Sa ne amintim: Masacrul de la Fantana Alba

http://www.ziare.com/social/romani/sa-ne-amintim-masacrul-de-la-fantana-alba-1030683

In urma ultimatumului Uniunii Sovietice de cedare a Basarabiei si ocuparea prin agresiune a acesteia, dar si a Bucovinei de Nord si a Tinutului Herta, o populatie de 4 milioane de romani au ramas sub cizma ruseasca, sperand mereu la reintregirea cu familiile lor de peste Prut.

Coplesiti de rapiditatea evenimentelor, multi romani s-au trezit in spatele granitei. Dupa ce socul initial a fost depasit, familii intregi aflate aproape de granita incercau sa treaca frontiera pentru a se reuni cu rudele de pe cealalta parte.

In afara de aceasta, politica Uniunii Sovietice de a faramita comunitatile romanesti din Bucovina de Nord prin deportare, nici la o luna de la ocupare peste 12.000 de romani au fost deportati si in decembrie inca 2000, infometarea si munca fortata indeamna populatia romaneasca sa isi caute refugiul in Regat, chiar si cu pretul vietii.

Situatia era asa de grava ca pana si Stalin s-a declarat nemultumit de incapacitatea granicerilor de a opri exodul, peste 7.000 de bucovineni ajungand in Romania in primul an de la anexare. Doar in noiembrie 1940, aproape 100 de persoane reusesc sa treaca granita ilegal. In februarie 1941, alte 500 de persoane incearca acelasi lucru, dar acestia sunt impiedicati de graniceri, numai 57 reusind pana la urma sa treaca restul fiind ucisi sau capturati.

NKVD aresta si tortura oameni numai la auzul zvonurilor ca acele persoane se gandeau sa treaca granita.

Momentul Fantana Alba

In ciuda acestor masuri drastice, pe 1 aprilie 1941 s-au adunat cateva mii de romani ce proveneau din comunele Icesti, Carapciu, Suceveni, Iordanesti, Patrautii de Jos, Patrautii de Sus si din satele Cupca si Dimca cu dorinta de a trece granita sovieto-romana si de a scapa de ororile bolsevice.

In satul Cupca, multimea numara peste 3.000 de oameni, unii dintre ei purtand brauri tricolore. Din biserica din Suceveni se iau trei cruci, iar pe una dintre ele se infasoara un steag alb, tocmai pentru a arata autoritatilor sovietice intentiile pasnice. In fruntea coloanei se afla si un tricolor.

Din marturii, reiese ca participantii au cerut incunviintarea autoritatilor din zona pentru a trece frontiera, dar acestea erau complet indiferente la rugamintile lor. Luandu-si destinul in propriile maini, multimea se indreapta spre granita.

In drumul lor spre Fantana Alba ei sunt ajunsi din urma de cateva unitati calare sovietice. Unul dintre ei se imbranceste si ii loveste cu sabia pe tinerii ce tineau steagul alb si tricolorul, ranindu-l pe unul dintre ei si isi continua drumul alaturi de ceilalti calareti.

Ceea ce satenii nu stiau era ca soldatii se indreptau spre Poiana Varnitei, acolo unde sovieticii amplasasera intre timp mitraliere si asteptau procesiunea. Ascunsi printre copaci, granicerii asteapta momentul in care multimea intra intr-un luminis si atunci trag in plin, peste 200 de oameni fiind ucisi de focul mitralierelor. Unii dintre ei au reusit sa fuga numai sa sfarseasca sub taisurile sabiilor cavaleriei. Romanii se aflau la doar 3 kilometri de granita.

Dupa masacru, ranitii au fost ingropati de vii, alaturi de cei deja morti, intr-o serie de gropi comune sapate inainte. Locuitorii isi amintesc cum pamantul se misca incontinuu antrenat de miscarile celor aflati inca in viata. Cativa supravietuitori au fost arestati de NKVD, torturati si ucisi ramasitele lor fiind ingropate la cimitirul evreiesc din Hliboca.

Reamintirea masacrului

Acei cativa norocosi ce au reusit sa scape cu viata au povestit cele intamplate si timp de jumatate de secol aceasta crima a ramas amintita doar de ei si comunitatea romaneasca de acolo. De abia dupa 1990 evenimentele intamplate la Fantana Alba au reusit sa se faca cunoscute, in ciuda dezinformarilor si incercarilor de suprimarea a acestor intamplari de catre autoritatile comuniste.

Din pacate, numarul total al victimelor nu este cunoscut in intregime, o analiza pertinenta a acestui masacru nefiind efectuata pana la ora actuala. Locuitorii zonei insa spun cu numarul mortilor trece de 2.000. Dupa masacrul de la Fantana Alba are loc in iunie deportarea a peste 13.000 de romani in lagare de munca din Siberia si Kazahstan, aducand si mai multa suferinta unei populatii deja napastuite.

Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. Sf. Gheorghe din Gruzia

  Genocid si monstruozitate ! Un alt Katyn polonez moldav ! De organizat o calatorie pt. Voronin si PCRM acolo, la o intalnire cu rudele celor omorati ! De organizat anual acolo o conferinta internationala gen Sighetul Mamatiei. De strans bani pt. un monument al martirilor ! De cerut alipirea cestor sate la Romania Mare, acum ! Caci Ucraina este o alta inchisoare a romanilor din Bucovina de Nord !

 2. DUPA CE SOBOLANII IMPERIALISTI RUSI AU NEGAT CU OBRAZNICIE EVIDENTA : Putin a intonat cântece patriotice alături de spionii ruşi expulzaţi de SUA

  „Sunt sigur că vor lucra în locuri bune, sunt sigur că vor avea o viaţă interesantă şi strălucitoare”, a declarat Putin, într-o conferinţă de presă susţinută în timpul vizitei în Ucraina, potrivit Mediafax.

  El a adăugat că, în cursul întâlnirii avute cu agenţii, au cântat cântece patriotice acompaniaţi de muzică live şi au discutat despre viaţă.

  Putin, fost ofiţer KBG cu experienţă în activitatea în străinătate, a spus că viaţa de spion este foarte dură. „Imaginaţi-vă, trebuie să ştie o limbă străină ca şi cum ar fi a lor, să gândească şi să vorbească în acea limbă, să îndeplinească misiuni în interesul ţării natale timp de mulţi ani, fără a putea conta pe imunitatea diplomatică”, a spus el.

  Putin: „Trădătorii sfârşesc întotdeauna rău, cu băutură sau droguri”

  Putin a mai afirmat ieri că reţeaua de agenţi ruşi a fost descoperită ca urmare a unei trădări. „Aşa cum am mai spus, acest (scandal de spionaj) a apărut ca rezultat al trădării. Ei (trădătorii) sfârşesc întotdeauna rău, cu băutură sau droguri”, a spus el, adăugând că ştie numele trădătorilor.

  El a refuzat însă să răspundă întrebărilor privind eventualele măsuri pe care le va lua Rusia împotriva acestora, afirmând că serviciile secrete sunt guvernate de propriile legi şi ele sunt cele care trebuie să rezolve aceste probleme.

  Autorităţile americane au arestat, la 27 iunie, zece agenţi bănuiţi că fac parte dintr-o reţea de spionaj în favoarea Rusiei, pe care i-au predat Moscovei în schimbul a patru persoane condamnate pentru spionaj în favoarea Occidentului.

 3. DAR CUM RAMINE CU CRIMELE DIN CEALALTA PARTE?pOATE NE POVESTITI DE MASACRU DE LA GALATI?MERSI ANTICIPAT)))

 4. Mai Soroca nemernicule(cine oi fi si tu?).Idiot esti.
  Ce mai vrei nenorociri mai multe aduse poporului roman de nenorocitii de slavoni care nu ne lasa nici acum sa traim in datina si obiceiurile noastre. Romanii-moldoveni nu sint ca slavonii ,noi nu avem ginduri de furat pamant si suflete de la vecini, si din aceasta cauza am fost calcati in picioare de aceste jigodii imputite.Cel mai bun vecin al nostru este Marea Neagra.
  Dumnezeu sa ii odihneasca in pace pe martirii nostrii care nu au vrut decit sa traiasca in obiceiul romanesc in care s-au nascut.

 5. Cum incerci sa vorbesti despre romanii din Ucraina cum apare unul care incearca sa deturneze sensul topicului. Da, si in Ucraina exista romani, si Ucraina ocupa teritorii istorice romanesti: Bugeac, Nordul Bucovinei si Tinutul Herta! Klar Soroca? Si acolo exista romani! Apropo, stiti cum putem intra in legatura cu romanii din Ucraina??

 6. Taci Voronin – haimana,căci tăcerea e de aur/O să stai la zdup,satană,vei mugi ca un balaur/Mama ta pe pat de moarte,te ruga să laşi puterea/În faţa ei(femeie bună),ai tăcut ca o muiere…Tu Vologhea-fătul mamei,te-ai urcat prea sus de tot/Dar ai devenit canalie,devenitu-ai despot/Ai călcat’n picioare oameni,le-ai făcut prea multe rele/Pentru asta măi băiete, ai să ai osânde grele…Eu în viaţă,măi Vologhea,n-o să fiu,dar ţine minte/Soarta îţi va fi amară,viaţa îţi va fi cumplită/Toţi acei pe care’n viaţă,i-ai călcat ca pe burete/O să-ţi bage’n talpe şipci,o s-te vâre la perete…Tatăl meu-Isidor Sârbu,înmormântat la Tărtăşeşti/a pus blam pe comuniştii,dintre care-primul eşti/Purtători de mari blestemuri,neiubiţi de DUMNEZEU/O să fiţi trântiţi de vremuri,ca feciorii celui Rău…După asta Pelagheia,lăcrimat-a în tăcere/Amintindu-şi iar de clipa,când născuse în durere/Amintindu-şi de Isidor, de Tatiana şi de fraţi/Care au plecat la Domnul,de păcat eliberaţi…Câte i-au trecut prin minte,în acele clipe grele/I-ar Vologhea Bujeniţă, era mut-surprins de ele/Ş-ia adus şi el aminte,de Isidor,bâtu-său/De Domnica-zis „rusoaica”,care mai trăia în greu…Şi-a adus aminte bine,de Brezoaia-Tărtăşeşti/Unde nu şi-a pus amprenta,ca să vină la Sârbeşti/Când a fost la Iliescu,de Domnica a „uitat”/Tare’l aştepta bătrâna,ca să-l scape de păcat…Peste sărbători de Paşti,vor veni acele zile/Care vor marca sârbeştii, de durere şi mâhnire/Se vor duce la morminte,vor cinsti memorii multe/Pe Vologhea Bujeniţă,n-o să-l aibă printre rude…Căci Voronin are silă, de rudenie săracă/Care n-are cum să-l treacă,printre corjoveni de treabă/Taci Voronin-haimana,căci tăcerea e de leac/ Pe Boboc l-aţi omorât voi,din porunca ta de drac…

 7. ciobanule, tu esti ma ala de care se plangea contiu ca se simte amenintat si ca cineva are in plan sa-i dea peste bot? 🙂

 8. pentru cioloveku,

  Da.
  La porunca satrapului Voronin,conţiu a delirat pe paginile „moldavia suverennaia”.
  Ţi-a plăcut ?

 9. DA mi-a placut, de ce sa nu recunosc, contiu are multa ura pe suflet, si ar merita sa o ia la bot de la un ROMÂN. Poate asa-i mai vine mintea la cap!

 10. De pe http://cugetliber.wordpress.com/2010/07/26/pactul-ribbentrop-molotov-si-memorandumul-merkel-medvedevasemanari-si-deosebiri/

  Pactul Ribbentrop-Molotov si Memorandumul Merkel-Medvedev, asemanari si deosebiri

  Anul 2010 a adus pe scena europeana o intelegere din ce in ce mai profunda dintre Rusia si Germania. Cei doi colosi europeni au facut public la inceputul lunii iunie un Memorandum care aminteste foarte mult de celebrul Pact Ribbentrop-Molotov. Conditiile generale in care a fost anuntat acest memorandum pot fi considerate ca diferind de cele din 1939 – insa exista in continuare o suma de asemanari care sunt de natura sa sustina teoria repetarii greselilor istorice.

  Nichifor Crainic scria in memoriile sale ca imediat dupa Pactul Ribbentrop-Molotov presa germana a preluat si sustinut tezele sovietice cu privire la Basarabia. Pe 5 iunie 2010 s-a semnat Memorandumul Merkel Medvedev – pe 14 iulie revista germana Der Spiegel a publicat un articol care a preluat integral tezele presei ruse cu privire la „anexarea Republicii Moldova” prin distribuirea de pasapoarte romanesti. Nici la Moscova si nici la Berlin presa nu a discutat despre acordarea in masa a cetateniei ruse in teritoriile separatiste din fosta URSS sau despre faptul ca Germania acorda in doi ani de zile mai multe cetatenii decat a acordat Romania in 20 de ani.

  Asemanari si deosebiri

  Pactul Ribbentrop-Molotov era un pact de neagresiune intre Germania nazista si Uniunea Sovietica, la care era anexat un Protocol secret ce impartea intre cele doua puteri Europa de est.

  Memorandumul Merkel Medvedev este un document care face apel la cooperarea militara dintre UE si Rusia si stabileste un cadru pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Asemanarile nu sunt foarte multe – insa sunt fundamentale. Deosebirile sunt mult mai numeroase: Rusia de azi nu mai este Uniunea Sovietica si nu mai are un plan de revolutie mondiala, Germania face parte din blocul comunitar si nu poate lua decizii de una singura, exista un cadru international pentru reglementarea conflictelor, Franta si Marea Britanie nu mai sunt percepute ca dusmani tradditionali ai Germaniei, Statele Unite au renuntat la izolationism si si-au asumat de multa vreme o sarcina globala… Insa toate aceste deosebiri sunt mai mult sau mai putin relative.

  Berlinul revine in forta

  Agentia americana Stratfor a publicat o ampla analiza intitulata “Germania dupa UE si scenariul rusesc” in care lanseaza o serie de intrebari cel putin ingrijoratoare pentru viitorul tarilor europene mici. Stratfor afirma ca criza economica din Grecia a scos la iveala cat se poate de clar faptul ca in Uniunea Europeana se face ce vrea Germania. La mai bine de 60 de ani de la cel de-al Doilea RazboiMondial Germania a revenit in pozitia de a decide viitorul continentului. Hatisul tratatelor europene – faurite pentru a impiedica un nou razboi european si a bloca aspiratiile hegemonice ale Berlinului – nu s-a dovedit capabil sa tina in frau forta germana. Grecia a primit bani doar dupa ce Germaniasi-a dat acordul – eveniment care indica locul unde se iau deciziile cu privire la viitorul tarilor mici din Uniunea Europeana.

  Din punctul de vedere al Stratfor in acest moment a devenit irelevant daca moneda euro va supravietui sau nu actualei crize economice – problema care se pune in acest moment este reevaluarea echilibrului de forte din cadrul Uniunii Europene. Iar balanta a inclinat in favoarea Germaniei. Problema istorica a Berlinului revine in actualitate: nu poate domina continentul european fara o coalitie de state favorabile, existand permanent riscul ca restul statelor sa se coalizeze impotriva sa. Raspunsul ar putea fi gasit intr-o noua alianta ruso-germana, conform agentiei americane. Stratfor aprecia ca interesele Rusiei si Germaniei sunt paralele in acest moment ceea ce ar putea exclude posibilitatea unei confruntari. In plus schimburile dintre cele doua tari sunt complementare: Germania primeste resurse energetice si materii prime din Rusia, oferind la schimb tehnologie si expertiza. Agentia americana arata ca in tot acest joc au de pierdut statele mici din Uniunea Europeana care vor ramane fara voce la Bruxelles si mai ales Polonia, prinsa ca de obicei intre cei doi giganti, care de aceasta data s-a aruncat in bratele americanilor in speranta unei salvari.

  Oferta lui Dughin

  Teoreticianul rus Alexandr Dughin publica in octombrie 2010 un articol in care lansa o oferta pentru Romania in conditiile refacerii aliantei germano-ruse: „Acum se poate prezenta, in cateva cuvinte, modelul teoretic de participare a Romaniei la Proiectul Eurasia. Acest proiect presupune stabilirea, in zona de nord a continentului Eurasia, a doua unitati geopolitice, „spatii mari” – european si rus. In acest context, Europa este conceputa ca un pol, ca o civilizatie. La randul ei, Rusia-Eurasia cuprinde Sudul, inclusiv zona traditionala de influenta a Moscovei in Sud (Asia Centrala, Caucaz), si vestul (Belarus, Ucraina de Est, Crimeea). Momentul cel mai important intr-o arhitectura multipolara este eliminarea „cordonului sanitar”, acest perpetuu mar al discordiei, controlat de anglo-saxoni si care intra in dezacord fie cu Europa, fie cu Rusia. Prin urmare, aceste tari si popoare care, in mod obiectiv tind sa constituie Noua Europa, vor trebui sa isi redefineasca identitatea geopolitica. Aceasta identitate trebuie sa se bazeze pe o regula principala: alaturi de Europa si alaturi de Rusia, in acelasi timp. Integrarea in Europa si relatiile amicale cu Rusia – acesta este podul care leaga cei doi poli ai unei lumi multipolare. Trei tari din Europa de Est, posibil in alianta cu altele, ar putea sa indeplineasca aceasta misiune mai bine decat altele – Bulgaria, Serbia si Romania. Bulgaria este membra a Uniunii Europene, este locuita de o populatie slava si este ortodoxa. Serbia nu este membra a Uniunii Europene, este locuita de slavi, este ortodoxa si este, in mod traditional, simpatizanta a Rusiei. In cele din urma, Romania, o tara ortodoxa, cu misiunea sa metafizica si o responsabilitate sporita pentru soarta Europei. In acelasi mod, dar cu unele modificari, se poate vorbi si despre Grecia. Astfel, Romania si-ar putea gasi o pozitie demna in proiectul Eurasia prin dezvoltarea calitativa a spatiului cultural si social ce face legatura Estului (Rusia) cu Occidentul (Europa), acest spațiu asumandu-si astfel identitatea tarilor europene ortodoxe, ramanand intacte caracteristicile distinctive nationale si culturale (fara a le dizolva in lumea stereotipa a globalismului sau aflandu-se sub influenta modului de viata american care anihileaza toate caracteristicile etnice). Integrandu-se in Uniunea Europeana si stabilind legaturi stranse cu Rusia, Romania isi va putea asigura dezvoltarea economica si-si va putea pastra identitatea culturala. Fara indoiala, acest proiect necesita o analiza atenta si trebuie sa fie rezultatul unui efort intelectual deosebit de serios din partea elitei romanesti, europene si rusesti.”

  Memorandum (Intalnirea cancelarului Angela Merkel cu presedintele Dmitri Medvedev din 4-5 iunie 2010, Meseberg)

  Pornind de la principiul ca securitatea tuturor statelor din comunitatea euro-atlantica este indivizibila, cancelarul Merkel si presedintele Medvedev au propus azi sa se ia in considerare infiintarea unui Comitet politic si de securitate UE-Rusia la nivel ministerial (HR C. Ashton – FM S. Lavrov).

  Acest comitet va putea fi insarcinat mai ales cu:

  1. Sa serveasca drept forum pentru schimbarea punctelor de vedere asupra unor chestiuni curente ale politicii internationale si agendei de securitate.
  2. Sa stabileasca regulile de baza pentru operatiuni comune UE-Rusia de administrare a crizelor civile/militare.
  3. Sa schimbe puncte de vedere si proiecte de recomandari asupra unor chestiuni specifice de cooperare , inclusiv diferite conflicte si situatii de criza la rezolvarea carora UE si Rusia contribuie in comun in cadrul unor formate multilaterale potrivite.
  4. Respectand eforturile aflate in desfasurare (Declaratia Rusiei si Ucrainei din 17 mai 2010 si Declaratia Inaltului Reprezentant C. Ashton din 17 mai 2010) UE si Rusia vor colabora in special pentru o rezolvare a conflictului din Transnistria avand in vedere sa obtina un progres tangibil in cadrul formatului stabilit 5+2 (Rusia, Ucraina, Moldova, Transnistria, OSCE, UE, SUA). Aceasta colaborare ar putea include si un angajament comun UE-Rusia, care ar garanta o tranzitie lina a situatiei actuale catre o solutie finala.
  5. Urmatorul summit UE-Rusia va analiza progresele facute in cadrul noului comitet.

  Pactul Ribbentrop-Molotov. Protocolul Aditional Secret

  Articolul I. In eventualitatea unor rearanjari politice si teritoriale in regiunile ce apartin Statelor Baltice (Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania), hotarul de nord al Lituaniei va reprezenta hotarul sferelor de influenta ale Germaniei si U.R.S.S. In aceasta privinta interesul pentru Lituania in regiunea Vilna este recunoscut de ambele parti.

  Articolul II. In eventualitatea unor rearanjamente politice si teritoriale in regiunile ce apartin Poloniei, sferele de influenta ale Germaniei si ale U.R.S.S. vor fi limitate conform liniei raurilor Narev, Vistula si San.

  Chestiunea privind modul in care interesele ambelor parti fac dorita pastrarea statului independent Polon si cum acest stat trebuie demarcat poate fi determinat doar in cursul viitoarelor discutii politice.

  In orice caz, ambele Guverne vor rezolva aceasta chestiune printr-un acord prietenesc.

  Articolul III. Privitor la Sud-estul Europei, atentia este atrasa de catre partea Sovietica privitor la interesul acesteia in Basarabia. Partea Germana declara dezinteresul politic total in aceasta regiune.

  Articolul IV. Prezentul Protocol trebuie tratat de ambele parti ca unul strict secret.

  Moscova, 23 August 1939.

  Pentru Guvernul Reich-ului German, v. Ribbentrop

  Plenipotentiarul Guvernului U.S.S.R., V. Molotov

  Scris de George Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *