M-am ocupat si am publicat pe acest blog un material legat de plingerile cetatenilor despropietariti in regim comunist. Lucrurile nu se schimba si e mica speranta ca se vor schimba. Deoarece persoane care lupta pentru drepturile oamenilor e membru al PNL, preluam, pentru cei interesati si pentru cei de care depinde vreo schimbare, un articol din PANORAMA. E cam din seria – „totul ramine cum a fost si e chiar mai rau…”
http://pan.md/paper/Zakon/Sadovo-ogorodniy-klondayk
Садово-огородный клондайк
У членов СОТ «Полиграфист» массово отбирают земельные участки
Однажды, было это год назад, Клара Петровна Макеева пришла на свой огород и обнаружила на нем …работающий трактор. Непрошеный тарахтящий гость деловито распахивал надел пенсионерки.
«Пришлось встать перед трактором вот так», – говорит Макеева. При этом трудовые жилистые руки маленькой женщины уперлись о невидимую преграду.
Нежеланный председатель
Вот уже более 20 лет пенсионерка Клара Петровна Макеева обрабатывает свой клочок земли, находящийся в садово-огородном товариществе (СОТ) «Полиграфист», что близ коммуны Крузешты, входящей в Кишиневский муниципий. Как и многие другие, в праведном труде на свежем воздухе она нашла спасение от стрессов беспокойного города. В Кишиневе становилось душно: в начале девяностых один за одним закрывались крупные предприятия, шли национальные волнения, плясали цены. От всех этих дрязг Клару Петровну спасала звенящая тишина природы, «своя, натуральная» клубничка, огурчики, общение с такими же, как она, садоводами-любителями.
В 2007 году вместе со сменой руководства товарищества у многих обладателей земельных участков начались беды. Владельцев попытались лишить права собственности, их «родные» наделы продали чужим людям.
Входящие в СОТ «Полиграфист» 650 участков (39 га) расположены недалеко от города. В 2006 году на деньги членов организации туда было подведено электричество. На участки повысился спрос, стоимость земли значительно выросла. Появились люди, которые пытаются эту землю заполучить. Священное право собственности оказалось наглым образом попранным.
В 2007 году председателем СОТ стал Иван Чуря. Отдельные члены товарищества считают его избрание незаконным. Чуря, по словам его оппонентов, сфальсифицировал протокол общего собрания, а самого собрания и вовсе не было. В настоящее время проходят судебные тяжбы по оспариванию протокола. Одновременно ревизионная комиссия СОТ «Полиграфист» направила жалобу о фальсификации протокола общего собрания в прокуратуру. Уголовное преследование было начато лишь через полгода после обращения и до сих пор не окончено. Дело волокитится.
Прокуратура сектора Чеканы с подачи председателя под различными предлогами через суд пыталась аннулировать контракты купли-продажи, заключенные между примэрией и некоторыми членами товарищества в 2005 году. Примечательно, что местный совет коммуны Крузешты аннулировал свои собственные решения о продаже участков, а прокурор, по сути, защищал интересы новых членов СОТ, которые претендовали на приватизированные участки. Лишить права собственности и продать участки другим желающим – вот цель, которую по сей день стараются достичь местные власти и новый председатель товарищества. Суд сектора Чеканы удовлетворил некоторые иски прокурора, однако вышестоящие инстанции его отклонили.
Таким образом, первая атака на землю СОТ «Полиграфист» была отбита.
Но на этом сутяжные беды отдельных членов товарищества не завершились. Владея участками более 20 лет, они не могут их приватизировать. Всем «старым» членам СОТ примэрия Крузешт отказывает. Мало того, некоторые из них неожиданно узнали, что их наделы уже приватизированы и принадлежат другим людям.
Деньги взял, сесть – не сел
В сентябре прошлого года сотрудники Центра по борьбе с экономическими преступлениями и коррупцией (ЦБЭПК) задержали Ивана Чуря в момент получения 3000 евро от человека, желающего приобрести участок в СОТ «Полиграфист». Председатель не отправился за решетку. Его освободили от уголовной ответственности. Он и по сей день занимает свою должность, несмотря на жалобы в Генеральную прокуратуру не согласных с методами его работы.
Кроме того, во время очередного судебного разбирательства выяснилось, что одна из новых обладательниц участков одолжила Ивану Чуре 45 тыс. леев с условием возврата денег в случае аннулирования прав на землю. Судя по рассказам тех, чью землю пытаются отнять (или уже отняли), председатель ведет себя как продавец, а ведь земля принадлежит не ему.
В прошлом году состоялось очередное общее собрание членов товарищества. Документ якобы был вновь сфальсифицирован. В результате несколько десятков владельцев лишили собственной земли и было принято решение продать их новым членам СОТ. В итоге обладатели потеряли право на 40 участков. Если бы за каждый из них было получено по 3000 евро, общая сумма выручки составила бы 120 тыс. евро.
Обманутые владельцы обратились в суд, однако до сих пор иск не рассмотрен по существу. Кроме того, судебная инстанция не обеспечила иск, не наложила арест и запрет на распоряжение имуществом товарищества. Отстоять свой участок пока удалось лишь одному истцу.
– Уже три года не работает ревизионная комиссия «Полиграфиста», – сетует оставшаяся не у дел председатель комиссии Наталья Васильева. – Члены товарищества полностью отстранены от управления организацией. Нет никакой прозрачности. У нас нет доступа к документации товарищества. Помимо этого, председатель закрыл расчетный счет организации. Мы абсолютно ничего не знаем про состояние кассы «Полиграфиста». Все деньги направляются лично Ивану Чуре, а проконтролировать, как он их использовал, нет никакой возможности.
Дороги и налоги
Вот уже два года члены СОТ добиваются возможности уплаты налога на недвижимость непосредственно государству. За редким исключением, налоговики отказываются выдавать уведомления об уплате налогов собственникам земли. Все денежные потоки проходят через председателя. Но Чуря, по словам «опальных» членов СОТ, выдает квитанции об уплате по своему желанию. А неуплата налога – это лишний повод забрать у собственника землю.
В 2008 году была построена грунтовая дорога, ведущая из Крузешт в СОТ «Полиграфист». Как говорят оппоненты нынешнего руководства товарищества, дорога, состоящая из отходов известняка, проложена прямо в поле поверх чернозема. Проекта, сметы и прочей разрешительной документации на это сооружение не имеется. На одном из общих собраний организации примар Крузешт Никон Скурту заявил, что дорога государственная. Между тем председатель товарищества требует за строительство дороги по 820 леев с каждого владельца из 650 участков. Это более полумиллиона леев.
По словам активистов СОТ, неугодным членам товарищества Иван Чуря отключает электричество. Несколько лет назад решением муниципальных властей коммуна Крузешты получила трансферт в размере 1,43 млн. леев. Так за что же платят садоводы и куда уходят деньги?
Одна семья – один участок?
К сожалению, нам не удалось выяснить версию происходящего у противоположной стороны в этом сложном споре, но оставляем за ней право реплики. Мобильный телефон Ивана Чури не отвечал. Впрочем, удалось дозвониться до примара Крузешт Никона Скурту.
– Господин Скурту, почему местные власти Крузешт приостановили приватизацию некоторых земельных участков в СОТ «Полиграфист»?
– Речь не идет о приостановлении. Все земли коммуны в настоящее время подвергаются ревизии, с тем чтобы с сентября этого года начать процесс приватизации. Что касается отдельных членов товарищества, то их недовольство связано с допущенными нарушениями. Дело в том, что, по закону, приватизировать садовый участок может лишь его пользователь исходя из принципа – один участок на семью пользователя. Однако некоторые члены товарищества владеют сразу несколькими участками. Все это произошло из-за ошибок прежнего секретаря коммунального совета, которого мы отправили в отставку.
– Некоторые члены товарищества утверждают, что им запрещено напрямую платить налог на недвижимость. Это правда?
– Пусть не говорят… Они могут свободно платить эти суммы в Banca de Economii.
– У недовольных членов СОТ нарекания вызывает процесс сбора денег на строительство дороги. Это правда, что на дорогу нет согласованного проекта?
– Мы не строили дорогу, а лишь ее реконструировали решением местного совета. Старая дорога проходила здесь давным давно и вела через цепочку сел прямо в Криуляны.
– За счет каких средств провели строительство?
– Изысканием денег на постройку дороги занимается руководство СОТ «Полиграфист». Примэрия Крузешт помогала решить организационные вопросы. Ни копейки из местного бюджета потрачено не было.
Филипп Друцэ, один из владельцев участков в СОТ «Полиграфист», юрист, защищающий интересы тех членов товарищества, кого пытаются лишить права собственности, считает, что устав товарищества, который примар имеет в виду, говоря о нарушениях, не лимитирует количество участков, предоставляемых в пользование, а лишь ограничивает их размер.
– Об этом же говорит решение Высшей судебной палаты, – говорит Друцэ. – К тому же, даже если бы и существовали какие-либо нарушения при приватизации и наделении правом пользования, почему от этого должны страдать члены товарищества, у которых отбирают землю, а они, между прочим, в свое время заплатили за нее? Под решениями о предоставлении земли и договорами купли-продажи стоит подпись примара Никона Скурту. Теперь же он призывает признать эти сделки недействительными.
За спиной у Филипа Друцэ около сорока пользователей земельных участков СОТ «Полиграфист», чьи права, по их мнению, были нарушены незаконными действиями нынешнего руководства и «тех, кто за ними стоит». Потенциальных клиентов у Друцэ гораздо больше. Самое обидное во всей этой истории – это то, что в деле защиты своей собственности садоводы почти беззащитны. Им, этим интеллигентным трудолюбивым тетушкам, только и остается, что надеяться на честность прокуроров, следователей, судей. Наивные.
Станислав Лужанский
stanislav@pan.md
ши щи дар?
si pe la noi in Tiraspol problema mostenirii sovietico-rusesti este una mare! Acum ca rusii nu mai platesc pe Smirnov-isti asteptam salarii si pensii de prin Romania sau de la Chisinau! Ca rusii au inchis robinetul cu bani!
Pt PNL sucks
Vai de capul tau!
2 Antirisuri Шэдз эй!
ba sucks mai stii si altceva? oare numai din astea ca un copil de clasa I – si si… 🙂 nici 7 ani nu ai :), chiam-o pe mami sa-ti schimbe „pampersul” 🙂 . Fix ca un motan, niorlau, niorlau… iaca mai rid de comentariile tale – care direct indica nivelul foarte jos si cantitatea materiei cenusie, insa se vede ca duci lipsa de ea si dupa cum discuti cit si dupa nick. Da Doamne macar olecuta de minte la prosti. Amin.
Vitalie: бэй, грэешти нормал кэ ну ынцелег щи врей зы зыщь. ши скрие бре ын кириллица, кэ латиница аяста ый пря ынтортокяты! гини?
to sucks
„moeo tvoeo ne ponimati”, scrie intr-o limba, grafie normala romana sau macar rusa, nu incurca „pi…da cu pi…deala” fu..ing mancurt.
Ту Виталие: Шэдз эй!
Stimata doamna, mai ieri erati indignata ca o vanzatoare din MallDova nu va raspundea in limba oficiala a statului, acum vad ca v-ati uitat mandria si ne sufocati cu un articol scris in …brrr…limba rusa.
Sunt din Romania, va urmaresc blogul dar voi renunta . Pentru ca nu cunosc limba rusa. Si ma mandresc cu asta!! 🙂
Pt dracula
Nu as dori sa va caracterizeze nicknamul. Cerinta legala de a mi se adresa in locurile publice in limba romana nu are nimic in comun cu problemele comune ale cetatenilor R.Moldova, care au diferite etnii. Ziarul Panorama e de limba rusa, oamenii scriu si acolo, eu insa nu voi face un efort sa va traduc, Mariei voastre, acest articol, mai ales ca aveti o atitudine intolerabila fata de lucruri fata de care nu ar trebui sa aveti asemenea atitudine. Eu nu sint nationalista si antirusa, sint antilegalitatile pe care ni le baga aici unii rusolingvi si nu doar. Nu simtiti diferenta? Pai, in acest caz, ce sa va spun – mai cultivati-va, mai cresteti.
D-na Pavlicenco, intotdeauna am stiut, ca nu degeaba va stimez. Sa zic, ca ma bucura un fapt, ca tot mai mult vad tineri rusi, care sunt bilingvi si usor trec de la limba romana la rusa. Pe linga faptul, ca tineri moldoveni in mare majoritate vorbesc romana si rusa, si mai mult, pe linga faptul ca toti stiu, in orice caz o studiaza, limba engleza, noi aproape ca suntem trilingvi. Surpinzator! Poate incepind cu aceasta ne apropiem cu ceva de Elvetia
Referitor la cazul – un cunoscut de al meu, proprietarul unui teren locativ sub Stauceni s-a trezit intr o buna zi cu pamintul sau vindut de presedintele asociatie la un bussinesman din Chisinau. S-a deschis un proces penal, care merge acum 2 ani, fara schimbari. Presedintele, care a fost membu PCRM acum a fost vazut in maiou verde PLDM, vesel si bucuros.
Madam Pavlicenco! Mersi mult din partea tiganilor care asteapta o traducere din partea d-voastra. O sa fiti considerata romanca cand o zbura porcul romanesc aici in RO. Numele va da de gol si tiganii o sa va considere o straina nu una de-a lor.Acum observam cu cat zor va voteaza maldavenii si mai vreti sa va uniti cu noi. A sta nu o sa fie niciodata deoarece sunteti mult diferiti de noi .
O,Marcele, Marcele….
Cata dreptate ai….
Nu-nzadar am avertizat noi lumea sa fie vigilenta ca se-nverzeste a dictatura toata Moldova.
Dnele Pavlicenco si Can vor trebui sa stie ca buciumele lor nu rasuna in zarile pustiului…
Ecoul acestora e tot , e tot mai viu….
Cu aleasa multumire pentru sustinerea oferita la momentul plecarii din PLDM,
Acelasi,
T.
Pt Dromichetes
Cind va referiti la „porcul romanesc”, va autovizati cumva?
Doamna,
posibil ca unele comentarii nesimtite sa fie ale unora care semneaza cu nume romanesti dar ei fac diversiunea tipica de pe vremea lui lenin.
posibil ca unii comentatori din Romania care nu cunosc realitatile Basarabiei sa gindeasca eronat despre anumite subiecte dezbatute.
o a treia categorie apartine prostanacilor,de pe ambele maluri ale Prutului
Blogul asta este orientat in special spre cunoscatori ai limbii asteia ce apare aici?
Si in astfel de cazuri, cei ce nu cunosc aceasta limba sunt exclusi?
Pt revelare
Cum imi explicati ca Publika TV are si emisiuni rusesti? Deci, daca cineva e foarte interesat, poate traduce prin sistemele automate de traducere. Dar trebuie sa acceptam ca sint si cayuri din astea.
Stimata d-na, v-ati aratat foarte revoltata cand vanzatoarea din MallDova nu v-a raspuns in romaneste. Si v-am admirat pentru asta. Desi v-am mai trimis un mesaj similar, nu ati avut bunavointa sa-l publicati. Si vad ca, dupa parerea d-stra, cine nu stie ruseste sa se duca la translatorul Google. Imi pare rau daca asta ati inteles d-stra insa romanii din Romania nu numai ca nu cunosc lb. rusa ci si o dispretuiesc. Si ii dispretuiesc si pe cei care se exprima in ea, desi sunt romani si cunosc f. bine lb. romana.
Mie, cel putin, mi-ati lasat o impresie proasta si nu mai am de ce sa va urmaresc blogul. Adresati-va in continuare rusilor d-stra.
P.S. Incercati d-stra sa intelegeti ceva cu Google Translator.
Pt dracula
Asa nu se poate. De unde ati luat ca eu nu pot publica aici materiale in limba rusa? E blogul meu si fac ce vreau. Vreti – citit, nu vreti – nu cititi. Dar de tradus nu am timp sa traduc, nu voi traduce decit ce voi considera eu de cuviinta ca important si rezulta ca dumneata vei citi alte articole. Pina vor apare in limbile pe care le cunosti. Eu nu inteleg ce pretentii pot fi aici? De unde ati luat ca nu am dreptul sa preiau articole din presa rusa? Eu cred ca am dreptul si faceti ce vreti cu ce limba vreti, pe mine asta nu ma intereseaza. Eu nu judec omul dupa „in ce limba vorbeste”. Mesajele urite, venite inclusiv din Romania, scrieti-vi-le pe propriul blog. Aici invatati sa va comportati decent, sa dati exemplu si basarabenilor. Imi este exact in cot de impresia lasata dumitale.
D-na, imi cer scuze ca nu v-am vazut raspunsul. Am fost neatent.
Insa raspunsul d-stra ma.. uluit.
Sa va spun un lucru, cand aduceti in discutie un articol, nu conteaza ca a fost publicat intr-o revista de lb. rusa sau nu, e de datoria d-stra sa ii si asigurati traducerea.
Haideti sa va dau un exemplu. D-stra va intalniti cu mai multe persoane pe strada si incepeti sa povestiti ca v-a indignat un articol pe care l-ati citit intr-un ziar de lb. rusa. Ba mai mult, il reproduceti mot-a-mot. Problema este ca o parte din auditoriu nu cunoaste lb. rusa si se va uita nedumerita la d-tra. Si va fi in continuare nedumerita cand veti incepe o discutie cu cealalta parte din auditoriu care a inteles despre ce e vorba din articol. Cu alte cuvinte, d-atra, impreuna cu cei care inteleg ruseste, le intoarceti spatele celor care nu inteleg. Nu stiu daca realizati dar blogul d-stra este scris in romaneste si el va atrage cititori care sunt fie din Basarabia, si care cunosc si ruseste, dar si din Romania si care nu inteleg ruseste.
D-na Pavlicenco, un asa gest nu-l veti gasi in Codul Bunelor Maniere.
Cat despre faptul ca ma ironizati, spunandu-mi Maria Voastra… nu comentez. Ca n-am ce. Insa va dau dreptate si imi cer scuze daca am lasat sa se inteleaga ca sunt anti limba rusa. Insa ma enervez cand intalnesc asemenea gesturi nepoliticoase si imi cam pierd cumpatul. 🙂
Si multumesc de urari, continui sa ma cultiv, tocmai am terminat de recitit Codul Bunelor Manere.
Pt dracula
Nu sinteti roman, daca scrieti ca raspunsul meu „va uluit”. Poate v-a uluit?”
Nu este nici o datorie a mea fata de nimeni. EU NU AM DATORII. In general, sint atit de indignata, incit nu am cuvinte. Cu ce drept imi dictati ce sa pun pe blogul meu? Blogul meu e in R.Moldova, unde sint si ziare rusesti, am dreptul sa postez ce vreau si NU AM TIMP sa traduc pentru doi cititori de pe blog, mai ales ca aceasta problema oglindita in articol nu e de rezonanta in Romania, de unde nu cred ca sinteti.
Nu discut cu nimeni pe strada si i auditoriu articole. Este nu ca o aiureala, prostie, ci o aberatie intreaga sa imi spuna mie cineva ce e de datoria mea. Inca o data va subliniez – imi este IN COT. Eu nu am timp sa traduc pagini intreg de ziar, dar nici nu ma voi speria de niste pretentii nefondate, ca sa las totul si sa traduc nu stiu ce volum cuiva. Slabiti-ma si nu mai intrati pe blogul meu daca va supara limba rusa. Pe mine nu ma supara nici rusa, nici franceza, nici engleza, nici spaniola.
Lasati-ma cu Bunele Maniere, nu ma faceti sa imi pierd timpul, pentru ca eu fac ce vreau si cum vad eu bunele maniere, nu cum imi spune cite un anonim.
Ati spus clar ca sinteti anti limba rusa. De ce parintii sau bunicii nu vi s-au enervat cind va bagau rusii limba rusa pe git in Romania, daca sinteti de acolo, de unde nu cred ca sinteti?
Ce e cu expresia „ma enervez” – enervati-va acasa, pe cuptor la mama.
D-na Pavliccenco, dati dovada de proasta crestere:
1. un om bine crescut, politicos nu isi ridiculizeaza interlocutorul, spunandu-i ca nu stie sa scrie corect gramatical. Un om bine crescut si inteligent stie sa vorbeasca si cu vladica dar si cu opinca. Faptul ca am omis cratima (cratima este acea liniuta de despartire, daca nu stiati) a fost numai o greseala de tasta, pur si simplu, desi am apasat-o, nu a luat-o. Si nici nu mi-am recitit mesajul. ca atunci imi corectam greseala.
Din fericire, nu ma cheama Pavlicenco ca altfel v-as fi ironizat si eu si v-as fi ridiculizat dezacordul gramatical, inadmisibil la un doctor de filologie, asa cum va „laudati”.
2. desi m-am adresat intotdeauna cu „dumneavoastra”, d-stra imi vorbiti cu „dumneata”, inca o dovada de necunoastere a Bunelor Maniere.
Ba mai mult, desi spuneti ca sunteti politician, nu aveti cultura politica.
1. „Imi este exact in cot de impresia lasata dumitale”
D-na, un politician, vorbind in general si accentuez acest lucru, nu poate avea un asemenea limbaj in public. Poate nu stiati dar un om, cand se hotaraste sa devina politician, isi asuma niste riscuri, sa fie criticat, pe drept sau pe nedrept, sa fie injurat, pe drept sau pe nedrept, viata privata ii devine publica etc. Si nu are dreptul sa ii critice pe cei care il critica.
2. Un politician, cand isi deschide un blog, nu mai poate spune ca blogul in cauza este ograda lui. Ceea ce va posta il va reprezenta si-l va caracteriza. Daca vreti, este ca o conferinta de presa unde oricine are acces.Daca azi pe mine ma dispretuiti, numindu-ma un anonim, maine ii veti spune si altuia ca este un anonim si tot asa. Ori, stimata domana, acei anonimi va voteaza.
3. „EU NU AM DATORII.” OOH, ba da! aveti numai datorii, aveti datoria sa cititi si Codul Bunelor Maniere, aveti datoria sa nu va jigniti interlocutorul, indiferent cine ar fi el, aveti datoria sa adoptati un comportament civilizat, fara expresii de genul „Imi este exact in cot” care suna a poale saltate in cap. Macar daca ati fi spus „ma doare in cot” ca suna mai romaneste…
„Este nu ca o aiureala, prostie, ci o aberatie intreaga sa imi spuna mie cineva ce e de datoria mea.”- cata aroganta..!
„Lasati-ma cu Bunele Maniere, nu ma faceti sa imi pierd timpul, pentru ca eu fac ce vreau si cum vad eu bunele maniere”
Asa veti spune d-na si cand veti ajunge la putere? Daca acum va comportati in halul asta si dispretuiti cateva reguli stabilite de societate, Bunele Maniere, cand veti ajunge sus tot asa veti trata si legile? Veti avea legile d-stra, le veti interpreta cum VRETI d-stra?
„De unde ati luat ca nu am dreptul sa preiau articole din presa rusa”- dar d-stra de unde ati tras o asemenea concluzie? Eu v-am spus doar ca, daca tot postati articole de presa scrise in lb. rusa, sa le si traduceti. Din respect pentru cititorii blogului d-stra daca nu din altceva. Nu v-ati gandit ca poate exista romani basarabeni care nu cunosc lb. rusa? E un gest de mitocanie ca, in cadrul unei discutii cu mai multe persoane, sa va conversati cu o persoana intr-o limba pe care celelalte persoane nu o stapanesc. E ca si cum d-stra, impreuna cu persoana care cunoaste rusa, va faceti o bisericuta si le intoarceti spatele celorlalti.
Sa va mai dau un exemplu care tine de ABC-ul politetii. O persoana, medic de profesie, isi invita 10 colegi acasa la ea. Dar mai invita si 2 persoane care sunt ingineri. Fiind in acelasi loc atatia medici, cu siguranta ca se va discuta numai pe teme medicale, despre noutatile din domeniu etc. In scurt timp inginerii, neavand cunostinte medicale, se vor simti izolati si vor pleca dupa un timp. Asta daca gazda, presupunand ca are habar de regulile politetii, nu va avea grija sa deschida teme de discutii pe teme generale pentru care au cunostinte si inginerii. Ar fi fost un gest de marlanie ca gazda sa se lanseze in discutii medicale pasionante, uitand si neglijandu-i complet pe ingineri.
Ori d-stra, cand v-ati deschis acest blog, v-ati asumat calitatea de „gazda”. Si ca si gazda nu puteti sa ii „izolati” pe unii care nu au cunostinte de lb. rusa.
Chair nu inteleg de ce nu ati tradus articolul, spuneti ca vorbiti f. bine rusa si, in timpul alocat raspunsurilor catre umila mea persoana anonima, puteati sa-l traduceti. Cineva care vorbeste fluent o limba nu ii trebuie mult timp sa traduca un articol ca doar nu sta cu dictionarul in mana, de asta nu va inteleg cand spuneti ca nu aveti timp. Sau poate ca stapaniti rusa cum stapaniti si gramatica lb. romane..?
Pt Dracula
Nu meritati nici un raspuns. Repet: FAC CE VREAU si nu mai intrati pe blog, ca sa nu va simtiti jignit.
Eu stiu mai bine ce sa pun pe blogul meu. V-am spus si repet – vreti – cititi, vreti – vizitati, nu vreti, nu va place – plecati pe alt blog. Pe mine nu ma veti reeduca, pentru ca eu nu am timp sa traduc un articoloi din romana in rusa. Nu am timp si nu o fac. E clar?
Greseli eu nu comit. Deageaba va straduiti sa scrieti din tavan.
Poate mai doriti sa traduc si in engleza, franceza, spaniola, germana, ca sa poata citi oricine?
In Occident, daca aveti idee ce e aia, nici nu se vorbeste cu Dumneavoastra sau cu dumneata, ci, imediat, ti se propune sa se treaca la „tu”. Asa ca nu stiati? Nu ma mira. „Dumneata” nu e jignitor, daca sustineti si asta, nu mai dialoghez. Mergeti pe blogurile unde va „dumneavoastrizeaza”. Noi avem probleme mai importante de discutat, decit frustrarile anonimilor.
In general, sinteti un frustrat si nu va permite orgoliul sa acceptati o femeie politician care are blog si inca mai da replici. Dar asta este incultura proverbiala a multor basarabeni, stricati de rusi. Inclusiv a barbatilor politicieni moldoveni, in cea mai mare parte primitivi. Daca e si incultura romanilor, e cu atit mai trist.
„Eu stiu mai bine ce sa pun pe blogul meu.”
Inca o dovada ca nu aveti habar de ce se intampla in jurul d-stra. UN politician, cand isi deschide un blog, nu o face ca sa tranteasca niste materiale si atat, ci ca sa relationeze cu oamenii, potentiali alegatori. Un politician nu se urca la o tribuna doar ca sa poarte un monolog ci sa poarte un dialog cu cei din apropiere.
Cred ca sunteti intr-o mare confuzie, nu v-a cerut nimeni sa traduceti „un articoloi din romana in rusa” ci invers, din ruseste in romaneste. Si nici sa traduceti in engleza, franceza, spaniola, germana.
Va dau si un link de unde puteti descarca o varianta mai scurta a Codului Bunelor Maniere
http://www.fileshare.ro/545678737.245
si unde veti putea gasi, in capitolul „Pe strada” urmatoarele:
<>.
Sunteti un om slab, din pacate, si asta pentru ca nu aveti curajul sa va recunoasteti greselile, probabil ca de aici si agresivitatea din afirmatia „Greseli eu nu comit”. SI, desi nu o recunoasteti pe aceasta, totusi va dati seama ca ati comis-o si incercati sa dregeti busuiocul spunand ca in Occident se trece direct la „tu”. Este adevarat d-na dar, daca in Japonia e de bun gust sa ragaiti dupa fiecare masa, d-stra considerati ca in Romania e tot asa de bun gust sa faceti la fel?
In Romania, si cred ca si in Republica Moldova, e POLITICOS sa te adresezi unei alte persoane straine cu „dumneavoastra”, daca doriti un ton familiar atunci duceti-va in Occident. Fiecare tara are dreptul sa-si stabileasca singura normele de conduita, norme care nu au de ce sa fie mai prejos decat ale altei tari.
Nu d-na, nu am de ce sa fiu un frustrat si chiar nu stiu de unde ati scos-o p-asta :))). Dar sa stiti ca impolitetea nu tine seama nici de varsta, nici de numarul diplomelor si nici de sex.
Deci, nu ma acuzati ca as avea ceva cu o femeie politician.
Nu stiu d-na cat de inculti sunt barbatii politicieni moldoveni dar am auzit ca barbatii moldoveni din Romania, cand merg pe strada cu nevasta, aceasta merge la 2m in spatele lui.
P.S. Cum e posibil ca un doctor in filologie sa comita un asemenea dezacord gramatical?
„Deoarece persoane care lupta pentru drepturile oamenilor e membru al PNL…”
Adica persoane e membru???? Corect ar fi fost „Deoarece persoane care lupta pentru drepturile oamenilor sunt membre ale PNL…”. Nu credeti, d-na doctor? Sa nu-mi spuneti ca au fost si la d-stra simple greseli din taste ca nu tine! 😀
Pt Dracula
Chiar ma gindeam, despre ce greseli o fi vorba? Eu sa comit greseli de tipul asta? Este clar ca vroiam sa scriu „daca persoana e membru al PNL”. Eu nu am greseli de tipul greselilor tiganesti din Romania, scuteste-ma. Asta o pot avea politicienii tai, daca dumneata ai fi din Romania.
Legat de traducere, este clar ca e din rusa in romana, dar eu nu am timp si nimeni nu-mi poate cere. Nici prin cap sa nu-i treaca faptul ca as putea traduce din rusa in romana. Nici prin cap. Pentru ca eu nu ma ocup de asa ceva. Citeste cine intelege si pe mine nu ma deranjeaza nici cit e negru sub unghie ideea sa citeasca mai multi si sa voteze PNL. Eui nu ma imbat cu apa rece si nu adun alegatori cu blogul. Si daca isi si adun, in R.Moldova sint si rusolingvi, iar romanii nu voteaza. Ce am eu de spus tuturor romanilor, o fac in romaneste. Pe blogul asta, cine va vota PNL, nu posteaza rautati ca dumneata. Cine le posteaza, nu merita sa fie menajat. Stiu foarte bine ca asemenea oameni in nici un caz (multi romani din Romania ar spune aici „nici intr-un caz”) nu vor vota PNL, ei isi au idolul, dar ii deranjeaza concurentii.
Bine ca stii unde e Codul Bunelor Maniere, invata-l bine si spune-l idolilor tai politici. Pe mine – scuteste-ma.
Sunt f. nedumerit ca nu am scris citatul cu :dumneavoastra” din Codul Bunelor Maniere, desi eram sigur ca l-am inserat in mesaj. Dar nu-i nimic, o fac acum.
,,Vom folosi intotdeauna pronumele personal de politete „dumneavostra ” in loc de ” mata ” , „dumneata” sau „tu” chiar daca ne adresam unui om mai modest imbracat.”
Asta ca vad ca imi vorbiti cu „tu” si „dumneata”.
E a nu stiu cata oara cand repetati ca d-stra nu aveti timp sa traduceti. O repet, in timpul in care mi-ati raspuns, puteati sa traduceti amaratul ala de articol de 3 ori. Dar nah, cum ar putea o persoana importanta (si ocupata) ca dvs sa accepte ca un anonim ca mine sa aiba dreptate iar d-stra sa fi gresit??
„Eu nu am greseli de tipul greselilor tiganesti din Romania”
Aha, deci acum, cand nu avem argumente, incepem sa atacam precum rusii, nu? Ca doar numele mic, Vitalia, e pur romanesc. Si numai rusii ii indobitoceau pe romanii din Basarabia, spunandu-le ca in Tara Mama traiesc de fapt numai tigani care nu au nici o legatura cu rasa pura, moldovenii lui Stefan cel Mare. Si va mai mandriti cu ideea Re-Unirii cu Romania. Pfff…
Poate imi spuneti si mie care sunt rautatile pe care le-am postat aici. Ca v-am spus ca nu-i politicos sa trantiti un articol scris in lb. rusa pentru ca nu toti cititorii blogului cunosc rusa? Ca va este lene sa traduceti cateva randuri dintr-o limba pe care o stapaniti f. bine, dupa spusele d-stra? Ca v-am criticat pentru obstinatia cu care tot repetati, pe un ton plin de emfaza, ca nu aveti timp de asa ceva? Ca v-am aratat, cu argumente, ca nu aveti habar de reguli elementare de politete? Ca nu aveti nici cultura politica?
Ma intreb daca d-stra aveti ceva..
Pt Dracula
Asta este un „amarit de articol” care sa fie tradus? Adica, eu pe blogul meu sa nu postez, in Republica Moldova, decit articole in romaneste? Dar Publika TV de ce are emisiuni si in ruseste?
Si-atunci cum se lipeste, in acest context, „nexenofobia” dumitale?
„Садово-огородный клондайк
У членов СОТ «Полиграфист» массово отбирают земельные участки
Однажды, было это год назад, Клара Петровна Макеева пришла на свой огород и обнаружила на нем …работающий трактор. Непрошеный тарахтящий гость деловито распахивал надел пенсионерки.
«Пришлось встать перед трактором вот так», – говорит Макеева. При этом трудовые жилистые руки маленькой женщины уперлись о невидимую преграду.
Нежеланный председатель
Вот уже более 20 лет пенсионерка Клара Петровна Макеева обрабатывает свой клочок земли, находящийся в садово-огородном товариществе (СОТ) «Полиграфист», что близ коммуны Крузешты, входящей в Кишиневский муниципий. Как и многие другие, в праведном труде на свежем воздухе она нашла спасение от стрессов беспокойного города. В Кишиневе становилось душно: в начале девяностых один за одним закрывались крупные предприятия, шли национальные волнения, плясали цены. От всех этих дрязг Клару Петровну спасала звенящая тишина природы, «своя, натуральная» клубничка, огурчики, общение с такими же, как она, садоводами-любителями.
В 2007 году вместе со сменой руководства товарищества у многих обладателей земельных участков начались беды. Владельцев попытались лишить права собственности, их «родные» наделы продали чужим людям.
Входящие в СОТ «Полиграфист» 650 участков (39 га) расположены недалеко от города. В 2006 году на деньги членов организации туда было подведено электричество. На участки повысился спрос, стоимость земли значительно выросла. Появились люди, которые пытаются эту землю заполучить. Священное право собственности оказалось наглым образом попранным.
В 2007 году председателем СОТ стал Иван Чуря. Отдельные члены товарищества считают его избрание незаконным. Чуря, по словам его оппонентов, сфальсифицировал протокол общего собрания, а самого собрания и вовсе не было. В настоящее время проходят судебные тяжбы по оспариванию протокола. Одновременно ревизионная комиссия СОТ «Полиграфист» направила жалобу о фальсификации протокола общего собрания в прокуратуру. Уголовное преследование было начато лишь через полгода после обращения и до сих пор не окончено. Дело волокитится.
Прокуратура сектора Чеканы с подачи председателя под различными предлогами через суд пыталась аннулировать контракты купли-продажи, заключенные между примэрией и некоторыми членами товарищества в 2005 году. Примечательно, что местный совет коммуны Крузешты аннулировал свои собственные решения о продаже участков, а прокурор, по сути, защищал интересы новых членов СОТ, которые претендовали на приватизированные участки. Лишить права собственности и продать участки другим желающим – вот цель, которую по сей день стараются достичь местные власти и новый председатель товарищества. Суд сектора Чеканы удовлетворил некоторые иски прокурора, однако вышестоящие инстанции его отклонили.
Таким образом, первая атака на землю СОТ «Полиграфист» была отбита.
Но на этом сутяжные беды отдельных членов товарищества не завершились. Владея участками более 20 лет, они не могут их приватизировать. Всем «старым» членам СОТ примэрия Крузешт отказывает. Мало того, некоторые из них неожиданно узнали, что их наделы уже приватизированы и принадлежат другим людям.
Деньги взял, сесть – не сел
В сентябре прошлого года сотрудники Центра по борьбе с экономическими преступлениями и коррупцией (ЦБЭПК) задержали Ивана Чуря в момент получения 3000 евро от человека, желающего приобрести участок в СОТ «Полиграфист». Председатель не отправился за решетку. Его освободили от уголовной ответственности. Он и по сей день занимает свою должность, несмотря на жалобы в Генеральную прокуратуру не согласных с методами его работы.
Кроме того, во время очередного судебного разбирательства выяснилось, что одна из новых обладательниц участков одолжила Ивану Чуре 45 тыс. леев с условием возврата денег в случае аннулирования прав на землю. Судя по рассказам тех, чью землю пытаются отнять (или уже отняли), председатель ведет себя как продавец, а ведь земля принадлежит не ему.
В прошлом году состоялось очередное общее собрание членов товарищества. Документ якобы был вновь сфальсифицирован. В результате несколько десятков владельцев лишили собственной земли и было принято решение продать их новым членам СОТ. В итоге обладатели потеряли право на 40 участков. Если бы за каждый из них было получено по 3000 евро, общая сумма выручки составила бы 120 тыс. евро.
Обманутые владельцы обратились в суд, однако до сих пор иск не рассмотрен по существу. Кроме того, судебная инстанция не обеспечила иск, не наложила арест и запрет на распоряжение имуществом товарищества. Отстоять свой участок пока удалось лишь одному истцу.
– Уже три года не работает ревизионная комиссия «Полиграфиста», – сетует оставшаяся не у дел председатель комиссии Наталья Васильева. – Члены товарищества полностью отстранены от управления организацией. Нет никакой прозрачности. У нас нет доступа к документации товарищества. Помимо этого, председатель закрыл расчетный счет организации. Мы абсолютно ничего не знаем про состояние кассы «Полиграфиста». Все деньги направляются лично Ивану Чуре, а проконтролировать, как он их использовал, нет никакой возможности.
Дороги и налоги
Вот уже два года члены СОТ добиваются возможности уплаты налога на недвижимость непосредственно государству. За редким исключением, налоговики отказываются выдавать уведомления об уплате налогов собственникам земли. Все денежные потоки проходят через председателя. Но Чуря, по словам «опальных» членов СОТ, выдает квитанции об уплате по своему желанию. А неуплата налога – это лишний повод забрать у собственника землю.
В 2008 году была построена грунтовая дорога, ведущая из Крузешт в СОТ «Полиграфист». Как говорят оппоненты нынешнего руководства товарищества, дорога, состоящая из отходов известняка, проложена прямо в поле поверх чернозема. Проекта, сметы и прочей разрешительной документации на это сооружение не имеется. На одном из общих собраний организации примар Крузешт Никон Скурту заявил, что дорога государственная. Между тем председатель товарищества требует за строительство дороги по 820 леев с каждого владельца из 650 участков. Это более полумиллиона леев.
По словам активистов СОТ, неугодным членам товарищества Иван Чуря отключает электричество. Несколько лет назад решением муниципальных властей коммуна Крузешты получила трансферт в размере 1,43 млн. леев. Так за что же платят садоводы и куда уходят деньги?
Одна семья – один участок?
К сожалению, нам не удалось выяснить версию происходящего у противоположной стороны в этом сложном споре, но оставляем за ней право реплики. Мобильный телефон Ивана Чури не отвечал. Впрочем, удалось дозвониться до примара Крузешт Никона Скурту.
– Господин Скурту, почему местные власти Крузешт приостановили приватизацию некоторых земельных участков в СОТ «Полиграфист»?
– Речь не идет о приостановлении. Все земли коммуны в настоящее время подвергаются ревизии, с тем чтобы с сентября этого года начать процесс приватизации. Что касается отдельных членов товарищества, то их недовольство связано с допущенными нарушениями. Дело в том, что, по закону, приватизировать садовый участок может лишь его пользователь исходя из принципа – один участок на семью пользователя. Однако некоторые члены товарищества владеют сразу несколькими участками. Все это произошло из-за ошибок прежнего секретаря коммунального совета, которого мы отправили в отставку.
– Некоторые члены товарищества утверждают, что им запрещено напрямую платить налог на недвижимость. Это правда?
– Пусть не говорят… Они могут свободно платить эти суммы в Banca de Economii.
– У недовольных членов СОТ нарекания вызывает процесс сбора денег на строительство дороги. Это правда, что на дорогу нет согласованного проекта?
– Мы не строили дорогу, а лишь ее реконструировали решением местного совета. Старая дорога проходила здесь давным давно и вела через цепочку сел прямо в Криуляны.
– За счет каких средств провели строительство?
– Изысканием денег на постройку дороги занимается руководство СОТ «Полиграфист». Примэрия Крузешт помогала решить организационные вопросы. Ни копейки из местного бюджета потрачено не было.
Филипп Друцэ, один из владельцев участков в СОТ «Полиграфист», юрист, защищающий интересы тех членов товарищества, кого пытаются лишить права собственности, считает, что устав товарищества, который примар имеет в виду, говоря о нарушениях, не лимитирует количество участков, предоставляемых в пользование, а лишь ограничивает их размер.
– Об этом же говорит решение Высшей судебной палаты, – говорит Друцэ. – К тому же, даже если бы и существовали какие-либо нарушения при приватизации и наделении правом пользования, почему от этого должны страдать члены товарищества, у которых отбирают землю, а они, между прочим, в свое время заплатили за нее? Под решениями о предоставлении земли и договорами купли-продажи стоит подпись примара Никона Скурту. Теперь же он призывает признать эти сделки недействительными.
За спиной у Филипа Друцэ около сорока пользователей земельных участков СОТ «Полиграфист», чьи права, по их мнению, были нарушены незаконными действиями нынешнего руководства и «тех, кто за ними стоит». Потенциальных клиентов у Друцэ гораздо больше. Самое обидное во всей этой истории – это то, что в деле защиты своей собственности садоводы почти беззащитны. Им, этим интеллигентным трудолюбивым тетушкам, только и остается, что надеяться на честность прокуроров, следователей, судей. Наивные.
Станислав Лужанский
stanislav@pan.md„
Of d-na, puteti publica nu numai articole in lb. romana ci si in lb. rusa. Ba chiar in orice limba doriti, si in engleza, si in franceza si in spaniola etc. Atata timp cat le si traduceti.
Habar n-am ce e cu Publikatv, din pacate nu sunt prezenti pe net iar furnizorul meu de cablu nu a binevoit sa-l includa in grila de programe asa ca nu comentez nimic pentru ca nu cunosc situatia. Dar chiar daca ar fi cum spuneti d-stra, e musai sa va luati dupa toti? Daca vedeti pe cineva ca se arunca in fantana d-stra ce faceti, va aruncati si d-stra? Nu puteti sa ganditi si singura? Trebuie ca deciziile d-stra sa fie aprobate de altii?
Luati exemplu de la TVR care au emisiuni in limba minoritatilor. Ati vazut vreo emisiune, pe vremea cand TVR era retransmis in R.M.? Ati vazut ca toate emisiunile sunt titrate in lb. romana?
Chiar nu realizati cat de penibila deveniti cand publicati un articol in lb. rusa si refuzati cu atata indarjire sa il traduceti in romaneste? Realizati ca d-stra ii „obligati” pe romanii din Basarabia sa-si „reaminteasca” cunostintele de lb. rusa? Asta in detrimentul limbii materne? Realizati ca promovati limba de comunicare in R.M. ca fiind rusa si nu romana?
Si va mai laudati ca sunteti un politician care promoveaza Re-Unirea cu Romania…
Sa va fie rusine d-na, ca politician, ar fi trebuit sa fiti prima care sa va ridicati in picioare si sa stati dreapta. Nicaieri in lumea asta nu s-a pomenit ca populatia majoritara sa ajunga sa vorbeasca in limba unei minoritati. N-am auzit ca francezii sa ajunga sa invete araba ca saracii arabi stabiliti in Franta sa nu fie izolati, n-am auzit ca germanii sa se puna cu burta pe carte sa invete limba turca. Doar basarabenii au extins notiunea de limba oficiala de comunicare, nu s-au multumit sa angajeze in administratie rusi care habar nu au de lb. romana dar ei insisi au ajuns sa discute in rusa.
Asa cum si d-stra ati remarcat, o vanzatoare, desi stie sa vorbeasca romaneste, nu se adreseaza clientilor decat in rusa. Ba mai mult, refuza sa recunoasca ca stie si romaneste.
Din pacate, basarabenii au ajuns sa considere ca normala aceasta situatie, aceasta este suprema forma de umilinta la care poti sa supui un popor intreg. Parca si vad cum tresalta mustata lui Stalin de multumire cand pana si politicenii au ajuns sa stea in genunchi si sa se tarasca ca niste viermi inaintea unei minoritati.
Sa nu ma intelegeti gresit, lb. rusa e o limba onorabila, ca si romana, ca si engleza, ca oricare limba de pe glob. dar este o limba onorabila la ea acasa!
P.S. Si nu mai veniti cu explicati patetice de genul ca nu aveti timp de pierdut!! Cineva care vorbeste fluent o limba nu depune vreun efort deosebit sa traduca un text, poate, de ex., sa citeasca o propozitie si imediat sa scrie acea propozitie deja tradusa.