI EFORTURI SI CU AJUTORUL OCCIDENTULUI , IAR ASTA E O REALIZARE URIASA INDISCUTABIL . SI AICI REPET INCA ODATA CE SPUNEAM LA INCEPUT … FARA VENIREA MASIVA A CAPITALULUI EXTERN , A „MULTINATIONALELOR ” , SITUATIA NU VA EVOLUA RADICAL IN BINE . PRIVIND DIN PREZENT AS VEDEA CA MARI REALIZARI ALE ACTUALEI GUVERNARI AIE , STABILIZAREA ECONOMICO-FINANCIARA SI RESTABILIREA SAU STABILIREA UNOR NOI RELATII CU LUMEA CIVILIZATA , ADICA IESIREA DIN IZOLAREA TIP COREEA DE NORD A MOLDOVEI … LISTA NEREALIZARILOR AIE NU E SCURTA , DAR MA VOI OPRI ASUPRA EI ALTADATA …

  8. Pavlicenco-altä frustratä… Ce non valori am avut pìnä acum ìn parlament… iatä de ce Moldova a stopat pìnä acum!… SPUNE CINEVA … CIND ESTE DE CRITICAT D-NA PAVLICENCO , TREBUIE CRITICATA , DAR CIND SE EXAGEREAZA CU ACESTEA SI PE NEDREPT ,TREBUIE APARATA … SA FIM SERIOSI CA N-A STOPAT MOLDOVA UN SINGUR OM . MOLDOVA A FOST STOPATA IN PRIMUL RIND DE FACTORUL EXTERN NUMIT RUSIA SI APOI DE FACTORUL INTERN NUMIT COMUNISTI+PSEUDO-DEMOCRATI+PRAGMATICI … DECI DACA ACEASTA ANKA DORESTE SA SE RAFUIASCA CU CEI CARE AU „STOPAT” TARA , AR FI BINE SA INCEAPA PRIN A-SI CUMPARA BILET DE AVION CHISINAU-MOSCOVA … SI UN TAXI PINA LA KREMLIN .

  9. Republica Moldova este un stat neutru, și nu urmărește scopul să adere la NATO, se spune în noul plan individual de acţiuni al parteneriatului Moldova – NATO, relatează vz.ru.

    Noul plan a fost elaborat deoarece anul trecut s-a încheiat prima etapă a planului, adoptat încă în 2006. El este actualizat în conformitate cu cerințele şi priorităţile actuale ale ţării.

    În document se spune că obiectivele strategice de bază rămân integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, consolidarea dialogului politic şi relaţiilor cu structurile euro-atlantice, dezvoltarea cooperării bilaterale cu Rusia într-un spirit de prietenie şi cooperare. PROBLEMA ESTE CA ADERAREA LA NATO AR FI FOST UN AS IN PLUS IN MINA MOLDOVEI , PENTRU ADERAREA LA UE … SI POATE AR FI GRABIT PROCESUL . ASA … 20-25 DE ANI …

  10. Regimul liberalizat de vize – DAN DUNGACIU

    Ca să obţină acest regim liberalizat de vize, RM trebuie să fie conştientă de complexitatea problemei. Senzaţia mea e că termenele de un an, un an şi jumătate, care au fost rostite în ajunul începerii negocierilor, sunt foarte optimiste. Nu spun că nu ar fi bine să fie aşa, dar complexitatea acestor dosare – şi în România s-au văzut lucrurile destul de limpede – este mai mare. Diferenţa dintre RM şi România e că în momentul în care România se pregătea de aderare, Bruxellesul era şi el pregătit, iar oboseala aceasta a extinderii nu era atât de presantă. Deci, era într-un fel natural, chiar dacă unii mai strâmbau din nas, să continue procesul de extindere. Nimeni nu-şi punea problema că România sau Bulgaria trebuie ţinute în afara UE. Deci, era altă atmosferă. […] Va trebui să se ia o decizie – cum va fi ofertată RM pe viitor? Ca actor independent de orice pachet care, urmare a reculului pe care Ucraina l-a trăit recent, încearcă să ţâşnească pe turnantă şi să intre în UE singură? Sau merge, totuşi, la pachet cu Ucraina şi în momentul acela apar şi alte dificultăţi? Decizia aceasta, oricare ar fi, trebuie luată de autorităţile RM. Toate aceste lucruri trebuie puse pe hârtie, asumate. Nu spun că nu au fost până acum asumate, asupra multor dintre aceste dosare se lucrează intens. Dar lucrurile trebuie clarificate şi percepute în adevărata lor dimensiune. RM şi-a asumat calea de integrare europeană într-un moment mai puţin favorabil cum a fost când acest drum l-a parcurs România. A fost dificil şi în România, dar în RM totul e şi mai complicat… PE CINE CREDETI MAI MULT … ? PE FILAT SAU DUNGACIU ? FARA INDOIALA CA PE AL DOILEA …

  11. Pentru JUDET ( din CANTEMIR ).

    Orientarea ruseasca nu este de acum si va continua din ce in ce mai mult caci armata ruseasca din TRANSNISTRIA nu este acolo pentru a bea VODCA ci pentru a asigura ASERVIREA MOLDOVEI in asa fel incat niciun politician sa nu miste in front FARA ACORDUL MOSCOVEI.

    Dealtfel se vede cum ANTI-OPOZITIA si cu ANTI-ALIANTA , danseaza CAZACIOCUL impus DE MOSCOVA.

    Dealtfel nu putem acuza prea mult politicienii din MOLDOVA pentru ceea ce fac si ceea ce nu fac cand occidentul ii IMPINGE in bratele MOSCOVEI pe pretul catorva barile de PETROL.

    Anti-opozitia este partidul COCO-munist care in loc sa colaboreze cu guvernantii le saboteaza si boicoteaza orice actiune.

    ANTI-ALIANTA este forma de alianta unde cea mai mare parte din partide se opune propriei ALIANTE si o imping spre MOSCOVA si nu spre UNIREA cu ROMANIA cum vrea PARTIDUL LIBERAL al DOMNULUI GHIMPU.

    Aceasta este o constatare. SOLUTIA ?????? NU exista alta decat UNIREA imediata cu ROMANIA.

  12. Sa ma iertati dar nu am putut citi intregul articol, am citit doar antetul.

    Si vreau doar sa mentionez, ca dupa parerea mea mesajul PNL-ului despre unire este la fel de intangibil cu painea calda si casa, ca si cel de statalitate si independenta.

    Ce tine despre Unirea cu Romania, asta este un vis de neandeplinit, din foarte foarte multe considerente, incepand chiar si de la posibilitatea unui razboi civil cu Transnistria. Unirea cu Romania poate fi infaptuita doar prin integrarea RM in UE, si Filat, asa cum il faceti cu ou si cu otet, a reusit spre marea mea mirare sa faca pasi importanti in acest sens. Si daca intr-o luna RM obtine foaia de parcurs, despre care atata se vorbeste apoi cred ca vom fi nevoiti sa recunoastem roadele muncii lui Filat si a lui Leanca.

    Vreau sa ma expun si asupra criticii dvs la adresa guvernantilor. Eu sunt pro unei critici constructive, sau chiar unei mai putin constructive, insa acuma suntem in situatia, ca daca critica va fi prea constructiva, am putea reveni sub guvernarea comunista, si eu cunosc multe persoane inteligente, cu integritate care la sigor vor pleca din tara daca se intampla aceasta. Astfel chiar daca prezenta guvernare are scaparile ei, haideti sa asteptam cand vor fi la guvernare pentru 4 ani, cand riscul de a intoarce comunistii va fi mic, si atunci putem sa ii criticam Constructiv, cat ne tin puterile, si corect vom face.

    Apropo de cald si paine: Eu cred ca trebuie de lasat intr-o parte demagogiile pe teme utopice Unire… suveranitate… etc.
    Vorbiti despre CNAM si CNAS, si reformarea sistemelor asigurarilor in medicina/plati sociale, despre faptul ca este un sistem defect, despre salariile umflate de acolo, de pe spatele muncitorilor de rand, si cum sunt folosite resursele in cadrul acestor bugete, si de ce acest buget este un sac fara fund, si nu poate fi echilibrat etc etc. Asta e doar unul din putinele subiecte care merita a fi discutate.

    Acest mesaj nu e adresat personal dvs. ci e doar o parere exprimata.

  13. Pt Andrei

    As avea foarte multe de spus la aceasta postare. Dar deocamdata spun una, ca la celelalte am spus si raspuns pe blog in doi ani si jurmatate: Nu ne putem gindi la problemele economice si sociale fara a vedea cauza de ce nu le putem rezolva. Dar nu pe putem rezolva pentru ca nu are statul nostru artificial o asemenea putere si sintem impiedicati de Rusia sa fim liberi si sa atragem investii straine. Nu putem atrage investitii, pentru ca nu avem umbreala de securitate. Deci, NATO si vointa politica este garantia rezistentei noastre ca stat. daca nu, vom muri cu zile sau Romaniei ii va reveni un teritoriu, peste 20-4o o populatie rusificata si mancurtizata.

  14. pentru Anka
    „pulemetcita” !

    „#

    „Pavlicenco-altä frustratä… Ce non valori am avut pìnä acum ìn parlament… iatä de ce Moldova a stopat pìnä acum!”

    dVS sunteti o persoana iresponsabila si rautacioasa. Cine nu are valoare, nu poate aprecia valorile sau „non valorile”, cum de nu va exploadeaza „clapele”?

  15. pentru:
    Andrei spune:
    18 September 2010, la 14:02

    …”si Filat, asa cum il faceti cu ou si cu otet, a reusit spre marea mea mirare sa faca pasi importanti in acest sens. Si daca intr-o luna RM obtine foaia de parcurs, despre care atata se vorbeste apoi cred ca vom fi nevoiti sa recunoastem roadele muncii lui Filat si a lui Leanca. ”

    „Foaia de parcurs” o veti parcurge pina la infinitul zileleor si o veti transmite prin testament nepotilor…….

  16. D-na Pavlicenco, luati harbuzul de pe blog, cum il zaresc vreau sa-l pap……

  17. D-na Pavlicenco, luati Capusa de pe blog ! Cum o vad – vomit !

  18. cetatean…?!!!

    esti aparatorul oficial al detinatoarei blogului?

    La ea m-am referit, nu la tine, asa ca taci!

    ….alt frustrat!

  19. fatihai .. are 60 ani . Si VA mai spun / n-o sa ma cobor la nivelul de mahala al vorbelor dtale./
    Cu/prin toata multa vorba si zvarcoleala ce o faceti pe aici , n-o sa faceti Unirea ! Unirea nu se striga si nu se face de unul singur . Pentru UNIRE trebuie sa puna multi umarul .Dar mata ii critici si ii injuri zi de zi pe cei, care ar putea s-o faca !Numai pe voronin nu-l ataci ! Poate cu el vrei sa faci Unirea ! Deacea SUSPECTEZ ca sabotezI si faci diversiune ..Nu cred in sinceritatea scriselor dtale . Prin tot ce faci , il ajuti acuma pe voronin.

  20. Asa ca mai cititi si mesaje care nu va plac si daca aveti putina educatie, incetati sa mai injurati pe toti si toate, nu coborati la vocabularul si isteria matusii Anica …

  21. VAD CA MI-ATI STERS MESAJUL , UNDE VA SPUNEAM CA PRIN TOT CE FACETI ACUM IL AJUTATI PE VORONIN. ASTA SE NUMESTE DIVERSIUNE.

  22. DACA INAINTE DE ALEGERILE ANTICIPATE , cand este pericolul ca voronin sa se intoarca , mata ii ai ca dusmani de moarte pe cei din AIE , atunci e clar ca te ocupi de sabotaj si diversiune ..

  23. Anka spune:
    18 September 2010, la 20:08

    Auzi, cucoana AnKaKa ,
    Nu am pascut vacile impreuna pentru ca tu nu ai avut si nu vei avea vaca. Deacea nu ma TuTui, stai la coada vacii mele……nu-mi inchide gura mie. Eu nu sunt aparatorul nimanui, nu sunt avocat, sunt cetatean echidistant si mujlanismul nu-l suport. Este clar ?

  24. NINA GONTA spune:
    18 September 2010, la 21:09

    Am inteles, matusă Anică !

  25. pt cetatean: aoleu… te-ai aprins?

    frumos vocabular… tocmai cu asa vocabular merg ciobenii la pascut vacile, deci, fa concluzia!

  26. Anka spune:
    18 September 2010, la 22:10

    Da, sunt cioban si stiu sa comunic cu vacutzele…..pe care tu nu le ai si nu le vei avea vre-o data…….

  27. Cum vreti sa fie bine in Republica Moldova?!

    Cum vreti ca Dumnezeu sa ne ajute??!! –
    ?!
    Daca mai avem prin localitati inca zeci de idoli de piatra –
    ma refer la MONUMENTELE lui Lenin.

    Acest fapt este o uraciune in fata lui Dumnezeu,
    care ne-a poruncit sa nu ne inchinam la idoli straini…

    In Ucraina, Zaporojie, satul Balabin, localnicii s-au infuriat pe idolului Lenin si saptamana asta ce trece, s-au dus si l-au decapitat.

    Acesta nu este unicul caz de rafuiala asupra „conducatorului comunist, antihrist”.
    S-a mai relatat ca in regiunea Poltava, centrul raional Kobeleak, localnicii l-au uns pe Lenin cu excremente, iar in oraselul Manevici statuia de bronz a fost murdarita cu vopsea.
    „В городе Кобеляки лысину Ленина богато инкрустировали дерьмом” – Местное ЕХО Кобеляк писало.
    Si rusii rastorn statuiile „conducatorului’. In localitatea Ruze, o suburbie a Moscovei oamenii l-au legat le Lenin cu o funie de gat si l-au tras la pamant, facandu-l bucatele.

    In localitatea Beleaevka, regiunea Orenburg, intr-o noapte statuia care-i deranja a fost demolata definitiv.
    Si in regiunea Altai au fost distruse un sir de monumente ale idolului comunist.
    Iata ce scrie mass-media din Ucraina:
    ДЕВЯТОМАЙ. По случаю русского девятомая в Украине посрамляют истуканы русских захватчиков.
    По сообщениям украинских СМИ, украинцы проводят успешные акции против празднования кровавым отребьем человечества своей временной победы (видео «День Памяти»).

    6 мая украинцы облили черной краской истукан кровавого русского палача Ленина в Акъяре (Севастополе).
    В Запорожье в ночь с 5 на 6 мая украинцы посрамили истукан другого кровавого русского палача — Дзержинского.
    В области промежности украинцы желтой краской нарисовали на русском истукане пятно и написали: «Где тут сортир?».

    В ночь с 3 на 4 мая в Луганске украинцы забросали билборды с мордой еще одного кровавого русского мясника, Сталина, яйцами, а также красной и синей красками.

  28. Este o mare gluma a MAE de a cere o lege pentru marirea salariilor si pensiilor. Ea se adreseaza ignorantilor.

    Eu cer o lege ca pensiile si salariile sa se mareasca in fiecare an cu 50 la suta.
    Si atunci ?????????

    Mai bine inca. Eu cer ca la sfarsitul fiecarui an sa se dea pensionarilor si salariatilor o prima de 3 salarii.
    Si atunci ??????????
    Putem sa cerem o mie de legi cu dorintele noastre dar cine le plateste ???????? TOT NOI.
    Este de ras cand MAE gaseste bani la MAFIA si la asa zisii capitalisti care fura banii POPORULUI !!!!!!!!!!!!!!!
    Aceasta se cheama POPULISM, adica o forma de a-ti bate joc de un electorat de cel mai jos nivel intelectual.
    Adica ii propui solutii foarte atragatoare dar imposibile de pus in practica chiar de cei care le propun cu PERFIDIE.

    Banii trebue sa vina nu dela mafia ci din dezvoltarea economica a tarii, din INVESTITII, din dezvoltare economica, din relatii cu tari care fac comert nu prin SANTAJ ci prin respect reciproc.

  29. mare demagogie se face pentru bani… terminati sa amagiti dna Pavlicenco lumea … toti politicienii sunt minciunosi si oameni seriosi si cinstiti acolo mult nu se retin.

  30. De ce ne amagesc Leanca si Filat?
    De ce ne amagesc toti?

  31. to:natalia spune:
    19 September 2010, la 23:11

    De ce se dau toti amagiti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *