Unirea este doar o chestiune de timp

Alin Fumurescu, Vox publica RomaniaMoldova: cine cucereste pe cine?

…nu mai trebuie sa ordone nimeni, nimic. Moldovenii trec Prutul de buna voie – la fel ca si romanii. Pe de o parte, investitiile romanesti in Republica Moldova (dintre care cele in mass media sunt, ca impact, daca nu si ca cifre, cele mai semnificative) s-au intensificat considerabil in ultimul an. Pe de alta parte, tot mai multi moldoveni cer – si primesc intr-un ritm tot mai accelerat – cetatenia romana. Schimbarile politice din RM, dupa revolutia twitter, nu sunt nici ele de neglijat si lucreaza in aceeasi directie.

Daca in 2009 Romania a acordat cetanie unui numar de aproximativ 36,000 de basarabeni, anul acesta cifrele cresc de la o luna la alta. Conform datelor oferite chiar de Basescu, doar in primele trei luni ale acestui an au primit cetatenia inca 12,000 de basarabeni, ultima luna atingand recordul de 5,300. Iar lucrurile nu se vor opri aici. “Obiectivul nostru este să satisfacem 10.000 de cereri pe lună. Vă asigur că până la sfârşitul anului vom ajunge la aceste cifre pentru că avem toate resursele să o facem“, a spus şeful statului, miercuri seară, la Iaşi. Nu stiu cati basarabeni au primit cetatenia din 1990 incoace, dar – daca e sa ma iau numai dupa cunostiintele mele – multi.

Dinamica demografica a Republicii Moldova e pe o panta descendenta impresionanta – si nu din cauza nasterilor, ci a plecarilor.

Asta era in 2004. In 2009, adica in cinci ani, populatia a scazut pana la 3,5 milioane. Panta a devenit tot mai abrupta. Faceti dumneavoastra calculele in continuare.

Unirea de facto este de acum doar o chestiune de timp. Important este felul in care va fi gestionata unirea de jure in urmatorii ani. Pana atunci, insa, basarabenii vor deveni un factor de luat in consideratie (si) in politica interna. “Moldovenii” de dincolo de Prut vor fi noii mexicani ai Romaniei. In functie de profilul circumscriptiei electorale, politicienii vor trebui sa ii curteze, pe de o parte, iar pe de cealalta, sa linisteasca nemultumirile “bastinasilor” (nemultumiti si ei, la randu-le, cand sunt tratati cu sictir, prin Franta, Italia sau Spania). La randul lor, politicienii moldoveni vor fi nevoiti sa abandoneze retorica sa-i spunem caldicica, si sa se pozitioneze clar in raport cu realitatea Unirii.

Ne asteapta, vorba chinezilor, vremuri interesante.

PS. Pana si adversarii cei mai inversunati ai lui Basescu trebuie sa-i recunoasca, la acest capitol, meritele. Daca nu din alte cauze, macar pentru aceasta incapatanare va ramane in manualele de istorie altfel decat Ion Iliescu sau Emil Constantinescu.

Loading Facebook Comments ...

45 Comments

Add a Comment
 1. Dece incapatinare, care este ceva negativ si nu VOINTA FERMA ????????

 2. Bravo…hai ai nostri!!…hai baeti s-o dam dea dura!!!

 3. Ambasadorul Român la Chișinău: Până la sfârşitul acestui an România dorește să acorde cetăţenie tuturor moldovenilor care au solicitat-o până acum! BRAVO ROMANIA ! TRAIASCA ROMANIA MARE SI LIBERA !

 4. unii vorbesc prostii … la ora asta p.d.-ul ,chiar cu lupu in frunte , se afla in scadere . probabil situatia nou creeata prin trecerea la pd a lui lupu , l-a ridicat un timp in sondaje , dar noutatea estompindu-se gogoasa pare a se rasufla … pozitia neclara a pd in multe probleme importante ale tarii , va distruge acest partid si inca foarte curind . oamenii , electoratul ,incep sa nu mai fie atrasi de de partide cu orientari neclare , care acum spun ca vor in ue , dar merg lunar la moscova sa dea cu subsemnatul…si avem aici exemplul clar al amn-lui , care spun eu chiar din acest motiv , s-a prabusit intr-un singur an de zile . il urmeaza in curind si pd-ul si oricare partid care incearca sa insele electoratul . mai vreti un exemplu ? …ppcd-ul . de aceea pozitia lui ghimpu si a p.liberal este cea corecta . pentru ca electoratul va simti mai devreme sau mai tirziu , ca acest partid reprezinta ceva solid , ceva pe care se poate baza omul , iar adversarii vor incepe sa dea inapoi … electoratul doreste o directie clara , nu mai merge cu vorba : ” sa muljem la doua vaci ” … pentru ca rezultatele acestei gindiri au fost dezastruoase pentru moldova … sa enumeram reusitele ? cea mai saraca tara din europa , productivitatea muncii cea mai redusa din europa ,investitii straine extrem de reduse,p.i.b.-ul la fel ca al guineii , papua -noua guinee si zimbwabue , infrastructura ,sanatatea ,invatamintul prabusite , trupe straine de ocupatie in tara … iata rezultatele ! …tara ramasa in zona gri a europei ,intr-o “neutralitate” catastrofica . …soldati moldoveni defilind la moscova alaturi de trupele agresoare ce tin sub control , 1/3 din teritoriul recunoscut pe plan international al moldovei .

 5. SA DEA DUMNEZEU!!!!

 6. Corect, unirea este inevitabila.

 7. aberatii la foc automat. doamna pavlicenco basarabenii tai vor hartii ca sa circule in m.ue . de-aia nu au aplicat pana iun 2004 decat 100.000 si acum stau ca vacile la coada . 400.000 in 5 ani si creste ametitor.
  dupa aia aceeasi cetateni voteaza partidele de ptrioti statalisti ( 80 % din electorat : pd, pdl , amn , pcrm ) si iarasi ei se nu se vad etnic romani ci moldoveni ( nu veniti cu poezia ca au fost prostiti/manipulati ca asta ar insemna ca ei sunt preintre cei mai prosti de pe planete . mai rau ca si copii mici )
  transnistri , gagauzia , economicu , ue ..etc. da-i in masa …si mai aveti pretentia ca faceti postari pertinente ( una sa iti doresti ceva si alta e sa vorbesti in plus )
  ps: inainte ( asa pe la alegerile de boieri/stapani pe 4/5 ani din ro zoceati ca base e naspa . acum vad ca e bun .. ce repede va schimbati )
  pps: ,,noii mexicani ” ..ma umfla rasu . doamna draga uite in uk nu au vrut ,,bastinasii ” sa ne dea drept de munca si gata . end of the story . poti sa pleci daca nu-ti convine . in franta vor francezii sa nu se poarte val. ok nu se va purta . nu-ti convine te muti la mama ta acasa .

 8. Exagerat de optimistt articol, chiar euforc.Daca ar fi asa in realitate,eu as fi in culmea fericirei.
  Realitatea insa indica inca obstacole grave si rezistenta in unele cazuri neasteptata din partea partidelor care pareau sa aiba optiuni curat pro UE.
  Si indarjirea Rusiei de a pastra trupele si munitiile in Transnistri, si recenta schimbare categorica a situatiei din Ucraina indica la ofensiva regimului Putin-Medvedev si dificultatile inca neevaluate penru accederea R.Moldova in UE.
  Eu personal imi fac griji nu de PD ci mai degraba de PLDM sa nu mearga pe urmele PPCD.

 9. „Buturuga mică, răstoarnă carul mare”. Fără o unificare economică, accesul la purtătorii energetici primari inclusiv detectarea pe teritoriul RM (prin prospecţiuni geologice) a unor astfel de purtători (ţiţei, cărbune, să nu uităm că acest teritoriu este un fost fund de mare), urmată de o apropiere a standardelor de viaţă ale populaţiei din cele două ţări, unirea este de neconceput.


 10. Mihai Ghimpu la Adevărul: „Unirea cu România nu e pe agenda noastră“
  29 April 2010 16:25 Stela Popa Interviuri, 627 afişări

  Reputatul jurnalist român – George Rădulescu, autorul şi realizatorul proiectului “La masa Adevărului” – a realizat în timpul vizitei preşedintelui Mihai Ghimpu la Bucureşti un interviu interesant cu primul om din stat şi pe care vi-l propun mai jos. Din Adevărul aflăm că Mihai Ghimpu crede în posibilitatea înlăturării efectelor Pactului Ribbentrop-Molotov, dar afirmă că lucrurile nu trebuie forţate în acest sens. El spune că aderarea Moldovei la UE se poate realiza şi în trei ani. George Rădulescu mai scrie că Mihai Ghimpu aşteaptă de la Uniunea Europeană mai multă voinţă politică în privinţa integrării Republicii Moldova Şi, la final, jurnalistul aminteşte că Mihai Ghimpu “nu se fereşte nici acum să declare că este în favoarea revenirii Basarabiei în graniţele României, deşi deţine funcţia de preşedinte interimar al republicii de peste Prut”.

  Mihai Ghimpu, cel care în calitate de preşedinte al Parlamentului de la Chişinău asigură interimatul funcţiei deţinute până nu de mult de către Vladimir Voronin, spune că unirea este un proiect ce va veni de la sine, pe fondul accesului tinerilor la istoria nefalsificată de bolşevici. El arată că, în momentul de faţă, prioritară este menţinerea coaliţiei democratice din Republica Moldova, scrie George Rădulescu în Adevărul.

  „Adevărul”: Alianţa pentru Integrare Europeană va supravieţui alegerilor anticipate?

  Mihai Ghimpu: Alianţa a fost formată pentru activitatea actualului Parlament şi trebuie să se menţină. Nu are altă cale. Destrămarea alianţei înseamnă spulberarea speranţelor cetăţenilor într-un viitor bun, într-un viitor european. Chiar dacă apar unele probleme, pe noi trebuie să ne menţină chestiunile pe care ni le-am asumat şi pe care trebuie să le rezolvăm. Trebuie să lăsăm deoparte micile neînţelegeri, normale de altfel, pentru că suntem diferiţi şi avem programe separate. În caz de alegeri anticipate, Alianţa decade de la sine. Dar vom vedea… Sunt şi variante de a merge împreună în alegeri. În caz că vom merge separat, Alianţa trebuie să reapară după alegeri.

  Vi se mai pare Marian Lupu un preşedinte bun pentru Republica Moldova în momentul de faţă?

  Eu sunt un om de echipă, cu un caracter mai romanic, mai impulsiv, dar calculat în decizii. Dacă noi am avut înţelegerea – că doar aşa s-a format Alianţa! – ca funcţia de preşedinte să revină Partidului Democrat, atât cât suntem în Alianţă eu îmi menţin poziţia potrivit căreia Lupu este candidatul nostru. Asta cu toate că domnia sa a declarat că nu mai este candidatul Alianţei. În caz că vom avea alegeri anticipate şi o decizie prin care preşedintele să fie ales de către cetăţeni, prin vot direct, e o problemă care trebuie discutată.

  Veţi candida la Preşedinţie în cazul introducerii votului direct?

  În cazul în care vor avea loc doar alegeri prezidenţiale trebuie menţinut Lupu, în opinia mea, asta pentru a menţine Alianţa. Nici ieri, nici azi, nici mâine, niciunul dintre partidele care compun Alianţa nu a avut şi nu va avea majoritatea. În cazul în care vor avea loc concomitent alegeri parlamentare şi prezidenţiale, e o altă situaţie. Într-o asemenea situaţie, candidatul la Preşedinţie trage partidul. Cea mai importantă pentru mine este unitatea, nu funcţia. Nu e important ce ţi-a revenit – preşedinte al Parlamentului, al Republicii, premier -, ci ceea ce ai făcut.

  Premierul Vlad Filat ar fi un candidat la Preşedinţie potrivit pentru Alianţă?

  Urmează să discutăm între noi. Eu cred că răspunsul la această întrebare nu poate fi dat înainte de a organiza o întâlnire în formatul complet al Alianţei.

  „Sunt primul preşedinte care a spus adevărul”

  Care credeţi că este cauza scăderii partidului dumneavoastră în sondaje, în contextul în care partidele domnilor Filat şi Lupu au crescut constant?

  Ştiţi că omului nu-i place când îi spui adevărul în faţă. Eu sunt primul preşedinte al Parlamentului şi al Republicii care a spus adevărul – că sunt român, că vorbesc limba română. Când am fost întrebat dacă sunt unionist am răspuns: „Da, sunt unionist, numai că nu promovez această idee întrucât programul asumat de noi are cu totul alte obiective. Venind dintr-o societate sovietică unde cetăţenii au fost amăgiţi şi manipulaţi, nu aveam cum să înţelegem anumite lucruri. Aceasta cred că este cauza scăderii noastre în sondaje, dar sondajele se pot schimba de la o zi la alta. Vom vedea rezultatul în caz de alegeri.

  Figurează cumva proiectul unirii cu România pe agenda partidului dumneavoastră?

  Nu. Spun, ca să fie clar pentru toţi cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului: din păcate, fiind aşezaţi la răscrucea drumurilor, această poziţionare ne-a creat, nouă, românilor, numai probleme. Avem un trecut foarte dureros. Şi acum unii declară interese strategice în această zonă. Din cauza acestei politici care a condus la ocupaţia (n.r. – Basarabiei ) din 1812 şi la cea din 1940, acum sunt două state la baza cărora stau românii, urmaşii daco-romanilor. Curiozitatea este că vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi identitate, un trecut puţin diferit, dar că nu putem îndepărta consecinţele ocupaţiei Rusiei ţariste şi apoi ale Rusiei sovietice. Cele două state au cetăţeni cu mentalităţi diferite, formaţi diferit. Mai mult, ai noştri sunt departe de a cunoaşte adevărata lor istorie, adevăratele rădăcini. Sunt cetăţeni care doresc unirea şi procentul lor creşte întrucât sunt tinerii care cunosc adevărata istorie. Acest deziderat rămâne la discreţia timpului şi a viitoarelor generaţii. Dar să vorbim astăzi despre unire nu face pentru că obiectivul Alianţei este integrarea europeană. E o problemă foarte delicată şi ea trebuie să vină de la sine, nu de la politicieni.

  „Ne-am putea integra în UE şi în trei – cinci ani”

  Când credeţi că s-ar putea realiza integrarea europeană a Republicii Moldova?

  Cred că cinci, zece ani ar fi un termen realist. Dar, cu voinţă politică, ne-am putea pregăti şi în trei – cinci ani. Vedeţi, şi Uniunea Europeană ar trebui să aibă mai multă voinţă politică…

  Cum ar trebui să se poziţioneze Republica Moldova în relaţiile cu Federaţia Rusă şi Ucraina asupra conflictului transnistrean?

  Să-şi menţină integritatea, independenţa şi să aducă viaţa democratică şi prosperă în partea aceasta a Nistrului. Trebuie să fim un exemplu pentru cetăţenii din stânga Nistrului, arătându-le ce înseamnă democraţia şi respectul faţă de oameni, nu faţă de interesele politice de conjunctură. Abordarea trebuie să fie cea europeană.

  Carte de vizită

  -Mihai Ghimpu s-a născut la 19 noiembrie 1951 în comuna Coloniţa (Chişinău).

  -Este de profesie avocat. -Este preşedinte al Partidului Liberal din Republica Moldova (din 1998).

  -Deţine funcţia de preşedinte al Parlamentului de la Chişinău şi de şef interimar al statului.

  Sursa: Adevărul

  Autor: George Rădulescu

 11. Din moştenirea lui Anton Pann, un mare moralist al neamului românesc: „Pe afară-i trandafir(i), – înăuntru, borş cu ştir(i)”. Ghiciţi persoana (importantă, dar nu şi becher)?

 12. Roman Mihaes: AIE are nevoie de o reforma profunda

  Astazi am partricipat la jurnaltv, (apropo o televiziune de calitate pe care nu ma satur sa o privesc dupa foamea de dezbateri mostenita de la regimul comunist) la o emisiune dedicata crizei din AIE. Au mai participat Dumitru Diacov , Presedintele de onoare a PD, caruia i-am facut un compliment pentru inspiratia de a-l prelua pe Marian Lupu in campania electorala din 29 iulie, ceea ce a salvat PD si a facut posibila debarcarea comunistilor prin crearea AIE. In prezenta d-lui Ion Apostol, deputat PL, am remarcat si pozitia in interes national a PL si a lui Mihai Ghimpu in problema paradei de la 9 mai, cu rezerva ca aceste probleme trebuie discutate in Alianta, eventual cu prezenta unor reprezentanti a societatii civile, astfel ca sa fie elaborate decizii echilibrate, bine gindite care sa nu conduca la certuri in AIE. RM este unica tara din lume care inca mai suporta consecintele razboiului mondial. Sa nu uitam ca regiunea transnistreana a RM este ocupata de un regim separatist condus de cetatenii FR Smirnov si Antiufeeev. Ce fel de stat independent suntem daca nu punem problema transnistreana in relatiile cu FR?
  Am remarcat si declaratiile domnului Marian Lupu de la conferinta de presa, privind necesitatea numirii datei alegerilor anticipate, in special avertismentul ca daca nu se va produce reforma Aliantei “situaţia din AIE doar va degenera si se va solda cu efecte negative asupra fiecărui membru al AIE, dar şi a întregii ţări. Ar fi grav daca PD va parasi Alianta, dar sunt convins ca PD nu se va alia deschis cu PCRM pina la alegerile anticipate parlamentare. Insa parasirea Aliantei de catre PD poate conduce la o criza parlamentara si guvernamentala cu consecinte grave pentru partidele de centru-dreapta la anticipate. Este evident ca exista probleme intre partidele membre AIE. Solutii de depasire a crizei in interiorul AIE exista. Am mai declarat ca AIE ar trebui sa elaboreze un regulament de activitate, in care sa fie prevazute toate elementele unei colaborari, inclusiv mecanismele de blocare a unor decizii sau numiri in functii. Altfel se creaza impresia ca Alianta este o constructie temporara, care se va destrama pina sau dupa alegeri. AIE trebuie sa vina in fata societatii cu o opinie consolidata privind reforma constitutionala si sa stabileasca data alegerilor parlamentare astfel ca sa linisteasca spiritele si sa nu dea apa la moara comunistilor care acuza alianta de abuz in drept. Este si in beneficiul AIE organizarea alegerilor anticipate in toamna anului 2010, in termen rezonabil, astfel ca sa se limpezeasca apele. In interesul RM este o guvernare AIE pentru un ciclu parlamentar complet de 4 ani, astfel ca Alianta sa reuseasca sa semneze un acord de asociere cu UE si sa europenizeze RM, ca vectorul european sa devina ireversibil. Dar nu cunoastem toate dedesubturile, se poate intimpla ca anumite decizii de creare sau desfacere a aliantelor politice sa fie dictate de factori din afara tarii si atunci nu putem decit sa regretam ca partidele politice din tara noastra se ghideaza deseori de interese geopolitice. Apelez la ratiunea liderilor AIE, sa se intilneasca si sa discute toate problemele si sa nu uite ca electoratul asteapta solutii nu certuri.

  P.S.

  Cindva, mai multi ani in urma am ajutat un tinar sa iasa din strada, din anturajul criminal caracteristic Chisinaului sfirsitului anilor 80 din timpurile URSS. L-am prezentat la oamenii puternici a timpului cu recomandari bune si tinarul avind anumite aptitudini a prins firul, s-a civilizat si a mers inainte. Cei care cunosc subiectul cind ma intilnesc ma intreaba : “vezi ce bine merge protejatul tau”? Peste ani de zile tipul a ajuns “om mare” si drept multumire mi-a aplicat o lovitura dureroasa sub centura. Chiar daca a ajuns sus, i–au ramas manierile banditesti de a lovi miseleste, pe de la spate. Fiecare fabula are o morala. In cazul meu nu este prima data cind sunt lovit de oameni pe care in trecut i-am ajutat. Cum se explica acest fenomen de a lovi in cel care te-a salvat de puscarie, de saracie etc.?

 13. vali spune:
  30 April 2010, la 10:10

  Fara comentarii ! Numai o propozitie : Sa circule, sa munceasca, sa vada cum traieste lumea, sa invete sa munceasca, sa traiasca si sa ghindeasca ca ei, sa, sa, sa…….

 14. Asociatia barbatilor

  UN LUCRU FOARTE IMPORTANT NELUAT IN SEAMA DE NIMENI : TOT MAI MULTE BASARABENCE SE MARITA CU MILIARDARI IN EURO ROMANI.

  SI LE FAC SI COPII !!!!

  – LAZARIUC – TIRIAC (CEL MAI BOGAT ROMAN)
  – MATEI -TANTAREANU

  http://www.showbiz.ro/monden/6073101-la-66-de-ani-cristian-tantareanu-divorteaza-pentru-amanta

 15. @ opinie
  foarte bine .de acord cu tine . dar romanii nu au datorii fata de alte etnii din lume sau alte tari . hai sa le dam si la 1 miliard de indieni , 1 miliard de chinezi si restu planetei. ce zici ?!!!! vom civiliza toata planeta . ..stiu eu sunt un mare porc ( si aia din rm sunt romani numai ca au ei asa niste probleme spirituale si voteaza romanofobi , comunisti , patrioti maldaveni ( pdl , pd, pcrm , amn..) , constata ca romanii sunt tigani , ca ei sunt diferiti , tara ca a lor asa grozava nu mai e, ei nu fura si sunt muncitori , fac misto de romani ca ei fraerii nu se prind ca ei vor europa …etc.)
  sti cum e . nu locul sfintete omul ci invers . si fiecare natie are exact tara si viata pe care si-o merita.
  ps: fa cunostinta cu polietnicii din italia ( sau alte tari ) sa vezi ce principii de viata au ( nu te cantona in faptul ca ei ar vota partide ,,democratice ” vezi lucrurile importante : cum vad ei democratia , ce cred ei ca e aia, ce parrere au despre institutile de forta , taxe , protectia sociala , familia , religia ,russia si rusii, etc. ) . si vezi daca se considera romani ( cel mai bun raspuns vei avea : suntem destul de asemantori dar totusi diferiti . am avut istorii diferite …no comentez ideiile lor ca ma doare capu ) . ai sa afli niste treburi interesante ( sincer iti spun ).ideal ar fi sa nu stie ca esti roman ….

 16. Nu e nici o problemă dacă moldovenii obţin cetăţenia română doar pentru a circula legal în Uniunea Europeană. Cei care au ocazia să vadă cum se trăieşte (şi mai ales, cum se gândeşte în lumea civilizată) nu vor mai reveni niciodată la mentalitatea celor rămaşi acasă. Vor înţelege diferenţa dintre bine şi rău şi vor face Moldova să-şi schimbe mentalitatea sovietică.

 17. Lancaster spune:
  30 April 2010, la 20:08

  Perfect! Anume aceasta opinie am scris-o si eu astazi in timpul prinzului, dar chind s-o plasez pe blog, hopaaaa!!!! ” Ia blogul de unde nu-i”.

 18. Bolsevicii din Basarabia duc un razboi de gherila contra Unirii care este o lupta contra naturii. Ei nu fac decat sa intarzie UNIREA si nu vor putea niciodata sa o impiedice. Coreenii din Nord care sunt sub obladuire comunista ce interzice coreenilor de a se uni , se intreaba ::: cum este posibil sa ai sansa de a te uni cu propria tara si s’o refuzi ???? Ei nu au aceasta sansa ca Moldovenii mei si nu o vor avea nici in urmatorii 100 de ani. Ce asteptam ???? Este perfect plauzibila trecere

 19. Bolsevicii din Basarabia duc un razboi de gherila ( guerilla = razboi de hartuire , cuvant de origine franceza ) contra Unirii care este o lupta contra naturii, sortita esecului. Ei nu fac decat sa intarzie si Unirea si intrarea in UE si nu vor putea niciodata sa o impiedice .Coreea de Nord care este sub obladuire comunista nu se poate reuni caci bolsevici sai sunt contra. Coreenii se intreaba uimiti, cum este posibil sa ai sansa de a te uni cu propria ta tara si sa o refuzi ???? Ei asteapta aceasta unire de o jumatate de secol dar bolsevicii se opun. Ei nu au sansa Moldovenilor mei si nu o vor avea nici in urmatorii 100 de ani. Este perfect plauzibil ca in circa 3 ani sa intram in UE, cum zice Domnul Ghimpu, dar Moldovenii trebue sa arate Europei vointa lor in acest sens. NU jumatate sa traga spre Est si jumatate spre UE .Totul depinde numai de noi . Ce asteptam ???????

 20. Vrabia malai viseaza!
  In realitate romanii isi dau bine seama ca unirea=federalizare, iar federalizarea este ceia de ce romanii se tem ca dracul de tamie.Cum numai vom avea acces fara vize in europa – se vor termina si discutiile deespre unire. Nu va faceti iluzii!

 21. CE NE VOM FACE DACA RUSIA NU ISI EVACUEAZA TRUPELE SI LA O NOUA PROVOCARE DE UNIRE FACE UN NOU RAZBOI IN REPUBLICA MOLDOVA???????!!!!!!!!!!!!!

 22. EU SUNT PENTRU APROPIEREA ECONOMICA IN PRIMUL RAND , DUPA CARE SA VINA SI CEA TERITORIALA.

 23. progresul aduce la razboi cu societatea,politica neordinara si alta data dura – si mai evident,dar la o chibzuire buna,la un calcul clar a balantei in societate si demonstrind acea vointa politica de care avem nevoie (care celor de astazi din pacate nu le ajunge)am putea ajunge unde ne dorim,dar astazi AIE mai degraba seamana cu gasca de interese meschine decit cu un eliberator de nimicurile rosii,nu stiu poate mai au nevoie de un 7 aprilie ca sa constiinteze ce se petrce si unde putem iarasi ajunge,pacat -meritam si noi un viitor clar,oamenii de rind asteapta lamuriri ,pograme de actiune,sunt gata de sustinere larga,dar cu ce ne alegem? cu sfada si acuzare reciproca,cu lipsirea acelei sanse aparute,odata la 20 de ani,sau poate la 50.

 24. Dna Pavlicenco, mai faceti vreo vizita la vila, mai prasiti cartofii, faceti ceva util. Deja, sunteti bizara cu aceasta Unire, lasati istoria sa-si continue mersul firesc.

 25. Re-Unirea o vor efectua saracii si cei multi de la tara si cei plecati peste hotare. Dar nu majoritatea politicienilor care sunt niste cameleoni, si care se tem ca-si vor pierde scaunele. Istoria este a noastra a celor multi !
  PROPUNERE : Sa fie creat un Forum sau o pagina Internet de discutare a modalitaii de Re-Unire a Moldovei de Est cu Romania Mare. Sa poata sa se exprime fiecare !
  Eu cred ca in viitoarea Romania Mare, Moldova de Est va trebui sa aiba o anumita autonomie/ dar de care? / cum a fost si la 1918. Pina la ajustarea la nivelul general roman si cel european. Sa nu uitati: Comunitatea europeana acorda bani multi unor regiuni pt. dezvoltare/ Asa ar putea fi si Moldova de Est in cadrul Romaniei Mari, cu bani multi europeni pt. revenirea la normal. Nu e simplu ? Deci, hotarul la Nistru!
  Sa nu mai pierdem alti 20 de ani. Pt. copiii si urmasii nostri ! Rusofonii si alte etnii din Moldova vor fi de acord: la bani multi europeni si la pasapoarte europene !

 26. Strajerul de Chilia

  Romania Mare – A Noastra Salvare !
  –––––––––––––––-
  P.S. pt. Vitalia:
  Lupul /cel din poveste/ parul si-l schimba, dar naravul ba!
  ––––––––––––––––––––––––-
  Votati Dorin Chirtoaca – viitorul presedinte al Moldovei de Est
  pana la Re-Unificarea cu Romania Mare !

 27. Romania nu poate fi federalizata, asta pt. cei care bat campii cum ca romanilor le-ar fi frica de federalizare, pt. cine nu stie, RO e vechea Dacie si apartine in totalitate romanilor, vechii daci, sigur, aici mai traiesc si alte minoritati dar asta nu inseamna ca au dreptul de a federaliza, nu s-a lipit la RO, s-au nu au fost luati cu forta ca in Rusia, cu pamanturi nici o minoritate din cele existente in RO, toate sunt venite de undeva si aceste minoritati stiu asta, inclusiv cea maghiara,…! In RM sunt multe cozi de topor, asta-i marea problema acolo…! Cati ca Lupu, un bolsevic care poarta nume romanesc, pai asta n-are nicio treaba cu poporul, un tradator ordinar, il intereseaza doar functia si sa-i fie lui bine, ce popor, ce unire, o jigodie filorusa…!

 28. Votati Dorin Chirtoaca – viitorul presedinte al Moldovei de Est
  pana la Re-Unificarea cu Romania Mare !

  D.C.? E-e-e-e, chiar asa crezi?

 29. pu natalia

  Nu are rost sa incepeti actiunea de „protest” ! lasati-l in pace pe Dorin Chirtoaca. vom discuta despre „votati”…..daca ni se va dreptul sa alegem un presedinte.
  Pina atunci, cred, vor mai aparea tineri, poate si mai buni. In acelasi timp, Dorin sa se straduie sa se mentina la Primarie. Altfel se va intimpla ce s-a intimplat cu capitala la plecarea lui Urechean in parlament. Nu l-a durut nici capul ce va fi dupa el….

 30. Doamna Vitalia Pavlicenco tot respectul meu, va stimez si va sustin. Mult succes.

 31. Cit despre Unirea Basarabiei cu Tara Muma , nici nu face sa vorbim, fiidca aceacta se va intimla foarte curind. Aceasta a prezis-o Nostradamus si marele profet indian Sinhua, care prin anul 37 al secolului trecut, pelegrinind prin Romania, a prezis cel de al doilea razboi mondial si ca in rezultat Basarabia fa fi anexata de catre rusi, iar in anul 2015 se va reuni la Romania . Se vor intimla mari cataclizme naturale , printre care Florida americana se va duce sub apa, Rusia va vi asimilata de chinezi pina la muntii Urali., Bucurestiul va deveni o a doua Meca, spre care se vor indrepta pelegrini de pretutindeni!.

 32. ROMAN basarabean

  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!

 33. Un articol – BOMBA – de la Riga din Letonia
  scris de Valdis Kruklis,
  preluat si de Nezavisimaya Gazeta de la Moscova:
  “Cine si de ce l-a ucis pe Presedintele Poloniei”
  ——————————————————————————–
  http://www.zdg.md/exclusiv/au-murit-zeci-sute-de-oameni-in-acest-exod

 34. rizoaicad.arges

  Dna Pavlicenco! Basescu va ramane in manualele de istorie ca si Ion Antonescu, la capitolul „Prostii care n-au inteles realitatea in care au trait”! Pentru numele lui Dumnezeu, chiar nu se poate intelege ca rusii nu vor putea accepta NICIODATA umilinta, de a ceda (lui BASESCU?!) un teritoriu pe care il au de 200 de ani, si pe care nu l-au luat de la Romania, pentru simplul motiv ca NU EXISTA ROMANIA? Apropo de limba vorbita in Rep. Moldova. Este aceasi limba ce se vorbea in urma cu 300 sau 200 de ani. Ce limba se vorbea in Rep. Moldova in urma cu 2-300 de ani? O Axioma pe care nu ar trebui sa o uite niciun roman dintre Nistru si Tisa, nici chiar in momentele lui euforice: „NICIODATA nu va fi posibila Unirea Durabila intre Romania si Rep. Moldova, IMPOTRIVA VOINTEI RUSIEI!” D. Rizoaica.

 35. rizoaicad.arges
  nu este aceeasi limba care se vbea acu 200 de ani. limbile sunt identice apropo. limba curenta din rep.mold. s a format in timpul romaniei mari.
  a recunoscut si voronin ca sunt identice.

 36. -intr o tara libera si democratica unirea este inevitabila. daca nu ar fi fost adevarat voronin nu ar mai fi sugrumat pana spre deces presa libera si libertatea de exprimare. se vede acest lucru foarte clar. de cand a venit AIE procentul unionistilor a avut parte de un mic boom. daca libertatea de exprimare ramane as putea sa fiu de acord cu dna pavlicenco.

  -intr o tara antidemocratica si politieneasca unirea este sub senila. vezi ceea ce a facut voronin 8 ani.

 37. Pentru Asociatia barbatilor !!
  Sa-ti fie gura de aur!! Spuneti-le fetelor de la voi ca romanii abia asteapta, aici prin Banat si chiar prin Ardeal , sa vrea sa ceara de neveste asa femei frumoase!! Ca-n Banat nu se traiaste nicaieri in Romania mai bine si mai civilizat!! Deci… ?

 38. bai radule …. limba moldoveneasca nici nu exista … asa ca …

 39. X-net

  Nu are rost sa incepeti actiunea de “protest” ! lasati-l in pace pe Dorin Chirtoaca. vom discuta despre “votati”…..

  Ei, dar nu are rost sa-l promovan in avans. Cetatenii au asteptat mai mult de la el. Si la alegerile locale multi (si eu tot) au votat pentru el, neavand alta alternativa, decat Slavic-Curvarul.

 40. Cititi ceva foarte interesant din Europa Libera (varianta in romana) :

  „Acţiunile lui Ianucovici dezmint prognozele, multe venite din Occident, că fostul rival al Revoluţiei Portocalii va avea o politică neutră şi nu va mai putea fi văzut ca pro-rus, scrie analistul regional al Europei Libere, Gregory Feifer.

  Viteza cu care a trecut Ianucovici la acţiune i-a şocat pe mulţi ucraineni. Analistul politic Volodimir Fesenko crede că mâna forte cu care acţionează Ianucovici schimbă natura sistemului politic ucrainean. „Oficial, ţara rămâne o republică parlamentar-prezidenţială, dar în realitate „prezidenţială” a trecut pe primul loc. Acum, principala figură politică, principalul om care ia decizii este preşedintele”, spune Fesenko.

