Si C.Tanase despre articolul lui S.Mocanu…

Pregatesc si eu un articol despre Stinga si Dreapta, inclusiv Dreapta falsa. Pina atunci, este interesanta si pozitia lui Constantin Tanase. A mea, expusa ceva mai inainte, consuna cu aceasta, in special referitor la pericolul articolului lui Mocanu pentru AIE.  „Adeptii” AIE apar doar cind o critica Pavlicenco, cind, insa, o critica, altcineva, ei iau apa in gura. Tanase nu a luat… VP

Constantin Tanase: „AIE sau Alianta pentru Alegerea Presedintelui?”

Scurtul răgaz pe care mi l-am putut permite în această vară toridă, – toridă şi la propriu, şi la figurat -, m-a îndepărtat de zbuciumul politic al capitalei.

E o experienţă utilă pentru că, cu adevărat, unele lucruri de departe se vede mai bine. Insulele Canare fiind prea îndepărtate pentru mine m-am limitat la Ţara mea România al cărei cetăţean am devenit de curând. Plecând de „acasă acasă”, adică din Ţara mea ce mică în Ţara mea cea mare, am vizitat Botoşanii lui Nicolae Iorga, Ipoteştii lui Mihai Eminescu. Nu am putut să nu trec şi pe la casa părintească a lui George Enescu, m-am întâlnit aici cu mulţi oameni simpli, deopotrivă moldoveni şi români şi după ce te întreţii aceşti oameni îţi dai seama cât sunt e de stupidă şi absurdă teoria moldovenismului antiromânesc şi antimoldovenesc a „coloanei a cincea” a Moscovei din Chişinău. Nu dezvolt subiectul, că nu are rost. M-am mirat (bucurat) cât de mulţi basarabeni circulă prin România – care cu afacerile, care la studii, care la rude – deloc complexaţi, oameni realizaţi, normali la cap care au depăşit demult „postulatele” ideologiei ruseşti şi sovietice vizavi de …identitatea etnică şi lingvistică a moldovenilor din R. Moldova. Plini de optimism istoric, cum s-ar exprima unii istorici, basarabenii noştri din România, mă refer mai întâi de toate la cei stabiliţi aici, n-au pierdut legătura cu „patria mică”, urmăresc totul ce se întâmplă la Chişinău, şi nu ca nişte observatori echidistanţi şi reci, ci cu inimile ghem de emoţii, cum s-a exprimat unul dintre ei. Un val de mândrie m-a cuprins pentru ei! În holul unui hotel dintr-un orăşel din Ardeal m-am adresat unui tânăr cu un calculator pe genunchi să mă ajute să-mi setez leptopul pentru a avea acces la Internet. M-a ajutat cu plăcere, ajutat de încă doi tineri şi mare mi-a fost bucuria să descopăr că toţi trei sunt …moldoveni de la Chişinău. Iată cât valorează „teoria moldovenismului” de la Chişinău.

Moldovenii noştri nu şi-au pierdut simţul umorului. În tren m-am întâlnit cu doi tineri din R. Moldova şi i-am întrebat cu ce probleme au ajuns tocmai în Banat. Răspunsul a fost genial, nu pot să nu-l reproduc, pentru că el demonstrează vigoarea şi sănătatea mintală şi politică a noilor generaţii de basarabeni: adunăm semnături de la moldovenii din România pentru a constitui Asociaţia extrateritorială în emigraţie a foştilor susţinători ai Stejarului lui Filat. Dar ce, nu mai susţineţi Stejarul, i-am întrebat. Nu, mi-au răspuns, fiindcă îi plin cu cuiburi de rândunici şi hulubaşi. Am râs de această glumă de la Lugoj şi până la Dunăre, la Orşova şi voi mai râde dar numai până mă întorc la Chişinău – vă daţi seama că după ce treci frontiera de stat a RM asemenea glume nu sunt aplaudate de toţi.

Apropo, de politica de la Chişinău. Spuneam mai sus că uneori lucrurile se văd mai bine de departe. Şi într-adevăr, aşa e. Am urmărit şi eu pe site scandalul iscat de articolul lui Sergiu M. Dacă cele scrise de Mocanu nu pretind a fi mai mult decât un text publicistic, totul e în regulă. Dacă însă, acest text, pretinde a fi ceva mai mult, atunci urmează a fi aduse şi argumentele de rigoare. Mă mir mult că ziariştii care au discutat cu Mocanu după publicarea acestui articol n-au insistat asupra argumentelor. Este limpede că aparent articolul are menirea să-l distrugă doar pe M. Lupu, în realitate însă ţinta adevărată e Alianţa. Deoarece însuşi autorul recunoaşte că „am pornit acest război nu neapărat pe cont propriu” eterna întrebare „Cine stă în spatele acestui articol?” nu e lipsită de temei. Articolul, dacă nu greşesc, a apărut pe 29 iulie, în ziua când s-a împlinit un an de la ultimele alegeri parlamentare care au adus la putere Alianţa… E ceva întâmplător?

Dacă respectivul articol a deschis oficial campania electorală şi dacă această viitoare campanie electorală va decurge sub flamura publicisticii „bătăioase” dar nu a competiţiei argumentelor, ideilor şi programelor atunci lucrurile stau prost de tot. Să reduci adevăratele probleme ale R. Moldova la relaţiile dintre Lupu şi Plahotniuc, să vezi salvarea R. Moldova în distrugere a doi oameni – Plahotniuc şi Lupu nu mi se pare cel puţin serios. Ar fi cu totul trist dacă societatea moldoveană ar înghiţi această „nadă”. Ar reieşi că R. Moldova nu mai are problemele decomunizării şi desovietizării societăţii, decriminalizării economiei şi administraţiei statului, derusificării învăţământului şi a vieţii publice ş.a.m.d., că R. Moldova are doi inamici de moarte – Plahotnic şi Lupu! Îi distrugem pe aceşti doi şi am rezolvat toate problemele. Ar fi simplu de tot să fie aşa, dar nu e.

Tot mai insistent se aud vocile potrivit cărora Alianţa a murit. Mă îngrijorează graba unora de a înmormânta o Alianţă de care sunt legate toate speranţele de viitor ale moldovenilor. Faptul că în interiorul Alianţei se întâmplă ceva nu înseamnă încă decesul ei. Şi ea trebuie păstrată, chiar dacă în multe chestiuni liderii Alianţei au viziuni divergente. În definitiv, ea se numeşte Alianţa pentru Integrarea Europeană, dar nu Alianţa pentru alegerea preşedintelui. Viitoarea guvernare, dacă nu va fi majoritar comunistă, va fi de coaliţie. Dacă Lupu nu e bun şi trebuie distrus înseamnă că e mai bun Voronin? Acesta e noul mesaj electoral al celora care ne-au promis anul trecut o Moldovă fără Voronin şi comunişti?

Loading Facebook Comments ...

13 Comments

Add a Comment
 1. Extraordinar Stimate si Distins Domn Constantin Tanase !!! Asa este, aceleasi sentimente le-am trait si le traiesc in continuare, in relatia cu romanii din tara … sentimentala, calda , uneori cu anumite abateri … dar sanatoasa …

  Ar trebui mai multi filizofi ai neamului nostru sa-i sfatuiasca pe Baietii nostri din Alianta, iar sa asculte, ca avem snasa sa se repete anumite scenarii …. Lupu e suparat … suparat sa fie … nu are dreptate Filat, dar si are dreptate. Daca Lupu e in AIE , sa nu se incurce , ca el de dimineata e in alianata, si dupa masa ii pare ca-i la sedinta PCRM, se mai incurca, poate mai are nevoie de acomodare.

  Am fost odata la un pelerinaj in Manastirile Moldovei, la Putna, Sucevita, Moldovita, vornet, Gura Humorului, Sihastria , Secu, Varatic, Manastirea Neamtului, Teodora de la Sihla , Agapia si altele … A fost cel putin cu 10 ani in urma in 1999 – 2000, si atunci mi-a venit in gand asa o ideie, ce ar fi sa le facem la Liderii Pratidelor noastre si la Deputati, ministri si alti demnitari o excursie la aceste lacasurti sfinte. Si sa incepem Cu Putna lui Stefan cel Mare, cu Muzeul Manastirii si cu o discutie cu Calugarii de acolo, si dupa sa le fie inmanate Mandatele de Deputat. Va asigur, am fi fost deja in UE daca pe atunci se intampla asa ceva … Nici acum nu e tarziu …

 2. Ca de obicei articol de nota 10, d-ul Tanase este o persoana din putinele care observa ceea ce e „subliniat” cu rosu de d-stra d-na Vitalia. Interesanta si denumirea cu AAP in loc de AIE 🙂 e mai in unison cu „rindunicile” si „hulubasii” care acum si-au gasit cuibul in „stejarul” d-ului Filat, la poalele stejarului fiind un „ciocan” care a batut in cuie niste „casute p/u rindunele si hulubasi – scvoreshniki” iar intr-un crac sta in cui o „secera”, decit PLDM mai bine deja PLDSCMN – Partidul Liberal Democrat Social Comunist al Moldovei Noastre. 🙂

 3. Iata si sloganul pentru viitoarele alegeri (daca la cele precedente nu au avut inspiratie!)
  Politica celor 4 D: Decomunizare-Desovietizare-Decriminalizarea-Derusificarea!
  Simplu ca buna ziua!

 4. un super articol – in tara mea cea mare (Romania) expresia si cuvintele rostite in libertate fara bruiaj de la rusi (politic sau lingvistic) reda puritatea , sinceritatea, tinerilor in libertate ! Este extraordinar!

 5. AIE a fost formata pentru a guverna in perioada parlamentului actual. In urma alegerilor parlamentare se va forma o noua putere (alianta) componentele careia vor avea un numar de mandate diferit de cel actual si respectiv alta posibilitate de a impune ceva, astfel AIE trecand in istorie

 6. Daca ar fi fost altfel, nu am fi noi, mai degraba se intampla la alte popoare … cu mai multa demnitate si de sine si de popor !!!

 7. Sunt de acord cu nea Costică.Avem destule „frecuşuri” zilnice de rezolvat…

 8. In ce masura declaratiile NORMALE ale ambasadorului moldovean in ROMANIA, EXCELENTA SA RENITA, angajeaza ALIANTA si opozitia sa TOTALITARA ????? DOMNUL AMBASADOR afirma ca INDIFERENT de rezultatul alegerilor in MOLDOVA politicienii dela Chisinau vor opta pentru “” O relatie STRATEGICA priveligiata cu ROMANIA “”. ASTEPT ca TOVARICII LUPU si FILATOV sa sara in sus, revoltati sau sa confirme.

  Idem opozitia TOTALITARA.

 9. Credeam ca numai moldovenii nu au in gura decat un cuvant :::: FASCISMUL. Nimeni nu pronunta cuvantul NAZISM.

  Dar vad ca si ROODSVELT nu cunoaste decat un cuvant :::: FASCISM.

  ESTE INTERZIS sa se pronunte cuvantul NAZISM ??????

 10. Asta nu inseamna ca NAZISMUL nu afost la fel de crimoinal daca nu cu mult mai mult decat fascismul.A-l trece sub tacere invocand motive PUERILE, a-l sterge din constiinta popoarelor este criminal ca si crimele pe care le-afacut din punct de vedere uman dar si din punct de vedere SOCIAL::: ucideri in masa, ruperi de teritorii si date cu larghete comunismului. Dealtfel, rusii nu pronunta niciodata cuvantul NAZISM , se cramponeaza numai pe fascism.

  Cine va face un studiu detaliat asupra acestui subiect ?????? Sau sa-mi dea un raspuns inteligent pe aceasta pagina ????????

  ZILIER spune:
  August 5 2010 la 16:31
  Dar comunismul din lumea intreaga dece se ridica cu vehementa contra fascismului si cocoloseste NAZISMUL ?????

 11. ADMITEREA IN RM la faculatatile de la medicina studenti cu media 6 au intrat la facultate ca prin minune si inca la buget pe cind cei eminenti cu media 9.5 nu au trecut admiterea deci inca suntem in tara minunilor. RUSINE celor din noua conducere! O sa merg la toate universitatile sa vad e la fel ??? Unimedia de ce nu faceti un articol pe baza asta sa stie lumea ce guvernanti avem si ce viitor ne asteapta daca la medicina se intra doar pe BLAT. Ministerul Justitiei sa aratat a fi nefunctionabil acum vedem ca si Ministerul Invatamintului e la fel nefunctionabil. De ce tre sa platim din Bugetul statului unor elevi incapabili doar pentru ca e fiica sau fecior de al cuiva din Guvern?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *