Filat si Marea Depresie

Incepe Marea Depresie la moldovenii romani. Acesta este cel mai “frumos” rezultat al guvernarii Aliantei pentru Integrarea Europeana. Acum citeva luni, cind intrevedeam deja alte interese ale noilor guvernanti, decit cele anuntate in declaratii publice, eram rasatacata pe blog, pe Internet, in diferite comentarii, fiind invinuita ca fac si eu jocul comunistilor. Acum, cind citim comentariile pe unele portaluri, senzatia care se degaja este ca lumea se descurajeaza enorm si ca lupta declansata intre PLDM si PD face jocul comunistilor. Sau inca mai gresesc?

In componentele AIE parca au intrat dracii odata cu mirosirea alegerilor prezidentiale si parlamentare anticipate. Practic, pina la Anul Nou – dar nu se stie ce va fi si dupa –, ne vom afla intr-un marasm antinational, pe care unii, brusc, l-au declansat ca lupta contra Mafiei. Am luptat si mai luptam si noi contra Mafiei, insa la noi si Mafia are apartenenta politica. Cine se crede azi mai mare, mai tare si cu pirghiile publice in mina, arata cu degetul la altul. De parca altcineva si-a facut milioanele din comoara gasita in vreo gradina la Lapusna-Hincesti, nu din tigari si prihvatizari datorita cocotarii la Putere in anii de odinioara.

Comunistii au ras republica. Nu stiu daca numele lor se reduc la numele lui Plahotniuc, o persoana prezentata azi ca “atotputernica”, doar pentru ca ar sprijini financiar PD-ul. Dar oare Vlad Filat si-a facut campanii cu milioanele proprii, pe care inca nu stim de unde le-a luat? Citeam comentariile pe portaluri si ma amuza starea de spirit care demonstreaza justetea proverbului “nu sapa groapa altuia, ca vei cadea primul in ea”. Adica, atunci cind ziaristii, membrii societatii ii intreaba pe politicieni de ce nu-i trag la raspundere pe comunisti, bravii nostri democrati spun ca legea e sfinta si – spre deosebire de fostii – actualii trebuie sa se deosebeasca, adica sa ramina in cadrul legii, fara excese si fara abuzuri. Si-aici vine intrebarea – legea e sfinta numai in cazul comunistilor sau si al democratilor?

Este clar ca in spatele scandalului contra lui Vlad Plahotniuc sta Vlad Filat, care se zbate in mod dezgustator de evident pentru a deveni Presedinte al RM si a ramine in virful piramidei. Pentru ca, daca va pierde alegerile prezidentiale, se teme ca nu va fi nici premier, nici speaker. Insa, daca devine Presedinte, ce va face – ne va duce pe 9 mai la Moscova si pe 22 iunie la Memorialul de la Serpeni?

Intrebarea insa, ca sa nu spunem “enigma cea mare”, este de ce sint scosi din calcul comunistii sau care sint si cine a facut cu ei pacte? Filat, se pare, este acum intre secera si nicovala, ca sa nu spunem “ciocan”: daca il invinge pe Lupu, va avea nevoie de comunisti sa construiasca vreo alianta, ceea ce nu a exclus nimeni, daca nu merge cu ei, totuna pierde, ca nu se va alia cu el nimeni din partenerii unei posibile aliante, contra carora a tot “uneltit”. Mi se pare ca drumul lui nu va fi chiar atit de luminos precum i-a prezis vizionara, transformind partidul intr-o structura ce se va prabusi la fel de repede precum s-a injghebat in una mai inalta decit pe care el se poate mentine.

Am spus si repet – PLDM este o solutie politica imorala, care destabilizeaza alianta fortelor democratice si care netezeste drumul pentru comunisti sau pentru o aliere cu ei. Din lupta clanurilor, care s-a declansat acum, rezulta un lucru evident – Filat, ca premier, dar si ca viitor – cum se vede si se doreste – Presedinte, a declansat razboiul pentru preluarea, ca sef de stat, a sistemelor corupte controlate de comunisti. Asta este, de fapt, scopul sau in lupta prezidentiala. Este o aviditate morbida de putere, despre care mai multi occidentali spun ca nu vad care ar fi directia urmarita. Pentru ca daca vorbea de NATO, de iesirea din CSI, asa cum vorbea Ion Sturza prin anul 1998/1999, mai intelegeam si eu de ce e atit de aprig in aspiratia sa. Dar el nu se deosebeste de Lupu in obiectivul sau pozitia sa. Nu mai spun ca Lupu, cu tot cu declaratiile lui mai inadecvate, a rabdat fara functii si nu a stricat Alianta pina acum. Ii e frumoasa rasplata verde! A ramas doar Mihai Ghimpu sa inteleaga cine e Filat, cu adevarat…

Nu stiu daca ii vor reusi lui Filat toate planurile dubioase. Daca au ajuns acum si ziaristii, care mai odinioara sustineau ca exista presa libera la noi, sa spuna ca nu mai exista, inseamna ca lucrurile degenereaza tot mai mult, in paguba societatii.

In acest marasm politic primitiv, le dau dreptate comentatorilor de pe unimedia.md, care spun ca numai NATO si Unirea cu Romania ne va scapa de aceasta Mare Depresie, de lupta anormala pentru acapararea sferelor de influenta in business si a sferelor controlate inca de Moscova. Chiar as mai dori sa ii aud pe cei care, pina mai odinioara, tot tipau pe blogul meu ca eu distrug AIE. Acum, sper, v-ati convins ca se sparge din interior, numai ca eu insist asupra ideii sapatului gropii.

Ar fi foarte indicat ca oamenii sa priceapa ca aceasta lupta e declansata pentru interese inguste si de imbogatire, iar atita timp cit vor invinge politicieni verzi, in toate sensurile, ca Filat – cosmopoliti si renegati – care vad in viitoarea functie de sef de stat un Cap al Mafiei Siciliene, nu vom avea nici tara, nici ordine, nici viitor, nici macar ce minca.

Si e poate mai bine asa, sa aiba loc o Revolutie si sa ne unim, odata si odata, cu Tara, decit sa ne zbatem, fara nici o sansa, in vesnica Depresie generala a celui de-al doilea stat romanesc.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

64 Comments

Add a Comment
  1. Pentru Cititor,
    Umbrela Romaniei la care faceti referire este NATO si nu UE si mai ales Parteneriarul Strategic pentru Pace semnat cu SUA in baza caruia se afla baze militare, inclusiv baterii de rachete, pe teritoriul Romaniei. Daca veti privi cerul spre Prut, veti observa tot timpul o dara alba de fum care semnifica faptul ca acolo sus patruleaza, zi si noapte, un avion NATO, care niciodata nu este un avion romanesc. Punctul 5 al Tratatului NATO, cel privitor la apararea colectiva este cu adevarat o umbrela.
    Republica Moldova nu este si nu va fi prea curand membra NATO, asta si pentru ca deocamdata RM este membra a CSI si chiar daca nu ar mai fi, procesul de aderare la NATO este foarte complicat si indelungat. Aderarea Romaniei s-a facut dupa 12 ani, cu scandaluri, pe aceasta tema, intre Franta si SUA etc. Pentru viitorul Republicii Moldova mai mult de 15 ani inseamna foarte mult, in conditiile in care Federatia Rusa doreste acum sa-si refaca dominatia asupra fostelor regiuni ale imperiului. In privinta umbrelei protectoare, eu cred ca viitorul RM este deja scris.

  2. Da d-na Vitalia, dupa asa comentarii – nici nu-mi vine sa cred ca sunteti in politica, nu intelegeam de ce tatal meu cam incurca literele in loc sa spuna deputat spunea defutat…
    Imi cer iertare, dar nu mai stiu ce sa cred… Probabil tatal meu nu gresea, probabil era un adevar ascuns…

  3. Pentru Cititor,
    In ciuda tuturor prostiilor care s-au scris in presa moldoveneasca despre viata politica din Romania, eu vreau sa precizez ca la capitolul aderare la NATO SI UE, toate partidele, absolut toate partidele politice care s-au perindat pe la conducerea Romaniei si prin Parlament ( si PD-L si PNL si PSD si UDMR si fostele partide parlamentare PNTCD, PUNR si PRM ) au avut aceeasi conceptie iar votul in Parlament, in ambele camere, privind aprobarea legislatia ceruta de acquis-ul comunitar a fost mereu unanim si toate guvernele care au condus Romania in ultimii 20 de ani au continuat, la acest capitol, neabatut, politica guvernului anterior. Rezultatul il stiti si dumneavoastra. In Republica Moldova, din pacate, lucrurile nu stau de loc asa si lucrul asta il stiu foarte bine si cei de la Comisia de la Bruxelles. Despre NATO ce sa mai vorbim… Asta este un subiect tabu in RM. Deci despre ce umbrela vorbim?

  4. Pentru JAGUAR-ul mata (este vorba de o pisica jigarita ).

    NU ganditi ca un MOLDOVEAN de tata in fiu ci ca un VENETIC, moldovean numai pe hartie .
    MOLDOVA are toate capacitatile de care are nevoie cu sprijinul fratesc al ROMANIEI, sprijin care poate veni numai dupa UNIRE. Acest sprijin nu poate veni acum, nu auziti urletele unor indivizi din occident ??????????

    Pentru COSTIN BRAVUL.

    Demult ma gandeam sa fac un astfel de mesaj. NU acuzati poporul de ignoranta, nu-l acuzati ca vorbeste rusa cand HUNTA dela putere ii da exemple, este contra limbii romane si se stropseste in rusa. BRAVO BRAVULE.

  5. …da ,multe ,,poate si spuneti corect,,dar in AIE a fost o intelegere de ,,GENTILMANI,,in care d.FILAT nu s-a tinut de intelegeri.Credca,(stiu) ca nu va trece ca PRESEDINTE a RM.Lasa sa se mai plimbe prin mase si o sa auda parerea despre el.Este barbat si trebuia sa se conformze cu decizia luata la inceput de toti liderii AIE.el insa fiind un ,,makiavelist,,nu intelege ,ka prin ceea ce intrepride el acuma isi stirbeste din ,,imagine,,….ori el socoate lumea tot e ,,bidlo,,cum socotia nu tare demult un mik voievod contemporan!?SE POATE DE SPUS TARE SI RESPICAT…in tara asta nimeni nu vrea sa faca nimic pentru popor…..si tre de luat o decizie (ca in prima jumatate a secolului 20,a luat Romania)de adus un strain din Zimbabve, de sa faca regula in tara asta, ca cei de pe loc nu-i duce capul,in afara de imbogatire personala nu pot face nimik….iar timpul trece si noi imbatrinim …si copiii copiilor nostri vor imbatrini si vor trai ca niste….

  6. Pt fenixmd

    Vedeti ca, pina la urma, nu ajungem la unica salvare – Romania Mare!?

  7. mdeas spune:
    13 August 2010, la 08:08

    Sunt oameni care intradevar pot conduce tara … si astia sunt acum la putere… doar ei ne vor putea scoate din toate in ce suntem bagati pina mai sus de cap acum….

    Nu ştiu D.Mdeas de unde trebue să ne scoată simpatizanţii D.stră şi cine nea băgat acolo, cert este că cu aşa lideri precis că vom defila cu toţii la 9 mai pe pieţele R.Moldova şi nu numai, la 22 iunie vom merge cu toţii de mînuţă să depunem flori în memoria ocupanţilor, iar ziua de 28 iunie vom scanda cu toţii ” TRĂIASCĂ ELIBERATORII BASARABIEI”.

    Apropo de ce am ajuns acolo unde am ajuns trebue de-i întrebat pe cei ce ne-au băgat acolo, mă refer şi la cei ce pînă nu demult legau cravate roşii la monumentul lui lenin şi azi se declară mari patrioţi şi anticomunişti şi de la cei ce ne-au trădat la 4 aprilie 2005 şi iau înscaunat încă pe 4 ani pe cei care nea-i băgat acolo unde vă referiţi D-stră.

  8. Pentru xyz
    Despre situatia din Romania eu am informez nu din ce se scrie in RM. Si sigur nu m/am referit la modul in care se voteaza in privinta legislatiei europene (daca o sa cititi stenogramele o sa constati, dupa cite vad pentru dumneavostra, cu uimire ca la noi deasemenea nu exista divergente la acest capitol) ci la relatiile dintre diferite partide. Dar ca sa fie clar – cultura politica se afle la nivele incomparabile in RM si Romania doar spuneam ca nu este cel mai bun exemplu pentru a fi urmat.
    Revenirea comunistilor la putere nu ma sperie prea mult pentru ca ei de fapt nici nu au plecat. Ma sperie doar o singura situatie – daca PCRM va avea singur majoritatea. In rest, dupa mine, orice combinatie va fi aproape la fel. Si sint sigur ca vor sari la mine toti, dar chiar si combinatia PCRM-PL, care sint de acord ca pare acum imposibila, nu va genera mari schimbari. Chiar daca Ghimpu pare acum luptatorul incoruptibil pentru Unire in esenta este tot un tip cu mentalitate totalitara.

  9. batalia clanulurilor.

    Dumitru Jioară (membru PLDM), director al Asociaţiei Obşteşti „International Express Recruit Ability” (IERA) a fost reţinut ieri, la 12 august, de către Ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) fiind urmărit în cadrul unei cauze penale pentru comiterea „escrocheriei în proporţii mari”.

    Potrivit ofiţerilor anticorupţie, Jioară este bănuit că şi-ar fi însuşit peste un milion de lei prin abuz de încredere şi înşelăciune de la mai multe persoane.În acest dosar figurează în jur de 40 de victime (studenţi) care susţin că pe parcursul anului 2009 – 2010 au achitat directorului IERA sume enorme de bani pentru a se angaja în câmpul muncii în SUA, prin intermediul unor programe, iar ajunşi în State au constatat inexistenţa firmei angajatoare. Deşi nu le-au fost asigurate condiţiile contractuale, nici până în prezent nu şi-au primit banii înapoi de la Dumitru Jioară care, susţin pătimiţii, i-ar fi indus în eroare cu rea-voinţă.

    În fapt, directorul IERA, prin intermediul organizaţiei pe care o conduce, promitea angajarea la muncă în SUA, spunând că are în calitate de partener o companie americană interesată să ofere locuri de lucru pentru studenţi din Republica Moldova.

    La rândul lor, studenţii care au depus mai multe plângeri la CCCEC în privinţa lui Jioară, declară că ultimul le cerea bani pentru prestarea mai multor servicii legate de organizarea interviului la ambasadă, obţinerea vizei, plata pentru contract, preţul pentru biletul de avion, taxa la ambasadă, asigurare medicală. Doar de la două persoane, care au sesizat Centrul şi au prezentat confirmări, Jioară ar fi primit 60 000 lei.

    În total, prejudiciul material cauzat de Jioară este estimat la peste 1 milion de lei, iar Centrul a pornit azi încă de cauze penale pe numele acestuia.

    În prezent Dumitru Jioară se află în Izolatorul Centrului, dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. CCCEC întreprinde toate acţiunile legale pentru restituirea prejudiciului material.

  10. Cu adevarat doamna in 2005 cind lau votat pe Voroin, Filat spunea nado golosovati za Voronina ea uje dogovorilsea s Mark Evghenevici kak emu skaju sto mi protiv. Poate confirma fratele meu care a fost membru al Biroului Politic in PDM. Aici aveti perfecta dreptate ma mir de unde cunoasteti amanuntele.

  11. Pt Laur

    Aceste lucruri le spune Diacov la toti. Si nu numai Diacov…

  12. Fratilor, acest Jioara, mi se pare, e ca si Crudu, de la Durlesti – a plecat de la PNL la PLDM. Este adevarat ca unii spun ca nu a fost primit Crudu cu bratele deschise la PLDM. Iar Jioara Dun’itru, care a tot facut mismasuri, a crezut ca e sub acoperire verde si s-a „declansat” baietelul. Acum se va odihni sub racoarea unui Stejar de la puscarie, unde il va astepta pe Stejaroi si pe Broscoi avind cite un pepene verde-rosu subtioara.

  13. inaf 😀 +1,

    Eu stiu ca Crudu nici nu a fost primit in PLDM, dar Jioara, o curva politica si un excroc mucos, acum va merge la odihna.

  14. pentru V.PAVLICENCO.Nici nu am atins subiectul unirii,eu vreau sa am o tara cu numele …REPUBLIKA MOLDOVA nu ROMINIA MARE…am spus doar ca trebue de imprastiat elita politika actuala fiindca isi fac interesele personale,de facut o schimbare radikala (o revolutie)daca doriti altfel nu se mai poate de trait ne sufocam……si nici un fel de unireRominiii au problemele sala de rezolvat…vorba ceea sa-u intilnit un bou si-o belia(unirea adika)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *