Stinga antiromaneasca se rupe spre Putere. Ce face Dreapta?

De la bun inceput, mentionez ca nu atribui PLDM nici Dreptei, nici Stingii. Parerea mea ramine aceeasi: este un partid echivalent cu o solutie imorala in politica noastra, chiar daca Filat si trepadusii lui cred ca vor putea amagi zdravan populatia. Imoralitatea asta s-a vazut mai ales dupa 9 mai, 22 si 28 iunie, ca si prin refuzul de condamnare a crimelor comunismului… Repet, pentru ca e necesar: “pragmatismul” PLDM inseamna, de fapt, cosmopolitismul si mancurtismul unor renegati, carora li s-a urcat ceva la cap si care nu sint nici democrati, nici social-democrati, nici liberali, nici romani, nici de dreapta, nici de centru-dreapta, nici de stinga, dar incearca sa stea pe un centru, balabanindu-se cind spre dreapta, cind spre stinga. Dar asta va trece repede.

Ultimele evolutii legate de Decretul prezidential au separat puternic societatea si, in pofida tertipurilor de imagine, ca vine lumea cu hurta in PLDM, oamenii sanatosi la cap incep sa priceapa smecheriile lui Filat cu un Lucinschi prorus in spate, retras din spatele lui Ghimpu, care devine tot mai sustinut in societate, in pofida unor minusuri. PNL a sprijinit actiunile cu semnificatie nationala. Intre pantoful scump si un Presedinte mai necioplit, dar demonstrind caracter national, mi se pare ca va cistiga ultimul.

Citim acum ce se intimpla pe site-urile rusesti, gen www.ava.md, care fusese deschisa AIE, dar unde se coc tot mai multe sugestii pentru Stinga antiromaneasca. Cititi, cine cunoaste rusa, ca este interesant. Scopul rusofililor de a vedea o grupare politica proMoscova la putere devine un atavism. Asta dupa ce Stinga parca se culcase pe ureche timp de 10 ani, cit a dominat clanul mafiot comunist, care a darimat, impreuna cu Lucinschi si Rosca, Alianta pentru Democratie si Reforme.

Iata obiectivele sugerate de “ideologi” Singii antiromanesti:

Echitate sociala.
Prietenie si parteneriat strategic – desigur – cu Rusia.
Consolidarea rolului Moldovei in CSI si aderarea la Uniunea Vamala.
Iesirea Moldovei din blocul daunator si inutil antirusesc GUAM.
Neutralitatea Moldovei.
Reglementarea conflictului transnistrean (in temeiul Acordului dintre liderii Rusiei, Moldovei si Transnistriei, din 18 martie 2009)
Apararea moldovenismului si a limbii moldovenesti
Lupta pentru ridicarea statutului si pentru extinderea sferei de aplicare a limbii ruse.
Apararea intereselor Mitropoliei canonice moldovenesti a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Cu ce obiective vine Dreapta in raport cu aceste obiective ale Stingii? Intrebam care e Dreapta si ce vrea, pentru ca, iata, pentru atingerea acestor obiective ale Stingii, care semnifica indepartarea de Romania, ca sa nu mai spun, anularea Unirii cu Romania (ca acest “scop” l-au tot servit fortele prorusesti si aliatii lor, inclusiv de pe dreapta), dar care semnifica si indepartarea ireversibila de UE si NATO, se lucreaza si aici, si in Rusia. Exemple sint o sumedenie, ultimul fiind gruparea politico-religioasa a lui Pasat si Vladimiruska.

Combinatiile si aliantele propuse si plamadite de “analistii” antiromani si antiruropeni sint, si ele, o sumedenie, scopul fiind excluderea, in special, a Partidului Liberal dintr-o majoritate parlamentara, nu mai spun ca nici in visul cel rau aceste forte oculte nu vad un PNL in Legislativ. Abia a scapat Voronin de mine in 2009, dupa trei ani de chin in Legislativul trecut.

Dupa cum vedem, miza Moscovei pe Stinga, drept coloana a cincea rusa, este imensa. In fiece alegeri spunem ca sint definitorii pentru drumul nostru ireversibil spre spatiul european civilizat – fie direct, care va mai dura, fie prin Romania, care poate fi mai scurt -, insa, de fiece data, nu rezulta ceva ireversibil spre UE, nu mai spun de NATO si UE. De ce?

Pentru ca Stinga, mai firimitata sau nu, e mai unita. Dar si pentru ca mereu se gasesc pe Dreapta niste farisei, niste tradatori, niste revopsiti, care cocheteaza cu Stinga antiromaneasca. De ce? Pentru ca acesti tradatori, farisei, duplicitari, cosmopoliti, mancurti, renegati sint, in esenta, papusi ale unor papusari filorusi, aruncate sa insele electoratul de Dreapta, ca sa ajunga la putere, apoi sa faca mendrele Kremlinului. Cum altfel am putea intelege actiunile unui PLDM, care se inscrie perfect in acesti parametri?

PLDM este un fel de PPCD “dispus” pentru combinatii si aliante dubioase cu Stinga antiromaneasca, lucru pe care nu am dori sa il vedem. Dupa ce a distrus AMN, care nu mai are sansa trecerii de sine statator in Parlament, dupa ce a folosit iluzia resurselor administrative, zis, pe scurt, “treuca” publica, pentru a aduce incolonati oamenii care ori au probleme cu legea, ori mizeaza pe “mila financiara a Guvernului”, PLDM viseasza mai doua lucruri – sa fie cit mai prost reprezentate PL si PD, pentru a nu fi fortat sa faca o alianta cu aceste formatiuni. Ii va reusi oare? Poate sa ii reuseasca, daca are multi bani adunati pentru ca i-au “crescut” simpatizantii premierului, dar si daca va reusi sa impuna o campanie electorala de 30 de zile, ca sa ii ameteasca pe toti repede si sa-l voteze pe “Mesia” liberal-democrata.

Comportamentul lui Filat – cu toate declaratiile sale – despre staful necomun pentru referendum, despre dorinta de a fi Presedinte, despre reducerea campaniei electorale la 30 de zile, nu mai spun de articole de presa orchestrate, – favorizeaza sau defavorizeaza sansele comunistilor in viitoarele scrutine? Ramine sa raspundeti. Ca si la intrebarea – ce mai e cu sloganele astea – “Moldova fara Voronin”, “Moldova fara comunisti”, dar o Moldova cu o Stinga antiromaneasca favorizata?

Egosimul politic, din cite vad, este permis unora si interzis altora. Cind Filat debiteaza aiureala ca il impiedica partidele extraparlamentare, in loc sa il deranjeze comunistii, cind Filat sumbineaza Alianta – asta e bine sau e rau pentru viitorul romanesc si european al R.Moldova?

Cind noi, unii din partide extraparlamentare, vorbim impotriva AIE, iaca-ta “favorizam” Bau-baul comunist. Mai mult – nici sa nu participam la alegeri, ca sa ia Filat cit mai mult si sa se uneasca si el cu un junior comunist Petrenco, Muntean, poate si Stratan sau Tkaciuk, desigur cu un Turcan si Stepaniuc, la fel ca si cu un Pasat, cu un Selin, precum si cu altii atribuiti unei Stingi antiromanesti, antinationale.

Noi, cei din partide fara televiziuni “arondate”, nu avem acces la spatiul public. Macar in alegeri sa il avem. Nu, ca Filat vrea o campanie electorala teap-leap (asta e spus ruseste pentru PLDM), si sa redevina mai repede sef al statului, in care pune un sens de Tatuc-Batiuska, la fel ca si Voronin. Inca nu a propus sa fie comasate aceste doua functii in una singura si sa fie ocupate ambele de Filat, ca sa mearga si mai liber la anul de 9 mai pe Piata Rosie, iar pe 22 iunie, la Memorialul comunist, poate deja la Serpeni…

Ce face, in aceasta situatie Dreapta, care a mai ramas? Spuneam, cu alte ocazii, ca lui Mihai Ghimpu i se paruse, la un moment dat, ca are “dopusk” la putere in R.Moldova. Nu are. Abia asteapta toti antiromanii camuflati sa il vada plecat. Insa, daca ar putea discerne mai bine intre interesul personal al unor colegi politici si interesul national, el ar avea sansa sa reconsolideze o Dreapta nationala, pentru ca e o sansa in viata sa faci asta. Un AMN, MAE, PNL, PNR si alte partide, care ar putea aduce un 5-7 la suta impreuna, ar face posibila o Fractiune in Parlament, pe care renegatul verde sa nu o neglijeze si sa nu faca ce vrea un Lucinschi sau un Putin.

Nu cred ca exista piedici pentru consolidarea Dreptei. Ca presedinte al PNL, nu vorbesc din interesul personal. Am facut de mai multe ori pasi inapoi. Pe 5 aprilie am mers pe lista MAE, pe 29 iulie am chemat sa voteze partidele proeuropene. Acum ar putea MAE merge pe lista PNL, pentru a se face un Bloc PL-PNL, care, sint convinsa, are sanse sa adune multi sustinatori si dezamagiti si de mancurtimea de la PLDM, sa adune si personalitati care se sufoca acolo.

Noi nu insistam in sugestiile pentru PL, dar vremea o cere si tot vremea va arata ca Dreapta romaneasca trebuie sa fie activa si in miscare. Pentru ca miza in viitoarele alegeri e foarte mare. Sa nu se regrete, dar sa fie prea tirziu.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

46 Comments

Add a Comment
 1. Dna Pavlicenco nu PLDM este dusmanul dreptei in Basarabia, ci PD-ul, dvoastra v-ati fixat gresit tinta…
  Cu ce este mai atractiv PNL-ul decat MAE-ul?
  Daca PL v-ar propune sa fuzionati cu ei impreuna cu MAE-ul ati accepta proportia 5-1-1?
  De ce considerati ca Ghimpu este mai necioplit ca dvoastra?
  Aveti in echipa oameni de talia lui Al. Tanase, Leanca, Hotineanu sau daca aveti sa reprosati ceva acestor ministri?
  De ce ati acceptat in 2005 sa faceti echipa cu Urecheanu, Filat, Diacov, Braghis daca ii considerati niste hoti?

 2. Pt VoronescuzaLupu

  1. Eu cred ca PLDM este o Dreapta falsa. Nu a fost alaturi de Ghimpu in situatiile de rascruce.
  2. PNL are un mesaj clar, o pozitie si oameni avind convingeri si principii.
  3. Nu fuzionam cu nimeni. Toate partidele vor dispare, vor ramine cele cu echivalent in Romania. Acceptam numai blocuri.
  4. Nu eu il consider pe Ghimpu „necioplit” si nu-l compar cu mine.
  5. Da, am multe sa ii reprosez lui Leanca. Pe Tanase il compatimesc. Nu e locul lui in PLDM. Avem oameni de talia lor – Can, Revenco, Severovan si altii, numai ca oamenii merg spre putere, nu toti au taria sa fie in partide extraparlamentare.
  6. Am acceptat in 2005 echipa cu Urecheanu, Filat, Diacov, Braghis pentru acelasi motiv pentru care s-a format AIE – sa dam jos PCRM.

  Mai aveti intrebari? Ca eu am multe raspunsuri.

 3. to:VoronescuDupaLupa,

  Dna Pavlicenco pe parcursul anului doar l-a aparat pe Lupu. Chiar si atunci cand ala aiurea rau de tot. Ai gresit adresa. 🙂

  to: Vitalia Pavlicenco,

  Am eu intrebari :
  1. De ce textul nu e colorat in verdre ca si restul articolelor anti Filat. Acum daca e albastru, sa credem ca atacati PL?
  2. Dupa ce ati dat in Chirtoaca considerati ca Ghimpu va accepta relatia PNL + PL ?
  3. Ziceati recent cu nu mai faceti bloc cu nimeni. Ce s-a schimbat?
  4. Data trecuta spuneati 10% dar ati luat 1%. Dupa cum stiu pragul de trecere e mai ridicat de 0.5-0.7%. Gresesc? 🙂

  PS: Sper sa va vad cat mai mult la televizor.

 4. flowers_of_liberty

  Dna Vitalia Pavlicenco, daca vreti sa ajutati PL-ul in parlamentare participati separat la alegeri! Cu cat mai multe partide vor participa la scrutin cu atat mai multi deputati va avea PL-ul in viitorul legislativ. Si MAE, si PNL, si PNR si cine mai este acolo cred ca ar trebui sa ajunga pana in ziua alegerilor si in suma sa ia vreo 5% care vor fi impartite egal la partidele care vor trece pragul. Aceasta trebuie sa negociati cu PL-ul si nu formarea blocurilor. Basarabenii voteaza mai mult pentru neamuri, pentru cunoscuti, prieteni etc. In bloc fiecare mizeaza pe celalalt (aveti experienta participarii MAE si PNL pe-o lista si cunoasteti rezultatul). Sa fi participat MAE separat lua tot 1%, si PNL tot 1%. Dar asa a iesit cate 0,5 de fiecare. Asa vad solutia salvarii RM de revenirea comunistilor la conducere si cu parere de rau nu vad solutia salvarii prezidentialelor unde in turul II unu la unu sansele comunistului vor fi mult mai mari decat sansele oponentului sau. Si AMN-ul de asemenea trebuie sa participe separat fiind constient ca nu va lua prea multe voturi. AMN-ul unindu-se cu alte partidute nu va lua cu mult mai mult decat va lua separat. Din cele 4 partide cu sanse mari de a accede in viitorul Parlament (PCRM, PLDM, PD si PL) doar PL-ului ii convine o participare a cat mai multe partide in scrutin si acest fapt cred ca il inteleg bine PL-istii, iar replicele aduse liberalilor ca nu accepta blocuri vor fi simplu de inteles adevaratilor sustinatori ai lui Mihai Ghimpu care isi vor da seama cine le sunt prieteni si cine nu! Daca Filat si cu Lupu vor sustine formarea blocurilor intre partide, consider ca aceasta sustinere va readuce comunismul in capul mesei in RM. Sondajele nu mint, iar ele sunt triste si tot mai mult se intristeaza in continuare cu toata inverzirea si cu toata PD-rizarea care se petrece in Basarabia. In urma aderarii rectorilor la PLDM cineva a comentat pe un forum spunand ca ce folos ca rectorii trec la PLDM daca toti studentii sunt la PL. Exact aceeasi situatie este si prin sate – ce folos ca Primarul trece la PD daca babele tot comuniste au ramas. E un plus si acesta, numai ca duce din urma doua minusuri si anume: dezamagire in randul cetatenilor care au asteptat schimbare si mobilizare a comunistilor pentru a arata ca pierzand unul iar in loc se pot castiga doi. Cei dezamagiti nu vor mai vota, vor vota pentru alte partide, iar cineva din ei vor vota chiar pentru comunisti. N-am dreptate? Aceasta e situatia si doar o smecherie va putea salva-o, daca nu i-a dus capul pe astia sa mai traga cu urechea la propunerea lui Mihai Ghimpu de a organiza alegeri mai spre pastele calului, incolo… Dar din pacate, este asa cum este, nu degeaba majoritatea dintre noi se mandresc ca-s moldoveni si nu ne trebuieste nici UE, nici Romanie, nici America dar ne trebuie gaz care sa coste oleaca mai putin decat in Georgia si decat in Tarile Baltice, iar vinul nostru sa ajunga in Rusia si televizorul LCD de pe perete sa prinda ORT si STS, iar pe 31 decembrie sa bem sampanie incepand de la ora 23 cu Putin, apoi cu Medvedev si la urma cu Voronin.

 5. Pt browser

  Am si eu raspunsuri:

  1. Culoarea albastra este neutra, este culoarea PNL, imbinata cu galben. Culoarea PL e albastra spre vinat, adica albastru spalacit. Noi, PNL, avem un alt albastru. Am atacat si voi ataca PL cind voi considera de cuviinta, dar asta nu are nimic atunci cind vorbim de interesul national ca Dreapta nationala sa nu se subtieze in Parlament.

  2. Il voi critica mereu pe Chirtoaca pentru aroganta, incompetenta si manipulare. Nu cerem ca cineva sa accepte o relatie PNL + PL. Oamenii nostri, din PNL, nu prea accepta nici blocurile. Dar propunem sa ne gindim pentru viitorul RM. Noi nu insistam asupra la nimic.

  3. Si acum spunem ca mai curind nu vom face bloc cu nimeni. S-a schimbat atitudinea ofensiva si neloiala a PLDM si Ghimpu trebuie sa gindeasca mai stretegic. Noua, personal, ne-ar fi totuna. In planul viitorul romanesc necesar RM, nu ne e totuna si asta e mobilul unor idei.

  4. Data trecuta s-a falsificat in cazul tuturor partidelor, de la MAE plus PNL chiar au furat toti. Ironia nu-si are locul. In unele sondaje avem acum intre 1.00 si 1,8. Cu efort, putem creste pina la 4,00 si peste.

  5. Sperati, numai ca televiziunile nu sint libere.

 6. in respublika maldofa nu exista dreapta – stinga , exsta doar rusafilie si romanofilie/uefilie .

 7. Intr-adevar merita sa clarificati opinia dvs. fata de domnul Lupu si partidul sau.
  Personal cred ca PD este mult mai antiromanesc decat PLDM, de fapt partidul care este o solutie imorala in politica de la Chisinau.
  Inteleg criticile aduse PLDM fiindca in definitiv doriti probabil o portiune din electoratul acelui partid. Dar, cred ca solutiile constructive pot aduce mai multe voturi decat o campanie negativa (cu acuze impotriva celor de acum la putere).
  Adica ce aduce nou si constructiv PL in politica? De ce ar trebui oamenii sa voteze cu PL? Doar ca e mai bun si mai proromanesc decat PLDM?
  Oricum o invartim adevaratul bau-bau ramane PCRM. Daca PCRM ar pierde din electorat serios, abia atunci ar fi loc si pentru partidele mai mici (aliate in blocuri electorale) in parlament.

 8. Pt Ciprian

  Eu vorbesc de Dreapta, din care face parte si PNL. Am explicat de o mie de ori. Nu am chemat pe nimeni sa voteze pt Lupu. Ci pt PL, PLDM si AMN. Nu am asteptat de la PD o atitudine nationala fata de 9 mai, 22 iunie si 28 iunie, condamnarea comunismului. Dar am asteptat de la PLDM. PLDM si AMN trebuiau sa fie alaturi de PL. Nu a racolat PD-ul oameni din PNL, dupa ce am discutat cu Filat ca intre oameni. Daca nu era PD si daca Lupu nu statea acum in banca sa, dar se imbirliga, zbura si Filat , si Ghimpu. Deci, e nevoie de o atitudine corecta, in caz contrar, totul se duce naibii.

  Intrebati-i pe oameni de ce vor voteze cu PL. Va spun eu, ce mi s-a zis intr=un magazin de piese auto. „Un singur om de caracter este – Ghimpu, il votam”. Deci, maldavenii vor si satisfactie nationala, demnitate nationala, nu doar gogoase „pragmatice”.

 9. Ma mira mult faptul cum vedeti Dstra Stinga in general. Ce e rau cu echitate sociala de exemplu? Dna Pavlicenco, dupa articolul acesta m-am mai convins ca vietuiti intr-o colivie mica si ingusta care se numesta mentalitatea pe care o aveti. Nu faceti nici o mica diferenta dintre toti ‘politicienii’ pe care ii avem. Toti sunt corupti sau au o mentalitate corupta. In centrul tuturor trebuie sa fie OMUL, mai ales acei care sunt marginalizati, marginalizati de o mentalitate a Dstra.

 10. Ah, am gresit intrebarea. Am vrut sa va intreb ce aduce PNL constructiv si nou in politica moldoveneasca. De ce ar vota oamenii cu PNL si doar PNL fara sa ne raportam la alte partide?
  Eu personal apreciez apropierea fata de Romania – dar sunt multi care spun ca asta duce la divizarea societatii, ca cei care sunt in sprijina demnitatii nationale sunt prea extremisti, nationalisti, etc. Ma intreb cat de mult intelege majoritatea ca povestea jandarmului roman, imperialismul romanesc si alte lucruri de astea sunt lozinci false lansate si mentinute de PCRM si altii pentru a castiga pe urma unui sentiment de frica generala a populatiei.
  Inteleg nemultumirea fata de PLDM care incearca sa castige cat mai multa putere cam prin orice mijloace si ca a cam dezamagit unele asteptari. Dar nu prea imi plac atacurile publice impotriva PLDM (sau PL) atat timp cat stanga antiromaneasca este asa de puternica.
  Sincer va urez din toata inima ca PNL sa intre in parlament. Dar, sunt convins ca pentru asta trebuie intrat intr-un bloc electoral, fiindca din pacate nu cred ca PNL are deocamdata puterea sa treaca singur pragul electoral. Cred ca un bloc electoral cu un mesaj constructiv ar atrage mai multi alegatori, decat un partid simplu pentru care oamenii n-ar vota doar pentru a evita riscul ca votul lor sa fie redistribuit partial la PCRM.
  Spre exemplu, eu nu l-as ataca direct pe domnul Filat. Dar as incerca sa explic ca multe din succesele guvernarii actuale se datoreaza unei politici de apropiere fata de UE si de renuntare la frica fata de Moscova. As arata ca UE doreste evitarea situatiei din Ucraina si este interesata indirect de apropierea de membrii sai (inclusiv Romania). Apoi rezultatele bune se datoreaza nu numai meritelor unui singur om, ci a unei intregi echipe… Insa evident ca se putea mai bine. Puteti explica cu argumente de ce o echipa care include PNL poate sa dea rezultate si mai bune? Puteti face in asa fel incat sa nu mai activati fricile electoratului bine cultivate de catre comunisti, cum ca aia care sunt proromani sunt rai si „amestec al unei puteri straine in treburile Republici Moldova”?
  De ce nu vorbiti si despre compromisurile paguboase facute in ultima vreme si de ce acele compromisuri au fost paguboase pentru RM?

  Cineva mai sus intreaba de ce vedeti stanga asa in general… Pai sa ne gandim ce a facut stanga in ultima vreme in RM si cat de comunisti sunt cei din PCRM in timp ce s-a ajuns la o segmentarea asa serioasa a paturilor sociale (cativa foarte bogati si cu legaturi serioase cu PCRM si majoritatea populatiei foarte saraca). Adica stanga si-a cam tradat propria platforma politica – au lucrat impotriva notiunii de echitate sociala.

 11. Pt Anatolie

  Nu am vazut nimic limpede in ce ati spus. Echitatea sociala in Moldova poate veni dupa asigurarea dreputurilor omului, inclusiv economic, iar la noi, coruptia, neextinderea sectorului privat prin lipsa instrumentelor din partea statului ii alunga pe oameni in afara. Moldova nu are posibilitatea sa iasa singura din mocirla, ca sa ajunga la „echitate sociala”, care este un tertip politic si electoral de 20 de ani.

 12. Pt Ciprian

  Daca ma intrebati pe mine de ce nu arat efectul compromisurilor paguboase si amestecul Rusiei in treburile RM, imi vine sa rid. In intreaga mea activitate despre asta am vorbit si facut. Numai cit costa initiativa legislativa si DISCUTAREA in Parlamentul, dominat de comunisti, privind iesirea din CSI, fapt pt care am fost eliminata din AMN, desi acest obiectiv era in Platforma electorala a BMD si cu asta a obtinut voturi. De Hotarirea AP NATO, obtinuta de mine in 1999 la Amsterdam, privind retragerea imediata a trupelor ruse, de alte initiative legislative privind Transnistria, pe care am avut curajul sa le propun in Parlament, nu mai vorbesc – sinteti un om neinformat, dar va avintati sa judecati. Dati pe yahoo sau pe google numele meu si cititi vreo saptamina, ca aveti ce.

  Filat l-a votat pe Voronin, este pro Rusia si asa va ramine.

  Intre altele, cind discutam cu Filat inainte de crearea PLDM despre cum vom merge impreuna si treaba „s-a stricat”, cred ca a fost din cauza lui Lucinschi, care a spus ca Filat nu are nevoie de „nationalisti”. Acum e plin de „pragmatici, mancurti, cosmopoliti”, de fapt – renegati. Credeti ca astia vor apropia Moldova de Romania? Sau de Rusia? Sau ne vor tine pe loc?

  Sint extrem de multumita destinului ca nu m-am amestecat cu acestia.

 13. Din pacate sondajele arata asa:
  PCRM 30%
  PDLM 16%
  PD 11%
  PL 7%

  Adica situatia este maronie.
  Filat este cea mai mica problema, daca intr-adevar este problema, desi este posibil sa nu fie, chiar daca a tropait prin insangerata piata, problema reala sunt procentele PD-ului care daca o iau la stanga in turul 2 am pus-o.

 14. „Pentru ca Stinga, mai firimitata sau nu, e mai unita. Dar si pentru ca mereu se gasesc pe Dreapta niste farisei, niste tradatori, niste revopsiti, care cocheteaza cu Stinga antiromaneasca. De ce? Pentru ca acesti tradatori, farisei, duplicitari, cosmopoliti, mancurti, renegati sint, in esenta, papusi ale unor papusari filorusi, aruncate sa insele electoratul de Dreapta, ca sa ajunga la putere, apoi sa faca mendrele Kremlinului. Cum altfel am putea intelege actiunile unui PLDM, care se inscrie perfect in acesti parametri?”

  Felicitari doamna, bine scris si vazut. Ma bucur ca ati inteles ca este nevoie de unirea liberalilor. Pentru aceasta, incercati sa nu mai dati in ei – cel putin deocamdata -, aveti de unde alege: Lupu, Diacov, Voronin si Comp.
  Si dl. Ghimpu ne este chiar atat de „necioplit” este exact omul potrivit la locul si momentul potrivit, orice s-ar spune. Sper ca domnia sa sa ocupe aceeasi functie si dupa alegeri, daca vrem intr-adevar sa ne rupem de comunism. Tot domnia sa este capabil sa lase scaunul si functia in interesul Unirii cu Tara.
  Oricum, felicitari pentru articol si „sa dea Domnul celor destepti intelepciune!”

 15. Totalmente sunt de acord cu Dna Pavlicenco.
  PlDM este un colhoz „soroc let bez urojaia”, alcătuit din trnasfugi din diferite partide şi partiduţe, dar coborâţi în teritoriu şi ascultaţi ce spune lumea.
  Cele mai mari şanse de a trece în turul doi le au Ghimpu şi comuniştii.
  Ne place sau nu, dar asta este.
  Comuniştii pe baza îngâmfării şi miliardarului Filat cresc în imagine, Ghimpu după evenimentele de ultimă oră devine figura politică nr.1 pe aripa naţională.
  Adică voturile vor fi împărţite între pro şi contra, mijlocul îl vor lua restul: Filat; Lupu……………….

 16. INDISCUTABIL ORICE CANDIDAT AL PCRM AJUNGE IN TURUL AL DOILEA …25% SI TOT IL VOR VOTA .DECI DISCUTIA ASTA NICI NU TREBUIE DESCHISA . IL VOTEAZA IN PRIMUL RIND DISCIPLINAT MINORITARII RUSOFONI . INSA E CLAR CA VOR FI DESTUI VOTANTI PCRM CARE SE VOR INDREPTA SPRE ALTE ZARI …PROBLEMA PENTRU COMUNISTI ESTE CA ACESTI VOTANTI SA NU PLECE DE TOT , VOTIND SI ALT PARTID . VARIANTE INLOCUITOARE AR FI DESTULE …MOLDOVA UNITA , PSD , PD CU UN CANDIDAT MULT MAI CUNOSCUT CA AL PCRM .IN CONCLUZIE PCRM VA PIERDE , DAR E GREU DE CUANTIFICAT ASTAZI CIT . SA ASTEPTAM PRIMELE SONDAJE DUPA HOTARIREA CC .

 17. Sevireanu nu sunt deloc deacord cu tine, il sustin pe Ghimpu dar din pacate realitatea e alta, depinde de ce candidatura vor inainta comunistii, dar cred ca in turul 2 vor iesi Lupu cu un comunist si Lupu va cistiga, a doua varianta este ca in turul 2 va iesi Filat cu un comunist si atunci comunistul cistiga. Ghimpu daca va obtine vrio 7%.

 18. d-na Pavlicenco se afla intr-o mare eroare … in realitate aceasta „stinga” cum se auto-defineste si cum o numeste si stimata doamna , prin actiunile ei [ si nu prin vorbe sau simbolistica ] , aduce mai mult cu fortele reactionare si pro-colonialiste din marile imperii de odinioara , britanic si francez . poate unii care stiu bine istoria universala , gasesc puncte de legatura intre auto-intitulata „stinga” moldoveneasca si fortele de extrema dreapta ,colonialiste , franceze din Algeria de dupa cel de-al doilea razboi mondial . pozitia stingii franceze a fost net in favoarea miscarii de eliberare nationala din Algeria , pentru a exemplifica …ce vedem noi astazi la aceasta „stinga” moldoveneasca ? dinpotriva … subordonare totala fata de centrul imperial de la Moscova . asa ceva nu se poate numi „stinga” cu adevarat niciodata . in concluzie echivalez aceasta asa-zisa stinga cu o adevarata extrema dreapta rusofona , fidela cercurilor imperialiste din rusia .

 19. Liga tineretului rus: Persoanele din grupul Ilaşcu nu sunt eroi – sunt criminali …DUPA O ASEMENEA DECLARATIE OBRAZNICA SI SFIDATOARE , NU AR RAMINE DE LUAT DECIT O SINGURA MASURA … RETRAGEREA CETATENIEI SI EXPULZAREA DERBEDEILOR NEOFASCISTI …

 20. Fostul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Stratan, a devenit noul preşedinte al Partidului Republican… CRED CA ULTIMA CARTE A COMUNISTILOR S-A PIERDUT ODATA CU TRECEREA LA ALT PARTID A LUI STRATAN . ERA SINGURUL CARE AVEA CIT DE CIT CREDIBILITATE PE PLAN EXTERN , DAR SI INTERN . VARIANTELE COMUNISTE PENTRU FUNCTIA DE PRESEDINTE DEVIN TOT MAI PUTINE SI MAI NECREDIBILE …

 21. 1. Chiar dacă nu-l simpatizez pe Lupu, cred că nu se va alia cu comunilştii. Ar fi o mare eroare să fii în echipă cu „patrioţii” neamului moldovenesc Petrenco, Tcaciuc, Mişin, Reidman, etc. Unde mai pui că alături de aceştia mai este şi un alt mare „patriot” – Şelin. Lupu-i lup, dar nu este prost. După 7 aprilie 2009 ceva în inima moldovenilor s-a petrecut. Şi dacă el a scăpat atunci, altă dată s-ar puitea să nu mai scape.
  Referitor la Filat, recunosc, de departe nu este un nepriceput, dar am temeri să ajungă preşedinte. E prea „pragmatic” şi arogant. Poate al de A. Tănase îl vor putea pune pe cale dreaptă.
  Despre Mihai Ghimpu pot spune că nu este pregătit pentru funcţia de preşedinte, dar este cel mai cinstit, cu demnitate naţională şi cu o ţinută morală înaltă. În axeste condiţii mujlt ei se iartă.
  Doamna V.Pavliceno, la sigur sunteţi o persoană curajoasă, dar nu v-ar strica puţină modestie şi echilibru. Şi lăsaţi-l pe D. Chirtoacă în pace, cu toate erorile, el a moldovenizat capitala şi a mai luminat-o la faţă. După însemnătate el este al doile N. Costin pentru Chişinău.

 22. Doamna Pavlicenco,

  Spuneti mai sus (despre mine): „sinteti un om neinformat, dar va avintati sa judecati. Dati pe yahoo sau pe google numele meu si cititi vreo saptamina, ca aveti ce.”
  Asa e… puteti spune ca sunt relativ neinformat in ceea ce priveste PNL si a activitatii dvs. ca deputat. Dar problema este ca majoritatea alegatorilor sunt si mai putin informati decat mine si fie nu stiu, fie au uitat ce ati facut dvs. bun in parlament. Eu incerc o critica constructiva fiindca as vrea sa vad PNL in parlament dupa alegeri. Si pana la urma, orice cetatean judeca (mai mult sau mai putin grabit) inainte de a se duce la vot.
  Nu va asteptati ca majoritatea alegatorilor sa caute pe Internet informatii despre PNL sau dvs. Stati de vorba cu oamenii (inclusiv aia care ii numiti mancurti si incercati sa intelegeti cum si de ce gandesc asa si ce puteti schimba in mentalitatea lor).
  Multi alegatori tineri erau copii in urma cu aproximativ 10 ani asa ca si ei sunt relativ neinformati la ce aduce bun partidul dvs. Si foarta mult nu cred in ceea ce spune PNL tocmai din cauza propagandei comuniste, a fricii de Romania si occident, etc. Va amintiti de „sa ne aparam tara”? Sa ne gandim la PD si la campania lor electorala – ei au ajuns in parlament din cauza domnului Lupu si a unei campanii electorale in care au intrebat „de cine sa ne aparam tara?”
  Am apreciat ca PNL a organizat acea manifestatie impotriva trimiterii ostasilor la Moscova. Asta e stire de anul asta care probabil a atras atentia alegatorilor. Deasemeni apreciez implicarea PNL la referendum s.a.m.d.
  Din pacate, imi vine si mie sa rad (un ras amar) cand vad cum voteaza majoritatea cetatenilor, cand aud argumente pentru moldovenism, despre cum accepta oamenii propaganda comunistilor, etc.

 23. „Si foarte mult nu cred in ceea ce spune PNL tocmai din cauza propagandei comuniste” – adica foarte multi alegatori nu cred in mesajul PNL tocmai din cauza propagandei comuniste.

 24. De vazut ce spunea d-l Lupu despre Plahotniuc acum un an 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=uXQLmj4QuIM&feature=related

  sau:

  http://unimedia.info/?mod=news&id=19670

  A inceput sa se incurce in minciuni d-l Lupu. Mai nou il vede pe Plahotniuc ca: „om dedicat intereselor naționale ale țării”, iar acum un an spunea ca „a initiat un sir de modele monopolizante, frauduloase, pentru importul de carne si produse din peste care vin sa aduca un prejudiciu social foarte important”.

  Cand era d-l Lupu sincer, acum un an, sau in prezent? 🙂

 25. d-na Pavlicenco, iar sint pe moderare? 🙂

 26. Ghimpu tradator.

  Fiindca e prieten cu Lupu, fost comunist si Filat, viitorul totalitarist.

 27. Pt Jay

  Eu nici nu stiu cum pui pe cineva „pe moderare”. Nu am sters mesaje decit foarte putine in viata mea, dar aici nici nu am motive. Sistemul e facut de unimedia.md si nu stiu de ce un vizitator admis se mai intimpla sa astepte aparitia mesajului sau.

 28. Pt Costin

  Si-atunci, cu cine raminem, in cine mai credem, pe cine sa voteze lumea?

 29. In ce masura declaratiile NORMALE ale ambasadorului moldovean in ROMANIA, EXCELENTA SA RENITA, angajeaza ALIANTA si opozitia sa TOTALITARA ????? DOMNUL AMBASADOR afirma ca INDIFERENT de rezultatul alegerilor in MOLDOVA politicienii dela Chisinau vor opta pentru “” O relatie STRATEGICA priveligiata cu ROMANIA “”. ASTEPT ca TOVARICII LUPU si FILATOV sa sara in sus, revoltati sau sa confirme.

  Idem opozitia TOTALITARA.

 30. Credeam ca numai moldovenii nu au in gura decat un cuvant :::: FASCISMUL. Nimeni nu pronunta cuvantul NAZISM.

  Dar vad ca si ROODSVELT nu cunoaste decat un cuvant :::: FASCISM.

  ESTE INTERZIS sa se pronunte cuvantul NAZISM ??????

 31. Si iar doamna pavlicenco nu poate dormi din cauza lui Filat :))
  Votam PNL si pe Pavlicenco ca presedinte… sigur in 1 saptamina vom iesi din criza vom fi in europa si salarii de 1000 euro lunar vom avea :))
  Heh dale doamne minte celor ce nu le ajung….
  Doamna pavlicenco vam mai intrebat citeva ori si va mai intreb odata cit va plateste PCRM ca sa criticati pe filat lupu si ghimpu… spuneti cu ce sunteti mai bun ca cei 3…. sau da …stiu…. ma scuzati…. am uitat ca stiti si limba rusa :))

 32. Asta nu inseamna ca NAZISMUL nu afost la fel de crimoinal daca nu cu mult mai mult decat fascismul.A-l trece sub tacere invocand motive PUERILE, a-l sterge din constiinta popoarelor este criminal ca si crimele pe care le-afacut din punct de vedere uman dar si din punct de vedere SOCIAL::: ucideri in masa, ruperi de teritorii si date cu larghete comunismului. Dealtfel, rusii nu pronunta niciodata cuvantul NAZISM , se cramponeaza numai pe fascism.

  Cine va face un studiu detaliat asupra acestui subiect ?????? Sau sa-mi dea un raspuns inteligent pe aceasta pagina ????????

  ZILIER spune:
  August 5 2010 la 16:31
  Dar comunismul din lumea intreaga dece se ridica cu vehementa contra fascismului si cocoloseste NAZISMUL ?????

 33. jay si nu numai la tine e pe moderare asa e pentru mesajele ce nui plac tare doamnei… cu toate ca 90% din mesajele pe acest sait sunt contra ei 😛

 34. Dna Pavlicenco pai partidele din Moldova sunt corespondente celor din Romania, PL este corespondentul PNL, PLDM este corespondent PDL si PD este corespondent PSD-ului, iar comunistii care este un partid al minoritatilor este corespondent UDMR…Deci cel mai bun pas care il puteti face in urmatoarea perioada este sa fuzionati cu PL ca sa simplificati mesajul partidelor de dreapta pentru ca sunt prea multe, dar asa dvoastra numai semanati confuzie si procentul dvoastra se va distribui la PD si PCRM…Nu atacati PLDM ca avem nevoie inca de un partid de dreapta asa cum este, indreptati-va critica catre PD, acolo este solutia imorala…

 35. Pt mdeas

  Nu stiu cine imi plateste, dar imi platesc asa cite vreo 10 milioane de euro pe luna. Satisfacut?

 36. Pt VoronescuzaLupu

  PL din RM are ca si echivalent PD-L din Romania, PLDM din RM nu are corespondent in Romania, poate doar in capul cuiva aiurit de aici, iar PNL din RM are PNL din Romania. Confuzia o seamana, din nou, PLDM, care se balabaneste intre stinga si dreapta, intre UE si Kremlin, intre social-democrati si liberali, intre proromani si renegati.

 37. INTRE O LINIE ASA-ZIS PRAGMATICA [ IN REALITATE , LINIA PERPETUARII COLONIALISMULUI RUS SUB MASCA „DEMOCRATICEASCA” ] SI LINIA CLAR SI LA VEDERE PRO-RUSEASCA SI PRO-CSI-ISTA , FORTELOR AUTENTICE DEMOCRATICE SI NATIONALE NU LE RAMINE DECIT SANSA COAGULARII UNUI POL NATIONAL-DEMOCRAT … ACUM RAMINE PROBLEMA CA NICI O INTRARE IN PARLAMENT A FOARTE MULTOR PARTIDE , NU E UN LUCRU POZITIV . DUPA CUM EVOLUEAZA LUCRURILE O ALIANTA PL-MAE SE REALIZEAZA CIT DE CURIND . CIT DESPRE AMN , RESPING CATEGORIC O COALIZARE CU ACEST PARTID „STINGIST” , PRO-CSI-IST SI FILO-RUS . PINA LA URMA TOT FUZIUNEA INTR-UN SINGUR PARTID NATIONAL RAMINE OBIECTIVUL DE ATINS . IN MODUL CEL MAI SIGUR , POLITICA DE ALIANTE SE VA CLARIFICA , DUPA CE FIECARE PARTID CARE NU ARE UN CANDIDAT LA PREZIDENTIALE ISI VA ANUNTA SUSTINEREA PENTRU UNUL SAU ALTUL DIN PARTICIPANTII CU SANSE . ESTE CLAR CA GHIMPU VA FI SPRIJINIT NU NUMAI DE PL …E VORBA DE NEGOCIERI POLITICE AICI .

 38. ECHIVALENTA DE CARE VORBITI AICI E O GOGORITA … CA PL AR FI PDL -UL DIN ROMANIA , CA PNL AR FI CU PNL-ROMANIA . CA SUNT APROPIERI POATE , DAR E INCA PREA DEVREME SA VORBIM DE MAI MULTE . IN MOLDOVA PRIORITATE O ARE MISCAREA DE ELIBERARE NATIONALA , UNDE INDIFERENT DE SIMPATIILE DOCTRINARE – POPULARI ,LIBERALI ,SOCIALI-DEMOCRATI – OBIECTIVUL PRINCIPAL ESTE COMUN . MISCAREA DE ELIBERARE NATIONALA NU APARTINE DOAR DREPTEI …PROBLEMA ESTE CA INCA IN MOLDOVA NU EXISTA O STINGA ADEVARATA DEMOCRATICA SI PRO-ROMANEASCA . POATE VOR FI MINTI LUMINATE LA PD CARE VOR INTELEGE NECESITATEA SCOATERII IN FATA A ACESTEI STINGI ROMANESTI . DE ALTFEL E SI CUNOSCUT CAZUL HILAR AL PARTICIPARII UNUI REPREZENTANT AL PCRM LA REINFINTAREA UNUI FANTOMATIC P.COMUNIST ROMAN , CIND CEI DIN SALA , CEREAU UNIREA DINTRE CELE DOUA STATE ROMANESTI …

 39. “” OPERA “” mea a fost postata pe pagina tov DODON dar tot mai sigur sunt
  sa figurez pe pagina DOAMNEI VITALIA caci aici respir DEMOCRATIA, respir ROMANESTE.

  Idee excelenta si incit marii poeti ai Romaniei MARI sa contribue la eforturile lui TOV DODON.

  SA incerc si eu odata in viata sa fac cateva versuri stangace :::::

  O, BANAT,
  TRANSILVANIE, MOLDOVA,
  DOBROGEA si cu MUNTENIA,
  BASARABIA, OLTENIA,
  INFRATITI in GINTA cea LATINA
  Sa jucam ca FRATI de SANGE,

 40. “” OPERA “” mea a fost postata pe pagina tov DODON dar tot mai sigur sunt
  sa figurez pe pagina DOAMNEI VITALIA caci aici respir DEMOCRATIA, respir ROMANESTE.

  Idee excelenta si incit marii poeti ai Romaniei MARI sa contribue la eforturile lui TOV DODON.

  SA incerc si eu odata in viata sa fac cateva versuri stangace :::::

  O, BANAT,
  TRANSILVANIE, MOLDOVA,
  DOBROGEA si cu MUNTENIA,
  BASARABIA, OLTENIA,
  INFRATITI in GINTA cea LATINA
  Sa jucam ca FRATI de SANGE,
  HORA SFANTA A UNIRII.

 41. “” OPERA “” mea a fost postata pe pagina tov DODON dar tot mai sigur sunt sa figurez pe pagina DVS.

  Idee excelenta si incit marii poeti ai Romaniei MARI sa contribue la eforturile lui TOV DODON care ne invita sa scriem versuri patriotice. Ide foarte laudabila.

  SA incerc si eu odata in viata sa fac cateva versuri stangace :::::

  O, BANAT si BUCOVINA,
  TRANSILVANIE, MOLDOVA,
  DOBROGEA si cu MUNTENIA,
  BASARABIA, OLTENIA,
  INFRATITI in GINTA cea LATINA
  Sa jucam ca FRATI de SANGE,
  HORA SFANTA A UNIRII.

 42. Tinand seama de orientarea politica PROLETARA a TOV DODON si directionata spre MOSCOVA este evident ca intentia politicianului nostru este sa aiba cat mai multe poezii SEPARATISTE fata de ROMANIA, contra ROMANIEI.

  Chestiunea pe care si-o pune poporul este cum considera TOV DODON marii scriitori moldoveni, clasici in literatura ::::: EMINESCU, HAJDEU si multi altii inca ce se considerau ROMANI chiar daca isi ziceau si MOLDOVENI.

  Ii considera TOV DODON FASCISTI, NAZISTI TRADADATORI AI CLASEI MUNCITOARE, DUSMANI ai internationalismului proletar ????? Sa le ardem operele in piata publica ?????? Rog pe distinsii Romani care scriu pe aceasta pagina sa dea extrase semnificative din clasicii moldoveni , poate tov DODON le ignora, fara rea credinta.

  Va fac o mica marturisire ::::: In 1940 cand armata rusa “” ne-a eliberat “”, invatatorii din satul meu au fost obligati sa arda in piata publica sute de carti romanesti sub amenintarea NKVD-ului. Pana si un mare volum cu ELEFANTI, “” foarte periculos pentru PIONIERI “” , zicea rusul , sef al comunei .

 43. Pt mdeas

  Eu dorm excelent. Mi se pare ca dumneata nu dormi si il tot aperi pe Filat. Vezi sa nu iei apa in gura si sa te ineci intr-o rea zi…

  Minte nu-ti ajunge dumitale, nu votezi pe cineva sa iti dea salarii de 1000 euro lunar, ci sa te lase in pace sa muncesti linistit. Parca am raspuns odata despre cit „ma plateste” cine o fi pe acolo. Nu ai capacitate sa intelegi?

 44. Pt COSTIN

  Poate degraba vor cere comunistii molkdoveni unirea cu Romania, daca nu o mai vor Ghimpu, Filat, Urechean si Lupu…

 45. Sicer nu pot sami permit sa ma adresez la dumnevoastra…. deoarece si TU ar fi prea mult… minte nuti ajunge tie… ca tot ii faci pe toti prosti ca voteaza pe altcineva decit pe tine… nu ai nici un drept sa conduci tara noastra… esti un zero …. si invatate sa vb ….mai bine ai creste niste oi decit sa fii politician mai bine tiar sta

 46. Si tiam mai spus si iti mai spun… nu sunt cu filat si nici cu PCRM dar ma irita din astia care stiu doar sa numeasca urit pe toti din jur si sa se simta ei destepti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *