Slujbă de pomenire a Reginei Maria

Astăzi, din buna iniţiativă a Familiei Tomaşenco din Chisinau (dnele Steliana şi fiica ei Rodica), în lăcasul “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” de la Buiucani, parohul bisericii, protoiereul Petru Buburuz a oficiat o slujbă de pomenire a Majestăţii Sale Maria, Regină a României, Principesă a Romaniei, Principesă de Edinburg şi de Saxa Coburg şi Gotha, născută Marie Alexandra Victoria, din Casa de Saxa-Coburg şi Gotha. Regina Maria (n.29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia — d.18 iulie 1938, Sinaia, Regatul României).

Regina Maria a fost mare Prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, consoarta regelui Ferdinand şi Regină a României. A fost nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.

Am avut onoarea să asist la această slujbă pentru unitatea românilor, cărora, înainte de moarte, Regina Maria le-a adresat următorul mesaj:

“Când veţi citi aceste rînduri, poporul meu, eu voi fi trecut pragul tăcerii eterne. Totuţi, pentru marea iubire pe care v-am dat-o chezăşie, doresc să vă vorbesc din nou.

Am devenit a voastră, pentru bucurie şi pentru mâhnire. Când privesc în urma, este greu să spun care a fost mai mare – bucuria sau mâhnirea.

Eu cred că mai mare a fost BUCURIA, dar prea îndelungata a fost MÂHNIREA”.

Cred că ultima frază a Reginei Maria curpinde întreaga dramă a poporului roman, mai ales a părţii de naţiune româna din Basarabia…

Vitalia Pavlicenco

Regina Maria, arma secreta in reintregirea tarii

Viitorul de expansiune postbelica a Romaniei era in pericol la Conferinta de Pace de la Paris. In debutul acesteia, Consiliul Suprem a respins tratatul semnat in 1916 cu Aliatii. Marile Puteri (Anglia, Franta, Statele Unite, Italia si Japonia) s-au eschivat de la obligatiile prevazute in Tratat, invocand pacea separata pe care Romania fusese obligata sa o incheie cu Germania. Intre timp, Regina Maria ii scrisese rudei sale, Regele George al V-lea al Angliei, insistand ca acesta sa sprijine revendicarile teritoriale ale Romaniei. Cel care a rugat-o sa plece la Paris pe regina care atunci era in varsta de 43 de ani a fost Regele Ferdinand, iar Printul Barbu Stirbey a confirmat faptul ca Maria a fost aleasa pentru misiunea neoficiala, al carei scop era sa ajute Romania. Ideea fusese, initial, a ministrului francez in Romania, contele de Saint-Aulaire, care aflase ca Ion Bratianu si delegatia lui nu avea sanse de succes. (Ziua Online, Nr. 4678 de joi, 29 octombrie 2009)

Şi, în continuare, de pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_a_Rom%C3%A2niei

Biografie

Regina Maria a Romaniei s-a născut la Eastwell Park оn Kent, şi a fost iniţial Principesă de Edinburg. A fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg şi Gotha, cel de-al doilea fiu al Reginei Victoria, mama sa a fost Marea Ducesă Maria Alexandrovna, unica fiică a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. În consecinţă, Prinţesa Maria este nepoata Regelui Edward al VII-lea şi verişoara primară a Ţarului Nicolae al II-lea şi a Regelui George al V-lea. Regina Maria a fost supranumită de popor „Mama răniţilor”, „Regina-soldat”, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte a lucrat direct pe front în spitale de campanie şi a coordonat activitatea unei fundaţii de caritate. Maria Alexandra Victoria s-a logodit la 16 ani cu Prinţul Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor al tronului României. Căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892. Unul dintre exponatele Muzeului Naţional al României,o cupă de argint oferită de municipalitatea Capitalei, aminteşte de acest eveniment; piesa are gravată inscripţia: „Bine ai venit mireasă de Dumnezeu aleasă spre a patriei cinstire. Ianuarie 1893“.

Regina soldat şi diplomat

Celebra sa bunică, Regina Victoria, a caracterizat România ca fiind o ţară „foarte instabilă şi având populaţia destul de coruptă“. În timpul Primului Razboi, aceste cuvinte s-au dovedit a fi premonitorii, căci România neîntregită, care se unificase în 1859, a fost ocupată după o serie de înfrângeri militare de armata germană ce atacase dinspre Ungaria şi din Bulgaria şi obligată să se restrângă în Moldova. Pe această suprafaţă restrânsă, cu capitala la Iaşi, s-a retras familia regală, aici s-au refugiat toate instituţiile publice ale statului român, în timp ce în Rusia, aliata de la Răsărit a României, familia ţarilor ruşi Romanov au fost executată şi la graniţa de est a izbucnit Revoluţia Bolşevică. Dilema politică a României în perioada dintre 1914 şi 1916 a fost dacă să participe în Primul Război Mondial alături de aliaţi sau alături de germani, şi ţara rămăsese într-o poziţie de neutralitate timp de doi ani, nu în ultimul rînd datorită prim-ministrului I.C. Brătianu. Dar alături de acesta, o influenţă deosebită în a determina pe Regele Ferdinand (după 1914) să intre în război de partea Antantei în 1916 l-a avut Regina României, Maria. Armata română, antrenată de francezi, a luptat cu vitejie în Munţii Carpaţi şi a învins o armată germană superior dotată, dar în cele din urmă a fost forţată să se retragă la sfârşitul războiului. Au intrat acum în scenă diplomaţii care au obţinut o victorie şi recunoaşterea acestor eforturi şi fapte de vitejie prin includerea sa de partea taberei victorioase în momentul semnării tratatului de la Versailles.

Regina diplomat

Regina Maria a călătorit la Paris in timpul Conferinţei de Pace şi s-a instalat cu fiicele sale, extrem de frumoase, la Hotelul Crillon, în Place de la Concorde. Primul ministru francez Clemenceau, un fost ofiţer de armată cu maniere impecabile şi cu o înclinaţie spre femei frumoase, a prezentat Reginei omagiile sale, care l-a primit în toată splendoarea sa. Frumuseţea ei era dublată de o inteligenţă ieşită din comun. Ea a pledat pentru cauza românilor, reamintindu-le aliaţilor occidentali enormul sacrificiu al Armatei Române. Serviciul adus României de Regina Maria a fost crucial, deşi puţin înţeles. Când negociatorul şef al delegaţiei româneşti, primul ministru Brătianu, a început să piardă teren, regele a rugat-o pe regină să intervină, iar aceasta a plecat într-o misiune neoficială la Paris şi la Londra. A rezultat astfel Romania Mare, care reunea provinciile istorice ale Transilvaniei, Bucovinei, Moldovei, Basarabiei şi Munteniei. Deşi rolul femeilor în politică era redus, Regina Maria a fost sfetnicul regelui Ferdinand până la moartea acestuia în 1927. În momentul în care fiul său a moştenit tronul, el a izolat-o complet pe regină, care s-a retras din viaţa publică până la moartea ei, în 1938. După 1990 a fost publicat jurnalul ei şi au început să circule tot mai multe poveşti legate de viaţa ei amoroasă extrem de agitată.

In 1924 a construit Palatul de la Balcic, într-un peisaj superb, şi a făcut din acesta un loc de întâlnire pentru artiştii epocii. Palatul a fost cedat Bulgariei, odată cu Cadrilaterul şi se găseşte acum pe teritoriul ţării vecine.

Inima reginei Maria

Inima reginei a fost înmormântată din ordinul ei la Balcic, reşedinţa sa de pe malul Mării Negre. Regina Maria a României Mari a avut ca ultima dorinţă ca trupul să-i fie înmormântat la mănăstirea Curtea de Argeş, iar inima la reşedinţa de la Balcic. După pierderea Cadrilaterului (1940), inima a fost adusă lângă castelul Bran, a doua reşedinţă a Reginei Maria. În anul 1968, comuniştii au spart cu răngile sarcofagul de marmură şi au luat casetele cu inima. Casetele au fost trecute în Tezaurul Istoric al României, iar inima reginei zace pe undeva prin Muzeul Naţional de Istorie. Oamenii din Bran au făcut numeroase apeluri ca inima reginei să fie readusă la locul ei. -0-

Loading Facebook Comments ...

13 Comments

 1. de fapt regina Maria a fost regina tuturor.
  Putem spune ca in perioada interbelica am avut trei regi si sefi de stat comuni, mai mult decat a domnit Mihai Viteazul sau Serban si Mihai Cantacuzino in dualismul lor Valahia-Moldova.

 2. APROPO.

  Pe toate blogurile este la moda ::: Comentariul „” TAU „” asteapta modserare „”.

  Raspund :: BA, TOVARICI, TU esti la PER-TU cu mine ??? EU NU PERMIT sa fiu TUTUIT !!!!!

 3. Bravo d-na Pavlicenco pentru asa articol postat pe blog !

 4. Новодворская: Михай Гимпу – не трус. В Молдове идет восстановление исторической истины

  Указ и.о. президента Михая Гимпу о назначении 28 июня Днем советской оккупации – „никакой не скандальный”. В Молдове идет восстановление исторической истины. Об этом заявила российский политический деятель и журналист Валерия Новодворская в интервью „Эхо Москвы”.

  „Если мне кто-нибудь не верит, пусть прочитает Ефросинью Керсновскую, „Наскальные записи”. Там подробно описано, как проходили депортации, как погибали молдаване в Нарымском крае. 28 июня можно взять за точку отсчета. Можно взять 29 июня. Можно взять 30, можно 1 июля. Я не понимаю, как конституционный суд может отменить факт оккупации Бессарабии?”, – задается вопросом Новодворская.

  Также она отмечает, что молдавское вино на российской таможне уже задержано, молдавские гастарбайтеры могут быть высланы на родину, а цена на газ может вырасти втрое.

  „Вот истинная причина воплей со стороны членов коалиции, либералов и демократов. Они не только либералы и демократы – они трусы. А вот Михай Гимпу – не трус. А что касается коммунистов, то мало ли они вопят. Они вон у нас на сталинскую могилу возлагают цветы. И вообще, дни оккупации, если все их обозначат – Латвия, Эстония, Литва, Венгрия, Польша, – у нас целый год будет расписан. И все правильно – оккупировали. Надо отвечать”, – заключает Новодворская.

 5. Regina Maria este sufletul poporului roman…la fel ca si Carol I,desi a fost nascuta in Anglia si a fost englezoaica,in momentul pasirii pe pamantul romanesc,a imbratisat cu toata puterea si dragostea noua tara,a iubit Romania mai mult decat au iubit-o multi dintre romanii nativi…frumoasa initiativa,felicitari familiei Tomasenco…

 6. Felicitari dl Pavlicenco pentru acest material si pt slujba de pomenire. Un gest remarcabil.

  Doresc sa va adresez o intrebare, as dori sa cunosc care este pozitia partidului dvoastra fata de o posibila revenire a Monarhiei sub o Romanie Unita ? Din ce am obs, am intalnit multe membri PNL din Romania care sustin astfel de demersuri si pentru revenirea Monarhiei.

  Care este pozitia dvoastra?

  Multumesc!

 7. Pt Lucian Tanase

  Pozitia mea este „pentru” si voi semna pe Internet scrisoarea respectiva. Mai mult – cred ca numai prin monarhie putem reintregi Romania.

 8. Doamna Pavlicenco,
  Eu sunt de acord cu dvs. si cred ca monarhia este iesirea din acest razboi politic. Suveran ne este regele Mihai!

 9. Ma scuzati, aveti poate si o propunere concreta in calitate de regina a Romaniei intregite?

 10. Однако 04.06.2008.

  М.Леонтьев:И еще один важный момент. Давайте называть вещи своими именами. Молдаване и румыны – это один народ. И молдаване имеют право воссоединиться с румынами, если они того захотят.http://www.km.ru/magazin/view.asp?id=4A9A83506D2D4CC2B55DD9C426BFC9DA

 11. Tovarici LAVROV va decide de a retrage sau nu trupele ruse din Transnistria NUMAI dupa ce situatia politica dela Chisinau va fi mai clara.

  Bizara conditie . Dar trupele rusesti trebue retrase indiferent de situatia politica din MOLDOVA.

  Dupa ce situatia din Moldova va fi clara, Tovarici Lavrov si altii vor inventa un alt motiv pentru a ramane in transnistria si face astfel placere occidentalilor.

 12. Pentru COSTIN.

  Sunteti stapanit de mitul inferioritatii. Domnul ghimpu a vrut sa fie un exemplu pentru ministrii sai si pentru toti politicienii inclusiv cei ai lui tovarici voronin.

  Imediat criticati rauvoitor si faceti trimitere la STRAIN care , in mod obligatoriu, trebue sa fie superior Moldoveanului ::: “”i-a priveste occidentul “”, spuneti tare si sus, dar occidentul nu poate fi exemplu in totul si pe de alta parte miliardele occidentului nu se compara cu modestele noastre milioane. Acolo ministrii nu scot bani din buzunar pentru a contribui la ajutorul sinistratilor caci posibiltatile acestor state sun infinit mai mari decat ale Chisinaului.

  In concluzie demnitatea noastra trebue sa primeze totdeauna.

 13. Este greu pentru mine sa acuz Curtea Constitutionala de aceasta decizie nedreapta prin care considera Decretul Domnului Ghimpu drept neconstitutional. Cu toate ca impartasesc intru totul sentimentele de deceptie expuse mai sus si care sunt ale intregului popor moldovenesc ( romanesc ).

  Problema este mai subtila ::: aceasta decizie arata gradul de aservire al Moldovei nu numai fata de rusi dar si fata de lumea OCCIDENTALA care totdeauna este in acord cu rusia si trece cu indiferenta totala peste interesele Moldovei si ale Romaniei.

  Morala, Istora,Adevarul Istoric , Crimele comunismului ??? Glume de prost gust pentru ei . „” Faceti cum spunem noi si inchideti-va FLEANCA”” , acesta este raspunsul lor.

  Unde mai ramane loc pentru politica Domnului Ghimpu ????

  Asistam la un al doilea DIKTAT dupa cel al lui STALIN-HITLER ????? Foarte repede o vom sti .

Comments are closed.