Mocanu (sau Filat) contra lui Plahotniuc? De ce?

Joi seara am fost invitata la emisiunea Chestiunea Zilei, cu Mariana Rata. M-a uluit sa aflu ca membrii AIE refuza de mai multe ori sa vina la Jurnal TV. Eu asta, pur si simplu, nu inteleg. Inseamna una din mai multe – se tem sa spuna ce cred, nu stiu ce sa spuna, li se interzice sa spuna ceva sau le e totuna. Cred ca varianta a treia e cea plauzibila.

Emisiunea a fost despre afirmatiile lui Sergiu Mocanu expuse intr-un articol, in special, contra omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Sint recunoscatoare Jurnal TV ca m-a invitat macar la o  asemenea emisiune, mai grea. Pentru ca putini au curajul sa dezbata teme sensibile, care stau la limita perceptiei si a adevarului, la limita vinovatiei si a prezumtiei nevinovatiei.

Ce cred eu despre articol, despre situatia politica si motivele subterane ale cazului? Am cooperat in ultimul timp cu Sergiu Mocanu in probleme importante si utile, una fiind sprijinul moral al celor din Comisia Cojocaru, care optau pentru definirea perioadei sovietice ca ocupatie si pentru condamnarea univoca a regimului comunist. Indraznesc sa afirm ca am avut senzatia unei anume stari de spirit a lui Sergiu Mocanu, care nu agrea nici AIE, nici pe fiecare in parte, spunind lucruri adevarate, in opinia mea, despre ce se intimpla. Insa articolul vizat a aparut prea brusc, denotind o redirectionare a perceptiilor sale si ma intreb ce s-a intimplat.

Sergiu Mocanu isi asuma totul ce spune fara documente si nu cred ca ar face asta, daca nu ar avea pe cineva care sa ii asigure o protectie in cazul in care se avinta. Cine o fi acela?

Eu cred ca este implicat si aici Vlad Filat. El aduna multa lume, dar imaginea sa in partea nationala a electoratului este in scadere in favoarea PL si, poate, a altor partide, nu spun de PNL, desi ar fi corect. Insa Filat are si “durerea” concurentei cu Marian Lupu, pe care nu-l doreste Presedinte. El are acest drept, insa ma uit cine cistiga – noi, societatea, AIE sau comunistii? Mi se pare ca, in context electoral – si e stranie aparitia tocmai acum a articolului lui Mocanu –, membrii AIE vor sa gaseasca fiecare pe altcineva drept tap ispasitor pentru esecuri, de aceea si Filat lanseaza aceasta campanie orchestrata contra lui Lupu, via Plahotniuc. Nu-l cunosc pe acest om, insa imi displace pozitia. Eu, cind scriu ceva contra lui Filat si AIE, este rau, „nu ar trebui sa se poata”, ca “vin comunistii”, dar cind scrie Mocanu si da in unii din AIE, putem pretinde ca e normal, ca deja “nu mai vin comunistii sau cum sa intelegem?”

Coincidenta face, insa, ca, in exact aceste zile, presa a difuzat informatii despre campania „Unde le este casa?”, lansata de PRIME și „Edelweiss”, in scopul acordarii asistenței sinistratilor din zonele inundate. Aflam ca Fundaţia pentru Dezvoltarea Republicii Moldova „Edelweiss”, ca organizaţie nonguvernamentala, nonprofit si apolitica, a decis alocare de fonduri pentru achiziţionare de locuinţe destinate celor mai vulnerabile familii de sinistrati, iar fondatorul Fundatiei este omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Familiile au fost selectate de catre Consiliul Fundaţiei si, pe parcursul saptaminilor urmatoare, alte familii de beneficiari vor intra în posesia noilor gospodarii. Intre altele, a fost ajutat de Fundatie si un oarecare Brinza, un frate al liderului PLDM de la Sarateni-Hincesti, adica este ajutat cel care are nevoie, indiferent de apartenenta politica. Mai stim ca Plahotniuc a acordat si 100 de burse cu asigurarea locurilor de munca studentilor, ceea ce este bine.

In acest context, este straniu ca noua trebuie sa ne placa atunci cind Filat da bani unei tinere lovite de o bara cazuta de pe Palatul Republicii, cind trimite pe cineva la tratament peste hotare, cind renunta la salariu, dar e rau cind un om de adaceri face lucruri bune. Adica, Filat, care are la indemina banul public si mai gaseste ceva prin propriile milioane, poate face donatii, dar altii – nu? E clar si nu e clar. Deci, ce e la mijloc?

Guvernul nu are bani sa construiasca 1000 de case pentru sinistrati. Insa Filat a promis. Poate va ajuta Romania. Comunistii, in 2008, abuzau de oamenii de afaceri, cerindu-le si presindu-i sa le cumpere case sinistratilor, este adevarat – pentru imaginea PCRM si cistigarea alegerilor. Astazi, Guvernul, in loc sa mobilizeze in mod civilizat oamenii de afaceri sa ajute, manifesta nervozitate si invidie, gelozie nesanatoasa ca altii ajuta. Pai de aia se prabusesc partidele – liderii lor “sting” orice personalitate care pare mai rasarita decit liderul.

Faptul ca Filat nu vrea un staf comun pentru referendum demonstreaza orgoliul sau exagerat, care se vrea cu orice pret Presedinte, de aceea inverzeste oameni si distruge concurentii. In contextul discutiilor din presa despre ce combinatii pot fi in Parlamentul viitor, lasa impresia ca PLDM distruge concurentii din AIE pentru a se combina cu lupii neocomunisti.

Prin articolul sau, Mocanu crede ca indreapta toate esecurile AIE spre PD, Lupu si Plahotniuc, dar, de fapt, loveste in toata Alianta. Atunci – e bine sau nu e bine daca denigram in acest hal AIE si e oare bine cum se paruiesc „liberalii” si „democratii”, iar comunistii le rid in nas?

Cind Mocanu spune ca Plahotniuc a fost arhitectul AIE – asta e bine sau e rau? Sa deplingem acum formarea AIE? Era mai bine sa nu fie si sa nu devina nici Filat premier? Nu e de apreciat ca Lupu sta binisor ca un simplu deputat si nu iese din AIE? Cind, la replica mea conform careia, “in spatele PL si PLDM sta Lucinschi”, avindu-i in vedere si vesnicele atasamente fata de Moscova, un Ambasador imi spunea precum ca “sa vina si dracul, numai sa plece comunistii”, iar acum Lucinschi lauda PLDM ca “partid puternic” si trece cu vederea ca niste social-democrati de la Falesti trec lesne la PLDM – care, de fapt, merg la treuca cea mare – asta e bine sau e urit? Eu cred ca e urit. Si-atunci – ce facem? Au dreptate cei care spun sa mentinem AIE sau cei care vor alta? Si ea – care va fi, incotro va merge, pe cine va include?

Prin urmare, a inceput o lupta murdara din partea PLDM contra altor partide din AIE. PLDM distruge AMN-ul, vrea sa diminueze PL-ul si PD-ul, ca sa se extinda la infinit. Incotro? Spre o cooperare cu comunistii? Sa o vedem si pe asta.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

53 Comments

Add a Comment
  1. FILAT conteaza suta la suta pe sprijinul MEDVEDEV-PUTIN. Dar acest sprijin il va costa foarte SCUMP, atat pe el cat si MOLDOVA, daca reuseste .

    Dar ce va da el in schimb ??? Ce va sacrifica ???? Cred ca cel mai ieftin pentru el este sa sacrifice UNIREA cu ROMANIA.

  2. Acest subiect cu TOVARICI FILAT merita o discutie mai ampla, intre specialisti in politica, caci noi suntem UMILI AMATORI.

    Totusi avem dreptul sa ne punem intrebari. Odata ales PRESEDINTE TOVARICI FILAT, cum va putea el sa ceara plecarea trupelor rusesti din TRANSNISTRIA ?????? MOSCOVA ii va da picioare pe sub masa sa incetineze intrarea in EUROPA cat mai mult posibil . De UNIRE si alte BAZACONII MOSCOVA, se stie, NU VREA NICI sa AUDA.

    AVETI scenariul complet. TRECETI la VOT va rog.

    CINE are urechi de auzit, sa auda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *