Cazul spotului cu mesaj unionist al PNL, interzis prin hotarirea Comisiei Electorale Centrale, anulata de Curtea de Apel Chisinau si de Curtea Suprema de Justitie, este unul cu o semnificatie mult mai ampla, mai profunda si cu largi implicatii de perspectiva in raport cu ce pot crede unii oameni sau in raport cu indiferenta fata de acest eveniment afisat in mod obstinent de o anumita presa, care se considera “libera”, pe care unii, mai naivi, o cred si “nationala”.
Se pare ca justitia noastra, chiar daca nu striga sus si tare, accepta schimbarea in bine, adica incepe sa se miste spre spiritul legislatiei internationale, al Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Oamenii politici afirma ca a esuat reforma sistemului judecatoresc, dar se pare ca au prin aceasta in vedere, de cele mai multe ori, rasturnarea uneia sau a trei persoane cu functii importante in sistemul judecatoresc, si plasarea unor persoane obediente in locul lor. Eu am spus public, intr-o conferinta de presa, ca judecatorii sint victima regimului comunist, in egala masura ca si alte institutii sau persoane. Si daca se initia un dialog, in loc sa se dea cu bita in cap, cred ca avea sa fie o alta disponibilitate a sistemului de a se reforma. Adica a trebuit sa se evite umilirea lor. PNL nu s-a bagat in condamnarea sistemului judecatoresc, dar a venit cu propuneri concrete pentru a asigura independenta justitiei, asa cum am facut, ca deputat, si in perioada 2005-2009. Stiu multi judecatori curajosi, care au luat decizii pornind de la demnitatea profesionala si nu-i putem murdari pe toti cu bidineaua unsa cu negru.
La sfirsitul articolului, reproducem din hotarirea Curtii de Apel secventele evidentiate si in postarea anterioara pe blog. Raminem profund surprinsi de viziunea europeana a judecatoarei asupra cauzei. Apreciem pozitia completului de judecata de la CSM.
In cazul nostru, justitia a situat mai presus dreptul la libertatea de exprimare, in special in campaniile electorale, si nu declaratiile demagogice ale CEC si PCRM ca suveranitatea si independenta RM sint in pericol, ca PNL ar atenta chiar si la integritatea teritoriala. De parca PNL a iesit cu sapile, hirletele, coasele si betele sa faca rebeliune, sa rastoarne Puterea aleasa si formata constitutional si sa declare Unirea.
Tin sa explic un lucru extrem de important, in opinia mea. Dreptul la fericire, prevazut doar in Constitutia SUA, este dreptul suprem al omului. Si nimeni nu poate stabili cum isi poate realiza omul acest drept. Daca suveranitatea, independenta si statalitatea, aparate atit de demagogic si de fariseic de comunisti si de altii – direct sau indirect – ne-au facut cei mai saraci in Europa, ne-au lipsit de perspectiva europeana, ne fac nefericiti – iar sondajele arata asta, nu le poti fetisiza si nu iti poti sacrifica viata doar pentru ca un Vladimir Voronin, un Victor Stepaniuc, un Nicolae Chirtoaca, un Dumitru Diacov au bagat la oameni in cap ca aceste valori fetisizate prevaleaza fata de dreptul omului la o viata decenta, normala, fericita.
Ma uitam zilele trecute la „Fabrica” de la Publika TV, unde se produceau trei persoane dintre cele enumerate, emisiune la care nu am fost invitata, dar am fost vizata, si ma intrebam, cu tot respectul si cu speranta sa nu supar Publika TV: Ati vazut cum le stateau la toti pe limba PNL si Pavlicenco si dorinta “fierbinte” de a ne condamna ca sintem “antistatalisti” si a ne tintui la stilpul infamiei? fara a se gindi cum au furat comunistii si agrarienii timp de 14 ani acest stat doar pentru ca nimeni nu crede in el? ” Sa ne zatreasca pentru ca sintem “antimoldovenisti” si adepti ai romanismului si ai unionismului?
Pai de ce Publika TV nu are inca acel curaj, precum ii indeamna pe oameni sa spuna ce gindesc, sa invite la asemenea discutii si “antistatalisti”, sa vedem care sint argumentele lui Nicolae Chirtoaca, Victor Stepaniuc, cei care l-au servit pe promotorul bolsevic al moldovenismului stalinist, Voronin, care sint argumentele lui Diacov, care l-a votat, cu Filat de minuta, pe Voronin Presedinte, in 2005, si care sint argumentele „dusmanului poporului moldovean” Vitalia Pavlicenco? Constat, televiziunile inca nu sint libere, curajoase, nu sint gata pentru detabuizarea subiectelor. Daca ma insel, sa ma contraziceti. Mihaela Gherasim a oprit ceva mai greu dorinta tuturor „statalistilor” din studio sa caracterizeze cum vor ei „partidul anticonstitutional” PNL.
Domnilor, umblati cu fariseismul – ca sinteti democrati sau comunisti. Domnule Diacov, nu ati promovat dreptul la autoidentificare din partea PD? Nu am promovat dreptul la autoidentificare nationala, prin pozitia BMD, in anul 2005? S-a schimbat ceva de atunci? Nu.
PNL a facut conferinta de presa privind dreptul la autoidentificare, venind cu propuneri concrete in plan legislativ, dar Ministerul Justitiei le-a neglijat. Sint pe site-ul www.pnl.md si pe blogul meu. Adica – un ucrainean, rus, gagauz, bulgar, rom, evreu, oricine altul se poate trece in actul de identitate ca atare, iar romanii, pe propria palma de pamint, inca ocupata – adevarat -de bolsevici si sovietici – NU POATE! Ne spuneti acum ca 70 la suta sint contra romanismului si unionismului (nu e chiar sa, dar sa admitem) si ca, in acest caz, ceilalti 30 la suta trebuie sa taca si sa dispara din viata publica?
Voi, care stiti ca si noi, ca cei 70 la suta sint victima rusificarii, deznationalizarii, “deromanizarii”, stalinizarii, “moldovenizarii” oamenilor in scopuri geopolitice antioccidentale, si hraparete, de imbogatire personala, judecati asa? Asta e viziunea voastra democratica si europeana?
Si daca, dupa liberalizarea spatiului public, cei 30 vor deveni 70 la suta, ca adepti ai unionismului si romanismului, iar cei 70 vor deveni 30 la suta, ca adepti ai statalismului si moldovenismului – ca spre asta mergem, vreti sau nu, – cum va fi? Sa va stergem, deja noi pe voi, de pe fata politica a Basarabiei?
Cazul cu spotul electoral unionist al PNL este extrem de important pentru a anula interdictiile de a se discuta despre Unire, drept cale de a scapa cu totii de saracie, de a scapa de influenta nefasta a Rusiei, de a scapa de ocupatia ruseasca materializata in armata de ocupatie aflata in stinga Nistrului.
Noi stim foarte bine ca si acum clasa politica, doar cu mici exceptii, este controlata, in actiunile sale, de Moscova. Credeti ca nu stim de unde s-a luat aceasta „rivna” a tandemului PCRM-CEC impotriva spotului cu mesaj unionist al PNL? Stim. Stim prea bine ce partide pretinse de dreapta au fost deranjate si care au “stimulat” aceasta contestare la CEC, cine a pregatit proiectul de hotarire, ce partid l-a inaintat si pe cine serveste acum. Concluzia noastra este una – acest partid isi afiseasza o imagine de partid european, pragmatic, dar este prorusesc si antiromanesc, antiunionist. Inca o sa/si arate aramile antiromanesti, daca nu v-au fost de ajuns cele de la 9 mai, 22 iunie, 28 iunie si 23 august.
Deciziile Curtii de Apel si Curtii Supreme de Justitie le-au dejucat planurile marilor liberali si democrati.
Vreau sa ii multumesc analistului Igor Botan si ex-premierului Mircea Druc pentru pozitiile lor in cadrul emisiunilor Fabrica de la 26.08.10 si 27.08.10 de la Publika TV, unde au aparat dreptul la libera exprimare pentru partide, inclusiv unioniste. Pentru cetatenia romana luata de mine in 1992, am fost eliminata de „democrati” din functia de prim-adjunct al directorului general al Agentiei de stiri Moldova-pres. Si bine ca a fost asa. Am invatat cine sint „ai nostri” si incotro ei privesc mereu.
Astazi sintem siguri ca, prin pozitia noastra, PNL il stimuleaza si pe Mihai Ghimpu sa se ascunda mai putin dupa deget, sa spuna ce crede si cine este, nu sa se molipseasca de la Filat de pragmatism antiromanesc si de conjuncturism si oportunism nationale urit mirositoare. Dle Ghimpu, nu veneam eu la receptia domniei tale, de Ziua Independentei, dar ti-ai aratat micimea morala.
Mircea Rusu, ex-presedintele PNL, membru al DPN a PNL, deputat in primul Parlament al RM, care a votat Declaratia de Independenta, nu a venit la receptie in semn de protest ca ati procedat urit cu presedintele actual al PNL. Si nu e prima oara cind el manifesta demnitate umana. Asta ca sa o stiti, ca nu toti au mentalitate de pestera si de trogloditi.
Despre Jurnal TV merita sa scriem aparte. Acest post, pretins liber si national, nu a fost interesat de subiectul spotului unionist al PNL si de tevatura din juru-i. Dupa ce Vitalie Calugareanu a spus-o, intr-o veselie, ca Leanca a stins repede cazul de contrabanda cu tigari cu implicarea diplomatilor din anturajul premierului si vicepremierului liberal si democrat, inchizind subiectul ca eveniment neimportant intr-o saptamina, dupa articolul lui Negru impotriva pozitiei unioniste PNL, la citeva luni cind avusese alta opinie despre unire si despre atitudinea fortelor politice, nu ne mai mira nimic.
Ba chiar ne confirma ca avem dreptate si interesul unei prese este sa isi satisfaca patronii plini sau partiali, contind nu evenimentul, ci dorinta de a slugarnici. Slugarniciti fratilor, numai ca la sigur aveti probleme cu forul interior si cu a voastra “imaculata” constiinta. Cit priveste discutii in emisiuni aparte despre tema asta nu putem astepta – e deja total nepragmatic si minor subiectul, nu e de culoare verde.
Ce precedent a creat aceasta decizie a justitiei? La asta voi reveni in partea a doua a articolului meu, pe care o voi scrie mai tirziu. Acum plec la o dezbatere electorala.
(Va urma)
Vitalia Pavlicenco
Extrase din Hotarirea Curtii de Apel Chisinau
“Potrivit prevederilor art.54 al Constituţiei, exerciţiul drepturilor şi libertăţilor nu pot fi supuse altor restrângeri decât celor prevăzute de lege.”
“Instanţa de judecată reţine că potrivit jurisprudenţei constante a CEDO, orice restrângere a drepturilor garantate de convenţie, inclusiv libertatea exprimării, urmează a fi examinată prin prisma regulii „triplului test”.
Potrivit regulii „triplului test” orice măsură restrictivă, care aduce atingere unui drept recunoscut unei persoane, se consideră admisibilă dacă întruneşte cumulativ următoarele condiţii: este prescrisă de lege, urmăreşte un scop legitim şi este necesară într-o societate democratică.”
“Raportind circumstanţele pricinii la normele de drept enunţate, instanţa constată că pârâtul în şedinţa de judecată a indicat drept temei legal de interzicere reclamantului difuzarea spotului electoral prevederile art.47 alin.(2) Codului Electoral şi art.32 alin.(3) din Constituţie.
Instanţa de judecată, examinând, în esenţă, conţinutul normelor legale susmenţionate, ajunge la concluzia că dispoziţiile de blanchetă ale acestor norme nu prevăd sancţiuni concrete pentru concurenţii electorali participanţi la agitaţia electorală şi nu conferă pârâtului CEC dreptul de a interzice instituţiilor mass media să difuzeze spoturi electorale şi/sau de a obliga concurentul electoral să retragă spotul electoral din instituţiile mass media.”
Potrivit art.69 alin.(2) al Codului Electoral, pentru încălcarea legislaţiei electorale, Comisia Electorală Centrală sau consiliul electoral de circumscripţie poate aplica concurenţilor electorali sancţiuni sub formă de avertisment sau poate solicita aplicarea sancţiunii anulării înregistrării.“
“Piritul indică că, ingerinţa în exerciţiul dreptului reclamantului la libera exprimare, a urmărit un scop legitim – asigurarea securităţii naţionale, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii constituţionale.”
”Instanţa de judecată reţine că, în esenţă, îndemnul reclamantului adresat electoratului de a-şi manifesta dreptul de vot în favoarea unui candidat la funcţia de preşedinte, care împărtăşeşte idei unioniste, nu afectează imediat într-o manieră ilegală integritatea teritorială, suveranitatea statului şi/sau orânduirea constituţională, reprezentând de fapt motivaţia manifestării dreptului de vot „pentru” modificarea constituţiei.
Motivaţia voinţei electoratului, care nu contravine normelor legale şi principiilor democratice exprimată în modul stabilit la referendumul constituţional din 05 septembrie 2010 privind modificarea Constituţiei nu poate fi interpretată ca fiind contrară intereselor statului. Or, potrivit principiilor democratice consfinţite de Constituţia Republicii Moldova, poporul este în drept de a vota pentru un candidat la funcţia de Preşedinte al ţării care va promova idei unioniste, fie unirea cu România sau alte state sau uniuni de state.
In accepţiunea CEDO, un partid politic poate promova o schimbare a legii sau o schimbare a structurii legale şi constituţionale a statului atât timp cât sunt respectate două condiţii:
– in primul rind mijloacele folosite trebuie să fie legale şi democratice;
– in al doilea rind schimbările propuse trebuie să fie compatibile cu principiile fundamentale democratice (Refah Partisi v. Turciei, nr.41340/98, 41342/98, 41343/98 and41344/98 din 13.02.2003, § 98). Or, obţinerea de către un partid politic prin exprimarea de către electorat a dreptului de vot în favoarea unui candidat la funcţia de preşedinte, care urmează de a promova anumite idei politice şi/sau motivarea exprimării votului „pentru” în cadrul unui referendum constituţional în vederea obţinerii posibilităţii legale de către electorat de a manifesta în mod direct votul pentru un candidat la funcţia de Preşedinte care va promova idei politice unioniste, nu poate fi considerată ca fiind un mijloc ilegal sau antidemocratic de promovare a unei politici de schimbare a structurii constituţionale a statului.
In speţă, reclamantul a îndemnat electoratul de a vota „pentru” la referendumul constituţional din 05 septembrie 2010 în vederea alegerii unui Preşedinte care va promova idei politice unioniste, implicând utilizarea de către acesta a unor mijloace legale de realizare a scopurilor politice.
In acest sens, instanţa de judecată reţine că, potrivit jurisprudenţei CEDO, faptul ca un grup de persoane cere autonomie sau chiar revendică secesiunea unei părţi a teritoriului ţării, astfel, cerând modificări constituţionale şi teritoriale semnificative, nu poate justifica în mod automat interzicerea manifestărilor de către acest grup. A cere modificarea teritoriului în luări de cuvânt şi manifestaţii nu înseamnă în mod automat un pericol pentru integritatea teritorială a ţării şi securitatea naţională. Libertatea de exprimare şi dreptul -de a exprima păreri constituie una din valorile fundamentale ale unei societăţi democratice. (Stankov and United Macedonian Organisation Ilinden v. Bulgaria, nr.29221/95 şi 29225/95 din 02.10.2001, §97)
Intr-o societate democratică, bazată pe principiul legalităţii, ideile politice privind schimbarea ordinii existente, a căror realizare este promovată prin mijloace paşnice, trebuie să beneficieze de o oportunitate corespunzătoare de exprimare prin mijloace legale (Idem).
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza United Comunist Party of Turkey v. Turciei nr.l33/1996/752/951 din 30.01.1998 § 43 a statuat că, nu poate exista democraţie fără pluralism. Din acest motiv dreptul la libertatea de exprimare prevăzut de articolul 10 al Convenţiei este aplicabil nu doar informaţiilor şi ideilor recepţionate favorabil sau privite drept inofensive, dar şi celor care ofensează, şochează şi deranjează.
Astfel, pluralismul politic, toleranţă şi libertatea gândirii sunt acele condiţii fără de care nu poate exista o societate democratică (Handyside v. the U. K., Series Anr.24 din 07.12.1976, § 49)
Statul este, în ultimă instanţă, garantul pluralismului politic, care constituie unul din fundamentele esenţiale a unei societăţi democratice şi una din condiţiile de bază pentru progresul acesteia şi autodeterminării fiecărui individ în parte (United Comunist Party of Turkey v. Turciei § 45). Or, interzicerea reclamantului de a exprima liber opţiunea politică de schimbare a structurii constituţionale a statului prin aderarea statului la uniuni statale aduce grave atingeri regimului democratic de guvernare.
Reţinând jurisprudenţa citată a CEDO, instanţa de judecată ajunge la concluzia că în termenii Convenţiei a pleda pentru limitarea sau chiar pierderea suveranităţii statului prin astfel de măsuri precum ar fi aderarea ţării la o uniune de state ca EU, CSI sau prin incorporarea teritoriului Republicii Moldova într-un alt stat cum ar fi România sau refacerea URSS constituie o manifestare a libertăţii de exprimare aflată sub protecţia art. 10 al Convenţiei, atât timp cât autorii unor astfel de idei şi opinii îşi propun să le realizeze prin mijloace paşnice şi constituţionale. In momentul în care autorii unor astfel de opţiuni politice î-şi propun să le realizeze prin metode violente, anticonstituţionale şi/sau antidemocratice, ei pierd protecţia oferită de art. 10 al Convenţiei.
Deoarece din spotul publicitar al PNL nu reiese că autorii lui intenţionează de să folosească metode ilegale, violente, anticonstituţionale şi antidemocratice pentru atingerea scopului lor – unirea cu România – el reprezintă o manifestare legală a libertăţii de exprimare şi beneficiază atât de protecţia legislaţiei interne a Republicii Moldova cât şi art. 10 al Convenţiei Europene pentru Protecţia Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale.
Prin urmare, interzicerea acestui spot electoral de către Comisia Electorală Centrală constituie o ingerinţă arbitrară şi inadmisibilă în exerciţiul dreptului PNL la libertatea de exprimare.”
Nu pot citi, mă dor ochii.
CINE SE AFLA IN SPATELE ACESTEI IMPOTRIVIRI FANATICE SI ISTERICE , DE A SE EXPRIMA DESCHIS SI DEMOCRATIC SI CURENTUL UNIONIST ASTAZI IN 2010 …? IN PRIMUL RIND MINORITATEA IMPERIALA RUSOFONA , IN MAREA MAJORITATE ADUSA IN MOLDOVA DUPA 1945 . APOI MOLDOVENI MANKURTIZATI , CARE AU FOST ADUSI INTR-O ASEMENEA STARE DE TEROARE SI FRICA CA NUMAI ROSTIREA CUVINTELOR ROMANIA SI ROMANESC REPREZINTA O BLASFEMIE INSPAIMINTATOARE … SI IN SFIRSIT CEI CARE SUNT CUMPARATI DE SEVICIILE SECRETE RUSESTI , MERCENARII … CUM TOATE INSTITUTIILE STATULUI SUNT INFILTRATE , IMPOTRIVIREA CAPATA DE CELE MAI MULTE ORI CHIAR ASPECTE LEGALISTE . SI E DE AJUNS SA ADUCEM AMINTE DE DECRETUL ANULAT DE C.C. LUI GHIMPU . PROBABIL O INTINERIRE SI IMPROSPATARE MASIVA A FUNCTIONARIMII STATULUI ESTE FOARTE NECESARA SI BINE VENITA . ACUM DEPINDE SI CE FEL DE TINERI SUNT … DACA-S „PRAGMATICI ” DIN SPITA LUI FILAT,LUPU,URECHEAN SI ALTII , ADIO ADEVARATA SCHIMBARE …
Total de acord cu cele expuse de D-a Pavlicenco in articol. Inca un argument privind al lipsei de independenta si angajarii politice (sau de caln) a presei nationale pretinse libere si impartiale – nici o agentie de presa nu a mentionat / republicat declaratiile D-nei Duca de la conferinta de presa tinuta inca pe 25 August (Infotag). Doar Infotag si modova.org au publicat-o, desi acuzatiile si faptele expuse sunt shocante.
Cititi si va convingeti:
http://politicom.moldova.org/news/declaratia-eugeniei-duca-sergiu-mocanu-a-practicat-racketul-si-santajul-211908-rom.html
Pt Nicu Calcea
Plasez fragmentele in negru
Extrase din Hotarirea Curtii de Apel Chisinau
“Potrivit prevederilor art.54 al Constituţiei, exerciţiul drepturilor şi libertăţilor nu pot fi supuse altor restrângeri decât celor prevăzute de lege.”
“Instanţa de judecată reţine că potrivit jurisprudenţei constante a CEDO, orice restrângere a drepturilor garantate de convenţie, inclusiv libertatea exprimării urmează a fi examinată prin prisma regulii „triplului test”.
Potrivit regulii „triplului test” orice măsură restrictivă, care aduce atingere unui drept recunoscut unei persoane se consideră admisibilă dacă întruneşte cumulativ următoarele condiţii: este prescrisă de lege, urmăreşte un scop legitim şi este necesară într-o societate democratică.”
“Raportind circumstanţele pricinii la normele de drept enunţate, instanţa constată că pârâtul în şedinţa de judecată a indicat drept temei legal de interzicere reclamantului difuzarea spotului electoral prevederile art.47 alin.(2) Codului Electoral şi art.32 alin.(3) din Constituţie.
Instanţa de judecată examinând în esenţă conţinutul normelor legale susmenţionate ajunge la concluzia că dispoziţiile de blanchetă a acestor norme nu prevăd sancţiuni concrete pentru concurenţii electorali participanţi la agitaţia electorală şi nu conferă pârâtului CEC dreptul de a interzice instituţiilor mass-media să difuzeze spoturi electorale şi/sau de a obliga concurentul electoral să retragă spotul electoral din instituţiile mass-media.”
Potrivit art.69 alin.(2) al Codului Electoral, pentru оncălcarea legislaţiei electorale, Comisia Electorală Centrală sau consiliul electoral de circumscripţie poate aplica concurenţilor electorali sancţiuni sub formă de avertisment sau poate solicita aplicarea sancţiunii anulării înregistrării.“
“Piritul indică că, ingerinţa în exerciţiul dreptului reclamantului la libera exprimare a urmărit un scop legitim – asigurarea securităţii naţionale, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii constituţionale.”
”Instanţa de judecată reţine că, în esenţă îndemnul reclamantului adresat electoratului de a-şi manifesta dreptul de vot în favoarea unui candidat la funcţia de preşedinte, care împărtăşeşte idei unioniste, nu afectează imediat într-o manieră ilegală integritatea teritorială, suveranitatea statului şi/sau orânduirea constituţională, reprezentând de fapt motivaţia manifestării dreptului de vot „pentru” modificarea constituţiei.
Motivaţia voinţei electoratului, care nu contravine normelor legale şi principiilor democratice exprimată în modul stabilit la referendumul constituţional din 05 septembrie 2010 privind modificarea constituţiei nu poate fi interpretată ca fiind contrară intereselor statului. Or, potrivit principiilor democratice consfinţite de Constituţia Republicii Moldova, poporul este în drept de a vota pentru un candidat la funcţia de preşedinte al ţării care va promova idei unioniste, fie unirea cu Romвnia sau alte state sau uniuni de state.
In accepţiunea CEDO, un partid politic poate promova o schimbare a legii sau o schimbare a structurii legale şi constituţionale a statului atât timp cât sunt respectate două condiţii:
– in primul rind mijloacele folosite trebuie să fie legale şi democratice;
– in al doilea rind schimbările propuse trebuie să fie compatibile cu principiile fundamentale democratice (Refah Partisi v. Turciei, nr.41340/98, 41342/98, 41343/98 and41344/98 din 13.02.2003, § 98). Or, obţinerea de către un partid politic exprimarea de către electorat a dreptului de vot în favoarea unui candidat la funcţia de preşedinte, care urmează de a promova anumite idei politice şi/sau motivarea exprimării votului „pentru” în cadrul unui referendum constituţional în vederea obţinerii posibilităţii legale de către electorat de a manifesta în mod direct votul pentru un candidat la funcţia de preşedinte care va promova idei politice unioniste nu poate fi considerată ca fiind un mijloc ilegal sau antidemocratic de promovarea a unei politici de schimbare a structurii constituţionale a statului.
In speţă, reclamantul a îndemnat electoratul de a vota „pentru” la referendumul constituţional din 05 septembrie 2010 în vederea alegerii unui preşedinte care va promova idei politice unioniste, implicând utilizarea de către acesta a unor mijloace legale de realizarea a scopurilor politice.
In acest sens, instanţa de judecată reţine că potrivit jurisprudenţei CEDO, faptul ca un grup de persoane cere autonomie sau chiar revendică secesiunea unei părţi a teritoriului ţării, astfel, cerând modificări constituţionale şi teritoriale semnificative, nu poate justifica în mod automat interzicerea manifestărilor de către acest grup. A cere modificarea teritoriului în luări de cuvânt şi manifestaţii nu înseamnă în mod automat un pericol pentru integritatea teritorială a ţării şi securitatea naţională. Libertatea de exprimare şi dreptul -de a exprima păreri constituie una din valorile fundamentale ale unei societăţi democratice. (Stankov and United Macedonian Organisation Ilinden v. Bulgaria, nr.29221/95 şi 29225/95 din 02.10.2001, §97)
Intr-o societate democratică, bazată pe principiul legalităţii, ideile politice privind schimbarea ordinii existente a căror realizare este promovată prin mijloace paşnice, trebuie să beneficieze de o oportunitate corespunzătoare de exprimare prin mijloace legale (Idem).
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza United Comunist Party of Turkey v. Turciei nr.l33/1996/752/951 din 30.01.1998 § 43 a statuat că, nu poate exista democraţie fără pluralism. Din acest motiv dreptul la libertatea de exprimare prevăzut de articolul 10 al Convenţiei este aplicabil nu doar informaţiilor şi ideilor recepţionate favorabil sau privite drept inofensive, dar şi celor care ofensează, şochează şi deranjează.
Astfel, pluralismul politic, toleranţă şi libertatea gândirii sunt acele condiţii fără de care nu poate exista o societate democratică (Handyside v. the U. K., Series Anr.24 din 07.12.1976, § 49)
Statul este оn ultimă instanţă garantul pluralismului politic, care constituie unul din fundamentele esenţiale a unei societăţi democratice şi una din condiţiile de bază pentru progresul acesteia şi autodeterminării fiecărui individ în parte (United Comunist Party of Turkey v. Turciei § 45). Or, interzicerea reclamantului de a exprima liber opţiunea politică de schimbare a structurii constituţionale a statului prin aderarea statului la uniuni statale aduce grave atingeri regimului democratic de guvernare.
Reţinând jurisprudenţa citată a CEDO, instanţa de judecată ajunge la concluzia că în termenii Convenţiei a pleda pentru limitarea sau chiar pierderea suveranităţii statului prin astfel de măsuri precum ar fi aderarea ţării la o uniune de state ca EU, CSI sau prin incorporarea teritoriului Republicii Moldova într-un alt stat cum ar fi România sau refacerea URSS constituie o manifestare a libertăţii de exprimare aflată sub protecţia art. 10 al Convenţiei, atât timp cât autorii unor astfel de idei şi opinii î-şi propun să le realizeze prin mijloace paşnice şi constituţionale. In momentul în care autorii unor astfel de opţiuni politice î-şi propun să le realizeze prin metode violente, anticonstituţionale şi/sau antidemocratice, ei pierd protecţia oferită de art. 10 al Convenţiei.
Deoarece din spotul publicitar al PNL nu reiese că autorii lui intenţionează de să folosească metode ilegale, violente, anticonstituţionale şi antidemocratice pentru atingerea scopului lor – unirea cu România – el reprezintă o manifestare legală a libertăţii de exprimare şi beneficiază atât de protecţia legislaţiei interne a Republicii Moldova cât şi art. 10 al Convenţiei Europene pentru Protecţia Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale.
Prin urmare, interzicerea acestui spot electoral de către Comisia Electorală Centrală constituie o ingerinţă arbitrară şi inadmisibilă în exerciţiul dreptului PNL la libertatea de exprimare.”
Pt atoskim
Vreti presa libera cind ea serveste interesele clanurilor existente sau in devenire?
D-na Vitalia, dvs. si colegii din PNL va luptati cu morile de vant in RM, iar vantul sufla dinspre est. Unionismul este un ideal, e solutia cea mai buna. Este greu, mentalitatile oamenilor se schimba cel mai lent iar intertia constiintei ex-sovietice a populatiei din RM este „valorificata” de diversi „patrioti” prin inlocuirea in acest mecanism de gandire a „moldovenismului” in locul sovietismului. Publika TV este un astfel de exemplu de cal troian al intereselor anti-romanesti.
Moldovenismul este o forma fara fond iar atunci cand are o anumita substanta, aceasta apartine marii culturi romane: limba „moldoveneasca” de fapt romana, cultura toata este romaneasca, steagul RM este tricolorul pasoptist din Tarile Romane (in conditiile in care teritoriul RM era pe atunci gubernie), stema este acvila cu curce in cioc a Tarii Romanesti, organizarea institutionala este copiata la indigo dupa cea din Romania si exemplele sunt multe.
Problema insa, depaseste cu mult sfera intereselor nationale romanesti, de aici si panica de toata jena a Rusiei: ba opresc importul de vin din Moldova, ba pe cel de fructe si il folosesc pe patriarhul Kiril ca pion la inaintare, ori profetesc nu stiu ce Kargaztane in RM si tot asa.
Sa avem rabdare si sa continuam sa militam pentru lucrurile in care credem. Eu cred ca, intr-o forma sau alta, Romania isi va recupara natiunea sa din Basarabia, este doar o chestiune de timp.
Poporul moldovenesc este divizat in doua:etnicii romani majoritari si ceilalti(rusi,ucraineni,gagauzi etc.).Unirea nu se poate face din cauza ca in primul rand toate minoritatile doresc situatia de acum,aceasta statalitate ca si marea majoritatea etnicilor romani care au fost educati in fosta URSS.Dovada sta in atitudinea pe care o are populatia cu privire la independenta Moldovei, afirmarea statalitatii prin arborarea drapelului la fiecare casa de ziua independentei.Intarirea statalitatii RM face contribuie la indedepartrea momentului unirii.Unirea se poate face probabil peste 10-15 ani cand copii si adolescentii de acum care sunt educati intr-un mod liberal si proeuropean vor deveni maturi si vor avea un cuvant de spus.
acuma lumea zice ca pe 5 se voteaza unireacu Romania 🙁
Am citit câteva din multiplele articole pe care le publicați. Îmi plac mult ideile dumneavoastră și sper că nu este vorba doar despre oportunism politic ci în primul rând de faptul că aveți, ca sutele de mii de români din Moldova, un sentiment de nedreptate, o dorință de a spune sus și tare cine suntem, care ne este limba și originea. Sper că vom ajunge să trăim aceste momente. Avem însă nevoie de o deșteptare, de o deșteptare dintr-un somn care ne omoară. Vă scriu acest mic comentariu pentru a vă încuraja de a continua și sper că vor fi din ce în ce mai mulți care se vor deștepta și vor lupta. „Suntem români și punctum” și vrem să trăim demn în țara noastră, nu să pribegim pe meleaguri străine. Curaj!
Pentru ADY.
Nu este vorba de o PRACTICA INTERNATIONALA pe care o propun ci de un caz PARTICULAR si UNIC in istoria politicii internationale cand un JURNALIST de profesie insulta un sef de stat strain , jurnalist care daca ar adresa aceasta insulta presedintelui Medvedev ar intra imediat in inchisoare sau ar primi un glonte nu se stie de unde. Acelasi lucru s-ar intampla nu numai in rusia ci in orice alta tara din lume cu un presedinte in fruntea tarii insultat de un asfel de personaj.
Pe de alta parte exista o solidaritate INTER- Prezidentiala in lume care nu permite astfel de acte si se reactioneaza imediat condamnand individul in cauza, care nu este un cetatean de rand ci face parte din categoria celor apropiatii puterii politice in stat.
Un gest de scuze din partea presedintelui MEDVEDEV catre DOMNUL PRESEDINTE GHIMPU ar fi cel mai mic lucru care i s-ar cere din partea opniei publice internationale.
Dna Pavlicenco,
A-ti vazut panoul de publicitate cu Lupu?
‘Presedintele care ne uneste’.
A intrat oare in PNL ? 🙂
Pt.Browser
Lupu este un statalist, acest mesaj fiind tot statlist si se refera sa uneasca etnicii romani cu ceilalti din RM, asa cum am scris mai sus:populatia RM este divizata in doua.
Bravo, PNL, în sfîrșit o hotărîre europeană la noi în Moldova !
Să înțeleg că PNL deacum este pentru unire adevărată și nu interstatală ?
Chiar de o fi așa, tot nu avem sorți de izbîndă pînă cînd nu se vor uni toate forțele pro unire într-un front al unirii, chiar și așa sunt foarte mulți rătăciți care privesc națiunea sa cu ură și dispreț, ba mai mult blestemînd-o și batjocorind-o. Cu urechile mele am auzit și cu ochii am privit, sunt mulți, ce ne facem ???
Cînd oare d-na Pavlicenco o să fie această unire ???
Pt browser
1. Nu-l asteptam pe Lupu in PNL.
2. Uneste oamenii din R.Moldova, nu ne uneste cu Romania.
3. Daca ii va uni aici, apoi va fi bun sa ne unim cu Romania.
Pt sergiu 1135
Totul depinde d enoi. Ceea ce a facut PNL e ca a spart zidul tabuizarii in privinta discutarii si propagarii deschise a Unirii. Cine s eteme de asta, sa le spuna de ce nu e bine. Inclusiv Ghimpu. Insa argumente nu au. Pentru ca nu pot face din RM stat. Dupa comunisti am crezut ca pot altii face stat. Pe naiba. Acum vom vedea citi oameni au demnitate romaneasca, nationala.
o mare parte din vina , in privinta raminerii in urma pe toate planurile a tarii , o au fosti presedinti snegur , lucinschi si voronin . este imaginea alunecarii rapide a r.moldova spre un stat mafioto-stingist cu orientare spre estul ne-democratic . desi comunistii critica astazi o guvernare asa-zis liberala , in realitate stinga s-a aflat la putere si se afla inca , in permanenta de la proclamarea independentei de stat … si iata ca suntem in 2010 , iar aceasta stinga mafiotizata si filo-ruseasca , are obraznicia sa ceara la fiecare alegeri din nou voturile cetatenilor . desi moldova e cea mai saraca tara din europa , cu cea mai redusa productivitate a muncii , toata aceasta adunatura de partide si partidulete mai vechi sau mai noi ce isi spun de stinga , se lauda cu realizari faraonice , ba chiar isi anunta noi obiective luate parca din cartile de basme si povesti … intre timp nimeni nu a prezentat decontul sau a raspuns pentru starea deplorabila a tarii . aici este si vina oamenilor care inca mai continua sa dea credit unor forte politice care au nenorocit destinele foarte multora .
CRED CA PNL SE AFLA INTR-UN VIITOR DESTUL DE APROPIAT , IN FATA A PATRU BATALII IMPORTANTE : 1] PARTICIPAREA LA REFERENDUM 2] ALEGERILE 3] ALEGERILE LOCALE CARE SE APROPIE SI ELE 4] RECENSAMINTUL POPULATIEI CARE URMEAZA A AVEA LOC IN VIITORUL APROPIAT . DIN TOATE ACESTEA , POATE VOI UIMI PE MULTI , DAR CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT VA FI RECENSAMINTUL POPULATIEI . DE CE , VOR INTREBA MULTI ? PENTRU CA APARITIA „PESTE NOAPTE” A UNEI „MINORITATI” ROMANE IMPORTANTE [ 15-20% DE LA 2% ] VA LICHIDA TEORIILE „MOLDOVENISTE” PE CARE SE BAZEAZA FORTELE REACTIONARE FILO-RUSESTI … ATUNCI MINCIUNA VA FUGI IN SFIRSIT RUSINATA …
Un exemplu de lasitate:
„Nu o parte din R. Moldova dorește unirea cu România, ci o parte dintre cetățeni au un punct de vedere referitor la acest subiect. R. Moldova este un stat independent și suveran. Este și așa va fi. În acest statut al țării noastre ne vom dezvolta ca să avem un nivel de viață adecvat.” Declarația îi aparține premierului Vlad Filat, lansată în cadrul unei întâlniri cu cetățenii din r. Rezina.
„Relațiile cu România sunt unele firești cu o țară vecină, cu care avem o istorie comună și multe alte lucruri, care ne leagă”, a precizat Filat.
„România este și o țară a Uniunii Europene, căreia trebuie să-i fim recunoscători pentru suportul acordat constant. În urma inundațiilor am suportat pierderi de 65 milioane de dolari, am avut ajutor în primul rând din partea acestei țări pentru construcția a 700 de case. Plus, ni se oferă și 5 mii de burse pentru copii din R. Moldova care să studieze în România”, a mai adăugat premierul.
“Nu o parte din R. Moldova dorește unirea cu România, ci o parte dintre cetățeni au un punct de vedere referitor la acest subiect. R. Moldova este un stat independent și suveran. Este și așa va fi… NU PREA INTELEG CINE E FILAT ? DUMNEZEU ? VEDE IN VIITOR CA NOSTRADAMUS ? LINIA LAUDATA DE FILAT , ESTE O LINIE FALIMENTARA , AVENTURISTA , IMORALA SI ANTI-NATIONALA . DE FAPT ADEPTII ACESTEI LINII SUNT LA PUTERE NEINTRERUPT , AN DE AN , ZI DE ZI , DIN 1991 INCOACE … SI CE REZULTATE VEDEM DUPA APROAPE 20 DE ANI ? ARMATA DE OCUPATIE IN TARA , SUBORDONARE APROAPE TOTALA IN FATA RUSIEI , SARACIE , UN SFERT DIN POPULATIE FUGITA DIN TARA IN CARE STATUILE COMUNISMULUI STAU NECLINTITE DE PE SOCLURI , CA SI CIND RSSM TRAIESTE SI E BINE-MERSI . SI DACA ADERAREA LA U.E. MAI DUREAZA VREO 20 DE ANI , CINE RASPUNDE ? FILAT ? ATUNCI SA IASA IN FATA OAMENILOR SI SA LE SPUNA ADEVARUL SI SA INCETEZE PROPAGANDA IN STIL COMUNIST , CA UITE MIINE ,POIMIINE INTRAM IN U.E. . SA SPUNA CA MOLDOVA E IN ACEST MOMENT PINA SI IN URMA ALBANIEI IN LUNGUL SI ANEVOIOSUL DRUM SPRE ADERARE … DACA SE MERGE TOT CU POPULISMUL SI DEMAGOGIA IN FRUNTE , TOT NU SE INTRA MAI REPEDE IN U.E., TOVARASI !
SE PARE CA ACTUALA CONDUCERE A RUSIEI JOACA TARE PE CARTEA MILITARISMULUI DIN PERIOADA RAZBOIULUI RECE …Ecouri ale Războiului Rece: submarine britanice, urmărite în Atlantic
Un submarin rus Akula a fost prins în timp ce încerca să înregistreze semnătura acustică a submarinelor britanice Vanguard, care poartă rachete nucleare Trident, scrie The Telegraph, citând surse din marina Marii Britanii.
Oficiali din marina britanică spun că, în ultimul timp, au remarcat numeroase „contacte” cu submarinele ruse. Cele mai multe din 1987, adaugă ei. Dacă ruşii reuşesc să înregistreze zgomotul unic produs de propulsorul unui submarin Vanguard atunci siguranţa naţională a Marii Britanii ar fi pusă în pericol.
Cu ajutorul sofisticatului sonar cu care este dotat Akula, submarinul rusesc va putea depista cu uşurinţă locul în care se află submarinul Vanguard şi, eventual, ar putea distruge nava britanică înainte ca aceasta să lanseze rachetele Trident D4.
Potrivit surselor The Telegraph, în ultimele şase luni, un submarin rusesc Akula a intrat în Atlanticul de Nord încercând să urmărească un Vanguard. Incidentul a rămas secret până acum. Se pare că ruşii stăteau în largul bazei navale Faslane (Scoţia) şi aşteptau ca un submarin cu rachete Trident să îşi înceapă obişnuitul tur de trei luni pentru apărarea pe mare.
„Ruşii au început să se joace”
Cât timp se află în misiune, Vanguard are un itinerar precis, prestabilit. Oficiali din marina britanică, vorbind sub protecţia anonimatului, au spus că ruşii au încercat „de mai multe ori să depisteze locul în care se află nava”. După aceste semne de urmărire, britanicii au trimis un submarin de vânătoare pentru a-şi proteja nava ameninţată.
„Ruşii au început să se joace cu noi, cu francezii şi americanii în nordul Atlanticului”, a spus un ofiţer de rang înalt al marinei britanice. „Am investit mult în protejarea rachetelor Trident deoarece nu ne putem permite să îi lăsăm pe ruşi să identifice profilul acustic al submarinelor noastre”, a adăugat acesta.
Akula este un submarin de atac cu propulsie nucleară, folosit pentru prima dată de armata sovietică în 1986.
Filat si-a dat arama pe fata.El este un statalist,vrea numai puterea.Vrea sa mentina Moldova in aceasta zona tampon.Rusine fatarnicului!
… INTOARCEREA LA ISTORIA ADEVARATA A NEAMULUI NOSTRU
Exportul de revoluţie
În dorinţa de a distruge România reîntregită, în 1918, Lenin şi Troţki au ordonat asasinarea regelui Ferdinand ca pedeapsă pentru actul Marii Uniri.
Stalin ştia foarte bine, că pentru a se extinde, comunismul are nevoie de război. Nu în sensul că „patria proletariatului mondial” declară război statelor „exploatatoare”, le învinge şi fraternizează cu clasa muncitoare autohtonă, care de-abia aşteaptă venirea eliberatorilor ca să le facă o primire triumfală, noii sosiţi punând în operă programul de construcţie a socialismului, muncind cu dăruire, ca să se ajungă cât mai curând posibil la treapta ultimă de organizare a societăţii, comunismul. „Marele Geniu” ştia că toate acestea nu sunt decât baliverne, bune pentru inocenţii legănaţi de cântecul de sirenă al utopiei marxiste. El avea în vedere războiul adevărat, cel care, indiferent de costurile economice şi umane, avea să ducă – aşa cum s-a petrecut în realitate! – la intrarea unor teritorii imense în sfera de influenţă a Statului Comunist. Pe timp de pace, instaurarea comunismului din senin ar fi fost imposibilă, chiar într-un stat ca Rusia, unde activităţile subversive revoluţionare ajunseseră la paroxism.
Odată instaurată puterea comunistă „pe o şesime din suprafaţa planetei”, cum spuneau triumfalist rapsozii partidului, aparatul sovietic de subversiune a purces la pregătirea unor tulburări care aveau rolul de a declanşa războaie civile, insurecţii „populare”, care să dinamiteze ordinea socială legală, aruncând statele într-un haos pe fondul căruia intervenţia sovietică ar fi putut avea succes. În alte cazuri, s-ar fi produs o infiltrare masivă, mascată sub forma ajutorului internaţional dat „luptătorilor revoluţionari”, aşa cum s-a întâmplat în Spania. Acţiunile subversive au început la scurt timp după organizarea aparatului tehnic al Kominternului. Oamenii lui Lenin au trecut hotărât la exportul de revoluţie.
România, ţintă predilectă a subversiunii
Ţara noastră a fost, de la începuturile Internaţionalei Comuniste, o ţintă predilectă a subversiunii. „În 1918, Lenin şi Troţki au ordonat asasinarea regelui Ferdinand, ca pedeapsă pentru actul Marii Uniri din 1 decembrie 1918, dar comisarul Simion Roşal, trimis pentru îndeplinirea acestei misiuni, a fost arestat de Armata Română. În 1919, Kominternul a ordonat asasinarea mareşalului Averescu, actul terorist fiind dejucat în ultima clipă. Pe data de 8 decembrie 1920, a explodat o bombă în Senatul României, aceasta fiind pusă de Max Goldstein (nume
conspirative: Argeşeanul, Abramovici Teohari, Belinschi Sami, Coca, Stejaru), un extremist de stânga, el având complici pe Saul Osias şi Leon Lichtblau. A fost primul atentat terorist. Dispozitivul exploziv artizanal plasat în sala Senatului României i-a ucis pe Dimitrie Greceanu, ministrul Lucrărilor Publice, decedat a doua zi la spital, şi pe senatorii Demetriu Radu, episcopul greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc, şi Spira Gh. Gheorghiu, decedat la spital pe 13 decembrie, şi a rănit grav pe Constantin Coandă (52 de răni cauzate de schije), preşedintele Senatului. (…) 1924 a fost anul celei de-a doua agresiuni majore împotriva României Mari, Uniunea Sovietică (creată la 6 iulie 1923) încercând să se extindă din nou asupra teritoriului dintre Prut şi Nistru. Încă din 1923, Moscova, prin Internaţionala Comunistă, a avansat şi şi-a impus teza, acceptată de PCR, potrivit căreia România ar fi fost un stat imperialist, multinaţional, creând astfel baza politică pentru a cere «autodeterminarea» Basarabiei”.
Comuniştii au luptat pentru dezmembrarea ţării
„În aprilie 1924, la Conferinţa Federaţiei Comuniste Balcanice de la Viena au fost adoptate câteva hotărâri cu privire la România, printre care «Dezvoltarea propagandei în favoarea revenirii Transilvaniei la Ungaria», «Propaganda în rândurile populaţiei din Transilvania şi cercurile antiromâneşti ale burgheziei maghiare», «Organizarea de greve cu motivaţii politice», «Propaganda în armata română, în special printre soldaţii originari din Transilvania». (Pasajul citat este preluat din masiva lucrare a cunoscutului publicist constănţean Constantin Cumpănă „Terente”, Telegraf Advertising 2009, Constanţa, vol. II, pp. 123-124).
Menţionăm că, după alte surse, Uniunea Sovietică s-a constituit la 30.12.1922, prima Constituţie fiind adoptată la 31.03.1924. Constantin Cumpănă, referindu-se la documentul publicat în „România Liberă” din 13.05.1994, sub semnătura lui Vladimir Alexe, material intitulat „Istoria secretă/Ilegaliştii comunişti, au luptat pentru dezmembrarea ţării. Planul de împărţire a României în cinci zone”, face cunoscută, în contextul biografiei faimosului bandit lipovean Terente, amploarea agitaţiei şi diversiunilor bolşevice în România, îndeosebi în Dobrogea şi Basarabia. Acţiunile planificate în Rusia comunistă au culminat cu aşa-numita „revoluţie” de la Tatar-Bunar (12-18 septembrie 1924). C. Cumpănă reproduce comunicatul guvernului relativ la evenimentul în chestiune: „(…) În ziua de 12 septembrie, un număr de 30 de indivizi, veniţi pe mare în sudul Basarabiei, a atacat localitatea Nicolaevca la ora 12 din zi, izolând comuna prin tăierea firelor telegrafice şi telefonice şi omorând pe primar, pe soţia sa, doi jandarmi şi un locuitor. Aceiaşi cetăţeni au mai prădat pe negustorii veniţi la târg şi încărcând trei căruţe cu mărfuri, le-au ascuns în bălţile din regiunea lacului Saşic. În zilele următoare, aceiaşi indivizi, susţinuţi de complici pe care îi aveau în această regiune, au atacat satele Tatar-Bunar, Cişmele, Neraşoi şi Golileşti, jefuind şi terorizând populaţia pentru a o asocia cu actele lor şi a o ridica contra autorităţilor. Trimiţându-se trupe din Ismail pentru urmărirea şi capturarea indivizilor, ordinea a fost pretutindeni restabilită. Populaţia locală a dat autorităţilor un concurs hotărât la descoperirea complicilor şi restabilirea ordinei (…)”.
Grupări teroriste clandestine
S-a stabilit, într-adevăr, că printre cei capturaţi se aflau militari sovietici şi că ruşii organizaseră „un comando de tip terorist”, firele acţiunii ducând la un centru conspirativ de la Odesa, în colaborare cu agenţi iredentişti din Basarabia. În perioada istori că în chestiune, spionajul sovietic, slujit de Komintern cu organizaţiile sale din sânul statelor-ţintă – partidele comuniste – în primul rând cele din zona Balcanilor şi România, a constituit un număr extraordinar de mare de grupări teroriste clandestine; numai în Basarabia, între 1919-1924, au existat 118 asemenea grupări, număr precizat de Serviciul secret al Armatei.
Smirnov: Naţionalismul şi românizarea e politica oficială de stat a RM … HAHAHAHA … SUGUBAT BANDITUL DE SMIRNOV . DACA USOARA BOARE DE REDESTEPTARE NATIONALA DIN MOLDOVA POATE FI NUMITA ROMANIZARE INSEAMNA CA AM INEBUNIT CU TOTII SI TREBUIE SA MERGEM ACOLO UNDE NE E LOCUL …LA SPITALUL DE NEBUNI . REALITATEA SI NU POVESTILE TERORISTULUI NE SPUN CU TOTUL ALTCEVA … ACUM DEPINDE SI DIN CE LOC PRIVESTI PROBLEMA … PROBABIL CA INVAZIA LIMBII RUSE IN VIATA DE TOATE ZILELE SI NOPTILE , MENTINEREA SIMBOLISTICII SOVIETO-RUSE PESTE TOT IN REPUBLICA , SLUGARNICIA FANARIOTA A TUTUROR CONDUCERILOR CE S-AU PERINDAT PE LA GUVERNARE CATRE MECCA-MOSCOVA INSEAMNA IN CAPUL TULBURAT DE PREA MULTA VOTKA A LUI SMIRNOV TOT „ROMANIZARE” ?
pt dna Pavlicenco
E adevarat ca dnii Druc si Botan au aparat dreptul la exprimare a partidelor care pledeaza pt Unire cu Tara. Este interesant insa ca spre finalul emisiunii unionistul Druc a cedat pozitiile, subliniind ca astazi el sustine in mare punctul de vedere al lui Mircea Snegur, care crede, la fel ca si Ghimpu si Filat, ne vom intalni cu Romania cand RM va intra in UE.
Eu nu inteleg cit de chior trebuie sa fii sa citesti texte multicolore, mai ales rosu. D-na Pavlicenco luati un stilist sa va ajute cu asta.
Pt. Vlad
Interesantă a fost şi întrebarea lui Boţan către ex.preşedintele Snegur, actualul preşedinte interimar şi ex. ministru M.Druc ce cred ei despre mişcarea unionistă din RM, la care M.Druc a accentuat, că pentru a cunoaşte adevărta suflare a unionizmului în RM e necesar de promovat un partid cu viziuni unioniste măcar cu vreo 5 procente în viitorul scrutin (probabil sa referit la PNL) şi balanţa proporţionalităţii prounioniste şi contra se vor schimba în RM, deoarece atîta timp cît la conducerea ţării sunt promovate doar formaţiuni politice care undeva în suflet îşi cunosc originea, dar preferă să defileze pe piaţa roşie la 9 mai, să depună flori la memorial la 22 iunie şi 24 august pentru a nu supăra adevăratul stăpîn al RM , apoi nu numai sărmanii cetăţeni ai RM se vor îndoi de posibilitatea UNIRII ci şi după cum aţi văzut la sfîrşitul emisiunii şi M.Druc, unul din cei mai curajoşi unionişti, şi-a potolit tonul, numai să nu-l prea supere pe Snegur şi Ghimpu.
Apropo mi-a plăcut o altă emisiune tot cu M Druc, cînd el a accentuat:
Domnilor cetăţeni ai RM. V-aţi proclamat indepndenţi, suverani, vi-i bine? Atunci staţi aşa că staţi bine.
FELICITĂRI PNL cu cîştig de cauză.
BUCURIE ŞI TRISTEŢE.
Bucurie, fiindcă în RM totuşi există justiţie.
Tristeşe, fiindcă în RM nu există demnitate naţională, nu există clasă politică, nu există solidaritate ideologică.
În alegerile parlamentare PNL s-a retras din cursă în favoarea forţelor liberale cu şanse de accede în parlament.
Acum PNL este atacat de forţele imperialiste pentru adevărul pentru care a luptat L.Istrati, G.Ghimpu, Vătămanu, Doina şi Ion Aldea- Teodorovici, să le fie şărîna uşoară ,şi alţi patrioţi ai acestui neam.
Şi care a fost reacţia colegilor liberali, care deţin cele mai mari funcţii în stat? Cu PD e tot clar, dar PL, AMN, PLDM?
Ce au luat apă în gură?
Sau să aperi azi o idee unionistă e mai periculos decît să mergi la 9 mai pe piaţa roşie, să mergi la memorial la 22 iunie şi la 24 august să depui flori în memoria ” ELIBERATORILOR”, Aapoi unu cîte unu să ne îmbrăţişăm cu Băsescu pentru a împăca capra cu varza?
Sau poate comanda de a ataca forţele unioniste le convine nu numai forţelor imperialiste?
De aceia şi am accentuat că e bucurie şi tristeţe.
Tristeţe, pentru că nu am obţinut aceia pentru ce am luptat.
ESTE uluitor sa auzi in fiecare zi pe tovarici DODON cerand o alianta de stanga in frunte cu PCRM-ul cand se stie si nu trebue demonstrat pentru a MIA oara, ca PCRM-ul este, ca si toate partidele comuniste din lumea intreaga, O FORMATIE DE EXTREMA STANGA.