Dizolvarea Parlamentului. Cand?

De Alexandru Iavorschi: Cand pot avea loc alegerile?

La Chisinau, disputele legate de interpretarea Constitutiei iau amploare. Noua problema este legata de data dizolvarii Parlamentului, actiune urmata de organzizarea alegerilor parlamentare.

Alegerile anticipate trebuie sa aiba loc in toamna acestui an, dupa dizolvarea Parlamentului. Potrivit art. 78 alin.(5) din Constitutie, Presedintele in exercitiu dizolva Parlamentul si stabileste data alegerilor in noul Parlament. Coroborand acest articol cu art. 61 alin.(3) din Constitutie, deducem ca alegerile deputatilor in Parlament se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului precedent.

Cand poate fi dizolvat Parlamentul ?

Potrivit ultimelor modificari aduse legislatiei in vigoare, dizolvarea Parlamentului va avea loc într-un termen rezonabil, după expirarea unui an de la data ultimei dizolvări.

Astfel, incepand cu 16 iunie 2010, Parlamentul poate si trebuie sa fie dizolvat. E adevarat ca textul constitutional nu mentioneaza un termen in care acest lucru trebuie facut. Insa, e de la sine inteles ca acest termen trebuie sa fie unul rezonabil, lucru statuat si in Recomandarea Comisiei de la Venetia. Intrebarea legitima este:  Cum se cuantifica acest “termen rezonabil”? In jurisprudenta instantelor de contencios constitutional din Europa, atunci cand textul constitutional tace, Curtea aplica regula si principiul dintr-un text similar, porivit principiului “ubi eadem est ratio, ibi eadem solutio esse debet” (unde se aplica acelasi rationament, se aplica aceeasi solutie). Acelasi principiu trebuie aplicat si in cazul Moldovei.

Mergand pe logica instantelor constitutionale din Europa, o prima solutie ar putea fi identificata in textul art. 63 alin. (2) din Constitutie, potrivit caruia “Parlamentul se intruneste, la convocarea Presedintelui Republicii Moldova, in cel mult 30 de zile de la alegeri.” In acest caz, situatia trebuie privita in oglinda, prin aplicarea principiului simetriei: daca un Parlament nou-ales se intruneste in 30 de zile de la alegeri, la convocarea Presedintelui, atunci un Parlament poate fi dizolvat intr-un termen de 30 de zile, calculat, eventual, de la data avizului Curtii Costitutionale pentru constatarea circumstantelor de dizolvare a Parlamentului, potrivit art. 135 alin. (1) lit. f) teza intai din Constitutie.

O alta solutie poate fi identificata in litera si spiritul Constitutiei. Termenele uzitate de legiuitorul constituant in diferite texte din Legea fundamentala nu depasesc 3 luni de zile: art. 61 alin.(3) – 3 luni; art. 63 alin. (2) – 30 de zile; art. 79 alin. (2) – 45 de zile; art. 85 alin. (1) – 3 luni; art. 85 alin.(2) – 45 de zile; art. 90 alin. (3) – 60 de zile si 30 de zile; art. 90 alin. (4) – 2 luni etc.

Din interpretarea literei si spiritului Constitutiei Republicii Moldova, deducem ca un termen rezonabil nu poate depasi “3 luni”. Un termen mai mare de 3 luni ar putea fi catalogat de Curtea Constitutionla a Republicii Moldova drept neconstitutional.

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
  1. Interesanta interpretare. Ar rezulta ca parlamentul ar trebui dizolvat cel tarziu la 17 septembrie? Am citit cateva articole bune si documentate de ale lui A.Iavorschi? E cumva membru al PNL?

  2. Pt Vlad

    Inca nu e membru, dar il asteptam oricind. Au venit foarte multi in partid in ulimul timp, dar nu iesim sa defilam cu ei, ca altii…

  3. Despre rectorii care au intrat in pld, nu inteleg totusi cum i-a daramat Filat, mai ales in conditiile cand ministru al educatiei, LBujor, e membru al AMN. Dupa 29 iulie se vehicula ideea ca Belostecinic ar fi un candidat al PL la functia de prim ministru, dar iata ca devine pldemist. Este curios ca rectorul pldmist al Universitatii I. Creanga a fost astazi debarcat din functie, fiind ales democatic decanul facultatii de istorie. Oare va intra si el in PLD?

  4. din cate cunosc parlamentul va fi dizolvat pe 16 septembrie. Cel putin asta se vehiculeaza in presa

  5. „După 20 de ani de orbecăială prin tunelul tranziţiei interminabile, Republica Moldova bate pasul pe loc. Sărăcia e independentă, corupţia e suverană, iar societatea este împărţită tot mai vizibil pe criterii politice, economice şi tot aşa. În continuare, vă invit să apreciem parcursul halucinant al Republicii Moldova de până acum. De unde am pornit şi unde am ajuns? Ce s-a făcut în 20 de ani de suveranitate, independenţă şi alte bunătăţi pe care nu am ştiut să le preţuim?” … SI AS COMPLETA EU , CA TOATE ACESTE NEIMPLINIRI SA POARTE UN NUME , ACESTA AR FI … C.S.I. ! DESI ESTE MULT RIDICATA IN SLAVI DE MULTI INCA , ORGANIZATIA ACEASTA FANTOMATICA – CSI-UL- VA FI GROPARUL MOLDOVEI …

  6. nu vad rostul acestei discutii … alegerile parlamentare si in premiera prezidentiale vor avea loc in toamna . si atunci ce mai discutam aici ?

  7. Vladimir Filat tine cu indaratnicie la numele sau slav. Filat nu-i vinovat cu nimic in aceasta afacere de PRONUME, parintii cu inclinatii vadite spre rusia si slavizare i-au dat dnumirea de vladimir.

    Aceasta educatie ruseasca din fammilie explica faptul ca filat nu a ales si nu POATE sa aleaga nationalitatea romana, explica deasemeni manifestarea sa AMORFA privind Decretul DOMNULUI GHIMPU despre ziua de 28 iunie, despre ROMANIA, despre UNIREA cu ROMANIA, subiecte pe care le evita invocand bine inteles :::: “” nu e momentul “”, “” ce vor zice rusii “” , “” ce vor zice AMATORII de comunism “” , “” dam apa la moara lui voronin “”. Un fel de a zice “” UNIREA CU ROMANIA “” ???? LA pastele cailor .

    ACEASTA este interpretarea mea de cetatean ANONIM. Daca aveti o alta viziune despre filat, sunt gata sa va ascult.

    De aceea prefer infinit mai mult sa citesc pe DOAMNA VITALIA PAVLICENCU si sa ader la idelie sale juste si exceptional de clare, romanesti, NOBILE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *