Tudor Pantiru: Exemplul polonez VS exemplul românesc

Declaratia politica a deputatului Tudor Pantiru facuta in Parlamentul Romaniei la 4 mai 2010.

Domnilor Parlamentari,

Moartea Preşedintelui Poloniei Lech Kaczynski, împreună cu cea a vârfurilor politico-militare ale ţării sale, în catastrofa de la Smolensk, produsă pe 10 aprilie, a readus în discuţiile publice deja cunoscutul masacru de la Katyn.  Despre Katyn s-a vorbit în aceste săptămâni mai mult decât despre cei care se aflau în avionul prăbuşit la Smolensk. Preşedintele Kaczynski a murit pentru că a vrut să dea comemorării masacrului importanţa pe care considera el că o merită evenimentul.

Dar în acelaşi aprilie, de data aceasta al anului 1941, 3000 de români bucovineni au fost seceraţi criminal de mitralierele bolşevicilor în localitatea Fântâna-Albă din nordul Bucovinei, în încercarea de a trece în ţara lor peste o graniţă instaurată pe nedrept în urma ocupaţiei sovietice. Din iunie 1940 până în martie 1953, au fost deportaţi în Siberia sute de mii de români basarabeni, iar destinele altor câteva milioane, rămase sub ocupaţie, au fost distruse prin alte metode inumane. Documentele istorice de arhivă ne dezvăluie şi numărul victimelor care au decedat ca urmare a Foametei organizate în Basarabia în 1947 – trei sute de mii. Prin Rezuluţia nr. 1723 din 28 aprilie 2010, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei califică Foametea organizată de regimul stalinist şi soldată cu moartea a milioane de oameni nevinovaţi, inclusiv în R. Moldova, ca fiind o crimă împotriva umanităţii.

Astfel: masacrul românilor bucovineni de la Fântâna-Albă, foametea din ’47 şi martiriul basarabenilor deportaţi în gulaguri, acestora adăugându-li-se  torturile din beciurile NKVD-iştilor şi gropile cu var din preajmă, gropi în care erau aruncaţi de vii românii noştri basarabeni. Este greu să ştergi din memorie asemenea crime. Pentru aceste crime încă nu şi-a cerut nimeni iertare!

Spre ruşinea clasei politice româneşti, calvarul bucovinenilor şi basarabenilor rămâne necunoscut pentru societatea românească.

Dacă în cazul Poloniei admirăm efortul întregii naţiuni întru menţinerea vie în memoria contemporanilor a tragicului destin polonez, precum şi cunoaşterea acestui adevăr de către lumea întreagă, noi privim neputincioşi la cazierele judiciare solicitate de către Autoritatea pentru Cetăţenie, ca un impediment, în derizoriu, în calea basarabenilor şi bucovinenilor care vor să-şi redobândească cetăţenia română pierdută. În Polonia – lacrimi, salve de tun în memoria celor masacraţi la Katyn, dar şi toată compasiunea şi recunoştinţa exprimată urmaşilor acestora. În România – funcţionari operând dosarele urmaşilor celor lipsiţi de cetăţenia română peste noapte şi masacraţi de bolşevici în Basarabia, Bucovina şi Siberia cu maximă duritate şi exigenţă administrativă ori, pe alocuri, cu o nepăsare birocratică inumană.

Domnilor Deputaţi, nu este doar o chestiune de nuanţă, deşi nuanţa uneori spune totul! O ţară care îşi desconsideră trecutul nu are viitor! Un popor care îşi neglijează fraţii nu poate pretinde respectul altor popoare!

Vă reamintesc faptul că România a pierdut întâietatea sprijinului acordat Republicii Moldova în drumul său spre Uniunea Europeană, aceasta revenindu-i Poloniei. Pentru că, ar zice dizidentul polonez convertit, Adam Michnik,  “Trebuie să iei palme de la ai tăi şi ocară de la străini –  ca măcar aşa să pui în evidenţă adevărul pe care, altfel, … puţini îl vor dezvăluit.” Cine oare să ne dea nouă palme când străinii, vorba cronicarului, “zâmbesc a râde” satisfăcuţi de rătăcirile, şovăielile şi bâlbâielile noastre, căci demult veni timpul să ne glăsuim şi noi adevărul adevărat!

În memoria tuturor românilor masacraţi, deportaţi, torturaţi şi condamnaţi la moarte prin înfometare de regimul totalitar sovietic de ocupaţie, am pregătit şi voi propune spre examinare Parlamentului României o propunere legislativă prin care ziua de 1 aprilie să fie declarată ziua comemorării acestor victime.

Domnilor Deputaţi, mizez pe susţinerea Domniilor voastre.

Vă mulţumesc.

Loading Facebook Comments ...

28 Comments

Add a Comment
 1. …Declara reprezentantul celor care merg sa defileze mandri la Moscova si are nesimtirea sa vorbeasca de romani si Romania.
  Ba tembelule uiti ca ai fost sustinut de un partid ai carui reprezentati au grohait ca porcii ca de ce sa nu mearga la defilare la Moscova?!!!

  pantaru esti jalnic…te fute grija ca Romania nu-i comemoreaza pe basarabenii ucisi de sovietici? du-te boule la Tiganca si in alte locuri si vezi ca nu-i asa…
  Du-te la Moscova pe 9 Mai si holbeaza-te in piata si grohaie tampenii dupa ce-ti vezi maldavanii tropaind mandri linga armata a 14-a si langa transnistreni si cazaci..
  O vorba zice :Inainte sa vezi paiul din ochiul altuia vezi-ti barna din ochiul tau.Mi-e scarba de maldavani , niste nesimtiti obraznici.

 2. Moş Ilie şi Unirea

  În primăvara asta, am văzut un talk-show transmis de Compania TV „Mir” cu tema „Despărţirea României şi a R. Moldova. Tragedia unui popor”. Emisiunea mi-a lăsat o impresie apăsătoare din cauză că Iurie Colesnic, scriitorul, istoricul şi deputatul, împreună cu Anatol Petrencu, dr. hab. în istorie, au fost purtaţi prin materie precum şcolarii repetenţi de către Zurab Todua, scriitor şi politolog rus, autorul cărţii „Moldavia i moldavskie kommunistî”, dar şi de alţi doi experţi ruşi – Kiril Tanaiev şi Vladimir Bruter.

  Să spui că întrebările şi comentariile celor trei erau agresive ar însemna să nu prea spui nimic. Spre regret, istoricii noştri n-au fost pregătiţi să ţină piept obrăzniciei gazdelor, mai ales că iniţierea ultimilor în istoria României şi relaţiile ei cu actuala RM era cam deplasată. Or, în România nu se puteau întâmpla numai rele, odată ce ţara e în UE şi NATO, dar nici poziţia RM nu e atât de disperată, precum consideră ei. Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova (originar din Humuleştii lui Creangă şi absolvent al Universităţii „Lomonosov” din Moscova), aflat alături de Colesnic şi Petrencu şi bine iniţiat în surprizele mediului moscovit, dădea răspunsuri prompte şi pline de tâlc la întrebările provocatoare, spre deosebire de ceilalţi doi, care s-au împotmolit în cursa întinsă.

  Zurab a fost cel mai insistent: ghidat de moderator, i-a adresat o întrebare lui Petrencu, dar văzând că acesta cugetă prea mult, s-a apucat să-l ajute cu răspunsul. Sigur, promova ideea că, pe timpul românilor, a fost foarte rău şi, dacă radicalii fac unirea acum, fără a cugeta, pot să se verse râuri de sânge. Dată dracului a fost şi părerea sa că Moldova de dincolo de Prut trebuie să se unească cu RM. În cele un minut şi jumătate puse la dispoziţie, pământeanul nostru parcă era pus în priză, pentru a-şi prezenta adevărurile sale: după Unire, românii ţineau în Basarabia jumătate din jandarmii lor; o potenţială tentativă de unire în anii ’90 a cauzat conflictul transnistrean; comuniştii au venit pe cale democratică la putere şi vor să discute cu oricine că ei au făcut mult bine pentru RM; evenimentele din 7 aprilie trecut au fost puse la cale de unionişti; asupra unirii cu România trebuie de cugetat bine etc. N-a fost credibilă spusa lui Colesnic, subliniată şi de Petrencu, precum că vectorul RM e orientat spre integrare europeană, dar nici părerea lui Liviu Iurea – că Unirea o va face altă generaţie de basarabeni.

  N-aş intra în discuţie cu Zurab în problema dată, dar talk-show-ul a avut loc cu o săptămână înainte de aniversarea a 92-a de la Actul Unirii, prilej de a cugeta asupra destinului nostru. Anihilarea conştiinţei naţionale a devenit un fel de politică de stat în fosta URSS, de la începuturi şi până la prăbuşirea ei. Dar perioada interbelică, a consolidat conştiinţa naţională a basarabenilor. Totodată, s-au făcut şi alte lucruri notorii despre care merită să ne amintim.

  Păstrez acasă o relicvă de familie. E un certificat de împroprietărire acordat lui Zaharia Cernei, străbunicul meu. Documentul are nr. 552, eliberat la 10 martie 1923 de către instituţia „Casa noastră” şi atestă că străbunicul e împroprietărit pe veci cu şase hectare de pământ, acordate cu titlu gratuit. Adică, în timpul reformei agrare din 1921-1924, toate familiile de ţărani basarabeni au primit câte şase hectare de pământ. Remarcăm că ruşii n-au dat nimănui barem un petec de ţarină. Ce a fost în 1949 nici nu mai pomenesc. Românii au mai demarat în anii ’30 o impresionantă construcţie de şcoli în Basarabia. Am scris că peste 300 de cetăţeni au fost decoraţi de regele Carol II cu medalia „Pentru construcţii şcolare”. Tudor Golub, colaborator la Programul IREX-CPP, îmi spunea că, în 2008, prin proiecte de participare a comunităţilor, au fost reparate patru şcoli săteşti, care au fost construite anume în acea perioadă, dovadă că ele au fost edificate nu pentru un an-doi. Cei 22 de ani ne-au ocrotit de războiul civil din Rusia Sovietică, care a luat nouă milioane de vieţi, de un eventual Holodomor, care i-a costat pe ucraineni alte şapte milioane de vieţi… Moş Ilie Vlas, un consătean de-al meu care în 1947 a fost mobilizat la Donbas, îmi spunea acum zece ani că, cine n-a trăit în timpul României Mari, nu cunoaşte adevărata viaţă. România – spre deosebire de URSS, îmi spunea bătrânul miner – era un stat normal, unde autorităţile nu băgau la puşcărie pentru o anecdotă, n-au deportat gospodarii, n-au omorât şi aruncat în gropi de var medici, jurişti, învăţători şi preoţi, n-au trimis pe linia întâi a frontului băieţi de 18 ani neinstruiţi.

  Viaţa în România Mare s-a ţinut pe credinţă, demnitate şi onestitate, îmi spunea moş Ilie: „Dacă în locul ei a venit un regim comunist, fără de Dumnezeu, dar cu minciună şi umilinţă, cum putem spune că am avut cu sovieticii un trai mai bun?”, mă întreba el. I-am strâns mâna, cu invidie că a trăit în viaţa sa şi perioada interbelică. Asemenea basarabeni vor Unirea. Ei ştiu cine şi de ce n-o doreşte…

  ion.cernei@gmail.com

 3. Referitor la comentariul lui Stalinus de mai sus… Tudor Pantaru este deputat roman. Si orice deputat in parlamentul Romaniei poate sa-si exprime o parere despre ce se face sau nu in Romania.
  Faptul ca Tudor Pantaru declara ca Romania nu face suficient pentru comemorarea victimelor regimului stalinist, mi se pare un lucru de bun simt.
  Tineti minte foarte bine asta: „o tara care isi desconsidera trecutul, nu are viitor”. Si declaratia asta se aplica mai ales Republicii Moldova, unde inca se descosidera adevarul istoric de frica unor repercursiuni posibile venite de la Moscova (ca o sa creasca pretul gazului, ca nu o sa mai accepte vinuri moldovenesti pe piata rusa, etc). Dar e aceeasi politica facuta cu frica Moscovei, care a adus Moldova in situatia jalnica de acum.
  Se spune „respecta-te pe tine insuti ca sa fii respectati de altii”. Cum ai vrea sa crezi intr-adevar in retragerea trupelor straine de pe teritoriul tarii daca nu ai curajul sa-ti recunosti propria istorie?

 4. Ce se întâmplă, de fapt, în Basarabia?! De ce permiteţi accesul în republică a falşilor istorici ruşi? Mai deunăzi citeam tot pe unimedia un comunicat de presă emis de nu ştiu ce istorici băştinaşi care încercau un anemic protest împotriva unei găşti agresive de râtani moscoviţi ce proslăveau cu mult tupeu şi fariseism „imensa personalitate a tătucului Stalin”! Mai spuneau despre acest mare criminal că „era, de fapt, un om foarte blând care n-ar fi făcut vreun rău nici unei muşte”!!! Oare?!? Asta înseamnă că românii basarabeni asasinaţi la ordinul bestialului criminal erau mai prejos ca muştele?!? Putin şi Medvedev nu diferă de Stalin nici măcar cu o virgulă numai că metodele de supunere totală s-au schimbat. Şantajul cu vinul moldovenesc la export şi gazele ruseşti mai scumpe sau mai ieftine funcţionează perfect! Ruşii au fost şi vor fi o mare ameninţare pentru Europa, în general, şi pentru România (cu tot cu Basarabia!) în special! De aici rezultă interesul Bucureştiului pentru conducta „Nabucco” în detrimentul proiectului şantajist sovieto-rusesc „South stream”!

 5. Dna Pavlicenco se poate cere o zi pentru acest lucru dar de obicei nu se alege o zi care are deja o semnificatie PUTERNICA ci una care este „neocupata” sau oricum de un eveniment mult mai „slab”. 1 aprilie este totusi ZIUA PACALELILOR si mi se pare nefericita alegerea, pentru ca desi este vorba de o data cu motivatie din partea dvs, puterea inertiei memoriei colective va face sa ignore orice alt eveniment oricat de mare asociat cu ziua pacalelilor, si poate trimite in deluzoriu orice eveniment serios.

  Apoi am sa imi permit sa repet un comentariu privind 9 mai, un scenariu cam plin de ura, dar ca sa arat cat de important este NEVORBIREA limbii ruse in RM, si INTERZICEREA TELEVIZIUNILOR rusesti, pentru ca se poate ajunge ca in cazul Belorusiei in care desi se declara > 60% bielorusi (deci majoritatea, deci ar fi un stat NATIONAL) totusi limba folosita curent > 60% este rusa si abia 30% vorbesc curent belorusa. Acum indiferent ca sunt doua limbi slave surori, este O CRIMA impotriva identitatii total pierdute a acestui popor, o compar practic cu extintia unei specii pe cale de disparitie (un lucru foarte trist).

 6. — Republica Moldova si defilarea de la 9 mai Moscova —

  In primul rand ar trebui sa intelegem cine este Republica Moldova, de unde vine, si cine este proprietarul sarbatorii de la 9 mai !
  Toata lumea stie, dar as vrea sa pun intr-o alta lumina aceasta legatura dintre acesti doi “actori” in cauza,

  Pe scurt, Republica Moldova este partea de est a Moldovei istorice care a fost smulsa de Imperiul rus apoi de Uniunea sovietica.
  Daca prima data cedarea Moldovei de Est a fost facuta de Imperiul Otoman catre Imperiul Rus, si daca sub acea ocupatie au incercat o rusificare, decimare, violare a populatiei care dorea sa isi reafirme identitatea nationala, totusi nu au ajuns atat de sistematic, conducerea centrala si principalele organe ale regiunii fiind rusificate, dar inca populatia era cu radacini adanci si inca cu identitatea treaza de moldovean roman,
  in schimb la a doua cedare a Moldovei de Est a fost facuta iar intre doua puteri mari ale timpului de atunci, Germania NAZISTA si Uniunea Sovietica COMUNISTA, a dus nu numai la decapitarea conducerii si preluarea organelor centrale ci o DECIMARE SISTEMATICA MASIVA (se poate considera in acceptiunea mea ca GENOCID !) a populatiei regiunii, fapt care a dus la DISTRUGEREA (ALTERAREA GRAVA si PROFUNDA) a identitatii nationale.

  Deci de fiecare data aceasta IMPARTIRE a Moldovei istorice in Moldova de Vest si Moldova de Est a fost facuta FARA DORINTA moldovenilor = romanilor, FARA ACCEPTUL LOR si in contradictie si incalcare CLARA CU ORICE ACORDURI INTERNATIONALE de fiecare data !!!

  Intrebarea este DE CE ?
  De ce dorinta FURBIUNDA a Imperiului Rus de a detine o bucata din Romania ? de a detine o bucata macar din Moldova ?

  Si cred ca daca tot am vorbit, pe scurt binenteles despre cine este Moldova si Basarabia sa vorbim cine a fost si Uniunea Sovietica si o sa intelegem CLAR motivele. Chit ca spun lucruri care se cunosc si cu siguranta le stiu mai putin decat cei care le-au si TRAIT eventual, rog respectuos scuze daca mai gresesc, dar ideea finala conteaza.
  Uniunea Sovietica era formata din urmatoarele republici sovietice : Rusia – pilonul central de oprimare si cotropire a republicilor din jur, apoi celelalte republici care au avut NESANSA sa fie in acest imperiu al raului – Uniunea Sovietica in care li sa OPRIMAT si STERS identitatea si mandria nationala: Belarus, Ucraina, Azerbaidjan, Georgia, Armenia, Tadjikistan, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kîrgîzstan, Letonia, Estonia, Lituania

  avand practic urmatoarele limbi oficiale:
  bielorusa, ucraineana – limbi slave rasaritene – alfabet chiliric
  azera – limba turcica – alfabet latin (copie dupa cel turc – dorinta Soviticii de a nu da tenta islamica tarii Azerbaidjean dupa copia principiului laic din Turcia)
  georgiana – South Caucasian – alfabet georgian propriu (non latin, non chiliric)
  armeana – traco-frigiena – alfabet armean propriu (non latin, non chiliric)
  kazaha – turcica – alfabet chiliric
  uzbeka – turcica – alfabet latin acum, anterior chiliric
  turkmena – turcica – alfabet latin
  kyrgiz – turcica – alfabet chiliric
  tadjika – iraniana – alfabet chiliric
  estonia – finic unguric – alfabet latin
  letonia – limba slava vestica/baltica – alfabet latin
  lituania – limba slava vestica/baltica – alfabet latin

  In cadrul Rusiei as vrea sa enumar
  1. Abaza (Northwest Caucasian; in the Karachay-CherkessiaKarachay-Cherkess Republic)[2]
  2. Adyghe (Northwest Caucasian; in the AdygeaRepublic of Adygea)
  3. Altay (Turkic; in the Altai RepublicAltai Republic)
  4. Avar (Northeast Caucasian; in the DagestanRepublic of Dagestan)
  5. Bashkir (Turkic; in the BashkortostanRepublic of Bashkortostan)
  6. Buryat (Mongolic; in Agin-Buryat Okrug and the BuryatiaBuryat Republic)
  7. Chechen (Northeast Caucasian; in the ChechnyaChechen Republic)
  8. Chukchi (Chukotko-Kamchatkan; in Chukotka Autonomous OkrugChukotka Autonomous Okrug)
  9. Chuvash (Turkic; in the ChuvashiaChuvash Republic)
  10. Erzya (Uralic; in the MordoviaRepublic of Mordovia)
  11. Ingush (Northeast Caucasian; in the IngushetiaRepublic of Ingushetia)
  12. Kabardian (Northwest Caucasian; in the Kabardino-BalkariaKabardino-Balkar Republic and Karachay-CherkessiaKarachay-Cherkess Republic[2])
  13. Kalmyk (Mongolic; in the KalmykiaRepublic of Kalmykia)
  14. Karachay-Balkar (Turkic; in the Kabardino-BalkariaKabardino-Balkar Republic and Karachay-CherkessiaKarachay-Cherkess Republic[2])
  15. Khakas (Turkic; in the KhakassiaRepublic of Khakassia)
  16. Khanty (Uralic; in Khanty-Mansi Autonomous OkrugKhanty-Mansi Autonomous Okrug)
  17. Komi-Zyrian (Uralic; in the Komi RepublicKomi Republic)
  18. Mansi (Uralic; in Khanty-Mansi Autonomous OkrugKhanty-Mansi Autonomous Okrug)
  19. Mari (Uralic; in the Mari ElMari El Republic)
  20. Moksha (Uralic; in the MordoviaRepublic of Mordovia)
  21. Nenets (Uralic; in Nenets Autonomous OkrugNenets Autonomous Okrug)
  22. Nogai (Turkic; in the Karachay-CherkessiaKarachay-Cherkess Republic)[2]
  23. Ossetic (Indo-European; in the North Ossetia-AlaniaRepublic of North Ossetia-Alania)
  24. Tatar (Turkic; in the TatarstanRepublic of Tatarstan)
  25. Tuvаn (Turkic; in the TuvaTuva Republic)
  26. Udmurt (Uralic; in the UdmurtiaUdmurt Republic)
  27. Yakut (Turkic; in the Sakha RepublicSakha Republic)

  Foarte multe din aceste state, in special cele mici si care aveau diferente de cultura evidente cu cultura si limba rusa precum tarile baltice, tarile din caucaz, tarile din sudul asiei centrale sovietice au fost de fapt LABORATOARE DE CERCETARE A DISTRUGERII SI TRANSFORMARII IDENTITATII NATIONALE NATURALE A ACESTOR POPOARE in speranta ca Uniunea Sovietica vor ocupa apoi si alte tari care nu reusisera pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial sa le inglobeze.
  Ocuparea tarilor baltice si in special a Estoniei pentru a testa cum apoi vor putea ocupa si asimila Finlanda in doar cateva generatii, pana cand Aliatii (apoi deveniti NATO) ar putea sa o elibereze, deja sa fie prea rusificati incat sa mai doreasca libertatea, pentru ca li se distrugea identitatea.
  Alt exemplu ar fi cel cu Tadjikistan pentru posibila si eventuala ocupare a Iranului si de aici controlul asupra intregii lumi arabe, pas inceput cu un stat mai mic si mai slab economic – invadarea Afganistanului.
  De fapt invadarea Afganistanului a fost un pas de a dori sa se mareasca Uniunea Sovietica, pentur ca ca orice joc de inselaciune colectiva (daca ati auzit de Caritas din Romania) practic noii sositi sunt asimilati, si smulsi de resurse pentru a putea mentine nebunia si minciuna.

  Deci sunt exemple care pot fi considerate ipoteze (de demonstrat e mai greu, pentru ca probele sunt de fapt in arhivele ruse, si deci inacesibile, dar efectele sunt vizibile si acum dupa caderea sovietismului) de cum deja de la Stalin si chiar precedesorii sai doreau sa ocupe lumea.

  Totul se leaga si de testamentul lui Petru cel Mare si Imperiul Rus (“, imi arata mie a privi spre poporul rusesc ca fiind chemat a stapani in viitorime toata Europa.” conform http://basarabialiterara.com.md/?p=3271) desi poate fi doar un scenariu ireal (testamentul poate fi inventat de alti conducatori rusi pentru ca Petru cel Mare nu a avut succesor, chiar de fapt si-a omorat propriul si unicul fiu, si pe patul de moarte cand sa indice succesorul “Dati totul lui …” si a murit – dar iar este un scenariu pentru ca cei care aveau imediat puterea nu le-a convenit succesorul, si de aici si destramarea si razboiele interne dupa moartea lui Petru cel Mare). Culmea acum important nu mai este daca este veridic sau nu, ci de faptul ca de zeci si sute de ani conducerea Rusiei CREDE in acest testament ca fiind de urmat.

  Acum de ce le trebuia Uniunii Sovietice neaparat o bucatica din Moldova? o bucatica din Romania ?
  PENTRU CA II TREBUIA UN LABORTOR DE TESTE A UNUI POPOR DE LIMBA LATINA PENTRU A FI PREGATITI CA IN CAZ CA VOR AJUNGE VREODATA SA OCUPE TOATA EUROPA – DECI TREBUIAU SA FIE PREGATITI SA ASIMILEZE TARI LATINE PRECUM FRANTA, SPANIA, ITALIA, PORTUGALIA.

  De aici si insistenta enorma de a avea Basarabia si ocuparea acesteia, si apoi sovietizarea mai draconica decat in orice alta republica sovietica (nici macar cele asiatic-centrale nu au fost asa dur rusificate) pentru ca isi doreau sa aiba succes MAI MULT PRIN FAPTUL CA daca reuseau sa demonstreze ca jumatate din moldoveni care erau ocupati in Basarabia puteau fi transformati din romani in UN SOI DE SLAVO-LATINI care sa scrie in alfabet chiliric si sa isi dezica istoria si mai ales ca Uniunea Sovietica si bolsevicii apoi comunistii AU AVUT SI AU VRUT SA AIBE SI MASA DE COMPARATIE exact moldovenii din Romania si se comporta ca oameni latini !

  Daca ei reuseau inseamna ca AVEAU INSTRUMENTELE sa poata transforma si tari latine mari precum Franta, Spania (si de aici acces la toate imperiile lor, si de aici la tot globul !?) astfel incat sa implineasca testamentul de a ajunge pana la Atlantic.

  Este un scenariu, nu zic ca este adevarat, iar in domeniul istoriei, lucrurile deja devin … istorie, si nu incearca nimeni sa mai demonstreze ceva. Masele enorm de oameni care participa la crearea istoriei si lipsa unui judecator care sa transceada zone intinse de spatiu si timp, duc la imposibilitatea demonstrarii unui asemenea scenariu, DAR CU SIGURANTA avem libertatea de a o emite, ca drept de libera exprimare, ca drept de a NE INTELEGE ISTORIA PROPRIE si DREPTUL LA PROPRIA CONSTIINTA NATIONALA, ISTORICA.

  Apoi care ar fi legatura cu parada de la 9 mai din Moscova ?
  ENORMA !
  Ar iesi la lumina ca Stalin si Uniunea Sovietica a fost de fapt o putere la fel de criminala precum si Germania Nazista al lui Hitler, care usor usor iese la lumina dupa ce tarile din blocul estic au reusit sa intre in EUROPA in civilizatia europeana si sa aduca la cunostinta COLECTIVITATII MONDIALE atrocitatile care au avut loc.
  Ar iesi la iveala faptul ca Armata Rosie nu este de fapt ELIBERATOARE in principal ci de fapt era un instrument de OCUPARE, de indeplinire a acestui nociv testament de a se apropia de Atlantic, de a ocupa TOATA EUROPA.
  Dealtfel sa si vazut faptul ca Rusia lui Stalin a dorit ENORM nu neparat sa castige razboiul eliberand tarile de nazism ci mai ales DORINTA ENORMA DE A CASTIGA BERLINUL !
  Se vede dealtfel si in modalitatea in care a fost impartita Germania in RFG si RDG, prima fiind de trei ori mai mare decat cea comunista, pentru ca de fapt Stalin a vrut sa cucereasca Berlinul, sa darame el cladirea celui de-al treilea Reich, sa dareme el simbolul conducerii intregii germanii pentru ca NU CONTEAZA CAT TERITORIU OCUPI DIN TARA CARE A INCEPUT razboiul mondial Germania nazista cat mai ales CINE DOBOARA STEAGUL NAZIST si CINE INFINGE STEAGUL CASTIGATORULUI IN LOC !

  A fost crucial pentru Stalin infingerea steagului sovietic in Reichstag (soldatul Meliton Kantaria) ca apoi sa devina un instrument de propaganda ca de fapt in Europa RUSIA A CASTIGAT RAZBOIUL, fortand pe americani sa se limiteze mai mult la “laudele” cu bomba atomica asupra Japoniei, pentru ca Stalin stia ca Uniunea Sovietica trebuia doar sa faca impresie cu minciuna, dat fiind ca Americanii au dus greul razboiului luptand si in Europa si in Asia si in Africa, practic ei fiind adevaratii castigatori ai razboiului daca e sa facem comparatii.

  Si astfel au putut sa faca aceasta sarbatoare, care intradevar INCHEIEREA UNUI RAZBOI ESTE UN LUCRU EXTREM DE POZITIV SI TREBUIE SARBATORIT DE TOTI BELIGERANTII, dar ca datorita comunismului sovietic a fost transformat intr-un instrument de propaganda comunista mincinoasa si deci de opresiune impotriva tarilor din Estul Europei si a celor asimilate in cadrul Uniunii Sovietice.
  Eu nu apreciez si nu sa fac niciodata razboiul si mai ales nazismul, numai ca ar trebui sa fim sinceri cu adevarul si sa intelegem ca si comunismul trebuie acuzat in egala masura. SA NU UITAM ca de fapt tehnicile de omorat in masa oameni care le-au pus in aplicare nazistii contra evreilor, tiganilor, handicapatilor, homosexualilor sunt de fapt IMPORTATE din Uniunea Sovietica de sub Stalin !

  Asa incat 9 mai este o zi de sarbatoare, trebuie sa fie dar TREBUIE SA ADUCEM LA LUMINA ADEVARUL si sa stergem aceste minciuni oribile care inca mai dainuie.

  Cu ocazia acestei zile de 1 mai ar trebui sa scriu in final SI COMBATEREA ALTEI MINCIUNI SOVIETICE SI COMUNISTE PRECUM 1 mai este asa desenata peste tot cu comunisti cu secera si ciocanul, oamenii sovietici care au castigat lupta cu burghezia,etc (zeci de ani de minciuna inghitita fara a afla adevarul istoric) cand de fapt ZIUA DE 1 MAI este ziua in care muncitorii americani si canadieni au luptat pentru programu de lucru de 8 ORE ! (lucru aflat de mine doar dupa Revolutie, dar tot timpul inainte prezentat cu steaguri rosii cu chipul lui Lenin !!!!)

  Deci sunt multe minciuni, si faptul ca incepem sa NEGAM aceste dezinformari comuniste, ne vor duce sa apreciem ziua de 1 mai pentru adevaratul ei sens (omul are 8 ore somn, 8 ore munca, 8 ore viata sociala) si 9 mai (victoria pacii contra razboiului, victoria contra genocidelor hitleriste si staliniste) si sa nu mai acceptam ca oameni cu coloana vertebrala ca aceste DOUA SARBATORI SUPERBE PENTRU TOTI OAMENII DE PE TOT GLOBUL sa fie furate de niste ex-sovietici actual comunisti indiferent de nationalitatea lor.

  (din Cine mi-a ucis blogul ?)

 7. Ar fi bine sa-i inchida cineva gura oligofrenului cu nume Stalinus. Nu de alta da pute rau.

 8. stalinus si alti provocatori de genul lui trebuie doar ignorati, ca probabil de aia sunt pusi aici, ca sa bage dusmanie intre romanii din dreapta si cei din stanga prutului. Cine e cointeresat de asa ceva stim cu totii.

 9. personal am stat destul de mult timp in Romania ca sa afirm ca lumea din dreapta prutului nu gandeste despre basarabeni asa cum vor sa arate unii provocatori angajati de stim noi cine.

 10. Stalinus e un rahat ghidat de Tomac sa bage zazanie pe net.

  De altfel, vedeti pentru cine militeaza si imi veti da dreptate.

  E OSB-ist PPCD-ist!

 11. Pentru Sergiu

  Postaci precum Stalinus sunt destul de multi intre „comentatorii” de pe sit-turile presei din R. Moldova. Urmariti cu putina atentie si veti vedea ca aceleasi nume le veti intalni de fiecare data. Sunt foarte agresivi si foarte triviali in exprimare, incat ma si mir pentru ce sunt tolerati de respectivele sit-uri. Pur si simplu ,nu am nicio indoiala ,sunt „angajati ” sa faca cat mai multa galagie, sa intimideze si sa dea impresia ca sunt foarte multi. Exista niste reguli clare ale accesului la comentarii pe internet, dar vad ca nu sunt respectate.

 12. Mihai Morteanu

  Din declaraţia lui T.Panţîru:

  „UN POPOR CARE ÎŞI NEGLIJEAZĂ FRAŢII NU POATE PRETINDE RESPECTUL ALTOR POPOARE”

  În momentul cînd citeam declaraţia D.Panţîru îmi sună fiica care a plecat pentru a ridica viza în Romîîânia, anunţîndu-mă că i s-a refuzat de a deschide viza, fără a i se explice motivul.
  Actele sunt în regulă, avem aceiaşi chemare în baza cărei ne-au deschis şi nouă cu soţia recent viza în romînia.

  Însă la informaţie iau explicat că ei nu dau explicaţii în caz de refuz şi nici refuz în scris nu iau dat.

  Fiica a încercat să între la audienţă la consul pentru a i se explica motivul, poate ceva nu-i în regulă , însă portarul, sau cine mai este acela de la poartă nu ia permis să între, reproşîndu-i brutal, că :NU ŢI-AM DESCHIS VIZĂ CĂ AŞA AM VRUT NOI .

  Întorcîndu-se la gheşeul de la informaţie a mai încercat odată să afle motivul refuzului, primind un răspuns neargumentat, că probabil i s-a refuzat că persoana, DECLARANTUL, din Romînia prea mulţe persoane a invitat şi unde o să încapă ei toţi într-un apartament.

  De ce scriu aceste rînduri, fiindcă şi eu şi soţia am fost de cîteva ori futboliţi din motiv că ba un act nui în ordine, ba pentru a demonstra unde lucrez, ba pentru a demonstra că am imobil pe teritoriul RM , într-un caz refuzîndu-mi pentru faptul că nu am folosit viza precedentă.
  Păi ce eram eu de vină, că am solicitat viza pentru a merge la munţi la SGHI, dar în acel an nu a fost zăpadă.
  M-am simţit foarte umilit , rezolvîndu-mi problemele numai după ce am chemat televiziunea.

  Apropo acest comportament înjositor a colaboratorilor de la gheşeuri, de parcă eram în faţa NCVD-ui , le-a observat şi jurnalistul Călugăreanu, de la Jurnal TV, care în acel timp se afla în incinta consulatului şi cu care am discutat pe marginea acestui subiect.

  Am postat acest subiect fiindcă mi-i obijduitor, că în timpul cînd noi încercăm să apropiem ambele maluri ale prutului cineva în mod intenţionat se stărue să ne îndepărteze.

  Deşi Consulatul României este faţa Romîniei în RM nu aşi vrea să cred, că negligenţa colaboratorilor de la Consulat reflectă respectul fraţilor noştri de peste Prut , deşi aceste abuzuri sunt greu explicabile mai ales pentru cetăţenii încă indecişi.

  Sper colaboratorii Consulatului Român să se gîndească la declaraţia D.Panţîru CĂ:


  „UN POPOR CARE ÎŞI NEGLIJEAZĂ FRAŢII NU POATE PRETINDE RESPECTUL ALTOR POPOARE”

 13. Pentru Admin

  Am vazut si eu la timpul respectiv transmisia la care a luat parte domnii Zurab si Petrenco alaturi de Liviu Iurea. Fireste , nu stiu ruseseste ca sa-mi dau seama ce s-a discutat si, mai ales , cum s-a discutat. Ceea ce am remarcat insa a fost minele(mimica) timorate ale celor doi istorici basarabeni si … pauzele lor de gandire in fata avalansei”combative” a rusilor si chiar a moderatorului. Imi veti ierta sper, ca adaug oaresce observatii insa la… tema data!!
  Perioada interbelica a istoriei romanesti, indeosebi cea legata de realitatile din Basarabia, este destul de putin si lacunar cunoscuta.Cel putin din ceea ce se cunoaste si se stie in istoriografia romaneasca. „Nationalismul ceausist „,asa cum a fost el, a scos la iveala si a „permis” multe adevaruri in legatura cu respectiva perioada.Mai mult, datorita deformarii adevarului istoric cu privirea la Basarabia interbelica ,la care a fost supusa intreaga perioada in istoriografia sovieto-moldoveneasca , a creat inclusiv la intelectualii basarabeni un soi de complex de inferioritate ba chiar de … vinovatie.Ori lucrurile tocmai ca nu da apa la moara ruseasca absolut defel!! Tezele leninisto -kagebiste a lasat astfel urme foarte adanci in evaluarea psihosociala a perioadei ,si foarte putini din vechii basarabeni mai traiesc si pot depune marturie. Teza „administratiei romanesti opresive”, a „jandarmului si fascistului roman” este atat de timid si inadecvat discutata(ce sa mai vorbim de combaterea ei!) incat face pana in ceasul de fata un rau imens insasi conceptului de „popor roman”. Nu se accentueaza si nu se aduc in lumina realitatile terorismului bolsevic la care s-a dedat cu obstinatie criminala putatorii „revolutiei mondiale” mondiale pe pamantul tanarului stat romanesc abia constituit unitar in fruntariile sale firesti!!Se uita cu buna stiinta reactiile de aparare a acestui organism statal atat de tanar, constituit chiar in paradigmele unei democratii occidentale a vremii?
  Se uita cu atata usurinta provocarile teroriste zilnice ale sovietelor de dincolo de Nistru la adresa populatiei romanesti si a autoritatilor sale constituite? S-a uitat marea provocare terorista sovieto-comunista de la Tatar -Bunar din 1924 care a dus la punerea in afara legii a PCRoman infiintat in 1921?Dar reforma agrara din 1921-1924 care a dat pamant tuturor taranilor, inclusiv basarabeni, fiind cea mai radicala reforma de acest fel din Europa vremii? Gruparea Racovski- Kotovski se stie la ce s-a dedat in Basarabie interbelica sub patronaljul Kominternului? Se conosc congresele PCR (toate tinute la Moscova) si rolul lor destabilizator planificat permanent pentru… destramerea statului „imperialist roman”?Se stie ca s-a ajuns pana acolo incat au fost plasate bombe explosive in chiar incinta parlamentului Romaniei de catre astfel de comunisti fanatici(unii chiar provenind din Basarabia)? Si in care au murit oameni?
  Ma opresc aici… DAR AR FI FOARTE MULTE DE SPUS DESPRE TOATE ACESTEA. Cine o va face? De ce nu se face in mod curajos si hotarat? Abia apoi sa fie evaluata la justa realitate „administratia si jandarmul roman”!

 14. Mihai Morteanu

  aşi vrea să mai adaug la cele relatate mai sus.

  S-a întors fiica de la Chişinău fără viză, primind explicaţia că e suspect că persoana , declarantul, care nea invitat a invitat aşa multe persoane, deşi în invitaţie figurau numai membrii familiei mele, carora nu neau refuzat viza.

  Şi nu eram să cunoaştem motivul, dacă nu primeam un sunet din România, de la prietenul de familie, care ne-a informat, că a fost chemat la poliţie şi nterogat ca în anii 37 ,pe cine el a invitat la el, cu ce scop, ce spaţiu locativ are, unde o să încapă toţi, de ce a invitat la el o femee cu doi copii, fiica mea,mai în scurt întrebări jignitoare şi stupide de parcă noi mergem în România în scopuri teroriste.

  Este clar pentru toţi, şi pentru cei de la consulat şi pentru cei din Romînia, că majoritatea merg în Romînia pentru a-şi redobîndi cetăţenia.
  Aşa şi în cazul nostru, deşi pe parcurs de vreo 5 ani întradevăr mergem la acestă familie la Braşov iarna la munţi la SCHI, iar vare mergem cu ei la mare şi pînă acum nu lea fost suspect, că acestă familie ne invită în fiecare an, decînd au întrodus vizele, la ei.

  Dar uitaţivă care e problema.

  Băsescu a garantat la toţi doritorii redobîndirea cetăţeniei, deschizînd încă vreo 5 direcţii. la Iaşi, Suceava …

  Însă pentru a merge la aceste direcţii e nevoie de Viză.
  În cerere nu poţi declara că mergi la depunerea dosarului, că nuţi eliberează viză.

  Oamenii sunt nevoiţi să îndeplinescă toate formalităţile inclusiv cu 500 euro.

  Ei deja caută alt nod în papură.

  Fiica dezamăjită în comportamentul celora de la consulat, inclusiv şi a poliţiei din România, după ce timp de 2 ani a acumulat tot dosarul, renunţă să-şi redobîndescă cetăţenia, fiind umilită şi înjosită.

  Din unele informaţii am auzit că procedura de redobîndire a cetăţeniei ruse e cu mult mai simplă şi mai rapidă.

  Parvine întrebarea: CINE din guvernul RM şi a Romîniei este cointeresat să tărăgăneze redobîndirea cetăţeniei Romîne, punînd pedeci la tot pasul.

  Un fost angajat a Consulatului a mărturisit, că pe timpul cînd el lucra la Consulat, lor li se plătea cîte o mie de euro pe lună numai să întoarcă cît mai mulţi moldoveni.

  Nu ştiu cît e de corectă acestă informaţie, dar după comportamentul actualelor colaboratori, deoarece am înţeles că iau schimbat, situaţia nu s-a schimbat deloc, din împotrivă s-a agravat, fiind interogaţi nu numai cei ce depun actele la Consulat, dar şi cei din România care invită persoanele la ei.

  PĂZEA FRAŢILOR.

  CGB-UL NU DOARME.

  .

 15. Mihai Morteanu

  Apropo vreau să adaug, că pe timpul comuniştilor tot aşa ne interogau la consulat, însă pînă la urmă primeam vizele, inclusiv fiica , careia i s-a eliberat de mai multe ori viza în baza aceleiaşi chemare şi fără probleme.

  Ei dacă mai întrebau ceva, le dădeam crezare, că eram sub guvernare comunistă.

  Dar acum în genere au refuzat să-i elibereze viza şi fără explicaţie, şi guvernarea nu mai e comunistă.

  MDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA……..

  FĂRĂ Comentariu……..

 16. Mihai Morteanu

  În limba rusă sună aşa:

  ZA CITO BOROLISI, NA TO I NAPOROLISI ”

  în Romînă ar suna cam aşa:

  AM LUPTAT, DE AM DAT CU CAPUL ÎN GARD.

 17. Mihai Morteanu

  felicitări pe toţi CUOCAZIA PRIMULUI POD DE FLORI.

  Am privit azi dimineaţă nişte filmuleţe de la PRIMUL POD DE FLORI de la Sculeni şi m-a dat în lacrimi.

  Cîtă libertate eveam cu 20 de ani în urmă, mai ales la al doilea pod de flori, cînd am trecut noi prutul şi liber am mers chiar la Iaşi cu taxiul la nişte cunoscuţi, cu care ne-am împrietenit la 6 mai 1990.

  Şi după 20 de ani de luptă pentru libertate astăzi nu poţi obţine măcar o viză. mai fiind şi umilit nu mai înţelegi de cine.

  Şi cînd te gîndeşti, că în 90 Sovietul Suprem al URSS cu tot CGB-ul lui nu a fost în stare să opună rezistenţă MIŞCĂRII DE ELIBERARE NAŢIONALĂ, iată după 20 de ani de luptă suntem nevoiţi să îngenunChem, să ne umilim pentru a obţine posibilitatea de a trece Prurul, în schimb nii deschisă liber trecerea la Moscova pentru a ne umili în faţa Rusiei defilînd pe Piaţa roşie alături de armata, care după ce ne-a ocupat în 40 apoi în 44 mai staţionează şi azi pe teritoriul RM demonstrînd lumei întregi cine aicea e stăpîn.

  RUŞINE FRAŢILOR.

 18. pentru domnul Morteanu… Spuneti ca cine v-a invitat in Romania, a fost chemat la politie sa dea explicatii referitor la invitatii. Omul respectiv ar trebui sa intrebe pe baza carei legi a fost chemat acolo.
  Functionarii publici (politisti, procurori, ofiteri consulari, etc) ar trebui sa fie niste functionari in sprijinul cetateanului. Din pacate, nici la 20 de ani de la caderea comunismului, nu prea se intelege asta.
  Romania (ca si RM) are o societate civila destul de putin dezvoltata (si inca cu frica de autoritati). Exista si in Romania (daca nu ma insel) dreptul de petitie a autoritatilor (parlamentari nationali sau europeni). De as fi in locul dvs sau mai ales a prietenului dvs din Romania, as trimite mai multe scrisori si as face mai mult zgomot pentru problema asta (inclusiv la unii parlamentari ca Tudor Pantaru, Monica Macovei sau chiar presedintele Traian Basescu). Monica Macovei chiar a fost sefa unei societati de aparare a drepturilor civile iar acum e sefa in PE pentru relatia UE – RM.
  Din pacate, Romania nu are cum sa accepte cererile de cetatenie pe teritoriul altui stat (fie acel stat chiar si RM). Ar putea insa introdusa o initiativa legislativa pentru acceptarea cererilor de cetatenie prin posta sau instituirea unei vize de scurta durata exact pentru motivul de a depune dosarul de cetatnie. Sunt intrebari bune pentru autoritatile romane (din nou, un prieten cetatea roman ar trebui sa va ajute in directia asta). Mult succes.
  Sper ca intreaga UE sa renunte la vize pentru cetatenii RM cat mai curand posibil.

 19. Pentru Ciprian

  Ciprian, eu mereu spun ca roman/neamt, american, englez/ este acela, care iubeate Romania cu toate minunatiile si problemele ei.
  Este adevarat ca noi, cetatenii, trebuie sa luptam cu cei care strica imaginea tarii. Fiecare cum poate.
  Am incercat si eu sa fac acest lucru.

  La Vama Albita/partea romana/ functionarii publici de acolo au deschis un camion cu marfa, care pleca spre Germania cu marfa livrata de intreprinderea noastra. De 13 ani exportam aceeasi marfa, prin acelasi punct vamal, cu aceeasi organizatie de transport din Romania. Suntem de acord, ca functionarii din vama/politia, granicerii, vama/ pot controla nestingherit continutul camionului.
  Insa ei au rupt ambalajele, marfa a fost scoasa din cutii, dupa ce a fost fortata sa incapa inapoi fara ambalaje, deteriorata si neacceptata in final de clientii nostri.
  Am primit fotografiile continutului camionului si m-a luat groaza la ce am mazut. Am fost chemata in Germania pentru a constata situatia, a semna procesul verbal respectiv si responsabilitatile pentru prejudiciul material.
  Am decis sa atentionezi oficialitatile respective ale Romanie. Am scris pretentia respectiva, am anexat fotografiile, scrisoarea partenerului german, actele vamale, declaratia soferului….
  Cu ce crezi ca s-a terminat ? Pur si simplu s-au spalat de „praf”.
  De la unul din aceste „organe”/ nu voi numi concret, pentru ca nu merita un colectiv intreg sa fie defaimat pentru 2-3 rapciugosi, care au nimerit intimplator in functie/ a raspuns ca functionarii lor nu au nicio treaba cu asta si ca soferul este responsabil de toate. Precum ca el, care reprezinta delarantul, trebuia sa descarce marfa, sa o dezambaleze, sa o ambaleze si sa o puna in camion.
  Nu stiu cum crede functionarul-autor al scrisorii ca un sofer ar putea sa faca singur acest lucru, care practic nu este posibil fizic si dinsul nu are cu el ambalage si alte accesorii, care se utilizeasa la ambalare.
  Din aceasta harababura am inteles ca functionarii, care au examinat demersul nostru se numesc „scriitori” nu functionari publici.
  Macar daca scria formal ca „ne cerem scuze pentru impresia gresita a firmei dvs despre functionarii nostri”. Macar era un pic amuzant, dar nu arogant.
  Stiu ca voi ajunge la urma urmei la functionarii, care trebuie sa „schimbe la fata” imaginea lor macar la frontiera, daca nu si ghindirea in capetele lor de functionari.

  Ai dreptate, trebuie sa ne luptam contra fiecarui caz, in care functionarul public uita ca este platit din banii contribuabililor.
  Cred ca ar fi bine ca in fiecare dimineata, in incinta tuturor serviciilor publice dupa „buna dimineata” sefului sa urmeze intrebarea : „Nu ati uitat ca sunteti platiti din banii contribuabililor si ca ei sunt sefii nostri ? ”
  Poate astfel s-ar deprinde cu ideea…
  Toate postarile negative pe bloguri, referitoare la rele tratamente a romanilor de pe ambele maluri ale prutului din partea functionarilor publici si nu numai, nu fac altceva decat sa inrautateasca situatia. De aceea cred, ca trebuie sa luptam cu fiecare caz in parte in baza dreptului civil. Sa scoatem la iveala toate matrapazlicurile si sa influientam corectarea situatiei.
  Plinghindu-ne pe bloguri, pe bloguri plinghind raminem.

  Chind „ne scuipam” cu venin unii pe altii, cei interesati in inrautatirea relatiilor bilaterale bat din palme si serbeaza….

 20. Mihai Morteanu

  Pt.Caprian.

  Problema e că prietenul de familie din Braşov e şi el din Moldova, activînd în Braşov în domeniul turizmului, redobîndindu-şi cetăţenia de vreo 10 ani.

  Şi cum sunt trataţi romînii care şi-au redobîndit cetăţenia eu nu prea cunosc dar îmi închipui.

  Dar problema constă în faptul cum suntem noi trataţi aici în Moldova, cei care dorim să ne redobîndim cetăţenia, de actiala guvernare de mînă cu funcţionarii de la Consulat.

 21. Mihai Morteanu

  A.Can spune:
  trebuie sa luptam cu fiecare caz in parte in baza dreptului civil. Sa scoatem la iveala toate matrapazlicurile si sa influientam corectarea situatiei.

  Plinghindu-ne pe bloguri, pe bloguri plinghind raminem…

  Deacord cu afirmaţiile D.stră, însă pentru a scoate toate matrapazlicurile la iveală la este nevoie de conştiinţa civilă şi solidaritatea cetăţenilor, care cu părere de rău lipseşte la romînii moldoveni.

  Nu înzădar în bancuri moldovenii sunt gata să peardă on ochi numai ca vecinul să peardă doi.

  Aşteptînd rîndul la gheşeuul nr.12 din consulat în faţa noastră din 4 solicitanţi la doi li s-a refuzat să primescă actele în urma unou interogatoriu ca în faţa NCVD-ui.

  Despre aceast comportament abuziv şi umilitor am discutat cu martorul oculat Călugăreanu de la Jurnal TV, solicitîndu-i poate să ridice această problemă , fiind jurnalist.

  Cu părere de rău la noi fiecare-şi rezolvă problema cum poate.

  Defapt anul trecut cînd am fost întors şi nu mi-au primit actele nici mie nici siţiei , am suferit pentru că iam ajutat pe toţi care stînd în rînd în ploae jumate de zi li s-a închis poarta pe la orele unu, deşi ei lucrează pînă la 4, trimiţîndu-i pe toţi acasă.

  Am oprit oamenii, am chemat cu ajutorul feciorului PROTV-ul şi s-a dezblocat calculatoarele, s-au deschis porţile, au fost primi-i toţi care au stat pînă la urmă, numai mie şi soţiei ne-au refuzat.

  Aşai dacă nu taci, dar am înţeles că mass-media este o forţă.

  Deaceia şi ne plîngem măcar pe bloguri, sperînd să cointeresăm mass-media, care cică cu revenirea la guvernare a forţelor democratice s-ar simţi mai liberi şi şi ar demonstra că în RM există şi puterea a 4.

  Dar cam greu se pornesc jurnaliştii noştri să-şi exercite mandatul profesional.

  Spre exemplu, evenimentele din noaptea 7 spre 8 aprilie.

  În centrul Chişinăului maltratează cetăţenii paşnici, şi nici un jurnalist nu a avut curiozitatea să se ascundă undeva prin tufişuri cu camera de luat vederi pentru a fixa un material şocant.

  Nu cred.
  Sunt convins că undeva ferb nişte materiale foarte şocante, care poate peste mulţi ani vor fi publicate, de ex.

  ca materialul pe care l-a prezentat Chimpu.

  Da de ce cameromanul, sau posesorul acestor materiale nu le-a prezentat timp de un an, şi de ce nu a făcut-o personal?

  Răspunsul e unu .
  de frică.

  Asta-i adevărul fraţilor, şi pînă ce nu ne vom debărăsa de proverbul acela prost al moldovenilor, că CAPUL PLECAT SABIA NU TAE, avem de suferit încă mult timp ori cu comunioştii ori cu democraţii.

 22. Mihai Morteanu

  Pentru a demonstra că am dreptate, că frica s-a încuibat în inimile basarbenilor aduc cîteva exemple.

  20 de ani în urmă, la 6 mai 1990, după 50 de ani de ocupare sovietică, 50 de ani de frică că numai pentru cuvîntul român poţi înfunda siberia, poporul român din basarabia , fără să fie rugat a mers la Prut pentru a se întîlni cu fraţii de perste prut, privind adevărul în faţă şi fără frică ce va fi mîne cu ei, indiferent dacă este urmărit de CGB sau nu.

  Peste 20 de ani cică de libertate noi ne temem să pronunţăm adevărul în public, încercăm să ne învîrtim, să inventăm diferite motive numai să nu pronunţăm un adevăr că suntem români, ca nu cumva să se supere cineva.

  Priviţi acele imagini din 1990 , cîtă lume s-a adunat la prut.
  Încercaţi astăzi să adunaţi măcar jumătate cetăţeni la vre-o manifestaţie cu caracter naţional.
  Cu bani şi nu or săvină.
  De ce?

  Au perdut încrederea în toţi.

  Timp de o lună toate canalele de TV, şi comuniste şi anticomuniste trîmbeţesc şi invită la discuţii politicienii de cel mai înalt rang să lămurească dacă mergem sau nu la parada din rusia pentru a ne umili în faţa armatei roşii care nu-şi exercită obligaţiunile luate la SAMET-ul de la Istanbul.

  Jurnaliştii noştri timp de o lună altă temă nu au mai abordat de parcă parada de la 9 mai este cel mai important eveniment din istoria RM

  Şi despre ziua de 6 mai 1990 astăzi am privit numai cîteva minute azi dimineaţa şi mai mult nimic.

  Sau poate primul pod de flori nu a fost acel prim pas spre libertate, spre redobîndire a identităţii noastre.

  Chiar jurnaliştii noştri consideră că evenimentul din 6 mai 1990 e mai puţin important pentru RM decît parada din 9 mai .

  Nu cred aşa.

  Părerea mea este alta.

  Probabil frica , pentru a nu ofensa pe cineva , este încuibată încă în inimile noastre.

  Frica anilor 70 s-a întors în anul 2010.

  Deaceia şi se tem canalele TV să dezvălue mai pe larg evenimentul din 6 mai 1990, pentru a aduce la cunoştinţă generaţia tînără cu adevărul istori.

  Mai bine să le vorbim timp de o lună despre 9 mai, şi iată rezultatul, cu panglica de 300 metri întinsă de comsomolişti pe peaţa marii adunări Naţionale.

  Nici pe timpul comuniştilor comunoştii şi comsomoliştii nu se simţeu atît de încrezuţi în cauza lor.

  Ăsta-i adevărul fraţilor.

  Acesta-i opoziţie constructivă, cînd spui adevărul în faţă celui pe care î-l simpatizeti ţi î-l stumezi.

  Aceasta-i democraţie, da nu să umble cu fîfîrlica ba be la Bucureşti, ba pe la Moscova.

  A mai umblat unu , ba pe la Niu-Iorc, bape la Moscova.

  Şi sincer să fiu astăzi aşi da tot numai să mă întorc în ziua de 6 mai 1990 şi să o începem totul de la început alături de Mircea Druc.

 23. Mihai Morteanu

  Cer scuze de greşeli dar am scris foarte repede cu scopul să merg la televizor cu speranţa să nu scap vre-o imagine despre evenimentul din 6 mai 1990, sperînd că totuşi mai este timp pînă seara şi poate vre-un canal v-a mai prezenta ceva despre acele zile frumoase şi glorioase din anii 90.

 24. Mihai Morteanu

  poftim încă un adevăr.

  După cum înţeleg eu orişice amisiune de ştiri începe cu cel mai important eveniment al zilei.

  Iată şi ştirile de la 0rele 20 Jurnal TV a început cu cel mai important eveniment al zile, cu plecare lui Urecheanu şi lupu la Moscova, plasînd evenimentul din 6 mai pe al doilea loc.
  Pe cine nu vrem să-i supărăm.

  Apropo nu mai înţeleg nimic.

  de ziua podului de flori Urecheanu pleacă la Moscova, Lucinschii la Bucureşti, paradox…..

 25. pentru Mihai Morteanu si Alexandra Can,
  Sunt de acord cu dvs.
  Din punct de vedere legal, nu exista diferente intre cetatenii romani in functie de modul in care au dobandit cetatenia (prin nastere, redobandire, etc). De fapt articolul 16 din Constitutia Romaniei spune clar ca: „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”
  Pe deasupra articolul 51 garanteaza dreptul cetatenilor romani de petitionare. Cred ca este vreo lege pe undeva in care se specifica care e si termenul legal in care autoritatile trebuie sa raspunda petitiilor cetatenilor.
  Daca vreti ajutorul meu (de cetatean roman), putem redacta impreuna o petitie legata de anumite probleme semnalate mai sus. Pentru asta putem lua legatura in privat (adresa mea este ciprianbo@yahoo.com).
  Imi amintesc cu placere de podul de flori, a fost o experienta frumoasa… Desi de atunci RM s-a distantat de Romania, imi pastrez optimismul si cred ca multe se pot schimba in bine in viitor.
  Iar in final, cred ca e mai bine sa scrii pe un blog ce nu-i bine, decat sa nu scrii deloc (adica sa taci si sa inghiti). Desigur, sunt metode mai bune sa influentam autoritatile… Dar trebuie doar un pic de organizare si de cercetat legile in vigoare.

 26. Pentru Ciprian

  De acord. Tot românul – român este.

  Unii incearca sa demonstreze deosebirea romanilor din Romania si romanilor/cu acte si discernamint in regula/ din Basarabia.
  Am rugat mai multe persoane sa-mi lamureasca si mie: cu ce sunt ei mai romani ca mine.
  Am ajuns la concluzia ca toti suntem oameni diferiti, dar nu exista roman mai roman ca romanul.

 27. Cu foarte mare regret citesc parerile multor comentatori despre acordarea cetateniei romane. Nu voi inceta o clipa sa nu dezavuez birocratia (consulara) romaneasca,indiferent din partea cui s-ar manifesta, daca este dovedita!! Dupa cum nu voi inceta nicio clipa sa nu dezavuez pareri tendetioase , formate preconceput si denigratoare pe nedrept la adresa celor care primesc sau vor sa primeasca cetatenia romana. Indiferent cine le formuleaza. Asa ca , domnule Mihai Morteanu, oermiteti-mi sa nu dau crezare nici macar unui cuvant din ceeace incriminati!! Am citit de cateva ori randurile dv . foarte indignate la adresa celor care sunt desemnati sa intocmeasca dosarele pentru cetatenia romana. Imi pare rau, aproape ca nu am inteles nimic. In fine, daca dv considerati ca ati fost nedreptatit indiferent sub ce forma si de catre cine, in dobandirea cetateniei dv si a familiei, aveti dreptul de petitie neingradit de nicio lege romaneasca. Inclusiv la Ambasada Romaniei din Repubilca Moldova! In functie de raspunsul primit puteti sa va adresati si altor autoritati de stat romanesti sa vi se faca dreptate. Mai mult, va puteti adresa inclusiv la CEDO, tara mea fiind membra a UE cu drepturile si obligatilie cuvenite. Dar sa debitati ceea ce debitati cu atata usurinta la adresa celor pusi sa serveasca o cauza nobila ( fireste , o spun cu ingaduinta dv.) si care stiu foarte bine acest lucru si cu siguranta sunt loiali macar ideii in sine, daca nu mai mult, este o depasire de evaluare logica si rationala. Raspandirea unor astfel de atitudini si calificari precum ale domniei voastre, mai ales cand tara mea este decisa fara echivoc si fara ezitare sa faca cinstit ,riguros si curajos indreptarea unor nedreptati istoric demonstrabile este contra productiv si daunator. Prea usor , mi se pare mie, va lasati antrenat in denigrari, pareri preconcepute , barfe derizorii si celelalte… Mi se pare chiar destul de suspecta si mie persoana (ruda?) care, cetatean roman basarabean de 10 ani ,v-a mijlocit …gazduirile in Romania in felul in care a facut-o. Ceea ce dv isiva ati vrut sa fie un exemplu concludent si acuzator relatand „procedurile ” folosite, ele nu par a fi cu adevarat convingatoare. Dimpotriva. Iar tonul folosit de dv in relatarea indignarii demascatoare a nerusinarii fratilor romani care” uite ce ne fac noua basarabenilor care nu mai putem de dragul Romaniei „, face cat o partitura falsa intr-o simfonie acuzatoare destul de des auzita.

 28. Mihai Morteanu

  Pt . Titirez.

  Îmi cer scuze, dar probabil din motivul că scriu prea mult, pe alocuri şi cu emoţii nu prea aţi înţeles postarea.

  Nu de funcţionarii Români din România am avut în vedere , ci de acei copii angajaţi mai eri la geşeile din Consulatul Romîn la Chişinău.

  Acei angajaţi sunt cetăţeni din Moldova, care manifestă un comportament jignitor faţă de cetăţenii ce solicită viza în Romînia.

  Nu ştiu, poate din lipsa celor 7 ani de acasă, poate la comandă, dar dacă vreţi să vă convingeţi mergeţi la Consulatul Român din Chişinău şi vă veţi convinge personal de condiţiile în care se eliberează viza.

  Nu m-am referit la agenţiile care primesc dosarele pentru redobândirea cetăţeniei.

  Dimpotrivă, vreu să le aduc mulţumire cerola de la agenţia Iaşi, pentru un comportament foarte onest faţă de moldovenii care astăzi sau adunat la agenţie pentru a depune dosarul, printre care am fost şi eu, inclusiv şi poliţiştilor de la pretura Iaşi, care erau foarte amabili cu cei ce sau adunat în faţa preturii unde se află agenţia, ceia ce nu pot spune despre cei de la Chişinău.

  Cer scuze dacă nu am fost înţeles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *