Si presa e tot mai verde, ca si rectorii…

Marti, Comisia Electorala Centrala a inregistrat citeva formatiuni ca participante la referendum. Ne-am inregistrat si noi, PNL. Nu alergam dupa ziaristi sa le dam declaratii. Ei nici nu ni le solicita. Am difuzat comunicate de presa si Pozitia PNL fata de referendum, dar nu sint preluate, ne-am si obisnuit cu asta. Asa am facut si actiune pentru sinistrati, dar nu am informat pe nimeni. O fac altii si in locul nostru…

La sedinta CEC ii vedeam pe ziaristii de la diferite televiziuni, agentii. Sincer, imi era jena si de Angela Gonta, de la Pro TV, si de o reportera de la JurnalTV, cum se straduiau sa isi mute privirea sa nu dea ochii cu noi, nici sa se salute, pentru ca primise, – nu de ieri, este adevaratm de mai multa vreme, – “indicatia” ca “pe astia/pe asta, de la PNL, sa nu-i mai/sa nu o mai vad”, ca sint in dizgratia mea, a Broscoiului verde. Vorbesc de o poveste din copilarie, cum era “Imparatia oglinzilor strimbe”. Abia de mai stam la sedinta, imi venea sa plec mai repede sa nu-i incomodez, in continuare, pe ziaristi, ca le era penibil sa se invirte incolo-incoace, neprinzind nici un “grangure”, pentru ca nu era nici un peledemist, pelist sau comunist.

Imi aminteam de Diacov, care afirmase, in Parlament, ca ii trebuia si lui vreun dosar penal, ca sa il arate, macar oleaca, la televizor.

Am scris un articol mai putin agreabil in prima zi a aparitiei JurnalTV. Apoi l-am regretat – mi s-a parut ca m-am pripit. Acum pot spune ca nu am gresit. Dupa ce “au pacatuit” unii producatori si m-au mai invitat la emisiuni, le exprim respectul si nu as vrea acum sa fie pedepsiti, a intervenit o pauza de vreo luna, de cind nici JurnalTV, nici Publika nu mai ma invita la nici o emisiune. Cam de pe cind scriu rau despre procesul de inverzire-peledemizare a societatii prin eforturile titanilor democratiei gen Sandulache. Desi temele care se discuta – NATO, CSI, actele de stare civila, justitia, problema transnistreana, Acordul ruso-moldovenesc din 1992, cetatenia romana si altele sint cele pe care le-am abordat ca deputat, iar acum, PNL le-a abordat in conferinte de presa ca sugestii pentru guvernarea liberal-democrata. Nu, nu, nu – „presa libera” nu are de unde sti – la conferinte nu vine, iar comunicatele de presa ale PNL le “delete”-aza… Ok, ok, ok. Asa e bine, frumos si corect. Sorry.

Si bine face. Mai bine nici sa le cunoasca, pentru ca daca le preia, le trateaza cu ironie, ca sa ii placa Broscoiului . Am mai vazut reportaje, am si scris. Avem informatii ca Broscoiul verde a interzis sa mai aparem. Chiar m-am mirat ca „Mesagerul” ieri ne-a solicitat bun interviu. Nu carecumva sa pateasca ceva fata ceea si sa zboare din serviciu ea sau cenzuratorul de stiri…

Dar exista persoane pe la televiziuni care imi recunosc deschis ca sint in dizgratia decidentilor. Vreau sa spun ca nici nu-i cunosc pe decidenti si nici nu vreau sa ii cunosc, nici sa platesc pentru ca sa dea stire despre MAE sau PL si sa ma arate pe mine ca fundal, asa cum veti vedea mai jos ca se intimpla in cazul PNL, motiv pentru care am si scris acest articol.

Imi mai amintesc ceva din timpul comunistilor. Opozitia si societatea civila spuneau ca nu se poate asigura pluralismul de opinii cind la Televiziunea nepublica nu patrund decit zinele si dodonasii, plus cioarele si  tereticienii haosului. Iata, fratilor, au venit televiziuni – e adevarat, nu atit “libere”, cit, mai curind, cu “accese de libertate”, – si Opozitia extraparlamentara este – corect, ca asa a spus si Filat, dar e clar si din abordarea voastra – cea mai mare piedica in activitatea ministrilor verzi, inverziti si pe cale de inverzire. Si intreb – a cita oara! – si care e diferenta dintre perioada rosie-neagra si perioada verde-neagra? Nu exista. Si nu va socati. Pentru ca asteptarile au fost foarte mari, dar si dezmagirea  provocata de „noii guvernanti” e pe potriva si e chiar mai mare.

Acum, desigur, lumea crede ca e Doamne fereste. Nu e deloc Doamne fereste. Cind ai o acoperire de 0,32 sau 0,44 din teritoriul R.Moldova chiar nu e o tragedie. Important e sa vada “elita”. Dar “elita” stim ca e arondata si, in felul acesta, omul simplu nu mai vede nici Publika TV, nici JurnalTV. Va invinge banul pina la urma al verzilor, care se lauda ca sint “cei mai prorusi” politicieni si care au saptaminal intilniri cu persoane suspuse de la Moscova. Iar care aici ne ametesc si ei cu Europa. Ca si comunistii. Spuneau Europa, dar se gindeau la Putin. Sarmanii oameni neinformati de la tara…

Si aici vine ciresica de pe tort. Ca sa vedeti de ce l-am scris. Ieri, dupa inregistrare, Jurnal TV, desi din partea PNL au fost aliniati cinci oameni in rindul al doilea de scaune, iar PNL a fost primul nominalizat, da ca fundal de imagine la stire – pe cine credeti? – corect – numai nu Pavlicenco, Revenco, Druta, Calmic sau altcineva. Jurnal TV il dau pe Untila si pe Colesnic. De doua ori. Este intimplator? Desigur ca este intimplator. Doar ne-am obisnuit, v-am spus.

Fratilor, va veni timpul si vom spune in toate campaniile electorale – ca e referendum, ca sint prezidentialele, alegeri parlamentare anticipate, locale, ca vor fi intilniri cu occidentalii – ce face presa inverzita. La un moment dat mi s-a parut ca Publika e defilatelizata. Acum aud – spun unii – noi mai putin credem, dar spunem si noi, sa nu tacem – ca romanii investitori s-au cam dezamagit, publicitatea nu merge, Broscoiul, insa, s-a mai broscouit putin, dar are peste un miliard si a reluat suportul. Totul e iarasi ok. Cu vetourile de rigoare, bineinteles, cu liste verzi – da, da, verzi, nu negre, sa fie mai color, mai elegant, mai pe europutineste.

Cam atit. Pacat ca zisele televiziuni libere nu inteleg ce au inteles fondatorii lor intr-o etapa. Fara libertatea de opinie banul il cistigi, dar iti cam sta in git. Si, la un moment dat, te apuca rusinea pentru idolii serviti. Inca nu v-ati saturat sa o tot dati in bara cu idoliii – populari, populari-verzi-conservatori etc? Bine, mai asteptam.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

43 Comments

 1. Mi se pare că trebuie să fugiţí de culoarea verde, îi faceţi reclamă în plus.
  Ceea ce face PLDM în teritoriu e sub aşteptările multora, dar…asta e.
  PNL trebuie să se actveze în teritoriu, se simte că va apărea un gol şi…

  Ajută-mă tu, frate-al meu!

  Acum, la început de cale,
  Când mie mi-e destul de greu,
  Ajută-mă tu, frate-al meu!
  Azi, dealu-mi este fără vale.

  Aruncă-mi nada să m-apuce,
  Nu mă lăsa să-not în greu
  C-am înotat şi-not mereu;
  De nu, la fund eu mă voi duce!

  Cu laşi din fostele hotare,
  Ieşit cu greu din Cazacioc,
  Bat pasul ani în şir pe loc;
  Mă vreau cuprins în Hora Mare!

  Să scuturăm moldoveneasca,
  De vrei şi tu să intri-n joc;
  Nu mă privi ca un cotoc!
  De nu, vom tropoti ruseasca!

  Versuri de Anatolie Cărbune

 2. M-am saturat si cred ca toata societatea sa saturat sa va vada iesirile patriotice si incercarile de a demonstra un fapt neexistent … ( ca sunteti mai suprema decit toti ) // Cred ca ar fi bine sa mai stati cuminte in banca dumneavoastra si sa lasati pe alti sa se ocupe de treburile tarii. Altceva mai bun nu aveati sa faceti pnt tara daca erati la guvernare

 3. >> Cind ai o acoperire de 0,32 sau 0,44 din teritoriul R.Moldova

  Да ку щи, бре, ну-ць плак чифреле аестя? Кам атыта йе партидуцул тэу „пенеле” ла фиекаре аледжерь! Аша кэ…

 4. E cu totul exagerat cand se pun pe picior de egalitate PCRM si PLDM!
  Aveti tot dreptul sa-i criticati, dar se vede de la o posta ca suntesi subiectiva, ca sa nu spun frustrata. Fara suparare.

 5. …arma mediatica folosita in exces , este cu doua taisuri . prea bine se poate ajunge la saturatie iar electoratul sa voteze exact invers . grosul electoratului insa nu voteaza dupa cum ii dicteaza media . exista cercetari in multe tari democratice care indica asta . poate din nehotariti sa mai atraga ceva dar nu multi , cum cred unii . in plus se simte totusi o maturizare si a electoratului dupa atitea cicluri electorale si dupa atitea minciuni si promisiuni electorale neonorate . in final electoratul se va indreapta tot spre partide care au o directie clara si nu stau cu fundul in doua luntrii …exemplul cu amn-ul e elocvent . cum nici un aliat din aie nu se inghesuie sa-l ia in spinare , sfirsitul lui e inevitabil . disparitia amn dintr-o viitoare guvernare e un lucru pozitiv , intrucit va estompa din „stingismul ” si „filorusismul” de care da dovada actuala aie …

 6. O societate cu mentalitatea sovietica creaza teren fertil pentru nasterea dictatorilor.
  Azi verzii merg cu pasi mari si siguri spre ceea ce deja am avut – spre rosu.
  Vedeti mai jos trimiterea la un film(in trei parti) despre Lukashenko, dictatorul Belorusiei.
  http://www.youtube.com/watch?v=3pRmFiZQ2og&playnext_from=TL&videos=-3kFKMgAphw
  Si altul(la fel in 3 parti) cu Nazarbaev, dictatorul Kazakhstanului unde veti vedea cum functioneaza finantarea partidului si constructia sediului acestuia. Vom avea si o idee ce s-a intamplat pe timpul lui Voronin.
  http://www.youtube.com/watch?v=soEwzntL1P0&playnext_from=TL&videos=PNtlQY5CAEA

 7. depinde dupa cum se vor aseza zarurile , dupa alegerile viitoare … daca amn dispare iar pd obtine un scor slab fata de cit s-ar astepta [ sa zicem 8-9% si in plus sa fie depasiti de pl ] , situatia va fi destul de schimbata … balanta se va inclina spre centru-dreapta in aie . aici un rol important il va avea scorul p.liberal . un rezultat bun al sau , ar creste importanta sa in cadrul viitoarei aie -2 . unele voci indica o crestere importanta a p.liberal , un sondaj tinut la fereala de unii , ar da 15-16% pentru pl , lucru absolut posibil prin recistigarea electoratului atras de pld la un moment dat si atragerea altor alegatori captati de miscarile lui ghimpu , pe linia demnitatii nationale . unde sunt astazi cei care deja cintau prohodul pl ? s-au dat la fund , de unde actioneaza coordonat insa cu acelasi fanatism filo-rusesc …

 8. Mai bine verde decit rosu, mai bine PLDM decit PCRM. Nu sunteti de acord, inseamna ca faceti jocul … ro(u)silor. Vreti restaurarea lor, reanimarea lor. Ca nu mai sunteti vedeta TV, putina rabdare – veti participa si la referndum si la alegeri parlamentare sau poate si prezidentiale. Nu se stie cu cine veti fi comparata atunci, poate cu soacra lui Creanga, cine stie. Sunt pentru o critica a actualei guvernari, nu au facut fata la multe provocari, dar , in genere, cred ca directia e aleasa just, alternativa comunistilor nu-i.
  Sa nu facem din critica un sport, iinegrindu-i pe cineva, nu ne iialbim nici noi.

 9. Vitalie Calugareanu

  Am citit cu interes. Ciudata abordare. Hm, poate eu ceva nu stiu? A? Tare greata mi-ar fi de patronul de presa care va indrazni sa-mi zica mie pe cine sa invit si pe cine sa nu invit la emisiune. Tare-tare greata!

 10. Vitalia Pavliccenco,in majoritatea cazurilor accentuiaza evenimentele destul de tare,s-au mai bine zis ; SPUNE LUCRURILE PE FATA. Dupa 2005 pe cind membrii PPCD tot mai multi erau clarificati de tradarile lui roska, si se orientau spre pozitii liberale era evident ca mai devreme sau mai tirziu avea de cistigat PL si PNL. si dupa putin forfot in elita moldoveniasca apare si PLDM. care a prins firul ca o denumire de acest gen este exact ca sa poti fi si cu unii si cu altii… principalul afacerile sa mearga bine. Numai ca vedeti domnilor, este o persoana care stie destul de bine ce vorbeste,si tot mai multi inteleg ca Vitalia Pavlicenco merita sa ne vorbiasca lucrurile pe fata ca deputat de la tribuna viitorului parlament. Dar ceia ca este criticata pentru unele vorbe emotionale si un pic impulsive,nu trebue sa ne deranjeze ,caci de altfel de ce ne mai numim liberali. caci unii ar vrea sa ne spuna ca in 1940 noi am fost eliberati,iar pentru ca ei ne vor da un viitor mai fericit trebue sa ne vindem prezentul cu tot cu urmasi… Deacea va spun ca un simplu cetatian ; MISCAREA DE ELIBERARE NATIONALA CONTINUA, UNIRE FRATILOR!!!

 11. Doamna Pavlicenco este previzibila si plictisitoare. Discursul domniei sale n-are nerv, este inconsistent, si tradeaza un pronuntat complex de inferioritate. Daca ati avea, doamna, un minim respect fata de sine, nu ati scrie astfel de articole plangarete. Lasati lumea sa va remarce, daca sunteti asa de deosebita. Parerea mea e ca nu sunteti, si e putin probabil sa se mai gaseasca un al doilea Urechean care sa va duca in spate in Parlament.

 12. Pt Vitalie Calugeanu

  In primul rind, ma bucura faptul ca ai scris cu propriul nume, lucru pe care il fac aici, cu mici exceptii, doar penelistii. In al doilea rind, nu toti de pe la televiziuni sint la fel, dar multi sint superficiali si nu se informeaza cine si ce a mai abordat si ce a facut. Daca cineva spune, lanseaza ceva si nici nu citesti sa intrebi apoi, in emisiune, dar de ce acest punct de vedere, cum explicati etc., pot spune si eu ca e ceva „ciudat” intr-o asmenea abordare.

  Daca cei care astazi discuta pe diferite teme, cum ar fi Nantoi, prezent in fiece zi pe ecran, de parca nu ar fi si de la partid, ci doar de pe la un ONG, sau cum ar fi un Viorel Cibotaru (sa ma ierte daca ii gresesc numele de famiie), care afirma altcveva doar pentru ca nu se mai teme de comunisti, cel care ieri o scalda in sapte ape si nu spunea nimic inteligibil despre NATO, azi spunind ceva mai inteligibil doar in mod conjunctural (ce va spune miine daca, Doamne fereste, revin comunistii?)- nu e o „abordare ciudata”. Daca discuta despre NATO si nici nu stiu procentul Gallup-ului, dat la fiecare partid, – ca e deja de 34, asta e bine sau e incorect? Ar fi multe de spus si, poate, lui Vitalie Calugareanu nimeni nu-i dicteaza, ca si-a facut deja un nume, dar dacatie, Vitalie, ti-a placut stirea de la CEC in care apar cei nevizati, cind cei vizati stau in sala si crezi ca asta e normal, ma rog, pot spune si eu ca e o abordare „ciudata”, dar stiu – si o spun unii chiar de acolo – ca e altceva la mijloc. Treaba voastra – eu v-am spus ce cred si pina nu vad altceva, nu spun altceva.

 13. Pt ovidiu

  Daca sinteti de parere ca presa noastra e libera, ati avea dreptate, dar nu este. De aceea, intr-o asemenea societate, daca nu sint oameni si cu un curaj de a spune pe propriul risc, inclusiv afectindu-si propria imagine, lucrurile vor degrada. Eu nu voi inceta sa afirm ce cred atunci cind vad altfel lucrurile. Din pacate sau din fericire, am spus mereu despre Rosca Iurie – l-ati vazut, acum spun despre Filat, de care toti mai multi sint dezamagiti, dar deja ii supara ca nu au avut dreptate cind l-au vazut ca Mesia, dar nici nu pot da vizibil inapoi, pentru ca rezulta ca dau din gro pa in groapa. Si m-am saturat de presa nelibera. 10 la suta daca articolul meu ajuta la o schimbare in bine, e deja un rezultat bun.

  Si un sfat sincer – nu frecventati bloguri plictisitoare. Mergeti la cele saltarete, vioaie, imprevizibile. Va va face bine sanatatii, probabil.

 14. Doamna Pavlicenco
  Mai aveti de plins atit ca nu sunteti la putere??? toti cei care reusesc ceva in viata sunt rai… toti cei ce se straduie sa faca bine pentru Moldova sunt rai… numai dumnevoastra stind acasa pe „divan” si plingind ca nimeni nu va trage atentia sunteti „buna”.
  Daca intradevar doriti sa ajungeti undeva trebuie sa munciti nu sa stati si sa cersiti mila de la cineva

 15. Pt mdeas

  Nu ma pling pentru ca nu sint la putere. Depling pe cei care sint la putere si o folosesc pentru interese neavenite. Eu la putere nu am fost si nici nu ma rup.

 16. II mediatizeaza la moment pe cei care fac ceva pentru popor….. Dumneavoastra ce-ati facut? – NIMIC. Ati avut si mandat si posibilitati….

 17. >> Eu la putere nu am fost si nici nu ma rup.

  Ай врут сы зыщь „нищь ну вой щи”. 🙂

 18. Stimata D-na, ca sa faci politica trebuie sa ai priza la public. Lucru de care nu dispuneti…

 19. Bravo, doamna Vangheli ! Pentru cei simpli la judecata: doamna Vitalia este in valtoarea evenimentelor politice, a fost si in parlament, cunoaste multe dedesubturi si le dezvaluie publicului sa fie avizat ! intr-o societate democratica asta e normal. Dar la noi nu: caci talpa ruso-cazaciasca prin KGB local se teme ca de tamaie de asemenea personaje curajoase ca Vitalia ! si procedeaza la lichidarea lor fizica; chiar credeti ca atatea personalitati/ care au militat deschis Unirea cu Romania/ au murit in accidente simple ? Nu : au fost lichidari bine oraganizate de agenti:/la fel si cu avionul lui Kaczynski/. Iata martirii neamului, omorati miseleste: Gheorghe Ghimpu / a trecut prin inchisorile comuniste, dar a murit intr-un banal accdent de strada?/, sau Ion si Doina Aldea-Teodorovici, care prin cantecele lor de Unire o puteau realiza in 2-3 ani? sau Grigore Vieru- un munte al inteligentei poporului nostru? sau N. Matcovschi, unicul salvat si calicit in valtoarea din 1990? sau primarul Costin ? sau V. Boboc la 7 aprilie 2009 cu suflet tandru de copil inca ? si multi altii…
  Deci, Vitalia, atentie mare, odata cu apropierea Re-Unirii cu Romania Mare de la 2012, agentii pro-rusi inebuniti vor incerca sa -i lichideze fizic pe cei ramasi. Lista ar putea continua cu Dvs, Mihai Ghimpu, T. Basescu, eu din cei multi, etc. Paza buna trece primejdia rea !
  Inca o data Bravo, stimata doamna !

 20. Foarte frumos!!! Si articolul scris pe fundal verde!!! Ingenios recunoasteti macar de data aceasta dna Pavlicenco l-o avut pe Filat!!!

 21. Si daca aceasta pagina a inceput cu o poezie,
  de ce sa nu scriu si eu ceva.
  Mai glumet, dar cu inima deschisa:
  Pace si Sanatate familiei Vitaliei !
  –––––––––––––––––
  Iubirea mea cea Mare !
  Re-Unirea fara hotare !
  Te vreau atat de tare !
  te astept cu boi si care !

  Cum a fost si inainte
  Anul optspe e in minte
  Omenie si cu cinste
  Vom trai noi fara liste !

 22. пентру Laur

  Врйе сы зыщь кэ пын’ акум Филат о авут-о пи Павлищенко? :))

 23. pentru Laur
  Recunosc ca doamna e invidioasa … si nu doar pe fila ci pe cei 101 deputati

 24. Doamna Pavlicenco
  Dupa cite ati scris aici … domnul Filat a platit ca sa nu apareti dumnevoastra la TV da? Atunci cum celelalte partide au conferinte si voi nu …. sau va bate gindul ca filat nu se teme de nici un partid in afara de maretul PNL,
  Dupa cit criticati acum pe toti…. am o impresie ca cel platit sunteti dumnevoastra …. si anume de PCRM ca sa faceti anti reclama partidelor de guvernare…..

 25. Hai acum sa recunoastem…. daca fila in o zi iti spune ca esti draguta sau mai stiu eu ce… va face vreun compliment… atunci ce facem??? trecem la Ghimpu ?
  Nu tre sa va syparati ca nu va mai ia nimeni in seama… si TV nu va ia in seama ca au fost platiti… ci pentru ca vede ceea ce vede si tot electoratul de nu va voteaza….nimic interesant… doar un partid ce nu prezinta interes si nici solutii pentru a face ceva in MD.

 26. Daca eu as fi proprietar/producator/reporter TV, as fugi de d-voastra(mai ales dupa ce am avut experienta de a „colabora” cu domnia voastra):
  1. De obicei nu aduceti nimic nou/interesant.
  2. E greu de scapat de d-voastra, cand depasiti limitele pe care si le propune persoana.
  3. Si altii le depasesc, dar ei prezinta mare interes.

 27. Pt vio

  Nu am avut posibilitati. Intre 1998 si 2001 numai 9 luni a fost Guvernul ADR cu Sturza, mai putin controlat de Lucinschi. Eu am fost in Parlament. Intre 2005 si 2009 au fost la guvernare comunistii. Am facut interpelari, am cistigat un poroces in Curtea Constitutionala in favoarea oamenilor de afaceri. In rest, „pentru popor”, am facut multe, insa poporul ii voteaza pe cei cu bani si, de aceea, e cel mai sarac din Europa. Eu nu am bani sa cumpar poporul si il depling pentru ca este manipulat si voteaza gresit..

 28. Pt PNL suks

  Nu se stie cine va fi la putere. Nu ma vad in Guvern. daca voi mai fi in Parlament si intr-o perioada cind nu vor fi comunistii la putere, va fi altceva, dar ma tem sa nu fie dezamagirea mare, asa cum e acum.

 29. Pt AbabiiD

  Nu stiu daca aveti dreptate. Stiu ca cei „cu priza” merg la putere cu interese meschine. Cel putin asa s-a intimplat pina acum in RM.

 30. Pt mdeas

  Aiureli, nu am nici o invidie si ma bucur enorm ca nu sint in vinegretul actual. Dar stiati d ece liderii AIE se simt inconfortabil – si se vor mai simti – in prezenta mea? Pt ca ei au spus asa: dupa ce o va incheia cu (virgula) comunistii, Pavlicenco se va apuca si de capul nostru. Deci, daca nu esti partener cu cineva – nu-i poti spune ce crezi ca partener, i le spui ca si oponent, concurent etc.

  Raspund si legat de „Filat a platit ca sa nu apareti dumnevoastra la TV”. Filat a spus intr-un interviu ca cea mai mare piedica in activitatea sa i-o pun partidele extraparlamentare. Interesant, nu? Adica nu comunistii, ci partidele extraparlamentare. Acum raspundeti voi – s eteme sau nu se teme. Desigur, nu se teme. Dar, desigur, este foarte deranjat ca nu poate reduce totul la tacere, ca nici banii nu-l ajuta in asta si ca sint oameni care nu tac, asa ca mine. Eu nu vreau sa fie partasa la intersele guvernarii liberal-democratie corupte, cu simpatii puternice si in detrimentul national poentru Putin si Rusia si care vrea doar sa ia controlul asupra sistemului corupt si mafiotizat construit de comunisti, in loc sa il eradicheze si sa construiasa un alt sitem, european, bazat pe comptetitivitate.

 31. Pt mxg

  Nu tind sa plac tuturor, nu sint o bancnota de 5 dolari. De obicei, ma impac si sint respectata de oameni de valoare. Nu tind sa ma agreeze risurile. Din pacate, din astia sint mai multi intr-o societate stricata de comunistii prosovietici si prorusi de-a lungul deceniilor. Bine spunea cineva ca a inteles de ce e aceasta „subcalitate” umana in RM. Pentru ca oamenii gospodari au fost exterminatio de rusi, au ramas risurile, lenesii, putorile, care voteaza stinga prorusa – si ei, si copkiii lor.Nu sinteti cumva dintre acestia?

 32. Dna Pavlicenco,

  Va asemanati cu actorii mediocri suparati pe toata lumea ca nu a devenit stele.
  In clipa in care nu esti deacord cu Pavlicenco in acea clipa ai fost cumparat de Filat.

  Плохому танцору … редактор мешает 🙂

 33. Pt browser

  Nici idee nu aveti cit de departe sinteti de realitate. In RM, din pacate, s ebaga bani in partide proruseti. Votati-le si simtiti-va bine. Nu sint actor, nu sint mediocru, sint, probabil, asa cum spun multi, pt alt secol, dar nu sint bintuita de frustrari. Nici nu va inchipuiti in ce masura nu am frustrari. Da, pe Filat am supararile mele pt ca e debarcator. Dar daca ati sti citi pe zi imi spun asta? Poate pretindeti ca stiti atitudinea unora din anturajul sau mai intim, politic, daca e pastrat si nu edebarcat si el deja, fata de el? Poate stiti cum spun unii ca e partidelor jetabililor? Nu mai scriu, ca e tirziu, dar si imi e lehamite. Va trece timpul si cei dezamagiti de PPCD vor repeta povestea cu PLDM, partidul broscoilor. Verzi, desigur, poate isi schimba stejaul pe alt simbol – pepene verde sau broscoi…

 34. Pavlicenco. rolul de opozitie care rage rage ti se potriveste si tie 100 ‘% , bre draga doamna, cteodata apreciez lucruri facute de tine, dar aici intreci masura, stii de ce ? , ca crezi ca daca dai in PLDM, cistigi electorat , uite ca nu va fi asa, inteleg ca te doare , ca la fondarea pldm, foarte multe org teritoriale au parasit pnl, si au inceput a construi un nou partid. , multe sunt aberatii procomuniste din cele scrise mai sus, si inca ceva , ar fi mai bine sa colaborezi cu nit , poate acolo o sa fii apreciata la justa valoare. iar faptul ca nu esti invitata la nici o emisiune , poate nu prezinti deja nici un interes.

 35. Vitalia Pavlicenco
  Cred ca pe Filat si pe restu ii deranjeaza nu altceva decit idiotizmul dumnevoastra… la ce bun sa apareti la TV si sa incepeti cum si pe sait… ca ala e broscoi ala e asa ala e asa…daca doriti sa criticati e cineva criticatil cu ceva cultura nu cu cuvinte murdare.. cum vati simti dumnevoastra daca in vreun articol undeva ati citit ca sunteti un gindac de bucatarie negru si puturos….(nu o spun ca o jignire ci ca un exemplu)

 36. D-na Pavlicenco, toate argumentele d-voastra frumoase suna foarte frumos. Poate spun ceva. Pentru cei carora vreti sa le placeti si care sunt sub 1% din cei care merg la votare.

  Problema d-voastra nu e faptul ca faceti politica, ci doar politica. In ceia ce faceti/spuneti d-voastra nu este nici un scop. Nu aveti o linie, si mergeti dupa cum bata vantul. Dupa cum criticati, as fi spus ca trebuia sa va faceti activist.

  Cand va voi vedea cu ideie bine construita, de exemplul ca una pe care i-au facut-o lui Filat cei platiti de el, una pe care a furat-o Ghimpu de la frate-sau, eu voi face „forward”(voi trece peste), momentele in care d-voastra, Urecheanu si toti alde d-voastra apar in stiri.

  De ce? Pt ca faceti politica de dragul politicii, nu de dragul unui scop. La fel cum face Urecheanu ultimii 3-4 ani.

  De ce pot sa-l suport pe lupu/diacov la stiri? Pt ca, desi nu sunt prea curati, prea cisntiti(sa nu incep a spune ce stiu si despre eil, pe blocul lu’ Pavlicenco), au cat de cat un scop/idei politica. Si daca as avea de ales doar intre Lupu si Pavlicenco, as alege Lupu.

 37. Pt mxg

  Din pacate sau din fericire, pentru postari aiurite nu am replici.

 38. D-na Pavlicenco. Eu nu va cer sa-mi raspundeti la replici, pe care nu le puteti inventa. Eu va cer, ca un alegator, sa faceti ceva concret, sau sa nu incurcati altora printre picioare. Si sa nu duceti de rapa tara, cum era s-o faceti la alegerile din 5 aprilie.

  Dar faptul ca in perioada alegerilor locale din 2007, in aula UTM ati reusit sa-mi stricati munca mea si nu numai a mea de cateva luni, mi-a fost si imi este de invatatura cum trebuie de comportat cu „valorile” din politica ca d-voastra.
  ….
  Da’ ce perd timpul eu pe blogul vostru. Ca oricum pe ratatii politici ii uita istoria.

 39. Pt mxg

  Asculta, tu, agramatule. Mai intii invata elementar limba. In fiecare cuvint – greseli rusinoase. Apoi, nu cred ca esti alegatorul meu si nu ma lua cu ieftinaturi din astea. Lasa-ma in pace cu ce imi ceri si ce nu imi ceri. Vreau – raspund, nu vreau si consider nedemn sa raspund pentru un needucat – nu raspund.

  Eu am facut foarte multe lucruri concrete, numai ca nu voi repeta ceea ce am spus de atitea ori pentru un neinformat premeditat. Insa vorba cu „ceva concret” e pentru administratori si gospodari care au furat statul asta, nu pentru mine, ca nu gestionez bani publici. Daca nu intelegi asta, nu incurca lumea si nu umbla printre picioare, ca sinteti o gramada care idee nu aveti ce inseamna politica, dar ati invatat bine sa murdarirti. Eu nu am condus RM, ca sa imi spui ca am dus-o de ripa. Eu am fost mereu in Opozitie, iar cind a fost noua luni Guvernul Sturza eram simplu deputat si nu decideam doar EU soarta.

  Nu stiu despre ce munca imi vorbesti in 2007, dar nici nu ma intereseaza daca e asa de subreda si se duce, munca ta de ripa, la prima zgiltiitura. Nu pIerde timpul cu „ratati”, mergi la eroi si stai acolo. Nimeni aici nu te mai asteapta. Clar?

 40. Dna Pavlicenco … dacă aţi veni astăzi la putere aţi fura ţara mai mult de cît au furato toţi în 18 ani de zile

 41. Pt Colin

  Nu ai nici un motiv sa spui asta. Doar din rautatea care ii caracterizeaza pe hoti si pe avocatii lor.

 42. Oi fi eu hot dar sunt un hot cinstit!

 43. Pastorala de Paşte a Patriarhului Daniel
  Înalt Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe s-a adresat românilor cu ocazia sărbătorii Paştelui. Cum anul acesta, Sfântul Sinod a hotărât să fie anul omagial al Sfântului Botez şi a Sfintei Cununii, Patriarhul Daniel a urat românilor, prin intermediul Pastoralei, ca lumina şi puterea Învierii lui Hristos să fie lumina şi puterea Sfântului Botez.

  † DANIEL

  PRIN HARUL LUI DUMNEZEU
  ARHIEPISCOPUL BUCUREŞTILOR,
  MITROPOLITUL MUNTENIEI ŞI DOBROGEI,
  LOCŢIITOR AL TRONULUI CEZAREEI CAPADOCIEI
  ŞI
  PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE

  PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL,
  PREACUCERNICULUI CLER
  ŞI PREAIUBIŢILOR CREDINCIOŞI
  DIN ARHIEPISCOPIA BUCUREŞTILOR

  HAR, MILĂ ŞI PACE DE LA HRISTOS-DOMNUL NOSTRU,
  IAR DE LA NOI PĂRINTEŞTI BINECUVÂNTĂRI!

  „Nu ştiţi că toţi câţi în Hristos Iisus ne-am botezat, întru moartea Lui ne-am botezat? Deci ne-am îngropat cu El în moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, aşa să umblăm şi noi întru înnoirea vieţii.”
  (Romani 6, 3-4)

  Hristos a înviat!

  Preacuvioşi şi Preacucernici Părinţi,
  Iubiţi credincioşi şi credincioase,

  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul acesta 2011 să fie „Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii” în Patriarhia Română.

  Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii ne învaţă că între Taina Morţii şi Învierii lui Hristos şi Taina Botezului creştinilor este o legătură spirituală sfântă şi de viaţă făcătoare. Lumina şi puterea Învierii lui Hristos sunt lumina şi puterea Sfântului Botez. De aceea, în Biserica primelor veacuri, Botezul creştinilor adulţi se săvârşea în noaptea de Paşti, fiind numit şi „luminare”, iar cei botezaţi se numeau „luminaţi” (Notă: Cf. A.-G. HAMMAN, Le Baptème d’après les Pères de l’Église, Éditions Migne, Paris 1995, p. 19-20); ei purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşti, numită şi „Săptămâna luminată”.

  Taina Botezului, în dimensiunea sa pascală, a fost prefigurată în Vechiul Testament atât prin Noe, care a fost salvat de potop folosind corabia-prefigurare a Bisericii (cf. Facere cap. 6-9; 1 Petru 3, 20-21), cât şi prin ieşirea poporului ales din robia Egiptului, trecerea prin Marea Roşie (cf. Ieşirea 12, 1-51 şi 13, 1-16; 1 Corinteni 10, 1-2) iar apoi trecerea prin Iordan (cf. Iosua 4, 1-10) şi intrarea în Ţara Făgăduinţei. (Notă: Despre interpretarea patristică a acestor simboluri vezi Lothar HEISER, Die Taufe in der orthodoxen Kirche, Paulinus-Verlag Trier, 1987, p. 143-199)

  Înţelesul adânc şi tainic al Botezului creştin ca moarte şi înviere împreună cu Hristos este temeiul întregii vieţi creştine.

  Moartea a venit în lume ca urmare a păcatului neascultării lui Adam faţă de Dumnezeu, izvorul vieţii şi al nemuririi (cf. Romani 5, 17-19). Omul însă nu a căzut în păcat din proprie iniţiativă, ci pentru că a fost înşelat de diavolul (cf. Facere 3, 1-6, 13, 24; 2 Corinteni 11, 3; Ioan 8, 44). De aceea, Hristos, Noul Adam, îndată după botezul Său în Iordan, Se luptă cu ispitele lăcomiei care vin de la diavol: ispita de a înlocui pe Dumnezeu cu lumea materială, ca şi când omul ar fi doar o fiinţă biologică, nu şi spirituală; ispita de a stăpâni lumea exterioară, pierzându-şi însă libertatea interioară a sufletului care vine din comuniunea omului cu Dumnezeu; şi ispita slavei deşarte sau a afirmării omului prin orgoliu (cf. Matei 4, 1-11; Marcu 1, 13; Luca 4, 2-13).

  Iar în partea finală a vieţii Sale pământeşti, Hristos, Noul Adam, respinge ispitele durerii, pregătite de puterile diavoleşti ascunse în oamenii care Îl urau pe nedrept pe Hristos şi încercau să-L ducă la neascultare faţă de Dumnezeu şi la ură faţă de oameni. Însă, prin smerită ascultare faţă de Dumnezeu până la moarte (cf. Luca 23, 46; Filipeni 2, 4-10; Romani 5, 19) şi prin iertarea greşelilor duşmanilor Săi (cf. Luca 23, 34), Hristos Domnul a biruit puterile demonice, şi „le-a dat de ocară în văzul tuturor, biruind asupra lor prin cruce” (Coloseni 2, 15), transformând astfel moartea ca plată (pedeapsă) a păcatului neascultării în moarte ca iubire faţă de Dumnezeu prin ascultare de El şi iubire faţă de oameni prin iertarea lor.

  Iar pentru că iubirea smerită a lui Hristos ca om a fost mai tare decât păcatul şi moartea, Dumnezeu L-a înviat din morţi şi I-a dăruit viaţă şi slavă veşnică (cf. Filipeni 2, 4-10). Iubirea aceasta smerită şi preaslăvită a lui Hristos Cel Răstignit şi Înviat se dăruieşte omului prin harul Sfântului Botez, pentru ca omul care se uneşte cu Hristos să poată birui păcatul şi răutatea demonilor şi să dobândească viaţa veşnică în slava Preasfintei Treimi. Astfel, Botezul este Taina prin care ne lepădăm de Satana şi ne unim cu Hristos. De aceea, cel ce doreşte să se boteze este întrebat: „Te lepezi de Satana?”, „Te uneşti cu Hristos?” Iar el răspunde: „Mă lepăd de Satana!” şi „Mă unesc cu Hristos!” Acest legământ de la Botez sau acest vot baptismal devine programul duhovnicesc sau lupta creştinului cu păcatul în toată viaţa sa pe pământ. Prin mărturisirea dreptei credinţe şi prin Sfântul Botez se iartă omului păcatul strămoşesc şi toate păcatele făcute până la Botez, se dăruieşte harul înfierii şi arvuna învierii întrucât el trece de la existenţa fără Hristos, la viaţa cu Hristos şi în Hristos, Care a zis: „Cel ce crede în Mine chiar dacă va muri (cu trupul) viu va fi (cu sufletul)” (Ioan 11, 25).

  Iubiţi fii şi fiice duhovniceşti,

  Întrucât la Botezul Domnului în apele Iordanului, S-a arătat Sfânta Treime, adică Tatăl a mărturisit că Iisus Hristos, Dumnezeu–Omul, este Fiul Său Cel iubit, iar Duhul Sfânt a întărit acest cuvânt adevărat al Tatălui (cf. Matei 3, 13-17), Botezul creştin se săvârşeşte în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Astfel, prin Botezul în apă şi în Duh omul credincios reface legătura sa de viaţă şi iubire eternă cu Sfânta Treime, deoarece a fost creat după chipul Preasfintei Treimi când Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul şi asemănarea Noastră” (Facere 1, 26).

  Prin Botezul în apă şi în Duhul Sfânt noi ne unim cu întreaga Sfântă Treime. În acest sens, Părintele Stăniloae zice:

  „Botezul pune pe primitorul lui în relaţie intimă nu numai cu Hristos, ci cu întreaga Sfântă Treime, căci Hristos este Fiul Tatălui şi ne face şi pe noi, în Sine, fii ai Tatălui, eliberându-ne de robia stihiilor impersonale şi a patimilor”. (Notă: Preot prof. dr. Dumitru STĂNILOAE, Teologia Dogmatică Ortodoxă, ediţia a II-a, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti 1997, vol. III, p. 42)

  Prin Botezul în apă şi în Duhul Sfânt ca unire cu Hristos Cel Răstignit şi Înviat, primim nu numai iertarea păcatelor, ci şi harul înfierii, întrucât „celor câţi L-au primit (pe Hristos), care cred în Numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu, care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut” (Ioan 1, 12-13).

  Apa Botezului a fost numită de unii Sfinţi Părinţi nu numai icoană a mormântului lui Hristos, ci şi „sânul maternal” al Bisericii, din care se nasc fiii ei duhovniceşti, după chipul maternităţii Fecioarei Maria. (Notă: Vezi SFÂNTUL CHRIL AL IERUSALIMULUI, Cateheza 20, 4; DIDIM CEL ORB, Despre Sfânta Treime, II, 13; cf. A. HAMMAN, art. „Baptème”, în: Dictionnaire encyclopédique du Christianisme ancient, Paris, Cerf, 1990, p. 333)

  „În Botez, zice Teodor de Mopsuestia, apa devine un sân pentru cel care se naşte, iar harul Duhului (Sfânt) formează pe cel care este botezat pentru a doua naştere.” (Notă: TEODOR DE MOPSUESTIA, Omilii catehetice, 14, 9; cf. Olivier CLÉMENT, Sources. Les mystiques chrétiens des origines. Textes et commentaries, Paris, Stock, 1992, p. 95)

  Cei care, în Biserică, lucrează prin harul Duhului Sfânt la formarea de fii şi fiice duhovniceşti devin părinţi duhovniceşti. Aceştia sunt în primul rând preoţii însoţiţi de naşii care botează, precum şi toţi duhovnicii sau învăţătorii duhovniceşti care înţeleg că înfierea baptismală are ca scop mântuirea omului, adică învierea omului din păcat şi pregătirea lui pentru învierea cea de obşte şi pentru viaţa veşnică. De aceea, la sfârşitul Simbolului credinţei, rostit de trei ori înainte de Botez, se spune: „Mărturisesc un Botez spre iertarea păcatelor şi aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie.”

  Întrucât Sfântul Botez este începutul mântuirii omului şi arvuna vieţii veşnice trăite în iubirea Preasfintei Treimi, fericiţi sunt părinţii care dau naştere la copii şi apoi îi botează ca să devină în Hristos fii ai lui Dumnezeu după har şi fii duhovniceşti ai Bisericii, pentru ca în Duhul Sfânt să poată numi Tată pe Dumnezeul Cel ceresc (cf. Romani 8, 16; Galateni 4, 6) şi să trăiască pururea bucuria pascală de a simţi în viaţa lor cum lucrează „harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh” (2 Corinteni 13, 13).

  Astfel, viaţa creştină devine o cultivare şi o rodire permanentă a darurilor Duhului Sfânt primite la Botez, şi pecetluite cu Sfântul şi Marele Mir de preot zicând: „pecetea darurilor Duhului Sfânt”.

  Prin mărturisirea dreptei credinţe şi prin harul Sfântului Duh primit la Sfântul Botez, Hristos locuieşte în inimile celor botezaţi (cf. Efeseni 3, 17-18) şi îi pregăteşte pentru învierea cea de obşte şi pentru viaţa veşnică (cf. Romani 6, 22-23; Ioan 6, 40 şi 47).

  Iubiţi fraţi şi surori în Domnul,

  Precum odinioară, astăzi Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă zicând: „lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi” (Matei 19, 14; Marcu 10, 14; Luca 18, 15).

  Credinţa copiilor este inspirată şi susţinută de credinţa şi iubirea părinţilor pentru ei. Credinţa copiilor este unită cu dorinţa lor de a fi iubiţi şi de a iubi. Când Biserica le arată copiilor iubirea lui Hristos pentru ei, aceştia iubesc Biserica şi devin icoane de nevinovăţie şi bunătate care îi orientează pe adulţi spre Împărăţia cerurilor (cf. Matei 18, 3; 19, 14; Luca 18, 16).

  Părinţii care nu botează copiii îi lipsesc de harul înfierii duhovniceşti şi de bucuria de-a se împărtăşi de unirea cu Hristos Cel Înviat şi de slava Preasfintei Treimi.

  De asemenea, părinţii şi naşii care botează copiii, dar nu-i cresc sau nu-i educă în credinţă, nu-i iubesc cu adevărat, deoarece numai copiii botezaţi şi crescuţi în credinţă şi vieţuire creştină pot deveni buni cetăţeni ai Patriei pământeşti şi cetăţeni ai Patriei cereşti, adică ai Împărăţiei Cerurilor.

  Astăzi este nevoie să cunoaştem mai mult şi mai bine ce înseamnă a fi botezat, adică a fi creştin sau a purta numele lui Hristos, într-o lume confruntată cu fenomenul secularizării, cu pluralismul şi sincretismul religios.

  Slujba Sfântului Botez trebuie citită de către noi în fiecare an, ca să înţelegem ce au spus naşii pentru noi când am fost botezaţi, copii fiind; atunci când s-a rugat preotul împreună cu Biserica pentru fiecare primitor al Botezului: „ca să fie vrednic de împărăţia cea nestricăcioasă”, „să se arate el fiu al luminii şi moştenitor al veşnicelor bunătăţi”, „să se facă el împreună sădit şi părtaş morţii şi învierii lui Hristos”, „să-şi păzească el haina botezului şi logodirea Duhului neîntinată şi fără prihană în ziua cea înfricoşătoare a lui Hristos”, „să se facă lui apa aceasta haină a naşterii de-a doua spre iertarea păcatelor şi spre îmbrăcăminte în nestricăciune” (Notă: Slujba Sfântului Botez, ectenia mare, în: Moliftelnic, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1998, p. 27).

  Să ne rugăm, aşadar, Domnului nostru Iisus Hristos cel Înviat, să ne ajute să trăim în toată viaţa noastră bucuria Botezului ca bucurie a învierii sufletului nostru din moartea păcatului şi să facem roditoare darurile Sfântului Duh primite în Sfântul Botez. Iar roadele Sfântului Duh sunt: „dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege” – zice Sfântul Apostol Pavel (Galateni 5, 22).

  Să înmulţim prin rugăciune şi fapte bune aceste roade ale Sfântului Botez! Să aducem bucurie acolo unde este întristare! Să ajutăm pe cei căzuţi să se ridice! Să întărim pe cei slabi! Să hrănim pe cei flămânzi material şi spiritual! Să ajutăm mai mult familiile creştine care au mulţi copii! Să preţuim pe fiecare om ca fiind o făclie de Paşti, iubită de Dumnezeu Părintele luminilor, Care ne cheamă la pacea, bucuria şi slava Împărăţiei Cerurilor.

  De Sfânta şi Marea Sărbătoare a Învierii Domnului, vă adresăm tuturor părinteşti doriri de sănătate şi mântuire, de pace şi bucurie, dimpreună cu salutul pascal: „Hristos a înviat!”

  Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

  † D A N I E L

  PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE

Comments are closed.