Loading Facebook Comments ...

21 Comments

Add a Comment
 1. or sa va blocheze iar spot-ul pe motiv ca ati pus „Hora Unirii”..o sa vedeti, sint in stare.

 2. E mai bun dekit cel precedent, cu Hora Unirii pe planul sonor.

  Asteptam ce vor spune comunistii.

 3. O caragioshenie. Si ce daca pledati pt. Unire si pentru disparitia statului RM. Atata timp cat pledati pentru aceste schimbari pe cale democratica si nu prin violenta, este ok. Puteti pleda pt. unirea in urma unui referendum democratic si cu republica Burkina Faso.

 4. … MAI BUN SPOTUL ACESTA DECIT PRIMUL . TOT RAUL SPRE BINE CUM SE SPUNE .

 5. … E MAI CALD SI UMAN DECIT PRIMUL CARE ERA „ARTIFICIAL” .

 6. dati-i bataie !! e bun

 7. HA-HA-HA!
  Sub ritm de „Hora Unirii”!
  Ingenios!

 8. Pt Jay

  Sa blocheze, pina la sfirsitul referendumului. Noi ne prapadim de ris de slabiciunea si intoleranta lor. Ei isi bat joc de lege, de stat, de societate si de oameni. Noi – de ei.

 9. Pt Bogdan

  Mersi ca ne apreciati si sprijiniti. E greu cu „demnitatea nationala” in RM-eaua noastra…

 10. Pt Pepe

  Pai asa credem si noi, ca pledam pentru examinare pe cale democratica. Insa comunistii si aliatii lor din AIE sint intoleranti fata de alte opinii. De aceea vor sa ne „zatreasca”.

 11. Primul spot era perfect si reflecta practic complet ideea partidului, pacat ca a fost scos de CEC ((
  La un apropo, daca introducem sageata pe harta … nu credeti ca arata directia nord-estica..adica Rusia…?

 12. GENIALA ideea „” HORA UNIRII „”.

  SPOTUL este si mai puternic; si merge la inima ROMANILOR si a RUSILOR care vor sa devina romani, in toata fratietatea cu ROMANIA.

  Preferam doua milioane de RUSI cinstiti in ROMANIA decat o mie de alte etnii care nu cauta decat sa distruga ROMANIA.

  Cu poporul NOBIL RUS, neatins de komunism, TRAIM intr-o armonie perfecta cu RUSII in ROMANIA.

 13. Doamna VITALIA – PNL,

  Nu am inteles declaratia presedintelui GHIMPU care este contra UNIUNII interstatale cu ROMANIA, termeni alambicati care nu spun nimic adeptilor UNIRII cu ROMANIA.

  Pe de alta parte o FAUNA de asa zisi INDIVIZI care nu-si precizeaza crezul politic ataca prosteste PNL si pe DOamna VITALIA cum ca PNL-ul ar cauta aceasta Uniune Interstatala , „” un mare pericol de nustiu ce „”.

  ATi putea sa ne dati cateva explicatii privind aceasta OSTILITATE mocnita a PL-ului si a lui filatov privind ideile PNL-ului ?????????????

 14. Pt MELO-GRAF

  PL nu agreeaza ca, daca ei nu spun mai clar de aceste lucruri, vine PNL sa spuna si sa ii preia terenul electoral. Numai ca PNL a spus asta mereu, cind PL nu era in top, iar Chirtoaca nu era primar. Deci, invidia si lupta politica neloiala. Se vede clar ca PL a folosit niste declaratii proromanesti sa obtina voturi, dar nu are acest lucru in suflet sa lupte pentru ele si fiind in arcul guvernamental. Afirmatiile lui Ghimpu sint niste aberatii pe aceasta tema. Nu cred ca a avut rabdarea intelectuala sa citeasca si conceptul nostru. Il repostez aici.

  Pentru Ghimpu, poate nu va obosi citind, inca o data

  Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale

  Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

  Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

  Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

  In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

  In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

  Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

  Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

  Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

  In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

  Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

  PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

  In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

  Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

  Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale
  a Partidului National Liberal din Republica Moldova

 15. „PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita”.

  DACA VIATA IN GENERAL ESTE ASA DE NEDREAPTA CE SA-I FACEM??!!!

  Dar lasand tragicul la o parte moldovenii/romanii trebuie sa se uite inca o data pe sondajul de la IMAS CHISINAU.
  Ce vom vedea acolo este ca minoritatile nationale din tara habar nu au si nici nu-i intereseaza de TELEVIZIUNILE, RADIOURILE, ZIARELE DE LIMBA NATIONALA (romana) DEOARECE MULTI SUNT OAMENI INCHISI CARE NU DORESC SA INVETE MACAR O LIMBA STRAINA DE CIRCULATIE INTERNATIONALA, SE DUC NUMAI IN CSI SI IN GENERAL CONSUMA NUMAI CE VINE DIN RUSIA.

  Pana ce moldoveni nu-i intreaba pe ucrainieni si gagauzi dimineata, ce au vazut aseara la PRO TV CHISINAU SAU JURNAL.MD tara nu isi va schimba traiectoria.

  Este foarte necesar ca moldoveni/romanii sa faca eforturi sa priveasca la televiziunile de limba romana si engleza si mai putin la cele de limba rusa si vom fii ascultati si respectati.

 16. Constantin Tanase: Mafia noastră e bună, iar mafia lor e rea?!

  Când, săptămâna trecută, „mi-am permis” să scriu câteva cuvinte de bine despre preşedintele interimar Mihai Ghimpu, „falşii mei amici” s-au simţit obligaţi să mă atace de o manieră lipsită de bun-simţ şi corectitudine. Ştiu de unde, de ce şi de cine sunt dirijate aceste atacuri, dar nu voi polemiza cu ei. La ce bun? Există alte subiecte mai importante pentru care face să-ţi creşti ghebul deasupra calculatorului.

  Ştiu, toate campaniile electorale de la noi debutează şi se desfăşoară sub flamura luptei sfinte împotriva mafiei. Aici se impune o remarcă: dacă în toate ţările mafia e univoc de un singur fel – rea, odioasă şi urât mirositoare -, la noi ea e de două feluri: rea şi bună, plăcut mirositoare. În campania electorală precedentă a fost rea o mafie, iar alta a fost bună. În viitoarea campanie se schimbă rolurile: mafia care a fost rea şi surpa temeliile statului devine, brusc, bună şi profund statalistă, iar mafia care a fost bună devine rea şi antistatală. Şi aşa o dată la patru ani, iar asta la moldoveni se numeşte SCHIMBARE şi ALTERNANŢĂ LA PUTERE. Cam o astfel de „schimbare” şi „alternanţa la putere” s-a produs şi la noi acum un an.

  Şi încă o precizare, ca cititorul să înţeleagă până la capăt ce se întâmplă: când TIMPUL a fost inclus în „schema mafiei lui Plahotniuc” nu am rămas surprins – noi suntem obişnuiţi cu acest rol. Cei care ieri ciuguleau din palma lui Voronin, făceau parte din mafia creată de Voronin şi ne etichetau ca „ziar de bulevard” care „ciuguleşte din palma mafiei ruseşti”, astăzi luptă „împotriva mafiei” şi ne acuză că suntem vânduţi mafiei lui Voronin. Cam încurcat pentru o minte sănătoasă…

  Cu adevărat stupidă situaţie şi ingrată meserie! Electoralele trec, politicienii care se atacau la sânge se împacă, creează alianţe şi guvernează împreună, devin cumetri şi-şi cunună odraslele, iar cei proşti şi umiliţi rămânem tot noi, jurnaliştii. Mafioţii o duc bine mersi, iar imaginea lor de mafioţi trece asupra jurnaliştilor care au fost atraşi în bătăliile electorale pentru că doresc şi ei să mănânce o bucată de pâine şi chiar cred sincer că fac o operă de asanare a societăţii şi de stârpire a mafiei. Mafia însă, precum se ştie, e nemuritoare. De altfel, ca şi corectitudinea şi bunul-simţ.

  Nu zic că nu trebuie să luptăm cu mafia – dar nu numai la televizor şi nu numai în campaniile electorale, şi nu trecând dintr-o mafie în alta. În plus, mai sunt şi alte lucruri la fel de grave, care sapă la fel de periculos ca şi mafia la temelia acestui stat. Cât face declaraţia Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, lansată în cadrul întâlnirii cu arhiereii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei în frunte cu ÎPS Vladimir la Mănăstirea Solovki, despre aceea că, „în pofida faptului că moldovenii nu vorbesc o limbă slavă, RM e considerată de Patriarhia Rusă parte componentă a Sfintei Rusii, care nu este un concept etnic sau politic, ci unul spiritual”?! Aceşti clerici nu formează tot un fel de mafie? Această mafie nu-şi are oare candidatul ei la postul de preşedinte al RM!? Dar oare această declaraţie a patriarhului rus („Ne rugăm pentru RM, pentru prosperitatea poporului moldovenesc, ca orientarea politică a RM să ajute la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”) nu este un atentat la siguranţa naţională a statului RM?! Dar cum se numeşte interzicerea de către CEC a unui spot electoral unionist al PNL? Să fie oare acest spot (cu un mesaj absolut constituţional!) mai periculos decât declaraţiile şovine şi imperiale ale patriarhului Rusiei? Sau „unionismul” rusesc e bun, consolidează statul RM, iar unionismul românesc distruge statalitatea celui de al doilea stat românesc? Oare acest subiect nu e la fel de important ca şi cel despre corupţie şi mafie? Dar câtă presă şi care presă s-a ridicat împotriva acestui act de bolşevism sovietic? Sau poate cei de la CEC cred că V. Pasat este un patriot mai mare al RM decât Vitalia Pavlicenco? Atunci prin ce se deosebesc ei de comuniştii Voronin, Mişin, Petrenko ş.a.?

  Şi dacă am început-o cu mafia, închei tot cu ea. Ieri am aflat un lucru şocant: Doru Petruţi, managerul IMAS Chişinău, a declarat presei că a fost ameninţat de către reprezentanţii unor partide politice pentru a modifica datele BOP. „Aprilie-august este cea mai neagră perioadă în activitatea companiei noastre”, a mai spus Petruţi. Oare aceste partide nu sunt tot o mafie, dacă fac uz de asemene metode? Şi de ce nu ne revoltăm? De ce nu declanşăm campanii antimafie? Sau e vorba de ceea ce spuneam mai sus: s-a produs schimbarea şi mafia noastră e bună, iar a lor e rea?..

 17. Domnul GHIMPU ataca PNL-ul dar nu propune varianta sa de UNIRE a MOLDOVEI cu ROMANIA. Tacerea sa arata clar ca el este ANTI-UNIONIST insa tacand INSEALA ELECTORATUL, ca si ceilalti membri ai ALIANTEI FANTOMA ANTI-ROMANEASCA.

 18. Absorbtia… ar insemna de fapt, ca deja „am acceptat” consecintele Pactului?
  cum putem ACCEPTA o nedreptate? Cum putem sa traim fara demnitate – cind nici dreptul la aparare nu ne este rezervat?

  VREM UNIREA DE JURE si de facto cu Romania.
  Ce-i cu absorbtia? – ne poate absorbi oricine…

 19. suntem nedreptatiti din toate partile, inclusiv de Occident, de unele forte politice din Romania, care ne tot zic sa asteptam -?!!??? Pina cind? de ce?

  Nu va faceti complici la tot ce ni se intimpla…Cine conduce Lumea? Cine conduce, de fapto, Moldova? dar Romania? de ce observam atit de multe grimase crispate?

  cit o sa mai tina in genunchi in popor inocent? Problema este in noi, ca ”acceptam” voia altora… de a ne tine in stare de robi, care accepta situatie de sclavaj… femeile noastre prin toata Europa… barbatii nostri prin toata Rusia muncesc la negru… ce pensie vor avea ei?

  Pina cind, Doamne? Pina unde, Doamne?

 20. Pt MELO-GRAF

  Pai, e corect. Si Filat, si Urechean se tem d eunire si nu o vorbesc. Sa placa Moscovei… Nu vedeti cum ii curg ochii lui Filat dupa Putin. Si-a gasit slabakul model…

 21. Şi în semn de recunoştinţă faţă de rusia merge la memorial de ziua ocupaţiei şi depune flori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *