Respinsa cererea PNL. Dezinteresul „AntiMafiei”…

Comunicat de presa

Astazi, duminica, Curtea de Apel a respins cererea PNL contra CEC. PUM nu a dorit sa se prezinte in instanta de judecata. PNL va ataca la Curtea Suprema de Justitie decizia Curtii de Apel, dar ramine uluit de dezinteresul pentru subiect al presei, mai ales al celei ce „lupta contra Mafiei” si, cica, pentru „suprematia legii”…

Pe data de 3 septembrie 2010 Comisia Electorala Centrala a examinat contestatia PNL privind suspiciunea de incalcare a legislatiei electorale de catre participantul la referendum Partidul Umanist din Moldova (PUM), exprimata prin folosirea intentionata de catre acesta a unor fonduri financiare si materiale nedeclarate.

Comisia Electorala Centrala a respins contestatia, motivindu-si Hotarirea prin faptul ca panourile publicitare de tip Bill-Board, avind continutul „INCREDERE NEAMULUI DE BUNA CREDINTA Valeriu Pasat” si fotografia dlui V.Pasat, ca si „NU CRED IN NIMENI ???” si „STIMA TRADITIE TARA SEMNEAZA PENTRU TARA TA ORTODOXA”, nu pot fi calificate drept materiale cu scop de agitatie electorala, desfasurata de Partidul Umanist, ca participant la campania pentru referendumul constitutional din 5 septembrie 2010.

Cretu Ion, reprezentantul PUM la CEC, a declarat ca publicitatea nu este finantata de Partidul Umanist, ci de alte persoane, care nu promoveaza partidul, ci personal pe Valeriu Pasat, care, „prin coincidenta”, e si presedinte al PUM. Ion Cretu a refuzat sa spuna CEC-ului care sunt persoanele ce ofera donatii pentru promovarea dlui Valeriu Pasat si sumele donate, netrecute in rapoartele financiare depuse la CEC.

Si Iurie Ciocan, Secretarul Comisiei Electorale Centrale, a mentionat ca este „o coincidenta” faptul ca Valeriu Pasat e presedinte al PUM – partid participant la referendumul din 5 septembrie 2010.

Membrii CEC au votat unanim, intr-o veselie, dar cu ochii in pamint, pentru respingerea contestatiei PNL. De ce oare? Nu sint oare lucruri extrem de evidente si, practic, incontestabile?…

Partidul National Liberal a contestat Hotararea la Curtea de Apel Chisinau, considerind modul in care s-a discutat contestatia PNL in sedinta CEC si argumentele aduse bune doar de un subiect de foileton.

Simbata, la ora 16.00, a avut loc o sedinta de judecata a Curtii de Apel, examinarea cauzei fiind aminata pentru 5 septembrie, ora 11.00.

Serviciul de presa al PNL

04.09.10

Comunicat de presa

Pe data de 02.08.2010, Partidul National Liberal a inaintat o contestatie Comisiei Electorale Centrale privind suspiciunea de incalcare a legislatiei electorale de catre participantul la referendum Partidul Umanist din Moldova (PUM). PNL solicita investigarea faptului ca Partidul Umanist din Moldova a plasat panouri de tip Bill-Board (3 x 6m) si  (4 x 10m) cu mesaje prin care promoveaza ideea ca doar PUM si liderul sau sint cei in care se poate avea incredere, in timp ce la CEC formatiunea nu a declarat oarecare cheltuieli in rapoartele financiare. Legislatia prevede ca folosirea intentionata de catre concurentul electoral a unor fonduri financiare si materiale nedeclarate, in cazul constatarii faptelor de catre instanta de judecata, atrage drept consecinta aplicarea anularii inregistrarii.

In Rapoartele Financiare privind veniturile si cheltuielile participantilor la referendumul republican constitutional din 5 septembrie 2010,  prezentate Comisiei Electorale Centrale, Valeriu Pasat  declara ca PUM nu a efectuat actiuni care ar fi implicat cheltuieli financiare. Si nici nu au deschis cont bancar electoral “din motive tehnice”. PNL a cerut CEC sa se precizeze care sunt “motivele tehnice“ ce a impiedicat PUM sa isi deschida contul bancar electoral pentru a transfera banii companiilor publicitare.

Conform informatiei comunicate reprezentantului PNL prin telefon, contestatia Partidului National Liberal va fi examinata de CEC in sedinta sa de la ora 16.00 din 3 septembrie 2009.

Serviciul de presa al PNL

2 septembrie 2010

Loading Facebook Comments ...

31 Comments

Add a Comment
 1. Pentru VLADIMIRoff.

  Sunteti convins.

  De aceea repropun propunerea mea recenta ca NATIONALITATEA ROMANA sa fie data pe baza a 4 sau 5 recomandari cum se face in occident ::::::::: ca persoana respectiva nu duce si nu va duce actiuni daunatoare ROMANIEI, ca este pentru UNIREA MOLDOVEI cu ROMANIA in cel mai scurt timp posibil, ca este pentru intrarea in UE, si alte cateva conditii pe care avocatii le stiu foarte bine.

  Aceste recomandari vor primi si GARANTIA partidelor PRO-ROMANESTI ::::::: de exemplu, PNL, PL si altele daca mai exista.

  Astfel vom separa repede pe cei care cauta sa pescuiasca in apele tulburi ale PRUTULUI.

  Transmiteti aceste propuneri si DOMNULUI BASESCU.

 2. Bravo PNL, Inainte cu mai mult CURAJ!

 3. de unde vin banii pentru p.umanist ? usor de raspuns … de la biserica rusa si serviciile secrete rusesti …” Si nici nu au deschis cont bancar electoral “din motive tehnice”. penibila scuza . probabil toate fondurile de campanie „umaniste” trebuie sa ramina cu orice pret in ceata , aflarea donatorilor ar arunca lumina asupra adevaratilor stapini ai p.umanist . pasat nu este decit o marioneta de 2 bani … ce este mai grav o reprezinta posibilitatea ca banii credinciosilor , multi nevoiasi , sa fie pur si simplu aruncati in politica de partea unui partid dubios si a unui personaj politic si mai dubios …

 4. probabil ca toate panourile si alte materiale de propaganda „umanista” costa zeci de mii de dolari … sa nu uitam ca a mai existat o campanie costisitoare pro-pasat . cit de curind probabil va urma si o a treia campanie „pasatiana” in preajma alegerilor … cred ca vorbim deja de cel putin 100.000 de dolari . cred ca in primul rind autoritatile statului ar trebui sa se auto-sesizeze , pentru ca in „joc” pot fi si bani „negri” …

 5. 1. ГИМПЕРАТОР ФИЛАТА , 17:00; 02 Сен 2010
  «Сегодня группа женщин лёгкого поведения объявила на пресс-конференции о своём присоединении к Либерально-демократической партии. «Идеи ЛДПМ и её лидера Влада Филата полностью соответствуют нашим убеждениям. Господин Филат – именно тот человек, который сумеет обеспечить нас всех постоянным заработком в нашем нелёгком деле», – заявила по этому поводу председатель инициативной группы Лилиана Вагинеску. Как заявили участницы пресс-конференции, сегодня к ЛДПМ присоединились двести новых активисток, но они уверены, что число проституток в политической жизни страны будет расти и в дальнейшем».

 6. Pentru Domnul BUDEANU ( ziarul TIMPUL ).

  EU nu cunosc pe Domnul BUdeanu, nu pot sa-mi dau seama daca este jurnalist de profesie, intelectual cu inalte studii academice sau KOLHOZNIC. Dupa ce face o admirabila introducere in articolul sau de mai sus tranteste o fraza pe care n’am mai auzit-o din timpul asa zisului comunism „” glorios „”. CUM ca occidentul ar „”avea FRICA de rusia sa nu impanzeasca transnistria cu parasutisti, etc, etc.”” Dar decand America, Occidentul are sau a avut frica de RUSIA ?????????? Sunteti cumva coleg cu maestrul voronin sau dodon ??????? Rusia a fost si ramane un executor ale ordinelor occidentului. Nu a facut niciodata in istoria ei decat acte care au avut acordul occidentului. Marii istorici va vor demonstra acest lucru, si chiar Domnul STAVILA , pe care nu-l cunosc dar am auzit pe NET ca este un mare specialist in ISTORIE.

 7. Traian Băsescu le cere ambasadorilor să explice de ce România susţine Republica Moldova
  03 сентября, 17:47 Пресс-служба POINT.MD
  Sursa: AGERPRES

  Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut miercuri ambasadorilor să explice în capitalele unde îşi îndeplinesc misiunea de ce România susţine Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană şi decizia de a simplifica foarte mult procedura de acordare a vizelor şi a cetăţeniei pentru cetăţenii moldoveni.

  „Ce vă cer este să explicaţi de ce România doreşte acest lucru, de ce România dă cetăţenia, a simplificat atât de mult procedura de cetăţenie, de acordare a cetăţeniei pentru cei care şi-au pierdut fără voia lor cetăţenia română, ei şi urmaşii lor. De ce vorbim aceeaşi limbă, de ce avem aceeaşi cultură, de ce avem aceeaşi veneraţie şi pe o parte, şi pe alta a Prutului, pentru Eminescu sau pentru Ştefan cel Mare. Aveţi obligaţia să explicaţi în capitale acest lucru”, le-a spus Băsescu ambasadorilor, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaţiei române.

  Şeful statului le-a mărturisit că la început, în 2005-2006, avea probleme extraordinare în discuţiile cu omologi săi atunci când vorbea despre Republica Moldova şi că aceştia nu înţelegeau de ce el, în primele participări la Consiliul European, ţinea să se facă o remarcă în concluzii Consiliului despre Republica Moldova.

  „Lucrurile nu sunt întotdeauna cunoscute de oamenii politici, chiar cei din Europa, şi efortul de a explica de ce România susţine Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană este un efort pe care trebuie să îl preia toată diplomaţia românească”, a precizat preşedintele Băsescu.

  El a adăugat că acest lucru trebuie să-l facă până când „prietenii noştri europeni” vor înţelege de ce România dedică atâta efort pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

 8. tehnici kgb-iste . vor pune pe popa Vladimir in frunte , vor cistiga locuri in parlament 🙁

 9. D-na Pavlicenco,
  Actionarea in justitie a PUM ar fi fost categoric necesara. Contestatia depusa la CEC nu e suficienta. Stiu ca nu mai este timp pentru asa ceva. S-a aflat prea tarziu totul. Ca intotdeauna in politica RM tenebrele rusofone de tip clar mafiot ies la suparafata ca untdelemnul!! Intr-adevar , e de mirare cum AIE nu observa si nu se seziseaza pentru astfel de abateri grave dela democratie!! De la legislatia in vigoare in R>M>Imixtiunea Bisericii Ruse in RM este o chestiune foarte grava si poate avea efecte destabilizatoare foarte mari. Cred ca neajunsul porneste tocmai de la echivocurile constitutionale al R. M. O dovada in plus despre marile slabicuni ale Constitutiei!Si apoi, nu inteleg iarasi aceasta stare incerta si ambigua in privinta ortodoxismului… moldovenesc!!Cei care se simt romani si prin ortodoxismul lor, accepta dualismul cu ortodoxismul fundemantalist rus? Cand exista in R.M o mitropolie subordonata canonic Patriarhiei Romane,iar drepturile sale istorice sunt consfintite si prin decizia CEDO ?De ce se complace lumea in aceasta stare ambigua e pentru mine un mister!!! Nu se doreste revenirea la Biserica Ortodoxa Romana?
  In fine! Maine aveti de trecut prima incercare de debarasare aprofundata din chingiile opresiunii comuniste tip KGB! Tin pumnii reusitei referendumului din toate puterile. Este efectiv o bucurie sa constat de la 1000 de km departare de dv. eforturile pe care le faceti pentru romanimea de pretutindeni. Alegerea presedintelui si cele anticipate parlamentare sunt testul , poate ultim, de a avansa ireversibil pe drumul spre Tara Mama. Tuturor blogistilor si postacilor de aici – MULT SUCCES!! Doamne ajuta !

 10. Pt Titirez

  Asa este. oare nu da de banuit ca AIE tace vizavi de Pasat? Voi scrie despre asta.

 11. Cativa jandarmi ( cati ???????? sa se faca o ancheta ) au dat palme moldovenilor .
  De acord este detestabil .
  Jandarmii erau basarabeni in comuna mea basarabeana si in comunele alaturate. IN celelalte ??????????
  Sa se faca o ancheta, cati din totalul de jandarmi in Basarabia erau Romani si cati BASARAbeni , sa clarificam odata pentru totdeauna acest slogan comunist.

  Nu vreau sa mai pun in balanta aceste palme cu gloantele NKVD-ului consumate in ceafa moldovenilor si romanilor. Istorienii au inca de lucru.

 12. Pt Tank,

  asta cu palma jandarmului e o tampenie sovietica Tank si toata lumea trebuie sa inteleaga asta.Uite noi ne pierdem vremea sa descifram daca jandarmul a dat sau nu „palma” dar uitam de deportari a basarabenilor romani,de trimiteri la munca fortata sau de crime de violuri sau de alte atrocitati facute de sovietici pe Pamantul nostru! Astfel dupa epoca sovietica a ramas in mintile noastre spalacite „palma jandarmului” ca etalon pt raul suprem si nu sutele de mii de frati rupti de la sanul famiiliilor lor. E asa ciudat si nedrept,nu? Nedreptatea nu are margini pt acest Pamant. Noi nu am vrut niciodata decat ce e al nostru si poate de asta au profitat toti ca ulii de noi. Ne intrebam de ce dracu suntem saraci si incercam sa gasim vina in caracterul nostru,al romanilor,dar poate ar trebui sa ne gandim ca e numai vina lor,a asupritorilor pt saracia in care respiram. Dilema e ca nici acuma dupa ce au furat tot (deci au mers pana acolo de ne-au furat si limba) nici acuma nu scapam de jugul lor.Lasati-ne in pace rusilor!

 13. Catre Rusoaica,
  Stimata doamna, pe acest blog se discuta in limba romana in exclusivitate. Dat fiind mentionat acest fapt, va rog aveti bunavointa de a ne comunica gandurile dv. in aceasta limba , pentru a le putea intelegi si noi, cei care nu vorbim limba domniilor voastre. Este o invitatie de un desavarsit bun simt, cu care am certitudinea ca ne veti obisnui si dv. de acum incolo.
  Cu multumiri !!

 14. Titirez!
  Nu va pare ca daca cu Dvs vorbeste o domnisoara cel putin nu i barbatesc sa i indicati in care limba sa vorbeasca si nici de parte nu e barbataesc so ofensati asa de subtil, in stil prost si satiric. Rusine sa fie voua. E doar un zvon, dar am auzit de la multi ca romanii nu prea pot sa trateze femeei frumos.

 15. D-na Pavlicenco. Daca automobilul alabstru cu tricolor si inscriptie „I love Romania” e al Dvs fiti mai atenta pe drum si nu stati pe blog cind sunteti la volan. Abia nu ati avut accident rutier cu mine zilele trecute. Dar poate v-ati ebnervat din cauza panglicei a lui Sf. Gheorghe pe autoul meu si ati pierdut un pic controlul? 🙂

 16. Catre Titirez

  Stimate Domn,

  eu scriu in rusa din motiv ca e limba mea materna si anume in ea, imi pot exprima elocvent si laconic gandurile.

  D-na Pavlicenco cunoaste bine limba rusa.

  Eu am studiat limba romana pentru a putea sa admir frumusetea frazei clasicilor literaturei romane.

  Nu trebuie sa aveti ura fata de limba rusa.

  Limba rusa este una din cele mai frumoase limbi, stimate domn, si merita de a fi studiata.

  Literatura rusa este una din cele mai bogate din lume. Nu va lipsiti singur de placerea de a o citi in original.

  Cu stima.

 17. Guvernarea tace în cazul Mocanu – Plahotniuc pentru că este incompetentă sau vândută, Plugaru şi Petrache
  04 сентября, 12:32 Info-Prim Neo
  Ex-ministrul securităţii, Anatol Plugaru, şi preşedintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache, au susţinut în cadrul unei conferinţe de presă de vineri, 3 septembrie, că guvernarea Republicii Moldova „tace în cazul Mocanu – Plahotniuc pentru că este incompetentă şi/sau vândută”. Potrivit lor, comportamentul reprezentanţilor alianţei de guvernământ demonstrează că politicienii ar putea fi „cumăpăraţi de sistemul corupt şi criminalizat din Republica Moldova”, transmite Info-Prim Neo.

  „Puterea dacă este putere nu are dreptul să tacă, toată societatea s-a transformat la moment în spectatori. Şi dacă guvernarea actuală nu va clarifica aceste lucruri până la alegeri, ne întrebăm cine va fi preşedintele ţării”, menţionează Anatol Plugaru.

  Ex-ministrul securităţii crede că puterea ar trebui să ia atitudine, indiferent dacă acuzaţiile lui Sergiu Mocanu, fost consilier al ex-preşedintelui Vladimir Voronin, la adresa omului de afaceri Vlad Plahotniuc conţin în sine adevăr sau nu.

  „Nouă ni se pare că nu este serios ca un preşedinte de ţară să vină cu afirmaţia că în scandalul Mocanu-Plahotniuc sunt nişte reglări de conturi. La fel este straniu că Ghimpu a luat atitudine abia peste două săptămâni convocând Consiliul Suprem de Securitate. Este regretabil, de asemenea, când un prim-ministru cu reputaţie de contrabandist spune că nu se implică în acest măcel”, a declarat Plugaru.

  Totodată, ex-ministrul securităţii afirmă că structurile de ordine – Procuratura, CCCEC ar fi trebuit să se autosesize de ceva timp, însă acestea au preferat să aştepte decizia preşedintelui interimar de convocare a Consiliului Suprem de Securitate.

  „Despre toate cazurile nominalizate de Mocanu şi un grup de importanţi plătitori de impozite presa noastră scrie deja de vreo doi ani. AIE, inclusiv, preşedintele Ghimpu le-au folosit cu succes în campaniile electorale, promiţând alegătorilor că vor face ordine şi vor întoarce poporului milioanele furate de Plahotniuc, Voronin şi alţii. De ce în acest caz preşedintele Ghimpu şi ceilalţi membri ai AIE nu au pornit investigaţiile respective din ziua de când au luat puterea? De ce nici astăzi nu se grăbesc să îşi îndeplinească promisiunile pentru care lumea i-a votat? De câţi ani are nevoie preşedintele Ghimpu ca să se „lămurească” cu aceste „reglări de conturi” şi să spună clar societăţii: Este sau nu mafie în Republica Moldova? Cine anume a stors vlaga acestui popor, i-a luat puterea de viaţă timp de 20 de ani”, întreabă Anatol Plugaru.

  Preşedintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache, susţine ideea ex-ministrului securităţii privind incapacitatea Guvernării de a lua atitudine faţă de acest caz. Mihai Petrache a mai spus că există şi o anumită probabilitate ca acest scandal să fie utilizat şi ca instrument de luptă electorală.

  Anatol Plugaru crede că Vlad Plahotniuc nu este singurul om de afaceri care a făcut avere pe căi neclare în Republica Moldova, o parte dintre aceştia ar putea fi din afara ţării. „Puterea tace pentru că se teme. Cine sunt în acest caz Filat, Lupu, Urecheanu, Ghimpu, dacă „nu se amestecă”, dacă nu iau atitudine clară, promptă şi legală”, se întreabă Plugaru.

  Mihai Petrache şi Anatol Plugaru susţin că guvernarea actuală ar trebui să creeze, în regim urgenţă, o comisie parlamentară de anchetă cu împuterniciri procesuale pentru elucidarea datelor vehiculate în procesul scandalului declanşat sau, cel puţin, o comisie parlamentară de anchetă cu împuternici obişnuite, care să transmită materialele adunate procuraturii şi instanţelor de judecată. De asemenea, ar trebui creată şi o comisie la nivel guvernamental care să ceară o reatestare urgentă a angajaţilor CCCEC, să controleze în ce măsură corespund averile celor vizaţi (procurori, judecători, ofeţeri CCCEC) salariilor primite de ei şi rudele acestora într-o anumită perioadă: provinienţa caselor de 300 – 400 mii euro, a automobilelor luxoase, alte bunuri, care cu salariile legal pot fi procurate timp de 60 – 70 ani.

  Totodată guvernarea actuală ar trebui să creeze din experţi în domeniu un consiliu consultativ pentru preşedinte şi prim-ministru, să constituie un tribunal obştesc alcătuit din specialişti (procurori, judecători, lucrători operativi) cu reputaţie ireproşabilă, neangajaţi la cei suspectaţi, la partide etc.

  Atât Anatol Plugaru, cât şi Mihai Petrache susţin că pe perioada unei anchete în acest caz ar trebui suspendaţi din funcţie directorul CCCEC, dar şi procurorul general. „Pentru combaterea flagelului corupţiei ar trebui deschisă o linie fierbinte unde cetăţenii ar putea veni cu cazuri concrete de corupţie păstrându-li-se anonimatul. Dar şi ar trebui ca instituţiile de drept responsabile să vină săptămânal cu dări de seamă.

  Comisia extraordinară de anchetă compusă din oameni ce merită încrederea poporului (20 – 30 anchetatori şi lucrători operativi de cea mai înaltă calificaţie) va fi obligată să răspundă la întrebările care frământă societatea până la alegerile din noiembrie 2010. În caz contrar poporul furat, umilit şi alungat din propria ţară îi va pune în capul mesei pe cei ce trebuie să stea în fundul puşcăriilor”, a conchis Anatol Plugaru.

 18. Titirez. Sunt aproape de a lua cuvintele mele inapoi. Ceea ce a scris asa-zisa rusoaica – este pornografic in sensul direct al cuvintului. Bine ca nu intelegeti rusa. Mi e rusine ca am asa co-etnice.
  Totusi sper ca „rusoaica” asta nu i nimic mai mult decat personajul inventat de provocatori de ultra-dreapta ca sa ponegreasca poporul rus. Sper. Dar cine stie, in fiecare popor este o oaie ratacita.

 19. Pt Vladimir

  Automobilul meu nu e albastru. Nici nu stiu ce sa spun la afirmatia aiurita ca as sta pe blog cind sint la volan. Oare e posibil fizic asa ceva? Eu nu deschid Internetul cind sint la volan din simplul motv ca nu am patru brate si doua capete.

  Nu am putut avea accident cu nimeni, nici cu dumneata, pentru ca te-ai inselat, masina mea e argintie deschsia si nu am avut pericol de accident in ultimul an.

  Nu am pierdut controlul si nu-l pierd cind ii vad pe cei cu panglica si medalia Pobedi, dar, desigur, e o sfidare acest lucru la adresa romanilor si a celui de-al doilea stat romanesc.

 20. D-na Vitalia, stau oameni pe internet la volan, stiu mai multe exemple, progresul IT pentru prosti e regresul vietilor. Insa e trist, dar nu e vesel.
  Da, opinii diferite – pentru mine e Deni Pobedy, pentru Dvs sfidarea. Majoritatea moldovenilor apropo lupta pentru Armata Rosie. Din aceasta cauza aceasta sarbatoare se sarbatoreste vast cu initiativa „s nizov”.
  Daca ar fi altfel, adica majoritatea ar lupta in Armata Romana, aliata fascistilor, atunci relatii intre grupe etnice de rusii si moldoveni ar fi la fel de tensionati ca si in tarile baltice, unde rusii, ce i drept n-a fost bineveniti.

 21. Inca ceva, fiind persoana national orientata (spre deosebire de mine – sunt internationalist), totusi vreau sa va intreb cine sunteti Dvs ca aveti familia pur ucraineana.
  Pentru mine nu prea conteaza, insa cred alegatorilor Dvs ar fi interesant raspunsul.
  Si de ce (cinstea Voua!) nu ati transofrmat familia in ceva mai roman, cum a facut colegul Dvs de politica Petrenco(u) si multi altii.

 22. Pt Vladimir:

  Am explicat cu alte ocazii. Numele meu de fata este Vangheli, numele sotului a fost si ramine Pavlicenco. El, ca scriitor, s-a mai scris Pavlicencu, eu nu aprob decit scrierea corecta a numelor Ion, si nu Ivan, impuse de sovietici, adica asemenea cazuri gtrebuie corectate.

  Cit priveste Pavlicenco si Pavlicencu, avind radacina slava, nu accept sa ii pun sfirsit romanesc – rezulta un amestec ruso-romanesc nefiresc, ce mie nu-mi place. Asa au apucat timpurile familia Pavlicenco a sotului meu, asa ramine, nu am de gind sa imi modific mie si fiicei actele.

  Noi, insa, am fost principiali – si sotul, si eu – si ne-am modificat, conform realitatii, denumirea localitatilor in care ne-am nascut – eu – Grinauti-Balti,. si nu Grinauti-Riscani, sotul – Puhaceni-Bulboaca, si nu Puhaceni-Anenii-Noi. Eu nu-mi schimb numele de familie dupa cine e la putere – rusii sau romanii, asa cum schimbau cozorocul cei care ii intimpinau cu drapele rosii sau tricoloruri pe romani sau rusi, ei nefiind nici romani, nici rusi… Esenta conteaza, nu fatadele. Citi scriitori si-au mai schimbat numele d efamilie, dar au fost si alturi de Lucinschi, si de Voronin etc. Nu forma conteaza, ci esenta, pozitia, actiunile, idealul.

  Shimba-ti-va voi numele, daca aveti nume de schimbat in fiece zi. Numele de familie al parintilor mei a fost Vangheli, dar nu am facut de rusine nici numele ucrainesc al sotului meu, roman din Puhaceni, Anenii-Noi, de Pavlicenco, un om extrem de respectat in R.Moldova si in Romania. Care a fost conducator stiintific la 8 teze de doctoranzi din Romania la literatura universala.

  Si-apoi, cine isi bate joc de numele de familii slave – nu se stie cine a abandonat acest teritoriu dintre Prut si Nistru si pe mina cui?… Repet, numele de familie Pavlicenco este dupa sot. Sotul are mama, a avut tata, are cinci frati si surori. Eu nu am nici un drept sa le schimb lor numele de familie. E dreptul la identitate al lor. Al meu nume de fata este Vangheli. Daca nu eram in sistemul sovietic, procedam asa cum a procedat fiica mea in Germania – ea si-a pastrat numele sau de familie, iar sotul si l-a pastrat pe al sau. Sotul meu, intre altele, roman si el, dorea sa treaca in numele meu de familie, Vangheli, numai ca sub regim sovietic era mai complicat. Va rog, nu insistati pe viziunea proprie asupra numelui meu de familie dupa sot, ca nu agreez.

 23. adevarul este ca acea preva nu va doreste pe D-voastra sa fiti eroul in lupta anti-mafie ! 🙂 e o presa la comanda

 24. D-na Vitalia, nu, dimpotriva stima mea ca nu schimbati numele reiesind din situatia politica si cine e la putere, cum au facut unii asa zisi „istorici”, „politici” etc.
  Poporului ii place verticalitatea. Din cauza asta oricat de inteligent n-ar fi de exemplu Marian Ilici el niciodata nu va fi presedintele, ca e un simplu tradator. De exemplu eu fiind pe pozitii diametral opuse cu Ghimpu daca ar fi caz sa aleg intrwe Ghimpu, si „flexibil”, „prorus” Lupu as vota cu Ghimpu ca are verticala si nu trada partidele nepopulare in care el figura.
  Народ больше всего не любит предателей.

 25. Lui Vladimir.
  Pacientului cu familia Ghimpu nu sal ajute nici acei mai buni psihiatri din UE.

 26. Pentru Rusoaica si Vladimir

  Nu am nicio ura fata de limba si cultura rusa!! pentru nicio limba si nicio cultura. Dimpotriva.
  Pentru cultura rusa am chiar multa admiratie, pretuire si dorinta permanenta de a fi macar la curent cu evolutia si cuceririle ei umaniste,benefice pentru toti.Indraznesc sa va asigur, dragii mei,ca am citit,cunosc si asimilat marile ei lectii de umanitate iesite de sub pana unora ca Lev Tolstoi, extraordinarul Dostoievschi,Cehov si altii multi. Nu omit nici alte contributii exceptionale precum Boris Pasternak, Mihail Bulgakov si, sunt nevoit sa spun din nou, multi altii. Mai mult decat atat. Nu odata ma surprind reflectand la profunzimea revelatilor asupra naturii umane, rusa in speta, si universale in genere ,posibile si mijlocite de astfel de minti luminate si straluminate.
  Cat priveste limba rusa, aveti dreptate. Inca nu mi-am gasit timpul necesar sa zabovesc asupra ei. Nu ma acuzati insa p-entru asa ceva. Intr-o viata de om m-am limitat doar la cateva dintre ele – franceza, italiana, spaniola si germana. Daca ma voi naste a doua oara imi voi dedica din timpul pretios al vietuirii si frumoasei limbi pe care o vorbiti si pe care o iubitipe buna dreptate. De fapt , asa ne este si dat tuturora pe lumea asta:sa avem o limba, sa ne-o cultivam si sa ne-o iubim. Nu in asta consta raul. E de cautat altundeva.Sunt mai mult decat convins de acest lucru.Pentru faptul ca voi invatati romaneste si va straduiti sa gustati frumusetea ei, va asigur de toata stima si pretuirea de care ma simt capabil. Dovada e ca va si raspund. Daca as trai la Moscova
  mi-ar fi si rusine sa nu stiu ruseste, ca roman ce sunt in carne si oase.
  2) Te inseli si te lasi indus in eroare de gurile rele, Vladimir. In Romania sa nu-i spui unei femei”sarut mana”,indiferent ca e de la coada vacii sau posesoarea unui doctorat,este o mare rusine si lipsa a celor 7 ani de-acasa. Vino sa vezi si sa auzi!! Sine ira et studium. (roaga pe doamna Pavlicenco din partea mea sa-ti traduca aceste cuvinte din limba latinadin care face parte si limba noastra!)
  Cu bine

 27. Vladimir,
  iata ca sunt nevoit sa revin cu un PS la cele scrise mai sus!!! Pai, tu omule, esti si baiat simtit si inteligent!! E suficient ce ai scris si pot sa imi dau seama. Si ce daca esti rus? Imi poti fi prieten oricand. Ba gasesc ca e si absolut firesc sa fie asa intre oameni.

 28. Si totusi cum ati fost in stare domniile voastre, cetatenii Republicii Moldova, sa „pravaliti” in halul asta referendumul. Ce sa mai pretindeti, in situatia asta, de la Europa si America? Nu mai aveti nici o scuza. Dumnezeu sa va ierte!

 29. Если юстиция Молдовы поддержит Центральную Избирательную Комиссию, то этим самым создаст опасный прецедент для других партий, которые также смогут использовать в предвыборных кампаниях не декларируемый капитал неизвестного происхождения. Дурной пример заразителен.
  Почему бы в этом случае Вам, госпожа Павличеко, не вывесить плакаты со своим портретом и призывом: „Никому не верьте! Только я приведу вас в Евросоюз”

  P.S. Для большей убедительности не забудьте надеть очки.

 30. Din pacate, la revedere Moldova.Trebuie sa mai treaca o generatie care sa o conduca in ue, peste 20 de ani.Sincer, imi pare rau!

 31. pentru Vasluianu,

  nu va deranjati prea tare. Am impresia ca toate au fost anume asa programate sa se intimple. Adica, Dezorganizarea a fost, pare-se ORGANIZATA.

  Consider ca chiar liderii AIE nu au fost sincer interesati in validarea referentumului, pentru ca ei TARAGANEAZA, cumpara timp pentru a se pregati pentru viitoarele alegeri…

  asa ca LINISTITI-VA caci totu-i foarte bine. Komunisti, fara sa-si dea seama, i-au ajutat pe liderii AIE!

  Totusi, interesant este de ce STUDENTINEA NU A IESIT LA VOT! Care este problema?
  Nu cred ca ar fi vorba doar de o apatie politica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *