O propunere legislativă echivalentă cu demnitatea naţională

Mai jos sint documentele scanate de pe Propunerea legislativă si Expunerea de motive depuse de parlamentarul basarabean Tudor Pantiru in Legislativul de la Bucuresti pentru instituirea Zilei naţionale în memoria românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor şi ale Foametei organizate de regimul totalitar sovietic în nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie. Vedeti in continuare initiativa legislativa.


Loading Facebook Comments ...

42 Comments

Add a Comment
 1. Mă întreb dacă vor fi oare la fel de „pragmatici” ca ai noştri 😉

 2. Pentru cei ce citesc

  Fratilor, nu aveti comentarii la acest subiect? Cum asa?

 3. Dupa datele altor istorici ,pe baza marturiilor lipovenilor care au fost dusi cu forta sa sape gropile unde au fost aruncati mortii ,este vorba de 35 de gropi la Fantana Alba. In fiecare groapa au fost aruncati cca 200 oameni asasinati. Oamenii au fost pacaliti intentionat ca au voie sa treaca in Romania la 1 aprilie 1941 .Au fost impuscati copii,femei,batrani,tarani in puterea varstei pe drumul bejeniei ,la Fantana Alba. Aceeasi metoda au incercat-o si in conflictul transnistrean ,cand cu complicitati de la Chisinau au omorat multi patrioti moldoveni care erau simpatizanti ai romanismului.Metoda de lichidare clasica a patriotilor romani este atragerea lor in cursa si lichidarea fara mila.

 4. O sa vina Stalinus si o sa ne spuna ca Tomac e asa si asa, si restul sunt boi. Dupa care o sa-l laude pe Base pentru starea deplorabila in care a adus economia nationala.

 5. or sa sara comunistii si or sa spuna ca nu a existat nici un genocid si stalin doar vroia sa elibereze populatia.

 6. Şi cam ce ar fi de comentat? Că Parlamaentul României, incapabil să gestioneze criza prin care trece ţara, dă o lege prin care să se comemoreze (asta ar fi mai degrabă treaba popilor) la anul (cine ştie ce se vai întâmpla până la anul) un eveniment tragic petrecut în urmă (aşa cum va fi comemorat pentru întâia oară, dacă va fi) cu şapte decenii? Şi în ce zi? În ziua care, prin tradiţia spiritualităţii latine, este consacrată păcălelilor?! Nu ne ajunge că aleşii noştrii au fixat ziua naţională (e adevărat, e data Marii Uniri) la o dată ce coincide pe plan internaţional cu Ziua luptei împotriva SIDA? Dacă în ziua amintită te afli într-o ţară occidentală (subsemnatul, am trecut printr-o astfel de experienţă) vei fi oprit pe stradă de către voluntari care-ţi vo înmâna un prezervativ. Dacă nu avem inteligenţa necesară afirmării naţionale, tăcerea decentă, e uneori binevenită şi mai grăitoare.

 7. AUX ARMES CITOYENS !!!!

  Asa de bine a fost pastrat secretul incat pana acum n’am stiut nimic despre aceasta crima. Dar Moldovenii au stiut ??? Jurnalisti ar trbui sa puna aceasta chestiune TOV. Voronin si a simpatizantilor sai ::: Dece s’a trecut sub tacere acest masacru cinic ( 1 aprilie, dupa care a urmat KATYN-ul ) si care nu a fost facut de DEMOCRATI ci de „” ELIBERATORII tarilor subjugate de mosieri…..). Cat timp va trebui sa treaca pentru a citi un astfel de interviu ???? Un interviu cu oficialitatile ruse ar fi NORMAL si URGENT. Mai ales ca am defilat recent in piata rosie.

  Dar dece nu si TOV. ILIESCU, GIOANA, PONTA adica TRIO-ul + 1, unul fiind CRIN ANTONESCU, nu ar tebui chestionati ???

  Eu cred ca Occidentul ar trebui deasemeni informat, in acest sens, caci CUM SE STIE, EI NU STIU NIMIC.

 8. INCA un DOLIU .

  Vestea este atat de trista , crima atat de oribila incat va taie suflarea. Nu cred ca vor fi multi care vor lasa mesaje, nu din indiferenta ci pentruca trebue sa pastram un lung moment de RECULEGERE. Iar MODOVENII sa gandeasca mai profund la orientarile lor de viitor.

 9. oare de ce astia de la putere nu arata oamenilor adevarul? de ce nu pun la tv emisiuni si filme documentare despre tot ce au facut animalele rusesti pe pamantul romanesc dintre nistru si prut? pentru ca se tem? pentru ca porcul principal al tuturor porcilor (putin) nu le permite sa faca asta? DE CE OAMENILOR NU LE ESTE OFERIT ADEVARUL?????

 10. Totul este bine. Ne trezim câte un pic. Dar ce vom face la 1 aprilie? Vom face glume de ziua umorului ori vom deplânge morţii? Data este aleasă nereuşit.

 11. TIC – TAC spune:
  15 May 2010, la 02:02

  „”Dar dece nu si TOV. ILIESCU, GIOANA, PONTA adica TRIO-ul + 1, unul fiind CRIN ANTONESCU, nu ar tebui chestionati ???”

  Robert Hanolli spune:
  15 May 2010, la 06:06

  „DE CE OAMENILOR NU LE ESTE OFERIT ADEVARUL?????”

  Probabil ca experienta satrapilor si criminalilor o mai folosesc si astazi alti criminali si satrapi.
  Va sti cineva vre-o data purul adevar despre revolutia din Romania ?
  Va si cineva vre-o data cine l-a ucis pe Valeriu Boboc, cine a organizat devastarea parlamentului si a presedintiei ?
  Inca mai dispar fara urma oameni……sau cad impuscati si faptasii nu se identifica. Chite probabl se fac si noi nu stim ?

  CINE SA OFERE OAMENILOR ADEVARUL ? Cei de il infaptuiesc ? Doar numai dupa moartea lor poate vor fi descoperite „tainele misterului’.
  Pina acum asa a fost.

  Deocamdata cea mai garantata libertate a parut sa fie colectiile de arme…., oricine poate poate avea cîte doreste….

 12. Tic Tac, ma mira ca tu spui ca Occidentul nu stie nimic… Oamenii simpli nu stiu poate, dar cu siguranta cei de sus stiu. Tu inca nu ti-ai facut inca niste concluzii ca occidentalilor le este in cot de noi. Ei ne finanteaza doar in masura in care sa nu le creem lor probleme de migratie in masa din cauza saraciei sau altele. Tu crezi ca vreo data tara asta va iesi din saracie, odata cu aderarea la UE?! Niciodata, absolut niciodata. Exemple foarte elocvente Grecia, ROmania. Cand intri uin UE,tara nu mai are nimic, doar un bluf de moneda europeana, care in urma crizei poate sa-ti aduca mari suprize. Si acuma si cat au fost comunistii tara asta s-a dus la saracie cu buna stiinta a occidentalilor, fiindca asta le convenea enorm de mult. Nu-i mai lingeti atata, macar demnitatea sa va ramana.

 13. pu Ala

  „Nu-i mai lingeti atata, macar demnitatea sa va ramana.”
  „Cand intri uin UE,tara nu mai are nimic, doar un bluf de moneda europeana,”

  Lui TIC – TAC o spui ” ?

  Spuneti-le mai bine la sutele de mii de oameni care au plecat din tara incotro au reusit, majoritatea fiind plecata in occident.

  Oamenii prefera un „bluf de moneda europeana”.

  In CSI va pare a fi mai demn ?

 14. Incep prin a spune ca initiativa este un punct de plecare pentru revelarea a ceea ce insemna armata rosie ‘eliberatoare’.
  Dupa cum se spune cine are urechi de auzit sa auda si cine are ochi de vazut sa vada.Acest proiect de lege aprobat are rolul de a tine vie pentru generatiile tinere si cele care vor urma nedreptatile si crimele la care au fost supusi Romanii de catre rusi.Nici nu este de mirare de ce in genele a 99% dintre romani exista o atitudine de neincredere in rusi.
  Am vazut ca multi ca multi comparau ziua nationala sau cea de comemorare a victimelor armatei rosii cu alte alte zile,vreau sa le amintesc ca atunci cand s-a infaptuit Unirea la 1 Decembrie 1918 inca nici nu se stia de SIDA iar faptul ca comemorarea se va face la 1 Aprilie chiar conteaza.Probabil ca atunci cand te nasti, in calendarul mondial acea zi poate fi ziua nasterii lui Hitler sau Stalin …astfel ca nu vad rostul unor asemenea comparatii.
  Lumea in ansamblul ei global trebuie sa cunoasca ce a insemnat armata rosie (probabil’ rosie’ vine de la mainile patate cu singele nevinovatilor).
  Astept cu interes ca si din Basarabia elita politica sa ia atitudine si sa condamne ferm,fara echivoc crimele comunismului(incepand de la anexarea Basarabiei la URSS si pana anul trecut).
  Sunt un roman din Transilvania(Brasov) insa nu-mi poate fi indiferent ce se intampla in TARA MEA (chiar daca se numeste Romania sau Moldova),clasa politica ma poate dezamagi insa nu trebuie ca la rindu-mi sa-mi dezamagesc TARA.Cred ca toti ar trebui sa gandim asa.
  Cu respect.

 15. Propunerea de lege nu va aduce rezultate; mai bine, s-a realiza filme documentare cu valoare artistica care sa poata fi vizionate in intreaga lume . De pilda, polonezii au realizat filmul despre masacrul de la Katyn…
  Deocamdata ,singurul film despre ocupatia si crimele bolsevice care ne-a ramas ,este capodopera „Odessa in flacari” si acela numai in versiunea sa italiana. Ar trebui ca dl Pantaru sa ceara mai bine producerea de filme romanesti, avem doar atatia regizori romani,si tineri si buni care au dovedit ca pot face cu bani putini ,filme de mare valoare artistica

 16. E nevoie de un film documentar despre Fantana Alba, in masura in care haholii din nordul Bucovinei o vor permite, e nevoie sa se exhumeze gropile, etc, e nevoie sa fie cautati martorii si supravietuitorii si inclusiv oameni sovietici care au tras atunci sau cunoscuti de-ai lor.

 17. lapusneanu spune:
  15 May 2010, la 09:09

  Cu siguranta exista filmari secretizate, care reflecta crimele timpurilor.
  Acestea ar trebui sa fie desecretizate. Numai asa se poate demonstra ca actualii politicieni din toate tarile, care au avut criminali si care au comis crime / sau au suferit in urma crimelor/ , condamna si se obliga sa nu mai admita crime.

  O vor face oare ? Greu de spus.

 18. @alexandra can

  Rusii nu vor restitui nimic Romaniei din ce ne-au furat (tezaur, arhive etc) si iata de ce…. :dupa cum se stie intre anii 1829- 1834,Principatele Romane s-au aflat sub administrarea militara ruseasca; ei bine, dupa 1834 , rusii au regretat mereu ca nu au anexat si rusificat aceste principate pentru extinderea imperiului lor in Balcani, desi au avut ocazia ; ei spera ca acest prilej se va repeta intr-o buna zi.
  In istorie, a existat un singur rus de buna-credinta si prin intermediul caruia, Dumnezeu ne-a salvat din ghearele monstrului si acesta este Pavel Dmitrievici Kiseleff

 19. Pentru ALA.

  Sunt putin nedumerit pentruca nu stiu cui sa raspund si in ce termeni. Este vorba de o Domnisoara fara experienta, poate o doamna bine intentionata, poate un Domn care a luat un pseudonim feminin, sau poate un irakian care stie romaneste si a vrut sa spuna:::ALAH , prin pseudonimul ALA.

  Dar sa lasam de o parte aceste filosofari si sa raspund scurt.

  Va multumesc pentru observatie. Cand am spus ca „” Occidentul nu stie nimic despre crimele comunismului „” am afirmat-o cu o ironie certa pentru mine dar nu evidenta pentru toata lumea. De acum incolo voi fi mai explicit.

 20. TOT pentru ALA.

  Prin nastere am 2 nume :::TIC-TAC si COMENTATOR. Le utilizez la intamplare.

 21. Fantana Alba e Katynul nostru … probabil ca participarea la parada satanica si faraonica de la moscova , a fost si in memoria celor de la Fantana Alba , din Basarabia si Bucovina …

 22. Precum spuneam, Stalinus a intrat cu numele de „Tillbuhoglină”.

  Omul e prost, nu ai ce discuta cu el.

  Derbedeule de Stalinus, 1 aprilie e o zi in care au fost omorati romani la Fantana-Alba. Ar trebui sa-ti fie clar acum de ce a pus aceasta data, asta daca nu esti prost. Dar esti prost. Tacerea decenta la tine inseamna lasitate.

 23. pentru Ala

  dle Ala (Ăla – Acela) dai dovada nu numai prin nickul ales ca esti un incult, dar cu siguranta si mori de ciuda ca nu ai ajuns sa vezi ce inseamna o tara membra FONDATOARE a U.E.

  Sa vezi putin Franta, Luvru si apoi sa mai spui de „un bluf de moneda europeana”

  Apropo… tarile membre nici nu se gandesc sa iasa din zona euro, iar ce se intampla cu Grecia reprezinta faptul ca MONEDA EURO este dorita, si vanata pentru cat de apreciata este.

  Cat despre situatia Greciei unde exista al 13 si al 14 salariu la bugetari, si nu un salariu mizer de MD sau RO ci de minim 500 euro, domnilor stati linistiti ca Grecia isi va reveni din impasul FINANCIAR BUGETAR (intreaga economie privata merge putin mai rau, dar merge cu siguranta, si isi duc o viata DECENTA, LIBERA si SUVERANA) si dupa ce vor trece acest episod vor fi muuuult mai bine decat enorm de multe tari din lume !!!

  Noi stam de fapt si ne uitam la Grecia ca si cum ar fi o persoana atlet de performanta care a racit puternic, dar nici nu se compara cu RO care este momentan un obez fara sa faca sport afectat de o raceala puternica (aceiasi criza mondiala) dar care trebuie sa ia pastile (imprumuturi) pentru a-si reveni si nu o duce foarte bine.

  Apoi MD care este in urma RO in ceea ce priveste dezvoltarea economica (asta e adevarul) la fel, degeaba va uitati la problemele economice din RO, care daca si-ar gasi rezolvare (si o sa isi gaseasca cu siguranta, trebuie doar mult timp energie, oamenii deja se schimba in bine AN DE AN) o sa fim mult mai puternici decat foarte multe tari.

  Pare aberant dar uitati-va pe harta sa vedeti ca inafara de SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda, UE (in special vestul – pentru ca estul totusi abia a intrat de 10 ani ca medie in UE) sunt zone bogate unde toata lumea vrea sa emigreze !

  Am fi reusit mai mult daca romanii care sunt emigrati ramaneau ? DA si NU !
  Da pentru ca orice portie de populatie mai inteligenta si in putere ramasa in tara ar fi ajutat mai mult dpdv intelectual, dar si NU pentru ca daca ar fi ramas nu ar fi avut sansa sa isi stranga niste bani, sa isi faca o viata.
  Deci este bine si de cei care au plecat si de cei care au ramas, noi romanii PLATIM TRIBUTUL FAPTULUI CA AM FOST OCUPATI DE uniunea sovietica si al ei criminal comunism !

  Daca aveam sansa ca Romania si Moldova de Est sa fi trait LIBERI, SUVERANI si INDEPENDENTI precum Finlanda, Austria, am fi prins deceniul de aur 1980-1990 pentru dezvoltarea occidentala (cand petrolul era mai ieftin, cand miliardele de chinezi si indieni care distrug piata muncii si a produselor astazi nu erau asa multi) atunci Romania Mare ar fi aratat la ora asta exact ca Austria !!! Sau MACAR la jumatate.

  Dar am avut acest ghinion pe cap de comunism si uite ca am scapat de el (cel putin oficial in RO, dar inca mai avem o generatie care va iesi din peisaj peste 10 ani in RO, deci CU SIGURANTA in 20 de ani Romania va fi departe) doar ca in MD inca PCRM este puternic si cred ca lumea ar trebui informata.

  DAR CA LUMEA DIN REP. MOLDOVA SA FIE INFORMATA TREBUIE UN EFORT ENORM DE A PUNE LA PUNCT – DREPTUL OBIECTIV DE INFORMARE – si asta este cel mai important lucru pe care ar trebui sa il faca actuala putere si orice partid care doreste Republici Moldova sa se integreze in U.E.

  Si cred ca cel mai bine ar incepe Moldova 1 TV sa transmita :
  – istoria sovietelor vazuta din exterior
  – invazia criminala a Cehoslovaciei
  – invazia criminala a Ungariei
  – infometarea din Ucraina
  – crimele din Romania
  – crimele din Rep. Moldova

  TREBUIE NEAPARAT CA POPULATIE REP. MOLDOVA SA STIE DE CRIMELE UNIUNII SOVIETICE !

  Asa cum si americanii luau cu forta mii de germani din orase si ii duceau in lagarele de concentrare (imediat dupa intrarea americanilor in sudul Germaniei) ca sa vada cu ochii lor ce au facut PUTEREA CRIMINALA NAZISTA si sa nu mai comenteze in viata lor pozitiv la NAZISM sau EXTREMISM DE DREAPTA asa cred ca ar trebui facut in ORICE REPUBLICA EX-SOVIETICA care a fost sub bocancul comunisto-sovietic.

  Fara a arata aceste documentare CU FAPTE tuturor cetatenilor Rep.Moldova cu siguranta PCRM nu va scade ca procente in sondaje, si astfel PCRM va fi o bariera EXTREM DE GREA de trecut spre calea integrarii in U.E. !

  Sa nu uitam ca PCRM nu numai ca TIPA IN GURA MARE ca vrea in UE, dar nu a facut NIMIC ci chiar dimpotriva A FACUT TOTUL SA OPREASCA Rep.Moldova de a migra spre Vest si a deveni ceea ce este O REGIUNE EUROPEANA !
  Dealtfel daca va uitati DOAR LA FAPTE veti vedea ca PCRM sunt cei mai mari mincinosi si farisei, pentru ca vorbe foooarte frumoase si in fapte DOAR CUTITUL PE LA SPATE AU TOT INFIPT PROPRIILOR CETATENI, si PROPRIEI STATALITATI A REP.MOLDOVA

  Eu nu cred in binele facut cu forta, si practic eu cred doar in faptul ca OAMENILOR TREBUIE PREZENTAT ADEVARUL si apoi ei singuri daca vor, in libertatea care le-a dat-o Dumnezeu, trebuie sa traga singur ce concluzii vor, indiferent daca sunt pro sau contra.
  DAR PREZENTAT ADEVARUL ESTE O OBLIGATIE A PUTERII DIN REPUBLICA MOLDOVA !
  Obligatie pe care nu si-o respecta prea mult pana acum.

  Vreau sa vad si eu la ORE DE MAXIMA AUDIENTA neintrerupte de reclama pe Moldova 1 documentarele privind fraternitatea dintre nazisti si comunistii sovietici ! sau despre crimele naziste si cele sovietice !
  Sau despre impuscarea a mii de est-moldoveni sub ocupatie sovietica, sau a sute de miilor de est-moldoveni aruncati la moarte in Siberia!

  As vrea la ORA DE MAXIMA AUDIENTA o emisiune (de cate 30 minute pe zi chiar) cu cate o poveste REALA a unei familii care a avut o ruda care a fost omorata / deportata in Siberia ! Sau despre cei care au fost impuscati in Transnistria de armata rusa si macelarii kazaci mercenari !
  Si asta TOT ANUL indiferent ca e luni, sambata, miercuri sau duminica!
  Zi de zi ! sa inteleaga toti cei care apreciaza asa cu mandrie comunismul si steagul sovietic !!
  Sa ii vad cum singuri baga nasul in pamant de rusine !

  Asta trebuie in primul rand!
  Apoi toate cele bune vor veni singure.

 24. Pentru COSTIN.

  Fraza este geniala, cu parada satanica .

 25. @ Ed___ Aprob total ce zici ! Comunismul a dat inapoi cu cativa zeci de ani si pe Romania si pe RM , pacat ca oamenii inca sunt mintiti flagrant . RM trebuie sa devina o tara liberala cu deschidere spre vest , catre lumea civilizata si prospera !

 26. Doamna va rog sa nu mai faceti imagine rea DOMNULUI GHIMPU si lui PL ca destul de proasta (chiar dezastruoasa) o fac comunisti si Rusia………..stiti Dumneavoastra.

  Avem nevoie de PL, si desigur de PNL.

 27. adi spune:
  15 May 2010, la 14:02

  La care doamna va referiti in postarea dvs ?

 28. Pentru ALA.

  ( preciuzez o ironie putin evidenta din mesajul meu de mai sus ).

  AUX ARMES CITOYENS !!!!

  Asa de bine a fost pastrat secretul incat pana acum n’am stiut nimic despre aceasta crima. Dar Moldovenii au stiut ??? Jurnalistii ar trbui sa puna aceasta chestiune TOV. Voronin si a simpatizantilor sai ::: Dece s’a trecut sub tacere acest masacru cinic ( 1 aprilie, dupa care a urmat KATYN-ul ) si care nu a fost facut de DEMOCRATI ci de “” ELIBERATORII tarilor subjugate de mosieri…..). Cat timp va trebui sa treaca pentru a citi un astfel de interviu ???? Un interviu cu oficialitatile ruse ar fi NORMAL si URGENT. Mai ales ca am defilat recent in piata rosie. ( ironie )

  Dar dece nu si TOV. ILIESCU, GIOANA, PONTA adica TRIO-ul + 1, unul fiind CRIN ANTONESCU, nu ar tebui chestionati ???

  Eu cred ca Occidentul ar trebui deasemeni informat, in acest sens, caci CUM SE STIE, EI NU STIU NIMIC . ( ironie )

 29. Naivitate ! Va inchipuiti ca rusii au asasinat bietii oameni special de 1 aprilie pentru ca acum se considera ca este o zi pentru pacaleli ? Acei morti .cca 7000 de oameni au fost intr-adevar pacaliti si trimisi de la speranta sub pamant. Altii, pentru care nu poti da vina numai pe rusi au fost deportati ,o deportare egala cu moartea. Cine a facut listele cu moldovenii ridicati la ora 1 noaptea din casa ? Nu cumva erau moldoveni comunisti care si-au tradat vecinii,cunoscutii, neamurile si i-au nenorocit ca sa puna ei mana pe bunurile celor plecati ? Cand in trenurile trase in gari inconjurate de rusnaci inarmati erau separati barbatii de nevestele si copiii lor si care nu s-au mai vazut unii niciodata a fost o pacaleala ? Si comunistii actuali si cei participanti atunci au o responsabilitate in toate aceste acte pe care doresc sa le considere normale .Metodele lor nu au nici o limita. Stiati ca preotii in biserica dupa spovedania credinciosilor raportau la KGB ce spuneau credinciosii ? Acum biserica dirijata de la Moskova credeti ca slujesc Moldovei ? Va inselati .Lucreaza cu spor pentru calai .
  De ce credeti ca vor introducerea religiei in scoli ? Pentru mantuirea sufletului moldovenilor ? Eroare. Este cunoscuta ca metoda clasica de manipulare si sa rupa generatiile care intra pe bancile scolii de spiritul national si sa le imprime pe creiere doctrinele rusesti ?
  Este greu sa fie informati oamenii maturi carora li s-au turnat
  ani de zile minciuni rusesti si comuniste ,; ce se va intampla cand si copiii vor fi pusi in aceeasi oala cu ei ? Se va duce orice speranta .Aceasta pacalire este la fel cu cea de la Fantana Alba. La capatul iluziei mantuirii prin scoala urmeza executia spirituala a tinerei generatii de moldoveni realizata cu zambetul pe buze si cu crucea in mana . Asa vor sa anuleze educatia pe care unii au primit-o in Romania si sa condamne pe termen lung viitorul tarii.
  Desi nu pare ,lupta cu comunistii daca nu este castigata va fi sfarsitul sperantei

 30. Tic Tac, ai probleme, mamuca, daca vezi numai „dusmanii de partid”, nu si paiul din ochiul basist.

 31. Pentru FSF: Stimabile, prostia nu este un panaceu, iar când spun asta mă refer la prostia Dvs., nu la a mea. Atunci când postez, în ultima vreme destul de rar deoarece nu prea am ce comenta (constructiv) la ceea ce citesc pe Unimedia, mai folosesc pseudonimele (abrevierile) drAC şi drACro. Ideea de a folosi porecla Tillbuhoglindă (Till Ullenspiegel în flamanda de origine) mi-a fost sugerată de puzzle-ul politic actualmente în derulare in RM şi de posibila reacţie a unui Păcală urban (educat), cum este eroul amintit, la faptele le care asistă. Fiind român din România, nu intervin decât atunci când în discuţii este implicată şi ţara mea. Datorită tatei şi bunicului sunt şi basarabean şi nu pot privi indiferent la cele ce se petrec peste Prut. Prin comentariul postat am încercat să vă aduc la realitate, dar se pare că e în zadar. În orice caz, dacă aveţi copii sau nepoţi şi vreţi să le modelaţi, în mod agreabil, caracterul citindu-le o poveste atunci renunţaţi la „Căluţul Cocoşat” (Basm popular rus, profund imoral prin masejul transmis: prostul satului, ajunge ţar) sau „Aşa s-a călit oţelul”; citiţile mai bine Till Ullenspiegel de Charles de Coster; atât tinerii ascultători cât şi Dvs., veţi avea numai de cîştigat. Cu stimă dr. A.C.

 32. Pentru „” SB „”.

  Transferati vina calailor pe victime. Cand ai 20 de ani si stii de deportari din auzite sau ai 80 de ani si ai fost profitor in timpul defunctei Dictaturi, vorbesti ca „” SB „”.

  Deportarile se produceau in spirit specific NKVD-ist, prin surpriza, nimeni nu era prevenit, te culcai linistit si a doua zi satul era in fierbere pentru ca 50 de familii au disparut fara urme. Dupa cum constatati, metoda era tipic MAFIOTA, oameni furati noaptea din pat si trimisi nu se stie unde. Bunurile ramaneau vraiste in casa si se servea cine si cum voia. Nu chir, pentru ca Partidul avea grija sa se serveasca primul.

  Depotrtarea era politica, caci erau vizati intelectuali , oameni instariti, ( nu miliardari, ci cei care aveau ceva mai mult decat ceilalti) sau agricultori modesti, inteligenti dar care au avut nenorocul sa fie primari. Precum si altii care nu intrau in aceste categorii, de exemplu :::modesti EVREI care aveau o dugheana in sat ( „” periculosi exploatatori ai clasei muncitoare „” ) sau bravi moldoveni, cetateni respectati de toata lumea dar care NKVD-ul ii avea la OCHI de zeci de ani :::rusi tarani, preoti, fugiti din fata comunismului din rusia si declarati in evidentele lor ca rusi ALBI. Toti acesti oameni erau considerati DUSMANI ai POPORULUI si Romani periculosi pentru toata UNIUNEA SOVIETICA si, cinform teoriei MARXISTE, faceau parte din „” societatea veche care trebue distrusa „”, „” CU URA SFANTA „”, cum eram invatati noi copii pe bancile scolii. Orice actiune contra dusmanilor poporului trbuia facuta cu „”URA SFANTA””.

  Dar sa revenim la afirmatiile personajului „” SB „” care stie ca Moldoveni erau vinovati pentruca ei livrau NKVD-ului pe concetatenii lor.

  Noii diriguitori din sate si orase era in general cate un brav rus care vea 4 clase primare si care numea localnici in posturi nu dupa criterii personale ci dupa criterii venite de foarte de sus, ati ghicit, stabilite de politia NKVD.

  Listele cu cei periculosi destinati deportarii veneau tot de sus si trebuiau aplicate , functionarul terorizat fiind
  ca va fi sau impuscat sau deportat daca face un pas gresit. Cine putea sa protesteze in fata CRIMEI ??? Lumea stia foarte bine ce se intampla in Rusia , dupa revolutia bolsevica, cunosteau metodele NKVD si crimele la ordinea zilei in rusia. Deci era de neconceput sa salvezi pe cineva iar cei care au incercat au platit cu viata lor.

  „” SB „”stie foarte multe, dar evident nu a trait aceste momente si este informat tendentios de ce sa intamplat atunci.

  Preotii sunt acuzati pe nedrept. Ei erau vizati in primul rand ca cei mai periculosi si stiau, cum stia toata lumea, ce sa intaplat cu mii de preoti in rusia dupa revolutie.

  NKVD-ul punea ca informatori , par cinism, pe dusmanii poporului,caci sub teroarea de afi distrusi erau obligati sa se supuna ordinelor primite ::: trebuiau sa anunte NKVD pe cei cre se spovedeau sau manifestau chiar numai „” tendinte „” de subminare a regimului. Preotul trebuia sa-i divulge caci altfel cel care se „” spovedea „” se ducea el la NKVD sa-l trdeze pe preot caci, „”credinciosul „” era si el informator de cel mai multe ori.

  Dealtfel toti informatorii au fost si ei deportati ca exemplu, pentru a raspandi teroarea printre supusi.

  Pe cine sa acuzam ??? Mai trebue demonstrat ???

  Cam atata din spicuirile mele din copilarie.

  Sa revenim la afirmatia ca Moldovenii ii denuntau pe compatriotii lor?

 33. TIC-TAC. spune:
  15 May 2010, la 17:05

  „Asa de bine a fost pastrat secretul incat pana acum n’am stiut nimic despre aceasta crima. Dar Moldovenii au stiut ??? ”

  Da, am stiut. In satul nostru am avut un invatator de istorie /Virlan Vasile Leonid, Dumnezeu sa-l odihneasca/, care ne-a povestit multe, care in manuale nu erau scrise. Ne spunea mereu : „despre aceasta nu este scris in carti”. Imi amintesc cu ce durere in suflet spunea despre cum au mers oamenii pasnic in coloane cu steaguri albe in mini, cum au fost impuscati si tiriti legati de cai pina la gropile sapate de lipovenii fortati sa sape gropile. Ne povestea cum mai multe zile s-au auzit gemete de oameni din acele gropi. Facea o asemanare cu tragedia- masacru de la Babii Iar/Ucraina/, unde la fel se misca pamintul de corpurile inca insufletite, aruncate in gropi comune, peste care se trecea cu buldozerele/tractoare/ ca sa-i „linisteasca” pe cei ingropati.

 34. Pt Tillbuhoglină

  Daca ultima postare imi este adresata mie (pt ca u am inteles cui ii este adresata), ajung la o concluzie extrem de trista – ca romanii cu radacini basarabene sint renegati fata de basarabenii lor si pot fi exact cei care sa se opuna unirii Basarabiei cu Romania, ceea ce ste GROAZNIC! Evreii asa nu procedeaza, ci se tin uniti in durerile lor. Daca eu nu am inteles corect, imi cer scuze si imi retrag postarea.

 35. Foarte buna initiativa, sunt sigur ca va fi adoptata de parlamentul de la Bucuresti cat si de cel de la Chisinau. Dupa aceasta, ar trebui luata caseta cu ceremenoiile funerare ale presedintelui polonez Kacynski si facute in mod asemanator comemorari comune la nivelul ambelor state, cu o inalta tinuta si mediatizare comuna (si eventual daca putem iesi si pe Euronews, CNN). Politicienii europeni sunt sensibili la atitudinea electoratului lor, iar daca opinia publica atat de la noi cat mai ales din Europa, va fi constientizata de uriasa drama a romanilor si de nedreptatea care li s-a facut, atunci si atitudinea acelora care sunt mai „conservatori” prin cancelariile europene ar putea sa se schimbe in ceea ce priveste priectul nostru unionist. Felicitari, un demers legitim si indelung asteptat.

 36. @SB Asa este, sunt si azi acolo circa 35 de gropi comune cu aprox. 200 de oameni ingropati in fiecare. Marea majoritate sunt romani dar au fost impuscati si unii dintre ucrainienii care au refuzat sa ingroape de vii pe raniti. Cand au venit romanii inapoi in 1941 au facut slujba mare acolo, au pus cruci, au aprins mii de candele si lumanari care au luminat dealul zile si nopti la rand. Acum probabil ca este doar campul inverzit si spiritele oamenilor nevinovati, femei, batrani, copii, preoti impuscati atunci, care ne ateapta sa revenim…

 37. Pentru D-na. Vitalia Pavlicenco. Ultima mea postare se adresa celui (celei) ce semnează cu numele de „fsf” şi era o intenţie de a-i corecta traiectoria, deoarece mă confunda cu altă persoană (Stalinus, de care am auzit, dar nu-l cunosc) şi, probabil în virtutea unor răfuieli mai vechi, mă înjura copios. Ideea că basarabenii din România s-ar opune unirii Basarabiei (în întregul ei) cu România îmi pare cel puţin absurdă, pentru că respingerea unirii echivalează cu negarea identităţii lor etnice. Alta este problema, percepţia cetăţenilor din RM (a absolut tuturor locuitorilor) în ochii românilor (indiferent de etnie) de aici, din România. Unirea ca act de voinţă populară (şi numai despre asta se poate discuta pe timp de pace), este un act bilateral sancţionat prin referendum de ambele părţi. Ori, care este percepţia românilor (nemotivaţi de originea basarabeană) asupra cetăţenilor din RM, când, acei care ies în faţă şi sunt vizibili pe canalele media, simplii cetăţeni, nu elite intelectuale proromâne, când majoritari sunt aceia care, ori habar nu au de România şi de tradiţia istorică comună cu a Basarabiei ori vorbesc o limbă detestată de români? Vă spun cu toată răspunderea (bunicii din partea mamei şi părinţii soţiei sunt din zona Braşovului), că în aproape o mie de ani de dominaţie, în care ne-au produs multe suferinţe, ungurii ( a căror limbă este cu adevărat imposibilă pentru popoarele de sorginte latină), nu ne-au distrus elitele şi nu ne-au umplut de ură de ură împotriva lor, cum au reuşit ruşii doar în puţinii ani în care ş-au vârât cizma comunistă în frumoasa noastră ţară şi în frumoasa noastră viaţă. Deci, în rezumat, problema unirii este în gestiunea absolută a cetăţenilor din RM, indiferent de etnie, pentru că se uneşte o ţară întreagă. Avdersarii reali sunt acele persoane care, sub paravanul unei false intransigenţe, cultivă şi întreţin ura interetnică şi prin invocarea moldovenismului (o formă bizară de naţionalism fără naţiune) ura faţă de români şi faţă de patria generatoare.

 38. Aoleu…da ce va place sa bateti campii!!!
  Tillbuhoglinda se pierde in explicatii la un nivel prea inalt pentru majoritatea „psudodoctilor” de pe site, unul sau altul care nu are gradul necesar de cultura, se simte obligat sa raspunda (apropos bai fsf – nu ma gandesc de unde iti vine pseudonimul ca ma apuca rasul – fii mai putin incisiv decat un putzoi de 14 ani, daca vrei sa fii luat in serios) si marea majoritate casca gura.
  Legea in sine nu e rea ca initiativa, dar nu putea sa pice intr-un moment mai prost! Sa vedem ce parere au sutele de bugetari care vor avea salarii „ciupite” si pensionarii aceluiasi regim pe care il detestam cu totii, care isi vor vedea veniturile taiate.

  Tara (tarile mai bine zis) arde si noi ne pieptanam agale! Unde dracu e Eminescu si cu Tepes ca va invatau ei minte! Jigodiilor!!! (de ambele parti ale Prutului!)

 39. Biroul pentru Cetatenii Suceava. In fata biroului un grup de vreo 7 moldoveni asteapta sa intre pentru a depune dosarul pentru a obtine redobandirea cetateniei romane. Se apropie un tanar din Ucraina, Regiunea Cernauti care, intr-o romana perfecta, intreaba ce acte ii trebuie pentru redobandirea cetateniei. In loc de raspuns o moldoveanca il intreaba de unde este, daca sunt romani in Ucraina ( de Maramuresul Istoric, Bucovina si tinutul Herta nu a auzit ) si cum de stie asa bine limba romana ( oricum mai bine decat cei din Republica Moldova )… Cam asta stiu moldovenii despre alti romani… Orice comentariu este de prisos.

 40. Textul de mai sus este adresat doamnei Alexandra Can, apropo da cat stiu despre ei insisi si despre romani in general, fie ei si din tari membre CSI… Cam trist… Si ne mai miram de existenta „moldovenistilor”, despre existenta limbii „moldovenesti”… Ati avut vreodata ocazia sa auziti cum se exprima in limba romana un bucuvinean din Ucraina? Cam umilitor pentru dumneavoastra… moldovenii…

 41. Textul de mai sus este adresat doamnei Alexandra Can, apropo da cat stiu moldovenii despre ei insisi si despre romani in general, fie ei si din tari membre CSI… Cam trist… Si ne mai miram de existenta „moldovenistilor”, despre existenta limbii „moldovenesti”… Ati avut vreodata ocazia sa auziti cum se exprima in limba romana un bucuvinean din Ucraina? Cam umilitor pentru dumneavoastra… moldovenii…

 42. # xyz spune:
  17 May 2010, la 10:10

  „Textul de mai sus este adresat doamnei Alexandra Can, apropo da cat stiu despre ei insisi si despre romani in general, fie ei si din tari membre CSI… Cam trist… Si ne mai miram de existenta “moldovenistilor”, despre existenta limbii “moldovenesti”… Ati avut vreodata ocazia sa auziti cum se exprima in limba romana un bucuvinean din Ucraina? Cam umilitor pentru dumneavoastra… moldovenii…”

  xyz,

  de ce textul este adresat pentru mine? La care postare a mea ?
  Doresc sa inteleg la ce va referiti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *