Referendum pt limba rusa sau pt Unirea cu Romania?…

Unii, astazi, reanimeaza atribuirea statutului de stat limbii ruse. Limba rusa are in prezent un statut NEDREPT in Republica Moldova – cel de “limba de comunicare interetnica”. Acest statut trebuie sa il aiba limba romana. Ne-am saturat de bilingvismul fals, cind eu stiu si romana, si rusa, iar cineva crede ca, doar stiind rusa, e subiect al biligvismului lingvistic – adica eu stiu rusa, el imi vorbeste doar in rusa si eu ii vorbesc, la rindu-mi, in rusa. Ca doar stiu, nu?…

Trebuie sa recunoastem, partida nationala nu a avut, in acesti ani o majoritate constitutionala sa revizuiasca Legea privind functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adoptata la sfirsitul anilor ’80, cind a inceput Miscarea de Renastere Nationala. “Omanasii” gen Krilov, Sornikov, Smirnov si Klimenko, adica Interforntul, au reusit sa ridice aceasta lege, dupa venirea coalitiei agrariano-interfrontiste, la nivelul de lege organica, ea raminind nemodificata. Comunistii nu au putut avea un asemenea interes.

Acum, unii gagauzi repornesc istoria antinationala, antiromaneasca. Asta arata, inca o data, ca tensiunile interetnice nu se vor domoli aici nici peste 20-30 de ani. Adica, ne trebuie si noua, romanilor din Basarabia, vreo 40 de ani sa ne poarte un Moise prin pustiu, sa ne recapatam identitatea si constiinta de neam.

De fapt, toate evolutiile din acest an, cind la putere nu a mai fost clanul mafiot prezidential comunist,  au aratat ca – la cea mai mica adiere de libertate, ies la iveala toate bubele si buboaiele populatiei oprimate din Basarabia. Si nimeni nu le va putea reprima, lecui, remedia, neutraliza. Ele pot fi doar aminate. Dupa care apar cu o putere si mai mare, intr-o forma si mai odioasa.

Acestei realitati i se adauga recenta modificare a legislatiei, ce permite validarea cu un prag redus a referendumului. Intotdeauna cei care au facut modificari la legislatie cu gindul sa traga foloase, s-au confruntat cu efectul de bumerang – au avut ei de suferit. Este o lege a lui Dumnezeu – nu iti fa tie bine si altuia rau, ca vei fi pedepsit.

Asa s-a intimplat si acum. Bine, legea, prevede ca modificarea carcaterului unitar al statului in Constitutie necesita vointa jumatatii din populatie. Totusi, daca gagauzii repornesc tensiunile interetnice – pentru ca nu sintem naivi sa nu credem ca nu vor fi reactii serioase in societate contra intentiei de a se oferi statutul limbii de stat limbii ruse – de ce sa nu ne gindim si noi, PNL, la un referendum privind Unirea cu Romania?

Si, cu cit mai repede, e cu atit mai bine, pentru ca pe masura ce vom avansa spre o societate libera, Moscova si coloanele sale de aici ne vor pune capace tot mai frumoase. De aceea – pentru a scapa, odata si pentru totdeauna, de orbita ruseasca si a ne vedea in spatiul euratlantic, avind si o umbrela de securitate, si siguranta investitiilor, a unor noi locuri de munca, a respectarii drepturilor si a libertatilor omului, a rolului principal al individului, ca valoare suprema, in societate – ar trebui sa ne mobilizam si sa scoatem romanofobia din sufletele si maduva oaselor moldovenilor de origine romana din cel de-al doilea stat romanesc, prin a aduna semnaturi pentru referendum.

Nu va merge dintr-o data, lumea va putea compara mai tirziu. Si, peste 2 ani, mai incercam unul, pe aceeasi tema. Poate, odata si odata, generatia tinara va reusi sa convinga generatia mai in virsta ca trebuie sa scapam de ocupatia ruseasca si sa devenim, integrati in Romania, adevarati cetateni europeni liberi?

Ce parere aveti despre aceasta?

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

74 Comments

 1. # maxim spune:
  12 September 2010, la 22:10

  Хм.. прикольная идея. Снизили порог до 1/3.. Теперь осталось инициировать референдум о статусе русского языка как государственного! Я думаю, что на этот референдум уж точно народу побольше соберется 🙂 И тогда посмотрим who is who 🙂

  MAXIM,

  Инициируй…
  И доведёшь дело до гражданской войны,”успехов”…

 2. Stimată doamnă,

  Eu vreau UNIRE cu România şi nu referendum.România să schimbe legislaţia un pic,să ne încetăţenească şi atunci noi vom vota UNIREA fără discuţii sterile.
  De altfel nimic nu se va shimba în zona gri…

 3. Pt valeriu ciobanu

  Unirea, pe care sincer o doresti dumneata. se poate produce prin referendum sau prin votul in Parlament. Schimbarea mentalitatii se va face treptat, un referendum in doi ani privind Unirea cu Romania poate apropia acest ideal si scop.

 4. Pt Razvi

  Perfect de acord. Romanii fortati sa plece din Basarabia, trebuie sa revina – ei sau mostenitorii lor – si sa-si revendice cetatenia R.Moldova, a celui de-al doilea stat romanesc si sa ajute la plecarea coloanei a cincea ruse din Moldova, careia noi, romanii, le impiedicam sa traiasca.

 5. Pt geo

  Nu raspundem de relatiile voastre cu PL. Eu sint presedintele PNL, vreti sa colaboram, vreti sa ne ajutati, ne bucuram.

 6. Cu tot respectul pentru doamna Pavlicenco, sunt de părere că această idee este contraaproductivă.

  Trebuie făcută Unirea, nu apelat la referendum, pentru că Basarabia a fost răpită de la trupul țării, oamenii au fost zombați.

  Nu se va obține un rezultat pozitiv nici în 20-30 de ani, până nu mor îndoctrinații, orbeții.

  Lucrurile mari nu se fac cu acordul prostimii.

  Unirea trebuie pusă la cale de elita politică a celor două țări, nu de gloată.

  Organizarea unui astfel de referendum ar avea efect de bumerang. Încercarea elitei politice de Unire a celor două provincii românești ar putea fi contestată invocând rezultatul referendumului.

  Doamne Ajută!

 7. pt flowers_of_liberty
  vezi că nu prea au expus păreri despre blocul anticomunist ?
  ar fi bine dacă ar vedea AIE aceasta ca o soluție. Dar nu va fi ..
  Diacov a spus-o, Ghimpu a spus-o, Lupu , toți… Ce să facem ?
  Să plecăm , să nu votăm , tot nu e bine. Să luptăm ne-am săturat, comunismul nu este interzis, NIT tot nu, dacă ei nu o fac, atunci noi cum s-o facem?
  Cineva mea spus că o să avem 200 mii de voturi de peste hotare , nu a fost să fie. Dezamăgire totală , 7 aprilie nimeni condamnat, voronin la libertate, fiul tot așa, căt să mai așteptăm, iar vor veni cu promisiuni că vor interzice , vor curăți Moldova de comuniștii… E-eeehh ….

 8. Pt Mihai Românul

  Sa admitem ca e asa. dar cind vom avea doua elite politice care vor dori Unirea? Mie mi s epare ca elitele se denationalizeaza tot mai tare. se „pragmatizeaza”.

 9. Băsescu e 100% pentru Unire. Să nu uităm că în ambele mandate prima vizită a fost făcută la Chișinău. Să nu uităm de propunerea adresată lui Voronin de a intra împreună în UE la 01.01.2007.

  Dumneavoastră basarabenilor vă cam lipsesc elitele politice cu coloană vertebrală.

  În funcție de cât de repede se mișcă anumite lucrări (conectarea rețelelor de energie electrică și gaze naturale), s-ar putea face și Unirea.

  Despre asta a vorbit și Ghimpu. Dânsul spunea ceva de genul că dacă în Decembrie s-ar realiza visul domniei sale etc…

  Eu cred că Unirea se poate face în termen record, prin voința conducerii celor 2 state. Fără alte povești cum ar fi referendumul, care are șanse 0 să treacă.

 10. se non vince il voto per l’unione
  la lingua russa puo diventare unica lingua di stato…
  mai pensato a questa conseguenza?
  Quando non si accetta il bilinguismo e si perdono le occasioni accade l’effetto boomerang….
  A voi interessa andare in unione europea… non penso che interessino altre cose giusto?
  Perche complicarsi la vita… molti problemi si stanno risolvendo…
  Gli unici gravi problemi sono la mancanza di leggi o di regolamentazioni…
  Su 100 commenti forse 3,5 sono degni di nota ed intelligenti…
  gli altri commenti sembrano quelli di tifosi da stadio…

  în cazul în care câştigă votul pentru uniune
  limba rusă poate deveni limba de stat doar …
  am gandit la asta consecinţă?
  Când nu acceptă bilingvismul şi oportunităţi pierdute este doar efect de bumerang ….
  Sunteţi interesat în a merge la Uniunea Europeană … Cred că nu afectează dreptul de alte lucruri?
  De ce complica viata … multe probleme sunt rezolvate …
  Numai problemele majore sunt lipsa de legi sau reglementări …
  3.5 afară de 100 de comentarii, probabil, sunt demn de reţinut şi inteligent …
  alte comentarii par a celor de la fani pe stadion …

 11. Pe Gagauji si Bulgari nu-i inteleg deloc. Atata timp cit Patria lor istorica si legaturile de rudenie pe care o au cu Bulgaria si Turcia, bulgarii si gagaujii ar trebui sa aiba un mesaj PROEUROPEAN…. pentru ca cu aceste tari ar putea sa-si dezvolte regiunile lor mult mai mult si mult mai eficient. Respectiv ei ar urma sa fie in electoratul proeuropean al R. Moldova, da ei raman la nivelul lor de acum 20 de ani, atunci era o cu totul alta situatie … Dragi Bulgari si Gagauji , unde si cum vedeti viitorul copiilor vostri intr-o cooperare Europeana cu Romania,Bulgaria , Turcia ??? Sau numai cu Russia …

 12. D-a Pavlicenco Va rog sa raspundeti. Multa lume cetateni romani cu cert de sedere casatorititi cu sotii mold si copii doresc cetatenie MD si incep sa umble, sfirsesc pe Cogilniceanu la migratie ,acolo sta o rusoaica care mai intii cere sa prezinti certif de dezicere de cet. RO apoi va primi acte pentru cet. Mai spune tipa ca asa cere legislatia romana .Va rog sa precizati unde suntem blocati ,ma ghindesc si din perspectiva dorintei multor fosti cet MD care in 1940 sau salvat trecind Prutul de a recapata cet MD si pentru a inclina balanta votului etnic

 13. D-na PAVLICENCO NU VORBITI PROSTII ,CE POPOR BASTINAS SI-A MAI PUS LA VOT SA-SI VORBIASCA LIMBA MAMEI ORI O LIMBA DE PE AIUREA. RASPUNDE-TI VA ROG.

 14. Pt Jonny

  Nu am inteles replica. Am pus eu problema sa se puna la vot limba mamei? Sau aiuriti?

 15. Pt remus

  Incep sa ma interesez. Am inteles ca Departamentul Migratiuni tine de Ministerul de Interne. In curind voi capata telefonul sefului Departamentului si voi afla cite ceva, apoi voi reveni cu precizari. Voi cerceta problema si voi incerca sa dau un raspuns.

 16. Romani, moldoveni, basarabeni, romani ucrainieni, moldoveni ucrainieni toti de origine romana… terminati cu balacariile si cu comentariile aiurea. UNIREA SE VA FACE !!! asa e scris !!! UNIREA E INEVITABILA, mai devreme sau mai tarziu… ganditi-va la UE… ei doresc poate mai mult unirea cu ROmania decat poate dorim noi cu Moldova…. intelegi? Normal… multi din RO doresc UNIREA….pana acum cu toti cu care am discutat(romani de`a mei) toti au fost de acord cu UNIUNEA deci numai vorbiti aiurea ca Unirea se face la fel cum se va dezmembra si Ucraina (Doamne Ajuta!!!) la fel se face si unirea. aici sper intr-o revenire a vechilor teritorii romanesti Basarabia de Sud si Bucovina de Nord+tinutul Herta la Romania. asta e!!! asa se va intampla. E scris, e batut deja in cuie. Nici Rusia nici ucraina ori Bulgaria ori Ungaria nu poate sa ne stea in cale… o sa vedeti!!! stati linistiti totul se va petrece treptat pas cu pas….HAI ROMANIA MARE !!!

 17. ,,,SUNT PENTRU CONSTITUIREA BLOCULUI ANTICOMUNIST DIN MOLDOVA””Doamna Pavlicenco cred ca dvst. ar trebui sa fiti primii si totodata primii care sa constituie aceasta liga(ANTICOMUNISTA)din basarabia Adunati in jurul dvstr.pe toti cei dispusi sa va sprijine din punct de vedere politic.Faceti din Partidul national liberal,motorul tuturor aspiratiilor,poporului din basarabia,la urma urmei ce mai aveti de pierdut spuneti tuturor adevarul,gol golut,spuneti tuturor celor care vor sa auda si celor ce nu vor,sau nu Ii mai intereseaza ce se mai intimpla in Basarabia numai dvstr. puteti sa declansati acest deziderat politic atrageti intelectualii in aceasta (ei sunt singurii,care pot scapa de nenorocitii de inculti,mancurti,cozi de topor intr-un cuvint dusmani de etnie(moldo-Haholo-turco-rusa) .Daca as putea v- as aduna asa cum o facea marele Stefan.

 18. Wai,da nu rezolvam noi nimica pina nu gasim o alternativa sanatoasa tuturor politicilor de azi.Sa dus Tanda si a venit Manda…acum e rindul lui Tanda…joc dea politica in stil moldav.

 19. Pt remus

  Am vorbit cu seful Departamentului migratiuni, Liviu Prodan. A spus ca acolo la ei nu sta nici o persoana vorbitoare de limba rusa si daca voi spuneti ca sta ori v-au tratat ca atare, sa mergeti sa ii spuneti. Deci – ne-am inteles ca cine dintre voi aveti probleme cu depunerea actelor pentru obtinerea cetateniei sa mergeti la el la antecamera, sa intrati la el, sa discutati si sa ii spuneti totul asa cum este si el o sa va lamureasca. Daca se intimpla vreo problema, am convenit cu dl Prodan ca ma sunati si eu il sun si aranjam sa intrati la el. Daca cineva de la aceasta institutie va trateaza grosolan sau va bruscheaza, ii spuneti sau imi spuneti. Haideti impreuna sa spargem acest zid. Telefonul meu este 069111682.

 20. Pentru Palade.

  Incrucisarile intre DACI si ROMANI au fost atat de frecvente incat limba dacica a disparut :::::::::::: Fara deportari in SIBERIA , fara NKVD, fara gropi comune, fara infometare, fara desnationalizare .

  Atunci cum stit daca sunteti DAC sau ROMAN dela ROMA ?????????

  SUNTEM DACO-ROMANI este absolut sigur.

 21. Pt Ieseanul

  Cind te uiti dintr-o parte, parca e asa. Dar dintr-o alta parte nu e chiar asa. sa ma explic.

  Da, am putea incerca sa fim primii care sa constituie un Bloc ANTICOMUNIST in Basarabia. Pina acum am participat cit am putut la asemenea blocuri, insa PNL nu are mijloace logistice pentru a aduna mai multe partide. Poate ca, din mai multe saracii, sa iasa ceva. Dar sint sceptica, pentru ca vine un Filat cu milioane si ne pune capacul. Oamenii, dezamagiti, voteaza cu cine ii cumpara votul. Am auzit ca pentru eventuala lupta pentru fotoliul prezidential, dintre Lupu si Filat se pregateau cite 500 d elei pentru un vot. daca oamenii pina mai odinioara se vindeau cu 50 de lei, imaginati-va cit e de usor sa ai votul lor cu 500 de lei…

  PNL nu a cumparat voturi si, de aceea, nu e in Parlament.

  Un alt motiv e ca putini sint barbatii in R.Moldova gata sa se consolideze in jurul unui partid condus de o femeie. daca imi spuneti ca pot veni barbatii la un partid condus de o femeie si fara bani, nu stiu daca va pot crede.

  Ma puteti ajuta, in caz contrar, sa fac un plan prin care sa „facem din Partidul National Liberal motorul tuturor aspiratiilor poporului din Basarabia”? V-as fi recunoscatoare.

  Tocmai ca nu avem de pierdut si spunem tuturor adevarul gol golut, spunem tuturor celor care vor sa auda si celor ce nu vor sa auda. Dar stiti cum ne-au sarit toti in cap? Ca, din cauza noastra, nu a iesit lumea la referendum.

  Le explic, fratilor, cit va veti ascunde dupa deget. Noi, PNL, nu avem procente, nu avem ce pierde, putem spune adevarul. Ai nostri, activisti, inteleg, ceilalti se tem de Romania ca de ciuma, ca asa le-au bagat in cap si in suflet ocupantii sovietici si rusi.

  Avem de gind si in campaniile viitoare sa batem in acest mesaj in ideea ca, poate, scoatem, din maduva oaselor basarabenilor frica de Romania.

  Daca, in acest mesaj, ar fi impreuna si PL, si MAE – de PLDM nu spun, astia sint „pragmatici”, adica mancurti – ar fi mai bine. Sinteti de acord cu mine?

 22. Trebuie de facut referendumul de Unire o data cu alegerile anticipate parlamentare, pentru a economisi din timp. Iar referendumul cu limba rusa oricum n-are sanse de izbanda – ignorare.

  Acum sau niciodata! Nu se stie ce va fi DUPA alegeri. Cooperativa cu PL ca ei acum sunt in Parlament si pot porni orice. Sa vedem pe cat sunt Pro-Romania.

  La treaba, la adunat semnaturi! Ce asteptam?

 23. Eu cred, ca Moldova este capabila sa existe in calitate de stat suveran fara instructii din partea Romaniei sau Rusiei.

  Vorbe despre „unirea” seamane cu asteptare unui „Copperfield” („добрый дядя”), care va veni si face totul.

  Daca nu vrei sa faci lucrul acest singur, du-te in Europa si fa acolo lucru murdar.

  Europa ori noi trebuie sa marim nivelul prin toata viata noastra?

  Izvorul problemelor noastre se afla intre moldoveni. Nu trebuie sa invinuiti minoritati nationale. Start with yourself!

  Asta-i mai greu, asta mai dureaza! Sigur ca mai simplu „unirea si basta”. DAR CINE EŞTI TU ATUNCI, OMULE?

  om animal gunoi…

  (adaugati lista si alegetii un cuvint potrivit.)

 24. Dragi Bulgari si Gagauji , unde si cum vedeti viitorul copiilor vostri intr-o cooperare Europeana cu Romania,Bulgaria , Turcia ??? Sau numai cu Russia …
  Am inteles, in dorinta noastra de a ne vedea viitorul copiilor nostri in componenta Romaniei nu crezi nici dumneata. Sa lasam si cu „cooperarea europeana”: bani „europeoizii” nu ne vor da. Ceia ce se va scurje in Moldova de la Brukselles, va fi furat la Chisinau.
  Iuda a fost totusi un mai bun „comerciant”, a pimit 30 de arjinti. Noua ne propui sa ne vindem identitatea nationala romanilor pentru promisiuni goale. De cine ne tii, dob… ?

Comments are closed.