  Sociologul Irina Bekeşkina spune că preşedintele nou divizează societatea ucraineană cu o amploare fără precedent, care nu se compară cu cea din timpul preşedintelui pro-moscovit Leonid Kucima. „Ianucovici acţionează cu atâta severitate şi obrăznicie, încât rămâne legitim doar în ochii a mai puţin de jumătate din ucraineni, deşi misiunea sa ar fi trebuit să fie consolidarea societăţii”.

  Bekeşkina spune că Ianucovici a pus securitatea Ucrainei pe termen lung în slujba interesului de moment de a reduce preţul gazelor. Ea crede că acest lucru este periculos nu în ultimul rând din cauză că regiunile vestice controlate de opoziţie pot încerca să saboteze guvernul central.

  Acordul de la Harkov a dat un impuls spre unificare fragmentatei opoziţii ucrainene. Iulia Timoşenco şi fostul său rival din campania prezidenţială, Arsenii Iaţeniuk au spus că-şi vor uni eforturile pentru a încerca să-l înlăture de la putere pe Ianucovici”.

  DUPA CASTIGAREA PRO-RUSULUI IN UCRAINA, REPUBLICA MOLDOVA ARE MAI MARI SANSE LA ATENTIA EUROPEI , iar partidele EUROPENE SI ROMANESTI au mari sanse la viitoarele alegeri.

 41. rizoaicad.arges, bai ciobane , maresalul Ioan Antonescu, un mare roman, urias, care s-a sacrificat pt. Ro. fara sa carteasca este si va fi o personalitate marcanta din pacate mereu controversata numai datorita panaramelor si repetentilor la Istoria Romanilor asa cum esti tu de exemplu…! Maresalul Antonescu, cel care a atacat Uniunea Sovietica impreuna cu Germania pt. libertatea Basarabie si a romanilor de acolo, doar pt. asta si numai pt. asta este considerat de unii dobitoci, vezi cretinul asta care-l numeste pe maresal „prost ca nu a inteles realitatea in care a trait” , ba prostalane, ai ideie cine era Antonescu, de la tine din Arges de loc bai cibanule, hmm, cum poti fi atat de idiot …..nu tie rusine de prostia ta..!? Antonescu, eminent elev al scolilor militare romanesti, scoli extrem de dificile si atunci si azi, sef de promotie a scolilor militare din Ro si Franta, Antonescu s-a remarcat in mod exceptiona in razboiul balcanic si in primul razboi mondial,….! Sunt multe de spus despre acest mare erou roman asociat cu fascismul de catre rusi doar pt. ca a indraznit sa-si apere tara, sigur, cozile de topor au fost si vor fi mereu in avangarda prostiei si nesimtirii, asa a dat Dumnezeu, un destept si 10.000 de prosti…..! Basescu, nu e un Antonescu, nu s-a remarcat in scoala militara decat ca un elev de nota 8, spun profesorii, destul de bun, ca presedinte a incercat si incearca sa apere Basarabia atat cat poate in aceste vremuri tulburi, cine stie daca era razboi ce hotarare lua, sincer, nu cred ca lua alta decat cea luata de Antonescu…! Orice s-ar spune, Basescu isi iubeste f. mult tara,…fara doar si poate, implicit Basarabia care pt. el e ca un copil necajit de care-si bat rusii joc…!

 42. rizoaicad.arges

  Pentru furnica, ce dovedeste ca nu are mai multa minte decat vietatea al carei nume il poarta! Probabil ca tu esti unul din cei 10.000 de prosti pe care Dumnezeu , asa cum spui, ii ofera “la pachet” cu un om inteligent. Nu i-am contestat lui Antonescu meritele profesionale (militare), ci am spus ca a fost, ca om politic, ca si Basescu, un REPETENT, daca nu a fost capabil sa aprecieze forta celei mai mari, mai bogate si mai razbunatoare, cand este umilita, dintre tarile Europei, adica a Rusiei! Trebuie sa fii prost ingramadit, sau sa-ti fi luat Dumnezeu mintile, pentru a-ti trece prin cap ideea tembela, ca Rusia s-ar putea impaca vreodata cu gandul ca, prin razboi, ca Antonescu sau prin “tertipuri” europene, ca Basescu, ar putea pierde Basarabia in favoarea Romaniei! Conducatorii (Antonescu, Basescu) care au putut gandi astfel , ori, au fost /sunt prosti, ori le-a luat Dumnezeu mintile, sau, au fost/sunt DEMAGOGI si cu buna stiinta si-a expus, isi expune, poporul la sacrificii inutile, pentru a parea ei “mari patrioti”. Conducatorilor prosti care isi expun popoarele la scrificii inutile, nu trebuie sa li se dea satisfactia pe care si-o doresc, si anume de a fi considerate “patrioti”. Ei sunt doar patriHoti de sentimente! In actiunile lor demagogice, acesti “patriHoti de sentimente”, mizeaza pe acei prosti, de care ai vorbit, care nu vad mai departe de lungul nasului, si care le ofera satisfactia pe care si-au dorit-o, considerandu-i “patrioti”! Pacat ca exista atat de multi oameni, asa cum ai spus, care nu-si folosesc RATIUNEA, cu care i-a inzestrat Dumezeu! D. Rizoaica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *