TNL din Romania si TNL din R.Moldova si-au dat mina la Chisinau

Astazi, 20 iunie, un grup numeros de tineri national-liberali, reprezentind mai multe zone ale Romaniei in componenta Biroului Permanent Central al aripii tinere a PNL – Tineretul National Liberal – au tinut o sedinta comuna cu echipa de conducere nationala a tinerilor national-liberali din R.Moldova. Este a treia etapa in dezvoltarea relatilor dintre tineretul national-liberal de pe ambele maluri de Prut. Prima a fost invitarea de catre TNL-Romania a unui grup de TNL-R.Mooldova la congresul “Lymec” (Tineretul Liberal European) din acest an de la Sinaia, Romania, apoi discutii la Chisinau pentru pregatirea sedintei comune a Birourilor Permanente Centrale ale organizatiilor de tineret national-liberal din cele doua state romanesti si actuala sedinta comuna a BPC-urilor ale TNL-urilor romanesti.

In deschiderea sedintei comune a fost prezentat Mesajul TNL din Republica Moldova cu ocazia vizitei conducerii TNL din Romania (reprodus mai jos), au avut un mesaj de salut liderii TNL din Romania, a fost o prezentare a organizaţiilor si a activitatilor desfasurate in ultimii ani. Temele de pe ordinea de zi dezbatute au fost: 1. Modalităţile de cooperare dintre cele două organizaţii de tineret în campaniile electorale din R.Moldova – parlamentare anticipate şi prezidenţiale, locale – şi din România – parlamentare şi europarlamentare. 2.Susţinere şi promovare internaţională. 3. Proiectul de Acord dintre TNL-Romвnia şi TNL-Republica Moldova, care va fi semnat in curind de catre conducerea celor doua organizatii.

E de remarcat ca doar PNL din Romania, la fel ca si TNL din Romania, sint partide si organizatii avind corespondenti absoluti – ca partid si aripa tinara – in R.Moldova, cu aceleasi simboluri si valori national-liberale impartasite.

S-a stabilit graficul actiunilor ce vor fi desfasurate in viitorul apropiat in strinsa cooperare bilaterala, prima fiind o intilnire intre tineri oameni de afaceri si alesi locali membri ai PNL din R.Moldova si Romania.

Tinerii au facut in comun poze. Apoi au fost salutati de un grup al seniorilor membri ai BPC al PNL si al presedintilor de filiale teritoriale, care au participat astazi si la sedinta largita a BPC al PNL.

Vitalia Pavlicenco,

presedintele PNL-R.Moldova

„MESAJ DE SALUT
cu ocazia vizitei conducerii TNL din Romania

Dragi prieteni, fraţi romani, reprezentanţi ai Tinerilor Naţional-Liberali,

Primul lucru pe care vi-l spunem din suflet este că vă aşteptăm de multă vreme şi ne bucurăm că aţi ajuns, în sfîrşit, la TNL din Republica Moldova, după trei ani şi jumătate de la reconstituirea juridică a PNL în cel de-al doilea stat românesc!

Sperăm că relaţiile pe care am început să le legăm vor fi eficiente şi durabile.

Noi suntem aripa tînără a PNL, care are aceeaşi denumire ca şi formaţiunea politică a cărei aripă tînără sunteţi, PNL din România. Suntem cu toţii TNL-işti.

Noi, la fel ca şi seniorii, optăm – prin principiile programatice ale PNL – pentru omogenizarea spaţiului politic dintre Republica Moldova şi România. Sintem convinsi ca national-liberalii din România, la fel ca si national-liberalii din R.Moldova considera ca “România este Republica Moldova şi Republica Moldova este România”.

Delegaţia Politică Naţională a PNL a adoptat mesajul Unirii cu România şi noi îl vom promova pentru că viitoarele alegeri parlamentare, prezidenţiale şi locale vor încerca să definească, a cîta oară! – dacă Republica Moldova merge spre Est, spre refacerea URSS, dacă rămîne în CSI, pe orbita Rusiei, sau va merge spre România, NATO, UE, spre relaţii cît mai strânse cu SUA, adică spre Vest.

Noi dorim relaţii multiaspectuale cât mai strânse între Republica Moldova şi România. Tinerii naţional-liberali s-au încadrat foarte aplicat în alegerile trecute pentru Parlamentul României şi pentru europarlamentare.

Noi, tinerii naţional-liberali din Republica Moldova, suntem adepţi fermi ai integrării celui de-al doilea stat românesc în NATO, pentru că numai astfel vom fi împreună cu România sub acelaşi scut de securitate şi apărare.

Noi am promovat, pоnă la alegerile parlamentare din 2009, sloganul “Libertatea e aproape”, invitîndu-i, astfel, pe toţi să contribuie la apropierea libertăţii, ca valoare liberală supremă.

Acum promovăm sloganul “PNL e mereu alături de tine!”, pentru că noi, cu posibilităţile noastre, suntem mereu alături de oameni şi le ajutăm în multiplele lor nevoi, generate de sărăcia cumplită, în care ne aflăm, şi de consecinţele guvernării agrariano-comuniste timp de 14, din cei 19 ani, după proclamarea Independenţei.

Vă mulţumim că ne-aţi invitat la Congresul Lymec, la Sinaia, România, unde ne-am simţit bine şi am stabilit primele contacte cu TNL, pe care, suntem siguri, le vom dezvolta.

Vă mulţumim că aţi venit, că aveţi această intenţie fermă de a întreţine şi perpetua relaţiile cu TNL, pentru că viitorul ne aparţine nouă, tinerilor, şi el trebuie să fie pentru noi, toţi românii, unul comun.

Chişinău, 20 iunie 2010”

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
 1. Intr-un ceas bun!

 2. nu am nimic împotriva PNL Moldova, dar PNL România nu-l respect deloc. Măcar că Băsescu promite multe si face puțin dar totuși face ceva p-u noi, însă PNL România și-a arătat încă odată fața atunci când în parlamentul Ro, cu câteva săptămâni în urmă a criticat înființarea Autorității Naționale p-u Cetățenie și nu a votat pentru această motivând că Romania n-are bani p-u noi agenții,și că moldovenii daca vor cetățenie să aștepte…. îi urăsc….

 3. N-a venit nici Crin nici Tariceanu sau macar Orban? Hmm… Era bine sa vina cineva si din aripa „batarna”

 4. Miroase rău a cacealma komsomolist-utcistă. Nimic altceva. Vorbe, vorbe…poate vreun contact-două mai intime şi atât. Dacă pnl-iştii din Ro cu pnl-ştii din md ar fi făcut ceva concret (o fântână, un pod, un podeţ măcar, ar fi curăţat un izvor ori ar fi făcut o descindere printre tineretul vreounui sat mai mare din rm) ar fi fost altceva. Cu totul altceva!!!!

 5. UN COMENTARIU CARE SPUNE TOT ! TOTAL DE ACORD !

  gicu spune:


  20 June 2010, la 20:08

  nu am nimic împotriva PNL Moldova, dar PNL România nu-l respect
  deloc. Măcar că Băsescu promite multe si face puțin dar totuși face ceva
  p-u noi, însă PNL România și-a arătat încă odată fața atunci când în
  parlamentul Ro, cu câteva săptămâni în urmă a criticat înființarea
  Autorității Naționale p-u Cetățenie și nu a votat pentru această
  motivând că Romania n-are bani p-u noi agenții,și că moldovenii daca vor
  cetățenie să aștepte…. îi urăsc….

 6. Felicitari pentru astfel de actiuni. Stimata Dna Pavlicenco sa aveti sanatate si putere sa „desteptati” aceasta adormire romanesca de pe ambele maluri ale Prutului. Am visat ca o sa fim alaturi ca neamuri dar cand privesc realitatea cotidiana am o senzatie de mare departare. Asi vrea o minune, Moldova asezata linga Romania asa cum spera bunicul acum 34 de ani. Numai Tinerii o pot face azi si le-asi multumii.

 7. Pt jinx

  Stati linistit, urmeaza…

 8. pnl din ro a fost mana in mana cu comunistii..tradatori

 9. bravo Andrei si eu gandesc la fel,tineretul poate sa ne scrie istoria adevarata nu cea micinoasa pe care neau scriso straini,oare cand se va mai naste un Stefan cel mare care sa conduca toti Romani?

 10. Asa se creeaza un cadru comun si de la acesta o tara comuna!cineva spunea ca sa fie intr-un ceas bun! eu zic ca este intr-un ceas bun!

 11. D-na Pavlicenco fara suparare am o rugaminte la d-stra, scrieti, afisati Va rog articolele pe blog in culoarea neagra, o careva culoare inchisa pe fonul blogului d-stra, nu cu rosu, portocaliu s.a. E cu mult mai citet si placut ochilor.

 12. Din partidul liberal roman a ramas numai ……
  Acolo activeaza niste agramati violent,fara obraz si lipsiti de gindire logica.Daca vreti sa firi ca dinsii intilniti-va mai des .

 13. cum asa , fara PSD-Geoana+Iliescu,tatal mineriadelor ? Parca PNL-ul romanesc este „drug ” cu ei de ceva timp.
  Unde-s Bratenii sa vada in ce s-a transformat acest partid istoric. Nu aveti nici un viitor cu Pnl-ul romanesc, CA EI SUNT TOT ATAT DE FATARNICI FARISEI CA SI VOI.

 14. Pt.COSTI

  V-aşi da crezare D-le Costi , dar ceva nu se leagă.

  1.Dacă PNL Ro consideraţi că este drug cu PSD pentru faptul, că l-au susţinut pe Geoană la funcţia de preşedinte, atunci cum să-i calificăm pe cei membri ai AIE, care la 4 aprilie 2005 l-au votat pe Voronin, adică au susţinut PCRM pentru a-l promova pe liderul lor la cea mai înaltă funcţie din stat?

  2.Şi dacă totuşi consideraţi că pecetea comunistă nu se spală, apoi cum comentaţi D-stră susţinerea aceloraşi membri ai AIE la funcţia de preşedinte a-l statului pe un fost lider a-l PCRM , în prezent PD-ist, principiile doctrinare care sunt proruse, proCSI, antiNATO, anti limba română.

  3. Şi dacă consideraţi, că PNL Ro este atît de făţarnic ca şi noi, reese că şi AIE MD este tot atît de făţarnic ca şi D-ta.

 15. Cer scuze D-le Costi, dar sau spunem adevărul pînă la capăt, sau tăceam şi filozof rămîneam

 16. Pt. Anton gurău.

  Fîntîni avem destule.

  Comuniştii , inclusiv fiecare membru a-l fostului guvern comunist au săpat fîntîni în fiecare sat natal.

  Dacă fiecare partid o să înceapă să sape fîntîni, cine va giverna ţara?

  Apropo a săpa fîntîni şi aconstrui mănăstiri deja nu e la modă.

  Au luat-o comuniştii pedinainte.

  Acum politicienii vin cu idei noi, aşa ca să cutremure nu numai caldarîmul din piaţa roşie, dar să tremure de frică şi acei, care deja au împărţit fotoliile viitorului guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *