PNL sprijina Decretul prezidential privind 28 iunie drept Zi a comemorarii victimelor ocupaţiei sovietice din anul 1940

Partidul National Liberal a salutat deciziile exponentilor Puterii, indreptate spre restabilirea adevarului istoric, spre afirmarea demnitatii nationale a romanilor, care constituie majoritatea populatiei din al doilea stat romanesc.

PNL a salutat si a facut sugestii concrete privind activitatea Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R.Moldova, sugestii tinind de definirea drept perioada de ocupatie a intervalului de timp scurs dupa 28 iunie 1940 pina la proclamarea Independentei Republicii Moldova fata de Uniunea Sovietica, cea care a ocupat teritorii istorice ale Romaniei. PNL considera ca si republica Moldova se afla sub ocupatie ruseasca prin faptul ca, in stinga Nistrului, stationeaza ilegal o armata ruseasca.

Raportul respectivei Comisii, apropierea tristei zile de 28 iunie, aspiratia unei parti tot mai mari de populatie de a iesi de sub opresiunea ideologiei staliniste, bolsevice, comuniste asupra istoriei, asupra evenimentelor produse romanilor din stinga Prutului au stat la baza emiterii Decretului prezidential de catre seful de stat interimar Mihai Ghimpu, prin care demareaza reasezarea istoriei pe un fagas obiectiv, ce demonstreaza si holocaustul nostru national.

PNL a manifestat de mai multe ori indoieli serioase privind valorile si viziunile impartasite de unele componente zise liberale si democrate din Alianta pentru Integrare Europeana. Ultimele declaratii ale unor lideri ai AIE in raport cu Decretul prezidential ce da identitate romaneasca populatiei si statului, ingrijoreaza profund societate, creind si alte linii de demarcatie decit cea intre comunisti si anticomunisti. Opinia publica ce impartaseste vederi evoluate, bazate pe optici si experiente europene, este nedumerita de apropierea pozitiilor unor componente ale AIE de cele ale comunistilor.

Partidul National Liberal considera ca Decretul prezidential nu poate fi, in nici un caz, anulat sau retras, si spera ca si Curtea Constitutionala, chemata sa decida asupra legalitatii lui, va pune la baza legea, nu influentele comercial-politice. AIE trebuie sa se convoace de urgenta in deplina componenta, sa discute si sa apara in fata opiniei publice cu o pozitie clara si unica privind adevarul istoric indiscutabil si sa nu dezamageasca societatea ce nu se mai vrea manipulata.

PNL si aripa sa tinara desfasoara o actiune de sensibilizare a populatiei si prin colectare de semnaturi privind necesitatea lichidarii consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop.

PNL va cobori drapelele in berna in Scuarul Europei pe data de 28 iunie si va remite Cancelarului federal al Germaniei Angela Merkel solicitarea sa procedeze, impreuna cu Presedintele rus Dmitri Medvedev, la lichidarea consecintelor Pactului Stalin-Hitler.

PNL va fi prin reprezentantii sai in fata Parlamentului in ziua de 28 iunie, pentru a-si manifesta sprijinul fata de Decretul prezidential, fata de pozitia lui Mihai Ghimpu si pentru a-si expune dezacordul cu deputatii ce se vor deda la incercari sau decizii nesabuite in raport cu seful interimar al statului.

PNL invita alogenii din Republica Moldova sa fie alaturi de adevarul istoric privind pamintul pe care ei locuiesc alaturi de populatia bastinasa romaneasca si sa se integreze plenar in viata politica, economica, sociala si spirituala a celui de-al doilea stat romanesc – Republica Moldova.

PNL nu face nici un pas inapoi in privinta demnitatii nationale romanesti, ce include, in primul rind atitudinea fata de trecut. Trecut care pentru basarabenii romani a fost si ramine unul extrem de nedrept. Nu vrem ca si viitorul sa ne fie la fel.

PNL considera ca numai prin libertatea cetateanului se va putea ajunge – mai devreme sau mai tirziu – si la votarea pentru reunificarea celor doua state romanesti, din care sa rezulte Romania mare – un stat puternic, membru al familiei euratlantice.

Chisinau,
26 iunie 2010

Loading Facebook Comments ...

48 Comments

Add a Comment
  1. AVEM NEVOIE DE ACEST PARTID IN PARLAMENT!!!

  2. Daca mai sint si asa forte in RM inseamna ca inca nu e totul pierdut.

  3. BRAVO! SI MULTA REZISTENTA IN CONTINUARE!

  4. Sper ca la alegerile din toamnă să ajungeţi în Parlament !

  5. SUSTIN INITIATIVA!!!!!!!!

  6. ACUM SE VEDE ADEVARATA FATA A TUTUROR!!! DECI SA ASTEPTAM ZIUA DE LUNI!!!

  7. Pt Radu Croitoru

    Daca PNL va ajunge in Parlament, precis ca nu va veti plictisi. Noi nu sintem soldati obedienti ai lui filatel, cirnatel, cojocel urechel, turcanel sau voronel. Sintem liberi si de asta toti se feresc de noi ca de dracu, nu sintem buni parteneri in jocurile lor prorusesti.

  8. complimente din partea asociatiilor noastre F.A.P.T.E-AFAR!
    Azi ati facut un mare pas inainte, defazand pe cei din AIE, si deveniti un varf de lance in urmatoarele alegeri!Tinerii studiosi in Romania si cei care lucreaza in Italia vad in voi noul val spre adevarata Europa, aceea a tuturor romanilor, unde nu trebuie sa existe vorbitori de romana de serie A si de serie B, ci toti la fel si toti sa ne bucuram de o tara adevarata nu una sfartecata!

  9. PNL de la PNL?
    Vad ca aveti sigla lui Bratianu si Kogalniceanu.
    PNL tot timpul a fost un partid inteligent care ducea o politica exemplara,sper sa va ridicati macar la jumatate din nivelul lor.
    Ce a facut Ghimpu este rar si unic petru o tara de lasi care nesuportand adevarul isi spun pragmatici,doar pentru a putea dormi noaptea pentru ca si-au dus armata sa defileze peste cadravele bunicilor ,pupand pantoful tarului.

  10. Respect dar pacat ca nu ati mers impreuna cu Ghimpu de la inceput. Inca e de parere ca PNL are nevoie de voturi, nu mai mult. Recomand insistent sa faceti o intalnire tet-a-tet si sa puneti punctele pe „i”. Oricum se asteapta o fuziune ale celor 3 formatiuni si de aceasta are nevoie Moldova, in primul rand – o unitate, o verticalitate si o fermitate.

    Il respect pe Ghimpu pentru paşii îndrăzneţi. Păcat dacă lupoii il vor trăda, ar avea şi ei şansa să rămână în istoria RM. Nu ca Roşca, preacurvărit peste noapte.

    Şi încă ceva – OMEGA, rupor oficial al PCRM, a lansat un apel să vină toţi „nemulţumiţii” luni, la 10.20, în faţa Palatului Republicii. Mă aţteptam la aşa o provocare, dar oricum, mă umileşte modul în care s-a făcut acest lucru.

    Poliţia, politizată prin persoana Catan, nu va face nimic, la sigur. Armata, fidelă lui Ghimpu, nu se va amesteca, şi e corect. Societatea… pasivă de tot, zombată de zeci de ani de propaganda comunistă…

    Doamne, dă-ne tărie să trecem în ziua de marţi. Luni – va fi o zi grea de tot.

  11. Sorry, din grabă am comis nişte greşeli tehnice.
    Descifrez:
    3 formaţiuni: PL, PNL, MAE
    la 10.20 a se substitui prin 10.30

  12. 28 iunie 1940: URSS declara razboi Romaniei!
    Romania Libera,
    Vineri 24 Iunie 2005

    28 iunie 1940. „Timpul”, „Universul” si celelalte mari cotidiane ale vremii care apareau la Bucuresti, ca si in restul tarii, aveau prima lor pagina in chenar de doliu. Urma sa se produca primul mare rapt teritorial al acelui an de cumpana – ocuparea prin forta a Basarabiei si a nordului Bucovinei, de catre Uniunea Sovietica, in urma unui ultimatum deosebit de insolent. Imperiul sovietic cerea guvernului roman sa-i fie cedate Basarabia si nordul Bucovinei (in fapt, acestor teritorii li se va adauga si Tinutul Herta). Alternativa nu era explicit formulata in ultimatum, dar era suficient de transparenta: URSS declara razboi Romaniei!

    Atitudinea lasa, lipsita de reactie a marilor puteri occidentale Marea Britanie si Franta, care promisesera garantii dupa incheierea primei conflagratii mondiale, a determinat, in ultima instanta, incheierea, la 23 august 1939, a Tratatului de neagresiune germano-sovietic, cu al sau incendiar protocol secret. Acesta din urma, la randul sau, a generat, direct sau indirect, ocupatia germana in Olanda si Belgia, o noua hacuire a Poloniei de catre Berlin si Moscova, ocupatia sovietica in Tarile Baltice, declansarea razboiului sovieto-finlandez, atacul sovietic asupra Romaniei de la 28 iunie 1940.
    Pentru a judeca mai corect situatia politica internationala a acelor ani Đ si poate din anii ce au urmat, ba chiar si din zilele noastre Đ Occidentul a inteles pericolul dinspre Berlin abia dupa caderea Frantei si dupa ce s-au produs primele atacuri aeriene peste Canalul Manecii. Intamplator sau nu, in aceeasi zi de 28 iunie 1940, Londra i-a recunoscut generalului Charles de Gaulle calitatea de sef al „Frantei libere”, considerandu-l singurul capabil sa organizeze o colaborare franco-britanica impotriva germanilor. Cat despre pericolul dinspre Urali, aliatii occidentali nu l-au inteles decat mult mai tarziu. Abia dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial. Cand jocurile erau deja facute si au mai trebuit sa treaca inca vreo patru decenii si jumatate de cosmar comunist.

    Istoria oficiala care minte

    Manualele de istorie Đ nu doar cele aparute la Moscova sau la Bucuresti, in anii regimului comunist, dar chiar si multe tiparite in tarile din Occident Đ au acreditat ideea ca Uniunea Sovietica ar fi intrat in cel de-al doilea razboi mondial numai dupa agresiunea asupra sa a Germaniei naziste la 22 iunie 1941.
    In ceea ce priveste situatia Romaniei, mai toti istoricii romani au acceptat sa culpabilizeze Bucurestiul, definindu-l, conform vrerii Moscovei, drept agresor, o data ce s-a pus in practica ordinul maresalului Ion Antonescu Đ „Va ordon treceti Prutul!”, uitand ca a existat momentul iunie 1940.
    Mai mult decat atat, s-a uitat ca, de fapt, Uniunea Sovietica intrase deja, in acele zile de iunie 1940, in cel de-al doilea razboi mondial. Si, ca in bancurile cu Radio Erevan, nu ca victima, ci ca stat agresor. Cum s-au desfasurat, propriu-zis, evenimentele reprezinta tema studiului aparut in revista moscovita „Ogoniok”, sub semnatura istoricului rus Aleksandr Nekrici, din care vom cita pasaje semnificative.

    Inca o data, Polonia
    a fost scoasa la mezat
    Studiul are ca punct de plecare data de 23 august 1939. „La Moscova a fost semnat pactul de neagresiune dintre Germania si URSS. Protocolul secret, anexa la pact, examina impartirea Europei rasaritene in sfere de influenta. Ceva mai tarziu, ministrul german al Afacerilor Externe, von Ribbentrop, cel care semnase, impreuna cu Molotov, pactul si protocolul secret, se referea, intr-o declaratie de-a sa facuta la Moscova: spre deosebire de delegatiile militare engleza si franceza, el nu sosise la Moscova pentru a cere URSS ajutor militar impotriva Angliei. Germania este destul de puternica pentru a se masura si cu Polonia, si cu aliatii occidentali”.

    In arhivele germane s-a pastrat si reactia lui Stalin: „Punctul de vedere al Germaniei de a refuza orice ajutor militar este demn de respect. Totusi, puternica Germanie este o conditie obligatorie pentru pacea in Europa. Ca urmare, Uniunea Sovietica este interesata in existenta puternicei Germanii”.

    Accentul a fost pus pe „pace”. In continuare, lucrurile au fost mai simple: totul era subordonat ideii apararii pacii. Oficiosul sovietic „Pravda” a si numit tratatul „pactul pacii”.

    In dimineata de 1 septembrie 1939 Germania a atacat Polonia, deschizand astfel cel de-al doilea razboi mondial.
    La impartirea Poloniei, Stalin a cerut initial voievodatul Lublin. A facut-o din precautie: daca Anglia si Franta vor reactiona, iar Germania va fi infranta, atunci Stalin, luand voievodatul Lublin, ar putea sustine ca nu vrea decat sa pastreze un sambure de statalitate poloneza. Cand s-a convins ca nici Anglia, nici Franta nu sunt gata sa acorde un ajutor imediat aliatului lor polonez, atunci s-a raliat ideii lichidarii totale a statului polonez. (n. aldine: La 1 septembrie 1939, Germania ataca Polonia. La 3 septembrie, Marea Britanie si Franta declara razboi Germaniei. La 17 septembrie, Uniunea Sovietica ataca si ea Polonia. Ar fi fost logic ca Marea Britanie si Franta sa-i declare razboi si acesteia. Cum stim, n-au facut-o).
    Si in aceasta perioada, politica externa sovietica decurgea din doctrina lui Stalin, formulata de el inca din 1925, dar publicata doar la doi ani dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Aceasta glasuia: „Drapelul nostru va ramanea, ca si in trecut, drapelul pacii. Dar daca razboiul va incepe, nu trebuie sa ne prinda cu mainile incrucisate. Trebuie sa ne implicam, sa ne implicam insa ultimii. Si sa ne implicam pentru a arunca pe talerul balantei greutatea decisiva, greutatea cu care ne-am putea impune”. (Din cuvantarea lui Stalin la plenara CC al PC (b) din 19 ianuarie 1925).

    Teoria folosirii contradictiilor din cadrul imperialismului a fost binisor prelucrata. Teza sa principala era: sa-i asmutim pe capitalisti unii contra altora, sa-i silim sa se lupte unul cu altul in beneficiul bolsevicilor si al socialismului. In noiembrie 1940, Jdanov spune intr-un cerc restrans: „Tov. Stalin recomanda insistent ca noi, din ascunzatori legate de mecanica politicii internationale, sa stim, sa studiem, astfel incat, in aceasta privinta, cum spune tov. Stalin, sa nu fim mocofani… Rolul… ursului (adica al Rusiei Đ n.a.) este ca, atat timp cat se taie lemne, sa trecem prin padure si sa ne cerem plata pe buturuga. O asemenea pozitie …o vom adopta si pe viitor. (Animatie in sala, aplauze furtunoase, rasete)”.

    Unitatea de interese ale lui Stalin si Hitler, „corect” intelese de ei, a reiesit chiar peste cateva ore dupa agresiunea Germaniei asupra Poloniei. La 1 septembrie, la ora 7.30 dimineata, seful Statului Major al fortelor aeriene militare germane expediaza o telegrama la Moscova. Se exprima rugamintea ca, neintarziat, statia de radio de la Minsk sa transmita semnale continui pentru aviatia germana, care bombarda teritoriul polonez. (…)

    Stalin a cautat o formulare potrivita pentru un comunicat oficial, care sa-i permita sa justifice agresiunea sovietica in Polonia. Documentele germane de arhiva ne-au adus la cunostinta nuantele acordurilor germano-sovietice. Stalin a dorit sa arunce responsabilitatea asupra germanilor. Formularea initiala se prezenta astfel: Uniunea Sovietica intra in Polonia ca urmare a pericolului aparut din partea Germaniei pentru populatia bielorusa si ucraineana. Germanii, firesc, s-au infuriat si au protestat ferm, aratand ca formularea propusa de Molotov „este neconforma cu continutul acordului de la Moscova”. Stalin da inapoi. In cele din urma, comunicatul convenit spunea: intrarea trupelor sovietice a fost dictata de grija fata de soarta populatiei bieloruse si ucrainene care traia in Polonia, ca si de situatia complicata de pe teritoriul Poloniei.

    Dupa caderea Varsoviei, Molotov s-a inteles cu germanii ca motivarea initiala a amestecului militar al URSS sa contina o nota „ofensatoare pentru sentimentele germanilor”, dar cere sa „nu se faca tapaj pentru asemenea fleacuri care mai apar in drumul nostru”. Molotov este pe deplin sincer, doar discuta cu un partener, caruia-i explica ca guvernul sovietic nu vede vreun alt motiv, cat timp „pana acum, Uniunea Sovietica nu a avut motive de neliniste in legatura cu minoritatile sale din Polonia”… Si a urmat nota adresata guvernului polonez, cum ca „guvernul sovietic nu poate sa lase fara aparare pe fratii de sange ucraineni si bielorusi”.

    La 17 septembrie 1939, Armata Rosie a lovit de la est Polonia. Atunci, si nu la 22 iunie 1941, Uniunea Sovietica a devenit unul dintre participantii la cel de-al doilea razboi mondial.(…)
    Peste o zi doar, Stalin se adreseaza germanilor: el este categoric impotriva pastrarii oricarui fel de statalitate poloneza. Una din consecintele tragice ale acestei decizii a fost si exterminarea ofiterilor polonezi in padurea de la Katyn, de langa Smolensk, in aprilie 1940.
    La 20 septembrie 1939, reprezentantii fortelor armate ale Germaniei si Uniunii Sovietice au semnat la Moscova un acord formal privind conducerea operatiunilor militare in Polonia. (…)

    Colaborarea
    Invitat la Moscova, ministrul estonian al Afacerilor Externe a fost silit de Molotov si de Stalin sa semneze un tratat de ajutor reciproc. Acesta a fost inceputul „inghitirii” Statelor Baltice din iunie 1940. Sunt cel putin ciudate si aflate in totala contradictie cu faptele, acum unanim recunoscute, afirmatiile conducatorilor sovietici, cum ca intre tratatul de neagresiune sovieto-german, care pasa Statele Baltice in „sfera de influenta” a Uniunii Sovietice, si ulterioara lor inglobare in URSS nu ar fi nici o legatura. Complicatiile aparute in relatiile cu germanii din cauza pretentiilor suplimentare ale URSS asupra unei parti din teritoriul lituanian au fost reglementate apoi pe calea platii catre Uniunea Sovietica a unei sume considerabile in aur.
    Castigand teritorial, ca rezultat al pactelor cu Germania, Uniunea Sovietica a pierdut in securitate. Aceasta ar fi cea mai importanta consecinta a largirii teritoriului sovietic. Polonia si Statele Baltice serveau, in trecut, pentru URSS drept „cordon sanitar” impotriva unui atac neasteptat dinspre apus, atat timp cat URSS nu avea granita comuna cu cel mai periculos agresor potential Đ cu Germania. Acum aparuse o frontiera comuna cu Germania nazista si cu aliatii sai, pe o distanta de 5.000 de kilometri, unde aproape in fiecare punct URSS era deschisa pentru a fi atacata.

    Cum s-a desfasurat colaborarea militara a aliatilor? Armata sovietica si cea germana au intrat in Lvov din doua directii, s-a creat chiar pericolul unei confruntari dintre ele. Inaltul comandament german a gasit imediat o iesire: propune ofensiva comuna cu transmiterea ulterioara a orasului in mainile comandamentului sovietic. Totul s-a incheiat cu o parada comuna a armatelor sovietica si germana aflate la Lvov. (…)

    Uniunea Sovietica, acordand sprijin politic Germaniei, nu a scapat nici un prilej de a-si mari propriul teritoriu. Realizandu-si planul, Stalin a intrat intr-un razboi nefericit (pentru el) cu Finlanda, in care a suferit o rusinoasa infrangere. Razboiul finlandez a demonstrat slabiciunea militara a URSS si l-a incurajat pe Hitler pentru un eventual razboi impotriva Uniunii Sovietice.

    Slabita de razboiul finlandez, URSS a demonstrat in si mai mare masura loialitatea sa fata de Germania. Molotov si-a exprimat totala adeziune fata de „masurile de aparare” ale Germaniei in nordul Europei si i-a urat (la 9 aprilie 1940) deplin succes. Este vorba despre invazia in Danemarca si Norvegia. Dupa ocuparea teritoriilor acestor state de catre Germania reprezentantele diplomatice ale guvernelor lor la Moscova au fost inchise.

    Molotov, cu sinceritatea sa cinica, declara la sedinta Sovietului Suprem al URSS din 1 august 1940 (adica dupa capitularea Frantei) ca, daca nu ar fi fost ajutorul Uniunii Sovietice, Germania nu si-ar fi putut realiza planurile militare („… guvernul nostru a asigurat Germaniei siguranta linistii in Rasarit”). El a amintit, de asemenea, de incercarile presei britanice si probritanice de a speria URSS in legatura cu „perspectiva cresterii puterii Germaniei”. Totul era menit, a spus el, ca sa nelisteasca pe germani. Dar ei nu trebuie sa se astepte la nici un fel de actiuni dusmanoase din partea URSS. Si a mai oferit inca o dovada de prietenie: la 18 iunie 1940, Molotov a transmis ambasadorului von Schullenburg „cele mai calde felicitari” din partea guvernului sovietic cu ocazia „stralucitorului succes” al Wehrmachtului, care tocmai se incheiase cu infrangerea militara a Frantei. (…)

    Stalin pofteste si la Basarabia,
    dar si la nordul Bucovinei
    Victoria obtinuta de Germania in Vest, in mai-iunie 1940, l-a determinat pe Stalin sa ia hotararea de a incorpora imediat Statele Baltice Đ Lituania, Letonia si Estonia Đ in componenta Uniunii Sovietice. In vara lui 1940, Stalin, speriindu-se de o rapida incheiere a pacii in Vest (situatia Angliei parea pentru multi fara nici o speranta), a dorit sa mareasca teritoriul URSS inainte de a se incepe negocierile de pace.

    Si ca de fiecare data cand Uniunea Sovietica isi misca diviziile la atac Đ dupa Statele Baltice au urmat Basarabia si nordul Bucovinei Đ, el declara imediat ca aceste actiuni nu sunt indreptate impotriva Germaniei, ci, din contra, slujesc „intereselor fundamentale de stat ale URSS si Germaniei”.

    Hotararea Uniunii Sovietice de a ocupa Bucovina, care fusese parte a monarhiei austro-ungare, a trezit insa nemultumirea Berlinului. Stalin a cedat, limitandu-si pretentiile „numai” la partea nordica a Bucovinei. Germanii au decis sa nu intre intr-un conflict cu URSS pe aceasta tema si chiar au sfatuit guvernul roman sa accepte cererile URSS.

    In acest timp, Ribbentrop urmarea din ce in ce mai insistent transformarea „Pactului anticomintern” din 1936 intr-o alianta pentru reimpartirea imperiului britanic. Pentru inceput, se vorbea numai despre neutralitatea Uniunii Sovietice in acest caz. A aparut cunoscuta dilema a lui Hitler: sa porneasca razboi impotriva Uniunii Sovietice in primavara lui 1941 sau sa puna in aplicare planul de impartire a lumii in sfere de influenta intre Germania, Italia, Japonia si Uniunea Sovietica?

    Intre altele, in ciuda asteptarilor lui Hitler, Anglia nu numai ca n-a capitulat, dar nici nu se gandea sa poarte negocieri de pace. Lui Hitler i s-a confirmat ideea ca rezistenta Angliei se bazeaza nu doar pe forta SUA, ci si pe speranta ca, mai devreme sau mai tarziu, Stalin va fi convins sa ajunga la intelegere cu ei impotriva pericolului german. Daca nu este posibila capitularea Angliei, va fi necesar sa se intoarca impotriva Rusiei, s-o distruga printr-o campanie rapida. Atunci si Angliei nu-i va mai ramane decat sa accepte conditiile dictate de invingator. Aceste motive au rasunat destul de limpede in mai multe interventii facute la consfatuirile cu comandantii militari.

    La 31 iulie, Hitler a dat ordin Statului Major General sa pregateasca planul de operatiuni impotriva Uniunii Sovietice. Data inceperii razboiului fusese stabilita pentru jumatatea lui mai 1941. Mai tarziu, in legatura cu agravarea situatiei in Balcani (Grecia, Iugoslavia), inceperea actiunilor militare s-a amanat de cateva ori.

    In final s-a creat si coalitia militara germana. Ea incepea din nord, de la frontiera sovieto-norvegiana, si se termina in sud, la gurile Nistrului.

    In septembrie-octombrie 1940, relatiile dintre Germania si URSS se inrautatesc in legatura cu tranzitarea trupelor germane pe teritoriul Romaniei. Uniunea Sovietica a insistat ca Bulgaria sa intre in sfera sa de interese.”

    Bucuresti, inceputul anului 1940

    La Bucuresti se stia ca Germania incheiase, la 23 august 1939, un „pact de neagresiune” pe 10 ani cu URSS. Oficial, acel „pact” nu prevedea nimic care sa sperie. Ceea ce nu se stia la Bucuresti ar fi putut sa sperie: la Moscova, Ribbentrop semnase, impreuna cu Molotov, si un „protocol secret”, prin impartirea sferelor de influenta intre cele doua puteri. Dar despre acest document s-a aflat abia peste cinci ani. In perioada finala a celui de-al doilea razboi mondial, trupele americane au capturat cele mai importante fonduri de documente germane. Intre acestea, era si copia protocolului secret aditional al pactului Ribbentrop Đ Molotov (sau Hitler Đ Stalin).

    Sovieticii au respins, de la inceput, chiar si ideea existentei unui protocol secret. Abia pe timpul glasnosti-ului lui Gorbaciov, in preajma anilor 90, au admis acest fapt. Dar au sustinut ca ar fi disparut originalul. La sfarsitul anului 1992 Đ inceputul anului 1993, Kremlinul a recunoscut ca descoperisera originalul. S-a dovedit, cu acel prilej, ca textul sovietic, dat publicitatii, era identic cu cel publicat de americani cu aproape cinci decenii in urma.
    Dupa cum am vazut, prima consecinta a protocolului secret a fost invadarea Poloniei, dupa 1 septembrie 1939, data oficiala a declansarii celui de-al doilea razboi mondial.

    Semnale ingrijoratoare veneau spre Romania din toate punctele cardinale: la Budapesta, primul ministru P’l Teleki declara, in Parlamentul ungar, ca Tratatul de la Trianon e anulat si ca situatia trebuia modificata; la Sofia, guvernantii bulgari declarau ca vor recapata Dobrogea pe calea tratativelor.
    La 6 martie 1940, in timpul guvernarii Gh. Tatarescu, Regele Carol al II-lea convoaca un Consiliu de Coroana, pentru a analiza situatia creata.

    Potrivit jurnalului lui Carol al II-lea, la 19 aprilie 1940, Regele a reunit un consiliu restrans, compus doar din trei persoane: primul ministru Gheorghe Tatarescu, ministrul Afacerilor Straine Grigore Gafencu si ministrul Palatului, Ernest Urdareanu, spre a examina situatia creata si ce masuri se pot lua. Doua ipoteze au fost luate in calcul: 1. o agresiune din partea germanilor, la care s-ar alatura maghiarii, si s-ar produce invadarea Transilvaniei; 2. o agresiune sovietica pentru ocuparea Basarabiei. S-a convenit ca reactia Romaniei nu putea fi decat rezistenta armata.

    Insa evenimentele au continuat sa se deruleze: la 10 mai 1940, Germania invadeaza Olanda si Belgia. A urmat caderea Frantei (22 iunie 1940). De-aici incolo, nimic nu mai statea in calea urnirii spre Vest a masinii de razboi a „ursului” sovietic.
    La 26 iunie 1940, ora 11 seara, Molotov a chemat la Kremlin pe ministrul roman la Moscova, Gheorghe Davidescu, si i-a remis ultimatumul, prin care cerea cedarea, de catre Romania, Uniunii Sovietice, a Basarabiei si a nordului Bucovinei. Se cerea un raspuns in termen de 24 de ore. Davidescu a incercat sa explice situatia, apeland la argumente istorice, etnografice si politice. In zadar. Soarta Romaniei era deja transata: Molotov a spus-o clar Đ cedare
    sau razboi!

    Prima nota ultimativa sovietica (26 iunie 1940) remisa guvernului roman

    „In anul 1918, profitand de slabiciunea momentana a Rusiei tariste, Romania a ocupat in mod injust si abuziv teritoriul Basarabiei, distrugand astfel unitatea organica si seculara (n. aldine: „seculara”, adica… 106 ani!) a acestei provincii cu restul Rusiei.

    Uniunea Sovietica nu a recunoscut niciodata si sub nici o forma aceasta rapire samavolnica.
    Necesitatea de a intretine bune relatii politice in aceasta parte a Europei si actuala situatie internationala cer o solutionare imediata a acestei probleme de litigiu.

    Uniunea Sovietica considera oportun si necesar ca Basarabia sa fie restituita imediat, iar Đ pe de alta parte Đ cere sa i se cedeze Nordul Bucovinei, care reprezinta o unitate organica cu restul teritoriilor locuite de ucraineni.
    In acelasi timp, cedarea acestei regiuni din Bucovina constituie o compensatie justa pentru repararea nedreptatii savarsite prin stapanirea abuziva a Basarabiei timp de 22 de ani.

    In consecinta, guvernul URSS pretinde:

    1. Cedarea imediata a Basarabiei;

    2. Cedarea imediata a nordului Bucovinei.
    Guvernul sovietic isi exprima speranta ca Guvernul Regal Roman va gasi oportun sa se ajunga la o solutionare pasnica a problemei, a acestui conflict, si asteapta raspunsul cuvenit in cadrul zilei de 27 iunie 1940, ora 12 (ora Moscovei)”.

    In presa sovietica (oficiosul Partidului Comunist bolsevic „Pravda”) din 29 iunie 1940, prima nota ultimativa apare intr-o alta varianta. Iat-o, spre comparatie cu varianta de mai sus, mult mai cunoscuta:

    „In anul 1918, Romania, folosindu-se de slabiciunea militara a Rusiei, a desfacut de la Uniunea Sovietica (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, incalcand prin aceasta unitatea seculara a Basarabiei, populata in principal cu ucraineni, cu Republica Sovietica Ucraina.

    Uniunea Sovietica nu s-a impacat niciodata cu faptul luarii cu forta a Basarabiei, ceea ce guvernul sovietic a declarat nu o data si deschis in fata intregii lumi.

    Acum, cand slabiciunea militara a URSS a trecut in domeniul trecutului, iar situatia internationala care s-a creat cere rezolvarea rapida a chestiunilor mostenite din trecut, pentru a pune, in fine, bazele unei paci solide intre tari, URSS considera necesar si oportun ca, in interesul restabilirii adevarului, sa paseasca impreuna cu Romania, la rezolvarea imediata a chestiunii inapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice.

    Guvernul sovietic considera ca chestiunea intoarcerii Basarabiei este legata in mod organic de chestiunea transmiterii catre URSS a acelei parti a Bucovinei a carei populatie este legata in marea sa majoritate de Ucraina Sovietica prin comunitatea soartei istorice, cat si prin comunitatea de limba si compozitie nationala. Un asemenea act ar fi cu atat mai just cu cat transmiterea partii de nord a Bucovinei catre URSS ar reprezenta, ce-i drept Đ numai intr-o masura neinsemnata, un mijloc de despagubire a acelei enorme pierderi care a fost pricinuita Uniunii Sovietice si populatiei Basarabiei prin dominatia de 22 ani a Romaniei in Basarabia.

    Guvernul URSS propune guvernului regal al Romaniei:

    1. Sa inapoieze Basarabia Uniunii Sovietice.

    2. Sa transmita Uniunii Sovietice partea de nord a Bucovinei cu frontierele conform hartii alaturate.
    Guvernul sovietic isi exprima speranta ca guvernul regal al Romaniei va primi prezentele propuneri ale URSS si ca aceasta va da posibilitatea rezolvarii pe cale pasnica a conflictului prelungit dintre URSS si Romania.
    Guvernul URSS asteapta raspunsul guvernului regal al Romaniei in decursul zilei de 27 iunie curent.
    26 iunie 1940”

    Incercarile partii romane de a negocia s-au lovit de un refuz net.

    A doua nota ultimativa sovietica (27 iunie 1940)

    „Guvernul URSS ia act de dorinta Romaniei de a solutiona pasnic conflictul si cere:

    1. In termen de patru zile, cu incepere de la 28 iunie 1940, orele 12.00 (ora Moscovei), teritoriul Basarabiei si al Bucovinei de Nord va fi evacuat de trupele si autoritatile romane.

    2. Pe de alta parte, in mod succesiv, acelasi teritoriu va fi luat in stapanire de catre fortele Armatei Rosii.

    3. La 28 iunie 1940, fortele Armatei Rosii vor ocupa punctele Cernauti, Chisinau si Cetatea Alba.

    4. Autoritatile romane vor trebui sa predea in perfecta stare si in intregime: caile ferate, depozitele de orice fel, intreprinderile industriale etc.

    5. Se va constitui o comisie mixta plenipotentiara care va reglementa formalitatile predarii.
    Guvernul sovietic asteapta raspunsul Guvernul Regal Roman pana la 28 iunie 1940, ora 12 (ora Moscovei).”

    Ziua cea mai lunga si mai neagra

    Sa ne reintoarcem in Bucuresti. In acea zi de 27 iunie 1940, dupa primirea celui de-al doilea ultimatum sovietic. Atunci, s-au tinut doua Consilii de Coroana: unul la pranz, al doilea noaptea. La primul Consiliu, dupa dezbateri, Regele a pus la vot acceptarea sau respingerea ultimatumului sovietic. Din cei 26 de participanti, 11 s-au pronuntat pentru respingerea notei ultimative sovietice, 10 Đ pentru acceptarea ei, 4 Đ pentru discutii, un vot a fost rezervat. Carol al II-lea, cel care doar cu cateva luni in urma, declarase solemn la Chisinau ca „nu va ceda nici o brazda din trupul tarii”, a conchis, in mod ciudat, ca”… rezultatul votului a fost pentru primirea ultimatumului” („Insemnari zilnice”).

    In dupa-amiaza aceleiasi zile (27 iunie 1940), primul ministru Gheorghe Tatarescu l-a vizitat pe suveran. Dupa discutiile avute, Carol al II-lea a tras concluzia ca Tatarescu „este pentru cedare”.

    La cea de-a doua intrunire a Consiliului de Coroana (seara de 27 iulie 1940) au participat 28 de ministri si consilieri regali. Primul ministru Gheorghe Tatarescu a dat citire notei de raspuns adresate guvernului sovietic, iar seful Marelui Stat Major, generalul Florea Tenescu, a prezentat o informare ce aducea „date uluitoare” privind raportul de forte dintre Romania si URSS, la care au fost adaugate fortele militare ungare si bulgare. Datele trebuiau (scrie Carol al II-lea) „sa conduca (si au condus!) la intarirea concluziei celor prezenti ca Romania nu avea alta cale de urmat decat acceptarea pretentiilor teritoriale ale Kremlinului”. Numai sase din cei prezenti s-au declarat pentru rezistenta. Si noteaza Regele Carol al II-lea: „Numele lor merita sa fie inscrise cu litere de aur in cartea demnitatii romanesti: Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Stefan Ciobanu, Ernest Urdareanu…”. Iar propria parere: „… Consider ca se face o mare greseala de a ceda fara nici o rezistenta aproape un sfert din tara, dar ma vad coplesit de avizul marii majoritati a acelora carora le-am cerut sfatul. Am plecat fara a mai da mana cu nimeni, adica amarat si convins ca urmarile celor hotarate vor fi foarte grele pentru tara…”.
    Formula adoptata a fost, pana la urma: cedam spre Rusia, ne intelegem cu Bulgaria, rezistam spre Ungaria.

    Cercetarile recente au demonstrat ca datele expuse de generalul Tenescu au fost false, diminuate, extrase special pentru a convinge asistenta de neputinta militara a Romaniei de a rezista in fata invadatorului sovietic. Insusi Carol al II-lea va recunoaste mai tarziu: „… am facut greseala de a-mi apleca urechea celor fricosi”, dar el insusi, din teama, a luat decizia inutila de a se consulta cu Consiliul de Coroana; chiar asa fiind, concluziile sale au fost ciudate, contrarii votului din primul Consiliu de la 27 iunie 1940. Regele Mihai I va admite, de asemenea: „Era periculos, chiar o sinucidere, sa ne opunem nemtilor si rusilor. Mai tarziu, mi-am dat seama ca li se putea rezista. Nu pentru mult timp, poate, dar se putea rezista, oricum”.

    Fireste, au mai avut loc si alte consultari. Berlinul, prin Wilhelm Fabricius, a sfatuit Bucurestiul „sa se supuna cererii guvernului sovietic”. Roma a transmis ca este de un „interes european esential ca Romania sa evite un conflict armat cu U.R.S.S.” Guvernele de la Belgrad si Atena, care considerau ca „trebuie, in prealabil, sa se concerteze cu ceilalti aliati”, roaga Bucurestiul sa nu tulbure, printr-o rezistenta militara, „pacea in bazinul dunarean si in Balcani”. Dintre tarile-membre ale Pactului Intelegerii Balcanice, doar Ankara a confirmat hotararea Turciei de a-si onora obligatiile asumate anterior. Astfel ca alternativele erau: rezistenta armata timp de maximum cateva saptamani, urmata de impartirea Romaniei intre U.R.S.S., Ungaria, Germania si Bulgaria sau cedarea teritoriilor revendicate prin nota sovietica. A prevalat aceasta ultima solutie. Motivarea? Sa pastram astfel statul roman cu institutiile si fortele sale armate.

    Raptul, vazut de la Moscova

    De fapt, in URSS nu s-a recunoscut niciodata in mod oficial actul istoric al Unirii Basarabiei cu Romania, fiind prezentat ca „o grava violare a vointei poporului moldovenesc”. Propaganda bolsevica prezenta Basarabia ca fiind un tinut rusesc, ocupat in mod vremelnic de „garzile albe” romane.

    Cat despre Bucovina, aceasta ar fi fost, dupa propagandistii moscoviti, o veche provincie austriaca, locuita in mare majoritate de ucraineni, care ar fi fost in mod nejust cedata Romaniei, prin tratatul de la Saint-Germain.
    Falsificarea realitatilor istorice, prezentarea sub o forma eronata a datelor de ordin statistic, descrierea tendentioasa a situatiei din Romania Đ si, in special, din Basarabia Đ in comparatie cu starea de lucruri din URSS Đ acestea erau metodele folosite indeobste.

    Dupa intrarea URSS in Liga Natiunilor, Moscova a fost nevoita sa semneze conventia referitoare la „definirea agresiunii”. Pentru inceput, conventia a fost semnata de Romania si URSS (Londra, 3 iulie 1933), apoi au aderat la aceasta si Estonia, Lituania, Polonia, Turcia, Afganistan, Persia si Finlanda.

    Prin conventie, se hotarau urmatoarele: 1. Consolidarea relatiunilor politice intre tarile semnatare. 2. Evitarea oricarui pretext de agresiune. 3. Asigurarea inviolabilitatii teritoriului national. 4. Evitarea invaziei fortelor armate Đ cu sau fara declaratie de razboi Đ atac contra teritoriului, respectiv blocada, sprijinirea bandelor armate etc.
    In incheiere: „Nici o consideratiune de ordin politic, militar, economic, de alta natura nu poate servi ca scuza sau justificare a unei agresiuni”.

    Numai ca URSS a revenit la politica sa traditionala de intimidare si agresivitate: in septembrie 1939, trupele sovietice au invadat teritoriul polonez de la est de linia Suvalki-Brest si Litovsk-Prezemyal; in noiembrie 1939, URSS a atacat Finlanda (de care era legata prin 5 tratate de neagresiune); in mai 1940, a ocupat Tarile Baltice, cu care Sovietul Suprem semnase Đ numai cu 8 luni inainte Đ tratate de buna vecinatate si neagresiune, iar doua luni mai tarziu le-a anexat definitiv, fara nici o justificare legala; in iunie 1940, URSS a gasit momentul potrivit pentru de a readuce in discutie problema Basarabiei, dupa ce, inca din primavara anului 1939, presa sovietica (dirijata, evident) a inceput sa intensifice campania antiromaneasca pe tema Basarabiei si a retrocedarii ei; s-a indus ideea ca schimbarile fundamentale ce au loc in Europa impun si Romaniei „sa lichideze problemele teritoriale pe care le are in suspensie cu URSS”.

    Totusi, pentru adormirea spiritelor, la 20 martie 1939, ministrul de Externe al URSS, V. M. Molotov, intr-un discurs radiodifuzat, afirma : „Dintre tarile vecine de la sud nu avem un pact de neagresiune cu Romania. Aceasta se datoreste unei probleme nerezolvate, adica problema Basarabiei, a carei ocupare de catre Romania nu a fost niciodata recunoscuta de catre URSS, cu toate ca niciodata nu s-a pus chestiunea inapoierii Basarabiei pe calea armelor. Acest fapt nu constituie, deci, un motiv pentru agravarea relatiilor dintre URSS si Romania”.

    Miscari de trupe

    Documente scoase de sub obrocul clasificarii atesta ca, in aceeasi perioada, se produceau masive deplasari de trupe catre frontierele Romaniei, la est de Nistru si in regiunea Galitiei Occidentale. Inca de la 1 aprilie 1940, incep sa fie transportate, de catre inaltul comandament sovietic, forte considerabile spre sud-vestul URSS, unele provenind de pe teritoriul de operatii din Finlanda, altele din Polonia rasariteana si din interiorul Uniunii.

    In reuniunile politice din Ucraina, Galitia Occidentala si Republica Autonoma Moldoveneasca (Transnistria), agitatorii Partidului Comunist si politrucii Armatei Rosii insistau asupra urmatoarelor teme: a) Romania va fi obligata sa retrocedeze atat Basarabia, cat si Bucovina, care sunt locuite de ucraineni; b) Romania pregateste un razboi contra Uniunii Sovietice, pe care Armata Rosie trebuie sa-l previna cat mai curand.

    Unul din comisarii politici, mai belicos, afirma undeva, in Ucraina de vest: „Romania va trebui sa-si dea seama de situatia pe care o creeaza si sa admita revendicarile juste ale Rusiei, caci in caz contrar trupele sovietice vor ocupa imediat prin forta Basarabia si Bucovina, infrangand orice incercare de rezistenta a armatei romane”.

    Desigur, un atac al URSS asupra Romaniei nu mai putea conveni Germaniei, la acea data. Dar Moscova putea sa nu mai tina cont de opinia Berlinului si sa se prevaleze de asentimentul obtinut altadata si, deci, sa treaca la atac, fara a mai anunta Germania.

    Potrivit marturiilor mai recente ale unor istorici militari rusi, inca imediat dupa semnarea, la 23 august 1939, a celebrului protocol secret, aditional la Tratatul de neagresiune sovieto-german, daca nu cumva chiar inainte de aceasta data, URSS a pus in practica strategia sa militara ofensiva, tinta fiind vestul Europei, incepand chiar cu Romania.

    Documente dezvaluite de curand arata ca, din aprilie 1940, Comandamentul sovietic a dispus ca forte importante sa fie transportate spre frontiera romana si a luat masuri pentru echiparea noului teatru de operatii sud-vest. Catre sfarsitul lunii aprilie, apoi, cu si mai multa intensitate, aceasta activitate din preajma frontierelor a continuat in cursul lunilor mai si iunie. Ce se intampla? Se lucra la ameliorarea comunicatiilor rutiere si ferate; se executau, din ce in ce mai frecvent, recunoasteri aeriene si terestre; satele din apropierea Nistrului erau evacuate; erau construite aerodromuri si depozite pentru armament si munitii; de-a lungul frontierei se faceau dese inspectii si alarme; instructia devenea tot mai intensa, exercitiile militare intrunind formatiuni de tancuri, aviatie, mijloace speciale.

    Catre jumatatea lunii iunie 1940 activitatea trupelor sovietice din apropierea frontierei si transporturile dinspre sud-vest au ajuns la o intensitatea maxima.

    Transporturile de trupe catre frontiera romana s-au facut pana in ultimele zile. In interior, se semnalau chemari de noi rezervisti, incorporari de noi recruti si continuarea, in mod intens, a instructiei trupelor. Din ansamblul informatiilor reiesea ca erau doua zone in care URSS a actionat mai mult: Stara Uzka-Horodenka-Kosov-Stanalovo-Kzorikov si Grigoriopol-Tiraspol-Odesa-Razdelnaia. Aceste regiuni corespundeau cu zonele probabile de concentrare a unor grupe de forte sovietice si, deci, zonele de unde ar putea, in caz de conflict armat, sa fie dirijate actiuni importante asupra Romaniei.

    In zilele de 24 -27 iunie 1940 s-au executat noi transporturi de trupe, iar recunoasterea terestra si aeriana acoperea toate frontierele URSS si, in special, zonele de la nordul Bucovinei si Tiraspol-Odesa. Echiparea sectoarelor de atac se completa cu graba printr-o concentrare masiva de mijloace si materiale.

    La 26 iunie 1940 (cu doua zile inaintea termenului fixat de ultimatum!), aviatia sovietica a depasit teritoriul national, mai ales in Bucovina, pentru a verifica situatia trupelor romanesti, iar unitatile militare motomecanizate sovietice s-au apropiat de Nistru.

    Agresiunea

    Documentele de arhiva se refera la intreg ansamblul de operatiuni desfasurate de URSS chiar inainte de remiterea ultimatumului. Prin directivele Comisarului Poporului pentru Aparare nr. OV/583 si OV/584 unitatilor regiunii militare Odesa li s-a dat dispozitia sa se puna in stare de lupta. Directivele cu privire la concentrarea trupelor sovietice pe linia de frontiera sovieto-romana au fost date in perioada 15 aprilie-10 iunie 1940.

    In scopul pregatirii si efectuarii operatiunii militare, prin jonctiunea celor doua regiuni ale Armatei Sovietice a fost creat Frontul de Sud, care avea in componenta sa armatele 5, 9 si 12. In calitate de comandant a fost numit generalul Gheorghi Jukov. Efectivul frontului era constituit din 32 de divizii de tragatori, 2 divizii motorizate de tragatori si 6 divizii de cavalerie, 11 brigazi de tancuri si 3 brigazi de tancuri aeropurtate, precum si 30 de regimente si 4 divizioane de artilerie.
    Pentru actiunile trupelor erau pregatite doua variante. Varianta de baza prevedea un plan de actiuni pentru cazul ca guvernul Romaniei nu va accepta evacuarea Basarabiei si Bucovinei. Armata Sovietica urma sa execute o lovitura concentrica prin intermediul Armatei a 12-a de-a lungul Prutului, in directia orasului Iasi, iar Armata a 9-a urma sa declanseze ofensiva mai la sud de Chisinau, spre Husi. Planul militar prevedea incercuirea trupelor romane in regiunea Balti-Iasi. Varianta a doua prevedea actiuni in cazul cand trupele romane urmau sa se retraga de buna voie la vest de Prut. Potrivit acestui plan, misiunea trupelor sovietice consta in iesirea rapida la Prut, pentru a lua sub control retragerea trupelor romane.

    Drept baza a actiunilor a fost luata varianta intai. Pe directiile principale ale ofensivei a fost asigurata o superioritate, mai mult decat tripla, de forte si mijloace.

    In conditiile in care ostilitatile de pe Frontul de Vest conturasera dominatia Germaniei, prin capitularea, la 22 iunie 1940, a Frantei si imobilizarea trupelor engleze de pe continent, guvernul Uniunii Sovietice a profitat de totala izolare internationala a Romaniei si a trecut la amenintarea cu forta.

    Conform Notei ultimative remise de Guvernul sovietic in ziua de 26 iunie 1940 si acceptata de Guvernul roman in ziua de 27 iunie, ocuparea Basarabiei si nordului Bucovinei trebuia sa se execute in termen de 4 zile, cu incepere din ziua de 28 iunie 1940, ora 14 (ora Bucurestiului), fixandu-se, pentru fiecare zi, liniile ce nu trebuiau depasite de fortele sovietice. Fara a se tine seama de textul Notei ultimative, coloanele sovietice au inceput trecerea inca din dimineata de 28 iunie 1940, ora 6,30, cand formatiuni de infanterie sovietice au incercat sa treaca Nistrul, in dreptul comunei Moldova (n.n. Romancauti). Primite cu focuri de elementele din sector ale reg. 6 cavalerie, trupele sovietice s-au oprit, cerand sa parlamenteze cu comandantul roman. In dupa-amiaza aceleiasi zile, subunitati de infanterie au trecut intreaga frontiera a Nistrului, ocupand, pana in seara aceleiasi zile, orasele Chisinau si Cetatea Alba. In Bucovina, trecerea frontierei s-a executat cu formatiuni motomecanizate dirijate spre Cernauti, pe care l-au ocupat spre ora 14 si, nerespectand linia fixata pentru acea zi, au inaintat pe unele directii pana la noua linie de demarcatie, fixata prin nota Molotov.

    In ziua de 28 iunie 1940, coloanele motorizate, trecute pe podurile construite peste Nistru in noaptea anterioara, au reluat inaintarea spre vest, catre podurile de peste Prut, de la Ungheni si Badragi.

    In aceeasi zi, unitatile de parasutisti au fost lansate in orasele Cahul, Ismail si Reni, ocupand institutiile si garile acestor orase si impiedicand evacuarea autoritatilor si materialelor armatei.

    Retragerea armatei romane, depasita de formatiunile motomecanizate sovietice si continuu hartuita de comunisti razvratiti si de agitatorii sovietici, s-a executat in foarte grele conditii, o parte din materialul de razboi fiind parasit in teritoriile ocupate. In plus, retragerea a fost ingreunata si de etapele lungi pe care trupele erau fortate sa le execute, precum si din cauza restrictiei exprese a Guvernului roman de a nu provoca incidente cu fortele sovietice.

    Trupele sovietice, luand drept slabiciune ceea ce pentru trupele romane nu era decat un act de disciplina militara constienta, au calcat stipularile din propriul ultimatum si, sub forma controlului rechizitiilor locale, opreau coloane romane, inconjurandu-le in prealabil cu forte mecanizate, indicand apoi bandelor instigate sa-si ridice ceea ce le-ar fi fost rechizitionat de catre trupele romane. Aceasta actiune a fortelor sovietice a fost executata dupa un plan bine stabilit: unitatile mecanizate sovietice depaseau coloanele romane si le opreau in momentul traversarii localitatilor; se barau iesirile satelor, in special cele de vest, apoi, servindu-se de megafoane, invitau soldatii basarabeni sa iasa din coloana spre a ramane pe loc; odata coloana dezorganizata prin indepartarea elementului basarabean, care, de altfel, la unele unitati, forma majoritatea, razvratitii civili erau indemnati sa-si reia materialele si animalele presupuse rechizitionate din zona.

    Pentru ocuparea nordului Bucovinei si Basarabiei, fortele sovietice au adoptat un dispozitiv ofensiv, inspirat dupa doctrina germana aplicata in Polonia si Franta. Un esalon inaintat, format din unitati motomecanizate, era dirijat pe directiile principale si avea ordin ca, in cel mai scurt timp, fara sa tina cont de coloanele romane, sa inainteze si sa ocupe podurile de peste Prut si punctele de trecere de pe liniile de demarcatie in nordul Bucovinei. Acest esalon, in legatura cu fortele aeriene, a fost precedat de lansari de parasutisti in centrele mai importante din sudul Basarabiei, in scopul de a instiga simpatizantii ideilor comuniste, ca, impreuna, sa procedeze cat mai neintarziat la dezorganizarea spatelui si hartuirea trupelor romane in retragere. Inapoia acestui esalon prim, sovieticii au impins grosul fortelor, format din mari unitati de toate armele si directiile principale in raport cu concentrarea anterioara.

    Teritoriile ocupate, primele luni de dupa…

    In scopul introducerii cat mai neintarziate a regimului comunist in cele doua tinuturi ocupate, pentru a sterge orice urma a administratiei romane, sovieticii au luat urmatoarele masuri de ordin general:

    In sedinta Sovietului Suprem, tinuta la Moscova in ziua de 1 august 1940, s-a hotarat incorporarea Bucovinei si a judetelor Hotin, Cetatea Alba si Ismail in Republica Ucraineana, iar restul Basarabiei in Republica Autonoma Moldoveneasca.
    S-au instalat comitete executive orasenesti si satesti in toate localitatile din teritoriile ocupate, comitete conduse de persoane straine, numite de la Centru si in care predominau elementele ucrainene si rusesti.

    S-au legiferat: a) nationalizarea pamanturilor particulare: solul, subsolul, padurile si apele devenind astfel proprietatea statului; b) nationalizarea bunurilor materiale si imobiliare ale cetatenilor; c) au fost preluate de stat bancile, casele de asigurare, institutiile de credit, caile ferate, raurile navigabile, precum si toate intreprinderile industriale cu peste 20 de salariati; d) s-au preluat, de asemenea, tipografiile, instalatiile electrice, tramvaiele, autobuzele si toate intreprinderile comerciale ale caror cifra de afaceri era superioara sumei de 600.000 lei anual, precum si farmaciile, spitalele, hotelurile si marile restaurante; e) invatamantul a fost organizat dupa sistemul sovietic, limba rusa fiind introdusa ca obiect obligatoriu; corpul didactic a fost obligat sa urmeze cursuri speciale de limba rusa si de initiere in directivele invatamantului sovietic, iar cei care nu se bucurau de increderea regimului au fost mutati in interiorul Uniunii Sovietice si inlocuiti cu elemente aduse din Republica Autonoma Moldoveneasca si Ucraina; f) majoritatea bisericilor au fost inchise: acolo insa unde mai exista slujba religioasa se oficia de preoti imbracati ca simpli civili; g) concomitent cu inchiderea bisericilor, s-a dus o intensa propaganda ateista, in special pentru copii; metodele acestei propagande erau foarte perverse: la rugaciunile ridicate catre Dumnezeu, copiii nu primeau mancare, in timp ce situatia se schimba atunci cand ruga lor era adresata lui Stalin; h) s-a introdus alfabetul chirilic chiar in scrierea limbii romane.

    La 3 iulie 1940, noua frontiera pe Prut a fost inchisa. In teritoriul ocupat au fost dislocate 15 divizii de tragatori, motorizate si cavalerie, 7 brigazi de tancuri si trupe aeropurtate.

    Rezultatul nemijlocit al anexarii acestor teritorii a fost exodul considerabil de populatie autohtona, reprezentat de cei 300.000 de refugiati romani care au trecut noul hotar cu Romania. De asemenea, 80.000 de germani din Basarabia si 30.000 din nordul Bucovinei au fost evacuati in Germania. In toamna anului 1940, in locul populatiei germane evacuate au fost colonizate circa 10.000 de familii din Ucraina.

    Odata cu instaurarea regimului sovietic stalinist a inceput un intreg lant de crime impotriva umanitatii: genocid, deportari, foamete. In perioada 28 iunie – 4 iulie 1940, de exemplu, numai in judetele Cernauti, Chisinau, Cetatea Alba si Balti au fost arestate 1122 de persoane. In noaptea de 13 iunie 1941, au fost deportate circa 5000 de familii din Basarabia. In august 1940, au fost trimisi la munca fortata 53.356 de tineri basarabeni.

    Din cauza acestor masuri, precum si a nesigurantei personale Đ arestarile, deportarile si executiile facandu-se in masa si numai pe baza unui simplu denunt Đ populatia din Basarabia si Bucovina era din ce in ce mai nemultumita. Grupuri de sute de romani incercau, adesea prin forta, sa se repatrieze in Romania.

    Autoritatile erau ingrijorate de aceasta stare de lucruri. De aceea au si organizat numeroase intruniri, in care oratorii cautau sa convinga populatia de avantajele regimului comunist, criticand, in acelasi timp, vechea administratie romaneasca.
    Sub pretextul desfiintarii somajului si cunoasterii Uniunii Sovietice, grupuri compacte de romani au fost stramutate cu forta in regiunile indepartate ale Uralului si Donetkului cu intentia de a dezradacina pe moldoveni din teritoriile romanesti si a rusifica provinciile ocupate.

    Din punct de vedere economic, situatia in Bucovina si Basarabia devenea tot mai grea. Pe piata si in magazine nu se mai gaseau aproape deloc alimente, obiecte de imbracaminte si incaltaminte, iar ceea ce mai exista se vindea clandestin si cu preturi foarte ridicate.

    Desi in 1939 recolta agricola fusese buna, totusi populatia era lipsita de alimentele necesare, dat fiind faptul ca o mare parte din produsul acestei recolte trebuia predata statului. Uneori, era necesar sa se predea autoritatilor cantitati mult mai mari decat recolta obtinuta.

  13. La ce ora are loc actiunea de sustinere si in ce loc? S-ar putea sa ne revedem, d-na Pavlicenco 🙂

  14. Aceasta alianta intre PREACUVIOSUL VLADIMIR si PREACURVITUL PASSAT nu este un bon semn nici pentru BISERICA si nici pentru MOLDOVA.

  15. PNL PNL PNL D-mna Pavlicenco in titlu spuneti ca salutati decretul lui Ghimpu dar in text va laudati doar pe PNL care e legatura dintre PNL si decretul lui Ghimpu nu am inteles

  16. Acuma se vor dezvalui adevaratele ,,curve” politice! Oamenii moldoveni, cu bun simt, vor intelege.
    Mancurtii si rusnacii, vechi si noi, vor tipa si se vor folosi de marea influenta ruseasca!
    Oricum, ceea ce a facut Ghimpu, este de un mare curaj, un mare om de stat!
    Trebuie sa vina in RO aici este nevoie de el, ca Basescu s-a compromis definitiv.

    Important!:
    Curajul si spiritul de dreptate a lui Ghimpu, va da incredere intregului popor roman!

    Sa ne traiti, DOMNULE GHIMPU!
    Nu va fie teama!
    Chiar daca veti muri, Veti fi un martir si erou al tuturor românilor, pentru totdeauna!

  17. Pt farg

    Nici un partid nu va face elogii altuia, e regula nescrisa in politica, mai ales ca noi,PNL, am fost verticali, iar PL a mai calcat pe laturi. Noi sprijinim Decretul prezidential, nu pe Ghimpu sau PL. E clar?

    „Partidul National Liberal considera ca Decretul prezidential nu poate fi, in nici un caz, anulat sau retras, si spera ca si Curtea Constitutionala, chemata sa decida asupra legalitatii lui, va pune la baza legea, nu influentele comercial-politice. AIE trebuie sa se convoace de urgenta in deplina componenta, sa discute si sa apara in fata opiniei publice cu o pozitie clara si unica privind adevarul istoric indiscutabil si sa nu dezamageasca societatea ce nu se mai vrea manipulata.”

    Si aratam ca nu degeaba am scris pina acum de Filat de rau. iata, vedeti-l, nu e cu Decretul si adevarul, ci cu Lupu, Voronin si Moscova, cu falsul si lipsa de demnitate nationala.

  18. zii,mai,moldoveneste,nu te da
    s-o pornim din toata inima,din toata inimioara
    ca-i rusine cui nu tine pasul cu celalalt
    SI-I MARE PACAT CUI S-O LASAT!

  19. e un fragment din razeseasca
    sa nu zica Stefan si ai mei nepoti
    sa nu ne blesteme la mormant
    ca ne-am dat de suflet antihristilor
    si-am batjocorit ce-a fost mai sfant
    ca traim de veacuri pe-un picior de plai,
    unde crestem fiice si feciori
    vrem sa-i stim alaturi-fericiti ca-n rai
    lang-o doina plansa-ntr-un izvor.

  20. Alexandru Xenopol (istoric, născut la Iaşi, n.1847-d.1920): „Răpirea Basarabiei ar fi trebuit să înveţe pe români un lucru: că dacă există vreun pericol pentru existenţa lor ca naţiune, acesta va veni de la nord; dacă este vreun element adevărat duşman al elementului român, este acel rusesc, care nu din întâmplare, din neîngrijire pune în pericol existenţa noastră, ci lucrează cu conştiinţă la distrugerea ei. Acest pericol l-au simţit toţi românii acei ce şi-au iubit într-adevăr poporul şi care au binemeritat de patria lor. Toată dezvoltarea noastră naţională este datorită luptei neîmpăcate în contra acestui element cotropitor, luptă în mare parte susţinută cu ajutorul apusului. În asemenea împrejurări, a face politică rusească este a da noi înşine arma în mîinile ucigaşului, este a trăda interesele cele mai sfinte ale cauzei române.”

  21. -E bine că PNL şi Dna Vitalie Pavlicenco a spus „Noi sprijinim Decretul prezidential”. Bravo!
    -Se poate de înţeles şi gîndul „Noi sprijinim … nu pe Ghimpu sau PL.”. „E clar?” – E clar şi pe înţelese.
    -Dar tot aici „ca la moldoveni” se începe mîncărimea „noi,PNL, am fost verticali, iar PL a mai calcat pe laturi. ” (!?). Chiar PNL este un partid sfînt? Farg doar a întrebat „care e legatura dintre PNL si decretul lui Ghimpu”. Nu care sunt mai verticali, sau calcă strîmb!
    – Doriţi, lăudaţi PNL, e de înţeles. Dar care este scpul, şi cel mai impotant – rezultatul, în a bate „în ai noştri” chiar şi acum.? De data aceasta este încă „floare la ureche” cum v-aţi spus părerea. În alte articole aţi bătut în PL, uneori chiar fără motive, mai ceva ca în pcrm!
    -Cum vă gîndiţi să aveţi aliaţi politici , dacă cu ocazie şi fără ocazie bateţi, uneori chiar dur, în PL, Ghimpu, Chirtoacă?

  22. “Noi sprijinim … nu pe Ghimpu sau PL.” … dar pe cine vreti ? pe sfintul duh ? un partid e compus din oameni nu din iarba verde . trebuie sa-i recunoastem meritele lui ghimpu care beneficiind si de hazardul sortii , s-a trezit si in inalta functie de presedinte [interimar] al republicii .daca stiau acesti trei maimutoi „pragmatici” , adica tradus , filo-rusi , filat,lupu si urechean cite „probleme” vor avea cu ghimpu , cu siguranta lucrurile ar fi stat altfel . presedintele ghimpu a deschis cutia pandorei , lucru de care s-au ferit ca de dracu ceilalti prezidenti … de azi incolo , lucrurile nu mai pot fi ca inainte de hotarirea lui ghimpu . il pot anula prin orice mijloc , la curtea constitutionala de exemplu , dar adevarul a iesit in libertate si nu va va mai putea fi inchis niciodata . nu mai vorbim de cit de ridicoli ar parea filat,lupu si urechean in ochii opiniei publice interne , dar si externe [ lumea occidentala ] . ghimpu a dat drumul bulgarelui de zapada din virful muntelui … si cu ajutorul oamenilor cinstiti si patrioti el va creste in marime de la zi la zi .

  23. un observator fin al politicii , ar recunoaste ca in fapt ghimpu a jucat o partida de sah cu ceilalti membri „pragmatici” ai AIE. cind a devenit clar ca ca se intra in linie directa pentru alegeri , ghimpu beneficiind si de pozitia sa de presedinte interimar si presedinte de parlament , a decis sa actioneze conform valorilor p.liberal , bazate pe adevarul istoric . probabil cel de sus a aranjat lucrurile in asa fel ca ghimpu sa detina cele mai inalte functii in stat . cu lupu presedinte , minciuna ar fi fost regina mare in moldova … de altfel ghimpu a recunoscut ca sunt mari sansele ca viitorul presedinte al republicii sa fie un „pragmatic’ , care va stopa orice actiune de renastere nationala si de aceea are obligatia sa faca tot ce depinde de el sa schimbe ceva in acest sens . cu siguranta in viitoarele alegeri , va exista o presiune exceptionala interna dar si externa [rusia] , pentru victoria unui presedinte ” de paie” , „pragmatic” … iar variante moscova are destule … filat , lupu , pasat sau candidatul pcrm , necunoscut inca astazi . lupta nu va fi in nici un caz in alegeri intre „stinga” si „dreapta” , cum incearca unii si altii sa ne faca sa credem …astea sunt glume . ci intre fortele autentice pro-europene si pro-romanesti si fortele reactionare , retrograde si anti-democratice filo-rusesti . iar aici vreau sa spun ca cine are ca model pe putin , in realitate nu este un democrat autentic , ci doar din vorbe … mai ieri d-na clinton s-a aratat extrem de ingrijorata de situatia celor care lupta pentru drepturile omului in rusia …si tot mai ieri un jurnalist rus { al citelea ?] a fost ucis miseleste in propria locuinta .

  24. Aş fi de acord cu Costin şi nu!
    Dl Ghimpu a spus mai demult cam aşa – că el nu se luptă pentru reiting, pentru voturi sau numărul de deputaţi în viitorul Parlament dar pentru Adevăr!
    Dl Ghimpu luptînd pentru Adevăr a dorit doar ca Adevărul să biruie.
    Era să fie unitate în AIE dacă aceşti trei era să fie de acord cu Dl Ghimpu
    Cei trei din AIE luptînd cu Ghimpu sa primit că „ghimpu a jucat o partida de sah cu ceilalti membri “pragmatici” ai AIE” – însă început de Filat, Lupu (Diacov) şi Urechianu.
    Acum se alege grîul de neghină.

  25. pt Costin
    Din functiile pe care le detine, avand un mesaj electoral antisovietic/anticomunist transant si fiind in pragul comemorarii a 70 de ani de la ocupatia covietica a Basarabiei, M. Ghimpu nu putea decat sa semneye un asemenea decret. Altfel ar fi fost taxat, precum s-a intamplat la 22 iunie cand a „sarbatorit” la fel ca si comunistii. Problema se pune ca nu a procedat deloc colegial cu partenerii din alianta, dar stim ca asa s-a procedat si se va proceda continuu in politica moldoveneasca.

  26. pt. Vlad
    Dl Ghimpu „a procedat colegial cu partenerii din alianta”:
    cu referendumul de scimbare a Constituţiei,
    cu parada de 9 mai la Moscova,
    cu documentile semnate la Bucureşti,
    cu denumirea corectă a limbii,
    cu „22 iunie cand a “sarbatorit” la fel ca si comunistii”
    şi în alte cazuri…
    ” partenerii din alianta” n-au de ce se revolta – Dl Ghimpu a spus doa pur Adevărul şi ” partenerii din alianta” ar fi putut să spună doar că sunt de acord sau nu – fără mare gălăgie!

  27. Sarmanul Mihai Ghimpu, la fel ca si sarmanii Filat, Lupu si Urecheanu!
    Despre ce documente vorbesti? Ce fel de limba? Sa fim seriosi!
    Daca era premier, oare tot asa proceda dl Ghimpu? Ma cam indoiesc!
    Ar trebui sa stim ca economia RM e pe albia de plutire si datorita cresterii exporturilor pe piata din Rusia! Daca ar fi fost singur la guvernare Ghimpu, la alegerile din toamna cu siguranta castigau comunistii, care si asa au sanse mari.

  28. pt Vlad.
    Iată acum ţi-ai dat arătat ce poziţie ai!
    Eu cred că dacă era să fi fost Dl Ghimpu Premier era să fi avut rezultate reale în economie, era să fi fost puşi la punct „comuniştii”-burgheji, era să fi fost concrete rezultate în lupta cu corupţia, infractorii din umbră de la 7 aprilie era să fi fost traşi la răspundere, deschiderea Europei către R.Moldova era să fi fost mai mare, etc.
    Să fi fost Filat în locul lui Dl Ghimpu era să fim şi mai dependenţi de Rusia!
    Avem anticomunişti de moment.
    Doamne ajută anticomuniştilor adevăraţi!

  29. Doamne ajută anticomuniştilor adevăraţi!
    Printre care o socot şi pe Dna Vitalie Pavlicenco

  30. Pentru ADRIAN.

    Daca definitia va apartine, PLATON din antichitatate regreta din mormantul sau ca nu a pronuntat EL aceasta fraza :::: RELIGIA ESTE UN VICIU AL SOCIETATII.

  31. Pt Osav

    Noi nu batem in nimeni, noi sprijinim sau criticam actiuni si decizii. Nu confundati si nu amestecati lucrurile.

  32. Vom fi alături de Preşedintele M-Ghimpu! La 10.30 palatul republicii.

  33. Rusii s-au facut negri de suparare, dar TOT RUSIA VA PIERDE PANA LA URMA.

    Dupa ce se va sfarsi dictatura din Ucraina peste 4-10 ani , Ucraina se va desparti, pe urma urmeaza Rusia.

    Rusia nu intelege ca nu poate avea mai multa infleunta decat are Brazilia in America Latina, sau India in sud-estul Asiei.

    RUSIA CU MARE GREU POATE SA-SI PASTREZE INFLEUNTA IN TARA SA, DAR SA MAI REUSEASCA IN CSI.

  34. dUPA CE VA PIERDE PL puterea , Moscova va sari in sus de fericire.

    OAMENII DINTRE NISTRU SI PRUT TREBUIE SA INCERCE SA RENUNTE LA TRANSNISTRIA , NUMAI ASA VA FI BINE PENTRU NOI, PENTRU ACEASTA REGIUNE SI PENTRU EUROPA.

    Doar daca moldovenii vor intelege ca asa vom avea liniste si pace.

    Alta cale nu exista.

    RUSIA ARE TIMP SA ASTEPTE, DEOARECE EI NU VOR SA AJUNGA NICAIERI, CI VOR DOAR SA-SI PASTREZE INFLUENTA, DAR CETATENII DIN REPUBLICA MOLDOVA TREBUIE SA SE GRABEASCA DATORITA FAPTULUI CA POPULATIA DIN TARA SCADE MULT, IAR PESTE UN NUMAR DE ANI OAMENII TINERI VOR FI SI MAI PUTINI.

  35. pt. Razvan
    1. PL nu va pierde putere, dar PL va fi şi mai outernic.
    2. Va fi lineşte şi pace împreună şi cu teritoriul de pe malul stîng al Nistrului fără Armata Rusiei pe teritoriul R.Moldova.
    La putere pînă acum au fost cei care doar au mimat integrarea. Ţările pribaltice avînd demnitate chiar şi la graniţa cu Rusia sunt în lineşte şi pace.
    3. Sunteţi pesimist sau provocator?

  36. Articol aberant de TUDOR DARIE, un individ care nu este si nu va fi ROMAN niciodata.

    Inconjurat de lasi si LINGAI PRESEDINTELE GHIMPU lupta sa ridice pe primul plan DEMNITATEA UNEI tari aservite inca OCUPANTULUI. TOATA TARA TREBUE sa sustina actiunile DEMNE DE UN MARE OM DE STAT ale PRESEDONTELUI GHIMPU.

    Ramai PERPLEX sa mai citesti asfe de argumente care plac atat de mult OCUPANTULUI ::: “” nu e momentul acum “” zic UNII , “” contextul este gresit “” zic altii. Aceste fraze si multe altele de acest gen le auzim de mai mult de 20 de ani.

    Cu supunere de SCLAV trebue menajat DUSMANUL SECULAR.

  37. Constantin TANASE: “Alianţa, între decretul lui Ghimpu, morală, politică şi istorie”

    Moto: „Democraţia fără presă este inacceptabilă. Democraţia cu presă este insuportabilă”
    (Winston Churchill)

    1. De ce decretul lui Ghimpu i-a supărat pe ruşi?

    Decretul semnat joi de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice, a provocat reacţii furtunoase nu numai în interior, ci şi în exterior. Cum era şi de aşteptat, cel mai virulent a reacţionat diplomaţia rusă, de parcă respectivul decret ar viza o gubernie a Rusiei, nu un stat suveran şi independent. Cu ce i-a deranjat decretul pe ruşi, când el de fapt nu vine cu nimic nou – concluzia despre 28 iunie 1940 ca zi a ocupaţiei sovietice se conţine şi în Declaraţia de Independenţă a R. Moldova? Mai mult, de 20 de ani de când există statul independent Republica Moldova, presa şi opinia publică democratică a marcat ziua de 28 iunie ca zi de doliu naţional. Ceea ce a făcut Ghimpu e că a „sistematizat materialul” şi a propus un plan de acţiuni ce ar despărţi apele şi ar pune capăt ambiguităţilor şi bâlbâielilor politice pe această temă.

    Dacă pe ruşi i-a deranjat cerinţa tranşantă ca Rusia să-şi retragă trupele şi armamentul de pe teritoriul R. Moldova, apoi nici această cerinţă nu e nouă. În plus, de ce uităm că în Constituţia noastră există un articol special care interzice prezenţa trupelor străine pe teritoriul R. Moldova? Sau poate Ghimpu se face vinovat că, în calitatea sa de şef interimar al statului, cere respectarea acestui stat? Apoi, cerinţa respectivă se sincronizează şi cu recentele reacţii occidentale – mă refer, în special, la declaraţia cancelarului Germaniei despre necesitatea retragerii armatei ruse din Transnistria. Dar şi în interior această cerinţă a fost formulată, nu demult, de către premierul Vlad Filat. Aşadar, ce s-a întâmplat, de ce diplomaţia de la Moscova a reacţionat atât de bolnăvicios, isteric şi obraznic la decretul lui Ghimpu?

    2. Rusia nu renunţă la rolul de „jandarm al Europei”

    Nu s-a întâmplat nimic, pur şi simplu, Rusia nu se dezminte pe sine şi, umflându-şi muşchii, dovedeşte că a rămas aceeaşi putere imperială şi că doreşte ca şi în continuare să joace acelaşi rol de „jandarm al Europei” pe care l-a jucat Rusia ţaristă. Tonul reacţiilor la decretul lui Ghimpu este la fel de cinic şi agresiv ca şi ultimatumul lui Molotov din 26 iunie 1940. Deci, reacţia Rusiei nu miră, ea este „logică” şi „firească”. Ceea ce miră cu adevărat este reacţia elitei politice din R. Moldova, îndeosebi, a unor lideri ai Alianţei. Incredibil, dar unii lideri ai AIE – Lupu şi Urecheanu – în loc să dea o replică usturătoare diplomaţiei ruse, au pus la îndoială oportunitatea decretului lui Ghimpu. De aici şi până la a cere capul lui Ghimpu, cum fac comuniştii, nu e nici măcar un pas. Astfel, cu sau fără voia lor, poziţia ocupată de ei s-a sincronizat perfect cu poziţia comuniştilor şi a lui Pasat.

    Ruşii, prin coloana a cincea pe care o au la Chişinău, de mai mult timp îl demonizează şi-l satanizează pe Ghimpu, induc opiniei publice ideea că el ar fi un prostănac analfabet şi bolnav psihic. Este foarte clar că, prin aceste insinuări şi etichetări injurioase, se urmăreşte scopul de a umili R. Moldova, cetăţenii ei, dar şi de a distruge Alianţa prin a-i determina pe Lupu, Urecheanu şi Filat să se distanţeze de Ghimpu. Faptul că liderii Alianţei nu i-au dat Rusiei replica cuvenită, ci, dimpotrivă, s-au sincronizat cu poziţia ei, e descalificant, dovedeşte nu numai oportunism, dar şi un soi urât de laşitate politică şi lipsă nu numai de demnitate naţională, dar şi de demnitate statală.

    3. De ce s-au supărat pe Ghimpu ceilalţi lideri ai Alianţei?

    Eu (dar nu numai eu) aşa şi n-am înţeles cu ce i-a deranjat pe liderii Alianţei decretul lui Ghimpu. Faptul că 28 iunie 1940 e declarată Zi a ocupaţiei sovietice sau cerinţa de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova? Sau faptul că decretul nu a fost coordonat cu ei? Dacă, şi după 20 de ani de la proclamarea Independenţei R. Moldova (faţă de URSS!!!), elitele noastre politice continuă să gândească ruseşte – adică, în termenii diplomaţiei imperiale ruseşti -, înseamnă că lucrurile stau cu mult mai prost decât s-a crezut, iar schimbarea despre care s-a tot trâmbiţat nu va avea loc în curând.

    O precizare de ordin (mai mult) personal. Anul trecut, susţinând Alianţa, eu am votat şi pentru acest decret al lui Ghimpu. Sunt un om liber, nu am niciun angajament faţă de nimeni – cu excepţia propriilor mele conştiinţe şi biografii – de aceea, îmi permit să nu fiu de acord cu acei lideri care cer anularea decretului lui Ghimpu. Ce e la mijloc, mă întreb, de ce e determinată această poziţie: de frica faţă de ruşi, de angajamentele faţă de ruşi, de un simplu oportunism? Un lucru e evident: cei care atacă decretul şi cer anularea lui, oricâte vorbe frumoase ar spune, în faptă, se solidarizează cu Armata Roşie care, pe 28 iunie 1940, intrând cu tancurile în Chişinău, a instalat aici un regim comunist criminal, care a mutilat fiinţa naţională a acestui popor.

    Şi încă o precizare, la fel de personală. În unele comentarii puse pe post zilele acestea la „Jurnal TV” şi „Publika TV”, partizanii decretului lui Ghimpu au fost etichetaţi drept „extremişti de dreapta”. Dacă a te situa pe poziţia adevărului istoric, dacă a-ţi păstra neîncovoiată şira spinării, dacă a avea un pic de demnitate naţională înseamnă a fi „extremist de dreapta”, atunci eu mă mândresc şi accept să port cu demnitate acest nume. Şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu m-a lăsat să devin „realist şi pragmatic”.

    4. Cum e Tanda aşa e şi Manda

    Lui Ghimpu i se reproşează, şi pe bună dreptate, că nu a coordonat decretul cu ceilalţi lideri ai AIE şi că a făcut un gest electoral. Da, e adevărat, gestul lui Ghimpu e (şi) electoral, dar oare acţiunile celorlalţi lideri nu sunt la fel de electorale? Aceasta, pe de o parte. Pe de alta, ce garanţii existau că, fiind pus în discuţie în Parlament, decretul ar fi fost aprobat de ceilalţi lideri ai AIE? Ghimpu a ştiut foarte bine acest lucru, de aceea a şi decis să acţioneze cum a acţionat. Într-un cuvânt, toţi sunt o apă şi un pământ, cum e Tanda aşa e şi Manda – în toate acţiunile tuturor liderilor Alianţei există ambiţii, calcule electorale şi mult egoism partinic. Şi acest lucru e firesc. Dar numai până la un punct, până la punctul unde interesul naţional şi demnitatea naţională sunt substituite de interesele partinice şi electorale. Da, prin acest decret Ghimpu i-a forţat pe cei trei lideri ai AIE să joace pe terenul şi în favoarea lui. Însă acesta nu e un motiv pentru a nu recunoaşte că pe 28 iunie 1940 a avut loc ocuparea Basarabiei de către URSS şi pentru a nu cere ca Rusia, succesoarea de drept a URSS, să-şi retragă forţele armate de pe teritoriul R. Moldova.

    În loc de P.S. Cu cine trebuie să lupte Alianţa?

    Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, are dreptate când spune că „în mai multe societăţi democratice, mai ales în cele post-totalitare, precum e R. Moldova, a existat un raport dificil între istorie şi politică”. E adevărat, aceasta însă nu înseamnă că elitele noastre politice trebuie să facă politică intrând în conflict cu… istoria. Dimpotrivă, intrând în conflict cu istoria neamului tău, nu poţi face politică în interesul naţional al ţării tale şi, involuntar poate, o faci în interesul altei ţări… Da, asupra istoriei noastre, inclusiv asupra zilei de 28 iunie 1940, există şi alt punct de vedere: că ar fi „ziua eliberării de sub jugul României burghezo-moşiereşti”, numai că această viziune e a hoţului care striga „prindeţi hoţul!”. Elitele politice, de dragul voturilor, nu trebuie să coboare la nivelul victimei care-şi adulează călăul. În asemenea cazuri acestea nu mai sunt elitele naţiunii, ci deşeurile ei. Egoismul politic poate arunca în aer Alianţa, lucru pe care-l visează şi cu ochii deschişi comuniştii şi Kremlinul care, apropo, niciodată nu şi-a ascuns idiosincraziile faţă de AIE. Desfacerea Alianţei, însă, înseamnă prăbuşirea tuturor proiectelor politice iniţiate de ea şi sprijinite de Occident. Dacă liderii Alianţei sunt cu adevărat pragmatici şi realişti şi dacă nu doresc să se descalifice moral în faţa societăţii, ei trebuie să lupte nu cu decretul lui Ghimpu, ci cu comuniştii, şi să ceară nu anularea decretului lui Ghimpu, ci – o dată în plus – retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării pe care o conduc.

  38. Distinşi conaţionali,
    Peste cîteva zile se împlinesc 70 de ani de la ruperea brutală a Basarabiei şi a nordului Bucovinei de la Ţară.
    Accesînd linkul http://telecinemate ca.com/odessa- in-flacari- filme-romanesti/
    veţi putea viziona un film deosebit de important.
    Este o pagină de ISTORIE a BASARABIEI, de adevărată Istorie a Basarabiei, a României implicit.
    Practic, e vorba de începutul Holocaustului Neamului.
    Vă rog să-l transmiteţi la cît mai multă lume.
    Cu aleasă preţuire, Ion Berghia

  39. DECE Academia de Stiinte nu zice nimic ???? Dece Organizatiile pentru Drepturile Omului nu se pronunta in favoarea Decretului Domnului Ghimpu ???? Ministerul invatamintului nu are nimic de spus ???

    Toata lumea in strada pentru a sustin DECRETUL PRESEDINTELUI privind ziua de 28 IUNIE.

  40. BRAVO , TANNK!!! Spus simplu si la concret.(E timpul sa se vada cine vrea sa ne traga in jos)

  41. In legatura cu solicitarea de anulare a decretului lui Ghimpu chiar de catre Ghimpu, acest lucru nu este posibil din punct de vedere juridic. Decretul este un act unilateral, or, potrivit principiilor generale de drept, actul unilateral este irevocabil. Astfel, un act unilateral nu poate fi retras/revocat/retractat de autoritatea emitenta.

    In acest caz s-ar putea pronunta Curtea Constitutionala in temeiul art. 135 alin.(1) lit. a) din Constitutie.

  42. Astazi e o zi de COMEMORARE a victimelor comuniste.
    Astazi fiecare isi ARATA adevarata fata, cit de CONSTIENT este. Caci daca nu ai o CONSTIINTA, toate celelalte VORBE suna in desert. Ma refet nu numai la constiinta NATIONALA, desi aceasta constiinta este una pura si inaltatoare. Eroii unui natiuni nu ar deveni EROI, daca nu ar avea aceasta constiinta!!!

    Ma refere si la constiinta simpla de OM, care trebuie sa-i vorbeasca in asa momente, cind se comemoreaza o TRAGEDIE a unui intreg POPOR. O tragedie, initiata printr-un act ODIOS fascisto-cominist – Pactul Molotov- Ribentrop.

    Doaua mari puteri diabolice ale Europei – Fascismul si Comunismul au initiat impartirea hartii Europei in zone de influienta… ambele sunt odioase, diabolice si NE SUNT STRAINE NOUA ROMANILOR.

    de aceea consider ca un ACT EROIC decretul semnat de DOMNUL Ghimpu! Ca EL are CONSTIINTA SANATOASA, neafectata de conjucturi si interese…

    Da, Ghimpu este un EROU CURAJOS. Sa-l sustinem!
    Imi este rusine sa privesc la ceilalti… care nu au verticalitate, care nu au constiinta, prin care vorbeste chiar Dumnezeu. Caci Dumnezeu vorbeste in inima omului anume prin intermediul CONSTIINTEI!

    Treziti-va, oameni buni.
    Astazi este ziua mea, dar primul lucru pentru mine este sa fac o RUGACIUNE in fata Lui Dumnezeu, pentru ioertarea si odihna tuturor victimelor regimului totalitar DE OCUPATIE sovietica, a victimelor criminalilor de komunisti, care si azi in Moldova mai persecuta pe unele persoane inocente, care nu vor sa colaboreze cu ei.

    Oameni BUNI! Azi ar fi trebuit in toate BISERICILE sa se4 oficieze slujbe de pomenire a vistimelor regimului comust sovietic de teroare…
    Unde va este CONSTIINTA, domnilor tovarasi? Or oare vcoi nu aveti bunei, parinti care au fost persecutati de comunisti? Este vreo familie in Mol.dova care nu a afost afectata de aceasta ideologie diabolica a antihristilor?

    Oameni buni, treziiti-va constiinta! Buneii mei au murit.. datorita persecutiei comunioste. Parintii mei au fost persecutati, Mosul meu, Andrei Voinovan, bunelul cintaretei Georgeta Voinovan a fost UN INTELECTUAL, un directot de liceu in Chisinau, inalt ca si Lupu… si a fost deportata de comunisti fata nici un motiv. Familia i-a fost destramata. de friguri lui i-au cazut unghiile la picioare… s-a intors, dupa moartea lui Stalin, dar era o personalitate distrusa… nu-si gasea de lucru, sau mai bine zis nimeni nu-i dadea… Casa lui i-a fost luata…

    Dle Lupu, ai fi vrut sa ai soarta Mosului meu? de ce acum nici macar nu doresti sa comemorezi aceste victime nevinovate?

  43. Eu ma bucur ca Alianta a rezistat acestor si acestor incercari. Pentru moment, e bine si ceea ce s-a reusit. Ma bucur ca si premierul a revenit la calea cea dreapta si a depus si el flori in memoria victimelor comunismului. Intotdeauna am pastrat speranta ca in el si-n colegii sai este ceva romanesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *