Rusia ar putea adera la NATO, iar noi – cu „statalismul si moldovenismul”

Iar noi – cu „vacile sfinte” – „statalismul si moldovenismul”…

Din TIMPUL

Presedintele Comisiei de relatii externe a Dumei de stat, Konstantin Kosachev a declarat recent că o propunere de aderare a Rusiei la NATO ar poate avea susținători la Moscova. În mediile diplomatice discuțiile pe acest subiect nu mai sunt surprinzătoare, iar o asemenea desfășurare a evenimentelor pare plauzibilă, scrie portalul turc todayszaman.com.

Chiar de la începutul mandatului său D. Medvedev a afirmat că actualul sistem european de securitate este disfuncțional și marginalizează Rusia, care dorește ceva nou. Occidentul însă insistă ca NATO să rămână fundația pe care se construiește securitatea Europeană.

Vladimir Putin fiind întrebat dacă Rusia ar putea aderă la NATO, a răspuns: ”Nu văd de ce nu”, dar a avertizat că orice tentativă NATO de a exclude Rusia din dezbaterile privind extinderea spre est va atrage proteste și opoziția Rusiei.

Dacă Moscova ar fi primită de Alianța Nord Atlantică, astă n-ar face decât să întărească doctrina NATO prin care se obligă să asigure securitatea în Europa. Evident că există mai multe domenii care necesită reforme adânci, fără de care aderarea la NATO este greu de imaginat, în special e vorba de: respectarea drepturilor omului, de libertatea mass-media și de o competiție politică adevărată.

Având Rusia în interiorul NATO și cooperând pentru niște idealuri comune, pare mai avantajos decât menținerea ei în exterior, ce ar determina-o să aibă un comportament imprevizibil, să se simtă exclusă și obligată să caute alternative pentru a-și spori influența.

Loading Facebook Comments ...

21 Comments

Add a Comment
  1. cine va primi Rusia in NATO-?

    Planul de aderare NATO are cinci capitole

    PAA NATO este impartit in cinci mari capitole: probleme politice si economice, probleme militare si de aparare, alocatii bugetare, probleme de securitate si probleme privind cadrul legislativ.

    Potrivit capitolului de probleme politice si economice, statele candidate vor trebui sa rezolve disputele internationale prin mijloace pasnice, sa respecte statul de drept si drepturile omului, sa rezolve disputele etnice sau internationale, inclusiv cele privind pretentiile iredentiste sau disputele de jurisdictie internationala, prin mijloace pasnice, in concordanta cu principiile Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si sa aplice o politica de buna vecinatate. De asemenea, tarile candidate trebuie sa instituie un control democratic si civil asupra fortelor armate, sa nu recurga la forta de o maniera contrara scopurilor ONU, sa contribuie la dezvoltarea pasnica a relatiilor internationale prin intarirea libertatii institutiilor si promovarea stabilitatii, sa continue sa sprijine si sa actioneze in cadrul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic si Parteneriatului pentru Pace. Totodata, statele candidate trebuie sa se angajeze in promovarea stabilitatii si bunastarii prin libertate economica, justitie sociala si responsabilitate in domeniul protectiei mediului.

  2. RM poate repede sa adere la NATO, numai ca este frica fata de Rusia si frica fata de Transnistria.

  3. Croatia exempul pentru RM ,Croatia a rezolvat problema cu separatistii din Kraina a devenit membra NATO si acuma va deveni membra UE.

  4. Si daca Rusia intra in NATO,Moldovei de cine o sa-i mai fie frica?

  5. Pt Nina Tampiza

    de fundul ei sarac…, pardon, ca la noi fostii mancurti acum s echeama „pragmatici”, dar, de fapt, sint niste lasi in fata rusilor, in esenta – antiromani mascati.

  6. O mie si una de motive,numai sa nu fie bine.

  7. Sansa Noastra este revenirea la Patria mama. Asta e cel mai natural, atat din punct de vedere a spiritului, cit si din punctul de vedere al dezvoltarii noastre economice si sociale.
    Asta este, asa suntem noi acum, si asa este tara cum este, noi vrem fara a face nimic sa avem o tara ca Elvetia, sau ca Germania. Noi a avem – E ROMANIA, care si cu sprijinul nostru poate ocupa un loc de frunte in Europa, nu numai prin critica neargumentata, si numai prin dorinta de a avea pasaport European eliberat de autoritatile romane. Vrem sa fim europenei pentru ce …? In primul rind pentru ca suntem popor romanesc. Poate chiar noi si am fost acei constructori ai Europei, da acum imblam rataciti fara sa stim ce vrem … si toti sunt atat de destepti, dar fara ca sa puna mana pe Istoria neamului nostru romanesc . Putem vorbi si de moldovenesc dar in intelesul larg si frumos – in intelesul lui Stefan. Vad ca si unii PCRM-sti incearca sa foloseasca simbolurile lui Stefan, cred ca lor ar trebui prin lege sa nu aiba voie anume ei sa le foloseasca …. ca e doar in scop electoral …

  8. Ca sa aderi la NATO trebuie sa satisfaci anumite cerinte si ma indoiesc ca regimul Putin-Medvedev poate sa ajunga la standardele cerute fiindca,sa fim corecti,in Rusia e mai degraba un regim oligarhic decat un regim democratic…discutii se pot face insa punere lor in practica va dura mult timp…asa cum va dura si aderarea Basarabiei la UE daca in cel mai scurt timp nu se va lua decizia iesirii din CSI si intrarea in NATO ca un preambul al intrarii depline in UE..

  9. e de asteptat ca sustinatorii aderarii tarii la NATO sa se inmulteasca de la an la an … undeva la 40% cind vor ajunge , se va crea masa critica necesara punerii cu seriozitate a acestei probleme . Moldova n-are ce pierde daca intra in aceasta organizatie ampla de tari si popoare libere si democratice . de 100 de ori a facut mai mult rau tarii , raminerea in CSI … saracie , inapoiere pe toate planurile , plecarea in masa a cetatenilor peste hotare, subminare a valorilor democratice , prelungirea politicii santajiste si teroriste a rusiei fata de moldova …cam asta a adus acest CSI Moldovei.

  10. ASEM nu are locuri la buget pentru tinerii din localităţile sinistrate

    2010-07-15/16:48 Academia de Studii Economice din Moldova are locuri la buget doar pentru tinerii orfani, nu şi pentru cei din localităţile sinistrate. Rectorul instituţiei, Grigore Belostecinic, a făcut această declaraţie la o şedinţă la Ministerul Educaţiei, după ce, miercuri, Guvernul a anunţat că tinerii din satele afectate de inundaţii vor beneficia de burse de studii şi cazare gratuită în căminele universitare, transmite Info-Prim Neo.

    „Mă tem că va trebui să refuz aceşti copii, deoarece nu sunt locuri la buget”, a menţionat rectorul ASEM. Ministrul educaţiei, Leonid Bujor, a spus că se va reveni la acest subiect când va avea lista copiilor din satele sinistrate.

    După şedinţa Guvernului, care a avut loc în această săptămână în teritoriu – în satul Nemţeni din Hânceşti, prim-ministrul Vlad Filat a spus că pe lângă burse de studii şi cazare gratuită în cămine, 200 de tineri din zonele afectate de inundaţii, cu vârsta de 16-26 de ani, vor merge la odihnă în România în luna august. Ministerul Educaţiei urmează să îi selecteze pe aceştia.

  11. Sa fim seriosi

  12. Pt COSTIN

    Sint ex-deputatul, care, cel putin, am depus o initiativa legislativa privind iesirea din CSI. Sa incerce altii, ca totuna va trebui sa iesim.

  13. De ce Nu?…sigur ascunde multe semne de intrebari acest raspuns.dar sa dea domnul!!!prea multa ura „fireasca” a lasat in urma imperiul raului post sovetic tras de taurii porecliti comunisti,ca sa permita sa visezi macar la asa ceva.Nu cred

  14. ROMAN basarabean in Exil

    ===============================================
    TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!

    ===============================================

  15. Chiar credeti ca ii ia cineva din NATO pe rusi in serios?
    Titlul este bun doar pentru o gluma sovietica. Atat. Rusia nu va putea accede niciodata la alianta Nord Atlantica.

  16. Daca stiti hibele din interior, D-na Pavlicenco, ne puteti spune care sunt „resorturile” care impiedica alesii moldoveni sa faca acest pas?

    Frica de pierderea privilegiilor, spaima de necunoscut, ura instinctiva de tot ce inseamna Vest, iubirea de rusi, ura fata de proprii cetateni, nestiinta si incompetenta alesilor, ce anume ii face sa nu solicite iesirea din CSI?

    Sunt roman si nu inteleg realitatile basarabene. De aceea intreb. Noi in Romania avem alte valori si imi este greu sa inteleg.

  17. Pt George

    1. Nu vor sa fie sub acelasi scut de securitate cu Romania, se tem inca d eunire.
    2. Nu vor sa fie respectata intru totul legea si sa nu fie coruptie – nu vor fi bani murdari, dar fara ei e greu sa traiesti, sa faci politica, sa furi mereu.
    3. Se tem de Rusia, care este dura, intr-adevar, dar sint dezamagiti si de Romania, care nu e prea prezenta.
    4. Sint santajabili toti, din pacate, cu mici exceptii si de aceea isi masoara foarte bine pasul spre Vest, daca se va face cunoscut ce au ei in subteranmul lor, vor zbura de pe arena politica.

    Sint si altele, dar acum plec si nu am timp, insa mai discutam.

  18. FORTZA VITALIA!

  19. George, e simplu : din senator/ deputat in parlamentul r.m. sa ajungi simplu consilier judetean in Romania … nu da bine ! unde e imunitatea, avantajul material, politic, influenta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *